Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Τριγμούς στην «Αλληλεγγύη» έφερε η διάδοχος του Απόστολου Τζιτζικώστα
11/12/2024 07:00
11/12/2024 07:00
Ήταν το 2014 όταν ο Απόστολος Τζιτζικώστας ίδρυσε την «Αλληλεγγύη», τη μεγάλη παράταξη που εδώ και δέκα χρόνια διοικεί την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επιτυγχάνοντας, μάλιστα, υψηλά ποσοστά σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Ήταν ο μακροβιότερος Περιφερειάρχης στη χώρα που πορεύτηκε μαζί με μία ομάδα που έμαθε πάντα να κερδίζει. Όμως στα φετινά γενέθλια το κλίμα σε αυτήν την ομάδα δεν είναι γιορτινό, όπως θα ήταν αναμενόμενο, αντίθετα, για πρώτη φορά, είναι βαρύ με έντονη εσωστρέφεια και αμηχανία, απόρροια της αποχώρησης-παραίτησης του Περιφερειάρχη, κυρίως όμως της επιλογής για τον διάδοχό του.
Τα 40 μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης το τελευταίο διάστημα βρίσκονται, μοιραία θα έλεγε κανείς, σε μία περιδίνηση και σε έναν προβληματισμό για την επόμενη μέρα, καθώς μετά από δέκα χρόνια ο κύκλος Τζιτζικώστα έκλεισε. Οι τριγμοί στην ομάδα είναι εμφανείς, καθώς αναγκάζεται να… ξεβολευτεί από την ασφάλεια που της παρείχε ο επικεφαλής της και να πορευτεί με νέο Περιφερειάρχη, με ένα άλλο πρόσωπο που κάποιοι θεωρούσαν «χρυσή εφεδρεία» και άρα όχι το πιο κατάλληλο που θα μπορούσε να διοικήσει τη δεύτερη Περιφέρεια της χώρας.
Η Αθηνά Αηδονά, αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Προγραμματισμού, αναπληρώτρια Περιφερειάρχης, είναι εκείνη που υπέδειξε ο κ. Τζιτζικώστας ως το καταλληλότερο πρόσωπο, για να τον διαδεχθεί και, όπως όλα δείχνουν, θα εκλεγεί το επόμενο Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, οπότε θα διεξαχθούν οι ενδοπαραταξιακές εκλογές από τους 40 περιφερειακούς συμβούλους της «Αλληλεγγύης».
Τη διαδικασία της διαδοχής κίνησε η περιφερειακή σύμβουλος, Βούλα Πατουλίδου, καθώς είναι εκείνη που στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στη μεγαλύτερη Περιφερειακή Ενότητα, αυτή της Θεσσαλονίκης.
Για την εκλογή της κ. Αηδονά απαιτούνται 21 ψήφοι οι οποίοι φαίνεται πως είναι διασφαλισμένοι, καθώς ο πρώην Περιφερειάρχης φρόντισε να στείλει μήνυμα στην περιφερειακή του ομάδα, ασκώντας ακόμη και πιέσεις ότι θα πρέπει να προχωρήσει με ενότητα και χωρίς διχασμούς, προκειμένου η «Αλληλεγγύη» να συνεχίσει τη δυναμική της πορεία και τα επόμενα χρόνια, κάνοντας πράξη το όραμά της για τη «Μακεδονία του 2030».
Ως εδώ όλα καλά, αφού η πλειοψηφία των μελών της ομάδας, παρά τις όποιες διαφωνίες και τους προβληματισμούς που εξέφρασαν για το πρόσωπο της κ. Αηδονά, η οποία είναι αναμφισβήτητα αναπόσπαστο μέλος της «Αλληλεγγύης», δήλωσαν εντέλει ότι «προέχει το εμείς από το εγώ». Με λίγα λόγια, πολλοί αποφάσισαν να κάνουν πίσω, παρότι είχαν φιλοδοξία να διαδεχθούν τον Απόστολο Τζιτζικώστα και ίσως να το δικαιούνταν, χάρη στην ενότητα με την οποία πορεύτηκε η παράταξή τους.
Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες, λίγο πριν παραιτηθεί ο κ. Τζιτζικώστας, για να αναλάβει τα καθήκοντα του Επιτρόπου της ΕΕ, έγιναν πολλές ζυμώσεις με πρωτοβουλία του, ώστε η διαδοχή να γίνει με ομαλό και συναινετικό τρόπο.
Το «αντάρτικο» Πατουλίδου
Ωστόσο, την ενότητα της «Αλληλεγγύης» αποφάσισε να σπάσει η Βούλα Πατουλίδου, σπάζοντας παράλληλα και έναν κρίκο της αλυσίδας της παράταξης την οποία υπηρέτησε για σχεδόν δέκα χρόνια, κρατώντας το τιμόνι της αντιπεριφέρειας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Η απόφαση Τζιτζικώστα να επιλέξει για διάδοχό του την Αθηνά Αηδονά ήταν η σταγόνα που… ξεχείλισε το ποτήρι της Βούλας, καθώς, ενώ ήταν σχεδόν βέβαιη ότι εκείνη θα ήταν η «εκλεκτή» για τον περιφερειακό θώκο, ο πρώην Περιφερειάρχης επέλεξε ένα πρόσωπο που, κατά τη γνώμη της, δεν έχει τη «λαϊκή νομιμοποίηση», αφού η κ. Αηδονά δεν κατάφερε να εκλεγεί στις εκλογές του 2023.
Η τελευταία μπήκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν ο Απ. Τζιτζικώστας τον Δεκέμβριο του 2023 όρισε τον εκλεγμένο περιφερειακό σύμβουλο, Ντίνο Κούη, Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης. Αποτέλεσμα ήταν ο κ. Κούης να παραιτηθεί και να ανοίξει ο δρόμος για την κ. Αηδονά που είχε αναδειχθεί πρώτη επιλαχούσα. Όταν η απόφαση Τζιτζικώστα γνωστοποιήθηκε επίσημα κατά την τελευταία συνεδρίαση της ομάδας της «Αλληλεγγύης» πριν από δέκα μέρες, η κ. Πατουλίδου προχώρησε χωρίς κανέναν ενδοιασμό σε «αντάρτικο», ανακοινώνοντας ότι θα είναι υποψήφια Περιφερειάρχης, κόντρα στην επιλογή του επικεφαλής. «Θα είμαι υποψήφια, το αποφάσισα και δεν κάνω πίσω. Ο Περιφερειάρχης θα έπρεπε να ζυγίσει αλλιώς τα πρόσωπα και μετά να κάνει τις επιλογές του», σχολίασε το ίδιο βράδυ, μιλώντας στο portal της «Μακεδονίας» η κ. Πατουλίδου.
Στην απόφασή της να αποκοπεί από το «μαντρί» της «Αλληλεγγύης» συνέβαλαν, όπως είπε η ίδια στη «ΜτΚ», πολλά πράγματα. «Για μένα θα ήταν η τελευταία θητεία και είχα τονίσει στον κ. Τζιτζικώστα ότι δεν έχω καμία άλλη φιλοδοξία. Δεν το μέτρησε, όπως δεν μέτρησε και όλα όσα πετύχαμε στη Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη. Μου ζήτησε να μην εγκαταλείψω την ‘Αλληλεγγύη’ και το έκανα, καθώς άφησε να εννοηθεί ότι θα με στήριζε στο παρακάτω», τόνισε η κ. Πατουλίδου.
Η πρώην αντιπεριεφερειάρχης και υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε μάλιστα πικραμένη και από την ανακοίνωση του κ. Τζιτζικώστα, ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια, δήλωσε ότι «η κ. Αηδονά είναι η καλύτερη επιλογή για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς είναι ένας άνθρωπος που δούλεψε και δουλεύει πολύ για την πρόοδό της».
Επιπλέον, την έντονη ενόχληση της κ. Πατουλίδου προκάλεσε μία ακόμη δήλωση του πρώην Περιφερειάρχη στην ομάδα, όπου φέρεται να είπε «εσείς θα ψηφίσετε, αλλά θα ήθελα να σεβαστείτε την απόφασή μου». Κατά την ίδια, η δήλωση αυτή προκάλεσε αμηχανία στην παράταξη, ασχέτως, όπως πρόσθεσε, αν δεν υπήρξαν αντιδράσεις από μέλη της «Αλληλεγγύης», πλην του Κωνσταντίου Ανεστίδη που είπε «σε ακούω Περιφερειάρχη, αλλά επιφυλάσσομαι».
«Ο κ. Τζιτζικώστας έδωσε εντολή σε όλους μας, επέβαλε μία απόφαση, θεωρώντας αυτονόητο ότι δεν θα πράξει κανείς το αντίθετο. Άρα, γιατί να μπούμε σε διαδικασία εκλογής; Το θεωρώ μάταιο», σχολίασε δηκτικά η κ. Πατουλίδου.
«Έχω τη λαϊκή νομιμοποίηση»
Για τη Βούλα Πατουλίδου που μπαίνει δυναμικά στην εκλογική κούρσα, το βασικό επιχείρημά της για την υποψηφιότητα στην Περιφέρεια είναι ότι έχει βγει σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις πρώτη σε σταυρούς, άρα, όπως λέει, έχει την «λαϊκή νομιμοποίηση».
Η υποψήφια Περιφερειάρχης αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε πυρετό τηλεφωνημάτων και επαφών, προκειμένου να διερευνήσει ποια πρόσωπα θα μπορούσαν να τη στηρίξουν στην κάλπη, ενώ εκτιμά ότι θα υπάρξουν και λευκά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο που, όπως είπε, ο πρώην Περιφερειάρχης χειρίστηκε την υπόθεση της διαδοχής του.
«Ακόμη και τρεις ή πέντε σταυρούς να πάρω, θα ξέρω ότι είναι καθαρά δικοί και δεν είναι ψήφος κατ’ εντολήν», σημείωσε με νόημα η κ. Πατουλίδου, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι μεταξύ των 40 συμβούλων υπάρχουν κάποιοι που θα τη στηρίξουν. «Δεν θεωρώ ότι πρέπει κάποιοι να επενδύσουν στον νέο Περιφερειάρχη με φόβο και υποταγή. Είναι λάθος», υπογράμμισε και πρόσθεσε «κάνω το βήμα και θέτω υποψηφιότητα, επειδή θεωρώ πως είναι μία ηθική ανταπόδοση στους χιλιάδες πολίτες που με στήριξαν τόσα χρόνια. Όσο για τους συναδέλφους μου, τους τιμώ όλους, ότι και αν επιλέξουν, γιατί για μένα υπήρξαν πολύτιμοι συνεργάτες».
Τα φαβορί που παραμένουν «στρατιώτες» και «στρατηγοί»
Πλην της Βούλας Πατουλίδου όμως, δύο ακόμη πρόσωπα, στελέχη της «Αλληλεγγύης», είχαν μπει το τελευταίο μεγάλο διάστημα στο κάδρο της διαδοχής στην ΠΚΜ και θεωρούνταν, επίσης, δυνατά φαβορί.
Οι αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης και Υποδομών και Δικτύων, Κώστας Γιουτίκας και Πάρις Μπίλλιας, είχαν κατ’ ιδίαν επαφές με τον Απ. Τζιτζικώστα, πριν από τις ανακοινώσεις για τον διάδοχο στην Περιφερειακή ομάδα, στις οποίες εξέφρασαν ανοιχτά τη γνώμη τους ότι θα έπρεπε ο πρώην Περιφερειάρχης να ζυγίσει και άλλα χαρακτηριστικά για το πρόσωπο που επέλεξε και όχι μόνο πολιτικά, ενώ, παράλληλα, διατύπωσαν και προβληματισμούς για την πορεία της διοίκησης την τρέχουσα θητεία, εκτιμώντας ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι κρίσιμα.
Παρ’ όλα αυτά και οι δύο δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να διασπάσουν την ενότητα της παράταξης και θα συνταχθούν με την επιλογή που έκανε ο κ. Τζιτζικώστας. Συνεργάτες του κ. Γιουτίκα ανέφεραν στη «ΜτΚ» ότι είχε ενδιαφέρον και φιλοδοξία για τη διάδοχη κατάσταση, ωστόσο όλους αυτούς τους μήνες κράτησε μία έντιμη και καθαρή στάση, δεν βγήκε μπροστά με βιασύνη, αντίθετα, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του…, σήκωσε μανίκια και δουλεύει σκληρά, για να τρέξουν όλα τα ζητήματα στην ΠΕ Θεσσαλονίκης.
«Όλο αυτό το διάστημα είδε με προσοχή τα δεδομένα, αξιολόγησε τις συνθήκες και στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Τόσο στον επικεφαλής κ. Τζιτζικώστα όσο και στην ομάδα μίλησε ανοιχτά, εξέφρασε την άποψή του, για το ποιο πρέπει να είναι το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η διοίκηση υπό τον νέο Περιφερειάρχη και δεν είπε ποτέ ότι είναι ο επόμενος», ανέφεραν στενοί του συνεργάτες.
Σε αυτήν τη φάση, πρόσθεσαν οι ίδιοι, περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση και συνεχίζει τη δουλειά που του έχει ανατεθεί. «Μπορεί να εξέφρασε κάποιου είδους διαφωνίες στο πλαίσιο μίας συζήτησης για τον διάδοχο Τζιτζικώστα, αλλά θα στηρίξει την επιλογή του τελευταίου, καθώς δεν πρόκειται να διαρρήξει την ενότητα της παράταξης», σημείωσαν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του κ. Γιουτίκα.
Από την άλλη, ο Πάρις Μπίλλιας, είναι και αυτός ένα από τα κορυφαία στελέχη της «Αλληλεγγύης», που κρατά ένα κρίσιμο χαρτοφυλάκιο. Δεν έκρυψε ποτέ τη φιλοδοξία του για τη θέση του νέου Περιφερειάρχη, αλλά δεν τη διατυμπάνιζε κιόλας.
Είναι από τα στελέχη που δουλεύουν εδώ και χρόνια αθόρυβα και μεθοδικά, ενώ, όταν ήρθε η ώρα που άνοιξε η συζήτηση για τη διαδοχή, δεν έκρυψε την άποψή του και τον προβληματισμό του. «Είναι αλήθεια ότι δεν έκρυψα τη φιλοδοξία μου για την Περιφέρεια. Στην ομάδα και στον Απόστολο Τζιτζικώστα είπα την άποψή μου, ότι δηλαδή μία υποψηφιότητα πρέπει να συγκεντρώνει και άλλα χαρακτηριστικά εκτός από τα πολιτικά. Η Περιφέρεια όμως είναι σε μία κρίσιμη καμπή και πρέπει να πάμε όλοι μαζί, για να φέρουμε σε πέρας ένα μεγάλο πρόγραμμα για την Κεντρική Μακεδονία», τόνισε ο κ. Μπίλλιας.
Εξάλλου, πρόσθεσε, «υπηρέτησα και υπηρετώ την Περιφέρεια με ευθύνη και συνέπεια. Έχω μάθει να λειτουργώ και ως στρατιώτης και ως στρατηγός. Όσο είμαι εδώ θα συνεχίσω με τον ίδιο τρόπο και δεν υπάρχει περίπτωση να τινάξω στον αέρα την ενότητα της παράταξης».
Ενδιαφέρον από Καράογλου
Πλην των υφιστάμενων στελεχών της «Αλληλεγγύης» που έχουν φιλοδοξία για την επόμενη μέρα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, χτίζοντας βήμα-βήμα το προφίλ τους για το 2028, στο κάδρο των υποψηφίων μπαίνουν και άλλα πρόσωπα της πόλης.
Ένα από αυτά είναι ο βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος εκτός από τη μεγάλη διαδρομή του στην κεντρική πολιτική σκηνή, έχει διανύσει χιλιόμετρα και στην αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρέτησε για 17 χρόνια.
Ο ίδιος, μιλώντας στη «ΜτΚ», δήλωσε ανοιχτά το ενδιαφέρον του για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι παρότι βουλευτής, ποτέ δεν έκρυψε το μεγάλο ενδιαφέρον του για την αυτοδιοίκηση. «Ήταν πάντα στις σκέψεις μου και δεν εγκατέλειψα αυτήν την ιδέα, να ασχοληθώ και να διεκδικήσω μία θέση στην αυτοδιοίκηση. Δηλώνω ότι με ενδιαφέρει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έχω σκοπό να κλείσω την πολιτική μου διαδρομή από αυτό το χώρο», ανέφερε ο κ. Καράογλου.
Μάλιστα, επειδή είναι ένα πρόσωπο που λειτουργεί θεσμικά και σέβεται τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται, έχει σκοπό, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, να γνωστοποιήσει την απόφασή του στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και στον κόσμο που τον στηρίζει τόσα χρόνια.
Τρικυμία και στην ΕΝΠΕ
Η αποχώρηση του Απόστολου Τζιτζικώστα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έφερε κλυδωνισμούς και στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), όπου είχε εκλεγεί Πρόεδρος του οργάνου, από το οποίο παραιτήθηκε επίσης.
Για τη θέση του προέδρου προαλείφονταν ο α’ αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος όμως, αίφνης, δήλωσε παραίτηση.
Επισήμως, ο κ. Χαρδαλιάς σε επιστολή του επικαλείται ανειλημμένες υποχρεώσεις και φόρτο εργασίας, δηλώνοντας, ωστόσο, ότι παραμένει μέλος στην Ένωση. Η κίνησή του να αποχωρήσει από τη θέση του α’ αντιπροέδρου ρίχνει το «βάρος» της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου στον β’ αντιπρόεδρο, Γιώργο Χατζημάρκο, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, που φέρεται να είναι ο επικρατέστερος, για να αναλάβει την ηγεσία της ΕΝΠΕ. Όμως, για να προχωρήσει η διαδικασία θα πρέπει πρώτα να εκλεγεί νέος ή νέα Περιφερειάρχης στην Κεντρική Μακεδονία.
Ως εκ τούτου θα ακολουθηθεί η διαδικασία τόσο της εκλογής προέδρου αλλά και α’ αντιπροέδρου στην ΕΝΠΕ, αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Κεντρική Μακεδονία με την εκλογή νέου Περιφερειάρχη.
Την ίδια ώρα στους κόλπους της ΕΝΠΕ γκρίνιες και δυσαρέσκειες εκδηλώνονται και από άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης. Ο τελευταίος είχε αποχωρήσει και από τις εκλογές της ηγεσίας της ΕΝΠΕ, όπου εκλέχθηκε Πρόεδρος, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, καθώς θεωρούσε ότι δικαιούταν τη θέση.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 08.12.2024Ήταν το 2014 όταν ο Απόστολος Τζιτζικώστας ίδρυσε την «Αλληλεγγύη», τη μεγάλη παράταξη που εδώ και δέκα χρόνια διοικεί την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επιτυγχάνοντας, μάλιστα, υψηλά ποσοστά σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Ήταν ο μακροβιότερος Περιφερειάρχης στη χώρα που πορεύτηκε μαζί με μία ομάδα που έμαθε πάντα να κερδίζει. Όμως στα φετινά γενέθλια το κλίμα σε αυτήν την ομάδα δεν είναι γιορτινό, όπως θα ήταν αναμενόμενο, αντίθετα, για πρώτη φορά, είναι βαρύ με έντονη εσωστρέφεια και αμηχανία, απόρροια της αποχώρησης-παραίτησης του Περιφερειάρχη, κυρίως όμως της επιλογής για τον διάδοχό του.
Τα 40 μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης το τελευταίο διάστημα βρίσκονται, μοιραία θα έλεγε κανείς, σε μία περιδίνηση και σε έναν προβληματισμό για την επόμενη μέρα, καθώς μετά από δέκα χρόνια ο κύκλος Τζιτζικώστα έκλεισε. Οι τριγμοί στην ομάδα είναι εμφανείς, καθώς αναγκάζεται να… ξεβολευτεί από την ασφάλεια που της παρείχε ο επικεφαλής της και να πορευτεί με νέο Περιφερειάρχη, με ένα άλλο πρόσωπο που κάποιοι θεωρούσαν «χρυσή εφεδρεία» και άρα όχι το πιο κατάλληλο που θα μπορούσε να διοικήσει τη δεύτερη Περιφέρεια της χώρας.
Η Αθηνά Αηδονά, αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Προγραμματισμού, αναπληρώτρια Περιφερειάρχης, είναι εκείνη που υπέδειξε ο κ. Τζιτζικώστας ως το καταλληλότερο πρόσωπο, για να τον διαδεχθεί και, όπως όλα δείχνουν, θα εκλεγεί το επόμενο Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, οπότε θα διεξαχθούν οι ενδοπαραταξιακές εκλογές από τους 40 περιφερειακούς συμβούλους της «Αλληλεγγύης».
Τη διαδικασία της διαδοχής κίνησε η περιφερειακή σύμβουλος, Βούλα Πατουλίδου, καθώς είναι εκείνη που στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στη μεγαλύτερη Περιφερειακή Ενότητα, αυτή της Θεσσαλονίκης.
Για την εκλογή της κ. Αηδονά απαιτούνται 21 ψήφοι οι οποίοι φαίνεται πως είναι διασφαλισμένοι, καθώς ο πρώην Περιφερειάρχης φρόντισε να στείλει μήνυμα στην περιφερειακή του ομάδα, ασκώντας ακόμη και πιέσεις ότι θα πρέπει να προχωρήσει με ενότητα και χωρίς διχασμούς, προκειμένου η «Αλληλεγγύη» να συνεχίσει τη δυναμική της πορεία και τα επόμενα χρόνια, κάνοντας πράξη το όραμά της για τη «Μακεδονία του 2030».
Ως εδώ όλα καλά, αφού η πλειοψηφία των μελών της ομάδας, παρά τις όποιες διαφωνίες και τους προβληματισμούς που εξέφρασαν για το πρόσωπο της κ. Αηδονά, η οποία είναι αναμφισβήτητα αναπόσπαστο μέλος της «Αλληλεγγύης», δήλωσαν εντέλει ότι «προέχει το εμείς από το εγώ». Με λίγα λόγια, πολλοί αποφάσισαν να κάνουν πίσω, παρότι είχαν φιλοδοξία να διαδεχθούν τον Απόστολο Τζιτζικώστα και ίσως να το δικαιούνταν, χάρη στην ενότητα με την οποία πορεύτηκε η παράταξή τους.
Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες, λίγο πριν παραιτηθεί ο κ. Τζιτζικώστας, για να αναλάβει τα καθήκοντα του Επιτρόπου της ΕΕ, έγιναν πολλές ζυμώσεις με πρωτοβουλία του, ώστε η διαδοχή να γίνει με ομαλό και συναινετικό τρόπο.
Το «αντάρτικο» Πατουλίδου
Ωστόσο, την ενότητα της «Αλληλεγγύης» αποφάσισε να σπάσει η Βούλα Πατουλίδου, σπάζοντας παράλληλα και έναν κρίκο της αλυσίδας της παράταξης την οποία υπηρέτησε για σχεδόν δέκα χρόνια, κρατώντας το τιμόνι της αντιπεριφέρειας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Η απόφαση Τζιτζικώστα να επιλέξει για διάδοχό του την Αθηνά Αηδονά ήταν η σταγόνα που… ξεχείλισε το ποτήρι της Βούλας, καθώς, ενώ ήταν σχεδόν βέβαιη ότι εκείνη θα ήταν η «εκλεκτή» για τον περιφερειακό θώκο, ο πρώην Περιφερειάρχης επέλεξε ένα πρόσωπο που, κατά τη γνώμη της, δεν έχει τη «λαϊκή νομιμοποίηση», αφού η κ. Αηδονά δεν κατάφερε να εκλεγεί στις εκλογές του 2023.
Η τελευταία μπήκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν ο Απ. Τζιτζικώστας τον Δεκέμβριο του 2023 όρισε τον εκλεγμένο περιφερειακό σύμβουλο, Ντίνο Κούη, Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης. Αποτέλεσμα ήταν ο κ. Κούης να παραιτηθεί και να ανοίξει ο δρόμος για την κ. Αηδονά που είχε αναδειχθεί πρώτη επιλαχούσα. Όταν η απόφαση Τζιτζικώστα γνωστοποιήθηκε επίσημα κατά την τελευταία συνεδρίαση της ομάδας της «Αλληλεγγύης» πριν από δέκα μέρες, η κ. Πατουλίδου προχώρησε χωρίς κανέναν ενδοιασμό σε «αντάρτικο», ανακοινώνοντας ότι θα είναι υποψήφια Περιφερειάρχης, κόντρα στην επιλογή του επικεφαλής. «Θα είμαι υποψήφια, το αποφάσισα και δεν κάνω πίσω. Ο Περιφερειάρχης θα έπρεπε να ζυγίσει αλλιώς τα πρόσωπα και μετά να κάνει τις επιλογές του», σχολίασε το ίδιο βράδυ, μιλώντας στο portal της «Μακεδονίας» η κ. Πατουλίδου.
Στην απόφασή της να αποκοπεί από το «μαντρί» της «Αλληλεγγύης» συνέβαλαν, όπως είπε η ίδια στη «ΜτΚ», πολλά πράγματα. «Για μένα θα ήταν η τελευταία θητεία και είχα τονίσει στον κ. Τζιτζικώστα ότι δεν έχω καμία άλλη φιλοδοξία. Δεν το μέτρησε, όπως δεν μέτρησε και όλα όσα πετύχαμε στη Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη. Μου ζήτησε να μην εγκαταλείψω την ‘Αλληλεγγύη’ και το έκανα, καθώς άφησε να εννοηθεί ότι θα με στήριζε στο παρακάτω», τόνισε η κ. Πατουλίδου.
Η πρώην αντιπεριεφερειάρχης και υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε μάλιστα πικραμένη και από την ανακοίνωση του κ. Τζιτζικώστα, ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια, δήλωσε ότι «η κ. Αηδονά είναι η καλύτερη επιλογή για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς είναι ένας άνθρωπος που δούλεψε και δουλεύει πολύ για την πρόοδό της».
Επιπλέον, την έντονη ενόχληση της κ. Πατουλίδου προκάλεσε μία ακόμη δήλωση του πρώην Περιφερειάρχη στην ομάδα, όπου φέρεται να είπε «εσείς θα ψηφίσετε, αλλά θα ήθελα να σεβαστείτε την απόφασή μου». Κατά την ίδια, η δήλωση αυτή προκάλεσε αμηχανία στην παράταξη, ασχέτως, όπως πρόσθεσε, αν δεν υπήρξαν αντιδράσεις από μέλη της «Αλληλεγγύης», πλην του Κωνσταντίου Ανεστίδη που είπε «σε ακούω Περιφερειάρχη, αλλά επιφυλάσσομαι».
«Ο κ. Τζιτζικώστας έδωσε εντολή σε όλους μας, επέβαλε μία απόφαση, θεωρώντας αυτονόητο ότι δεν θα πράξει κανείς το αντίθετο. Άρα, γιατί να μπούμε σε διαδικασία εκλογής; Το θεωρώ μάταιο», σχολίασε δηκτικά η κ. Πατουλίδου.
«Έχω τη λαϊκή νομιμοποίηση»
Για τη Βούλα Πατουλίδου που μπαίνει δυναμικά στην εκλογική κούρσα, το βασικό επιχείρημά της για την υποψηφιότητα στην Περιφέρεια είναι ότι έχει βγει σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις πρώτη σε σταυρούς, άρα, όπως λέει, έχει την «λαϊκή νομιμοποίηση».
Η υποψήφια Περιφερειάρχης αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε πυρετό τηλεφωνημάτων και επαφών, προκειμένου να διερευνήσει ποια πρόσωπα θα μπορούσαν να τη στηρίξουν στην κάλπη, ενώ εκτιμά ότι θα υπάρξουν και λευκά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο που, όπως είπε, ο πρώην Περιφερειάρχης χειρίστηκε την υπόθεση της διαδοχής του.
«Ακόμη και τρεις ή πέντε σταυρούς να πάρω, θα ξέρω ότι είναι καθαρά δικοί και δεν είναι ψήφος κατ’ εντολήν», σημείωσε με νόημα η κ. Πατουλίδου, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι μεταξύ των 40 συμβούλων υπάρχουν κάποιοι που θα τη στηρίξουν. «Δεν θεωρώ ότι πρέπει κάποιοι να επενδύσουν στον νέο Περιφερειάρχη με φόβο και υποταγή. Είναι λάθος», υπογράμμισε και πρόσθεσε «κάνω το βήμα και θέτω υποψηφιότητα, επειδή θεωρώ πως είναι μία ηθική ανταπόδοση στους χιλιάδες πολίτες που με στήριξαν τόσα χρόνια. Όσο για τους συναδέλφους μου, τους τιμώ όλους, ότι και αν επιλέξουν, γιατί για μένα υπήρξαν πολύτιμοι συνεργάτες».
Τα φαβορί που παραμένουν «στρατιώτες» και «στρατηγοί»
Πλην της Βούλας Πατουλίδου όμως, δύο ακόμη πρόσωπα, στελέχη της «Αλληλεγγύης», είχαν μπει το τελευταίο μεγάλο διάστημα στο κάδρο της διαδοχής στην ΠΚΜ και θεωρούνταν, επίσης, δυνατά φαβορί.
Οι αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης και Υποδομών και Δικτύων, Κώστας Γιουτίκας και Πάρις Μπίλλιας, είχαν κατ’ ιδίαν επαφές με τον Απ. Τζιτζικώστα, πριν από τις ανακοινώσεις για τον διάδοχο στην Περιφερειακή ομάδα, στις οποίες εξέφρασαν ανοιχτά τη γνώμη τους ότι θα έπρεπε ο πρώην Περιφερειάρχης να ζυγίσει και άλλα χαρακτηριστικά για το πρόσωπο που επέλεξε και όχι μόνο πολιτικά, ενώ, παράλληλα, διατύπωσαν και προβληματισμούς για την πορεία της διοίκησης την τρέχουσα θητεία, εκτιμώντας ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι κρίσιμα.
Παρ’ όλα αυτά και οι δύο δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να διασπάσουν την ενότητα της παράταξης και θα συνταχθούν με την επιλογή που έκανε ο κ. Τζιτζικώστας. Συνεργάτες του κ. Γιουτίκα ανέφεραν στη «ΜτΚ» ότι είχε ενδιαφέρον και φιλοδοξία για τη διάδοχη κατάσταση, ωστόσο όλους αυτούς τους μήνες κράτησε μία έντιμη και καθαρή στάση, δεν βγήκε μπροστά με βιασύνη, αντίθετα, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του…, σήκωσε μανίκια και δουλεύει σκληρά, για να τρέξουν όλα τα ζητήματα στην ΠΕ Θεσσαλονίκης.
«Όλο αυτό το διάστημα είδε με προσοχή τα δεδομένα, αξιολόγησε τις συνθήκες και στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Τόσο στον επικεφαλής κ. Τζιτζικώστα όσο και στην ομάδα μίλησε ανοιχτά, εξέφρασε την άποψή του, για το ποιο πρέπει να είναι το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η διοίκηση υπό τον νέο Περιφερειάρχη και δεν είπε ποτέ ότι είναι ο επόμενος», ανέφεραν στενοί του συνεργάτες.
Σε αυτήν τη φάση, πρόσθεσαν οι ίδιοι, περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση και συνεχίζει τη δουλειά που του έχει ανατεθεί. «Μπορεί να εξέφρασε κάποιου είδους διαφωνίες στο πλαίσιο μίας συζήτησης για τον διάδοχο Τζιτζικώστα, αλλά θα στηρίξει την επιλογή του τελευταίου, καθώς δεν πρόκειται να διαρρήξει την ενότητα της παράταξης», σημείωσαν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του κ. Γιουτίκα.
Από την άλλη, ο Πάρις Μπίλλιας, είναι και αυτός ένα από τα κορυφαία στελέχη της «Αλληλεγγύης», που κρατά ένα κρίσιμο χαρτοφυλάκιο. Δεν έκρυψε ποτέ τη φιλοδοξία του για τη θέση του νέου Περιφερειάρχη, αλλά δεν τη διατυμπάνιζε κιόλας.
Είναι από τα στελέχη που δουλεύουν εδώ και χρόνια αθόρυβα και μεθοδικά, ενώ, όταν ήρθε η ώρα που άνοιξε η συζήτηση για τη διαδοχή, δεν έκρυψε την άποψή του και τον προβληματισμό του. «Είναι αλήθεια ότι δεν έκρυψα τη φιλοδοξία μου για την Περιφέρεια. Στην ομάδα και στον Απόστολο Τζιτζικώστα είπα την άποψή μου, ότι δηλαδή μία υποψηφιότητα πρέπει να συγκεντρώνει και άλλα χαρακτηριστικά εκτός από τα πολιτικά. Η Περιφέρεια όμως είναι σε μία κρίσιμη καμπή και πρέπει να πάμε όλοι μαζί, για να φέρουμε σε πέρας ένα μεγάλο πρόγραμμα για την Κεντρική Μακεδονία», τόνισε ο κ. Μπίλλιας.
Εξάλλου, πρόσθεσε, «υπηρέτησα και υπηρετώ την Περιφέρεια με ευθύνη και συνέπεια. Έχω μάθει να λειτουργώ και ως στρατιώτης και ως στρατηγός. Όσο είμαι εδώ θα συνεχίσω με τον ίδιο τρόπο και δεν υπάρχει περίπτωση να τινάξω στον αέρα την ενότητα της παράταξης».
Ενδιαφέρον από Καράογλου
Πλην των υφιστάμενων στελεχών της «Αλληλεγγύης» που έχουν φιλοδοξία για την επόμενη μέρα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, χτίζοντας βήμα-βήμα το προφίλ τους για το 2028, στο κάδρο των υποψηφίων μπαίνουν και άλλα πρόσωπα της πόλης.
Ένα από αυτά είναι ο βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος εκτός από τη μεγάλη διαδρομή του στην κεντρική πολιτική σκηνή, έχει διανύσει χιλιόμετρα και στην αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρέτησε για 17 χρόνια.
Ο ίδιος, μιλώντας στη «ΜτΚ», δήλωσε ανοιχτά το ενδιαφέρον του για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι παρότι βουλευτής, ποτέ δεν έκρυψε το μεγάλο ενδιαφέρον του για την αυτοδιοίκηση. «Ήταν πάντα στις σκέψεις μου και δεν εγκατέλειψα αυτήν την ιδέα, να ασχοληθώ και να διεκδικήσω μία θέση στην αυτοδιοίκηση. Δηλώνω ότι με ενδιαφέρει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έχω σκοπό να κλείσω την πολιτική μου διαδρομή από αυτό το χώρο», ανέφερε ο κ. Καράογλου.
Μάλιστα, επειδή είναι ένα πρόσωπο που λειτουργεί θεσμικά και σέβεται τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται, έχει σκοπό, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, να γνωστοποιήσει την απόφασή του στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και στον κόσμο που τον στηρίζει τόσα χρόνια.
Τρικυμία και στην ΕΝΠΕ
Η αποχώρηση του Απόστολου Τζιτζικώστα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έφερε κλυδωνισμούς και στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), όπου είχε εκλεγεί Πρόεδρος του οργάνου, από το οποίο παραιτήθηκε επίσης.
Για τη θέση του προέδρου προαλείφονταν ο α’ αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος όμως, αίφνης, δήλωσε παραίτηση.
Επισήμως, ο κ. Χαρδαλιάς σε επιστολή του επικαλείται ανειλημμένες υποχρεώσεις και φόρτο εργασίας, δηλώνοντας, ωστόσο, ότι παραμένει μέλος στην Ένωση. Η κίνησή του να αποχωρήσει από τη θέση του α’ αντιπροέδρου ρίχνει το «βάρος» της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου στον β’ αντιπρόεδρο, Γιώργο Χατζημάρκο, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, που φέρεται να είναι ο επικρατέστερος, για να αναλάβει την ηγεσία της ΕΝΠΕ. Όμως, για να προχωρήσει η διαδικασία θα πρέπει πρώτα να εκλεγεί νέος ή νέα Περιφερειάρχης στην Κεντρική Μακεδονία.
Ως εκ τούτου θα ακολουθηθεί η διαδικασία τόσο της εκλογής προέδρου αλλά και α’ αντιπροέδρου στην ΕΝΠΕ, αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Κεντρική Μακεδονία με την εκλογή νέου Περιφερειάρχη.
Την ίδια ώρα στους κόλπους της ΕΝΠΕ γκρίνιες και δυσαρέσκειες εκδηλώνονται και από άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης. Ο τελευταίος είχε αποχωρήσει και από τις εκλογές της ηγεσίας της ΕΝΠΕ, όπου εκλέχθηκε Πρόεδρος, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, καθώς θεωρούσε ότι δικαιούταν τη θέση.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 08.12.2024
ΣΧΟΛΙΑ