ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προ των πυλών ο «μαύρος Νοέμβρης» - Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη από τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Οι κρίσιμες συσκέψεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στην πόλη - Το plan b και τα δύο... ΕΣΥ

 11/04/2021 20:30

Προ των πυλών ο «μαύρος Νοέμβρης» - Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη από τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Βαγγέλης Στολάκης

«Καζάνι» κρουσμάτων που... βράζει είναι η Θεσσαλονίκη, ενώ στα νοσοκομεία της πόλης έχει ήδη σημάνει συναγερμός. Οι εφημερίες ολοκληρώνονται με ανησυχητικά αυξημένες εισαγωγές ασθενών που νοσούν από κορονοϊό, κρεβάτια «καθαρών» κλινικών που το προηγούμενο διάστημα διατέθηκαν για ασθενείς non COVID-19 «ανοίγουν» ξανά σε μια προσπάθεια οι δημόσιες δομές υγείας να είναι προετοιμασμένες, την ώρα που τόσο ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, ενώ τα λύματα δείχνουν πως η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης θυμίζει τις πρώτες ημέρες του «μαύρου» Νοέμβρη, τότε που οι κλίνες ΜΕΘ ήταν γεμάτες και ο αριθμός ασθενών και νεκρών αυξανόταν ώρα με την ώρα.

Την ώρα που στην Αθήνα η κατάσταση δείχνει να σταθεροποιείται, το τρίτο κύμα της πανδημίας «χτυπά» πλέον τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη. Την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης βρέθηκε στην πόλη και μάλιστα όχι για μία αλλά για δύο ημέρες, με τις συσκέψεις με τους διοικητές και τα στελέχη της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας και της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης να είναι διαδοχικές. Μετά την ευρεία σύσκεψη το πρωί της Τρίτης, πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη στα γραφεία της 4ης ΥΠΕ την επομένη και στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας. Η παρουσία του κ. Νίτσα δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εκείνο στο οποίο στοχεύει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι η συμμετοχή ιδιωτών γιατρών στην νέα μάχη που όπως φαίνεται θα δώσει η πόλη κατά του κορονοϊού, με το «όπλο» της επίταξης μάλιστα, όπως έγινε πρόσφατα και στην Αθήνα, να βρίσκεται πλέον πάνω στο τραπέζι και όχι μέσα στο συρτάρι.

Το σχέδιο που επιστρατεύεται

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» στην σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και τους δύο διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Μπογιατζίδη και Δημήτρη Τσαλικάκη αντίστοιχα, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, οι υποδιοικητές Ειρήνη Χατζοπούλου, Έφη Βασιλειάδου και Κώστας Χρίστογλου, ο προέδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου και η διευθύντρια ΕΚΑΒ ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδας Τζίνα Λεπτοκαρίδου Λακασά. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα, μεταξύ αυτών και το λεγόμενο «πλάνο Νοεμβρίου», το οποίο από τους εμπλεκόμενους θεωρείται «παρακαταθήκη» ως προς τη διαχείριση της πανδημίας.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καλείται να λύσει την δύσκολη εξίσωση της λειτουργίας δύο... παράλληλων Εθνικών Συστημάτων Υγείας (ΕΣΥ). Από τη μία, η ομαλή εξέλιξη της εμβολιαστικής διαδικασίας η οποία οποία απασχολεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων που εργάζονται στο ΕΣΥ και οι οποίοι εδώ και ένα χρόνο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και έχουν εξαντληθεί και από την άλλη η αντιμετώπιση της πανδημίας και των άλλων ασθενειών στα νοσοκομεία της χώρας.

Εκείνο που επισημαίνουν τα στελέχη του υπουργείου είναι πως η εβδομάδα που ξεκινά αύριο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη Θεσσαλονίκη και τα νοσοκομεία της, καθώς εκτιμάται αύξηση των κρουσμάτων. «Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι ασφυκτική και η τάση αυξητική» αναφέρει στη «ΜτΚ» άνθρωπος που συμμετείχε στις συσκέψεις. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης σύσκεψης εξετάστηκαν διάφορα σενάρια αλλά και η προετοιμασία όλων των νοσοκομείων για μία ενδεχόμενη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο συγκεκριμένο νοσοκομείο να γίνει «νοσοκομείο COVID-19» που θα νοσηλεύει δηλαδή αποκλειστικά ασθενείς με κορονοϊό, όπως άλλωστε συνέβη με το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος». Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «ΜτΚ» πλην του «Αγίου Παύλου» που έχει συγκεκριμένες δυνατότητες, στο τραπέζι έπεσε και το «Ιπποκράτειο», όπου πρόσφατα λειτούργησαν 38 νέες κλίνες ΜΕΘ σε έκταση 2.000τ.μ. προσφορά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει και για διάφορες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με επίκεντρο την Κοζάνη, η οποία επίσης βρίσκεται σε «βαθύ κόκκινο». Στη συζήτηση με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκο Νίτσα επισημάνθηκε η ανάγκη συμμετοχής των ιδιωτών γιατρών στη μάχη και κυρίως εκείνων με τις ειδικότητες πρώτης γραμμής, όπως είναι οι αναισθησιολόγοι, οι παθολόγοι, οι πνευμονολόγοι και οι γενικοί γιατροί. Ζητήθηκε από τον κ. Νίτσα να αναζητηθεί πόσοι και ποιοι ιδιώτες γιατροί θα ήταν διατεθειμένοι να συνεισφέρουν μέσα από τις τάξεις του ΕΣΥ, ενώ η πολιτική ηγεσία φέρεται να αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Αθήνας, όπου το υπουργείο αναγκάστηκε να προχωρήσει σε επίταξη υπηρεσιών.

Της παραπάνω σύσκεψης ακολούθησε νέα έκτακτη παρουσία του Γενικού Γραμματέα, Γιάννη Κωτσιόπουλου όπου συνοψίστηκε το «πλάνο Νοεμβρίου» ή αλλιώς plan b που υπάρχει και μπορεί να αναπτυχθεί σε περίπτωση που αυτό κριθεί σκόπιμο. Εκείνο που επισημάνθηκε στην εν λόγω σύσκεψη είναι ότι η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο μικροσόπιο για το επόμενο δεκαήμερο, οπότε και εκτιμάται πως θα αξιολογηθεί εάν χρειαστεί να εφαρμοστεί ο εν λόγω σχεδιασμός. Την ίδια ώρα, θα δοθεί ένα χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας για να φανεί πόσοι και ποιοι, από τους περίπου 20 ιδιώτες που χρειάζονται, θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα που θα απευθύνει ο Ιατρικός Σύλλογος προτού αποφασιστεί η επιστράτευσή τους.

Γεμίζουν οι κλίνες

Ήδη σε πολλά νοσοκομεία οι κλίνες ΜΕΘ είναι πλήρεις, ενώ γεμίζουν και απλά κρεβάτια με τις διοικήσεις των νοσοκομείων να προχωρούν στη μετατροπή «καθαρών» κλινικών σε κλινικές αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό. Υπολογίζεται πως το σύνολο των κλινών ΜΕΘ που προορίζονται για ασθενείς με κορονοϊό σε επίπεδο νοσοκομείων 3ης και 4ης ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται στις 160.

Η αυξητική τάση αποτυπώνεται και στο ιικό φορτίο των λυμάτων που μελετά ειδική ομάδα του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον πρύτανη Νίκο Παπαϊωάννου. Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου που μίλησε στη «ΜτΚ», «είμαστε περίπου στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Η διαφορά είναι ότι τον Νοέμβριο προερχόμασταν από έναν Οκτώβρη που ήταν όλα ανοιχτά, ενώ τώρα έχουμε ένα σκληρό lockdown στη Θεσσαλονίκη που ξεκινά από τις αρχές Μαρτίου». Ο ίδιος σημειώνει επίσης πως το 90% της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου αφορά στη βρετανική μετάλλαξη, η οποία έχει επικρατήσει.

Αποκλιμάκωση στα μέσα του μήνα

Την ίδια ώρα, όπως εκτιμά μέσω της «ΜτΚ» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης βρισκόμαστε στην έξαρση του τρίτου κύματος με την αποκλιμάκωση να ξεκινά από τα μέσα Απριλίου και πιο συγκεκριμένα από τις 18 Απριλίου. Ο κ. Σαρηγιάννης παρατηρεί ότι στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται γρήγορη αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο, εξηγεί ότι βάσει του μοντέλου που έχει αναπτύξει με την ερευνητική του ομάδα στην πόλη ο αριθμός των κρουσμάτων δεν θα είναι αντίστοιχος με εκείνο του περασμένου Νοεμβρίου, αν και «βλέπει» παρόμοια ανάγκη σε κλίνες ΜΕΘ με εκείνη που υπήρχε πριν από πέντε μήνες.

Εμβολιάστηκαν και νόσησαν από κορονοϊό

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στους ήδη εμβολιασθέντες πολίτες η είδηση πως ο πατέρας του κ. Σαρηγιάννη, 86 ετών που εμβολιάστηκε και με τις δύο δόσεις του εμβολίου νοσεί από κορονοϊό. «Ο πατέρας μου είναι στο 5% των ανθρώπων που μπορεί να τους συμβεί. Σε ό,τι αφορά στην λοίμωξη, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και η κατάσταση πιο ήπια. Το πρόβλημα είναι στην ηλικία και στα υποκείμενα νοσήματα. Είναι 86 ετών» σημείωσε ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί κάποιο σοβαρό περιστατικό στη Θεσσαλονίκη ασθενούς που εμβολιάστηκε είτε με την μια είτε με τις δύο δόσεις του εμβολίου και να χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε κάποια απλή κλίνη ή κλίνη ΜΕΘ των νοσοκομείων. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν μπορεί να νοσήσουν, αφού είναι γνωστό ότι κανένα εμβόλιο δεν έχει αποτελεσματικότητα 100% απέναντι στον κορονοϊό. «Για να εκδηλωθεί ο ιός χρειάζονται κάποιες ημέρες. Άρα κάποιος μπορεί να νοσεί, να μην έχει εμφανίσει συμπτώματα, να εμβολιαστεί και να εκδηλώσει συμπτώματα μετά. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ιός εξουδετερώνεται ευκολότερα και γρηγορότερα σε σχέση με τους οργανισμούς οι οποίοι δεν έχουν δεχτεί το εμβόλιο» υποστηρίζει ειδικός στη «ΜτΚ». Ο ίδιος εξηγεί πως εκείνοι που βρίσκονται σε φάση ανοσοκαταστολής δεν μπορούν να αναπτύξουν επαρκή αντισώματα κατά του ιού. Σύμφωνα με πληροφορίες τον περασμένο Δεκέμβριο σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης υπήρξαν δύο γιατροί οι οποίοι ενώ είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer-BioNtech και προτού εμβολιαστούν με τη δεύτερη δόση μολύνθηκαν από τον ιό, χωρίς ωστόσο να χρειαστούν νοσηλεία. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) στο τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας νόσησαν 600 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία εκ των οποίων το 10% είχε εμβολιαστεί. «Υπάρχουν συνάδελφοι που νοσούν παρότι εμβολιασμένοι και είναι φορείς της νόσου. Θεωρούμε λάθος την απόφαση του υπουργού που έγινε γνωστή με δελτίο τύπου και όχι με υπουργική απόφαση να κάνουν προληπτικά τεστ μόνο οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. Θα πρέπει όλοι» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ. Εκείνο στο οποίο εστιάζουν οι ειδικοί είναι πως τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού (μάσκες, αποστάσεις και προσωπική υγιεινή) θα πρέπει να τηρούνται από όλους ανεξαιρέτως εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή όχι.

Από την πλευρά του πάντως, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ στην Α’ Παθολογική Κλινική του «ΑΧΕΠΑ» και υπεύθυνος διαχείρισης της πανδημίας στο εν λόγω νοσοκομείο, μέλος της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Παιδείας, Συμεών Μεταλλίδης αναφέρει πως κανένας από όσους νοσούν αφού εμβολιάστηκαν δεν εμφανίζει «βαριά» συμπτώματα. «Κανένα εμβόλιο δεν έχει 100% προστασία. Στο ‘ΑΧΕΠΑ’ δεν υπάρχει κανείς που να έχει κάνει έστω και μια δόση του εμβολίου και να νοσηλεύεται είτε σε απλή κλίνη είτε και σε κλίνη ΜΕΘ» σχολιάζει ο κ. Μεταλλίδης.

Testάροντας τις διαφορές

Η κυβέρνηση όπως έχει γίνει γνωστό «επιστρατεύει» εκατομμύρια self tests χορηγώντας ένα σε κάθε πολίτη ανά βδομάδα μέσω των φαρμακείων με σκοπό να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα των κρουσμάτων (βασική προϋπόθεση βέβαια αποτελεί να δηλώνονται τα θετικά κρούσματα) και αντιμετωπίζοντάς τα, στοχευμένα να περιορίσει τη διασπορά του ιού. Αναφερόμενος στη διαφορά μοριακών tests PCR, rapid tests και self tests ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και μικροβιολόγος, Δημήτρης Τσάμης αναφέρει στη «ΜτΚ»: «Τα μοριακά τεστ έχουν υψηλότερη ευαισθησία και καλύτερη αξιοπιστία, αλλά χρειάζονται περισσότερο χρόνο και κόστος. Είναι περισσότερο εξετάσεις αναφοράς. Τα rapid tests δίνουν πιο γρήγορα αποτελέσματα και έχουν χαρακτήρα επιδημιολογικής αποτύπωσης. Τα self tests είναι τεστ αντιγόνου και ανήκουν στην κατηγορία των rapid tests. Είναι εξαιρετικά απλά στη χρήση αλλά αυτό που ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα να δηλώνεται και σε πείπτωση θετικού κρούσματος αυτό να επιβεβαιώνεται. Σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου γίνονται και οι δύο κατηγορίες tests και πρέπει να γίνονται. Όταν θέλουμε να ελέγχουμε τη διασπορά σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα χρησιμοποιείται το μοριακό. Το τεστ αντισωμάτων είναι μία εξέταση αίματος που δείχνει εάν μέσα στον οργανισμό είναι μετά από νόσηση ή εμβολιασμό έχουν αναπτυχθεί κάποια αντισώματα. Δείχνει εάν κάποιος έχει μια προστασία, αλλά χρησιμοποιείται περισσότερο για προσωπική γνώση και επιστημονική παρατήρηση» αναφέρει ο κ. Τσάμης. Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει ότι η χρήση των self tests δεν αποτελεί τη λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά «ένα μικρό βήμα για τον πιθανό εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων. Υπερτερεί ο ευρύς έλεγχος του πληθυσμού με rapid test και PCR. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) καλεί τους πολίτες να κάνουν υπεύθυνη χρήση και στη συνέχεια να δηλώνουν το ακριβές αποτέλεσμα. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ιατρικός κόσμος της χώρας είναι πρόθυμος να βοηθήσει κάθε πολίτη ή ασθενή, σχετικά με το χρονικό παράθυρο της διάγνωσης, τις οδηγίες ιχνηλάτησης, αυτό-απομόνωσης και τις εξειδικευμένες θεραπευτικές οδηγίες» τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Το αλκοόλ ευνοεί τη διασπορά

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως για την κακή επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης ευθύνονται οι εικόνες συνωστισμού και συγχρωτισμού στην Νέα Παραλία αλλά και έξω από μπαράκια που πωλούν αλκοόλ take away. Οι δε έλεγχοι της Αστυνομίας αν και υπάρχουν φαίνεται πως δεν είναι αρκετοί και δεν λειτουργούν αποτρεπτικά για ορισμένους. Σε αντίθεση με χώρες του εξωτερικού όπου απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ από τα καταστήματα εστίασης στην Ελλάδα επιτρέπεται με αποτέλεσμα αρκετοί νέοι να προμηθεύονται από καφέ και μπαρ το ποτό τους στο χέρι και να σχηματίζουν ομάδες δεξιά κι αριστερά των καταστημάτων, χωρίς να κρατούν αποστάσεις ούτε να φορούν μάσκες. Σύμφωνα με τον νόμο οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων είναι υποχρεωμένοι να μεριμνούν για τους υπαίθριους χώρους για τους οποίους πληρώνουν τέλη και το εσωτερικό των καταστημάτων τους. Για το λόγο αυτό αρκετοί προχώρησαν σε συνεργασία με εταιρίες security ώστε να απομακρύνουν από την είσοδο των καταστημάτων τους τις διάφορες παρέες. «Αδίκως κυνηγάνε τα μπαράκια. Το τι γίνεται παραδίπλα αφορά την αστυνομία που έχει και την ευθύνη των ελέγχων. Εαν ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης με συγκεκριμένα πρωτόκολλα θα αποφύγουμε τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες» λέει ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εστιατόρων-Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης. Σύμφωνα με τους ειδικούς το αλκοόλ σε συνδυασμό με την δυνατή μουσική ευνοεί την διασπορά του ιού.

Συνεχίζουν όλοι πλην των 18-30 τον εμβολιασμό με AstraZeneca

«Πράσινο φως» στην χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα άνω των 30 ετών άναψε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα παγκοσμίως. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το πρόγραμμα των εμβολιασμών συνεχίζεται κανονικά, καθώς οι κάτω των 30 δεν έχουν μπει σε προτεραιότητα, ούτε υπάρχει γι’ αυτούς συγκεκριμένη ημερομηνία. Η επιτροπή κατέληξε σ΄ αυτή την απόφαση αφού έκρινε πως ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από COVID-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενη εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, πήρε την απόφαση για το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) μετέθεσε την απόφαση στις χώρες μέλη της ΕΕ για την χορήγηση του εμβολίου, ενώ η τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Υγείας του μπλοκ που ακολούθησε απέτυχε να καταλήξει σε κοινή απόφαση και στρατηγική. Έτσι, κάθε χώρα διαφοροποιεί τις ηλικίες για χρήση του εμβολίου (δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ στις σελίδες 50-51), ενώ η χώρα μας συντάχθηκε με την απόφαση της Βρετανίας.

Αρχικά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca είχε αποφασιστεί σε αρκετές χώρες όπως και στην Ελλάδα, από την ηλικία 18 ετών μέχρι και 64 ετών και αυτό γιατί οι μελέτες περιλάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών. Στη συνέχεια επικαιροποιήθηκαν οι συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάση νέα ευρήματα κι έτσι το εμβόλιο άρχισε να χορηγείται αυτό τον μήνα και στους άνω των 65.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού. Ακριβώς το αντίθετο. Θα υπήρχε λόγος πανικού αν οι ρυθμιστικές αρχές δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Όμως κινούνται εξαιρετικά γρήγορα και διερευνούν πιθανά προβλήματα. Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι ότι οι παρενέργειες μετά από δεκάδες εκατομμύρια εμβολισμών είναι εξαιρετικά μικρές. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά» ανέφερε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, συμπληρώνοντας πως ο ίδιος εισηγήθηκε την πρόταση στην επιτροπή την εν λόγω πρόταση που υιοθετεί ουσιαστικά εκείνη της Βρετανίας, στην οποία και έλαβε και ο ίδιος ο κ. Μόσιαλος την πρώτη δόση του σκευάσματος της AstraZeneca.

Πάντως, εν μέσω του πανευρωπαϊκού αλαλούμ για το εν λόγω εμβόλιο, ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία η είδηση πως ο ΕΜΑ εξετάζει και το εμβόλιο της Johnson&Johnson μετά από καταγραφή θρομβοεμβολικών επεισοδίων. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη καθώς το εν λόγω εμβόλιο που αναμένεται να φτάσει σύντομα και στην Ευρώπη είναι μιας δόσης και αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση «Ελευθερία».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11 Απριλίου 2021

«Καζάνι» κρουσμάτων που... βράζει είναι η Θεσσαλονίκη, ενώ στα νοσοκομεία της πόλης έχει ήδη σημάνει συναγερμός. Οι εφημερίες ολοκληρώνονται με ανησυχητικά αυξημένες εισαγωγές ασθενών που νοσούν από κορονοϊό, κρεβάτια «καθαρών» κλινικών που το προηγούμενο διάστημα διατέθηκαν για ασθενείς non COVID-19 «ανοίγουν» ξανά σε μια προσπάθεια οι δημόσιες δομές υγείας να είναι προετοιμασμένες, την ώρα που τόσο ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, ενώ τα λύματα δείχνουν πως η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης θυμίζει τις πρώτες ημέρες του «μαύρου» Νοέμβρη, τότε που οι κλίνες ΜΕΘ ήταν γεμάτες και ο αριθμός ασθενών και νεκρών αυξανόταν ώρα με την ώρα.

Την ώρα που στην Αθήνα η κατάσταση δείχνει να σταθεροποιείται, το τρίτο κύμα της πανδημίας «χτυπά» πλέον τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη. Την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης βρέθηκε στην πόλη και μάλιστα όχι για μία αλλά για δύο ημέρες, με τις συσκέψεις με τους διοικητές και τα στελέχη της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας και της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης να είναι διαδοχικές. Μετά την ευρεία σύσκεψη το πρωί της Τρίτης, πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη στα γραφεία της 4ης ΥΠΕ την επομένη και στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας. Η παρουσία του κ. Νίτσα δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εκείνο στο οποίο στοχεύει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι η συμμετοχή ιδιωτών γιατρών στην νέα μάχη που όπως φαίνεται θα δώσει η πόλη κατά του κορονοϊού, με το «όπλο» της επίταξης μάλιστα, όπως έγινε πρόσφατα και στην Αθήνα, να βρίσκεται πλέον πάνω στο τραπέζι και όχι μέσα στο συρτάρι.

Το σχέδιο που επιστρατεύεται

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» στην σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και τους δύο διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Μπογιατζίδη και Δημήτρη Τσαλικάκη αντίστοιχα, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, οι υποδιοικητές Ειρήνη Χατζοπούλου, Έφη Βασιλειάδου και Κώστας Χρίστογλου, ο προέδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου και η διευθύντρια ΕΚΑΒ ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδας Τζίνα Λεπτοκαρίδου Λακασά. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα, μεταξύ αυτών και το λεγόμενο «πλάνο Νοεμβρίου», το οποίο από τους εμπλεκόμενους θεωρείται «παρακαταθήκη» ως προς τη διαχείριση της πανδημίας.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καλείται να λύσει την δύσκολη εξίσωση της λειτουργίας δύο... παράλληλων Εθνικών Συστημάτων Υγείας (ΕΣΥ). Από τη μία, η ομαλή εξέλιξη της εμβολιαστικής διαδικασίας η οποία οποία απασχολεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων που εργάζονται στο ΕΣΥ και οι οποίοι εδώ και ένα χρόνο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και έχουν εξαντληθεί και από την άλλη η αντιμετώπιση της πανδημίας και των άλλων ασθενειών στα νοσοκομεία της χώρας.

Εκείνο που επισημαίνουν τα στελέχη του υπουργείου είναι πως η εβδομάδα που ξεκινά αύριο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη Θεσσαλονίκη και τα νοσοκομεία της, καθώς εκτιμάται αύξηση των κρουσμάτων. «Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι ασφυκτική και η τάση αυξητική» αναφέρει στη «ΜτΚ» άνθρωπος που συμμετείχε στις συσκέψεις. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης σύσκεψης εξετάστηκαν διάφορα σενάρια αλλά και η προετοιμασία όλων των νοσοκομείων για μία ενδεχόμενη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο συγκεκριμένο νοσοκομείο να γίνει «νοσοκομείο COVID-19» που θα νοσηλεύει δηλαδή αποκλειστικά ασθενείς με κορονοϊό, όπως άλλωστε συνέβη με το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος». Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «ΜτΚ» πλην του «Αγίου Παύλου» που έχει συγκεκριμένες δυνατότητες, στο τραπέζι έπεσε και το «Ιπποκράτειο», όπου πρόσφατα λειτούργησαν 38 νέες κλίνες ΜΕΘ σε έκταση 2.000τ.μ. προσφορά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει και για διάφορες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με επίκεντρο την Κοζάνη, η οποία επίσης βρίσκεται σε «βαθύ κόκκινο». Στη συζήτηση με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκο Νίτσα επισημάνθηκε η ανάγκη συμμετοχής των ιδιωτών γιατρών στη μάχη και κυρίως εκείνων με τις ειδικότητες πρώτης γραμμής, όπως είναι οι αναισθησιολόγοι, οι παθολόγοι, οι πνευμονολόγοι και οι γενικοί γιατροί. Ζητήθηκε από τον κ. Νίτσα να αναζητηθεί πόσοι και ποιοι ιδιώτες γιατροί θα ήταν διατεθειμένοι να συνεισφέρουν μέσα από τις τάξεις του ΕΣΥ, ενώ η πολιτική ηγεσία φέρεται να αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Αθήνας, όπου το υπουργείο αναγκάστηκε να προχωρήσει σε επίταξη υπηρεσιών.

Της παραπάνω σύσκεψης ακολούθησε νέα έκτακτη παρουσία του Γενικού Γραμματέα, Γιάννη Κωτσιόπουλου όπου συνοψίστηκε το «πλάνο Νοεμβρίου» ή αλλιώς plan b που υπάρχει και μπορεί να αναπτυχθεί σε περίπτωση που αυτό κριθεί σκόπιμο. Εκείνο που επισημάνθηκε στην εν λόγω σύσκεψη είναι ότι η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο μικροσόπιο για το επόμενο δεκαήμερο, οπότε και εκτιμάται πως θα αξιολογηθεί εάν χρειαστεί να εφαρμοστεί ο εν λόγω σχεδιασμός. Την ίδια ώρα, θα δοθεί ένα χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας για να φανεί πόσοι και ποιοι, από τους περίπου 20 ιδιώτες που χρειάζονται, θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα που θα απευθύνει ο Ιατρικός Σύλλογος προτού αποφασιστεί η επιστράτευσή τους.

Γεμίζουν οι κλίνες

Ήδη σε πολλά νοσοκομεία οι κλίνες ΜΕΘ είναι πλήρεις, ενώ γεμίζουν και απλά κρεβάτια με τις διοικήσεις των νοσοκομείων να προχωρούν στη μετατροπή «καθαρών» κλινικών σε κλινικές αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό. Υπολογίζεται πως το σύνολο των κλινών ΜΕΘ που προορίζονται για ασθενείς με κορονοϊό σε επίπεδο νοσοκομείων 3ης και 4ης ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται στις 160.

Η αυξητική τάση αποτυπώνεται και στο ιικό φορτίο των λυμάτων που μελετά ειδική ομάδα του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον πρύτανη Νίκο Παπαϊωάννου. Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου που μίλησε στη «ΜτΚ», «είμαστε περίπου στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Η διαφορά είναι ότι τον Νοέμβριο προερχόμασταν από έναν Οκτώβρη που ήταν όλα ανοιχτά, ενώ τώρα έχουμε ένα σκληρό lockdown στη Θεσσαλονίκη που ξεκινά από τις αρχές Μαρτίου». Ο ίδιος σημειώνει επίσης πως το 90% της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου αφορά στη βρετανική μετάλλαξη, η οποία έχει επικρατήσει.

Αποκλιμάκωση στα μέσα του μήνα

Την ίδια ώρα, όπως εκτιμά μέσω της «ΜτΚ» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης βρισκόμαστε στην έξαρση του τρίτου κύματος με την αποκλιμάκωση να ξεκινά από τα μέσα Απριλίου και πιο συγκεκριμένα από τις 18 Απριλίου. Ο κ. Σαρηγιάννης παρατηρεί ότι στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται γρήγορη αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο, εξηγεί ότι βάσει του μοντέλου που έχει αναπτύξει με την ερευνητική του ομάδα στην πόλη ο αριθμός των κρουσμάτων δεν θα είναι αντίστοιχος με εκείνο του περασμένου Νοεμβρίου, αν και «βλέπει» παρόμοια ανάγκη σε κλίνες ΜΕΘ με εκείνη που υπήρχε πριν από πέντε μήνες.

Εμβολιάστηκαν και νόσησαν από κορονοϊό

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στους ήδη εμβολιασθέντες πολίτες η είδηση πως ο πατέρας του κ. Σαρηγιάννη, 86 ετών που εμβολιάστηκε και με τις δύο δόσεις του εμβολίου νοσεί από κορονοϊό. «Ο πατέρας μου είναι στο 5% των ανθρώπων που μπορεί να τους συμβεί. Σε ό,τι αφορά στην λοίμωξη, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και η κατάσταση πιο ήπια. Το πρόβλημα είναι στην ηλικία και στα υποκείμενα νοσήματα. Είναι 86 ετών» σημείωσε ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί κάποιο σοβαρό περιστατικό στη Θεσσαλονίκη ασθενούς που εμβολιάστηκε είτε με την μια είτε με τις δύο δόσεις του εμβολίου και να χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε κάποια απλή κλίνη ή κλίνη ΜΕΘ των νοσοκομείων. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν μπορεί να νοσήσουν, αφού είναι γνωστό ότι κανένα εμβόλιο δεν έχει αποτελεσματικότητα 100% απέναντι στον κορονοϊό. «Για να εκδηλωθεί ο ιός χρειάζονται κάποιες ημέρες. Άρα κάποιος μπορεί να νοσεί, να μην έχει εμφανίσει συμπτώματα, να εμβολιαστεί και να εκδηλώσει συμπτώματα μετά. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ιός εξουδετερώνεται ευκολότερα και γρηγορότερα σε σχέση με τους οργανισμούς οι οποίοι δεν έχουν δεχτεί το εμβόλιο» υποστηρίζει ειδικός στη «ΜτΚ». Ο ίδιος εξηγεί πως εκείνοι που βρίσκονται σε φάση ανοσοκαταστολής δεν μπορούν να αναπτύξουν επαρκή αντισώματα κατά του ιού. Σύμφωνα με πληροφορίες τον περασμένο Δεκέμβριο σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης υπήρξαν δύο γιατροί οι οποίοι ενώ είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer-BioNtech και προτού εμβολιαστούν με τη δεύτερη δόση μολύνθηκαν από τον ιό, χωρίς ωστόσο να χρειαστούν νοσηλεία. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) στο τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας νόσησαν 600 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία εκ των οποίων το 10% είχε εμβολιαστεί. «Υπάρχουν συνάδελφοι που νοσούν παρότι εμβολιασμένοι και είναι φορείς της νόσου. Θεωρούμε λάθος την απόφαση του υπουργού που έγινε γνωστή με δελτίο τύπου και όχι με υπουργική απόφαση να κάνουν προληπτικά τεστ μόνο οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. Θα πρέπει όλοι» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ. Εκείνο στο οποίο εστιάζουν οι ειδικοί είναι πως τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού (μάσκες, αποστάσεις και προσωπική υγιεινή) θα πρέπει να τηρούνται από όλους ανεξαιρέτως εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή όχι.

Από την πλευρά του πάντως, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ στην Α’ Παθολογική Κλινική του «ΑΧΕΠΑ» και υπεύθυνος διαχείρισης της πανδημίας στο εν λόγω νοσοκομείο, μέλος της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Παιδείας, Συμεών Μεταλλίδης αναφέρει πως κανένας από όσους νοσούν αφού εμβολιάστηκαν δεν εμφανίζει «βαριά» συμπτώματα. «Κανένα εμβόλιο δεν έχει 100% προστασία. Στο ‘ΑΧΕΠΑ’ δεν υπάρχει κανείς που να έχει κάνει έστω και μια δόση του εμβολίου και να νοσηλεύεται είτε σε απλή κλίνη είτε και σε κλίνη ΜΕΘ» σχολιάζει ο κ. Μεταλλίδης.

Testάροντας τις διαφορές

Η κυβέρνηση όπως έχει γίνει γνωστό «επιστρατεύει» εκατομμύρια self tests χορηγώντας ένα σε κάθε πολίτη ανά βδομάδα μέσω των φαρμακείων με σκοπό να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα των κρουσμάτων (βασική προϋπόθεση βέβαια αποτελεί να δηλώνονται τα θετικά κρούσματα) και αντιμετωπίζοντάς τα, στοχευμένα να περιορίσει τη διασπορά του ιού. Αναφερόμενος στη διαφορά μοριακών tests PCR, rapid tests και self tests ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και μικροβιολόγος, Δημήτρης Τσάμης αναφέρει στη «ΜτΚ»: «Τα μοριακά τεστ έχουν υψηλότερη ευαισθησία και καλύτερη αξιοπιστία, αλλά χρειάζονται περισσότερο χρόνο και κόστος. Είναι περισσότερο εξετάσεις αναφοράς. Τα rapid tests δίνουν πιο γρήγορα αποτελέσματα και έχουν χαρακτήρα επιδημιολογικής αποτύπωσης. Τα self tests είναι τεστ αντιγόνου και ανήκουν στην κατηγορία των rapid tests. Είναι εξαιρετικά απλά στη χρήση αλλά αυτό που ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα να δηλώνεται και σε πείπτωση θετικού κρούσματος αυτό να επιβεβαιώνεται. Σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου γίνονται και οι δύο κατηγορίες tests και πρέπει να γίνονται. Όταν θέλουμε να ελέγχουμε τη διασπορά σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα χρησιμοποιείται το μοριακό. Το τεστ αντισωμάτων είναι μία εξέταση αίματος που δείχνει εάν μέσα στον οργανισμό είναι μετά από νόσηση ή εμβολιασμό έχουν αναπτυχθεί κάποια αντισώματα. Δείχνει εάν κάποιος έχει μια προστασία, αλλά χρησιμοποιείται περισσότερο για προσωπική γνώση και επιστημονική παρατήρηση» αναφέρει ο κ. Τσάμης. Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει ότι η χρήση των self tests δεν αποτελεί τη λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά «ένα μικρό βήμα για τον πιθανό εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων. Υπερτερεί ο ευρύς έλεγχος του πληθυσμού με rapid test και PCR. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) καλεί τους πολίτες να κάνουν υπεύθυνη χρήση και στη συνέχεια να δηλώνουν το ακριβές αποτέλεσμα. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ιατρικός κόσμος της χώρας είναι πρόθυμος να βοηθήσει κάθε πολίτη ή ασθενή, σχετικά με το χρονικό παράθυρο της διάγνωσης, τις οδηγίες ιχνηλάτησης, αυτό-απομόνωσης και τις εξειδικευμένες θεραπευτικές οδηγίες» τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Το αλκοόλ ευνοεί τη διασπορά

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως για την κακή επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης ευθύνονται οι εικόνες συνωστισμού και συγχρωτισμού στην Νέα Παραλία αλλά και έξω από μπαράκια που πωλούν αλκοόλ take away. Οι δε έλεγχοι της Αστυνομίας αν και υπάρχουν φαίνεται πως δεν είναι αρκετοί και δεν λειτουργούν αποτρεπτικά για ορισμένους. Σε αντίθεση με χώρες του εξωτερικού όπου απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ από τα καταστήματα εστίασης στην Ελλάδα επιτρέπεται με αποτέλεσμα αρκετοί νέοι να προμηθεύονται από καφέ και μπαρ το ποτό τους στο χέρι και να σχηματίζουν ομάδες δεξιά κι αριστερά των καταστημάτων, χωρίς να κρατούν αποστάσεις ούτε να φορούν μάσκες. Σύμφωνα με τον νόμο οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων είναι υποχρεωμένοι να μεριμνούν για τους υπαίθριους χώρους για τους οποίους πληρώνουν τέλη και το εσωτερικό των καταστημάτων τους. Για το λόγο αυτό αρκετοί προχώρησαν σε συνεργασία με εταιρίες security ώστε να απομακρύνουν από την είσοδο των καταστημάτων τους τις διάφορες παρέες. «Αδίκως κυνηγάνε τα μπαράκια. Το τι γίνεται παραδίπλα αφορά την αστυνομία που έχει και την ευθύνη των ελέγχων. Εαν ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης με συγκεκριμένα πρωτόκολλα θα αποφύγουμε τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες» λέει ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εστιατόρων-Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης. Σύμφωνα με τους ειδικούς το αλκοόλ σε συνδυασμό με την δυνατή μουσική ευνοεί την διασπορά του ιού.

Συνεχίζουν όλοι πλην των 18-30 τον εμβολιασμό με AstraZeneca

«Πράσινο φως» στην χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα άνω των 30 ετών άναψε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα παγκοσμίως. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το πρόγραμμα των εμβολιασμών συνεχίζεται κανονικά, καθώς οι κάτω των 30 δεν έχουν μπει σε προτεραιότητα, ούτε υπάρχει γι’ αυτούς συγκεκριμένη ημερομηνία. Η επιτροπή κατέληξε σ΄ αυτή την απόφαση αφού έκρινε πως ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από COVID-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενη εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, πήρε την απόφαση για το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) μετέθεσε την απόφαση στις χώρες μέλη της ΕΕ για την χορήγηση του εμβολίου, ενώ η τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Υγείας του μπλοκ που ακολούθησε απέτυχε να καταλήξει σε κοινή απόφαση και στρατηγική. Έτσι, κάθε χώρα διαφοροποιεί τις ηλικίες για χρήση του εμβολίου (δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ στις σελίδες 50-51), ενώ η χώρα μας συντάχθηκε με την απόφαση της Βρετανίας.

Αρχικά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca είχε αποφασιστεί σε αρκετές χώρες όπως και στην Ελλάδα, από την ηλικία 18 ετών μέχρι και 64 ετών και αυτό γιατί οι μελέτες περιλάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών. Στη συνέχεια επικαιροποιήθηκαν οι συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάση νέα ευρήματα κι έτσι το εμβόλιο άρχισε να χορηγείται αυτό τον μήνα και στους άνω των 65.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού. Ακριβώς το αντίθετο. Θα υπήρχε λόγος πανικού αν οι ρυθμιστικές αρχές δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Όμως κινούνται εξαιρετικά γρήγορα και διερευνούν πιθανά προβλήματα. Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι ότι οι παρενέργειες μετά από δεκάδες εκατομμύρια εμβολισμών είναι εξαιρετικά μικρές. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά» ανέφερε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, συμπληρώνοντας πως ο ίδιος εισηγήθηκε την πρόταση στην επιτροπή την εν λόγω πρόταση που υιοθετεί ουσιαστικά εκείνη της Βρετανίας, στην οποία και έλαβε και ο ίδιος ο κ. Μόσιαλος την πρώτη δόση του σκευάσματος της AstraZeneca.

Πάντως, εν μέσω του πανευρωπαϊκού αλαλούμ για το εν λόγω εμβόλιο, ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία η είδηση πως ο ΕΜΑ εξετάζει και το εμβόλιο της Johnson&Johnson μετά από καταγραφή θρομβοεμβολικών επεισοδίων. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη καθώς το εν λόγω εμβόλιο που αναμένεται να φτάσει σύντομα και στην Ευρώπη είναι μιας δόσης και αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση «Ελευθερία».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11 Απριλίου 2021

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία