Πέθανε ο «εφευρέτης» του κοτόπουλου tikka masala - Πώς σκέφτηκε τη συνταγή
22/12/2022 15:35
22/12/2022 15:35
Σε ηλικία 77 ετών πέθανε ο σεφ που επινόησε το δημοφιλές «πιάτο κοτόπουλο τίκα μασάλα».
Ο Αλί Αχμέντ Ασλάμ λέγεται ότι εφηύρε τη συνταγή τη δεκαετία του 1970, όταν ένας πελάτης ρώτησε αν υπήρχε τρόπος να κάνει το κοτόπουλο tikka πιο ζουμερό. Η λύση του ήταν να προσθέσει μια κρεμώδη σάλτσα.
Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από το εστιατόριό του, Shish Mahal, το οποίο έκλεισε για 48 ώρες ως φόρο τιμής.
Γνωστός στους φίλους και τους πελάτες ως «Mr Ali», ο Ασλάμ γεννήθηκε στο Πακιστάν αλλά μετακόμισε με την οικογένειά του στη Γλασκώβη όταν ήταν μικρό παιδί πριν ανοίξει το Shish Mahal το 1964.
Σε συνέντευξή του στο AFP, είχε περιγράψει τη στιγμή που επινόησε ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της Βρετανίας.
«Το Chicken tikka masala εφευρέθηκε σε αυτό το εστιατόριο. Φτιάχναμε κοτόπουλο tikka και μια μέρα ένας πελάτης είπε: "Θα ήθελα λίγη σάλτσα με αυτό, αυτό είναι λίγο στεγνό"», διηγήθηκε.
«Σκεφτήκαμε να μαγειρέψουμε το κοτόπουλο με λίγη σάλτσα. Και έτσι καθιερώθηκε και μαγειρεύαμε πλέον το κοτόπουλο tikka με σάλτσα που περιέχει γιαούρτι, κρέμα γάλακτος και μπαχαρικά».
«Είναι ένα πιάτο που παρασκευάζεται σύμφωνα με το γούστο των πελατών μας, συνήθως δεν παίρνουν καυτό κάρυ, γι' αυτό το μαγειρεύουμε με γιαούρτι και κρέμα», είχε πει ο σεφ.
Αν και δεν μπορεί να αποδειχθεί με βεβαιότητα ότι αυτή είναι η προέλευση του πιάτου, το chicken tikka masala θεωρείται ευρέως ως ένα πιάτο με κάρυ που έχει προσαρμοστεί για να ταιριάζει στις δυτικές γεύσεις.
Ο πρώην βουλευτής της Γλασκώβης Μοχάμαντ Σαρβάρ είχε καταθέσει μάλιστα πρόταση στη Βουλή των Κοινοτήτων με την οποία ζητούσε να αναγνωριστεί το πιάτο ως «λιχουδιά της περιοχής».
Εκατοντάδες πελάτες απέτισαν φόρο τιμής στον σεφ στα social media, πολλοί αναπολώντας τις επισκέψεις τους στο εστιατόριό του και περιγράφοντάς τον ως έναν πραγματικό τζέντλεμαν.
21/12/2022 12:31
22/12/2022 16:18
Σε ηλικία 77 ετών πέθανε ο σεφ που επινόησε το δημοφιλές «πιάτο κοτόπουλο τίκα μασάλα».
Ο Αλί Αχμέντ Ασλάμ λέγεται ότι εφηύρε τη συνταγή τη δεκαετία του 1970, όταν ένας πελάτης ρώτησε αν υπήρχε τρόπος να κάνει το κοτόπουλο tikka πιο ζουμερό. Η λύση του ήταν να προσθέσει μια κρεμώδη σάλτσα.
Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από το εστιατόριό του, Shish Mahal, το οποίο έκλεισε για 48 ώρες ως φόρο τιμής.
Γνωστός στους φίλους και τους πελάτες ως «Mr Ali», ο Ασλάμ γεννήθηκε στο Πακιστάν αλλά μετακόμισε με την οικογένειά του στη Γλασκώβη όταν ήταν μικρό παιδί πριν ανοίξει το Shish Mahal το 1964.
Σε συνέντευξή του στο AFP, είχε περιγράψει τη στιγμή που επινόησε ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της Βρετανίας.
«Το Chicken tikka masala εφευρέθηκε σε αυτό το εστιατόριο. Φτιάχναμε κοτόπουλο tikka και μια μέρα ένας πελάτης είπε: "Θα ήθελα λίγη σάλτσα με αυτό, αυτό είναι λίγο στεγνό"», διηγήθηκε.
«Σκεφτήκαμε να μαγειρέψουμε το κοτόπουλο με λίγη σάλτσα. Και έτσι καθιερώθηκε και μαγειρεύαμε πλέον το κοτόπουλο tikka με σάλτσα που περιέχει γιαούρτι, κρέμα γάλακτος και μπαχαρικά».
«Είναι ένα πιάτο που παρασκευάζεται σύμφωνα με το γούστο των πελατών μας, συνήθως δεν παίρνουν καυτό κάρυ, γι' αυτό το μαγειρεύουμε με γιαούρτι και κρέμα», είχε πει ο σεφ.
Αν και δεν μπορεί να αποδειχθεί με βεβαιότητα ότι αυτή είναι η προέλευση του πιάτου, το chicken tikka masala θεωρείται ευρέως ως ένα πιάτο με κάρυ που έχει προσαρμοστεί για να ταιριάζει στις δυτικές γεύσεις.
Ο πρώην βουλευτής της Γλασκώβης Μοχάμαντ Σαρβάρ είχε καταθέσει μάλιστα πρόταση στη Βουλή των Κοινοτήτων με την οποία ζητούσε να αναγνωριστεί το πιάτο ως «λιχουδιά της περιοχής».
Εκατοντάδες πελάτες απέτισαν φόρο τιμής στον σεφ στα social media, πολλοί αναπολώντας τις επισκέψεις τους στο εστιατόριό του και περιγράφοντάς τον ως έναν πραγματικό τζέντλεμαν.
ΣΧΟΛΙΑ