ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: «Η πόρτα του γραφείου του πρωθυπουργού είναι πάντοτε ανοιχτή για συνάντηση με τους αγρότες»

Αναφερόμενος στις καταλήψεις στα πανεπιστήμια κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι νομιμοποιεί παράνομες πράξεις

 06/02/2024 16:50

Π. Μαρινάκης: «Η πόρτα του γραφείου του πρωθυπουργού είναι πάντοτε ανοιχτή για συνάντηση με τους αγρότες»

"Ο Πρωθυπουργός ακούει τα αιτήματα των κοινωνικών ομάδων, προσπαθεί να τα σταχυολογήσει και να τα ικανοποιήσει με βάση και τα δημοσιονομικά δεδομένα" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Ο κ.Μαρινάκης μιλώντας σήμερα στο ρ.σ. "Real FM" υπογράμμισε επίσης, ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι στη διάθεση των εκπροσώπων και των αγροτών για τη συνέχιση ενός εποικοδομητικού διαλόγου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, επίσης, ότι η πόρτα του γραφείου του Πρωθυπουργού "είτε - ας πούμε - στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, είτε με μια συνάντηση στο πλαίσιο μιας επίσκεψής του, είναι πάντοτε ανοιχτή και το έχει αποδείξει". Από εκεί και πέρα-όπως είπε- έχει να κάνει και με τα αιτήματα, έχει να κάνει και με το πότε θα υποβληθεί ένα αίτημα για μια συνάντηση.

"Εγώ δεν γνωρίζω, αυτή τη στιγμή για κάποια συνάντηση, για να μην παρεξηγηθούν αυτά που λέω. Σας επιβεβαιώνω, όμως, τη διαρκή και αποδεδειγμένη από πράξεις επιθυμία του Πρωθυπουργού, να είναι σε διάλογο με τους πολίτες, με τις κοινωνικές ομάδες. Ένας διάλογος - που και οι δύο, νομίζω, το έχετε διαπιστώσει - οδηγεί σε κάποια αποτελέσματα, οδηγεί σε πράξεις" είπε ο κ.Μαρινάκης.

Κληθείς να σχολιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον αγροτικό τομέα το οποίο -σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση- είναι κοστολογημένο ο κ.Μαρινάκης απάντησε:

"Καταρχάς, η αξιοπιστία της κοστολόγησης ενός προγράμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίστοιχη, ενδεχομένως, με το να σας κάνω εγώ μία ανάλυση για το κρίκετ, που δεν έχω παρακολουθήσει πότε στη ζωή μου" και προσέθεσε: " Η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοστολόγηση προγραμμάτων, όχι μόνο τώρα, διαχρονικά, είναι μία «πονεμένη ιστορία». Δεν χρειάζεται ν' ανήκεις σε κάποιο κόμμα για να το διαπιστώσεις".

Αναφερόμενος στις καταλήψεις στα πανεπιστήμια ο κ.Μαρινάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι νομιμοποιεί παράνομες πράξεις, ενώ -όπως είπε- η χώρα ταλαιπωρήθηκε πολύ από την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια.

"Έχουμε αυτή τη στιγμή μια Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία νομιμοποιεί με κάθε επισημότητα παράνομες πράξεις. Αυτό δεν είναι καλό, δυστυχώς, για τη Δημοκρατία μας, αλλά είναι μια πραγματικότητα. Πρώτο δεδομένο. Δεύτερο δεδομένο, ότι μία χώρα που έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια -και για να κάνω και την αυτοκριτική του δικού μας πολιτικού χώρου, πολλές φορές δεν είχαμε την τόλμη που θα έπρεπε να έχουμε στο παρελθόν- είναι πολύ σημαντικό ότι είναι αυτονόητο και συμβαίνει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου και συμβαίνει σε όλη την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια, δεν συνέβαινε μέχρι το 2019 δυστυχώς στα πανεπιστήμια, που ήταν μια θλιβερή εξαίρεση: Όταν τελείται μία παράνομη πράξη, ούτε τιμωρητικά ούτε εκδικητικά, επιβάλλεται ο νόμος" είπε ο κ.Μαρινάκης.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM με τους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είχατε δηλώσει προχτές ότι αυτά τα μέτρα εξαγγείλαμε, άλλα δεν υπάρχουν, δυνατότητες δεν υπάρχουν, όμως είδαμε χτες μια χαραμάδα για μια συνάντηση, αν υπάρξει κι ένα πλαίσιο συγκεκριμένο από τους αγρότες, που άφησε ο Πρωθυπουργός. Έτσι, τουλάχιστον, την ερμηνεύσαμε δημοσιογραφικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μια δήλωση Βορίδη, του Υπουργού Επικρατείας, ότι αν πάει καλά η εκτέλεση του Προϋπολογισμού, μπορεί τον Σεπτέμβρη να μπορούμε να δώσουμε νέες ενισχύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, οπότε κάτι περιμένουμε ακόμα. Να περιμένουν οι άνθρωποι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε. Είναι πολύ σωστές οι ερμηνείες που έχετε κάνει. Ο Πρωθυπουργός απάντησε αυτό το οποίο κάνει πράξη από το 2019, ότι ακούει τα αιτήματα των κοινωνικών ομάδων, των πολιτών. Προσπαθεί να τα σταχυολογήσει και να τα ικανοποιήσει με βάση και τα δημοσιονομικά δεδομένα. Δεν είναι λίγες οι φορές που είτε στο γραφείο του, είτε, πολύ περισσότερο, στο πλαίσιο επισκέψεών του σε όλη την Ελλάδα, έχει επικοινωνήσει αδιαμεσολάβητα με τους εκπροσώπους των φορέων, των Επιμελητηρίων, των επαγγελματικών ομάδων και είναι, προφανώς, όπως και συνολικά η Κυβέρνηση, στη διάθεση των εκπροσώπων και των αγροτών για τη συνέχιση ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Όπως εποικοδομητικός ήταν και ο διάλογος που έγινε στην τελευταία του επίσκεψη, στο πλαίσιο των εγκαινίων ενός σημαντικού δρόμου, της Αμβρακίας Οδού. Αυτό είναι κάτι το οποίο το ζούμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα και αλίμονο αν δεν το κάναμε, θα πω εγώ. Το αντιλαμβάνεται πρώτος ο Πρωθυπουργός λόγω των αυξημένων αναγκών της κοινωνίας, των πολλών κρίσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό έχει να κάνει και με το αποτέλεσμα, όμως.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω. Νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι δεν μένουμε στα λόγια. Και αυτά που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και σχετικά με το ρεύμα και σχετικά με το αγροτικό πετρέλαιο. Νομίζω ότι οι διεκδικήσεις των αγροτών, αν μπορούσε να πει κανείς, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Η μία είναι αυτά τα οποία ζητούν λόγω του αυξημένου κόστους. Είναι, ουσιαστικά, τα αιτήματα συνολικά και άλλων επαγγελματικών ομάδων, λόγω της εισαγόμενης ακρίβειας: το πετρέλαιο, το ρεύμα. Εκεί, νομίζω, είχαμε σημαντικές παρεμβάσεις. Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με τα αιτήματα που είναι εξειδικευμένα, ως προς τις συνέπειες του Ντάνιελ. Οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν κάθε λόγο να έχουν μεγαλύτερη ανησυχία. Εκεί, λοιπόν, επισπεύδεται στο μέτρο του δυνατού μια ήδη πολύ σημαντική διαδικασία αποζημιώσεων. Το τρίτο σκέλος που δεν είναι τόσο δημοσιονομικό, αλλά είναι θέμα κεντρικής πολιτικής και εκεί είμαστε περήφανοι, θεωρώ, που είμαστε στη σωστή σελίδα και ως Ν.Δ. και ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι οι πιέσεις, οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις και για την ΚΑΠ, αλλά και για τις υπόλοιπες σημαντικές συζητήσεις που έχουν να κάνουν με το παρόν και το μέλλον των αγροτών. Έθεσα ένα ερώτημα χτες στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά: Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων κομμάτων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς σε σχέση με το αν πρέπει να έχουμε μία πιο ήπια προσαρμογή στην πράσινη μετάβαση; Αυτό, για να καταλάβουν οι ακροατές μας, έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις, αν δεν γίνει ήπια, για τους αγρότες και, ήδη, όσα έχουμε καταφέρει να πετύχουμε για την απελευθέρωση εκτάσεων σε σχέση με την αγρανάπαυση, αλλά και με μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες, είναι και αυτό ένα πολύ σημαντικό θέμα για τους αγρότες μας. Γιατί; Αυξάνονται οι εκτάσεις και γιατί κατ' επέκταση της αύξησης αυτής, αυξάνονται και οι αποζημιώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένα σχέδιο με 6-7 σημεία, μία πρόταση για το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το αγροτικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Και ακούσαμε πριν από λίγο τον Τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Παππά, να λέει ότι αυτό είναι 350 εκατομμύρια - 360 εκατομμύρια και ότι θα μπορούσατε να το υλοποιήσετε με τις οικονομικές δυνατότητες που έχετε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, η αξιοπιστία της κοστολόγησης ενός προγράμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίστοιχη, ενδεχομένως, με το να σας κάνω εγώ μία ανάλυση για το κρίκετ, που δεν έχω παρακολουθήσει πότε στη ζωή μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελάτε, κ. Μαρινάκη. Ό,τι εξαγγέλλετε εσείς είναι στην δραχμή επάνω υπολογισμένο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τον κουβά…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμάς, κ. Δελατόλα, επειδή δεν είναι ωραίο να μιλάμε στον αέρα, το πρόγραμμά μας το προεκλογικό, πέρασε από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε και νέος πολιτικός, ξεφύγετε από αυτά τα στερεότυπα ότι οι άλλοι είναι άχρηστοι κι εσείς οι καλύτεροι και οι άλλοι άχρηστοι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είπε κανείς ότι οι άλλοι είναι άχρηστοι, κύριε Δελατόλα, αλλά η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοστολόγηση προγραμμάτων, όχι μόνο τώρα, διαχρονικά, είναι μία «πονεμένη ιστορία». Δεν χρειάζεται ν' ανήκεις σε κάποιο κόμμα για να το διαπιστώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέστε ότι είναι σωστό αυτό το τελευταίο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ωραία, αυτό είπα εγώ, δεν είπα κάτι άλλο. Δεν έχουν δώσει εχέγγυα αξιοπιστίας, όταν τους καλούσαμε και προεκλογικά να κοστολογήσουν το πρόγραμμά τους και πράγματα που ξέραμε ότι κοστίζανε πολύ παραπάνω απ' όσο έλεγαν, αλλά εν πάση περιπτώσει, εμείς, προφανώς, αντιλαμβάνεσθε κινούμαστε με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας, θέλουμε να δώσουμε όλο και περισσότερα, αλλά ξέρετε κάτι; Καλά τα λόγια, καλύτερες οι πράξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 4,5 χρόνια τη δυνατότητα να κάνει πράξεις, όταν ανέβαινε και ο προηγούμενος αρχηγός στα τρακτέρ, είναι γνωστό το μοτίβο ανεβάσματος στα τρακτέρ, αλλά αύξησε ή επέβαλε φόρους και στους αγρότες. Εμείς είμαστε αυτοί που μειώσαμε το φόρο για τα λιπάσματα, για τις ζωοτροφές, που επιστρέψαμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και τώρα αυτό θα το κάνουμε για τρίτη χρονιά, που εφαρμόσαμε μία στρατηγική και στον ΕΛΓΑ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ πολλαπλάσιων αποζημιώσεων. Γιατί οι αγρότες, όπως και όλοι οι Έλληνες πολίτες, πέρασαν πολύ δύσκολα χρόνια, τα χρόνια του μνημονίου. Εμείς δεν θέλουμε ν' αποφύγουμε την κριτική στα δικά μας πεπραγμένα, όμως κάναμε πολύ σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια. Ως προς τις προτάσεις, λοιπόν, της αντιπολίτευσης, αμφιβάλω ως προς την κοστολόγησή τους, πρώτον και δεύτερον, το ξανά λέω, όταν είχε τη δυνατότητα να εφαρμόσει μία πολιτική, η οποία να βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα, έκανε τα αντίθετα. Και το ξανά λέω, ανήκει σε μία πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη, η οποία με τις προτάσεις της δημιουργεί τεράστιο κόστος στην καθημερινότητα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, εδώ ο κύριος Παπάς μας είπε πριν, ότι η διαπραγμάτευση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία δεν φαίνεται να «σκίζει», αν κρίνουμε από τις κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη, έγινε από τον Πρωθυπουργό και ότι ακόμη και ο υπουργός, ο κύριος Αυγενάκης, σε μια πρόσφατη συνέντευξή τους, χαρακτήρισε «αποτυχημένη» αυτή τη διαπραγμάτευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΄21.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Το είπε ο κύριος Παπάς εδώ, πριν από πέντε λεπτά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η διαπραγμάτευση έγινε από τους εκπροσώπους, τις κυβερνήσεις του κάθε κράτους, αλλά στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, αυτό που έχει πολύ μεγάλη αξία να ειπωθεί, είναι ότι όλοι οι πολιτικοί συσχετισμοί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είχαν μια συγκεκριμένη θέση. Η θέση η οποία αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αγροτών και βασίζεται σ' ένα δεδομένο το οποίο δεν το είχαμε, το οποίο ήταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτή είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η θέση της Νέας Δημοκρατίας, την οποία την εξέθεσε, με επιχειρήματα και με σημαντικά αποτελέσματα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει, να συμφωνήσει με τη δική μας θέση και να πάμε να διεκδικήσουμε από κοινού, όλα όσα ζητάμε, ως προς την ήπια προσαρμογή, το ξανά λέω, εμείς δεν είμαστε κατά της «πράσινης μετάβασης», αλλά αντιλαμβανόμαστε μία πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί. Ας έρθει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της κεντροαριστεράς, να συμφωνήσουνε μαζί μας και δια των εκπροσώπων τους, εκτός συνόρων, να το πούνε. Αυτή είναι όλη η συζήτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά, δεν μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο, ο Πρωθυπουργός είπε ότι ο ίδιος έκανε τις διαπραγματεύσεις. Ο υπουργός σας λέει ότι ήταν λάθος οι διαπραγματεύσεις, δεν ήταν σωστές. Δεν μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο. Κάποιος κάνει λάθος.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο υπουργός, κύριε Δελατόλα, δεν είπε ότι ήταν λάθος οι διαπραγματεύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω τις δηλώσεις του μπροστά μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έκανε λάθος, δεν είναι κακό, δεν είναι και η πρώτη φορά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο υποστηρίζει η κυβέρνηση είναι ότι έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, νέα δεδομένα, τα οποία καθιστούν υποχρεωτική την αναθεώρηση πολλών σημείων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Και ήδη ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή, σε απάντηση ερώτησης του κυρίου Χαρίτση, του προέδρου της Νέα Αριστεράς, παρέθεσε μία σειρά από επιτυχίες, προϊόν της διαπραγμάτευσης, για τις οποίες, προφανώς, δεν θα πανηγυρίσουμε, γιατί είναι πάρα πολλά και σημαντικά τα υπόλοιπα αιτήματα των αγροτών. Αλλά, σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής και σε επίπεδο εξωτερικής, εκτός συνόρων διαπραγμάτευσης, εμείς μιλάμε με αποτελέσματα. Όταν συγκρούεται η πραγματικότητα με τα αποτελέσματα, όποια αποτελέσματα, με ένα ιδεατό κόσμο, ο οποίος, όμως, όταν έρχεται η ευκαιρία σε αυτούς να τον εφαρμόσουν, κάνουν τα εντελώς αντίθετα, αντιλαμβάνεσθε ότι είναι δύσκολη η σύγκριση. Αλλά νομίζω ότι οι πολίτες, με τα προβλήματά τους και τις ανησυχίες τους, προτιμούν την πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μας είπατε αν θα τους δει ο Πρωθυπουργός. Και αυτό είναι η είδηση. Αν θα τους δει ή όχι τους αγρότες. Γιατί μου λέει, τώρα, ο Νίκος Στραβελάκης, ότι ο Πρόεδρος των αγροτών της Καρδίτσας, ο κ. Τζέλλας, που του πήραμε μια δήλωση - για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, εδώ, στον real fm - τον ρωτήσαμε «το πανελλαδικό συντονιστικό θα ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό;» και απάντησε «Τι να πάμε στο Μαξίμου; Για τσάι και συμπάθεια; Δεν έχει νόημα η συνάντηση όσο η Κυβέρνηση λέει ότι δεν μπορεί να δώσει τίποτα επιπλέον, ότι δεν αντέχει η οικονομία για επιπλέον μέτρα».

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα αντιλαμβάνεται ότι έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις και βέβαια, υποβάλλει μια σειρά από αιτήματα, γιατί αντίστοιχα με την αποδοχή κάποιων σημαντικών αιτημάτων, βιώνει και μια πραγματικότητα δύσκολη. Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα σας πει τι λέει ο μέσος αγρότης στη χώρα, αλλά αντιλαμβάνομαι κάποια πράγματα από τους πολλούς ανθρώπους που μιλάω. Βέβαια, ο κάθε εκπρόσωπος μεμονωμένα έχει το δικαίωμα της άποψής του και είναι απολύτως σεβαστή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τους δει ο Πρωθυπουργός;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η πόρτα του γραφείου του Πρωθυπουργού είτε - ας πούμε - στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, είτε με μια συνάντηση στο πλαίσιο μιας επίσκεψής του, είναι πάντοτε ανοιχτή και το έχει αποδείξει. Από εκεί και πέρα, προφανώς, έχει να κάνει και με τα αιτήματα, έχει να κάνει και με το πότε θα υποβληθεί ένα αίτημα για μια συνάντηση. Εγώ δεν γνωρίζω, αυτή τη στιγμή για κάποια συνάντηση, για να μην παρεξηγηθούν αυτά που λέω. Σας επιβεβαιώνω, όμως, τη διαρκή και αποδεδειγμένη από πράξεις επιθυμία του Πρωθυπουργού, να είναι σε διάλογο με τους πολίτες, με τις κοινωνικές ομάδες. Ένας διάλογος - που και οι δύο, νομίζω, το έχετε διαπιστώσει - οδηγεί σε κάποια αποτελέσματα, οδηγεί σε πράξεις. Ό,τι συνέβαινε, λοιπόν, μέχρι σήμερα, συνεχίζει να συμβαίνει και γιατί όχι να μην υπάρξει και μια συνάντηση, όχι μόνο με αφορμή αυτές τις κινητοποιήσεις. Ξέρετε, δεν θα είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία συνάντηση, ούτε με τους αγρότες, ούτε γενικά με εκπροσώπους επαγγελματιών οι οποίοι έχουν αιτήματα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να περάσουμε και στα άλλα θέματα, έχετε απλώσει πολύ τον τραχανά, γιατί βλέπω μέτωπα ανοιχτά. Έχετε πρώτα τους αγρότες, έχετε τα ομόφυλα ζευγάρια, που είναι προς τη διαδικασία ψήφισης, είναι η παιδεία που έρχεται, οι ευρωεκλογές, αύριο, σε 3-4 μήνες έχουμε ευρωεκλογές, με κοινά -εννοώ κόσμο- ο οποίος είναι παραδοσιακά στη Νέα Δημοκρατία. Να θυμίσω στους ακροατές μας ότι εκεί που γίνονται κινητοποιήσεις, η Νέα Δημοκρατία -στους αγρότες- έχει πάρει πολύ μεγάλα ποσοστά - πρώτο κόμμα - στις εκλογές που πέρασαν. Αυτό δε σας ανησυχεί;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό που εσείς λέτε «άπλωμα τραχανά» κ. Δελλατόλα, εμείς το λέμε ότι τηρούμε το λόγο μας και εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας. Και, αν θέλετε, από όλα αυτά τα οποία είπατε -που όλα είναι σημαντικές μεταρρυθμίσεις- εγώ θα ξεχωρίσω αυτό που συμβαίνει στα Πανεπιστήμια, γιατί είμαι απόφοιτος δημόσιου Πανεπιστημίου και μάλιστα της Νομικής Θράκης, που ήταν χθες στην επικαιρότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ σας επιτίθεται γιατί μπήκατε εκεί με τα ΜΑΤ και σταματήσατε την κατάληψη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αφενός μεν, με λυπεί που η Αξιωματική Αντιπολίτευση της χώρας τις νομιμοποιεί χωρίς ενδοιασμούς, όπως διαχρονικά κάνει στην πολιτική της ιστορία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλά για απρόκλητη επίθεση εναντίον των φοιτητών ο ΣΥΡΙΖΑ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε αυτή τη στιγμή μια Αξιωματική Αντιπολίτευση - και αυτό θεωρώ δεν είναι το μείζον, αλλά ξεκινάω από αυτό επειδή με ρωτήσατε - η οποία νομιμοποιεί με κάθε επισημότητα παράνομες πράξεις. Αυτό δεν είναι καλό, δυστυχώς, για τη Δημοκρατία μας, αλλά είναι μια πραγματικότητα. Πρώτο δεδομένο. Δεύτερο δεδομένο, ότι μία χώρα που έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια -και για να κάνω και την αυτοκριτική του δικού μας πολιτικού χώρου, πολλές φορές δεν είχαμε την τόλμη που θα έπρεπε να έχουμε στο παρελθόν- είναι πολύ σημαντικό ότι είναι αυτονόητο και συμβαίνει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου και συμβαίνει σε όλη την υπόλοιπη Ελληνική Επικράτεια, δεν συνέβαινε μέχρι το 2019 δυστυχώς στα πανεπιστήμια, που ήταν μια θλιβερή εξαίρεση: Όταν τελείται μία παράνομη πράξη, ούτε τιμωρητικά ούτε εκδικητικά, επιβάλλεται ο νόμος.

Για πολλές δεκαετίες στη χώρα είχαμε, δυστυχώς, δημόσιους χώρους δύο κατηγοριών και πολίτες -αναφέρομαι στους φοιτητές και τους καθηγητές- ενός κατώτερου Θεού. Δεν εξαιρούνται τα πανεπιστήμια από την εφαρμογή του νόμου. Εξαιρέθηκαν, δυστυχώς, για πολλές δεκαετίες. Είναι κάτι που μας πλήγωσε πολύ όλους εμάς που αποφοιτήσαμε από τα δημόσια πανεπιστήμια και χάσαμε εξεταστικές, χάσαμε εξάμηνα. Το δεύτερο που θέλω να πω, είναι ότι κοινωνική πολιτική δεν είναι να κλείνεις πανεπιστήμια, να κλείνει δρόμους και να εμποδίζεις νέα παιδιά από το να σπουδάσουν, να δώσουν εξετάσεις και γονείς να δίνουν ξανά και ξανά, μήνα με τον μήνα τα λεφτά τους για να σπουδάσουν τα παιδιά τους και τα παιδιά τους να χάνουν εξεταστικές. Κοινωνική πολιτική είναι να σέβεσαι το σύνολο των πολιτών, να προασπίζεις τα συμφέροντά τους, να τους δίνεις τη δυνατότητα να σπουδάσουν και να διεκδικήσουν τα όνειρά τους. Και κάτι τελευταίο ως προς αυτό το θέμα, το θεωρώ, επίσης, σημαντικό…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και οι φοιτητές πώς θα διαμαρτύρονται, κ. Υπουργέ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας απαντήσω: Όπως διαμαρτύρονται σε όλο τον κόσμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς; Όταν είναι στον δρόμο, βρίσκονται απέναντι αστυνομία πολλές φορές. Όταν πρέπει να διαμαρτυρηθούν, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, μπορεί να κατεβαίνουν στον δρόμο, να κάνουν διαδηλώσεις και τα λοιπά, αυτό συμβαίνει. Τώρα για την κατάληψη, πραγματικά είναι ένα ακραίο μέτρο και εμποδίζει τους φοιτητές που θέλουν να προσέλθουν. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτό, αλλά κάπως πρέπει να διαμαρτυρηθούν. Πού θα διαμαρτύρονται; Στα καφέ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πριν απαντήσω, να ολοκληρώσω αυτό που θέλω να πω. Και να μην χάσουμε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι σε λίγες εβδομάδες θα ψηφιστεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μια εμβληματική μεταρρύθμιση, που ήταν στην κορυφή του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και η οποία Νέα Δημοκρατία, διαχρονικά σε αυτό το θέμα, ήταν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Και δεν είναι μόνο τα μη κρατικά πανεπιστήμια που είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση, είναι και η χρηματοδότηση και οι πολλές παρεμβάσεις υπέρ των δημοσίων πανεπιστημίων με το 70% του νομοσχεδίου.

Ως προς αυτό που με ρωτήσατε: Κανένας δεν απαγόρευσε σε κανέναν ούτε να διαμαρτυρηθεί, ούτε να κάνει πορείες όπως προβλέπει ο νόμος, ούτε να κάνει ό,τι αποφασίζει συλλογικά, εν πάση περιπτώσει, η κάθε επαγγελματική ομάδα, ο κάθε φοιτητικός σύλλογος. Αλλά το να παίρνεις έστω και με νόμιμο τρόπο -που αμφιβάλω πολλές φορές για τη νομιμότητα των αποφάσεων- μια απόφαση για μια παράνομη πράξη, αυτό δεν συμβαίνει σε καμιά πολιτισμένη χώρα. Δεν υπάρχει καμία πολιτισμένη χώρα που να θεωρεί, έστω ένα μέρος του πολιτικού της συστήματος, νόμιμη πράξη μία καταφανέστατα παράνομη πράξη, που -θα μου επιτρέψετε- πέραν του παράνομου της πράξης αυτής καθ' αυτής, είναι και βαθιά αντιδημοκρατική σε σχέση με τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών. Το ξαναλέω: Έχουν κάθε δικαίωμα να απέχουν, έχουν κάθε δικαίωμα να διαδηλώσουν. Κανένας δεν τους το αφαίρεσε. Αλλά το να εμποδίζεις, από τον εργαζόμενο να πάει στη δουλειά του, από τον φοιτητή να δώσει τα μαθήματά του ή να παρακολουθήσει τα μαθήματά του, αυτό νομίζω ότι, στα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, ήρθε η ώρα να τελειώσει. Και είμαι πολύ περήφανος που είμαι μέλος μια Κυβέρνησης που κάνει το αυτονόητο. Στόχος ποιος είναι; Σε λίγα χρόνια αυτά να μην είναι καν είδηση. Όποτε τελείται μια παράνομη πράξη, οπουδήποτε και να τελείται -μακάρι να μην υπάρχει αυτή η ανάγκη- απλά θα επιβάλλεται ο νόμος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι. Διαβάζω σήμερα στα ΝΕΑ ότι περίπου 250 καθηγητές Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων έχουν υπογράψει ένα κείμενο εναντίον της διαδικτυακής εξεταστικής. Πολλά γνωστά ονόματα. Υπάρχουν τα εχέγγυα για να υπάρξει μία εξέταση των φοιτητών η οποία θα είναι με διαφάνεια και με αξιοκρατία μέσω του διαδικτύου; Ξέρετε, εγείρονται αμφιβολίες γι' αυτό και είναι εύλογο και οι μαθητές και οι καθηγητές.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και είναι και σεβαστές οι ενστάσεις και είναι και σεβαστοί οι προβληματισμοί. Εμείς δεν είμαστε δογματικοί. Και σε κάθε περίπτωση είναι μια νέα πραγματικότητα, την οποία, όμως, η χώρα μας ως προς την ψηφιακή μετάβαση που σε πολλές φορές ήταν και ψηφιακή επανάσταση, αν σκεφτείτε ότι πριν από κάποια χρόνια μιλούσαμε για «ψηφιακή διακυβέρνηση» και ότι «πηγαίναμε στο διάστημα» και ήταν δυστυχώς ένα πολύ κακόγουστο αστείο. Σίγουρα, λοιπόν, είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Η χώρα μας έχει περάσει με πολύ επιτυχία πολύ σημαντικές εξετάσεις στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης και της ψηφιακής μετάβασης. Ο Υπουργός Παιδείας και πρώην Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, έδωσε ένα πλήρες θεσμικό οπλοστάσιο στους καθηγητές, στους πρυτάνεις, στα πανεπιστήμια για να διασφαλιστεί η εξεταστική για τους φοιτητές. Στη συνέχεια ελήφθη μία απόφαση από τη σύνοδο των πρυτάνεων. Νομίζω ότι είναι ευθύνη του ακαδημαϊκού κόσμου, με τους ενδοιασμούς του και τους προβληματισμούς του, να εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις. Θεωρώ ότι μια χώρα, η οποία έχει καταφέρει τόσα πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης, μπορεί να καταφέρει να διασφαλίσει και αδιάβλητες εξετάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένας φίλος ακροατής λέει να φύγουν τα κόμματα από τα πανεπιστήμια.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, θεωρώ ότι είναι δικαίωμα των φοιτητών να τοποθετούνται όπως πιστεύουν, είτε με ανεξάρτητες παρατάξεις είτε μέσα από πολιτικές οργανώσεις. Ήμουν από τους πρώτους που είχε στηρίξει τη μεταρρύθμιση οι φοιτητές να μην ψηφίζουν για τα Όργανα διοίκησης, αλλά να έχουν δικαίωμα λόγου σε αυτά. Ενώ έχω περάσει από φοιτητική παράταξη και ταυτόχρονα δουλεύω από τότε που πήρα πτυχίο, θεωρώ ότι και οι φοιτητικές παρατάξεις και τα κόμματα είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας. Πρέπει να λειτουργούν σωστά, να τοποθετούνται για τα ακαδημαϊκά ζητήματα και βέβαια να μην μολύνουν τα πανεπιστήμια. Το 2009 -μου δίνετε αυτή την ευκαιρία να το πω- τότε ο Φοιτητικός Σύλλογος Νομικής Κομοτηνής και μάλιστα με πλειοψηφία, όχι παμψηφεί αλλά με πλειοψηφία, είχε πάρει μια απόφαση -σκεφτείτε πόσο πριν- να μην υπάρχουν αφίσες μέσα στο πανεπιστήμιο. Σας λέω ένα παράδειγμα: Το ότι ακόμα και σήμερα μπαίνουμε και βλέπουμε τα πανεπιστήμια να είναι, ένα μέρος τους, γεμάτα αφίσες συγκεκριμένων παρατάξεων, συγκεκριμένων πολιτικών χώρων, δείχνει και κάτι πολύ σημαντικό που είναι και υποκρισία περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Τι θέλω να πω. Αν όλα λειτουργούν με κανόνες και χωρίς να πηγαίνουμε στα άκρα. Ας αφήσουμε τους φοιτητές να οργανώνονται όπως πιστεύουν, να τοποθετούνται όπως πιστεύουν και συνολικά τους πολίτες- αυτό είναι η Δημοκρατία μας - χωρίς απαγορεύσεις. Και βέβαια να μην φτάνουμε στο άλλο άκρο, που, δυστυχώς, είχαμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε και στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και τον πολιτικό τους γάμο. Πόσες νεοδημοκρατικές ψήφους πρέπει να πάρετε για να θεωρείστε ότι κάνατε επιτυχία στην ψηφοφορία στη Βουλή; Θέλω να πω πού βάζετε τον πήχη των διαφοροποιήσεων βουλευτών;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θα σας μιλήσω με αριθμούς. Γιατί από τη στιγμή που δεν υπάρχει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας -κατά παράδοση του κόμματός μας σε ψηφοφορίες σχετικά με νομοσχέδια που άπτονται ανθρώπινων δικαιωμάτων- εγώ θα σας πω ότι προφανώς στόχος της Κυβέρνησης - και είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα γίνει- είναι η υπερψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, προφανώς και με τις ψήφους βουλευτών άλλων κομμάτων. Αλίμονο. Και από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι μια κατάκτηση, η οποία επανεπιβεβαιώθηκε στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι μπορεί να φιλοξενεί πολλές διαφορετικές απόψεις, να παίρνει αποφάσεις, να κάνει πολιτισμένες συζητήσεις και να βγαίνει μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία και πιο δυνατή και ταυτόχρονα να πρωταγωνιστεί και σε ζητήματα πλέον δικαιωμάτων. Έχουμε νομίζω εξηγήσει επαρκώς τι θέλουμε να κάνουμε και τι δεν θέλουμε να κάνουμε και συνεχίζουμε σε έναν δρόμο μεταρρυθμίσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανησυχείτε ότι μπορεί να έχει πολιτική επίπτωση στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι Ευρωεκλογές είναι σε λίγους μήνες. Είναι μια πολύ σημαντική εκλογική διαδικασία. Περιέγραψε χθες ο Πρωθυπουργός ένα πλαίσιο. Είναι θεωρώ μία πρώτη αποτύπωση της άποψης των πολιτών δια της ψήφου μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Θεωρώ ότι στις Ευρωεκλογές οι πολίτες θα αξιολογήσουν δύο πράγματα. Πρώτον, αν η Κυβέρνηση σε αυτό το πρώτο από τα τέσσερα χρόνια εφαρμόζει το Πρόγραμμά της και νομίζω ότι αυτό θα το αξιολογήσει θετικά. Και δεύτερον, επειδή μιλάμε για Ευρωεκλογές, ποια ήταν η στάση του Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης στα μεγάλα ερωτήματα που έθετε η κοινωνία και πώς με τη στάση εκτός συνόρων κατάφερε να εξασφαλίσει περισσότερα πράγματα για τη χώρα μας. Αν κάτσει κανείς αυτά και τα δει με ψυχραιμία και θα προσπαθήσουμε να το αναδείξουμε, νομίζω πως η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει ένα πολύ σημαντικά νικηφόρο αποτέλεσμα.

"Ο Πρωθυπουργός ακούει τα αιτήματα των κοινωνικών ομάδων, προσπαθεί να τα σταχυολογήσει και να τα ικανοποιήσει με βάση και τα δημοσιονομικά δεδομένα" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Ο κ.Μαρινάκης μιλώντας σήμερα στο ρ.σ. "Real FM" υπογράμμισε επίσης, ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι στη διάθεση των εκπροσώπων και των αγροτών για τη συνέχιση ενός εποικοδομητικού διαλόγου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, επίσης, ότι η πόρτα του γραφείου του Πρωθυπουργού "είτε - ας πούμε - στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, είτε με μια συνάντηση στο πλαίσιο μιας επίσκεψής του, είναι πάντοτε ανοιχτή και το έχει αποδείξει". Από εκεί και πέρα-όπως είπε- έχει να κάνει και με τα αιτήματα, έχει να κάνει και με το πότε θα υποβληθεί ένα αίτημα για μια συνάντηση.

"Εγώ δεν γνωρίζω, αυτή τη στιγμή για κάποια συνάντηση, για να μην παρεξηγηθούν αυτά που λέω. Σας επιβεβαιώνω, όμως, τη διαρκή και αποδεδειγμένη από πράξεις επιθυμία του Πρωθυπουργού, να είναι σε διάλογο με τους πολίτες, με τις κοινωνικές ομάδες. Ένας διάλογος - που και οι δύο, νομίζω, το έχετε διαπιστώσει - οδηγεί σε κάποια αποτελέσματα, οδηγεί σε πράξεις" είπε ο κ.Μαρινάκης.

Κληθείς να σχολιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον αγροτικό τομέα το οποίο -σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση- είναι κοστολογημένο ο κ.Μαρινάκης απάντησε:

"Καταρχάς, η αξιοπιστία της κοστολόγησης ενός προγράμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίστοιχη, ενδεχομένως, με το να σας κάνω εγώ μία ανάλυση για το κρίκετ, που δεν έχω παρακολουθήσει πότε στη ζωή μου" και προσέθεσε: " Η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοστολόγηση προγραμμάτων, όχι μόνο τώρα, διαχρονικά, είναι μία «πονεμένη ιστορία». Δεν χρειάζεται ν' ανήκεις σε κάποιο κόμμα για να το διαπιστώσεις".

Αναφερόμενος στις καταλήψεις στα πανεπιστήμια ο κ.Μαρινάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι νομιμοποιεί παράνομες πράξεις, ενώ -όπως είπε- η χώρα ταλαιπωρήθηκε πολύ από την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια.

"Έχουμε αυτή τη στιγμή μια Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία νομιμοποιεί με κάθε επισημότητα παράνομες πράξεις. Αυτό δεν είναι καλό, δυστυχώς, για τη Δημοκρατία μας, αλλά είναι μια πραγματικότητα. Πρώτο δεδομένο. Δεύτερο δεδομένο, ότι μία χώρα που έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια -και για να κάνω και την αυτοκριτική του δικού μας πολιτικού χώρου, πολλές φορές δεν είχαμε την τόλμη που θα έπρεπε να έχουμε στο παρελθόν- είναι πολύ σημαντικό ότι είναι αυτονόητο και συμβαίνει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου και συμβαίνει σε όλη την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια, δεν συνέβαινε μέχρι το 2019 δυστυχώς στα πανεπιστήμια, που ήταν μια θλιβερή εξαίρεση: Όταν τελείται μία παράνομη πράξη, ούτε τιμωρητικά ούτε εκδικητικά, επιβάλλεται ο νόμος" είπε ο κ.Μαρινάκης.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM με τους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είχατε δηλώσει προχτές ότι αυτά τα μέτρα εξαγγείλαμε, άλλα δεν υπάρχουν, δυνατότητες δεν υπάρχουν, όμως είδαμε χτες μια χαραμάδα για μια συνάντηση, αν υπάρξει κι ένα πλαίσιο συγκεκριμένο από τους αγρότες, που άφησε ο Πρωθυπουργός. Έτσι, τουλάχιστον, την ερμηνεύσαμε δημοσιογραφικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μια δήλωση Βορίδη, του Υπουργού Επικρατείας, ότι αν πάει καλά η εκτέλεση του Προϋπολογισμού, μπορεί τον Σεπτέμβρη να μπορούμε να δώσουμε νέες ενισχύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, οπότε κάτι περιμένουμε ακόμα. Να περιμένουν οι άνθρωποι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε. Είναι πολύ σωστές οι ερμηνείες που έχετε κάνει. Ο Πρωθυπουργός απάντησε αυτό το οποίο κάνει πράξη από το 2019, ότι ακούει τα αιτήματα των κοινωνικών ομάδων, των πολιτών. Προσπαθεί να τα σταχυολογήσει και να τα ικανοποιήσει με βάση και τα δημοσιονομικά δεδομένα. Δεν είναι λίγες οι φορές που είτε στο γραφείο του, είτε, πολύ περισσότερο, στο πλαίσιο επισκέψεών του σε όλη την Ελλάδα, έχει επικοινωνήσει αδιαμεσολάβητα με τους εκπροσώπους των φορέων, των Επιμελητηρίων, των επαγγελματικών ομάδων και είναι, προφανώς, όπως και συνολικά η Κυβέρνηση, στη διάθεση των εκπροσώπων και των αγροτών για τη συνέχιση ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Όπως εποικοδομητικός ήταν και ο διάλογος που έγινε στην τελευταία του επίσκεψη, στο πλαίσιο των εγκαινίων ενός σημαντικού δρόμου, της Αμβρακίας Οδού. Αυτό είναι κάτι το οποίο το ζούμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα και αλίμονο αν δεν το κάναμε, θα πω εγώ. Το αντιλαμβάνεται πρώτος ο Πρωθυπουργός λόγω των αυξημένων αναγκών της κοινωνίας, των πολλών κρίσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό έχει να κάνει και με το αποτέλεσμα, όμως.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω. Νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι δεν μένουμε στα λόγια. Και αυτά που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και σχετικά με το ρεύμα και σχετικά με το αγροτικό πετρέλαιο. Νομίζω ότι οι διεκδικήσεις των αγροτών, αν μπορούσε να πει κανείς, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Η μία είναι αυτά τα οποία ζητούν λόγω του αυξημένου κόστους. Είναι, ουσιαστικά, τα αιτήματα συνολικά και άλλων επαγγελματικών ομάδων, λόγω της εισαγόμενης ακρίβειας: το πετρέλαιο, το ρεύμα. Εκεί, νομίζω, είχαμε σημαντικές παρεμβάσεις. Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με τα αιτήματα που είναι εξειδικευμένα, ως προς τις συνέπειες του Ντάνιελ. Οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν κάθε λόγο να έχουν μεγαλύτερη ανησυχία. Εκεί, λοιπόν, επισπεύδεται στο μέτρο του δυνατού μια ήδη πολύ σημαντική διαδικασία αποζημιώσεων. Το τρίτο σκέλος που δεν είναι τόσο δημοσιονομικό, αλλά είναι θέμα κεντρικής πολιτικής και εκεί είμαστε περήφανοι, θεωρώ, που είμαστε στη σωστή σελίδα και ως Ν.Δ. και ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι οι πιέσεις, οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις και για την ΚΑΠ, αλλά και για τις υπόλοιπες σημαντικές συζητήσεις που έχουν να κάνουν με το παρόν και το μέλλον των αγροτών. Έθεσα ένα ερώτημα χτες στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά: Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων κομμάτων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς σε σχέση με το αν πρέπει να έχουμε μία πιο ήπια προσαρμογή στην πράσινη μετάβαση; Αυτό, για να καταλάβουν οι ακροατές μας, έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις, αν δεν γίνει ήπια, για τους αγρότες και, ήδη, όσα έχουμε καταφέρει να πετύχουμε για την απελευθέρωση εκτάσεων σε σχέση με την αγρανάπαυση, αλλά και με μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες, είναι και αυτό ένα πολύ σημαντικό θέμα για τους αγρότες μας. Γιατί; Αυξάνονται οι εκτάσεις και γιατί κατ' επέκταση της αύξησης αυτής, αυξάνονται και οι αποζημιώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένα σχέδιο με 6-7 σημεία, μία πρόταση για το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το αγροτικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Και ακούσαμε πριν από λίγο τον Τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Παππά, να λέει ότι αυτό είναι 350 εκατομμύρια - 360 εκατομμύρια και ότι θα μπορούσατε να το υλοποιήσετε με τις οικονομικές δυνατότητες που έχετε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, η αξιοπιστία της κοστολόγησης ενός προγράμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίστοιχη, ενδεχομένως, με το να σας κάνω εγώ μία ανάλυση για το κρίκετ, που δεν έχω παρακολουθήσει πότε στη ζωή μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελάτε, κ. Μαρινάκη. Ό,τι εξαγγέλλετε εσείς είναι στην δραχμή επάνω υπολογισμένο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τον κουβά…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμάς, κ. Δελατόλα, επειδή δεν είναι ωραίο να μιλάμε στον αέρα, το πρόγραμμά μας το προεκλογικό, πέρασε από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε και νέος πολιτικός, ξεφύγετε από αυτά τα στερεότυπα ότι οι άλλοι είναι άχρηστοι κι εσείς οι καλύτεροι και οι άλλοι άχρηστοι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είπε κανείς ότι οι άλλοι είναι άχρηστοι, κύριε Δελατόλα, αλλά η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοστολόγηση προγραμμάτων, όχι μόνο τώρα, διαχρονικά, είναι μία «πονεμένη ιστορία». Δεν χρειάζεται ν' ανήκεις σε κάποιο κόμμα για να το διαπιστώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέστε ότι είναι σωστό αυτό το τελευταίο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ωραία, αυτό είπα εγώ, δεν είπα κάτι άλλο. Δεν έχουν δώσει εχέγγυα αξιοπιστίας, όταν τους καλούσαμε και προεκλογικά να κοστολογήσουν το πρόγραμμά τους και πράγματα που ξέραμε ότι κοστίζανε πολύ παραπάνω απ' όσο έλεγαν, αλλά εν πάση περιπτώσει, εμείς, προφανώς, αντιλαμβάνεσθε κινούμαστε με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας, θέλουμε να δώσουμε όλο και περισσότερα, αλλά ξέρετε κάτι; Καλά τα λόγια, καλύτερες οι πράξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 4,5 χρόνια τη δυνατότητα να κάνει πράξεις, όταν ανέβαινε και ο προηγούμενος αρχηγός στα τρακτέρ, είναι γνωστό το μοτίβο ανεβάσματος στα τρακτέρ, αλλά αύξησε ή επέβαλε φόρους και στους αγρότες. Εμείς είμαστε αυτοί που μειώσαμε το φόρο για τα λιπάσματα, για τις ζωοτροφές, που επιστρέψαμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και τώρα αυτό θα το κάνουμε για τρίτη χρονιά, που εφαρμόσαμε μία στρατηγική και στον ΕΛΓΑ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ πολλαπλάσιων αποζημιώσεων. Γιατί οι αγρότες, όπως και όλοι οι Έλληνες πολίτες, πέρασαν πολύ δύσκολα χρόνια, τα χρόνια του μνημονίου. Εμείς δεν θέλουμε ν' αποφύγουμε την κριτική στα δικά μας πεπραγμένα, όμως κάναμε πολύ σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια. Ως προς τις προτάσεις, λοιπόν, της αντιπολίτευσης, αμφιβάλω ως προς την κοστολόγησή τους, πρώτον και δεύτερον, το ξανά λέω, όταν είχε τη δυνατότητα να εφαρμόσει μία πολιτική, η οποία να βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα, έκανε τα αντίθετα. Και το ξανά λέω, ανήκει σε μία πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη, η οποία με τις προτάσεις της δημιουργεί τεράστιο κόστος στην καθημερινότητα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, εδώ ο κύριος Παπάς μας είπε πριν, ότι η διαπραγμάτευση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία δεν φαίνεται να «σκίζει», αν κρίνουμε από τις κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη, έγινε από τον Πρωθυπουργό και ότι ακόμη και ο υπουργός, ο κύριος Αυγενάκης, σε μια πρόσφατη συνέντευξή τους, χαρακτήρισε «αποτυχημένη» αυτή τη διαπραγμάτευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΄21.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Το είπε ο κύριος Παπάς εδώ, πριν από πέντε λεπτά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η διαπραγμάτευση έγινε από τους εκπροσώπους, τις κυβερνήσεις του κάθε κράτους, αλλά στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, αυτό που έχει πολύ μεγάλη αξία να ειπωθεί, είναι ότι όλοι οι πολιτικοί συσχετισμοί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είχαν μια συγκεκριμένη θέση. Η θέση η οποία αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αγροτών και βασίζεται σ' ένα δεδομένο το οποίο δεν το είχαμε, το οποίο ήταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτή είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η θέση της Νέας Δημοκρατίας, την οποία την εξέθεσε, με επιχειρήματα και με σημαντικά αποτελέσματα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει, να συμφωνήσει με τη δική μας θέση και να πάμε να διεκδικήσουμε από κοινού, όλα όσα ζητάμε, ως προς την ήπια προσαρμογή, το ξανά λέω, εμείς δεν είμαστε κατά της «πράσινης μετάβασης», αλλά αντιλαμβανόμαστε μία πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί. Ας έρθει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της κεντροαριστεράς, να συμφωνήσουνε μαζί μας και δια των εκπροσώπων τους, εκτός συνόρων, να το πούνε. Αυτή είναι όλη η συζήτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά, δεν μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο, ο Πρωθυπουργός είπε ότι ο ίδιος έκανε τις διαπραγματεύσεις. Ο υπουργός σας λέει ότι ήταν λάθος οι διαπραγματεύσεις, δεν ήταν σωστές. Δεν μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο. Κάποιος κάνει λάθος.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο υπουργός, κύριε Δελατόλα, δεν είπε ότι ήταν λάθος οι διαπραγματεύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω τις δηλώσεις του μπροστά μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έκανε λάθος, δεν είναι κακό, δεν είναι και η πρώτη φορά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο υποστηρίζει η κυβέρνηση είναι ότι έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, νέα δεδομένα, τα οποία καθιστούν υποχρεωτική την αναθεώρηση πολλών σημείων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Και ήδη ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή, σε απάντηση ερώτησης του κυρίου Χαρίτση, του προέδρου της Νέα Αριστεράς, παρέθεσε μία σειρά από επιτυχίες, προϊόν της διαπραγμάτευσης, για τις οποίες, προφανώς, δεν θα πανηγυρίσουμε, γιατί είναι πάρα πολλά και σημαντικά τα υπόλοιπα αιτήματα των αγροτών. Αλλά, σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής και σε επίπεδο εξωτερικής, εκτός συνόρων διαπραγμάτευσης, εμείς μιλάμε με αποτελέσματα. Όταν συγκρούεται η πραγματικότητα με τα αποτελέσματα, όποια αποτελέσματα, με ένα ιδεατό κόσμο, ο οποίος, όμως, όταν έρχεται η ευκαιρία σε αυτούς να τον εφαρμόσουν, κάνουν τα εντελώς αντίθετα, αντιλαμβάνεσθε ότι είναι δύσκολη η σύγκριση. Αλλά νομίζω ότι οι πολίτες, με τα προβλήματά τους και τις ανησυχίες τους, προτιμούν την πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μας είπατε αν θα τους δει ο Πρωθυπουργός. Και αυτό είναι η είδηση. Αν θα τους δει ή όχι τους αγρότες. Γιατί μου λέει, τώρα, ο Νίκος Στραβελάκης, ότι ο Πρόεδρος των αγροτών της Καρδίτσας, ο κ. Τζέλλας, που του πήραμε μια δήλωση - για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, εδώ, στον real fm - τον ρωτήσαμε «το πανελλαδικό συντονιστικό θα ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό;» και απάντησε «Τι να πάμε στο Μαξίμου; Για τσάι και συμπάθεια; Δεν έχει νόημα η συνάντηση όσο η Κυβέρνηση λέει ότι δεν μπορεί να δώσει τίποτα επιπλέον, ότι δεν αντέχει η οικονομία για επιπλέον μέτρα».

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα αντιλαμβάνεται ότι έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις και βέβαια, υποβάλλει μια σειρά από αιτήματα, γιατί αντίστοιχα με την αποδοχή κάποιων σημαντικών αιτημάτων, βιώνει και μια πραγματικότητα δύσκολη. Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα σας πει τι λέει ο μέσος αγρότης στη χώρα, αλλά αντιλαμβάνομαι κάποια πράγματα από τους πολλούς ανθρώπους που μιλάω. Βέβαια, ο κάθε εκπρόσωπος μεμονωμένα έχει το δικαίωμα της άποψής του και είναι απολύτως σεβαστή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τους δει ο Πρωθυπουργός;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η πόρτα του γραφείου του Πρωθυπουργού είτε - ας πούμε - στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, είτε με μια συνάντηση στο πλαίσιο μιας επίσκεψής του, είναι πάντοτε ανοιχτή και το έχει αποδείξει. Από εκεί και πέρα, προφανώς, έχει να κάνει και με τα αιτήματα, έχει να κάνει και με το πότε θα υποβληθεί ένα αίτημα για μια συνάντηση. Εγώ δεν γνωρίζω, αυτή τη στιγμή για κάποια συνάντηση, για να μην παρεξηγηθούν αυτά που λέω. Σας επιβεβαιώνω, όμως, τη διαρκή και αποδεδειγμένη από πράξεις επιθυμία του Πρωθυπουργού, να είναι σε διάλογο με τους πολίτες, με τις κοινωνικές ομάδες. Ένας διάλογος - που και οι δύο, νομίζω, το έχετε διαπιστώσει - οδηγεί σε κάποια αποτελέσματα, οδηγεί σε πράξεις. Ό,τι συνέβαινε, λοιπόν, μέχρι σήμερα, συνεχίζει να συμβαίνει και γιατί όχι να μην υπάρξει και μια συνάντηση, όχι μόνο με αφορμή αυτές τις κινητοποιήσεις. Ξέρετε, δεν θα είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία συνάντηση, ούτε με τους αγρότες, ούτε γενικά με εκπροσώπους επαγγελματιών οι οποίοι έχουν αιτήματα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να περάσουμε και στα άλλα θέματα, έχετε απλώσει πολύ τον τραχανά, γιατί βλέπω μέτωπα ανοιχτά. Έχετε πρώτα τους αγρότες, έχετε τα ομόφυλα ζευγάρια, που είναι προς τη διαδικασία ψήφισης, είναι η παιδεία που έρχεται, οι ευρωεκλογές, αύριο, σε 3-4 μήνες έχουμε ευρωεκλογές, με κοινά -εννοώ κόσμο- ο οποίος είναι παραδοσιακά στη Νέα Δημοκρατία. Να θυμίσω στους ακροατές μας ότι εκεί που γίνονται κινητοποιήσεις, η Νέα Δημοκρατία -στους αγρότες- έχει πάρει πολύ μεγάλα ποσοστά - πρώτο κόμμα - στις εκλογές που πέρασαν. Αυτό δε σας ανησυχεί;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό που εσείς λέτε «άπλωμα τραχανά» κ. Δελλατόλα, εμείς το λέμε ότι τηρούμε το λόγο μας και εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας. Και, αν θέλετε, από όλα αυτά τα οποία είπατε -που όλα είναι σημαντικές μεταρρυθμίσεις- εγώ θα ξεχωρίσω αυτό που συμβαίνει στα Πανεπιστήμια, γιατί είμαι απόφοιτος δημόσιου Πανεπιστημίου και μάλιστα της Νομικής Θράκης, που ήταν χθες στην επικαιρότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ σας επιτίθεται γιατί μπήκατε εκεί με τα ΜΑΤ και σταματήσατε την κατάληψη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αφενός μεν, με λυπεί που η Αξιωματική Αντιπολίτευση της χώρας τις νομιμοποιεί χωρίς ενδοιασμούς, όπως διαχρονικά κάνει στην πολιτική της ιστορία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλά για απρόκλητη επίθεση εναντίον των φοιτητών ο ΣΥΡΙΖΑ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε αυτή τη στιγμή μια Αξιωματική Αντιπολίτευση - και αυτό θεωρώ δεν είναι το μείζον, αλλά ξεκινάω από αυτό επειδή με ρωτήσατε - η οποία νομιμοποιεί με κάθε επισημότητα παράνομες πράξεις. Αυτό δεν είναι καλό, δυστυχώς, για τη Δημοκρατία μας, αλλά είναι μια πραγματικότητα. Πρώτο δεδομένο. Δεύτερο δεδομένο, ότι μία χώρα που έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια -και για να κάνω και την αυτοκριτική του δικού μας πολιτικού χώρου, πολλές φορές δεν είχαμε την τόλμη που θα έπρεπε να έχουμε στο παρελθόν- είναι πολύ σημαντικό ότι είναι αυτονόητο και συμβαίνει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου και συμβαίνει σε όλη την υπόλοιπη Ελληνική Επικράτεια, δεν συνέβαινε μέχρι το 2019 δυστυχώς στα πανεπιστήμια, που ήταν μια θλιβερή εξαίρεση: Όταν τελείται μία παράνομη πράξη, ούτε τιμωρητικά ούτε εκδικητικά, επιβάλλεται ο νόμος.

Για πολλές δεκαετίες στη χώρα είχαμε, δυστυχώς, δημόσιους χώρους δύο κατηγοριών και πολίτες -αναφέρομαι στους φοιτητές και τους καθηγητές- ενός κατώτερου Θεού. Δεν εξαιρούνται τα πανεπιστήμια από την εφαρμογή του νόμου. Εξαιρέθηκαν, δυστυχώς, για πολλές δεκαετίες. Είναι κάτι που μας πλήγωσε πολύ όλους εμάς που αποφοιτήσαμε από τα δημόσια πανεπιστήμια και χάσαμε εξεταστικές, χάσαμε εξάμηνα. Το δεύτερο που θέλω να πω, είναι ότι κοινωνική πολιτική δεν είναι να κλείνεις πανεπιστήμια, να κλείνει δρόμους και να εμποδίζεις νέα παιδιά από το να σπουδάσουν, να δώσουν εξετάσεις και γονείς να δίνουν ξανά και ξανά, μήνα με τον μήνα τα λεφτά τους για να σπουδάσουν τα παιδιά τους και τα παιδιά τους να χάνουν εξεταστικές. Κοινωνική πολιτική είναι να σέβεσαι το σύνολο των πολιτών, να προασπίζεις τα συμφέροντά τους, να τους δίνεις τη δυνατότητα να σπουδάσουν και να διεκδικήσουν τα όνειρά τους. Και κάτι τελευταίο ως προς αυτό το θέμα, το θεωρώ, επίσης, σημαντικό…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και οι φοιτητές πώς θα διαμαρτύρονται, κ. Υπουργέ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας απαντήσω: Όπως διαμαρτύρονται σε όλο τον κόσμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς; Όταν είναι στον δρόμο, βρίσκονται απέναντι αστυνομία πολλές φορές. Όταν πρέπει να διαμαρτυρηθούν, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, μπορεί να κατεβαίνουν στον δρόμο, να κάνουν διαδηλώσεις και τα λοιπά, αυτό συμβαίνει. Τώρα για την κατάληψη, πραγματικά είναι ένα ακραίο μέτρο και εμποδίζει τους φοιτητές που θέλουν να προσέλθουν. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτό, αλλά κάπως πρέπει να διαμαρτυρηθούν. Πού θα διαμαρτύρονται; Στα καφέ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πριν απαντήσω, να ολοκληρώσω αυτό που θέλω να πω. Και να μην χάσουμε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι σε λίγες εβδομάδες θα ψηφιστεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μια εμβληματική μεταρρύθμιση, που ήταν στην κορυφή του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και η οποία Νέα Δημοκρατία, διαχρονικά σε αυτό το θέμα, ήταν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Και δεν είναι μόνο τα μη κρατικά πανεπιστήμια που είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση, είναι και η χρηματοδότηση και οι πολλές παρεμβάσεις υπέρ των δημοσίων πανεπιστημίων με το 70% του νομοσχεδίου.

Ως προς αυτό που με ρωτήσατε: Κανένας δεν απαγόρευσε σε κανέναν ούτε να διαμαρτυρηθεί, ούτε να κάνει πορείες όπως προβλέπει ο νόμος, ούτε να κάνει ό,τι αποφασίζει συλλογικά, εν πάση περιπτώσει, η κάθε επαγγελματική ομάδα, ο κάθε φοιτητικός σύλλογος. Αλλά το να παίρνεις έστω και με νόμιμο τρόπο -που αμφιβάλω πολλές φορές για τη νομιμότητα των αποφάσεων- μια απόφαση για μια παράνομη πράξη, αυτό δεν συμβαίνει σε καμιά πολιτισμένη χώρα. Δεν υπάρχει καμία πολιτισμένη χώρα που να θεωρεί, έστω ένα μέρος του πολιτικού της συστήματος, νόμιμη πράξη μία καταφανέστατα παράνομη πράξη, που -θα μου επιτρέψετε- πέραν του παράνομου της πράξης αυτής καθ' αυτής, είναι και βαθιά αντιδημοκρατική σε σχέση με τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών. Το ξαναλέω: Έχουν κάθε δικαίωμα να απέχουν, έχουν κάθε δικαίωμα να διαδηλώσουν. Κανένας δεν τους το αφαίρεσε. Αλλά το να εμποδίζεις, από τον εργαζόμενο να πάει στη δουλειά του, από τον φοιτητή να δώσει τα μαθήματά του ή να παρακολουθήσει τα μαθήματά του, αυτό νομίζω ότι, στα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, ήρθε η ώρα να τελειώσει. Και είμαι πολύ περήφανος που είμαι μέλος μια Κυβέρνησης που κάνει το αυτονόητο. Στόχος ποιος είναι; Σε λίγα χρόνια αυτά να μην είναι καν είδηση. Όποτε τελείται μια παράνομη πράξη, οπουδήποτε και να τελείται -μακάρι να μην υπάρχει αυτή η ανάγκη- απλά θα επιβάλλεται ο νόμος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι. Διαβάζω σήμερα στα ΝΕΑ ότι περίπου 250 καθηγητές Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων έχουν υπογράψει ένα κείμενο εναντίον της διαδικτυακής εξεταστικής. Πολλά γνωστά ονόματα. Υπάρχουν τα εχέγγυα για να υπάρξει μία εξέταση των φοιτητών η οποία θα είναι με διαφάνεια και με αξιοκρατία μέσω του διαδικτύου; Ξέρετε, εγείρονται αμφιβολίες γι' αυτό και είναι εύλογο και οι μαθητές και οι καθηγητές.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και είναι και σεβαστές οι ενστάσεις και είναι και σεβαστοί οι προβληματισμοί. Εμείς δεν είμαστε δογματικοί. Και σε κάθε περίπτωση είναι μια νέα πραγματικότητα, την οποία, όμως, η χώρα μας ως προς την ψηφιακή μετάβαση που σε πολλές φορές ήταν και ψηφιακή επανάσταση, αν σκεφτείτε ότι πριν από κάποια χρόνια μιλούσαμε για «ψηφιακή διακυβέρνηση» και ότι «πηγαίναμε στο διάστημα» και ήταν δυστυχώς ένα πολύ κακόγουστο αστείο. Σίγουρα, λοιπόν, είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Η χώρα μας έχει περάσει με πολύ επιτυχία πολύ σημαντικές εξετάσεις στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης και της ψηφιακής μετάβασης. Ο Υπουργός Παιδείας και πρώην Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, έδωσε ένα πλήρες θεσμικό οπλοστάσιο στους καθηγητές, στους πρυτάνεις, στα πανεπιστήμια για να διασφαλιστεί η εξεταστική για τους φοιτητές. Στη συνέχεια ελήφθη μία απόφαση από τη σύνοδο των πρυτάνεων. Νομίζω ότι είναι ευθύνη του ακαδημαϊκού κόσμου, με τους ενδοιασμούς του και τους προβληματισμούς του, να εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις. Θεωρώ ότι μια χώρα, η οποία έχει καταφέρει τόσα πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης, μπορεί να καταφέρει να διασφαλίσει και αδιάβλητες εξετάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένας φίλος ακροατής λέει να φύγουν τα κόμματα από τα πανεπιστήμια.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, θεωρώ ότι είναι δικαίωμα των φοιτητών να τοποθετούνται όπως πιστεύουν, είτε με ανεξάρτητες παρατάξεις είτε μέσα από πολιτικές οργανώσεις. Ήμουν από τους πρώτους που είχε στηρίξει τη μεταρρύθμιση οι φοιτητές να μην ψηφίζουν για τα Όργανα διοίκησης, αλλά να έχουν δικαίωμα λόγου σε αυτά. Ενώ έχω περάσει από φοιτητική παράταξη και ταυτόχρονα δουλεύω από τότε που πήρα πτυχίο, θεωρώ ότι και οι φοιτητικές παρατάξεις και τα κόμματα είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας. Πρέπει να λειτουργούν σωστά, να τοποθετούνται για τα ακαδημαϊκά ζητήματα και βέβαια να μην μολύνουν τα πανεπιστήμια. Το 2009 -μου δίνετε αυτή την ευκαιρία να το πω- τότε ο Φοιτητικός Σύλλογος Νομικής Κομοτηνής και μάλιστα με πλειοψηφία, όχι παμψηφεί αλλά με πλειοψηφία, είχε πάρει μια απόφαση -σκεφτείτε πόσο πριν- να μην υπάρχουν αφίσες μέσα στο πανεπιστήμιο. Σας λέω ένα παράδειγμα: Το ότι ακόμα και σήμερα μπαίνουμε και βλέπουμε τα πανεπιστήμια να είναι, ένα μέρος τους, γεμάτα αφίσες συγκεκριμένων παρατάξεων, συγκεκριμένων πολιτικών χώρων, δείχνει και κάτι πολύ σημαντικό που είναι και υποκρισία περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Τι θέλω να πω. Αν όλα λειτουργούν με κανόνες και χωρίς να πηγαίνουμε στα άκρα. Ας αφήσουμε τους φοιτητές να οργανώνονται όπως πιστεύουν, να τοποθετούνται όπως πιστεύουν και συνολικά τους πολίτες- αυτό είναι η Δημοκρατία μας - χωρίς απαγορεύσεις. Και βέβαια να μην φτάνουμε στο άλλο άκρο, που, δυστυχώς, είχαμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε και στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και τον πολιτικό τους γάμο. Πόσες νεοδημοκρατικές ψήφους πρέπει να πάρετε για να θεωρείστε ότι κάνατε επιτυχία στην ψηφοφορία στη Βουλή; Θέλω να πω πού βάζετε τον πήχη των διαφοροποιήσεων βουλευτών;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θα σας μιλήσω με αριθμούς. Γιατί από τη στιγμή που δεν υπάρχει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας -κατά παράδοση του κόμματός μας σε ψηφοφορίες σχετικά με νομοσχέδια που άπτονται ανθρώπινων δικαιωμάτων- εγώ θα σας πω ότι προφανώς στόχος της Κυβέρνησης - και είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα γίνει- είναι η υπερψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, προφανώς και με τις ψήφους βουλευτών άλλων κομμάτων. Αλίμονο. Και από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι μια κατάκτηση, η οποία επανεπιβεβαιώθηκε στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι μπορεί να φιλοξενεί πολλές διαφορετικές απόψεις, να παίρνει αποφάσεις, να κάνει πολιτισμένες συζητήσεις και να βγαίνει μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία και πιο δυνατή και ταυτόχρονα να πρωταγωνιστεί και σε ζητήματα πλέον δικαιωμάτων. Έχουμε νομίζω εξηγήσει επαρκώς τι θέλουμε να κάνουμε και τι δεν θέλουμε να κάνουμε και συνεχίζουμε σε έναν δρόμο μεταρρυθμίσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανησυχείτε ότι μπορεί να έχει πολιτική επίπτωση στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι Ευρωεκλογές είναι σε λίγους μήνες. Είναι μια πολύ σημαντική εκλογική διαδικασία. Περιέγραψε χθες ο Πρωθυπουργός ένα πλαίσιο. Είναι θεωρώ μία πρώτη αποτύπωση της άποψης των πολιτών δια της ψήφου μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Θεωρώ ότι στις Ευρωεκλογές οι πολίτες θα αξιολογήσουν δύο πράγματα. Πρώτον, αν η Κυβέρνηση σε αυτό το πρώτο από τα τέσσερα χρόνια εφαρμόζει το Πρόγραμμά της και νομίζω ότι αυτό θα το αξιολογήσει θετικά. Και δεύτερον, επειδή μιλάμε για Ευρωεκλογές, ποια ήταν η στάση του Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης στα μεγάλα ερωτήματα που έθετε η κοινωνία και πώς με τη στάση εκτός συνόρων κατάφερε να εξασφαλίσει περισσότερα πράγματα για τη χώρα μας. Αν κάτσει κανείς αυτά και τα δει με ψυχραιμία και θα προσπαθήσουμε να το αναδείξουμε, νομίζω πως η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει ένα πολύ σημαντικά νικηφόρο αποτέλεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία