ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Πάολο Καστορίνα: Ένας «ΠAOKτσής» από το Μιλάνο που λατρεύει τη Θεσσαλονίκη

Ο στενότερος συνεργάτης του Ράζβαν Λουτσέσκου στον πάγκο των πρωταθλητών Ελλάδας διηγείται τις μεγάλες στιγμές της απίθανης πορείας προς τον τίτλο και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους λατρεύει τη Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της

 29/05/2024 07:00

Πάολο Καστορίνα: Ένας «ΠAOKτσής» από το Μιλάνο που λατρεύει τη Θεσσαλονίκη

Βασίλης Μόσχου

Ο ΠΑΟΚ έγραψε ιστορία κατακτώντας το πρωτάθλημα με έναν τρόπο που, στο ξεκίνημα της σεζόν, δεν θα τολμούσαν να ονειρευτούν ακόμη και οι πιο φανατικοί οπαδοί του και η θριαμβευτική επέλαση προς την κορυφή, αναμφίβολα φέρει την υπογραφή ενός σπουδαίου προπονητικού τιμ, με επικεφαλής τον Ράζβαν Λουτσέσκου.

Ένας από τους βασικούς συντελεστές του ιστορικού επιτεύγματος των ασπρόμαυρων είναι ο Ιταλός Πάολο Καστορίνα, ο στενότερος συνεργάτης του Ρουμάνου τεχνικού στον πάγκο των πρωταθλητών Ελλάδας.

Λίγες μέρες μετά το «έπος του Χαριλάου» και τη μεγάλη φιέστα στην Τούμπα, ο βοηθός προπονητή του Δικεφάλου, το δεξί χέρι του Ράζβαν Λουτσέσκου, διηγήθηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» τις μεγάλες στιγμές της απίθανης πορείας προς τον τίτλο και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους λατρεύει τη Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της.

Κατακτήσατε τον τίτλο κερδίζοντας τέσσερα μεγάλα ντέρμπι στη σειρά. Έχετε συνειδητοποιήσει τι έχετε πετύχει; Ποιο είναι το μυστικό αυτής της ομάδας;

«Ακόμη προσπαθώ να το επεξεργαστώ, μολονότι ως ομάδα πάντα είχαμε πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων μας. Χωρίς αμφιβολία πετύχαμε κάτι σπουδαίο και η ικανοποίησή μας δεν περιγράφεται με λόγια. Το μυστικό της ομάδας είναι ακριβώς η λέξη ομάδα. Είμαστε ένα, μία γροθιά, μια μεγάλη οικογένεια που έχει έναν κοινό στόχο. Να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ όσο ψηλότερα γίνεται. Το κλίμα στα αποδυτήρια, στις προπονήσεις, όταν μαζευόμαστε για να φάμε όλοι μαζί είναι εξαιρετικό και πραγματικά παραπέμπει σε οικογένεια. Δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι η πραγματικότητα.

Θέλω να σταθώ στη συμβολή του προπονητή μας. Ο Ράζβαν Λουτσέσκου είναι ο δημιουργός αυτού του εξαιρετικού κλίματος. Δεν μιλάμε μόνον για έναν υψηλού επιπέδου προπονητή, αλλά και για μία χαρισματική προσωπικότητα. Έναν άνθρωπο με παιδεία, ενσυναίσθηση και ηγετικές ικανότητες. Ακόμη και το εξαιρετικό rotation που κάναμε, ώστε η ομάδα να είναι «φρέσκια» μέχρι το τελευταίο ματς, είναι αποτέλεσμα του καλού κλίματος. Όλοι ένιωθαν χρήσιμοι, όλοι ένιωθαν κομμάτι της οικογένειας και όταν ήρθε η ώρα, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία έπαιξε και η διοίκηση του κλαμπ. Οι άνθρωποι της ομάδας είναι πάντα δίπλα μας, έτοιμοι να διευκολύνουν τη δουλειά μας με κάθε δυνατό τρόπο. Δεν αισθανθήκαμε ούτε στιγμή μόνοι. Το ξαναλέω. Ο ΠΑΟΚ είναι μία μεγάλη οικογένεια. Ένα φανταστικό γκρουπ ανθρώπων που εργάζεται με πάθος και αφοσίωση για το καλό της ομάδας, ο καθένας από το δικό του πόστο. Αυτό είναι το μεγάλο μας μυστικό».

Ποιες ήταν οι πιο κρίσιμες στιγμές της σεζόν; Υπήρχαν παιχνίδια που σημάδεψαν όλη αυτήν την ιστορική διαδρομή προς τον τίτλο;

«Όλα τα ματς είναι σημαντικά αλλά σίγουρα υπήρξαν 2-3 στιγμές μέσα στο χρονιά που μας έκαναν να νιώσουμε πολύ δυνατοί. Θα σου αναφέρω τρεις που πιθανότατα ήταν οι κυριότερες. Η πρώτη ήταν η μεγάλη νίκη επί της Άιντραχτ, στη Φρανκφούρτη. Όταν κερδίζεις μία πολύ σημαντική ευρωπαϊκή ομάδα που εκπροσωπεί μία μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα και το πετυχαίνεις μάλιστα μέσα στην έδρα της, αντιλαμβάνεσαι πως μπορείς να βάλεις τον πήχυ ψηλά, ότι μπορείς να διεκδικήσεις τη νίκη απέναντι σε οποιονδήποτε.

Το δεύτερο ματς που μάς έδειξε πόσο δυνατοί είμαστε ήταν ο ημιτελικός του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, μολονότι τελικά αποκλειστήκαμε στα πέναλτι. Επί της ουσίας, ήταν μία νίκη. Μια κυριαρχική εμφάνιση που μας έδωσε μεγάλη αυτοπεποίθηση σε μία κρίσιμη φάση της σεζόν. Παρά τον αποκλεισμό, είχαμε δείξει πως εμείς ήμασταν η καλύτερη ομάδα. Το τρίτο ματς που έχω στο μυαλό μου είναι η νίκη 3-2 επί της ΑΕΚ, στα πλέι οφ, με την οποία ξεκίνησε το σερί που μας οδήγησε στον τίτλο. Τόσο η νίκη, όσο και ο τρόπος με τον οποίο ήρθε, ήταν μία επιβεβαίωση της δύναμής μας, της ικανότητάς να παλέψουμε και να πάρουμε τον τίτλο. Και το ματς στην Αθήνα, στο οποίο ισοφαρίσαμε την ΑΕΚ στο τέλος, έδειξε πόσο ισχυρό χαρακτήρα έχει αυτή η ομάδα, αλλά νομίζω ότι τα τρία πρώτα ματς που προανέφερα ήταν τα πιο καθοριστικά».

Μπορούμε να πούμε, λοιπόν, πως η εξαιρετική πορεία στην Ευρώπη συνέβαλε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος;

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό. Συνέβαλε και μάλιστα καθοριστικά. Όταν παίζεις στην Ευρώπη και αντιμετωπίζεις υψηλής ποιότητας αντιπάλους, αποκτάς εμπειρίες και παραστάσεις που σε κάνουν πιο δυνατό, πιο σίγουρο για τον εαυτό σου. Μέσα από την εξαιρετική μας πορεία στο Europa Conference League αποκτήσαμε ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση η οποία μας βοήθησε να αντιμετωπίσουμε με πίστη και αισιοδοξία και τις κρίσιμες στιγμές στο ελληνικό πρωτάθλημα. Η ευρωπαϊκή μας πορεία ήταν βασικό κομμάτι της διαδρομής προς τον τίτλο».

Υπήρξαν και στιγμές που σας έκαναν να αμφιβάλλετε;

«Όχι. Ξεκινήσαμε τη χρονιά με αυτοπεποιθηση αλλά και ταπεινότητα, ξέροντας καλά ότι θα δίναμε μία μάχη με άλλες τρεις πολύ καλές ομάδες. Προσπαθήσαμε να πάμε βήμα βήμα ώστε να είμαστε πάντα συγκεντρωμένοι στον στόχο. Δυσκολίες υπήρξαν πολλές στη διάρκεια της σεζόν, αλλά την πίστη μας δεν τη χάσαμε ποτέ. Ακόμη και το ματς με τη Λαμία, που έκανε πολλούς να μας ξεγράψουν από τη μάχη του τίτλου, λειτούργησε τελικά υπέρ μας. Τώρα είναι εύκολο να σκεφτόμαστε έτσι, αλλά τη στιγμή εκείνη δεν ήταν. Η ισοπαλία στη Λαμία, λοιπόν, όχι μόνον δεν μας έκοψε τα φτερά, αλλά μας έκανε πιο δυνατούς, πιο συμπαγείς, πιο αποφασισμένους. Μετά από εκείνο το ματς είπαμε: Οκ, τώρα δεν υπάρχει άλλο περιθώριο. Πάμε να τα κερδίσουμε όλα. Και αυτό κάναμε, γιατί το πιστεύαμε. Δεν ήταν εύκολο να κάνουμε τις τέσσερις σερί νίκες στα ντέρμπι, αλλά αυτή η ομάδα έδειξε ότι εκτός από ταλέντο έχει και νοοτροπία νικητή».

paolo-castorina2.jpg

Η παραμονή στην κορυφή θα είναι δυσκολότερη από την κατάκτησή της; Το κίνητρο θα είναι εξίσου ισχυρό και τη νέα σεζόν;

«Η επιβεβαίωση είναι πάντα μία πολύ δύσκολη αποστολή. Είναι όμως δεδομένο πως θα μπούμε στη νέα σεζόν με το ίδιο πάθος, την ίδια θέληση, την ίδια όρεξη για δουλειά, σαν μην πήραμε το φετινό πρωτάθλημα. Σου το λέω λοιπόν με απόλυτη σιγουριά. Το κίνητρό μας θα είναι ισχυρότατο και την ερχόμενη χρονιά. Θέλουμε να χαρίσουμε στον κόσμο μας κι άλλες μεγάλες χαρές».

Η επόμενη μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση είναι η συμμετοχή στο League Stage του Champions League;

«Ο στόχος είναι η συνεχής βελτίωση και προφανώς η συμμετοχή στην ελίτ της κορυφαίας διοργάνωσης θα ήταν μία πολύ μεγάλη επιτυχία για τον ΠΑΟΚ. Οι βάσεις υπάρχουν και η φιλοδοξία είναι δεδομένη. Δεν μας αρέσουν όμως τα μεγάλα λόγια. Πρέπει να είμαστε πάντα ταπεινοί γνωρίζοντας και το υψηλότατο επίπεδο του ανταγωνισμού. Το βέβαιο είναι ότι θα δουλέψουμε σκληρά για να είμαστε πανέτοιμοι και για αυτήν την πρόκληση».

Ο κόσμος του ΠΑΟΚ τι ρόλο έπαιξε σε όλη αυτήν την τρομερή πορεία προς τον τίτλο;

«Ό,τι και να πω σου θα είναι λίγο. Ειλικρινά, πιστεύω πως είναι ελάχιστες οι ομάδες που έχουν τέτοια σχέση με τους οπαδούς τους, σε όλον τον κόσμο. Η συμβολή των φιλάθλων του ΠΑΟΚ στην κατάκτηση του τίτλου και στην ευρωπαϊκή μας πορεία έως τα προημιτελικά του Europa Conference League ήταν καθοριστική. Ο κόσμος ήταν πάντα εκεί, στο πλευρό μας, σε όλες τις σημαντικές στιγμές. Αυτό που αισθάνεσαι όταν βρίσκεσαι στην Τούμπα είναι μοναδικό. Είναι σαν να υπάρχει ένα αόρατο χέρι που σε σπρώχνει πάντα προς τα μπροστά, προς τη νίκη. Στο ξαναλέω. Ό,τι και να πω για τον κόσμο μας θα είναι λίγο σε σχέση με αυτό που πραγματικά έδωσε στην ομάδα. Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη που μας παρείχαν οι οπαδοί μας σε όλη τη διάρκεια της σεζόν και χαρούμενοι που τους ανταμείψαμε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος».

paolo-castorina3.jpg

Πώς ήταν η επιστροφή στην Ιταλία;

«Αμέσως μετά τη φιέστα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος επέστρεψα στην Ιταλία και είμαι πολύ χαρούμενος που θα περάσω χρόνο με την οικογένειά μου. Ξέρεις κάτι, όμως; Η Θεσσαλονίκη ήδη άρχισε να μου λείπει! Αγαπώ πολύ αυτήν την πόλη και εκτός από τον Καστορίνα, που έχει ζήσει όλες τις υπέροχες στιγμές με τον ΠΑΟΚ, υπάρχει και ο Πάολο, που έχει γίνει ένα με τη Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της. Δεν είναι εύκολο να είσαι μόνος σου σε μία ξένη χώρα, μακριά από την οικογένεια και τους φίλους σου. Είναι ζόρικο να γυρίζεις στο σπίτι μετά το ματς ή την προπόνηση και να είσαι μόνος σε ένα δωμάτιο. Κι όμως, εγώ στη Θεσσαλονίκη δεν αισθάνομαι μόνος και θα σου εξηγήσω γιατί.

Κάτω από το σπίτι μου υπάρχουν δύο μαγαζιά. Ένα μικρό παντοπωλείο και ένα καφέ. Δεν μπορώ να σου περιγράψω την αγάπη που έχω εισπράξει από τα παιδιά που δουλεύουν σε αυτά τα μαγαζιά. Την ημέρα που έφευγα για την Ιταλία, αμέσως μετά τη γιορτή για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, οι καλοί μου φίλοι από το παντοπωλείο, ο Λευτέρης, ο Σωτήρης και ο Πασχάλης, δεν με άφησαν να πάρω ταξί. Έκλεισαν το μαγαζί τους και με συνόδευσαν στο αεροδρόμιο για να μην αισθανθώ ούτε λεπτό μόνος. Κι όλα αυτά, ενώ ξέρουν ότι σε μερικές εβδομάδες θα είμαι πίσω για το ξεκίνημα της νέας σεζόν.

Θα σου πω άλλη μία ιστορία. Τα παιδιά που δουλεύουν στο καφέ που προανέφερα, με υποδέχθηκαν με φοβερή ζεστασιά από την πρώτη μέρα. Και δεν το έκαναν επειδή γνώριζαν ποιος είμαι και πού δουλεύω. Πίστεψέ με, δεν είχαν ιδέα! Το ανακάλυψαν μετά το ματς με τη Λαμία, πριν από λίγες εβδομάδες δηλαδή. Θυμάμαι μία μέρα μετά το παιχνίδι να με ρωτούν. "Οκ, για πες μας τώρα το όνομά σου. Μα, παιδιά, το όνομά μου το ξέρετε ήδη, με λένε Πάολο. Όχι αυτό, το... άλλο. Ε... Καστορίνα. Πάολο Καστορίνα... Είσαι προπονητής στον ΠΑΟΚ; Σε είδαμε στην τηλεόραση μαζί με τον Λουτσέσκου!".

Τα παιδιά αυτά έδειξαν από την αρχή την αγάπη τους στον Πάολο και όχι στον άνθρωπο που εργάζεται στον ΠΑΟΚ κι αυτό κάνει τη σχέση μας ακόμη πιο ξεχωριστή. Εγώ λέω κάθε μέρα "καλημέρα" στα ελληνικά και εκείνοι μου απαντούν "Buongiorno°. Είναι μια συνεχής... πολιτισμική ανταλλαγή. Ακόμη και άνθρωποι που δεν γνωρίζω καλά, όμως, με σταματούν, όχι μόνον μετά από νίκες, αλλά και μετά από ήττες για να κάνουμε ένα high five ή να φάμε ένα παγωτό μαζί. Όλο αυτό είναι υπέροχο».

Οι φίλοι μου στη Θεσσαλονίκη, τα παιδιά που με πήγαν στο αεροδρόμιο, μού έχουν κάνει δώρο και ένα μπρελόκ με τον Λευκό Πύργο και σε αυτό το μπρελόκ έχω βάλει τα κλειδιά του σπιτιού μου στην Ιταλία. Τα βλέπεις; Ακόμη και όταν δεν είμαι στην Ελλάδα, λοιπόν, κουβαλάω μαζί μου τη Θεσσαλονίκη. Οι φίλοι μου, μου έχουν χαρίσει επίσης αρκετά κομπολόγια. Θα σου πω κάτι τελευταίο για να καταλάβεις πώς νιώθω. Δεν μου αρέσουν τα τατουάζ, αλλά αγαπώ τόσο πολύ αυτήν την πόλη, που είναι σαν να την έχω κάνει τατουάζ στην καρδιά μου. Η Θεσσαλονίκη θα είναι πάντα μέσα μου, όπου και να βρίσκομαι, όσα χρόνια κι αν περάσουν».

Λίγο πριν το τέλος της κουβέντας μας, ο Πάολο Καστορίνα μιλά και για το επικείμενο EURO της Γερμανίας, που θα ξεκινήσει στις 14 Ιουνίου. «Ήταν τόσο πολλές οι υποχρεώσεις μέσα στη σεζόν που δεν υπήρχε χρόνος να παρακολουθήσω πολλά παιχνίδια Εθνικών ομάδων, επομένως, δεν έχω πλήρη εικόνα για τη δυναμική τους και δεν μπορώ να μιλήσω για φαβορί. Θα σου έλεγα όμως ότι περιμένω μία έκπληξη. Δεν ξέρω από πού θα έρθει, αλλά αυτή είναι η αίσθησή μου. Ελπίζω ότι θα δούμε μία ενδιαφέρουσα διοργάνωση με ωραίο, θεαματικό ποδόσφαιρο. Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, είμαι αρκετά αισιόδοξος γιατί, εκτός των άλλων, πιστεύω πολύ στις ικανότητες του προπονητή μας, Λουτσάνο Σπαλέτι. Δεν ξέρω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα αλλά με λίγη τύχη θα μπορούσαμε ακόμη και να επαναλάβουμε το επίτευγμα του 2021».


* Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» στις 26 Ιουνίου 2024

Ο ΠΑΟΚ έγραψε ιστορία κατακτώντας το πρωτάθλημα με έναν τρόπο που, στο ξεκίνημα της σεζόν, δεν θα τολμούσαν να ονειρευτούν ακόμη και οι πιο φανατικοί οπαδοί του και η θριαμβευτική επέλαση προς την κορυφή, αναμφίβολα φέρει την υπογραφή ενός σπουδαίου προπονητικού τιμ, με επικεφαλής τον Ράζβαν Λουτσέσκου.

Ένας από τους βασικούς συντελεστές του ιστορικού επιτεύγματος των ασπρόμαυρων είναι ο Ιταλός Πάολο Καστορίνα, ο στενότερος συνεργάτης του Ρουμάνου τεχνικού στον πάγκο των πρωταθλητών Ελλάδας.

Λίγες μέρες μετά το «έπος του Χαριλάου» και τη μεγάλη φιέστα στην Τούμπα, ο βοηθός προπονητή του Δικεφάλου, το δεξί χέρι του Ράζβαν Λουτσέσκου, διηγήθηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» τις μεγάλες στιγμές της απίθανης πορείας προς τον τίτλο και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους λατρεύει τη Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της.

Κατακτήσατε τον τίτλο κερδίζοντας τέσσερα μεγάλα ντέρμπι στη σειρά. Έχετε συνειδητοποιήσει τι έχετε πετύχει; Ποιο είναι το μυστικό αυτής της ομάδας;

«Ακόμη προσπαθώ να το επεξεργαστώ, μολονότι ως ομάδα πάντα είχαμε πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων μας. Χωρίς αμφιβολία πετύχαμε κάτι σπουδαίο και η ικανοποίησή μας δεν περιγράφεται με λόγια. Το μυστικό της ομάδας είναι ακριβώς η λέξη ομάδα. Είμαστε ένα, μία γροθιά, μια μεγάλη οικογένεια που έχει έναν κοινό στόχο. Να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ όσο ψηλότερα γίνεται. Το κλίμα στα αποδυτήρια, στις προπονήσεις, όταν μαζευόμαστε για να φάμε όλοι μαζί είναι εξαιρετικό και πραγματικά παραπέμπει σε οικογένεια. Δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι η πραγματικότητα.

Θέλω να σταθώ στη συμβολή του προπονητή μας. Ο Ράζβαν Λουτσέσκου είναι ο δημιουργός αυτού του εξαιρετικού κλίματος. Δεν μιλάμε μόνον για έναν υψηλού επιπέδου προπονητή, αλλά και για μία χαρισματική προσωπικότητα. Έναν άνθρωπο με παιδεία, ενσυναίσθηση και ηγετικές ικανότητες. Ακόμη και το εξαιρετικό rotation που κάναμε, ώστε η ομάδα να είναι «φρέσκια» μέχρι το τελευταίο ματς, είναι αποτέλεσμα του καλού κλίματος. Όλοι ένιωθαν χρήσιμοι, όλοι ένιωθαν κομμάτι της οικογένειας και όταν ήρθε η ώρα, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία έπαιξε και η διοίκηση του κλαμπ. Οι άνθρωποι της ομάδας είναι πάντα δίπλα μας, έτοιμοι να διευκολύνουν τη δουλειά μας με κάθε δυνατό τρόπο. Δεν αισθανθήκαμε ούτε στιγμή μόνοι. Το ξαναλέω. Ο ΠΑΟΚ είναι μία μεγάλη οικογένεια. Ένα φανταστικό γκρουπ ανθρώπων που εργάζεται με πάθος και αφοσίωση για το καλό της ομάδας, ο καθένας από το δικό του πόστο. Αυτό είναι το μεγάλο μας μυστικό».

Ποιες ήταν οι πιο κρίσιμες στιγμές της σεζόν; Υπήρχαν παιχνίδια που σημάδεψαν όλη αυτήν την ιστορική διαδρομή προς τον τίτλο;

«Όλα τα ματς είναι σημαντικά αλλά σίγουρα υπήρξαν 2-3 στιγμές μέσα στο χρονιά που μας έκαναν να νιώσουμε πολύ δυνατοί. Θα σου αναφέρω τρεις που πιθανότατα ήταν οι κυριότερες. Η πρώτη ήταν η μεγάλη νίκη επί της Άιντραχτ, στη Φρανκφούρτη. Όταν κερδίζεις μία πολύ σημαντική ευρωπαϊκή ομάδα που εκπροσωπεί μία μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα και το πετυχαίνεις μάλιστα μέσα στην έδρα της, αντιλαμβάνεσαι πως μπορείς να βάλεις τον πήχυ ψηλά, ότι μπορείς να διεκδικήσεις τη νίκη απέναντι σε οποιονδήποτε.

Το δεύτερο ματς που μάς έδειξε πόσο δυνατοί είμαστε ήταν ο ημιτελικός του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, μολονότι τελικά αποκλειστήκαμε στα πέναλτι. Επί της ουσίας, ήταν μία νίκη. Μια κυριαρχική εμφάνιση που μας έδωσε μεγάλη αυτοπεποίθηση σε μία κρίσιμη φάση της σεζόν. Παρά τον αποκλεισμό, είχαμε δείξει πως εμείς ήμασταν η καλύτερη ομάδα. Το τρίτο ματς που έχω στο μυαλό μου είναι η νίκη 3-2 επί της ΑΕΚ, στα πλέι οφ, με την οποία ξεκίνησε το σερί που μας οδήγησε στον τίτλο. Τόσο η νίκη, όσο και ο τρόπος με τον οποίο ήρθε, ήταν μία επιβεβαίωση της δύναμής μας, της ικανότητάς να παλέψουμε και να πάρουμε τον τίτλο. Και το ματς στην Αθήνα, στο οποίο ισοφαρίσαμε την ΑΕΚ στο τέλος, έδειξε πόσο ισχυρό χαρακτήρα έχει αυτή η ομάδα, αλλά νομίζω ότι τα τρία πρώτα ματς που προανέφερα ήταν τα πιο καθοριστικά».

Μπορούμε να πούμε, λοιπόν, πως η εξαιρετική πορεία στην Ευρώπη συνέβαλε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος;

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό. Συνέβαλε και μάλιστα καθοριστικά. Όταν παίζεις στην Ευρώπη και αντιμετωπίζεις υψηλής ποιότητας αντιπάλους, αποκτάς εμπειρίες και παραστάσεις που σε κάνουν πιο δυνατό, πιο σίγουρο για τον εαυτό σου. Μέσα από την εξαιρετική μας πορεία στο Europa Conference League αποκτήσαμε ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση η οποία μας βοήθησε να αντιμετωπίσουμε με πίστη και αισιοδοξία και τις κρίσιμες στιγμές στο ελληνικό πρωτάθλημα. Η ευρωπαϊκή μας πορεία ήταν βασικό κομμάτι της διαδρομής προς τον τίτλο».

Υπήρξαν και στιγμές που σας έκαναν να αμφιβάλλετε;

«Όχι. Ξεκινήσαμε τη χρονιά με αυτοπεποιθηση αλλά και ταπεινότητα, ξέροντας καλά ότι θα δίναμε μία μάχη με άλλες τρεις πολύ καλές ομάδες. Προσπαθήσαμε να πάμε βήμα βήμα ώστε να είμαστε πάντα συγκεντρωμένοι στον στόχο. Δυσκολίες υπήρξαν πολλές στη διάρκεια της σεζόν, αλλά την πίστη μας δεν τη χάσαμε ποτέ. Ακόμη και το ματς με τη Λαμία, που έκανε πολλούς να μας ξεγράψουν από τη μάχη του τίτλου, λειτούργησε τελικά υπέρ μας. Τώρα είναι εύκολο να σκεφτόμαστε έτσι, αλλά τη στιγμή εκείνη δεν ήταν. Η ισοπαλία στη Λαμία, λοιπόν, όχι μόνον δεν μας έκοψε τα φτερά, αλλά μας έκανε πιο δυνατούς, πιο συμπαγείς, πιο αποφασισμένους. Μετά από εκείνο το ματς είπαμε: Οκ, τώρα δεν υπάρχει άλλο περιθώριο. Πάμε να τα κερδίσουμε όλα. Και αυτό κάναμε, γιατί το πιστεύαμε. Δεν ήταν εύκολο να κάνουμε τις τέσσερις σερί νίκες στα ντέρμπι, αλλά αυτή η ομάδα έδειξε ότι εκτός από ταλέντο έχει και νοοτροπία νικητή».

paolo-castorina2.jpg

Η παραμονή στην κορυφή θα είναι δυσκολότερη από την κατάκτησή της; Το κίνητρο θα είναι εξίσου ισχυρό και τη νέα σεζόν;

«Η επιβεβαίωση είναι πάντα μία πολύ δύσκολη αποστολή. Είναι όμως δεδομένο πως θα μπούμε στη νέα σεζόν με το ίδιο πάθος, την ίδια θέληση, την ίδια όρεξη για δουλειά, σαν μην πήραμε το φετινό πρωτάθλημα. Σου το λέω λοιπόν με απόλυτη σιγουριά. Το κίνητρό μας θα είναι ισχυρότατο και την ερχόμενη χρονιά. Θέλουμε να χαρίσουμε στον κόσμο μας κι άλλες μεγάλες χαρές».

Η επόμενη μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση είναι η συμμετοχή στο League Stage του Champions League;

«Ο στόχος είναι η συνεχής βελτίωση και προφανώς η συμμετοχή στην ελίτ της κορυφαίας διοργάνωσης θα ήταν μία πολύ μεγάλη επιτυχία για τον ΠΑΟΚ. Οι βάσεις υπάρχουν και η φιλοδοξία είναι δεδομένη. Δεν μας αρέσουν όμως τα μεγάλα λόγια. Πρέπει να είμαστε πάντα ταπεινοί γνωρίζοντας και το υψηλότατο επίπεδο του ανταγωνισμού. Το βέβαιο είναι ότι θα δουλέψουμε σκληρά για να είμαστε πανέτοιμοι και για αυτήν την πρόκληση».

Ο κόσμος του ΠΑΟΚ τι ρόλο έπαιξε σε όλη αυτήν την τρομερή πορεία προς τον τίτλο;

«Ό,τι και να πω σου θα είναι λίγο. Ειλικρινά, πιστεύω πως είναι ελάχιστες οι ομάδες που έχουν τέτοια σχέση με τους οπαδούς τους, σε όλον τον κόσμο. Η συμβολή των φιλάθλων του ΠΑΟΚ στην κατάκτηση του τίτλου και στην ευρωπαϊκή μας πορεία έως τα προημιτελικά του Europa Conference League ήταν καθοριστική. Ο κόσμος ήταν πάντα εκεί, στο πλευρό μας, σε όλες τις σημαντικές στιγμές. Αυτό που αισθάνεσαι όταν βρίσκεσαι στην Τούμπα είναι μοναδικό. Είναι σαν να υπάρχει ένα αόρατο χέρι που σε σπρώχνει πάντα προς τα μπροστά, προς τη νίκη. Στο ξαναλέω. Ό,τι και να πω για τον κόσμο μας θα είναι λίγο σε σχέση με αυτό που πραγματικά έδωσε στην ομάδα. Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη που μας παρείχαν οι οπαδοί μας σε όλη τη διάρκεια της σεζόν και χαρούμενοι που τους ανταμείψαμε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος».

paolo-castorina3.jpg

Πώς ήταν η επιστροφή στην Ιταλία;

«Αμέσως μετά τη φιέστα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος επέστρεψα στην Ιταλία και είμαι πολύ χαρούμενος που θα περάσω χρόνο με την οικογένειά μου. Ξέρεις κάτι, όμως; Η Θεσσαλονίκη ήδη άρχισε να μου λείπει! Αγαπώ πολύ αυτήν την πόλη και εκτός από τον Καστορίνα, που έχει ζήσει όλες τις υπέροχες στιγμές με τον ΠΑΟΚ, υπάρχει και ο Πάολο, που έχει γίνει ένα με τη Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της. Δεν είναι εύκολο να είσαι μόνος σου σε μία ξένη χώρα, μακριά από την οικογένεια και τους φίλους σου. Είναι ζόρικο να γυρίζεις στο σπίτι μετά το ματς ή την προπόνηση και να είσαι μόνος σε ένα δωμάτιο. Κι όμως, εγώ στη Θεσσαλονίκη δεν αισθάνομαι μόνος και θα σου εξηγήσω γιατί.

Κάτω από το σπίτι μου υπάρχουν δύο μαγαζιά. Ένα μικρό παντοπωλείο και ένα καφέ. Δεν μπορώ να σου περιγράψω την αγάπη που έχω εισπράξει από τα παιδιά που δουλεύουν σε αυτά τα μαγαζιά. Την ημέρα που έφευγα για την Ιταλία, αμέσως μετά τη γιορτή για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, οι καλοί μου φίλοι από το παντοπωλείο, ο Λευτέρης, ο Σωτήρης και ο Πασχάλης, δεν με άφησαν να πάρω ταξί. Έκλεισαν το μαγαζί τους και με συνόδευσαν στο αεροδρόμιο για να μην αισθανθώ ούτε λεπτό μόνος. Κι όλα αυτά, ενώ ξέρουν ότι σε μερικές εβδομάδες θα είμαι πίσω για το ξεκίνημα της νέας σεζόν.

Θα σου πω άλλη μία ιστορία. Τα παιδιά που δουλεύουν στο καφέ που προανέφερα, με υποδέχθηκαν με φοβερή ζεστασιά από την πρώτη μέρα. Και δεν το έκαναν επειδή γνώριζαν ποιος είμαι και πού δουλεύω. Πίστεψέ με, δεν είχαν ιδέα! Το ανακάλυψαν μετά το ματς με τη Λαμία, πριν από λίγες εβδομάδες δηλαδή. Θυμάμαι μία μέρα μετά το παιχνίδι να με ρωτούν. "Οκ, για πες μας τώρα το όνομά σου. Μα, παιδιά, το όνομά μου το ξέρετε ήδη, με λένε Πάολο. Όχι αυτό, το... άλλο. Ε... Καστορίνα. Πάολο Καστορίνα... Είσαι προπονητής στον ΠΑΟΚ; Σε είδαμε στην τηλεόραση μαζί με τον Λουτσέσκου!".

Τα παιδιά αυτά έδειξαν από την αρχή την αγάπη τους στον Πάολο και όχι στον άνθρωπο που εργάζεται στον ΠΑΟΚ κι αυτό κάνει τη σχέση μας ακόμη πιο ξεχωριστή. Εγώ λέω κάθε μέρα "καλημέρα" στα ελληνικά και εκείνοι μου απαντούν "Buongiorno°. Είναι μια συνεχής... πολιτισμική ανταλλαγή. Ακόμη και άνθρωποι που δεν γνωρίζω καλά, όμως, με σταματούν, όχι μόνον μετά από νίκες, αλλά και μετά από ήττες για να κάνουμε ένα high five ή να φάμε ένα παγωτό μαζί. Όλο αυτό είναι υπέροχο».

Οι φίλοι μου στη Θεσσαλονίκη, τα παιδιά που με πήγαν στο αεροδρόμιο, μού έχουν κάνει δώρο και ένα μπρελόκ με τον Λευκό Πύργο και σε αυτό το μπρελόκ έχω βάλει τα κλειδιά του σπιτιού μου στην Ιταλία. Τα βλέπεις; Ακόμη και όταν δεν είμαι στην Ελλάδα, λοιπόν, κουβαλάω μαζί μου τη Θεσσαλονίκη. Οι φίλοι μου, μου έχουν χαρίσει επίσης αρκετά κομπολόγια. Θα σου πω κάτι τελευταίο για να καταλάβεις πώς νιώθω. Δεν μου αρέσουν τα τατουάζ, αλλά αγαπώ τόσο πολύ αυτήν την πόλη, που είναι σαν να την έχω κάνει τατουάζ στην καρδιά μου. Η Θεσσαλονίκη θα είναι πάντα μέσα μου, όπου και να βρίσκομαι, όσα χρόνια κι αν περάσουν».

Λίγο πριν το τέλος της κουβέντας μας, ο Πάολο Καστορίνα μιλά και για το επικείμενο EURO της Γερμανίας, που θα ξεκινήσει στις 14 Ιουνίου. «Ήταν τόσο πολλές οι υποχρεώσεις μέσα στη σεζόν που δεν υπήρχε χρόνος να παρακολουθήσω πολλά παιχνίδια Εθνικών ομάδων, επομένως, δεν έχω πλήρη εικόνα για τη δυναμική τους και δεν μπορώ να μιλήσω για φαβορί. Θα σου έλεγα όμως ότι περιμένω μία έκπληξη. Δεν ξέρω από πού θα έρθει, αλλά αυτή είναι η αίσθησή μου. Ελπίζω ότι θα δούμε μία ενδιαφέρουσα διοργάνωση με ωραίο, θεαματικό ποδόσφαιρο. Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, είμαι αρκετά αισιόδοξος γιατί, εκτός των άλλων, πιστεύω πολύ στις ικανότητες του προπονητή μας, Λουτσάνο Σπαλέτι. Δεν ξέρω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα αλλά με λίγη τύχη θα μπορούσαμε ακόμη και να επαναλάβουμε το επίτευγμα του 2021».


* Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» στις 26 Ιουνίου 2024

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία