ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέδωσε τα "κλειδιά" του ΥΜΑΘ η Κατερίνα Νοτοπούλου

Η πρώην υπουργός θα αφοσιωθεί στον αγώνα της για το δήμο Θεσσαλονίκης - Τι δήλωσε η νέα υπουργός Ελευθερία Χατζηγεωργίου

 19/02/2019 20:25

Παρέδωσε τα "κλειδιά" του ΥΜΑΘ η Κατερίνα Νοτοπούλου

Θεολόγος Ηλιού

Παρέδωσε τη σκυτάλη του ΥΜΑΘ η Κατερίνα Νοτοπούλου στην Ελευθερία Χατζηγεωργίου, δηλώνοντας πως από σήμερα θα αφοσιωθεί στον αγώνα για τον δήμο Θεσσαλονίκης.

H τελετή παράδοσης-παραλαβής έγινε στο ισόγειο του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, με τις δυο κύριες να κατεβαίνουν μαζί τα σκαλιά του διοικητηρίου. «Όλο αυτό το διάστημα που καλοθελητές συνειδητά διαστρέβλωναν, δεν λειτούργησα ούτε μια στιγμή ως κυβερνητικός τοπάρχης» δήλωσε στην αρχή της ομιλίας της η Κατερίνα Νοτοπούλου, αναπτύσσοντας στη συνέχεια όλα όσα έκανε τους μήνες που ήταν υπουργός Μακεδονίας Θράκης.

«Παραδίδω στην Ελευθερία Χατζηγεωργίου αυτό που οραματιστήκαμε. Το ΥΜΑΘ της εξωστρέφειας και του πολιτισμού, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης. Από σήμερα στρέφομαι με όλες μου τις δυνάμεις στη μάχη της τοπικής αυτοδιοίκησης για να μείνει η Θεσσαλονίκη πόλη ανοιχτή και δημοκρατική. Για να γίνει επιτέλους η Θεσσαλονίκη κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» είπε η Κατερίνα Νοτοπούλου και συνέχισε λέγοντας «σήμερα καλώ τη Θεσσαλονίκη να προχωρήσουμε μαζί, να σχεδιάσουμε, να ονειρευτούμε μαζί, να δουλέψουμε μαζί και να χαμογελάσουμε στο τέλος αυτής της διαδρομής μαζί» κατέληξε η απερχόμενη υπουργός καλώντας συγκινημένη στο βήμα την Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

ymath-paradosi-paralabi2.jpg

Θα συνεχίσει το έργο της αναβάθμισης η κ. Χατζηγεωργίου

«Η πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβω το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης ως υφυπουργός είναι βαθιά τιμητική και ιδιαίτερα καθώς έρχεται σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων για τη Βόρεια Ελλάδα, μια περιοχή που χτυπήθηκε με βαναυσότητα από την οικονομική κρίση, μια περιοχή που βίωσε τα αποτελέσματα των μνημονίων στον υπερθετικό βαθμό. Η αιτία αυτής της εξέλιξης είναι ότι για πολλά χρόνια η Βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονία και η Θράκη αφέθηκαν στην τύχη τους, αφέθηκαν να μαραζώσουν» δήλωσε η νέα υπουργός Μακεδονίας Θράκης, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα συνεχίσει το έργο της κυβέρνησης για την αναβάθμιση της βόρειας Ελλάδας. Φυσικά αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίζοντάς την πρότυπο και πως θα λειτουργήσει ως πυλώνας σταθερότητας και ανάπτυξης.

Τέλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία στην Κατερίνα Νοτοπούλου σημειώνοντας πως η υποψήφια δήμαρχος έχει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να μην γυρίσει η πόλη πίσω.

Ολόκληρη η ομιλία της νέας υφυπουργού:

Η πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβω το χαρτοφυλάκιο Μακεδονίας - Θράκης ως υφυπουργός Εσωτερικών είναι βαθιά τιμητική. Και ιδιαίτερα καθώς έρχεται σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων για τη Βόρεια Ελλάδα. Μια περιοχή που χτυπήθηκε με βαναυσότητα από την οικονομική κρίση. Μια περιοχή που βίωσε τα αποτελέσματα των μνημονίων στον υπερθετικό βαθμό.

Και η αιτία αυτής της εξέλιξης είναι προφανής. Για πάρα πολλά χρόνια η Βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονία και η Θράκη αφέθηκαν στην τύχη τους. Αφέθηκαν να μαραζώσουν. Χωρίς τα απαιτούμενα έργα υποδομής, χωρίς αναπτυξιακό σχεδιασμό, χωρίς παραγωγικές επενδύσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα τείχος προστασίας από τις καταστροφικές συνέπειες της κρίσης.

Και πάνω σε αυτό ακριβώς το υπόστρωμα της οικονομικής καχεξίας δημιουργήθηκε το εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη αντιδραστικών ιδεολογιών. Διότι οι πολιτικές ηγεσίες της περιοχής μας, είτε στο επίπεδο της κεντρικής διοίκησης είτε στην αυτοδιοίκηση επέλεξαν να καλύψουν την ανικανότητα τους κάτω από το πέπλο του εθνικισμού.

Δεν είχαν τίποτα απολύτως να αναδείξουν και ακριβώς γι’αυτό επιδόθηκαν σε εμπόριο ενός κακώς εννοούμενου πατριωτισμού.

Επιδόθηκαν στην καλλιέργεια του μίσους, του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας. Ήταν ο μοναδικός τρόπος για να καταφέρουν να επιβιώσουν πολιτικά. Και ξέρουμε πολύ καλά πλέον ότι η πολιτική αυτή επιβίωση ερχόταν με το αζημίωτο για μεγάλο τμήμα αυτού του προσωπικού. Όπως ξέρουμε και ότι ο ηθικός εκφυλισμός του συμβάδιζε με έναν αισθητικό εκφυλισμό που συμπαρέσυρε τα πάντα. Το ύφος, την γλώσσα, την παρουσία και τις παρεμβάσεις τους. Όμως η Βόρεια Ελλάδα αξίζει καλύτερα.

Η Μακεδονία αξίζει καλύτερα, η Θράκη αξίζει καλύτερα. Και αυτή την προσπάθεια να δώσουμε στη Βόρεια Ελλάδα αυτό που της αξίζει δεν την ξεκινάμε τώρα. Και ούτε είναι φυσικά αποσυνδεδεμένη και ανεξάρτητη από τη συνολική μας προσπάθεια να οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια έξω από την κρίση. Να την οδηγήσουμε στα πρώτα της βήματα έξω από το Μνημόνιο και τη διεθνή επιτροπεία.

Μέσα λοιπόν σε αυτά τα τέσσερα χρόνια έχουμε καταφέρει πολλά. Και για τη χώρα αλλά και για τη Βόρεια Ελλάδα.

Διότι πάντοτε το πρώτο μας μέλημα και η κορυφαία μας προτεραιότητα ήταν να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των πολλών.

Με την πολιτική μας για την εργασία και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων. Που έχει οδηγήσει στην αύξηση των εισοδημάτων του κόσμου της εργασίας για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια.

Με την πολιτική μας για τις υποδομές: Όπου έχουμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε σημαντικά έργα που αναβαθμίζουν τη θέση της Μακεδονίας και της Θράκης όχι μόνο εντός της χώρας αλλά και στα Βαλκάνια.

Με την πολιτική μας για ένα νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό και για την τόνωση της απασχόλησης. Σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2014 όπου στη Μακεδονία και στη Θράκη η ανεργία ήταν στο 27,3%, σήμερα έχει μειωθεί περίπου 8% και ανέρχεται στο 19,5%.

Με τη στήριξη της παραγωγής και των παραγωγικών δυνάμεων εδώ στο βορρά. Και την θεσμική αναγνώριση του συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ως ισότιμου των λοιπών αντιπροσωπευτικών εργοδοτικών οργανώσεων.

Με την πολιτική μας για τη στήριξη των ασθενέστερων και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αλλά και με την εμβληματική Συμφωνία των Πρεσπών. Που έδωσε μια επωφελή λύση σε μια ιστορική εκκρεμότητα δεκαετιών. Και αποτέλεσε την πρώτη νίκη της φιλίας και της αλληλεγγύης στα ταλαιπωρημένα Βαλκάνια του μίσους και του εθνικισμού. 

Μια συμφωνία πρότυπο όπως χαρακτηρίζετε από το διεθνή τύπου και τους διεθνείς οργανισμούς.

Μια συμφωνία πρότυπο για την επίλυση ταυτοτικών διαφορών για όλα τα κράτη του κόσμου.

Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι εθνικές αναδιπλώσεις και οι πολιτισμική καχυποψία οδηγούν σε εντάσεις και διευρύνουν τα ρήγματα μεταξύ εθνών και πολιτισμών εμείς ακολουθήσαμε έναν άλλο δρόμο.

Το δρόμο του διαλόγου, της συνεννόησης και της κατανόησης. Και καταφέραμε να δείξουμε ότι οι λαοί της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας μπορούν να οικοδομήσουν ένα μέλλον συνανάπτυξης και φιλίας.

Ξέρω πολύ καλά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών κινητοποίησε ευαισθησίες και φόβους. Κατά τη γνώμη μου αβάσιμους αλλά απολύτως πραγματικούς. Όμως το μέλλον θα αποδείξει ότι πρόκειται για μια συμφωνία σταθμό που όχι μόνο αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας αλλά την ίδια στιγμή δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για την οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη.

Μπορεί όμως και να τονώσει την αυτοπεποίθησή μας. Την αυτοπεποίθηση της χώρας μας και του λαού μας.

Διότι το κλείσιμο, η αναδίπλωση, ο φόβος δεν ταιριάζουν στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα που αποτελεί διαχρονικά εμπορικό και πολιτιστικό σταυροδρόμι.

Και αυτό είναι και θα είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα.

Αρκεί να έχουμε την αναγκαία αυτοπεποίθηση να ανοιχτούμε στον κόσμο και να το αξιοποιήσουμε.

Με αυτές τις πολιτικές προτεραιότητες και με αυτό το στρατηγικό σχέδιο δεσμεύομαι να συνεχίσω την μεγάλη αυτή προσπάθεια της κυβέρνησης για την αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας. Πρόκειται φυσικά για έργο δύσκολο και απαιτητικό.

Όμως με τη βοήθεια των πολιτών και των ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς μπορούμε να συνεχίσουμε την πορεία της οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης του τόπου μας.

Κυρίες και κύριοι, Η δουλειά που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα στο χαρτοφυλάκιο Μακεδονίας – Θράκης είναι υποδειγματική.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου με συνέπεια και με αίσθηση καθήκοντος τίμησε την θέση αυτή και την υπηρέτησε με ήθος και αυταπάρνηση.

Σήμερα καλείται να συνεχίσει τον αγώνα από μια άλλη θέση. Εκείνη της υποψήφιας δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Και νομίζω ότι και αυτός ο αγώνας έχει μια τεράστια συμβολική και πολιτική σημασία.

Διότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να συνεχίσει να είναι φάρος ανεκτικότητας, αλληλεγγύης και προόδου.

Οι προοδευτικές δυνάμεις της πόλης οφείλουν συσπειρωμένες και χωρίς αποκλεισμούς να συνεχίσουν τη μάχη απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης και της αντίδρασης που ξυπνάνε σε όλους και σε όλες μας μνήμες από σκοτεινές εποχές.

Από τις εποχές που στην πόλη μας κυριαρχούσαν τα θεσμικά και παραθεσμικά δίκτυα της διαπλοκής.

Όπου κυριαρχούσε ο διχασμός και η αδιαφορία για τις ανάγκες και τα συμφέροντα των πολιτών. 

Δεν πρέπει λοιπόν να επιτρέψουμε την επιστροφή αυτού του καθεστώτος της παρακμής και του εκφυλισμού.

Πρέπει όλοι και όλες να δώσουμε αυτή τη μάχη με αισιοδοξία και θέληση. Για να είναι η Θεσσαλονίκη μια πόλη πρότυπο δημοκρατίας και προόδου.

Και η Κατερίνα είμαι βέβαιη ότι είναι η καταλληλότερη για να δώσει σε αυτόν τον αγώνα νικηφόρα προοπτική.

Η δουλειά της στο χαρτοφυλάκιο αυτό είναι η επαρκέστερη εγγύηση.

Σας ευχαριστώ

Ολόκληρη η ομιλία της Κατερίνας Νοτοπούλου: 

Πριν λίγους μήνες, που ανέλαβα το ΥΜΑΘ είχα να αντιμετωπίσω μια μεγάλη πρόκληση. Να γίνουν πολλά σε μικρό χρονικό ορίζοντα, που έγινε ακόμη μικρότερος, για να παλέψουμε ΜΑΖΙ για μία ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση: την προοδευτική Θεσσαλονίκη, την πόλη μας, απαλλαγμένη από τις συντηρητικές ομάδες συμφερόντων και τακτικές, δογματισμούς που μας κρατούσαν καθηλωμένους για δεκαετίες.

Κλείνοντας λοιπόν, αυτή τη σύντομη αλλά και τόσο πυκνή σε δράσεις, πράξεις, αλλά και συναισθήματα διαδρομή, αν και δεν συνηθίζεται, θα σας πω τι δεν κάναμε.

  • ●  Δεν κλειστήκαμε στις επιβλητικές αίθουσες του Διοικητηρίου
  • ● Δεν φοβηθήκαμε τις συνεργασίες
  • ● Δεν επιλέξαμε διοικήσεις με βάση την κομματική ταυτότητα
  • ● Δεν φερθήκαμε στο ΥΜΑΘ σαν πολιτικό μαγαζί, βάλαμε τέλος στις χρηματοδοτήσεις σε ημέτερους.

Μα πάνω απ’ όλα δεν παρασυρθήκαμε σε λογικές εσωστρέφειας, αδράνειας και εφησυχασμού.

Αντίθετα, σε μία εποχή που πρακτικές εκφοβισμού απειλούν την κοινωνία μας,  Εμείς επιλέξαμε τις ανοιχτές πόρτες - το διάλογο- τη συνεργασία. Όλο αυτό το διάστημα, παρά τα όσα διάφοροι καλοθελητές συνειδητά διαστρέβλωναν, δεν λειτούργησα ούτε μια στιγμή, ως κυβερνητικός τοπάρχης, αλλά ενεργούσα διαρκώς ως εκπρόσωπος των ανθρώπων της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας για όλες και όλους εμάς. Δίνοντας και κερδίζοντας μάχες στα κέντρα των αποφάσεων, σε όλη την κυβερνητική ιεραρχία.

Και επειδή αρκετά μίλησαν άλλοι για εμάς σκορπίζοντας ψέματα για μία ακόμα φορά, εμείς μιλάμε μέσα από τα πεπραγμένα μας. Ανοίξαμε το ΥΜΑΘ, σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, σε κάθε νομό, πόλη, χωριό, φορέα, συλλογικότητα.

Ανοίξαμε το κτίριο του Διοικητηρίου στους πολίτες, μαθητές και ενήλικες. Το Διοικητήριο είναι το χτιστό αποτύπωμα πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Μακεδονίας και της Θράκης που όμως ήταν απρόσιτο και απόμακρο. Σήμερα, το ΥΜΑΘ είναι αλλιώς. Είναι οργανικό κομμάτι της ζωής στη Βόρεια Ελλάδα. Δώσαμε χώρο έκφρασης σε νέους ανθρώπους και σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες γιατί πιστεύουμε στις φρέσκες ιδέες και τη δημιουργικότητα των νέων. Αλλά και γιατί πιστεύουμε στη δύναμη ψυχής των συναισθημάτων μας.

Υλοποιήσαμε λοιπόν, 2 νέα έργα με στόχο την ενίσχυση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων αλλά και τη νέα γενιά.

Συγκεκριμένα.

  • ● Πρόγραμμα “ΣΤΗΡΙΖΩ” , συνολικού προϋπολογισμού 195.000 ευρώ, που αφορούν ενεργητικές πολιτικές στήριξης των ΑΜΕΑ.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το συντονιστικό μηχανισμό για την αναπηρία και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

  • ● Το πρόγραμμα “Νεανικές Δράσεις” συνολικού προϋπολογισμού 210.000 ευρώ με την αρωγή της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Ειδικά ως προς το πρόγραμμα αυτό, απάντηση στη σπέκουλα οι ίδιες οι δράσεις των νέων ανθρώπων που ονειρεύονται και πράττουν

Τα δύο παραπάνω έργα υλοποιούνται με ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ και συμμετέχουν φορείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Επενδύσαμε στις συνεργασίες και την ενδυνάμωση των σχέσεων όλων των φορέων για την επίλυση κοινών προβλημάτων. Προτάξαμε τη λογική της διαβούλευσης, έναντι των μονομερών ενεργειών.

Το εγκαταλελειμμένο κυβερνείο – το παλατάκι, πήρε και αυτό το δρόμο του. Υποβάλαμε με την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης μια ολοκληρωμένη πρόταση ωρίμανσης μελέτης, αποκατάστασης, επανάχρησης του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου και απόδοση νέων χρήσεων και λειτουργιών.

Την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης, την οποία κρατήσαμε στη ζωή, αναμορφώνοντας το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας και ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή φορέων στην μετοχική της σύνθεση. Έτσι ώστε, η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης πλέον, να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο ολιστικού σχεδιασμού του μητροπολιτικού συγκροτήματος.

  • ● Πήραμε την πρωτοβουλία και με την πολύτιμη βοήθεια των Κτιριακών Υποδομών και του αρμόδιου υπουργείου δρομολογούμε τα έργα σχολικής στέγης σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και επισκευές στο Θεαγένειο και το ΑΧΕΠΑ.
  • ● Παράλληλα το ΥΜΑΘ στήριξε τις σχολικές μονάδες παρέχοντας εξοπλισμό
  • ● Σε συνεργασία με τη ΓΑΙΟΣΕ φτιάχνουμε το πάρκο μνήμης, ένα ακόμα έργο που αναβαθμίζει τη Δυτική Θεσσαλονίκη.
  • ● Προωθήσαμε πρωτοβουλίες για την στήριξη των εργαζομένων και των επαγγελματιών στη Μακεδονία και τη Θράκη καθώς γίναμε κοινωνοί των αιτημάτων τους κατά την περιοδεία μας στις περιοχές αυτές.
  • ● Μεριμνήσαμε άμεσα για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού Κόλπου και την αντιμετώπιση των έκτακτων φαινομένων.
  • ● Η πλατεία Διοικητηρίου θέμα των ημερών μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης της αποκατάστασης της και οι μνημειακοί χώροι αυτής της πόλης εξετάζονται ένας προς έναν με τη συνεργασία συναρμόδιων φορέων.
  • ● Αποκαταστήσαμε την ιστορική αλήθεια με πλήθος παρεμβάσεων, εκδηλώσεων, συνεδρίων αλλά και διαβουλεύσεων.
  • ● Αποκαταστήσαμε αδικίες όπως αυτή της διαγραφής εβραίων συμπολιτών μας από τα μητρώα των επαγγελματικών συλλόγων.
  • ● Ανοίγουμε το ιστορικό αρχείο του ΥΜΑΘ. Αυτό ήταν πάγιο αίτημα της ερευνητικής κοινότητας αλλά και των φορέων της Μακεδονίας και Θράκης.

Φίλες και φίλοι,

ουσιαστικότερο όλων είναι πως επαναπροσδιορίσαμε το στρατηγικό ρόλο του ΥΜΑΘ.

Το ΥΜΑΘ σήμερα έχει σχεδιασμό, παράγει πολιτική. Αναπτυξιακή πολιτική.

  • ● Το τμήμα συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και περιφερειακής ανάπτυξης διαχειρίζεται 3 εγκεκριμένα έργα ως εταίρος και 1 ως επικεφαλής εταίρος. Επίσης, έχουμε καταθέσει και άλλες 3 προτάσεις.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του αναπτυξιακού νόμου 4399/16, υποστηρίζονται 5 καθεστώτα ενίσχυσης και 2 κύκλοι υποβολής σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Από τον Σεπτέμβρη υλοποιήθηκαν 13 επενδυτικά σχέδια. Δόθηκαν δηλαδή 16.576.384 και 1.170.824 ευρώ ως φοροαπαλλαγή.

Η Βόρεια Ελλάδα λοιπόν σήμερα μπορούμε με αποδείξεις να πούμε ότι έχει γίνει επενδυτικός προορισμός. 553 θέσεις εργασίας εκ των οποίων 144 νέες.

Ο λόγος συνειρμικά μιας και μιλάμε για επενδύσεις πηγαίνει στην πολύπαθη ΑΖΚ.

Η ΑΖΚ έχει πια ουσιαστικό ρόλο πέρα από αφήγημα.

  • Ενισχύουμε τη ζώνη,
  • αυξάνουμε τον προϋπολογισμό της και λύνουμε το πρόβλημα της υποστελέχωσης μέσω της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

 ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να αξιοποιήσουμε το οικοσύστημα καινοτομίας της περιοχής.

  • προχωράμε άμεσα τις διαδικασίες μετεγκατάστασης της ζώνης και της δημιουργίας θερμοκοιτίδας για start-ups στο κέντρο της πόλης,
  • ταυτόχρονα όμως προχωράμε στη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου που ευελπιστούμε να αποτελέσει τον πόλο δημιουργίας ενός mega project.

Παρακολουθήσατε άλλωστε τις ζυμώσεις με την Innovation Authority του Ισραήλ αλλά και  τη  διεθνή δικτύωση της ζώνης. Σύντομα θα δείτε εξελίξεις.

Για τη ΔΕΘ προχωράμε εντός σχεδιαγράμματος στην ανάπλαση του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου ενώ οι συνεργασίες εντός ΔΕΘ μετατρέπονται σε σταθερές εμπορικές συμμαχίες.

Στην ΕΥΑΘ διασφαλίσαμε το δημόσιο χαρακτήρα του νερού. Η ευθύνη τώρα είναι στους δήμους. Και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε αυτοδιοικητικά. Οι δήμοι  οφείλουν να ανταποκριθούν στην διαχείριση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της. Η ΕΥΑΘ προχωρά ήδη σε υδροδοτικά έργα, τις απαραίτητες επενδύσεις, αλλά και σε νέα τιμολογιακή πολιτική που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Για όλα τα παραπάνω αλλά και για όσα ακολουθούν θα ήθελα να ευχαριστήσω

  1. 1. τους εργαζομένους, τα στελέχη του ΥΜΑΘ, που απέδειξαν ότι μπορούν και τα καταφέρνουν και σήμερα το ΥΜΑΘ είναι αλλιώς.
  2. 2. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΠΘ για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο μου. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος πρωθυπουργός που έστρεψε το βλέμμα στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων και των φορέων της Μακεδονίας και της Θράκης, και σήμερα, η Μακεδονία και Θράκη ηγούνται της αναπτυξιακής προσπάθειας, τώρα που η χώρα βγήκε από τα δεσμά των μνημονίων.
  1. 3. Τον Υπουργό Εσωτερικών, για την έμπρακτη στήριξη του στους δήμους της Μακεδονίας και της Θράκης.
  2. 4. Ευχαριστώ και τον Γιώργο Αγγελόπουλο μαζί με όλη του την ομάδα. Ήμασταν κοινή ομάδα.
  3. 5. Τους συνεργάτες μου για όσα ζήσαμε μαζί. Τους ανθρώπους μου. Άξιους ανθρώπους.

Είμαι υπερήφανη που κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο ΥΜΑΘ, που άλλοτε συντηρούσε αφηγήματα περί Μακεδονίας εν κινδύνω, βάλαμε σφραγίδα ειρήνης στα Βαλκάνια. Προστατεύσαμε τα εθνικά μας συμφέροντα και αποκτήσαμε έναν σύμμαχο και φίλο, μέσα από μια έντιμη συμφωνία.

Η Μακεδονία και η Θράκη είναι πύλη ειρήνης και πόλος ανάπτυξης στα Βαλκάνια, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το ΥΜΑΘ ηγείται της προσπάθειας βαλκανικής συνανάπτυξης. Και αυτό είναι μία νέα- σπουδαία αρμοδιότητα. Εντός του Μαρτίου σχεδιάσαμε και θα πραγματοποιηθεί το 1ο Διαβαλκανικό Φόρουμ Επιχειρηματικότητας και Υποδομών και είμαστε χαρούμενοι αλλά και υπερήφανοι για αυτό. Κορύφωση των προσπαθειών αυτών, αποτελεί η ίδρυση, εντός του α' εξαμήνου 2019, η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας με έδρα την Θεσσαλονίκη και το ΥΜΑΘ και με σκοπό την προώθηση της αναπτυξιακής συνεργασίας στα Βαλκάνια.

Το τιμόνι του ΥΜΑΘ πλέον το κρατά η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, μια νέα, μαχητική, αποτελεσματική γυναίκα, που θα τα υλοποιήσει με επιτυχία. Με την Ελευθερία συναντηθήκαμε στους πρώτους κοινωνικούς αγώνες, αγωνιστήκαμε μαζί. Στη συνέχεια συνεργαστήκαμε άψογα. Ελευθερία σε καλωσορίζω με πολλή χαρά και πολλές ευχές στο ΥΜΑΘ.

Θα έχεις μια παραγωγική θητεία.

Φίλες και φίλοι,

όταν ανέλαβα είχα δηλώσει πως οραματιζόμαστε το ΥΜΑΘ να είναι με μεγαλύτερη ένταση τόπος σχεδιασμού και υλοποίησης παραγωγικών αναπτυξιακών πολιτικών εντός και εκτός συνόρων.

Σήμερα λοιπόν, με μεγάλη ικανοποίηση παραδίδω στην Ελευθερία Χατζηγεωργίου αυτό που οραματιστήκαμε. Το ΥΜΑΘ της εξωστρέφειας και του πολιτισμού, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης.

Από σήμερα στρέφομαι με όλες μου τις δυνάμεις με όλη μου την ψυχή και την καρδιά στη μάχη της αυτοδιοίκησης για να μείνει η Θεσσαλονίκη πόλη ανοιχτή και δημοκρατική.

Για να γίνει επιτέλους η Θεσσαλονίκη κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο αγώνας που δώσαμε όλο αυτό το διάστημα για να πετύχουμε τους στόχους μας δυνάμωσε. Οι αντίξοες συνθήκες μας ωρίμασαν και οι πολεμική αυτών που θέλουν τον τόπο να παραμένει στο τέλμα που τον είχαν φέρει, μας πεισμώνει.

Η παραγωγή έργου, τα ορατά και απτά αποτελέσματα στα μάτια και τις ζωές των πολλών είναι που έχουν αξία.

Αυτά φέρνουν το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων. Αυτή είναι η δική μου αντίληψη για τα δημόσια πράγματα. Και έτσι θα συνεχίσω. Σήμερα λοιπόν καλώ τη Θεσσαλονίκη να προχωρήσουμε μαζί, να σχεδιάσουμε μαζί, να δουλέψουμε μαζί. Να χαμογελάσουμε στο τέλος αυτής της διαδρομής, όλοι μαζί.

Σας ευχαριστώ όλους και όλες πολύ!

Παρέδωσε τη σκυτάλη του ΥΜΑΘ η Κατερίνα Νοτοπούλου στην Ελευθερία Χατζηγεωργίου, δηλώνοντας πως από σήμερα θα αφοσιωθεί στον αγώνα για τον δήμο Θεσσαλονίκης.

H τελετή παράδοσης-παραλαβής έγινε στο ισόγειο του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, με τις δυο κύριες να κατεβαίνουν μαζί τα σκαλιά του διοικητηρίου. «Όλο αυτό το διάστημα που καλοθελητές συνειδητά διαστρέβλωναν, δεν λειτούργησα ούτε μια στιγμή ως κυβερνητικός τοπάρχης» δήλωσε στην αρχή της ομιλίας της η Κατερίνα Νοτοπούλου, αναπτύσσοντας στη συνέχεια όλα όσα έκανε τους μήνες που ήταν υπουργός Μακεδονίας Θράκης.

«Παραδίδω στην Ελευθερία Χατζηγεωργίου αυτό που οραματιστήκαμε. Το ΥΜΑΘ της εξωστρέφειας και του πολιτισμού, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης. Από σήμερα στρέφομαι με όλες μου τις δυνάμεις στη μάχη της τοπικής αυτοδιοίκησης για να μείνει η Θεσσαλονίκη πόλη ανοιχτή και δημοκρατική. Για να γίνει επιτέλους η Θεσσαλονίκη κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» είπε η Κατερίνα Νοτοπούλου και συνέχισε λέγοντας «σήμερα καλώ τη Θεσσαλονίκη να προχωρήσουμε μαζί, να σχεδιάσουμε, να ονειρευτούμε μαζί, να δουλέψουμε μαζί και να χαμογελάσουμε στο τέλος αυτής της διαδρομής μαζί» κατέληξε η απερχόμενη υπουργός καλώντας συγκινημένη στο βήμα την Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

ymath-paradosi-paralabi2.jpg

Θα συνεχίσει το έργο της αναβάθμισης η κ. Χατζηγεωργίου

«Η πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβω το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης ως υφυπουργός είναι βαθιά τιμητική και ιδιαίτερα καθώς έρχεται σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων για τη Βόρεια Ελλάδα, μια περιοχή που χτυπήθηκε με βαναυσότητα από την οικονομική κρίση, μια περιοχή που βίωσε τα αποτελέσματα των μνημονίων στον υπερθετικό βαθμό. Η αιτία αυτής της εξέλιξης είναι ότι για πολλά χρόνια η Βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονία και η Θράκη αφέθηκαν στην τύχη τους, αφέθηκαν να μαραζώσουν» δήλωσε η νέα υπουργός Μακεδονίας Θράκης, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα συνεχίσει το έργο της κυβέρνησης για την αναβάθμιση της βόρειας Ελλάδας. Φυσικά αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίζοντάς την πρότυπο και πως θα λειτουργήσει ως πυλώνας σταθερότητας και ανάπτυξης.

Τέλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία στην Κατερίνα Νοτοπούλου σημειώνοντας πως η υποψήφια δήμαρχος έχει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να μην γυρίσει η πόλη πίσω.

Ολόκληρη η ομιλία της νέας υφυπουργού:

Η πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβω το χαρτοφυλάκιο Μακεδονίας - Θράκης ως υφυπουργός Εσωτερικών είναι βαθιά τιμητική. Και ιδιαίτερα καθώς έρχεται σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων για τη Βόρεια Ελλάδα. Μια περιοχή που χτυπήθηκε με βαναυσότητα από την οικονομική κρίση. Μια περιοχή που βίωσε τα αποτελέσματα των μνημονίων στον υπερθετικό βαθμό.

Και η αιτία αυτής της εξέλιξης είναι προφανής. Για πάρα πολλά χρόνια η Βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονία και η Θράκη αφέθηκαν στην τύχη τους. Αφέθηκαν να μαραζώσουν. Χωρίς τα απαιτούμενα έργα υποδομής, χωρίς αναπτυξιακό σχεδιασμό, χωρίς παραγωγικές επενδύσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα τείχος προστασίας από τις καταστροφικές συνέπειες της κρίσης.

Και πάνω σε αυτό ακριβώς το υπόστρωμα της οικονομικής καχεξίας δημιουργήθηκε το εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη αντιδραστικών ιδεολογιών. Διότι οι πολιτικές ηγεσίες της περιοχής μας, είτε στο επίπεδο της κεντρικής διοίκησης είτε στην αυτοδιοίκηση επέλεξαν να καλύψουν την ανικανότητα τους κάτω από το πέπλο του εθνικισμού.

Δεν είχαν τίποτα απολύτως να αναδείξουν και ακριβώς γι’αυτό επιδόθηκαν σε εμπόριο ενός κακώς εννοούμενου πατριωτισμού.

Επιδόθηκαν στην καλλιέργεια του μίσους, του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας. Ήταν ο μοναδικός τρόπος για να καταφέρουν να επιβιώσουν πολιτικά. Και ξέρουμε πολύ καλά πλέον ότι η πολιτική αυτή επιβίωση ερχόταν με το αζημίωτο για μεγάλο τμήμα αυτού του προσωπικού. Όπως ξέρουμε και ότι ο ηθικός εκφυλισμός του συμβάδιζε με έναν αισθητικό εκφυλισμό που συμπαρέσυρε τα πάντα. Το ύφος, την γλώσσα, την παρουσία και τις παρεμβάσεις τους. Όμως η Βόρεια Ελλάδα αξίζει καλύτερα.

Η Μακεδονία αξίζει καλύτερα, η Θράκη αξίζει καλύτερα. Και αυτή την προσπάθεια να δώσουμε στη Βόρεια Ελλάδα αυτό που της αξίζει δεν την ξεκινάμε τώρα. Και ούτε είναι φυσικά αποσυνδεδεμένη και ανεξάρτητη από τη συνολική μας προσπάθεια να οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια έξω από την κρίση. Να την οδηγήσουμε στα πρώτα της βήματα έξω από το Μνημόνιο και τη διεθνή επιτροπεία.

Μέσα λοιπόν σε αυτά τα τέσσερα χρόνια έχουμε καταφέρει πολλά. Και για τη χώρα αλλά και για τη Βόρεια Ελλάδα.

Διότι πάντοτε το πρώτο μας μέλημα και η κορυφαία μας προτεραιότητα ήταν να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των πολλών.

Με την πολιτική μας για την εργασία και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων. Που έχει οδηγήσει στην αύξηση των εισοδημάτων του κόσμου της εργασίας για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια.

Με την πολιτική μας για τις υποδομές: Όπου έχουμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε σημαντικά έργα που αναβαθμίζουν τη θέση της Μακεδονίας και της Θράκης όχι μόνο εντός της χώρας αλλά και στα Βαλκάνια.

Με την πολιτική μας για ένα νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό και για την τόνωση της απασχόλησης. Σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2014 όπου στη Μακεδονία και στη Θράκη η ανεργία ήταν στο 27,3%, σήμερα έχει μειωθεί περίπου 8% και ανέρχεται στο 19,5%.

Με τη στήριξη της παραγωγής και των παραγωγικών δυνάμεων εδώ στο βορρά. Και την θεσμική αναγνώριση του συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ως ισότιμου των λοιπών αντιπροσωπευτικών εργοδοτικών οργανώσεων.

Με την πολιτική μας για τη στήριξη των ασθενέστερων και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αλλά και με την εμβληματική Συμφωνία των Πρεσπών. Που έδωσε μια επωφελή λύση σε μια ιστορική εκκρεμότητα δεκαετιών. Και αποτέλεσε την πρώτη νίκη της φιλίας και της αλληλεγγύης στα ταλαιπωρημένα Βαλκάνια του μίσους και του εθνικισμού. 

Μια συμφωνία πρότυπο όπως χαρακτηρίζετε από το διεθνή τύπου και τους διεθνείς οργανισμούς.

Μια συμφωνία πρότυπο για την επίλυση ταυτοτικών διαφορών για όλα τα κράτη του κόσμου.

Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι εθνικές αναδιπλώσεις και οι πολιτισμική καχυποψία οδηγούν σε εντάσεις και διευρύνουν τα ρήγματα μεταξύ εθνών και πολιτισμών εμείς ακολουθήσαμε έναν άλλο δρόμο.

Το δρόμο του διαλόγου, της συνεννόησης και της κατανόησης. Και καταφέραμε να δείξουμε ότι οι λαοί της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας μπορούν να οικοδομήσουν ένα μέλλον συνανάπτυξης και φιλίας.

Ξέρω πολύ καλά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών κινητοποίησε ευαισθησίες και φόβους. Κατά τη γνώμη μου αβάσιμους αλλά απολύτως πραγματικούς. Όμως το μέλλον θα αποδείξει ότι πρόκειται για μια συμφωνία σταθμό που όχι μόνο αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας αλλά την ίδια στιγμή δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για την οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη.

Μπορεί όμως και να τονώσει την αυτοπεποίθησή μας. Την αυτοπεποίθηση της χώρας μας και του λαού μας.

Διότι το κλείσιμο, η αναδίπλωση, ο φόβος δεν ταιριάζουν στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα που αποτελεί διαχρονικά εμπορικό και πολιτιστικό σταυροδρόμι.

Και αυτό είναι και θα είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα.

Αρκεί να έχουμε την αναγκαία αυτοπεποίθηση να ανοιχτούμε στον κόσμο και να το αξιοποιήσουμε.

Με αυτές τις πολιτικές προτεραιότητες και με αυτό το στρατηγικό σχέδιο δεσμεύομαι να συνεχίσω την μεγάλη αυτή προσπάθεια της κυβέρνησης για την αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας. Πρόκειται φυσικά για έργο δύσκολο και απαιτητικό.

Όμως με τη βοήθεια των πολιτών και των ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς μπορούμε να συνεχίσουμε την πορεία της οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης του τόπου μας.

Κυρίες και κύριοι, Η δουλειά που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα στο χαρτοφυλάκιο Μακεδονίας – Θράκης είναι υποδειγματική.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου με συνέπεια και με αίσθηση καθήκοντος τίμησε την θέση αυτή και την υπηρέτησε με ήθος και αυταπάρνηση.

Σήμερα καλείται να συνεχίσει τον αγώνα από μια άλλη θέση. Εκείνη της υποψήφιας δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Και νομίζω ότι και αυτός ο αγώνας έχει μια τεράστια συμβολική και πολιτική σημασία.

Διότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να συνεχίσει να είναι φάρος ανεκτικότητας, αλληλεγγύης και προόδου.

Οι προοδευτικές δυνάμεις της πόλης οφείλουν συσπειρωμένες και χωρίς αποκλεισμούς να συνεχίσουν τη μάχη απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης και της αντίδρασης που ξυπνάνε σε όλους και σε όλες μας μνήμες από σκοτεινές εποχές.

Από τις εποχές που στην πόλη μας κυριαρχούσαν τα θεσμικά και παραθεσμικά δίκτυα της διαπλοκής.

Όπου κυριαρχούσε ο διχασμός και η αδιαφορία για τις ανάγκες και τα συμφέροντα των πολιτών. 

Δεν πρέπει λοιπόν να επιτρέψουμε την επιστροφή αυτού του καθεστώτος της παρακμής και του εκφυλισμού.

Πρέπει όλοι και όλες να δώσουμε αυτή τη μάχη με αισιοδοξία και θέληση. Για να είναι η Θεσσαλονίκη μια πόλη πρότυπο δημοκρατίας και προόδου.

Και η Κατερίνα είμαι βέβαιη ότι είναι η καταλληλότερη για να δώσει σε αυτόν τον αγώνα νικηφόρα προοπτική.

Η δουλειά της στο χαρτοφυλάκιο αυτό είναι η επαρκέστερη εγγύηση.

Σας ευχαριστώ

Ολόκληρη η ομιλία της Κατερίνας Νοτοπούλου: 

Πριν λίγους μήνες, που ανέλαβα το ΥΜΑΘ είχα να αντιμετωπίσω μια μεγάλη πρόκληση. Να γίνουν πολλά σε μικρό χρονικό ορίζοντα, που έγινε ακόμη μικρότερος, για να παλέψουμε ΜΑΖΙ για μία ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση: την προοδευτική Θεσσαλονίκη, την πόλη μας, απαλλαγμένη από τις συντηρητικές ομάδες συμφερόντων και τακτικές, δογματισμούς που μας κρατούσαν καθηλωμένους για δεκαετίες.

Κλείνοντας λοιπόν, αυτή τη σύντομη αλλά και τόσο πυκνή σε δράσεις, πράξεις, αλλά και συναισθήματα διαδρομή, αν και δεν συνηθίζεται, θα σας πω τι δεν κάναμε.

  • ●  Δεν κλειστήκαμε στις επιβλητικές αίθουσες του Διοικητηρίου
  • ● Δεν φοβηθήκαμε τις συνεργασίες
  • ● Δεν επιλέξαμε διοικήσεις με βάση την κομματική ταυτότητα
  • ● Δεν φερθήκαμε στο ΥΜΑΘ σαν πολιτικό μαγαζί, βάλαμε τέλος στις χρηματοδοτήσεις σε ημέτερους.

Μα πάνω απ’ όλα δεν παρασυρθήκαμε σε λογικές εσωστρέφειας, αδράνειας και εφησυχασμού.

Αντίθετα, σε μία εποχή που πρακτικές εκφοβισμού απειλούν την κοινωνία μας,  Εμείς επιλέξαμε τις ανοιχτές πόρτες - το διάλογο- τη συνεργασία. Όλο αυτό το διάστημα, παρά τα όσα διάφοροι καλοθελητές συνειδητά διαστρέβλωναν, δεν λειτούργησα ούτε μια στιγμή, ως κυβερνητικός τοπάρχης, αλλά ενεργούσα διαρκώς ως εκπρόσωπος των ανθρώπων της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας για όλες και όλους εμάς. Δίνοντας και κερδίζοντας μάχες στα κέντρα των αποφάσεων, σε όλη την κυβερνητική ιεραρχία.

Και επειδή αρκετά μίλησαν άλλοι για εμάς σκορπίζοντας ψέματα για μία ακόμα φορά, εμείς μιλάμε μέσα από τα πεπραγμένα μας. Ανοίξαμε το ΥΜΑΘ, σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, σε κάθε νομό, πόλη, χωριό, φορέα, συλλογικότητα.

Ανοίξαμε το κτίριο του Διοικητηρίου στους πολίτες, μαθητές και ενήλικες. Το Διοικητήριο είναι το χτιστό αποτύπωμα πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Μακεδονίας και της Θράκης που όμως ήταν απρόσιτο και απόμακρο. Σήμερα, το ΥΜΑΘ είναι αλλιώς. Είναι οργανικό κομμάτι της ζωής στη Βόρεια Ελλάδα. Δώσαμε χώρο έκφρασης σε νέους ανθρώπους και σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες γιατί πιστεύουμε στις φρέσκες ιδέες και τη δημιουργικότητα των νέων. Αλλά και γιατί πιστεύουμε στη δύναμη ψυχής των συναισθημάτων μας.

Υλοποιήσαμε λοιπόν, 2 νέα έργα με στόχο την ενίσχυση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων αλλά και τη νέα γενιά.

Συγκεκριμένα.

  • ● Πρόγραμμα “ΣΤΗΡΙΖΩ” , συνολικού προϋπολογισμού 195.000 ευρώ, που αφορούν ενεργητικές πολιτικές στήριξης των ΑΜΕΑ.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το συντονιστικό μηχανισμό για την αναπηρία και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

  • ● Το πρόγραμμα “Νεανικές Δράσεις” συνολικού προϋπολογισμού 210.000 ευρώ με την αρωγή της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Ειδικά ως προς το πρόγραμμα αυτό, απάντηση στη σπέκουλα οι ίδιες οι δράσεις των νέων ανθρώπων που ονειρεύονται και πράττουν

Τα δύο παραπάνω έργα υλοποιούνται με ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ και συμμετέχουν φορείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Επενδύσαμε στις συνεργασίες και την ενδυνάμωση των σχέσεων όλων των φορέων για την επίλυση κοινών προβλημάτων. Προτάξαμε τη λογική της διαβούλευσης, έναντι των μονομερών ενεργειών.

Το εγκαταλελειμμένο κυβερνείο – το παλατάκι, πήρε και αυτό το δρόμο του. Υποβάλαμε με την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης μια ολοκληρωμένη πρόταση ωρίμανσης μελέτης, αποκατάστασης, επανάχρησης του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου και απόδοση νέων χρήσεων και λειτουργιών.

Την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης, την οποία κρατήσαμε στη ζωή, αναμορφώνοντας το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας και ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή φορέων στην μετοχική της σύνθεση. Έτσι ώστε, η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης πλέον, να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο ολιστικού σχεδιασμού του μητροπολιτικού συγκροτήματος.

  • ● Πήραμε την πρωτοβουλία και με την πολύτιμη βοήθεια των Κτιριακών Υποδομών και του αρμόδιου υπουργείου δρομολογούμε τα έργα σχολικής στέγης σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και επισκευές στο Θεαγένειο και το ΑΧΕΠΑ.
  • ● Παράλληλα το ΥΜΑΘ στήριξε τις σχολικές μονάδες παρέχοντας εξοπλισμό
  • ● Σε συνεργασία με τη ΓΑΙΟΣΕ φτιάχνουμε το πάρκο μνήμης, ένα ακόμα έργο που αναβαθμίζει τη Δυτική Θεσσαλονίκη.
  • ● Προωθήσαμε πρωτοβουλίες για την στήριξη των εργαζομένων και των επαγγελματιών στη Μακεδονία και τη Θράκη καθώς γίναμε κοινωνοί των αιτημάτων τους κατά την περιοδεία μας στις περιοχές αυτές.
  • ● Μεριμνήσαμε άμεσα για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού Κόλπου και την αντιμετώπιση των έκτακτων φαινομένων.
  • ● Η πλατεία Διοικητηρίου θέμα των ημερών μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης της αποκατάστασης της και οι μνημειακοί χώροι αυτής της πόλης εξετάζονται ένας προς έναν με τη συνεργασία συναρμόδιων φορέων.
  • ● Αποκαταστήσαμε την ιστορική αλήθεια με πλήθος παρεμβάσεων, εκδηλώσεων, συνεδρίων αλλά και διαβουλεύσεων.
  • ● Αποκαταστήσαμε αδικίες όπως αυτή της διαγραφής εβραίων συμπολιτών μας από τα μητρώα των επαγγελματικών συλλόγων.
  • ● Ανοίγουμε το ιστορικό αρχείο του ΥΜΑΘ. Αυτό ήταν πάγιο αίτημα της ερευνητικής κοινότητας αλλά και των φορέων της Μακεδονίας και Θράκης.

Φίλες και φίλοι,

ουσιαστικότερο όλων είναι πως επαναπροσδιορίσαμε το στρατηγικό ρόλο του ΥΜΑΘ.

Το ΥΜΑΘ σήμερα έχει σχεδιασμό, παράγει πολιτική. Αναπτυξιακή πολιτική.

  • ● Το τμήμα συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και περιφερειακής ανάπτυξης διαχειρίζεται 3 εγκεκριμένα έργα ως εταίρος και 1 ως επικεφαλής εταίρος. Επίσης, έχουμε καταθέσει και άλλες 3 προτάσεις.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του αναπτυξιακού νόμου 4399/16, υποστηρίζονται 5 καθεστώτα ενίσχυσης και 2 κύκλοι υποβολής σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Από τον Σεπτέμβρη υλοποιήθηκαν 13 επενδυτικά σχέδια. Δόθηκαν δηλαδή 16.576.384 και 1.170.824 ευρώ ως φοροαπαλλαγή.

Η Βόρεια Ελλάδα λοιπόν σήμερα μπορούμε με αποδείξεις να πούμε ότι έχει γίνει επενδυτικός προορισμός. 553 θέσεις εργασίας εκ των οποίων 144 νέες.

Ο λόγος συνειρμικά μιας και μιλάμε για επενδύσεις πηγαίνει στην πολύπαθη ΑΖΚ.

Η ΑΖΚ έχει πια ουσιαστικό ρόλο πέρα από αφήγημα.

  • Ενισχύουμε τη ζώνη,
  • αυξάνουμε τον προϋπολογισμό της και λύνουμε το πρόβλημα της υποστελέχωσης μέσω της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

 ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να αξιοποιήσουμε το οικοσύστημα καινοτομίας της περιοχής.

  • προχωράμε άμεσα τις διαδικασίες μετεγκατάστασης της ζώνης και της δημιουργίας θερμοκοιτίδας για start-ups στο κέντρο της πόλης,
  • ταυτόχρονα όμως προχωράμε στη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου που ευελπιστούμε να αποτελέσει τον πόλο δημιουργίας ενός mega project.

Παρακολουθήσατε άλλωστε τις ζυμώσεις με την Innovation Authority του Ισραήλ αλλά και  τη  διεθνή δικτύωση της ζώνης. Σύντομα θα δείτε εξελίξεις.

Για τη ΔΕΘ προχωράμε εντός σχεδιαγράμματος στην ανάπλαση του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου ενώ οι συνεργασίες εντός ΔΕΘ μετατρέπονται σε σταθερές εμπορικές συμμαχίες.

Στην ΕΥΑΘ διασφαλίσαμε το δημόσιο χαρακτήρα του νερού. Η ευθύνη τώρα είναι στους δήμους. Και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε αυτοδιοικητικά. Οι δήμοι  οφείλουν να ανταποκριθούν στην διαχείριση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της. Η ΕΥΑΘ προχωρά ήδη σε υδροδοτικά έργα, τις απαραίτητες επενδύσεις, αλλά και σε νέα τιμολογιακή πολιτική που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Για όλα τα παραπάνω αλλά και για όσα ακολουθούν θα ήθελα να ευχαριστήσω

  1. 1. τους εργαζομένους, τα στελέχη του ΥΜΑΘ, που απέδειξαν ότι μπορούν και τα καταφέρνουν και σήμερα το ΥΜΑΘ είναι αλλιώς.
  2. 2. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΠΘ για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο μου. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος πρωθυπουργός που έστρεψε το βλέμμα στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων και των φορέων της Μακεδονίας και της Θράκης, και σήμερα, η Μακεδονία και Θράκη ηγούνται της αναπτυξιακής προσπάθειας, τώρα που η χώρα βγήκε από τα δεσμά των μνημονίων.
  1. 3. Τον Υπουργό Εσωτερικών, για την έμπρακτη στήριξη του στους δήμους της Μακεδονίας και της Θράκης.
  2. 4. Ευχαριστώ και τον Γιώργο Αγγελόπουλο μαζί με όλη του την ομάδα. Ήμασταν κοινή ομάδα.
  3. 5. Τους συνεργάτες μου για όσα ζήσαμε μαζί. Τους ανθρώπους μου. Άξιους ανθρώπους.

Είμαι υπερήφανη που κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο ΥΜΑΘ, που άλλοτε συντηρούσε αφηγήματα περί Μακεδονίας εν κινδύνω, βάλαμε σφραγίδα ειρήνης στα Βαλκάνια. Προστατεύσαμε τα εθνικά μας συμφέροντα και αποκτήσαμε έναν σύμμαχο και φίλο, μέσα από μια έντιμη συμφωνία.

Η Μακεδονία και η Θράκη είναι πύλη ειρήνης και πόλος ανάπτυξης στα Βαλκάνια, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το ΥΜΑΘ ηγείται της προσπάθειας βαλκανικής συνανάπτυξης. Και αυτό είναι μία νέα- σπουδαία αρμοδιότητα. Εντός του Μαρτίου σχεδιάσαμε και θα πραγματοποιηθεί το 1ο Διαβαλκανικό Φόρουμ Επιχειρηματικότητας και Υποδομών και είμαστε χαρούμενοι αλλά και υπερήφανοι για αυτό. Κορύφωση των προσπαθειών αυτών, αποτελεί η ίδρυση, εντός του α' εξαμήνου 2019, η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας με έδρα την Θεσσαλονίκη και το ΥΜΑΘ και με σκοπό την προώθηση της αναπτυξιακής συνεργασίας στα Βαλκάνια.

Το τιμόνι του ΥΜΑΘ πλέον το κρατά η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, μια νέα, μαχητική, αποτελεσματική γυναίκα, που θα τα υλοποιήσει με επιτυχία. Με την Ελευθερία συναντηθήκαμε στους πρώτους κοινωνικούς αγώνες, αγωνιστήκαμε μαζί. Στη συνέχεια συνεργαστήκαμε άψογα. Ελευθερία σε καλωσορίζω με πολλή χαρά και πολλές ευχές στο ΥΜΑΘ.

Θα έχεις μια παραγωγική θητεία.

Φίλες και φίλοι,

όταν ανέλαβα είχα δηλώσει πως οραματιζόμαστε το ΥΜΑΘ να είναι με μεγαλύτερη ένταση τόπος σχεδιασμού και υλοποίησης παραγωγικών αναπτυξιακών πολιτικών εντός και εκτός συνόρων.

Σήμερα λοιπόν, με μεγάλη ικανοποίηση παραδίδω στην Ελευθερία Χατζηγεωργίου αυτό που οραματιστήκαμε. Το ΥΜΑΘ της εξωστρέφειας και του πολιτισμού, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης.

Από σήμερα στρέφομαι με όλες μου τις δυνάμεις με όλη μου την ψυχή και την καρδιά στη μάχη της αυτοδιοίκησης για να μείνει η Θεσσαλονίκη πόλη ανοιχτή και δημοκρατική.

Για να γίνει επιτέλους η Θεσσαλονίκη κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο αγώνας που δώσαμε όλο αυτό το διάστημα για να πετύχουμε τους στόχους μας δυνάμωσε. Οι αντίξοες συνθήκες μας ωρίμασαν και οι πολεμική αυτών που θέλουν τον τόπο να παραμένει στο τέλμα που τον είχαν φέρει, μας πεισμώνει.

Η παραγωγή έργου, τα ορατά και απτά αποτελέσματα στα μάτια και τις ζωές των πολλών είναι που έχουν αξία.

Αυτά φέρνουν το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων. Αυτή είναι η δική μου αντίληψη για τα δημόσια πράγματα. Και έτσι θα συνεχίσω. Σήμερα λοιπόν καλώ τη Θεσσαλονίκη να προχωρήσουμε μαζί, να σχεδιάσουμε μαζί, να δουλέψουμε μαζί. Να χαμογελάσουμε στο τέλος αυτής της διαδρομής, όλοι μαζί.

Σας ευχαριστώ όλους και όλες πολύ!

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία