ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: «Πόρτα ανοιχτή» για φαγητό και φάρμακα βρίσκουν 63.000 ευάλωτοι πολίτες!

Στηρίζει, με κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ, τη λειτουργία 76 κοινωνικών δομών σε 30 δήμους, ενώ δημιουργεί και νέες

 01/11/2024 07:00

Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: «Πόρτα ανοιχτή» για φαγητό και φάρμακα βρίσκουν 63.000 ευάλωτοι πολίτες!

Φανή Σοβιτσλή

Ανοιχτές τις «πόρτες» των κοινωνικών δομών σε χιλιάδες ευάλωτους πολίτες της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας κρατά η Περιφέρεια, σε μία προσπάθεια να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες τους σε φαγητό, σε πακέτα με τρόφιμα, σε φάρμακα, και σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, επιτρέποντας την απρόσκοπτη λειτουργία τους μέχρι το τέλος του 2025.

Παράλληλα όμως, ανοίγει και άλλες, καθώς με πόρους του νέου ΕΣΠΑ, από όπου χρηματοδοτούνται οι δομές, συστήνονται και νέες, προκειμένου να παρέχουν σύγχρονες υπηρεσίες σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους που τις χρειάζονται.

Συνολικά, η Περιφέρεια στηρίζει το έργο και τη λειτουργία 76 δομών σε 30 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από τις οποίες βρίσκουν «καταφύγιο» 63.000 ευάλωτοι πολίτες. Πλην των δοκιμασμένων δομών, στις οποίες καταφεύγουν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι, όπως τα συσσίτια, τα κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, από τον «κουμπαρά» του νέου ΕΣΠΑ, στήνονται και καινούριες δομές. Παράδειγμα αποτελούν οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, οι οποίες παρέχουν ολοκληρωμένες ποιοτικές υπηρεσίες εξειδικευμένης επιστημονικής θεραπευτικής υποστήριξης σε άτομα με νοητική στέρηση, εξασφαλίζοντάς τους ανεξάρτητη και αξιοπρεπή διαβίωση με ενεργή ένταξή τους στο κοινωνικό περιβάλλον.

Τις αποφάσεις για τη συνέχιση των δομών σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας ότι μέσα από τις νεότερες αποφάσεις της ΠΚΜ χρηματοδοτούνται περισσότερες κοινωνικές δομές, αποδεικνύοντας ότι οι πιο ευάλωτοι πολίτες σε όλη την Κεντρική Μακεδονία δεν είναι μόνοι τους.

Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία των δομών θα έχει συνέχεια, τόσο μέχρι το τέλος του 2025, και για όσο διαρκεί το νέο ΕΣΠΑ.

Σημαντική παράμετρος αποτελεί το γεγονός ότι διατηρείται όλο το προσωπικό στις υφιστάμενες δομές, ενώ στις νέες, θα γίνουν προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού, και παράλληλα θα ενισχυθούν και αρκετές από τις παλιότερες.

Επίσης, ανάμεσα στους ωφελούμενους περιλαμβάνονται όλες οι ευπαθείς ομάδες, ενώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας φρόντισε να ενισχύσει, πέρα από τις κοινωνικές δομές των δήμων, και τις δομές της Εκκλησίας, αλλά και τα ιδρύματα που προσφέρουν έργο σε πολίτες που το έχουν ανάγκη.

Οι νέες δομές

Νέες δομές θα λειτουργήσουν σε επτά δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, σε Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά, Δέλτα, Παύλου Μελά, Ωραιόκαστρου, Νεάπολης-Συκεών και Θερμαϊκού.

Συγκεκριμένα στον δήμο Θεσσαλονίκης: Δημιουργείται «Δεύτερο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων με τους ωφελούμενους να φτάνουν τους 25. Το ΚΗΦΗ βρίσκεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Στον δήμο Καλαμαριάς συστήνεται «Κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ)» με 24 ωφελούμενους.

Στον δήμο Δέλτα δημιουργείται «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Κυμίνων», που θα παρέχει υπηρεσίες σε 15 ωφελούμενους.

Στον δήμο Παύλου Μελά θα λειτουργήσουν «Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ)» με 5 ωφελούμενους.

Στον δήμο Ωραιοκάστρου δημιουργείται «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ)», παρέχοντας υπηρεσίες σε 22 ωφελούμενους.

Στον δήμο Νεάπολης-Συκεών συστήνονται «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) Επταπυργίου» με 45 ωφελούμενους και ένα ακόμη ίδιο Κέντρο στις Συκιές, που θα εξυπηρετεί 30 ωφελούμενους.

Στον δήμο Θερμαϊκού δημιουργείται «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) με 15 ωφελούμενους.

«Κανένας πολίτης μόνος του»

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζει ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, μέσω των ευρωπαϊκών πόρων της εξασφαλίζει τη συνέχιση λειτουργίας και τη δημιουργία επιπλέον αντίστοιχων δομών σε ακόμη 24 δήμους, σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Οι κοινωνικές δομές, αναφέρει, έχουν την αναγκαία χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, την αλληλεγγύη και τη βοήθεια σε όλους, όσοι την έχουν ανάγκη. «Μέσα από τις 41 αυτές δομές που χρηματοδοτούμε, ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα, αλλά και να ενισχυθούν περαιτέρω, παρέχονται υπηρεσίες και αρωγή σε πάνω από 23.000 συμπολίτες μας. Ήμασταν όλα αυτά τα χρόνια και θα παραμείνουμε συνεπείς ως διοίκηση της Περιφέρειας στη δέσμευσή μας ότι δεν θα επιτρέψουμε να μείνει κανένας συμπολίτης μας μόνος του, κανένας πίσω, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή και στήνοντας ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης σε όλη την Κεντρική Μακεδονία», υπογράμμισε.

Ποιες δομές συνεχίζουν τη λειτουργία τους

Οι κοινωνικές δομές των οποίων η λειτουργία διασφαλίστηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανά δήμο και με τον αριθμό των ωφελούμενων είναι οι εξής:

Θεσσαλονίκη: «Στελέχωση των Δημοτικών Ιατρείων του δήμου με ιατρικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό»: Ωφελούμενοι 1.500. Ενισχύεται και αναβαθμίζεται η δομή που παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε ευάλωτες ομάδες. Η ενίσχυση θα επιτευχθεί μέσα από τη συνέχιση της λειτουργίας και της στελέχωσης με ιατρικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό και τον εμπλουτισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τα Δημοτικά Ιατρεία στεγάζονται στο δημοτικό κτίριο επί της οδού Καραΐσκάκη 4 στη Δημοτική Κοινότητα της Τριανδρίας και επί της οδού Μοναστηρίου 53-55.

«Παροχή βασικών αγαθών»: Ωφελούμενοι 2.500. Πρόκειται για τη συνέχιση λειτουργίας των δομών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο στον δήμο Θεσσαλονίκης.

«Λειτουργία Κέντρων Κοινότητας με παράρτημα ΚΕΜ»: Ωφελούμενοι 5.000. Το Κέντρο Κοινότητας αποτελεί το βασικό «πυρήνα» διευρυμένων υπηρεσιών τύπου «One Stop Shοp», το οποίο, αποτελεί μία δράση «ομπρέλα» παρέχοντας υπηρεσίες, όπως η καθολική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (που ξεκίνησε για το Δήμο Θεσσαλονίκης από τον Ιανουάριο του 2017), το Επίδομα Στέγασης, τα αναπηρικά προνοιακά επιδόματα, το επίδομα γέννησης, το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων κ.ά.

«Λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου»: Ωφελούμενοι 750. Το Συμβουλευτικό Κέντρο θα συνεχίσει να λειτουργεί, με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών και συγκεκριμένα τη στήριξη των γυναικών που υποφέρουν ή απειλούνται από αυτήν.

Καλαμαριά: «Συνεχιζόμενες δομές παροχής βασικών αγαθών Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου και Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Καλαμαριάς»: Ωφελούμενοι 2.327. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο προσφέρει δωρεάν προϊόντα, όπως τρόφιμα και είδη προσωπικής υγιεινής, σε 250 οικογένειες μηνιαίως, ενώ το Συσσίτιο παρέχει γεύματα σε 118 άτομα.

«Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας»: Ωφελούμενοι 5.000. Ωφελούμενοι της δομής είναι οι πολίτες που κάνουν συστηματική χρήση των υπηρεσιών και παροχών του Κέντρου Κοινότητας, και παράλληλα έχουν καταγραφεί στα αρχεία που τηρεί το Κέντρο και έχουν αποκτήσει μοναδικό αριθμό αναφοράς.

Πυλαία-Χορτιάτης: «Συνεχιζόμενη Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη» με 680 ωφελούμενους.

Θερμαϊκός: «Δομές παροχής βασικών αγαθών Δήμου Θερμαϊκού»: Ωφελούμενοι 290. Αφορά στη συνέχιση λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Παροχής Συσσιτίου, αλλά και του Κοινωνικού Φαρμακείου. Ειδικά, μέσω της Δομής Παροχής Συσσιτίου παρέχονται γεύματα σε 53 άτομα ημερησίως.

Θέρμη: «Δομές παροχής βασικών αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο»: Ωφελούμενοι 1.100. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο λειτουργεί σε κτίριο, προσβάσιμο από άτομα με αναπηρίες, μέσα στην πόλη της Θέρμης, ενώ το Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργεί στη Νέα Ραιδεστό.

«Λειτουργία Κέντρου Κοινότητας»: Ωφελούμενοι 1.030. Συμβάλλει στην καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και κάθε μορφής διακρίσεων, καθώς και στην προώθηση και απασχόληση των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων του δήμου.

Νεάπολη-Συκιές: «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων»: Ωφελούμενοι 60. Συνεχίζεται η λειτουργία δύο ΚΗΦΗ στο Πνευματικό Κέντρο ΚΑΠΗ (οδός Περγάμου) και το δεύτερο, το ΚΗΦΗ Νεάπολης. Προσφέρουν νοσηλευτική φροντίδα, φροντίδα για την ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης, ατομική υγιεινή, προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης κ.ά.

«Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο»: Ωφελούμενοι 600.

«Ενίσχυση των υπηρεσιών διαπολιτισμικής μεσολάβησης στο Κέντρο Κοινότητας».

«Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Νεάπολης-Συκεών σε ευπαθείς ομάδες»: Ωφελούμενοι 700. Συνεχίζεται η ενίσχυση και βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας προς ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

«Λειτουργία Κέντρου Κοινότητας»: Ωφελούμενοι 3.000. Αφορά στη συνέχιση της λειτουργίας του, αλλά και διεύρυνσή του με τη δημιουργία Παραρτήματος ΚΕΜ.

Αμπελόκηποι-Μενεμένη: «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων»: Ωφελούμενοι 20.

«Δομές παροχής βασικών αγαθών» με 740 ωφελούμενους. Αφορά στη συνέχιση λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Φαρμακείου.

«Λειτουργία Κέντρου Κοινότητας με παράρτημα Ρομά και δημιουργία Κέντρου Ένταξης Μεταναστών» με 2.719 ωφελούμενους. Έχει στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, των διακρίσεων, καθώς και την προώθηση στην απασχόληση.

Παύλου Μελά: «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» με 50 ωφελούμενους.

«Δομές Κοινωνικού Παντοπωλείου, Παροχή Συσσιτίου, Φαρμακείου» με 1.010 ωφελούμενους. Η κοινότητα του δήμου Παύλου Μελά, αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, που σχετίζονται με τα κυκλικά φαινόμενα της ανεργίας, της φτώχειας και του αποκλεισμού. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μια σημαντική αύξηση στο ποσοστό των ανέργων σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, που σύμφωνα με τα διαθέσιμα απογραφικά στοιχεία (απογραφή του 2011) υπολογίζεται στο 27,5% του ενεργού πληθυσμού. Επιπλέον, έχει εκτιμηθεί ότι ο ηλικιωμένος πληθυσμός του δήμου (δηλαδή άνω των 65 ετών), που διαβιεί με εισόδημα κάτω των επιπέδων φτώχειας, ανέρχεται στο 48 %, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των οικογενειών με παιδιά, ανέρχεται στο 27%.

«Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα ΡΟΜΑ και ΚΕΜ»: Ωφελούμενοι 2.785. Έχει έναν ισχυρά διαμεσολαβητικό και συντονιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αναγκών της κοινότητας του δήμου.

Ωραιόκαστρο: «Δομές παροχής βασικών αναγκών» με 400 ωφελούμενους. Πρόκειται για τη συνέχιση της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Φαρμακείου, που εξυπηρετούν έως 180 νοικοκυριά και έως 200 ωφελούμενους αντίστοιχα.

«Κέντρο Κοινότητας» με 500 ωφελούμενους. Με τη συνέχισή του επιδιώκεται η εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες.

Κορδελιό-Εύοσμος: «Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών» Συνεχίζεται η λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου και φαρμακείου με 640 ωφελούμενους.

Χαλκηδόνα: «Κέντρο Κοινότητας» με 1.100 ωφελούμενους. Στον δήμο Χαλκηδόνος καταγράφεται σημαντικός πληθυσμός που ανήκει στις ευάλωτες ομάδες. Το Κέντρο δύναται να διευρύνει τη δράση του, με Παράρτημα Ρομά για τον εντοπισμό και την εξυπηρέτηση ατόμων απομακρυσμένων περιοχών και ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

«Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο» με 766 ωφελούμενους.

Λαγκαδάς: «Λειτουργία Κέντρου Κοινότητας» με 2.500 ωφελούμενους. Η λειτουργία του περιλαμβάνει υποδοχή-ενημέρωση-υποστήριξη των πολιτών, συνεργασία με υπηρεσίες και δομές και υπηρεσίες, που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων. Ωφελούμενοι είναι τα άτομα που διαβιούν στο δήμο Λαγκαδά και κατά προτεραιότητα, άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ή διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και παιδιά που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού.

Στην υπόλοιπη Περιφέρεια συνεχίζεται η λειτουργία δομών στις εξής περιοχές:

ΗΜΑΘΙΑ

Βέροια: Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» με 20 ωφελούμενους. Λειτουργία ΚΔΗΦ»: Ωφελούμενοι 15.

«Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο»: Ωφελούμενοι 5.400.

«Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας»: Ωφελούμενοι 240.

«Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Ριζώματα)»: Ωφελούμενοι 25.

Νάουσα: «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων»: Ωφελούμενοι 15.

«Δομές, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Φαρμακείο»: με 800 ωφελούμενους.

«Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Επισκοπής»: Ωφελούμενοι 15.

ΚΙΛΚΙΣ

Δήμος Κιλκίς: «Συνέχιση δράσης Κέντρου Κοινότητας Δήμου Κιλκίς»: Ωφελούμενοι 420.

ΠΕΛΛΑ

Αλμωπία: «Κέντρο Κοινότητας»: Ωφελούμενοι 1.400.

Έδεσσας: «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων»: Ωφελούμενοι 25 και Κέντρο Κοινότητας»: Ωφελούμενοι 950.

Σκύδρα: «Κέντρο Κοινότητας»: Ωφελούμενοι 400.

ΠΙΕΡΙΑ

Κατερίνη: «Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά»: Ωφελούμενοι 4.000. «Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας»: Ωφελούμενοι 150.

«Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων»: Ωφελούμενοι 15.

Πύδνα - Κολινδρός: «Κέντρο Κοινότητας»: Ωφελούμενοι 1.963.

ΣΕΡΡΕΣ

Δήμος Αμφίπολης: «Κέντρο Κοινότητας στην Παλαιοκώμη»: Ωφελούμενοι 120.

Δήμος Βισαλτίας: «Κοινωνικό Παντοπωλείο, Φαρμακείο»: Ωφελούμενοι 500.

«Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων»: Ωφελούμενοι 20.

Δήμος Νέας Ζίχνης: «Κέντρο Κοινότητας»: Ωφελούμενοι 380.

Δήμος Σερρών: «Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά»: Ωφελούμενοι 3.973.

«Παροχή Συσσιτίου, Φαρμακείο»: Ωφελούμενοι 659.

«Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας»: Ωφελούμενοι 200

Δήμος Σιντικής: «Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης» και

«Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων»: Ωφελούμενοι 25.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Δήμος Αριστοτέλη: «Κοινωνικό Παντοπωλείο»: Ωφελούμενοι 300.

Δήμος Κασσάνδρας: «Κέντρο Κοινότητας»: Ωφελούμενοι 800.

Δήμος Νέας Προποντίδας: «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων»: Ωφελούμενοι 25.

Δήμος Πολυγύρου: «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων»: Ωφελούμενοι 20.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26-27.10.2024

Ανοιχτές τις «πόρτες» των κοινωνικών δομών σε χιλιάδες ευάλωτους πολίτες της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας κρατά η Περιφέρεια, σε μία προσπάθεια να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες τους σε φαγητό, σε πακέτα με τρόφιμα, σε φάρμακα, και σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, επιτρέποντας την απρόσκοπτη λειτουργία τους μέχρι το τέλος του 2025.

Παράλληλα όμως, ανοίγει και άλλες, καθώς με πόρους του νέου ΕΣΠΑ, από όπου χρηματοδοτούνται οι δομές, συστήνονται και νέες, προκειμένου να παρέχουν σύγχρονες υπηρεσίες σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους που τις χρειάζονται.

Συνολικά, η Περιφέρεια στηρίζει το έργο και τη λειτουργία 76 δομών σε 30 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από τις οποίες βρίσκουν «καταφύγιο» 63.000 ευάλωτοι πολίτες. Πλην των δοκιμασμένων δομών, στις οποίες καταφεύγουν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι, όπως τα συσσίτια, τα κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, από τον «κουμπαρά» του νέου ΕΣΠΑ, στήνονται και καινούριες δομές. Παράδειγμα αποτελούν οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, οι οποίες παρέχουν ολοκληρωμένες ποιοτικές υπηρεσίες εξειδικευμένης επιστημονικής θεραπευτικής υποστήριξης σε άτομα με νοητική στέρηση, εξασφαλίζοντάς τους ανεξάρτητη και αξιοπρεπή διαβίωση με ενεργή ένταξή τους στο κοινωνικό περιβάλλον.

Τις αποφάσεις για τη συνέχιση των δομών σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας ότι μέσα από τις νεότερες αποφάσεις της ΠΚΜ χρηματοδοτούνται περισσότερες κοινωνικές δομές, αποδεικνύοντας ότι οι πιο ευάλωτοι πολίτες σε όλη την Κεντρική Μακεδονία δεν είναι μόνοι τους.

Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία των δομών θα έχει συνέχεια, τόσο μέχρι το τέλος του 2025, και για όσο διαρκεί το νέο ΕΣΠΑ.

Σημαντική παράμετρος αποτελεί το γεγονός ότι διατηρείται όλο το προσωπικό στις υφιστάμενες δομές, ενώ στις νέες, θα γίνουν προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού, και παράλληλα θα ενισχυθούν και αρκετές από τις παλιότερες.

Επίσης, ανάμεσα στους ωφελούμενους περιλαμβάνονται όλες οι ευπαθείς ομάδες, ενώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας φρόντισε να ενισχύσει, πέρα από τις κοινωνικές δομές των δήμων, και τις δομές της Εκκλησίας, αλλά και τα ιδρύματα που προσφέρουν έργο σε πολίτες που το έχουν ανάγκη.

Οι νέες δομές

Νέες δομές θα λειτουργήσουν σε επτά δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, σε Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά, Δέλτα, Παύλου Μελά, Ωραιόκαστρου, Νεάπολης-Συκεών και Θερμαϊκού.

Συγκεκριμένα στον δήμο Θεσσαλονίκης: Δημιουργείται «Δεύτερο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων με τους ωφελούμενους να φτάνουν τους 25. Το ΚΗΦΗ βρίσκεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Στον δήμο Καλαμαριάς συστήνεται «Κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ)» με 24 ωφελούμενους.

Στον δήμο Δέλτα δημιουργείται «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Κυμίνων», που θα παρέχει υπηρεσίες σε 15 ωφελούμενους.

Στον δήμο Παύλου Μελά θα λειτουργήσουν «Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ)» με 5 ωφελούμενους.

Στον δήμο Ωραιοκάστρου δημιουργείται «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ)», παρέχοντας υπηρεσίες σε 22 ωφελούμενους.

Στον δήμο Νεάπολης-Συκεών συστήνονται «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) Επταπυργίου» με 45 ωφελούμενους και ένα ακόμη ίδιο Κέντρο στις Συκιές, που θα εξυπηρετεί 30 ωφελούμενους.

Στον δήμο Θερμαϊκού δημιουργείται «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) με 15 ωφελούμενους.

«Κανένας πολίτης μόνος του»

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζει ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, μέσω των ευρωπαϊκών πόρων της εξασφαλίζει τη συνέχιση λειτουργίας και τη δημιουργία επιπλέον αντίστοιχων δομών σε ακόμη 24 δήμους, σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Οι κοινωνικές δομές, αναφέρει, έχουν την αναγκαία χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, την αλληλεγγύη και τη βοήθεια σε όλους, όσοι την έχουν ανάγκη. «Μέσα από τις 41 αυτές δομές που χρηματοδοτούμε, ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα, αλλά και να ενισχυθούν περαιτέρω, παρέχονται υπηρεσίες και αρωγή σε πάνω από 23.000 συμπολίτες μας. Ήμασταν όλα αυτά τα χρόνια και θα παραμείνουμε συνεπείς ως διοίκηση της Περιφέρειας στη δέσμευσή μας ότι δεν θα επιτρέψουμε να μείνει κανένας συμπολίτης μας μόνος του, κανένας πίσω, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή και στήνοντας ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης σε όλη την Κεντρική Μακεδονία», υπογράμμισε.

Ποιες δομές συνεχίζουν τη λειτουργία τους

Οι κοινωνικές δομές των οποίων η λειτουργία διασφαλίστηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανά δήμο και με τον αριθμό των ωφελούμενων είναι οι εξής:

Θεσσαλονίκη: «Στελέχωση των Δημοτικών Ιατρείων του δήμου με ιατρικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό»: Ωφελούμενοι 1.500. Ενισχύεται και αναβαθμίζεται η δομή που παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε ευάλωτες ομάδες. Η ενίσχυση θα επιτευχθεί μέσα από τη συνέχιση της λειτουργίας και της στελέχωσης με ιατρικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό και τον εμπλουτισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τα Δημοτικά Ιατρεία στεγάζονται στο δημοτικό κτίριο επί της οδού Καραΐσκάκη 4 στη Δημοτική Κοινότητα της Τριανδρίας και επί της οδού Μοναστηρίου 53-55.

«Παροχή βασικών αγαθών»: Ωφελούμενοι 2.500. Πρόκειται για τη συνέχιση λειτουργίας των δομών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο στον δήμο Θεσσαλονίκης.

«Λειτουργία Κέντρων Κοινότητας με παράρτημα ΚΕΜ»: Ωφελούμενοι 5.000. Το Κέντρο Κοινότητας αποτελεί το βασικό «πυρήνα» διευρυμένων υπηρεσιών τύπου «One Stop Shοp», το οποίο, αποτελεί μία δράση «ομπρέλα» παρέχοντας υπηρεσίες, όπως η καθολική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (που ξεκίνησε για το Δήμο Θεσσαλονίκης από τον Ιανουάριο του 2017), το Επίδομα Στέγασης, τα αναπηρικά προνοιακά επιδόματα, το επίδομα γέννησης, το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων κ.ά.

«Λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου»: Ωφελούμενοι 750. Το Συμβουλευτικό Κέντρο θα συνεχίσει να λειτουργεί, με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών και συγκεκριμένα τη στήριξη των γυναικών που υποφέρουν ή απειλούνται από αυτήν.

Καλαμαριά: «Συνεχιζόμενες δομές παροχής βασικών αγαθών Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου και Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Καλαμαριάς»: Ωφελούμενοι 2.327. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο προσφέρει δωρεάν προϊόντα, όπως τρόφιμα και είδη προσωπικής υγιεινής, σε 250 οικογένειες μηνιαίως, ενώ το Συσσίτιο παρέχει γεύματα σε 118 άτομα.

«Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας»: Ωφελούμενοι 5.000. Ωφελούμενοι της δομής είναι οι πολίτες που κάνουν συστηματική χρήση των υπηρεσιών και παροχών του Κέντρου Κοινότητας, και παράλληλα έχουν καταγραφεί στα αρχεία που τηρεί το Κέντρο και έχουν αποκτήσει μοναδικό αριθμό αναφοράς.

Πυλαία-Χορτιάτης: «Συνεχιζόμενη Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη» με 680 ωφελούμενους.

Θερμαϊκός: «Δομές παροχής βασικών αγαθών Δήμου Θερμαϊκού»: Ωφελούμενοι 290. Αφορά στη συνέχιση λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Παροχής Συσσιτίου, αλλά και του Κοινωνικού Φαρμακείου. Ειδικά, μέσω της Δομής Παροχής Συσσιτίου παρέχονται γεύματα σε 53 άτομα ημερησίως.

Θέρμη: «Δομές παροχής βασικών αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο»: Ωφελούμενοι 1.100. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο λειτουργεί σε κτίριο, προσβάσιμο από άτομα με αναπηρίες, μέσα στην πόλη της Θέρμης, ενώ το Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργεί στη Νέα Ραιδεστό.

«Λειτουργία Κέντρου Κοινότητας»: Ωφελούμενοι 1.030. Συμβάλλει στην καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και κάθε μορφής διακρίσεων, καθώς και στην προώθηση και απασχόληση των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων του δήμου.

Νεάπολη-Συκιές: «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων»: Ωφελούμενοι 60. Συνεχίζεται η λειτουργία δύο ΚΗΦΗ στο Πνευματικό Κέντρο ΚΑΠΗ (οδός Περγάμου) και το δεύτερο, το ΚΗΦΗ Νεάπολης. Προσφέρουν νοσηλευτική φροντίδα, φροντίδα για την ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης, ατομική υγιεινή, προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης κ.ά.

«Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο»: Ωφελούμενοι 600.

«Ενίσχυση των υπηρεσιών διαπολιτισμικής μεσολάβησης στο Κέντρο Κοινότητας».

«Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Νεάπολης-Συκεών σε ευπαθείς ομάδες»: Ωφελούμενοι 700. Συνεχίζεται η ενίσχυση και βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας προς ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

«Λειτουργία Κέντρου Κοινότητας»: Ωφελούμενοι 3.000. Αφορά στη συνέχιση της λειτουργίας του, αλλά και διεύρυνσή του με τη δημιουργία Παραρτήματος ΚΕΜ.

Αμπελόκηποι-Μενεμένη: «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων»: Ωφελούμενοι 20.

«Δομές παροχής βασικών αγαθών» με 740 ωφελούμενους. Αφορά στη συνέχιση λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Φαρμακείου.

«Λειτουργία Κέντρου Κοινότητας με παράρτημα Ρομά και δημιουργία Κέντρου Ένταξης Μεταναστών» με 2.719 ωφελούμενους. Έχει στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, των διακρίσεων, καθώς και την προώθηση στην απασχόληση.

Παύλου Μελά: «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» με 50 ωφελούμενους.

«Δομές Κοινωνικού Παντοπωλείου, Παροχή Συσσιτίου, Φαρμακείου» με 1.010 ωφελούμενους. Η κοινότητα του δήμου Παύλου Μελά, αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, που σχετίζονται με τα κυκλικά φαινόμενα της ανεργίας, της φτώχειας και του αποκλεισμού. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μια σημαντική αύξηση στο ποσοστό των ανέργων σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, που σύμφωνα με τα διαθέσιμα απογραφικά στοιχεία (απογραφή του 2011) υπολογίζεται στο 27,5% του ενεργού πληθυσμού. Επιπλέον, έχει εκτιμηθεί ότι ο ηλικιωμένος πληθυσμός του δήμου (δηλαδή άνω των 65 ετών), που διαβιεί με εισόδημα κάτω των επιπέδων φτώχειας, ανέρχεται στο 48 %, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των οικογενειών με παιδιά, ανέρχεται στο 27%.

«Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα ΡΟΜΑ και ΚΕΜ»: Ωφελούμενοι 2.785. Έχει έναν ισχυρά διαμεσολαβητικό και συντονιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αναγκών της κοινότητας του δήμου.

Ωραιόκαστρο: «Δομές παροχής βασικών αναγκών» με 400 ωφελούμενους. Πρόκειται για τη συνέχιση της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Φαρμακείου, που εξυπηρετούν έως 180 νοικοκυριά και έως 200 ωφελούμενους αντίστοιχα.

«Κέντρο Κοινότητας» με 500 ωφελούμενους. Με τη συνέχισή του επιδιώκεται η εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες.

Κορδελιό-Εύοσμος: «Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών» Συνεχίζεται η λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου και φαρμακείου με 640 ωφελούμενους.

Χαλκηδόνα: «Κέντρο Κοινότητας» με 1.100 ωφελούμενους. Στον δήμο Χαλκηδόνος καταγράφεται σημαντικός πληθυσμός που ανήκει στις ευάλωτες ομάδες. Το Κέντρο δύναται να διευρύνει τη δράση του, με Παράρτημα Ρομά για τον εντοπισμό και την εξυπηρέτηση ατόμων απομακρυσμένων περιοχών και ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

«Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο» με 766 ωφελούμενους.

Λαγκαδάς: «Λειτουργία Κέντρου Κοινότητας» με 2.500 ωφελούμενους. Η λειτουργία του περιλαμβάνει υποδοχή-ενημέρωση-υποστήριξη των πολιτών, συνεργασία με υπηρεσίες και δομές και υπηρεσίες, που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων. Ωφελούμενοι είναι τα άτομα που διαβιούν στο δήμο Λαγκαδά και κατά προτεραιότητα, άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ή διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και παιδιά που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού.

Στην υπόλοιπη Περιφέρεια συνεχίζεται η λειτουργία δομών στις εξής περιοχές:

ΗΜΑΘΙΑ

Βέροια: Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» με 20 ωφελούμενους. Λειτουργία ΚΔΗΦ»: Ωφελούμενοι 15.

«Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο»: Ωφελούμενοι 5.400.

«Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας»: Ωφελούμενοι 240.

«Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Ριζώματα)»: Ωφελούμενοι 25.

Νάουσα: «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων»: Ωφελούμενοι 15.

«Δομές, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Φαρμακείο»: με 800 ωφελούμενους.

«Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Επισκοπής»: Ωφελούμενοι 15.

ΚΙΛΚΙΣ

Δήμος Κιλκίς: «Συνέχιση δράσης Κέντρου Κοινότητας Δήμου Κιλκίς»: Ωφελούμενοι 420.

ΠΕΛΛΑ

Αλμωπία: «Κέντρο Κοινότητας»: Ωφελούμενοι 1.400.

Έδεσσας: «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων»: Ωφελούμενοι 25 και Κέντρο Κοινότητας»: Ωφελούμενοι 950.

Σκύδρα: «Κέντρο Κοινότητας»: Ωφελούμενοι 400.

ΠΙΕΡΙΑ

Κατερίνη: «Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά»: Ωφελούμενοι 4.000. «Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας»: Ωφελούμενοι 150.

«Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων»: Ωφελούμενοι 15.

Πύδνα - Κολινδρός: «Κέντρο Κοινότητας»: Ωφελούμενοι 1.963.

ΣΕΡΡΕΣ

Δήμος Αμφίπολης: «Κέντρο Κοινότητας στην Παλαιοκώμη»: Ωφελούμενοι 120.

Δήμος Βισαλτίας: «Κοινωνικό Παντοπωλείο, Φαρμακείο»: Ωφελούμενοι 500.

«Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων»: Ωφελούμενοι 20.

Δήμος Νέας Ζίχνης: «Κέντρο Κοινότητας»: Ωφελούμενοι 380.

Δήμος Σερρών: «Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά»: Ωφελούμενοι 3.973.

«Παροχή Συσσιτίου, Φαρμακείο»: Ωφελούμενοι 659.

«Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας»: Ωφελούμενοι 200

Δήμος Σιντικής: «Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης» και

«Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων»: Ωφελούμενοι 25.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Δήμος Αριστοτέλη: «Κοινωνικό Παντοπωλείο»: Ωφελούμενοι 300.

Δήμος Κασσάνδρας: «Κέντρο Κοινότητας»: Ωφελούμενοι 800.

Δήμος Νέας Προποντίδας: «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων»: Ωφελούμενοι 25.

Δήμος Πολυγύρου: «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων»: Ωφελούμενοι 20.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26-27.10.2024

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία