ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: «Ζεσταίνουν» μηχανές και... μηχανισμούς οι υποψήφιοι αρχηγοί

Πριν τη μάχη της κάλπης οι «μνηστήρες» της θέσης του προέδρου που ξεκίνησαν περιοδείες και συγκεντρώσεις δίνουν την μάχη των υπογραφών

 14/07/2024 21:00

ΠΑΣΟΚ: «Ζεσταίνουν» μηχανές και... μηχανισμούς οι υποψήφιοι αρχηγοί

Βαγγέλης Στολάκης

Αποφασισμένοι να... λιώσουν σόλες παρά τις υψηλές θερμοκρασίες και το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει τα κατά τον φυσικό και ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, «μπάνια του λαού» είναι οι «μνηστήρες» της θέσης του προέδρου του κόμματος. 

Τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος στις εκλογές της 6ης και της 13ης Οκτωβρίου διεκδικεί την επανεκλογή του όσο και οι άλλοι έξι, μέχρι στιγμής, υποψήφιοι για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έχουν ξεκινήσει τις περιοδείες τους σε όλη τη χώρα, συζητούν με τους ψηφοφόρους, τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές και παράλληλα, «κλειδώνουν» τους ανθρώπους που στελεχώνουν τα επιτελεία τους και τις ομάδες κρούσης των υποψηφιοτήτων τους, ενώ την ίδια ώρα μπήκαν δυναμικά στη μάχη της συλλογής των υπογραφών που απαιτούνται βάσει καταστατικού, ώστε να κατατεθούν κι επίσημα οι υποψηφιότητες στην ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα συνέλθει τρεις εβδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες, σύμφωνα με την εισήγηση που έκανε ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. 

Την ίδια ώρα, έχουν ξεκινήσει και τα συντροφικά... αλληλοκαρφώματα και αλληλομαχαιρώματα, ενώ αναπάντητο παραμένει το τι θα κάνουν κι αν θα δείξουν ανοιχτά την προτίμησή τους σε κάποιο πρόσωπο οι πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι του κόμματος Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, όπως και ο πρώην πρόεδρος και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Από ώρα σε ώρα η όγδοη υποψηφιότητα

Εκείνο που εξακολουθεί να παραμένει γρίφος στη Χαριλάου Τρικούπη και δεν αναμένεται να υπάρξει φως στο «πράσινο» τούνελ είναι πόσοι εν τέλει θα είναι οι υποψήφιοι αρχηγοί του κόμματος. Μέχρι σήμερα πλην του Νίκου Ανδρουλάκη που έχει δηλώσει ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για να διατηρήσει το αξίωμα του προέδρου, τις υποψηφιότητές τους έχουν ανακοινώσει ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, οι βουλευτές Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης, Μιλένα Αποστολάκη και Νάντια Γιαννακοπούλου και ο δημοσιογράφος Γιάννης Καννελάκης.

Στις επτά παραπάνω υποψηφιότητες θεωρείται βέβαιο ότι θα προστεθεί μια ακόμα, εκείνη της Άννας Διαμαντοπούλου. Η κ. Διαμαντοπούλου μέχρι σήμερα επιλέγει να ανοίγει τα χαρτιά της, αλλά όχι όλα μαζί. Ένα-ένα την φορά. Έτσι, ενώ έχει δηλώσει ότι θα είναι παρούσα στη διαδικασία και θεωρεί σημαντικές για τη χώρα όχι μόνο για το κόμμα τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές έκανε ένα βήμα που την έφερε πιο κοντά στην υποψηφιότητά της, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση. Στην Κοζάνη όπου βρέθηκε η κ. Διαμαντοπούλου τις προηγούμενες ημέρες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Δεν θα το πω από εδώ. Ό,τι έχω αποφασίσει στη ζωή μου το έχω αποφασίσει ξεκινώντας από την Κοζάνη και μου έχει φέρει γούρι. Οπότε θεωρώ πως αυτή η συνάντηση είναι η αφετηρία, η ρίζα».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» η κ. Διαμαντοπούλου αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις τα επόμενα εικοσιτετράωρα σε εκδήλωση στην οποία θα καταθέσει την πολιτική της πρόταση, την πολιτική της πλατφόρμα με έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, όπως εξέλαβε η ίδια και οι συνεργάτες της το μήνυμα των ευρωεκλογών, ενώ θα αναφερθεί και σε όλα όσα έκανε η ίδια είτε ως Νομάρχης, είτε ως βουλευτής, είτε ως υπουργός, είτε ως Επίτροπος για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Η κ. Διαμαντοπούλου τις τελευταίες εβδομάδες μιλά συνεχώς στο τηλέφωνο με πολιτικούς της φίλους, κυρίως προερχόμενους από το πάλαι ποτέ «εκσυγχρονιστικό» μπλοκ του ΠΑΣΟΚ, καταγράφει απόψεις και ακούει γνώμες.

Νίκος Ανδρουλάκης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης μετά από λίγες ημέρες περισυλλογής και οργάνωσης του σχεδίου που θα ακολουθήσει το επόμενο τρίμηνο, ώστε να πείσει τα μέλη και τους φίλους του κόμματος πως θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του προέδρου, ξεκίνησε περιοδείες και εμφανίσεις σε ΜΜΕ. Όπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη ο ίδιος στο δρόμο προς τις εσωκομματικές κάλπες της 6ης Οκτωβρίου θα κινηθεί «θεσμικά» και ως «εγγυητής» της ενότητας του κόμματος, επιμένοντας στο αφήγημά του ότι το ΠΑΣΟΚ από το 2021 οπότε κι εξελέγη πρόεδρος σημειώνει μόνο νίκες.

Ο κ. Ανδρουλάκης προσδοκά η εσωκομματική αυτή διαδικασία που μόλις ξεκίνησε να έχει θετικό απολογισμό στο τέλος της ημέρας, να είναι δημιουργική για το κόμμα, την κοινωνία και τους πολίτες στέλνοντας σε κάθε ευκαιρία το μήνυμα της ενότητας του χώρου. Είναι ενδεικτική η απάντηση που έδωσε όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα που προέκυψε με την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα και το κώλυμα λόγω του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, κινούμενος στην λογική «κανείς αποκλεισμός». «Δεν πρόκειται να θέσω κανένα ζήτημα για την υποψηφιότητα του κ. Δούκα. Όταν ενημερώθηκα από την αρμόδια επιτροπή, την ΕΔΕΚΑΠ, ζήτησα να ξεπεραστεί με έναν θεσμικό τρόπο, να πάμε γρήγορα στις διαδικασίες μας, να μιλήσουμε πολιτικά» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και είχε σειρά συναντήσεων με τοπικά στελέχη του κόμματος τα οποία θα είναι δίπλα του. Ξεκίνησε τις περιοδείες του από την Αττική στην οποία εξάλλου θα δώσει έμφαση λόγω των κακών εκλογικών αποτελεσμάτων, ενώ παράλληλα θα επισκεφτεί πολλές ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Ο κ. Ανδρουλάκης εκτός από τετ α τετ συναντήσεις με στελέχη του κόμματος, μιλά καθημερινά στο τηλέφωνο με πολιτικούς του φίλους τους οποίους κινητοποιεί ενόψει της εκλογικής διαδικασίας. Στο πλευρό του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει τους ανθρώπους του επιτελείου του, όπως τη διευθύντρια Επικοινωνίας του κόμματος Στεφανία Μουρελάτου, τον εκπρόσωπο Τύπου Θανάση Γλαβίνα, τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλο, την διευθύντρια του γραφείου του Ελένη Αναστασίου, τον στενό συνεργάτη του και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, Νίκο Μήλη, τους δύο βουλευτές Επικρατείας Παναγιώτη Δουδωνή και Δημήτρη Μάντζο και μία σειρά άλλων «πράσινων» στελεχών οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό του εδώ και πολλά χρόνια. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα κυλίσουν για τον Νίκο Ανδρουλάκη με επισκέψεις σε φορείς και θεσμικές συναντήσεις αλλά και περιοδείες, ενώ ο ίδιος δίνει έμφαση στην εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη, γενέθλιας ημέρας του ΠΑΣΟΚ. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την μεγάλη εκδήλωση του κόμματος, όπου ο κ. Ανδρουλάκης θα πραγματοποιήσει την κεντρική ομιλία κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιάσει το όραμά του για το ΠΑΣΟΚ, την Κεντροαριστερά και τη χώρα. Παράλληλα, το επιτελείο του καθημερινά συλλέγει υπογραφές μελών υποστήριξης της νέας του υποψηφιότητας. Στις εκλογές του 2021 ο κ. Ανδρουλάκης είχε συνοδεύσει την αίτηση υποψηφιότητάς του με 20.000 υπογραφές μελών και 110 μελών της Κεντρικής Επιτροπής, την ώρα που το καταστατικό του κόμματος προβλέπει κατ’ ελάχιστο 5000 υπογραφές ή το 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Χάρης Δούκας

Στον δρόμο βρίσκεται καθημερινά και ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος αρχηγός Χάρης Δούκας ο οποίος μετά τη Θεσσαλονίκη επισκέφτηκε την Πιερία, τη Θεσσαλία, τον Βύρωνα κ.ά.

Ο κ. Δούκας το επόμενο διάστημα θα εστιάσει στις γειτονιές της Αττικής. Το μοντέλο των ανοιχτών συγκεντρώσεων και της προσωπικής επαφής του με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, όπως έγινε στην «παρθενική» του εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη πρόσφατα, αξιολογήθηκε από το επιτελείο του ως «επιτυχημένο» και γι’ αυτό αποφασίστηκε να συνεχιστεί. Στο «στρατόπεδο» Δούκα θεωρούν ότι ο δήμαρχος Αθηναίων βγαίνει πολύ κερδισμένος από τη διαπροσωπική του επαφή με τον κόσμο και αναφέρουν ως παράδειγμα το γεγονός ότι «όπου πηγαίνει τον προσφωνούν με το μικρό του» όπως λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του κ. Δούκα.

Οι ίδιοι σχολιάζουν ότι η υποψηφιότητα Δούκα είναι μία «πολυτασική υποψηφιότητα» αφού στις συγκεντρώσεις βλέπει κανείς στελέχη από όλες τις «πτέρυγες» του ΠΑΣΟΚ (εκσυγχρονιστές, παπανδρεϊκούς, μέχρι πρότινος προεδρικούς) κάτι που οι συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων μεταφράζουν ως «ενωτική υποψηφιότητα». Παράλληλα, ο κ. Δούκας με καθημερινές εμφανίσεις του στα ΜΜΕ δίνει το στίγμα της πολιτικής του που εν πολλοίς στηρίζεται στο δικό του παράδειγμα, ότι δηλαδή ένωσε δυνάμεις και κέρδισε τη ΝΔ και τον ανιψιό του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δήμο της Αθήνας, κάτι που δεσμεύεται να κάνει και στις επόμενες εθνικές εκλογές εάν εκλεγεί πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. 

Στο πλευρό του Χάρη Δούκα βρίσκεται μία σειρά κορυφαίων στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, όπως η πρώην βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Τόνια Αντωνίου η οποία ανέλαβε κεντρικό ρόλο στο οργανωτικό κομμάτι της εκστρατείας. Επίσης, δίπλα του βρίσκεται ο Χρήστος Πρωτόπαπας που έχει τον ρόλο του επικεφαλής της εκστρατείας, οι βουλευτές Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Απόστολος Πάνας (που αναμένεται να αναλάβει επιτελική θέση) και Μανώλης Χριστοδουλάκης, όπως και άλλα μέλη της «πράσινης» Κοινοβουλευτικής Ομάδας που ακόμα δεν έχουν εκδηλωθεί αλλά θα το κάνουν προσεχώς. 

Την ίδια ώρα, με σύνθημα «Ενώνουμε δυνάμεις. Γίνε μέρος της αλλαγής» ο κ. Δούκας καλεί τα μέλη του κόμματος να τον υποστηρίξουν υπογράφοντας υπέρ της υποψηφιότητάς του στη σχετική πλατφόρμα.

Παύλος Γερουλάνος

Με αφήγημα τα προβλήματα των πολιτών και της χώρας και καμία αναφορά σε εσωκομματικά ζητήματα θα συνεχίσει μέχρι την 6η Οκτωβρίου ο βουλευτής και πρώην υπουργός Παύλος Γερουλάνος. Ο υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος έχει καταθέσει την πολιτική του πρόταση για την χώρα και το κόμμα υπό την κωδική ονομασία «Αναγέννηση ΙΙ». Πρόκειται όπως λέει και ο ίδιος για «ένα πολιτικό κι αναπτυξιακό σχέδιο που θα δώσει κατεύθυνση στον προοδευτικό χώρο, νέα πνοή στην Ελλάδα κι ελπίδα σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα ότι η πολιτική μπορεί να γίνει ξανά φορέας θετικών αλλαγών στη χώρα».

Ο κ. Γερουλάνος ήταν ο πρώτος εκ των υποψηφίων που ρίχτηκε στη μάχη της συλλογής υπογραφών, στοχεύοντας στο να αποκτήσει η υποψηφιότητά του έναν κινηματικό χαρακτήρα. «Κινηματική υποψηφιότητα γιατί τον στηρίζει ο κόσμος και όχι τα επιτελεία» αναφέρουν οι συνεργάτες του. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό το κόμμα για να μεγαλώσει πρέπει να ανοίξει τις πόρτες του στην κοινωνία, τους φορείς και τα επιμελητήρια. «Έχει απαντήσεις στηριζόμενος σε ένα συγκροτημένο και τεκμηριωμένο πρόγραμμα σε σχέση με άλλους υποψηφίους» λένε οι συνεργάτες του.

Ο κ. Γερουλάνος αυτή την περίοδο επενδύει σε εμφανίσεις στα ΜΜΕ και έχει επισκεφτεί διάφορες πόλεις όπου πραγματοποιεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις με στελέχη. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει περιοδείες. Στο επιτελείο του, στο οποίο κυριαρχούν νέα αλλά και έμπειρα πρόσωπα, κεντρικό ρόλο έχει ο Δημήτρης Μπυρίτης, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και πρώην Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Κώστας Πανταζής, το έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος Γιώργος Δαουλάρης, ο δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη Αργύρης Αργυριάδης, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2009 και στενός συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Γιώργος Πετρουλάκης, τα έμπειρα στελέχη επί των οργανωτικών Γιώργος Κουμεντάκος, Γιώργος Μπίκος, Λάμπρος Γρίβας και Ανδρέας Τσατσούλης, η δημοσιογράφος Ελένη Σπυρίδη και ο Νίκος Κουτουφάς στο Γραφείο Τύπου, ο Γιάννης Κοκκόλης στην κοινοβουλευτική του δράση και το πολιτικό περιεχόμενο.

Ταυτόχρονα έχουν αρχίσει και «σαρώνουν» την Ελλάδα στελέχη με μεγάλη πείρα όπως ο Γιώργος Κόκκιος, πρώην γραμματέας κινητοποιήσεων ΠΑΣΟΚ, οι πρώην διευθυντές υπουργείων Γιώργος Κουτσαυτάκης και Μαρία Γρυλλάκη, με ισχυρές επαφές σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται, πως ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου πρόσφατα ανακοίνωσε τη στήριξή του στην υποψηφιότητα Γερουλάνου.

Νάντια Γιαννακοπούλου

Στη... γύρα βρίσκεται η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου. Οι περιοδείες της ξεκίνησαν από τη Νίσυρο, όπου συμμετείχε σε συνέδριο ως ομιλήτρια και παράλληλα συναντήθηκε με φορείς και με πολίτες δίνοντας έμφαση σε ζητήματα καθημερινότητας. Το τρίπτυχο που προτάσσει η υποψήφια αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι: Υγεία, Παιδεία, Κοινωνικό Κράτος, ενώ όπως λέει είναι αποφασισμένη να οργώσει την Ελλάδα από τον Έβρο μέχρι τη Γαύδο. «Προέρχεται από την κοινωνία και εκεί εκφράζεται» αναφέρουν στη «ΜτΚ» συνεργάτες της.

Στην προσπάθειά της αυτή έχει στο πλευρό της τα συγγενικά της πρόσωπα αλλά και τους συνεργάτες της στο βουλευτικό γραφείο, ενώ η ομάδα της καθημερινά μεγαλώνει καθώς εντάσσονται σε αυτή εθελοντές, πολιτικοί επιστήμονες και στελέχη που την στηρίζουν κι έχουν αναλάβει οργανωτικά ζητήματα.

Η κ. Γιαννακοπούλου ήδη έχει ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών, με στόχο αυτές να υπερβαίνουν κατά πολύ το καταστατικό ελάχιστον των 5.000 υπογραφών.

Μιχάλης Κατρίνης

Στις περιοδείες και τη συλλογή υπογραφών εστιάζει αυτό το διάστημα και ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση του κ. Κατρίνη είναι να δημιουργήσει γραφείο που θα «τρέξει» την υποψηφιότητά του στην πόλη. Σε τοπικό επίπεδο στο πλευρό του κ. Κατρίνη έχει ταχθεί η αντιδήμαρχος και υποψήφια ευρωβουλευτής Χριστίνα Αλίρη. Το επόμενο διάστημα ο κ. Κατρίνης θα ενισχύσει την παρουσία του στα ΜΜΕ κάνοντας γνωστές τις προτάσεις του για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ και επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του πως «Το μήνυμα είναι ένα: Μεγάλη Παράταξη, κόμμα εξουσίας ικανό να κυβερνήσει και να κερδίσει την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Και το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση». Συνεργάτες του κ. Κατρίνη διαμηνύουν ότι ο βουλευτής θα φτάσει μέχρι τέλους και δεν θα αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Μιλένα Αποστολάκη

Στον σχεδιασμό των περιοδειών της σε όλη τη χώρα επικεντρώνεται αυτή την περίοδο η βουλευτής και υποψήφια για την αρχηγία Μιλένα Αποστολάκη, με την ομάδα της να έχει ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών. Η κ. Αποστολάκη θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο Λεκανοπέδιο Αττικής, ενώ πριν το Δεκαπενταύγουστο θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη. Με καθημερινές εμφανίσεις της στα ΜΜΕ στέλνει το μήνυμα πως στόχος της υποψηφιότητάς της είναι «να έλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι στις κάλπες για να ενδυναμώσουν το ΠΑΣΟΚ» και πως εκείνο που έχει ανάγκη ο κόσμος «είναι το μαχητικό ΠΑΣΟΚ, που είναι έξω από τους τέσσερις τοίχους των γραφείων του».

Γιάννης Καννελάκης

«Κοντά στο λαό» θα επιδιώξει να βρίσκεται για το επόμενο τρίμηνο, προκειμένου να αναδεικνύει τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες ο δημοσιογράφος Γιάννης Καννελάκης που επίσης διεκδικεί την αρχηγία του κόμματος.

Ο κ. Καννελάκης ήδη έχει ξεκινήσει τις περιοδείες του στην Αττική και θα επισκεφτεί κι άλλες πόλεις της χώρας. «Να αναβιώσουμε το μοντέλο του Αντρέα Παπανδρέου. Τότε οι πολίτες είδαμε μια άσπρη ημέρα. Όλες οι υποδομές της χώρας έγιναν επί ΠΑΣΟΚ» αναφέρει ο ίδιος.

Στηρίξεις με... ενδιαφέρον

Το ενδιαφέρον πάντως επικεντρώνεται και στις στηρίξεις που λαμβάνουν οι υποψήφιοι από σημαίνοντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με τους γνώστες να σχολιάζουν ότι οι περισσότερες θα εκδηλωθούν τις τελευταίες ημέρες σε μια προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις υπέρ συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων. Τα βλέμματα στρέφονται φυσικά στους τρεις πρώην προέδρους του κόμματος: Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο οι οποίοι μέχρι στιγμής τηρούν σιγήν ισχύος αν και στελέχη που πρόσκεινται σε αυτούς έχουν ήδη ενταχθεί σε συγκεκριμένες ομάδες.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14.07.2024

Αποφασισμένοι να... λιώσουν σόλες παρά τις υψηλές θερμοκρασίες και το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει τα κατά τον φυσικό και ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, «μπάνια του λαού» είναι οι «μνηστήρες» της θέσης του προέδρου του κόμματος. 

Τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος στις εκλογές της 6ης και της 13ης Οκτωβρίου διεκδικεί την επανεκλογή του όσο και οι άλλοι έξι, μέχρι στιγμής, υποψήφιοι για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έχουν ξεκινήσει τις περιοδείες τους σε όλη τη χώρα, συζητούν με τους ψηφοφόρους, τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές και παράλληλα, «κλειδώνουν» τους ανθρώπους που στελεχώνουν τα επιτελεία τους και τις ομάδες κρούσης των υποψηφιοτήτων τους, ενώ την ίδια ώρα μπήκαν δυναμικά στη μάχη της συλλογής των υπογραφών που απαιτούνται βάσει καταστατικού, ώστε να κατατεθούν κι επίσημα οι υποψηφιότητες στην ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα συνέλθει τρεις εβδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες, σύμφωνα με την εισήγηση που έκανε ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. 

Την ίδια ώρα, έχουν ξεκινήσει και τα συντροφικά... αλληλοκαρφώματα και αλληλομαχαιρώματα, ενώ αναπάντητο παραμένει το τι θα κάνουν κι αν θα δείξουν ανοιχτά την προτίμησή τους σε κάποιο πρόσωπο οι πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι του κόμματος Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, όπως και ο πρώην πρόεδρος και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Από ώρα σε ώρα η όγδοη υποψηφιότητα

Εκείνο που εξακολουθεί να παραμένει γρίφος στη Χαριλάου Τρικούπη και δεν αναμένεται να υπάρξει φως στο «πράσινο» τούνελ είναι πόσοι εν τέλει θα είναι οι υποψήφιοι αρχηγοί του κόμματος. Μέχρι σήμερα πλην του Νίκου Ανδρουλάκη που έχει δηλώσει ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για να διατηρήσει το αξίωμα του προέδρου, τις υποψηφιότητές τους έχουν ανακοινώσει ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, οι βουλευτές Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης, Μιλένα Αποστολάκη και Νάντια Γιαννακοπούλου και ο δημοσιογράφος Γιάννης Καννελάκης.

Στις επτά παραπάνω υποψηφιότητες θεωρείται βέβαιο ότι θα προστεθεί μια ακόμα, εκείνη της Άννας Διαμαντοπούλου. Η κ. Διαμαντοπούλου μέχρι σήμερα επιλέγει να ανοίγει τα χαρτιά της, αλλά όχι όλα μαζί. Ένα-ένα την φορά. Έτσι, ενώ έχει δηλώσει ότι θα είναι παρούσα στη διαδικασία και θεωρεί σημαντικές για τη χώρα όχι μόνο για το κόμμα τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές έκανε ένα βήμα που την έφερε πιο κοντά στην υποψηφιότητά της, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση. Στην Κοζάνη όπου βρέθηκε η κ. Διαμαντοπούλου τις προηγούμενες ημέρες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Δεν θα το πω από εδώ. Ό,τι έχω αποφασίσει στη ζωή μου το έχω αποφασίσει ξεκινώντας από την Κοζάνη και μου έχει φέρει γούρι. Οπότε θεωρώ πως αυτή η συνάντηση είναι η αφετηρία, η ρίζα».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» η κ. Διαμαντοπούλου αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις τα επόμενα εικοσιτετράωρα σε εκδήλωση στην οποία θα καταθέσει την πολιτική της πρόταση, την πολιτική της πλατφόρμα με έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, όπως εξέλαβε η ίδια και οι συνεργάτες της το μήνυμα των ευρωεκλογών, ενώ θα αναφερθεί και σε όλα όσα έκανε η ίδια είτε ως Νομάρχης, είτε ως βουλευτής, είτε ως υπουργός, είτε ως Επίτροπος για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Η κ. Διαμαντοπούλου τις τελευταίες εβδομάδες μιλά συνεχώς στο τηλέφωνο με πολιτικούς της φίλους, κυρίως προερχόμενους από το πάλαι ποτέ «εκσυγχρονιστικό» μπλοκ του ΠΑΣΟΚ, καταγράφει απόψεις και ακούει γνώμες.

Νίκος Ανδρουλάκης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης μετά από λίγες ημέρες περισυλλογής και οργάνωσης του σχεδίου που θα ακολουθήσει το επόμενο τρίμηνο, ώστε να πείσει τα μέλη και τους φίλους του κόμματος πως θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του προέδρου, ξεκίνησε περιοδείες και εμφανίσεις σε ΜΜΕ. Όπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη ο ίδιος στο δρόμο προς τις εσωκομματικές κάλπες της 6ης Οκτωβρίου θα κινηθεί «θεσμικά» και ως «εγγυητής» της ενότητας του κόμματος, επιμένοντας στο αφήγημά του ότι το ΠΑΣΟΚ από το 2021 οπότε κι εξελέγη πρόεδρος σημειώνει μόνο νίκες.

Ο κ. Ανδρουλάκης προσδοκά η εσωκομματική αυτή διαδικασία που μόλις ξεκίνησε να έχει θετικό απολογισμό στο τέλος της ημέρας, να είναι δημιουργική για το κόμμα, την κοινωνία και τους πολίτες στέλνοντας σε κάθε ευκαιρία το μήνυμα της ενότητας του χώρου. Είναι ενδεικτική η απάντηση που έδωσε όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα που προέκυψε με την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα και το κώλυμα λόγω του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, κινούμενος στην λογική «κανείς αποκλεισμός». «Δεν πρόκειται να θέσω κανένα ζήτημα για την υποψηφιότητα του κ. Δούκα. Όταν ενημερώθηκα από την αρμόδια επιτροπή, την ΕΔΕΚΑΠ, ζήτησα να ξεπεραστεί με έναν θεσμικό τρόπο, να πάμε γρήγορα στις διαδικασίες μας, να μιλήσουμε πολιτικά» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και είχε σειρά συναντήσεων με τοπικά στελέχη του κόμματος τα οποία θα είναι δίπλα του. Ξεκίνησε τις περιοδείες του από την Αττική στην οποία εξάλλου θα δώσει έμφαση λόγω των κακών εκλογικών αποτελεσμάτων, ενώ παράλληλα θα επισκεφτεί πολλές ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Ο κ. Ανδρουλάκης εκτός από τετ α τετ συναντήσεις με στελέχη του κόμματος, μιλά καθημερινά στο τηλέφωνο με πολιτικούς του φίλους τους οποίους κινητοποιεί ενόψει της εκλογικής διαδικασίας. Στο πλευρό του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει τους ανθρώπους του επιτελείου του, όπως τη διευθύντρια Επικοινωνίας του κόμματος Στεφανία Μουρελάτου, τον εκπρόσωπο Τύπου Θανάση Γλαβίνα, τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλο, την διευθύντρια του γραφείου του Ελένη Αναστασίου, τον στενό συνεργάτη του και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, Νίκο Μήλη, τους δύο βουλευτές Επικρατείας Παναγιώτη Δουδωνή και Δημήτρη Μάντζο και μία σειρά άλλων «πράσινων» στελεχών οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό του εδώ και πολλά χρόνια. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα κυλίσουν για τον Νίκο Ανδρουλάκη με επισκέψεις σε φορείς και θεσμικές συναντήσεις αλλά και περιοδείες, ενώ ο ίδιος δίνει έμφαση στην εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη, γενέθλιας ημέρας του ΠΑΣΟΚ. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την μεγάλη εκδήλωση του κόμματος, όπου ο κ. Ανδρουλάκης θα πραγματοποιήσει την κεντρική ομιλία κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιάσει το όραμά του για το ΠΑΣΟΚ, την Κεντροαριστερά και τη χώρα. Παράλληλα, το επιτελείο του καθημερινά συλλέγει υπογραφές μελών υποστήριξης της νέας του υποψηφιότητας. Στις εκλογές του 2021 ο κ. Ανδρουλάκης είχε συνοδεύσει την αίτηση υποψηφιότητάς του με 20.000 υπογραφές μελών και 110 μελών της Κεντρικής Επιτροπής, την ώρα που το καταστατικό του κόμματος προβλέπει κατ’ ελάχιστο 5000 υπογραφές ή το 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Χάρης Δούκας

Στον δρόμο βρίσκεται καθημερινά και ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος αρχηγός Χάρης Δούκας ο οποίος μετά τη Θεσσαλονίκη επισκέφτηκε την Πιερία, τη Θεσσαλία, τον Βύρωνα κ.ά.

Ο κ. Δούκας το επόμενο διάστημα θα εστιάσει στις γειτονιές της Αττικής. Το μοντέλο των ανοιχτών συγκεντρώσεων και της προσωπικής επαφής του με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, όπως έγινε στην «παρθενική» του εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη πρόσφατα, αξιολογήθηκε από το επιτελείο του ως «επιτυχημένο» και γι’ αυτό αποφασίστηκε να συνεχιστεί. Στο «στρατόπεδο» Δούκα θεωρούν ότι ο δήμαρχος Αθηναίων βγαίνει πολύ κερδισμένος από τη διαπροσωπική του επαφή με τον κόσμο και αναφέρουν ως παράδειγμα το γεγονός ότι «όπου πηγαίνει τον προσφωνούν με το μικρό του» όπως λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του κ. Δούκα.

Οι ίδιοι σχολιάζουν ότι η υποψηφιότητα Δούκα είναι μία «πολυτασική υποψηφιότητα» αφού στις συγκεντρώσεις βλέπει κανείς στελέχη από όλες τις «πτέρυγες» του ΠΑΣΟΚ (εκσυγχρονιστές, παπανδρεϊκούς, μέχρι πρότινος προεδρικούς) κάτι που οι συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων μεταφράζουν ως «ενωτική υποψηφιότητα». Παράλληλα, ο κ. Δούκας με καθημερινές εμφανίσεις του στα ΜΜΕ δίνει το στίγμα της πολιτικής του που εν πολλοίς στηρίζεται στο δικό του παράδειγμα, ότι δηλαδή ένωσε δυνάμεις και κέρδισε τη ΝΔ και τον ανιψιό του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δήμο της Αθήνας, κάτι που δεσμεύεται να κάνει και στις επόμενες εθνικές εκλογές εάν εκλεγεί πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. 

Στο πλευρό του Χάρη Δούκα βρίσκεται μία σειρά κορυφαίων στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, όπως η πρώην βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Τόνια Αντωνίου η οποία ανέλαβε κεντρικό ρόλο στο οργανωτικό κομμάτι της εκστρατείας. Επίσης, δίπλα του βρίσκεται ο Χρήστος Πρωτόπαπας που έχει τον ρόλο του επικεφαλής της εκστρατείας, οι βουλευτές Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Απόστολος Πάνας (που αναμένεται να αναλάβει επιτελική θέση) και Μανώλης Χριστοδουλάκης, όπως και άλλα μέλη της «πράσινης» Κοινοβουλευτικής Ομάδας που ακόμα δεν έχουν εκδηλωθεί αλλά θα το κάνουν προσεχώς. 

Την ίδια ώρα, με σύνθημα «Ενώνουμε δυνάμεις. Γίνε μέρος της αλλαγής» ο κ. Δούκας καλεί τα μέλη του κόμματος να τον υποστηρίξουν υπογράφοντας υπέρ της υποψηφιότητάς του στη σχετική πλατφόρμα.

Παύλος Γερουλάνος

Με αφήγημα τα προβλήματα των πολιτών και της χώρας και καμία αναφορά σε εσωκομματικά ζητήματα θα συνεχίσει μέχρι την 6η Οκτωβρίου ο βουλευτής και πρώην υπουργός Παύλος Γερουλάνος. Ο υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος έχει καταθέσει την πολιτική του πρόταση για την χώρα και το κόμμα υπό την κωδική ονομασία «Αναγέννηση ΙΙ». Πρόκειται όπως λέει και ο ίδιος για «ένα πολιτικό κι αναπτυξιακό σχέδιο που θα δώσει κατεύθυνση στον προοδευτικό χώρο, νέα πνοή στην Ελλάδα κι ελπίδα σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα ότι η πολιτική μπορεί να γίνει ξανά φορέας θετικών αλλαγών στη χώρα».

Ο κ. Γερουλάνος ήταν ο πρώτος εκ των υποψηφίων που ρίχτηκε στη μάχη της συλλογής υπογραφών, στοχεύοντας στο να αποκτήσει η υποψηφιότητά του έναν κινηματικό χαρακτήρα. «Κινηματική υποψηφιότητα γιατί τον στηρίζει ο κόσμος και όχι τα επιτελεία» αναφέρουν οι συνεργάτες του. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό το κόμμα για να μεγαλώσει πρέπει να ανοίξει τις πόρτες του στην κοινωνία, τους φορείς και τα επιμελητήρια. «Έχει απαντήσεις στηριζόμενος σε ένα συγκροτημένο και τεκμηριωμένο πρόγραμμα σε σχέση με άλλους υποψηφίους» λένε οι συνεργάτες του.

Ο κ. Γερουλάνος αυτή την περίοδο επενδύει σε εμφανίσεις στα ΜΜΕ και έχει επισκεφτεί διάφορες πόλεις όπου πραγματοποιεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις με στελέχη. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει περιοδείες. Στο επιτελείο του, στο οποίο κυριαρχούν νέα αλλά και έμπειρα πρόσωπα, κεντρικό ρόλο έχει ο Δημήτρης Μπυρίτης, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και πρώην Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Κώστας Πανταζής, το έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος Γιώργος Δαουλάρης, ο δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη Αργύρης Αργυριάδης, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2009 και στενός συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Γιώργος Πετρουλάκης, τα έμπειρα στελέχη επί των οργανωτικών Γιώργος Κουμεντάκος, Γιώργος Μπίκος, Λάμπρος Γρίβας και Ανδρέας Τσατσούλης, η δημοσιογράφος Ελένη Σπυρίδη και ο Νίκος Κουτουφάς στο Γραφείο Τύπου, ο Γιάννης Κοκκόλης στην κοινοβουλευτική του δράση και το πολιτικό περιεχόμενο.

Ταυτόχρονα έχουν αρχίσει και «σαρώνουν» την Ελλάδα στελέχη με μεγάλη πείρα όπως ο Γιώργος Κόκκιος, πρώην γραμματέας κινητοποιήσεων ΠΑΣΟΚ, οι πρώην διευθυντές υπουργείων Γιώργος Κουτσαυτάκης και Μαρία Γρυλλάκη, με ισχυρές επαφές σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται, πως ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου πρόσφατα ανακοίνωσε τη στήριξή του στην υποψηφιότητα Γερουλάνου.

Νάντια Γιαννακοπούλου

Στη... γύρα βρίσκεται η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου. Οι περιοδείες της ξεκίνησαν από τη Νίσυρο, όπου συμμετείχε σε συνέδριο ως ομιλήτρια και παράλληλα συναντήθηκε με φορείς και με πολίτες δίνοντας έμφαση σε ζητήματα καθημερινότητας. Το τρίπτυχο που προτάσσει η υποψήφια αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι: Υγεία, Παιδεία, Κοινωνικό Κράτος, ενώ όπως λέει είναι αποφασισμένη να οργώσει την Ελλάδα από τον Έβρο μέχρι τη Γαύδο. «Προέρχεται από την κοινωνία και εκεί εκφράζεται» αναφέρουν στη «ΜτΚ» συνεργάτες της.

Στην προσπάθειά της αυτή έχει στο πλευρό της τα συγγενικά της πρόσωπα αλλά και τους συνεργάτες της στο βουλευτικό γραφείο, ενώ η ομάδα της καθημερινά μεγαλώνει καθώς εντάσσονται σε αυτή εθελοντές, πολιτικοί επιστήμονες και στελέχη που την στηρίζουν κι έχουν αναλάβει οργανωτικά ζητήματα.

Η κ. Γιαννακοπούλου ήδη έχει ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών, με στόχο αυτές να υπερβαίνουν κατά πολύ το καταστατικό ελάχιστον των 5.000 υπογραφών.

Μιχάλης Κατρίνης

Στις περιοδείες και τη συλλογή υπογραφών εστιάζει αυτό το διάστημα και ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση του κ. Κατρίνη είναι να δημιουργήσει γραφείο που θα «τρέξει» την υποψηφιότητά του στην πόλη. Σε τοπικό επίπεδο στο πλευρό του κ. Κατρίνη έχει ταχθεί η αντιδήμαρχος και υποψήφια ευρωβουλευτής Χριστίνα Αλίρη. Το επόμενο διάστημα ο κ. Κατρίνης θα ενισχύσει την παρουσία του στα ΜΜΕ κάνοντας γνωστές τις προτάσεις του για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ και επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του πως «Το μήνυμα είναι ένα: Μεγάλη Παράταξη, κόμμα εξουσίας ικανό να κυβερνήσει και να κερδίσει την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Και το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση». Συνεργάτες του κ. Κατρίνη διαμηνύουν ότι ο βουλευτής θα φτάσει μέχρι τέλους και δεν θα αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Μιλένα Αποστολάκη

Στον σχεδιασμό των περιοδειών της σε όλη τη χώρα επικεντρώνεται αυτή την περίοδο η βουλευτής και υποψήφια για την αρχηγία Μιλένα Αποστολάκη, με την ομάδα της να έχει ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών. Η κ. Αποστολάκη θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο Λεκανοπέδιο Αττικής, ενώ πριν το Δεκαπενταύγουστο θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη. Με καθημερινές εμφανίσεις της στα ΜΜΕ στέλνει το μήνυμα πως στόχος της υποψηφιότητάς της είναι «να έλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι στις κάλπες για να ενδυναμώσουν το ΠΑΣΟΚ» και πως εκείνο που έχει ανάγκη ο κόσμος «είναι το μαχητικό ΠΑΣΟΚ, που είναι έξω από τους τέσσερις τοίχους των γραφείων του».

Γιάννης Καννελάκης

«Κοντά στο λαό» θα επιδιώξει να βρίσκεται για το επόμενο τρίμηνο, προκειμένου να αναδεικνύει τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες ο δημοσιογράφος Γιάννης Καννελάκης που επίσης διεκδικεί την αρχηγία του κόμματος.

Ο κ. Καννελάκης ήδη έχει ξεκινήσει τις περιοδείες του στην Αττική και θα επισκεφτεί κι άλλες πόλεις της χώρας. «Να αναβιώσουμε το μοντέλο του Αντρέα Παπανδρέου. Τότε οι πολίτες είδαμε μια άσπρη ημέρα. Όλες οι υποδομές της χώρας έγιναν επί ΠΑΣΟΚ» αναφέρει ο ίδιος.

Στηρίξεις με... ενδιαφέρον

Το ενδιαφέρον πάντως επικεντρώνεται και στις στηρίξεις που λαμβάνουν οι υποψήφιοι από σημαίνοντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με τους γνώστες να σχολιάζουν ότι οι περισσότερες θα εκδηλωθούν τις τελευταίες ημέρες σε μια προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις υπέρ συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων. Τα βλέμματα στρέφονται φυσικά στους τρεις πρώην προέδρους του κόμματος: Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο οι οποίοι μέχρι στιγμής τηρούν σιγήν ισχύος αν και στελέχη που πρόσκεινται σε αυτούς έχουν ήδη ενταχθεί σε συγκεκριμένες ομάδες.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14.07.2024

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία