Πρωινός καφές με τη Δώρα Αυγέρη και τον Θανάση Εξαδάκτυλο (βίντεο)
01/06/2024 08:00
01/06/2024 08:00
Διπλός ο σημερινός πρωινός καφές. Και φουλ προεκλογικός. Μαζί με δύο υποψηφίους ευρωβουλευτές από τη Θεσσαλονίκη, που ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα. Τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, πλαστικό Θανάση Εξαδάκτυλο, που κατεβαίνει με τη ΝΔ και τη δημοσιογράφο και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη. Δεν έγινε μαζί ο πρωινός καφές, γιατί οι προεκλογικές τους υποχρεώσεις δεν το επέτρεψαν. Αλλά οι ερωτήσεις ήταν κοινές. Μαζί συζητήσαμε λίγο για τα παλιά και πολύ για τη Θεσσαλονίκη, την Ευρώπη και την κάλπη της ερχόμενης Κυριακής. Όλα αυτά στο Oval, εκεί όπου η Δώρα Αυγέρη συνάντησε για πρώτη φορά τον Στέφανο Κασσελάκη…
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Μόνο στο πόδι (χαμογελάει).
Δώρα Αυγέρη: Αν και δεν έχω πρόβλημα με το πρωινό ξύπνημα, η ημέρα ξεκινά καλύτερα με καφέ. Πάντως, σωστά το παρατηρήσατε, ο χρόνος είναι περιορισμένος και ο καφές όχι όσο απολαυστικός θα έπρεπε.
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Φραπέ σκέτο. Στο σπίτι, στη δουλειά, οπουδήποτε. Είναι καφές που μπορεί να τον πιει κανείς οπουδήποτε. Ο πιο εύκολος, ο πιο απλός, ο πιο κλασσικός.
Δώρα Αυγέρη: Ελληνικό, στιγμιαίο, εσπρέσο, βασικά καλό καφέ που γίνεται καλύτερος με την σωστή παρέα. Για το πρωινό ξύπνημα πάντως προτιμώ στιγμιαίο με μαύρη ζάχαρη, μέτριο.
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Μπάνιο στην Περαία με τη μάνα μου. Σε ηλικία τριών χρονών.
Οικογενειακή φωτογραφία, με τον πατέρα του Ανδρέα, τη μητέρα του Παναγιώτα και την αδελφή του Δέσποινα
Με την τάξη του Πειραματικού (διακρίνεται πρώτος καθιστός από αριστερά με το καπελάκι)
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Για να μη βγάλω στη συνέχεια σπυριά υποθέτω πως ναι (χαμογελάει).
Δώρα Αυγέρη: Γεννήθηκα στη Σαλονίκη. Στην Τούμπα. Μεγάλωσα στην Ξάνθη. Μία από τις πρώτες αναμνήσεις ήταν η είδηση του θανάτου του Αλέξανδρου Παναγούλη, εκείνο το: «σκοτώσανε τον Παναγούλη!». Ίσως γιατί επανέφερε την ατμόσφαιρα ζόφου και μας θύμισε ότι η Χούντα είχε πέσει αλλά η δημοκρατία ακόμη δεν είχε εδραιωθεί. Θυμάμαι πάλι το 1977, τις εκλογές. Η μητέρα μου με πήρε από το νηπιαγωγείο και έλλειψα αρκετές ημέρες για να πάει να ψηφίσει στο χωριό, το Νέο Εράσμιο Ξάνθης. Η νηπιαγωγός μου, που μου είχε αδυναμία, με υποδέχθηκε με χαρά όταν επέστρεψα. Λίγες ημέρες μετά κάλεσε την μητέρα μου στο νηπιαγωγείο. Της είπε: «Το παιδί είναι ενθουσιασμένο από το ταξίδι. Αλλά καλύτερα να μην μιλάτε μπροστά του για τα πολιτικά και το ΚΚΕ. Ξέρετε κι εγώ της δημοκρατικής παράταξης είμαι, αλλά ακόμη οι καιροί είναι δύσκολοι, ας προσέχουμε». Έπρεπε να έλθει η μεγάλη νίκη του Ανδρέα και η Αλλαγή το 1981 για να αλλάξουν τα πράγματα.
Σε πολύ μικρή ηλικία, με τη σημαία στο χέρι
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Ράλλης, 1981, όχι και πολύ πιτσιρίκι. Επίσης θυμάμαι όταν είχε έρθει ο Καραμανλής στη συγκέντρωση του Μακεδονία Παλάς. Δεν ήταν εκλογές, αλλά το θυμάμαι πολύ έντονα. Εκείνη η λαοθάλασσα στη Νέα Παραλία που έγινε χωρίς καμία οργάνωση, χωρίς καμία διευθέτηση του κόσμου. Αυτό, ναι το θυμάμαι και ήταν κάτι το ανεπανάληπτο.
Με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, στα μέσα της δεκαετίας του ‘80
Δώρα Αυγέρη: Τις ευρωεκλογές του 1981 που έγιναν μαζί με τις εθνικές. Ήταν εντυπωσιακή η αίσθηση κοινωνικής ανάτασης που έφερε τότε η- για πρώτη φορά- ήττα της Δεξιάς και η νίκη της μεγάλης προοδευτικής παράταξης. Ήταν ένα πανηγύρι της δημοκρατίας. Μια δικαίωση για τους ανθρώπους που θυσίασαν ζωές, περιουσίες, οικογένειες στους κοινωνικούς αγώνες.
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Δε μου είχε κάνει τίποτα τρομακτική εντύπωση τις πρώτες φορές. Γιατί δεν είχαμε εκλογή των ευρωβουλευτών και το μόνο ζητούμενο ήταν να ψηφίσουμε το κόμμα μας. Άλλωστε συνήθως οι ευρωεκλογές ήταν προκριματικά ή ημιτελικά -όπως θέλετε πέστε το- εθνικών εκλογών και ο κόσμος ψήφιζε στο πλαίσιο της ενίσχυσης του κόμματος, έτσι ώστε στον επόμενο γύρο να κερδίσει τις εθνικές εκλογές
Δώρα Αυγέρη: Ιούνιος του 1994. Τελείωνα τη Νομική στο Αριστοτέλειο και ήμουν έντονα πολιτικοποιημένη. Η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η χειρότερη μέχρι τότε κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης -γιατί την ξεπέρασε η τωρινή του υιού-, έχει πέσει. Ο Ανδρέας έχει επιστρέψει. Το κλίμα ήταν υποτονικό, αλλά το αποτέλεσμα ήταν μία επιβεβαίωση της ήττας της Δεξιάς.
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Ήταν κρίσιμες για την εσωτερική τους αντανάκλαση. Δε γινόταν ποτέ μια βαθιά συζήτηση για τη σοβαρότητα των ευρωεκλογών ως προς το δικό τους καθαρό κομμάτι και την ουσία τους.
Δώρα Αυγέρη: Ήμουν πολιτικοποιημένη από μικρή. Ακόμη και πριν το εκλογικεύσω πλήρως, είχα αν το θέλετε από πολιτικό ένστικτο την πεποίθηση ότι η πορεία της χώρας ήταν συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οπότε ναι, πέρα από την εκάστοτε εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση, θεωρούσα και θεωρώ ότι οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές για το αύριο της χώρας μας.
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Είναι μια σημαντική μάχη. Έχει μια διαφορά από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις γιατί είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη αντιμετωπίζει εξωτερικούς κινδύνους και θα πρέπει να δει την αμυντική της πολιτική και θωράκιση. Όπως επίσης είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη νοιώθει έλλειψη αγαθών γιατί δεν έχει επάρκεια, γιατί πάντα βασιζόταν σε εισαγωγές. Εννοώ το αέριο και αυτό μπορεί να το κάνει κανείς μια προβολή και στα αγροτικά προϊόντα, στα οποία αρχίζει να μην έχει αυτάρκεια, αλλά και πολλές φορές και επάρκεια. Το είδαμε αυτό, το να μην έχει επάρκεια- και στα φάρμακα. Άρα, έχει μια ιδιαίτερη σημασία αυτή η πενταετία για την Ευρώπη.
Δώρα Αυγέρη: Για πολλούς λόγους. Το μείζον είναι ότι κρίνεται η οικοδόμηση της νέας Ευρώπης μετά από ένα παρατεταμένο τέλμα. Η αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ -που στο επίκεντρο ήταν η Ελλάδα-, είχε ευρύτερη συνέπεια να επιβληθεί η Γερμανία και να αναπτυχθούν διαλυτικές τάσεις. Το δίλημμα τώρα είναι υπαρξιακό: παρακμή ή νέο άλμα ενοποίησης. Όσον αφορά το εσωτερικό σκηνικό, η ψήφος είναι κρίσιμη για να αλλάξει η πολιτική δυναμική, να επιβεβαιωθεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι σε αποδρομή και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έρχεται.
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Για δύο λόγους. Αν τον ενδιαφέρουν τα εσωτερικά και με δεδομένο ότι υπάρχουν προβλήματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους, αυτή τη στιγμή σοβαρότερη και πιο υπεύθυνη πρόταση για των αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων εκτός από τη ΝΔ δεν υπάρχει. Τώρα σε ότι αφορά στα ευρωπαϊκά θέματα θα πρέπει να είναι σαφές ότι η παραγωγή πολιτικής γίνεται από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Άρα, όποιος θέλει να δει πολιτική να παράγεται το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η ΝΔ είναι η πρώτη επιλογή.
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση μάς παρουσιάζει καθημερινά ασκήσεις γελοιότητας και αντοχής της λογικής μας. Αν κανείς παρακολουθήσει πολύ προσεκτικά τα επιχειρήματα τα οποία αναπτύσσονται και τα αναλύσει θα διαπιστώσει μια βαθιά άγνοια των στοιχειωδών από τη μεριά του πομπού και μια ναρκισσιστική αποδοχή από τον ίδιο τον πομπό ότι υπάρχει μια εξίσου βαθιά άγνοια και στους δέκτες. Όμως η ελληνική κοινωνία ως δέκτης δεν έχει βαθιά άγνοια για τα πράγματα. Έχει γνωρίσει ότι όλα έχουν έναν λογαριασμό στο τέλος. Έζησε πολλά χρόνια με την ψευδαίσθηση ότι δεν έχει λογαριασμό και τον πλήρωσε εις διπλούν. Να πούμε επίσης για τα αριστερά κόμματα και τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ανήκει στους σοσιαλιστές της Ευρώπης, ότι είναι κινήσεις διαμαρτυρίας και ότι αυτό χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια την παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο, χωρίς και πάλι να υπάρχει συμμετοχή στην παραγωγή πολιτικής. Συμμετέχουν μόνο όταν πρόκειται για ψήφισμα εναντίον της χώρας, το οποίο θα τής κάνει ζημία και για να ψηφίσουν κάποιες πολιτικές που θα δυσκολεύουν τους αγρότες μας στα πλαίσια μιας ιδεοληπτικής προσέγγισης του κόσμου.
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Οι ακροδεξιοί σχηματισμοί μόνο ευρωσπεπτικιστικά θα λειτουργήσουν και στο τέλος θα αποδείξουν και την ανευθυνότητά τους, όπως συνέβη με τους ευρωσκεπτικιστές της Βρετανίας που αποχώρησαν από την Ευρώπη.
Δώρα Αυγέρη: Στο εσωτερικό μέτωπο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μόνη εναλλακτική στην νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Όσο για τη μεγάλη εικόνα, σε αυτό το σταυροδρόμι που βρίσκεται η Ευρώπη, όπως προανέφερα, είναι σαφές ότι άλλο μέλλον επιδιώκουν οι νεοφιλελεύθεροι και οι δυνάμεις της Δεξιάς και Ακροδεξιάς και άλλο μέλλον θέλουμε εμείς οι προοδευτικοί πολίτες. Οι συστημικές δυνάμεις βλέπουν την Ευρώπη μέσα από την εμβάθυνση και την ενίσχυση των αγορών. Εμείς πάλι θέλουμε μία ισχυρή Ευρώπη, στην κατεύθυνση της ενοποίησης, αλλά κοινωνικά δίκαιη, που θα έχει στο επίκεντρο τους πολίτες της και τις ανάγκες τους και όχι τις απρόσωπες αγορές. Μία Ευρώπη που θα έχει στο επίκεντρο την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, κατά τρόπο όμως που το κόστος της ενεργειακής μετάβασης θα πληρώσουν οι πλούσιοι που ρυπαίνουν και όχι οι φτωχοί.
Δώρα Αυγέρη: Γιατί η ΝΔ είναι ταυτισμένη με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και με τις πολιτικές λιτότητας που έχουν φέρει την Ευρώπη στην κρίση που βρίσκεται σήμερα. Μην ξεχνάτε το «Γερούν γερά και το βάστα Σόιμπλε», όταν εμείς δίναμε έναν άνισο πόλεμο για να παραμείνουμε στην ΕΕ με την κοινωνία όρθια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέντε χρόνια τώρα δεν τόλμησε να διαπραγματευθεί τους πιο αρνητικούς όρους του δημοσιονομικού πλεονάσματος. Ήθελε, δεν ξέρω αν θέλει ακόμη, να καθιερώσει δια Συντάγματος τα μηδενικά ελλείμματα, την αιώνια λιτότητα. Απέναντι στην φιλολαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ το επιχείρημα που επιστρατεύει ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι διακινδυνεύει την δημοσιονομική ορθοδοξία. Οι επιδόσεις της σε όλους τους τομείς είναι αρνητικές. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η χειρότερη της Μεταπολίτευσης, καταστρέφει την χώρα.
Δώρα Αυγέρη: Δύο κόμματα που προήλθαν από διασπάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, παλαιότερα και πρόσφατα και συμβάλλουν στον κατακερματισμό της Αριστεράς. Στρέφονται περισσότερο ή έστω εξίσου κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση θέλοντας και μη, για να μην κάνω δίκη προθέσεων, ενισχύουν την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Πολύ τρέξιμο. Λίγος ύπνος. Γενικά ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι.
Με τη νέα οικογένεια: τη γυναίκα του Κάτια Μπουζά και την κόρη του Αννυ στα βαφτίσια της μικρής Λυδίας
Δώρα Αυγέρη: Γύρισα όλη την Ελλάδα από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο και έφθασα μέχρι τα ελληνικά χωριά στην Βόρεια Ήπειρο. Για έναν πολιτικό οι εκλογές είναι κάτι σαν το Πάσχα για τους ιερωμένους. Είναι αναζωογονητική η επαφή με τους ανθρώπους του λαού, είναι συγκινητικό όταν σε εμπιστεύονται και σε κάνουν κοινωνό των σκέψεων, των απόψεων, των ελπίδων τους.
Με τον άντρα της Αλέξανδρο Κάντερ-Μπαξ, με τον οποίο γνωρίστηκαν το 1996 και παντρεύτηκαν το 2000 (εδώ σε φωτογραφία το 2019)
Με την Άννα Καλουτά σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις που έδωσε η αείμνηστη ηθοποιός στην εκπομπή «Μαύρο Άσπρο»
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Συνέβη στον Έβρο, όταν έκανα την περιοδεία μου. Με πλησίασε κάποιος πολίτης και μου πρόσφερε ένα μπουκάλι τσίπουρο. «Σας το δίνω γιατί δε θα σας ψηφίσω», μου λέει. «Γιατί;» τον ρωτάω. «Γιατί είμαι ΠΑΣΟΚ», μου λέει. Και εγώ του απαντώ: «Και το δικό μας ψηφοδέλτιο έχει πολλούς Πασόκους. Μπορείς άνετα να μας ψηφίσεις», του είπα. Δεν ξέρω αν τον έπεισα (χαμογελάει).
Δώρα Αυγέρη: Η Ανάσταση στα χωριά στην Βόρειο Ήπειρο με τους απλούς ανθρώπους της ελληνικής ομογένειας. Η αίσθηση που έχουν ότι η κυβέρνηση τους έχει εγκαταλείψει.
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Η θάλασσα. Γιατί κολυμπώ από τον Απρίλιο. Και φέτος αυτό μου έλλειψε.
Δώρα Αυγέρη: Όχι πολλά, γιατί η πολιτική για μένα είναι προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και τρόπος ζωής, δεν είναι δουλειά και πολύ περισσότερο καταναγκασμός. Ωστόσο μου έλλειψαν κάποιες χαλαρές στιγμές με την οικογένειά μου, μου έλλειψαν οι συζητήσεις με τους φίλους μου που τους έχω παραμελήσει. Μου έλλειψε όμως και το διάβασμα, έχω κρατήσει έναν κατάλογο βιβλίων, με τον οποίο θα ανταμείψω τον εαυτό μου μετά την εκλογή μου. Και ο κινηματογράφος. Βγήκαν καλές ταινίες που δεν μπόρεσα να τις δω, θα τις απολαύσω στα θερινά σινεμά.
Σε έναν νέο ψηφοφόρο που αμφιταλαντεύεται για το αν θα ψηφίσει την ερχόμενη Κυριακή τι θα λέγατε;
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Ότι η συμμετοχή είναι βασικό συστατικό της δημοκρατίας. Και ότι η Ευρώπη μας χρειάζεται όλους μας.
Δώρα Αυγέρη: Ότι η συμμετοχή στα κοινά και η κορυφαία εκδήλωση της με την ψήφο, είναι καθήκον και δικαίωμα μαζί. Οπότε αυτό που που θα του έλεγα είναι: μην εκχωρείς σε κανέναν το δικαίωμά σου να συμμετάσχεις σε ένα καλύτερο αύριο.
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Ο πλέον σύγχρονος αποτελεσματικός και διαδραστικός πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός της χώρας. Που πάντως το…τερμάτισε με το δύσκολο και ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο που έφτιαξε (χαμογελάει).
Δώρα Αυγέρη: Και σε λιγότερες από 10 λέξεις: ο χειρότερος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης.
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Σιγά μην πω δέκα λέξεις για τον Κασσελάκη (χαμογελάει).
Δώρα Αυγέρη: Έχει όραμα για τον τόπο, θα νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Οφείλουμε να συνεργαστούμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Προσωπικά ως άνθρωπος μπορώ και επιδιώκω συνεργασίες. Θυμίζω ότι αυτή τη στιγμή στο προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, όπου είμαι πρόεδρος, εκπροσωπούνται και συνάδελφοι που ανήκαν στον πάλαι ποτέ ΣΥΡΙΖΑ -και λέω πρώην γιατί δεν άντεξαν με την αλλαγή στην ηγεσία του- αλλά και άνθρωποι που προέρχονται από την παράταξη της ΠΑΣΠ. Άρα, εγώ προσωπικά μπορώ να συνεργαστώ. Όμως πάντοτε το ταγκό και γενικά η συνεργασία χρειάζεται δύο.
Δώρα Αυγέρη: Θεωρητικά σε πολλούς, δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις του κ. Εξαδάκτυλου. Θα είναι καλό για την πόλη να τον επιλέξουν οι ψηφοφόροι της Δεξιάς. Θα πρέπει όμως να απεγκλωβιστεί από την νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία που διακατέχει το κόμμα του. Δεν είναι το κέρδος το παν. Ούτε οι ιδιωτικοποιήσεις σε βάρος των κοινωνικών αγαθών. Μπορεί να συμφωνήσει μαζί μας να τελειώνουμε με «φαραωνικά» έργα όπως το Fly Over που βραχυκυκλώνει την ζωή της πόλης και αποδείχθηκε ένα μεγάλο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο. Να συνεργαστεί ώστε να μην επανέλθει η ιδιωτικοποίηση του νερού που θέλει πάντα το κόμμα του. Ή να γίνει η ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ ώστε να δοθεί ένας χώρος πράσινου και πολιτισμού στους πολίτες και όχι ένα ακόμη «φαραωνικό» έργο με πολύ τσιμέντο προορισμένο για Real Estate.
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Επιτρέπεται να κάνουμε και λίγο πλάκα;
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Χρειάζεται τον Θανασάκη στις Βρυξέλες (χαμογελάει).
Δώρα Αυγέρη: Χρειάζεται διεκδίκηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και έργα σχεδιασμένα στα μέτρα και στις ανάγκες των πολιτών. Να γίνει μία πόλη φιλική για τους ανθρώπους της και πόλος έλξης επενδύσεων που να αναδείξουν το ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει.
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Θα είμαι πολύ ειλικρινής. Εγώ την συνυποψήφιά μου την γνώρισα ως δημοσιογράφο. Είχαμε μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν και την παρακολουθούσα στενά ως δημοσιογράφο. Πιστεύω ότι αν συνέχιζε να έχει την επαγγελματική της ιδιότητα θα ήταν καλύτερη και πιο αυθεντική ως πολιτικός. Και με βάση αυτό θα ήθελα να πως το εξής: Εγώ που συνεχίζω και εργάζομαι κατά την προεκλογική περίοδο, θα συνεχίσω να εργάζομαι και μετά. Για να αποφύγω να αλλάξω την οπτική μου σε ότι αφορά στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Άρα, ελπίζω στις Βρυξέλες να συναντήσω τη δημοσιογράφο Δώρα Αυγέρη.
Δώρα Αυγέρη: Τον κ. Εξαδάκτυλο τον έχω γνωρίσει σαν γιατρό και επιστήμονα. Όχι ακόμη σαν πολιτικό. Στην πανδημία ο ρόλος του ήταν αμφιλεγόμενος, αν και ήταν πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου δεν κράτησε αποστάσεις αλλά ταυτίστηκε με την κυβέρνηση. Θα ήθελα να ξέρω εάν είναι υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας που αποδομεί συστηματικά η κυβέρνηση της ΝΔ ή υπέρ της ιδιωτικοποίησης. Του εύχομαι πάντως ειλικρινά να έχει απαντήσεις και καλή πορεία, με γνώμονα πάντα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι τα κέρδη των πολυεθνικών.
2004, στα γυρίσματα της εκπομπής «Αρχείο»
Στο στούντιο της ΕΡΤ-3
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Η ευρωκάλπη δεν είναι για να στείλουμε μήνυμα. Είναι για να στείλουμε 21 ανθρώπους να εργαστούν για την πατρίδα μας τα επόμενα πέντε χρόνια. Και είναι περίπλοκη η λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου. Αν πρόκειται να ψηφίσουν ΝΔ να το πράξουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Για όλους του υπόλοιπους είναι μια καλή ευκαιρία να πάνε για μπάνιο…(γελάει).
Δώρα Αυγέρη: Να πάνε στην κάλπη για να ψηφίσουν. Είναι καθήκον δημοκρατίας. Και δεν το λέω εγώ. Κοιτάξτε ποιο το λέει στο βίντεο: η 100χρονη ανιψιά του Γιάννη Ζέβγου. Γιατί αξίζουμε μία καλύτερη Ελλάδα, μία καλύτερη πόλη, μία καλύτερη ζωή.
25/05/2024 08:00
Διπλός ο σημερινός πρωινός καφές. Και φουλ προεκλογικός. Μαζί με δύο υποψηφίους ευρωβουλευτές από τη Θεσσαλονίκη, που ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα. Τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, πλαστικό Θανάση Εξαδάκτυλο, που κατεβαίνει με τη ΝΔ και τη δημοσιογράφο και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη. Δεν έγινε μαζί ο πρωινός καφές, γιατί οι προεκλογικές τους υποχρεώσεις δεν το επέτρεψαν. Αλλά οι ερωτήσεις ήταν κοινές. Μαζί συζητήσαμε λίγο για τα παλιά και πολύ για τη Θεσσαλονίκη, την Ευρώπη και την κάλπη της ερχόμενης Κυριακής. Όλα αυτά στο Oval, εκεί όπου η Δώρα Αυγέρη συνάντησε για πρώτη φορά τον Στέφανο Κασσελάκη…
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Μόνο στο πόδι (χαμογελάει).
Δώρα Αυγέρη: Αν και δεν έχω πρόβλημα με το πρωινό ξύπνημα, η ημέρα ξεκινά καλύτερα με καφέ. Πάντως, σωστά το παρατηρήσατε, ο χρόνος είναι περιορισμένος και ο καφές όχι όσο απολαυστικός θα έπρεπε.
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Φραπέ σκέτο. Στο σπίτι, στη δουλειά, οπουδήποτε. Είναι καφές που μπορεί να τον πιει κανείς οπουδήποτε. Ο πιο εύκολος, ο πιο απλός, ο πιο κλασσικός.
Δώρα Αυγέρη: Ελληνικό, στιγμιαίο, εσπρέσο, βασικά καλό καφέ που γίνεται καλύτερος με την σωστή παρέα. Για το πρωινό ξύπνημα πάντως προτιμώ στιγμιαίο με μαύρη ζάχαρη, μέτριο.
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Μπάνιο στην Περαία με τη μάνα μου. Σε ηλικία τριών χρονών.
Οικογενειακή φωτογραφία, με τον πατέρα του Ανδρέα, τη μητέρα του Παναγιώτα και την αδελφή του Δέσποινα
Με την τάξη του Πειραματικού (διακρίνεται πρώτος καθιστός από αριστερά με το καπελάκι)
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Για να μη βγάλω στη συνέχεια σπυριά υποθέτω πως ναι (χαμογελάει).
Δώρα Αυγέρη: Γεννήθηκα στη Σαλονίκη. Στην Τούμπα. Μεγάλωσα στην Ξάνθη. Μία από τις πρώτες αναμνήσεις ήταν η είδηση του θανάτου του Αλέξανδρου Παναγούλη, εκείνο το: «σκοτώσανε τον Παναγούλη!». Ίσως γιατί επανέφερε την ατμόσφαιρα ζόφου και μας θύμισε ότι η Χούντα είχε πέσει αλλά η δημοκρατία ακόμη δεν είχε εδραιωθεί. Θυμάμαι πάλι το 1977, τις εκλογές. Η μητέρα μου με πήρε από το νηπιαγωγείο και έλλειψα αρκετές ημέρες για να πάει να ψηφίσει στο χωριό, το Νέο Εράσμιο Ξάνθης. Η νηπιαγωγός μου, που μου είχε αδυναμία, με υποδέχθηκε με χαρά όταν επέστρεψα. Λίγες ημέρες μετά κάλεσε την μητέρα μου στο νηπιαγωγείο. Της είπε: «Το παιδί είναι ενθουσιασμένο από το ταξίδι. Αλλά καλύτερα να μην μιλάτε μπροστά του για τα πολιτικά και το ΚΚΕ. Ξέρετε κι εγώ της δημοκρατικής παράταξης είμαι, αλλά ακόμη οι καιροί είναι δύσκολοι, ας προσέχουμε». Έπρεπε να έλθει η μεγάλη νίκη του Ανδρέα και η Αλλαγή το 1981 για να αλλάξουν τα πράγματα.
Σε πολύ μικρή ηλικία, με τη σημαία στο χέρι
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Ράλλης, 1981, όχι και πολύ πιτσιρίκι. Επίσης θυμάμαι όταν είχε έρθει ο Καραμανλής στη συγκέντρωση του Μακεδονία Παλάς. Δεν ήταν εκλογές, αλλά το θυμάμαι πολύ έντονα. Εκείνη η λαοθάλασσα στη Νέα Παραλία που έγινε χωρίς καμία οργάνωση, χωρίς καμία διευθέτηση του κόσμου. Αυτό, ναι το θυμάμαι και ήταν κάτι το ανεπανάληπτο.
Με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, στα μέσα της δεκαετίας του ‘80
Δώρα Αυγέρη: Τις ευρωεκλογές του 1981 που έγιναν μαζί με τις εθνικές. Ήταν εντυπωσιακή η αίσθηση κοινωνικής ανάτασης που έφερε τότε η- για πρώτη φορά- ήττα της Δεξιάς και η νίκη της μεγάλης προοδευτικής παράταξης. Ήταν ένα πανηγύρι της δημοκρατίας. Μια δικαίωση για τους ανθρώπους που θυσίασαν ζωές, περιουσίες, οικογένειες στους κοινωνικούς αγώνες.
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Δε μου είχε κάνει τίποτα τρομακτική εντύπωση τις πρώτες φορές. Γιατί δεν είχαμε εκλογή των ευρωβουλευτών και το μόνο ζητούμενο ήταν να ψηφίσουμε το κόμμα μας. Άλλωστε συνήθως οι ευρωεκλογές ήταν προκριματικά ή ημιτελικά -όπως θέλετε πέστε το- εθνικών εκλογών και ο κόσμος ψήφιζε στο πλαίσιο της ενίσχυσης του κόμματος, έτσι ώστε στον επόμενο γύρο να κερδίσει τις εθνικές εκλογές
Δώρα Αυγέρη: Ιούνιος του 1994. Τελείωνα τη Νομική στο Αριστοτέλειο και ήμουν έντονα πολιτικοποιημένη. Η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η χειρότερη μέχρι τότε κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης -γιατί την ξεπέρασε η τωρινή του υιού-, έχει πέσει. Ο Ανδρέας έχει επιστρέψει. Το κλίμα ήταν υποτονικό, αλλά το αποτέλεσμα ήταν μία επιβεβαίωση της ήττας της Δεξιάς.
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Ήταν κρίσιμες για την εσωτερική τους αντανάκλαση. Δε γινόταν ποτέ μια βαθιά συζήτηση για τη σοβαρότητα των ευρωεκλογών ως προς το δικό τους καθαρό κομμάτι και την ουσία τους.
Δώρα Αυγέρη: Ήμουν πολιτικοποιημένη από μικρή. Ακόμη και πριν το εκλογικεύσω πλήρως, είχα αν το θέλετε από πολιτικό ένστικτο την πεποίθηση ότι η πορεία της χώρας ήταν συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οπότε ναι, πέρα από την εκάστοτε εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση, θεωρούσα και θεωρώ ότι οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές για το αύριο της χώρας μας.
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Είναι μια σημαντική μάχη. Έχει μια διαφορά από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις γιατί είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη αντιμετωπίζει εξωτερικούς κινδύνους και θα πρέπει να δει την αμυντική της πολιτική και θωράκιση. Όπως επίσης είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη νοιώθει έλλειψη αγαθών γιατί δεν έχει επάρκεια, γιατί πάντα βασιζόταν σε εισαγωγές. Εννοώ το αέριο και αυτό μπορεί να το κάνει κανείς μια προβολή και στα αγροτικά προϊόντα, στα οποία αρχίζει να μην έχει αυτάρκεια, αλλά και πολλές φορές και επάρκεια. Το είδαμε αυτό, το να μην έχει επάρκεια- και στα φάρμακα. Άρα, έχει μια ιδιαίτερη σημασία αυτή η πενταετία για την Ευρώπη.
Δώρα Αυγέρη: Για πολλούς λόγους. Το μείζον είναι ότι κρίνεται η οικοδόμηση της νέας Ευρώπης μετά από ένα παρατεταμένο τέλμα. Η αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ -που στο επίκεντρο ήταν η Ελλάδα-, είχε ευρύτερη συνέπεια να επιβληθεί η Γερμανία και να αναπτυχθούν διαλυτικές τάσεις. Το δίλημμα τώρα είναι υπαρξιακό: παρακμή ή νέο άλμα ενοποίησης. Όσον αφορά το εσωτερικό σκηνικό, η ψήφος είναι κρίσιμη για να αλλάξει η πολιτική δυναμική, να επιβεβαιωθεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι σε αποδρομή και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έρχεται.
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Για δύο λόγους. Αν τον ενδιαφέρουν τα εσωτερικά και με δεδομένο ότι υπάρχουν προβλήματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους, αυτή τη στιγμή σοβαρότερη και πιο υπεύθυνη πρόταση για των αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων εκτός από τη ΝΔ δεν υπάρχει. Τώρα σε ότι αφορά στα ευρωπαϊκά θέματα θα πρέπει να είναι σαφές ότι η παραγωγή πολιτικής γίνεται από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Άρα, όποιος θέλει να δει πολιτική να παράγεται το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η ΝΔ είναι η πρώτη επιλογή.
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση μάς παρουσιάζει καθημερινά ασκήσεις γελοιότητας και αντοχής της λογικής μας. Αν κανείς παρακολουθήσει πολύ προσεκτικά τα επιχειρήματα τα οποία αναπτύσσονται και τα αναλύσει θα διαπιστώσει μια βαθιά άγνοια των στοιχειωδών από τη μεριά του πομπού και μια ναρκισσιστική αποδοχή από τον ίδιο τον πομπό ότι υπάρχει μια εξίσου βαθιά άγνοια και στους δέκτες. Όμως η ελληνική κοινωνία ως δέκτης δεν έχει βαθιά άγνοια για τα πράγματα. Έχει γνωρίσει ότι όλα έχουν έναν λογαριασμό στο τέλος. Έζησε πολλά χρόνια με την ψευδαίσθηση ότι δεν έχει λογαριασμό και τον πλήρωσε εις διπλούν. Να πούμε επίσης για τα αριστερά κόμματα και τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ανήκει στους σοσιαλιστές της Ευρώπης, ότι είναι κινήσεις διαμαρτυρίας και ότι αυτό χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια την παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο, χωρίς και πάλι να υπάρχει συμμετοχή στην παραγωγή πολιτικής. Συμμετέχουν μόνο όταν πρόκειται για ψήφισμα εναντίον της χώρας, το οποίο θα τής κάνει ζημία και για να ψηφίσουν κάποιες πολιτικές που θα δυσκολεύουν τους αγρότες μας στα πλαίσια μιας ιδεοληπτικής προσέγγισης του κόσμου.
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Οι ακροδεξιοί σχηματισμοί μόνο ευρωσπεπτικιστικά θα λειτουργήσουν και στο τέλος θα αποδείξουν και την ανευθυνότητά τους, όπως συνέβη με τους ευρωσκεπτικιστές της Βρετανίας που αποχώρησαν από την Ευρώπη.
Δώρα Αυγέρη: Στο εσωτερικό μέτωπο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μόνη εναλλακτική στην νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Όσο για τη μεγάλη εικόνα, σε αυτό το σταυροδρόμι που βρίσκεται η Ευρώπη, όπως προανέφερα, είναι σαφές ότι άλλο μέλλον επιδιώκουν οι νεοφιλελεύθεροι και οι δυνάμεις της Δεξιάς και Ακροδεξιάς και άλλο μέλλον θέλουμε εμείς οι προοδευτικοί πολίτες. Οι συστημικές δυνάμεις βλέπουν την Ευρώπη μέσα από την εμβάθυνση και την ενίσχυση των αγορών. Εμείς πάλι θέλουμε μία ισχυρή Ευρώπη, στην κατεύθυνση της ενοποίησης, αλλά κοινωνικά δίκαιη, που θα έχει στο επίκεντρο τους πολίτες της και τις ανάγκες τους και όχι τις απρόσωπες αγορές. Μία Ευρώπη που θα έχει στο επίκεντρο την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, κατά τρόπο όμως που το κόστος της ενεργειακής μετάβασης θα πληρώσουν οι πλούσιοι που ρυπαίνουν και όχι οι φτωχοί.
Δώρα Αυγέρη: Γιατί η ΝΔ είναι ταυτισμένη με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και με τις πολιτικές λιτότητας που έχουν φέρει την Ευρώπη στην κρίση που βρίσκεται σήμερα. Μην ξεχνάτε το «Γερούν γερά και το βάστα Σόιμπλε», όταν εμείς δίναμε έναν άνισο πόλεμο για να παραμείνουμε στην ΕΕ με την κοινωνία όρθια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέντε χρόνια τώρα δεν τόλμησε να διαπραγματευθεί τους πιο αρνητικούς όρους του δημοσιονομικού πλεονάσματος. Ήθελε, δεν ξέρω αν θέλει ακόμη, να καθιερώσει δια Συντάγματος τα μηδενικά ελλείμματα, την αιώνια λιτότητα. Απέναντι στην φιλολαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ το επιχείρημα που επιστρατεύει ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι διακινδυνεύει την δημοσιονομική ορθοδοξία. Οι επιδόσεις της σε όλους τους τομείς είναι αρνητικές. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η χειρότερη της Μεταπολίτευσης, καταστρέφει την χώρα.
Δώρα Αυγέρη: Δύο κόμματα που προήλθαν από διασπάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, παλαιότερα και πρόσφατα και συμβάλλουν στον κατακερματισμό της Αριστεράς. Στρέφονται περισσότερο ή έστω εξίσου κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση θέλοντας και μη, για να μην κάνω δίκη προθέσεων, ενισχύουν την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Πολύ τρέξιμο. Λίγος ύπνος. Γενικά ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι.
Με τη νέα οικογένεια: τη γυναίκα του Κάτια Μπουζά και την κόρη του Αννυ στα βαφτίσια της μικρής Λυδίας
Δώρα Αυγέρη: Γύρισα όλη την Ελλάδα από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο και έφθασα μέχρι τα ελληνικά χωριά στην Βόρεια Ήπειρο. Για έναν πολιτικό οι εκλογές είναι κάτι σαν το Πάσχα για τους ιερωμένους. Είναι αναζωογονητική η επαφή με τους ανθρώπους του λαού, είναι συγκινητικό όταν σε εμπιστεύονται και σε κάνουν κοινωνό των σκέψεων, των απόψεων, των ελπίδων τους.
Με τον άντρα της Αλέξανδρο Κάντερ-Μπαξ, με τον οποίο γνωρίστηκαν το 1996 και παντρεύτηκαν το 2000 (εδώ σε φωτογραφία το 2019)
Με την Άννα Καλουτά σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις που έδωσε η αείμνηστη ηθοποιός στην εκπομπή «Μαύρο Άσπρο»
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Συνέβη στον Έβρο, όταν έκανα την περιοδεία μου. Με πλησίασε κάποιος πολίτης και μου πρόσφερε ένα μπουκάλι τσίπουρο. «Σας το δίνω γιατί δε θα σας ψηφίσω», μου λέει. «Γιατί;» τον ρωτάω. «Γιατί είμαι ΠΑΣΟΚ», μου λέει. Και εγώ του απαντώ: «Και το δικό μας ψηφοδέλτιο έχει πολλούς Πασόκους. Μπορείς άνετα να μας ψηφίσεις», του είπα. Δεν ξέρω αν τον έπεισα (χαμογελάει).
Δώρα Αυγέρη: Η Ανάσταση στα χωριά στην Βόρειο Ήπειρο με τους απλούς ανθρώπους της ελληνικής ομογένειας. Η αίσθηση που έχουν ότι η κυβέρνηση τους έχει εγκαταλείψει.
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Η θάλασσα. Γιατί κολυμπώ από τον Απρίλιο. Και φέτος αυτό μου έλλειψε.
Δώρα Αυγέρη: Όχι πολλά, γιατί η πολιτική για μένα είναι προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και τρόπος ζωής, δεν είναι δουλειά και πολύ περισσότερο καταναγκασμός. Ωστόσο μου έλλειψαν κάποιες χαλαρές στιγμές με την οικογένειά μου, μου έλλειψαν οι συζητήσεις με τους φίλους μου που τους έχω παραμελήσει. Μου έλλειψε όμως και το διάβασμα, έχω κρατήσει έναν κατάλογο βιβλίων, με τον οποίο θα ανταμείψω τον εαυτό μου μετά την εκλογή μου. Και ο κινηματογράφος. Βγήκαν καλές ταινίες που δεν μπόρεσα να τις δω, θα τις απολαύσω στα θερινά σινεμά.
Σε έναν νέο ψηφοφόρο που αμφιταλαντεύεται για το αν θα ψηφίσει την ερχόμενη Κυριακή τι θα λέγατε;
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Ότι η συμμετοχή είναι βασικό συστατικό της δημοκρατίας. Και ότι η Ευρώπη μας χρειάζεται όλους μας.
Δώρα Αυγέρη: Ότι η συμμετοχή στα κοινά και η κορυφαία εκδήλωση της με την ψήφο, είναι καθήκον και δικαίωμα μαζί. Οπότε αυτό που που θα του έλεγα είναι: μην εκχωρείς σε κανέναν το δικαίωμά σου να συμμετάσχεις σε ένα καλύτερο αύριο.
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Ο πλέον σύγχρονος αποτελεσματικός και διαδραστικός πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός της χώρας. Που πάντως το…τερμάτισε με το δύσκολο και ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο που έφτιαξε (χαμογελάει).
Δώρα Αυγέρη: Και σε λιγότερες από 10 λέξεις: ο χειρότερος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης.
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Σιγά μην πω δέκα λέξεις για τον Κασσελάκη (χαμογελάει).
Δώρα Αυγέρη: Έχει όραμα για τον τόπο, θα νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Οφείλουμε να συνεργαστούμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Προσωπικά ως άνθρωπος μπορώ και επιδιώκω συνεργασίες. Θυμίζω ότι αυτή τη στιγμή στο προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, όπου είμαι πρόεδρος, εκπροσωπούνται και συνάδελφοι που ανήκαν στον πάλαι ποτέ ΣΥΡΙΖΑ -και λέω πρώην γιατί δεν άντεξαν με την αλλαγή στην ηγεσία του- αλλά και άνθρωποι που προέρχονται από την παράταξη της ΠΑΣΠ. Άρα, εγώ προσωπικά μπορώ να συνεργαστώ. Όμως πάντοτε το ταγκό και γενικά η συνεργασία χρειάζεται δύο.
Δώρα Αυγέρη: Θεωρητικά σε πολλούς, δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις του κ. Εξαδάκτυλου. Θα είναι καλό για την πόλη να τον επιλέξουν οι ψηφοφόροι της Δεξιάς. Θα πρέπει όμως να απεγκλωβιστεί από την νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία που διακατέχει το κόμμα του. Δεν είναι το κέρδος το παν. Ούτε οι ιδιωτικοποιήσεις σε βάρος των κοινωνικών αγαθών. Μπορεί να συμφωνήσει μαζί μας να τελειώνουμε με «φαραωνικά» έργα όπως το Fly Over που βραχυκυκλώνει την ζωή της πόλης και αποδείχθηκε ένα μεγάλο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο. Να συνεργαστεί ώστε να μην επανέλθει η ιδιωτικοποίηση του νερού που θέλει πάντα το κόμμα του. Ή να γίνει η ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ ώστε να δοθεί ένας χώρος πράσινου και πολιτισμού στους πολίτες και όχι ένα ακόμη «φαραωνικό» έργο με πολύ τσιμέντο προορισμένο για Real Estate.
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Επιτρέπεται να κάνουμε και λίγο πλάκα;
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Χρειάζεται τον Θανασάκη στις Βρυξέλες (χαμογελάει).
Δώρα Αυγέρη: Χρειάζεται διεκδίκηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και έργα σχεδιασμένα στα μέτρα και στις ανάγκες των πολιτών. Να γίνει μία πόλη φιλική για τους ανθρώπους της και πόλος έλξης επενδύσεων που να αναδείξουν το ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει.
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Θα είμαι πολύ ειλικρινής. Εγώ την συνυποψήφιά μου την γνώρισα ως δημοσιογράφο. Είχαμε μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν και την παρακολουθούσα στενά ως δημοσιογράφο. Πιστεύω ότι αν συνέχιζε να έχει την επαγγελματική της ιδιότητα θα ήταν καλύτερη και πιο αυθεντική ως πολιτικός. Και με βάση αυτό θα ήθελα να πως το εξής: Εγώ που συνεχίζω και εργάζομαι κατά την προεκλογική περίοδο, θα συνεχίσω να εργάζομαι και μετά. Για να αποφύγω να αλλάξω την οπτική μου σε ότι αφορά στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Άρα, ελπίζω στις Βρυξέλες να συναντήσω τη δημοσιογράφο Δώρα Αυγέρη.
Δώρα Αυγέρη: Τον κ. Εξαδάκτυλο τον έχω γνωρίσει σαν γιατρό και επιστήμονα. Όχι ακόμη σαν πολιτικό. Στην πανδημία ο ρόλος του ήταν αμφιλεγόμενος, αν και ήταν πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου δεν κράτησε αποστάσεις αλλά ταυτίστηκε με την κυβέρνηση. Θα ήθελα να ξέρω εάν είναι υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας που αποδομεί συστηματικά η κυβέρνηση της ΝΔ ή υπέρ της ιδιωτικοποίησης. Του εύχομαι πάντως ειλικρινά να έχει απαντήσεις και καλή πορεία, με γνώμονα πάντα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι τα κέρδη των πολυεθνικών.
2004, στα γυρίσματα της εκπομπής «Αρχείο»
Στο στούντιο της ΕΡΤ-3
Θανάσης Εξαδάκτυλος: Η ευρωκάλπη δεν είναι για να στείλουμε μήνυμα. Είναι για να στείλουμε 21 ανθρώπους να εργαστούν για την πατρίδα μας τα επόμενα πέντε χρόνια. Και είναι περίπλοκη η λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου. Αν πρόκειται να ψηφίσουν ΝΔ να το πράξουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Για όλους του υπόλοιπους είναι μια καλή ευκαιρία να πάνε για μπάνιο…(γελάει).
Δώρα Αυγέρη: Να πάνε στην κάλπη για να ψηφίσουν. Είναι καθήκον δημοκρατίας. Και δεν το λέω εγώ. Κοιτάξτε ποιο το λέει στο βίντεο: η 100χρονη ανιψιά του Γιάννη Ζέβγου. Γιατί αξίζουμε μία καλύτερη Ελλάδα, μία καλύτερη πόλη, μία καλύτερη ζωή.
ΣΧΟΛΙΑ