ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάσχα στην πόλη και οβελίας με... self tests!

Αυστηροί οι έλεγχοι σε σταθμούς διοδίων και εθνικές οδούς για να παραμείνει απροσπέλαστη η ύπαιθρος

 25/04/2021 20:30

Πάσχα στην πόλη και οβελίας με... self tests!

Βαγγέλης Στολάκης

Έκκληση στους Θεσσαλονικείς που έχουν εξοχικά στην Χαλκιδική να παραμείνουν στην πόλη και να μην κάνουν «Πάσχα στο χωριό», μιας και η εστίαση ανοίγει την Δευτέρα του Πάσχα και οι υπερτοπικές μετακινήσεις στις 15 Μαΐου, απευθύνουν οι δήμαρχοι του γειτονικού νομού, καθώς όπως λένε στη «ΜτΚ» δεν θα πρέπει να επιβαρυνθεί περαιτέρω το επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής ενόψει και του επικείμενου ανοίγματος του Τουρισμού επίσης στις 15 του μήνα. Και μπορεί οι έλεγχοι να είναι αυστηροί, προβληματισμό προκαλούν εκείνοι που θα σκαρφιστούν διάφορες δικαιολογίες προκειμένου να μπορέσουν να ταξιδέψουν για να κάνουν Ανάσταση δίπλα στο... κύμα. Αστυνομικοί θα στήσουν μπλόκα και θα πραγματοποιούν ελέγχους σε σταθμούς διοδίων και σε όλο των μήκος των εθνικών οδών, ενώ τα... γλέντια και το σούβλισμα του οβελία θα γίνει με αυστηρό αριθμό καλεσμένων και... self tests. Την ίδια ώρα, οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία και καταλύματα τόσο στη Χαλκιδική όσο και στους παραθαλάσσιους δήμους της Θεσσαλονίκης, το δήμο Θερμαϊκού και το δήμο Βόλβης είναι μετρημένες στα δάχτυλα, σύμφωνα με εκπροσώπους του τουρισμού.

«Το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε. Η Αττική και οι μεγάλες πόλεις έχουν, ακόμα, πολλούς φορείς του COVID» τόνισε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του το απόγευμα της Τετάρτης καλώντας τους πολίτες να κάνουν Πάσχα στο σπίτι και όχι στο χωριό. Οι καλά γνωρίζοντες μάλιστα, αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του ανακοίνωσε και το άνοιγμα της εστίασης από την επομένη της Ανάστασης αλλά και των υπερτοπικών μετακινήσεων σε μία προσπάθεια να πείσει τον κόσμο να μην μετακινηθεί. «Η μαζική μετακίνηση των πολιτών ενέχει τον κίνδυνο να διασπείρει τον ιό παντού. Και ξέρουμε ότι οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι δύσκολες. Πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε όχι μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας» σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως εξήγησε μάλιστα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη η κυβέρνηση δεν επέτρεψε τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα «διότι η μαζική μετακίνηση ενέχει τον κίνδυνο διασποράς του ιού παντού και οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι πιο δύσκολες απ' ό,τι στα αστικά κέντρα».

Αυστηροί έλεγχοι

Η κυβέρνηση πάντως είναι αποφασισμένη να περιφρουρήσει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δια στόματος πρωθυπουργού. Για το λόγο αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων θα είναι ισχυρή σε σταθμούς διοδίων αλλά και σημεία «κλειδιά» στο δρόμο, για παράδειγμα, Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής, προκειμένου να αποτραπούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Και μπορεί η ψυχολογική κόπωση των πολιτών μετά από σχεδόν έξι μήνες lockdown να είναι μεγάλη, ωστόσο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κρατήσει την επαρχία και τις τουριστικές περιοχές απροσπέλαστες. Η επιθυμία πολλών να μεταβούν σε χωριά και εξοχικά για την εορταστική περίοδο, παρά την απαγόρευση, δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τις αρμόδιες αρχές και για το λόγο αυτό, όπως και πέρσι, αστυνομικές αρχές και μεικτά κλιμάκια θα ελέγχουν όλους όσοι μετακινούνται. Στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθούν και οι βεβαιώσεις για κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις. Αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ατόμων που θα συγκεντρωθούν γύρω από το πασχαλινό τραπέζι, καθώς ούτε φέτος θα «στηθούν» γλέντια και πανηγύρια σε αυλές σπιτιών, ενώ το σούβλισμα του οβελία θα γίνει με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων. Όπως ανακοινώθηκε, την Κυριακή του Πάσχα, δίνεται η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των εννέα ατόμων εάν πρόκειται για εσωτερικό χώρο, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο, δύο ευρύτερες οικογένειες μπορούν να γιορτάσουν παρέα, έως 12 άτομα. Συνίσταται επίσης η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές. Για τις ημέρες των εορτών ανακοινώθηκαν επίσης αλλαγές στο χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας. Έτσι για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 9 μ.μ. η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 10 μ.μ., δηλαδή μα ώρα αργότερα, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 11 μ.μ. Την Κυριακή του Πάσχα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 9 μ.μ.

Μακριά από τη Χαλκιδική

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Γιάννη Γιώργο μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται κάποια κινητικότητα Θεσσαλονικέων στα εξοχικά τους στη Χαλκιδική. «Υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις όπου γίνονται εργασίες σε κατοικίες, προκειμένου τα σπίτια να προετοιμαστούν για το καλοκαίρι. Στη Χαλκιδική βρίσκονται μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι και όσοι Θεσσαλονικείς πέρασαν την καραντίνα στην περιοχή» εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης. Ο ίδιος καλεί τους Θεσσαλονικείς να «καθίσουν σπίτι και να τηρήσουν τα μέτρα. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός, επομένως δεν θα πρέπει να μολύνουμε τα χωριά μας. Άλλωστε, οι δομές Υγείας που έχουμε στην Χαλκιδική παρουσιάζουν ελλείψεις, επομένως δεν θα πρέπει να δοκιμαστεί το Σύστημα» υποστηρίζει ο κ. Γιώργος.

Στον κοντινό δήμο στη Θεσσαλονίκη, τον δήμο Νέας Προποντίδας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μανώλη Καρρά δεν κουνιέται φύλλο. «Να τηρήσουν τα μέτρα όλοι» λέει ο κ. Καρράς αποτρέποντας όσους σκέφτονται να μετακινηθούν στη δεύτερη κατοικία τους. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Σιθωνίας, Πάρης Ντέμπλας που σημειώνει: «ο κίνδυνος ελλοχεύει. Στην περιοχή μας έχουμε κρούσματα μετρημένα στα δάχτυλα. Να διατηρήσουμε σε χαμηλά επίπεδα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Χρειάζεται προσοχή» σημειώνει. Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι ένα «ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Το πρώτο δεν γίνεται να υπονομεύσει το δεύτερο» και γι’ αυτό «πρέπει να μην ταξιδέψουμε». «Είναι μόνο λίγες ημέρες. Αμέσως μετά το Πάσχα ανοίγει η εστίαση και οι υπερτοπικές μετακινήσεις στις 15 Μαΐου. Ας κάνουμε υπομονή. Όλοι έχουμε κουραστεί, αλλά μας έμεινε η ουρά» σχολιάζει από την πλευρά της η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά. «Κι εγώ την αδερφή μου που μένει στη Θεσσαλονίκη έχω να την δω πέντε μήνες. Η τήρηση των μέτρων, όση αστυνόμευση και να υπάρχει είναι προσωπική ευθύνη. Ας κάνουμε υπομονή λοιπόν» σχολιάζει η κ. Χαλκιά, συμπληρώνοντας πως τις επόμενες ημέρες στην περιοχή αναμένονται Σέρβοι τουρίστες.

«Υπάρχει φόβος ότι οι Θεσσαλονικείς θα μετακινηθούν με κάποιο τρόπο. Ανησυχούμε. Παρ’ ότι υπάρχει απαγόρευση, ορισμένοι θα σκαρφιστούν διάφορα για να μετακινηθούν. Ευελπιστώ ότι οι συμπολίτες μας θα τηρήσουν τα μέτρα. Να κάνουν υπομονή οι Θεσσαλονικείς για να μπορέσουμε να χαρούμε το καλοκαίρι» υποστηρίζει από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, στην περιοχή αναμένονται οι πρώτοι τουρίστες, κυρίως από τα Βαλκάνια, την Αγγλία, τη Γερμανία και τη Ρουμανία μετά την 1η Ιουνίου.

Να υπάρχει επιτήρηση ζητά από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος. «Να μείνουν στα σπίτια τους οι Θεσσαλονικείς. Να ακολουθήσουμε όλοι τις υποδείξεις των λοιμωξιολόγων για να απελευθερωθούμε νωρίτερα» υποστηρίζει.

Κρατήσεις μετρημένες στα δάχτυλα

Σε αντίθεση με την τάση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αττική, όπου οι Αθηναίοι μισθώνουν δωμάτια σε ξενοδοχεία και AirBnb σε παραλιακές περιοχές όπως είναι η Βάρκιζα, το Λαγονήσι, η Σαρωνίδα, η Ανάβυσσος, τα Λεγρενά, το Σούνιο και το Πόρτο Ράφτη κάτι αντίστοιχο δεν παρατηρείται στους παραθαλάσσιους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης. Όπως λέει στη «ΜτΚ» η Λένα Παπία, μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου στο δήμο Θερμαϊκού οι κρατήσεις είναι μετρημένες στα δάχτυλα. «Μπορεί να υπάρχουν δύο ή τρία δωμάτια» αναφέρει. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα καταλύματα του Σταυρού, των Βρασνών και της Ασπροβάλτας του δήμου Βόλβης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Σταυρού, Κωνσταντίνο Παπαζώη. «Δεν υπάρχουν κρατήσεις. Μακάρι να υπήρχαν» υποστηρίζει ο κ. Παπαζώης, συμπληρώνοντας πως ακόμα και οι λιγοστοί τουρίστες, κυρίως Βούλγαροι συνταξιούχοι, πρέπει να τηρούν τα μέτρα. «Δεν μπορούν να στείλουν μήνυμα στο 13033 γιατί δεν το υποστηρίζει ο πάροχός τους» εξηγεί.

Στη Χαλκιδική πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο τα περισσότερα ξενοδοχεία θα παραμείνουν κλειστά την περίοδο του Πάσχα και θα ανοίξουν αρχές Ιουνίου. Όπως λέει ο κ. Τάσιος οι κρατήσεις προς το παρόν είναι ελάχιστες και οι μοναδικοί τουρίστες που βρίσκονται αυτή την περίοδο στην περιοχή είναι οι κάτοχοι του περσινού voucher τουρισμού. «Όταν η χώρα είναι στο κόκκινο ποιος θα θελήσει να έρθει για διακοπές» αναρωτιέται ο κ. Τάσιος. Από την πλευρά του, επιχειρηματίας που διαχειρίζεται βίλες και AirBnb διαμερίσματα σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη αναφέρει στη «ΜτΚ» πως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής κρατήσεις και πως οι περισσότεροι προγραμματίζουν διακοπές μετά τις 20 Ιουνίου.

Τσουχτερά πρόστιμα για τις άσκοπες μετακινήσεις

«Τσουχτερά» πρόστιμα περιμένουν όλους εκείνους που θα επιχειρήσουν να εγκαταλείψουν την πόλη για να κάνουν «Πάσχα στο χωριό». Τα αυστηρά μέτρα αφορούν στο σύνολο της επικράτειας και θα είναι σε ισχύ έως και τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6 μ.μ.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας δηλαδή οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Εξαιρούνται οι μετακινήσεις για λόγους εργασίας (ύστερα από διασταύρωση των στοιχείων μέσω του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ»), λόγους υγείας (μόνο έγγραφο από δημόσια δομή), κηδεία (μόνο με ληξιαρχική πράξη θανάτου), επικοινωνία διαζευγμένων γονέων με τα παιδιά τους, εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας χωρίς επιστροφή (απαραίτητο έγγραφο το Ε9), φοιτητές που επιστρέφουν στη μόνιμη κατοικία τους. Μάλιστα οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως η μετακίνησή τους στην επαρχία και η επιστροφή τους στην πόλη θα πρέπει να γίνει εντός 48 ωρών.

Απαγορεύονται επίσης οι μετακινήσεις για αγροτικές, γεωργικές εργασίες και συγκεκριμένα η συγκομιδή προϊόντων (μάζεμα ελιάς), συνάντηση με δικηγόρο και παρουσία σε εκδίκαση δικαστικών υποθέσεων, επίσκεψη σε υποθηκοφυλακεία, μετάβαση στη φορολογική κατοικία και ιατρικές επισκέψεις με βεβαίωση από ιδιώτη γιατρό (θα επιτρέπονται μόνο με έγγραφο από επίσημη δομή).

Δύο θα είναι τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους παραβάτες. Το πρώτο θα είναι 300 ευρώ για αναίτια μετακίνηση και το δεύτερο 500 ευρώ για ψευδή βεβαίωση. Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό, οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμα και με ποινικές κυρώσεις.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Απριλίου 2021

Έκκληση στους Θεσσαλονικείς που έχουν εξοχικά στην Χαλκιδική να παραμείνουν στην πόλη και να μην κάνουν «Πάσχα στο χωριό», μιας και η εστίαση ανοίγει την Δευτέρα του Πάσχα και οι υπερτοπικές μετακινήσεις στις 15 Μαΐου, απευθύνουν οι δήμαρχοι του γειτονικού νομού, καθώς όπως λένε στη «ΜτΚ» δεν θα πρέπει να επιβαρυνθεί περαιτέρω το επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής ενόψει και του επικείμενου ανοίγματος του Τουρισμού επίσης στις 15 του μήνα. Και μπορεί οι έλεγχοι να είναι αυστηροί, προβληματισμό προκαλούν εκείνοι που θα σκαρφιστούν διάφορες δικαιολογίες προκειμένου να μπορέσουν να ταξιδέψουν για να κάνουν Ανάσταση δίπλα στο... κύμα. Αστυνομικοί θα στήσουν μπλόκα και θα πραγματοποιούν ελέγχους σε σταθμούς διοδίων και σε όλο των μήκος των εθνικών οδών, ενώ τα... γλέντια και το σούβλισμα του οβελία θα γίνει με αυστηρό αριθμό καλεσμένων και... self tests. Την ίδια ώρα, οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία και καταλύματα τόσο στη Χαλκιδική όσο και στους παραθαλάσσιους δήμους της Θεσσαλονίκης, το δήμο Θερμαϊκού και το δήμο Βόλβης είναι μετρημένες στα δάχτυλα, σύμφωνα με εκπροσώπους του τουρισμού.

«Το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε. Η Αττική και οι μεγάλες πόλεις έχουν, ακόμα, πολλούς φορείς του COVID» τόνισε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του το απόγευμα της Τετάρτης καλώντας τους πολίτες να κάνουν Πάσχα στο σπίτι και όχι στο χωριό. Οι καλά γνωρίζοντες μάλιστα, αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του ανακοίνωσε και το άνοιγμα της εστίασης από την επομένη της Ανάστασης αλλά και των υπερτοπικών μετακινήσεων σε μία προσπάθεια να πείσει τον κόσμο να μην μετακινηθεί. «Η μαζική μετακίνηση των πολιτών ενέχει τον κίνδυνο να διασπείρει τον ιό παντού. Και ξέρουμε ότι οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι δύσκολες. Πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε όχι μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας» σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως εξήγησε μάλιστα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη η κυβέρνηση δεν επέτρεψε τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα «διότι η μαζική μετακίνηση ενέχει τον κίνδυνο διασποράς του ιού παντού και οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι πιο δύσκολες απ' ό,τι στα αστικά κέντρα».

Αυστηροί έλεγχοι

Η κυβέρνηση πάντως είναι αποφασισμένη να περιφρουρήσει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δια στόματος πρωθυπουργού. Για το λόγο αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων θα είναι ισχυρή σε σταθμούς διοδίων αλλά και σημεία «κλειδιά» στο δρόμο, για παράδειγμα, Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής, προκειμένου να αποτραπούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Και μπορεί η ψυχολογική κόπωση των πολιτών μετά από σχεδόν έξι μήνες lockdown να είναι μεγάλη, ωστόσο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κρατήσει την επαρχία και τις τουριστικές περιοχές απροσπέλαστες. Η επιθυμία πολλών να μεταβούν σε χωριά και εξοχικά για την εορταστική περίοδο, παρά την απαγόρευση, δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τις αρμόδιες αρχές και για το λόγο αυτό, όπως και πέρσι, αστυνομικές αρχές και μεικτά κλιμάκια θα ελέγχουν όλους όσοι μετακινούνται. Στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθούν και οι βεβαιώσεις για κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις. Αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ατόμων που θα συγκεντρωθούν γύρω από το πασχαλινό τραπέζι, καθώς ούτε φέτος θα «στηθούν» γλέντια και πανηγύρια σε αυλές σπιτιών, ενώ το σούβλισμα του οβελία θα γίνει με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων. Όπως ανακοινώθηκε, την Κυριακή του Πάσχα, δίνεται η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των εννέα ατόμων εάν πρόκειται για εσωτερικό χώρο, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο, δύο ευρύτερες οικογένειες μπορούν να γιορτάσουν παρέα, έως 12 άτομα. Συνίσταται επίσης η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές. Για τις ημέρες των εορτών ανακοινώθηκαν επίσης αλλαγές στο χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας. Έτσι για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 9 μ.μ. η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 10 μ.μ., δηλαδή μα ώρα αργότερα, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 11 μ.μ. Την Κυριακή του Πάσχα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 9 μ.μ.

Μακριά από τη Χαλκιδική

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Γιάννη Γιώργο μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται κάποια κινητικότητα Θεσσαλονικέων στα εξοχικά τους στη Χαλκιδική. «Υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις όπου γίνονται εργασίες σε κατοικίες, προκειμένου τα σπίτια να προετοιμαστούν για το καλοκαίρι. Στη Χαλκιδική βρίσκονται μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι και όσοι Θεσσαλονικείς πέρασαν την καραντίνα στην περιοχή» εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης. Ο ίδιος καλεί τους Θεσσαλονικείς να «καθίσουν σπίτι και να τηρήσουν τα μέτρα. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός, επομένως δεν θα πρέπει να μολύνουμε τα χωριά μας. Άλλωστε, οι δομές Υγείας που έχουμε στην Χαλκιδική παρουσιάζουν ελλείψεις, επομένως δεν θα πρέπει να δοκιμαστεί το Σύστημα» υποστηρίζει ο κ. Γιώργος.

Στον κοντινό δήμο στη Θεσσαλονίκη, τον δήμο Νέας Προποντίδας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μανώλη Καρρά δεν κουνιέται φύλλο. «Να τηρήσουν τα μέτρα όλοι» λέει ο κ. Καρράς αποτρέποντας όσους σκέφτονται να μετακινηθούν στη δεύτερη κατοικία τους. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Σιθωνίας, Πάρης Ντέμπλας που σημειώνει: «ο κίνδυνος ελλοχεύει. Στην περιοχή μας έχουμε κρούσματα μετρημένα στα δάχτυλα. Να διατηρήσουμε σε χαμηλά επίπεδα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Χρειάζεται προσοχή» σημειώνει. Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι ένα «ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Το πρώτο δεν γίνεται να υπονομεύσει το δεύτερο» και γι’ αυτό «πρέπει να μην ταξιδέψουμε». «Είναι μόνο λίγες ημέρες. Αμέσως μετά το Πάσχα ανοίγει η εστίαση και οι υπερτοπικές μετακινήσεις στις 15 Μαΐου. Ας κάνουμε υπομονή. Όλοι έχουμε κουραστεί, αλλά μας έμεινε η ουρά» σχολιάζει από την πλευρά της η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά. «Κι εγώ την αδερφή μου που μένει στη Θεσσαλονίκη έχω να την δω πέντε μήνες. Η τήρηση των μέτρων, όση αστυνόμευση και να υπάρχει είναι προσωπική ευθύνη. Ας κάνουμε υπομονή λοιπόν» σχολιάζει η κ. Χαλκιά, συμπληρώνοντας πως τις επόμενες ημέρες στην περιοχή αναμένονται Σέρβοι τουρίστες.

«Υπάρχει φόβος ότι οι Θεσσαλονικείς θα μετακινηθούν με κάποιο τρόπο. Ανησυχούμε. Παρ’ ότι υπάρχει απαγόρευση, ορισμένοι θα σκαρφιστούν διάφορα για να μετακινηθούν. Ευελπιστώ ότι οι συμπολίτες μας θα τηρήσουν τα μέτρα. Να κάνουν υπομονή οι Θεσσαλονικείς για να μπορέσουμε να χαρούμε το καλοκαίρι» υποστηρίζει από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, στην περιοχή αναμένονται οι πρώτοι τουρίστες, κυρίως από τα Βαλκάνια, την Αγγλία, τη Γερμανία και τη Ρουμανία μετά την 1η Ιουνίου.

Να υπάρχει επιτήρηση ζητά από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος. «Να μείνουν στα σπίτια τους οι Θεσσαλονικείς. Να ακολουθήσουμε όλοι τις υποδείξεις των λοιμωξιολόγων για να απελευθερωθούμε νωρίτερα» υποστηρίζει.

Κρατήσεις μετρημένες στα δάχτυλα

Σε αντίθεση με την τάση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αττική, όπου οι Αθηναίοι μισθώνουν δωμάτια σε ξενοδοχεία και AirBnb σε παραλιακές περιοχές όπως είναι η Βάρκιζα, το Λαγονήσι, η Σαρωνίδα, η Ανάβυσσος, τα Λεγρενά, το Σούνιο και το Πόρτο Ράφτη κάτι αντίστοιχο δεν παρατηρείται στους παραθαλάσσιους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης. Όπως λέει στη «ΜτΚ» η Λένα Παπία, μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου στο δήμο Θερμαϊκού οι κρατήσεις είναι μετρημένες στα δάχτυλα. «Μπορεί να υπάρχουν δύο ή τρία δωμάτια» αναφέρει. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα καταλύματα του Σταυρού, των Βρασνών και της Ασπροβάλτας του δήμου Βόλβης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Σταυρού, Κωνσταντίνο Παπαζώη. «Δεν υπάρχουν κρατήσεις. Μακάρι να υπήρχαν» υποστηρίζει ο κ. Παπαζώης, συμπληρώνοντας πως ακόμα και οι λιγοστοί τουρίστες, κυρίως Βούλγαροι συνταξιούχοι, πρέπει να τηρούν τα μέτρα. «Δεν μπορούν να στείλουν μήνυμα στο 13033 γιατί δεν το υποστηρίζει ο πάροχός τους» εξηγεί.

Στη Χαλκιδική πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο τα περισσότερα ξενοδοχεία θα παραμείνουν κλειστά την περίοδο του Πάσχα και θα ανοίξουν αρχές Ιουνίου. Όπως λέει ο κ. Τάσιος οι κρατήσεις προς το παρόν είναι ελάχιστες και οι μοναδικοί τουρίστες που βρίσκονται αυτή την περίοδο στην περιοχή είναι οι κάτοχοι του περσινού voucher τουρισμού. «Όταν η χώρα είναι στο κόκκινο ποιος θα θελήσει να έρθει για διακοπές» αναρωτιέται ο κ. Τάσιος. Από την πλευρά του, επιχειρηματίας που διαχειρίζεται βίλες και AirBnb διαμερίσματα σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη αναφέρει στη «ΜτΚ» πως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής κρατήσεις και πως οι περισσότεροι προγραμματίζουν διακοπές μετά τις 20 Ιουνίου.

Τσουχτερά πρόστιμα για τις άσκοπες μετακινήσεις

«Τσουχτερά» πρόστιμα περιμένουν όλους εκείνους που θα επιχειρήσουν να εγκαταλείψουν την πόλη για να κάνουν «Πάσχα στο χωριό». Τα αυστηρά μέτρα αφορούν στο σύνολο της επικράτειας και θα είναι σε ισχύ έως και τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6 μ.μ.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας δηλαδή οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Εξαιρούνται οι μετακινήσεις για λόγους εργασίας (ύστερα από διασταύρωση των στοιχείων μέσω του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ»), λόγους υγείας (μόνο έγγραφο από δημόσια δομή), κηδεία (μόνο με ληξιαρχική πράξη θανάτου), επικοινωνία διαζευγμένων γονέων με τα παιδιά τους, εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας χωρίς επιστροφή (απαραίτητο έγγραφο το Ε9), φοιτητές που επιστρέφουν στη μόνιμη κατοικία τους. Μάλιστα οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως η μετακίνησή τους στην επαρχία και η επιστροφή τους στην πόλη θα πρέπει να γίνει εντός 48 ωρών.

Απαγορεύονται επίσης οι μετακινήσεις για αγροτικές, γεωργικές εργασίες και συγκεκριμένα η συγκομιδή προϊόντων (μάζεμα ελιάς), συνάντηση με δικηγόρο και παρουσία σε εκδίκαση δικαστικών υποθέσεων, επίσκεψη σε υποθηκοφυλακεία, μετάβαση στη φορολογική κατοικία και ιατρικές επισκέψεις με βεβαίωση από ιδιώτη γιατρό (θα επιτρέπονται μόνο με έγγραφο από επίσημη δομή).

Δύο θα είναι τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους παραβάτες. Το πρώτο θα είναι 300 ευρώ για αναίτια μετακίνηση και το δεύτερο 500 ευρώ για ψευδή βεβαίωση. Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό, οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμα και με ποινικές κυρώσεις.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Απριλίου 2021

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία