«Paul's Tavern» στον Παρθενώνα: Μία αυθεντική, παραδοσιακή ταβέρνα στα ορεινά του Μαρμαρά
04/07/2023 11:55
04/07/2023 11:55
Το 1976, όταν ο Παρθενώνας στα ορεινά του Μαρμαρά ήταν ακόμη ένας τόπος άγνωστος στους περισσότερους, ένας πρωτοπόρος ντόπιος άνοιξε αρχικά μία disco και τέσσερα χρόνια μετά, την ταβέρνα που έμελλε να μείνει γνωστή ως «Paul's Tavern» και παραμένει, ακόμη και σήμερα, ανεξερεύνητη για πολλούς.
Σε υψόμετρο 350 μ., στο τέρμα μιας διαδρομής που περνά μέσα από ελαιώνες, η συγκεκριμένη ταβέρνα προσφέρει μια εμπειρία μοναδική, που δεν θα βρείτε λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω: νόστιμα κρεατικά, ελιές, ελαιόλαδο και κρασί ντόπιο ιδιοπαραγωγής των ιδιοκτητών κι άπλετη θέα στη θάλασσα μεταξύ δεύτερου και πρώτου ποδιού, κυριολεκτικά στο... πιάτο σας.
Βλέποντας κανείς εικόνες ή reels του «Paul's Tavern», δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί, πώς δεν έχει ακούσει ξανά ή πώς δεν έχει βρεθεί ποτέ στο ιδιαίτερο αυτό σημείο της Σιθωνίας. Λογικό ίσως, αφού η θάλασσα κερδίζει συνήθως κάθε επισκέπτη ή περαστικό της περιοχής.
Κι όμως, η ταβέρνα αυτή είναι από τα σημεία της Χαλκιδικής που αξίζει να ανακαλύψει κανείς από κοντά, τόσο για τη μεγάλη ιστορία της όσο, κυρίως, για τις διαφορετικές επιλογές σε γεύσεις, τα φρέσκα, ντόπια προϊόντα που απαρτίζουν το μενού και φυσικά, για το υπέροχο σημείο όπου βρίσκεται.
Δεν είναι τυχαίο το ότι εδώ γίνονταν και γίνονται πάμπολλες προτάσεις γάμου, γάμοι αυτοί καθ' αυτοί, βαπτίσεις και κάθε είδους εκδηλώσεις, αφού η μοναδικότητα του σημείου, εμπνέει πραγματικά!
Έως και το 1996, στον Παρθενώνα δεν έφτανε ούτε ρεύμα, ούτε νερό και οι επιχειρήσεις του Paul - τόσο η. disco «Parthenon», όσο και η μετέπειτα ταβέρνα «Parthenon», λειτουργούσαν με γεννήτριες. Σταδιακά η περιοχή κατοικήθηκε κι απέκτησε δρόμους, με τους ελαιώνες να απλώνονται γύρω τριγύρω και σήμερα προσφέρει ό,τι μπορεί να χρειάζεται κανείς για να ηρεμήσει και να ξεκουραστεί.
Την επιχείρηση διαχειρίζεται σήμερα η δεύτερη γενιά, με την κόρη του αρχικού ιδιοκτήτη στο τιμόνι και το σύζυγο της, να προσπαθούν να προσφέρουν τον καλύτερο τους εαυτό καθημερινά κι ακόμη περισσότερα από παλιά.
Ως παραδοσιακή ταβέρνα, προσφέρει πολύ ωραία κρεατικά, φρέσκες σαλάτες από λαχανικά της περιοχής, ακόμη κι από το μπαξέ των ίδιων των ιδιοκτητών, άφθονα βότανα στη μαγειρική, μαζεμένα από τις γύρω πλαγιές - θυμάρι, δυόσμος, ρίγανη, τα ίδια που χρησιμοποιούνται και στη μαγειρική προέρχονται όλα από την περιοχή - αλλά κι ελιές, ελαιόλαδο και κρασί λευκό, ροζέ και κόκκινο, ξηρό και ημίγλυκο ιδιοπαραγωγής, από τα χωράφια των ιδιοκτητών.
Η κουζίνα ελληνική και μεσογειακή, με όλες τις επιλογές σε κρεατικά που αρμόζουν σε μία μη παραθαλάσσια περιοχή: ξεχωρίζουν το mix grill και προτάσεις όπως η μοσχαρίσια μπριζόλα ή η μπριζόλα γάλακτος, το μπιφτέκι, το κοτόπουλο, οι χειροποίητες τηγανητές πατάτες και σίγουρα, στα μαγειρευτά, το μοσχαράκι με χυλοπίτες στο πήλινο και ο μουσακάς, η γεμιστή πατάτα με τυρί και μπέικον.
Προσεχώς, στα ντόπια κρέατα, τις χειροποίητες σαλάτες με προϊόντα των γύρω περιοχών και ιδιόκτητου μπαξέ, τις πίτες και τα ορεκτικά, θα προστεθούν και νέες γεύσεις.
Θα πιείτε δικό τους τσίπουρο και γράπα, κρασιά ντόπιων ποικιλιών, ενώ θα βρείτε, επίσης, πολύ ωραίο σπιτικό λικέρ.
Αν πάτε νωρίς μέσα στην ημέρα, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας, παγωτό και γλυκό, απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα.
Την ίδια θέα που θα δείτε και με το ηλιοβασίλεμα, οπότε και είναι πραγματικά μοναδική. Η ιδανική ώρα για να φτάσετε είναι γύρω στις 7 το απόγευμα, καθώς το ηλιοβασίλεμα που θα δείτε γύρω στις 9 το βράδυ, θυμίζει χρώματα τέμπερας που ξεχύνονται επάνω σε έναν πίνακα ζωγραφικής. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, θα ακούσετε ζωντανή μουσική.
Στο κατάστημα συχνάζουν πολλοί Θεσσαλονικείς, που κάνουν τις διακοπές τους στην περιοχή, κάτοικοι κι επισκέπτες των γύρω περιοχών κι ακόμη περισσότερο τουρίστες, επισκέπτες άλλων χωρών, περιπατητές κι ολόκληρα γκρουπ επισκεπτών, που βρίσκουν εδώ ένα ιδανικό μέρος για το γεύμα τους ή απλά για έναν χαλαρωτικό καφέ ή γλυκό.
Ο χώρος, άλλωστε, έχει δυναμική 350 ατόμων, είναι δροσερός κι ευχάριστος και ιδανικός για παιδιά, που μπορούν να παίξουν άφοβα, χωρίς έγνοια των γονιών. Μόλις 5 χλμ. από το Νέο Μαρμαρά, συνδυάζει βουνό, θάλασσα και ηλιοβασίλεμα.
Ο Paul μπορεί να ήταν ντόπιος του Νέου Μαρμαρά, αλλά ήταν ένας μερακλής ψαράς - μαγείρευε ο ίδιος τα ψάρια που έπιανε, έτσι γνώρισε, όπως μάθαμε και την Αμερικανοελληνίδα σύζυγό του, όταν η ίδια βρέθηκε για διακοπές στην περιοχή - αλλά ήταν ένας πρωτοπόρος του τόπου του, που έκανε κάποτε στη σύζυγό του, την καλύτερη έκπληξη: αγόρασε το συγκεκριμένο κτήριο και τη γύρω γη και τα μετέτρεψε σε κάτι πολύ «μπροστά» για την εποχή του.
Σήμερα, εκτός από τις νόστιμες προτάσεις της ταβέρνας, θα βρείτε δίπλα ακριβώς κι ένα κατάστημα με σουβενίρ και δώρα.
Όλα σε έναν χώρο φτιαγμένο κυρίως από φυσικά υλικά, όπως η πέτρα ή το ξύλο, στα πρότυπα της ορεινής χαλκιδικιώτικης αρχιτεκτονικής, μέσα στους ελαιώνες. Είναι το τελευταίο κτήριο όπως ανεβαίνει κανείς το βουνό, με «μπαλκόνι» στη θάλασσα.
Kαι για να κατατοπιστείτε, δείτε παρακάτω...
Tip 1: Το ωράριο λειτουργίας της κουζίνας είναι 12.00 – 23.30, ενώ νωρίτερα μπορείτε να απολαύσετε καφέ ή παγωτό.
Tip 2: Πριν επισκεφθείτε την επιχείρηση, είναι καλό να κάνετε κράτηση.
Διεύθυνση: Παρθενώνας Χαλκιδικής
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23750 71349, 6946052979
Το 1976, όταν ο Παρθενώνας στα ορεινά του Μαρμαρά ήταν ακόμη ένας τόπος άγνωστος στους περισσότερους, ένας πρωτοπόρος ντόπιος άνοιξε αρχικά μία disco και τέσσερα χρόνια μετά, την ταβέρνα που έμελλε να μείνει γνωστή ως «Paul's Tavern» και παραμένει, ακόμη και σήμερα, ανεξερεύνητη για πολλούς.
Σε υψόμετρο 350 μ., στο τέρμα μιας διαδρομής που περνά μέσα από ελαιώνες, η συγκεκριμένη ταβέρνα προσφέρει μια εμπειρία μοναδική, που δεν θα βρείτε λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω: νόστιμα κρεατικά, ελιές, ελαιόλαδο και κρασί ντόπιο ιδιοπαραγωγής των ιδιοκτητών κι άπλετη θέα στη θάλασσα μεταξύ δεύτερου και πρώτου ποδιού, κυριολεκτικά στο... πιάτο σας.
Βλέποντας κανείς εικόνες ή reels του «Paul's Tavern», δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί, πώς δεν έχει ακούσει ξανά ή πώς δεν έχει βρεθεί ποτέ στο ιδιαίτερο αυτό σημείο της Σιθωνίας. Λογικό ίσως, αφού η θάλασσα κερδίζει συνήθως κάθε επισκέπτη ή περαστικό της περιοχής.
Κι όμως, η ταβέρνα αυτή είναι από τα σημεία της Χαλκιδικής που αξίζει να ανακαλύψει κανείς από κοντά, τόσο για τη μεγάλη ιστορία της όσο, κυρίως, για τις διαφορετικές επιλογές σε γεύσεις, τα φρέσκα, ντόπια προϊόντα που απαρτίζουν το μενού και φυσικά, για το υπέροχο σημείο όπου βρίσκεται.
Δεν είναι τυχαίο το ότι εδώ γίνονταν και γίνονται πάμπολλες προτάσεις γάμου, γάμοι αυτοί καθ' αυτοί, βαπτίσεις και κάθε είδους εκδηλώσεις, αφού η μοναδικότητα του σημείου, εμπνέει πραγματικά!
Έως και το 1996, στον Παρθενώνα δεν έφτανε ούτε ρεύμα, ούτε νερό και οι επιχειρήσεις του Paul - τόσο η. disco «Parthenon», όσο και η μετέπειτα ταβέρνα «Parthenon», λειτουργούσαν με γεννήτριες. Σταδιακά η περιοχή κατοικήθηκε κι απέκτησε δρόμους, με τους ελαιώνες να απλώνονται γύρω τριγύρω και σήμερα προσφέρει ό,τι μπορεί να χρειάζεται κανείς για να ηρεμήσει και να ξεκουραστεί.
Την επιχείρηση διαχειρίζεται σήμερα η δεύτερη γενιά, με την κόρη του αρχικού ιδιοκτήτη στο τιμόνι και το σύζυγο της, να προσπαθούν να προσφέρουν τον καλύτερο τους εαυτό καθημερινά κι ακόμη περισσότερα από παλιά.
Ως παραδοσιακή ταβέρνα, προσφέρει πολύ ωραία κρεατικά, φρέσκες σαλάτες από λαχανικά της περιοχής, ακόμη κι από το μπαξέ των ίδιων των ιδιοκτητών, άφθονα βότανα στη μαγειρική, μαζεμένα από τις γύρω πλαγιές - θυμάρι, δυόσμος, ρίγανη, τα ίδια που χρησιμοποιούνται και στη μαγειρική προέρχονται όλα από την περιοχή - αλλά κι ελιές, ελαιόλαδο και κρασί λευκό, ροζέ και κόκκινο, ξηρό και ημίγλυκο ιδιοπαραγωγής, από τα χωράφια των ιδιοκτητών.
Η κουζίνα ελληνική και μεσογειακή, με όλες τις επιλογές σε κρεατικά που αρμόζουν σε μία μη παραθαλάσσια περιοχή: ξεχωρίζουν το mix grill και προτάσεις όπως η μοσχαρίσια μπριζόλα ή η μπριζόλα γάλακτος, το μπιφτέκι, το κοτόπουλο, οι χειροποίητες τηγανητές πατάτες και σίγουρα, στα μαγειρευτά, το μοσχαράκι με χυλοπίτες στο πήλινο και ο μουσακάς, η γεμιστή πατάτα με τυρί και μπέικον.
Προσεχώς, στα ντόπια κρέατα, τις χειροποίητες σαλάτες με προϊόντα των γύρω περιοχών και ιδιόκτητου μπαξέ, τις πίτες και τα ορεκτικά, θα προστεθούν και νέες γεύσεις.
Θα πιείτε δικό τους τσίπουρο και γράπα, κρασιά ντόπιων ποικιλιών, ενώ θα βρείτε, επίσης, πολύ ωραίο σπιτικό λικέρ.
Αν πάτε νωρίς μέσα στην ημέρα, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας, παγωτό και γλυκό, απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα.
Την ίδια θέα που θα δείτε και με το ηλιοβασίλεμα, οπότε και είναι πραγματικά μοναδική. Η ιδανική ώρα για να φτάσετε είναι γύρω στις 7 το απόγευμα, καθώς το ηλιοβασίλεμα που θα δείτε γύρω στις 9 το βράδυ, θυμίζει χρώματα τέμπερας που ξεχύνονται επάνω σε έναν πίνακα ζωγραφικής. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, θα ακούσετε ζωντανή μουσική.
Στο κατάστημα συχνάζουν πολλοί Θεσσαλονικείς, που κάνουν τις διακοπές τους στην περιοχή, κάτοικοι κι επισκέπτες των γύρω περιοχών κι ακόμη περισσότερο τουρίστες, επισκέπτες άλλων χωρών, περιπατητές κι ολόκληρα γκρουπ επισκεπτών, που βρίσκουν εδώ ένα ιδανικό μέρος για το γεύμα τους ή απλά για έναν χαλαρωτικό καφέ ή γλυκό.
Ο χώρος, άλλωστε, έχει δυναμική 350 ατόμων, είναι δροσερός κι ευχάριστος και ιδανικός για παιδιά, που μπορούν να παίξουν άφοβα, χωρίς έγνοια των γονιών. Μόλις 5 χλμ. από το Νέο Μαρμαρά, συνδυάζει βουνό, θάλασσα και ηλιοβασίλεμα.
Ο Paul μπορεί να ήταν ντόπιος του Νέου Μαρμαρά, αλλά ήταν ένας μερακλής ψαράς - μαγείρευε ο ίδιος τα ψάρια που έπιανε, έτσι γνώρισε, όπως μάθαμε και την Αμερικανοελληνίδα σύζυγό του, όταν η ίδια βρέθηκε για διακοπές στην περιοχή - αλλά ήταν ένας πρωτοπόρος του τόπου του, που έκανε κάποτε στη σύζυγό του, την καλύτερη έκπληξη: αγόρασε το συγκεκριμένο κτήριο και τη γύρω γη και τα μετέτρεψε σε κάτι πολύ «μπροστά» για την εποχή του.
Σήμερα, εκτός από τις νόστιμες προτάσεις της ταβέρνας, θα βρείτε δίπλα ακριβώς κι ένα κατάστημα με σουβενίρ και δώρα.
Όλα σε έναν χώρο φτιαγμένο κυρίως από φυσικά υλικά, όπως η πέτρα ή το ξύλο, στα πρότυπα της ορεινής χαλκιδικιώτικης αρχιτεκτονικής, μέσα στους ελαιώνες. Είναι το τελευταίο κτήριο όπως ανεβαίνει κανείς το βουνό, με «μπαλκόνι» στη θάλασσα.
Kαι για να κατατοπιστείτε, δείτε παρακάτω...
Tip 1: Το ωράριο λειτουργίας της κουζίνας είναι 12.00 – 23.30, ενώ νωρίτερα μπορείτε να απολαύσετε καφέ ή παγωτό.
Tip 2: Πριν επισκεφθείτε την επιχείρηση, είναι καλό να κάνετε κράτηση.
Διεύθυνση: Παρθενώνας Χαλκιδικής
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23750 71349, 6946052979
ΣΧΟΛΙΑ