Παράγοντας απογραφή: Ανατρέπει τον εκλογικό χάρτη της χώρας
08/08/2022 07:00
08/08/2022 07:00
Όταν η ΕΛΣΤΑΤ οριστικοποιήσει τα τελικά αποτελέσματα και αυτό μπορεί να συμβεί τον Δεκέμβριο, εμείς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε άμεσα στον επαναπροσδιορισμό των εκλογικών εδρών. Αυτό τονίζει σε δήλωσή του στη «ΜτΚ» ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ανάβοντας ουσιαστικά το πράσινο φως στην αλλαγή του εκλογικού χάρτη όλης της χώρας. Και προκαλώντας κοσµογονικές αλλαγές στα εκλογικά δεδομένα όπως τουλάχιστον αποτυπώνονται στα πρώτα στάδια της επεξεργασίας της νέας απογραφής που ολοκληρώθηκε πριν από µερικούς µήνες.
Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση -αρχικά µε την απλή αναλογική και στη συνέχεια µε τον νόµο Θεοδωρικάκου- θα διεξαχθεί µε τα στοιχεία της απογραφής του 2021 και όχι µε αυτά του 2011, όπως θα συνέβαινε αν η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία προκηρυσσόταν τον Σεπτέμβριο.
Όλα αυτά δεν είναι απλά σενάρια, αλλά προβλέπονται από το Σύνταγµα. Σύµφωνα, λοιπόν, με αυτό η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ενσωµατώσει τη νέα πραγµατικότητα που προκύπτει από την απογραφή στο κοµµάτι του υπολογισμού των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια µέσα σ’ έναν χρόνο µετά την τελευταία απογραφική πράξη. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο οι έδρες θα κατανεµηθούν µε βάση τα αριθµητικά στοιχεία της τελευταίας καταµέτρησης του ελληνικού πληθυσµού.
Να σημειωθεί εδώ ότι η σημερινή εικόνα δεν είναι οριστική, καθώς µέχρι τον ∆εκέµβριο -οπότε είναι πιθανό να ολοκληρωθούν οι σχετικές αναλύσεις από την ΕΛΣΤΑΤ- ενδέχεται να προκύψουν µικρότερες ή µεγαλύτερες ανακατατάξεις. Βασική αιτία γι’ αυτό είναι ότι η παρούσα εξίσωση των κοινοβουλευτικών εδρών της κάθε περιφέρειας διαµορφώνεται µε βάση την αύξηση ή τη µείωση του πληθυσµού της.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο η επεξεργασία θα περάσει από το στάδιο του υπολογισµού των µόνιµων κατοίκων σε εκείνο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην εκάστοτε εκλογική περιφέρεια, ο τελικός αριθµός των οποίων θα κρίνει και τον αντίστοιχο των βουλευτών που θα εκλεγούν από αυτή. Από την απογραφή μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τα αστικά κέντρα συνεχίζουν να ενισχύονται, σε αντίθεση µε την επαρχία που αποδυναµώνεται σημαντικά
Αυτός ισχύει σε όλη την Ελλάδα με την Αττική να κερδίζει έδρες στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στη Α’ Θεσσαλονίκης. Εδώ παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, η Α’ Θεσσαλονίκης βγαίνει σημαντικά κερδισμένη: Σύμφωνα με εκτιμήσεις που υπάρχουν στο αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών η Α’ Θεσσαλονίκης θα κερδίσει πιθανότατα 2 έδρες, ενώ κάποιοι πρώτοι υπολογισμοί που μάλλον κρίνονται ελαφρώς υπερβολικοί μιλούσαν και για + 4 έδρες.
Τι σημαίνει αυτό σε εκλογικό επίπεδο; Θυμίζουμε ότι η Α’ Θεσσαλονίκης εκλέγει από το 2004 συνολικά 16 βουλευτές, ενώ τόσο το 1996 όσο και το 2000 εκλέγονταν 14 βουλευτές. Το 1996 το ΠΑΣΟΚ είχε 8 έδρες, η ΝΔ 5 και το ΔΗΚΚΙ από 1, ενώ το 2000 τα νούμερα ήταν 7 για το ΠΑΣΟΚ, 5 ΝΔ και από 1 ΚΚΕ και ΣΥΝ. Το 2007 η ΝΔ εξέλεξε 8 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 6 και από 1 το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ, ενώ στις δεύτερες εκλογές του 2012 υπήρξε σχετική πολυδιάσπαση. 6 έδρες για τη ΝΔ, 3 για τον τότε ανερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ, από 2 για ΑΝΕΛ και ΚΚΕ και από 1 για ΔΗΜΑΡ, Χρυσή Αυγή και ΠΑΣΟΚ. Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλέξει στην Α’ Θεσσαλονίκης 7 βουλευτές, η ΝΔ 4 και από 1 Χρυσή Αυγή, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.
Το 2019 τα ποσοστά και οι έδρες διαμορφώθηκαν ως εξής: ΝΔ 35,5% και 7 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 31,3% και 5 έδρες, ΚΙΝΑΛ 6,05% και 1 έδρα, Ελληνική Λύση 5,4% και 1 έδρα, ΚΚΕ 5,3% και 1 έδρα και ΜΕΡΑ 25 επίσης 1 έδρα με ποσοστό 4,75%. Το εκλογικό μέτρο το 2019 ήταν 6,25% ενώ το εκλογικό σύστημα ένα είδος ενισχυμένης αναλογικής, με μπόνους 60 εδρών για το πρώτο κόμμα που ήταν η ΝΔ. Εγγεγραμμένοι ήταν τότε 531.732 ψηφοφόροι.
Η Α’ Θεσσαλονίκης στα προσωρινά νούμερα της απογραφής κατέγραψε ως μόνιμο πληθυσμό 745.936 πολίτες, που όμως δεν είναι το τελικό νούμερο των εγγεγραμμένων. Και αυτό γιατί από αυτό το νούμερο θα αφαιρεθούν διάφορες ομάδες, όπως οι μετανάστες και οι κάτω των 16 ετών, αλλά και θα προστεθούν πολίτες που δεν απογράφησαν.
Για να εξηγηθεί καλύτερα σε επίπεδο αριθμών το θέμα αρκεί να δούμε την περίπτωση της Α’ Θεσσαλονίκης. Ο μόνιμος πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ήταν 754.566, ενώ οι εγγεγραμμένοι ήταν πολλοί λιγότεροι (531.732).
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο έχει και με τον τρόπο που υπολογίζεται οι έδρες ανά νομό. Αυτό βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που προέρχεται από τη διαίρεση των εγγεγραμμένων σε όλη τη χώρα και του 285 που είναι οι έδρες πλην των 15 της επικρατείας. Από αυτή τη διαίρεση προκύπτει το εκλογικό μέτρο της χώρας. Αυτό πάλι διαιρείται με τους εγγεγραμμένους ανά εκλογική περιφέρεια και έτσι κουμπώνει ο αριθμός των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια.
Όσο δεν υπάρχουν τα τελικά νούμερα της απογραφής καμία σίγουρη πρόβλεψη δεν μπορεί να υπάρξει για το τι θα γίνει στις προσεχείς εκλογές. Όμως φαίνεται πως οι σχετικές προβλέψεις του Συντάγματος ουσιαστικά αναγκάζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εφαρμογή της απογραφής στις επόμενες εθνικές εκλογές. Σε αυτό συντείνουν και οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις. Η πρώτη έγινε κατά το τελευταίο μπρίφινγκ στη Θεσσαλονίκη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με τον νόμο και με τις προσεγγίσεις και τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών στις επόμενες εκλογές το 2023 κατά πάσα πιθανότητα θα πάμε με τη νέα απογραφή». Μία θέση την οποία επιβεβαιώνει και η σημερινή δήλωση του αρμόδιου υπουργού Μάκη Βορίδη στη «ΜτΚ». «Αν η ΕΛΣΤΑΤ οριστικοποιήσει τα τελικά αποτελέσματα και αυτό μπορεί να συμβεί τον Δεκέμβριο εμείς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε άμεσα στον επαναπροσδιορισμό των εκλογικών εδρών», σημειώνει ο κ. Βορίδης, Φέρνοντας τη νέα κατανομή των εδρών πιο κοντά.
Ο σχετικός αλγόριθμος ακόμη δεν υπάρχει, όμως οι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν και φαίνεται να καταλήγουν σε μία σειρά αλλαγών στις έδρες που σίγουρα θα επηρεάσουν τη δύναμη των κομμάτων σε όλη την Ελλάδα.
