ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Πολύ σκληρό για να… πεθάνει!

Τα νέα πρόσωπα στις νομαρχιακές επιτροπές Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης - Ποιοι «κλείδωσαν» για γραμματείς - Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το συνέδριο

 15/05/2022 22:00

ΠΑΣΟΚ: Πολύ σκληρό για να… πεθάνει!

Βαγγέλης Στολάκης

Με την επιστροφή του «ΠΑΣΟΚ» και του ιστορικού συμβόλου, του γνωστού «πράσινου ήλιου» στο όνομα, το «ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής» πλέον οδεύει προς το 3ο Συνέδριο ΚΙΝΑΛ το οποίο ανοίγει τις εργασίες του την ερχόμενη Παρασκευή 20 Μαΐου. Η κορυφαία κομματική διαδικασία, η οποία λόγω κορονοϊού καθυστέρησε χρονικά να πραγματοποιηθεί, θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία για τα νέα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Έτσι, αναμένεται να κλείσει ο πρώτος κύκλος των εσωκομματικών διαδικασιών για ανανέωση όλων των οργάνων του κόμματος, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, πριν αναδειχτεί πανηγυρικά πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ.

«Καλημέρα, Ήλιε, καλημέρα…»

Στην Χαριλάου Τρικούπη 50, την ιστορική έδρα του ΠΑΣΟΚ, τα χαμόγελα περισσεύουν, καθώς το στοίχημα της μαζικής συμμετοχής στην διαδικασία της προηγούμενης Κυριακής κερδήθηκε. Αν και ο στόχος που είχε τεθεί ήταν οι 100.000 αυτός ξεπεράστηκε κατά πολύ, καθώς 179.005 μέλη του κόμματος προσήλθαν τελικά στις κάλπες, ψηφίζοντας για τις νέες νομαρχιακές και συντονιστικές επιτροπές σε όλη τη χώρα, τους συνέδρους του συνεδρίου της ερχόμενης εβδομάδας και φυσικά το όνομα με το οποίο το κόμμα θα κατέβει στις επόμενες εθνικές εκλογές. Μεταξύ των «ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής» και «Κίνημα Αλλαγής» κατά 95% επικράτησε το πρώτο, κάτι που ήταν άλλωστε αναμενόμενο, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πρώτη κιόλας δήλωση μετά την εκλογή του στη θέση του αρχηγού δήλωσε πως το «ΠΑΣΟΚ επέστρεψε». Και στην επιστροφή του «Ήλιου» το βράδυ της Κυριακής στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ήταν όλοι εκεί εκπροσωπώντας όλες τις γενιές. Ως «ορθή» αξιολογείται και από έμπειρα κομματικά στελέχη και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος η επιλογή του κ. Ανδρουλάκη να δώσει στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Τα ίδια στελέχη σημειώνουν μεταξύ άλλων πως «τώρα ο Ανδρουλάκης έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά σε σχέση με τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες πραγματοποιούνται σήμερα».

Σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «συγκλονιστική συμμετοχή». «Οι πολίτες αποφάσισαν: Το σύμβολο μας, ο ήλιος, επέστρεψε. Μαζί με τις μνήμες μιας ιστορικής παράταξης, που ταυτίστηκε με τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια. Επέστρεψαν οι προσδοκίες να γίνει ξανά η Δημοκρατική Παράταξη, μαζί με τις δυνάμεις της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και των κινημάτων της οικολογίας, η φωνή της δημιουργικής Ελλάδας. Της Ελλάδας της προόδου, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης. Η φωνή των Ελλήνων, που αγωνιούν για ένα καλύτερο μέλλον, επιζητώντας την διαφάνεια και την αξιοκρατία. Η φωνή των νεότερων γενεών που αγωνίζονται για περισσότερες ευκαιρίες στη ζωή τους. Οικοδομούμε μέρα με τη μέρα μια καινούρια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό σε κάθε πεδίο των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας. Μπροστά μας έχουμε κρίσιμες κοινωνικές και πολιτικές μάχες» ανέφερε, θέτοντας τον κομματικό μηχανισμό σε εκλογική ετοιμότητα. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως εδώ και καιρό η αρμόδια Επιτροπή Ψηφοδελτίων, έχει πιάσει δουλειά, σβήνει και γράφει ονόματα για κάθε εκλογική περιφέρεια της χώρας, προκειμένου οι πρώτες «πράσινες» λίστες που θα δοθούν στον κ. Ανδρουλάκη ως προτάσεις να είναι έτοιμες μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Ανανέωση, κόντρες και… σαραντάρηδες

Στις περισσότερες νομαρχιακές και συντονιστικές επιτροπές της χώρας παρουσιάζεται ανανέωση προσώπων, με τα ηνία των κομματικών παρατάξεων πλέον να παίρνει η «γενιά των σαραντάρηδων» και κάτω, η οποία βγαίνει μπροστά. Βέβαια, η εκλογική διαδικασία δεν ήταν… βελούδινη μιας και οι διάφορες «ομάδες» (εκείνοι που πρόσκεινται στον Ν. Ανδρουλάκη εδώ και χρόνια, εκείνοι που ανέβηκαν στο άρμα του πρόσφατα, οι υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και εκείνοι του Ανδρέα Λοβέρδου) έδωσαν κυριολεκτικά μάχη σταυρό - σταυρό για να επικρατήσουν οι υποψηφιότητες που η καθεμιά προέκρινε. Σκοπός; Οι επόμενες νομαρχιακές επιτροπές όσο το δυνατό να έχουν περισσότερα μέλη τους με συγκεκριμένες πολιτικές αναφορές εντός ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και όπου γίνεται τη θέση των γραμματέων να καταλάβουν οι «άνθρωποί» τους. Μεγάλοι νικητές οι υποστηρικτές Ανδρουλάκη τόσο σε επίπεδο νομαρχιακών επιτροπών όσο και σε επίπεδο συνέδρων οι οποίοι την ερχόμενη εβδομάδα θα κληθούν να εκλέξουν την νέα 300μελή Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Για τη θέση του Γραμματέα, θέση που κατέχει σήμερα ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, έχει «κλειδώσει» ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Σπυρόπουλος. Ικανοποίηση ωστόσο υπάρχει και από την πλευρά Παπανδρέου και από εκείνη του Ανδρέα Λοβέρδου.

Η συγκρότηση των νέων νομαρχιακών επιτροπών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσει του συνεδρίου στο «Ταεκβοντό» στην Αθήνα. Μέχρι τότε οι παρασκηνιακές συζητήσεις, συναντήσεις και ζυμώσεις καλά κρατούν.

Η νέα ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης

eleftheriadis.jpg

Στην Α’ Θεσσαλονίκης η συμμετοχή στην διαδικασία ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι κάλπες έκλεισαν στις 8 μ.μ. με τη συμμετοχή 7.804 ψηφοφόρων. Πρώτος με 1.226 ψήφους τερμάτισε ο ελεύθερος επαγγελματίας και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΚΙΝΑΛ, Ευριβιάδης Ελευθεριάδης, ο οποίος είναι και ο επικρατέστερος για τη θέση του γραμματέα του οργάνου, καθώς το όνομά του ακουγόταν εδώ και καιρό, ενώ η πρωτιά του αποτελεί πλέον δυνατό χαρτί για να διεκδικήσει με αξιώσεις την θέση. Ο κ. Ελευθεριάδης στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης αρχηγού υποστήριξε την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη. Ακολουθούν οι «παπανδρεϊκοί» Μιχάλης Ραλλίδης με 1.175 ψήφους και Ηλίας Ρίγανης με 1.144 ψήφους. Στην τέταρτη θέση ο Μιχάλης Παπαστεργίου με αναφορές στον σημερινό πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνοντας 979 ψήφους, ενώ στην πέμπτη θέση τερμάτισε ο επίσης «παπανδρεϊκός» πρώην αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρβανίτης με 926 ψήφους. Στην έκτη θέση βρέθηκε ο δικηγόρος και πρώην γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Καλαμαριάς, φίλος του Νίκου Ανδρουλάκη, Γιάννης Πιτσιώρας (878), στην έβδομη ο Θανάσης Δέλλιος (857) και στην όγδοη ο γιος του πρώην βουλευτή του κόμματος, Σπύρος Τζελέπης, ο οποίος συγκέντρωσε 811 ψήφους. Στην ένατη θέση και πρώτη στις γυναίκες τερμάτισε η διαφημίστρια Ρόζα Εδιάρογλου με 780 ψήφους και στη δέκατη ο Δημήτρης Κνης με 762 ψήφους και αναφορά στον Αντώνη Σαουλίδη. Στην ενδέκατη θέση τερμάτισε ο Κωνσταντίνος Χατζηθεοδώρου με 759 ψήφους και στην δωδέκατη η Μελίνα Νικολάκαρου με 590 και αναφορά επίσης στον κ. Σαουλίδη. Στην 13η θέση βρίσκεται η Ελένη Χριστιά με 495 θέσεις, στην 14η Μαρία Καρεκλίδου με 457 ψήφους και αναφορές στον Πέτρο Λεκάκη, πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ενώ στην 15η θέση εξελέγη η Βάσια Μαδέση με 383 ψήφους. Οι δύο τελευταίες που εξελέγησαν λόγω ποσόστωσης φύλου, έθεσαν εκτός οργάνου τον Πάνο Καρασαββίδη, από το Λοβερδικό μπλοκ που προαλειφόταν για την θέση του γραμματέα και τον Βασίλη Παπουτσή.

Στη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή 4.200 ψηφοφόρων εξελέγησαν οι: Κατερίνα Αγγελιδάκη με 481 ψήφους, Σταύρος Αντωνιάδης με 732, Γεώργιος Γρηγορούδης με 894 ψήφους, Κωνσταντίνος Καϊκής με 369, Κωνσταντίνος Κοκολάκης με 956, Θωμάς Κυρτζαλιώτης με 613 ψήφους, Αλεξία Λαζαρίδου με 778, Αχιλλέας Μεταλούλης με 814 ψήφους, Δροσούλα Παντέλογλου με 397, Βικτωρία Παπαγεωργίου με 475 ψήφους, Ευαγγελία Πάσιου με 504, Κωνσταντίνος Πατσαλάς με 672, Μιχαήλ Τερζής με 515, Ιάκωβος Τόπης με 478 ψήφους και Γεώργιος Τσολάκης με 793 ψήφους. Σύμφωνα με πληροφορίες επικρατέστερος για τη θέση του γραμματέα είναι ο Κωνσταντίνος Κοκολάκης που διατέλεσε γραμματέας Πολιτικής Προστασίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης.

kokolakis.jpeg

Παρόντες Σημίτης, Παπανδρέου, Βενιζέλος

Και ενώ η νέα ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη πέρασε με επιτυχία το πρώτο crash test των εσωκομματικών διαδικασιών, τα βλέμματα όλα στρέφονται στο συνέδριο, το οποίο θα ξεκινήσει τις εργασίες του την Παρασκευή το απόγευμα με ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη. Το συνέδριο πέραν των βασικών εργασιών θα περιλαμβάνει και παράλληλες δράσεις και θεματικές ομιλίες ενώ αναμένεται να επιστρατευτούν και… influencers. Παρόντες θα είναι και οι τρεις πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο πρώτος, σύμφωνα με πληροφορίες θα απευθύνει ομιλία. Είναι άλλωστε γνωστό πως ο νυν αρχηγός του κόμματος διατηρεί άριστη σχεδόν οικογενειακή σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό. Με τον Γιώργο Παπανδρέου οι σχέσεις του κ. Ανδρουλάκη είναι καλές και οι τόνοι που ανέβηκαν κατά την διάρκεια της εβδομάδας πριν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών έχουν «πέσει». Ιδιαίτερη σημασία έχει η παρουσία Βενιζέλου, καθώς ο πρώην πρόεδρος δημόσια είχε αναφερθεί πρόσφατα στην έλλειψη επικοινωνίας με τον κ. Ανδρουλάκη. «Ο κ. Ανδρουλάκης έχει μία ιστορική σχέση μαζί μου. Τον πρότεινα για γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, του πρότεινα να μπει στο ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών, ήθελα να εκλεγεί ευρωβουλευτής. Μετά την εκλογή, όπως είχα την υποχρέωση αλλά και τη διάθεση, του έστειλα τα θερμά μου συγχαρητήρια και την ευχή μου να επικοινωνήσει με την Ιστορία. Φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα μου απαντήσει, κάποια στιγμή θα θελήσει να ακούσει το πώς σκέφτομαι, αν και φαντάζομαι ότι διαβάζει αυτά που γράφω και ακούει αυτά που λέω» είχε πει. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε επικοινωνία μεταξύ Ανδρουλάκη- Βενιζέλου, ο πρώτος τον προσκάλεσε και συμφώνησαν να τα πουν από κοντά τις επόμενες ημέρες.

Το δικό τους μήνυμα αναμένεται να στείλουν και οι κάλπες για την εκλογή των νέων μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής με εκλέκτορες τους 4.300 συνέδρους. Οι υποψήφιοι για την ΚΠΕ από την επομένων εκλογών της Κυριακής έχουν ξεκινήσει επαφές με συνέδρους που κατόρθωσαν την εκλογή τους προκειμένου να εξασφαλίσουν την στήριξή τους για την εκλογή στο ανώτατο κομματικό όργανο και μια θέση στον… «πράσινο ήλιο».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15.05.2022

Με την επιστροφή του «ΠΑΣΟΚ» και του ιστορικού συμβόλου, του γνωστού «πράσινου ήλιου» στο όνομα, το «ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής» πλέον οδεύει προς το 3ο Συνέδριο ΚΙΝΑΛ το οποίο ανοίγει τις εργασίες του την ερχόμενη Παρασκευή 20 Μαΐου. Η κορυφαία κομματική διαδικασία, η οποία λόγω κορονοϊού καθυστέρησε χρονικά να πραγματοποιηθεί, θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία για τα νέα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Έτσι, αναμένεται να κλείσει ο πρώτος κύκλος των εσωκομματικών διαδικασιών για ανανέωση όλων των οργάνων του κόμματος, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, πριν αναδειχτεί πανηγυρικά πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ.

«Καλημέρα, Ήλιε, καλημέρα…»

Στην Χαριλάου Τρικούπη 50, την ιστορική έδρα του ΠΑΣΟΚ, τα χαμόγελα περισσεύουν, καθώς το στοίχημα της μαζικής συμμετοχής στην διαδικασία της προηγούμενης Κυριακής κερδήθηκε. Αν και ο στόχος που είχε τεθεί ήταν οι 100.000 αυτός ξεπεράστηκε κατά πολύ, καθώς 179.005 μέλη του κόμματος προσήλθαν τελικά στις κάλπες, ψηφίζοντας για τις νέες νομαρχιακές και συντονιστικές επιτροπές σε όλη τη χώρα, τους συνέδρους του συνεδρίου της ερχόμενης εβδομάδας και φυσικά το όνομα με το οποίο το κόμμα θα κατέβει στις επόμενες εθνικές εκλογές. Μεταξύ των «ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής» και «Κίνημα Αλλαγής» κατά 95% επικράτησε το πρώτο, κάτι που ήταν άλλωστε αναμενόμενο, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πρώτη κιόλας δήλωση μετά την εκλογή του στη θέση του αρχηγού δήλωσε πως το «ΠΑΣΟΚ επέστρεψε». Και στην επιστροφή του «Ήλιου» το βράδυ της Κυριακής στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ήταν όλοι εκεί εκπροσωπώντας όλες τις γενιές. Ως «ορθή» αξιολογείται και από έμπειρα κομματικά στελέχη και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος η επιλογή του κ. Ανδρουλάκη να δώσει στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Τα ίδια στελέχη σημειώνουν μεταξύ άλλων πως «τώρα ο Ανδρουλάκης έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά σε σχέση με τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες πραγματοποιούνται σήμερα».

Σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «συγκλονιστική συμμετοχή». «Οι πολίτες αποφάσισαν: Το σύμβολο μας, ο ήλιος, επέστρεψε. Μαζί με τις μνήμες μιας ιστορικής παράταξης, που ταυτίστηκε με τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια. Επέστρεψαν οι προσδοκίες να γίνει ξανά η Δημοκρατική Παράταξη, μαζί με τις δυνάμεις της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και των κινημάτων της οικολογίας, η φωνή της δημιουργικής Ελλάδας. Της Ελλάδας της προόδου, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης. Η φωνή των Ελλήνων, που αγωνιούν για ένα καλύτερο μέλλον, επιζητώντας την διαφάνεια και την αξιοκρατία. Η φωνή των νεότερων γενεών που αγωνίζονται για περισσότερες ευκαιρίες στη ζωή τους. Οικοδομούμε μέρα με τη μέρα μια καινούρια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό σε κάθε πεδίο των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας. Μπροστά μας έχουμε κρίσιμες κοινωνικές και πολιτικές μάχες» ανέφερε, θέτοντας τον κομματικό μηχανισμό σε εκλογική ετοιμότητα. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως εδώ και καιρό η αρμόδια Επιτροπή Ψηφοδελτίων, έχει πιάσει δουλειά, σβήνει και γράφει ονόματα για κάθε εκλογική περιφέρεια της χώρας, προκειμένου οι πρώτες «πράσινες» λίστες που θα δοθούν στον κ. Ανδρουλάκη ως προτάσεις να είναι έτοιμες μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Ανανέωση, κόντρες και… σαραντάρηδες

Στις περισσότερες νομαρχιακές και συντονιστικές επιτροπές της χώρας παρουσιάζεται ανανέωση προσώπων, με τα ηνία των κομματικών παρατάξεων πλέον να παίρνει η «γενιά των σαραντάρηδων» και κάτω, η οποία βγαίνει μπροστά. Βέβαια, η εκλογική διαδικασία δεν ήταν… βελούδινη μιας και οι διάφορες «ομάδες» (εκείνοι που πρόσκεινται στον Ν. Ανδρουλάκη εδώ και χρόνια, εκείνοι που ανέβηκαν στο άρμα του πρόσφατα, οι υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και εκείνοι του Ανδρέα Λοβέρδου) έδωσαν κυριολεκτικά μάχη σταυρό - σταυρό για να επικρατήσουν οι υποψηφιότητες που η καθεμιά προέκρινε. Σκοπός; Οι επόμενες νομαρχιακές επιτροπές όσο το δυνατό να έχουν περισσότερα μέλη τους με συγκεκριμένες πολιτικές αναφορές εντός ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και όπου γίνεται τη θέση των γραμματέων να καταλάβουν οι «άνθρωποί» τους. Μεγάλοι νικητές οι υποστηρικτές Ανδρουλάκη τόσο σε επίπεδο νομαρχιακών επιτροπών όσο και σε επίπεδο συνέδρων οι οποίοι την ερχόμενη εβδομάδα θα κληθούν να εκλέξουν την νέα 300μελή Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Για τη θέση του Γραμματέα, θέση που κατέχει σήμερα ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, έχει «κλειδώσει» ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Σπυρόπουλος. Ικανοποίηση ωστόσο υπάρχει και από την πλευρά Παπανδρέου και από εκείνη του Ανδρέα Λοβέρδου.

Η συγκρότηση των νέων νομαρχιακών επιτροπών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσει του συνεδρίου στο «Ταεκβοντό» στην Αθήνα. Μέχρι τότε οι παρασκηνιακές συζητήσεις, συναντήσεις και ζυμώσεις καλά κρατούν.

Η νέα ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης

eleftheriadis.jpg

Στην Α’ Θεσσαλονίκης η συμμετοχή στην διαδικασία ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι κάλπες έκλεισαν στις 8 μ.μ. με τη συμμετοχή 7.804 ψηφοφόρων. Πρώτος με 1.226 ψήφους τερμάτισε ο ελεύθερος επαγγελματίας και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΚΙΝΑΛ, Ευριβιάδης Ελευθεριάδης, ο οποίος είναι και ο επικρατέστερος για τη θέση του γραμματέα του οργάνου, καθώς το όνομά του ακουγόταν εδώ και καιρό, ενώ η πρωτιά του αποτελεί πλέον δυνατό χαρτί για να διεκδικήσει με αξιώσεις την θέση. Ο κ. Ελευθεριάδης στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης αρχηγού υποστήριξε την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη. Ακολουθούν οι «παπανδρεϊκοί» Μιχάλης Ραλλίδης με 1.175 ψήφους και Ηλίας Ρίγανης με 1.144 ψήφους. Στην τέταρτη θέση ο Μιχάλης Παπαστεργίου με αναφορές στον σημερινό πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνοντας 979 ψήφους, ενώ στην πέμπτη θέση τερμάτισε ο επίσης «παπανδρεϊκός» πρώην αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρβανίτης με 926 ψήφους. Στην έκτη θέση βρέθηκε ο δικηγόρος και πρώην γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Καλαμαριάς, φίλος του Νίκου Ανδρουλάκη, Γιάννης Πιτσιώρας (878), στην έβδομη ο Θανάσης Δέλλιος (857) και στην όγδοη ο γιος του πρώην βουλευτή του κόμματος, Σπύρος Τζελέπης, ο οποίος συγκέντρωσε 811 ψήφους. Στην ένατη θέση και πρώτη στις γυναίκες τερμάτισε η διαφημίστρια Ρόζα Εδιάρογλου με 780 ψήφους και στη δέκατη ο Δημήτρης Κνης με 762 ψήφους και αναφορά στον Αντώνη Σαουλίδη. Στην ενδέκατη θέση τερμάτισε ο Κωνσταντίνος Χατζηθεοδώρου με 759 ψήφους και στην δωδέκατη η Μελίνα Νικολάκαρου με 590 και αναφορά επίσης στον κ. Σαουλίδη. Στην 13η θέση βρίσκεται η Ελένη Χριστιά με 495 θέσεις, στην 14η Μαρία Καρεκλίδου με 457 ψήφους και αναφορές στον Πέτρο Λεκάκη, πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ενώ στην 15η θέση εξελέγη η Βάσια Μαδέση με 383 ψήφους. Οι δύο τελευταίες που εξελέγησαν λόγω ποσόστωσης φύλου, έθεσαν εκτός οργάνου τον Πάνο Καρασαββίδη, από το Λοβερδικό μπλοκ που προαλειφόταν για την θέση του γραμματέα και τον Βασίλη Παπουτσή.

Στη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή 4.200 ψηφοφόρων εξελέγησαν οι: Κατερίνα Αγγελιδάκη με 481 ψήφους, Σταύρος Αντωνιάδης με 732, Γεώργιος Γρηγορούδης με 894 ψήφους, Κωνσταντίνος Καϊκής με 369, Κωνσταντίνος Κοκολάκης με 956, Θωμάς Κυρτζαλιώτης με 613 ψήφους, Αλεξία Λαζαρίδου με 778, Αχιλλέας Μεταλούλης με 814 ψήφους, Δροσούλα Παντέλογλου με 397, Βικτωρία Παπαγεωργίου με 475 ψήφους, Ευαγγελία Πάσιου με 504, Κωνσταντίνος Πατσαλάς με 672, Μιχαήλ Τερζής με 515, Ιάκωβος Τόπης με 478 ψήφους και Γεώργιος Τσολάκης με 793 ψήφους. Σύμφωνα με πληροφορίες επικρατέστερος για τη θέση του γραμματέα είναι ο Κωνσταντίνος Κοκολάκης που διατέλεσε γραμματέας Πολιτικής Προστασίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης.

kokolakis.jpeg

Παρόντες Σημίτης, Παπανδρέου, Βενιζέλος

Και ενώ η νέα ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη πέρασε με επιτυχία το πρώτο crash test των εσωκομματικών διαδικασιών, τα βλέμματα όλα στρέφονται στο συνέδριο, το οποίο θα ξεκινήσει τις εργασίες του την Παρασκευή το απόγευμα με ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη. Το συνέδριο πέραν των βασικών εργασιών θα περιλαμβάνει και παράλληλες δράσεις και θεματικές ομιλίες ενώ αναμένεται να επιστρατευτούν και… influencers. Παρόντες θα είναι και οι τρεις πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο πρώτος, σύμφωνα με πληροφορίες θα απευθύνει ομιλία. Είναι άλλωστε γνωστό πως ο νυν αρχηγός του κόμματος διατηρεί άριστη σχεδόν οικογενειακή σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό. Με τον Γιώργο Παπανδρέου οι σχέσεις του κ. Ανδρουλάκη είναι καλές και οι τόνοι που ανέβηκαν κατά την διάρκεια της εβδομάδας πριν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών έχουν «πέσει». Ιδιαίτερη σημασία έχει η παρουσία Βενιζέλου, καθώς ο πρώην πρόεδρος δημόσια είχε αναφερθεί πρόσφατα στην έλλειψη επικοινωνίας με τον κ. Ανδρουλάκη. «Ο κ. Ανδρουλάκης έχει μία ιστορική σχέση μαζί μου. Τον πρότεινα για γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, του πρότεινα να μπει στο ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών, ήθελα να εκλεγεί ευρωβουλευτής. Μετά την εκλογή, όπως είχα την υποχρέωση αλλά και τη διάθεση, του έστειλα τα θερμά μου συγχαρητήρια και την ευχή μου να επικοινωνήσει με την Ιστορία. Φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα μου απαντήσει, κάποια στιγμή θα θελήσει να ακούσει το πώς σκέφτομαι, αν και φαντάζομαι ότι διαβάζει αυτά που γράφω και ακούει αυτά που λέω» είχε πει. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε επικοινωνία μεταξύ Ανδρουλάκη- Βενιζέλου, ο πρώτος τον προσκάλεσε και συμφώνησαν να τα πουν από κοντά τις επόμενες ημέρες.

Το δικό τους μήνυμα αναμένεται να στείλουν και οι κάλπες για την εκλογή των νέων μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής με εκλέκτορες τους 4.300 συνέδρους. Οι υποψήφιοι για την ΚΠΕ από την επομένων εκλογών της Κυριακής έχουν ξεκινήσει επαφές με συνέδρους που κατόρθωσαν την εκλογή τους προκειμένου να εξασφαλίσουν την στήριξή τους για την εκλογή στο ανώτατο κομματικό όργανο και μια θέση στον… «πράσινο ήλιο».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15.05.2022

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία