Όλοι εναντίον όλων στη βουλή: Η επίθεση από Ανδρουλάκη και Παππά και οι απαντήσεις Μητσοτάκη (βίντεο)
23/10/2024 15:31
23/10/2024 15:31
Στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση των πυρκαγιών και των φυσικών καταστροφών θέλησε να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη βουλή για τις φυσικές καταστροφές και την αντιπυρική περίοδο.
«Φέτος ήταν η δυσκολότερη περίοδος των τελευταίων 40 ετών», είπε.
Κάνοντας έναν απολογισμό της φετινής προσπάθειας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ενώ «πέρσι ήταν μια πολύ κακή χρονιά με καμένα 1.754.000 στρέμματα, φέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα, με μέσο όρο 20ετίας τα 500.000», προσθέτοντας ότι με το νέο δόγμα πρώτης προσβολής της πυρκαγιάς, «το 98% των συνολικά 9.101 πυρκαγιών αντιμετωπίστηκαν τα πρώτα λεπτά».
«Είχαμε λιγότερα καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά, 48 στρέμματα αντί των 58 του μέσου όρου της τελευταίας εικοσαετίας. Και ναι, είχαμε και φέτος πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις, δάση δηλαδή. Παραδείγματος χάριν, στην Αττική, σε μία φωτιά, από τα 100.000 στρέμματα περίπου που κάηκαν, μόνο τα 10.000 ήταν πραγματικό δάσος, τα υπόλοιπα ήταν βραχώδεις, θαμνώδεις εκτάσεις, πιο εύκολες, τουλάχιστον, ως προς τη φυσική αναγέννηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από βήματος της Βουλής, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναφορικά με τη στήριξη των πληγέντων, την αποκατάσταση των υποδομών και την περαιτέρω ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας.
Υπογράμμισε ότι «αυτή η χρονιά αναμενόταν δύσκολη κλιματολογικά, ήταν όμως αντικειμενικά η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 ετών, κάτι το οποίο δεν αμφισβητείται από τα στοιχεία όλων των επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένου και του Εθνικού Αστεροσκοπείου.
Είχαμε συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες του μέσου όρου, υπερβολικά μεγάλη ξηρασία, έντονους ανέμους και όλα αυτά ήρθαν σε συνέχεια μιας περιόδου παρατεταμένης ανομβρίας, με ελάχιστο χιόνι στα βουνά μας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συνθήκες που γνωρίζαμε από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου ότι θα ήταν ιδιαίτερα προβληματικές.
Υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία, άνεμοι, συχνά κεραυνική δραστηριότητα χωρίς καταιγίδες, οι λεγόμενες "ξηρές καταιγίδες" που προκάλεσαν πολλές πυρκαγιές, ειδικά στους ορεινούς όγκους. Αυτές, όμως, είναι οι συνθήκες που κατά πάσα πιθανότητα, ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, θα καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε με ολοένα μεγαλύτερη συχνότητα από εδώ και στο εξής».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να προστεθεί πως «βρεθήκαμε σε βαθμό επικινδυνότητας "4" και "5" νωρίτερα από άλλες χρονιές. Το αποτέλεσμα είναι ότι είχαμε ουσιαστικά τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για ένα ολόκληρο εξάμηνο και με δύσκολες πυρκαγιές να εκδηλώνονται και σε εποχές, όπως τα τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου, που δεν είχαμε στο παρελθόν συνηθίσει να έχουμε τέτοιου είδους έντονες φωτιές».
Ξεκίνησε μάλιστα λέγοντας ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού. «Κατέβαλαν και φέτος μια τιτάνια προσπάθεια την οποία, πιστεύω, όλοι μας οφείλουμε να αναγνωρίσουμε. Πάμε, λοιπόν, τώρα να δούμε τα στατιστικά στοιχεία. Πόσες φωτιές είχαμε; 9.101 φέτος, σύμφωνα με το σύστημα Engage, σε σχέση με 7.163 πέρσι. Πόσες ήταν οι καμένες εκτάσεις; Για να μπορούμε να μιλάμε επί πραγματικών δεδομένων, γιατί θα ακούσουμε πάλι "ότι κατακάηκε όλη η Ελλάδα" και αυτά τα γνωστά, τα οποία ελπίζω αυτή τη φορά τουλάχιστον να τα αποφύγετε για να μπορούμε να συμφωνήσουμε τουλάχιστον στα πραγματικά στοιχεία».
Μετά από μία διακοπή συνέχισε λέγοντας: «Λοιπόν, επανερχόμαστε στα στοιχεία. Πέρυσι, ήταν μία πολύ κακή χρονιά, κάηκαν 1.754.000 στρέμματα. Φέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα, με μέσο όρο τα τελευταία 20 χρόνια κάτι παραπάνω από 500.000 στρέμματα. Ήμασταν, δηλαδή, κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας εικοσαετίας, σε μία χρονιά που αντικειμενικά από κλιματολογικής άποψης, όπως, επαναλαμβάνω, βεβαιώνουν όλοι οι ειδικοί, ήταν η δυσκολότερη των τελευταίων 40 ετών.
Το μέτρο σύγκρισης, προφανώς, δεν μπορεί να είναι ότι δεν θα έχουμε καθόλου πυρκαγιές. Δεν φαντάζομαι να υπάρχει κάποιος ο οποίος να δέχεται ότι μπορεί να περάσει ένα καλοκαίρι χωρίς καθόλου φωτιές στη χώρα. Αν το πιστεύετε αυτό, να βγείτε να το πείτε, παρακαλώ πολύ. Αλλά νομίζω ότι αυτό αντιβαίνει και στην κοινή λογική. Είναι αν μπορούμε να είμαστε κάτω από το μέσο όρο με έναν σταθερό τρόπο, και αν μπορούμε και οι απώλειες τις οποίες έχουμε να είναι τέτοιες ώστε τουλάχιστον στα στρέμματα τα οποία καίγονται να μην χάνουμε μεγάλα, ώριμα, παραγωγικά δάση, τα οποία είναι και τα πιο σημαντικά για το περιβάλλον και τα πιο δύσκολα ως προς τη διαδικασία της φυσικής αναγέννησης».
Υπογραμμίζοντας ότι είχαμε λιγότερα καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά επανέλαβε ότι «το πρόβλημα αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι παγκόσμιο. Δείτε τι έγινε στην Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο, όπου κάηκαν μέσα σε τέσσερις μέρες 1,3 εκατομμύρια στρέμματα. Επαναλαμβάνω, μέσα σε τέσσερις μέρες 1,3 εκατομμύρια στρέμματα. Δείτε τι γίνεται στις ΗΠΑ, στο Τέξας είχαν μία από τις μεγαλύτερες φωτιές στην ιστορία τους, στην Καλιφόρνια. Είναι, δυστυχώς, μία πραγματικότητα η οποία έρχεται και συνοδεύει την κλιματική κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε.
Δεν είμαι εδώ για να εξωραΐσω τα πράγματα, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης απειλούν πια ολόκληρο τον πλανήτη, ότι οι επιθέσεις θα είναι ολοένα και πιο συχνές, πράγμα το οποίο απαιτεί και ο δικός μας βαθμός ανταπόκρισης να είναι αυξημένος, και ότι η Μεσόγειος είναι μια περιοχή η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και η οποία θα δοκιμάζεται ολοένα και πιο συχνά από τέτοιου είδους κλιματολογικές δοκιμασίες».
Στη συνέχεια προχώρησε σε αναλυτική αναφορά στις αλλαγές που έχουν γίνει σε τέσσερις πυλώνες. Είπε: «Επιτρέψτε μου, λοιπόν, εν συντομία, να περιγράψω τι κάναμε φέτος στην αντιπυρική περίοδο, τι αλλάξαμε σε σχέση με το παρελθόν και τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και στο εξής.
Οι πέντε πυλώνες της αντιπυρικής περιόδου
Εάν έπρεπε να συνοψίσω τη δράση μας, θα έλεγα ότι αυτή αναπτύσσεται σε τέσσερις συν έναν πυλώνες.
Πρόληψη. Θα θυμάστε ότι μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, έγινε μια έκθεση από έναν Γερμανό ειδικό. Η Επιτροπή Goldammer, την οποία και εμείς είχαμε στηρίξει τότε, η οποία αναφερόταν, με πολύ μεγάλη επιμονή, στην ανάγκη να δίνουμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη, κάτι το οποίο ιστορικά στην πατρίδα μας δεν συνέβαινε.
Είναι σωστή η επισήμανση της Επιτροπής Goldammer και αυτό ακριβώς έκανε η Ελληνική Κυβέρνηση, με μεγάλη συστηματικότητα, αξιοποιώντας και σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πρόγραμμα AntiNero I, II και III. Σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν σε δράσεις πρόληψης: αντιπυρικές ζώνες, δασικοί δρόμοι, καθαρισμός αρχαιολογικών χώρων, παρεμβάσεις σε περιαστικά άλση.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, όπως βεβαιώνουν και οι Δασικές μας Υπηρεσίες, όπου δρομολογήθηκε ένα τόσο οργανωμένο πρόγραμμα παρέμβασης στα δάση μας, το οποίο είχε πραγματικό αποτύπωμα. Και βοήθησε πολύ στην αντιμετώπιση δύσκολων πυρκαγιών τις οποίες κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε φέτος το καλοκαίρι.
Και βέβαια, σε αυτή τη μεγάλη πρωτοβουλία θέλουμε συμμάχους και τους πολίτες. Δεν αρκεί μόνο το κράτος μέσα από τις υπηρεσίες του να προχωρά στις απαραίτητες παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει και οι οποίες, επαναλαμβάνω, τα τελευταία χρόνια έγιναν για πρώτη φορά στη χώρα σε αυτή την έκταση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και οι πολίτες να μπορούν να φροντίζουν οι ίδιοι την περιουσία τους και με αυτόν τον τρόπο να βοηθούν τη μεγάλη συλλογική προσπάθεια την οποία κάνουμε για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Η πλατφόρμα, λοιπόν, για τον καθαρισμό των οικοπέδων, η οποία αντιμετωπίστηκε -αν θυμάμαι καλά- με αρκετό σκεπτικισμό από την αντιπολίτευση, είχε ως αποτέλεσμα παραπάνω από 830.000 ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν ότι καθάρισαν τα οικόπεδά τους. Είχαμε, επίσης, 8.000 καταγγελίες για απεριποίητους χώρους στον περιαστικό ιστό.
Και νομίζω ότι είναι κοινός τόπος πια ότι αυτή η προσπάθεια την οποία κάναμε είχε πραγματικά αποτελέσματα. Διότι περιόρισε την καύσιμη ύλη, με αποτέλεσμα να κάνει την αντιμετώπιση των πυρκαγιών για το Πυροσβεστικό Σώμα πολύ πιο εύκολη.
Ήταν μια μεγάλη επιτυχία, συλλογική της χώρας, και μία αναγνώριση και από την πλευρά της κοινωνίας, ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα μόνο από το κράτος, ότι και οι πολίτες είναι υπεύθυνοι για την προστασία της περιουσίας τους και ότι σε αυτή την προσπάθεια η οποία γίνεται δεν πρέπει να αισθανόμαστε ότι δεν υπάρχει μαζί με τη συλλογική ευθύνη και ατομική ευθύνη, την οποία ο καθένας πρέπει να αναγνωρίζει και να αναλαμβάνει.
Θέλω να θυμίσω, επίσης, ότι έχουμε αυστηροποιήσει πολύ τις ποινές για εμπρησμό, έστω και αν αυτοί προκαλούνται από αμέλεια. Είχαμε μάλιστα και ορισμένα -πώς να τα χαρακτηρίσω;- τραγικά περιστατικά ανθρώπων που υποτίθεται ότι ήταν επιφορτισμένοι με αρμοδιότητες πολιτικής προστασίας σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, να προκαλούν από αμέλεια φωτιές και θα υποστούν και αυτοί τις συνέπειες του νόμου.
Και από την άλλη, θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στους πολίτες να μπορούν να ασφαλίζουν τις περιουσίες τους έναντι φυσικών καταστροφών και γι' αυτό και χρησιμοποιήσαμε το εργαλείο του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να δώσουμε ένα παραπάνω οικονομικό ερέθισμα στους πολίτες να ασφαλίσουν τα σπίτια τους. Και μάλιστα, η έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ πηγαίνει από το 10% στο 20% για τους πολίτες που θα επιλέξουν να ασφαλίσουν τις περιουσίες τους έναντι φυσικών καταστροφών. Και βέβαια, γι' αυτούς τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν περιουσίες μεγάλης αξίας, η ασφάλιση αυτή πια καθίσταται υποχρεωτική».
Οι πρωτοβουλίες για την κατάσβεση των πυρκαγιών
Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε όσα έγιναν στο κομμάτι της κατάσβεσης. «Εκεί, θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα σε δύο πρωτοβουλίες τις οποίες αναλάβαμε, που νομίζω ότι άφησαν ένα θετικό αποτύπωμα πάνω στο οποίο πρέπει να οικοδομήσουμε και τα επόμενα χρόνια.
Το πρώτο είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την επιτήρηση, τον άμεσο εντοπισμό και τη γρήγορη κατάσβεση μιας πυρκαγιάς. Είχαμε για πρώτη φορά στην Αττική drones τα οποία πετούσαν 24 ώρες το 24ωρο, δίνοντας σε πραγματικό χρόνο ευκρινή εικόνα. Και για πρώτη φορά, επίσης, τις επικίνδυνες μέρες του καλοκαιριού, όταν είχαμε βαθμό επικινδυνότητας "4" έως "5", είχαμε περιπολίες έμφορτες, έμφορτα αεροσκάφη τα οποία έχουν τη δυνατότητα με αυτόν τον τρόπο -και ελικόπτερα- να κάνουν προσβολές σε πρώτο χρόνο, έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται μία πυρκαγιά πριν αυτή πάρει σημαντικές διαστάσεις.
Και θέλω να τονίσω ότι με αυτόν τον τρόπο της γρήγορης παρέμβασης, μπορέσαμε και σβήσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών. Από τις 9.101 πυρκαγιές, η συντριπτική πλειοψηφία -θα έλεγα άνω του 98%- είναι φωτιές οι οποίες έσβησαν όταν οι πυρκαγιές αυτές ήταν ακόμα μικρές.
Γι' αυτές δεν άκουσε κανείς ποτέ τίποτα. Προφανώς δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία τα δελτία ειδήσεων, ακριβώς γιατί η παρέμβαση έγινε σε πρώτο χρόνο, επειδή μπορέσαμε να τις εντοπίσουμε πολύ γρηγορότερα από ό,τι στο παρελθόν.
Νομίζω ότι αυτή είναι μία σημαντική επιτυχία την οποία πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε. Και ήδη προετοιμαζόμαστε για την επόμενη αντιπυρική περίοδο: πώς μπορούμε να επεκτείνουμε το σύστημα της επιτήρησης μέσα από drones, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε ακόμα μεγαλύτερα τμήματα της χώρας, για να μπορούμε να έχουμε μία πραγματική εικόνα, η οποία όλη διοχετεύεται στον θάλαμο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και σίγουρα κάνει τη δουλειά των πυροσβεστών πολύ ευκολότερη.
Προφανώς, αξιοποιήσαμε και πάλι το «112» για να μπορέσουμε να κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις εκεί που αυτό κρίθηκε απαραίτητο. Θέλω να ελπίζω ότι σε αυτή την αίθουσα μπορούμε να συμφωνήσουμε, επιτέλους, στην αναγκαιότητα να γίνονται τέτοιες εκκενώσεις και να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι η χώρα μας πια έχει αποκτήσει μία κουλτούρα εκκενώσεων, η οποία θέτει την προστασία της ανθρώπινης ζωής σε απόλυτη πρώτη προτεραιότητα.
Το θυμήθηκα αυτό, κ. υπουργέ και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βλέποντας τις σκηνές από τους δύο καταστροφικούς τυφώνες οι οποίοι έπληξαν τις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, που δόθηκαν εντολές εκκένωσης για εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας. Υπήρχαν και στελέχη της πολιτικής προστασίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης που με πολύ κυνικό και σκληρό τρόπο προειδοποίησαν τους πολίτες ότι "αν μείνουν και δεν φύγουν, μάλλον θα πεθάνουν".
Αυτό, λοιπόν, το οποίο γίνεται σε όλο τον κόσμο, αποτελεί μια κατάκτηση της χώρας μας. Το "112" είναι πια ένας δοκιμασμένος μηχανισμός ο οποίος αξιοποιείται όποτε η Πολιτική Προστασία κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο. Το "112" έχει σώσει πολλές ζωές και παρακαλώ πάρα πολύ στην κριτική την οποία θα κάνετε, και την οποία θα ακούσω με πολύ ενδιαφέρον, να σταματήσετε να λέτε ότι το "112" είναι άλλοθι γι' αυτά τα οποία υποτίθεται ότι δεν γίνονται στην Πολιτική Προστασία και στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών. Είναι και άδικο, αλλά είναι και λάθος. Γιατί στέλνουμε το τελείως λάθος μήνυμα στους πολίτες, ότι κάτι το οποίο είναι πια μια μεγάλη κατάκτηση της Πολιτικής Προστασίας ακυρώνεται για λόγους μικροκομματικής αντιπαράθεσης».
Περνώντας στον τρίτο πυλώνα τόνισε ότι είναι «ο καλύτερος συντονισμός όλων όσοι έχουν θέση στο μέτωπο απέναντι στις φυσικές απειλές. Ξεκινώντας με τις έγκαιρες μετεωρολογικές προβλέψεις -όσο και αν έχει προχωρήσει η επιστήμη, ξέρετε, δεν σημαίνει πάντα ότι όλοι οι επιστήμονες και όλοι οι μετεωρολόγοι συμφωνούν με απόλυτη ακρίβεια στις προβλέψεις τις οποίες κάνουν-, προχωρώ στην επιτήρηση από αέρα και εδάφους αλλά και στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι ίδιες οι επιχειρήσεις κατάσβεσης, με έναν πολύ καλύτερο συντονισμό από το παρελθόν μεταξύ της Πυροσβεστικής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δασικών Υπηρεσιών, των Ενόπλων Δυνάμεων, των εθελοντών μας.
Εδώ θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στη μεγάλη μεταρρύθμιση την οποία κάναμε πριν από δύο χρόνια, όταν μεταφέραμε ουσιαστικά την αρμοδιότητα και την πολιτική επίβλεψη των Δασικών Υπηρεσιών από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου κάπου ήταν χαμένες μέσα στον δαίδαλο των αποκεντρωμένων διοικήσεων, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, έτσι ώστε να υπάρχει πια ένας οριζόντιος έλεγχος και να υλοποιείται μια συγκροτημένη δασική πολιτική.
Αυτός ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των Δασικών Υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής έχει λειτουργήσει. Έχει λειτουργήσει, διότι οι Δασικές Υπηρεσίες είναι αυτές που έχουν την καλύτερη γνώση του πεδίου και το γεγονός ότι μπορούν να συνυπάρχουν σε έναν θάλαμο επιχειρήσεων στελέχη της Πυροσβεστικής με δασικούς υπαλλήλους, διευκολύνει πολύ τη δουλειά της κατάσβεσης στο πεδίο.
Έχουμε, λοιπόν, κάνει σημαντικά βήματα ως προς τον καλύτερο συντονισμό. Φάνηκε αυτό, τουλάχιστον, στον επιχειρησιακό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε πολλές πυρκαγιές φέτος. Προφανώς έχουμε ακόμα περιθώρια για σημαντική βελτίωση σε αυτόν τον τομέα.
Όπως σημαντική πρόοδος έχει γίνει και στον τομέα της αποκατάστασης. Επειδή ένα από τα σκέλη των ερωτήσεών σας αφορά το τι γίνεται μετά τις πυρκαγιές, η ταχύτητα με την οποία γίνεται η αποτύπωση των απωλειών, η διασταύρωση των δικαιούχων είναι μία δύσκολη και μακρά διαδικασία, η οποία, όμως, τολμώ να πω, σε σχέση με αυτά τα οποία συνέβαιναν στο παρελθόν, γίνεται πια πολύ πιο γρήγορα.
Υπάρχουν αναλυτικές εκθέσεις για κάθε περιοχή η οποία δοκιμάστηκε. Ενδεικτικά, ωστόσο, θα πω μόνο ότι για την τελευταία πυρκαγιά στην Αττική έχει ήδη καταβληθεί 1 εκατομμύριο από την πρώτη αρωγή για 203 αιτήσεις. Είναι μία διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα ακολουθήσουν, προφανώς, οι εκταμιεύσεις για κάλυψη απωλειών σε αγρότες και επιχειρηματίες και, παράλληλα, θα συνεχιστούν και οι έκτακτες ενισχύσεις σε τοπικούς δήμους.
Προφανώς η αποκατάσταση η οποία πρέπει να γίνει δεν είναι μόνο οικονομική, για τους πληγέντες από την πυρκαγιά, είναι και περιβαλλοντική. Και ήδη, για την πυρκαγιά της Αττικής έχουν εγκριθεί 18 παρεμβάσεις αντιδιαβρωτικών έργων, ενώ σύντομα δύο ανάδοχοι αναδασώσεων -ένας πολύ σημαντικός θεσμός τον οποίο αυτή η κυβέρνηση θεσμοθέτησε- θα προχωρήσουν στις πρώτες αναδασώσεις γύρω από την Ιερά Μονή της Πεντέλης και γύρω από το Αστεροσκοπείο.
Εδώ αξίζει να δούμε τις παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν από αυτή την κυβέρνηση ως προς την αποκατάσταση των ζημιών από τις μεγάλες πυρκαγιές οι οποίες έγιναν στην Εύβοια το 2021, όπου με μεγάλη ταχύτητα προχώρησαν οι απαραίτητες αναδασώσεις εκεί που χρειάζονται αναδασώσεις».
Η απάντηση προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου για τις αναδασώσεις
Στο σημείο αυτό απάντησε στην κ. Κωνσταντοπούλου επισημαίνοντας: «Και για να απαντήσω στην κ. Κωνσταντοπούλου, που επιμένει να διακόπτει, οι αναδασώσεις οι οποίες απαιτούνται είναι ελάχιστες κατά κανόνα, διότι οι ίδιοι οι ειδικοί μάς υποδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της αναδάσωσης θα γίνει μέσα από φυσική αναγέννηση.
Απαιτούνται, όμως, παρεμβάσεις ως προς τα αντιδιαβρωτικά έργα, τα οποία πρέπει να γίνουν σε πρώτο χρόνο, και παρεμβάσεις ως προς τα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία πρέπει να γίνουν σε δεύτερο χρόνο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα μετά από μία μεγάλη πυρκαγιά.
Όλα αυτά τα έργα έχουν γίνει στην Εύβοια και είχαν πραγματικό αποτύπωμα. Διότι και η φυσική αναγέννηση στην Εύβοια πηγαίνει καλύτερα από αυτό το οποίο θα ήλπιζαν και οι ειδικοί, και τα σημαντικά έργα τα οποία αφορούν την προστασία των εδαφών και τα μικρά αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν κυρίως στον ορεινό όγκο -αναφέρομαι σε έργα ορεινής υδρονομίας- ήταν προφανώς αποτελεσματικά, διότι ουσιαστικά η Εύβοια μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπίσει σημαντικά πλημμυρικά φαινόμενα».
Το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ»
Ακολούθως μίλησε για τον «πιο κρίσιμο πυλώνα αυτού του νέου δόγματος της Πολιτικής Προστασίας, που δεν είναι άλλος από τη σημαντική επένδυση στις δομές και στους ανθρώπινους πόρους που αφορούν το μέλλον.
Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο πρόγραμμα "ΑΙΓΙΣ". Είναι η πρώτη φορά που η χώρα διαθέτει ένα οργανωμένο, αυτοτελές πρόγραμμα για την ενίσχυση των υποδομών της Πολιτικής Προστασίας. Είναι ένα πρόγραμμα ύψους συνολικά 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Διαπιστώνω από τις ερωτήσεις σας ότι έχετε ανησυχία για την απορρόφηση των συγκεκριμένων πόρων. Κακώς, όμως. Έχουν ήδη δημοπρατηθεί έργα ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πρόκειται για πολύ "βαριά" προγράμματα τα οποία πάντα απαιτούν διεθνείς διαγωνισμούς και από τη φύση τους, προφανώς, γίνονται συχνά χρονοβόρα.
Δεν φαντάζομαι να εισηγείστε να παρακάμψουμε με κάποιο τρόπο τις ευρωπαϊκές διαδικασίες προμηθειών. Διότι, αν το κάναμε αυτό, θα δεχόμασταν άλλου είδους καταγγελίες, για φωτογραφικούς διαγωνισμούς.
Όμως, τα έργα αυτά προχωρούν. Και προχωρούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η χώρα μας θα είναι η πρώτη η οποία ελπίζουμε το 2027 -και το λέω το "ελπίζουμε" γιατί δεν εξαρτάται από εμάς αυτό, εξαρτάται από τον κατασκευαστή- να μπορεί να εντάξει στον στόλο της τα πρώτα από τα επτά καινούργια Canadair τα οποία θα μπορέσουμε να προμηθευτούμε. Είναι σύγχρονα αεροσκάφη, με μεγαλύτερη αυτονομία, μεγαλύτερη ικανότητα μεταφοράς νερού. Θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα Canadair 215, τα οποία αισίως έχουν συμπληρώσει 50 χρόνια υπηρεσίας και θα εξακολουθούν να μας είναι χρήσιμα, απαραίτητα θα έλεγα, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.
Προσωπικά πήγα στον Καναδά και υπέγραψα με τον Καναδό πρωθυπουργό τη σχετική συμφωνία. Και υπήρξα επισπεύδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια κρίσιμη μάζα χωρών που θα μπορέσουν να κάνουν αντίστοιχες παραγγελίες, έτσι ώστε να πειστεί η καναδική εταιρεία να βάλει μπροστά τη γραμμή παραγωγής.
Διότι σε όλους όσοι ισχυρίζονται, "μα, γιατί δεν τα αγοράζετε πιο γρήγορα; ", να απαντήσω και πάλι ότι τα αεροπλάνα αυτά δεν υπάρχουν διαθέσιμα σήμερα. Αν κάποιος θέλει σήμερα να πάει να αγοράσει ένα καινούργιο Canadair, δεν μπορεί να το κάνει διότι πολύ απλά δεν υπάρχει γραμμή παραγωγής.
Η Ελλάδα μπήκε, λοιπόν, στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής προσπάθειας. Η γραμμή παραγωγής θα ξεκινήσει. Κάποια από αυτά τα αεροσκάφη θα ενταχθούν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό rescEU, που αποτελεί μια σημαντική πρόοδο στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη συνολικά συντονίζει τις δράσεις πολιτικής προστασίας. Ένας μηχανισμός τον οποίο και η χώρα μας αξιοποίησε φέτος το καλοκαίρι, όπως συνεισέφερε και δυνάμεις όταν άλλες χώρες ζήτησαν τη δική μας υποστήριξη όταν αντιμετώπισαν αντίστοιχα προβλήματα με τα δικά μας.
Στο πρόγραμμα "ΑΙΓΙΣ" θα ενταχθεί και ένας σημαντικός αριθμός, 13 τον αριθμό, καινούργιων ελικοπτέρων μεσαίου τύπου. Είναι ελικόπτερα τα οποία έχουν δυνατότητα να κάνουν και ρίψεις νερού αλλά ταυτόχρονα να μεταφέρουν και έναν μικρό αριθμό προσωπικού, σε περίπτωση που χρειάζεται μία ομάδα ΕΜΟΔΕ να πάει να κάνει παρέμβαση μέσα σε μία φωτιά. Και αυτή είναι μία λογική αγορά την οποία κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση για τον απλούστατο λόγο ότι το κόστος μίσθωσης των ελικοπτέρων, τα οποία όλοι οι πολίτες βλέπουν να πετούν με μεγάλη τακτικότητα, είναι πολύ μεγάλο. Αξίζει τον κόπο, τουλάχιστον για κάποιες κατηγορίες ελικοπτέρων, να προχωρήσουμε σε μια αγορά ελικοπτέρων από το να τα μισθώνουμε με σημαντικό κόστος κάθε χρόνο.
Θέλω, επίσης, να θυμίσω στην Εθνική Αντιπροσωπεία ότι επειδή ο αριθμός αυτών των ελικοπτέρων είναι πεπερασμένος, δεν υπάρχουν ατελείωτα τέτοια ελικόπτερα στον κόσμο, το κόστος μίσθωσής τους, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες ενδιαφέρονται να αγοράσουν τέτοιες υπηρεσίες, δυστυχώς κάθε χρόνο αυξάνεται.
Θα αποκτήσουμε καινούργια αμφίβια αεροσκάφη. Είναι οι Air Tractors τους οποίους βλέπετε να πετούν τώρα, οι οποίοι μπορούν να παίρνουν νερό με μεγάλη ευκολία είτε από λίμνες είτε από τη θάλασσα. Αυτοί οι οποίοι πετούν αυτή τη στιγμή είναι μισθωμένοι. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, σύντομα θα μπορούμε να αποκτήσουμε τους δικούς μας. Θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα αεροσκάφη PZL.
Θα έχουμε ακόμα και εναέρια μεταφερόμενα κέντρα επιχειρήσεων, καθώς και μια σειρά από υπερσύγχρονα drones, τα οποία θα πετούν σε μεγάλη εμβέλεια και κάτω από αντίξοες συνθήκες, μεταδίδοντας σε πραγματικό χρόνο εικόνα υψηλής ευκρίνειας στο κέντρο επιχειρήσεων.
Το πρόγραμμα "ΑΙΓΙΣ", όμως, δεν αφορά μόνο τα ιπτάμενα μέσα. Θα χρειαστούμε περισσότερη υποστήριξη για να μπορούμε να κάνουμε πιο ακριβείς μετεωρολογικές προβλέψεις. Αναφέρομαι σε επιπλέον ραντάρ, σε μετεωρολογικούς σταθμούς. Όπως σας είπα, η μετεωρολογία είναι μία επιστήμη η οποία έχει προοδεύσει πολύ, ακόμα όμως έχει κάποιους βαθμούς αβεβαιότητας και χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερες ακριβείς, τοπικές πληροφορίες. Γιατί το ζήτημα δεν είναι να ξέρουμε αν θα βρέξει κάπου πολύ, αλλά να ξέρουμε με ακρίβεια ακριβώς πού θα βρέξει, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε τις σχετικές δράσεις πρόληψης, όπου αυτές απαιτούνται.
Και βέβαια, να προσθέσουμε στις επενδύσεις οι οποίες θα γίνουν από το πρόγραμμα "ΑΙΓΙΣ" και σχεδόν 1.200 καινούργια πυροσβεστικά οχήματα -εκτιμούμε ότι τα πρώτα 235 θα έχουν παραδοθεί μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι-, καινούργια περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ., καινούργια οχήματα του Λιμενικού, οχήματα τα οποία χρειάζεται και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και έναν σημαντικό αριθμό ασθενοφόρων, τον οποίον μπορέσαμε και εντάξαμε στο πρόγραμμα "ΑΙΓΙΣ" για να εκσυγχρονίσουμε ακόμα περισσότερο και τον στόλο μας όσον αφορά τα ασθενοφόρα. Είναι μία απαραίτητη αναβάθμιση, πολλά αυτοκίνητα πια συμπληρώνουν 15 χρόνια υπηρεσίας.
Ενώ παράλληλα να πω, βέβαια, ότι μαζί με το πρόγραμμα ενίσχυσης του εξοπλισμού της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, συνεχίζεται και η ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού της Πυροσβεστικής. Μετά τις 500 προσλήψεις δασοκομάντος που έγιναν τον τελευταίο χρόνο, το 2022, άλλοι 650 το 2023, για το 2025 θα έρθουν άλλοι 300 νέοι δασοκομάντος σε τέσσερις μονάδες: στη Χαλκίδα, στη Ζάκυνθο, στον Πύργο και στα Χανιά.
Θέλω πραγματικά να συγχαρώ τα στελέχη αυτά της Πυροσβεστικής, τα οποία έχουν ως σκοπό να βρίσκονται πραγματικά στην πρώτη γραμμή της μάχης, να μπαίνουν μέσα στο δάσος, να παρεμβαίνουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, προχωρώντας με αυτόν τον τρόπο και το ίδιο το δόγμα της Πυροσβεστικής, το οποίο στο παρελθόν συχνά περιοριζόταν στο να περιμένουμε τη φωτιά στον δρόμο ή σε κάποια αντιπυρική ζώνη. Προφανώς και αυτό είναι απαραίτητο και σημαντικό, η δυνατότητα, όμως, να μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις μέσα στο δάσος, 24 ώρες το 24ωρο, είναι εξαιρετικά σημαντική και οι δασοκομάντος μας έχουν αποδείξει ότι μπορούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί σε αυτή την προσπάθεια».
Ο σημαντικός ρόλος των εθελοντών
Ξεχωριστά ευχαρίστησε από καρδιάς τους εθελοντές. Τόνισε: «Έχουμε πια 9.000 συνολικά εθελοντές: 5.000 στην Πολιτική Προστασία, 4.000 στην Πυροσβεστική. Είναι εθελοντές πιστοποιημένοι, είναι εθελοντές εκπαιδευμένοι τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, με πολύ καλύτερη συνεργασία και μεγαλύτερη ένταξη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής. Καταδεικνύουν με αυτόν τον τρόπο ότι η κοινωνία των πολιτών έχει, όπως είπα, έναν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει στις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας.
Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε ακόμα περισσότερες πρόσθετες δυνάμεις, όταν ακριβώς τις χρειαζόμαστε. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε αυτή την ιδιαιτερότητα να έχουμε πολύ περισσότερες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι το χειμώνα. Άρα, το να έχουμε πρόσβαση σε ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο να μπορεί να μας βοηθάει εθελοντικά τους κρίσιμους μήνες, έχει τεράστια σημασία για την καλύτερη διάρθρωση του ανθρώπινου δυναμικού της Πυροσβεστικής.
Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι υπάρχουν χώρες άλλες, με άλλη κουλτούρα εθελοντισμού, όπως η Αυστρία ας πούμε, όπου σχεδόν το 70% ή 80% -αν δεν κάνω λάθος- των δραστηριοτήτων που έχουν να κάνουν με την πυροσβεστική είναι εθελοντική δραστηριότητα, οργανωμένη σε τοπικό επίπεδο.
Εμείς, προφανώς, δεν είμαστε σε αυτή τη λογική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ενισχύσουμε πολύ περισσότερο τις εθελοντικές δράσεις και να έχουμε ακόμα περισσότερους εθελοντές, οι οποίοι θα μας είναι χρήσιμοι τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες».
Η απάντηση σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν. Ανδρουλάκη
Ολοκληρώνοντας την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός επανέλαβε: «δεν είμαι εδώ ούτε για να πανηγυρίσω ούτε για να μηδενίσω. Προσπαθώ να κάνω έναν όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό απολογισμό τού τι κάναμε αυτή την αντιπυρική περίοδο.
Ελπίζω οι πολιτικοί αρχηγοί που θα λάβουν τον λόγο να μιλήσουν με πραγματικά δεδομένα και όχι με τις γνωστές κορώνες με τις οποίες, δυστυχώς, αντιμετωπίζουν διαχρονικά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πολιτική προστασία. Αν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες θέλουν να καταθέσουν, είμαι εδώ για να τις ακούσω.
Και να πω στον κ. Ανδρουλάκη, αφού τον συγχαρώ για την επανεκλογή του, με αφορμή κάτι το οποίο διάβασα στην ερώτησή σας: δεν είναι άλλοθι, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, είναι μια πραγματικότητα. Είναι μια επίθεση η οποία δεν έχει χρώμα, δεν έχει κόμμα. Είναι ένας κίνδυνος ο οποίος αφορά τους πάντες και απέναντι στην κλιματική κρίση έχουμε χρέος να σταθούμε όλοι ενωμένοι και συντεταγμένοι. Μακάρι τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε κάποιο κοινό τόπο και να μπορέσουμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τη μεγάλη προσπάθεια αυτή την οποία έχουμε ξεκινήσει και στην οποία θα εξακολουθούμε να επιμείνουμε.
Και πριν προχωρήσει ειδικά η Αξιωματική Αντιπολίτευση σε μηδενιστική κριτική, να θυμίσω για ακόμα μια φορά ότι η Πολιτική Προστασία την οποία παρέλαβε αυτή η κυβέρνηση το 2019 ήταν ένα κτίριο, ένα μέρος κτιρίου μάλλον, σε ένα κτίριο το οποίο ήταν πρακτικά ετοιμόρροπο και το οποίο θα ήταν μάλλον το πρώτο κτίριο το οποίο θα κατέρρεε σε περίπτωση που θα είχαμε, ο μη γένοιτο, έναν μεγάλο σεισμό στην Αθήνα.
Σήμερα, η Πολιτική Προστασία είναι αυτοτελές υπουργείο. Το κέντρο συντονισμού, το θυμόμαστε πώς ήταν επί δικών σας ημερών, θυμόμαστε πολύ καλά τις εικόνες, βλέπουμε τώρα την τεράστια πρόοδο η οποία έχει γίνει.
Δεν είναι ο σκοπός μου εδώ να αναδείξω ευθύνες του παρελθόντος. Απλά δεν θα επιτρέψω, σε καμία περίπτωση, αυτή η μεγάλη προσπάθεια, που πιστεύω ότι πρέπει να έχει συλλογικό χαρακτήρα, να μηδενιστεί από μία αντιπολίτευση η οποία επιμένει να τα βλέπει όλα μαύρα και να παρουσιάζει μία Ελλάδα που υπάρχει μόνο στη δική σας νοσηρή φαντασία».
Ν. Παππάς: Για τον ελληνικό λαό δεν είναι πειστικό ότι όλα πηγαίνουν ρολόι
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς «καλωσόρισε» στη Βουλή τον πρωθυπουργό, σχολιάζοντας πως δεν είναι «χάρη» η παρουσία του εκεί, αλλά μέσα στα καθήκοντα του.
Μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου, ο Νίκος Παππάς άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης που φαίνεται να υποστηρίζουν πως «όλα πήγανε καλά» και διερωτήθηκε γιατί δεν εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης «γιατί η φωτιά στην Αττική έφτασε στον αστικό ιστό;», ενώ αντέκρουσε την κριτική προς την αντιπολίτευση πως τα όσα υποστηρίζει είναι «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας».
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο αριθμό των 4 εκατ. στρεμμάτων που έχουν καεί από το 2019, στα 3.500 οργανικά κενά στην Πυροσβεστική, στην πλειοψηφία των οχημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος που είναι ηλικίας άνω των 20 και 30 ετών, ενώ παρουσίασε και στοιχεία για υπερκοστολογημένες δαπάνες μίσθωσης και αγοράς αεροσκαφών. «Τι από αυτά είναι προϊόν φαντασίας», διερωτήθηκε, και ζήτησε απαντήσεις από τον πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας ότι για τον ελληνικό λαό δεν είναι «πειστικό» ότι «όλα πάνε ρολόι».
«Στην πολιτική προστασία χρειάζεται πρόληψη, πυρόσβεση, αποκατάσταση», τόνισε ο Ν. Παππάς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των δασικών υπηρεσιών αλλά και της πυροσβεστικής τόσο με προσωπικό όσο και με εξοπλισμό, ενώ επισήμανε πως η αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων μέχρι στιγμής είναι ανεπαρκής. Έντονη κριτική άσκησε στην κυβέρνηση και για τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί στη Θεσσαλία, κάνοντας λόγο για «αδράνεια».
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Ν. Παππάς αναφέρθηκε και σε ζητήματα που αφορούν κατά κύριο λόγο την οικονομία, ενόψει και της ψήφισης του προϋπολογισμού, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση πως η πολιτική της επί της ουσίας ευνοεί τους «λίγους», τους «μετόχους εταιριών ενέργειας ή τραπεζών», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ειδικότερα, έκανε λόγο για «αναιμική ανάπτυξη», διέψευσε το αφήγημα της κυβέρνησης περί μείωσης των φόρων, τονίζοντας ότι το 2025 «θα πληρώσουμε 2,5 δισ. περισσότερα σε φόρους», ενώ επισήμανε πως η χώρα είναι τελευταία στην Ευρώπη στην αγοραστική δύναμη αλλά και στις ξένες επενδύσεις. «Η Ελλάδα δε ζει κάποιο αναπτυξιακό θαύμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Παππάς, εξηγώντας ότι με την πολιτική της κυβέρνησης, η πλειονότητα των νοικοκυριών βιώνει «ύφεση» και «μείωση του βιοτικού επιπέδου». Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει πρόθεση «τεράστιων ιδιωτικοποιήσεων» και ότι απαντά με νέες εκποιήσεις».
«Από το 2010 έως το 2014 είχαμε την απόλυτη κατάρρευση, η περίοδος 2015-2019 χαρακτηρίζεται από την σταθεροποίηση οικονομίας και την ανασυγκρότηση και από το 2019 και μετά έχουμε αναιμική ανάπτυξη για λίγους», είπε, συνοψίζοντας ο Ν. Παππάς, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια «αναθεωρητισμού» με σκοπό να «μην ξανακοιτάξει ο κόσμος Αριστερά».
Αναφερόμενος στο θέμα την εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δήλωσε πως «δεν υπάρχουν άβατα» και πως «έχει η ώρα για έναν πρόεδρο από την Αριστερά ή την ευρύτερη προοδευτική παράταξη», σημειώνοντας πως υπάρχουν προσωπικότητες που έχουν αποδείξει ότι «μπορούν να προστατέψουν την κοινωνία».
Σχετικά με τα εθνικά θέματα, ζήτησε απαντήσεις όσον αφορά τις συζητήσεις της κυβέρνησης με την Τουρκία και συγκεκριμένα απηύθυνε τα εξής ερωτήματα: «πώς μπορούν τα "ήρεμα νερά" να είναι συμβατά με τη στρατηγική της "γαλάζιας πατρίδας"», «αν είναι το Κυπριακό στην κορυφή της ατζέντας», «αν η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Κύπρο είναι οριστική».
Κλείνοντας ο Ν. Παππάς δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «εδώ» και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει στο πλαίσιο της στρατηγικής του για προγραμματικής αντιπολίτευση, ενώ τόνισε πως «η χώρα έχει ανάγκη μια προοδευτική αλλαγή».
«Σε αυτή την κατεύθυνση μόνο ένας ισχυρός και ανασυγκροτημένος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να είναι καταλύτης. Για τη στήριξη της κοινωνίας, την ενίσχυση της οικονομίας, την προστασία της Δημοκρατίας. Εσείς εγγυάστε τον πολλαπλασιασμό των κρίσεων και η Αριστερά την υπέρβασή τους», κατέληξε.
Ν. Ανδρουλάκης: « Οι μέρες της παντοδυναμίας σας ανήκουν στο παρελθόν και πλησιάζει η ώρα που ο ελληνικός λαός θα σας δείξει την πόρτα εξόδου από το Μέγαρο Μαξίμου»
Eφ' όλης της ύλης επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, την πρώτη μετά την πρόσφατη επανεκλογή του, για τίς καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.
«Οι μέρες της παντοδυναμίας σας ανήκουν στο παρελθόν και πλησιάζει η ώρα που ο ελληνικός λαός θα σας δείξει την πόρτα εξόδου από το Μέγαρο Μαξίμου», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Από την αρχή της ομιλίας του ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε ως αδιανόητη και αντιφατική τη στάση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την τροπολογία για τη χρηματοδότηση των «Σπαρτιατών», που γεννά, όπως σημείωσε, ερωτήματα.
«Δεν ακούσαμε από τον πρωθυπουργό ούτε μία συγνώμη για το ότι δώσατε τα χρήματα του ελληνικού λαού σε κόμμα, του οποίου την πραγματική ηγεσία ασκεί καταδικασμένος εγκληματίας, με απόφαση του Αρείου Πάγου. Χρηματοδοτήσατε ένα κόμμα που είναι κέλυφος εγκληματικής οργάνωσης. Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τέσσερις φορές. Ακόμα και για τις ευρωεκλογές από τις οποίες τους απέκλεισε η Δικαιοσύνη», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης καλώντας τον πρωθυπουργό να εξηγήσει γιατί δεν έκανε αποδεκτή την τροπολογία, που καταθέσαμε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Αναρωτήθηκε επίσης αν αποκαλύφθηκε η αδράνεια ή μήπως θα συνεχίσει η κυβέρνηση να έχει στα πούπουλα τα «παράγωγα» της Χρυσής Αυγής που στέλεχός της ΝΔ, όπως είπε, μιλούσε για τις …καλές εκδοχές της.
«Το ΠΑΣΟΚ αξιακά από την πρώτη στιγμή στάθηκε απέναντι στους νεοναζιστές δολοφόνους της Χρυσής Αυγής και τα "παράγωγά" της. Χωρίς ναι μεν αλλά και χωρίς αστερίσκους. Η κυβέρνηση μπορεί αλλά δεν θέλει να δώσει άμεση λύση.
Τορπιλίζετε τη συναίνεση σε ένα ζήτημα, που αφορά τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας. Με την υπερψήφιση της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ και με άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής
θα ληφθεί άμεσα απόφαση που θα αναστέλλει κάθε χρηματοδότηση», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αντέκρουσε τις επικρίσεις που δέχθηκε επειδή δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ. «Προσπαθείτε να μεταβιβάσετε την ευθύνη σας στο ΑΣΕΠ καθώς έχετε φέρει 30 νομοθετικές τροποποιήσεις από το 2021 στο νόμο που εσείς ψηφίσατε κι εμείς είχαμε καταψηφίσει», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.
Επιπλέον επέκρινε την κυβέρνηση που δεν είπε καμία κουβέντα για το πρόστιμο που επέβαλε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη διαρροή των e-mails των ψηφοφόρων της Ομογένειας από το υπουργείο Εσωτερικών.
Για το ζήτημα των καταστροφικών πυρκαγιών ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι η χώρα είναι ανοχύρωτη στη πρόληψη και αντιμετώπισή τους.
Μίλησε για κράτος που δημιουργεί ένα γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας, με τους πολίτες να νιώθουν απροστάτευτοι. «Η ευθύνη σας, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, είναι συντριπτική. Όταν όλοι, ακόμη και ακραιφνείς υποστηρικτές σας, αντιλαμβάνονται ότι αντιμετωπίζετε το κράτος ως λάφυρο. Προσπαθείτε να κρύψετε τις συνεχιζόμενες αποτυχίες σας μέσα από μια "δημιουργική λογιστική", αλλά πλέον το βίωμα κάθε πολίτη είναι πιο ισχυρό από την προπαγάνδα σας», τόνισε ενώ απευθύνθηκε προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη: «Έχετε μια καθαρή απάντηση γιατί ο λαός που κυβερνάτε έχει τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη των 27 ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία; Έχετε μια απάντηση γιατί ενώ μεσολάβησε η πανδημία, που αποκάλυψε τις αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εσείς κάνετε μόνο τα στοιχειώδη αφήνοντας τον λαό μας να πληρώνει τις δεύτερες υψηλότερες δαπάνες υγείας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση; Η' μήπως έχετε μια συγκεκριμένη απάντηση γιατί ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν σχεδόν 50% τα τελευταία 4 χρόνια, αρνείστε κατηγορηματικά να εφαρμόσετε στεγαστικά προγράμματα στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών αρκούμενοι σε μπαλώματα; Έχετε κάποια καθαρή απάντηση για το αυξημένο κόστος παραγωγής που υπονομεύει τον πρωτογενή τομέα;», ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο οποίος συμπλήρωσε: «Κύριε Μητσοτάκη, τα τελευταία έξι χρόνια κυβερνάτε χωρίς μνημόνια, με δημοσιονομική ευελιξία και την προίκα του Ταμείου Ανάκαμψης. Κι όμως τα πεπραγμένα σας συνοψίζονται σε λίγες λέξεις: Πόσος χαμένος χρόνος, πόσες χαμένες ευκαιρίες, πόσοι χαμένοι πόροι για τη χώρα και την κοινωνία!».
Ο κ. Ανδρουλάκης επικαλέστηκε το δυστύχημα των Τεμπών και τα παρ' ολίγον δυστυχήματα στους σιδηροδρόμους το τελευταίο καιρό ζητώντας απαντήσεις. «Είστε κατ' επανάληψη βαρύτατα εκτεθειμένοι, ασυγχώρητοι και αμετανόητοι. Για εμάς η τραγωδία στα Τέμπη και η ασφάλεια στις μεταφορές δεν είναι μπαγιάτικο θέμα, όπως με θράσος είπε η υπουργός σας, η κυρία Βούλτεψη, όταν κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας. Η κυβέρνηση περνάει κάτω από τον πήχη των προσδοκιών της ελληνικής κοινωνίας, διότι η αντίληψή της είναι απολύτως Διαχειριστική, Συγκεντρωτική και Πελατειακή».
Ειδικά στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, προσέθεσε ότι η εμμονή στο λάθος οδηγεί κάθε χρόνο σε καταστροφές σε φυσικό κεφάλαιο και περιουσίες, υπάρχει τεράστιο έλλειμμα στον τομέα της πρόληψης, του έγκαιρου σχεδιασμού και της προστασίας από τις πυρκαγιές.
«Όλα τριγύρω αλλάζουνε, αλλά το αναποτελεσματικό κράτος παραμένει. Ένα είναι σίγουρο: Η χώρα παραμένει ανοχύρωτη, στον έκτο χρόνο της διακυβέρνησης σας», τόνισε.
Συμπλήρωσε ότι η μεταρρύθμιση της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας συνιστά μια ματαιωμένη εξαγγελία, και πώς είναι πιο αναγκαία από ποτέ η χάραξη μιας νέας εθνικής στρατηγικής για την πολιτική προστασία στη χώρα, με επίκεντρο την Πρόληψη.
Κατέθεσε δέσμη αναλυτικών προτάσεων που συνιστούν Εθνικό Σχέδιο για να προληφθούν οι κίνδυνοι εφεξής και κατέληξε: «Η χώρα χρειάζεται Εθνικό Σχεδιασμό με διακομματική συναίνεση. Στον εθνικό διάλογο που πρέπει να ανοίξετε άμεσα, να συμμετάσχουμε όλα τα κόμματα με τις προτάσεις μας».
Δ. Κουτσούμπας: Στα 5μιση χρόνια που κυβερνάτε, έχουμε ακούσει τα πάντα από εσάς. Διαψεύστηκαν τα πάντα, το ένα μετά το άλλο
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ασκώντας συνολική κριτική στην κυβέρνηση:
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω αναφέροντας ότι σήμερα είναι πραγματικά μια μέρα αγώνα, μια μέρα απεργίας για μεγάλο τμήμα του εργαζόμενου λαού της χώρας μας.
Σήμερα έρχονται στο προσκήνιο οι ανάγκες των εργαζομένων, καθώς απεργούν οι εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα, οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό, στον τουρισμό και τα ξενοδοχεία, οι ναυτεργάτες, οι λιμενεργάτες της COSCO, οι εργάτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος.
Όλοι αυτοί οι κλάδοι παίρνουν τη σκυτάλη, από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία, των ντελιβεράδων της e-food και της wolt, που έγιναν τις προηγούμενες μέρες.
Στις 6 του Νοέμβρη ακολουθούν οι οικοδόμοι και βέβαια στις 20 Νοέμβρη, μέρα πανελλαδικής, πανεργατικής απεργίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όλοι αυτοί οι αγώνες θα συναντηθούν σε ένα μεγάλο απεργιακό ποτάμι, μαζί με όλους τους υπόλοιπους κλάδους, που έχουν και τα δικά τους αιτήματα.
Είναι και αυτό το απεργιακό μπαράζ μια ηχηρή απάντηση σε όσους επιμένουν να προβληματίζονται υποκριτικά για το αν υπάρχει αντιπολίτευση στη χώρα. Είναι απάντηση και στην κυβέρνηση, η οποία, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται, “θέλει ισχυρή αντιπολίτευση για να γίνεται καλύτερη”. Ορίστε, αν θέλετε να γίνετε καλύτεροι, πεδίον δόξης λαμπρόν!
Ικανοποιήστε τα αιτήματα των απεργών για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματική ισχύ και σύγχρονα δικαιώματα, για μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, για κατάργηση των αντεργατικών νόμων που διαλύουν τον εργάσιμο χρόνο, για κάλυψη των κενών στα σχολεία και κατάργηση των συγχωνεύσεων.
Πεδίον δόξης λαμπρόν και για όποιον θέλει να κάνει αντιπολίτευση, να στηρίξει αυτούς τους αγώνες, όπως κάνει σταθερά το ΚΚΕ. Όπως κάναμε και με την τροπολογία που καταθέσαμε στο νομοσχέδιο για τον ΑΣΕΠ που ψηφίστηκε χθες και προέβλεπε επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης για όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Τροπολογία την οποία η κυβέρνηση απέρριψε και από τα υπόλοιπα κόμματα δεν έβγαλε άχνα κανείς.
Στην «επιμονή της κυβέρνησης της ΝΔ να υπερασπίζεται μια πολιτική εξαιτίας της οποίας ο λαός μετράει απώλειες σε δάση, περιουσίες και ανθρώπινες ζωές» στάθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές.
Τόνισε ότι το ΚΚΕ καταθέτει «ξανά και ξανά τις προτάσεις του» και μάλιστα έγκαιρα, υπενθυμίζοντας τη σχετική Ερώτηση που είχε καταθέσει και την εκδήλωση που είχε πραγματοποιήσει στη Βουλή με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. «Προτάσεις» που, όπως είπε, «η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει και όταν το κάνει, παρουσιάζει μια ωραιοποιημένη εικόνα της πραγματικότητας».
Αναφέρθηκε στα παραδείγματα «της Εύβοιας και της Κρήτης, όπου ο λαός ακόμα υποφέρει, τα δάση κινδυνεύουν και συνεχίζεται η έλλειψη αντιπυρικής, αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, ακριβώς επειδή δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης».
Επανέλαβε την ανάγκη για την, μεταξύ άλλων, «ενίσχυση των δυνάμεων πυροπροστασίας και μονιμοποίηση των εργαζομένων, εξασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης, μελέτες για τα απαραίτητα έργα, σχεδιασμένη προστασία των δασών και διαφορετική οργάνωση των επίγειων δυνάμεων και κατάργηση τόσο του αντιδραστικού σχεδίου για τη χρήση γης όσο και της αντιεπιστημονικής αντίληψης που διαχωρίζει την πρόσληψη από την κατάσβεση».
«Όλα αυτά», διευκρίνισε, «απαιτούν ο λαός και η νεολαία να αντιπαρατάξουν τον αγώνα τους στην πολιτική της κυβέρνησης, με τον λαό στην εξουσία, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, στο πλαίσιο μιας διαφορετικού τύπου οργάνωσης της κοινωνίας».
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «η Πολιτική Προστασία είναι ενταγμένη ως μηχανισμός στις συμφωνίες ιμπεριαλιστικών ενώσεων, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ και των κατασταλτικών μηχανισμών τους στις οποίες συμμετέχει και η Ελλάδα με ευθύνη της κυβέρνησης».
«Μάλιστα, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ επικαιροποίησαν τη στρατηγική τους για τη λεγόμενη "ανθεκτικότητα" όπου εντάσσουν την Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα με την στρατιωτικοποίησή του υπό το φως των νέων προκλήσεων, όπως λένε, εννοώντας όμως την ένταση των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών που βλέπουμε να οξύνονται στα διάφορα μέτωπα του πολέμου» σημείωσε.
«Εμείς», συνέχισε, «θέτουμε το ερώτημα: Τι σημαίνει αυτό και πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας σε συνθήκες κλιμάκωσης της εμπλοκής της Ελλάδας με ευθύνη της κυβέρνησης στους δύο πολέμους και στην Ουκρανία, στο πλευρό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, και στον πόλεμο στη Μ. Ανατολή στηρίζοντας εκεί το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ; Τη στιγμή, μάλιστα, που μεταξύ των επτά απαιτήσεων "ανθεκτικότητας" είναι ο γεωστρατηγικός ανταγωνισμός, το Διάστημα, η χειραγώγηση πληροφοριών, η ανθεκτικότητα υποδομών ζωτικής σημασίας».
«Μια εμπλοκή που έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα και επικίνδυνα επίπεδα, ο καθένας καταλαβαίνει τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό αφού τα σενάρια τέτοιων ασκήσεων πυρηνικού πολέμου με τη συμμετοχή και ελληνικών μαχητικών και ιδιαίτερα σε τέτοιες συνθήκες, τις περισσότερες φορές γίνονται μετά πραγματικότητα και τότε βέβαια υπάρχουν και τα σχετικά αντίποινα» πρόσθεσε.
Ειδική αναφορά έκανε και στο προσφυγικό και στη σχετική Σύνοδο της ΕΕ, της οποίας τα συμπεράσματα, όπως σημείωσε, «βρίθουν από κυνισμό, απανθρωπιά και βαρβαρότητα, καθώς νεοφιλελεύθεροι, πράσινοι, σοσιαλδημοκράτες, ακροδεξιοί, όλοι μαζί, σπέρνουν τον πόλεμο, από τη μία, και από την άλλη, φτιάχνουν φυλακές ψυχών, προβάλλοντας την πρωτοπορία της Μελόνι που θα διαχειρίζεται στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων στην Αλβανία».
Προσέθεσε ότι οι πρόσφυγες είναι ο απόηχος των εγκλημάτων της εμπλοκής της Ελλάδας και των συμμάχων της στους πολέμους.
Όμως, και πάλι, οι λαοί είναι οι μόνοι, που μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδιά τους. Να δυναμώσουν την αλληλεγγύη και την πάλη τους για να σταματήσει τώρα ο πόλεμος και οι προσφυγικές ροές. Για να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της Συνθήκης της Γενεύης, με χορήγηση ασύλου και μετακίνηση των ξεριζωμένων στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.
Για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, ο Δ. Κουτσούμπας εξήγησε ότι «η μεγάλη εικόνα των ανταγωνισμών βάζει τη σφραγίδα της και σε αυτά τα ζητήματα, δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ βιάζεται να κλείσει εκκρεμότητες και να διατηρήσει τη συνοχή του στη ΝΑ πτέρυγά του σπρώχνοντας για λύσεις "συνεκμετάλλευσης" υπό ΝΑΤΟϊκή εποπτεία, λύσεις, που είναι επιζήμιες για τους λαούς και ωφέλιμες για τα μονοπώλια».
«Σε αυτόν τον "οδικό χάρτη", που καθορίστηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, εντάσσεται και η επικείμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας στις 8 Νοέμβρη, για την οποία πολλή συζήτηση γίνεται ήδη. Το ανησυχητικό στην όλη υπόθεση, δεν είναι φυσικά η συνάντηση αυτή καθεαυτή, αλλά η εικόνα που διαμορφώνεται -και προφανώς όχι τυχαία- ότι το τραπέζι της διαπραγμάτευσης που έχει στρωθεί, αφορά ζητήματα κυριαρχίας, όπως το ζήτημα των χωρικών υδάτων, της στρατιωτικοποίησης των νησιών και όχι αποκλειστικά τη "μόνη και μία διαφορά" που ισχυρίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ» σημείωσε.
«Η προσπάθεια που κάνετε, κύριοι της κυβέρνησης, να διασκεδάσετε αυτές τις εντυπώσεις και να εφησυχάσετε για το περιεχόμενο των συζητήσεων, δεν πείθει. Όχι μόνο γιατί τέτοιες διαψεύσεις έχουν με τη σειρά τους διαψευσθεί πανηγυρικά στο παρελθόν, αλλά και γιατί μία πιθανή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης -στη βάση ενός συνυποσχετικού- μπορεί εκ των πραγμάτων να ανοίξει απ' το παράθυρο και τέτοια ζητήματα» προσέθεσε ο Δ. Κουτσούμπας.
Υπενθύμισε τις έγκαιρες προειδοποιήσεις του ΚΚΕ ότι «"μαγειρεύονται" επώδυνες λύσεις τόσο στα ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όσο και στο Κυπριακό».
«Και ας αφήσουν ορισμένοι τους κουτοπόνηρους εκβιασμούς που απευθύνουν στον λαό, ότι δήθεν οι μοναδικές επιλογές είναι "ή επώδυνος συμβιβασμός ή πόλεμος"! Ξέρετε πολύ καλά, ότι καθόλου δεν αποκλείει το ένα το άλλο, γιατί εδώ δεν πρόκειται για συμφωνία μεταξύ λαών που έχουν κοινά συμφέροντα, που θέλουν να πάνε μαζί να παλέψουν αλλά για "παζάρια" μεταξύ κρατών, μεταξύ αστικών κυβερνήσεων που εκπροσωπούν το μονοπωλιακό κεφάλαιο, συγκεκριμένες εταιρείες, το οποίο απ' τη φύση τους αυτές είναι αδηφάγες και ανταγωνιστικές» υπογράμμισε.
Επισήμανε, ακόμα, ότι «οι συζητήσεις εξελίσσονται, χωρίς η τουρκική πλευρά να έχει εγκαταλείψει -έστω στα λόγια- κάποια απ' τις διεκδικήσεις της, όπως την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μέχρι το δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας"».
«Για όλα τα παραπάνω, εμείς λέμε ότι, πρώτα από όλα, χρειάζεται επαγρύπνηση κι ετοιμότητα από όλους, κυρίως από τον ελληνικό λαό. Χρειάζεται να ανέβει ο αγώνας και η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, πρώτα από όλα μεταξύ του ελληνικού, του τουρκικού και του κυπριακού λαού, ενάντια στους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, που φέρνουν μόνο πόλεμο, καταστροφή, προσφυγιά. Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα για ένα μέλλον πραγματικής ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας, με τους λαούς πραγματικά νοικοκύρηδες στον τόπο τους» υπογράμμισε, καταλήγοντας στη δευτερολογία του, ο Δ. Κουτσούμπας.
Κυρίες και κύριοι,
Μαζί με εσάς, ο μεγαλύτερος ένοχος για την κατάσταση που βιώνει ο λαός μας κάθε χρόνο με τις πυρκαγιές, αλλά και με τις πλημμύρες, όπως και όταν γίνεται σεισμός, και σε περίπτωση ενός μεγάλου “ατυχήματος”, είναι και η πολιτική και οι κατευθύνσεις της ΕΕ, τις οποίες εφαρμόζει φανατικά η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα και στηρίζουν φανατικά όλα τα κόμματα του κεφαλαίου.
Πρόκειται για τις κατευθύνσεις που κυνικά και προκλητικά λένε το εξής:
Πως τα έργα αντιπυρικής προστασίας, και όλα τα αντίστοιχα, είναι “μη επιλέξιμα” για χρηματοδότηση από τα διάφορα πακέτα, όπως για παράδειγμα το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, λόγω μεγάλου κόστους που δεν αποφέρει το αντίστοιχο “όφελος”, δηλαδή οικονομικό κέρδος για κάποιους.
Γιατί έτσι μόνο μετράτε εσείς το όφελος, με το τι και πόσα θα βάλουν στην τσέπη οι διάφοροι επιτήδειοι του κεφαλαίου.
Κομμάτι αυτής της πολιτικής ήταν και η αντιεπιστημονική διάσπαση της ενιαίας διαχείρισης των δασών, με τον διαχωρισμό της πρόληψης από την κατάσβεση και τη μεταφορά της αρμοδιότητας δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Μια διάσπαση που ξεκίνησε το 1998, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, και συνεχίστηκε μέχρι σήμερα από όλες τις κυβερνήσεις, με τραγικά αποτελέσματα.
Πρόκειται για μια λογική που, για λόγους κόστους, μετατρέπει την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών από πολιτικό και επιστημονικό ζήτημα τεκμηριωμένης ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας από κάθε κίνδυνο, σε επιχειρησιακό πρόβλημα, που ξεκινά από τη στιγμή που θα ξεσπάσει η δασική πυρκαγιά και όχι πριν αυτή ξεσπάσει, όπως θα έπρεπε.
Ένοχος είναι το σημερινό κράτος και η επιλεκτική ανικανότητά του. Ανίκανο όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία της ανθρώπινης ζωής… Ικανότατο εκεί που θέλει!
Όπως, για παράδειγμα, όταν είναι να πετάξει ανθρώπους έξω από τα σπίτια τους με τους πλειστηριασμούς των κορακιών. Όταν είναι να στείλει φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα και F-16 να συνοδεύουν πυρηνικά βομβαρδιστικά σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις!
Απέναντι σε όλους αυτούς τους ενόχους για τα κατά συρροή εγκλήματα έλαμψε και φέτος το μεγαλείο της προσφοράς και της δύναμης, τόσο των πυροσβεστών μας, όσο και των κατοίκων, των εθελοντών, ανάμεσά τους και των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που μπήκαν στη μάχη για να σώσουν σπίτια, περιουσίες, ζώα και δάση, για να οργανώσουν την αλληλεγγύη στους πληγέντες, κάνοντας πράξη το σύνθημα “μόνο ο λαός σώζει τον λαό”.
Και αυτός ο λαός είναι που έχει τη δύναμη, με την πάλη του, να διεκδικήσει και μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης, αλλά και να ανατρέψει οριστικά αυτή την διαχρονική επικίνδυνη πολιτική, αυτό το κράτος, που θυσιάζει τις ανάγκες και τις ζωές των πολλών για τα κέρδη των λίγων.
Θα έρθει η στιγμή που, μαζικά θα σας γυρίσουν την πλάτη, όλοι όσοι σάς εμπιστεύτηκαν και σάς έδωσαν επανειλημμένα “τράτο” τόσα χρόνια και σήμερα νοιώθουν πως απογοητεύτηκαν οικτρά… Τα υπόλοιπα στη δευτερολογία.
Κυρ. Βελόπουλος: Καλή η συναίνεση για τις πυρκαγιές αλλά δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών και προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων, για τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου, τις πρωτοβουλίες για τη στήριξη των πληγέντων, την αποκατάσταση των υποδομών και την περαιτέρω ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας.
«Στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός ήταν συναινετικός, αλλά θέλω να τον ακούσω και στην δευτερολογία του», είπε στην αρχή της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Πρόσθεσε ότι η σημερινή συζήτηση για τις πυρκαγιές καθυστέρησε και πως θα έπρεπε να γίνει τον Σεπτέμβριο.
«Καλή η συναίνεση» για τις πυρκαγιές, «αλλά δεν είδα να λέτε κάτι για ανάληψη ευθύνης. Κάποιος δεν έκανε λάθη; Όλα ήταν καλώς καμωμένα;» διερωτήθηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι «είναι εύκολο να αποδίδεις την ευθύνη σε άλλους, αλλά είναι δύσκολο να αναλάβεις επιτέλους την ευθύνη των λαθών σου». Συμπλήρωσε ότι «μέσα σε έξι χρόνια κάηκε το 37% των δασών της Αττικής» και τόνισε ότι για αυτό φταίνε «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ» ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέτυχε.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης υποστήριξε ότι στις φωτιές στην Αττική «έγιναν πέντε μοιραία λάθη». «Κατέρρευσε από την πρώτη στιγμή ο σχεδιασμός του συντονιστικού κέντρου, κάηκαν πυροσβεστικά, τραυματίστηκαν πυροσβέστες, κάηκαν άνθρωποι, καθυστέρησαν τα εναέρια μέσα… με αποτέλεσμα το μέτωπο στον Βαρνάβα να περάσει στο Χαλάνδρι, 30 χιλιόμετρα μακριά… Ένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να τα ξέρει όλα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι άλλοι φταίνε κύριε πρωθυπουργέ… Δεν φταίει ο πρωθυπουργός μόνο. Δεν είδα όμως να αποκεφαλίζει κανέναν. Υπήρξε λάθος στον συντονισμό των ελικοπτέρων», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βελόπουλος.
«Κάποιος φταίει κύριε πρωθυπουργέ. Αν επειδή οι ισορροπίες μέσα στη ΝΔ, είναι "φωτιά", αντιλαμβάνομαι ότι κάποιες στιγμές ένα πρωθυπουργός, ένας πρόεδρος, δεν μπορεί να πάρει κεφάλια, αλλά εδώ φαίνεται ο ισχυρός πρωθυπουργός, που μπορεί να επιβάλλει το νόμο τη τάξη και κυρίως τη δικαιοσύνη. Να "παίρνει κεφάλια" όταν υπάρχει ευθύνη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Επισήμανε ότι «από τα 12 αεροσκάφη Super Puma που έχουμε πετάνε μόνο τα δύο».
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Βελόπουλος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για «πατριώτες της φακής», είπε ότι «η φακή είναι ένα πολύ υγιεινό και εύγεστο όσπριο… αλλά όταν έχει συνηθίσει να τρως με χρυσά κουτάλια, με σούσι, με χαβιάρια και με πλούσια γεύματα, δεν σου αρέσει η φακή. Εμείς προτιμάμε τη φακή, τη φασολάδα την ελληνική και τον πατριωτισμό τον πραγματικό. Τι να κάνουμε τώρα; Έχουμε διαφορετική σύνθεση, υπόσταση και αντίληψη. Εγώ δεν υποτιμώ τον πατριωτισμό κανενός».
Πρόσθεσε ότι ο πατριωτισμός «αποδεικνύεται στις πράξεις και όχι στα λόγια» και διάβασε απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργού, μια δήλωση: «Η απομείωση της εθνικής κυριαρχίας είναι σχετική έννοια. Συμφωνία αυτού του τύπου προσφυγή στην Χάγη με την Τουρκία μπορεί να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να είναι η αφετηρία μας, μιας διαπραγμάτευσης». «Αυτά δεν τα θεωρώ πατριωτικά εγώ. Αν τα θεωρείται εσείς όλα αυτά πατριωτικά, έχουμε μια άλλη αντίληψη για τον πατριωτισμό. Εδώ μιλάμε για πατριώτες στο πανέρι. Αυτό δεν είναι πατριωτική δήλωση… Εμείς δεν είμαστε σαν τον πρωθυπουργό να υβρίζουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Εμείς μιλάμε με επιχειρήματα. Αυτή είναι η ποιοτική διαφορά της Ελληνικής Λύσης, δεν μπαίνουμε στη λάσπη και τον βούρκο. Συζητάμε πολιτικά και θεσμικά», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Επιστρέφοντας στο ζήτημα των πυρκαγιών, ο κ. Βελόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση «πέταξε» τους εποχικούς πυροσβέστες «σαν λεμονόκουπες» και ότι «το μόνο που λειτουργεί είναι το 112».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ανέφερε ότι στην δευτερολογία του θα καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Αλ. Χαρίτσης: «Η πολιτική της καταστροφής που εκπροσωπεί η ΝΔ θα ανατραπεί με δυνατή Αριστερά»
«Οι πολίτες διακατέχονται από το αίσθημα ανασφάλειας απέναντι στις φυσικές καταστροφές», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης κατά την ενημέρωση του πρωθυπουργού στη Βουλή για την αντιπυρική περίοδο.
Είπε ότι έναν χρόνο μετά, είμαστε εκεί που βρισκόμασταν όσον αφορά στον Έβρο και τη Θεσσαλία και ότι η κυβέρνηση «διεκδικεί βραβείο στασιμότητας», προσθέτοντας ότι «όλα τα χρονοδιαγράμματα πάνε όλο και πιο πίσω».
Σημείωσε ότι η συζήτηση στη χώρα μας θα έπρεπε να διεξάγεται με βάση το δεδομένο ότι η εποχή μας είναι η εποχή της επιταχυνόμενης κλιματικής κατάρρευσης. Ανέφερε πως η κυβέρνηση γνώριζε όταν ξεκινούσε η φετινή αντιπυρική περίοδος ότι το 2023 ήταν το έτος με την υψηλότερη θερμοκρασία από το 1991 και ότι ο χειμώνας του 2023-2024 ήταν ο θερμότερος στη καταγεγραμμένη ιστορία της χώρας μας. Επίσης, είπε, η Πολιτεία γνώριζε ότι η αντιπυρική περίοδος του 2023 ήταν η δεύτερη χειρότερη στη χώρα μας, μετά από αυτήν του 2007, με περισσότερα από 1.700.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ενώ επικαλείται το πόρισμα Γκολντάμερ, επί της ουσίας το αγνοεί, «γιατί καλεί να ξεβολευτούμε από ένα μοντέλο που οδηγεί στην καταστροφή».
Πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το πρόγραμμα Antinero, το οποίο «βάλατε με εντελώς πρόχειρο τρόπο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για αναδασώσεις και μετά διαπιστώσατε ότι δεν υπήρχε αυτό το μέγεθος εκτάσεων οπότε μεταφέρατε τα 450 εκατ. ευρώ στους καθαρισμούς δασών». Σχολιάζοντας αναφορά του στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, είπε ότι τα στοιχεία μιλούν για συμβασιοποίηση μόλις 23% των διαθέσιμων κονδυλίων, με μεγάλο μέρος αυτών να αφορούν σε συμβουλευτικές υπηρεσίες και όχι σε πραγματικά έργα.
Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι για τη Νέα Αριστερά «μια άλλη πολιτική στο πεδίο της πολιτικής προστασίας σημαίνει τη συνειδητοποίηση ότι το Κράτος σε αυτό τον αγώνα δεν μπορεί να είναι broker οικονομικών συμφερόντων που θησαυρίζουν από την καμένη γη, αλλά ένα Κράτος που αναδιοργανώνει την οικονομία του, τη μεταμορφώνει σε "πολεμική οικονομία" θωράκισης και αντιμετώπισης των ακραίων φαινομένων». Σημείωσε ότι όμως αυτά προϋποθέτουν: προσλήψεις σε πυροσβεστική και δασικές υπηρεσίες, ενιαία διοικητική αντιμετώπιση της δασοπροστασίας, εμπλοκή της εγχώριας παραγωγικής υποδομής, ολοκλήρωση της χαρτογράφησης των δασικών οικοσυστημάτων. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των πυροσβεστών για μονιμοποίηση των πυροσβεστών με πενταετή θητεία, προσωποπαγείς θέσεις για τους εποχικούς, βαρέα και ανθυγιεινά, πληρωμή των υπερωριών τους όταν παλεύουν με τις φλόγες, ίση μεταχείριση όταν τραυματίζονται, θεσμούς εκπαίδευσης, μέσα ατομικής προστασίας για όλες και όλους όσους αγωνίζονται.
Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι η «πολιτική της καταστροφής που εκπροσωπεί η ΝΔ πρέπει να ανατραπεί» και πως αυτό «δεν θα γίνει με μια απαξιωμένη αντιπολίτευση, ούτε με το να φύγει ο κ. Μητσοτάκης και να συνεχίσει την πολιτική του ο επόμενος διαχειριστής της εξουσίας, ούτε με κόμματα που βυθίζονται στην τοξικότητα και στην αυτοαναφορικότητα». «Θα γίνει με δυνατή Αριστερά, με ένα αριστερό πρόγραμμα που αμφισβητεί τη Δεξιά και ανοίγει το δρόμο για ένα ελληνικό Λαϊκό Μέτωπο πάνω σε επεξεργασμένες και ριζοσπαστικές πολιτικές που αλλάζουν την εικόνα της χώρας στο σήμερα», ανέφερε.
Υποστήριξε ότι οι πολίτες δυσφορούν με την κυβέρνηση «γιατί δεν αντέχουν άλλο δούλεμα και υποσχέσεις, γιατί ξέρουν, στις ζωές τους, τα αποτελέσματα της πολιτικής σας». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ως λύση για την αύξηση του ποσοστού της έχει βρει «τη στροφή στην άκρα Δεξιά».
Αναφερθείς στο μεταναστευτικό σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός μιλά την ίδια γλώσσα με τη «μεταφασίστρια Μελόνι». Υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης εμπλέκει τις ενδοπαραταξιακές κόντρες στην εξωτερική πολιτική. Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά είπε ότι η Νέα Αριστερά λέει «ναι» στον διάλογο με την Τουρκία χωρίς ξένες επιδιαιτησίες, με τελικό στόχο τη Χάγη και την επίλυση της διαφοράς μας στη βάση της διεθνούς νομιμότητας. Πρόσθεσε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με τη μετατροπή του θέματος των σχέσεων με την Τουρκία σε ζήτημα διαχείρισης των συσχετισμών στο εσωτερικό της Δεξιάς πολυκατοικίας και επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.
Ο κ. Χαρίτσης επανέλαβε και τη θέση της Νέας Αριστεράς για «απερίφραστη καταδίκη της γενοκτονίας στη Γάζα, πλήρη κατάπαυση του πυρός, αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους». «Αυτό επιτάσσει το εθνικό μας συμφέρον για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας», υποστήριξε ρωτώντας πότε η κυβέρνηση ενήργησε ως παράγοντας σταθερότητας.
Δ. Νατσιός: Βαδίζουμε στη δασοπυρόσβεση με εργαλεία του 1980 το 2024 και το 2025
«Η πύρινη κόλαση άλλο ένα καλοκαίρι ξεγύμνωσε τον κρατικό μηχανισμό», ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντιπυρική περίοδο, ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός και τόνισε πως «σαν κράτος δεν έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε για την αξιοποίηση της τεχνολογίας των drones από την πυροσβεστική».
«Αλήθεια, σας καλύπτει η δικαιολογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την κλιματική αλλαγή στα τέλη… Σεπτεμβρίου; Η κυβέρνηση συνεχίζει να αφήνει την χώρα χωρίς σοβαρή αντιπυρική προστασία, χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και αρκείται μόνο σε επικοινωνιακά "καθρεφτάκια", και drones που υποτίθεται ότι θα εντόπιζαν τις φωτιές πριν επεκταθούν.
Είδαμε τελικά τι έγινε με τη φωτιά στο Βαρνάβα, τη Σταμάτα, την Ηλεία, την Αχαΐα, την Εύβοια, την Κρήτη, τη Χίο, την Κω, τη Σέριφο, το όρος Πάικο στη Μακεδονία, το Φαλακρό όρος στη Δράμα και τώρα στην Κορινθία» είπε ο πρόεδρος της Νίκης και πρόσθεσε: «Οι εποχικοί πυροσβέστες καταγγέλλουν εδώ και χρόνια ότι το έμψυχο δυναμικό είναι ελλιπές και χρειάζονται άμεσα οι εκκρεμείς 4.000 προσλήψεις πυροσβεστών.
Μετατρέψατε τη δασοπυρόσβεση σε αεροπυρόσβεση, κατασπαταλώντας δημόσιο χρήμα για ενοικιάσεις υπεράριθμων εναέριων μέσων, ενώ στο έδαφος δεν υπάρχουν αρκετές δυνάμεις να "κρατήσουν" τη φωτιά ειδικά τα βράδια που δεν πετούν εναέρια.
Ο ελληνικός λαός πλέον ευελπιστεί σε ένα θαύμα για να σωθεί. Και ευτυχώς ακόμα η απέραντη και "προκλητική" αγάπη του Κυρίου μας, επιτρέπει και γινόμαστε μάρτυρες θαυμάτων».
«Τώρα που η χώρα αντιμετωπίζει το δεινό της ανομβρίας, πάλι στην απέραντη αγάπη του Ιησού Χριστού και της Παναγίας μας στρέφεται ο λαός μας. Λιτανείες γίνονται σε χωριά, και μάλιστα εισακούγονται με θαύματα, που όμως κάποιοι συνεχίζουν πεισματικά να αποδίδουν στην τύχη» σημείωσε ο κ. Νατσιός.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Νίκης αναφέρθηκε στις προτάσεις του κόμματός του για την δασοπυρόσβεση ξεκινώντας με ένα αίτημα προς τον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας.
«Θα θέλαμε να ασχοληθεί η Επιτροπή αυτή ειδικώς με το ζήτημα της αξιοποίησης της τεχνολογίας drones και γενικότερα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών πλοίων και οχημάτων στην άμυνα, την εσωτερική ασφάλεια την δασοπροστασία, στην αγροτική παραγωγή καθώς και την υποστήριξη των εμπορικών μεταφορών σε μειονεκτικές νησιωτικές και ορεινές περιοχές.
Η Πυροσβεστική μαζί με τους εθελοντές δασοπυροσβέστες πρέπει να διαθέτουν εκατοντάδες drones διαρκούς επιτήρησης των δασών ώστε να είναι σε θέση να ενημερώνουν άμεσα τα κεντρικά και παράλληλα να διευκολύνεται η αποστολή μηνυμάτων μέσω του 112 σε κατοίκους περιοχών που κινδυνεύουν. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει και τους εθελοντές δασοπυροσβέστες όλης της χώρας» είπε ο κ. Νατσιός και σημείωσε τα οφέλη τα οποία θα δημιουργήσει η επέκταση της χρήσης των drones.
«Χωρίς να χρειάζεται περισσότερο προσωπικό ή περισσότερες προμήθειες του δημοσίου, η κοινωνία των πολιτών θα έχει ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη των πυρκαγιών.
Θα διαχυθεί στην κοινωνία η τεχνική γνώση χειρισμού των drones.
Θα αναπτυχθεί η εθνική βιομηχανία μη επανδρωμένων οχημάτων. Αν υπάρξει ζήτηση τότε αναγκαστικά θα υπάρξει και εγχώρια προσφορά.
Θα αυξηθεί ο αριθμός των πιστοποιημένων χειριστών μη επανδρωμένων οχημάτων
Δεν γίνεται να βαδίζουμε με εργαλεία του 1980 το 2024 και το 2025, πρώτα ο Θεός», σημείωσε.
Πρότεινε ακόμη «να αναλάβουν οι πολυτεχνικές σχολές και οι φοιτητές τους να συντάξουν τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τις λοιπές μελέτες αποκατάστασης ή ανοικοδόμησης των οικιών που καταστράφηκαν. Μέσα από ένα κατάλληλο πρόγραμμα που μπορεί να συντονίσει το υπουργείο Παιδείας, μπορούν να παρασχεθούν δωρεάν υπηρεσίες σύνταξης αρχιτεκτονικών σχεδίων και λοιπών μελετών, οι οποίες ταυτόχρονα θα είναι μια πολύτιμη εμπειρία για τους εμπλεκόμενους φοιτητές και τους καθηγητές τους».
Καταλήγοντας ο κ. Νατσιός αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Ο κόσμος βλέπει και αντιλαμβάνεται ότι σε μια περίοδο που η αναθεωρητική Τουρκία αναζητά αδύναμους κρίκους για να θεμελιώσει το αυτοκρατορικό όραμα, είναι καλύτερα να είσαι σκληρός πατριώτης της φακής παρά ένας βολικός διαπραγματευτής πατάτας γιατί ο διάλογος με αναθεωρητές είναι ένας ακόμη τακτικισμός. Σας πουλάνε "ήρεμες θάλασσες" και αγοράζουν χρόνο για καλύτερη προετοιμασία. Η μόνη σοβαρή προετοιμασία είναι η ανάπτυξη εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και όχι η μονομερής στρατηγική της εισαγωγής οπλικών συστημάτων».
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης στις καταστροφικές πυρκαγιές
Έντονη επικριτική, κατά του πρωθυπουργού εμφανίστηκε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου στο πλαίσιο ενημέρωσης της Βουλής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντιπυρική περίοδο, κατηγορώντας τον ότι για άλλη μια φορά απέφυγε να δώσει ουσιαστικές και σαφείς απαντήσεις για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης που οδήγησαν στις τεράστιες καταστροφικές πυρκαγιές.
«Τα κουπόνια συγνώμης φαίνεται να τα έχει εξαντλήσει ο πρωθυπουργός. Δεν κάηκε όλη η Ελλάδα κ. Μητσοτάκη φέτος; Πάνω από 3 εκατ. 700.000 στρέμματα δάσους έχουν καεί επί δικών σας ημερών. Εσείς αναφέρεστε στα πεπραγμένα σας χωρίς να λογαριάζεται τους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
Η κ. Κωνσταντοπούλου, στάθηκε ιδιαίτερα στην καταστροφική πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς, επισημαίνοντας ότι «κάηκαν ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους, είναι τεράστιες και εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνηση ενώ ο πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την περιοχή δεν έκανε απολύτως τίποτα, δίνοντας μόνο κάλπικες υποσχέσεις για ανασυγκρότηση του Έβρου».
«Η κοροϊδία σας με τα επικοινωνιακά τεχνάσματα όμως, δεν περνά στο κόσμο και θα το εισπράξετε αυτό.
Ο πρωθυπουργός δεν έχει να αντιλέξει τίποτα για τα τόσα στρέμματα δασών που έγιναν στάχτη, τις τόσες ζωές ανθρώπων και ζώων που χάθηκαν για την απουσία του κράτους», πρόσθεσε.
Επίσης, η κ. Κωνσταντοπούλου μίλησε «για αδιαφάνεια στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων και στις απευθείας αναθέσεις έργων», σημειώνοντας ότι «η χώρα μας ελέγχεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
«Κάνατε τη χώρα, από το πάμε και όπου βγει, που οδήγησε στο έγκλημα των Τεμπών στις εγκληματικές καταστροφές των πυρκαγιών και των πλημμυρών στο πάμε και όσα φάμε», ανέφερε.
Τέλος, η κ. Κωνσταντοπούλου, επανέφερε προτάσεις του κόμματος της, μεταξύ των οποίων είναι, μονιμοποίηση των εποχικών πυροσβεστών, δημιουργία πραγματικής αγροφυλακής και δασοφυλακής, αύξηση του προϋπολογισμού της Πολιτικής Προστασίας και στο πεδίο του εξοπλισμού και στο πεδίο της εξάρτησης και νέο νομοθετικό πλαίσιο για την απόλυτη προστασία των καμένων δασών.
Κυρ. Μητσοτάκης (δευτερολογία): «Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν καταδικασμένο»
Επίθεση στον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκο Παππά, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του με αφορμή την απόφαση του να αποχωρήσει από την αίθουσα της Ολομέλειας, την ώρα, που έλαβε το λόγο. «Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έναν πολιτικό που έχει καταδικαστεί 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστήριο. Δεν θα χαριεντιστώ μαζί του, ούτε θα συνομιλήσω μαζί του. Προστατεύω το πολίτευμα έτσι, αυτό επιβάλλει ο στοιχειώδης κοινοβουλευτικός αυτοσεβασμός. Όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρει αρχηγό και το βηματισμό του εδώ θα είμαι», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός έστρεψε τα πυρά του προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του επανεκλεγέντος στην ηγεσία του, Νίκου Ανδρουλάκη: «Μου δίνετε την εντύπωση ότι τίποτε δεν άλλαξε στη στάση του ΠΑΣΟΚ μετά την επανεκλογή σας. Σαν να έχετε κάνει μία στροφή 360 μοιρών και να έχετε επιστρέψει πάλι στη θέση σας. Προσπαθήσατε και πάλι να ταυτίσετε τη ΝΔ με την ακροδεξιά, κάτι, που αποδοκιμάστηκε από την πλειοψηφία των πολιτών στις πρόσφατες εκλογές».
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επετέθη στο ΠΑΣΟΚ και με αφορμή την κοινοβουλευτική στάση έναντι του νομοσχεδίου για τον ΑΣΕΠ ή την εκλογή νέου Συνηγόρου του Πολίτη: «Το δήθεν προοδευτικό ΠΑΣΟΚ έφθασε στο σημείο να καταψηφίζει σημαντικές μεταρρυθμίσεις απλώς και μόνο γιατί έπρεπε να κάνετε αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ φοβάμαι πως δεν εκσυγχρονίζεται» είπε για την καταψήφιση από το ΠΑΣΟΚ του νομοσχεδίου για τον ΑΣΕΠ και έθεσε το δίλημμα προς την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη: «θα επιλέξετε ένα στείρο όχι σε όλα ή μία πραγματική προσπάθεια για να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές».
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε προς το Νίκο Ανδρουλάκη ότι «έχετε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να βρούμε συναίνεση στην εκλογή του νέου Συνηγόρου του Πολίτη. Έχουμε προτείνει στη Διάσκεψη των Προέδρων πρόσωπο, που έχει όλα τα εχέγγυα και το οποίο δεν προέρχεται από τον δικό μας πολιτικό χώρο και εδώ και τρεις μήνες δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση, θέλω μία απάντηση».
Ν.Παππάς (δευτερολογία): "Ασεβής, δειλός, ενοχικός" ο πρωθυπουργός
Έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε ο Νίκος Παππάς κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή λέγοντας ότι η σημερινή διπλή απουσία του πρωθυπουργού από την αίθουσα την ώρα των τοποθετήσεων του προέδρου της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «στίγμα για την παράταξη του». «Δεν υποχρεούται να συμπαθεί κανένα, υποχρεούται να σέβεται την εσωκομματική τάξη, το ποιος θα εκπροσωπήσει την αξιωματική αντιπολίτευση μέσα στο Κοινοβούλιο δεν είναι δική του δουλειά», είπε χαρακτηρίζοντας τον «ασεβή, δειλό, ενοχικό».
«Ξέραμε ότι την υπόθεση του Ειδικού Δικαστηρίου θα την χρησιμοποιήσει και θα την εργαλειοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης, δεν αναμέναμε βέβαια αυτό το δηλωμένο θεσμικό ατόπημα και θέλω να του πω ότι δεν υποχρεούται να με συμπαθεί. Έχει ο ίδιος ιστορικό προσπαθειών ανάμειξης στα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Τώρα θέλει να επιλέγει και το ποιος και με ποιον τρόπο θα ασκεί τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα θέλαμε να τον ενημερώσουμε ότι δεν δικαιούται να συμπεριφέρεται ως κακομαθημένο παιδί και όλα αυτά που επιθυμεί εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του. Ο κ. Μητσοτάκης με την σημερινή στάση του και με την διπλή απουσία του από την αίθουσα του Κοινοβουλίου την ώρα που μιλάει ο πρόεδρος του δεύτερου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος αποδεικνύει ότι είναι ασεβής προς τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, δειλός διότι δεν είναι στην αίθουσα να μας αντιμετωπίσει και ενοχικός, όχι γιατί μετανιώνει για όσα ενορχήστρωσε εναντίον μας και εμού προσωπικά, αλλά κυρίως γιατί εφαρμόζει τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες από το 2019 ανελλιπώς κάθε μέρα», ανέφερε.
Ως προς το υπό συζήτηση ζήτημα, ο κ. Παππάς επανέλαβε βασικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε μεταξύ άλλων ότι «περιμένουμε κάποια στιγμή να δούμε το οργανόγραμμα για το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας γιατί είναι εμφανές ότι τα φαινόμενα του κακού συντονισμού έχουν τη ρίζα τους και σε αυτό το επίπεδο». Τόνισε ότι υπάρχουν στην πυροσβεστική 3.500 κενά και πως «η απαξίωση σας αποτυπώνεται στον τρόπο που συμπεριφέρεται στους εποχικούς πυροσβέστες». Μίλησε για ελλείψεις στα δασαρχεία, ρώτησε ποιος εμπόδισε την κυβέρνηση από την παραλαβή αεροσκαφών. «Σας εμπόδισε η δική σας λογική που αποτυπώνεται και σε ένα άλλο πεδίο, το πεδίο της αναδάσωσης στην Εύβοια. Κάηκαν 520.000 στρέμματα στην Εύβοια, πόσα κηρύξατε αναδασωτέα; 380.000. Προκρίνατε την αναδάσωση 9.500 χιλιάδων στρεμμάτων, για να δώσετε τελικά προς αναδάσωση 1.500 στρέμματα».
Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι μετά «το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό έγκλημα» των Τεμπών, θα περίμενε η κυβέρνηση να αποκηρύξει την «στρατηγική της για ιδιωτικοποίηση της υποδομής του σιδηροδρόμου τον οποίο είχατε συστηματικά εγκαταλείψει, και να αξιοποιήσετε τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση του σιδηροδρόμου». Σχολιάζοντας την επίσκεψη του κ. Σταϊκούρα στην κυρία Αδηλίνη, ρώτησε: «Δηλαδή η εισαγγελέας θα αποδώσει ευθύνες επειδή εσείς έχετε προσλάβει ακατάλληλους σταθμάρχες και δεν έχετε πράξει τα δέοντα για ασφάλεια στις μετακινήσεις;».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμη πως «αν ήταν ο κ. Μητσοτάκης αρκετά γενναίος για να μας αντιμετωπίσει θα θέλαμε να μας πει και τι θα κάνει με την εισαγγελική διάταξη που έχει φτάσει στη Βουλή και δείχνει προς ευθύνες μελών της κυβέρνησης του για το μπάζωμα των Τεμπών». «Θα λάμψει η αλήθεια κύριε Μητσοτάκη ή θα αφοσιωθείτε στο ρόλο του αρχιερέα, του υλοποιητή της τεράστιας προσπάθειας συγκάλυψης γύρω από τα Τέμπη;». Χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «σχεδιαστή και υλοποιητή της συγκάλυψης», και προσέθεσε πως «εάν αποδειχθεί ότι το εσπευσμένο μπάζωμα του πεδίου έγινε απλώς και μόνο για να μην υπάρχουν τηλεοπτικές εικόνες οι οποίες δεν εγκρίνονται από τον κ. Γκρίνμπεργκ, είναι ακόμα πιο ανατριχιαστικό διότι ανθρώπινα υπολείμματα και μέλη βρίσκονται σε άλλα σημεία και άλλα χωράφια πολλούς μήνες μετά». «Και το έγκλημα γίνεται διπλό και η σιωπή σας είναι ένοχη γύρω από αυτό το ζήτημα κύριε. Μητσοτάκη. Εσείς ο ίδιος δίνατε εντολές στον κύριο Τριαντόπουλο ο όποιος έβγαινε στα τηλεοπτικά παράθυρα και έλεγε ότι διευθετούμε το πεδίο», προσέθεσε.
Ο κ. Παππάς ανέφερε ακόμη ότι σήμερα το πρωί παρέλαβε μία επιστολή από τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, τον κ. Χατζηθεοδοσίου, «ο οποίος λέει και αποδεικνύει ότι στο ψηφοδέλτιο το οποίο εσείς στηρίζετε, το ψηφοδέλτιο του κ. Φουφόπουλου, υπάρχει ο κ. Γκόντζος ο οποίος είναι δεδηλωμένους υποστηρικτής της δικτατορίας». Προσέθεσε ότι αν κλείσει η σημερινή συνεδρίαση και ο πρωθυπουργός «δεν έχει ανακαλέσει από το βήμα τη στήριξη του στο ψηφοδέλτιο που συμπεριλαμβάνει περήφανους χουντικούς, θα είστε υπόλογοι απέναντι στην Ιστορία». Είπε ακόμη ότι αν επανέλθει η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, θα έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να μην υπάρχει η χρηματοδότηση στο κόμμα των ”Σπαρτιατών”. Σχολίασε ακόμη με αποδέκτη τον πρωθυπουργό πως «με αυτούς που τώρα λέτε παλικάρια της φακής, περπατάγατε ώμο με ωμό στα συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών».
Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ζήτησε απαντήσεις «για το ποιες είναι οι εκκρεμότητες και οι εξελίξεις που μαθαίνουμε ότι υπάρχουν με βάση τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, θέλουμε διευκρινίσεις για το αν η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι οριστική ή μερική, θέλουμε να ξέρουμε ποια είναι η στρατηγική σας και για το Κυπριακό, ποια είναι η γνώμη σας και αν ισχύει η πάγια εθνική θέση και η απόφαση του ΟΗΕ ότι εκεί έχουμε πρόβλημα κατοχής και εισβολής σε κυρίαρχο κράτος μέλος του ΟΗΕ, ποιου τύπου λύσεις είστε διατεθειμένοι να συζητήσετε…».
Ν.Ανδρουλάκης (δευτερολογία): Οι μέρες παντοδυναμίας σας τελειώνουν - Το ΠΑΣΟΚ είναι αξιόπιστη αντιπολίτευση και η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης
Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη δευτερολογία του στις έντονες επικρίσεις για έλλειψη συναίνεσης που διατύπωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
« Εσείς δεν θέλετε συναίνεση αλλά συνεχή στήριξη από των ισχυρών που εξυπηρετείται», ήταν η απάντηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει γιατί δεν δέχθηκε η κυβέρνηση την τροπολογία που κατέθεσε για τη διακοπή της χρηματοδότησης των "Σπαρτιατών", μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου.
Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ συναινεί με συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Τόνισε ακόμη ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να επικρίνει το ΠΑΣΟΚ για έλλειψη υπευθυνότητα όταν το 2010 το ΠΑΣΟΚ έβαλε πλάτη για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. «Είμαστε αξιόπιστη αντιπολίτευση και διατυπώνουμε το εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως υποτιμά όλα τα κόμματα δείχνοντας αλαζονεία την οποία «θα την πληρώσετε», όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε ανεβάζοντας τους τόνους.
«Οι ημέρες παντοδυναμίας σας είναι στο παρελθόν. Ξεκαβαλήστε από το καλάμι. Όσο συνεχίζετε επιταχύνετε την έξοδό σας από το Μαξίμου», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης, κλείνοντας την ομιλία του.
Απάντηση Νίκου Παππά στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ολομέλεια
"Κύριε Πρόεδρε θέλω να σας ευχαριστήσω, ειλικρινώς, διότι έχετε σε όλο το διάστημα που έχω αναλάβει την Προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, τηρήσει την κοινοβουλευτική τάξη, ακόμα και σε στιγμές που σας άσκησα κριτική δημοσίως, αλλά αυτό οφείλω να το αναγνωρίσω. Βλέπετε κι εσείς, κύριε Πρόεδρε, ότι αυτό δεν είναι το μέτρο για όλους μας. Θέλω να πω ότι περιμέναμε και ξέραμε ότι την υπόθεση του Ειδικού Δικαστηρίου για τις άδειες θα τη χρησιμοποιήσει και θα την εργαλειοποιήσει ο κύριος Μητσοτάκης. Δεν αναμέναμε, βέβαια, αυτό το δηλωμένο θεσμικό ατόπημα. Και θέλω να του πω ότι δεν υποχρεούται να με συμπαθεί. Τα περί χαριεντισμών δεν τα σχολιάζω διότι δεν απευθύνονται σε μένα. Το καταλαβαίνετε κι εσείς, κύριε Βορίδη, φαντάζομαι. Έχει ο ίδιος ιστορικό προσπαθειών ανάμιξης στα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Τώρα, θέλει να επιλέγει και το ποιος και με ποιο τρόπο θα ασκεί το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα θέλαμε να τον ενημερώσουμε ότι δεν δικαιούται, πρώτον να συμπεριφέρεται ως κακομαθημένο παιδί, και όλα αυτά που επιθυμεί εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του.
Ο κ. Μητσοτάκης με τη σημερινή του στάση και με τη διπλή απουσία του από την αίθουσα του Κοινοβουλίου, την ώρα που μιλάει ο πρόεδρος του δεύτερου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος, αποδεικνύει ότι είναι ασεβής προς τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα. Δειλός διότι δεν είναι στην αίθουσα να μας αντιμετωπίσει. Και βεβαίως, ενοχικός, κύριοι της κυβέρνησης. Και ξέρετε γιατί; Όχι γιατί μετάνιωσε για όσα ενορχήστρωσε εναντίον μας και εμού προσωπικώς, αλλά γιατί εφαρμόζει τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες από το 2019 ανελλιπώς, κάθε μέρα. Αυτόν τον ίδιο νόμο για τον οποίο μας κατηγορεί. Και θα του εισηγηθώ πραγματικά ότι στην πολιτική καθομιλουμένη, θα ήταν πιο λειτουργικό και πιο συμβατό με την πραγματικότητα, μια που με τη δική σας ψήφο, με τη δική σας ανοχή από τον Ιούλιο του 2019 και μετά, εφαρμόζει τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Μεταξύ μας, όταν μιλάμε γι’ αυτό, να μη μιλάμε για τον «νόμο Παππά», να μιλάμε για τον «νόμο Μητσοτάκη – Παππά». Οι τηλεοπτικές άδειες εκδόθηκαν το 2018, η κυβερνητική αλλαγή έγινε το 2019 και από το 19 και μετά εφαρμόζετε τον νόμο μας. Σας ευχαριστούμε γι’ αυτό. Βεβαίως, με την εξαίρεση του τιμήματος για τις άδειες που πρέπει να πληρώνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί.
Η σημερινή του κίνηση είναι ένα στίγμα για την παράταξή σας. Δεν υποχρεούται να συμπαθεί κανέναν. Υποχρεούται να σέβεται την κοινοβουλευτική τάξη. Αυτός είναι. Δεν ξέρω αν τον ενοχλούν τα εσωκομματικά σας. Ποσώς μας ενδιαφέρει. Το ποιος θα εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση μέσα στο κοινοβούλιο. Δεν είναι δική του δουλειά. Τελεία και παύλα".
Κυρ.Μητσοτάκης (τριτολογία): "Θα φέρουμε εμείς τροπολογία παρόμοια με αυτήν του ΠΑΣΟΚ για την χρηματοδότηση των Σπαρτιατών"
Η κυβέρνηση θα επανέλθει στο θέμα της χρηματοδότησης των "Σπαρτιατών" με μια τροπολογία που θα είναι κοντά σε αυτήν που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την τριτολογία του στη Βουλή.
«Θα επανέλθουμε στο θέμα της χρηματοδότησης των "Σπαρτιατών" θα καταθέσουμε εμείς σχετική νομοθετική ρύθμιση, αλλά υπενθυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν το 2019 την διάταξη που αποσύνδεε την χρηματοδότηση των κομμάτων από την εκλογική διαδικασία" είπε ο κ.Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.
Αναφερόμενος επίσης στην θέση του επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι πρόταση της κυβέρνησης είναι ο κ.Σωτηρόπουλος, και ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να έρθει σε ψηφοφορία εντός της εβδομάδας στη Βουλή στην Επιτροπή Θεσμών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει συναίνεση.
«Να δούμε π'ως αντιλαμβάνεστε τη συναίνεση. Ελπίζω να είστε θετικός κ.Ανδρουλάκη» είπε ο πρωθυπουργός.
Στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση των πυρκαγιών και των φυσικών καταστροφών θέλησε να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη βουλή για τις φυσικές καταστροφές και την αντιπυρική περίοδο.
«Φέτος ήταν η δυσκολότερη περίοδος των τελευταίων 40 ετών», είπε.
Κάνοντας έναν απολογισμό της φετινής προσπάθειας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ενώ «πέρσι ήταν μια πολύ κακή χρονιά με καμένα 1.754.000 στρέμματα, φέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα, με μέσο όρο 20ετίας τα 500.000», προσθέτοντας ότι με το νέο δόγμα πρώτης προσβολής της πυρκαγιάς, «το 98% των συνολικά 9.101 πυρκαγιών αντιμετωπίστηκαν τα πρώτα λεπτά».
«Είχαμε λιγότερα καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά, 48 στρέμματα αντί των 58 του μέσου όρου της τελευταίας εικοσαετίας. Και ναι, είχαμε και φέτος πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις, δάση δηλαδή. Παραδείγματος χάριν, στην Αττική, σε μία φωτιά, από τα 100.000 στρέμματα περίπου που κάηκαν, μόνο τα 10.000 ήταν πραγματικό δάσος, τα υπόλοιπα ήταν βραχώδεις, θαμνώδεις εκτάσεις, πιο εύκολες, τουλάχιστον, ως προς τη φυσική αναγέννηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από βήματος της Βουλής, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναφορικά με τη στήριξη των πληγέντων, την αποκατάσταση των υποδομών και την περαιτέρω ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας.
Υπογράμμισε ότι «αυτή η χρονιά αναμενόταν δύσκολη κλιματολογικά, ήταν όμως αντικειμενικά η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 ετών, κάτι το οποίο δεν αμφισβητείται από τα στοιχεία όλων των επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένου και του Εθνικού Αστεροσκοπείου.
Είχαμε συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες του μέσου όρου, υπερβολικά μεγάλη ξηρασία, έντονους ανέμους και όλα αυτά ήρθαν σε συνέχεια μιας περιόδου παρατεταμένης ανομβρίας, με ελάχιστο χιόνι στα βουνά μας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συνθήκες που γνωρίζαμε από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου ότι θα ήταν ιδιαίτερα προβληματικές.
Υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία, άνεμοι, συχνά κεραυνική δραστηριότητα χωρίς καταιγίδες, οι λεγόμενες "ξηρές καταιγίδες" που προκάλεσαν πολλές πυρκαγιές, ειδικά στους ορεινούς όγκους. Αυτές, όμως, είναι οι συνθήκες που κατά πάσα πιθανότητα, ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, θα καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε με ολοένα μεγαλύτερη συχνότητα από εδώ και στο εξής».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να προστεθεί πως «βρεθήκαμε σε βαθμό επικινδυνότητας "4" και "5" νωρίτερα από άλλες χρονιές. Το αποτέλεσμα είναι ότι είχαμε ουσιαστικά τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για ένα ολόκληρο εξάμηνο και με δύσκολες πυρκαγιές να εκδηλώνονται και σε εποχές, όπως τα τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου, που δεν είχαμε στο παρελθόν συνηθίσει να έχουμε τέτοιου είδους έντονες φωτιές».
Ξεκίνησε μάλιστα λέγοντας ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού. «Κατέβαλαν και φέτος μια τιτάνια προσπάθεια την οποία, πιστεύω, όλοι μας οφείλουμε να αναγνωρίσουμε. Πάμε, λοιπόν, τώρα να δούμε τα στατιστικά στοιχεία. Πόσες φωτιές είχαμε; 9.101 φέτος, σύμφωνα με το σύστημα Engage, σε σχέση με 7.163 πέρσι. Πόσες ήταν οι καμένες εκτάσεις; Για να μπορούμε να μιλάμε επί πραγματικών δεδομένων, γιατί θα ακούσουμε πάλι "ότι κατακάηκε όλη η Ελλάδα" και αυτά τα γνωστά, τα οποία ελπίζω αυτή τη φορά τουλάχιστον να τα αποφύγετε για να μπορούμε να συμφωνήσουμε τουλάχιστον στα πραγματικά στοιχεία».
Μετά από μία διακοπή συνέχισε λέγοντας: «Λοιπόν, επανερχόμαστε στα στοιχεία. Πέρυσι, ήταν μία πολύ κακή χρονιά, κάηκαν 1.754.000 στρέμματα. Φέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα, με μέσο όρο τα τελευταία 20 χρόνια κάτι παραπάνω από 500.000 στρέμματα. Ήμασταν, δηλαδή, κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας εικοσαετίας, σε μία χρονιά που αντικειμενικά από κλιματολογικής άποψης, όπως, επαναλαμβάνω, βεβαιώνουν όλοι οι ειδικοί, ήταν η δυσκολότερη των τελευταίων 40 ετών.
Το μέτρο σύγκρισης, προφανώς, δεν μπορεί να είναι ότι δεν θα έχουμε καθόλου πυρκαγιές. Δεν φαντάζομαι να υπάρχει κάποιος ο οποίος να δέχεται ότι μπορεί να περάσει ένα καλοκαίρι χωρίς καθόλου φωτιές στη χώρα. Αν το πιστεύετε αυτό, να βγείτε να το πείτε, παρακαλώ πολύ. Αλλά νομίζω ότι αυτό αντιβαίνει και στην κοινή λογική. Είναι αν μπορούμε να είμαστε κάτω από το μέσο όρο με έναν σταθερό τρόπο, και αν μπορούμε και οι απώλειες τις οποίες έχουμε να είναι τέτοιες ώστε τουλάχιστον στα στρέμματα τα οποία καίγονται να μην χάνουμε μεγάλα, ώριμα, παραγωγικά δάση, τα οποία είναι και τα πιο σημαντικά για το περιβάλλον και τα πιο δύσκολα ως προς τη διαδικασία της φυσικής αναγέννησης».
Υπογραμμίζοντας ότι είχαμε λιγότερα καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά επανέλαβε ότι «το πρόβλημα αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι παγκόσμιο. Δείτε τι έγινε στην Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο, όπου κάηκαν μέσα σε τέσσερις μέρες 1,3 εκατομμύρια στρέμματα. Επαναλαμβάνω, μέσα σε τέσσερις μέρες 1,3 εκατομμύρια στρέμματα. Δείτε τι γίνεται στις ΗΠΑ, στο Τέξας είχαν μία από τις μεγαλύτερες φωτιές στην ιστορία τους, στην Καλιφόρνια. Είναι, δυστυχώς, μία πραγματικότητα η οποία έρχεται και συνοδεύει την κλιματική κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε.
Δεν είμαι εδώ για να εξωραΐσω τα πράγματα, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης απειλούν πια ολόκληρο τον πλανήτη, ότι οι επιθέσεις θα είναι ολοένα και πιο συχνές, πράγμα το οποίο απαιτεί και ο δικός μας βαθμός ανταπόκρισης να είναι αυξημένος, και ότι η Μεσόγειος είναι μια περιοχή η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και η οποία θα δοκιμάζεται ολοένα και πιο συχνά από τέτοιου είδους κλιματολογικές δοκιμασίες».
Στη συνέχεια προχώρησε σε αναλυτική αναφορά στις αλλαγές που έχουν γίνει σε τέσσερις πυλώνες. Είπε: «Επιτρέψτε μου, λοιπόν, εν συντομία, να περιγράψω τι κάναμε φέτος στην αντιπυρική περίοδο, τι αλλάξαμε σε σχέση με το παρελθόν και τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και στο εξής.
Οι πέντε πυλώνες της αντιπυρικής περιόδου
Εάν έπρεπε να συνοψίσω τη δράση μας, θα έλεγα ότι αυτή αναπτύσσεται σε τέσσερις συν έναν πυλώνες.
Πρόληψη. Θα θυμάστε ότι μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, έγινε μια έκθεση από έναν Γερμανό ειδικό. Η Επιτροπή Goldammer, την οποία και εμείς είχαμε στηρίξει τότε, η οποία αναφερόταν, με πολύ μεγάλη επιμονή, στην ανάγκη να δίνουμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη, κάτι το οποίο ιστορικά στην πατρίδα μας δεν συνέβαινε.
Είναι σωστή η επισήμανση της Επιτροπής Goldammer και αυτό ακριβώς έκανε η Ελληνική Κυβέρνηση, με μεγάλη συστηματικότητα, αξιοποιώντας και σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πρόγραμμα AntiNero I, II και III. Σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν σε δράσεις πρόληψης: αντιπυρικές ζώνες, δασικοί δρόμοι, καθαρισμός αρχαιολογικών χώρων, παρεμβάσεις σε περιαστικά άλση.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, όπως βεβαιώνουν και οι Δασικές μας Υπηρεσίες, όπου δρομολογήθηκε ένα τόσο οργανωμένο πρόγραμμα παρέμβασης στα δάση μας, το οποίο είχε πραγματικό αποτύπωμα. Και βοήθησε πολύ στην αντιμετώπιση δύσκολων πυρκαγιών τις οποίες κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε φέτος το καλοκαίρι.
Και βέβαια, σε αυτή τη μεγάλη πρωτοβουλία θέλουμε συμμάχους και τους πολίτες. Δεν αρκεί μόνο το κράτος μέσα από τις υπηρεσίες του να προχωρά στις απαραίτητες παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει και οι οποίες, επαναλαμβάνω, τα τελευταία χρόνια έγιναν για πρώτη φορά στη χώρα σε αυτή την έκταση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και οι πολίτες να μπορούν να φροντίζουν οι ίδιοι την περιουσία τους και με αυτόν τον τρόπο να βοηθούν τη μεγάλη συλλογική προσπάθεια την οποία κάνουμε για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Η πλατφόρμα, λοιπόν, για τον καθαρισμό των οικοπέδων, η οποία αντιμετωπίστηκε -αν θυμάμαι καλά- με αρκετό σκεπτικισμό από την αντιπολίτευση, είχε ως αποτέλεσμα παραπάνω από 830.000 ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν ότι καθάρισαν τα οικόπεδά τους. Είχαμε, επίσης, 8.000 καταγγελίες για απεριποίητους χώρους στον περιαστικό ιστό.
Και νομίζω ότι είναι κοινός τόπος πια ότι αυτή η προσπάθεια την οποία κάναμε είχε πραγματικά αποτελέσματα. Διότι περιόρισε την καύσιμη ύλη, με αποτέλεσμα να κάνει την αντιμετώπιση των πυρκαγιών για το Πυροσβεστικό Σώμα πολύ πιο εύκολη.
Ήταν μια μεγάλη επιτυχία, συλλογική της χώρας, και μία αναγνώριση και από την πλευρά της κοινωνίας, ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα μόνο από το κράτος, ότι και οι πολίτες είναι υπεύθυνοι για την προστασία της περιουσίας τους και ότι σε αυτή την προσπάθεια η οποία γίνεται δεν πρέπει να αισθανόμαστε ότι δεν υπάρχει μαζί με τη συλλογική ευθύνη και ατομική ευθύνη, την οποία ο καθένας πρέπει να αναγνωρίζει και να αναλαμβάνει.
Θέλω να θυμίσω, επίσης, ότι έχουμε αυστηροποιήσει πολύ τις ποινές για εμπρησμό, έστω και αν αυτοί προκαλούνται από αμέλεια. Είχαμε μάλιστα και ορισμένα -πώς να τα χαρακτηρίσω;- τραγικά περιστατικά ανθρώπων που υποτίθεται ότι ήταν επιφορτισμένοι με αρμοδιότητες πολιτικής προστασίας σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, να προκαλούν από αμέλεια φωτιές και θα υποστούν και αυτοί τις συνέπειες του νόμου.
Και από την άλλη, θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στους πολίτες να μπορούν να ασφαλίζουν τις περιουσίες τους έναντι φυσικών καταστροφών και γι' αυτό και χρησιμοποιήσαμε το εργαλείο του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να δώσουμε ένα παραπάνω οικονομικό ερέθισμα στους πολίτες να ασφαλίσουν τα σπίτια τους. Και μάλιστα, η έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ πηγαίνει από το 10% στο 20% για τους πολίτες που θα επιλέξουν να ασφαλίσουν τις περιουσίες τους έναντι φυσικών καταστροφών. Και βέβαια, γι' αυτούς τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν περιουσίες μεγάλης αξίας, η ασφάλιση αυτή πια καθίσταται υποχρεωτική».
Οι πρωτοβουλίες για την κατάσβεση των πυρκαγιών
Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε όσα έγιναν στο κομμάτι της κατάσβεσης. «Εκεί, θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα σε δύο πρωτοβουλίες τις οποίες αναλάβαμε, που νομίζω ότι άφησαν ένα θετικό αποτύπωμα πάνω στο οποίο πρέπει να οικοδομήσουμε και τα επόμενα χρόνια.
Το πρώτο είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την επιτήρηση, τον άμεσο εντοπισμό και τη γρήγορη κατάσβεση μιας πυρκαγιάς. Είχαμε για πρώτη φορά στην Αττική drones τα οποία πετούσαν 24 ώρες το 24ωρο, δίνοντας σε πραγματικό χρόνο ευκρινή εικόνα. Και για πρώτη φορά, επίσης, τις επικίνδυνες μέρες του καλοκαιριού, όταν είχαμε βαθμό επικινδυνότητας "4" έως "5", είχαμε περιπολίες έμφορτες, έμφορτα αεροσκάφη τα οποία έχουν τη δυνατότητα με αυτόν τον τρόπο -και ελικόπτερα- να κάνουν προσβολές σε πρώτο χρόνο, έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται μία πυρκαγιά πριν αυτή πάρει σημαντικές διαστάσεις.
Και θέλω να τονίσω ότι με αυτόν τον τρόπο της γρήγορης παρέμβασης, μπορέσαμε και σβήσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών. Από τις 9.101 πυρκαγιές, η συντριπτική πλειοψηφία -θα έλεγα άνω του 98%- είναι φωτιές οι οποίες έσβησαν όταν οι πυρκαγιές αυτές ήταν ακόμα μικρές.
Γι' αυτές δεν άκουσε κανείς ποτέ τίποτα. Προφανώς δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία τα δελτία ειδήσεων, ακριβώς γιατί η παρέμβαση έγινε σε πρώτο χρόνο, επειδή μπορέσαμε να τις εντοπίσουμε πολύ γρηγορότερα από ό,τι στο παρελθόν.
Νομίζω ότι αυτή είναι μία σημαντική επιτυχία την οποία πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε. Και ήδη προετοιμαζόμαστε για την επόμενη αντιπυρική περίοδο: πώς μπορούμε να επεκτείνουμε το σύστημα της επιτήρησης μέσα από drones, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε ακόμα μεγαλύτερα τμήματα της χώρας, για να μπορούμε να έχουμε μία πραγματική εικόνα, η οποία όλη διοχετεύεται στον θάλαμο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και σίγουρα κάνει τη δουλειά των πυροσβεστών πολύ ευκολότερη.
Προφανώς, αξιοποιήσαμε και πάλι το «112» για να μπορέσουμε να κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις εκεί που αυτό κρίθηκε απαραίτητο. Θέλω να ελπίζω ότι σε αυτή την αίθουσα μπορούμε να συμφωνήσουμε, επιτέλους, στην αναγκαιότητα να γίνονται τέτοιες εκκενώσεις και να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι η χώρα μας πια έχει αποκτήσει μία κουλτούρα εκκενώσεων, η οποία θέτει την προστασία της ανθρώπινης ζωής σε απόλυτη πρώτη προτεραιότητα.
Το θυμήθηκα αυτό, κ. υπουργέ και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βλέποντας τις σκηνές από τους δύο καταστροφικούς τυφώνες οι οποίοι έπληξαν τις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, που δόθηκαν εντολές εκκένωσης για εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας. Υπήρχαν και στελέχη της πολιτικής προστασίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης που με πολύ κυνικό και σκληρό τρόπο προειδοποίησαν τους πολίτες ότι "αν μείνουν και δεν φύγουν, μάλλον θα πεθάνουν".
Αυτό, λοιπόν, το οποίο γίνεται σε όλο τον κόσμο, αποτελεί μια κατάκτηση της χώρας μας. Το "112" είναι πια ένας δοκιμασμένος μηχανισμός ο οποίος αξιοποιείται όποτε η Πολιτική Προστασία κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο. Το "112" έχει σώσει πολλές ζωές και παρακαλώ πάρα πολύ στην κριτική την οποία θα κάνετε, και την οποία θα ακούσω με πολύ ενδιαφέρον, να σταματήσετε να λέτε ότι το "112" είναι άλλοθι γι' αυτά τα οποία υποτίθεται ότι δεν γίνονται στην Πολιτική Προστασία και στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών. Είναι και άδικο, αλλά είναι και λάθος. Γιατί στέλνουμε το τελείως λάθος μήνυμα στους πολίτες, ότι κάτι το οποίο είναι πια μια μεγάλη κατάκτηση της Πολιτικής Προστασίας ακυρώνεται για λόγους μικροκομματικής αντιπαράθεσης».
Περνώντας στον τρίτο πυλώνα τόνισε ότι είναι «ο καλύτερος συντονισμός όλων όσοι έχουν θέση στο μέτωπο απέναντι στις φυσικές απειλές. Ξεκινώντας με τις έγκαιρες μετεωρολογικές προβλέψεις -όσο και αν έχει προχωρήσει η επιστήμη, ξέρετε, δεν σημαίνει πάντα ότι όλοι οι επιστήμονες και όλοι οι μετεωρολόγοι συμφωνούν με απόλυτη ακρίβεια στις προβλέψεις τις οποίες κάνουν-, προχωρώ στην επιτήρηση από αέρα και εδάφους αλλά και στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι ίδιες οι επιχειρήσεις κατάσβεσης, με έναν πολύ καλύτερο συντονισμό από το παρελθόν μεταξύ της Πυροσβεστικής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δασικών Υπηρεσιών, των Ενόπλων Δυνάμεων, των εθελοντών μας.
Εδώ θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στη μεγάλη μεταρρύθμιση την οποία κάναμε πριν από δύο χρόνια, όταν μεταφέραμε ουσιαστικά την αρμοδιότητα και την πολιτική επίβλεψη των Δασικών Υπηρεσιών από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου κάπου ήταν χαμένες μέσα στον δαίδαλο των αποκεντρωμένων διοικήσεων, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, έτσι ώστε να υπάρχει πια ένας οριζόντιος έλεγχος και να υλοποιείται μια συγκροτημένη δασική πολιτική.
Αυτός ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των Δασικών Υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής έχει λειτουργήσει. Έχει λειτουργήσει, διότι οι Δασικές Υπηρεσίες είναι αυτές που έχουν την καλύτερη γνώση του πεδίου και το γεγονός ότι μπορούν να συνυπάρχουν σε έναν θάλαμο επιχειρήσεων στελέχη της Πυροσβεστικής με δασικούς υπαλλήλους, διευκολύνει πολύ τη δουλειά της κατάσβεσης στο πεδίο.
Έχουμε, λοιπόν, κάνει σημαντικά βήματα ως προς τον καλύτερο συντονισμό. Φάνηκε αυτό, τουλάχιστον, στον επιχειρησιακό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε πολλές πυρκαγιές φέτος. Προφανώς έχουμε ακόμα περιθώρια για σημαντική βελτίωση σε αυτόν τον τομέα.
Όπως σημαντική πρόοδος έχει γίνει και στον τομέα της αποκατάστασης. Επειδή ένα από τα σκέλη των ερωτήσεών σας αφορά το τι γίνεται μετά τις πυρκαγιές, η ταχύτητα με την οποία γίνεται η αποτύπωση των απωλειών, η διασταύρωση των δικαιούχων είναι μία δύσκολη και μακρά διαδικασία, η οποία, όμως, τολμώ να πω, σε σχέση με αυτά τα οποία συνέβαιναν στο παρελθόν, γίνεται πια πολύ πιο γρήγορα.
Υπάρχουν αναλυτικές εκθέσεις για κάθε περιοχή η οποία δοκιμάστηκε. Ενδεικτικά, ωστόσο, θα πω μόνο ότι για την τελευταία πυρκαγιά στην Αττική έχει ήδη καταβληθεί 1 εκατομμύριο από την πρώτη αρωγή για 203 αιτήσεις. Είναι μία διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα ακολουθήσουν, προφανώς, οι εκταμιεύσεις για κάλυψη απωλειών σε αγρότες και επιχειρηματίες και, παράλληλα, θα συνεχιστούν και οι έκτακτες ενισχύσεις σε τοπικούς δήμους.
Προφανώς η αποκατάσταση η οποία πρέπει να γίνει δεν είναι μόνο οικονομική, για τους πληγέντες από την πυρκαγιά, είναι και περιβαλλοντική. Και ήδη, για την πυρκαγιά της Αττικής έχουν εγκριθεί 18 παρεμβάσεις αντιδιαβρωτικών έργων, ενώ σύντομα δύο ανάδοχοι αναδασώσεων -ένας πολύ σημαντικός θεσμός τον οποίο αυτή η κυβέρνηση θεσμοθέτησε- θα προχωρήσουν στις πρώτες αναδασώσεις γύρω από την Ιερά Μονή της Πεντέλης και γύρω από το Αστεροσκοπείο.
Εδώ αξίζει να δούμε τις παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν από αυτή την κυβέρνηση ως προς την αποκατάσταση των ζημιών από τις μεγάλες πυρκαγιές οι οποίες έγιναν στην Εύβοια το 2021, όπου με μεγάλη ταχύτητα προχώρησαν οι απαραίτητες αναδασώσεις εκεί που χρειάζονται αναδασώσεις».
Η απάντηση προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου για τις αναδασώσεις
Στο σημείο αυτό απάντησε στην κ. Κωνσταντοπούλου επισημαίνοντας: «Και για να απαντήσω στην κ. Κωνσταντοπούλου, που επιμένει να διακόπτει, οι αναδασώσεις οι οποίες απαιτούνται είναι ελάχιστες κατά κανόνα, διότι οι ίδιοι οι ειδικοί μάς υποδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της αναδάσωσης θα γίνει μέσα από φυσική αναγέννηση.
Απαιτούνται, όμως, παρεμβάσεις ως προς τα αντιδιαβρωτικά έργα, τα οποία πρέπει να γίνουν σε πρώτο χρόνο, και παρεμβάσεις ως προς τα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία πρέπει να γίνουν σε δεύτερο χρόνο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα μετά από μία μεγάλη πυρκαγιά.
Όλα αυτά τα έργα έχουν γίνει στην Εύβοια και είχαν πραγματικό αποτύπωμα. Διότι και η φυσική αναγέννηση στην Εύβοια πηγαίνει καλύτερα από αυτό το οποίο θα ήλπιζαν και οι ειδικοί, και τα σημαντικά έργα τα οποία αφορούν την προστασία των εδαφών και τα μικρά αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν κυρίως στον ορεινό όγκο -αναφέρομαι σε έργα ορεινής υδρονομίας- ήταν προφανώς αποτελεσματικά, διότι ουσιαστικά η Εύβοια μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπίσει σημαντικά πλημμυρικά φαινόμενα».
Το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ»
Ακολούθως μίλησε για τον «πιο κρίσιμο πυλώνα αυτού του νέου δόγματος της Πολιτικής Προστασίας, που δεν είναι άλλος από τη σημαντική επένδυση στις δομές και στους ανθρώπινους πόρους που αφορούν το μέλλον.
Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο πρόγραμμα "ΑΙΓΙΣ". Είναι η πρώτη φορά που η χώρα διαθέτει ένα οργανωμένο, αυτοτελές πρόγραμμα για την ενίσχυση των υποδομών της Πολιτικής Προστασίας. Είναι ένα πρόγραμμα ύψους συνολικά 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Διαπιστώνω από τις ερωτήσεις σας ότι έχετε ανησυχία για την απορρόφηση των συγκεκριμένων πόρων. Κακώς, όμως. Έχουν ήδη δημοπρατηθεί έργα ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πρόκειται για πολύ "βαριά" προγράμματα τα οποία πάντα απαιτούν διεθνείς διαγωνισμούς και από τη φύση τους, προφανώς, γίνονται συχνά χρονοβόρα.
Δεν φαντάζομαι να εισηγείστε να παρακάμψουμε με κάποιο τρόπο τις ευρωπαϊκές διαδικασίες προμηθειών. Διότι, αν το κάναμε αυτό, θα δεχόμασταν άλλου είδους καταγγελίες, για φωτογραφικούς διαγωνισμούς.
Όμως, τα έργα αυτά προχωρούν. Και προχωρούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η χώρα μας θα είναι η πρώτη η οποία ελπίζουμε το 2027 -και το λέω το "ελπίζουμε" γιατί δεν εξαρτάται από εμάς αυτό, εξαρτάται από τον κατασκευαστή- να μπορεί να εντάξει στον στόλο της τα πρώτα από τα επτά καινούργια Canadair τα οποία θα μπορέσουμε να προμηθευτούμε. Είναι σύγχρονα αεροσκάφη, με μεγαλύτερη αυτονομία, μεγαλύτερη ικανότητα μεταφοράς νερού. Θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα Canadair 215, τα οποία αισίως έχουν συμπληρώσει 50 χρόνια υπηρεσίας και θα εξακολουθούν να μας είναι χρήσιμα, απαραίτητα θα έλεγα, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.
Προσωπικά πήγα στον Καναδά και υπέγραψα με τον Καναδό πρωθυπουργό τη σχετική συμφωνία. Και υπήρξα επισπεύδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια κρίσιμη μάζα χωρών που θα μπορέσουν να κάνουν αντίστοιχες παραγγελίες, έτσι ώστε να πειστεί η καναδική εταιρεία να βάλει μπροστά τη γραμμή παραγωγής.
Διότι σε όλους όσοι ισχυρίζονται, "μα, γιατί δεν τα αγοράζετε πιο γρήγορα; ", να απαντήσω και πάλι ότι τα αεροπλάνα αυτά δεν υπάρχουν διαθέσιμα σήμερα. Αν κάποιος θέλει σήμερα να πάει να αγοράσει ένα καινούργιο Canadair, δεν μπορεί να το κάνει διότι πολύ απλά δεν υπάρχει γραμμή παραγωγής.
Η Ελλάδα μπήκε, λοιπόν, στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής προσπάθειας. Η γραμμή παραγωγής θα ξεκινήσει. Κάποια από αυτά τα αεροσκάφη θα ενταχθούν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό rescEU, που αποτελεί μια σημαντική πρόοδο στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη συνολικά συντονίζει τις δράσεις πολιτικής προστασίας. Ένας μηχανισμός τον οποίο και η χώρα μας αξιοποίησε φέτος το καλοκαίρι, όπως συνεισέφερε και δυνάμεις όταν άλλες χώρες ζήτησαν τη δική μας υποστήριξη όταν αντιμετώπισαν αντίστοιχα προβλήματα με τα δικά μας.
Στο πρόγραμμα "ΑΙΓΙΣ" θα ενταχθεί και ένας σημαντικός αριθμός, 13 τον αριθμό, καινούργιων ελικοπτέρων μεσαίου τύπου. Είναι ελικόπτερα τα οποία έχουν δυνατότητα να κάνουν και ρίψεις νερού αλλά ταυτόχρονα να μεταφέρουν και έναν μικρό αριθμό προσωπικού, σε περίπτωση που χρειάζεται μία ομάδα ΕΜΟΔΕ να πάει να κάνει παρέμβαση μέσα σε μία φωτιά. Και αυτή είναι μία λογική αγορά την οποία κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση για τον απλούστατο λόγο ότι το κόστος μίσθωσης των ελικοπτέρων, τα οποία όλοι οι πολίτες βλέπουν να πετούν με μεγάλη τακτικότητα, είναι πολύ μεγάλο. Αξίζει τον κόπο, τουλάχιστον για κάποιες κατηγορίες ελικοπτέρων, να προχωρήσουμε σε μια αγορά ελικοπτέρων από το να τα μισθώνουμε με σημαντικό κόστος κάθε χρόνο.
Θέλω, επίσης, να θυμίσω στην Εθνική Αντιπροσωπεία ότι επειδή ο αριθμός αυτών των ελικοπτέρων είναι πεπερασμένος, δεν υπάρχουν ατελείωτα τέτοια ελικόπτερα στον κόσμο, το κόστος μίσθωσής τους, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες ενδιαφέρονται να αγοράσουν τέτοιες υπηρεσίες, δυστυχώς κάθε χρόνο αυξάνεται.
Θα αποκτήσουμε καινούργια αμφίβια αεροσκάφη. Είναι οι Air Tractors τους οποίους βλέπετε να πετούν τώρα, οι οποίοι μπορούν να παίρνουν νερό με μεγάλη ευκολία είτε από λίμνες είτε από τη θάλασσα. Αυτοί οι οποίοι πετούν αυτή τη στιγμή είναι μισθωμένοι. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, σύντομα θα μπορούμε να αποκτήσουμε τους δικούς μας. Θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα αεροσκάφη PZL.
Θα έχουμε ακόμα και εναέρια μεταφερόμενα κέντρα επιχειρήσεων, καθώς και μια σειρά από υπερσύγχρονα drones, τα οποία θα πετούν σε μεγάλη εμβέλεια και κάτω από αντίξοες συνθήκες, μεταδίδοντας σε πραγματικό χρόνο εικόνα υψηλής ευκρίνειας στο κέντρο επιχειρήσεων.
Το πρόγραμμα "ΑΙΓΙΣ", όμως, δεν αφορά μόνο τα ιπτάμενα μέσα. Θα χρειαστούμε περισσότερη υποστήριξη για να μπορούμε να κάνουμε πιο ακριβείς μετεωρολογικές προβλέψεις. Αναφέρομαι σε επιπλέον ραντάρ, σε μετεωρολογικούς σταθμούς. Όπως σας είπα, η μετεωρολογία είναι μία επιστήμη η οποία έχει προοδεύσει πολύ, ακόμα όμως έχει κάποιους βαθμούς αβεβαιότητας και χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερες ακριβείς, τοπικές πληροφορίες. Γιατί το ζήτημα δεν είναι να ξέρουμε αν θα βρέξει κάπου πολύ, αλλά να ξέρουμε με ακρίβεια ακριβώς πού θα βρέξει, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε τις σχετικές δράσεις πρόληψης, όπου αυτές απαιτούνται.
Και βέβαια, να προσθέσουμε στις επενδύσεις οι οποίες θα γίνουν από το πρόγραμμα "ΑΙΓΙΣ" και σχεδόν 1.200 καινούργια πυροσβεστικά οχήματα -εκτιμούμε ότι τα πρώτα 235 θα έχουν παραδοθεί μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι-, καινούργια περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ., καινούργια οχήματα του Λιμενικού, οχήματα τα οποία χρειάζεται και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και έναν σημαντικό αριθμό ασθενοφόρων, τον οποίον μπορέσαμε και εντάξαμε στο πρόγραμμα "ΑΙΓΙΣ" για να εκσυγχρονίσουμε ακόμα περισσότερο και τον στόλο μας όσον αφορά τα ασθενοφόρα. Είναι μία απαραίτητη αναβάθμιση, πολλά αυτοκίνητα πια συμπληρώνουν 15 χρόνια υπηρεσίας.
Ενώ παράλληλα να πω, βέβαια, ότι μαζί με το πρόγραμμα ενίσχυσης του εξοπλισμού της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, συνεχίζεται και η ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού της Πυροσβεστικής. Μετά τις 500 προσλήψεις δασοκομάντος που έγιναν τον τελευταίο χρόνο, το 2022, άλλοι 650 το 2023, για το 2025 θα έρθουν άλλοι 300 νέοι δασοκομάντος σε τέσσερις μονάδες: στη Χαλκίδα, στη Ζάκυνθο, στον Πύργο και στα Χανιά.
Θέλω πραγματικά να συγχαρώ τα στελέχη αυτά της Πυροσβεστικής, τα οποία έχουν ως σκοπό να βρίσκονται πραγματικά στην πρώτη γραμμή της μάχης, να μπαίνουν μέσα στο δάσος, να παρεμβαίνουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, προχωρώντας με αυτόν τον τρόπο και το ίδιο το δόγμα της Πυροσβεστικής, το οποίο στο παρελθόν συχνά περιοριζόταν στο να περιμένουμε τη φωτιά στον δρόμο ή σε κάποια αντιπυρική ζώνη. Προφανώς και αυτό είναι απαραίτητο και σημαντικό, η δυνατότητα, όμως, να μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις μέσα στο δάσος, 24 ώρες το 24ωρο, είναι εξαιρετικά σημαντική και οι δασοκομάντος μας έχουν αποδείξει ότι μπορούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί σε αυτή την προσπάθεια».
Ο σημαντικός ρόλος των εθελοντών
Ξεχωριστά ευχαρίστησε από καρδιάς τους εθελοντές. Τόνισε: «Έχουμε πια 9.000 συνολικά εθελοντές: 5.000 στην Πολιτική Προστασία, 4.000 στην Πυροσβεστική. Είναι εθελοντές πιστοποιημένοι, είναι εθελοντές εκπαιδευμένοι τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, με πολύ καλύτερη συνεργασία και μεγαλύτερη ένταξη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής. Καταδεικνύουν με αυτόν τον τρόπο ότι η κοινωνία των πολιτών έχει, όπως είπα, έναν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει στις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας.
Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε ακόμα περισσότερες πρόσθετες δυνάμεις, όταν ακριβώς τις χρειαζόμαστε. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε αυτή την ιδιαιτερότητα να έχουμε πολύ περισσότερες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι το χειμώνα. Άρα, το να έχουμε πρόσβαση σε ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο να μπορεί να μας βοηθάει εθελοντικά τους κρίσιμους μήνες, έχει τεράστια σημασία για την καλύτερη διάρθρωση του ανθρώπινου δυναμικού της Πυροσβεστικής.
Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι υπάρχουν χώρες άλλες, με άλλη κουλτούρα εθελοντισμού, όπως η Αυστρία ας πούμε, όπου σχεδόν το 70% ή 80% -αν δεν κάνω λάθος- των δραστηριοτήτων που έχουν να κάνουν με την πυροσβεστική είναι εθελοντική δραστηριότητα, οργανωμένη σε τοπικό επίπεδο.
Εμείς, προφανώς, δεν είμαστε σε αυτή τη λογική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ενισχύσουμε πολύ περισσότερο τις εθελοντικές δράσεις και να έχουμε ακόμα περισσότερους εθελοντές, οι οποίοι θα μας είναι χρήσιμοι τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες».
Η απάντηση σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν. Ανδρουλάκη
Ολοκληρώνοντας την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός επανέλαβε: «δεν είμαι εδώ ούτε για να πανηγυρίσω ούτε για να μηδενίσω. Προσπαθώ να κάνω έναν όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό απολογισμό τού τι κάναμε αυτή την αντιπυρική περίοδο.
Ελπίζω οι πολιτικοί αρχηγοί που θα λάβουν τον λόγο να μιλήσουν με πραγματικά δεδομένα και όχι με τις γνωστές κορώνες με τις οποίες, δυστυχώς, αντιμετωπίζουν διαχρονικά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πολιτική προστασία. Αν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες θέλουν να καταθέσουν, είμαι εδώ για να τις ακούσω.
Και να πω στον κ. Ανδρουλάκη, αφού τον συγχαρώ για την επανεκλογή του, με αφορμή κάτι το οποίο διάβασα στην ερώτησή σας: δεν είναι άλλοθι, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, είναι μια πραγματικότητα. Είναι μια επίθεση η οποία δεν έχει χρώμα, δεν έχει κόμμα. Είναι ένας κίνδυνος ο οποίος αφορά τους πάντες και απέναντι στην κλιματική κρίση έχουμε χρέος να σταθούμε όλοι ενωμένοι και συντεταγμένοι. Μακάρι τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε κάποιο κοινό τόπο και να μπορέσουμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τη μεγάλη προσπάθεια αυτή την οποία έχουμε ξεκινήσει και στην οποία θα εξακολουθούμε να επιμείνουμε.
Και πριν προχωρήσει ειδικά η Αξιωματική Αντιπολίτευση σε μηδενιστική κριτική, να θυμίσω για ακόμα μια φορά ότι η Πολιτική Προστασία την οποία παρέλαβε αυτή η κυβέρνηση το 2019 ήταν ένα κτίριο, ένα μέρος κτιρίου μάλλον, σε ένα κτίριο το οποίο ήταν πρακτικά ετοιμόρροπο και το οποίο θα ήταν μάλλον το πρώτο κτίριο το οποίο θα κατέρρεε σε περίπτωση που θα είχαμε, ο μη γένοιτο, έναν μεγάλο σεισμό στην Αθήνα.
Σήμερα, η Πολιτική Προστασία είναι αυτοτελές υπουργείο. Το κέντρο συντονισμού, το θυμόμαστε πώς ήταν επί δικών σας ημερών, θυμόμαστε πολύ καλά τις εικόνες, βλέπουμε τώρα την τεράστια πρόοδο η οποία έχει γίνει.
Δεν είναι ο σκοπός μου εδώ να αναδείξω ευθύνες του παρελθόντος. Απλά δεν θα επιτρέψω, σε καμία περίπτωση, αυτή η μεγάλη προσπάθεια, που πιστεύω ότι πρέπει να έχει συλλογικό χαρακτήρα, να μηδενιστεί από μία αντιπολίτευση η οποία επιμένει να τα βλέπει όλα μαύρα και να παρουσιάζει μία Ελλάδα που υπάρχει μόνο στη δική σας νοσηρή φαντασία».
Ν. Παππάς: Για τον ελληνικό λαό δεν είναι πειστικό ότι όλα πηγαίνουν ρολόι
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς «καλωσόρισε» στη Βουλή τον πρωθυπουργό, σχολιάζοντας πως δεν είναι «χάρη» η παρουσία του εκεί, αλλά μέσα στα καθήκοντα του.
Μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου, ο Νίκος Παππάς άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης που φαίνεται να υποστηρίζουν πως «όλα πήγανε καλά» και διερωτήθηκε γιατί δεν εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης «γιατί η φωτιά στην Αττική έφτασε στον αστικό ιστό;», ενώ αντέκρουσε την κριτική προς την αντιπολίτευση πως τα όσα υποστηρίζει είναι «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας».
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο αριθμό των 4 εκατ. στρεμμάτων που έχουν καεί από το 2019, στα 3.500 οργανικά κενά στην Πυροσβεστική, στην πλειοψηφία των οχημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος που είναι ηλικίας άνω των 20 και 30 ετών, ενώ παρουσίασε και στοιχεία για υπερκοστολογημένες δαπάνες μίσθωσης και αγοράς αεροσκαφών. «Τι από αυτά είναι προϊόν φαντασίας», διερωτήθηκε, και ζήτησε απαντήσεις από τον πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας ότι για τον ελληνικό λαό δεν είναι «πειστικό» ότι «όλα πάνε ρολόι».
«Στην πολιτική προστασία χρειάζεται πρόληψη, πυρόσβεση, αποκατάσταση», τόνισε ο Ν. Παππάς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των δασικών υπηρεσιών αλλά και της πυροσβεστικής τόσο με προσωπικό όσο και με εξοπλισμό, ενώ επισήμανε πως η αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων μέχρι στιγμής είναι ανεπαρκής. Έντονη κριτική άσκησε στην κυβέρνηση και για τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί στη Θεσσαλία, κάνοντας λόγο για «αδράνεια».
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Ν. Παππάς αναφέρθηκε και σε ζητήματα που αφορούν κατά κύριο λόγο την οικονομία, ενόψει και της ψήφισης του προϋπολογισμού, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση πως η πολιτική της επί της ουσίας ευνοεί τους «λίγους», τους «μετόχους εταιριών ενέργειας ή τραπεζών», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ειδικότερα, έκανε λόγο για «αναιμική ανάπτυξη», διέψευσε το αφήγημα της κυβέρνησης περί μείωσης των φόρων, τονίζοντας ότι το 2025 «θα πληρώσουμε 2,5 δισ. περισσότερα σε φόρους», ενώ επισήμανε πως η χώρα είναι τελευταία στην Ευρώπη στην αγοραστική δύναμη αλλά και στις ξένες επενδύσεις. «Η Ελλάδα δε ζει κάποιο αναπτυξιακό θαύμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Παππάς, εξηγώντας ότι με την πολιτική της κυβέρνησης, η πλειονότητα των νοικοκυριών βιώνει «ύφεση» και «μείωση του βιοτικού επιπέδου». Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει πρόθεση «τεράστιων ιδιωτικοποιήσεων» και ότι απαντά με νέες εκποιήσεις».
«Από το 2010 έως το 2014 είχαμε την απόλυτη κατάρρευση, η περίοδος 2015-2019 χαρακτηρίζεται από την σταθεροποίηση οικονομίας και την ανασυγκρότηση και από το 2019 και μετά έχουμε αναιμική ανάπτυξη για λίγους», είπε, συνοψίζοντας ο Ν. Παππάς, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια «αναθεωρητισμού» με σκοπό να «μην ξανακοιτάξει ο κόσμος Αριστερά».
Αναφερόμενος στο θέμα την εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δήλωσε πως «δεν υπάρχουν άβατα» και πως «έχει η ώρα για έναν πρόεδρο από την Αριστερά ή την ευρύτερη προοδευτική παράταξη», σημειώνοντας πως υπάρχουν προσωπικότητες που έχουν αποδείξει ότι «μπορούν να προστατέψουν την κοινωνία».
Σχετικά με τα εθνικά θέματα, ζήτησε απαντήσεις όσον αφορά τις συζητήσεις της κυβέρνησης με την Τουρκία και συγκεκριμένα απηύθυνε τα εξής ερωτήματα: «πώς μπορούν τα "ήρεμα νερά" να είναι συμβατά με τη στρατηγική της "γαλάζιας πατρίδας"», «αν είναι το Κυπριακό στην κορυφή της ατζέντας», «αν η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Κύπρο είναι οριστική».
Κλείνοντας ο Ν. Παππάς δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «εδώ» και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει στο πλαίσιο της στρατηγικής του για προγραμματικής αντιπολίτευση, ενώ τόνισε πως «η χώρα έχει ανάγκη μια προοδευτική αλλαγή».
«Σε αυτή την κατεύθυνση μόνο ένας ισχυρός και ανασυγκροτημένος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να είναι καταλύτης. Για τη στήριξη της κοινωνίας, την ενίσχυση της οικονομίας, την προστασία της Δημοκρατίας. Εσείς εγγυάστε τον πολλαπλασιασμό των κρίσεων και η Αριστερά την υπέρβασή τους», κατέληξε.
Ν. Ανδρουλάκης: « Οι μέρες της παντοδυναμίας σας ανήκουν στο παρελθόν και πλησιάζει η ώρα που ο ελληνικός λαός θα σας δείξει την πόρτα εξόδου από το Μέγαρο Μαξίμου»
Eφ' όλης της ύλης επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, την πρώτη μετά την πρόσφατη επανεκλογή του, για τίς καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.
«Οι μέρες της παντοδυναμίας σας ανήκουν στο παρελθόν και πλησιάζει η ώρα που ο ελληνικός λαός θα σας δείξει την πόρτα εξόδου από το Μέγαρο Μαξίμου», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Από την αρχή της ομιλίας του ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε ως αδιανόητη και αντιφατική τη στάση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την τροπολογία για τη χρηματοδότηση των «Σπαρτιατών», που γεννά, όπως σημείωσε, ερωτήματα.
«Δεν ακούσαμε από τον πρωθυπουργό ούτε μία συγνώμη για το ότι δώσατε τα χρήματα του ελληνικού λαού σε κόμμα, του οποίου την πραγματική ηγεσία ασκεί καταδικασμένος εγκληματίας, με απόφαση του Αρείου Πάγου. Χρηματοδοτήσατε ένα κόμμα που είναι κέλυφος εγκληματικής οργάνωσης. Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τέσσερις φορές. Ακόμα και για τις ευρωεκλογές από τις οποίες τους απέκλεισε η Δικαιοσύνη», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης καλώντας τον πρωθυπουργό να εξηγήσει γιατί δεν έκανε αποδεκτή την τροπολογία, που καταθέσαμε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Αναρωτήθηκε επίσης αν αποκαλύφθηκε η αδράνεια ή μήπως θα συνεχίσει η κυβέρνηση να έχει στα πούπουλα τα «παράγωγα» της Χρυσής Αυγής που στέλεχός της ΝΔ, όπως είπε, μιλούσε για τις …καλές εκδοχές της.
«Το ΠΑΣΟΚ αξιακά από την πρώτη στιγμή στάθηκε απέναντι στους νεοναζιστές δολοφόνους της Χρυσής Αυγής και τα "παράγωγά" της. Χωρίς ναι μεν αλλά και χωρίς αστερίσκους. Η κυβέρνηση μπορεί αλλά δεν θέλει να δώσει άμεση λύση.
Τορπιλίζετε τη συναίνεση σε ένα ζήτημα, που αφορά τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας. Με την υπερψήφιση της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ και με άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής
θα ληφθεί άμεσα απόφαση που θα αναστέλλει κάθε χρηματοδότηση», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αντέκρουσε τις επικρίσεις που δέχθηκε επειδή δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ. «Προσπαθείτε να μεταβιβάσετε την ευθύνη σας στο ΑΣΕΠ καθώς έχετε φέρει 30 νομοθετικές τροποποιήσεις από το 2021 στο νόμο που εσείς ψηφίσατε κι εμείς είχαμε καταψηφίσει», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.
Επιπλέον επέκρινε την κυβέρνηση που δεν είπε καμία κουβέντα για το πρόστιμο που επέβαλε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη διαρροή των e-mails των ψηφοφόρων της Ομογένειας από το υπουργείο Εσωτερικών.
Για το ζήτημα των καταστροφικών πυρκαγιών ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι η χώρα είναι ανοχύρωτη στη πρόληψη και αντιμετώπισή τους.
Μίλησε για κράτος που δημιουργεί ένα γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας, με τους πολίτες να νιώθουν απροστάτευτοι. «Η ευθύνη σας, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, είναι συντριπτική. Όταν όλοι, ακόμη και ακραιφνείς υποστηρικτές σας, αντιλαμβάνονται ότι αντιμετωπίζετε το κράτος ως λάφυρο. Προσπαθείτε να κρύψετε τις συνεχιζόμενες αποτυχίες σας μέσα από μια "δημιουργική λογιστική", αλλά πλέον το βίωμα κάθε πολίτη είναι πιο ισχυρό από την προπαγάνδα σας», τόνισε ενώ απευθύνθηκε προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη: «Έχετε μια καθαρή απάντηση γιατί ο λαός που κυβερνάτε έχει τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη των 27 ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία; Έχετε μια απάντηση γιατί ενώ μεσολάβησε η πανδημία, που αποκάλυψε τις αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εσείς κάνετε μόνο τα στοιχειώδη αφήνοντας τον λαό μας να πληρώνει τις δεύτερες υψηλότερες δαπάνες υγείας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση; Η' μήπως έχετε μια συγκεκριμένη απάντηση γιατί ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν σχεδόν 50% τα τελευταία 4 χρόνια, αρνείστε κατηγορηματικά να εφαρμόσετε στεγαστικά προγράμματα στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών αρκούμενοι σε μπαλώματα; Έχετε κάποια καθαρή απάντηση για το αυξημένο κόστος παραγωγής που υπονομεύει τον πρωτογενή τομέα;», ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο οποίος συμπλήρωσε: «Κύριε Μητσοτάκη, τα τελευταία έξι χρόνια κυβερνάτε χωρίς μνημόνια, με δημοσιονομική ευελιξία και την προίκα του Ταμείου Ανάκαμψης. Κι όμως τα πεπραγμένα σας συνοψίζονται σε λίγες λέξεις: Πόσος χαμένος χρόνος, πόσες χαμένες ευκαιρίες, πόσοι χαμένοι πόροι για τη χώρα και την κοινωνία!».
Ο κ. Ανδρουλάκης επικαλέστηκε το δυστύχημα των Τεμπών και τα παρ' ολίγον δυστυχήματα στους σιδηροδρόμους το τελευταίο καιρό ζητώντας απαντήσεις. «Είστε κατ' επανάληψη βαρύτατα εκτεθειμένοι, ασυγχώρητοι και αμετανόητοι. Για εμάς η τραγωδία στα Τέμπη και η ασφάλεια στις μεταφορές δεν είναι μπαγιάτικο θέμα, όπως με θράσος είπε η υπουργός σας, η κυρία Βούλτεψη, όταν κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας. Η κυβέρνηση περνάει κάτω από τον πήχη των προσδοκιών της ελληνικής κοινωνίας, διότι η αντίληψή της είναι απολύτως Διαχειριστική, Συγκεντρωτική και Πελατειακή».
Ειδικά στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, προσέθεσε ότι η εμμονή στο λάθος οδηγεί κάθε χρόνο σε καταστροφές σε φυσικό κεφάλαιο και περιουσίες, υπάρχει τεράστιο έλλειμμα στον τομέα της πρόληψης, του έγκαιρου σχεδιασμού και της προστασίας από τις πυρκαγιές.
«Όλα τριγύρω αλλάζουνε, αλλά το αναποτελεσματικό κράτος παραμένει. Ένα είναι σίγουρο: Η χώρα παραμένει ανοχύρωτη, στον έκτο χρόνο της διακυβέρνησης σας», τόνισε.
Συμπλήρωσε ότι η μεταρρύθμιση της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας συνιστά μια ματαιωμένη εξαγγελία, και πώς είναι πιο αναγκαία από ποτέ η χάραξη μιας νέας εθνικής στρατηγικής για την πολιτική προστασία στη χώρα, με επίκεντρο την Πρόληψη.
Κατέθεσε δέσμη αναλυτικών προτάσεων που συνιστούν Εθνικό Σχέδιο για να προληφθούν οι κίνδυνοι εφεξής και κατέληξε: «Η χώρα χρειάζεται Εθνικό Σχεδιασμό με διακομματική συναίνεση. Στον εθνικό διάλογο που πρέπει να ανοίξετε άμεσα, να συμμετάσχουμε όλα τα κόμματα με τις προτάσεις μας».
Δ. Κουτσούμπας: Στα 5μιση χρόνια που κυβερνάτε, έχουμε ακούσει τα πάντα από εσάς. Διαψεύστηκαν τα πάντα, το ένα μετά το άλλο
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ασκώντας συνολική κριτική στην κυβέρνηση:
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω αναφέροντας ότι σήμερα είναι πραγματικά μια μέρα αγώνα, μια μέρα απεργίας για μεγάλο τμήμα του εργαζόμενου λαού της χώρας μας.
Σήμερα έρχονται στο προσκήνιο οι ανάγκες των εργαζομένων, καθώς απεργούν οι εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα, οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό, στον τουρισμό και τα ξενοδοχεία, οι ναυτεργάτες, οι λιμενεργάτες της COSCO, οι εργάτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος.
Όλοι αυτοί οι κλάδοι παίρνουν τη σκυτάλη, από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία, των ντελιβεράδων της e-food και της wolt, που έγιναν τις προηγούμενες μέρες.
Στις 6 του Νοέμβρη ακολουθούν οι οικοδόμοι και βέβαια στις 20 Νοέμβρη, μέρα πανελλαδικής, πανεργατικής απεργίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όλοι αυτοί οι αγώνες θα συναντηθούν σε ένα μεγάλο απεργιακό ποτάμι, μαζί με όλους τους υπόλοιπους κλάδους, που έχουν και τα δικά τους αιτήματα.
Είναι και αυτό το απεργιακό μπαράζ μια ηχηρή απάντηση σε όσους επιμένουν να προβληματίζονται υποκριτικά για το αν υπάρχει αντιπολίτευση στη χώρα. Είναι απάντηση και στην κυβέρνηση, η οποία, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται, “θέλει ισχυρή αντιπολίτευση για να γίνεται καλύτερη”. Ορίστε, αν θέλετε να γίνετε καλύτεροι, πεδίον δόξης λαμπρόν!
Ικανοποιήστε τα αιτήματα των απεργών για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματική ισχύ και σύγχρονα δικαιώματα, για μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, για κατάργηση των αντεργατικών νόμων που διαλύουν τον εργάσιμο χρόνο, για κάλυψη των κενών στα σχολεία και κατάργηση των συγχωνεύσεων.
Πεδίον δόξης λαμπρόν και για όποιον θέλει να κάνει αντιπολίτευση, να στηρίξει αυτούς τους αγώνες, όπως κάνει σταθερά το ΚΚΕ. Όπως κάναμε και με την τροπολογία που καταθέσαμε στο νομοσχέδιο για τον ΑΣΕΠ που ψηφίστηκε χθες και προέβλεπε επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης για όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Τροπολογία την οποία η κυβέρνηση απέρριψε και από τα υπόλοιπα κόμματα δεν έβγαλε άχνα κανείς.
Στην «επιμονή της κυβέρνησης της ΝΔ να υπερασπίζεται μια πολιτική εξαιτίας της οποίας ο λαός μετράει απώλειες σε δάση, περιουσίες και ανθρώπινες ζωές» στάθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές.
Τόνισε ότι το ΚΚΕ καταθέτει «ξανά και ξανά τις προτάσεις του» και μάλιστα έγκαιρα, υπενθυμίζοντας τη σχετική Ερώτηση που είχε καταθέσει και την εκδήλωση που είχε πραγματοποιήσει στη Βουλή με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. «Προτάσεις» που, όπως είπε, «η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει και όταν το κάνει, παρουσιάζει μια ωραιοποιημένη εικόνα της πραγματικότητας».
Αναφέρθηκε στα παραδείγματα «της Εύβοιας και της Κρήτης, όπου ο λαός ακόμα υποφέρει, τα δάση κινδυνεύουν και συνεχίζεται η έλλειψη αντιπυρικής, αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, ακριβώς επειδή δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης».
Επανέλαβε την ανάγκη για την, μεταξύ άλλων, «ενίσχυση των δυνάμεων πυροπροστασίας και μονιμοποίηση των εργαζομένων, εξασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης, μελέτες για τα απαραίτητα έργα, σχεδιασμένη προστασία των δασών και διαφορετική οργάνωση των επίγειων δυνάμεων και κατάργηση τόσο του αντιδραστικού σχεδίου για τη χρήση γης όσο και της αντιεπιστημονικής αντίληψης που διαχωρίζει την πρόσληψη από την κατάσβεση».
«Όλα αυτά», διευκρίνισε, «απαιτούν ο λαός και η νεολαία να αντιπαρατάξουν τον αγώνα τους στην πολιτική της κυβέρνησης, με τον λαό στην εξουσία, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, στο πλαίσιο μιας διαφορετικού τύπου οργάνωσης της κοινωνίας».
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «η Πολιτική Προστασία είναι ενταγμένη ως μηχανισμός στις συμφωνίες ιμπεριαλιστικών ενώσεων, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ και των κατασταλτικών μηχανισμών τους στις οποίες συμμετέχει και η Ελλάδα με ευθύνη της κυβέρνησης».
«Μάλιστα, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ επικαιροποίησαν τη στρατηγική τους για τη λεγόμενη "ανθεκτικότητα" όπου εντάσσουν την Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα με την στρατιωτικοποίησή του υπό το φως των νέων προκλήσεων, όπως λένε, εννοώντας όμως την ένταση των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών που βλέπουμε να οξύνονται στα διάφορα μέτωπα του πολέμου» σημείωσε.
«Εμείς», συνέχισε, «θέτουμε το ερώτημα: Τι σημαίνει αυτό και πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας σε συνθήκες κλιμάκωσης της εμπλοκής της Ελλάδας με ευθύνη της κυβέρνησης στους δύο πολέμους και στην Ουκρανία, στο πλευρό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, και στον πόλεμο στη Μ. Ανατολή στηρίζοντας εκεί το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ; Τη στιγμή, μάλιστα, που μεταξύ των επτά απαιτήσεων "ανθεκτικότητας" είναι ο γεωστρατηγικός ανταγωνισμός, το Διάστημα, η χειραγώγηση πληροφοριών, η ανθεκτικότητα υποδομών ζωτικής σημασίας».
«Μια εμπλοκή που έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα και επικίνδυνα επίπεδα, ο καθένας καταλαβαίνει τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό αφού τα σενάρια τέτοιων ασκήσεων πυρηνικού πολέμου με τη συμμετοχή και ελληνικών μαχητικών και ιδιαίτερα σε τέτοιες συνθήκες, τις περισσότερες φορές γίνονται μετά πραγματικότητα και τότε βέβαια υπάρχουν και τα σχετικά αντίποινα» πρόσθεσε.
Ειδική αναφορά έκανε και στο προσφυγικό και στη σχετική Σύνοδο της ΕΕ, της οποίας τα συμπεράσματα, όπως σημείωσε, «βρίθουν από κυνισμό, απανθρωπιά και βαρβαρότητα, καθώς νεοφιλελεύθεροι, πράσινοι, σοσιαλδημοκράτες, ακροδεξιοί, όλοι μαζί, σπέρνουν τον πόλεμο, από τη μία, και από την άλλη, φτιάχνουν φυλακές ψυχών, προβάλλοντας την πρωτοπορία της Μελόνι που θα διαχειρίζεται στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων στην Αλβανία».
Προσέθεσε ότι οι πρόσφυγες είναι ο απόηχος των εγκλημάτων της εμπλοκής της Ελλάδας και των συμμάχων της στους πολέμους.
Όμως, και πάλι, οι λαοί είναι οι μόνοι, που μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδιά τους. Να δυναμώσουν την αλληλεγγύη και την πάλη τους για να σταματήσει τώρα ο πόλεμος και οι προσφυγικές ροές. Για να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της Συνθήκης της Γενεύης, με χορήγηση ασύλου και μετακίνηση των ξεριζωμένων στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.
Για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, ο Δ. Κουτσούμπας εξήγησε ότι «η μεγάλη εικόνα των ανταγωνισμών βάζει τη σφραγίδα της και σε αυτά τα ζητήματα, δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ βιάζεται να κλείσει εκκρεμότητες και να διατηρήσει τη συνοχή του στη ΝΑ πτέρυγά του σπρώχνοντας για λύσεις "συνεκμετάλλευσης" υπό ΝΑΤΟϊκή εποπτεία, λύσεις, που είναι επιζήμιες για τους λαούς και ωφέλιμες για τα μονοπώλια».
«Σε αυτόν τον "οδικό χάρτη", που καθορίστηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, εντάσσεται και η επικείμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας στις 8 Νοέμβρη, για την οποία πολλή συζήτηση γίνεται ήδη. Το ανησυχητικό στην όλη υπόθεση, δεν είναι φυσικά η συνάντηση αυτή καθεαυτή, αλλά η εικόνα που διαμορφώνεται -και προφανώς όχι τυχαία- ότι το τραπέζι της διαπραγμάτευσης που έχει στρωθεί, αφορά ζητήματα κυριαρχίας, όπως το ζήτημα των χωρικών υδάτων, της στρατιωτικοποίησης των νησιών και όχι αποκλειστικά τη "μόνη και μία διαφορά" που ισχυρίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ» σημείωσε.
«Η προσπάθεια που κάνετε, κύριοι της κυβέρνησης, να διασκεδάσετε αυτές τις εντυπώσεις και να εφησυχάσετε για το περιεχόμενο των συζητήσεων, δεν πείθει. Όχι μόνο γιατί τέτοιες διαψεύσεις έχουν με τη σειρά τους διαψευσθεί πανηγυρικά στο παρελθόν, αλλά και γιατί μία πιθανή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης -στη βάση ενός συνυποσχετικού- μπορεί εκ των πραγμάτων να ανοίξει απ' το παράθυρο και τέτοια ζητήματα» προσέθεσε ο Δ. Κουτσούμπας.
Υπενθύμισε τις έγκαιρες προειδοποιήσεις του ΚΚΕ ότι «"μαγειρεύονται" επώδυνες λύσεις τόσο στα ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όσο και στο Κυπριακό».
«Και ας αφήσουν ορισμένοι τους κουτοπόνηρους εκβιασμούς που απευθύνουν στον λαό, ότι δήθεν οι μοναδικές επιλογές είναι "ή επώδυνος συμβιβασμός ή πόλεμος"! Ξέρετε πολύ καλά, ότι καθόλου δεν αποκλείει το ένα το άλλο, γιατί εδώ δεν πρόκειται για συμφωνία μεταξύ λαών που έχουν κοινά συμφέροντα, που θέλουν να πάνε μαζί να παλέψουν αλλά για "παζάρια" μεταξύ κρατών, μεταξύ αστικών κυβερνήσεων που εκπροσωπούν το μονοπωλιακό κεφάλαιο, συγκεκριμένες εταιρείες, το οποίο απ' τη φύση τους αυτές είναι αδηφάγες και ανταγωνιστικές» υπογράμμισε.
Επισήμανε, ακόμα, ότι «οι συζητήσεις εξελίσσονται, χωρίς η τουρκική πλευρά να έχει εγκαταλείψει -έστω στα λόγια- κάποια απ' τις διεκδικήσεις της, όπως την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μέχρι το δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας"».
«Για όλα τα παραπάνω, εμείς λέμε ότι, πρώτα από όλα, χρειάζεται επαγρύπνηση κι ετοιμότητα από όλους, κυρίως από τον ελληνικό λαό. Χρειάζεται να ανέβει ο αγώνας και η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, πρώτα από όλα μεταξύ του ελληνικού, του τουρκικού και του κυπριακού λαού, ενάντια στους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, που φέρνουν μόνο πόλεμο, καταστροφή, προσφυγιά. Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα για ένα μέλλον πραγματικής ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας, με τους λαούς πραγματικά νοικοκύρηδες στον τόπο τους» υπογράμμισε, καταλήγοντας στη δευτερολογία του, ο Δ. Κουτσούμπας.
Κυρίες και κύριοι,
Μαζί με εσάς, ο μεγαλύτερος ένοχος για την κατάσταση που βιώνει ο λαός μας κάθε χρόνο με τις πυρκαγιές, αλλά και με τις πλημμύρες, όπως και όταν γίνεται σεισμός, και σε περίπτωση ενός μεγάλου “ατυχήματος”, είναι και η πολιτική και οι κατευθύνσεις της ΕΕ, τις οποίες εφαρμόζει φανατικά η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα και στηρίζουν φανατικά όλα τα κόμματα του κεφαλαίου.
Πρόκειται για τις κατευθύνσεις που κυνικά και προκλητικά λένε το εξής:
Πως τα έργα αντιπυρικής προστασίας, και όλα τα αντίστοιχα, είναι “μη επιλέξιμα” για χρηματοδότηση από τα διάφορα πακέτα, όπως για παράδειγμα το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, λόγω μεγάλου κόστους που δεν αποφέρει το αντίστοιχο “όφελος”, δηλαδή οικονομικό κέρδος για κάποιους.
Γιατί έτσι μόνο μετράτε εσείς το όφελος, με το τι και πόσα θα βάλουν στην τσέπη οι διάφοροι επιτήδειοι του κεφαλαίου.
Κομμάτι αυτής της πολιτικής ήταν και η αντιεπιστημονική διάσπαση της ενιαίας διαχείρισης των δασών, με τον διαχωρισμό της πρόληψης από την κατάσβεση και τη μεταφορά της αρμοδιότητας δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Μια διάσπαση που ξεκίνησε το 1998, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, και συνεχίστηκε μέχρι σήμερα από όλες τις κυβερνήσεις, με τραγικά αποτελέσματα.
Πρόκειται για μια λογική που, για λόγους κόστους, μετατρέπει την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών από πολιτικό και επιστημονικό ζήτημα τεκμηριωμένης ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας από κάθε κίνδυνο, σε επιχειρησιακό πρόβλημα, που ξεκινά από τη στιγμή που θα ξεσπάσει η δασική πυρκαγιά και όχι πριν αυτή ξεσπάσει, όπως θα έπρεπε.
Ένοχος είναι το σημερινό κράτος και η επιλεκτική ανικανότητά του. Ανίκανο όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία της ανθρώπινης ζωής… Ικανότατο εκεί που θέλει!
Όπως, για παράδειγμα, όταν είναι να πετάξει ανθρώπους έξω από τα σπίτια τους με τους πλειστηριασμούς των κορακιών. Όταν είναι να στείλει φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα και F-16 να συνοδεύουν πυρηνικά βομβαρδιστικά σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις!
Απέναντι σε όλους αυτούς τους ενόχους για τα κατά συρροή εγκλήματα έλαμψε και φέτος το μεγαλείο της προσφοράς και της δύναμης, τόσο των πυροσβεστών μας, όσο και των κατοίκων, των εθελοντών, ανάμεσά τους και των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που μπήκαν στη μάχη για να σώσουν σπίτια, περιουσίες, ζώα και δάση, για να οργανώσουν την αλληλεγγύη στους πληγέντες, κάνοντας πράξη το σύνθημα “μόνο ο λαός σώζει τον λαό”.
Και αυτός ο λαός είναι που έχει τη δύναμη, με την πάλη του, να διεκδικήσει και μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης, αλλά και να ανατρέψει οριστικά αυτή την διαχρονική επικίνδυνη πολιτική, αυτό το κράτος, που θυσιάζει τις ανάγκες και τις ζωές των πολλών για τα κέρδη των λίγων.
Θα έρθει η στιγμή που, μαζικά θα σας γυρίσουν την πλάτη, όλοι όσοι σάς εμπιστεύτηκαν και σάς έδωσαν επανειλημμένα “τράτο” τόσα χρόνια και σήμερα νοιώθουν πως απογοητεύτηκαν οικτρά… Τα υπόλοιπα στη δευτερολογία.
Κυρ. Βελόπουλος: Καλή η συναίνεση για τις πυρκαγιές αλλά δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών και προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων, για τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου, τις πρωτοβουλίες για τη στήριξη των πληγέντων, την αποκατάσταση των υποδομών και την περαιτέρω ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας.
«Στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός ήταν συναινετικός, αλλά θέλω να τον ακούσω και στην δευτερολογία του», είπε στην αρχή της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Πρόσθεσε ότι η σημερινή συζήτηση για τις πυρκαγιές καθυστέρησε και πως θα έπρεπε να γίνει τον Σεπτέμβριο.
«Καλή η συναίνεση» για τις πυρκαγιές, «αλλά δεν είδα να λέτε κάτι για ανάληψη ευθύνης. Κάποιος δεν έκανε λάθη; Όλα ήταν καλώς καμωμένα;» διερωτήθηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι «είναι εύκολο να αποδίδεις την ευθύνη σε άλλους, αλλά είναι δύσκολο να αναλάβεις επιτέλους την ευθύνη των λαθών σου». Συμπλήρωσε ότι «μέσα σε έξι χρόνια κάηκε το 37% των δασών της Αττικής» και τόνισε ότι για αυτό φταίνε «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ» ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέτυχε.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης υποστήριξε ότι στις φωτιές στην Αττική «έγιναν πέντε μοιραία λάθη». «Κατέρρευσε από την πρώτη στιγμή ο σχεδιασμός του συντονιστικού κέντρου, κάηκαν πυροσβεστικά, τραυματίστηκαν πυροσβέστες, κάηκαν άνθρωποι, καθυστέρησαν τα εναέρια μέσα… με αποτέλεσμα το μέτωπο στον Βαρνάβα να περάσει στο Χαλάνδρι, 30 χιλιόμετρα μακριά… Ένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να τα ξέρει όλα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι άλλοι φταίνε κύριε πρωθυπουργέ… Δεν φταίει ο πρωθυπουργός μόνο. Δεν είδα όμως να αποκεφαλίζει κανέναν. Υπήρξε λάθος στον συντονισμό των ελικοπτέρων», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βελόπουλος.
«Κάποιος φταίει κύριε πρωθυπουργέ. Αν επειδή οι ισορροπίες μέσα στη ΝΔ, είναι "φωτιά", αντιλαμβάνομαι ότι κάποιες στιγμές ένα πρωθυπουργός, ένας πρόεδρος, δεν μπορεί να πάρει κεφάλια, αλλά εδώ φαίνεται ο ισχυρός πρωθυπουργός, που μπορεί να επιβάλλει το νόμο τη τάξη και κυρίως τη δικαιοσύνη. Να "παίρνει κεφάλια" όταν υπάρχει ευθύνη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Επισήμανε ότι «από τα 12 αεροσκάφη Super Puma που έχουμε πετάνε μόνο τα δύο».
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Βελόπουλος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για «πατριώτες της φακής», είπε ότι «η φακή είναι ένα πολύ υγιεινό και εύγεστο όσπριο… αλλά όταν έχει συνηθίσει να τρως με χρυσά κουτάλια, με σούσι, με χαβιάρια και με πλούσια γεύματα, δεν σου αρέσει η φακή. Εμείς προτιμάμε τη φακή, τη φασολάδα την ελληνική και τον πατριωτισμό τον πραγματικό. Τι να κάνουμε τώρα; Έχουμε διαφορετική σύνθεση, υπόσταση και αντίληψη. Εγώ δεν υποτιμώ τον πατριωτισμό κανενός».
Πρόσθεσε ότι ο πατριωτισμός «αποδεικνύεται στις πράξεις και όχι στα λόγια» και διάβασε απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργού, μια δήλωση: «Η απομείωση της εθνικής κυριαρχίας είναι σχετική έννοια. Συμφωνία αυτού του τύπου προσφυγή στην Χάγη με την Τουρκία μπορεί να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να είναι η αφετηρία μας, μιας διαπραγμάτευσης». «Αυτά δεν τα θεωρώ πατριωτικά εγώ. Αν τα θεωρείται εσείς όλα αυτά πατριωτικά, έχουμε μια άλλη αντίληψη για τον πατριωτισμό. Εδώ μιλάμε για πατριώτες στο πανέρι. Αυτό δεν είναι πατριωτική δήλωση… Εμείς δεν είμαστε σαν τον πρωθυπουργό να υβρίζουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Εμείς μιλάμε με επιχειρήματα. Αυτή είναι η ποιοτική διαφορά της Ελληνικής Λύσης, δεν μπαίνουμε στη λάσπη και τον βούρκο. Συζητάμε πολιτικά και θεσμικά», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Επιστρέφοντας στο ζήτημα των πυρκαγιών, ο κ. Βελόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση «πέταξε» τους εποχικούς πυροσβέστες «σαν λεμονόκουπες» και ότι «το μόνο που λειτουργεί είναι το 112».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ανέφερε ότι στην δευτερολογία του θα καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Αλ. Χαρίτσης: «Η πολιτική της καταστροφής που εκπροσωπεί η ΝΔ θα ανατραπεί με δυνατή Αριστερά»
«Οι πολίτες διακατέχονται από το αίσθημα ανασφάλειας απέναντι στις φυσικές καταστροφές», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης κατά την ενημέρωση του πρωθυπουργού στη Βουλή για την αντιπυρική περίοδο.
Είπε ότι έναν χρόνο μετά, είμαστε εκεί που βρισκόμασταν όσον αφορά στον Έβρο και τη Θεσσαλία και ότι η κυβέρνηση «διεκδικεί βραβείο στασιμότητας», προσθέτοντας ότι «όλα τα χρονοδιαγράμματα πάνε όλο και πιο πίσω».
Σημείωσε ότι η συζήτηση στη χώρα μας θα έπρεπε να διεξάγεται με βάση το δεδομένο ότι η εποχή μας είναι η εποχή της επιταχυνόμενης κλιματικής κατάρρευσης. Ανέφερε πως η κυβέρνηση γνώριζε όταν ξεκινούσε η φετινή αντιπυρική περίοδος ότι το 2023 ήταν το έτος με την υψηλότερη θερμοκρασία από το 1991 και ότι ο χειμώνας του 2023-2024 ήταν ο θερμότερος στη καταγεγραμμένη ιστορία της χώρας μας. Επίσης, είπε, η Πολιτεία γνώριζε ότι η αντιπυρική περίοδος του 2023 ήταν η δεύτερη χειρότερη στη χώρα μας, μετά από αυτήν του 2007, με περισσότερα από 1.700.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ενώ επικαλείται το πόρισμα Γκολντάμερ, επί της ουσίας το αγνοεί, «γιατί καλεί να ξεβολευτούμε από ένα μοντέλο που οδηγεί στην καταστροφή».
Πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το πρόγραμμα Antinero, το οποίο «βάλατε με εντελώς πρόχειρο τρόπο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για αναδασώσεις και μετά διαπιστώσατε ότι δεν υπήρχε αυτό το μέγεθος εκτάσεων οπότε μεταφέρατε τα 450 εκατ. ευρώ στους καθαρισμούς δασών». Σχολιάζοντας αναφορά του στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, είπε ότι τα στοιχεία μιλούν για συμβασιοποίηση μόλις 23% των διαθέσιμων κονδυλίων, με μεγάλο μέρος αυτών να αφορούν σε συμβουλευτικές υπηρεσίες και όχι σε πραγματικά έργα.
Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι για τη Νέα Αριστερά «μια άλλη πολιτική στο πεδίο της πολιτικής προστασίας σημαίνει τη συνειδητοποίηση ότι το Κράτος σε αυτό τον αγώνα δεν μπορεί να είναι broker οικονομικών συμφερόντων που θησαυρίζουν από την καμένη γη, αλλά ένα Κράτος που αναδιοργανώνει την οικονομία του, τη μεταμορφώνει σε "πολεμική οικονομία" θωράκισης και αντιμετώπισης των ακραίων φαινομένων». Σημείωσε ότι όμως αυτά προϋποθέτουν: προσλήψεις σε πυροσβεστική και δασικές υπηρεσίες, ενιαία διοικητική αντιμετώπιση της δασοπροστασίας, εμπλοκή της εγχώριας παραγωγικής υποδομής, ολοκλήρωση της χαρτογράφησης των δασικών οικοσυστημάτων. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των πυροσβεστών για μονιμοποίηση των πυροσβεστών με πενταετή θητεία, προσωποπαγείς θέσεις για τους εποχικούς, βαρέα και ανθυγιεινά, πληρωμή των υπερωριών τους όταν παλεύουν με τις φλόγες, ίση μεταχείριση όταν τραυματίζονται, θεσμούς εκπαίδευσης, μέσα ατομικής προστασίας για όλες και όλους όσους αγωνίζονται.
Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι η «πολιτική της καταστροφής που εκπροσωπεί η ΝΔ πρέπει να ανατραπεί» και πως αυτό «δεν θα γίνει με μια απαξιωμένη αντιπολίτευση, ούτε με το να φύγει ο κ. Μητσοτάκης και να συνεχίσει την πολιτική του ο επόμενος διαχειριστής της εξουσίας, ούτε με κόμματα που βυθίζονται στην τοξικότητα και στην αυτοαναφορικότητα». «Θα γίνει με δυνατή Αριστερά, με ένα αριστερό πρόγραμμα που αμφισβητεί τη Δεξιά και ανοίγει το δρόμο για ένα ελληνικό Λαϊκό Μέτωπο πάνω σε επεξεργασμένες και ριζοσπαστικές πολιτικές που αλλάζουν την εικόνα της χώρας στο σήμερα», ανέφερε.
Υποστήριξε ότι οι πολίτες δυσφορούν με την κυβέρνηση «γιατί δεν αντέχουν άλλο δούλεμα και υποσχέσεις, γιατί ξέρουν, στις ζωές τους, τα αποτελέσματα της πολιτικής σας». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ως λύση για την αύξηση του ποσοστού της έχει βρει «τη στροφή στην άκρα Δεξιά».
Αναφερθείς στο μεταναστευτικό σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός μιλά την ίδια γλώσσα με τη «μεταφασίστρια Μελόνι». Υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης εμπλέκει τις ενδοπαραταξιακές κόντρες στην εξωτερική πολιτική. Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά είπε ότι η Νέα Αριστερά λέει «ναι» στον διάλογο με την Τουρκία χωρίς ξένες επιδιαιτησίες, με τελικό στόχο τη Χάγη και την επίλυση της διαφοράς μας στη βάση της διεθνούς νομιμότητας. Πρόσθεσε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με τη μετατροπή του θέματος των σχέσεων με την Τουρκία σε ζήτημα διαχείρισης των συσχετισμών στο εσωτερικό της Δεξιάς πολυκατοικίας και επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.
Ο κ. Χαρίτσης επανέλαβε και τη θέση της Νέας Αριστεράς για «απερίφραστη καταδίκη της γενοκτονίας στη Γάζα, πλήρη κατάπαυση του πυρός, αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους». «Αυτό επιτάσσει το εθνικό μας συμφέρον για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας», υποστήριξε ρωτώντας πότε η κυβέρνηση ενήργησε ως παράγοντας σταθερότητας.
Δ. Νατσιός: Βαδίζουμε στη δασοπυρόσβεση με εργαλεία του 1980 το 2024 και το 2025
«Η πύρινη κόλαση άλλο ένα καλοκαίρι ξεγύμνωσε τον κρατικό μηχανισμό», ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντιπυρική περίοδο, ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός και τόνισε πως «σαν κράτος δεν έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε για την αξιοποίηση της τεχνολογίας των drones από την πυροσβεστική».
«Αλήθεια, σας καλύπτει η δικαιολογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την κλιματική αλλαγή στα τέλη… Σεπτεμβρίου; Η κυβέρνηση συνεχίζει να αφήνει την χώρα χωρίς σοβαρή αντιπυρική προστασία, χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και αρκείται μόνο σε επικοινωνιακά "καθρεφτάκια", και drones που υποτίθεται ότι θα εντόπιζαν τις φωτιές πριν επεκταθούν.
Είδαμε τελικά τι έγινε με τη φωτιά στο Βαρνάβα, τη Σταμάτα, την Ηλεία, την Αχαΐα, την Εύβοια, την Κρήτη, τη Χίο, την Κω, τη Σέριφο, το όρος Πάικο στη Μακεδονία, το Φαλακρό όρος στη Δράμα και τώρα στην Κορινθία» είπε ο πρόεδρος της Νίκης και πρόσθεσε: «Οι εποχικοί πυροσβέστες καταγγέλλουν εδώ και χρόνια ότι το έμψυχο δυναμικό είναι ελλιπές και χρειάζονται άμεσα οι εκκρεμείς 4.000 προσλήψεις πυροσβεστών.
Μετατρέψατε τη δασοπυρόσβεση σε αεροπυρόσβεση, κατασπαταλώντας δημόσιο χρήμα για ενοικιάσεις υπεράριθμων εναέριων μέσων, ενώ στο έδαφος δεν υπάρχουν αρκετές δυνάμεις να "κρατήσουν" τη φωτιά ειδικά τα βράδια που δεν πετούν εναέρια.
Ο ελληνικός λαός πλέον ευελπιστεί σε ένα θαύμα για να σωθεί. Και ευτυχώς ακόμα η απέραντη και "προκλητική" αγάπη του Κυρίου μας, επιτρέπει και γινόμαστε μάρτυρες θαυμάτων».
«Τώρα που η χώρα αντιμετωπίζει το δεινό της ανομβρίας, πάλι στην απέραντη αγάπη του Ιησού Χριστού και της Παναγίας μας στρέφεται ο λαός μας. Λιτανείες γίνονται σε χωριά, και μάλιστα εισακούγονται με θαύματα, που όμως κάποιοι συνεχίζουν πεισματικά να αποδίδουν στην τύχη» σημείωσε ο κ. Νατσιός.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Νίκης αναφέρθηκε στις προτάσεις του κόμματός του για την δασοπυρόσβεση ξεκινώντας με ένα αίτημα προς τον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας.
«Θα θέλαμε να ασχοληθεί η Επιτροπή αυτή ειδικώς με το ζήτημα της αξιοποίησης της τεχνολογίας drones και γενικότερα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών πλοίων και οχημάτων στην άμυνα, την εσωτερική ασφάλεια την δασοπροστασία, στην αγροτική παραγωγή καθώς και την υποστήριξη των εμπορικών μεταφορών σε μειονεκτικές νησιωτικές και ορεινές περιοχές.
Η Πυροσβεστική μαζί με τους εθελοντές δασοπυροσβέστες πρέπει να διαθέτουν εκατοντάδες drones διαρκούς επιτήρησης των δασών ώστε να είναι σε θέση να ενημερώνουν άμεσα τα κεντρικά και παράλληλα να διευκολύνεται η αποστολή μηνυμάτων μέσω του 112 σε κατοίκους περιοχών που κινδυνεύουν. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει και τους εθελοντές δασοπυροσβέστες όλης της χώρας» είπε ο κ. Νατσιός και σημείωσε τα οφέλη τα οποία θα δημιουργήσει η επέκταση της χρήσης των drones.
«Χωρίς να χρειάζεται περισσότερο προσωπικό ή περισσότερες προμήθειες του δημοσίου, η κοινωνία των πολιτών θα έχει ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη των πυρκαγιών.
Θα διαχυθεί στην κοινωνία η τεχνική γνώση χειρισμού των drones.
Θα αναπτυχθεί η εθνική βιομηχανία μη επανδρωμένων οχημάτων. Αν υπάρξει ζήτηση τότε αναγκαστικά θα υπάρξει και εγχώρια προσφορά.
Θα αυξηθεί ο αριθμός των πιστοποιημένων χειριστών μη επανδρωμένων οχημάτων
Δεν γίνεται να βαδίζουμε με εργαλεία του 1980 το 2024 και το 2025, πρώτα ο Θεός», σημείωσε.
Πρότεινε ακόμη «να αναλάβουν οι πολυτεχνικές σχολές και οι φοιτητές τους να συντάξουν τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τις λοιπές μελέτες αποκατάστασης ή ανοικοδόμησης των οικιών που καταστράφηκαν. Μέσα από ένα κατάλληλο πρόγραμμα που μπορεί να συντονίσει το υπουργείο Παιδείας, μπορούν να παρασχεθούν δωρεάν υπηρεσίες σύνταξης αρχιτεκτονικών σχεδίων και λοιπών μελετών, οι οποίες ταυτόχρονα θα είναι μια πολύτιμη εμπειρία για τους εμπλεκόμενους φοιτητές και τους καθηγητές τους».
Καταλήγοντας ο κ. Νατσιός αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Ο κόσμος βλέπει και αντιλαμβάνεται ότι σε μια περίοδο που η αναθεωρητική Τουρκία αναζητά αδύναμους κρίκους για να θεμελιώσει το αυτοκρατορικό όραμα, είναι καλύτερα να είσαι σκληρός πατριώτης της φακής παρά ένας βολικός διαπραγματευτής πατάτας γιατί ο διάλογος με αναθεωρητές είναι ένας ακόμη τακτικισμός. Σας πουλάνε "ήρεμες θάλασσες" και αγοράζουν χρόνο για καλύτερη προετοιμασία. Η μόνη σοβαρή προετοιμασία είναι η ανάπτυξη εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και όχι η μονομερής στρατηγική της εισαγωγής οπλικών συστημάτων».
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης στις καταστροφικές πυρκαγιές
Έντονη επικριτική, κατά του πρωθυπουργού εμφανίστηκε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου στο πλαίσιο ενημέρωσης της Βουλής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντιπυρική περίοδο, κατηγορώντας τον ότι για άλλη μια φορά απέφυγε να δώσει ουσιαστικές και σαφείς απαντήσεις για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης που οδήγησαν στις τεράστιες καταστροφικές πυρκαγιές.
«Τα κουπόνια συγνώμης φαίνεται να τα έχει εξαντλήσει ο πρωθυπουργός. Δεν κάηκε όλη η Ελλάδα κ. Μητσοτάκη φέτος; Πάνω από 3 εκατ. 700.000 στρέμματα δάσους έχουν καεί επί δικών σας ημερών. Εσείς αναφέρεστε στα πεπραγμένα σας χωρίς να λογαριάζεται τους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
Η κ. Κωνσταντοπούλου, στάθηκε ιδιαίτερα στην καταστροφική πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς, επισημαίνοντας ότι «κάηκαν ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους, είναι τεράστιες και εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνηση ενώ ο πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την περιοχή δεν έκανε απολύτως τίποτα, δίνοντας μόνο κάλπικες υποσχέσεις για ανασυγκρότηση του Έβρου».
«Η κοροϊδία σας με τα επικοινωνιακά τεχνάσματα όμως, δεν περνά στο κόσμο και θα το εισπράξετε αυτό.
Ο πρωθυπουργός δεν έχει να αντιλέξει τίποτα για τα τόσα στρέμματα δασών που έγιναν στάχτη, τις τόσες ζωές ανθρώπων και ζώων που χάθηκαν για την απουσία του κράτους», πρόσθεσε.
Επίσης, η κ. Κωνσταντοπούλου μίλησε «για αδιαφάνεια στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων και στις απευθείας αναθέσεις έργων», σημειώνοντας ότι «η χώρα μας ελέγχεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
«Κάνατε τη χώρα, από το πάμε και όπου βγει, που οδήγησε στο έγκλημα των Τεμπών στις εγκληματικές καταστροφές των πυρκαγιών και των πλημμυρών στο πάμε και όσα φάμε», ανέφερε.
Τέλος, η κ. Κωνσταντοπούλου, επανέφερε προτάσεις του κόμματος της, μεταξύ των οποίων είναι, μονιμοποίηση των εποχικών πυροσβεστών, δημιουργία πραγματικής αγροφυλακής και δασοφυλακής, αύξηση του προϋπολογισμού της Πολιτικής Προστασίας και στο πεδίο του εξοπλισμού και στο πεδίο της εξάρτησης και νέο νομοθετικό πλαίσιο για την απόλυτη προστασία των καμένων δασών.
Κυρ. Μητσοτάκης (δευτερολογία): «Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν καταδικασμένο»
Επίθεση στον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκο Παππά, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του με αφορμή την απόφαση του να αποχωρήσει από την αίθουσα της Ολομέλειας, την ώρα, που έλαβε το λόγο. «Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έναν πολιτικό που έχει καταδικαστεί 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστήριο. Δεν θα χαριεντιστώ μαζί του, ούτε θα συνομιλήσω μαζί του. Προστατεύω το πολίτευμα έτσι, αυτό επιβάλλει ο στοιχειώδης κοινοβουλευτικός αυτοσεβασμός. Όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρει αρχηγό και το βηματισμό του εδώ θα είμαι», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός έστρεψε τα πυρά του προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του επανεκλεγέντος στην ηγεσία του, Νίκου Ανδρουλάκη: «Μου δίνετε την εντύπωση ότι τίποτε δεν άλλαξε στη στάση του ΠΑΣΟΚ μετά την επανεκλογή σας. Σαν να έχετε κάνει μία στροφή 360 μοιρών και να έχετε επιστρέψει πάλι στη θέση σας. Προσπαθήσατε και πάλι να ταυτίσετε τη ΝΔ με την ακροδεξιά, κάτι, που αποδοκιμάστηκε από την πλειοψηφία των πολιτών στις πρόσφατες εκλογές».
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επετέθη στο ΠΑΣΟΚ και με αφορμή την κοινοβουλευτική στάση έναντι του νομοσχεδίου για τον ΑΣΕΠ ή την εκλογή νέου Συνηγόρου του Πολίτη: «Το δήθεν προοδευτικό ΠΑΣΟΚ έφθασε στο σημείο να καταψηφίζει σημαντικές μεταρρυθμίσεις απλώς και μόνο γιατί έπρεπε να κάνετε αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ φοβάμαι πως δεν εκσυγχρονίζεται» είπε για την καταψήφιση από το ΠΑΣΟΚ του νομοσχεδίου για τον ΑΣΕΠ και έθεσε το δίλημμα προς την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη: «θα επιλέξετε ένα στείρο όχι σε όλα ή μία πραγματική προσπάθεια για να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές».
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε προς το Νίκο Ανδρουλάκη ότι «έχετε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να βρούμε συναίνεση στην εκλογή του νέου Συνηγόρου του Πολίτη. Έχουμε προτείνει στη Διάσκεψη των Προέδρων πρόσωπο, που έχει όλα τα εχέγγυα και το οποίο δεν προέρχεται από τον δικό μας πολιτικό χώρο και εδώ και τρεις μήνες δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση, θέλω μία απάντηση».
Ν.Παππάς (δευτερολογία): "Ασεβής, δειλός, ενοχικός" ο πρωθυπουργός
Έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε ο Νίκος Παππάς κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή λέγοντας ότι η σημερινή διπλή απουσία του πρωθυπουργού από την αίθουσα την ώρα των τοποθετήσεων του προέδρου της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «στίγμα για την παράταξη του». «Δεν υποχρεούται να συμπαθεί κανένα, υποχρεούται να σέβεται την εσωκομματική τάξη, το ποιος θα εκπροσωπήσει την αξιωματική αντιπολίτευση μέσα στο Κοινοβούλιο δεν είναι δική του δουλειά», είπε χαρακτηρίζοντας τον «ασεβή, δειλό, ενοχικό».
«Ξέραμε ότι την υπόθεση του Ειδικού Δικαστηρίου θα την χρησιμοποιήσει και θα την εργαλειοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης, δεν αναμέναμε βέβαια αυτό το δηλωμένο θεσμικό ατόπημα και θέλω να του πω ότι δεν υποχρεούται να με συμπαθεί. Έχει ο ίδιος ιστορικό προσπαθειών ανάμειξης στα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Τώρα θέλει να επιλέγει και το ποιος και με ποιον τρόπο θα ασκεί τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα θέλαμε να τον ενημερώσουμε ότι δεν δικαιούται να συμπεριφέρεται ως κακομαθημένο παιδί και όλα αυτά που επιθυμεί εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του. Ο κ. Μητσοτάκης με την σημερινή στάση του και με την διπλή απουσία του από την αίθουσα του Κοινοβουλίου την ώρα που μιλάει ο πρόεδρος του δεύτερου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος αποδεικνύει ότι είναι ασεβής προς τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, δειλός διότι δεν είναι στην αίθουσα να μας αντιμετωπίσει και ενοχικός, όχι γιατί μετανιώνει για όσα ενορχήστρωσε εναντίον μας και εμού προσωπικά, αλλά κυρίως γιατί εφαρμόζει τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες από το 2019 ανελλιπώς κάθε μέρα», ανέφερε.
Ως προς το υπό συζήτηση ζήτημα, ο κ. Παππάς επανέλαβε βασικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε μεταξύ άλλων ότι «περιμένουμε κάποια στιγμή να δούμε το οργανόγραμμα για το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας γιατί είναι εμφανές ότι τα φαινόμενα του κακού συντονισμού έχουν τη ρίζα τους και σε αυτό το επίπεδο». Τόνισε ότι υπάρχουν στην πυροσβεστική 3.500 κενά και πως «η απαξίωση σας αποτυπώνεται στον τρόπο που συμπεριφέρεται στους εποχικούς πυροσβέστες». Μίλησε για ελλείψεις στα δασαρχεία, ρώτησε ποιος εμπόδισε την κυβέρνηση από την παραλαβή αεροσκαφών. «Σας εμπόδισε η δική σας λογική που αποτυπώνεται και σε ένα άλλο πεδίο, το πεδίο της αναδάσωσης στην Εύβοια. Κάηκαν 520.000 στρέμματα στην Εύβοια, πόσα κηρύξατε αναδασωτέα; 380.000. Προκρίνατε την αναδάσωση 9.500 χιλιάδων στρεμμάτων, για να δώσετε τελικά προς αναδάσωση 1.500 στρέμματα».
Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι μετά «το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό έγκλημα» των Τεμπών, θα περίμενε η κυβέρνηση να αποκηρύξει την «στρατηγική της για ιδιωτικοποίηση της υποδομής του σιδηροδρόμου τον οποίο είχατε συστηματικά εγκαταλείψει, και να αξιοποιήσετε τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση του σιδηροδρόμου». Σχολιάζοντας την επίσκεψη του κ. Σταϊκούρα στην κυρία Αδηλίνη, ρώτησε: «Δηλαδή η εισαγγελέας θα αποδώσει ευθύνες επειδή εσείς έχετε προσλάβει ακατάλληλους σταθμάρχες και δεν έχετε πράξει τα δέοντα για ασφάλεια στις μετακινήσεις;».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμη πως «αν ήταν ο κ. Μητσοτάκης αρκετά γενναίος για να μας αντιμετωπίσει θα θέλαμε να μας πει και τι θα κάνει με την εισαγγελική διάταξη που έχει φτάσει στη Βουλή και δείχνει προς ευθύνες μελών της κυβέρνησης του για το μπάζωμα των Τεμπών». «Θα λάμψει η αλήθεια κύριε Μητσοτάκη ή θα αφοσιωθείτε στο ρόλο του αρχιερέα, του υλοποιητή της τεράστιας προσπάθειας συγκάλυψης γύρω από τα Τέμπη;». Χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «σχεδιαστή και υλοποιητή της συγκάλυψης», και προσέθεσε πως «εάν αποδειχθεί ότι το εσπευσμένο μπάζωμα του πεδίου έγινε απλώς και μόνο για να μην υπάρχουν τηλεοπτικές εικόνες οι οποίες δεν εγκρίνονται από τον κ. Γκρίνμπεργκ, είναι ακόμα πιο ανατριχιαστικό διότι ανθρώπινα υπολείμματα και μέλη βρίσκονται σε άλλα σημεία και άλλα χωράφια πολλούς μήνες μετά». «Και το έγκλημα γίνεται διπλό και η σιωπή σας είναι ένοχη γύρω από αυτό το ζήτημα κύριε. Μητσοτάκη. Εσείς ο ίδιος δίνατε εντολές στον κύριο Τριαντόπουλο ο όποιος έβγαινε στα τηλεοπτικά παράθυρα και έλεγε ότι διευθετούμε το πεδίο», προσέθεσε.
Ο κ. Παππάς ανέφερε ακόμη ότι σήμερα το πρωί παρέλαβε μία επιστολή από τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, τον κ. Χατζηθεοδοσίου, «ο οποίος λέει και αποδεικνύει ότι στο ψηφοδέλτιο το οποίο εσείς στηρίζετε, το ψηφοδέλτιο του κ. Φουφόπουλου, υπάρχει ο κ. Γκόντζος ο οποίος είναι δεδηλωμένους υποστηρικτής της δικτατορίας». Προσέθεσε ότι αν κλείσει η σημερινή συνεδρίαση και ο πρωθυπουργός «δεν έχει ανακαλέσει από το βήμα τη στήριξη του στο ψηφοδέλτιο που συμπεριλαμβάνει περήφανους χουντικούς, θα είστε υπόλογοι απέναντι στην Ιστορία». Είπε ακόμη ότι αν επανέλθει η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, θα έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να μην υπάρχει η χρηματοδότηση στο κόμμα των ”Σπαρτιατών”. Σχολίασε ακόμη με αποδέκτη τον πρωθυπουργό πως «με αυτούς που τώρα λέτε παλικάρια της φακής, περπατάγατε ώμο με ωμό στα συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών».
Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ζήτησε απαντήσεις «για το ποιες είναι οι εκκρεμότητες και οι εξελίξεις που μαθαίνουμε ότι υπάρχουν με βάση τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, θέλουμε διευκρινίσεις για το αν η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι οριστική ή μερική, θέλουμε να ξέρουμε ποια είναι η στρατηγική σας και για το Κυπριακό, ποια είναι η γνώμη σας και αν ισχύει η πάγια εθνική θέση και η απόφαση του ΟΗΕ ότι εκεί έχουμε πρόβλημα κατοχής και εισβολής σε κυρίαρχο κράτος μέλος του ΟΗΕ, ποιου τύπου λύσεις είστε διατεθειμένοι να συζητήσετε…».
Ν.Ανδρουλάκης (δευτερολογία): Οι μέρες παντοδυναμίας σας τελειώνουν - Το ΠΑΣΟΚ είναι αξιόπιστη αντιπολίτευση και η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης
Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη δευτερολογία του στις έντονες επικρίσεις για έλλειψη συναίνεσης που διατύπωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
« Εσείς δεν θέλετε συναίνεση αλλά συνεχή στήριξη από των ισχυρών που εξυπηρετείται», ήταν η απάντηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει γιατί δεν δέχθηκε η κυβέρνηση την τροπολογία που κατέθεσε για τη διακοπή της χρηματοδότησης των "Σπαρτιατών", μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου.
Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ συναινεί με συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Τόνισε ακόμη ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να επικρίνει το ΠΑΣΟΚ για έλλειψη υπευθυνότητα όταν το 2010 το ΠΑΣΟΚ έβαλε πλάτη για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. «Είμαστε αξιόπιστη αντιπολίτευση και διατυπώνουμε το εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως υποτιμά όλα τα κόμματα δείχνοντας αλαζονεία την οποία «θα την πληρώσετε», όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε ανεβάζοντας τους τόνους.
«Οι ημέρες παντοδυναμίας σας είναι στο παρελθόν. Ξεκαβαλήστε από το καλάμι. Όσο συνεχίζετε επιταχύνετε την έξοδό σας από το Μαξίμου», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης, κλείνοντας την ομιλία του.
Απάντηση Νίκου Παππά στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ολομέλεια
"Κύριε Πρόεδρε θέλω να σας ευχαριστήσω, ειλικρινώς, διότι έχετε σε όλο το διάστημα που έχω αναλάβει την Προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, τηρήσει την κοινοβουλευτική τάξη, ακόμα και σε στιγμές που σας άσκησα κριτική δημοσίως, αλλά αυτό οφείλω να το αναγνωρίσω. Βλέπετε κι εσείς, κύριε Πρόεδρε, ότι αυτό δεν είναι το μέτρο για όλους μας. Θέλω να πω ότι περιμέναμε και ξέραμε ότι την υπόθεση του Ειδικού Δικαστηρίου για τις άδειες θα τη χρησιμοποιήσει και θα την εργαλειοποιήσει ο κύριος Μητσοτάκης. Δεν αναμέναμε, βέβαια, αυτό το δηλωμένο θεσμικό ατόπημα. Και θέλω να του πω ότι δεν υποχρεούται να με συμπαθεί. Τα περί χαριεντισμών δεν τα σχολιάζω διότι δεν απευθύνονται σε μένα. Το καταλαβαίνετε κι εσείς, κύριε Βορίδη, φαντάζομαι. Έχει ο ίδιος ιστορικό προσπαθειών ανάμιξης στα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Τώρα, θέλει να επιλέγει και το ποιος και με ποιο τρόπο θα ασκεί το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα θέλαμε να τον ενημερώσουμε ότι δεν δικαιούται, πρώτον να συμπεριφέρεται ως κακομαθημένο παιδί, και όλα αυτά που επιθυμεί εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του.
Ο κ. Μητσοτάκης με τη σημερινή του στάση και με τη διπλή απουσία του από την αίθουσα του Κοινοβουλίου, την ώρα που μιλάει ο πρόεδρος του δεύτερου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος, αποδεικνύει ότι είναι ασεβής προς τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα. Δειλός διότι δεν είναι στην αίθουσα να μας αντιμετωπίσει. Και βεβαίως, ενοχικός, κύριοι της κυβέρνησης. Και ξέρετε γιατί; Όχι γιατί μετάνιωσε για όσα ενορχήστρωσε εναντίον μας και εμού προσωπικώς, αλλά γιατί εφαρμόζει τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες από το 2019 ανελλιπώς, κάθε μέρα. Αυτόν τον ίδιο νόμο για τον οποίο μας κατηγορεί. Και θα του εισηγηθώ πραγματικά ότι στην πολιτική καθομιλουμένη, θα ήταν πιο λειτουργικό και πιο συμβατό με την πραγματικότητα, μια που με τη δική σας ψήφο, με τη δική σας ανοχή από τον Ιούλιο του 2019 και μετά, εφαρμόζει τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Μεταξύ μας, όταν μιλάμε γι’ αυτό, να μη μιλάμε για τον «νόμο Παππά», να μιλάμε για τον «νόμο Μητσοτάκη – Παππά». Οι τηλεοπτικές άδειες εκδόθηκαν το 2018, η κυβερνητική αλλαγή έγινε το 2019 και από το 19 και μετά εφαρμόζετε τον νόμο μας. Σας ευχαριστούμε γι’ αυτό. Βεβαίως, με την εξαίρεση του τιμήματος για τις άδειες που πρέπει να πληρώνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί.
Η σημερινή του κίνηση είναι ένα στίγμα για την παράταξή σας. Δεν υποχρεούται να συμπαθεί κανέναν. Υποχρεούται να σέβεται την κοινοβουλευτική τάξη. Αυτός είναι. Δεν ξέρω αν τον ενοχλούν τα εσωκομματικά σας. Ποσώς μας ενδιαφέρει. Το ποιος θα εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση μέσα στο κοινοβούλιο. Δεν είναι δική του δουλειά. Τελεία και παύλα".
Κυρ.Μητσοτάκης (τριτολογία): "Θα φέρουμε εμείς τροπολογία παρόμοια με αυτήν του ΠΑΣΟΚ για την χρηματοδότηση των Σπαρτιατών"
Η κυβέρνηση θα επανέλθει στο θέμα της χρηματοδότησης των "Σπαρτιατών" με μια τροπολογία που θα είναι κοντά σε αυτήν που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την τριτολογία του στη Βουλή.
«Θα επανέλθουμε στο θέμα της χρηματοδότησης των "Σπαρτιατών" θα καταθέσουμε εμείς σχετική νομοθετική ρύθμιση, αλλά υπενθυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν το 2019 την διάταξη που αποσύνδεε την χρηματοδότηση των κομμάτων από την εκλογική διαδικασία" είπε ο κ.Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.
Αναφερόμενος επίσης στην θέση του επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι πρόταση της κυβέρνησης είναι ο κ.Σωτηρόπουλος, και ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να έρθει σε ψηφοφορία εντός της εβδομάδας στη Βουλή στην Επιτροπή Θεσμών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει συναίνεση.
«Να δούμε π'ως αντιλαμβάνεστε τη συναίνεση. Ελπίζω να είστε θετικός κ.Ανδρουλάκη» είπε ο πρωθυπουργός.
ΣΧΟΛΙΑ