Π. Μαρινάκης: Έρχονται μέτρα για την αντιμετώπιση του εθισμού των ανηλίκων στο διαδίκτυο
17/12/2024 12:50
17/12/2024 12:50
«Παίρνουμε παραπάνω έσοδα χωρίς να φορολογούμε παραπάνω τους πολίτες. Και με αυτά τα λεφτά, τα οποία δεν αρέσουν στην αντιπολίτευση γιατί θεωρούν ότι είναι από υπερφορολόγηση, που δεν είναι, απαντάμε σταδιακά στις πολλές ανάγκες των πολιτών. Παράδειγμα: Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, ένστολοι συνολικά, το επίδομα επικινδυνότητας 100 ευρώ τον μήνα είναι ένας μισθός, στην πραγματικότητα, παραπάνω τον χρόνο, 1.200 ευρώ τον χρόνο. Συνταξιούχοι, που έχουν πολλά δικαιολογημένα, δίκαια αιτήματα, την απαλλαγή από την φαρμακευτική δαπάνη… », επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του ΣΚΑΪ.
Πρόσθεσε ότι έχει επίσης ανακοινωθεί η νέα αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών που ήταν δίκαιο αίτημα των γιατρών, ενώ και για τους αγρότες θα ισχύσει μόνιμος μηχανισμός επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «καλές οι κουβέντες, αλλά το θέμα είναι αυτά τα οποία λέμε, ο κόσμος να καταλαβαίνει ότι πρέπει κάπως να εισπράττονται, είναι τα δικά τους λεφτά, των φορολογουμένων, οι κόποι τους και να δίνονται δίκαια στην κοινωνία».
Σε σχόλιο σχετικά με το αν η κυβέρνηση, όπως λέει η αντιπολίτευση, «κάνει μισά πράγματα», ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε: «επειδή δεν "φυτρώσαμε" ξαφνικά μετά τον Προϋπολογισμό εμείς εδώ, εσείς εδώ, ο καθένας στην δουλειά του, στη ζωή του, θυμόμασταν τι λέγαμε και πριν από λίγες εβδομάδες. Να θυμίσω, γιατί πιο σημαντικό είναι τι κάνει η κυβέρνηση. Δεν είναι τι θέλει ο καθένας να κάνει χωρίς να το αποδεικνύει. Να θυμίσω ότι η αντιπολίτευση πρότεινε αρχικά μια φορολόγηση των τραπεζών, την ξεκίνησε από τα 800 εκατομμύρια και όσο περνούσαν οι μέρες τη μείωνε. Την έφτασε γύρω στα 200 εκατομμύρια, που πέραν του ότι είναι συνολικά μικρότερο το ποσό από το συνολικό κόστος όλων όσων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην Βουλή στον Προϋπολογισμό, δεν έλυνε και κανένα πρόβλημα. Γιατί δεν έλυνε ένα πρόβλημα; Έλεγε η αντιπολίτευση, η αξιωματική, μάλιστα, αντιπολίτευση, θα φορολογήσω τις τράπεζες και με αυτά τα λεφτά θα δώσω κάπου κάποια λεφτά. Αυτό δεν θα έχει ως αποτέλεσμα την ανακούφιση των πολιτών».
Και τόνισε: «Η διαφορά μας είναι ότι με το ΠΑΣΟΚ πήγαμε από ένα τοξικό λαϊκισμό σε έναν σοβαροφανή λαϊκισμό. Εμείς τι κάνουμε; Πάνω στα λογικά, δίκαια αιτήματα των πολιτών, δίνουμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Δηλαδή, ένα αίτημα ήταν οι χρεώσεις. Μηδενίζουμε τις χρεώσεις ως προς τις ΔΕΚΟ, τους λογαριασμούς, δηλαδή, συνολικά, και τις πάμε στο ελάχιστο, στα 50 λεπτά, ως προς τα εμβάσματα μέχρι 5.000 ευρώ. Είναι το μόνο αίτημα; Όχι. Κάτι άλλο το οποίο πρέπει να σκεφτούμε και να κάνουμε είναι το στεγαστικό. Τι κάνουμε εκεί; Δίνουμε έναν χρόνο στις τράπεζες να απελευθερώσουν ακίνητα και μετά διπλασιάζουμε τον ΕΝΦΙΑ από το 2026. Θα έχουν διπλάσιο ΕΝΦΙΑ. Άλλη μεγάλη ανάγκη της κοινωνίας, τα σχολεία μας. Έχουμε ήδη ανακοινώσει ένα πρόγραμμα 250 εκατομμύρια από το πρόγραμμα "Μαριέττα Γιαννάκου", για να ανακαινιστούν από τους Δήμους σε σύμπραξη με το δημόσιο τα σχολεία. Λέμε στις τράπεζες άλλα 100 εκατομμύρια».
Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε ότι «συγκρίνεται η πραγματικότητα με τη θεωρία και τις επιδιώξεις ή τις ονειρώξεις κάποιων, δύσκολα κερδίζει στα λόγια η πραγματικότητα. Αλλά εγώ αυτά που σας λέω έχουν γίνει, σε μια χώρα που χορτάσαμε από λόγια».
Σε ερώτηση σχετικά με το αν τα μέτρα αυτά είχαν ληφθεί πρόπερσι θα απειλείτο η σταθερότητα των τραπεζών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Πρώτον και σημαντικότερο. Δεν θέλει κανείς να ξαναφτάσουν οι τράπεζες στο σημείο που είχαν φτάσει πριν από κάποια χρόνια. Όποιος έχει επιδίωξη να τιμωρήσει μια επιχείρηση, να τιμωρήσει το κέρδος και όχι το αδικαιολόγητο ή το προϊόν αισχροκέρδειας, όποιος έχει επιδίωξη να κλείσει μια επιχείρηση, δεν έχει καμία θέση στη λογική αυτής της κυβέρνησης. Εμείς δεν πιστεύουμε στα εκδικητικά μέτρα. Εμείς πιστεύουμε στη μείωση της φορολογίας για όλους και ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έχουμε μειώσει πάνω από 70 φόρους».
Όπως είπε, «Θέλουμε να παίρνει ανάσα η οικονομία και ένα υγιές τραπεζικό σύστημα. Άρα, όχι δεν είναι στον σκοπό της κυβέρνησης να φορολογεί ως αυτοσκοπό, να έχει ως αυτοσκοπό, την φορολόγηση ή να τιμωρεί τις κακές τράπεζες, μόνο και μόνο για να το πει. Όταν όμως βλέπει ότι κάτι ξεφεύγει, τότε παρεμβαίνει υπέρ των πολιτών, όπως έκανε και στην ενέργεια, όπως έκανε και στις τράπεζες. Δεύτερο, να θυμηθούμε ότι είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που είχαμε κλειστές τράπεζες, που είχαμε capital controls. Αυτό δεν έθεσε σε κίνδυνο μόνο τις τράπεζες. Έθεσε σε κίνδυνο τους κόπους και τις θυσίες των πολιτών, τις καταθέσεις τους, τη σταθερότητα της χώρας».
«Αυτό το ξεπεράσαμε μεν αλλά έπρεπε να φθάσουμε σε ένα επίπεδο, να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης. «Μην ξεχνάμε ότι έχουμε μειώσει τα κόκκινα δάνεια σε πολύ μεγάλο ποσοστό, καταρχάς από 92 στα 70 δισ. και συνολικά από 50% στο 32%, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επί του συνόλου. Αν βάλουμε μέσα και τους servicers. Μην ξεχνάμε ότι έπρεπε να γίνουν κάποιες κινήσεις να ισχυροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα. Και επίσης δεν ήταν οι πρώτες ενέργειες αυτές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός» σημείωσε και πρόσθεσε πως το μεν ΠΑΣΟΚ πρότεινε μέσα στην τροπολογία κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο δε ΣΥΡΙΖΑ να παρέμβει η κυβέρνηση στα επιτόκια». Αλλά όπως εξήγησε ο κ. Μαρινάκης, «Υπάρχει απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος που υποχρεώνει τις τράπεζες να προσαρμόζονται με βάσει την άνοδο για παράδειγμα, του Euribor».
Σχετικά με το θέμα των social media των ανηλίκων, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «εδώ το πρόβλημα πρέπει να το δούμε συνολικά και να θυμίσω πως δεν είμαστε κυβέρνηση ολίγων μηνών, δεν είναι οι πρώτες πρωτοβουλίες αυτές οι οποίες θα ανακοινωθούν σήμερα. Γιατί η βία των ανηλίκων, ο εθισμός στο διαδίκτυο, όλα αυτά είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Και για να μην κουράσω με απολογισμό, παραπέμπω επιγραμματικά στην καμπάνια που κάνουμε και την πλατφόρμα για το μπούλινγκ στα σχολεία, που πλέον έχουμε πάνω από 500 περιστατικά. Θυμάμαι πως ήταν 400 με την έναρξη της χρονιάς, άρα, φαντάζομαι, αναλογικά έχουμε πάει πάνω από 500. Έχουμε τη γραμμή βοήθειας που είναι και για μαθητές και αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουμε και για τη βία κατά των γυναικών, έχουμε το Safe Youth - μια νέα εφαρμογή, έχουμε την απαγόρευση των κινητών στα σχολεία που ήταν μία εγκύκλιος που έμεινε τα προηγούμενα χρόνια χωρίς επιπτώσεις και τώρα ο υπουργός Παιδείας την εξειδίκευσε και εφαρμόζεται σ' ένα μεγάλο βαθμό. Εδώ, λοιπόν, τώρα, αυτό που πρέπει να δούμε είναι η διάσταση και του κράτους, η διάσταση και των πλατφορμών και η διάσταση βέβαια της οικογένειας. Εμείς δεν θέλουμε να ανακοινώσουμε ένα μέτρο το οποίο είναι ένα πυροτέχνημα».
Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός μετά τη συμμετοχή του στη σύσκεψη παρουσία και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο κι έχοντας ακούσει μια σειρά από εισηγήσεις, θα κάνει στο τέλος κάποιες ανακοινώσεις.
Και εξήγησε σχετικά: «Θα κινηθούμε σε δύο επίπεδα. Σ' ένα επίπεδο ευρύτερα μιας εθνικής στρατηγικής, το ένα έχει να κάνει με το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς, κατ' αρχάς, να γνωρίζουν οι γονείς τα εργαλεία τα οποία θα έχουν στα χέρια τους, κάποια εκ των οποίων υπάρχουν ήδη, αλλά πρέπει να τα ξέρουν. Θα κάνουμε μια καμπάνια ενημέρωσης και θα πει και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα ο πρωθυπουργός, αλλά μην περιμένετε από αυτήν την κυβέρνηση να παίρνει αποφάσεις πάνω από τον πήχη της πραγματικότητας. Δηλαδή, σε όλο αυτό το οποίο και δεν είναι ούτε μιας εβδομάδας προσπάθεια, ούτε ενός μήνα. Μακάρι να μπορούσε ένα κράτος να λύσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολεί την κοινωνία, που είναι ένα πρόβλημα εθισμού. Γιατί είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα; Δεν είναι το κινητό από μόνο του ένα πρόβλημα, απ' όλα αυτά έχουν ξεκινήσει πολύ σοβαρές περιπτώσεις μιμητισμού, εγκλημάτων, απ' όλες αυτές τις περιπτώσεις έχουν ξεκινήσει σοβαρότατα περιστατικά που έφθασαν μέχρι και την αυτοκτονία νέα παιδιά, κακοποίηση, μόνο και μόνο για ν' ανεβάσουν οι πιτσιρικάδες ένα βίντεο που μπορεί να κάνουν πράγματα σε άλλους συμμαθητές τους που είναι σοβαρά ποινικά. Και εδώ, είναι αυτό που σας λέγαμε: έχουμε προσαρμόσει, ως προς τον Ποινικό Κώδικα, την παραβατικότητα των ανηλίκων όσο πιο αυστηρά μπορούμε απέναντι σ' έναν ανήλικο, γιατί είναι άλλη η ποινική διάσταση ενός ανηλίκου, έχουμε αλλάξει τη διαδικασία ως προς τους κανόνες που ισχύουν στα σχολεία και τώρα ερχόμαστε να δούμε συνολικά το ζήτημα».
Σε ερώτηση σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση για τη χρηματοδότηση των «Σπαρτιατών», ο κ. Μαρινάκης είπε: «Από τη μέρα που κατέθεσε αυτήν την πρόταση το ΠΑΣΟΚ μέχρι και σήμερα και μέχρι που θα γίνει και η ψηφοφορία στη Βουλή για να εφαρμοστεί αυτό το οποίο θα ψηφιστεί, δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ οι "Σπαρτιάτες". Είναι, κατ' αρχάς, δύο πράγματα. Είναι εκλογική και τακτική χρηματοδότηση. Εμείς θα έρθουμε σήμερα να καταθέσουμε μια τροπολογία, η οποία είναι δεμένη -αυτή είναι η διαφορά της δικής μας τροπολογίας- δηλαδή, μπορεί νομικά να σταθεί χωρίς προβλήματα. Θα το καταλάβετε όταν δείτε δίπλα δίπλα τις δύο τροπολογίες και θα το τεκμηριώσει ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Λιβάνιος, και είναι κάτι το οποίο έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία». Ο κ. Μαρινάκης απάντησε επίσης ότι το αν θα κοπεί η χρηματοδότηση, θα το αποφασίσει η Βουλή.
«Με τους βουλευτές των "Σπαρτιατών" έχετε "κομπρεμί";», ρώτησε ο δημοσιογράφος. «Κανένα κομπρεμί και δεν πρόκειται να έρθουν στη Νέα Δημοκρατία, το απάντησε και χθες, αλλά για να είμαστε δίκαιοι και όταν ειδικά είσαι κάποια χρόνια κυβέρνηση, μπορείς να κοιτάς πίσω και να δείχνεις αν είσαι αξιόπιστος. Η Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με μια σειρά από τροπολογίες που ψηφίστηκαν στη Βουλή, έδωσε τη δυνατότητα στη Δικαιοσύνη, γιατί η Δικαιοσύνη αποφάσισε, δεν αποφάσισε η εκτελεστική εξουσία, να πάρει δίκαιες αποφάσεις οι οποίες είναι δεμένες. Σημασία δεν έχει μόνο να είσαι αρεστός», απάντησε ο κ. Μαρινάκης.
«Παίρνουμε παραπάνω έσοδα χωρίς να φορολογούμε παραπάνω τους πολίτες. Και με αυτά τα λεφτά, τα οποία δεν αρέσουν στην αντιπολίτευση γιατί θεωρούν ότι είναι από υπερφορολόγηση, που δεν είναι, απαντάμε σταδιακά στις πολλές ανάγκες των πολιτών. Παράδειγμα: Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, ένστολοι συνολικά, το επίδομα επικινδυνότητας 100 ευρώ τον μήνα είναι ένας μισθός, στην πραγματικότητα, παραπάνω τον χρόνο, 1.200 ευρώ τον χρόνο. Συνταξιούχοι, που έχουν πολλά δικαιολογημένα, δίκαια αιτήματα, την απαλλαγή από την φαρμακευτική δαπάνη… », επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του ΣΚΑΪ.
Πρόσθεσε ότι έχει επίσης ανακοινωθεί η νέα αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών που ήταν δίκαιο αίτημα των γιατρών, ενώ και για τους αγρότες θα ισχύσει μόνιμος μηχανισμός επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «καλές οι κουβέντες, αλλά το θέμα είναι αυτά τα οποία λέμε, ο κόσμος να καταλαβαίνει ότι πρέπει κάπως να εισπράττονται, είναι τα δικά τους λεφτά, των φορολογουμένων, οι κόποι τους και να δίνονται δίκαια στην κοινωνία».
Σε σχόλιο σχετικά με το αν η κυβέρνηση, όπως λέει η αντιπολίτευση, «κάνει μισά πράγματα», ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε: «επειδή δεν "φυτρώσαμε" ξαφνικά μετά τον Προϋπολογισμό εμείς εδώ, εσείς εδώ, ο καθένας στην δουλειά του, στη ζωή του, θυμόμασταν τι λέγαμε και πριν από λίγες εβδομάδες. Να θυμίσω, γιατί πιο σημαντικό είναι τι κάνει η κυβέρνηση. Δεν είναι τι θέλει ο καθένας να κάνει χωρίς να το αποδεικνύει. Να θυμίσω ότι η αντιπολίτευση πρότεινε αρχικά μια φορολόγηση των τραπεζών, την ξεκίνησε από τα 800 εκατομμύρια και όσο περνούσαν οι μέρες τη μείωνε. Την έφτασε γύρω στα 200 εκατομμύρια, που πέραν του ότι είναι συνολικά μικρότερο το ποσό από το συνολικό κόστος όλων όσων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην Βουλή στον Προϋπολογισμό, δεν έλυνε και κανένα πρόβλημα. Γιατί δεν έλυνε ένα πρόβλημα; Έλεγε η αντιπολίτευση, η αξιωματική, μάλιστα, αντιπολίτευση, θα φορολογήσω τις τράπεζες και με αυτά τα λεφτά θα δώσω κάπου κάποια λεφτά. Αυτό δεν θα έχει ως αποτέλεσμα την ανακούφιση των πολιτών».
Και τόνισε: «Η διαφορά μας είναι ότι με το ΠΑΣΟΚ πήγαμε από ένα τοξικό λαϊκισμό σε έναν σοβαροφανή λαϊκισμό. Εμείς τι κάνουμε; Πάνω στα λογικά, δίκαια αιτήματα των πολιτών, δίνουμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Δηλαδή, ένα αίτημα ήταν οι χρεώσεις. Μηδενίζουμε τις χρεώσεις ως προς τις ΔΕΚΟ, τους λογαριασμούς, δηλαδή, συνολικά, και τις πάμε στο ελάχιστο, στα 50 λεπτά, ως προς τα εμβάσματα μέχρι 5.000 ευρώ. Είναι το μόνο αίτημα; Όχι. Κάτι άλλο το οποίο πρέπει να σκεφτούμε και να κάνουμε είναι το στεγαστικό. Τι κάνουμε εκεί; Δίνουμε έναν χρόνο στις τράπεζες να απελευθερώσουν ακίνητα και μετά διπλασιάζουμε τον ΕΝΦΙΑ από το 2026. Θα έχουν διπλάσιο ΕΝΦΙΑ. Άλλη μεγάλη ανάγκη της κοινωνίας, τα σχολεία μας. Έχουμε ήδη ανακοινώσει ένα πρόγραμμα 250 εκατομμύρια από το πρόγραμμα "Μαριέττα Γιαννάκου", για να ανακαινιστούν από τους Δήμους σε σύμπραξη με το δημόσιο τα σχολεία. Λέμε στις τράπεζες άλλα 100 εκατομμύρια».
Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε ότι «συγκρίνεται η πραγματικότητα με τη θεωρία και τις επιδιώξεις ή τις ονειρώξεις κάποιων, δύσκολα κερδίζει στα λόγια η πραγματικότητα. Αλλά εγώ αυτά που σας λέω έχουν γίνει, σε μια χώρα που χορτάσαμε από λόγια».
Σε ερώτηση σχετικά με το αν τα μέτρα αυτά είχαν ληφθεί πρόπερσι θα απειλείτο η σταθερότητα των τραπεζών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Πρώτον και σημαντικότερο. Δεν θέλει κανείς να ξαναφτάσουν οι τράπεζες στο σημείο που είχαν φτάσει πριν από κάποια χρόνια. Όποιος έχει επιδίωξη να τιμωρήσει μια επιχείρηση, να τιμωρήσει το κέρδος και όχι το αδικαιολόγητο ή το προϊόν αισχροκέρδειας, όποιος έχει επιδίωξη να κλείσει μια επιχείρηση, δεν έχει καμία θέση στη λογική αυτής της κυβέρνησης. Εμείς δεν πιστεύουμε στα εκδικητικά μέτρα. Εμείς πιστεύουμε στη μείωση της φορολογίας για όλους και ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έχουμε μειώσει πάνω από 70 φόρους».
Όπως είπε, «Θέλουμε να παίρνει ανάσα η οικονομία και ένα υγιές τραπεζικό σύστημα. Άρα, όχι δεν είναι στον σκοπό της κυβέρνησης να φορολογεί ως αυτοσκοπό, να έχει ως αυτοσκοπό, την φορολόγηση ή να τιμωρεί τις κακές τράπεζες, μόνο και μόνο για να το πει. Όταν όμως βλέπει ότι κάτι ξεφεύγει, τότε παρεμβαίνει υπέρ των πολιτών, όπως έκανε και στην ενέργεια, όπως έκανε και στις τράπεζες. Δεύτερο, να θυμηθούμε ότι είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που είχαμε κλειστές τράπεζες, που είχαμε capital controls. Αυτό δεν έθεσε σε κίνδυνο μόνο τις τράπεζες. Έθεσε σε κίνδυνο τους κόπους και τις θυσίες των πολιτών, τις καταθέσεις τους, τη σταθερότητα της χώρας».
«Αυτό το ξεπεράσαμε μεν αλλά έπρεπε να φθάσουμε σε ένα επίπεδο, να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης. «Μην ξεχνάμε ότι έχουμε μειώσει τα κόκκινα δάνεια σε πολύ μεγάλο ποσοστό, καταρχάς από 92 στα 70 δισ. και συνολικά από 50% στο 32%, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επί του συνόλου. Αν βάλουμε μέσα και τους servicers. Μην ξεχνάμε ότι έπρεπε να γίνουν κάποιες κινήσεις να ισχυροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα. Και επίσης δεν ήταν οι πρώτες ενέργειες αυτές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός» σημείωσε και πρόσθεσε πως το μεν ΠΑΣΟΚ πρότεινε μέσα στην τροπολογία κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο δε ΣΥΡΙΖΑ να παρέμβει η κυβέρνηση στα επιτόκια». Αλλά όπως εξήγησε ο κ. Μαρινάκης, «Υπάρχει απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος που υποχρεώνει τις τράπεζες να προσαρμόζονται με βάσει την άνοδο για παράδειγμα, του Euribor».
Σχετικά με το θέμα των social media των ανηλίκων, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «εδώ το πρόβλημα πρέπει να το δούμε συνολικά και να θυμίσω πως δεν είμαστε κυβέρνηση ολίγων μηνών, δεν είναι οι πρώτες πρωτοβουλίες αυτές οι οποίες θα ανακοινωθούν σήμερα. Γιατί η βία των ανηλίκων, ο εθισμός στο διαδίκτυο, όλα αυτά είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Και για να μην κουράσω με απολογισμό, παραπέμπω επιγραμματικά στην καμπάνια που κάνουμε και την πλατφόρμα για το μπούλινγκ στα σχολεία, που πλέον έχουμε πάνω από 500 περιστατικά. Θυμάμαι πως ήταν 400 με την έναρξη της χρονιάς, άρα, φαντάζομαι, αναλογικά έχουμε πάει πάνω από 500. Έχουμε τη γραμμή βοήθειας που είναι και για μαθητές και αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουμε και για τη βία κατά των γυναικών, έχουμε το Safe Youth - μια νέα εφαρμογή, έχουμε την απαγόρευση των κινητών στα σχολεία που ήταν μία εγκύκλιος που έμεινε τα προηγούμενα χρόνια χωρίς επιπτώσεις και τώρα ο υπουργός Παιδείας την εξειδίκευσε και εφαρμόζεται σ' ένα μεγάλο βαθμό. Εδώ, λοιπόν, τώρα, αυτό που πρέπει να δούμε είναι η διάσταση και του κράτους, η διάσταση και των πλατφορμών και η διάσταση βέβαια της οικογένειας. Εμείς δεν θέλουμε να ανακοινώσουμε ένα μέτρο το οποίο είναι ένα πυροτέχνημα».
Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός μετά τη συμμετοχή του στη σύσκεψη παρουσία και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο κι έχοντας ακούσει μια σειρά από εισηγήσεις, θα κάνει στο τέλος κάποιες ανακοινώσεις.
Και εξήγησε σχετικά: «Θα κινηθούμε σε δύο επίπεδα. Σ' ένα επίπεδο ευρύτερα μιας εθνικής στρατηγικής, το ένα έχει να κάνει με το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς, κατ' αρχάς, να γνωρίζουν οι γονείς τα εργαλεία τα οποία θα έχουν στα χέρια τους, κάποια εκ των οποίων υπάρχουν ήδη, αλλά πρέπει να τα ξέρουν. Θα κάνουμε μια καμπάνια ενημέρωσης και θα πει και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα ο πρωθυπουργός, αλλά μην περιμένετε από αυτήν την κυβέρνηση να παίρνει αποφάσεις πάνω από τον πήχη της πραγματικότητας. Δηλαδή, σε όλο αυτό το οποίο και δεν είναι ούτε μιας εβδομάδας προσπάθεια, ούτε ενός μήνα. Μακάρι να μπορούσε ένα κράτος να λύσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολεί την κοινωνία, που είναι ένα πρόβλημα εθισμού. Γιατί είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα; Δεν είναι το κινητό από μόνο του ένα πρόβλημα, απ' όλα αυτά έχουν ξεκινήσει πολύ σοβαρές περιπτώσεις μιμητισμού, εγκλημάτων, απ' όλες αυτές τις περιπτώσεις έχουν ξεκινήσει σοβαρότατα περιστατικά που έφθασαν μέχρι και την αυτοκτονία νέα παιδιά, κακοποίηση, μόνο και μόνο για ν' ανεβάσουν οι πιτσιρικάδες ένα βίντεο που μπορεί να κάνουν πράγματα σε άλλους συμμαθητές τους που είναι σοβαρά ποινικά. Και εδώ, είναι αυτό που σας λέγαμε: έχουμε προσαρμόσει, ως προς τον Ποινικό Κώδικα, την παραβατικότητα των ανηλίκων όσο πιο αυστηρά μπορούμε απέναντι σ' έναν ανήλικο, γιατί είναι άλλη η ποινική διάσταση ενός ανηλίκου, έχουμε αλλάξει τη διαδικασία ως προς τους κανόνες που ισχύουν στα σχολεία και τώρα ερχόμαστε να δούμε συνολικά το ζήτημα».
Σε ερώτηση σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση για τη χρηματοδότηση των «Σπαρτιατών», ο κ. Μαρινάκης είπε: «Από τη μέρα που κατέθεσε αυτήν την πρόταση το ΠΑΣΟΚ μέχρι και σήμερα και μέχρι που θα γίνει και η ψηφοφορία στη Βουλή για να εφαρμοστεί αυτό το οποίο θα ψηφιστεί, δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ οι "Σπαρτιάτες". Είναι, κατ' αρχάς, δύο πράγματα. Είναι εκλογική και τακτική χρηματοδότηση. Εμείς θα έρθουμε σήμερα να καταθέσουμε μια τροπολογία, η οποία είναι δεμένη -αυτή είναι η διαφορά της δικής μας τροπολογίας- δηλαδή, μπορεί νομικά να σταθεί χωρίς προβλήματα. Θα το καταλάβετε όταν δείτε δίπλα δίπλα τις δύο τροπολογίες και θα το τεκμηριώσει ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Λιβάνιος, και είναι κάτι το οποίο έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία». Ο κ. Μαρινάκης απάντησε επίσης ότι το αν θα κοπεί η χρηματοδότηση, θα το αποφασίσει η Βουλή.
«Με τους βουλευτές των "Σπαρτιατών" έχετε "κομπρεμί";», ρώτησε ο δημοσιογράφος. «Κανένα κομπρεμί και δεν πρόκειται να έρθουν στη Νέα Δημοκρατία, το απάντησε και χθες, αλλά για να είμαστε δίκαιοι και όταν ειδικά είσαι κάποια χρόνια κυβέρνηση, μπορείς να κοιτάς πίσω και να δείχνεις αν είσαι αξιόπιστος. Η Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με μια σειρά από τροπολογίες που ψηφίστηκαν στη Βουλή, έδωσε τη δυνατότητα στη Δικαιοσύνη, γιατί η Δικαιοσύνη αποφάσισε, δεν αποφάσισε η εκτελεστική εξουσία, να πάρει δίκαιες αποφάσεις οι οποίες είναι δεμένες. Σημασία δεν έχει μόνο να είσαι αρεστός», απάντησε ο κ. Μαρινάκης.
ΣΧΟΛΙΑ