Η Βόρεια Ελλάδα
Για τη Βόρεια Ελλάδα οι πιο σημαντικές παρατηρήσεις είναι οι εξής:
- Στη Θράκη φαίνεται να μην υπάρχουν αλλαγές στις έδρες. Ο Έβρος εκλέγει 4 βουλευτές (3 η ΝΔ και 1 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κατανομή των εδρών το 2019), η Ροδόπη 3 έδρες (από 1 ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ) και η Ξάνθη επίσης 3 (από 1 ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ). Διαφοροποιήσεις στις έδρες είναι δύσκολο να συμβούν, αν και με την απλή αναλογική δεν είναι τόσο σίγουρη η έδρα του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη.
- Στην ανατολική Μακεδονία έχουμε μία πιθανή αλλαγή που αφορά στη Δράμα, όπου μπορεί οι 3 έδρες του νομού να γίνουν 2. Το 2019 στο νομό είχαν κερδίσει από 1 έδρα η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, που με τα νέα δεδομένα είναι πολύ απίθανο να εκλέξει και πάλι βουλευτή. Η Καβάλα παραμένει τετραεδική με τις εκλογές το 2019 να δίνουν 3 έδρες στη ΝΔ και 1 στον ΣΥΡΙΖΑ.
- Στην κεντρική Μακεδονία έχουμε πιθανές αλλαγές σε 5 νομούς. Η Α’ Θεσσαλονίκης όπως είπαμε από 16 είναι πολύ πιθανό να πάει στις 18, ενώ από 1 έδρα αναμένεται να χάσουν το Κιλκίς, που θα έχει τώρα 2 έδρες, η Πιερία και η Πέλλα που από τετραεδρικές μπορεί να γίνουν τριεδρικές, χωρίς να αποκλείεται να κερδίσει 1 έδρα η Β’ Θεσσαλονίκης. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκλογική περιφέρεια των Σερρών, όπου το 2019 είχαν εκλεγεί 6 βουλευτές (4 από τη ΝΔ και από 1 από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελληνική Λύση). Ενδιαφέρον γιατί τα σενάρια είναι δύο: Να χάσει ο νομός 1 ή 2 έδρες. Οπότε και η μοιρασιά των εδρών μεταξύ των κομμάτων θα είναι διαφορετική. Για την ιστορία το 2019 στο Κιλκίς οι έδρες είχαν πάει από 1 σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ενώ σε Πιερία και Πέλλα οι συσχετισμοί ήταν 3 προς 1 για τη ΝΔ.
Δυτική Μακεδονία
Αλώβητη δε θα μείνει από την απογραφή ούτε η Δυτική Μακεδονία. Εδώ από τους 4 νομούς ο μόνος που δεν αλλάζει είναι τα Γρεβενά που ήταν και παραμένουν μονοεδρικά (την έδρα το 2019 είχε κερδίσει η ΝΔ). Μία έδρα χάνει η Κοζάνη που από πενταεδρική μετατρέπεται σε τετραεδρική (το 2019 η ΝΔ είχε εκλέξει 4 βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ 1 στο νομό) και από 1 έδρα χάνουν η Φλώρινα και η Καστοριά που γίνονται μονοεδρικές και το 2019 είχαν αναδείξει τα δύο κόμματα ισόπαλα με 1-1 σε επίπεδο εδρών.
Συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα οι 76 βουλευτές που εκλέχτηκαν το 2019 στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ενδεχόμενο να περιοριστούν στους 69, με χαμένες συνολικά 8 εκλογικές περιφέρειες: Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πιερία, Πέλλα, Κοζάνη, Καστοριά και Φλώρινα, ενώ κερδισμένη θα είναι μόνο η Α’ Θεσσαλονίκης που θα κερδίσει 2 έδρες.
Να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα πολύ πιθανά σενάρια θα ισχύσουν για την πρώτη κάλπη που θα διεξαχθεί με την απλή αναλογική. Στη δεύτερη κάλπη, όπου θα ισχύει η ενισχυμένη αναλογική και το μπόνους των 50 εδρών, η ανάδειξη των εδρών θα είναι πολύ πιο ευνοϊκή για το πρώτο κόμμα, που σύμφωνα με τις σημερινές δημοσκοπήσεις είναι η ΝΔ.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07.08.2022
Όταν η ΕΛΣΤΑΤ οριστικοποιήσει τα τελικά αποτελέσματα και αυτό μπορεί να συμβεί τον Δεκέμβριο, εμείς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε άμεσα στον επαναπροσδιορισμό των εκλογικών εδρών. Αυτό τονίζει σε δήλωσή του στη «ΜτΚ» ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ανάβοντας ουσιαστικά το πράσινο φως στην αλλαγή του εκλογικού χάρτη όλης της χώρας. Και προκαλώντας κοσµογονικές αλλαγές στα εκλογικά δεδομένα όπως τουλάχιστον αποτυπώνονται στα πρώτα στάδια της επεξεργασίας της νέας απογραφής που ολοκληρώθηκε πριν από µερικούς µήνες.
Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση -αρχικά µε την απλή αναλογική και στη συνέχεια µε τον νόµο Θεοδωρικάκου- θα διεξαχθεί µε τα στοιχεία της απογραφής του 2021 και όχι µε αυτά του 2011, όπως θα συνέβαινε αν η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία προκηρυσσόταν τον Σεπτέμβριο.
Όλα αυτά δεν είναι απλά σενάρια, αλλά προβλέπονται από το Σύνταγµα. Σύµφωνα, λοιπόν, με αυτό η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ενσωµατώσει τη νέα πραγµατικότητα που προκύπτει από την απογραφή στο κοµµάτι του υπολογισμού των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια µέσα σ’ έναν χρόνο µετά την τελευταία απογραφική πράξη. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο οι έδρες θα κατανεµηθούν µε βάση τα αριθµητικά στοιχεία της τελευταίας καταµέτρησης του ελληνικού πληθυσµού.
Να σημειωθεί εδώ ότι η σημερινή εικόνα δεν είναι οριστική, καθώς µέχρι τον ∆εκέµβριο -οπότε είναι πιθανό να ολοκληρωθούν οι σχετικές αναλύσεις από την ΕΛΣΤΑΤ- ενδέχεται να προκύψουν µικρότερες ή µεγαλύτερες ανακατατάξεις. Βασική αιτία γι’ αυτό είναι ότι η παρούσα εξίσωση των κοινοβουλευτικών εδρών της κάθε περιφέρειας διαµορφώνεται µε βάση την αύξηση ή τη µείωση του πληθυσµού της.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο η επεξεργασία θα περάσει από το στάδιο του υπολογισµού των µόνιµων κατοίκων σε εκείνο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην εκάστοτε εκλογική περιφέρεια, ο τελικός αριθµός των οποίων θα κρίνει και τον αντίστοιχο των βουλευτών που θα εκλεγούν από αυτή. Από την απογραφή μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τα αστικά κέντρα συνεχίζουν να ενισχύονται, σε αντίθεση µε την επαρχία που αποδυναµώνεται σημαντικά
Αυτός ισχύει σε όλη την Ελλάδα με την Αττική να κερδίζει έδρες στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στη Α’ Θεσσαλονίκης. Εδώ παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, η Α’ Θεσσαλονίκης βγαίνει σημαντικά κερδισμένη: Σύμφωνα με εκτιμήσεις που υπάρχουν στο αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών η Α’ Θεσσαλονίκης θα κερδίσει πιθανότατα 2 έδρες, ενώ κάποιοι πρώτοι υπολογισμοί που μάλλον κρίνονται ελαφρώς υπερβολικοί μιλούσαν και για + 4 έδρες.
Τι σημαίνει αυτό σε εκλογικό επίπεδο; Θυμίζουμε ότι η Α’ Θεσσαλονίκης εκλέγει από το 2004 συνολικά 16 βουλευτές, ενώ τόσο το 1996 όσο και το 2000 εκλέγονταν 14 βουλευτές. Το 1996 το ΠΑΣΟΚ είχε 8 έδρες, η ΝΔ 5 και το ΔΗΚΚΙ από 1, ενώ το 2000 τα νούμερα ήταν 7 για το ΠΑΣΟΚ, 5 ΝΔ και από 1 ΚΚΕ και ΣΥΝ. Το 2007 η ΝΔ εξέλεξε 8 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 6 και από 1 το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ, ενώ στις δεύτερες εκλογές του 2012 υπήρξε σχετική πολυδιάσπαση. 6 έδρες για τη ΝΔ, 3 για τον τότε ανερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ, από 2 για ΑΝΕΛ και ΚΚΕ και από 1 για ΔΗΜΑΡ, Χρυσή Αυγή και ΠΑΣΟΚ. Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλέξει στην Α’ Θεσσαλονίκης 7 βουλευτές, η ΝΔ 4 και από 1 Χρυσή Αυγή, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.
Το 2019 τα ποσοστά και οι έδρες διαμορφώθηκαν ως εξής: ΝΔ 35,5% και 7 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 31,3% και 5 έδρες, ΚΙΝΑΛ 6,05% και 1 έδρα, Ελληνική Λύση 5,4% και 1 έδρα, ΚΚΕ 5,3% και 1 έδρα και ΜΕΡΑ 25 επίσης 1 έδρα με ποσοστό 4,75%. Το εκλογικό μέτρο το 2019 ήταν 6,25% ενώ το εκλογικό σύστημα ένα είδος ενισχυμένης αναλογικής, με μπόνους 60 εδρών για το πρώτο κόμμα που ήταν η ΝΔ. Εγγεγραμμένοι ήταν τότε 531.732 ψηφοφόροι.
Η Α’ Θεσσαλονίκης στα προσωρινά νούμερα της απογραφής κατέγραψε ως μόνιμο πληθυσμό 745.936 πολίτες, που όμως δεν είναι το τελικό νούμερο των εγγεγραμμένων. Και αυτό γιατί από αυτό το νούμερο θα αφαιρεθούν διάφορες ομάδες, όπως οι μετανάστες και οι κάτω των 16 ετών, αλλά και θα προστεθούν πολίτες που δεν απογράφησαν.
Για να εξηγηθεί καλύτερα σε επίπεδο αριθμών το θέμα αρκεί να δούμε την περίπτωση της Α’ Θεσσαλονίκης. Ο μόνιμος πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ήταν 754.566, ενώ οι εγγεγραμμένοι ήταν πολλοί λιγότεροι (531.732).
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο έχει και με τον τρόπο που υπολογίζεται οι έδρες ανά νομό. Αυτό βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που προέρχεται από τη διαίρεση των εγγεγραμμένων σε όλη τη χώρα και του 285 που είναι οι έδρες πλην των 15 της επικρατείας. Από αυτή τη διαίρεση προκύπτει το εκλογικό μέτρο της χώρας. Αυτό πάλι διαιρείται με τους εγγεγραμμένους ανά εκλογική περιφέρεια και έτσι κουμπώνει ο αριθμός των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια.
Όσο δεν υπάρχουν τα τελικά νούμερα της απογραφής καμία σίγουρη πρόβλεψη δεν μπορεί να υπάρξει για το τι θα γίνει στις προσεχείς εκλογές. Όμως φαίνεται πως οι σχετικές προβλέψεις του Συντάγματος ουσιαστικά αναγκάζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εφαρμογή της απογραφής στις επόμενες εθνικές εκλογές. Σε αυτό συντείνουν και οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις. Η πρώτη έγινε κατά το τελευταίο μπρίφινγκ στη Θεσσαλονίκη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με τον νόμο και με τις προσεγγίσεις και τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών στις επόμενες εκλογές το 2023 κατά πάσα πιθανότητα θα πάμε με τη νέα απογραφή». Μία θέση την οποία επιβεβαιώνει και η σημερινή δήλωση του αρμόδιου υπουργού Μάκη Βορίδη στη «ΜτΚ». «Αν η ΕΛΣΤΑΤ οριστικοποιήσει τα τελικά αποτελέσματα και αυτό μπορεί να συμβεί τον Δεκέμβριο εμείς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε άμεσα στον επαναπροσδιορισμό των εκλογικών εδρών», σημειώνει ο κ. Βορίδης, Φέρνοντας τη νέα κατανομή των εδρών πιο κοντά.
Ο σχετικός αλγόριθμος ακόμη δεν υπάρχει, όμως οι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν και φαίνεται να καταλήγουν σε μία σειρά αλλαγών στις έδρες που σίγουρα θα επηρεάσουν τη δύναμη των κομμάτων σε όλη την Ελλάδα.
Η Βόρεια Ελλάδα
Για τη Βόρεια Ελλάδα οι πιο σημαντικές παρατηρήσεις είναι οι εξής:
- Στη Θράκη φαίνεται να μην υπάρχουν αλλαγές στις έδρες. Ο Έβρος εκλέγει 4 βουλευτές (3 η ΝΔ και 1 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κατανομή των εδρών το 2019), η Ροδόπη 3 έδρες (από 1 ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ) και η Ξάνθη επίσης 3 (από 1 ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ). Διαφοροποιήσεις στις έδρες είναι δύσκολο να συμβούν, αν και με την απλή αναλογική δεν είναι τόσο σίγουρη η έδρα του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη.
- Στην ανατολική Μακεδονία έχουμε μία πιθανή αλλαγή που αφορά στη Δράμα, όπου μπορεί οι 3 έδρες του νομού να γίνουν 2. Το 2019 στο νομό είχαν κερδίσει από 1 έδρα η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, που με τα νέα δεδομένα είναι πολύ απίθανο να εκλέξει και πάλι βουλευτή. Η Καβάλα παραμένει τετραεδική με τις εκλογές το 2019 να δίνουν 3 έδρες στη ΝΔ και 1 στον ΣΥΡΙΖΑ.
- Στην κεντρική Μακεδονία έχουμε πιθανές αλλαγές σε 5 νομούς. Η Α’ Θεσσαλονίκης όπως είπαμε από 16 είναι πολύ πιθανό να πάει στις 18, ενώ από 1 έδρα αναμένεται να χάσουν το Κιλκίς, που θα έχει τώρα 2 έδρες, η Πιερία και η Πέλλα που από τετραεδρικές μπορεί να γίνουν τριεδρικές, χωρίς να αποκλείεται να κερδίσει 1 έδρα η Β’ Θεσσαλονίκης. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκλογική περιφέρεια των Σερρών, όπου το 2019 είχαν εκλεγεί 6 βουλευτές (4 από τη ΝΔ και από 1 από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελληνική Λύση). Ενδιαφέρον γιατί τα σενάρια είναι δύο: Να χάσει ο νομός 1 ή 2 έδρες. Οπότε και η μοιρασιά των εδρών μεταξύ των κομμάτων θα είναι διαφορετική. Για την ιστορία το 2019 στο Κιλκίς οι έδρες είχαν πάει από 1 σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ενώ σε Πιερία και Πέλλα οι συσχετισμοί ήταν 3 προς 1 για τη ΝΔ.
Δυτική Μακεδονία
Αλώβητη δε θα μείνει από την απογραφή ούτε η Δυτική Μακεδονία. Εδώ από τους 4 νομούς ο μόνος που δεν αλλάζει είναι τα Γρεβενά που ήταν και παραμένουν μονοεδρικά (την έδρα το 2019 είχε κερδίσει η ΝΔ). Μία έδρα χάνει η Κοζάνη που από πενταεδρική μετατρέπεται σε τετραεδρική (το 2019 η ΝΔ είχε εκλέξει 4 βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ 1 στο νομό) και από 1 έδρα χάνουν η Φλώρινα και η Καστοριά που γίνονται μονοεδρικές και το 2019 είχαν αναδείξει τα δύο κόμματα ισόπαλα με 1-1 σε επίπεδο εδρών.
Συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα οι 76 βουλευτές που εκλέχτηκαν το 2019 στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ενδεχόμενο να περιοριστούν στους 69, με χαμένες συνολικά 8 εκλογικές περιφέρειες: Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πιερία, Πέλλα, Κοζάνη, Καστοριά και Φλώρινα, ενώ κερδισμένη θα είναι μόνο η Α’ Θεσσαλονίκης που θα κερδίσει 2 έδρες.
Να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα πολύ πιθανά σενάρια θα ισχύσουν για την πρώτη κάλπη που θα διεξαχθεί με την απλή αναλογική. Στη δεύτερη κάλπη, όπου θα ισχύει η ενισχυμένη αναλογική και το μπόνους των 50 εδρών, η ανάδειξη των εδρών θα είναι πολύ πιο ευνοϊκή για το πρώτο κόμμα, που σύμφωνα με τις σημερινές δημοσκοπήσεις είναι η ΝΔ.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07.08.2022
ΣΧΟΛΙΑ