ΠΡΩΙΝΟΣ ΚΑΦΕΣ

Πρωινός Καφές με τη Μαρία Συρεγγέλα (βίντεο)

Τον απολαύσαμε με τη Γραμματέα της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα (την πρώτη γυναίκα γραμματέα του κόμματος) στην πλατεία Αριστοτέλους το διήμερο των εγκαινίων της ΔΕΘ

 14/09/2024 08:00

Νίκος Οικονόμου

Πολιτικός ο σημερινός πρωινός καφές. Τον απολαύσαμε με τη Γραμματέα της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα (την πρώτη γυναίκα γραμματέα του κόμματος) στην πλατεία Αριστοτέλους το διήμερο των εγκαινίων της ΔΕΘ. Θυμήθηκε τα παιδικά της χρόνια στην Κυψέλη και τις συμβουλές που τις έδωσαν τόσο ο πατέρας της όσο και η μητέρα της να είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη και την πρώτη εικόνα που είχε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αποκαλεί τον εαυτό της ερωτική μετανάστρια στον δυτικό τομέα της Αθήνας, από όπου κατάγεται ο σύζυγός της και όπου η ίδια εκλέγεται, ενώ ως μότο ζωής αναφέρει ότι «πάντα θα πρέπει να προσπαθείς και να μην εγκαταλείπεις» και ότι «η ζωή έχει σκαμπανεβάσματα».

Όσο για το μαγικό ραβδί απαντά ότι αν το είχε θα ήθελε «να υπάρχουν περισσότερες γυναίκες που να ασχολούνται και με τη ΝΔ, αλλά και γενικότερα με τα κοινά και την πολιτική».

syreggela-proinos-kafes-1.JPG


Υπάρχει πρωινός καφές στη ζωή μιας Γραμματέα της ΝΔ και μιας μητέρας με δύο παιδιά στο σπίτι;

Προσπαθώ να υπάρχει. Βέβαια είναι πάρα πολύ γρήγορος ο πρώτος καφές στο σπίτι. Με το σύζυγο και με δύο έφηβους γιους, από τους οποίους ο ένας θα πάει πρώτη και ο άλλος τρίτη Λυκείου. Σε κάθε περίπτωση είμαστε στο τρέξιμο τις πρώτες πρωινές ώρες.

Εγερτήριο;

7 με 7 παρά.

Τι είδους καφέ προτιμάτε;

Φρέντο καπουτσίνο και μάλιστα έχω έναν καφέ για όλη την ημέρα, για να αποφύγω τον δεύτερο και τον τρίτο (γελάει).

Στο κόμμα μετά;

Υπάρχει πρωινός καφές μερικές φορές και στο Μαξίμου και στο κόμμα αμέσως μετά. Είναι ένας δεκατιανός καφές, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, δηλαδή στο ενδιάμεσο, γιατί έχει περάσει ο πρωινός καφές. Και πίνεται με τους συνεργάτες μου.

syreggela-proinos-kafes-6.JPG

Είναι πιο πολύ προετοιμασία της ημέρας;

Προετοιμασία της ημέρας και κάθε Παρασκευή έχουμε την προετοιμασία της επόμενης εβδομάδας, αλλά και ταυτόχρονα για να δούμε τι έχει γίνει από αυτά που έχουμε συζητήσει.

Γίνεται και ένα brain storming;

Πάντα γίνεται αυτό. Και με τους συνεργάτες μου, αλλά όχι μόνο με αυτούς. Κάνουμε και το Διαγραμματειακό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ώστε και με τους άλλους Γραμματείς που έχουν αναλάβει τους άλλους τομείς να βλέπουμε τι γίνεται.

Ο πρωθυπουργός απ’ όσο ξέρω προτιμά εσπρέσο

Εσπρεσάκι.

syreggela-proinos-kafes-4.JPG

Εμείς εδώ είμαστε στην πλατεία Αριστοτέλους και μόλις έχει τελειώσει το πρώτο Σαββατοκύριακο της Έκθεσης. Πως σας φαίνεται εδώ το περιβάλλον;

Πάντα αυτό λέει η συντριπτική πλειοψηφία των Αθηναίων: ότι η Θεσσαλονίκη είναι μαγευτική. Πέρα από αυτό όμως εγώ έχω συνδυάσει τη Θεσσαλονίκη και με τα φοιτητικά μου χρόνια, όταν ανεβαίναμε πολλές φορές εδώ ως μέλη της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ.

Στην Αθήνα όμως σπουδάσατε.

Ναι, στην Αθήνα. Στο Καποδιστριακό είναι το πρώτο πτυχίο και το δεύτερο που ήταν το μεταπτυχιακό μου ήταν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Άρα, οι επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη ήταν συχνά κομματικής υφής.

Ναι, συχνά ανεβαίναμε στη ΔΕΘ ως μέλη της νεολαίας της ΝΔ, εγώ ως μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ και ως Αντιπρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

syreggela-proinos-kafes-2.JPG


Πίνουμε καφέ λίγο μετά τη Συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Πως είδατε την παρουσία του εδώ;

Καταρχάς, δεν ήταν μόνο η παρουσία του εδώ το διήμερο. Είχαμε ανέβει και πριν από 10 μέρες στη Θεσσαλονίκη ώστε να μη θεωρηθεί ότι ερχόμαστε απλώς για τη ΔΕΘ και μετά φεύγουμε. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε μια πάρα πολύ μεγάλη συνάντηση με όλους τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς και τους αυτοδιοικητικούς. Πρώτα πρώτα για να τους ακούσει και ταυτόχρονα για να παρουσιάσει μια ψηφιακή πλατφόρμα με όλα τα περιφερειακά έργα, που είναι κάτι πολύ σημαντικό. Για να βλέπει ο κόσμος πού βρίσκεται κάθε έργο, αν είναι στο στάδιο της υλοποίησης ή του διαγωνισμού και για κάθε περιφέρεια. Είναι αυτό που λέμε η διπλή σύγκλιση. Και η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα να μην έχουμε περιφέρειες που άλλες να είναι πιο φτωχές και άλλες πιο πλούσιες.

Γεννηθήκατε τα Χριστούγεννα του 1975 στην Αθήνα. Σε ποια περιοχή;

Στην κυψέλη. Μεγάλωσα κοντά στη Φωκίωνος Νέγρη. Κυψέλη μεγάλωσα και Κυψέλη πήγα σχολεία. Τώρα πώς βρέθηκα στα δυτικά, όπου και εκλέγομαι; Βρέθηκα λόγω συζύγου. Είμαι κατά κάποιο τρόπο ερωτική μετανάστρια στον δυτικό τομέα της Αθήνας (χαμογελάει). Με το σύζυγο είμαστε μαζί από τα χρόνια της νεολαίας, από το 97 δηλαδή και από τότε που παντρευτήκαμε μένουμε δυτικά.

syreggela-proinos-kafes-goneis.jpeg

Μαζί με τους γονείς της ως πιτσιρίκι

Οι γονείς;

Η καταγωγή και των δύο είναι από κορινθία. Ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου ήταν από το Φενεό, ορεινή Κορινθία. Η μητέρα μου από ένα χωριό κοντά στο Βραχάτι.

Πόσο σάς επηρέασαν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα σας;

Η μητέρα μου μού πέρασε στη ζωή μου ότι πρέπει να είμαι αυτόνομη και ανεξάρτητη όποιον και να παντρευτώ στη ζωή μου. Να έχω τη δική μου δουλειά, να έχω το δικό μου πορτοφόλι. Στην οικογένεια ήμασταν δύο κορίτσια. Ο πατέρας μου -παρόλο του ότι είχε ασχοληθεί με τα ναυτιλιακά- μάς έλεγε και στις δύο το ίδιο: να είμαστε αυτόνομες ανεξάρτητες και να έχουμε τη δική μας δουλειά. Ο πατέρας μου δεν ασχολούνταν με την πολιτική, αλλά επειδή ήταν πολύ κοντά στη ΝΔ επηρεάστηκα από τους γονείς μου. Αλλά και όχι μόνο. Ήμουν πρόεδρος του 15μελούς, μετά στη ΜΑΚΙ, μετά στη ΔΑΠ, μετά ΟΝΝΕΔ και Εκτελεστικό Γραφείο. Ό,τι έχω κάνει το έχω κάνει βήμα βήμα, σκαλί σκαλί

syreggela-proinos-kafes-3.JPG

Στο σχολείο ήσασταν καλή μαθήτρια;

Ήμουν καλή μαθήτρια και κυρίως στα μαθήματα που μου άρεσαν πολύ.

Αυτά ήταν;

Μου άρεζαν πολύ τα Αρχαία και η Ιστορία. Αλλά νομίζω ότι παίζει πάντα ρόλο οι καθηγητές που έχουμε στο σχολείο. Εγώ είχα μια εμπνευσμένη καθηγήτρια στα Αρχαία που με έκανε να τα αγαπήσω, όπως και στην Ιστορία είχα μια καθηγήτρια που ήταν πραγματικά πάρα πολύ καλή.

Για αυτό σπουδάσατε στη συνέχεια Φιλοσοφική;

Ναι, γι αυτό. Εκείνα τα χρόνια -γιατί τότε είχαμε τις δέσμες- μπαίναμε μια λογική ότι ανάλογα με τα μαθήματα που ήμασταν πιο κοντά να επιλέξουμε την κατεύθυνση της συγκεκριμένης δέσμης. Παρόλα αυτά μετά -επειδή έκανα και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- είδα ότι ήμουν αρκετά καλή όχι μόνο στα θεωρητικά μαθήματα, αλλά και στα μαθηματικά, ενώ μου άρεσε πολύ και η λογιστική. Οπότε θεωρώ ότι σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας μπορούμε να αλλάζουμε κατεύθυνση και ότι τίποτα δεν είναι σταθερό.

syreggela-proinos-kafes-5.JPG

Εκείνα τα χρόνια είχαμε μια πολιτικοποίηση, όχι τόσο έντονη όσο τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, αλλά αρκετά μεγάλη. Σήμερα που τα βλέπετε από κάποια απόσταση όλα αυτά θεωρείτε ότι αυτή η έντονη πολιτικοποίηση τελικά βοήθησε ή υπήρχαν και υπερβολές;

Πάντα υπάρχουν κάποιες υπερβολές. Το θέμα είναι εσύ πώς το αντιμετωπίζεις ως χαρακτήρας και ως άνθρωπος. Εγώ θεωρώ ότι μέσα από τη νεολαία πήρα φοβερές εμπειρίες. Η ΝΔ είναι και ένα λαϊκό κόμμα, δεν είμαστε μια ελίτ όπως θέλουν πολλές φορές κάποιοι από την αντιπολίτευση να μας παρουσιάζουν και αυτό φαίνεται στη Βουλή, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν εκλεγεί δεν είναι πορφυρογέννητοι και πλούσιοι, αλλά άνθρωποι που προήλθαν από το χώρο της εργασίας. Εγώ πάλι πάντα προσπαθούσα ναι είμαι χαμηλών τόνων. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έπαιρνα το μικρόφωνο σε μια Γενική Συνέλευση για να μιλήσω ακόμα και σε δύσκολες εποχές.

syreggela-proinos-kafes-7.JPG

Μιλάμε για το 1995. Τότε η ΟΝΝΕΔ είναι πρώτη δύναμη;

Πάντα είναι πρώτη και εξακολουθεί να είναι πρώτη. Όπως και η ΝΔ που εδώ και 50 χρόνια έχει υψηλά ποσοστά. Γιατί ήμασταν -με όλα τα λάθη και τις παραλείψεις που μπορεί να έχουν γίνει- η παράταξη που έλεγε αλήθειες και που προσπαθούσε για το καλύτερο. Νομίζω ότι αυτό το έχει εκτιμήσει ο κόσμος.

Σάς προσέφερε και την αίσθηση ότι το εμείς είναι πιο πάνω από το εγώ;

Κάποιοι θεωρούν ότι η πολιτική πρέπει πρώτα να βγάζει μπροστά το εγώ και μετά το εμείς. Εγώ δεν είμαι έτσι και αυτό κάποιες φορές μου έχει στοιχίσει. Εγώ είμαι πιο πολύ υπέρ του εμείς. Έτσι είμαστε και στο γραφείο. Πάντα λειτουργούμε ως ομάδα, σαφώς υπάρχει κάποιος που ηγείται, αλλά πάντα λειτουργούμε ως ομάδα και αυτό είναι και το νέο μάνατζμεντ και το οποίο ήταν στο επίκεντρο του μεταπτυχιακού που έκανα. Ότι θα πρέπει να ακούς όλους και όλα.

syreggela-proinos-kafes-kethea.jpeg

1996, από επίσκεψη με βουλευτές στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων


Έχετε αποκτήσει μια μεγάλη κομματική εμπειρία: Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ ως υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, αντιπρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος του YEPP και εκπρόσωπός του στο Western Balkan Democracy Initiative και στο Southeastern European Forum, υποψήφια ευρωβουλευτής ως η πιο νεαρή στην ευρωλίστα το 2004, πρώτη σε σταυρούς στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ το 2007. Όλα αυτά τελικά τι σας πρόσφεραν;

Μεγάλη εμπειρία ως προς το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεσαι. Επειδή έχω περάσει και περιόδους που δεν ήμουνα στην πρώτη γραμμή του κόμματος, αλλά ήμουν πιο πίσω, ειδικά την περίοδο που είχα γεννήσει και έκανα οικογένεια και δεν είχα το χρόνο να ασχοληθώ με τα κοινά όπως στο παρελθόν, όλα αυτά μού έχουν δώσει τη φιλοσοφία ότι είσαι μια ψηλά μια χαμηλά, ότι η ζωή έχει σκαμπανεβάσματα, αλλά στο τέλος αν πραγματικά αξίζεις θα έχεις την πορεία που πρέπει.

Αυτό είναι και ένα μότο ζωής;

Ναι, είναι ένα μότο ζωής το οποίο μού το έχει πει και ο πατέρας μου. Ότι πάντα θα πρέπει να προσπαθείς και να μην εγκαταλείπεις, ότι η ζωή έχει σκαμπανεβάσματα και ότι όταν το βράδυ θα πέφτεις να κοιμηθείς να κοιμάσαι με το κεφάλι ήσυχο χωρίς να θεωρείς ότι έχεις κάνει κάτι που δεν πρέπει και ότι αν αξίζεις και προσπαθείς στο τέλος θα δικαιωθείς

Θα λέγατε σήμερα σε ένα νέο παιδί να ασχοληθεί με τα συνδικαλισμό και την πολιτική;

Ναι, θα έλεγα στα παιδιά μου να ασχοληθούν με την πολιτική. Να σας πω λίγο κάτι: πάντα οι άνθρωποι έβλεπαν εμάς τους πολιτικούς με κάποια επιφύλαξη. Κάποιες φορές ίσως και όχι λανθασμένα, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να ασχολούμαστε με τα κοινά. Αν όχι με μια πολιτική παράταξη, με έναν φορέα της γειτονιάς μας ή έναν φορέα της κοινωνίας των πολιτών γενικότερα.

syreggela-proinos-kafes-ee.jpeg

2020, σε συνεδρίαση Γυναικών του ΕΛΚ σε συνεδρίαση στις Βρυξέλες


Αν σας ρωτούσα τι πρέπει να αλλάξει σήμερα στην πολιτική γενικά τι θα λέγατε;

Με ενοχλεί πολύ το ψέμα, με ενοχλεί πολύ η θεωρία και όχι πράξη. Βέβαια ο κόσμος αυτό έχει αρχίσει και το αντιλαμβάνεται και θεωρώ ότι προτιμά πια πολιτικούς που κάνουν πράγματα και όχι μόνο τα λένε ωραία. Νομίζω ότι -αν μου επιτρέπετε να πω- ότι και η δική μου εκλογή αυτό έδειξε: ότι οι πολίτες δεν προτιμούν πολιτικούς που τα λένε πολύ όμορφα και λένε πράγματα που θέλει να ακούσει ο κόσμος. Θεωρώ ότι η πολιτική πρέπει να έχει και διδακτικό χαρακτήρα με την καλή έννοια. Δηλαδή όχι κουνώντας το δάκτυλο, αλλά να εξηγήσεις κάθε αλλαγή που θέλεις να έρθει και να εξηγήσεις τον λόγο.

syreggela-proinos-kafes-me-mitsotaki-tzitzikostas.jpeg

Σε περιοδεία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πίσω διακρίνεται ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας

Η πρώην εικόνα που είχατε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ποια είναι;

Πραγματικά καταπληκτική. Και δεν το λέω απλά για να το πω. Πρώτη φορά τον γνώρισα το 2004 όταν κατέβαινα για πρώτη φορά υποψήφια με τη ΝΔ. Η συνεργασία μας ξεκίνησε το 2016. Τότε ήμουν επικεφαλής της παλιάς Γραμματείας γυναικών και βρεθήκαμε από κοντά. Μού άρεσε πάρα πολύ γιατί μού ζήτησε το στρατηγικό σχέδιο και το πώς βλέπω εγώ την εξέλιξη της Γραμματείας γυναικών. Αυτό ήταν πάρα πολύ σημαντικό γιατί δεν ήταν απλά για να κρατήσουμε τις ισορροπίες βάζοντας τη Συρεγγέλα εκεί. Αλλά για να δούμε αν βάλουμε τη Συρεγγέλα εκεί τι έχει να κάνει και τι μπορεί να κάνει και τι σκέφτεται να κάνει στον τομέα αυτό.

Και το δεύτερο που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν όταν με ρώτησε πόσες ώρες μπορώ να ασχοληθώ με το κόμμα. Σας θυμίζω ότι τότε η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση και η ενασχόληση με το κόμμα ήταν καθαρά εθελοντική. Του είπα ότι μπορώ να ασχολούμαι αρκετές ώρες, αλλά έχω ένα θέμα. Επειδή τότε τα παιδιά μου ήταν μικρά ήθελα το μεσημέρι να έχω τη δυνατότητα να μπορώ να πηγαίνω να τα παίρνω από το σχολείο και να πηγαίνουμε στο σπίτι και να έχουμε τη δυνατότητα να διαβάζουν και να τρώνε μαζί και αμέσως μετά να επανέρχομαι στη ΝΔ.

Τότε μού απάντησε ότι αυτό είναι δεδομένο και ότι τον ίδιο τον νοιάζει η δουλειά και αν βγαίνει η δουλειά. Δεν τον νοιάζει πόσες ώρες ακριβώς εγώ θα μπορέσω να ανταποκριθώ. Αυτό είναι κάτι που το περάσαμε μετά, με το νόμο 4808 που ψηφίσαμε. Έναν νόμο για την προστασία της εργασίας, όπου δίναμε τη δυνατότητα εναρμόνισης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής στην πράξη. Όχι μόνο για τις μαμάδες αλλά και για τους μπαμπάδες.

syreggela-proinos-kafes-deth-vellideio.jpg

Στη φετινή ΔΕΘ και στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης


Μια και είμαστε σε αυτό το θέμα της οικογενειακής πολιτικής: τι θεωρείτε ότι είναι πολύ επείγον και ότι πρέπει να γίνει άμεσα;

Αυτά που ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικά. Το κομμάτι της στεγαστικής πολιτικής είναι κάτι που απασχολεί όλα τα νέα ζευγάρια και όχι μόνο. Το θέμα του δημογραφικού γενικότερα είναι κάτι για το οποίο εμείς ως ΝΔ έχουμε κάνει αρκετά πράγματα. Όλα αυτά όμως έχουν μια προοπτική που θα φανούν ως αποτέλεσμα την επόμενη δεκαετία. Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει εργασία. Αυτό θέλουν περισσότερο τα νέα ζευγάρια, να έχουν μια αξιοπρεπή εργασία για να μπορούν να βγάζουν τα προς το ζην, να έχουν αυτό που λέμε τη στεγαστική πολιτική. Να ξέρουν και η μάνα και ο πατέρας που ξεκινούν να δημιουργούν οικογένεια πως όταν θα επιστρέψουν στη δουλειά τους -γιατί πλέον έχουμε και άδεια πατρότητας πέραν από την άδεια μητρότητας - ότι το παιδί τους θα μπορέσει να πάει σε έναν βρεφονηπιακό σταθμό, θα υπάρχουν παιδικοί σταθμοί και άρα θα υπάρχουν κοινωνικές υπηρεσίες. Όλα αυτά είναι πιο σημαντικά από το να ακούμε μόνο για επιδόματα. Σαφώς και αυτά είναι σημαντικά, αλλά τα πιο σημαντικά είναι ένα νέο ζευγάρι να αισθάνεται ασφάλεια στην καθημερινότητά του ώστε να μπορεί με ασφάλεια να προχωρήσει στη δημιουργία οικογένειας.

syreggela-proinos-kafes-vouli.jpeg

Σε ομιλία στη Βουλή ως βουλευτής, κάτι -που όπως λέει και η ίδια- με το οποίο ήθελε να ασχοληθεί από τα χρόνια της νεολαίας

Είχατε νέες σημαντικές εμπειρίες το τελευταίο διάστημα. Πρώτον η εκλογή στη βουλή.

Η εκλογή στη βουλή ήταν πραγματικά κάτι που το ήθελα από τα χρόνια της νεολαίας. Τη δυνατότητα όμως αυτή μου την έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την υποψηφιότητά μου στο δυτικό τομέα, όπου -όπως σας είπα- είχε γεννηθεί και έχει μεγαλώσει ο άντρας μου στο Περιστέρι.

Μια περιοχή λαϊκή που ήταν για πολλά χρόνια δύσκολη για τη ΝΔ.

Είναι όμως μια περιοχή που έχει πολλές προοπτικές. Και είδαμε ότι και εκεί αλλάζουν τα πράγματα.

Το να είναι κανείς γυναίκα και Γραμματέας της ΝΔ είναι εύκολη υπόθεση; Ήσασταν η πρώτη γραμματέας. Είχε δυσκολίες;

Και δυσκολίες υπάρχουν και προβλήματα υπάρχουν, αλλά τίποτα στη ζωή δεν είναι εύκολο. Όποια θέση ευθύνης και αν έχεις δεν είναι εύκολη η διαχείριση της καθημερινότητας.

syreggela-proinos-kafes-periodeia-yfypoyrgos.jpeg

Σε περιοδεία ως υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Έχετε συνεργαστεί και με ευρωπαϊκά κόμματα. Τι ζηλεύετε από αυτά;

Σίγουρα παίρνεις καλές πρακτικές. Νομίζω όμως ότι τα τελευταία χρόνια δίνουμε και καλές πρακτικές.

Όπως;

Όταν περάσαμε το νόμο για την προστασία της εργασίας που είχε μέσα ένα πολύ μεγάλο κομμάτι που αφορούσε και το θέμα της παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας, αλλά και τις άδειες πατρότητας και μητρότητας, όλα αυτά τα παρουσίασα ως Αντιπρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Οπότε δώσαμε τεχνογνωσία και σε άλλες χώρες για το πώς γίνονται όλα αυτά. Αλλά πέρα από αυτό νομίζω ότι η πλέον χώρα -και αυτό το έχει αναδείξει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης- δίνει προς τα έξω πράγματα και παραδείγματα.

Πάμε να κάνουμε ψηφιακό κράτος: το ψηφιακό κόμμα προχωρά;

Αυτό θα το δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Θα έχουμε διάφορα που θα γίνουν.

Υπάρχει μια εκτίμηση ότι η ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές κάπως δυσκολεύεται. Είναι λάθος εκτίμηση; Έχουν γίνει πράγματα, που δημιούργησαν αντιδράσεις. Πώς βλέπετε αυτόν το μετεκλογικό Γολγοθά;

Είναι μια ανηφόρα, αλλά πάντα τίποτα δεν θεωρούμε δεδομένο. Ο κόσμος και η στήριξη του κόσμου δε θεωρείται δεδομένη. Άλλωστε το έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον Ιούνιο του 23 ότι το πολιτικό κοντέρ γράφει πάλι από την αρχή. Αλλά θέλει διαρκή προσπάθεια για αυτό. Είδαμε τώρα όλα αυτά που είχαμε ανακοινώσει την προηγούμενη φορά και τι από αυτά έχει γίνει, γιατί και αυτό παίζει ρόλο και θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό. Ότι δηλαδή όταν ανακοινώνεις κάποια πράγματα αυτά να υλοποιούνται. Εμείς πάνω σε αυτό θα ξεκινήσουμε ως ΝΔ τις περιοδείες με διάφορα κλιμάκια, που θα αποτελούνται από γραμματείς βουλευτές, από στελέχη και προέδρους ΔΕΕΠ, να βγούμε προς τα έξω και να τα επικοινωνήσουμε.

syreggela-proinos-kafes-synedrio-nd.jpg

Από την ομιλία της στο τελευταίο συνέδριο της ΝΔ στο Ζάππειο

Εκσυγχρονιστική κούραση υπάρχει;

Πάντα υπάρχουν περίοδοι που μπορεί να είναι πιο δύσκολες. Εγώ δε θα έλεγα για τον εαυτό μου ότι είμαι κουρασμένη. Πάντα σε εμπνέει ένας άνθρωπος. Αν σε εμπνέει αυτός που έχουμε μπροστά νομίζω ότι δεν δίνουμε σημασία στην κούραση

Το ότι δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση είναι κάτι αρνητικό αυτή τη στιγμή;

Δε θεωρώ σίγουρο ότι είναι θετικό. Ο μεγαλύτερος αντίπαλος της ΝΔ είναι η καθημερινότητα και τα προβλήματα του κόσμου. Αυτό προσπαθούμε και ως κυβέρνηση και ως κόμμα, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Γιατί όποιος μπορεί να πει ότι θα τα επιλύσει άμεσα και ότι δεν θα υπάρχουν πλέον προβλήματα νομίζω ότι αντιλαμβάνεται ο κόσμος ότι λέει ψέματα.

Η Θεσσαλονίκη αλλάζει;

Η Θεσσαλονίκη σαφώς αλλάζει. Έρχεται το μέτρο επιτέλους. Γνωρίζουμε ότι είναι κάτι που το έχουν ακούσει οι Θεσσαλονικείς πάρα πολλές φορές. Αλλά ναι, 30 Νοεμβρίου θα είναι ημέρα που θα είναι πραγματικά μια γιορτή για την πόλη. Το Flyover αντιλαμβάνομαι ότι έχει δημιουργήσει κάποια θέματα σε ό,τι αφορά στην κίνηση, αλλά θα είναι ένα έργο που θα δώσει μια μεγάλη πνοή όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά σε όλη τη Μακεδονία. Τα νοσοκομεία που ετοιμάζονται τα καινούρια λεωφορεία-νομίζω ότι επιλύονται πολλά θέματα.

Ξέρω ότι δεν σχολιάζετε τις εξελίξεις σε άλλα κόμματα, αλλά θα ήθελα μια εκτίμηση για τον ΣΥΡΙΖΑ όπου βλέπουμε ότι υπάρχουν συνεχείς αναταράξεις.

Είναι μια πάγια θέση μας να μη σχολιάζουμε τα εσωτερικά των άλλων κομμάτων. Αυτό που μάς ενδιαφέρει είναι τι κάνουμε εμείς και όχι τι γίνεται στους απέναντι.

syreggela-proinos-kafes-syzygos.jpeg

Με τον σύζυγό της, με τον οποίο είναι μαζί από το 1997

syreggela-proinos-kafes-gamos.jpeg

Στην εκκλησία, με το σύζυγό της Φώτη Κυριακόπουλο, λίγο πριν το μεγάλο ΝΑΙ

Πάμε στην ιδιώτη Μαρία Συρεγγέλα: Παντρεμένη με τον πολιτικό μηχανικό Φώτη Κυριακόπουλο.

Δουλεύει σε ιδιωτική εταιρεία και ήταν παλιά ελεύθερος επαγγελματίας στο Περιστέρι. Και έχουμε δύο παιδιά, τον Βασίλη και τον Κωνσταντίνο.

Τους βλέπετε καθόλου;

Ε, ναι εντάξει. Πάντα βρίσκουμε χρόνο και προσπαθώ ο χρόνος αυτός να είναι ποιοτικός. Βέβαια τώρα είναι σε μια ηλικία που δεν θέλουν και πολύ να βλέπουν εμένα, αλλά ενδεχομένως άλλες κοπέλες (γελάει).

Επίβλεψη στο διάβασμα υπάρχει;

Γίνεται προσπάθεια επίβλεψης και από μένα και από το σύζυγο. Και το καλό είναι ότι τα χωρίζουμε. Εγώ βλέπω λίγο τα θεωρητικά, ο σύζυγος τα θετικά. Ό,τι μπορούμε για να είμαστε κοντά.

syreggela-proinos-kafes-paidia.jpeg

Με τα παιδιά της, τον Βασίλη και τον Κωνσταντίνο σε μικρότερη ηλικία

Χρόνος για χαλάρωση υπάρχει;

Προσπαθώ το Σαββατοκύριακο και κυρίως την Κυριακή.

Με τι τρόπο;

Μου αρέσει να βγαίνω με καλούς φίλους, με το σύζυγο, με τα παιδιά αν θέλουν να έρθουν μαζί μας, γιατί οι έφηβοι δεν είναι και πολύ φαν να περνούν τον ελεύθερο χρόνο μαζί μας, αλλά θέλουν τους φίλους τους. Βέβαια διακοπές κάνουμε μαζί όλη η οικογένεια και έτσι έγινε και φέτος. Προσπαθούμε να ξεκλέβουμε χρόνο -γιατί ο σύζυγος δουλεύει αρκετές ώρες- κάποιες στιγμές προκειμένου να μπορούμε να μιλήσουμε.

Μουσική τι ακούτε; Ελληνικά ή ξένα;

Είναι αλήθεια ότι ακούω τα πάντα. Ανάλογα με την ώρα.

Coldplay ακούτε; Είπα σήμερα στον πρωθυπουργό μήπως τους φέρουμε για τη γιορτή του μετρό.

Α μακάρι. Γιατί οι Coldplay αγάπησαν την Ελλάδα. Γιατί όχι, why not. Εγώ βέβαια είμαι της ροκ μουσικής και τα αγαπημένα μου συγκροτήματα για τη γενιά μου ήταν οι Skorpions, ήταν οι Led Yepplein ήταν οι Iron Maiden . Δεν θα πω Twisted Sisters. Θυμάμαι μια συναυλία που είχα πάει τη μητέρα μου με τον Alice Cooper και είχε πάθει πανικό. Τώρα το αντίστροφο το παθαίνω εγώ με τους γιους μου (γελάει).

Τι ακούνε;

Τα πάντα, αλλά δεν είναι τόσο πολύ από ροκάδες.

Η τελευταία ερώτηση είναι για το μαγικό ραβδί; Αν το είχατε τι θα αλλάζατε στη ΝΔ;

Αν είχα ένα μαγικό ραβδί θα ήθελα να υπάρχουν περισσότερες γυναίκες που να ασχολούνται και με τη ΝΔ, αλλά σαφώς και γενικότερα με τα κοινά και την πολιτική. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Νομίζω ότι χρειάζεται να έχουμε περισσότερες γυναίκες σε όλους τους τομείς.

Πολιτικός ο σημερινός πρωινός καφές. Τον απολαύσαμε με τη Γραμματέα της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα (την πρώτη γυναίκα γραμματέα του κόμματος) στην πλατεία Αριστοτέλους το διήμερο των εγκαινίων της ΔΕΘ. Θυμήθηκε τα παιδικά της χρόνια στην Κυψέλη και τις συμβουλές που τις έδωσαν τόσο ο πατέρας της όσο και η μητέρα της να είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη και την πρώτη εικόνα που είχε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αποκαλεί τον εαυτό της ερωτική μετανάστρια στον δυτικό τομέα της Αθήνας, από όπου κατάγεται ο σύζυγός της και όπου η ίδια εκλέγεται, ενώ ως μότο ζωής αναφέρει ότι «πάντα θα πρέπει να προσπαθείς και να μην εγκαταλείπεις» και ότι «η ζωή έχει σκαμπανεβάσματα».

Όσο για το μαγικό ραβδί απαντά ότι αν το είχε θα ήθελε «να υπάρχουν περισσότερες γυναίκες που να ασχολούνται και με τη ΝΔ, αλλά και γενικότερα με τα κοινά και την πολιτική».

syreggela-proinos-kafes-1.JPG


Υπάρχει πρωινός καφές στη ζωή μιας Γραμματέα της ΝΔ και μιας μητέρας με δύο παιδιά στο σπίτι;

Προσπαθώ να υπάρχει. Βέβαια είναι πάρα πολύ γρήγορος ο πρώτος καφές στο σπίτι. Με το σύζυγο και με δύο έφηβους γιους, από τους οποίους ο ένας θα πάει πρώτη και ο άλλος τρίτη Λυκείου. Σε κάθε περίπτωση είμαστε στο τρέξιμο τις πρώτες πρωινές ώρες.

Εγερτήριο;

7 με 7 παρά.

Τι είδους καφέ προτιμάτε;

Φρέντο καπουτσίνο και μάλιστα έχω έναν καφέ για όλη την ημέρα, για να αποφύγω τον δεύτερο και τον τρίτο (γελάει).

Στο κόμμα μετά;

Υπάρχει πρωινός καφές μερικές φορές και στο Μαξίμου και στο κόμμα αμέσως μετά. Είναι ένας δεκατιανός καφές, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, δηλαδή στο ενδιάμεσο, γιατί έχει περάσει ο πρωινός καφές. Και πίνεται με τους συνεργάτες μου.

syreggela-proinos-kafes-6.JPG

Είναι πιο πολύ προετοιμασία της ημέρας;

Προετοιμασία της ημέρας και κάθε Παρασκευή έχουμε την προετοιμασία της επόμενης εβδομάδας, αλλά και ταυτόχρονα για να δούμε τι έχει γίνει από αυτά που έχουμε συζητήσει.

Γίνεται και ένα brain storming;

Πάντα γίνεται αυτό. Και με τους συνεργάτες μου, αλλά όχι μόνο με αυτούς. Κάνουμε και το Διαγραμματειακό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ώστε και με τους άλλους Γραμματείς που έχουν αναλάβει τους άλλους τομείς να βλέπουμε τι γίνεται.

Ο πρωθυπουργός απ’ όσο ξέρω προτιμά εσπρέσο

Εσπρεσάκι.

syreggela-proinos-kafes-4.JPG

Εμείς εδώ είμαστε στην πλατεία Αριστοτέλους και μόλις έχει τελειώσει το πρώτο Σαββατοκύριακο της Έκθεσης. Πως σας φαίνεται εδώ το περιβάλλον;

Πάντα αυτό λέει η συντριπτική πλειοψηφία των Αθηναίων: ότι η Θεσσαλονίκη είναι μαγευτική. Πέρα από αυτό όμως εγώ έχω συνδυάσει τη Θεσσαλονίκη και με τα φοιτητικά μου χρόνια, όταν ανεβαίναμε πολλές φορές εδώ ως μέλη της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ.

Στην Αθήνα όμως σπουδάσατε.

Ναι, στην Αθήνα. Στο Καποδιστριακό είναι το πρώτο πτυχίο και το δεύτερο που ήταν το μεταπτυχιακό μου ήταν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Άρα, οι επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη ήταν συχνά κομματικής υφής.

Ναι, συχνά ανεβαίναμε στη ΔΕΘ ως μέλη της νεολαίας της ΝΔ, εγώ ως μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ και ως Αντιπρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

syreggela-proinos-kafes-2.JPG


Πίνουμε καφέ λίγο μετά τη Συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Πως είδατε την παρουσία του εδώ;

Καταρχάς, δεν ήταν μόνο η παρουσία του εδώ το διήμερο. Είχαμε ανέβει και πριν από 10 μέρες στη Θεσσαλονίκη ώστε να μη θεωρηθεί ότι ερχόμαστε απλώς για τη ΔΕΘ και μετά φεύγουμε. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε μια πάρα πολύ μεγάλη συνάντηση με όλους τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς και τους αυτοδιοικητικούς. Πρώτα πρώτα για να τους ακούσει και ταυτόχρονα για να παρουσιάσει μια ψηφιακή πλατφόρμα με όλα τα περιφερειακά έργα, που είναι κάτι πολύ σημαντικό. Για να βλέπει ο κόσμος πού βρίσκεται κάθε έργο, αν είναι στο στάδιο της υλοποίησης ή του διαγωνισμού και για κάθε περιφέρεια. Είναι αυτό που λέμε η διπλή σύγκλιση. Και η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα να μην έχουμε περιφέρειες που άλλες να είναι πιο φτωχές και άλλες πιο πλούσιες.

Γεννηθήκατε τα Χριστούγεννα του 1975 στην Αθήνα. Σε ποια περιοχή;

Στην κυψέλη. Μεγάλωσα κοντά στη Φωκίωνος Νέγρη. Κυψέλη μεγάλωσα και Κυψέλη πήγα σχολεία. Τώρα πώς βρέθηκα στα δυτικά, όπου και εκλέγομαι; Βρέθηκα λόγω συζύγου. Είμαι κατά κάποιο τρόπο ερωτική μετανάστρια στον δυτικό τομέα της Αθήνας (χαμογελάει). Με το σύζυγο είμαστε μαζί από τα χρόνια της νεολαίας, από το 97 δηλαδή και από τότε που παντρευτήκαμε μένουμε δυτικά.

syreggela-proinos-kafes-goneis.jpeg

Μαζί με τους γονείς της ως πιτσιρίκι

Οι γονείς;

Η καταγωγή και των δύο είναι από κορινθία. Ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου ήταν από το Φενεό, ορεινή Κορινθία. Η μητέρα μου από ένα χωριό κοντά στο Βραχάτι.

Πόσο σάς επηρέασαν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα σας;

Η μητέρα μου μού πέρασε στη ζωή μου ότι πρέπει να είμαι αυτόνομη και ανεξάρτητη όποιον και να παντρευτώ στη ζωή μου. Να έχω τη δική μου δουλειά, να έχω το δικό μου πορτοφόλι. Στην οικογένεια ήμασταν δύο κορίτσια. Ο πατέρας μου -παρόλο του ότι είχε ασχοληθεί με τα ναυτιλιακά- μάς έλεγε και στις δύο το ίδιο: να είμαστε αυτόνομες ανεξάρτητες και να έχουμε τη δική μας δουλειά. Ο πατέρας μου δεν ασχολούνταν με την πολιτική, αλλά επειδή ήταν πολύ κοντά στη ΝΔ επηρεάστηκα από τους γονείς μου. Αλλά και όχι μόνο. Ήμουν πρόεδρος του 15μελούς, μετά στη ΜΑΚΙ, μετά στη ΔΑΠ, μετά ΟΝΝΕΔ και Εκτελεστικό Γραφείο. Ό,τι έχω κάνει το έχω κάνει βήμα βήμα, σκαλί σκαλί

syreggela-proinos-kafes-3.JPG

Στο σχολείο ήσασταν καλή μαθήτρια;

Ήμουν καλή μαθήτρια και κυρίως στα μαθήματα που μου άρεσαν πολύ.

Αυτά ήταν;

Μου άρεζαν πολύ τα Αρχαία και η Ιστορία. Αλλά νομίζω ότι παίζει πάντα ρόλο οι καθηγητές που έχουμε στο σχολείο. Εγώ είχα μια εμπνευσμένη καθηγήτρια στα Αρχαία που με έκανε να τα αγαπήσω, όπως και στην Ιστορία είχα μια καθηγήτρια που ήταν πραγματικά πάρα πολύ καλή.

Για αυτό σπουδάσατε στη συνέχεια Φιλοσοφική;

Ναι, γι αυτό. Εκείνα τα χρόνια -γιατί τότε είχαμε τις δέσμες- μπαίναμε μια λογική ότι ανάλογα με τα μαθήματα που ήμασταν πιο κοντά να επιλέξουμε την κατεύθυνση της συγκεκριμένης δέσμης. Παρόλα αυτά μετά -επειδή έκανα και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- είδα ότι ήμουν αρκετά καλή όχι μόνο στα θεωρητικά μαθήματα, αλλά και στα μαθηματικά, ενώ μου άρεσε πολύ και η λογιστική. Οπότε θεωρώ ότι σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας μπορούμε να αλλάζουμε κατεύθυνση και ότι τίποτα δεν είναι σταθερό.

syreggela-proinos-kafes-5.JPG

Εκείνα τα χρόνια είχαμε μια πολιτικοποίηση, όχι τόσο έντονη όσο τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, αλλά αρκετά μεγάλη. Σήμερα που τα βλέπετε από κάποια απόσταση όλα αυτά θεωρείτε ότι αυτή η έντονη πολιτικοποίηση τελικά βοήθησε ή υπήρχαν και υπερβολές;

Πάντα υπάρχουν κάποιες υπερβολές. Το θέμα είναι εσύ πώς το αντιμετωπίζεις ως χαρακτήρας και ως άνθρωπος. Εγώ θεωρώ ότι μέσα από τη νεολαία πήρα φοβερές εμπειρίες. Η ΝΔ είναι και ένα λαϊκό κόμμα, δεν είμαστε μια ελίτ όπως θέλουν πολλές φορές κάποιοι από την αντιπολίτευση να μας παρουσιάζουν και αυτό φαίνεται στη Βουλή, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν εκλεγεί δεν είναι πορφυρογέννητοι και πλούσιοι, αλλά άνθρωποι που προήλθαν από το χώρο της εργασίας. Εγώ πάλι πάντα προσπαθούσα ναι είμαι χαμηλών τόνων. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έπαιρνα το μικρόφωνο σε μια Γενική Συνέλευση για να μιλήσω ακόμα και σε δύσκολες εποχές.

syreggela-proinos-kafes-7.JPG

Μιλάμε για το 1995. Τότε η ΟΝΝΕΔ είναι πρώτη δύναμη;

Πάντα είναι πρώτη και εξακολουθεί να είναι πρώτη. Όπως και η ΝΔ που εδώ και 50 χρόνια έχει υψηλά ποσοστά. Γιατί ήμασταν -με όλα τα λάθη και τις παραλείψεις που μπορεί να έχουν γίνει- η παράταξη που έλεγε αλήθειες και που προσπαθούσε για το καλύτερο. Νομίζω ότι αυτό το έχει εκτιμήσει ο κόσμος.

Σάς προσέφερε και την αίσθηση ότι το εμείς είναι πιο πάνω από το εγώ;

Κάποιοι θεωρούν ότι η πολιτική πρέπει πρώτα να βγάζει μπροστά το εγώ και μετά το εμείς. Εγώ δεν είμαι έτσι και αυτό κάποιες φορές μου έχει στοιχίσει. Εγώ είμαι πιο πολύ υπέρ του εμείς. Έτσι είμαστε και στο γραφείο. Πάντα λειτουργούμε ως ομάδα, σαφώς υπάρχει κάποιος που ηγείται, αλλά πάντα λειτουργούμε ως ομάδα και αυτό είναι και το νέο μάνατζμεντ και το οποίο ήταν στο επίκεντρο του μεταπτυχιακού που έκανα. Ότι θα πρέπει να ακούς όλους και όλα.

syreggela-proinos-kafes-kethea.jpeg

1996, από επίσκεψη με βουλευτές στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων


Έχετε αποκτήσει μια μεγάλη κομματική εμπειρία: Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ ως υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, αντιπρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος του YEPP και εκπρόσωπός του στο Western Balkan Democracy Initiative και στο Southeastern European Forum, υποψήφια ευρωβουλευτής ως η πιο νεαρή στην ευρωλίστα το 2004, πρώτη σε σταυρούς στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ το 2007. Όλα αυτά τελικά τι σας πρόσφεραν;

Μεγάλη εμπειρία ως προς το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεσαι. Επειδή έχω περάσει και περιόδους που δεν ήμουνα στην πρώτη γραμμή του κόμματος, αλλά ήμουν πιο πίσω, ειδικά την περίοδο που είχα γεννήσει και έκανα οικογένεια και δεν είχα το χρόνο να ασχοληθώ με τα κοινά όπως στο παρελθόν, όλα αυτά μού έχουν δώσει τη φιλοσοφία ότι είσαι μια ψηλά μια χαμηλά, ότι η ζωή έχει σκαμπανεβάσματα, αλλά στο τέλος αν πραγματικά αξίζεις θα έχεις την πορεία που πρέπει.

Αυτό είναι και ένα μότο ζωής;

Ναι, είναι ένα μότο ζωής το οποίο μού το έχει πει και ο πατέρας μου. Ότι πάντα θα πρέπει να προσπαθείς και να μην εγκαταλείπεις, ότι η ζωή έχει σκαμπανεβάσματα και ότι όταν το βράδυ θα πέφτεις να κοιμηθείς να κοιμάσαι με το κεφάλι ήσυχο χωρίς να θεωρείς ότι έχεις κάνει κάτι που δεν πρέπει και ότι αν αξίζεις και προσπαθείς στο τέλος θα δικαιωθείς

Θα λέγατε σήμερα σε ένα νέο παιδί να ασχοληθεί με τα συνδικαλισμό και την πολιτική;

Ναι, θα έλεγα στα παιδιά μου να ασχοληθούν με την πολιτική. Να σας πω λίγο κάτι: πάντα οι άνθρωποι έβλεπαν εμάς τους πολιτικούς με κάποια επιφύλαξη. Κάποιες φορές ίσως και όχι λανθασμένα, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να ασχολούμαστε με τα κοινά. Αν όχι με μια πολιτική παράταξη, με έναν φορέα της γειτονιάς μας ή έναν φορέα της κοινωνίας των πολιτών γενικότερα.

syreggela-proinos-kafes-ee.jpeg

2020, σε συνεδρίαση Γυναικών του ΕΛΚ σε συνεδρίαση στις Βρυξέλες


Αν σας ρωτούσα τι πρέπει να αλλάξει σήμερα στην πολιτική γενικά τι θα λέγατε;

Με ενοχλεί πολύ το ψέμα, με ενοχλεί πολύ η θεωρία και όχι πράξη. Βέβαια ο κόσμος αυτό έχει αρχίσει και το αντιλαμβάνεται και θεωρώ ότι προτιμά πια πολιτικούς που κάνουν πράγματα και όχι μόνο τα λένε ωραία. Νομίζω ότι -αν μου επιτρέπετε να πω- ότι και η δική μου εκλογή αυτό έδειξε: ότι οι πολίτες δεν προτιμούν πολιτικούς που τα λένε πολύ όμορφα και λένε πράγματα που θέλει να ακούσει ο κόσμος. Θεωρώ ότι η πολιτική πρέπει να έχει και διδακτικό χαρακτήρα με την καλή έννοια. Δηλαδή όχι κουνώντας το δάκτυλο, αλλά να εξηγήσεις κάθε αλλαγή που θέλεις να έρθει και να εξηγήσεις τον λόγο.

syreggela-proinos-kafes-me-mitsotaki-tzitzikostas.jpeg

Σε περιοδεία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πίσω διακρίνεται ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας

Η πρώην εικόνα που είχατε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ποια είναι;

Πραγματικά καταπληκτική. Και δεν το λέω απλά για να το πω. Πρώτη φορά τον γνώρισα το 2004 όταν κατέβαινα για πρώτη φορά υποψήφια με τη ΝΔ. Η συνεργασία μας ξεκίνησε το 2016. Τότε ήμουν επικεφαλής της παλιάς Γραμματείας γυναικών και βρεθήκαμε από κοντά. Μού άρεσε πάρα πολύ γιατί μού ζήτησε το στρατηγικό σχέδιο και το πώς βλέπω εγώ την εξέλιξη της Γραμματείας γυναικών. Αυτό ήταν πάρα πολύ σημαντικό γιατί δεν ήταν απλά για να κρατήσουμε τις ισορροπίες βάζοντας τη Συρεγγέλα εκεί. Αλλά για να δούμε αν βάλουμε τη Συρεγγέλα εκεί τι έχει να κάνει και τι μπορεί να κάνει και τι σκέφτεται να κάνει στον τομέα αυτό.

Και το δεύτερο που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν όταν με ρώτησε πόσες ώρες μπορώ να ασχοληθώ με το κόμμα. Σας θυμίζω ότι τότε η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση και η ενασχόληση με το κόμμα ήταν καθαρά εθελοντική. Του είπα ότι μπορώ να ασχολούμαι αρκετές ώρες, αλλά έχω ένα θέμα. Επειδή τότε τα παιδιά μου ήταν μικρά ήθελα το μεσημέρι να έχω τη δυνατότητα να μπορώ να πηγαίνω να τα παίρνω από το σχολείο και να πηγαίνουμε στο σπίτι και να έχουμε τη δυνατότητα να διαβάζουν και να τρώνε μαζί και αμέσως μετά να επανέρχομαι στη ΝΔ.

Τότε μού απάντησε ότι αυτό είναι δεδομένο και ότι τον ίδιο τον νοιάζει η δουλειά και αν βγαίνει η δουλειά. Δεν τον νοιάζει πόσες ώρες ακριβώς εγώ θα μπορέσω να ανταποκριθώ. Αυτό είναι κάτι που το περάσαμε μετά, με το νόμο 4808 που ψηφίσαμε. Έναν νόμο για την προστασία της εργασίας, όπου δίναμε τη δυνατότητα εναρμόνισης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής στην πράξη. Όχι μόνο για τις μαμάδες αλλά και για τους μπαμπάδες.

syreggela-proinos-kafes-deth-vellideio.jpg

Στη φετινή ΔΕΘ και στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης


Μια και είμαστε σε αυτό το θέμα της οικογενειακής πολιτικής: τι θεωρείτε ότι είναι πολύ επείγον και ότι πρέπει να γίνει άμεσα;

Αυτά που ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικά. Το κομμάτι της στεγαστικής πολιτικής είναι κάτι που απασχολεί όλα τα νέα ζευγάρια και όχι μόνο. Το θέμα του δημογραφικού γενικότερα είναι κάτι για το οποίο εμείς ως ΝΔ έχουμε κάνει αρκετά πράγματα. Όλα αυτά όμως έχουν μια προοπτική που θα φανούν ως αποτέλεσμα την επόμενη δεκαετία. Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει εργασία. Αυτό θέλουν περισσότερο τα νέα ζευγάρια, να έχουν μια αξιοπρεπή εργασία για να μπορούν να βγάζουν τα προς το ζην, να έχουν αυτό που λέμε τη στεγαστική πολιτική. Να ξέρουν και η μάνα και ο πατέρας που ξεκινούν να δημιουργούν οικογένεια πως όταν θα επιστρέψουν στη δουλειά τους -γιατί πλέον έχουμε και άδεια πατρότητας πέραν από την άδεια μητρότητας - ότι το παιδί τους θα μπορέσει να πάει σε έναν βρεφονηπιακό σταθμό, θα υπάρχουν παιδικοί σταθμοί και άρα θα υπάρχουν κοινωνικές υπηρεσίες. Όλα αυτά είναι πιο σημαντικά από το να ακούμε μόνο για επιδόματα. Σαφώς και αυτά είναι σημαντικά, αλλά τα πιο σημαντικά είναι ένα νέο ζευγάρι να αισθάνεται ασφάλεια στην καθημερινότητά του ώστε να μπορεί με ασφάλεια να προχωρήσει στη δημιουργία οικογένειας.

syreggela-proinos-kafes-vouli.jpeg

Σε ομιλία στη Βουλή ως βουλευτής, κάτι -που όπως λέει και η ίδια- με το οποίο ήθελε να ασχοληθεί από τα χρόνια της νεολαίας

Είχατε νέες σημαντικές εμπειρίες το τελευταίο διάστημα. Πρώτον η εκλογή στη βουλή.

Η εκλογή στη βουλή ήταν πραγματικά κάτι που το ήθελα από τα χρόνια της νεολαίας. Τη δυνατότητα όμως αυτή μου την έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την υποψηφιότητά μου στο δυτικό τομέα, όπου -όπως σας είπα- είχε γεννηθεί και έχει μεγαλώσει ο άντρας μου στο Περιστέρι.

Μια περιοχή λαϊκή που ήταν για πολλά χρόνια δύσκολη για τη ΝΔ.

Είναι όμως μια περιοχή που έχει πολλές προοπτικές. Και είδαμε ότι και εκεί αλλάζουν τα πράγματα.

Το να είναι κανείς γυναίκα και Γραμματέας της ΝΔ είναι εύκολη υπόθεση; Ήσασταν η πρώτη γραμματέας. Είχε δυσκολίες;

Και δυσκολίες υπάρχουν και προβλήματα υπάρχουν, αλλά τίποτα στη ζωή δεν είναι εύκολο. Όποια θέση ευθύνης και αν έχεις δεν είναι εύκολη η διαχείριση της καθημερινότητας.

syreggela-proinos-kafes-periodeia-yfypoyrgos.jpeg

Σε περιοδεία ως υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Έχετε συνεργαστεί και με ευρωπαϊκά κόμματα. Τι ζηλεύετε από αυτά;

Σίγουρα παίρνεις καλές πρακτικές. Νομίζω όμως ότι τα τελευταία χρόνια δίνουμε και καλές πρακτικές.

Όπως;

Όταν περάσαμε το νόμο για την προστασία της εργασίας που είχε μέσα ένα πολύ μεγάλο κομμάτι που αφορούσε και το θέμα της παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας, αλλά και τις άδειες πατρότητας και μητρότητας, όλα αυτά τα παρουσίασα ως Αντιπρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Οπότε δώσαμε τεχνογνωσία και σε άλλες χώρες για το πώς γίνονται όλα αυτά. Αλλά πέρα από αυτό νομίζω ότι η πλέον χώρα -και αυτό το έχει αναδείξει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης- δίνει προς τα έξω πράγματα και παραδείγματα.

Πάμε να κάνουμε ψηφιακό κράτος: το ψηφιακό κόμμα προχωρά;

Αυτό θα το δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Θα έχουμε διάφορα που θα γίνουν.

Υπάρχει μια εκτίμηση ότι η ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές κάπως δυσκολεύεται. Είναι λάθος εκτίμηση; Έχουν γίνει πράγματα, που δημιούργησαν αντιδράσεις. Πώς βλέπετε αυτόν το μετεκλογικό Γολγοθά;

Είναι μια ανηφόρα, αλλά πάντα τίποτα δεν θεωρούμε δεδομένο. Ο κόσμος και η στήριξη του κόσμου δε θεωρείται δεδομένη. Άλλωστε το έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον Ιούνιο του 23 ότι το πολιτικό κοντέρ γράφει πάλι από την αρχή. Αλλά θέλει διαρκή προσπάθεια για αυτό. Είδαμε τώρα όλα αυτά που είχαμε ανακοινώσει την προηγούμενη φορά και τι από αυτά έχει γίνει, γιατί και αυτό παίζει ρόλο και θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό. Ότι δηλαδή όταν ανακοινώνεις κάποια πράγματα αυτά να υλοποιούνται. Εμείς πάνω σε αυτό θα ξεκινήσουμε ως ΝΔ τις περιοδείες με διάφορα κλιμάκια, που θα αποτελούνται από γραμματείς βουλευτές, από στελέχη και προέδρους ΔΕΕΠ, να βγούμε προς τα έξω και να τα επικοινωνήσουμε.

syreggela-proinos-kafes-synedrio-nd.jpg

Από την ομιλία της στο τελευταίο συνέδριο της ΝΔ στο Ζάππειο

Εκσυγχρονιστική κούραση υπάρχει;

Πάντα υπάρχουν περίοδοι που μπορεί να είναι πιο δύσκολες. Εγώ δε θα έλεγα για τον εαυτό μου ότι είμαι κουρασμένη. Πάντα σε εμπνέει ένας άνθρωπος. Αν σε εμπνέει αυτός που έχουμε μπροστά νομίζω ότι δεν δίνουμε σημασία στην κούραση

Το ότι δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση είναι κάτι αρνητικό αυτή τη στιγμή;

Δε θεωρώ σίγουρο ότι είναι θετικό. Ο μεγαλύτερος αντίπαλος της ΝΔ είναι η καθημερινότητα και τα προβλήματα του κόσμου. Αυτό προσπαθούμε και ως κυβέρνηση και ως κόμμα, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Γιατί όποιος μπορεί να πει ότι θα τα επιλύσει άμεσα και ότι δεν θα υπάρχουν πλέον προβλήματα νομίζω ότι αντιλαμβάνεται ο κόσμος ότι λέει ψέματα.

Η Θεσσαλονίκη αλλάζει;

Η Θεσσαλονίκη σαφώς αλλάζει. Έρχεται το μέτρο επιτέλους. Γνωρίζουμε ότι είναι κάτι που το έχουν ακούσει οι Θεσσαλονικείς πάρα πολλές φορές. Αλλά ναι, 30 Νοεμβρίου θα είναι ημέρα που θα είναι πραγματικά μια γιορτή για την πόλη. Το Flyover αντιλαμβάνομαι ότι έχει δημιουργήσει κάποια θέματα σε ό,τι αφορά στην κίνηση, αλλά θα είναι ένα έργο που θα δώσει μια μεγάλη πνοή όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά σε όλη τη Μακεδονία. Τα νοσοκομεία που ετοιμάζονται τα καινούρια λεωφορεία-νομίζω ότι επιλύονται πολλά θέματα.

Ξέρω ότι δεν σχολιάζετε τις εξελίξεις σε άλλα κόμματα, αλλά θα ήθελα μια εκτίμηση για τον ΣΥΡΙΖΑ όπου βλέπουμε ότι υπάρχουν συνεχείς αναταράξεις.

Είναι μια πάγια θέση μας να μη σχολιάζουμε τα εσωτερικά των άλλων κομμάτων. Αυτό που μάς ενδιαφέρει είναι τι κάνουμε εμείς και όχι τι γίνεται στους απέναντι.

syreggela-proinos-kafes-syzygos.jpeg

Με τον σύζυγό της, με τον οποίο είναι μαζί από το 1997

syreggela-proinos-kafes-gamos.jpeg

Στην εκκλησία, με το σύζυγό της Φώτη Κυριακόπουλο, λίγο πριν το μεγάλο ΝΑΙ

Πάμε στην ιδιώτη Μαρία Συρεγγέλα: Παντρεμένη με τον πολιτικό μηχανικό Φώτη Κυριακόπουλο.

Δουλεύει σε ιδιωτική εταιρεία και ήταν παλιά ελεύθερος επαγγελματίας στο Περιστέρι. Και έχουμε δύο παιδιά, τον Βασίλη και τον Κωνσταντίνο.

Τους βλέπετε καθόλου;

Ε, ναι εντάξει. Πάντα βρίσκουμε χρόνο και προσπαθώ ο χρόνος αυτός να είναι ποιοτικός. Βέβαια τώρα είναι σε μια ηλικία που δεν θέλουν και πολύ να βλέπουν εμένα, αλλά ενδεχομένως άλλες κοπέλες (γελάει).

Επίβλεψη στο διάβασμα υπάρχει;

Γίνεται προσπάθεια επίβλεψης και από μένα και από το σύζυγο. Και το καλό είναι ότι τα χωρίζουμε. Εγώ βλέπω λίγο τα θεωρητικά, ο σύζυγος τα θετικά. Ό,τι μπορούμε για να είμαστε κοντά.

syreggela-proinos-kafes-paidia.jpeg

Με τα παιδιά της, τον Βασίλη και τον Κωνσταντίνο σε μικρότερη ηλικία

Χρόνος για χαλάρωση υπάρχει;

Προσπαθώ το Σαββατοκύριακο και κυρίως την Κυριακή.

Με τι τρόπο;

Μου αρέσει να βγαίνω με καλούς φίλους, με το σύζυγο, με τα παιδιά αν θέλουν να έρθουν μαζί μας, γιατί οι έφηβοι δεν είναι και πολύ φαν να περνούν τον ελεύθερο χρόνο μαζί μας, αλλά θέλουν τους φίλους τους. Βέβαια διακοπές κάνουμε μαζί όλη η οικογένεια και έτσι έγινε και φέτος. Προσπαθούμε να ξεκλέβουμε χρόνο -γιατί ο σύζυγος δουλεύει αρκετές ώρες- κάποιες στιγμές προκειμένου να μπορούμε να μιλήσουμε.

Μουσική τι ακούτε; Ελληνικά ή ξένα;

Είναι αλήθεια ότι ακούω τα πάντα. Ανάλογα με την ώρα.

Coldplay ακούτε; Είπα σήμερα στον πρωθυπουργό μήπως τους φέρουμε για τη γιορτή του μετρό.

Α μακάρι. Γιατί οι Coldplay αγάπησαν την Ελλάδα. Γιατί όχι, why not. Εγώ βέβαια είμαι της ροκ μουσικής και τα αγαπημένα μου συγκροτήματα για τη γενιά μου ήταν οι Skorpions, ήταν οι Led Yepplein ήταν οι Iron Maiden . Δεν θα πω Twisted Sisters. Θυμάμαι μια συναυλία που είχα πάει τη μητέρα μου με τον Alice Cooper και είχε πάθει πανικό. Τώρα το αντίστροφο το παθαίνω εγώ με τους γιους μου (γελάει).

Τι ακούνε;

Τα πάντα, αλλά δεν είναι τόσο πολύ από ροκάδες.

Η τελευταία ερώτηση είναι για το μαγικό ραβδί; Αν το είχατε τι θα αλλάζατε στη ΝΔ;

Αν είχα ένα μαγικό ραβδί θα ήθελα να υπάρχουν περισσότερες γυναίκες που να ασχολούνται και με τη ΝΔ, αλλά σαφώς και γενικότερα με τα κοινά και την πολιτική. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Νομίζω ότι χρειάζεται να έχουμε περισσότερες γυναίκες σε όλους τους τομείς.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία