Πρωινός καφές με την Ελενα Ράπτη
02/04/2022 08:00
02/04/2022 08:00
Κείμενο: Νίκος Οικονόμου
Φωτογραφίες: Αρχείο Ελενας Ράπτη.
Λίγες ώρες πριν την έναρξη του προσυνεδρίου της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη η βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης, που είναι το μοναδικό μέλος της ΝΔ από τη Θεσσαλονίκη που συμμετέχει στην Οργανωτική Επιτροπή του 14ου συνεδρίου του κόμματος, πίνει μαζί μας τον πρωινό της καφέ. Ελληνικός, πάντα γλυκός και με ξηρούς καρπούς.
Και θυμάται την πορεία της ζωής της. Τα Μακεδονικά Εκπαιδευτήρια και το Αρσάκειο, που πήγε σχολείο, τη Θεσσαλονίκη της νιότης της, με το τένις, το ταε κβο ντο, το βόλεϊ και το μπαλέτο, την απόπειρα στην υποκριτική, αλλά και τις συχνές συζητήσεις για το εμπόριο με τον πατέρα της στο οικογενειακό τραπέζι.
Θυμάται την πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης στην οποία συμμετείχε το 1999, την πρόταση του Κώστα Καραμανλή μέσω του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να είναι για πρώτη φορά υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ το 2004, αλλά και τον εθελοντισμό, την εκστρατεία «Ένα στα Πέντε», και το εθνικό σχέδιο δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση. Δηλώνει ότι την ενοχλεί η αδυναμία των κομμάτων να ενωθούν «ακόμη και σε αυτά που αποτελούν εθνικό συμφέρον» και αποκαλύπτει τη νέα της συναρπαστική γνωριμία. Ο τετράποδος Γιαννάκης που αποτελεί εδώ και αρκετούς μήνες «την καλύτερή συντροφιά» της Ελενας Ράπτη.
-Βρισκόμαστε στο αγαπημένο σας καφέ στη γειτονιά του σπιτιού σας και το ρολόι είναι λίγο μετά τις 10. Τι ώρα πίνετε τον πρώτο καφέ;
Στις 7.30 το πρωί, βλέποντας τις πρώτες ειδήσεις της ημέρας.
-Αρα αυτός είναι ο ο δεύτερος της ημέρας. Τι προτιμάτε; Εσπρέσο, γαλλικό ή ελληνικό;
Μόνο ελληνικός και πάντα γλυκός.
-Και γιατί οι ξηροί καρποί;
(Γελάει). Συνοδεύουν πάντα τον καφέ μου…
-Πού τον πίνετε; Στο σπίτι, στο αυτοκίνητο ή στο δρόμο προς τη Βουλή;
Τις περισσότερες φορές στο γραφείο του σπιτιού μου. Είναι ένας χώρος που ειδικά στην περίοδο της καραντίνας σήκωσε μεγάλο βάρος της καθημερινής μου δραστηριότητας. Και μάλλον μονιμοποιήθηκε.
Λεζάντα: Σε παιδική ηλικία. Μαζί με τη μητέρα της Φωτεινή και την αδελφή της Αντιγόνη
Λεζάντα: Με την αδελφή της Αντιγόνη σε καρναβαλλιστικη διάθεση. «Μεγαλώσαμε με πολλή αγάπη, ασφάλεια και υποστήριξη»-Πάμε να δούμε την πορεία της ζωή σας: Δημοτικό σε ποιο πήγατε;
Φοίτησα στα Μακεδονικά Εκπαιδευτήρια μέχρι την Γ’ τάξη του δημοτικού και στο Ελληνικό Κολλέγιο τις υπόλοιπες τρεις τάξεις.
Λεζάντα: Ως μαθήτρια του δημοτικού στα Μακεδονικά Εκπαιδευτήρια. Η Ελενα Ράπτη διακρίνεται τρίτη από αριστερά στην πάνω σειρά
-Μετά στο Αρσάκειο: Οι σχολικές αναμνήσεις;
Ναι, γυμνάσιο και λύκειο στο Αρσάκειο. (Χαμογελάει). Με πολύ όμορφες αναμνήσεις. Από τα σχολικά χρόνια και από τους καθηγητές που τους νιώθαμε πολύ κοντά μας. Χτίσαμε με τους συμμαθητές μου φιλίες που κρατάνε μέχρι σήμερα.
Λεζάντα: Ως μαθήτρια του Αρσάκειο στην παρέλαση. «Ομορφες αναμνήσεις», θυμάται
-Η ατμόσφαιρα στο σπίτι πώς ήταν; Ποιες ήταν οι συζητήσεις στο οικογενειακό τραπέζι;
(Χαμογελάει). Η οικογένεια είναι το λιμάνι μου. Νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη για τους γονείς μου γιατί μας μεγάλωσαν την αδελφή μου Αντιγόνη και μένα με πάρα πολλή αγάπη, ασφάλεια και υποστήριξη. Όσο για τις συζητήσεις, με πατέρα επιχειρηματία, ήταν μάλλον αναμενόμενες: εμπόριο, εμπόριο, εμπόριο!
-Και η Θεσσαλονίκη; Τι θυμάστε από εκείνα τα χρόνια;
Ήταν πάντα όμορφη. Ήταν βέβαια και οι ρυθμοί της που την έκαναν ακόμη πιο ελκυστική. Μεγάλωσα παίζοντας στις αλάνες της γειτονιάς. Παιχνίδι από το πρωί μέχρι το βράδυ. Μόλις μας φώναζαν γυρνούσαμε στο σπίτι. Πιο ανέμελα χρόνια. Πιο βαθιές φιλίες. Περισσότερος χρόνος για εμάς. Όλα πιο απλά και πιο ανθρώπινα.
-Στέκια ποια ήταν; Τα χόμπι;
Δεν θυμάμαι να είχα κάποιο στέκι. Θυμάμαι όμως πως από μικρή δοκίμαζα τον εαυτό μου σε διαφορετικά αθλήματα. Τένις, ενόργανη, ταε-κβο-ντο, βόλεϋ, μπαλέτο. Κάποια εποχή δοκίμασα στο σχολείο και την τύχη μου στην υποκριτική, στη θεατρική ομάδα και μάλιστα στον πρωταγωνιστικό ρόλο μιας παράστασης που ανέβηκε στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο ενός σχολικού διαγωνισμού.
-Μετά πανεπιστήμιο και σπουδές στον Ελληνικό πολιτισμό. Πώς προέκυψαν;
Προέκυψαν από την αγάπη μου για τον Ελληνικό Πολιτισμό. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, με το οποίο κρατώ δεσμούς και νιώθω τυχερή που επέλεξα αυτό τον τομέα σπουδών, γιατί μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω πολύ καλύτερα το μεγαλείο αυτής της χώρας.
-Τότε είχαμε τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, την ΟΝΝΕΔ και μπόλικη πολιτικοποίηση. Συμμετείχατε;
Όχι, πολύ ενεργά, αν και πολλά παιδιά στην παρέα μας ήταν μέλη της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ. Από την πρώτη μου εκλογή μέχρι και σήμερα έχω μια πολύ καλή σχέση με τη νεολαία της παράταξής μου και πάντοτε με εκπλήσσουν οι κοινωνικές και πολιτικές της πρωτοβουλίες. Είναι μια αστείρευτη πηγή πολιτικών ιδεών.
Θέλατε πάντα να γίνετε πολιτικός;
Όχι (Απαντά αμέσως). Ήμουν ένα παιδί με πιο συνηθισμένα όνειρα. Είχα όμως μια έλξη προς τα κοινά και στη σχολική μου ζωή με το δεκαπενταμελές. Αλλά αυτός που με ενθάρρυνε να ακολουθήσω την πολιτική, πρώτα στο Δήμο Θεσσαλονίκης και μετά στη Βουλή ήταν ο πατέρας μου.
-Το βάφτισμα του πυρός δόθηκε με τη συμμετοχή σας στις δημοτικές εκλογές του 1998. Τι θυμάστε από την πρόταση που σας έκανε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος; Σας πήρε τηλέφωνο ή έβαλε άλλους να σας το προτείνουν;
Σε συνάντηση στο γραφείο του μου εξέφρασε την επιθυμία του να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο της παράταξης του.
-Είπατε αμέσως το Ναι ή το σκεφτήκατε;
Αποδέχτηκα την πρόταση με χαρά.
-Ο μπαμπάς σας τις σας συμβούλεψε;
Να δουλέψω με πειθαρχία.
-Οι πρώτες εμπειρίες από το δημοτικό συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη;
Δούλεψα πολύ και έμαθα πολλά. Ήταν μια πρώτη δυνατή εμπειρία στον χώρο της αυτοδιοίκησης.
-Η πρόταση για τη Βουλή ήρθε από τον Κώστα Καραμανλή το 2004. Πως έγινε;
Πολύ απλά και σύντομα. Μου τηλεφώνησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και με ενημέρωσε ότι θα είμαι υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης.
-Θα συμβουλεύατε κάποιον νέο άνθρωπο να ασχοληθεί με την πολιτική σήμερα;
Ασφαλώς ναι, και ταυτόχρονα θα τον προειδοποιούσα ότι δεν ασχολείσαι με την πολιτική, αλλά αφοσιώνεσαι.
-Τι σημαίνει για εσάς η άσκηση της πολιτικής;
Σημαίνει ευθύνη, πολύ σκέψη για αυτά που με τη συμβολή σου αλλάζουν τη ζωή των συμπολιτών σου και πολύ-πολύ δουλειά.
-Η σχέση σας με τη Θεσσαλονίκη εν έτη 2022 ποια είναι; Είστε άνθρωπος του κέντρου. Αγαπημένο στέκι;
Ζω στο κέντρο της πόλης. Για να έχεις στέκι πρέπει να έχεις χρόνο. Και εμένα μου λείπει. Το δικό μου στέκι είναι μια βόλτα στην παραλία.
-Ελληνικά ακούτε ή ξένα; Αγαπημένο σήριαλ;
Ανάλογα με τη διάθεση. Ακούω όλα τα είδη της μουσικής. Αυτή τη στιγμή βλέπω τη σειρά «Άγιος Παΐσιος από τα Φάρασα στον ουρανό» και δεν σας κρύβω πως είμαι καθηλωμένη και από το σενάριο και από τους χαρακτήρες.
-Πως ξεκουράζεστε; Ποια είναι τα σημερινά σας χόμπι;
Κοιμάμαι όσες ώρες μπορώ, διαβάζω, και κάνω βόλτες με τον σκύλο μου τον Γιαννάκη.
-Υπάρχει τετράποδο στο σπίτι δηλαδή…
Ναι, ένα αξιαγάπητο πλάσμα. Η καλύτερη συντροφιά.
-Το Γιαννάκης γιατί;
(Χαμογελάει). Γιατί σπίτι χωρίς Γιαννάκη προκοπή δεν κάνει…
-Ποια ομάδα υποστηρίζετε στη Θεσσαλονίκη;
Όλες, και όχι λόγω πολιτικής. Είναι ομάδες ιστορικές και κοσμούν τον αθλητισμό της πόλης μας.
-Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας στην εκστρατεία κατά της παιδικής κακοποίησης με το Συμβούλιο της Ευρώπης;
Ξεκίνησε το 2013 όταν ως μέλος του Δικτύου Κοινοβουλευτικών του Συμβουλίου της Ευρώπης μου ανατέθηκε ο συντονισμός της καμπάνιας «Ένα στα Πέντε» στην Ελλάδα.
-Τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα; Ποιοι είναι οι στόχοι από εδώ και πέρα;
Σε οκτώ μόλις χρόνια έχουμε οργανώσει πάνω από 750 δράσεις σ όλη την Ελλάδα, κινητοποιώντας δεκάδες θεσμικές συνεργασίες και αξιοποιώντας το υλικό του Συμβουλίου και αυτό που εμείς δημιουργήσαμε με σκοπό την ενημέρωση ης κοινωνίας και την προστασία των παιδιών. Συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό να προσπαθούμε για ένα καλύτερο κόσμο, πλέον και μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, τον συντονισμό του οποίου μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
-Και ο εθελοντισμός; Τι σας τραβάει σε αυτό;
Ξεκίνησα από την εποχή που ήμουν δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την Κοινωνική Οργάνωση Αγάπη και με μια ομάδα φίλων. Από την ανάγκη και την επιθυμία μας να μη μείνουμε απαθείς απέναντι σε όσα μας δυσαρεστούν, αλλά να δράσουμε και να παρέμβουμε για τον άνθρωπο. Γιατί αυτός πρέπει να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο.
-Πώς αισθάνεστε με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βλέποντας ότι οι βεβαιότητες που είχαμε τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη ανατρέπονται;
Ασφαλώς με ανησυχεί το γεγονός ότι εισερχόμαστε σε μια άλλη ιστορική εποχή, αντιμετωπίζοντας κινδύνους που πιστεύαμε ότι τους είχαμε ξορκίσει. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου. Πρόκειται για ανοιχτή εισβολή της Ρωσίας σε μία ανεξάρτητη χώρα και ξυπνάει παλιούς εφιάλτες πολέμων στην ήπειρό μας. Προκαλεί χιλιάδες αθώα θύματα και οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες στο δρόμο της προσφυγιάς. Ήμασταν πάντα στην σωστή πλευρά της Ιστορίας και αυτό κάνουμε και τώρα με την στάση που τηρεί η πατρίδα μας.
-Για τα παιδιά ο πόλεμος αυτός αποτελεί μεγάλο κίνδυνο. Τι μπορεί να γίνει για να προστατευθούν;
Να σταματήσει ο πόλεμος. Και αν αυτό αργεί, να σταματήσει ο βομβαρδισμός νοσοκομείων και σχολείων, από τα δήθεν έξυπνα όπλα, ο αποκλεισμός σε υπόγεια και καταφύγια. Αλλά και τα παιδιά που φτάνουν στην Ελλάδα να βρουν μια ζεστή υποδοχή και όσα χρειάζονται για να σβήσει ο φόβος από τα πρόσωπά τους.
-Πάμε λίγο στα πολιτικά: Είστε το μόνο μέλος από τη Θεσσαλονίκη που συμμετέχετε στην Οργανωτική Επιτροπή του 14ου συνεδρίου της ΝΔ, το προσυνέδριο του οποίου διεξάγεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Τι θέλει να πετύχει η ΝΔ με αυτή τη διοργάνωση;
Το προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη έχει κύριο σημείο αναφοράς την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα που αποτελούν πυλώνα της προσπάθειάς μας για την επιτάχυνση της ελληνικής οικονομίας. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη κρίση, υγειονομική και ταυτόχρονα ενεργειακή. Προτεραιότητά μας είναι να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το πρώτο μας μέλημα είναι να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και γι΄ αυτό η κυβέρνηση έχει διοχετεύσει στην αγορά πάνω από 45 δισ. ευρώ. Τέλος, ακόμη και σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση συνεχίζουμε να τιμούμε τις δεσμεύσεις μας, με συνεχείς μειώσεις φόρων, με έργα υποδομών σε όλη τη χώρα, με επενδύσεις ξένων κολοσσών, με μείωση της ανεργίας, με τις διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού. Είμαστε ανοιχτοί να δούμε ένα προς ένα αυτά που υποσχεθήκαμε και αυτά που κάναμε πράξη.
-Τι δε σας αρέσει στα κόμματα σήμερα;
Το όχι σε όλα, η στείρα άποψη, ο λαϊκισμός, η εύκολη υπόσχεση. Αυτή είναι η εικόνα της αντιπολίτευσης σήμερα στην Ελλάδα.
-Και τι σας ενοχλεί στην ελληνική πολιτική σκηνή εν έτη 2022;
Η αδυναμία να ενωθούμε ακόμη και σε αυτά που αποτελούν εθνικό συμφέρον.
-Η ακρίβεια απασχολεί όλο τον κόσμο Πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί;
Με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ όλοι οι πολίτες γνωρίζουν πως η ακρίβεια ήταν από την αρχή εισαγόμενη και επιδεινώθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση έχει λάβει και μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και μέτρα ελέγχου των τιμών. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έθεσε επίσης το θέμα της επιπλέον φορολόγησης των κερδών των εταιριών ενέργειας.
-Έχετε διατελέσει βουλευτής και με τους τέσσερις τελευταίους προέδρους της ΝΔ. Κώστας Καραμανλής, Αντώνη Σαμαράς, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Πώς θα τους σκιαγραφούσατε ως πολιτικούς αλλά και ως χαρακτήρες;
Έχω απέραντο σεβασμό σε όλους, εξαιρετικές σχέσεις και θεωρώ πως καθένας τους με το δικό του προσωπικό στυλ, έβαλε την δική του σφραγίδα στην πολιτική ζωή της χώρας. Διοίκησαν σε διαφορετικές εποχές και σε διαφορετικές συνθήκες. Κοινό τους σημείο πως κράτησαν την Ελλάδα όρθια και ισχυρή, φύλαξαν την ενότητα της παράταξης και προστάτευσαν τις μεγάλες επιλογές της χώρας.
-Τι μάθαμε από την πανδημία; Ή δε μάθαμε τίποτα;
Μάθαμε να αγαπάμε περισσότερο και να μην χάνουμε ευκαιρία να αγκαλιάζουμε τους αγαπημένους μας. Μάθαμε την αξία που έχει ένα καλά οργανωμένο δημόσιο σύστημα υγείας. Μάθαμε να εμπιστευόμαστε την επιστήμη. Μάθαμε να πειθαρχούμε και να ασκούμε με επιμέλεια την ατομική μας ευθύνη.
-Τελειώνουμε με τη Θεσσαλονίκη. Τι χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ; Έργα, συναίνεση ή τι άλλο;
Και τα δύο. Κυρίως όμως το πρώτο. Τα θέλουμε όλα, από έργα υποδομής και τόνωση της αγοράς μέχρι νέες κοινωνικές δομές και μείωση της ανεργίας των νέων. Έχω πολλές φορές μιλήσει για τη ανάγκη δημιουργίας νέων ευκαιριών πολιτισμού, για μια πόλη που έχει ισχυρό πολιτισμικό πρόσημο. Θεωρώ πως ο πολιτισμός είναι για τη Θεσσαλονίκη ευκαιρία ευρύτερης ανάπτυξης και δημιουργίας και ενισχύει το ρόλο της ως κέντρο των Βαλκανίων. Θέλω να δω πολλά ακόμη να αλλάζουν. Να αυξηθεί η ποδηλατοκίνηση. Να αποκτήσουμε περισσότερες ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Να μπούμε σε γρηγορότερους ρυθμούς ανάπτυξης.
Κείμενο: Νίκος Οικονόμου
Φωτογραφίες: Αρχείο Ελενας Ράπτη.
Λίγες ώρες πριν την έναρξη του προσυνεδρίου της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη η βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης, που είναι το μοναδικό μέλος της ΝΔ από τη Θεσσαλονίκη που συμμετέχει στην Οργανωτική Επιτροπή του 14ου συνεδρίου του κόμματος, πίνει μαζί μας τον πρωινό της καφέ. Ελληνικός, πάντα γλυκός και με ξηρούς καρπούς.
Και θυμάται την πορεία της ζωής της. Τα Μακεδονικά Εκπαιδευτήρια και το Αρσάκειο, που πήγε σχολείο, τη Θεσσαλονίκη της νιότης της, με το τένις, το ταε κβο ντο, το βόλεϊ και το μπαλέτο, την απόπειρα στην υποκριτική, αλλά και τις συχνές συζητήσεις για το εμπόριο με τον πατέρα της στο οικογενειακό τραπέζι.
Θυμάται την πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης στην οποία συμμετείχε το 1999, την πρόταση του Κώστα Καραμανλή μέσω του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να είναι για πρώτη φορά υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ το 2004, αλλά και τον εθελοντισμό, την εκστρατεία «Ένα στα Πέντε», και το εθνικό σχέδιο δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση. Δηλώνει ότι την ενοχλεί η αδυναμία των κομμάτων να ενωθούν «ακόμη και σε αυτά που αποτελούν εθνικό συμφέρον» και αποκαλύπτει τη νέα της συναρπαστική γνωριμία. Ο τετράποδος Γιαννάκης που αποτελεί εδώ και αρκετούς μήνες «την καλύτερή συντροφιά» της Ελενας Ράπτη.
-Βρισκόμαστε στο αγαπημένο σας καφέ στη γειτονιά του σπιτιού σας και το ρολόι είναι λίγο μετά τις 10. Τι ώρα πίνετε τον πρώτο καφέ;
Στις 7.30 το πρωί, βλέποντας τις πρώτες ειδήσεις της ημέρας.
-Αρα αυτός είναι ο ο δεύτερος της ημέρας. Τι προτιμάτε; Εσπρέσο, γαλλικό ή ελληνικό;
Μόνο ελληνικός και πάντα γλυκός.
-Και γιατί οι ξηροί καρποί;
(Γελάει). Συνοδεύουν πάντα τον καφέ μου…
-Πού τον πίνετε; Στο σπίτι, στο αυτοκίνητο ή στο δρόμο προς τη Βουλή;
Τις περισσότερες φορές στο γραφείο του σπιτιού μου. Είναι ένας χώρος που ειδικά στην περίοδο της καραντίνας σήκωσε μεγάλο βάρος της καθημερινής μου δραστηριότητας. Και μάλλον μονιμοποιήθηκε.
Λεζάντα: Σε παιδική ηλικία. Μαζί με τη μητέρα της Φωτεινή και την αδελφή της Αντιγόνη
Λεζάντα: Με την αδελφή της Αντιγόνη σε καρναβαλλιστικη διάθεση. «Μεγαλώσαμε με πολλή αγάπη, ασφάλεια και υποστήριξη»-Πάμε να δούμε την πορεία της ζωή σας: Δημοτικό σε ποιο πήγατε;
Φοίτησα στα Μακεδονικά Εκπαιδευτήρια μέχρι την Γ’ τάξη του δημοτικού και στο Ελληνικό Κολλέγιο τις υπόλοιπες τρεις τάξεις.
Λεζάντα: Ως μαθήτρια του δημοτικού στα Μακεδονικά Εκπαιδευτήρια. Η Ελενα Ράπτη διακρίνεται τρίτη από αριστερά στην πάνω σειρά
-Μετά στο Αρσάκειο: Οι σχολικές αναμνήσεις;
Ναι, γυμνάσιο και λύκειο στο Αρσάκειο. (Χαμογελάει). Με πολύ όμορφες αναμνήσεις. Από τα σχολικά χρόνια και από τους καθηγητές που τους νιώθαμε πολύ κοντά μας. Χτίσαμε με τους συμμαθητές μου φιλίες που κρατάνε μέχρι σήμερα.
Λεζάντα: Ως μαθήτρια του Αρσάκειο στην παρέλαση. «Ομορφες αναμνήσεις», θυμάται
-Η ατμόσφαιρα στο σπίτι πώς ήταν; Ποιες ήταν οι συζητήσεις στο οικογενειακό τραπέζι;
(Χαμογελάει). Η οικογένεια είναι το λιμάνι μου. Νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη για τους γονείς μου γιατί μας μεγάλωσαν την αδελφή μου Αντιγόνη και μένα με πάρα πολλή αγάπη, ασφάλεια και υποστήριξη. Όσο για τις συζητήσεις, με πατέρα επιχειρηματία, ήταν μάλλον αναμενόμενες: εμπόριο, εμπόριο, εμπόριο!
-Και η Θεσσαλονίκη; Τι θυμάστε από εκείνα τα χρόνια;
Ήταν πάντα όμορφη. Ήταν βέβαια και οι ρυθμοί της που την έκαναν ακόμη πιο ελκυστική. Μεγάλωσα παίζοντας στις αλάνες της γειτονιάς. Παιχνίδι από το πρωί μέχρι το βράδυ. Μόλις μας φώναζαν γυρνούσαμε στο σπίτι. Πιο ανέμελα χρόνια. Πιο βαθιές φιλίες. Περισσότερος χρόνος για εμάς. Όλα πιο απλά και πιο ανθρώπινα.
-Στέκια ποια ήταν; Τα χόμπι;
Δεν θυμάμαι να είχα κάποιο στέκι. Θυμάμαι όμως πως από μικρή δοκίμαζα τον εαυτό μου σε διαφορετικά αθλήματα. Τένις, ενόργανη, ταε-κβο-ντο, βόλεϋ, μπαλέτο. Κάποια εποχή δοκίμασα στο σχολείο και την τύχη μου στην υποκριτική, στη θεατρική ομάδα και μάλιστα στον πρωταγωνιστικό ρόλο μιας παράστασης που ανέβηκε στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο ενός σχολικού διαγωνισμού.
-Μετά πανεπιστήμιο και σπουδές στον Ελληνικό πολιτισμό. Πώς προέκυψαν;
Προέκυψαν από την αγάπη μου για τον Ελληνικό Πολιτισμό. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, με το οποίο κρατώ δεσμούς και νιώθω τυχερή που επέλεξα αυτό τον τομέα σπουδών, γιατί μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω πολύ καλύτερα το μεγαλείο αυτής της χώρας.
-Τότε είχαμε τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, την ΟΝΝΕΔ και μπόλικη πολιτικοποίηση. Συμμετείχατε;
Όχι, πολύ ενεργά, αν και πολλά παιδιά στην παρέα μας ήταν μέλη της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ. Από την πρώτη μου εκλογή μέχρι και σήμερα έχω μια πολύ καλή σχέση με τη νεολαία της παράταξής μου και πάντοτε με εκπλήσσουν οι κοινωνικές και πολιτικές της πρωτοβουλίες. Είναι μια αστείρευτη πηγή πολιτικών ιδεών.
Θέλατε πάντα να γίνετε πολιτικός;
Όχι (Απαντά αμέσως). Ήμουν ένα παιδί με πιο συνηθισμένα όνειρα. Είχα όμως μια έλξη προς τα κοινά και στη σχολική μου ζωή με το δεκαπενταμελές. Αλλά αυτός που με ενθάρρυνε να ακολουθήσω την πολιτική, πρώτα στο Δήμο Θεσσαλονίκης και μετά στη Βουλή ήταν ο πατέρας μου.
-Το βάφτισμα του πυρός δόθηκε με τη συμμετοχή σας στις δημοτικές εκλογές του 1998. Τι θυμάστε από την πρόταση που σας έκανε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος; Σας πήρε τηλέφωνο ή έβαλε άλλους να σας το προτείνουν;
Σε συνάντηση στο γραφείο του μου εξέφρασε την επιθυμία του να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο της παράταξης του.
-Είπατε αμέσως το Ναι ή το σκεφτήκατε;
Αποδέχτηκα την πρόταση με χαρά.
-Ο μπαμπάς σας τις σας συμβούλεψε;
Να δουλέψω με πειθαρχία.
-Οι πρώτες εμπειρίες από το δημοτικό συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη;
Δούλεψα πολύ και έμαθα πολλά. Ήταν μια πρώτη δυνατή εμπειρία στον χώρο της αυτοδιοίκησης.
-Η πρόταση για τη Βουλή ήρθε από τον Κώστα Καραμανλή το 2004. Πως έγινε;
Πολύ απλά και σύντομα. Μου τηλεφώνησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και με ενημέρωσε ότι θα είμαι υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης.
-Θα συμβουλεύατε κάποιον νέο άνθρωπο να ασχοληθεί με την πολιτική σήμερα;
Ασφαλώς ναι, και ταυτόχρονα θα τον προειδοποιούσα ότι δεν ασχολείσαι με την πολιτική, αλλά αφοσιώνεσαι.
-Τι σημαίνει για εσάς η άσκηση της πολιτικής;
Σημαίνει ευθύνη, πολύ σκέψη για αυτά που με τη συμβολή σου αλλάζουν τη ζωή των συμπολιτών σου και πολύ-πολύ δουλειά.
-Η σχέση σας με τη Θεσσαλονίκη εν έτη 2022 ποια είναι; Είστε άνθρωπος του κέντρου. Αγαπημένο στέκι;
Ζω στο κέντρο της πόλης. Για να έχεις στέκι πρέπει να έχεις χρόνο. Και εμένα μου λείπει. Το δικό μου στέκι είναι μια βόλτα στην παραλία.
-Ελληνικά ακούτε ή ξένα; Αγαπημένο σήριαλ;
Ανάλογα με τη διάθεση. Ακούω όλα τα είδη της μουσικής. Αυτή τη στιγμή βλέπω τη σειρά «Άγιος Παΐσιος από τα Φάρασα στον ουρανό» και δεν σας κρύβω πως είμαι καθηλωμένη και από το σενάριο και από τους χαρακτήρες.
-Πως ξεκουράζεστε; Ποια είναι τα σημερινά σας χόμπι;
Κοιμάμαι όσες ώρες μπορώ, διαβάζω, και κάνω βόλτες με τον σκύλο μου τον Γιαννάκη.
-Υπάρχει τετράποδο στο σπίτι δηλαδή…
Ναι, ένα αξιαγάπητο πλάσμα. Η καλύτερη συντροφιά.
-Το Γιαννάκης γιατί;
(Χαμογελάει). Γιατί σπίτι χωρίς Γιαννάκη προκοπή δεν κάνει…
-Ποια ομάδα υποστηρίζετε στη Θεσσαλονίκη;
Όλες, και όχι λόγω πολιτικής. Είναι ομάδες ιστορικές και κοσμούν τον αθλητισμό της πόλης μας.
-Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας στην εκστρατεία κατά της παιδικής κακοποίησης με το Συμβούλιο της Ευρώπης;
Ξεκίνησε το 2013 όταν ως μέλος του Δικτύου Κοινοβουλευτικών του Συμβουλίου της Ευρώπης μου ανατέθηκε ο συντονισμός της καμπάνιας «Ένα στα Πέντε» στην Ελλάδα.
-Τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα; Ποιοι είναι οι στόχοι από εδώ και πέρα;
Σε οκτώ μόλις χρόνια έχουμε οργανώσει πάνω από 750 δράσεις σ όλη την Ελλάδα, κινητοποιώντας δεκάδες θεσμικές συνεργασίες και αξιοποιώντας το υλικό του Συμβουλίου και αυτό που εμείς δημιουργήσαμε με σκοπό την ενημέρωση ης κοινωνίας και την προστασία των παιδιών. Συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό να προσπαθούμε για ένα καλύτερο κόσμο, πλέον και μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, τον συντονισμό του οποίου μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
-Και ο εθελοντισμός; Τι σας τραβάει σε αυτό;
Ξεκίνησα από την εποχή που ήμουν δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την Κοινωνική Οργάνωση Αγάπη και με μια ομάδα φίλων. Από την ανάγκη και την επιθυμία μας να μη μείνουμε απαθείς απέναντι σε όσα μας δυσαρεστούν, αλλά να δράσουμε και να παρέμβουμε για τον άνθρωπο. Γιατί αυτός πρέπει να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο.
-Πώς αισθάνεστε με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βλέποντας ότι οι βεβαιότητες που είχαμε τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη ανατρέπονται;
Ασφαλώς με ανησυχεί το γεγονός ότι εισερχόμαστε σε μια άλλη ιστορική εποχή, αντιμετωπίζοντας κινδύνους που πιστεύαμε ότι τους είχαμε ξορκίσει. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου. Πρόκειται για ανοιχτή εισβολή της Ρωσίας σε μία ανεξάρτητη χώρα και ξυπνάει παλιούς εφιάλτες πολέμων στην ήπειρό μας. Προκαλεί χιλιάδες αθώα θύματα και οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες στο δρόμο της προσφυγιάς. Ήμασταν πάντα στην σωστή πλευρά της Ιστορίας και αυτό κάνουμε και τώρα με την στάση που τηρεί η πατρίδα μας.
-Για τα παιδιά ο πόλεμος αυτός αποτελεί μεγάλο κίνδυνο. Τι μπορεί να γίνει για να προστατευθούν;
Να σταματήσει ο πόλεμος. Και αν αυτό αργεί, να σταματήσει ο βομβαρδισμός νοσοκομείων και σχολείων, από τα δήθεν έξυπνα όπλα, ο αποκλεισμός σε υπόγεια και καταφύγια. Αλλά και τα παιδιά που φτάνουν στην Ελλάδα να βρουν μια ζεστή υποδοχή και όσα χρειάζονται για να σβήσει ο φόβος από τα πρόσωπά τους.
-Πάμε λίγο στα πολιτικά: Είστε το μόνο μέλος από τη Θεσσαλονίκη που συμμετέχετε στην Οργανωτική Επιτροπή του 14ου συνεδρίου της ΝΔ, το προσυνέδριο του οποίου διεξάγεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Τι θέλει να πετύχει η ΝΔ με αυτή τη διοργάνωση;
Το προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη έχει κύριο σημείο αναφοράς την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα που αποτελούν πυλώνα της προσπάθειάς μας για την επιτάχυνση της ελληνικής οικονομίας. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη κρίση, υγειονομική και ταυτόχρονα ενεργειακή. Προτεραιότητά μας είναι να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το πρώτο μας μέλημα είναι να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και γι΄ αυτό η κυβέρνηση έχει διοχετεύσει στην αγορά πάνω από 45 δισ. ευρώ. Τέλος, ακόμη και σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση συνεχίζουμε να τιμούμε τις δεσμεύσεις μας, με συνεχείς μειώσεις φόρων, με έργα υποδομών σε όλη τη χώρα, με επενδύσεις ξένων κολοσσών, με μείωση της ανεργίας, με τις διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού. Είμαστε ανοιχτοί να δούμε ένα προς ένα αυτά που υποσχεθήκαμε και αυτά που κάναμε πράξη.
-Τι δε σας αρέσει στα κόμματα σήμερα;
Το όχι σε όλα, η στείρα άποψη, ο λαϊκισμός, η εύκολη υπόσχεση. Αυτή είναι η εικόνα της αντιπολίτευσης σήμερα στην Ελλάδα.
-Και τι σας ενοχλεί στην ελληνική πολιτική σκηνή εν έτη 2022;
Η αδυναμία να ενωθούμε ακόμη και σε αυτά που αποτελούν εθνικό συμφέρον.
-Η ακρίβεια απασχολεί όλο τον κόσμο Πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί;
Με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ όλοι οι πολίτες γνωρίζουν πως η ακρίβεια ήταν από την αρχή εισαγόμενη και επιδεινώθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση έχει λάβει και μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και μέτρα ελέγχου των τιμών. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έθεσε επίσης το θέμα της επιπλέον φορολόγησης των κερδών των εταιριών ενέργειας.
-Έχετε διατελέσει βουλευτής και με τους τέσσερις τελευταίους προέδρους της ΝΔ. Κώστας Καραμανλής, Αντώνη Σαμαράς, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Πώς θα τους σκιαγραφούσατε ως πολιτικούς αλλά και ως χαρακτήρες;
Έχω απέραντο σεβασμό σε όλους, εξαιρετικές σχέσεις και θεωρώ πως καθένας τους με το δικό του προσωπικό στυλ, έβαλε την δική του σφραγίδα στην πολιτική ζωή της χώρας. Διοίκησαν σε διαφορετικές εποχές και σε διαφορετικές συνθήκες. Κοινό τους σημείο πως κράτησαν την Ελλάδα όρθια και ισχυρή, φύλαξαν την ενότητα της παράταξης και προστάτευσαν τις μεγάλες επιλογές της χώρας.
-Τι μάθαμε από την πανδημία; Ή δε μάθαμε τίποτα;
Μάθαμε να αγαπάμε περισσότερο και να μην χάνουμε ευκαιρία να αγκαλιάζουμε τους αγαπημένους μας. Μάθαμε την αξία που έχει ένα καλά οργανωμένο δημόσιο σύστημα υγείας. Μάθαμε να εμπιστευόμαστε την επιστήμη. Μάθαμε να πειθαρχούμε και να ασκούμε με επιμέλεια την ατομική μας ευθύνη.
-Τελειώνουμε με τη Θεσσαλονίκη. Τι χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ; Έργα, συναίνεση ή τι άλλο;
Και τα δύο. Κυρίως όμως το πρώτο. Τα θέλουμε όλα, από έργα υποδομής και τόνωση της αγοράς μέχρι νέες κοινωνικές δομές και μείωση της ανεργίας των νέων. Έχω πολλές φορές μιλήσει για τη ανάγκη δημιουργίας νέων ευκαιριών πολιτισμού, για μια πόλη που έχει ισχυρό πολιτισμικό πρόσημο. Θεωρώ πως ο πολιτισμός είναι για τη Θεσσαλονίκη ευκαιρία ευρύτερης ανάπτυξης και δημιουργίας και ενισχύει το ρόλο της ως κέντρο των Βαλκανίων. Θέλω να δω πολλά ακόμη να αλλάζουν. Να αυξηθεί η ποδηλατοκίνηση. Να αποκτήσουμε περισσότερες ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Να μπούμε σε γρηγορότερους ρυθμούς ανάπτυξης.
ΣΧΟΛΙΑ