Κ. Χατζηδάκης για τα Τέμπη: Όσοι εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων
«Η νοικοκυρεμένη διαχείριση είναι η βάση για τις θετικές πρωτοβουλίες στην οικονομία που θα εφαρμοστούν το 2025», σημείωσε ο υπουργός
Επίθεση στο Μαξίμου για τον επόμενο ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου - Το παρασκήνιο της επιλογής του πρώην υπουργού από τον Νίκο Ανδρουλάκη
Στη Χαριλάου Τρικούπη από τη στιγμή που άνοιξε δημόσια έντονα η συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ) ήταν κοινό μυστικό πως πρόκριναν ως διάδοχο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου τον πρώην υπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Μάλιστα, είχε πέσει... σύρμα από την ηγετική ομάδα στους βουλευτές και τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος να μην αναφέρονται σε ονόματα όταν τους ρωτούν, αλλά να περιγράφουν τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να συγκεντρώνει ο επόμενος ΠτΔ, ο οποίος θα προταθεί από τον πρωθυπουργό.
Η σκέψη για αποφυγή συζήτησης γύρω από την ονοματολογία είχε έναν συγκεκριμένο στόχο: να μην «καεί» η πιθανή υποψηφιότητα του κ. Βενιζέλου, ο οποίος μετά τις γιορτές κέρδιζε συνεχώς έδαφος στη shortlist του Κυριάκου Μητσοτάκη, εάν τελικά ο τελευταίος πρότεινε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα πρόσωπο προερχόμενο από την κεντροαριστερά. Αν παρακολουθήσει, ωστόσο, κανείς τις δηλώσεις των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ θα αντιληφθεί ότι πίσω από τις λέξεις κρυβόταν ο... Βαγγέλης.
Το παρασκήνιο
Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ημέρες πριν ανοίξει τα χαρτιά του ο κ. Μητσοτάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Κώστας Τσουκαλάς που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση πρότασης του Βενιζέλου, άφησε να εννοηθεί πως η στήριξή του από τη Χαριλάου Τρικούπη θα ήταν αυτονόητη. Συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη πάντως, ξεκαθάριζαν στη «ΜτΚ» πως στη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρωθυπουργό δεν έγινε καμία συζήτηση για τον επόμενο ΠτΔ.
Τα σενάρια, ωστόσο, να προταθεί ο κ. Βενιζέλος έχαναν έδαφος ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν τα δημοσιεύματα στον Τύπο τον τοποθετούσαν δίπλα από τον Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος προτάθηκε από τον κ. Μητσοτάκη. Στην αρχή της εβδομάδας δε, όταν ο τελευταίος εμφανιζόταν στον Τύπο ως το απόλυτο φαβορί για τη θέση, ήταν πλέον ξεκάθαρο στη Χαριλάου Τρικούπη ποιος εντέλει θα προταθεί από τον πρωθυπουργό. Για πολλούς δε ο κ. Τασούλας ήταν η «αναμενόμενη υποψηφιότητα». Για τον λόγο αυτό στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου το μεσημέρι της προηγούμενης Δευτέρας, όταν το θέμα συζητήθηκε, αποφασίστηκε πως το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση πρότασης για τον μέχρι πρότινος πρόεδρο της Βουλής το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κατέθετε τη δική του πρόταση και το δικό του πρόσωπο και δεν θα στήριζε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δηλαδή την Λούκα Κατσέλη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει την επιλογή της καταγραφής μίας προοδευτικής υποψηφιότητας. Εμείς επιμένουμε να εκλεγεί προοδευτικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Να τηρηθεί, δηλαδή, η πολιτική παράδοση που έχει επαναληφθεί στο παρελθόν», φέρεται να σημείωσε στην παρέμβασή του ο κ. Ανδρουλάκης.
Η επικοινωνία με τον πρώην υπουργό
Πληροφορίες θέλουν τον Νίκο Ανδρουλάκη το προηγούμενο διάστημα να είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως η «στρατηγική» που ακολουθήθηκε γύρω από την προεδρολογία και η επιμονή να προταθεί, ως είθισται, μέχρι την περασμένη Τετάρτη υποψήφιος από την αντίπαλη στη ΝΔ παράταξη, είχε ως αποτέλεσμα να καταδείξει «τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο Μητσοτάκης τους θεσμούς και την εξουσία. Εμείς προτείναμε υποψήφιο από τον προοδευτικό χώρο, εκείνος επέλεξε για την θέση εν ενεργεία βουλευτή της ΝΔ. Λειτουργεί ως... μονοκράτορας», έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Συμπλήρωναν επίσης, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχει προτείνει για τη θέση της ΠτΔ την Λούκα Κατσέλη και πως ενδέχεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώσει λιγότερες ψήφους πως «η κάθε πρόταση που γίνεται έχει πολιτική ουσία και συμβολισμό».
Όταν πλέον κατέστη σαφές ότι ο κ. Βενιζέλος βρισκόταν εκτός πλάνου Μητσοτάκη, ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού συζήτησε με τους συνεργάτες του κατέληξε στον πρώην υπουργό Τάσο Γιαννίτση, με τον οποίο φέρεται να επικοινώνησε μία ημέρα πριν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του τελευταίου. Τον ξανακάλεσε στο τηλέφωνο λίγη ώρα μετά τη μετάδοση του τηλεοπτικού μηνύματος του πρωθυπουργού, ώστε να του ανακοινώσει τις προθέσεις του. Ο Τάσος Γιαννίτσης ήταν η πρώτη επιλογή του κ. Ανδρουλάκη και στο «τραπέζι» δεν υπήρχαν άλλα ονόματα, όπως γράφτηκε (εκείνα των Σταύρου Μπένου και Νίκου Αλιβιζάτου), ξεκαθάριζαν οι συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη.
Οι συμβολισμοί
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο Τάσος Γιαννίτσης που έχει συνδεθεί με την εκσυγχρονιστική περίοδο του ΠΑΣΟΚ και της ηγεσίας Σημίτη, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή, είναι «μία προσωπικότητα που συμβολίζει την Ελλάδα της προόδου, της ευθύνης και της προνοητικότητας απέναντι στις επόμενες γενιές. Την Ελλάδα που μιλάει καθαρά, με ρεαλισμό και σχεδιάζει την οικονομική ευημερία μαζί με την κοινωνική δικαιοσύνη. Την Ελλάδα που σέβεται τους θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μία διορατική πολιτική προσωπικότητα που ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συνέβαλε να γίνει πράξη η εθνική επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ με άλυτο το κυπριακό και υπηρέτησε την ευρωπαϊκή διεύρυνση».
Ο κ. Ανδρουλάκης, μάλιστα, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για αλαζονεία και αυτοκρατορική συμπεριφορά. «Ο πρωθυπουργός διαψεύδοντας τα λεγόμενά του κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019, αντικαθιστά την εθνική συναίνεση με την εσωκομματική του συναίνεση. Και αυτό είναι βαθιά προσβλητικό. Η όλη διαχείριση για την Προεδρία της Δημοκρατίας αποκαλύπτει μία αυτοκρατορική συμπεριφορά, που με αλαζονεία περιφρονεί πολιτικές παραδόσεις και θεσμούς», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
Από την πλευρά του ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρώην υπουργός, ευχαριστώντας τον πρόεδρο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «τα μηνύματα που θέλει να δώσει το ΠΑΣΟΚ ξεπερνούν το πρόσωπό μου. Υποδηλώνουν την πολιτική ανάγκη για υπευθυνότητα και αξιοπιστία απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, υπέρβαση φοβικών συνδρόμων στην άσκηση της εξουσίας, πολιτική προνοητικότητα, ιδιαίτερα για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, ανάληψη πολιτικών ευθυνών και κόστους, αν η πραγματικότητα το απαιτεί. Η ενίσχυση των δημοκρατικών λειτουργιών και το μέλλον της κοινωνίας και της χώρας σε ένα διεθνές πεδίο ανοικτών οριζόντων, αποτελούν σταθερά τις μεγάλες προτεραιότητες που καλούμαστε να υπηρετήσουμε», δήλωσε ο κ. Γιαννίτσης.
Ποιος είναι ο Τάσος Γιαννίτσης
Ο Τάσος Γιαννίτσης είναι ομότιμος καθηγητής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης και πρώην υπουργός. Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάιο του 1944.
Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι κάτοχος πτυχίων Νομικής, Πολιτικής και Οικονομικής Επιστήμης, καθώς και διδακτορικού από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Ήταν μέλος της Επιτροπής Αγγελόπουλου για τη σύνταξη έκθεσης για τη «Σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» (Δεκέμβριος 1989-Μάρτιος 1990) και Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα, όπως και στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου με υπουργό τον Γιώργο Γεννηματά.
Ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Οικονομική Επιτροπή του ΟΟΣΑ και στην Επιτροπή Βιομηχανίας της ΕΟΚ. Υπήρξε οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου (Ιούλιος 1994-Ιανουάριος 1996) και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη (Ιανουάριος 1996-Μάρτιος 2000). Διετέλεσε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19.01.2025
«Η νοικοκυρεμένη διαχείριση είναι η βάση για τις θετικές πρωτοβουλίες στην οικονομία που θα εφαρμοστούν το 2025», σημείωσε ο υπουργός
«Η σκέψη μας πηγαίνει και στους ομογενείς μας στη Μαριούπολη και στις γύρω περιοχές, που βίωσαν τη φρίκη του πολέμου, σημειώνεται στο μήνυμα
Η παρέμβαση του πρωθυπουργού στο συνέδριο του ΣΒΕ και γιατί η κυβέρνηση από την απολογιστική τακτική των πρώτων ημερών μετά τα συλλαλητήρια, πέρασε στην επίθεση με την «έκρηξη» του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη
«Όποιος μιλάει για ένα συλλαλητήριο που θα είναι για φόρο τιμής, ζει σε άλλη χώρα» - «Αν πάω εγώ, θα με σκοτώσουνε», τόνισε ο υπουργός Υγείας