ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πράσινο φως για τους… master chef στο πάρκο φαγητού που έρχεται στους Αμπελόκηπους

Το έργο που εγκρίθηκε με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ε.Τ.Π.Α. και Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα γίνει στο πρώην στρατόπεδο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στοχεύοντας να αναπτύξει τον πολιτισμό της διατροφής

 01/07/2021 15:45

Πράσινο φως για τους… master chef στο πάρκο φαγητού που έρχεται στους Αμπελόκηπους

Φανή Σοβιτσλή

Την έγκριση στα χέρια του από τις αρμόδιες αρχές έλαβε ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης για τη δημιουργία του πρώτου “Πάρκου Φαγητού” που θα στηθεί στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Μεγάλου Αλεξάνδρου, προσελκύοντας μικρούς και μεγάλους που θέλουν να μαγειρέψουν σε δημόσιες κουζίνες.

Το φιλόδοξο εγχείρημα του δήμου, εγκρίθηκε με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ε.Τ.Π.Α. και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αφορά στην ένταξη της πράξης «Δημιουργική επανάχρησης κτιρίου στρατώνα στο πρώην στρατόπεδο για τη Δημιουργία Πάρκου για τον πολιτισμό της Διατροφής». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και αποσκοπεί στην αποκατάσταση, εξοπλισμό και ενδιαίτηση ενός κτιρίου συνολικής εσωτερικής επιφάνειας 1.275 τ.μ

Η παρουσίαση του πάρκου μέσα από την ολοκληρωμένη μελέτη του δήμου, τη οποία δημοσίευσε το makthes.gr στις 3 Ιουνίου προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς εταιρείες στο χώρο της εστίασης ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του πάρκου, ενώ ακόμη και μάγειρες αλλά και chef από τη Θεσσαλονίκη και αλλού έσπευσαν να δηλώσουν εκ των προτέρων συμμετοχή στο πρωτότυπο project, προκειμένου να κλείσουν μια θέση στις ανοιχτές κουζίνες που θα λειτουργούν, παρουσία κοινού.

Και αυτό καθώς κύριο χαρακτηριστικό του πάρκου είναι η λειτουργία 10 δημόσιων κουζινών και ζαχαροπλαστείου με παρασκευαστήριο και αίθουσα κοινού, για να μπορεί να παρακολουθεί τις παρασκευές των γευμάτων, μποστάνι, ορνιθώνα και λαχανόκηπο, από όπου θα διασφαλίζονται οι πρώτες ύλες.

Το έργο «Ελάτε να μαγειρέψουμε -Cook4U-Good4U», που προϋποθέτει τη δημιουργία ενός πρότυπου πάρκου θα επιδιώξει να έχει κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο, αλλά και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, καθώς βασικός πυλώνας του σχεδιασμού είναι το μεγάλο μαγειρείο στο οποίο θα μπορούν να μαγειρεύουν εθελοντικά οι πολίτες και τα παιδιά, προσφέροντας το φαγητό σε άπορους πολίτες και ανήμπορους.

Παράλληλα, πολλά προϊόντα που θα καταλήγουν στην κουζίνα του μαγειρείου θα παράγονται μέσα από τον οπωρώνα, το λαχανόκηπο και τον ορνιθώνα που θα δημιουργηθούν εντός του πάρκου.

Το «Πάρκο Φαγητού», θα στηθεί στο κτίριο του πρώην στρατοπέδου Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο φιλοξενεί ήδη πολλές δράσεις του δήμου, αθλητικές εγκαταστάσεις και θερινό σινεμά, ενώ εκτός από φαγητό οι πολίτες και τα παιδιά θα απολαμβάνουν ποικίλες μουσικές εκδηλώσεις και ομαδικές επισκέψεις σχολείων και νηπιαγωγείων, καθώς θα λειτουργεί και… οικολογικός παιδότοπος.

Με την υπογραφή επώνυμων παραγωγών

Σύμφωνα με το δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, οι δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν στο κέντρο αυτό περιλαμβάνουν τη διάθεση πρώτων υλών για την παρασκευή εδεσμάτων από επώνυμους παραγωγούς από όλη την χώρα, εξοπλισμό για την επεξεργασία τους (μαγείρεμα), την εστίαση και τη διατροφική τεκμηρίωσή τους, δίνοντας έμφαση στην παράδοση της ελληνικής κουζίνας, παράγοντας ταυτόχρονα ένα πρότυπο αποθετήριο συνταγών, μεθόδων, υλικών και ιστορικότητας, προσβάσιμο από όλον το κόσμο μέσω διαδικτύου.

Οι στόχοι του έργου περιλαμβάνουν:

• Την μετατροπή του κτιρίου και των περιμετρικά σε αυτό υπαίθριων χώρων σε θεματικό πάρκο αναψυχής με θέμα τον πολιτισμό της

διατροφής.

• Τη παροχή επιστημονικά ελεγμένων διατροφικών αναλύσεων σε παραδοσιακά μοντέλα διατροφής, αναλύοντας τις πρώτες ύλες, τις

μεθόδους παρασκευής και τον τρόπο ζωής.

• Την προώθηση, εκπαίδευση και εξοικείωση του κοινού (ιδίως τους νέους παραγωγούς και καταναλωτές) σε προϊόντα βιολογικής

καλλιέργειας και υποδειγματικών πρακτικών, καθώς και την υποδειγματική διάθεση προϊόντων από επώνυμους παραγωγούς.

• Την διάθεση στο κοινό υποδομών εξοπλισμού και λογισμικού για την άρτια βιντεοσκόπηση και δημοσίευση ελληνικών και βαλκανικών

συνταγών, με σκοπό την προώθησή τους μέσω διαδικτύου στο παγκόσμιο κοινό.

• Τη δημιουργία ενός διαδικτυακού αποθετηρίου γευσιγνωστικής και μαγειρικής γνώσης και τεχνικών προσβάσιμο από όλους.

• Την πλαισίωση του κέντρου με δραστηριότητες που θα φέρνουν σε επαφή παραγωγούς, καταναλωτές, κοινωνικούς φορείς, επισκέπτες

και κυρίως τους νέους και την οικογένεια.

• Την δημιουργία ενός θεματικού πάρκου όπου οι ντόπιοι πολίτες καθώς και οι επισκέπτες της πόλης να το βρίσκουν ενδιαφέρον,

ελκυστικό και ψυχαγωγικό ώστε να το επισκέπτονται με την οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες τους, επαναληπτικά.

• Την αξιοποίηση των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής (προσφυγικός πληθυσμός, μεταναστευτικός πληθυσμός, ιστορικός τουρισμός, περιοδικές εορτές, κ.λπ.) για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων στους χώρους του πάρκου, σε ετήσια βάση.

• Την προσέλκυση του εμπορικού ενδιαφέροντος στρατηγικών συμμάχων για την άντληση χορηγικών προγραμμάτων κλίμακας, σε είδος ή πόρους, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα του πάρκου.

• Τη δημιουργία ενός πρότυπου μοντέλου δραστηριότητας, με καινοτόμες πρωτοβουλίες, διεθνή εμβέλεια και εμβληματικότητα, θέτοντας στο επίκεντρο την αναβάθμιση και ανάδειξη του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

• Τη δημιουργία προϋποθέσεων για την απασχόληση σε μόνιμη ή εποχιακή βάση.

Την έγκριση στα χέρια του από τις αρμόδιες αρχές έλαβε ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης για τη δημιουργία του πρώτου “Πάρκου Φαγητού” που θα στηθεί στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Μεγάλου Αλεξάνδρου, προσελκύοντας μικρούς και μεγάλους που θέλουν να μαγειρέψουν σε δημόσιες κουζίνες.

Το φιλόδοξο εγχείρημα του δήμου, εγκρίθηκε με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ε.Τ.Π.Α. και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αφορά στην ένταξη της πράξης «Δημιουργική επανάχρησης κτιρίου στρατώνα στο πρώην στρατόπεδο για τη Δημιουργία Πάρκου για τον πολιτισμό της Διατροφής». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και αποσκοπεί στην αποκατάσταση, εξοπλισμό και ενδιαίτηση ενός κτιρίου συνολικής εσωτερικής επιφάνειας 1.275 τ.μ

Η παρουσίαση του πάρκου μέσα από την ολοκληρωμένη μελέτη του δήμου, τη οποία δημοσίευσε το makthes.gr στις 3 Ιουνίου προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς εταιρείες στο χώρο της εστίασης ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του πάρκου, ενώ ακόμη και μάγειρες αλλά και chef από τη Θεσσαλονίκη και αλλού έσπευσαν να δηλώσουν εκ των προτέρων συμμετοχή στο πρωτότυπο project, προκειμένου να κλείσουν μια θέση στις ανοιχτές κουζίνες που θα λειτουργούν, παρουσία κοινού.

Και αυτό καθώς κύριο χαρακτηριστικό του πάρκου είναι η λειτουργία 10 δημόσιων κουζινών και ζαχαροπλαστείου με παρασκευαστήριο και αίθουσα κοινού, για να μπορεί να παρακολουθεί τις παρασκευές των γευμάτων, μποστάνι, ορνιθώνα και λαχανόκηπο, από όπου θα διασφαλίζονται οι πρώτες ύλες.

Το έργο «Ελάτε να μαγειρέψουμε -Cook4U-Good4U», που προϋποθέτει τη δημιουργία ενός πρότυπου πάρκου θα επιδιώξει να έχει κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο, αλλά και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, καθώς βασικός πυλώνας του σχεδιασμού είναι το μεγάλο μαγειρείο στο οποίο θα μπορούν να μαγειρεύουν εθελοντικά οι πολίτες και τα παιδιά, προσφέροντας το φαγητό σε άπορους πολίτες και ανήμπορους.

Παράλληλα, πολλά προϊόντα που θα καταλήγουν στην κουζίνα του μαγειρείου θα παράγονται μέσα από τον οπωρώνα, το λαχανόκηπο και τον ορνιθώνα που θα δημιουργηθούν εντός του πάρκου.

Το «Πάρκο Φαγητού», θα στηθεί στο κτίριο του πρώην στρατοπέδου Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο φιλοξενεί ήδη πολλές δράσεις του δήμου, αθλητικές εγκαταστάσεις και θερινό σινεμά, ενώ εκτός από φαγητό οι πολίτες και τα παιδιά θα απολαμβάνουν ποικίλες μουσικές εκδηλώσεις και ομαδικές επισκέψεις σχολείων και νηπιαγωγείων, καθώς θα λειτουργεί και… οικολογικός παιδότοπος.

Με την υπογραφή επώνυμων παραγωγών

Σύμφωνα με το δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, οι δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν στο κέντρο αυτό περιλαμβάνουν τη διάθεση πρώτων υλών για την παρασκευή εδεσμάτων από επώνυμους παραγωγούς από όλη την χώρα, εξοπλισμό για την επεξεργασία τους (μαγείρεμα), την εστίαση και τη διατροφική τεκμηρίωσή τους, δίνοντας έμφαση στην παράδοση της ελληνικής κουζίνας, παράγοντας ταυτόχρονα ένα πρότυπο αποθετήριο συνταγών, μεθόδων, υλικών και ιστορικότητας, προσβάσιμο από όλον το κόσμο μέσω διαδικτύου.

Οι στόχοι του έργου περιλαμβάνουν:

• Την μετατροπή του κτιρίου και των περιμετρικά σε αυτό υπαίθριων χώρων σε θεματικό πάρκο αναψυχής με θέμα τον πολιτισμό της

διατροφής.

• Τη παροχή επιστημονικά ελεγμένων διατροφικών αναλύσεων σε παραδοσιακά μοντέλα διατροφής, αναλύοντας τις πρώτες ύλες, τις

μεθόδους παρασκευής και τον τρόπο ζωής.

• Την προώθηση, εκπαίδευση και εξοικείωση του κοινού (ιδίως τους νέους παραγωγούς και καταναλωτές) σε προϊόντα βιολογικής

καλλιέργειας και υποδειγματικών πρακτικών, καθώς και την υποδειγματική διάθεση προϊόντων από επώνυμους παραγωγούς.

• Την διάθεση στο κοινό υποδομών εξοπλισμού και λογισμικού για την άρτια βιντεοσκόπηση και δημοσίευση ελληνικών και βαλκανικών

συνταγών, με σκοπό την προώθησή τους μέσω διαδικτύου στο παγκόσμιο κοινό.

• Τη δημιουργία ενός διαδικτυακού αποθετηρίου γευσιγνωστικής και μαγειρικής γνώσης και τεχνικών προσβάσιμο από όλους.

• Την πλαισίωση του κέντρου με δραστηριότητες που θα φέρνουν σε επαφή παραγωγούς, καταναλωτές, κοινωνικούς φορείς, επισκέπτες

και κυρίως τους νέους και την οικογένεια.

• Την δημιουργία ενός θεματικού πάρκου όπου οι ντόπιοι πολίτες καθώς και οι επισκέπτες της πόλης να το βρίσκουν ενδιαφέρον,

ελκυστικό και ψυχαγωγικό ώστε να το επισκέπτονται με την οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες τους, επαναληπτικά.

• Την αξιοποίηση των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής (προσφυγικός πληθυσμός, μεταναστευτικός πληθυσμός, ιστορικός τουρισμός, περιοδικές εορτές, κ.λπ.) για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων στους χώρους του πάρκου, σε ετήσια βάση.

• Την προσέλκυση του εμπορικού ενδιαφέροντος στρατηγικών συμμάχων για την άντληση χορηγικών προγραμμάτων κλίμακας, σε είδος ή πόρους, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα του πάρκου.

• Τη δημιουργία ενός πρότυπου μοντέλου δραστηριότητας, με καινοτόμες πρωτοβουλίες, διεθνή εμβέλεια και εμβληματικότητα, θέτοντας στο επίκεντρο την αναβάθμιση και ανάδειξη του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

• Τη δημιουργία προϋποθέσεων για την απασχόληση σε μόνιμη ή εποχιακή βάση.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία