Κρασιά - Οινοποιεία

Oινοποιείο Κεχρής: Δημιουργώντας μοναδικές εμπειρίες γεύσης, από τις αρχές του 20ου αιώνα

Η επιχείρηση που έδωσε στη ρετσίνα, τη θέση που της αξίζει

 28/11/2024 09:00

Oινοποιείο Κεχρής: Δημιουργώντας μοναδικές εμπειρίες γεύσης, από τις αρχές του 20ου αιώνα

Ως σύγχρονη οικογενειακή επιχείρηση, το Οινοποιείο «Κεχρής» έχει ως βασικό στρατηγικό στόχο τον επαναπροσδιορισμό των ποιοτικών ορίων της ρετσίνας και την ανάδειξη αυτής της σπάνιας κατηγορίας ελληνικού κρασιού, σε προϊόν παγκόσμιας κλάσης. Ο Στέλιος Κεχρής, μαζί με την γυναίκα του Ντίνα Κεχρή και την κόρη τους Ζωή Κεχρή, συνεχίζουν την παράδοση ενός αιώνα στην παραγωγή ποιοτικού κρασιού, έχοντας ως οδηγούς στη δημιουργική πορεία όλων αυτών των ετών, τις ίδιες σταθερές αξίες: την προσήλωση στην ποιότητα, το πάθος για καινοτομία και το σεβασμό στην παράδοση.

Έχοντας δώσει έμφαση στον πιο παραδοσιακό τύπο ελληνικού κρασιού, τη ρετσίνα, έχει δημιουργήσει κρασιά για την ποιότητα των οποίων διακρίνεται. Τα προϊόντα του αναδεικνύουν τις ποιοτικές δυνατότητες της ρετσίνας και προσφέρουν απόλαυση και μια ξεχωριστή εμπειρία σε παλαιότερες και νέες γενιές οινόφιλων, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αναβάθμιση της εικόνας του ελληνικού κρασιού γενικότερα, σε Ελλάδα και εξωτερικό!

Είναι το μοναδικό Οινοποιείο στην Ελλάδα, που διεξάγει συστηματική επιστημονική έρευνα και πειραματισμούς σχετικά με την παραγωγή της ρετσίνας, σε συνεργασία και με φορείς, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα με την ειδίκευση στην παραγωγή ρετσίνας, το οινοποιείο ΚΕΧΡΗΣ στοχεύει και στην ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα των γηγενών ποικιλιών και των ποιοτικών δυνατοτήτων του αμπελώνα της Μακεδονίας. Στους ιδιόκτητους αμπελώνες του οινοποιείου, που βρίσκονται στην περιοχή της Γουμένισσας, μιας από τις πιο διακεκριμένες αμπελοοινικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, έμφαση δίνεται στην καλλιέργεια ελληνικών ποικιλιών, με κυριότερες το Ασύρτικο και τον Ροδίτη από τις λευκές και το Ξινόμαυρο από τις ερυθρές. Στους αμπελώνες αυτούς, η καλλιέργεια γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης, η οποία πιστοποιείται κατά Agro 2-1 και 2-2. Στόχος είναι ο απόλυτος έλεγχος στην ποιότητα της πρώτης ύλης, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ώστε να παραχθούν κρασιά αντίστοιχα υψηλής ποιότητας.

oinopoiio-kechris2.jpg

Σήμερα το Οινοποιείο «Κεχρής» παράγει 12 διαφορετικές ετικέτες, εξάγοντας το 30% της παραγωγής του σε 31 χώρες σε όλο τον κόσμο. Με στόχο την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης, έχει επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του, με την δημιουργία νέας πτέρυγας παραγωγής κι αποθήκευσης.

oinopoiio-kechris3.jpg
Συνεχιστές της παράδοσης, ο Στέλιος Κεχρής και η κόρη του, Ζωή Κεχρή


Επενδύοντας στη ρετσίνα

Η ρετσίνα αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για τον οινικό κλάδο της χώρας μας, γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη που έχει κατοχυρωμένο δικαίωμα παραγωγής της. Αυτό αποτελεί ένα πολύ ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την εθνική οικονομία.

Από το 1939, οπότε και γεννήθηκε η ρετσίνα «Κεχριμπάρι» στην παραδοσιακή οικογενειακή ταβέρνα «Κόκορας», μέχρι και σήμερα, που το «Δάκρυ του Πεύκου» κατέκτησε την κορυφή του κόσμου, αποσπώντας την ανώτερη διάκριση «Βest in Show» στον μεγαλύτερο παγκόσμιο διαγωνισμό οίνου «Decanter World Wine Awards» - απέσπασε βαθμολογία 97/100 ανάμεσα σε 18.143 δείγματα – το Οινοποιείο «Κεχρή», αποτελεί το σημαντικότερο εκπρόσωπο του πολύτιμου αυτού προϊόντος.

oinopoiio-kechris4.jpg

Η επιχείρηση ιδρύθηκε ως ποτοποιία - οινοποιία «Aφοί Ε. Κεχρή» το 1954, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, από τους τέσσερις αδερφούς Κεχρή, ξεκίνησε εξαγωγές στη Γερμανία το 1974, δημιούργησε τα πρώτα παραδοσιακά λικέρ «Δωρική» το 1984 (δύο χρόνια μετά, βραβεύτηκαν με χρυσό μετάλλιο στην διεθνή έκθεση SIAL Paris) και πέρασε στα χέρια του Στέλιου και της Κωνσταντίνας Κεχρή, το 1989. Αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Μακεδονίας, της σημερινής ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος».

oinopoiio-kechris5.jpg

Εκτοξεύοντας τη ρετσίνα στην κορυφή!

Το 1998 το «Κεχριμπάρι» κυκλοφόρησε στο επανασχεδιασμένο καραφάκι με το φελλό και το 1999 έγινε η πρώτη ρετσίνα που αναγνωρίστηκε διεθνώς ως ένα σύγχρονο, ποιοτικό λευκό κρασί, στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου της Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε το «Δάκρυ του Πεύκου», που το 2006 βραβεύτηκε με το Μεγάλο Χρυσό Μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης ενώ, από το 2015, οπότε κι ολοκληρώθηκε το rebranding της εταιρείας και των προϊόντων της, η ρετσίνα τοποθετήθηκε στην καρδιά του εταιρικού brand και το «Κεχριμπάρι», το προϊόν που διαχρονικά έχει ταυτίσει το όνομά του με την ποιότητα, έδωσε μορφή στο λογότυπο της εταιρείας, συμβολίζοντας αυτή την τολμηρή στρατηγική επιλογή.

oinopoiio-kechris6.jpg

Το 2016 γιορτάστηκε η επέτειος «10 χρόνια Δάκρυ του Πεύκου», με μία κάθετη γευστική δοκιμή της πρώτης ρετσίνας, που παλαιώνει καθοδηγούμενη από τον master of wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη. Την ίδια χρονιά, πρωτοεμφανίστηκε σε πειραματική εμφιάλωση ο «Αφρός», η τέταρτη κατά σειρά ρετσίνα του οινοποιείου.

Το 2017 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων του οινοποιείου και εγκαινιάστηκαν με την εκδήλωση «Κεχριμπάρι, η ρετσίνα που πρωτοπορεί» αφιερωμένη στα 20 χρόνια καραφάκι, ενώ το 2018, το Οινοποιείο διοργάνωσε και φιλοξένησε το πρώτο διεπιστημονικό συμπόσιο για τη ρετσίνα όπου, για πρώτη φορά, επιστήμονες από διαφορετικούς κλάδους μοιράστηκαν γνώσεις και απόψεις γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμό της ρετσίνας.

Τη χρονιά που διανύουμε, το «Δάκρυ του Πεύκου» 2022 ξεχώρισε στον μεγαλύτερο παγκόσμιο διαγωνισμό οίνου!

oinopoiio-kechris7.jpg

Τέσσερα κορυφαία προϊόντα

Το κρασί και το φαγητό είναι δύο απολαύσεις, που όταν συνδυαστούν σωστά δημιουργούν μια μοναδική εμπειρία κι αυτό στο Οινοποιείο «Κεχρής», το γνωρίζουν καλά! Η οικογένεια Κεχρή, κινείται γύρω από μία βασική φιλοσοφία, αυτή του αλάνθαστου κανόνα, πως η κουζίνα και το φαγητό ενός συγκεκριμένου τόπου ταιριάζει θαυμάσια με τα κρασιά, που ο ίδιος αυτός τόπος έχει δημιουργήσει. Όταν λοιπόν μιλάμε για κλασικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, δεν υπάρχει καλύτερος συνδυασμός από τον παραδοσιακό τύπο ελληνικού κρασιού, τη ρετσίνα.

Αποτέλεσμα της διαρκούς έρευνας του Οινοποιείου «Κεχρής», είναι η δημιουργία τεσσάρων διαφορετικών κρασιών, της κατηγορίας «Ρετσίνα Ονομασία κατά Παράδοση», που αναδεικνύουν τις ποιοτικές δυνατότητες της ρετσίνας και προσφέρουν απόλαυση και μια ξεχωριστή εμπειρία.

Οι τέσσερις ρετσίνες του Οινοποιείου, αναδεικνύουν η καθεμία διαφορετικά αρώματα και γεύσεις και συνδυάζονται άριστα με διαφορετικά γεύματα.

oinopoiio-kechris8.jpg

Αποτυπώνοντας το όραμα του Στέλιου Κεχρή για τη ρετσίνα, το «Κεχριμπάρι» συνδυάζει τις πιο ποιοτικές μεθόδους οινοποίησης με τη μακρόχρονη οικογενειακή παράδοση. Αυτή είναι η σύγχρονη προσέγγιση σε ένα προϊόν με ιστορία χιλιετιών. Ένα κρασί με αυθεντικό χαρακτήρα. Η ρετσίνα για αυτούς που ξέρουν να την απολαμβάνουν! Συνδυάζεται άψογα με θαλασσινά, λαδερά, ψάρια, τηγανητά, φέτα, παστά κι όλα τα κλασικά ελληνικά μεζεδάκια.

oinopoiio-kechris9.jpg

Ο «Αφρός» αποτελεί μία καινοτόμα ρετσίνα, που ξεκίνησε από τα παραδοσιακά γιοματάρια. Παλαιότερα, η αλκοολική ζύμωση γινόταν σε βαρέλια τα οποία αποσφραγίζονταν στις 26 Οκτωβρίου, ημέρα της γιορτής του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, με το κρασί να διακρίνεται για τον σπινθηρίζοντα χαρακτήρα του. Το οινοποιείο «Κεχρής», εμπνευσμένο από αυτή την παράδοση δημιούργησε τη ρετσίνα «Αφρός», που συνοδεύει με ευελιξία αλμυρούς μεζέδες, θαλασσινά, μικρά ψάρια, αυγοτάραχο, καθώς και πιάτα από τη Λιβανέζικη, έως την Ιαπωνική κουζίνα.

oinopoiio-kechris10.jpg

Η «Ρόζα», ισορροπώντας ανάμεσα στο πληθωρικό άρωμα του Ξινόμαυρου και τη φρεσκάδα του επιλεγμένου ρετσινιού, είναι ένα σπάνιο κρασί, που ταιριάζει γευστικά με μανιτάρια στη σχάρα, θαλασσινά, καπνιστό σολομό σκέτο ή με ζυμαρικά, κοκκινιστά, ψάρια, αρνάκι στη γάστρα ή στη σούβλα, μελιτζάνες.

oinopoiio-kechris11.jpg

Τέλος, καρπός μιας δημιουργικής πορείας και έρευνας ετών, το «Δάκρυ του Πεύκου» γεννήθηκε μέσα από το πάθος για την εξερεύνηση των ορίων της ρετσίνας. Είναι το κρασί που τοποθέτησε τη ρετσίνα πλάι στις ποιοτικότερες δημιουργίες του παγκόσμιου αμπελώνα, ένα κρασί με εντυπωσιακό δυναμικό παλαίωσης, που συνοδεύει ιδανικά λιπαρά ψάρια, ψάρια στα κάρβουνα, θαλασσινά, λευκά κρέατα μαγειρευτά ή στη σχάρα, καπνιστό χοιρινό, αρνάκι με δεντρολίβανο, λευκά τυριά.

oinopoiio-kechris12.jpg

Προσελκύοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον

Παράλληλα με την ειδίκευση στην παραγωγή ρετσίνας, το οινοποιείο «Κεχρής» στοχεύει και στην ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα των γηγενών ποικιλιών και των ποιοτικών δυνατοτήτων του αμπελώνα της Μακεδονίας. Η υψηλή ποιότητα και ο τυπικός χαρακτήρας των κρασιών του οινοποιείου, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο των οινόφιλων όσο και των ειδικών του κρασιού, που τα έχουν επιβραβεύσει έως τώρα με περισσότερα από 250 βραβεία σε όλους τους κορυφαίους διεθνείς διαγωνισμούς οίνου – με τα 150 από τα βραβεία αυτά να έχουν δοθεί στις ρετσίνες του οινοποιείου, οι οποίες συγκαταλέγονται στα πιο πολυβραβευμένα κρασιά της Ελλάδας.

oinopoiio-kechris13.jpg

Παράλληλα με τις βραβεύσεις, οι ρετσίνες του οινοποιείου έχουν λάβει και σημαντική δημοσιότητα, καθώς πολύ σπουδαία άρθρα σε κορυφαία διεθνή ΜΜΕ έχουν προβάλλει εν μέρει ή στο σύνολό τους, τις ρετσίνες του οινοποιείου. Παράλληλα, σπουδαίες προσωπικότητες του χώρου του κρασιού, σημαντικοί δημοσιογράφοι, Master of Wine, και Master Sommeliers από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία κ.ά. έχουν επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις και τους αμπελώνες του οινοποιείου «Κεχρής», δοκιμάζοντας τα κρασιά, κατανοώντας την παραγωγική διαδικασία της ρετσίνας και τη φιλοσοφία του οινοποιείου και ζώντας την εμπειρία της ρετσίνας, στον τόπο όπου γεννήθηκε.

oinopoiio-kechris14.jpg
Η Ζωή Κεχρή


Επενδύοντας στον Οινοτουρισμό και την εκπαίδευση

Έχοντας εισέλθει σε μία νέα φάση ανάπτυξης, το Οινοποιείο «Κεχρής» δίνει σε επαγγελματίες, σε δημοσιογράφους και φίλους του κρασιού τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα κρασιά του, στον τόπο που παράγονται.

oinopoiio-kechris15.jpg

Έμφαση δίνεται στην εκπαίδευση και την αλληλεπίδραση, πάντα με στόχο τη δημιουργία μιας ξεχωριστής εμπειρίας, που θα συνδυάζει την απόλαυση με την απόκτηση πολύτιμων γνώσεων γύρω από τη ρετσίνα και τις ελληνικές ποικιλίες. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Retsina Masterclass» είναι μοναδικό στο είδος του και γίνεται από την εξιδεικευμένη ομάδα οινολόγων του Οινοποιείου.

oinopoiio-kechris16.jpg
oinopoiio-kechris17.jpg
Ο Στέλιος Κεχρής


Οι συμμετέχοντες θα ζήσουν μία πρωτόγνωρη εμπειρία και θα μυηθούν στα μυστικά παραγωγής της ρετσίνας, δοκιμάζοντας τέσσερις διαφορετικούς τύπους.

Επιπλέον, ως μέλος των «Δρόμων του κρασιού της Βορείου Ελλάδος» το Οινοποιείο προσφέρει ξεναγήσεις στους χώρους παραγωγής και γευσιγνωσία 10 διαφορετικών κρασιών και δύο παραδοσιακών λικέρ, σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, ενώ συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις και εκδηλώσεις κρασιού, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Αθήνα.

oinopoiio-kechris18.jpg
oinopoiio-kechris19.jpg

Το επόμενο διάστημα θα συμμετάσχει στο «Χάρτη των Γεύσεων» και στα «Βοροινά των Χριστουγέννων» στη Θεσσαλονίκη (μία εορταστική εκδήλωση με φιλανθρωπικό χαρακτήρα), στα «Βοροινά» στην Αθήνα, στο «Οινόραμα» και σε άλλες πολλές.

oinopoiio-kechris20.jpg


Διεύθυνση Οινοποιείου: Ολύμπου 33, Καλοχώρι

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 751283

Website

Facebook

Instagram


Ως σύγχρονη οικογενειακή επιχείρηση, το Οινοποιείο «Κεχρής» έχει ως βασικό στρατηγικό στόχο τον επαναπροσδιορισμό των ποιοτικών ορίων της ρετσίνας και την ανάδειξη αυτής της σπάνιας κατηγορίας ελληνικού κρασιού, σε προϊόν παγκόσμιας κλάσης. Ο Στέλιος Κεχρής, μαζί με την γυναίκα του Ντίνα Κεχρή και την κόρη τους Ζωή Κεχρή, συνεχίζουν την παράδοση ενός αιώνα στην παραγωγή ποιοτικού κρασιού, έχοντας ως οδηγούς στη δημιουργική πορεία όλων αυτών των ετών, τις ίδιες σταθερές αξίες: την προσήλωση στην ποιότητα, το πάθος για καινοτομία και το σεβασμό στην παράδοση.

Έχοντας δώσει έμφαση στον πιο παραδοσιακό τύπο ελληνικού κρασιού, τη ρετσίνα, έχει δημιουργήσει κρασιά για την ποιότητα των οποίων διακρίνεται. Τα προϊόντα του αναδεικνύουν τις ποιοτικές δυνατότητες της ρετσίνας και προσφέρουν απόλαυση και μια ξεχωριστή εμπειρία σε παλαιότερες και νέες γενιές οινόφιλων, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αναβάθμιση της εικόνας του ελληνικού κρασιού γενικότερα, σε Ελλάδα και εξωτερικό!

Είναι το μοναδικό Οινοποιείο στην Ελλάδα, που διεξάγει συστηματική επιστημονική έρευνα και πειραματισμούς σχετικά με την παραγωγή της ρετσίνας, σε συνεργασία και με φορείς, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα με την ειδίκευση στην παραγωγή ρετσίνας, το οινοποιείο ΚΕΧΡΗΣ στοχεύει και στην ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα των γηγενών ποικιλιών και των ποιοτικών δυνατοτήτων του αμπελώνα της Μακεδονίας. Στους ιδιόκτητους αμπελώνες του οινοποιείου, που βρίσκονται στην περιοχή της Γουμένισσας, μιας από τις πιο διακεκριμένες αμπελοοινικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, έμφαση δίνεται στην καλλιέργεια ελληνικών ποικιλιών, με κυριότερες το Ασύρτικο και τον Ροδίτη από τις λευκές και το Ξινόμαυρο από τις ερυθρές. Στους αμπελώνες αυτούς, η καλλιέργεια γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης, η οποία πιστοποιείται κατά Agro 2-1 και 2-2. Στόχος είναι ο απόλυτος έλεγχος στην ποιότητα της πρώτης ύλης, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ώστε να παραχθούν κρασιά αντίστοιχα υψηλής ποιότητας.

oinopoiio-kechris2.jpg

Σήμερα το Οινοποιείο «Κεχρής» παράγει 12 διαφορετικές ετικέτες, εξάγοντας το 30% της παραγωγής του σε 31 χώρες σε όλο τον κόσμο. Με στόχο την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης, έχει επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του, με την δημιουργία νέας πτέρυγας παραγωγής κι αποθήκευσης.

oinopoiio-kechris3.jpg
Συνεχιστές της παράδοσης, ο Στέλιος Κεχρής και η κόρη του, Ζωή Κεχρή


Επενδύοντας στη ρετσίνα

Η ρετσίνα αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για τον οινικό κλάδο της χώρας μας, γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη που έχει κατοχυρωμένο δικαίωμα παραγωγής της. Αυτό αποτελεί ένα πολύ ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την εθνική οικονομία.

Από το 1939, οπότε και γεννήθηκε η ρετσίνα «Κεχριμπάρι» στην παραδοσιακή οικογενειακή ταβέρνα «Κόκορας», μέχρι και σήμερα, που το «Δάκρυ του Πεύκου» κατέκτησε την κορυφή του κόσμου, αποσπώντας την ανώτερη διάκριση «Βest in Show» στον μεγαλύτερο παγκόσμιο διαγωνισμό οίνου «Decanter World Wine Awards» - απέσπασε βαθμολογία 97/100 ανάμεσα σε 18.143 δείγματα – το Οινοποιείο «Κεχρή», αποτελεί το σημαντικότερο εκπρόσωπο του πολύτιμου αυτού προϊόντος.

oinopoiio-kechris4.jpg

Η επιχείρηση ιδρύθηκε ως ποτοποιία - οινοποιία «Aφοί Ε. Κεχρή» το 1954, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, από τους τέσσερις αδερφούς Κεχρή, ξεκίνησε εξαγωγές στη Γερμανία το 1974, δημιούργησε τα πρώτα παραδοσιακά λικέρ «Δωρική» το 1984 (δύο χρόνια μετά, βραβεύτηκαν με χρυσό μετάλλιο στην διεθνή έκθεση SIAL Paris) και πέρασε στα χέρια του Στέλιου και της Κωνσταντίνας Κεχρή, το 1989. Αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Μακεδονίας, της σημερινής ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος».

oinopoiio-kechris5.jpg

Εκτοξεύοντας τη ρετσίνα στην κορυφή!

Το 1998 το «Κεχριμπάρι» κυκλοφόρησε στο επανασχεδιασμένο καραφάκι με το φελλό και το 1999 έγινε η πρώτη ρετσίνα που αναγνωρίστηκε διεθνώς ως ένα σύγχρονο, ποιοτικό λευκό κρασί, στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου της Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε το «Δάκρυ του Πεύκου», που το 2006 βραβεύτηκε με το Μεγάλο Χρυσό Μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης ενώ, από το 2015, οπότε κι ολοκληρώθηκε το rebranding της εταιρείας και των προϊόντων της, η ρετσίνα τοποθετήθηκε στην καρδιά του εταιρικού brand και το «Κεχριμπάρι», το προϊόν που διαχρονικά έχει ταυτίσει το όνομά του με την ποιότητα, έδωσε μορφή στο λογότυπο της εταιρείας, συμβολίζοντας αυτή την τολμηρή στρατηγική επιλογή.

oinopoiio-kechris6.jpg

Το 2016 γιορτάστηκε η επέτειος «10 χρόνια Δάκρυ του Πεύκου», με μία κάθετη γευστική δοκιμή της πρώτης ρετσίνας, που παλαιώνει καθοδηγούμενη από τον master of wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη. Την ίδια χρονιά, πρωτοεμφανίστηκε σε πειραματική εμφιάλωση ο «Αφρός», η τέταρτη κατά σειρά ρετσίνα του οινοποιείου.

Το 2017 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων του οινοποιείου και εγκαινιάστηκαν με την εκδήλωση «Κεχριμπάρι, η ρετσίνα που πρωτοπορεί» αφιερωμένη στα 20 χρόνια καραφάκι, ενώ το 2018, το Οινοποιείο διοργάνωσε και φιλοξένησε το πρώτο διεπιστημονικό συμπόσιο για τη ρετσίνα όπου, για πρώτη φορά, επιστήμονες από διαφορετικούς κλάδους μοιράστηκαν γνώσεις και απόψεις γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμό της ρετσίνας.

Τη χρονιά που διανύουμε, το «Δάκρυ του Πεύκου» 2022 ξεχώρισε στον μεγαλύτερο παγκόσμιο διαγωνισμό οίνου!

oinopoiio-kechris7.jpg

Τέσσερα κορυφαία προϊόντα

Το κρασί και το φαγητό είναι δύο απολαύσεις, που όταν συνδυαστούν σωστά δημιουργούν μια μοναδική εμπειρία κι αυτό στο Οινοποιείο «Κεχρής», το γνωρίζουν καλά! Η οικογένεια Κεχρή, κινείται γύρω από μία βασική φιλοσοφία, αυτή του αλάνθαστου κανόνα, πως η κουζίνα και το φαγητό ενός συγκεκριμένου τόπου ταιριάζει θαυμάσια με τα κρασιά, που ο ίδιος αυτός τόπος έχει δημιουργήσει. Όταν λοιπόν μιλάμε για κλασικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, δεν υπάρχει καλύτερος συνδυασμός από τον παραδοσιακό τύπο ελληνικού κρασιού, τη ρετσίνα.

Αποτέλεσμα της διαρκούς έρευνας του Οινοποιείου «Κεχρής», είναι η δημιουργία τεσσάρων διαφορετικών κρασιών, της κατηγορίας «Ρετσίνα Ονομασία κατά Παράδοση», που αναδεικνύουν τις ποιοτικές δυνατότητες της ρετσίνας και προσφέρουν απόλαυση και μια ξεχωριστή εμπειρία.

Οι τέσσερις ρετσίνες του Οινοποιείου, αναδεικνύουν η καθεμία διαφορετικά αρώματα και γεύσεις και συνδυάζονται άριστα με διαφορετικά γεύματα.

oinopoiio-kechris8.jpg

Αποτυπώνοντας το όραμα του Στέλιου Κεχρή για τη ρετσίνα, το «Κεχριμπάρι» συνδυάζει τις πιο ποιοτικές μεθόδους οινοποίησης με τη μακρόχρονη οικογενειακή παράδοση. Αυτή είναι η σύγχρονη προσέγγιση σε ένα προϊόν με ιστορία χιλιετιών. Ένα κρασί με αυθεντικό χαρακτήρα. Η ρετσίνα για αυτούς που ξέρουν να την απολαμβάνουν! Συνδυάζεται άψογα με θαλασσινά, λαδερά, ψάρια, τηγανητά, φέτα, παστά κι όλα τα κλασικά ελληνικά μεζεδάκια.

oinopoiio-kechris9.jpg

Ο «Αφρός» αποτελεί μία καινοτόμα ρετσίνα, που ξεκίνησε από τα παραδοσιακά γιοματάρια. Παλαιότερα, η αλκοολική ζύμωση γινόταν σε βαρέλια τα οποία αποσφραγίζονταν στις 26 Οκτωβρίου, ημέρα της γιορτής του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, με το κρασί να διακρίνεται για τον σπινθηρίζοντα χαρακτήρα του. Το οινοποιείο «Κεχρής», εμπνευσμένο από αυτή την παράδοση δημιούργησε τη ρετσίνα «Αφρός», που συνοδεύει με ευελιξία αλμυρούς μεζέδες, θαλασσινά, μικρά ψάρια, αυγοτάραχο, καθώς και πιάτα από τη Λιβανέζικη, έως την Ιαπωνική κουζίνα.

oinopoiio-kechris10.jpg

Η «Ρόζα», ισορροπώντας ανάμεσα στο πληθωρικό άρωμα του Ξινόμαυρου και τη φρεσκάδα του επιλεγμένου ρετσινιού, είναι ένα σπάνιο κρασί, που ταιριάζει γευστικά με μανιτάρια στη σχάρα, θαλασσινά, καπνιστό σολομό σκέτο ή με ζυμαρικά, κοκκινιστά, ψάρια, αρνάκι στη γάστρα ή στη σούβλα, μελιτζάνες.

oinopoiio-kechris11.jpg

Τέλος, καρπός μιας δημιουργικής πορείας και έρευνας ετών, το «Δάκρυ του Πεύκου» γεννήθηκε μέσα από το πάθος για την εξερεύνηση των ορίων της ρετσίνας. Είναι το κρασί που τοποθέτησε τη ρετσίνα πλάι στις ποιοτικότερες δημιουργίες του παγκόσμιου αμπελώνα, ένα κρασί με εντυπωσιακό δυναμικό παλαίωσης, που συνοδεύει ιδανικά λιπαρά ψάρια, ψάρια στα κάρβουνα, θαλασσινά, λευκά κρέατα μαγειρευτά ή στη σχάρα, καπνιστό χοιρινό, αρνάκι με δεντρολίβανο, λευκά τυριά.

oinopoiio-kechris12.jpg

Προσελκύοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον

Παράλληλα με την ειδίκευση στην παραγωγή ρετσίνας, το οινοποιείο «Κεχρής» στοχεύει και στην ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα των γηγενών ποικιλιών και των ποιοτικών δυνατοτήτων του αμπελώνα της Μακεδονίας. Η υψηλή ποιότητα και ο τυπικός χαρακτήρας των κρασιών του οινοποιείου, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο των οινόφιλων όσο και των ειδικών του κρασιού, που τα έχουν επιβραβεύσει έως τώρα με περισσότερα από 250 βραβεία σε όλους τους κορυφαίους διεθνείς διαγωνισμούς οίνου – με τα 150 από τα βραβεία αυτά να έχουν δοθεί στις ρετσίνες του οινοποιείου, οι οποίες συγκαταλέγονται στα πιο πολυβραβευμένα κρασιά της Ελλάδας.

oinopoiio-kechris13.jpg

Παράλληλα με τις βραβεύσεις, οι ρετσίνες του οινοποιείου έχουν λάβει και σημαντική δημοσιότητα, καθώς πολύ σπουδαία άρθρα σε κορυφαία διεθνή ΜΜΕ έχουν προβάλλει εν μέρει ή στο σύνολό τους, τις ρετσίνες του οινοποιείου. Παράλληλα, σπουδαίες προσωπικότητες του χώρου του κρασιού, σημαντικοί δημοσιογράφοι, Master of Wine, και Master Sommeliers από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία κ.ά. έχουν επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις και τους αμπελώνες του οινοποιείου «Κεχρής», δοκιμάζοντας τα κρασιά, κατανοώντας την παραγωγική διαδικασία της ρετσίνας και τη φιλοσοφία του οινοποιείου και ζώντας την εμπειρία της ρετσίνας, στον τόπο όπου γεννήθηκε.

oinopoiio-kechris14.jpg
Η Ζωή Κεχρή


Επενδύοντας στον Οινοτουρισμό και την εκπαίδευση

Έχοντας εισέλθει σε μία νέα φάση ανάπτυξης, το Οινοποιείο «Κεχρής» δίνει σε επαγγελματίες, σε δημοσιογράφους και φίλους του κρασιού τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα κρασιά του, στον τόπο που παράγονται.

oinopoiio-kechris15.jpg

Έμφαση δίνεται στην εκπαίδευση και την αλληλεπίδραση, πάντα με στόχο τη δημιουργία μιας ξεχωριστής εμπειρίας, που θα συνδυάζει την απόλαυση με την απόκτηση πολύτιμων γνώσεων γύρω από τη ρετσίνα και τις ελληνικές ποικιλίες. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Retsina Masterclass» είναι μοναδικό στο είδος του και γίνεται από την εξιδεικευμένη ομάδα οινολόγων του Οινοποιείου.

oinopoiio-kechris16.jpg
oinopoiio-kechris17.jpg
Ο Στέλιος Κεχρής


Οι συμμετέχοντες θα ζήσουν μία πρωτόγνωρη εμπειρία και θα μυηθούν στα μυστικά παραγωγής της ρετσίνας, δοκιμάζοντας τέσσερις διαφορετικούς τύπους.

Επιπλέον, ως μέλος των «Δρόμων του κρασιού της Βορείου Ελλάδος» το Οινοποιείο προσφέρει ξεναγήσεις στους χώρους παραγωγής και γευσιγνωσία 10 διαφορετικών κρασιών και δύο παραδοσιακών λικέρ, σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, ενώ συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις και εκδηλώσεις κρασιού, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Αθήνα.

oinopoiio-kechris18.jpg
oinopoiio-kechris19.jpg

Το επόμενο διάστημα θα συμμετάσχει στο «Χάρτη των Γεύσεων» και στα «Βοροινά των Χριστουγέννων» στη Θεσσαλονίκη (μία εορταστική εκδήλωση με φιλανθρωπικό χαρακτήρα), στα «Βοροινά» στην Αθήνα, στο «Οινόραμα» και σε άλλες πολλές.

oinopoiio-kechris20.jpg


Διεύθυνση Οινοποιείου: Ολύμπου 33, Καλοχώρι

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 751283

Website

Facebook

Instagram


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία