ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Εικόνες κόλασης στη Γάζα εν αναμονή της χερσαίας εισβολής (βίντεο & φωτ.)

Η Δύση στηρίζει το Τελ Αβίβ με επίσημο τρόπο ενώ η Τουρκία επιχειρεί να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή με τον Ερντογάν να ζητάει τη σύσταση παλαιστινιακού κράτους

 08/10/2023 19:21

Πόλεμος στο Ισραήλ: Εικόνες κόλασης στη Γάζα εν αναμονή της χερσαίας εισβολής (βίντεο & φωτ.)
Εικόνα από εκτόξευση ρουκετών της Χαμάς σήμερα το βράδυ

Το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης βρίσκεται στραμμένο από χθες, Σάββατο, στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης καθώς εκτυλίσσεται μία από τις μεγαλύτερες κτηνωδίες των τελευταίων δεκαετιών και η προαναγγελία του Ισραήλ για χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας επιτείνει τους φόβους για μαζικούς θανάτους Παλαιστινίων. 

Η αντεπίθεση του Ισραήλ προέκυψε μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς σε ισραηλινά εδάφη κατά τη διάρκεια της οποίας καταγράφηκαν και πολλές αρπαγές Ισραηλινών πολιτών και αιχμαλωσίες αξιωματικών. 

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ενημερώνει ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον 2.315 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Ισραήλ από το ξέσπασμα του πολέμου χθες.

Από αυτούς, 23 είναι σε κρίσιμη κατάσταση, 340 σε σοβαρή κατάσταση, 449 σε μέτρια κατάσταση, 1.233 σε ελαφριά κατάσταση, 56 νοσηλεύονται με κρίση άγχους και 202 εξακολουθούν να αξιολογούνται από ιατρικούς αξιωματούχους.

Περισσότεροι από 700 υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.

Τουλάχιστον 413 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 78 παιδιά και 41 γυναίκες, έχουν σκοτωθεί από τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε χθες το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε σήμερα το βράδυ το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Επίσης, σχεδόν 2.300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιδρομές.

Εκπρόσωπος Χαμάς: Οι μάχες συνεχίζονται

Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ο Abu Ubaida, εκπρόσωπος των ταξιαρχιών Izz ad-Din al-Qassam, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, έκανε δηλώσεις με τις οποίες υποστήριξε ότι οι μάχες συνεχίζονται σε αρκετές περιοχές κοντά στα βόρεια σύνορα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των Zikim, Sufa και Mefalsim, και ότι μαχητές της Χαμάς κατάφεραν να πάρουν σήμερα μια νέα ομάδα Ισραηλινών ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας.

abu-ubaida-xamas-hamas.jpg
Πηγή: https://www.timesofisrael.com/liveblog-october-8-2023/


Ο Abu Ubaida ισχυρίζεται περαιτέρω ότι μέλη της Χαμάς σκότωσαν και τραυμάτισαν μεγάλο αριθμό ισραηλινών δυνάμεων στο Mavki'im, νότια της Ashkelon, και υποχώρησαν με ασφάλεια από τη βάση Urim, η οποία φιλοξενεί τη μονάδα πληροφοριών 3200 IDF, προσθέτει.

Ο εκπρόσωπος ισχυρίζεται επίσης ότι μέλη της Χαμάς έχουν τεκμηριώσει περιπτώσεις στις οποίες οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν αριθμό Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνταν από την τρομοκρατική ομάδα. Η Χαμάς έχει κάνει παρόμοιους ισχυρισμούς στο παρελθόν, οι οποίοι αργότερα αποδείχθηκαν ψευδείς, αναφέρει το Times of Israel.

Σε ξεχωριστή δήλωση, ένας άλλος εκπρόσωπος της Χαμάς σχολίασε την αποστολή των ΗΠΑ μιας ομάδας αεροπλανοφόρου στην ανατολική Μεσόγειο για υποστήριξη του Ισραήλ, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανυψώσουν το καταρρακωμένο ηθικό του ισραηλινού στρατού.

Ισλαμικός Τζιχάντ: Κρατάμε πάνω από 30 Ισραηλινούς ομήρους

Ταυτόχρονα, ο αρχηγός της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, ο Ζιάντ αλ-Ναχάλα δήλωσε σήμερα το βράδυ ότι η οργάνωσή του του κρατά πάνω από 30 Ισραηλινούς ομήρους, οι οποίοι απήχθησαν χθες και κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.

Οι όμηροι δεν θα επαναπατριστούν «μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι μας», τόνισε ο αλ-Ναχάλα, αναφερόμενος σε χιλιάδες Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

syggeneis-israili-omiroi-xamas-gaza.jpg
Πηγή: https://static.timesofisrael.com/www/uploads/2023/10/AP23281435980186.jpg?_gl=1*c8izl7*_ga*MTI0MzE3NjExMy4xNjkyMjk0ODMy*_ga_RJR2XWQR34*MTY5Njc4MTIxMC4zLjEuMTY5Njc5NzQ2NC4wLjAuMA..


Η Ισλαμικός Τζιχάντ, ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε χθες ότι μαχητές της ένωσαν τις δυνάμεις τους με την Χαμάς, την άλλη παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση που διοικεί τον παλαιστινιακό θύλακα, στην επίθεση που εξαπέλυσε.

Επίσης, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ, υπερηφανεύεται ότι η τρομοκρατική ομάδα κρατά περισσότερους από 100 ισραηλινούς ομήρους, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων αξιωματούχων του στρατού, σύμφωνα με δημοσίευμα του παλαιστινιακού ειδησεογραφικού πρακτορείου al-Hadath.

Πρεσβευτής Ισραήλ στον ΟΗΕ: Έφτασε η ώρα να ισοπεδωθούν οι στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάνκ, δήλωσε σήμερα πως οι επιθέσεις που διέπραξαν οι μαχητές της Χαμάς κατά Ισραηλινών το Σαββατοκύριακο, αποτελούν «εγκλήματα πολέμου».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον ΟΗΕ λίγες ώρες πριν την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό, ο Ερντάν τόνισε ότι έφτασε η ώρα να «ισοπεδωθούν» οι στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς.

IDF: Παραμένουν εχθρικές δυνάμεις στο ισραηλινό έδαφος 

«Εχθρικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται στο έδαφος» του Ισραήλ και «ενισχύουμε τις δυνάμεις μας, ειδικά κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, καθαρίζοντας την περιοχή», δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποσχόμενος ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα καταδιώξουν «τρομοκράτες όπου κι αν βρίσκονται».

«Ενεργούμε για να καταστρέψουμε τον εχθρό», τόνισε ο εκπρόσωπος των IDF (ισραηλινών δυνάμεων άμυνας), στρατηγός Ντάνιελ Χαγκάρι, αναφέροντας ότι τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού «έπληξαν 800 εχθρικούς στόχους στη Λωρίδα της Γάζας», μετά την έναρξη των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα, ως απάντηση στην αιφνιδιαστική επίθεση μαχητών της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια.

gaza-travmaties-oktovrios-2023g.jpg
Επίθεση στην Εθνική Ισλαμική Τράπεζα στη Γάζα. Πηγή: https://twitter.com/DayPal_official/status/1711039403542413552/photo/1


Χθες το βράδυ το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ψήφισε θέτοντας τη χώρα επισήμως σε πόλεμο, ώστε να πραγματοποιήσει «σημαντικές στρατιωτικές δραστηριότητες», ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου είχε ήδη πει από χθες το πρωί ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο μετά τη διείσδυση μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Η απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας έδωσε την νομική βάση για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση πολέμου.

Ο Χαγκάρι τόνισε σήμερα ότι από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων, εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις και δεκάδες άλλοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

Αναφερόμενος στα ερωτηματικά που έχουν προκληθεί για τον αιφνιδιασμό των ισραηλινών δυνάμεων άμυνας από την χθεσινή επίθεση της Χαμάς, ο Ισραηλινός στρατηγός τόνισε: «Υπάρχουν δύσκολα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και απαιτείται ενδελεχής έρευνα. Η ισραηλινή κοινή γνώμη αξίζει να λάβει απαντήσεις και είναι δική μας ευθύνη να τις παρέχουμε».

«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε πόλεμο. Οι IDF είναι πλήρως αφοσιωμένοι στην επίθεση και την ήττα του εχθρού. Θα πολεμήσουμε πρώτα και μετά θα ερευνήσουμε», τόνισε.

Είπε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν σε πολλές περιοχές, τονίζοντας: «Τις τελευταίες ώρες, οι δυνάμεις μας μάχονται στην περιφέρεια των συνόρων του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας για να καθαρίσουν την περιοχή από εισβολείς. Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις δέχονται εχθρικά πυρά στο Μπεερί, εμπλέκονται σε μάχες με εισβολείς στο κιμπούτς του Κφαρ Άζα, διεξάγουν ναυτικές επιχειρήσεις στο Ζικίμ, πολεμούν στο Ναχάλ Οζ, στο Κισουφίμ και σε άλλες τοποθεσίες».

gaza-travmaties-oktovrios-2023d.jpg
Τραυματισμένο παιδί στη Γάζα. Πηγή: https://www.facebook.com/photo/?fbid=1556160901793286&set=pcb.1556161261793250

Τους 370 έφτασαν οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Από τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε ως αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 370 Παλαιστίνιοι και 2.200 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσαν παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Και ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, έχει προαναγγείλει από χθες χερσαία εισβολή στη Γάζα, ζητώντας μάλιστα από τους κατοίκους της περιοχής να την εγκαταλείψουν άμεσα καθώς θα την ισοπεδώσει, η διεθνής κοινότητα στρέφεται στο μεγαλύτερο μέρος της κατά της Παλαιστίνης και εκφράζει την πλήρη στήριξή της στο Ισραήλ.

IDF: Χτυπήσαμε υπόγεια σήραγγα της Χαμάς

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δίνουν οδηγίες στους κατοίκους του Κιμπούτζ Μεφαλσίμ και της πόλης Σντερότ, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι νεοτέρας.

Δεν δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες, μεταδίδει το Times of Israel.

sderot-israel-gaza-epithesi-oktovrios-2023.jpg
Εικόνα από την πόλη Σντερότ. Πηγή: https://www.timesofisrael.com/liveblog-october-8-2023/


Παράλληλα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (σ.σ. IDF) αναφέρουν ότι έπληξαν μια σήραγγα της Χαμάς που χτίστηκε κάτω από έναν πολυώροφο πύργο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Ένα τζαμί βρίσκεται δίπλα στη σήραγγα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η Χαμάς ενσωματώνει σκόπιμα τη στρατιωτική της υποδομή σε περιοχές αμάχων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το IDF.

Την ίδια ώρα  το IDF ανακοίνωσε, ότι το ισραηλινό ναυτικό στόχευσε σήμερα ορισμένες ναυτικές θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο στρατός δημοσιεύει πλάνα που δείχνει τη στιγμή των χτυπημάτων.

Το IDF λέει ότι χρησιμοποίησε «ακριβή πυρομαχικά» που εκτοξεύτηκαν από σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού για να χτυπήσει τις θέσεις που χρησιμοποιούσε η ναυτική δύναμη της Χαμάς.


gaza-travmaties-oktovrios-2023f.jpg
Εικόνα από βομβαρδισμό στη Γάζα. Πηγή: https://static.timesofisrael.com/www/uploads/2023/10/AP23281541676359-e1696779609316.jpg?_gl=1*1h8hjap*_ga*MTI0MzE3NjExMy4xNjkyMjk0ODMy*_ga_RJR2XWQR34*MTY5Njc4MTIxMC4zLjEuMTY5Njc4MTIxMC4wLjAuMA..


Σκοτώθηκε υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς σκοτώθηκε από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα που ακολούθησαν την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στο Ισραήλ.

Το πτώμα του Αϊμάν Γιούνις ανασύρθηκε σήμερα από τα συντρίμμια του σπιτιού του, το οποίο βομβαρδίστηκε, στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κέντρο της Γάζας, επιβεβαίωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιθέσεις με στόχο στελέχη της Χαμάς, η οποία διοικεί την Λωρίδα της Γάζας, μετά την ευρείας κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσαν ένοπλοι της οργάνωσης κατά την οποία σκοτώθηκαν εκατοντάδες Ισραηλινοί.

Η Χαμάς θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Στο Ισραήλ από την άλλη, οι IDF δημοσιοποίησαν τα ονόματα ακόμα 13 στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο νότιο Ισραήλ κατά τη διάρκεια μαχών με τη Χαμάς την περασμένη ημέρα.

Τα ονόματα ανεβάζουν τον απολογισμό των νεκρών Ισραηλινών στρατιωτών σε 57.

gaza-travmaties-oktovrios-2023c.jpg
Πηγή: https://www.facebook.com/photo/?fbid=1556160901793286&set=pcb.1556161261793250

Απελπισμένοι οι συγγενείς Ισραηλινών απαχθέντων 

Μέλη οικογενειών αναζητούσαν απεγνωσμένα τους συγγενείς από χθες, καθώς άγνωστος αριθμός νεαρών Ισραηλινών σκοτώθηκαν ή απήχθησαν στη Γάζα από πολεμιστές της Χαμάς, με κάποιους εκ των συγγενών να δηλώνουν πως νιώθουν εγκατάλειψη από το ισραηλινό κράτος.

Χιλιάδες παρακολούθησαν το φεστιβάλ το βράδυ της Παρασκευής κοντά στο Kibbutz Re'im, κοντά στα σύνορα, μια από τις πολλές τοποθεσίες που δέχτηκαν επίθεση από μαχητές της Χαμάς που είχαν διεισδύσει από τη Λωρίδα της Γάζας αιφνιδιάζοντας το Ισραήλ.

Όπως μεταδίδει το Times of Israel τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν γεμάτα με τρομακτικά βίντεο ανδρών, γυναικών και παιδιών που μεταφέρθηκαν στο Στριπ, πολλά από τα οποία φαινόταν να έχουν κακοποιηθεί. Δημοσιεύτηκαν επίσης βίντεο με νεκρούς Ισραηλινούς, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών.

Πολλοί από τους συγγενείς είπαν ότι ένιωθαν εγκαταλελειμμένοι από τις αρχές, καθώς μαχητές της Χαμάς περιφέρονταν στις συνοριακές κοινότητες κοντά στη Γάζα, σκοτώνοντας και απαγάγοντας πολίτες, σύμφωνα με το Times of Israel.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (σ.σ. IDF) ενημέρωσαν ότι δημιούργησαν έναν ειδικό χώρο για τη συγκέντρωση ακριβών πληροφοριών σχετικά με τους Ισραηλινούς ομήρους.

Το IDF είπε ότι η ομάδα θα συντάξει μια «εικόνα της κατάστασης» για τον εντοπισμό των αιχμαλώτων, τόσο στρατιωτών όσο και πολιτών, προσθέτοντας ότι «ορισμένες οικογένειες έχουν ήδη λάβει μηνύματα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα».

Η Ora Kuperstein είπε ότι η οικογένειά της αναζητούσε τον ανιψιό της, τον 21χρονο Bar, ο οποίος δούλευε στο πάρτι όταν τον απήγαγαν και τον μετέφεραν στη Γάζα.

Η Kuperstein είπε ότι η οικογένεια ήταν απελπισμένη και δεν έλαβε καμία βοήθεια από τις αρχές.

«Κανείς δεν μας είπε τίποτα. Κανείς δεν μας βοηθάει. Είναι χάος», είπε στο Channel 12 News. «Οι γονείς του δεν ξέρουν τίποτα», πρόσθεσε.

«Θα κάνουμε πόλεμο για αυτούς που συνελήφθησαν. Το Ισραήλ πρέπει να σηκωθεί και να πολεμήσει και να τους βγάλει από εκεί», είπε ο Kuperstein.

«Εργάστηκε [στο πάρτι] και έφτασε εκεί την Παρασκευή το απόγευμα», είπε. «Από τα βίντεο που είδαμε ήταν δίπλα στους φρουρούς, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που πυροβολήθηκαν».

«Δεν είχε όπλο, τον πήραν με άλλους νέους», είπε ο Kuperstein, προσθέτοντας ότι ο Bar είχε πάει στη δουλειά επειδή ήταν ένα από τα πέντε αδέρφια και ο πατέρας του ήταν ανάπηρος και ήθελε να συνεισφέρει οικονομικά στην οικογένειά του.

Αγνοούνται ξένοι πολίτες

Δέκα Νεπαλέζοι σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, ανακοίνωσε σήμερα η πρεσβεία του Νεπάλ στο Τελ Αβίβ.

«Δέκα Νεπαλέζοι βρήκαν τραγικό θάνατο κατά την επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στο κιμπούτζ Αλουμίμ», που βρίσκεται κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της.

Μια Γαλλίδα στο Ισραήλ πέθανε «στο πλαίσιο των τρομοκρατικών επιθέσεων», ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. 

Γαλλικές ομάδες στο Ισραήλ και το Παρίσι προσπαθούν να διαλευκάνουν ποια είναι η κατάσταση αρκετών πολιτών που δεν έχουν εντοπιστεί, σημειώνεται στην ανακοίνωση. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας υποθέτει ότι μεταξύ εκείνων που απήχθησαν χθες από τη Χαμάς είναι και Γερμανοί πολίτες. Δεν ανέφερε πόσα άτομα μπορεί να είναι, αλλά λέει ότι όλοι πιστεύεται ότι είναι και Ισραηλινοί πολίτες, όπως αναφέρει το Times of Israel.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας Όλεγκ Νικολένκο δήλωσε ότι δύο Ουκρανές σκοτώθηκαν. Και οι δύο είχαν ζήσει στο Ισραήλ για μεγάλο χρονικό διάστημα, λέει, χωρίς να διευκρινίσει τις συνθήκες του θανάτου τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας αναφέρει ότι δύο Λευκορώσοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της πόλης Ασκελόν και ο ένας από αυτούς βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, μια 22χρονη Γερμανίδα θεωρείται ότι βρίσκεται βαριά τραυματισμένη και όμηρος της Χαμάς μετά τις χθεσινές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Η οικογένειά της, η οποία ζει στο Ισραήλ, απευθύνει έκκληση για βοήθεια. Άλλοι τέσσερις Γερμανοί πολίτες κρατούνται από την οργάνωση.

Η Ρικάρντα Λουκ από το Ράβενσμπουργκ της Βάδης-Βυρτεμβέργης θεωρεί ότι η νεαρή γυναίκα που φαίνεται σε βίντεο ξαπλωμένη φορώντας μόνο τα εσώρουχα και τις μπότες της σε φορτηγό με τέσσερις ένοπλους Παλαιστίνιους είναι η 22χρονη κόρη της, Σάνι Λουκ. «Σήμερα το πρωί η κόρη μου απήχθη με μια ομάδα τουριστών στο νότιο Ισραήλ. Μας έστειλαν ένα βίντεο, στο οποίο μπορώ να αναγνωρίσω ξεκάθαρα την κόρη μας. Αναίσθητη, στο αυτοκίνητο με τους Παλαιστίνιους, καθώς οδηγούσαν προς τη Λωρίδα της Γάζας. Ζητώ οποιαδήποτε βοήθεια, οποιοδήποτε νέο», δήλωσε η κυρία Λουκ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κόρη της είναι ακόμη ζωντανή και θα αφεθεί ελεύθερη.

Η νεαρή γυναίκα παρακολουθούσε το βράδυ της Παρασκευής φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής με χιλιάδες Ισραηλινούς στην έρημο Νέγκεβ, όταν τα ξημερώματα η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στην περιοχή με ρουκέτες. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για κατάσταση πανικού στον χώρο του φεστιβάλ, με ενόπλους να πυροβολούν εναντίον του πλήθους και κόσμο να τρέχει πανικόβλητος προς κάθε κατεύθυνση.

Μια γυναίκα και ένας άνδρας, Μεξικανοί υπήκοοι πιστεύεται ότι έχουν πιαστεί όμηροι από την Χαμάς και κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα με ανάρτηση στο Χ η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Αλίσια Μπάρσενα.

Ένας αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων έχουν πιαστεί όμηροι από την Χαμάς μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε χθες το πρωί η ισλαμιστική οργάνωση.

gaza-travmaties-oktovrios-2023e.jpg
Εικόνα από τη Γάζα. Πηγή: https://www.clarin.com/img/2023/10/08/itNXynQuA_1256x620__1.jpg


Στο βίντεο που κυκλοφορεί μέσω της πλατφόρμας Χ (πρώην Twitter) εικονίζεται ένα αγροτικό όχημα, στο πίσω μέρος του οποίου είναι ξαπλωμένη και ακίνητη μια νεαρή γυναίκα, φορώντας μόνο τα εσώρουχα και τις μπότες της, ενώ στα μαλλιά της διακρίνεται αίμα. Γύρω της ένοπλοι Παλαιστίνιοι φωνάζουν «Αλαχού Ακμπάρ» και την παρουσιάζουν ως τρόπαιο στο πλήθος που ζητωκραυγάζει. Άνδρες και παιδιά κυνηγούν το όχημα και ένα μικρό αγόρι φτύνει περιφρονητικά τη γυναίκα.

Η κυρία Λουκ, μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel, εξήγησε ότι αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την γερμανική υπηκοότητα της κόρης της (ο πατέρας της είναι Ισραηλινός), προκειμένου να αναλάβουν δράση οι γερμανικές αρχές. Βρίσκεται, όπως είπε, σε επικοινωνία με την γερμανική πρεσβεία στο Ισραήλ και με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος, της γερμανικής Αστυνομίας. Στο μεταξύ, ανέφερε, η πιστωτική κάρτα της κόρης της χρησιμοποιήθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, όπως την ενημέρωσε η τράπεζα.

Αιχμάλωτοι της Χαμάς θεωρείται όμως ότι βρίσκονται και άλλοι Γερμανοί πολίτες. Σύμφωνα με την BILD, πρόκειται για την Ντόρον-Κατς-'Ασερ, τις δύο κόρες της (3 και 5 ετών) και τη μητέρα της. Ο σύζυγός της αναγνώρισε την οικογένειά του σε βίντεο με αμάχους που συλλαμβάνονται από άνδρες της Χαμάς.

Υποστηρίζει τη Χαμάς το Ιράν - Λύση 2 κρατών ζητάει ο Ερντογάν

Εξάλλου, περίπου 84 χώρες έχουν δηλώσει επισήμως τη στήριξή του στο Ισραήλ, σύμφωνα με κατάλογο που συνέταξε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Πολλές από τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας, της Γαλλίας, της Νορβηγίας και της Αυστρίας, καταδικάζουν τις επιθέσεις και υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Μάλιστα η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τη βοήθεια που αποστέλλει στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς, ενώ οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να στηρίξουν με κάθε μέσο το Ισραήλ και προειδοποιούν τους εχθρούς του τελευταίου να μην προβούν σε παρόμοιες ενέργειες με εκείνες της Χαμάς.

Στον αντίποδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη αποκλιμάκωσης στις συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινιακών δυνάμεων, με τον Τούρκο πρόεδρο να σημειώνει ότι η λύση δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη περιφερειακής ειρήνης.

gaza-travmaties-oktovrios-2023b.jpg
Πηγή: https://www.facebook.com/photo/?fbid=1556160901793286&set=pcb.1556161261793250


Παράλληλα, «το Ιράν υποστηρίζει τη νόμιμη υπεράσπιση του παλαιστινιακού έθνους», δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραχήμ Ραϊσί, καλώντας τις «μουσουλμανικές κυβερνήσεις» να επιβεβαιώσουν και εκείνες την υποστήριξή τους, την επόμενη μέρα της επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ο Ιρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι «το σιωνιστικό καθεστώς και οι υποστηρικτές του ευθύνονται για την αστάθεια στην περιοχή».

Ο πρόεδρος Ραϊσί έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού προηγουμένως είχε τηλεφωνική επικοινωνία ξεχωριστά με τους ηγέτες των παλαιστινιακών ένοπλων κινημάτων Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια και Ισλαμικής Τζιχάντ, Ζιάντ αλ-Ναχάλα, αντίστοιχα τους οποίους είχε φιλοξενήσει ξεχωριστά τον Ιούνιο στην Τεχεράνη.

gaza-travmaties-oktovrios-2023.jpg
Πηγή: https://www.facebook.com/photo/?fbid=1556160901793286&set=pcb.1556161261793250

Το Ιράν διατηρεί στενές σχέσεις με τα δύο παλαιστινιακά κινήματα και ήταν μία από τις πρώτες χώρες που χαιρέτισαν την επίθεση της Χαμάς που ξεκίνησε χθες Σάββατο.

«Το Ιράν υποστηρίζει την νόμιμη άμυνα του παλαιστινιακού έθνους. Το σιωνιστικό καθεστώς και οι υποστηρικτές του (...) πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι σε αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος στο μήνυμά του που απευθύνεται στο παλαιστινιακό έθνος.

Εικόνες από την πυκνοκατοικημένη γειτονιά Al-Nasr στη Γάζα και παρακάτω στη Ράφα στο νότιο κομμάτι της Λωρίδας της Γάζας: 

Ηνωμένο Βασίλειο: «Απερίφραστα με το Ισραήλ»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η Βρετανία στέκεται "απερίφραστα" στο πλευρό του Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς και ότι το Λονδίνο εργάζεται για να διασφαλίσει ότι η διεθνής κοινότητα θα μιλήσει με μια φωνή.

"(Ο Σούνακ) επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα σταθεί απερίφραστα στο πλευρό του Ισραήλ ενάντια σε αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες. Ο πρωθυπουργός (Σούνακ) πρόσφερε στον πρωθυπουργό Νετανιάχου οποιαδήποτε υποστήριξη χρειάζεται το Ισραήλ", ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών.

"Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο διπλωματικό έργο που κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο για να διασφαλιστεί ότι ότι ο κόσμος θα μιλήσει με μία φωνή ενάντια σε αυτές τις φρικτές επιθέσεις. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου", προσθέτει η ανακοίνωση.


Με πληροφορίες από: Haaretz, Times of Israel

Το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης βρίσκεται στραμμένο από χθες, Σάββατο, στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης καθώς εκτυλίσσεται μία από τις μεγαλύτερες κτηνωδίες των τελευταίων δεκαετιών και η προαναγγελία του Ισραήλ για χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας επιτείνει τους φόβους για μαζικούς θανάτους Παλαιστινίων. 

Η αντεπίθεση του Ισραήλ προέκυψε μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς σε ισραηλινά εδάφη κατά τη διάρκεια της οποίας καταγράφηκαν και πολλές αρπαγές Ισραηλινών πολιτών και αιχμαλωσίες αξιωματικών. 

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ενημερώνει ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον 2.315 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Ισραήλ από το ξέσπασμα του πολέμου χθες.

Από αυτούς, 23 είναι σε κρίσιμη κατάσταση, 340 σε σοβαρή κατάσταση, 449 σε μέτρια κατάσταση, 1.233 σε ελαφριά κατάσταση, 56 νοσηλεύονται με κρίση άγχους και 202 εξακολουθούν να αξιολογούνται από ιατρικούς αξιωματούχους.

Περισσότεροι από 700 υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.

Τουλάχιστον 413 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 78 παιδιά και 41 γυναίκες, έχουν σκοτωθεί από τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε χθες το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε σήμερα το βράδυ το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Επίσης, σχεδόν 2.300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιδρομές.

Εκπρόσωπος Χαμάς: Οι μάχες συνεχίζονται

Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ο Abu Ubaida, εκπρόσωπος των ταξιαρχιών Izz ad-Din al-Qassam, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, έκανε δηλώσεις με τις οποίες υποστήριξε ότι οι μάχες συνεχίζονται σε αρκετές περιοχές κοντά στα βόρεια σύνορα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των Zikim, Sufa και Mefalsim, και ότι μαχητές της Χαμάς κατάφεραν να πάρουν σήμερα μια νέα ομάδα Ισραηλινών ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας.

abu-ubaida-xamas-hamas.jpg
Πηγή: https://www.timesofisrael.com/liveblog-october-8-2023/


Ο Abu Ubaida ισχυρίζεται περαιτέρω ότι μέλη της Χαμάς σκότωσαν και τραυμάτισαν μεγάλο αριθμό ισραηλινών δυνάμεων στο Mavki'im, νότια της Ashkelon, και υποχώρησαν με ασφάλεια από τη βάση Urim, η οποία φιλοξενεί τη μονάδα πληροφοριών 3200 IDF, προσθέτει.

Ο εκπρόσωπος ισχυρίζεται επίσης ότι μέλη της Χαμάς έχουν τεκμηριώσει περιπτώσεις στις οποίες οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν αριθμό Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνταν από την τρομοκρατική ομάδα. Η Χαμάς έχει κάνει παρόμοιους ισχυρισμούς στο παρελθόν, οι οποίοι αργότερα αποδείχθηκαν ψευδείς, αναφέρει το Times of Israel.

Σε ξεχωριστή δήλωση, ένας άλλος εκπρόσωπος της Χαμάς σχολίασε την αποστολή των ΗΠΑ μιας ομάδας αεροπλανοφόρου στην ανατολική Μεσόγειο για υποστήριξη του Ισραήλ, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανυψώσουν το καταρρακωμένο ηθικό του ισραηλινού στρατού.

Ισλαμικός Τζιχάντ: Κρατάμε πάνω από 30 Ισραηλινούς ομήρους

Ταυτόχρονα, ο αρχηγός της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, ο Ζιάντ αλ-Ναχάλα δήλωσε σήμερα το βράδυ ότι η οργάνωσή του του κρατά πάνω από 30 Ισραηλινούς ομήρους, οι οποίοι απήχθησαν χθες και κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.

Οι όμηροι δεν θα επαναπατριστούν «μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι μας», τόνισε ο αλ-Ναχάλα, αναφερόμενος σε χιλιάδες Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

syggeneis-israili-omiroi-xamas-gaza.jpg
Πηγή: https://static.timesofisrael.com/www/uploads/2023/10/AP23281435980186.jpg?_gl=1*c8izl7*_ga*MTI0MzE3NjExMy4xNjkyMjk0ODMy*_ga_RJR2XWQR34*MTY5Njc4MTIxMC4zLjEuMTY5Njc5NzQ2NC4wLjAuMA..


Η Ισλαμικός Τζιχάντ, ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε χθες ότι μαχητές της ένωσαν τις δυνάμεις τους με την Χαμάς, την άλλη παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση που διοικεί τον παλαιστινιακό θύλακα, στην επίθεση που εξαπέλυσε.

Επίσης, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ, υπερηφανεύεται ότι η τρομοκρατική ομάδα κρατά περισσότερους από 100 ισραηλινούς ομήρους, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων αξιωματούχων του στρατού, σύμφωνα με δημοσίευμα του παλαιστινιακού ειδησεογραφικού πρακτορείου al-Hadath.

Πρεσβευτής Ισραήλ στον ΟΗΕ: Έφτασε η ώρα να ισοπεδωθούν οι στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάνκ, δήλωσε σήμερα πως οι επιθέσεις που διέπραξαν οι μαχητές της Χαμάς κατά Ισραηλινών το Σαββατοκύριακο, αποτελούν «εγκλήματα πολέμου».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον ΟΗΕ λίγες ώρες πριν την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό, ο Ερντάν τόνισε ότι έφτασε η ώρα να «ισοπεδωθούν» οι στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς.

IDF: Παραμένουν εχθρικές δυνάμεις στο ισραηλινό έδαφος 

«Εχθρικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται στο έδαφος» του Ισραήλ και «ενισχύουμε τις δυνάμεις μας, ειδικά κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, καθαρίζοντας την περιοχή», δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποσχόμενος ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα καταδιώξουν «τρομοκράτες όπου κι αν βρίσκονται».

«Ενεργούμε για να καταστρέψουμε τον εχθρό», τόνισε ο εκπρόσωπος των IDF (ισραηλινών δυνάμεων άμυνας), στρατηγός Ντάνιελ Χαγκάρι, αναφέροντας ότι τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού «έπληξαν 800 εχθρικούς στόχους στη Λωρίδα της Γάζας», μετά την έναρξη των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα, ως απάντηση στην αιφνιδιαστική επίθεση μαχητών της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια.

gaza-travmaties-oktovrios-2023g.jpg
Επίθεση στην Εθνική Ισλαμική Τράπεζα στη Γάζα. Πηγή: https://twitter.com/DayPal_official/status/1711039403542413552/photo/1


Χθες το βράδυ το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ψήφισε θέτοντας τη χώρα επισήμως σε πόλεμο, ώστε να πραγματοποιήσει «σημαντικές στρατιωτικές δραστηριότητες», ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου είχε ήδη πει από χθες το πρωί ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο μετά τη διείσδυση μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Η απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας έδωσε την νομική βάση για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση πολέμου.

Ο Χαγκάρι τόνισε σήμερα ότι από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων, εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις και δεκάδες άλλοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

Αναφερόμενος στα ερωτηματικά που έχουν προκληθεί για τον αιφνιδιασμό των ισραηλινών δυνάμεων άμυνας από την χθεσινή επίθεση της Χαμάς, ο Ισραηλινός στρατηγός τόνισε: «Υπάρχουν δύσκολα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και απαιτείται ενδελεχής έρευνα. Η ισραηλινή κοινή γνώμη αξίζει να λάβει απαντήσεις και είναι δική μας ευθύνη να τις παρέχουμε».

«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε πόλεμο. Οι IDF είναι πλήρως αφοσιωμένοι στην επίθεση και την ήττα του εχθρού. Θα πολεμήσουμε πρώτα και μετά θα ερευνήσουμε», τόνισε.

Είπε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν σε πολλές περιοχές, τονίζοντας: «Τις τελευταίες ώρες, οι δυνάμεις μας μάχονται στην περιφέρεια των συνόρων του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας για να καθαρίσουν την περιοχή από εισβολείς. Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις δέχονται εχθρικά πυρά στο Μπεερί, εμπλέκονται σε μάχες με εισβολείς στο κιμπούτς του Κφαρ Άζα, διεξάγουν ναυτικές επιχειρήσεις στο Ζικίμ, πολεμούν στο Ναχάλ Οζ, στο Κισουφίμ και σε άλλες τοποθεσίες».

gaza-travmaties-oktovrios-2023d.jpg
Τραυματισμένο παιδί στη Γάζα. Πηγή: https://www.facebook.com/photo/?fbid=1556160901793286&set=pcb.1556161261793250

Τους 370 έφτασαν οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Από τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε ως αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 370 Παλαιστίνιοι και 2.200 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσαν παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Και ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, έχει προαναγγείλει από χθες χερσαία εισβολή στη Γάζα, ζητώντας μάλιστα από τους κατοίκους της περιοχής να την εγκαταλείψουν άμεσα καθώς θα την ισοπεδώσει, η διεθνής κοινότητα στρέφεται στο μεγαλύτερο μέρος της κατά της Παλαιστίνης και εκφράζει την πλήρη στήριξή της στο Ισραήλ.

IDF: Χτυπήσαμε υπόγεια σήραγγα της Χαμάς

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δίνουν οδηγίες στους κατοίκους του Κιμπούτζ Μεφαλσίμ και της πόλης Σντερότ, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι νεοτέρας.

Δεν δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες, μεταδίδει το Times of Israel.

sderot-israel-gaza-epithesi-oktovrios-2023.jpg
Εικόνα από την πόλη Σντερότ. Πηγή: https://www.timesofisrael.com/liveblog-october-8-2023/


Παράλληλα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (σ.σ. IDF) αναφέρουν ότι έπληξαν μια σήραγγα της Χαμάς που χτίστηκε κάτω από έναν πολυώροφο πύργο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Ένα τζαμί βρίσκεται δίπλα στη σήραγγα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η Χαμάς ενσωματώνει σκόπιμα τη στρατιωτική της υποδομή σε περιοχές αμάχων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το IDF.

Την ίδια ώρα  το IDF ανακοίνωσε, ότι το ισραηλινό ναυτικό στόχευσε σήμερα ορισμένες ναυτικές θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο στρατός δημοσιεύει πλάνα που δείχνει τη στιγμή των χτυπημάτων.

Το IDF λέει ότι χρησιμοποίησε «ακριβή πυρομαχικά» που εκτοξεύτηκαν από σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού για να χτυπήσει τις θέσεις που χρησιμοποιούσε η ναυτική δύναμη της Χαμάς.


gaza-travmaties-oktovrios-2023f.jpg
Εικόνα από βομβαρδισμό στη Γάζα. Πηγή: https://static.timesofisrael.com/www/uploads/2023/10/AP23281541676359-e1696779609316.jpg?_gl=1*1h8hjap*_ga*MTI0MzE3NjExMy4xNjkyMjk0ODMy*_ga_RJR2XWQR34*MTY5Njc4MTIxMC4zLjEuMTY5Njc4MTIxMC4wLjAuMA..


Σκοτώθηκε υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς σκοτώθηκε από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα που ακολούθησαν την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στο Ισραήλ.

Το πτώμα του Αϊμάν Γιούνις ανασύρθηκε σήμερα από τα συντρίμμια του σπιτιού του, το οποίο βομβαρδίστηκε, στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κέντρο της Γάζας, επιβεβαίωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιθέσεις με στόχο στελέχη της Χαμάς, η οποία διοικεί την Λωρίδα της Γάζας, μετά την ευρείας κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσαν ένοπλοι της οργάνωσης κατά την οποία σκοτώθηκαν εκατοντάδες Ισραηλινοί.

Η Χαμάς θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Στο Ισραήλ από την άλλη, οι IDF δημοσιοποίησαν τα ονόματα ακόμα 13 στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο νότιο Ισραήλ κατά τη διάρκεια μαχών με τη Χαμάς την περασμένη ημέρα.

Τα ονόματα ανεβάζουν τον απολογισμό των νεκρών Ισραηλινών στρατιωτών σε 57.

gaza-travmaties-oktovrios-2023c.jpg
Πηγή: https://www.facebook.com/photo/?fbid=1556160901793286&set=pcb.1556161261793250

Απελπισμένοι οι συγγενείς Ισραηλινών απαχθέντων 

Μέλη οικογενειών αναζητούσαν απεγνωσμένα τους συγγενείς από χθες, καθώς άγνωστος αριθμός νεαρών Ισραηλινών σκοτώθηκαν ή απήχθησαν στη Γάζα από πολεμιστές της Χαμάς, με κάποιους εκ των συγγενών να δηλώνουν πως νιώθουν εγκατάλειψη από το ισραηλινό κράτος.

Χιλιάδες παρακολούθησαν το φεστιβάλ το βράδυ της Παρασκευής κοντά στο Kibbutz Re'im, κοντά στα σύνορα, μια από τις πολλές τοποθεσίες που δέχτηκαν επίθεση από μαχητές της Χαμάς που είχαν διεισδύσει από τη Λωρίδα της Γάζας αιφνιδιάζοντας το Ισραήλ.

Όπως μεταδίδει το Times of Israel τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν γεμάτα με τρομακτικά βίντεο ανδρών, γυναικών και παιδιών που μεταφέρθηκαν στο Στριπ, πολλά από τα οποία φαινόταν να έχουν κακοποιηθεί. Δημοσιεύτηκαν επίσης βίντεο με νεκρούς Ισραηλινούς, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών.

Πολλοί από τους συγγενείς είπαν ότι ένιωθαν εγκαταλελειμμένοι από τις αρχές, καθώς μαχητές της Χαμάς περιφέρονταν στις συνοριακές κοινότητες κοντά στη Γάζα, σκοτώνοντας και απαγάγοντας πολίτες, σύμφωνα με το Times of Israel.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (σ.σ. IDF) ενημέρωσαν ότι δημιούργησαν έναν ειδικό χώρο για τη συγκέντρωση ακριβών πληροφοριών σχετικά με τους Ισραηλινούς ομήρους.

Το IDF είπε ότι η ομάδα θα συντάξει μια «εικόνα της κατάστασης» για τον εντοπισμό των αιχμαλώτων, τόσο στρατιωτών όσο και πολιτών, προσθέτοντας ότι «ορισμένες οικογένειες έχουν ήδη λάβει μηνύματα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα».

Η Ora Kuperstein είπε ότι η οικογένειά της αναζητούσε τον ανιψιό της, τον 21χρονο Bar, ο οποίος δούλευε στο πάρτι όταν τον απήγαγαν και τον μετέφεραν στη Γάζα.

Η Kuperstein είπε ότι η οικογένεια ήταν απελπισμένη και δεν έλαβε καμία βοήθεια από τις αρχές.

«Κανείς δεν μας είπε τίποτα. Κανείς δεν μας βοηθάει. Είναι χάος», είπε στο Channel 12 News. «Οι γονείς του δεν ξέρουν τίποτα», πρόσθεσε.

«Θα κάνουμε πόλεμο για αυτούς που συνελήφθησαν. Το Ισραήλ πρέπει να σηκωθεί και να πολεμήσει και να τους βγάλει από εκεί», είπε ο Kuperstein.

«Εργάστηκε [στο πάρτι] και έφτασε εκεί την Παρασκευή το απόγευμα», είπε. «Από τα βίντεο που είδαμε ήταν δίπλα στους φρουρούς, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που πυροβολήθηκαν».

«Δεν είχε όπλο, τον πήραν με άλλους νέους», είπε ο Kuperstein, προσθέτοντας ότι ο Bar είχε πάει στη δουλειά επειδή ήταν ένα από τα πέντε αδέρφια και ο πατέρας του ήταν ανάπηρος και ήθελε να συνεισφέρει οικονομικά στην οικογένειά του.

Αγνοούνται ξένοι πολίτες

Δέκα Νεπαλέζοι σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, ανακοίνωσε σήμερα η πρεσβεία του Νεπάλ στο Τελ Αβίβ.

«Δέκα Νεπαλέζοι βρήκαν τραγικό θάνατο κατά την επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στο κιμπούτζ Αλουμίμ», που βρίσκεται κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της.

Μια Γαλλίδα στο Ισραήλ πέθανε «στο πλαίσιο των τρομοκρατικών επιθέσεων», ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. 

Γαλλικές ομάδες στο Ισραήλ και το Παρίσι προσπαθούν να διαλευκάνουν ποια είναι η κατάσταση αρκετών πολιτών που δεν έχουν εντοπιστεί, σημειώνεται στην ανακοίνωση. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας υποθέτει ότι μεταξύ εκείνων που απήχθησαν χθες από τη Χαμάς είναι και Γερμανοί πολίτες. Δεν ανέφερε πόσα άτομα μπορεί να είναι, αλλά λέει ότι όλοι πιστεύεται ότι είναι και Ισραηλινοί πολίτες, όπως αναφέρει το Times of Israel.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας Όλεγκ Νικολένκο δήλωσε ότι δύο Ουκρανές σκοτώθηκαν. Και οι δύο είχαν ζήσει στο Ισραήλ για μεγάλο χρονικό διάστημα, λέει, χωρίς να διευκρινίσει τις συνθήκες του θανάτου τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας αναφέρει ότι δύο Λευκορώσοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της πόλης Ασκελόν και ο ένας από αυτούς βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, μια 22χρονη Γερμανίδα θεωρείται ότι βρίσκεται βαριά τραυματισμένη και όμηρος της Χαμάς μετά τις χθεσινές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Η οικογένειά της, η οποία ζει στο Ισραήλ, απευθύνει έκκληση για βοήθεια. Άλλοι τέσσερις Γερμανοί πολίτες κρατούνται από την οργάνωση.

Η Ρικάρντα Λουκ από το Ράβενσμπουργκ της Βάδης-Βυρτεμβέργης θεωρεί ότι η νεαρή γυναίκα που φαίνεται σε βίντεο ξαπλωμένη φορώντας μόνο τα εσώρουχα και τις μπότες της σε φορτηγό με τέσσερις ένοπλους Παλαιστίνιους είναι η 22χρονη κόρη της, Σάνι Λουκ. «Σήμερα το πρωί η κόρη μου απήχθη με μια ομάδα τουριστών στο νότιο Ισραήλ. Μας έστειλαν ένα βίντεο, στο οποίο μπορώ να αναγνωρίσω ξεκάθαρα την κόρη μας. Αναίσθητη, στο αυτοκίνητο με τους Παλαιστίνιους, καθώς οδηγούσαν προς τη Λωρίδα της Γάζας. Ζητώ οποιαδήποτε βοήθεια, οποιοδήποτε νέο», δήλωσε η κυρία Λουκ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κόρη της είναι ακόμη ζωντανή και θα αφεθεί ελεύθερη.

Η νεαρή γυναίκα παρακολουθούσε το βράδυ της Παρασκευής φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής με χιλιάδες Ισραηλινούς στην έρημο Νέγκεβ, όταν τα ξημερώματα η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στην περιοχή με ρουκέτες. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για κατάσταση πανικού στον χώρο του φεστιβάλ, με ενόπλους να πυροβολούν εναντίον του πλήθους και κόσμο να τρέχει πανικόβλητος προς κάθε κατεύθυνση.

Μια γυναίκα και ένας άνδρας, Μεξικανοί υπήκοοι πιστεύεται ότι έχουν πιαστεί όμηροι από την Χαμάς και κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα με ανάρτηση στο Χ η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Αλίσια Μπάρσενα.

Ένας αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων έχουν πιαστεί όμηροι από την Χαμάς μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε χθες το πρωί η ισλαμιστική οργάνωση.

gaza-travmaties-oktovrios-2023e.jpg
Εικόνα από τη Γάζα. Πηγή: https://www.clarin.com/img/2023/10/08/itNXynQuA_1256x620__1.jpg


Στο βίντεο που κυκλοφορεί μέσω της πλατφόρμας Χ (πρώην Twitter) εικονίζεται ένα αγροτικό όχημα, στο πίσω μέρος του οποίου είναι ξαπλωμένη και ακίνητη μια νεαρή γυναίκα, φορώντας μόνο τα εσώρουχα και τις μπότες της, ενώ στα μαλλιά της διακρίνεται αίμα. Γύρω της ένοπλοι Παλαιστίνιοι φωνάζουν «Αλαχού Ακμπάρ» και την παρουσιάζουν ως τρόπαιο στο πλήθος που ζητωκραυγάζει. Άνδρες και παιδιά κυνηγούν το όχημα και ένα μικρό αγόρι φτύνει περιφρονητικά τη γυναίκα.

Η κυρία Λουκ, μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel, εξήγησε ότι αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την γερμανική υπηκοότητα της κόρης της (ο πατέρας της είναι Ισραηλινός), προκειμένου να αναλάβουν δράση οι γερμανικές αρχές. Βρίσκεται, όπως είπε, σε επικοινωνία με την γερμανική πρεσβεία στο Ισραήλ και με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος, της γερμανικής Αστυνομίας. Στο μεταξύ, ανέφερε, η πιστωτική κάρτα της κόρης της χρησιμοποιήθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, όπως την ενημέρωσε η τράπεζα.

Αιχμάλωτοι της Χαμάς θεωρείται όμως ότι βρίσκονται και άλλοι Γερμανοί πολίτες. Σύμφωνα με την BILD, πρόκειται για την Ντόρον-Κατς-'Ασερ, τις δύο κόρες της (3 και 5 ετών) και τη μητέρα της. Ο σύζυγός της αναγνώρισε την οικογένειά του σε βίντεο με αμάχους που συλλαμβάνονται από άνδρες της Χαμάς.

Υποστηρίζει τη Χαμάς το Ιράν - Λύση 2 κρατών ζητάει ο Ερντογάν

Εξάλλου, περίπου 84 χώρες έχουν δηλώσει επισήμως τη στήριξή του στο Ισραήλ, σύμφωνα με κατάλογο που συνέταξε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Πολλές από τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας, της Γαλλίας, της Νορβηγίας και της Αυστρίας, καταδικάζουν τις επιθέσεις και υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Μάλιστα η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τη βοήθεια που αποστέλλει στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς, ενώ οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να στηρίξουν με κάθε μέσο το Ισραήλ και προειδοποιούν τους εχθρούς του τελευταίου να μην προβούν σε παρόμοιες ενέργειες με εκείνες της Χαμάς.

Στον αντίποδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη αποκλιμάκωσης στις συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινιακών δυνάμεων, με τον Τούρκο πρόεδρο να σημειώνει ότι η λύση δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη περιφερειακής ειρήνης.

gaza-travmaties-oktovrios-2023b.jpg
Πηγή: https://www.facebook.com/photo/?fbid=1556160901793286&set=pcb.1556161261793250


Παράλληλα, «το Ιράν υποστηρίζει τη νόμιμη υπεράσπιση του παλαιστινιακού έθνους», δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραχήμ Ραϊσί, καλώντας τις «μουσουλμανικές κυβερνήσεις» να επιβεβαιώσουν και εκείνες την υποστήριξή τους, την επόμενη μέρα της επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ο Ιρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι «το σιωνιστικό καθεστώς και οι υποστηρικτές του ευθύνονται για την αστάθεια στην περιοχή».

Ο πρόεδρος Ραϊσί έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού προηγουμένως είχε τηλεφωνική επικοινωνία ξεχωριστά με τους ηγέτες των παλαιστινιακών ένοπλων κινημάτων Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια και Ισλαμικής Τζιχάντ, Ζιάντ αλ-Ναχάλα, αντίστοιχα τους οποίους είχε φιλοξενήσει ξεχωριστά τον Ιούνιο στην Τεχεράνη.

gaza-travmaties-oktovrios-2023.jpg
Πηγή: https://www.facebook.com/photo/?fbid=1556160901793286&set=pcb.1556161261793250

Το Ιράν διατηρεί στενές σχέσεις με τα δύο παλαιστινιακά κινήματα και ήταν μία από τις πρώτες χώρες που χαιρέτισαν την επίθεση της Χαμάς που ξεκίνησε χθες Σάββατο.

«Το Ιράν υποστηρίζει την νόμιμη άμυνα του παλαιστινιακού έθνους. Το σιωνιστικό καθεστώς και οι υποστηρικτές του (...) πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι σε αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος στο μήνυμά του που απευθύνεται στο παλαιστινιακό έθνος.

Εικόνες από την πυκνοκατοικημένη γειτονιά Al-Nasr στη Γάζα και παρακάτω στη Ράφα στο νότιο κομμάτι της Λωρίδας της Γάζας: 

Ηνωμένο Βασίλειο: «Απερίφραστα με το Ισραήλ»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η Βρετανία στέκεται "απερίφραστα" στο πλευρό του Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς και ότι το Λονδίνο εργάζεται για να διασφαλίσει ότι η διεθνής κοινότητα θα μιλήσει με μια φωνή.

"(Ο Σούνακ) επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα σταθεί απερίφραστα στο πλευρό του Ισραήλ ενάντια σε αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες. Ο πρωθυπουργός (Σούνακ) πρόσφερε στον πρωθυπουργό Νετανιάχου οποιαδήποτε υποστήριξη χρειάζεται το Ισραήλ", ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών.

"Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο διπλωματικό έργο που κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο για να διασφαλιστεί ότι ότι ο κόσμος θα μιλήσει με μία φωνή ενάντια σε αυτές τις φρικτές επιθέσεις. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου", προσθέτει η ανακοίνωση.


Με πληροφορίες από: Haaretz, Times of Israel

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία