Πρωινός καφές με τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο
09/07/2022 08:00
09/07/2022 08:00
Φωτογραφίες: Αργύρης Ηλιάδης
Προσωπικό αρχείο Δημήτρη Βαρτζόπουλου
Περί πολιτικής και περί ψυχιατρικής ο σημερινός πρωινός καφές. Τον ήπιαμε με τον βουλευτή της ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης και ψυχίατρο στο επάγγελμα Δημήτρη Βαρτζόπουλο. Μικρός έπαιζε δεξί μπακ, ήταν καλός μαθητής, πήγε να γίνει ναυπηγός, αλλά η μητέρα του τον έπεισε για Ιατρική. Πολιτικό ζώο και δεν το κρύβει: «Πολιτική είναι ο μοχλός της ιστορίας. Η συμμετοχή σε αυτήν είναι ίδιον της ανθρώπινης φύσης και προκύπτει από τα πράγματα», τονίζει, ενώ παραδέχεται ότι μόνος του, από τα διαβάσματα «προέκυψα δεξιός».
Αυτοαναλυτικά επισημαίνει ότι είναι κλασσικό δείγμα πολιτικού της Μεταπολίτευσης, ενώ για τον αθηνοκεντρισμό στην Ελλάδα απαντά: «Αν δει κανείς τις πρωινές πτήσεις για Αθήνα, καταλαβαίνει, γιατί δεν λειτουργεί σωστά το σύστημα. Στο Βερολίνο οι Γερμανοί δεν πάνε για δουλειές. Πάνε για βόλτα».
Πότε πίνετε τον πρωινό καφέ σας;
Στις 7 το πρωί.
Τι είναι; Ελληνικός, εσπρέσο ή γαλλικός;
(γελάει). Εσπρέσο Λούγκο.
Δεν αλλάζετε τις πρωινές συνήθειες ακόμη και τώρα που το καθημερινό πρόγραμμα είναι σχεδόν προεκλογικό;
(Χαμογελάει). Ποτέ, ούτε στις διακοπές.
Γεννηθήκατε Θεσσαλονίκη από πατέρα βιοτέχνη και μητέρα φιλόλογο. Πώς ήταν η ατμόσφαιρα στο σπίτι; Τι συζητήσεις είχατε στο καθημερινό τραπέζι;
Οι γονείς χώρισαν όταν ήμουν 5 ετών. Μεγάλωσα με την μητέρα και την γιαγιά μου. Οι καθημερινές κουβέντες ήταν για τα καθημερινά, το σχολείο, αργότερα ο επαγγελματικός προσανατολισμός. Τη μητέρα μου την έχασα, όταν ήμουν 23 ετών.
Αδέλφια; Τι σχέση υπάρχει;
Ένας αδελφός, δύο χρόνια μικρότερος. Ψυχίατρος επίσης, αντιπρόεδρος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Ζει στην Αθήνα. Η σχέση αδελφική.
Υπήρξατε άτακτος ή φιλήσυχος έφηβος;
(Γελάει). Θα έλεγα προσαρμοσμένος.
Πώς και φοιτήσατε στον Β’ γυμνάσιο Καβάλας;
Η μητέρα μου ήταν καθηγήτρια, Φιλόλογος, διορισμένη στην Καβάλα.
Λεζάντα: Πάντοτε άριστος μαθητής: Εδώ ως σημαιοφόρος του Β' Γυμνασίου Καβάλας το 1975.
Διαβάζω στο βιογραφικό σας ότι ήσασταν άριστος μαθητής…
(Γελάει). Πάντοτε.
Ήσασταν αυτό που λέγαμε κάποτε «σπασίκλας» ή εκτός από τα διάβασμα είχατε και εξωσχολικά χόμπι εκείνη την εποχή; Τι κάνατε ευχάριστα;
(Γελάει). Διάβαζα πολύ. Έπαιζα ποδοσφαιράκι και τα ΣΚ ποδόσφαιρο, δεξί μπακ.
Γιατί επιλέξατε την Ιατρική, όπου και εισήλθατε πρώτος στις εισαγωγικές εξετάσεις της χρονιάς σας;
Είχα ξεκινήσει για ναυπηγός. Ήταν της μόδας τότε. Η μητέρα μου με έπεισε για την Ιατρική.
Μπήκατε στο πανεπιστήμιο το 1975, μία εποχή όπου η πολιτικοποίηση ήταν στο φόρτε της. Τι θυμάστε από εκείνα τα ιδιαίτερα έντονα πολιτικά χρόνια;
Είχα πολύ έντονη συμμετοχή από τον πρώτο μήνα στον φοιτητικό συνδικαλισμό. Συνελεύσεις στην Σχολή, Σύνοδοι ΦΕΑΠΘ, Πανσπουδαστικά Συνέδρια. Κάθε απόγευμα στο Κόμμα (χαμογελάει).
Βοήθησε ή έβλαψε τελικά η μεγάλη πολιτικοποίηση της μεταπολίτευσης;
Η πολιτική είναι ο μοχλός της ιστορίας. Η συμμετοχή σε αυτήν είναι ίδιον της ανθρώπινης φύσης και προκύπτει από τα πράγματα.
Γιατί επιλέξατε την Ψυχιατρική;
Είναι η μόνη ιατρική ειδικότητα, που ασχολείται με την φύση του ανθρώπινου.
Γιατί ΟΝΝΕΔ; Και γιατί ΝΔ; Εκείνη την εποχή η αριστερά ήταν της μόδας. Γιατί δεν μπήκατε στην ΚΝΕ ή τον Ρήγα Φεραίο;
Έχοντας την καλύτερη βαθμολογία ήμουν πάντοτε απουσιολόγος και ως απουσιολόγος επί χούντας πάντοτε πρόεδρος της τάξης. Η εκπροσώπηση μου ταίριαξε και στην τελευταία τάξη, μετά την Μεταπολίτευση, έβαλα υποψηφιότητα και εκλέχθηκα και πρόεδρος του Γυμνασίου. Μόνος μου, από τα διαβάσματα μου, προέκυψα δεξιός.
Πώς βρεθήκατε για σπουδές, αλλά και για εργασία στη Βόννη και την Κολωνία;
Από νωρίς είχα αποφασίσει, ότι έπρεπε να ειδικευθώ έξω.
Λεζάντα: Με συμφοιτητές στη Βόννη το 1982.
Πώς ήταν η φοιτητική και η εργασιακή εμπειρία της Γερμανίας;
(Απαντά άμεσα). Εξαιρετική. Μου έδειξε πως λειτουργεί μία σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία.
Το κόμμα πάντως σας τραβούσε από το μανίκι. Και στην Γερμανία δραστηριοποιηθήκατε με τη ΝΔ ως πρόεδρος της ΤΟ Βόννης και της ΝΟΔΕ Γερμανίας. Η πολιτική ήταν στο DNA σας, έτσι;
Είχα από νωρίς αποφασίσει, ότι θα ασχοληθώ ενεργά με την πολιτική. Η ΝΔ ήταν πάντοτε η δεύτερη οικογένειά μου.
Κάνατε φίλους στην πολιτική; Ή μήπως η πολιτική είναι ένα άφιλος χώρος;
Έχω ακόμη εξαιρετικούς φίλους από εκείνα τα χρόνια, στελέχη της οργάνωσης στην Γερμανία, που διατηρούμε πολύ στενές σχέσεις, όπως π.χ. ο Ιατρός Φαίδων Κοτζαμπόπουλος, πρόεδρος της Ελληνογερμανικής Εταιρείας.
Πάμε λίγο στα προσωπικά σας: Πώς είναι να παντρεύεται ένας Έλληνας δεξιός μία Γερμανίδα σοσιαλδημοκράτισσα, όπως συνέβη με εσάς;
(Γελάει). Δουλεύαμε μαζί στην κλινική.
Τρεις γάμοι τρία παιδιά. Βρήκατε τελικά το προσωπικό σας λιμάνι;
Εδώ και 24 χρόνια, η γυναίκα μου Φωτεινή Μαυρομάτη, είναι η βάση όλων όσων καταφέραμε.
Λεζάντα: Με τη γυναίκα του Φωτεινή Μαυρομάτη.
Ξαναγυρνάμε στην πολιτική. Γιατί δεν εκλεγήκατε βουλευτής τις τρεις φορές που κατεβήκατε στη μάχη του σταυρού τη δεκαετία του ’90;
Η δεκαετής απουσία στην Γερμανία με απομάκρυνε από τα εδώ πράγματα. Επέλεξα την Β’ Θεσσαλονίκης, λόγω καταγωγής από το Ασβεστοχώρι, αλλά και γιατί θεώρησα, ότι τα κόστη του πολιτεύεσθαι στη μεγάλη πόλη ήταν απαγορευτικά για μένα. Οι σχέσεις στην Β’ όμως είναι κυρίως προσωπικές και εδώ οι συνάδελφοι υπερτερούσαν.
Λεζάντα: Στα καφενεία της Β' Θεσσαλονίκης.
Τι αποκομίσατε από την κυβερνητική σας θητεία στους υγειονομικούς θεσμούς επί κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή;
Ήταν εμπειρία ζωής και θα ευγνωμονώ πάντοτε τον Πρόεδρο για αυτό. Η Διοίκηση μεγάλων Νοσοκομείων, με δεκάδες χιλιάδες προσωπικού και εκατοντάδες εκατομμυρίων προϋπολογισμού σε δοκιμάζει πραγματικά.
Και η εμπειρία ως υφυπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Παπαδήμου;
Δύσκολοι καιροί. Ήταν η εποχή του PSI. Κάναμε Κυβερνητικό Συμβούλιο κάθε εβδομάδα.
Λεζάντα: Ομιλία στη Βουλή και εκλογή ως βουλευτή: «η εκπλήρωση του ονείρου μιας ζωής».
Πώς ήταν η συνεργασία σας με την ομάδα του Ράιχενμπαχ;
Η « ειδική ομάδα για την Ελλάδα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν τεχνοκράτες, που πραγματικά ήθελαν να βοηθήσουν στον διοικητικό μας εκσυγχρονισμό. Δεν είχαν τον ελεγκτικό χαρακτήρα της τρόικας. Το τελευταίο διάστημα Διευθυντής τους ήταν ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Η συνεργασία ήταν εξαιρετική.
Και η εμπειρία σας ως Γενικός Γραμματέας Συντονισμού στην κυβέρνηση Σαμαρά; Συντονίζονται εύκολα οι Έλληνες πολιτικοί; Πέστε μας μία ωραία ιστορία από εκείνη την εποχή, όπου χάσατε και τα όποια μαλλιά σας είχαν απομείνει στο κεφάλι;
Η Γενική Γραμματεία Συντονισμού είναι αντιγραφή της αντίστοιχης της Γαλλικής Κυβέρνησης, με ιστορία πολλών δεκάδων ετών. Και εδώ ο θεσμός επέτυχε και προσφέρει πολλά.
Η χειρότερη εποχή ήταν, όταν ήμασταν αναγκασμένοι, να απολύουμε κάθε τρίμηνο 1.500 δημοσίους υπαλλήλους για να παίρνουμε την απαραίτητη για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού χρηματοδότηση. Δεν ξεχνιέται…
Δέκα χρόνια μετά ποιο είναι το fazit σας για την εποχή των μνημονίων; Τα χρειαζόμασταν; Φταίγαμε εμείς που φτάσαμε ως εκεί ή οι ξένοι ήταν αυστηροί μαζί μας;
Για την χρεοκοπία φταίμε φυσικά εμείς. Θα μπορούσαμε πράγματι, να αποφύγουμε ορισμένες οικονομικές ρήτρες των μνημονίων. Η τρόικα όμως, ιδίως το ΔΝΤ, ήταν τιμωρητική.
Τελικά οι Έλληνες είμαστε Βαλκάνιοι, Ευρωπαίοι ή κάτι ενδιάμεσο; Πώς θα μας αναλύατε ψυχιατρικά;
(Χαμογελάει). Είμαστε κλασσικοί Νοτιοευρωπαίοι, με υψηλότατο ποσοστό δραματικών προσωπικοτήτων και συμπεριφορών.
Τι σήμανε για εσάς η εκλογή σας ως βουλευτής στην τέταρτη προσπάθειά σας το 2019;
Όπως και εκ των ως άνω προκύπτει την εκπλήρωση του ονείρου μιας ζωής.
Πώς θα αναλύατε ως ψυχίατρος τον εαυτό σας;
Αυτά δεν λέγονται. Εν γένει βέβαια: ο συντηρητικός πολίτης έχει συγκεκριμένα στοιχεία προσωπικότητας. Η ενασχόληση με την πολιτική επίσης προϋποθέτει συγκεκριμένα στοιχεία χαρακτήρος.
Θα έλεγα ότι είστε μία πολυσύνθετη περίπτωση: Κατεβήκατε πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ασκήσατε κυβερνητική πολιτική επί Κώστα Καραμανλή, ανεβήκατε τα κυβερνητικά σκαλιά επί Αντώνη Σαμαρά και τελικά εκλεγήκατε βουλευτής επί Κυριάκου Μητσοτάκη. Πώς αισθάνεστε;
(Χαμογελάει). Είμαι κλασσικό δείγμα πολιτικού της Μεταπολίτευσης.
Πώς θα χαρακτηρίζατε μονολεκτικά τους τρεις προέδρου της ΝΔ που έγιναν και πρωθυπουργοί; Δηλαδή τον Κώστα Καραμανλή, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Είναι όλοι τους μεγάλοι πολιτικοί άνδρες, ο καθείς με την δική του ιδιαίτερη προσφορά στην πατρίδα και θέση στην Ιστορία.
Τι έκανε καλά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πανδημία;
Ό,τι έκανε ήταν σωστό και καίριο.
Τι δεν έκανε σωστά;
Οι παραλείψεις και τα λάθη οφείλονται στα χρόνια ελλείμματα του ελληνικού κράτους: την ανυπαρξία πρωτοβάθμιας περίθαλψης, και μιας ενιαίας κοινωνικής υπηρεσίας, που θα βοηθούσαν, να έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς και λιγότερους θανάτους.
Τι θα αλλάζατε από αύριο κιόλας στο σημερινό σύστημα υγείας της χώρας;
Τα πάντα. Έχω προτείνει επανειλημμένα στην Βουλή συγκεκριμένο σχέδιο εξευρωπαϊσμού του υγειονομικού συστήματος της χώρας.
Τι λείπει γενικά από την ελληνική πολιτική ζωή σήμερα και την απομακρύνει από το σύγχρονο ευρωπαϊκό μοντέλο;
Η διαφορά έγκειται στον τρόπο εκλογής των βουλευτών. Είμαστε η μοναδική χώρα με πολυεδρικές εκλογικές περιφέρειες, όπου ο πραγματικός ανταγωνισμός είναι μεταξύ των υποψηφίων του ιδίου κόμματος. Αυτό αλλάζει τον τρόπο άσκησης της πολιτικής αλλά και περιορίζει το φάσμα, αυτών που επιλέγουν να ασχοληθούν με την πολιτική.
Και κάτι για τη Θεσσαλονίκη: Έχει δίκιο που γκρινιάζει για την Αθήνα ή μήπως και η ίδια αδικεί τον εαυτό της;
(Χαμογελάει). Έχει δίκαιο. Αν δει κανείς τις πρωινές πτήσεις για Αθήνα, καταλαβαίνει, γιατί δεν λειτουργεί σωστά το σύστημα. Στο Βερολίνο οι Γερμανοί δεν πάνε για δουλειές. Πάνε για βόλτα.
09/07/2023 20:30
Φωτογραφίες: Αργύρης Ηλιάδης
Προσωπικό αρχείο Δημήτρη Βαρτζόπουλου
Περί πολιτικής και περί ψυχιατρικής ο σημερινός πρωινός καφές. Τον ήπιαμε με τον βουλευτή της ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης και ψυχίατρο στο επάγγελμα Δημήτρη Βαρτζόπουλο. Μικρός έπαιζε δεξί μπακ, ήταν καλός μαθητής, πήγε να γίνει ναυπηγός, αλλά η μητέρα του τον έπεισε για Ιατρική. Πολιτικό ζώο και δεν το κρύβει: «Πολιτική είναι ο μοχλός της ιστορίας. Η συμμετοχή σε αυτήν είναι ίδιον της ανθρώπινης φύσης και προκύπτει από τα πράγματα», τονίζει, ενώ παραδέχεται ότι μόνος του, από τα διαβάσματα «προέκυψα δεξιός».
Αυτοαναλυτικά επισημαίνει ότι είναι κλασσικό δείγμα πολιτικού της Μεταπολίτευσης, ενώ για τον αθηνοκεντρισμό στην Ελλάδα απαντά: «Αν δει κανείς τις πρωινές πτήσεις για Αθήνα, καταλαβαίνει, γιατί δεν λειτουργεί σωστά το σύστημα. Στο Βερολίνο οι Γερμανοί δεν πάνε για δουλειές. Πάνε για βόλτα».
Πότε πίνετε τον πρωινό καφέ σας;
Στις 7 το πρωί.
Τι είναι; Ελληνικός, εσπρέσο ή γαλλικός;
(γελάει). Εσπρέσο Λούγκο.
Δεν αλλάζετε τις πρωινές συνήθειες ακόμη και τώρα που το καθημερινό πρόγραμμα είναι σχεδόν προεκλογικό;
(Χαμογελάει). Ποτέ, ούτε στις διακοπές.
Γεννηθήκατε Θεσσαλονίκη από πατέρα βιοτέχνη και μητέρα φιλόλογο. Πώς ήταν η ατμόσφαιρα στο σπίτι; Τι συζητήσεις είχατε στο καθημερινό τραπέζι;
Οι γονείς χώρισαν όταν ήμουν 5 ετών. Μεγάλωσα με την μητέρα και την γιαγιά μου. Οι καθημερινές κουβέντες ήταν για τα καθημερινά, το σχολείο, αργότερα ο επαγγελματικός προσανατολισμός. Τη μητέρα μου την έχασα, όταν ήμουν 23 ετών.
Αδέλφια; Τι σχέση υπάρχει;
Ένας αδελφός, δύο χρόνια μικρότερος. Ψυχίατρος επίσης, αντιπρόεδρος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Ζει στην Αθήνα. Η σχέση αδελφική.
Υπήρξατε άτακτος ή φιλήσυχος έφηβος;
(Γελάει). Θα έλεγα προσαρμοσμένος.
Πώς και φοιτήσατε στον Β’ γυμνάσιο Καβάλας;
Η μητέρα μου ήταν καθηγήτρια, Φιλόλογος, διορισμένη στην Καβάλα.
Λεζάντα: Πάντοτε άριστος μαθητής: Εδώ ως σημαιοφόρος του Β' Γυμνασίου Καβάλας το 1975.
Διαβάζω στο βιογραφικό σας ότι ήσασταν άριστος μαθητής…
(Γελάει). Πάντοτε.
Ήσασταν αυτό που λέγαμε κάποτε «σπασίκλας» ή εκτός από τα διάβασμα είχατε και εξωσχολικά χόμπι εκείνη την εποχή; Τι κάνατε ευχάριστα;
(Γελάει). Διάβαζα πολύ. Έπαιζα ποδοσφαιράκι και τα ΣΚ ποδόσφαιρο, δεξί μπακ.
Γιατί επιλέξατε την Ιατρική, όπου και εισήλθατε πρώτος στις εισαγωγικές εξετάσεις της χρονιάς σας;
Είχα ξεκινήσει για ναυπηγός. Ήταν της μόδας τότε. Η μητέρα μου με έπεισε για την Ιατρική.
Μπήκατε στο πανεπιστήμιο το 1975, μία εποχή όπου η πολιτικοποίηση ήταν στο φόρτε της. Τι θυμάστε από εκείνα τα ιδιαίτερα έντονα πολιτικά χρόνια;
Είχα πολύ έντονη συμμετοχή από τον πρώτο μήνα στον φοιτητικό συνδικαλισμό. Συνελεύσεις στην Σχολή, Σύνοδοι ΦΕΑΠΘ, Πανσπουδαστικά Συνέδρια. Κάθε απόγευμα στο Κόμμα (χαμογελάει).
Βοήθησε ή έβλαψε τελικά η μεγάλη πολιτικοποίηση της μεταπολίτευσης;
Η πολιτική είναι ο μοχλός της ιστορίας. Η συμμετοχή σε αυτήν είναι ίδιον της ανθρώπινης φύσης και προκύπτει από τα πράγματα.
Γιατί επιλέξατε την Ψυχιατρική;
Είναι η μόνη ιατρική ειδικότητα, που ασχολείται με την φύση του ανθρώπινου.
Γιατί ΟΝΝΕΔ; Και γιατί ΝΔ; Εκείνη την εποχή η αριστερά ήταν της μόδας. Γιατί δεν μπήκατε στην ΚΝΕ ή τον Ρήγα Φεραίο;
Έχοντας την καλύτερη βαθμολογία ήμουν πάντοτε απουσιολόγος και ως απουσιολόγος επί χούντας πάντοτε πρόεδρος της τάξης. Η εκπροσώπηση μου ταίριαξε και στην τελευταία τάξη, μετά την Μεταπολίτευση, έβαλα υποψηφιότητα και εκλέχθηκα και πρόεδρος του Γυμνασίου. Μόνος μου, από τα διαβάσματα μου, προέκυψα δεξιός.
Πώς βρεθήκατε για σπουδές, αλλά και για εργασία στη Βόννη και την Κολωνία;
Από νωρίς είχα αποφασίσει, ότι έπρεπε να ειδικευθώ έξω.
Λεζάντα: Με συμφοιτητές στη Βόννη το 1982.
Πώς ήταν η φοιτητική και η εργασιακή εμπειρία της Γερμανίας;
(Απαντά άμεσα). Εξαιρετική. Μου έδειξε πως λειτουργεί μία σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία.
Το κόμμα πάντως σας τραβούσε από το μανίκι. Και στην Γερμανία δραστηριοποιηθήκατε με τη ΝΔ ως πρόεδρος της ΤΟ Βόννης και της ΝΟΔΕ Γερμανίας. Η πολιτική ήταν στο DNA σας, έτσι;
Είχα από νωρίς αποφασίσει, ότι θα ασχοληθώ ενεργά με την πολιτική. Η ΝΔ ήταν πάντοτε η δεύτερη οικογένειά μου.
Κάνατε φίλους στην πολιτική; Ή μήπως η πολιτική είναι ένα άφιλος χώρος;
Έχω ακόμη εξαιρετικούς φίλους από εκείνα τα χρόνια, στελέχη της οργάνωσης στην Γερμανία, που διατηρούμε πολύ στενές σχέσεις, όπως π.χ. ο Ιατρός Φαίδων Κοτζαμπόπουλος, πρόεδρος της Ελληνογερμανικής Εταιρείας.
Πάμε λίγο στα προσωπικά σας: Πώς είναι να παντρεύεται ένας Έλληνας δεξιός μία Γερμανίδα σοσιαλδημοκράτισσα, όπως συνέβη με εσάς;
(Γελάει). Δουλεύαμε μαζί στην κλινική.
Τρεις γάμοι τρία παιδιά. Βρήκατε τελικά το προσωπικό σας λιμάνι;
Εδώ και 24 χρόνια, η γυναίκα μου Φωτεινή Μαυρομάτη, είναι η βάση όλων όσων καταφέραμε.
Λεζάντα: Με τη γυναίκα του Φωτεινή Μαυρομάτη.
Ξαναγυρνάμε στην πολιτική. Γιατί δεν εκλεγήκατε βουλευτής τις τρεις φορές που κατεβήκατε στη μάχη του σταυρού τη δεκαετία του ’90;
Η δεκαετής απουσία στην Γερμανία με απομάκρυνε από τα εδώ πράγματα. Επέλεξα την Β’ Θεσσαλονίκης, λόγω καταγωγής από το Ασβεστοχώρι, αλλά και γιατί θεώρησα, ότι τα κόστη του πολιτεύεσθαι στη μεγάλη πόλη ήταν απαγορευτικά για μένα. Οι σχέσεις στην Β’ όμως είναι κυρίως προσωπικές και εδώ οι συνάδελφοι υπερτερούσαν.
Λεζάντα: Στα καφενεία της Β' Θεσσαλονίκης.
Τι αποκομίσατε από την κυβερνητική σας θητεία στους υγειονομικούς θεσμούς επί κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή;
Ήταν εμπειρία ζωής και θα ευγνωμονώ πάντοτε τον Πρόεδρο για αυτό. Η Διοίκηση μεγάλων Νοσοκομείων, με δεκάδες χιλιάδες προσωπικού και εκατοντάδες εκατομμυρίων προϋπολογισμού σε δοκιμάζει πραγματικά.
Και η εμπειρία ως υφυπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Παπαδήμου;
Δύσκολοι καιροί. Ήταν η εποχή του PSI. Κάναμε Κυβερνητικό Συμβούλιο κάθε εβδομάδα.
Λεζάντα: Ομιλία στη Βουλή και εκλογή ως βουλευτή: «η εκπλήρωση του ονείρου μιας ζωής».
Πώς ήταν η συνεργασία σας με την ομάδα του Ράιχενμπαχ;
Η « ειδική ομάδα για την Ελλάδα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν τεχνοκράτες, που πραγματικά ήθελαν να βοηθήσουν στον διοικητικό μας εκσυγχρονισμό. Δεν είχαν τον ελεγκτικό χαρακτήρα της τρόικας. Το τελευταίο διάστημα Διευθυντής τους ήταν ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Η συνεργασία ήταν εξαιρετική.
Και η εμπειρία σας ως Γενικός Γραμματέας Συντονισμού στην κυβέρνηση Σαμαρά; Συντονίζονται εύκολα οι Έλληνες πολιτικοί; Πέστε μας μία ωραία ιστορία από εκείνη την εποχή, όπου χάσατε και τα όποια μαλλιά σας είχαν απομείνει στο κεφάλι;
Η Γενική Γραμματεία Συντονισμού είναι αντιγραφή της αντίστοιχης της Γαλλικής Κυβέρνησης, με ιστορία πολλών δεκάδων ετών. Και εδώ ο θεσμός επέτυχε και προσφέρει πολλά.
Η χειρότερη εποχή ήταν, όταν ήμασταν αναγκασμένοι, να απολύουμε κάθε τρίμηνο 1.500 δημοσίους υπαλλήλους για να παίρνουμε την απαραίτητη για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού χρηματοδότηση. Δεν ξεχνιέται…
Δέκα χρόνια μετά ποιο είναι το fazit σας για την εποχή των μνημονίων; Τα χρειαζόμασταν; Φταίγαμε εμείς που φτάσαμε ως εκεί ή οι ξένοι ήταν αυστηροί μαζί μας;
Για την χρεοκοπία φταίμε φυσικά εμείς. Θα μπορούσαμε πράγματι, να αποφύγουμε ορισμένες οικονομικές ρήτρες των μνημονίων. Η τρόικα όμως, ιδίως το ΔΝΤ, ήταν τιμωρητική.
Τελικά οι Έλληνες είμαστε Βαλκάνιοι, Ευρωπαίοι ή κάτι ενδιάμεσο; Πώς θα μας αναλύατε ψυχιατρικά;
(Χαμογελάει). Είμαστε κλασσικοί Νοτιοευρωπαίοι, με υψηλότατο ποσοστό δραματικών προσωπικοτήτων και συμπεριφορών.
Τι σήμανε για εσάς η εκλογή σας ως βουλευτής στην τέταρτη προσπάθειά σας το 2019;
Όπως και εκ των ως άνω προκύπτει την εκπλήρωση του ονείρου μιας ζωής.
Πώς θα αναλύατε ως ψυχίατρος τον εαυτό σας;
Αυτά δεν λέγονται. Εν γένει βέβαια: ο συντηρητικός πολίτης έχει συγκεκριμένα στοιχεία προσωπικότητας. Η ενασχόληση με την πολιτική επίσης προϋποθέτει συγκεκριμένα στοιχεία χαρακτήρος.
Θα έλεγα ότι είστε μία πολυσύνθετη περίπτωση: Κατεβήκατε πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ασκήσατε κυβερνητική πολιτική επί Κώστα Καραμανλή, ανεβήκατε τα κυβερνητικά σκαλιά επί Αντώνη Σαμαρά και τελικά εκλεγήκατε βουλευτής επί Κυριάκου Μητσοτάκη. Πώς αισθάνεστε;
(Χαμογελάει). Είμαι κλασσικό δείγμα πολιτικού της Μεταπολίτευσης.
Πώς θα χαρακτηρίζατε μονολεκτικά τους τρεις προέδρου της ΝΔ που έγιναν και πρωθυπουργοί; Δηλαδή τον Κώστα Καραμανλή, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Είναι όλοι τους μεγάλοι πολιτικοί άνδρες, ο καθείς με την δική του ιδιαίτερη προσφορά στην πατρίδα και θέση στην Ιστορία.
Τι έκανε καλά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πανδημία;
Ό,τι έκανε ήταν σωστό και καίριο.
Τι δεν έκανε σωστά;
Οι παραλείψεις και τα λάθη οφείλονται στα χρόνια ελλείμματα του ελληνικού κράτους: την ανυπαρξία πρωτοβάθμιας περίθαλψης, και μιας ενιαίας κοινωνικής υπηρεσίας, που θα βοηθούσαν, να έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς και λιγότερους θανάτους.
Τι θα αλλάζατε από αύριο κιόλας στο σημερινό σύστημα υγείας της χώρας;
Τα πάντα. Έχω προτείνει επανειλημμένα στην Βουλή συγκεκριμένο σχέδιο εξευρωπαϊσμού του υγειονομικού συστήματος της χώρας.
Τι λείπει γενικά από την ελληνική πολιτική ζωή σήμερα και την απομακρύνει από το σύγχρονο ευρωπαϊκό μοντέλο;
Η διαφορά έγκειται στον τρόπο εκλογής των βουλευτών. Είμαστε η μοναδική χώρα με πολυεδρικές εκλογικές περιφέρειες, όπου ο πραγματικός ανταγωνισμός είναι μεταξύ των υποψηφίων του ιδίου κόμματος. Αυτό αλλάζει τον τρόπο άσκησης της πολιτικής αλλά και περιορίζει το φάσμα, αυτών που επιλέγουν να ασχοληθούν με την πολιτική.
Και κάτι για τη Θεσσαλονίκη: Έχει δίκιο που γκρινιάζει για την Αθήνα ή μήπως και η ίδια αδικεί τον εαυτό της;
(Χαμογελάει). Έχει δίκαιο. Αν δει κανείς τις πρωινές πτήσεις για Αθήνα, καταλαβαίνει, γιατί δεν λειτουργεί σωστά το σύστημα. Στο Βερολίνο οι Γερμανοί δεν πάνε για δουλειές. Πάνε για βόλτα.
ΣΧΟΛΙΑ