Poselli: H πιτσαρία - αξιοθέατο της Θεσσαλονίκης
14/11/2019 18:00
14/11/2019 18:00
Απογευματάκι Νοέμβρη και στα τραπεζάκια έξω από την Pizza Poselli είχαν έρθει οι πρώτοι πελάτες.
Στο χέρι ένα κομμάτι πίτσα μαργαρίτα, που εμπλουτίστηκε με ρόκα και προσούτο, και με συντροφιά τα σιντριβάνια στην πλατεία Χρηματιστηρίου, η οποία έχει μετατραπεί σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας για δίκυκλα, ενώ γύρω ακούγονται φωνές στα ιταλικά.
«Το απίστευτο με τους Ιταλούς είναι όταν μου λένε ότι στη χώρα τους δεν έχουν φάει τέτοια πίτσα. Μου φαίνεται δύσκολο και τους λέω ότι με κάνουν να ντρέπομαι» σχολιάζει ο σεφ και ιδιοκτήτης του Poselli, Μάνος Νίκας.
Το 50% των πελατών καθημερινά είναι τουρίστες, όπως μας λέει ο 43χρονος. Δεν είναι λίγες οι φορές που ολόκληρα γκρουπ σταματούν εκεί για να φάνε ή μεμονωμένοι τουρίστες περπατούν στην περιοχή της Βαλαωρίτου, για να βρουν το συγκεκριμένο μαγαζί. «Ο δρόμος τους είναι πολλές φορές προς τα εδώ, για να δουν αξιοθέατα της πόλης μας. Και σταματούν, γιατί τους κάνει εντύπωση η γωνία όπου βλέπουν 3-4 μάγειρες μέσα να τρέχουμε πίσω από ένα ζυμάρι και να το πετάνε ψηλά σαν μωρό». Εντύπωση κάνει στον ίδιο, πως φέτος τους επισκέφτηκαν πολλοί Ισραηλινοί, ενώ δεν είναι λίγοι οι τουρίστες από Τουρκία, Ρωσία, Γερμανία, Αμερική κ.ά.
Οι θετικές κριτικές που αποσπούν από τους επισκέπτες της πόλης είχαν ως αποτέλεσμα να βραβευτούν από το TripAdvisor, ενώ είναι η πρώτη πιτσαρία που συμμετείχε στα FNL Best Restaurants Awards, κατακτώντας τρία βραβεία. «Ο κόσμος έχει ανάγκη την απλότητα, χωρίς φανφάρες. Τους αρέσει η φιλοξενία μας και καταλαβαίνουν την ποιότητα στην πίτσα μας» αιτιολογεί. Όσο για το πώς μαθαίνουν οι τουρίστες για το μαγαζί, ο Μάνος Νίκας πιστεύει πως μεταδίδεται από στόμα σε στόμα.
Ο 43χρονος σεφ είναι μέσα σε κουζίνες και μαγειρεύει από το 1993. Για πολλά χρόνια ζούσε στην Ιταλία, αλλά ποτέ δεν ασχολήθηκε με την πίτσα εκεί. Μόνο την έτρωγε, όπως μας είπε γελώντας. Πήρε την απόφαση να ανοίξει την Pizza Poselli το 2012, διότι δεν άντεχε την εξέλιξη που είχαν τα εστιατόρια της πόλης. «Δεν με αντιπροσώπευε ως μάγειρα όσα έκαναν λόγω κρίσης και αποφάσισα να φύγω. Σκέφτηκα να κάνω την πιτσαρία και να είμαι περήφανος που ο καθένας θα μπορεί να απολαύσει μια πίτσα και μια μπίρα με 5 ευρώ» δηλώνει.
Ωστόσο, η απόφασή του φαίνεται πως ήταν προκαθορισμένη από τα παιδικά του χρόνια λόγω αναμνήσεων που «φυλακίστηκαν» στο μυαλό του. «Θυμάμαι τη δεκαετία ’80 με ’90, θεωρούσαμε έξοδο να πάμε σε μια πιτσαρία και να φάμε με τους γονείς μου. Την τρώγαμε με μαχαιροπίρουνο τότε. Αυτό με το χρόνο και το delivery χάθηκε. Η πίτσα συνδυάστηκε μόνο με νύχτες Champions League ή Eurovision» λέει και μοιράζεται πως «ήθελα να επαναφέρω τις παιδικές μου αναμνήσεις και να βλέπω οικογένειες να τρώνε πίτσα όλοι μαζί σαν να βγαίνουν βόλτα. Επίσης, ήθελα να ξεφύγω από το ‘old school’ και να φέρουμε μια νέα τάση πίτσας».
Η Pizza Poselli βρίσκεται στη γωνία Βηλαρά 2 με Συγγρού στο ιστορικό κτίριο της Στοάς Μαλακοπή, κάτω ακριβώς από το περίφημο ρολόι που σταμάτησε στο σεισμό του 1978. Η αισθητική του μαγαζιού, ο μεγάλος πολυέλαιος με κρύσταλλα που κρέμεται από το ψηλό ταβάνι, το χρώμα σε τοίχους που έμεινε από το 1903 και η «ανοικτή» κουζίνα που βλέπεις τα πάντα, σου τραβούν το μάτι.
Το μενού στήθηκε καθαρά πάνω στη ναπολιτάνικη κουζίνα με κάποια «πειράγματα» του 43χρονου σε πίτσες αλλά και ζυμαρικά. Κοιτώντας στο μενού, σίγουρα θα σταθείς στην Pesceterian, η οποία πήρε το όνομα της από το «pesce», που σημαίνει ψάρι στα ιταλικά. Πρόκειται για μια πίτσα με γαρίδες, τοματίνια, ρόκα, μουστάρδα κι αρωματικά.
Ξεχωρίσαμε την Greca, γιατί πάνω στη ζεστή ζύμη πέφτει φρέσκο αγελαδινό γιαούρτι με φέτα και μικρά κομμάτια αγγουριού, τομάτας, ελιάς συνοδευόμενη με άνηθο και καπαρόφυλλα. Ωστόσο, ιδιαίτερα γνωστή η πιτσαρία είναι για την περίφημη «τρούφα» της. Μοτσαρέλα, τοματίνι, πάστα τρούφα αλλά και λάδι τρούφας, το οποίο προμηθεύονται από παραγωγούς της Φλώρινας. Χορταστικά και πλούσια σε γεύση είναι και τα λαζάνια μπολονέζ, που βγαίνουν και σε εκδοχή με σπανάκι και μπεσαμέλ. Αν ρωτήσεις όμως τον ιδιοκτήτη του καταστήματος για το πιάτο που ξεχωρίζει, θα σου πει για την «αναδομημένη καρμπονάρα». «Είναι σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο έχει κρέμα παρμεζάνας, στη δεύτερη στρώση τα ζυμαρικά γεμισμένα με τυρί βουβαλίσιο και τέλος μια η στρώση με γκουαντσιάλε και μιμόζα αυγού» περιγράφει. Στο μενού υπάρχουν αλλαγές, αναλόγως την εποχή. Για παράδειγμα, αυτήν την περίοδο κάνουν λαζάνια με κίτρινη κολοκύθα, επειδή είναι η εποχή της. Επίσης, υπάρχουν επιλογές για vegan.
ΙNFO
Ωράριο λειτουργίας: 12 μ. - 6 π.μ.
Οδός: Βηλαρά 2 με Συγγρού - περιοχή Βαλαωρίτου
Τηλ. 2314 019687
* Δεν λειτουργεί delivery, γιατί θέλουν να σας βλέπουν στα μάτια, για να καταλάβουν τι σας αρέσει να τρώτε...
Απογευματάκι Νοέμβρη και στα τραπεζάκια έξω από την Pizza Poselli είχαν έρθει οι πρώτοι πελάτες.
Στο χέρι ένα κομμάτι πίτσα μαργαρίτα, που εμπλουτίστηκε με ρόκα και προσούτο, και με συντροφιά τα σιντριβάνια στην πλατεία Χρηματιστηρίου, η οποία έχει μετατραπεί σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας για δίκυκλα, ενώ γύρω ακούγονται φωνές στα ιταλικά.
«Το απίστευτο με τους Ιταλούς είναι όταν μου λένε ότι στη χώρα τους δεν έχουν φάει τέτοια πίτσα. Μου φαίνεται δύσκολο και τους λέω ότι με κάνουν να ντρέπομαι» σχολιάζει ο σεφ και ιδιοκτήτης του Poselli, Μάνος Νίκας.
Το 50% των πελατών καθημερινά είναι τουρίστες, όπως μας λέει ο 43χρονος. Δεν είναι λίγες οι φορές που ολόκληρα γκρουπ σταματούν εκεί για να φάνε ή μεμονωμένοι τουρίστες περπατούν στην περιοχή της Βαλαωρίτου, για να βρουν το συγκεκριμένο μαγαζί. «Ο δρόμος τους είναι πολλές φορές προς τα εδώ, για να δουν αξιοθέατα της πόλης μας. Και σταματούν, γιατί τους κάνει εντύπωση η γωνία όπου βλέπουν 3-4 μάγειρες μέσα να τρέχουμε πίσω από ένα ζυμάρι και να το πετάνε ψηλά σαν μωρό». Εντύπωση κάνει στον ίδιο, πως φέτος τους επισκέφτηκαν πολλοί Ισραηλινοί, ενώ δεν είναι λίγοι οι τουρίστες από Τουρκία, Ρωσία, Γερμανία, Αμερική κ.ά.
Οι θετικές κριτικές που αποσπούν από τους επισκέπτες της πόλης είχαν ως αποτέλεσμα να βραβευτούν από το TripAdvisor, ενώ είναι η πρώτη πιτσαρία που συμμετείχε στα FNL Best Restaurants Awards, κατακτώντας τρία βραβεία. «Ο κόσμος έχει ανάγκη την απλότητα, χωρίς φανφάρες. Τους αρέσει η φιλοξενία μας και καταλαβαίνουν την ποιότητα στην πίτσα μας» αιτιολογεί. Όσο για το πώς μαθαίνουν οι τουρίστες για το μαγαζί, ο Μάνος Νίκας πιστεύει πως μεταδίδεται από στόμα σε στόμα.
Ο 43χρονος σεφ είναι μέσα σε κουζίνες και μαγειρεύει από το 1993. Για πολλά χρόνια ζούσε στην Ιταλία, αλλά ποτέ δεν ασχολήθηκε με την πίτσα εκεί. Μόνο την έτρωγε, όπως μας είπε γελώντας. Πήρε την απόφαση να ανοίξει την Pizza Poselli το 2012, διότι δεν άντεχε την εξέλιξη που είχαν τα εστιατόρια της πόλης. «Δεν με αντιπροσώπευε ως μάγειρα όσα έκαναν λόγω κρίσης και αποφάσισα να φύγω. Σκέφτηκα να κάνω την πιτσαρία και να είμαι περήφανος που ο καθένας θα μπορεί να απολαύσει μια πίτσα και μια μπίρα με 5 ευρώ» δηλώνει.
Ωστόσο, η απόφασή του φαίνεται πως ήταν προκαθορισμένη από τα παιδικά του χρόνια λόγω αναμνήσεων που «φυλακίστηκαν» στο μυαλό του. «Θυμάμαι τη δεκαετία ’80 με ’90, θεωρούσαμε έξοδο να πάμε σε μια πιτσαρία και να φάμε με τους γονείς μου. Την τρώγαμε με μαχαιροπίρουνο τότε. Αυτό με το χρόνο και το delivery χάθηκε. Η πίτσα συνδυάστηκε μόνο με νύχτες Champions League ή Eurovision» λέει και μοιράζεται πως «ήθελα να επαναφέρω τις παιδικές μου αναμνήσεις και να βλέπω οικογένειες να τρώνε πίτσα όλοι μαζί σαν να βγαίνουν βόλτα. Επίσης, ήθελα να ξεφύγω από το ‘old school’ και να φέρουμε μια νέα τάση πίτσας».
Η Pizza Poselli βρίσκεται στη γωνία Βηλαρά 2 με Συγγρού στο ιστορικό κτίριο της Στοάς Μαλακοπή, κάτω ακριβώς από το περίφημο ρολόι που σταμάτησε στο σεισμό του 1978. Η αισθητική του μαγαζιού, ο μεγάλος πολυέλαιος με κρύσταλλα που κρέμεται από το ψηλό ταβάνι, το χρώμα σε τοίχους που έμεινε από το 1903 και η «ανοικτή» κουζίνα που βλέπεις τα πάντα, σου τραβούν το μάτι.
Το μενού στήθηκε καθαρά πάνω στη ναπολιτάνικη κουζίνα με κάποια «πειράγματα» του 43χρονου σε πίτσες αλλά και ζυμαρικά. Κοιτώντας στο μενού, σίγουρα θα σταθείς στην Pesceterian, η οποία πήρε το όνομα της από το «pesce», που σημαίνει ψάρι στα ιταλικά. Πρόκειται για μια πίτσα με γαρίδες, τοματίνια, ρόκα, μουστάρδα κι αρωματικά.
Ξεχωρίσαμε την Greca, γιατί πάνω στη ζεστή ζύμη πέφτει φρέσκο αγελαδινό γιαούρτι με φέτα και μικρά κομμάτια αγγουριού, τομάτας, ελιάς συνοδευόμενη με άνηθο και καπαρόφυλλα. Ωστόσο, ιδιαίτερα γνωστή η πιτσαρία είναι για την περίφημη «τρούφα» της. Μοτσαρέλα, τοματίνι, πάστα τρούφα αλλά και λάδι τρούφας, το οποίο προμηθεύονται από παραγωγούς της Φλώρινας. Χορταστικά και πλούσια σε γεύση είναι και τα λαζάνια μπολονέζ, που βγαίνουν και σε εκδοχή με σπανάκι και μπεσαμέλ. Αν ρωτήσεις όμως τον ιδιοκτήτη του καταστήματος για το πιάτο που ξεχωρίζει, θα σου πει για την «αναδομημένη καρμπονάρα». «Είναι σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο έχει κρέμα παρμεζάνας, στη δεύτερη στρώση τα ζυμαρικά γεμισμένα με τυρί βουβαλίσιο και τέλος μια η στρώση με γκουαντσιάλε και μιμόζα αυγού» περιγράφει. Στο μενού υπάρχουν αλλαγές, αναλόγως την εποχή. Για παράδειγμα, αυτήν την περίοδο κάνουν λαζάνια με κίτρινη κολοκύθα, επειδή είναι η εποχή της. Επίσης, υπάρχουν επιλογές για vegan.
ΙNFO
Ωράριο λειτουργίας: 12 μ. - 6 π.μ.
Οδός: Βηλαρά 2 με Συγγρού - περιοχή Βαλαωρίτου
Τηλ. 2314 019687
* Δεν λειτουργεί delivery, γιατί θέλουν να σας βλέπουν στα μάτια, για να καταλάβουν τι σας αρέσει να τρώτε...
ΣΧΟΛΙΑ