ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ώρα μηδέν για το ΚΙΝΑΛ

Βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας απευθύνουν μέσω της «ΜτΚ» κάλεσμα συμμετοχής

 05/12/2021 09:00

Ώρα μηδέν για το ΚΙΝΑΛ

Βαγγέλης Στολάκης

Στις κάλπες οδηγούνται σήμερα, Κυριακή τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής, προκειμένου να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο του κόμματος. Οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί: Γιώργος Παπανδρέου, Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Καστανίδης το τελευταίο διάστημα όργωσαν ολόκληρη τη χώρα, ανέβασαν… στροφές και τόνους και αναμένουν να δουν σήμερα το βράδυ τι καρπούς θα δρέψουν. Η σημερινή εσωκομματική εκλογική διαδικασία πραγματοποιείται στην σκιά του θανάτου της Φώφης Γεννηματά που εκδηλώθηκε με ένα μεγάλο κύμα συγκίνησης και συμπαράστασης. Βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας μιλούν στη «ΜτΚ» και απευθύνουν στους ψηφοφόρους κάλεσμα συμμετοχής στην διαδικασία, αναφέροντας πως η μαζική συμμετοχή εγγυάται την ενότητα και το μέλλον της παράταξης. Οι κάλπες στήνονται σε όλη τη χώρα αλλά και το εξωτερικό, ενώ υπάρχουν συστάσεις για αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά του κορονοϊού.

Ποιοι ψηφίζουν;

Δικαίωμα ψήφου, όπως από τις 24 Νοεμβρίου έχει επισημάνει η ΕΔΕΚΑΠ, έχουν τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής. Σύμφωνα με το καταστατικό, «Μέλη και φίλοι του Κινήματος Αλλαγής μπορούν να εγγραφούν Έλληνες πολίτες, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από την ηλικία των 16 ετών, οι οποίοι αποδέχονται τις αρχές και τις επιδιώξεις του, εφόσον δεν συμμετέχουν σε άλλο ελληνικό πολιτικό κόμμα ή σε οργανώσεις και φορείς, των οποίων οι στόχοι έρχονται σε αντίθεση με αυτούς του φορέα. Τα μέλη του φορέα μπορούν να διατηρούν παράλληλα και την ιδιότητα μέλους σε ένα από τα κόμματα, τις κινήσεις και τις συλλογικότητες που συναποτελούν το Κίνημα Αλλαγής. Ως μέλη του Κινήματος Αλλαγής ορίζονται όσοι συμφωνούν με τις αρχές, τις επιδιώξεις, την οργάνωση και τη λειτουργία του, αποδέχονται το πρόγραμμά του και το παρόν καταστατικό και επιθυμούν να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του, στην προώθηση των θέσεών του και στην προβολή της δράσης του». Εάν κάποιος πολίτης δεν είναι μέλος ή φίλος του κόμματος έχει την δυνατότητα να ψηφίσει στις εκλογές αρκεί να υπογράψει την σχετική αίτηση και να βεβαιώσει ότι δεν είναι μέλος άλλου πολιτικού κόμματος, ότι αποδέχεται και αναλαμβάνει πλήρως τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την αντίστοιχη ιδιότητα με βάση τα σχετικά άρθρα του Καταστατικού και ακόμα συναινεί και εξουσιοδοτεί το Κίνημα Αλλαγής για την χρήση των στοιχείων του καταλόγου ψηφισάντων με βάση το νομικό πλαίσιο για την προστασία των Προσωπικών Δεδομένων.

Με μάσκες, αποστάσεις και… 3 ευρώ

Κατά την εκλογική διαδικασία θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που βρίσκονται σε ισχύ. Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον πρώτο γύρο, οι ψηφοφόροι μπορούν να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Ελλάδας ή του εξωτερικού διευκολύνονται. Δικαίωμα συμμετοχής στην επαναληπτική εκλογική διαδικασία στις 12 Δεκεμβρίου έχουν μόνο όσοι θα ψηφίσουν σήμερα. Προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες οργάνωσης και υλοποίησης της εκλογικής διαδικασίας, οι συμμετέχοντες θα καταβάλουν υποχρεωτικά το ποσό των 3 ευρώ μόνο κατά τον σημερινό πρώτο γύρο των εκλογών.

Οι κάλπες στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με οδηγίες της ΕΔΕΚΑΠ η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει σήμερα στις 7 π.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 7 μ.μ. Συνολικά θα στηθούν 840 κάλπες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να στηθούν 65 κάλπες. Αναλυτικότερα στο περίπτερο 6 της ΔΕΘ θα στηθούν 12 κάλπες, το Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας στην Δ’ Δημοτική Κοινότητα 4 (δύο στα γραφεία και δύο στο αμφιθέατρο), δύο κάλπες επίσης στα γραφεία του Ε’ Δημοτικού Διαμερίσματος (Β. Όλγας-25ης Μαρτίου), δύο στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης), τρεις στο δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης (δύο στο 3ο Δημοτικό Σχολείο και μία στο σινε-θέατρο «Άστρον»), δύο στο δήμο Βόλβης (στο παλιό δημαρχείο Σταυρού και στο παλιό δημαρχείο Απολλωνίας), τρεις στο δήμο Δέλτα (στο παλιό δημαρχείο Χαλάστρας, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίνδου και στο Πολιτιστικό Κέντρο Διαβατών). Επίσης, τρεις κάλπες θα στηθούν στο δήμο Θερμαϊκού (από μία στα ΚΑΠΗ Μηχανιώνας και Επανομής και μία στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου Νέων Επιβατών), τέσσερις στο δήμο Θέρμης (από μία στα ΚΑΠΗ Βασιλικών και Τριλόφου και δύο στα ΚΑΠΗ Θέρμης), πέντε στον δήμο Καλαμαριάς (τρεις στο δημοτικό Θέατρο Χηλής και δύο στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου), τρεις κάλπες στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου (δύο στο δημαρχείο και μία στο Θεματικό Πάρκο Νεολαίας Κατσαντώνη), τέσσερις στο δήμο Λαγκαδά (δύο στο δημαρχείο Λαγκαδά, μία στην έδρα της δημοτικής Κοινότητας Σοχού και μία στην έδρα της δημοτικής Κοινότητας Ζαγκλιβερίου), πέντε στο δήμο Νεάπολης-Συκεών (δύο στο δημαρχείο, δύο στο Πολυδύναμο Κέντρο Νεότητας και μία στο πρώην δημαρχείο Πεύκων), τέσσερις στο δήμο Παύλου Μελά (από δύο στο γυμναστήριο του 1ου δημοτικού σχολείου Πολίχνης και στο 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο Σταυρούπολης), τρεις στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη (μία στο δημαρχείο και δύο στο Πέτρινο Πολιτιστικό Κέντρο Πυλαίας), τρεις στο δήμο Χαλκηδόνας (στο παλαιό δημαρχείο στην κεντρική πλατεία Αγίου Αθανασίου, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Χαλκηδόνας και στο Παλαιό Δημαρχείο Κουφαλίων) και τέλος, τρεις κάλπες θα στηθούν στον δήμο Ωραιοκάστρου (στο δημαρχείο Ωραιοκάστρου, στο πρώην δημαρχείο Μυγδονίας και στο πρώην δημαρχείο Καλλιθέας).

Πώς εκλέγεται ο πρόεδρος

Σύμφωνα με το άρθρο 28 του καταστατικού του ΚΙΝΑΛ για την εκλογή προέδρου απαιτείται κατά την πρώτη ψηφοφορία το 50% + 1 των εγκύρων ψηφοδελτίων. Στα έγκυρα ψηφοδέλτια υπολογίζονται και τα λευκά. Σε περίπτωση μη εκλογής προέδρου κατά την πρώτη ψηφοφορία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων. Στην περίπτωση αυτή εκλέγεται πρόεδρος ο πρώτος ή η πρώτη σε ψήφους. Η επαναληπτική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου 2021.

Κάλεσμα συμμετοχής

Μιλώντας στη «ΜτΚ» οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και ο βουλευτής Επικρατείας, Γιώργος Καμίνης αναφέρονται στη σημασία της συμμετοχής για την επόμενη ημέρα του κόμματος και καλούν τους ψηφοφόρους να συμμετέχουν στην σημερινή διαδικασία.

Γιώργος Καμίνης

Βουλευτής Επικρατείας

Η υψηλή συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής είναι εχέγγυο επιτυχίας και ενότητας. Και είναι ένα στοίχημα που είμαι πεπεισμένος ότι θα κερδίσουμε. Εχέγγυο επιτυχίας, γιατί χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να ενισχύσουν τις τάξεις μας, να νιώσουν κομμάτι της προσπάθειάς μας. Η υψηλή συμμετοχή δίνει από μόνη της μια δυναμική και θα έρθει να επιβεβαιώσει όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων μηνών, που καταδεικνύουν μια σαφή αύξηση των εκλογικών ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής. Εχέγγυο ενότητας, γιατί δημιουργεί την ηθική και πολιτική υποχρέωση σε όλους τους υποψηφίους, να συνεργαστούν με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο για την επόμενη ημέρα του κινήματός μας. Αυτό είναι κάτι που ένιωσα και ο ίδιος, ως υποψήφιος το 2017. Όταν χιλιάδες πολίτες προσέρχονται σε μία ανοιχτή, δημοκρατική διαδικασία ενός κόμματος που δεν διεκδικεί άμεσα την εξουσία, η πράξη αυτή περικλείει μίαν ανιδιοτέλεια συγκινητική. Σε ωθεί να δουλέψεις σκληρότερα για να δικαιώσεις την εμπιστοσύνη τους. Αυτή η διάθεση για συμμετοχή είναι η ουσία της πολιτικής. Και οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης

Έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να κάνουμε την σημερινή ημέρα αφετηρίας για την ανάκαμψη της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Στόχος μας να αποτελέσει η εκλογική διαδικασία της 5ης Δεκεμβρίου μια γιορτή της Δημοκρατίας. Απευθύνω κάλεσμα προς όλα τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος ώστε με την μαζική συμμετοχή τους να συμβάλλουν στην επιτυχία του νέου ξεκινήματος και της αναγέννησης της παράταξης. Η μεγάλη συμμετοχή θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας για την ανασυγκρότησή μας. Το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να καταστεί ξανά κυρίαρχη πολιτική δύναμη και να πρωταγωνιστήσει και πάλι στην πολιτική ζωή του τόπου. Μπορούμε να ξαναπιάσουμε το νήμα των μεγάλων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα και να ξαναδώσουμε φωνή και βήμα στους μη προνομιούχους και την νέα γενιά. Την σελίδα αυτής της νέας αλλαγής θα την γράψουμε μαζί με τους πολίτες που θα προσέλθουν την Κυριακή στις κάλπες. Η δύναμη των πολιτών είναι που θα δώσει δύναμη και ορμή στην νέα ηγεσία του Κινήματος για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, την επόμενη ημέρα, τη θέση και το ρόλο που αξίζει στο Κίνημα Αλλαγής, προς όφελος της πατρίδας και της κοινωνίας.

Γιώργος Φραγγίδης

Βουλευτής Κιλκίς

Στο πολιτικό σύστημα και στην ίδια τη Δημοκρατία, για να γίνουν τα κόμματα ελκυστικά στους πολίτες, χρειάζεται να είναι ανοιχτά στην κοινωνία, να λειτουργούν χωρίς μηχανισμούς, με στελεχιακό δυναμικό που αποτελείται από ανθρώπους άξιους, άφθαρτους και με κοινωνική αποδοχή. Η συμμετοχή όσο το δυνατό περισσότερων δημοκρατικών πολιτών στην εκλογή του νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, θα δώσει το έναυσμα για την ανασυγκρότηση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης και τον αναπροσδιορισμό της ταυτότητά της. Θα προσφέρει τη δυνατότητα να ενταχθούν στους κόλπους της όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες που τα τελευταία χρόνια αναζητούν πολιτικό χώρο έκφρασης. Κυρίως, θα αποτελέσει εγγύηση για τη δημιουργία ενός κόμματος που θα αγκαλιάσει τις αγωνίες των πολιτών, μέσα από την ανανέωση, την αναζωογόνηση και την αναγέννησή του, ενός κόμματος που θα διαδραματίσει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου.

Χαρά Κεφαλίδου

Βουλευτής Δράμας

Οι εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, μετά και την τραγική απώλεια της Φώφης Γεννηματά, ήρθαν να ταράξουν τα στάσιμα νερά, να βγάλουν τον πολίτη από μια μοιρολατρική αδράνεια. Με την ψήφο μας, 11 εκατομμύρια πολίτες, έχουμε τη δύναμη να εκφράσουμε τη βούληση μας. Να φέρουμε τη δημοκρατία μας ένα βήμα πιο μπροστά, συμμετέχοντας στη διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας στον μεγάλο χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. Σήμερα, δίνουμε στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη τη θέση που της αξίζει. Ο τόπος, οι πολίτες ακόμη και η σημερινή κυβέρνηση χρειάζονται μια αξιόπιστη σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση με λόγο, συνέπεια και πρόταση διακυβέρνησης. Η νέα ηγεσία καλείται να δώσει όραμα για το αύριο και ξεκάθαρες απαντήσεις στις αγωνίες των πολιτών για το σήμερα. Η μεγάλη συμμετοχή θα είναι η πιο σαφής δήλωση της απαίτησης των πολιτών για αναβάθμιση της δημοκρατίας μας, με λόγο-αντίλογο, προτάσεις-αντιπροτάσεις, περιβάλλον δυναμικού διαλόγου με κοινά αποδεκτούς κανόνες, συγκλίσεις αλλά και αντιστάσεις.

Απόστολος Πάνας

Βουλευτής Χαλκιδικής

Η σημερινή εκλογική διαδικασία μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, ώστε να καταστεί ξανά κυρίαρχη πολιτική δύναμη και να πρωταγωνιστήσει και πάλι στην πολιτική ζωή του τόπου. Η παραπάνω θέση αποκαλύπτει την δυναμική η οποία υπάρχει και θα διαμορφωθεί σύμφωνα το εκλογικό αποτέλεσμα. Κι είναι ευκαιρία, μέσα σε αυτούς τους ιδιαίτερους από την πανδημία χρόνους που ζούμε, να θέσουμε ξανά τις πολιτικές μας βάσεις κι η κοινωνία με τη σειρά της, συμμετέχοντας στην εκλογική διαδικασία να οικοδομήσει μια Νέα σχέση εμπιστοσύνης, συνδιαμορφώνοντας την επόμενη μέρα του χώρου. Καλώ λοιπόν τους προοδευτικούς πολίτες να δώσουν την Κυριακή βροντερό παρών, γιατί το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων διαδικασιών θα επηρεάσει όχι μόνο το μέλλον του χώρου μας αλλά κι ολόκληρης της Ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας.

Μπουρχάν Μπαράν

Βουλευτής Ξάνθης

Οι πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά μας κάνουν να χάνουμε την ελπίδα μας για ένα καλύτερο αύριο. Εμείς παλεύουμε στο σήμερα και ονειρευόμαστε και διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Με τη συμμετοχή των δημοκρατικών πολιτών στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας για την ανασυγκρότηση, την ανανέωση, την αναγέννηση της Παράταξης μας, της Δημοκρατίας.

Ιλχάν Αχμέτ

Βουλευτής Ροδόπης

Το ΠΑΣΟΚ το 2004, καθιέρωσε τις ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες από τη βάση για την εκλογή αρχηγού. Από τότε ακολούθησαν και πολλά ακόμα ευρωπαϊκά κόμματα προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και η ΝΔ στην χώρα μας. Πρόκειται για λειτουργία της Άμεσης Δημοκρατίας στην πράξη, που ενδυναμώνει την λαϊκή συμμετοχή στην κορυφαία στιγμή για έναν κομματικό φορέα, όπως είναι η εκλογή της ηγεσίας του. Και παρά τα κατά καιρούς τεχνικά προβλήματα ή την πολιτική κριτική που δέχθηκε αυτή η επιλογή, αποδεικνύεται τελικά ότι ο λαός την αγκαλιάζει, συμμετέχει και απομονώνει ομάδες και μηχανισμούς που φιλοδοξούν να παρεμβαίνουν στις εξελίξεις στο εσωτερικό των πολιτικών φορέων, που αποτελούν πυλώνες δημοκρατίας. Για όλους αυτούς τους λόγους η συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών, που αισθάνονται ταύτιση ή πολιτική συγγένεια με τις αρχές και τους προγραμματικούς στόχους του Κινήματος Αλλαγής στην ανοιχτή εκλογική διαδικασία της 5ης -και αν χρειαστεί- και της 12ης Δεκέμβρη, θα λειτουργήσει προωθητικά για τις ιδέες μας και θα επισφραγίσει την πολιτική ενότητα και στην κορυφή, που θα είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας.

Ευαγγελία Λιακούλη

Βουλευτής Λάρισας

Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ, είναι ένα πολιτικό γεγονός, που απέκτησε ειδικό βάρος, απόλυτα εύλογα. Η συγκυρία της πανδημίας και της οικονομικής ύφεσης στην οποία οδηγήθηκε η χώρα, με πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μην αντέχουν κάτω από το βάρος της κρίσης και του κύματος ακρίβειας που σαρώνει πλέον τα πάντα, δίνουν στις εσωτερικές εκλογές του Κινήματος, αυτόματα «εξωστρεφή» χαρακτήρα και η εκλογική μας διαδικασία αποκτά «εθνικό» πρόσημο, αφού κερδίζει, κατά κοινή ομολογία, το ενδιαφέρον των πολιτών, ανεξάρτητα από την κομματική τους προτίμηση ή αναφορά. Οι πολίτες στρέφουν το βλέμμα και τη σκέψη, αλλά κυρίως την πίστη και την προσδοκία, στην μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη της χώρας, στον αυθεντικό εκφραστή του προοδευτισμού, των μεγάλων δημοκρατικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών. Γιατί εμείς, αποδείχθηκε ότι είμαστε το πραγματικό σπίτι του κάθε προοδευτικού πολίτη, το στήριγμα του κάθε αδύναμου ανθρώπου, η έμπνευση του κάθε νέου, που θέλει να οραματιστεί μια καλύτερη ζωή, με ευκαιρίες, αξιοκρατία και ανθρωπιά. Η αθρόα συμμετοχή των πολιτών, που θα προσέλθουν για να δώσουν δύναμη στη Δημοκρατία, είναι η «πρώτη νίκη», στους δύσκολους καιρούς. Καλούμε τους προοδευτικούς ανθρώπους, να συμβάλλουν στη νέα εποχή, με το χέρι στην καρδιά, χωρίς εξαρτήσεις και εντολές, για να συνδιαμορφώσουμε το δικό μας σήμερα και το καλύτερο αύριο, των παιδιών μας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 5 Δεκεμβρίου 2021

Στις κάλπες οδηγούνται σήμερα, Κυριακή τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής, προκειμένου να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο του κόμματος. Οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί: Γιώργος Παπανδρέου, Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Καστανίδης το τελευταίο διάστημα όργωσαν ολόκληρη τη χώρα, ανέβασαν… στροφές και τόνους και αναμένουν να δουν σήμερα το βράδυ τι καρπούς θα δρέψουν. Η σημερινή εσωκομματική εκλογική διαδικασία πραγματοποιείται στην σκιά του θανάτου της Φώφης Γεννηματά που εκδηλώθηκε με ένα μεγάλο κύμα συγκίνησης και συμπαράστασης. Βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας μιλούν στη «ΜτΚ» και απευθύνουν στους ψηφοφόρους κάλεσμα συμμετοχής στην διαδικασία, αναφέροντας πως η μαζική συμμετοχή εγγυάται την ενότητα και το μέλλον της παράταξης. Οι κάλπες στήνονται σε όλη τη χώρα αλλά και το εξωτερικό, ενώ υπάρχουν συστάσεις για αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά του κορονοϊού.

Ποιοι ψηφίζουν;

Δικαίωμα ψήφου, όπως από τις 24 Νοεμβρίου έχει επισημάνει η ΕΔΕΚΑΠ, έχουν τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής. Σύμφωνα με το καταστατικό, «Μέλη και φίλοι του Κινήματος Αλλαγής μπορούν να εγγραφούν Έλληνες πολίτες, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από την ηλικία των 16 ετών, οι οποίοι αποδέχονται τις αρχές και τις επιδιώξεις του, εφόσον δεν συμμετέχουν σε άλλο ελληνικό πολιτικό κόμμα ή σε οργανώσεις και φορείς, των οποίων οι στόχοι έρχονται σε αντίθεση με αυτούς του φορέα. Τα μέλη του φορέα μπορούν να διατηρούν παράλληλα και την ιδιότητα μέλους σε ένα από τα κόμματα, τις κινήσεις και τις συλλογικότητες που συναποτελούν το Κίνημα Αλλαγής. Ως μέλη του Κινήματος Αλλαγής ορίζονται όσοι συμφωνούν με τις αρχές, τις επιδιώξεις, την οργάνωση και τη λειτουργία του, αποδέχονται το πρόγραμμά του και το παρόν καταστατικό και επιθυμούν να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του, στην προώθηση των θέσεών του και στην προβολή της δράσης του». Εάν κάποιος πολίτης δεν είναι μέλος ή φίλος του κόμματος έχει την δυνατότητα να ψηφίσει στις εκλογές αρκεί να υπογράψει την σχετική αίτηση και να βεβαιώσει ότι δεν είναι μέλος άλλου πολιτικού κόμματος, ότι αποδέχεται και αναλαμβάνει πλήρως τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την αντίστοιχη ιδιότητα με βάση τα σχετικά άρθρα του Καταστατικού και ακόμα συναινεί και εξουσιοδοτεί το Κίνημα Αλλαγής για την χρήση των στοιχείων του καταλόγου ψηφισάντων με βάση το νομικό πλαίσιο για την προστασία των Προσωπικών Δεδομένων.

Με μάσκες, αποστάσεις και… 3 ευρώ

Κατά την εκλογική διαδικασία θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που βρίσκονται σε ισχύ. Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον πρώτο γύρο, οι ψηφοφόροι μπορούν να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Ελλάδας ή του εξωτερικού διευκολύνονται. Δικαίωμα συμμετοχής στην επαναληπτική εκλογική διαδικασία στις 12 Δεκεμβρίου έχουν μόνο όσοι θα ψηφίσουν σήμερα. Προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες οργάνωσης και υλοποίησης της εκλογικής διαδικασίας, οι συμμετέχοντες θα καταβάλουν υποχρεωτικά το ποσό των 3 ευρώ μόνο κατά τον σημερινό πρώτο γύρο των εκλογών.

Οι κάλπες στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με οδηγίες της ΕΔΕΚΑΠ η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει σήμερα στις 7 π.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 7 μ.μ. Συνολικά θα στηθούν 840 κάλπες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να στηθούν 65 κάλπες. Αναλυτικότερα στο περίπτερο 6 της ΔΕΘ θα στηθούν 12 κάλπες, το Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας στην Δ’ Δημοτική Κοινότητα 4 (δύο στα γραφεία και δύο στο αμφιθέατρο), δύο κάλπες επίσης στα γραφεία του Ε’ Δημοτικού Διαμερίσματος (Β. Όλγας-25ης Μαρτίου), δύο στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης), τρεις στο δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης (δύο στο 3ο Δημοτικό Σχολείο και μία στο σινε-θέατρο «Άστρον»), δύο στο δήμο Βόλβης (στο παλιό δημαρχείο Σταυρού και στο παλιό δημαρχείο Απολλωνίας), τρεις στο δήμο Δέλτα (στο παλιό δημαρχείο Χαλάστρας, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίνδου και στο Πολιτιστικό Κέντρο Διαβατών). Επίσης, τρεις κάλπες θα στηθούν στο δήμο Θερμαϊκού (από μία στα ΚΑΠΗ Μηχανιώνας και Επανομής και μία στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου Νέων Επιβατών), τέσσερις στο δήμο Θέρμης (από μία στα ΚΑΠΗ Βασιλικών και Τριλόφου και δύο στα ΚΑΠΗ Θέρμης), πέντε στον δήμο Καλαμαριάς (τρεις στο δημοτικό Θέατρο Χηλής και δύο στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου), τρεις κάλπες στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου (δύο στο δημαρχείο και μία στο Θεματικό Πάρκο Νεολαίας Κατσαντώνη), τέσσερις στο δήμο Λαγκαδά (δύο στο δημαρχείο Λαγκαδά, μία στην έδρα της δημοτικής Κοινότητας Σοχού και μία στην έδρα της δημοτικής Κοινότητας Ζαγκλιβερίου), πέντε στο δήμο Νεάπολης-Συκεών (δύο στο δημαρχείο, δύο στο Πολυδύναμο Κέντρο Νεότητας και μία στο πρώην δημαρχείο Πεύκων), τέσσερις στο δήμο Παύλου Μελά (από δύο στο γυμναστήριο του 1ου δημοτικού σχολείου Πολίχνης και στο 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο Σταυρούπολης), τρεις στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη (μία στο δημαρχείο και δύο στο Πέτρινο Πολιτιστικό Κέντρο Πυλαίας), τρεις στο δήμο Χαλκηδόνας (στο παλαιό δημαρχείο στην κεντρική πλατεία Αγίου Αθανασίου, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Χαλκηδόνας και στο Παλαιό Δημαρχείο Κουφαλίων) και τέλος, τρεις κάλπες θα στηθούν στον δήμο Ωραιοκάστρου (στο δημαρχείο Ωραιοκάστρου, στο πρώην δημαρχείο Μυγδονίας και στο πρώην δημαρχείο Καλλιθέας).

Πώς εκλέγεται ο πρόεδρος

Σύμφωνα με το άρθρο 28 του καταστατικού του ΚΙΝΑΛ για την εκλογή προέδρου απαιτείται κατά την πρώτη ψηφοφορία το 50% + 1 των εγκύρων ψηφοδελτίων. Στα έγκυρα ψηφοδέλτια υπολογίζονται και τα λευκά. Σε περίπτωση μη εκλογής προέδρου κατά την πρώτη ψηφοφορία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων. Στην περίπτωση αυτή εκλέγεται πρόεδρος ο πρώτος ή η πρώτη σε ψήφους. Η επαναληπτική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου 2021.

Κάλεσμα συμμετοχής

Μιλώντας στη «ΜτΚ» οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και ο βουλευτής Επικρατείας, Γιώργος Καμίνης αναφέρονται στη σημασία της συμμετοχής για την επόμενη ημέρα του κόμματος και καλούν τους ψηφοφόρους να συμμετέχουν στην σημερινή διαδικασία.

Γιώργος Καμίνης

Βουλευτής Επικρατείας

Η υψηλή συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής είναι εχέγγυο επιτυχίας και ενότητας. Και είναι ένα στοίχημα που είμαι πεπεισμένος ότι θα κερδίσουμε. Εχέγγυο επιτυχίας, γιατί χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να ενισχύσουν τις τάξεις μας, να νιώσουν κομμάτι της προσπάθειάς μας. Η υψηλή συμμετοχή δίνει από μόνη της μια δυναμική και θα έρθει να επιβεβαιώσει όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων μηνών, που καταδεικνύουν μια σαφή αύξηση των εκλογικών ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής. Εχέγγυο ενότητας, γιατί δημιουργεί την ηθική και πολιτική υποχρέωση σε όλους τους υποψηφίους, να συνεργαστούν με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο για την επόμενη ημέρα του κινήματός μας. Αυτό είναι κάτι που ένιωσα και ο ίδιος, ως υποψήφιος το 2017. Όταν χιλιάδες πολίτες προσέρχονται σε μία ανοιχτή, δημοκρατική διαδικασία ενός κόμματος που δεν διεκδικεί άμεσα την εξουσία, η πράξη αυτή περικλείει μίαν ανιδιοτέλεια συγκινητική. Σε ωθεί να δουλέψεις σκληρότερα για να δικαιώσεις την εμπιστοσύνη τους. Αυτή η διάθεση για συμμετοχή είναι η ουσία της πολιτικής. Και οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης

Έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να κάνουμε την σημερινή ημέρα αφετηρίας για την ανάκαμψη της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Στόχος μας να αποτελέσει η εκλογική διαδικασία της 5ης Δεκεμβρίου μια γιορτή της Δημοκρατίας. Απευθύνω κάλεσμα προς όλα τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος ώστε με την μαζική συμμετοχή τους να συμβάλλουν στην επιτυχία του νέου ξεκινήματος και της αναγέννησης της παράταξης. Η μεγάλη συμμετοχή θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας για την ανασυγκρότησή μας. Το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να καταστεί ξανά κυρίαρχη πολιτική δύναμη και να πρωταγωνιστήσει και πάλι στην πολιτική ζωή του τόπου. Μπορούμε να ξαναπιάσουμε το νήμα των μεγάλων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα και να ξαναδώσουμε φωνή και βήμα στους μη προνομιούχους και την νέα γενιά. Την σελίδα αυτής της νέας αλλαγής θα την γράψουμε μαζί με τους πολίτες που θα προσέλθουν την Κυριακή στις κάλπες. Η δύναμη των πολιτών είναι που θα δώσει δύναμη και ορμή στην νέα ηγεσία του Κινήματος για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, την επόμενη ημέρα, τη θέση και το ρόλο που αξίζει στο Κίνημα Αλλαγής, προς όφελος της πατρίδας και της κοινωνίας.

Γιώργος Φραγγίδης

Βουλευτής Κιλκίς

Στο πολιτικό σύστημα και στην ίδια τη Δημοκρατία, για να γίνουν τα κόμματα ελκυστικά στους πολίτες, χρειάζεται να είναι ανοιχτά στην κοινωνία, να λειτουργούν χωρίς μηχανισμούς, με στελεχιακό δυναμικό που αποτελείται από ανθρώπους άξιους, άφθαρτους και με κοινωνική αποδοχή. Η συμμετοχή όσο το δυνατό περισσότερων δημοκρατικών πολιτών στην εκλογή του νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, θα δώσει το έναυσμα για την ανασυγκρότηση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης και τον αναπροσδιορισμό της ταυτότητά της. Θα προσφέρει τη δυνατότητα να ενταχθούν στους κόλπους της όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες που τα τελευταία χρόνια αναζητούν πολιτικό χώρο έκφρασης. Κυρίως, θα αποτελέσει εγγύηση για τη δημιουργία ενός κόμματος που θα αγκαλιάσει τις αγωνίες των πολιτών, μέσα από την ανανέωση, την αναζωογόνηση και την αναγέννησή του, ενός κόμματος που θα διαδραματίσει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου.

Χαρά Κεφαλίδου

Βουλευτής Δράμας

Οι εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, μετά και την τραγική απώλεια της Φώφης Γεννηματά, ήρθαν να ταράξουν τα στάσιμα νερά, να βγάλουν τον πολίτη από μια μοιρολατρική αδράνεια. Με την ψήφο μας, 11 εκατομμύρια πολίτες, έχουμε τη δύναμη να εκφράσουμε τη βούληση μας. Να φέρουμε τη δημοκρατία μας ένα βήμα πιο μπροστά, συμμετέχοντας στη διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας στον μεγάλο χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. Σήμερα, δίνουμε στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη τη θέση που της αξίζει. Ο τόπος, οι πολίτες ακόμη και η σημερινή κυβέρνηση χρειάζονται μια αξιόπιστη σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση με λόγο, συνέπεια και πρόταση διακυβέρνησης. Η νέα ηγεσία καλείται να δώσει όραμα για το αύριο και ξεκάθαρες απαντήσεις στις αγωνίες των πολιτών για το σήμερα. Η μεγάλη συμμετοχή θα είναι η πιο σαφής δήλωση της απαίτησης των πολιτών για αναβάθμιση της δημοκρατίας μας, με λόγο-αντίλογο, προτάσεις-αντιπροτάσεις, περιβάλλον δυναμικού διαλόγου με κοινά αποδεκτούς κανόνες, συγκλίσεις αλλά και αντιστάσεις.

Απόστολος Πάνας

Βουλευτής Χαλκιδικής

Η σημερινή εκλογική διαδικασία μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, ώστε να καταστεί ξανά κυρίαρχη πολιτική δύναμη και να πρωταγωνιστήσει και πάλι στην πολιτική ζωή του τόπου. Η παραπάνω θέση αποκαλύπτει την δυναμική η οποία υπάρχει και θα διαμορφωθεί σύμφωνα το εκλογικό αποτέλεσμα. Κι είναι ευκαιρία, μέσα σε αυτούς τους ιδιαίτερους από την πανδημία χρόνους που ζούμε, να θέσουμε ξανά τις πολιτικές μας βάσεις κι η κοινωνία με τη σειρά της, συμμετέχοντας στην εκλογική διαδικασία να οικοδομήσει μια Νέα σχέση εμπιστοσύνης, συνδιαμορφώνοντας την επόμενη μέρα του χώρου. Καλώ λοιπόν τους προοδευτικούς πολίτες να δώσουν την Κυριακή βροντερό παρών, γιατί το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων διαδικασιών θα επηρεάσει όχι μόνο το μέλλον του χώρου μας αλλά κι ολόκληρης της Ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας.

Μπουρχάν Μπαράν

Βουλευτής Ξάνθης

Οι πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά μας κάνουν να χάνουμε την ελπίδα μας για ένα καλύτερο αύριο. Εμείς παλεύουμε στο σήμερα και ονειρευόμαστε και διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Με τη συμμετοχή των δημοκρατικών πολιτών στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας για την ανασυγκρότηση, την ανανέωση, την αναγέννηση της Παράταξης μας, της Δημοκρατίας.

Ιλχάν Αχμέτ

Βουλευτής Ροδόπης

Το ΠΑΣΟΚ το 2004, καθιέρωσε τις ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες από τη βάση για την εκλογή αρχηγού. Από τότε ακολούθησαν και πολλά ακόμα ευρωπαϊκά κόμματα προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και η ΝΔ στην χώρα μας. Πρόκειται για λειτουργία της Άμεσης Δημοκρατίας στην πράξη, που ενδυναμώνει την λαϊκή συμμετοχή στην κορυφαία στιγμή για έναν κομματικό φορέα, όπως είναι η εκλογή της ηγεσίας του. Και παρά τα κατά καιρούς τεχνικά προβλήματα ή την πολιτική κριτική που δέχθηκε αυτή η επιλογή, αποδεικνύεται τελικά ότι ο λαός την αγκαλιάζει, συμμετέχει και απομονώνει ομάδες και μηχανισμούς που φιλοδοξούν να παρεμβαίνουν στις εξελίξεις στο εσωτερικό των πολιτικών φορέων, που αποτελούν πυλώνες δημοκρατίας. Για όλους αυτούς τους λόγους η συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών, που αισθάνονται ταύτιση ή πολιτική συγγένεια με τις αρχές και τους προγραμματικούς στόχους του Κινήματος Αλλαγής στην ανοιχτή εκλογική διαδικασία της 5ης -και αν χρειαστεί- και της 12ης Δεκέμβρη, θα λειτουργήσει προωθητικά για τις ιδέες μας και θα επισφραγίσει την πολιτική ενότητα και στην κορυφή, που θα είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας.

Ευαγγελία Λιακούλη

Βουλευτής Λάρισας

Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ, είναι ένα πολιτικό γεγονός, που απέκτησε ειδικό βάρος, απόλυτα εύλογα. Η συγκυρία της πανδημίας και της οικονομικής ύφεσης στην οποία οδηγήθηκε η χώρα, με πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μην αντέχουν κάτω από το βάρος της κρίσης και του κύματος ακρίβειας που σαρώνει πλέον τα πάντα, δίνουν στις εσωτερικές εκλογές του Κινήματος, αυτόματα «εξωστρεφή» χαρακτήρα και η εκλογική μας διαδικασία αποκτά «εθνικό» πρόσημο, αφού κερδίζει, κατά κοινή ομολογία, το ενδιαφέρον των πολιτών, ανεξάρτητα από την κομματική τους προτίμηση ή αναφορά. Οι πολίτες στρέφουν το βλέμμα και τη σκέψη, αλλά κυρίως την πίστη και την προσδοκία, στην μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη της χώρας, στον αυθεντικό εκφραστή του προοδευτισμού, των μεγάλων δημοκρατικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών. Γιατί εμείς, αποδείχθηκε ότι είμαστε το πραγματικό σπίτι του κάθε προοδευτικού πολίτη, το στήριγμα του κάθε αδύναμου ανθρώπου, η έμπνευση του κάθε νέου, που θέλει να οραματιστεί μια καλύτερη ζωή, με ευκαιρίες, αξιοκρατία και ανθρωπιά. Η αθρόα συμμετοχή των πολιτών, που θα προσέλθουν για να δώσουν δύναμη στη Δημοκρατία, είναι η «πρώτη νίκη», στους δύσκολους καιρούς. Καλούμε τους προοδευτικούς ανθρώπους, να συμβάλλουν στη νέα εποχή, με το χέρι στην καρδιά, χωρίς εξαρτήσεις και εντολές, για να συνδιαμορφώσουμε το δικό μας σήμερα και το καλύτερο αύριο, των παιδιών μας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 5 Δεκεμβρίου 2021

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία