«Πρωινός καφές» με τον Θόδωρο Παπαδόπουλο
13/08/2022 08:00
13/08/2022 08:00
Φωτογραφίες:
Προσωπικό αρχείο Θόδωρου Παπαδόπουλου
Σήμερα ο πρωινός καφές είναι αυτοδιοικητικός. Με ένα δήμαρχο που βρίσκεται στον χώρο 40 χρόνια. Στην αρχή ως κοινοτικός σύμβουλος και από το 1998 ως δήμαρχος. Ο λόγος για τον δήμαρχος Θέρμης Θόδωρο Παπαδόπουλο που όπως λέει μπήκε σε αυτήν την πορεία… τυχαία. «Αποφάσισε τότε η παρέα που ήμασταν όλοι 25ρηδες να ασχοληθούμε με τα κοινά. Με έπεισαν και εμένα», εξηγεί ο έμπειρος αυτοδιοικητικός που γενικά σπάνια μιλά. Στον «πρωινό καφέ» θυμάται την παλιά Θέρμη με τις λακκούβες και τις τσουκνίδες, τη φάση του Φασούλα με τον Γκάλη που τον οδήγησε να μην ξαναπάει στα γήπεδα για 30 χρόνια, τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης στη Βιομηχανική («Ήταν πολύ άγρια τα πράγματα»), το μπαχτσέ που διατηρεί εδώ και χρόνια, τις δύσκολες αλλά και τις ευχάριστες στιγμές της δημαρχίας του. Μιλά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που τον επισκέφτηκε πρόσφατα στο δημαρχείο αλλά και τις τελευταίες εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Τέλος για τα δημόσια πράγματα της χώρας μας λέει με νόημα: «Από ρεαλισμό και σοβαρότητα έχουμε ανάγκη σε αυτή τη χώρα».
Πότε πίνετε τον πρώτο πρωινό σας καφέ;
Εγώ δεν τον πίνω πρωί. Γιατί το πρωί όταν ξυπνάμε δουλεύουμε για να μη χάνουμε ώρα. O πρώτος καφές έρχεται γύρω στις 8.10
Τι είναι;
Ελληνικός.
Βαρύγλυκος;
Με ολίγη (γελάει). Και στο χωράφι…
Για πέστε μας για το χωράφι
Πηγαίνω το καλοκαίρι γύρω στις 5.30 το πρωί. Τώρα πάω κατά τις 6 γιατί τότε ξημερώνει. Είναι ένα κτήμα του πατέρα μου. Παλιά είχε ροδάκινα, και όταν ήμουν φοιτητής του χάλασα τα ροδάκινα γιατί μόνο κόπο είχαν. Και πολύ δουλειά, αλλά χωρίς καμία απολαβή. Εγώ τα έβγαλα τα δένδρα και όταν το είδε ο πατέρας μου δάκρυσε. Και όταν του εξήγησα τους λόγους μου είπε: «Δίκαιο είχες παιδί μου, αλλά δεν τα λυπήθηκες;». Εκ των υστέρων το έφτιαξα το κτήμα, το περίφραξα, είχαμε και νερό και το διατηρώ μέχρι σήμερα.
Τι καλλιεργείτε εκεί;
Τώρα έχει 85 δένδρα. Ο,τι δένδρο υπάρχει στην ελληνική επικράτεια υπάρχει και στο κτήμα και νομίζω ότι το 80% των ποικιλιών που υπάρχουν για κάθε καρπό θα τα βρείτε εκεί. Έχει δαμασκηνιά με 4 ποικιλίες, έχει καϊσιά με 3 ποικιλίες. Για να έχω όλες τις ποικιλίες που υπάρχουν. Και τις ελληνικές και τις ξενικές.
Πώς ξεκίνησε αυτό;
Από μικρός. Μου είχε μάθε ο πατέρας μου. Στον κήπο που είχαμε στην αυλή με έβαζε και πατοφτιάριζα -γιατί τότε δεν υπήρχαν εργαλεία και τα κάναμε με το πατόφτιαρο- και πατοφτιάριζα δύο τετραγωνικά μέτρα κάθε ημέρα έτσι ώστε να τα βρίσκει έτοιμα κάθε βράδυ μετά τη δουλειά για να φυτεύει. Είχαμε μεγάλο κήπο, αρκετά δένδρα καρποφόρα και πολλές τριανταφυλλιές.
Γεννηθήκατε το 1954 στη Θέρμη, που τότε δεν ήταν ούτε το ένα τριακοστό της σημερινής πόλης. Οι πρώτες εικόνες που θυμάστε ως πιτσιρικάς;
Είχαμε όλο κι όλο πέντε τάξεις στο δημοτικό την εποχή εκείνη. Η Πέμπτη και η Εκτη είχε ένα δάσκαλο, οι άλλες τάξεις είχαν από ένα δάσκαλο. Το δημοτικό ήταν σε δύο σημεία. Μετά έγινε το καινούργιο δημοτικό που το πρόλαβα στην Εκτη τάξη όπου έγινε και εξατάξιο το σχολείο. Είχαμε περίπου 100 παιδιά στο δημοτικό τότε και σήμερα έχουμε ως δήμος συνολικά κοντά στους 10.000 μαθητές και η Θέρμη περίπου 3.500.
Τι εικόνες θυμάστε από τη Θέρμη;
Θυμάμαι ένα μικρό χωριουδάκι, λασποχώρι, χωρίς ένα δρόμο ασφαλτοστρωμένο (γελάει). Με χαντάκια που την άνοιξη ήταν γεμάτα με τσουκνίδες που τσιμπούσαν πολύ. Καταπράσινο όμως μέρος, όπου εξείχαν μόνο μερικές στέγες. Εξελίσσεται η Θέρμη, προσπαθούμε να διατηρήσουμε μερικά χαρακτηριστικά που ευνοούν την ποιότητα ζωής, όπως είναι το πράσινο.
Λεζάντα: Με τον πατέρα του σε μικρή ηλικία. «Τόσο ο πατέρας μου όσο και μητέρα μου με επηρέασαν όπως επηρεάζουν όλοι οι γονείς τα παιδιά τους»
Τι δουλειά έκαναν οι γονείς;
Ο μπαμπάς ήταν οικοδόμος, υποεργολάβος οικοδόμος και η μαμά νοικοκυρά. Δυστυχώς έφυγε πολύ νωρίς σε ηλικία μόλις 59 χρονών.
Σας επηρέασαν στον χαρακτήρα;
Όλους τους ανθρώπους του επηρεάζουν οι γονείς τους.
Και στο τι θα γινόσασταν επαγγελματικά;
Όχι, η επιλογή ήταν δική μου. Ο πατέρας μου αλλά και εγώ ήθελα να γίνω γιατρός. Στην τελευταία τάξη του γυμνασίου όμως ενώ ήμουν καλός μαθητής έσπασα το χέρι μου την Πρωτομαγιά και έτσι δεν έδωσα για την Ιατρική. Δεν πήγαινα στο σχολείο και έτσι ζήτησα από τον πατέρα μου να μην δώσω ιατρική γιατί δε θα περνούσα. Επειδή όμως θα ήταν ντροπή γι΄ αυτόν να μην περάσω πουθενά μού είπε «δώσε κάπου να περάσεις». Πήγα λοιπόν και έδωσα Βιομηχανική και πέρασα. Και είπα του χρόνου θα δώσω ιατρική. Αλλά έμπλεξα εκεί και δεν έδωσα ξανά για Ιατρική.
Στο σχολείο είχατε τάση για τα κοινά; Πρόεδρος στην τάξη ή κάτι τέτοιο;
‘Ημουν αρχηγός σε όλα (γελάει). Στο ποδόσφαιρο για παράδειγμα, αλλά ήμουν γενικά και ο πιο δυνατός. Δεν τολμούσε κανένας να τα βάλει μαζί μου. Ήμουν δυνατό παιδί.
Τι θέση παίζατε στο ποδόσφαιρο;
Πάντα σέντερ μπακ. Γενικά έπαιζα πίσω, αλλά τότε ήταν μπερδεμένα τα πράγματα με τις θέσεις.
Λεζάντα: Μπάλα έπαιζε από πιτσιρικάς, αλλά ακόμη και σήμερα. Ποια θέση; «Πάντα σέντερ μπακ»
Μπήκατε στο πανεπιστήμιο στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Πως ήταν το κλίμα;
Ήταν πολύ άγρια τα πράγματα. Η οικογένειά μου ήταν συντηρητική. Καραμανλής, δηλαδή. Όταν μπήκα στο πανεπιστήμιο και άρχισα να βλέπω τα πράγματα διαφορετικά τους μίλησα για το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα το 1981 τους επέβαλα να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, κάτι το οποίο μετάνιωσα.
Γιατί;
Πρέπει να πείθεις και να μην επιβάλεις. Ειδικά σε τέτοια ζητήματα. Και ειδικά στον πατέρα σου και τη μάνα σου που σε έχουν αδυναμία και δίνουν τα πάντα για σένα.
Γιατί επιλέξατε το ΠΑΣΟΚ;
Ήταν η εποχή της επανάστασης και πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να διορθώσουμε τη χώρα. Για να φανταστείτε έναν φίλο μας που έκανε αυθαίρετα τον διαγράψαμε και τον διώξαμε από την παρέα…
Πάμε λίγο στα προσωπικά σας: Παντρεμένος και πατέρας δύο κοριτσιών. Τρεις γυναίκες στο σπίτι. Αυτό πόσο βοήθησε;
Τα παιδιά μου σήμερα είναι μεγάλα και έχουν φύγει από το σπίτι. Ήμασταν εγώ, η γυναίκα μου και η πεθερά μου που μας βοήθησε πάρα πολύ όλα τα χρόνια που και εγώ και η γυναίκα μου εργαζόμασταν. Κρατούσε τα παιδιά και μας βοήθησε στο μεγάλωμα.
Γυναικοκρατούμενο σπίτι, δηλαδή…
Ετσι. Εγώ, η γυναίκα μου οι δύο κόρες μου και η πεθερά μου (γελάει).
Μεγάλη αγάπη για τον ΠΑΟΚ υπάρχει, έτσι δεν είναι;
Να σου πω. Όταν ήμουν μικρός υποστήριζα τον Παναθηναϊκό. Ήταν η εποχή του Γουέμπλεϊ. Μετά μόλις μεγάλωσα έγινα ΠΑΟΚ.
Φανατικός ή ήρεμος Παοκτσής;
Δεν φανατίζομαι εύκολα στη ζωή μου. Την αγαπώ την ομάδα μου, θέλω όμως να λειτουργώ μέσα στα πλαίσια της λογικής. Χειροκροτώ και τον αντίπαλο. Ο λόγος που δεν πήγα 30 χρόνια στο γήπεδο είναι γιατί κόντεψαν να με δείρουν επειδή χειροκρότησα σε ένα αγώνα ΠΑΟΚ-Αρη τον Γκάλη. Όταν κατάφερε να πετύχει μπροστά από το Φασούλα ένα απίθανο καλάθι. Όλοι περίμεναν ότι θα τον καπάκωνε ο Φασούλας και σηκωθήκαμε να τον χειροκροτήσουμε. Όμως ο Γκάλης, το μεγάλο αυτό ταλέντο του ελληνικού μπάσκετ, έμεινε στο αέρα, ο Φασούλας κατέβηκε, ο Γκάλης πέταξε την μπάλα πάνω από το χέρι του, κτύπησε στη στεφάνι και μπήκε μέσα. Αντί να χειροκροτήσω την τάπα σηκώθηκα και χειροκρότησα τον Γκάλη. Είπα δεν παίζεται ο άνθρωπος. Τι ήθελα να το κάνω… Με πέταξαν από το διάζωμα κάτω. Μετά από χρόνια πήγα ξανά φέτος σε γήπεδο, στον τελικό κυπέλου στην Αθήνα. Κάθισα 10 λεπτά και όταν είδα ότι το ματς δεν ξεκινούσε από τα επεισόδια είπα «καλά έκανα και δεν πήγαινα τόσο χρόνια στο γήπεδο». Και σηκώθηκα και έφυγα.
Μια ζωή αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της ταινίας της ζωής σας: Εκλεγήκατε για πρώτη φορά κοινοτικός σύμβουλος Θέρμης το 1982. Πώς προέκυψε;
Τυχαία. Λόγω παρέας. Αποφάσισε τότε η παρέα που ήμασταν όλοι 25ρηδες να ασχοληθούμε με τα κοινά. Με έπεισαν και εμένα. Τότε το σύστημα ήταν με εκλογή και έβγαινε ο πρόεδρος της κοινότητας. Όποιος έπαιρνε παραπάνω ψήφους έβγαινε. Τότε πήραμε 12 ψήφους περισσότερους και βγήκαμε. Από τότε διοικεί αυτή η παράταξη. Έχει εμπλουτισθεί βέβαια, γιατί τότε ήταν περισσότερο πασοκική. Από τότε που ανέλαβα εγώ η παράταξη δεν έχει χαρακτήρα ούτε κομματικό ούτε προσωπικό. Απαρτίζεται από ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να προσφέρουν.
Λεζάντα: Με νυν και πρώην δημάρχους της Θεσσαλονίκης και τον ευρωβουλευτή τους ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουκιάδη
Λεζάντα: Στο Σινά με τους αυτοδιοικητικούς της Θεσσαλονίκης: Ανάμεσα στους Μιχάλη Γεράνη, Σίμο Δανιηλίδη και Στέλιο Συμεωνίδη Λεζάντα: Μαζί με τους Νικόλαο Μπάτο, Δημήτρη Χατζηβρέττα και Στάθη Λαφαζανίδη Λεζάντα: Μαζί με τον Μιχάλη Γεράνη έτοιμοι για βραδινή βόλτα με τις καμήλες...Δήμαρχος για πρώτη φορά το 1998. Τι θυμάστε από τις πρώτες ημέρες της διοίκησής σας; Εδώ ήταν το δημαρχείο;
Το να είσαι επικεφαλής είναι κάτι διαφορετικό από το να είσαι αντιδήμαρχος, όπως ήμουν παλιότερα. Καμία σχέση σε ότι αφορά στις ευθύνες του αντιδημάρχου και του δημάρχου. Και γενικότερα άλλη κατάσταση: Το 1998 είχαμε 1 αντιδήμαρχο, σήμερα έχουμε 8. Βέβαια όπως λέει και το ρητό «Για όλα φταίει ο δήμαρχος» (γελάει). Οτιδήποτε αρνητικό ή θετικό γίνει έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης.
Μια δύσκολη στιγμή που δε θα ξεχάσετε ποτέ;
Η πιο δύσκολη στιγμή που βρέθηκα σε απόγνωση ήταν η βραδιά που χάθηκε στο ποτάμι το παιδί. Εκείνη τη βραδιά δε θέλω να την ζήσει κανένας άνθρωπος. Μπορεί τελικά να το σώσαμε το παιδί αλλά χάθηκε ο μπαμπάς του που ήταν συμμαθητής μου. Παλεύαμε μαζί όταν πηγαίναμε σχολική εκδρομή, ήταν Τριαδιώτης, ήμασταν σειρά δηλαδή. Στεναχωρήθηκα πολύ που χάθηκε, αλλά χάρηκα που σώθηκε η γυναίκα του και ο γιός του. Εύχομαι όμως κανείς να μην περάσει μια τέτοια βραδιά. Από τη μια να ξέρεις ότι ο ένας χάθηκε και από την άλλη να ψάχνεις μέχρι τη θάλασσα για να βρεις τους αγνοούμενους.
Μια καλή στιγμή;
Καλές στιγμές ζήσαμε πολλές.
Οι βραδιές των εκλογών;
Α, όχι εκτός από τις εκλογές του 1982 σε όλες τις άλλες εκλογές το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο. Ξέραμε δηλαδή εκ των προτέρων στο περίπου τι αποτέλεσμα θα έχουμε. Πιο πολύ χαίρομαι όταν εγκαινιάζουμε ένα έργο και πηγαίνω το βράδυ με τον καφέ και παλιότερα όταν κάπνιζα με το τσιγάρο και το χαζεύω. Ένα καινούργιο σχολείο, ένας παιδικός σταθμός, μία κοινωνική δομή. Είναι μεγάλη απόλαυση να το χαίρεσαι. Όχι την ώρα των εγκαινίων που έχει πολύ κόσμο, αλλά το βράδυ. Είναι η χαρά της δημιουργίας όταν βλέπεις να τελειώνει κάτι. Ή όταν πηγαίνεις την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του και το βλέπεις γεμάτο παιδιά ή ωφελούμενους . Δεν μπορείς να φανταστείς τι χαρά είναι αυτή. Ή όταν βλέπεις το λεωφορείο για τα ΚΔΑΠ των ΑΜΕΑ: ήταν το πρώτο πράγμα που εγγράψαμε στο Τεχνικό μας Πρόγραμμα. Την ημέρα που θα λειτουργήσει και θα δω τα παιδιά επάνω, ε αυτή είναι χαρά. Και ας μην είναι κάτι το πολύ μεγάλο.
Γνωρίζετε καλά τα θεσμικά της αυτοδιοίκησης. Τι της λείπει σήμερα στην Ελλάδα;
Γνωρίζω την αυτοδιοίκηση από το 1982. Δεν έχει βέβαια καμία σχέση η σημερινή αυτοδιοίκηση με την αυτοδιοίκηση εκείνων των χρόνων. Τότε ως κοινότητα είχαμε ένα τρακτέρ που μαζεύαμε τα σκουπίδια, δύο παιδιά εργολάβους, έναν νερουλά και ένα γραμματέα. Αυτό ήταν η αυτοδιοίκηση το 1982.
Σήμερα;
Ο δήμος Θέρμης δίνει δουλειά σε 1000 ανθρώπους. Έγιναν δηλαδή πολλά βήματα όλα αυτά τα χρόνια. Όμως έχουμε πολύ μεγάλη απόσταση από την ευρωπαϊκή αυτοδιοίκηση. Ακόμη και σε χώρες που είναι πολύ πίσω από την Ελλάδα, όπως είναι η Αλβανία. Εκεί η αυτοδιοίκηση είναι σε καλύτερη μοίρα από τη δική μας. Θεσμικά και οικονομικά σε σχέση με το ΑΕΠ που διαχειρίζεται. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 11,6%, εμείς έχουμε μόλις 2,5%. Είμαστε πολύ πίσω. Σιγά σιγά όμως ωριμάζουν οι συνθήκες σε όλα τα κόμματα και η ιδέα ότι πρέπει να προχωρήσουμε.
Λεζάντα: Πάντα δίπλα στα ΚΔΑΠ των ΑΜΕΑ: «Οταν βοηθάς ε, αυτή είναι χαρά»
Προς τα που;
Προς να αποκτήσουν οι δήμοι υπεύθυνες αρμοδιότητες. Δηλαδή όταν μου δίνουν μια αρμοδιότητα να έχω και προσωπικό για να την ασκήσω. Αλλιώς δεν έχει κάποιο νόημα και επιπλέον ερχόμαστε και σε σύγκρουση με τους πολίτες.
Να σας πω ένα παράδειγμα από την Κίνα, όπου ως γνωστό το καθεστώς είναι κομμουνιστικό. Κι όμως εκεί δήμαρχος και δημοτικό συμβούλιο έχουν τη δυνατότητα να πολεοδομούν γη μέσα σε 2 μήνες. Σε εμάς θέλει 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί μια πολεοδομική μελέτη…
Ξαναγυρνάμε στα της ευρύτερης πολιτικής. Έχετε ζήσει ως δήμαρχος πολλούς πρωθυπουργούς. Σημίτης, Καραμανλής, Παπανδρέου, Σαμαράς, Τσίπρας, Μητσοτάκης. Πιο κοντά στην αυτοδιοίκηση ποιον αισθανθήκατε;
Ακούστε, δε θα συγκρίνω πρωθυπουργούς. Τα κόμματα εξουσίας χαράζουν πολιτικές που αφορούν στην αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο. Ένα κόμμα έκανε μεταρρυθμίσεις στην αυτοδιοίκηση: το ΠΑΣΟΚ . Κανένα άλλο δεν τόλμησε. Από εκεί και πέρα σε όλα τα κόμματα υπάρχουν δυνάμεις που προσπάθησαν και προσπαθούν. Η ΝΔ σήμερα έχει στελέχη κάποια τα οποία είναι ικανά που αφουγκράζονται τις ανάγκες της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας. Δε θα έλεγα ότι υπάρχουν όμως ευήκοα ώτα. Εγώ διαφώνησα για την πρόταση του εκλογικού νόμου και με τη σημερινή αλλά και με την προηγούμενη κυβέρνηση. Για την απλή αναλογική θεωρούσα ότι δεν είμαστε ώριμοι και ότι πρέπει να βρούμε ένα δικαιότερο σύστημα γιατί θα υπάρξει ακυβερνησία . Δε με άκουσαν.
Για το 43% της κυβέρνησης Μητσοτάκη;
Η ΝΔ το διακήρυξε προεκλογικά, ήταν δέσμευσή της και γι’ αυτό το υλοποίησε. Και από 42% το έκανε 43%. Προσωπικά διαφωνώ. Υποστηρίζω το 51% γιατί θεωρώ ότι έτσι έχεις μια ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση. Εξάλλου γιατί αυτός που βγαίνει με 43% να παίρνει το 60% των δημοτικών συμβούλων, όπως προβλέπει το νέο σύστημα και να μην παίρνει το 51%; Μπορούμε να βρούμε κάτι δικαιότερο.
Λεζάντα: Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο δημαρχείο Θέρμης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού: «Και ακούει και καταλαβαίνει τι του λες»
Εδώ σε αυτήν την καρέκλα κάθονταν ο πρωθυπουργός πριν από μερικές εβδομάδες. Πως ήταν η συνάντηση;
Κατ΄ αρχήν να πούμε κάτι, επειδή με ψέγουν γιατί δεν έβαλα κάποια ζητήματα στον πρωθυπουργό. Να ξεκαθαρίσω: Ο πρωθυπουργός ήρθε στη Θέρμη και επισκέφτηκε το δήμο μας και εγώ όφειλα να του παρουσιάσω τα μεγάλα προβλήματα αυτού του δήμου. Δεν είναι δικός μου ρόλος να του πω για το ενεργειακό που αφορά τους πάντες στην Ελλάδα. Θα του πω για τη λεκάνη του Ανθεμούντα που αν πλημυρίσει θα πνιγούν άνθρωποι και θα πλημμυρίσει το αεροδρόμιο της πόλης
Η εντύπωσή σας ποια ήταν;
Θετική. Και ακούει και καταλαβαίνει τι του λες. Εγώ του ανέδειξα τα μεγάλα προβλήματα του δήμου, όπως και την ανάγκη να αναδειχθεί η ιστορικότητα αυτού του τόπου γιατί η Θέρμη είναι ένας αρχαίος τόπος, όπου έχουν αποκαλυφθεί μόνο στη Θέρμη 8.700 τάφους. Και τα ευρήματα αυτά δεν έχουν αναδειχθεί.
Νίκος Ανδρουλάκης; Πως τον βλέπετε;
Εγώ τον στήριξα την προηγούμενη φορά τη δεύτερη Κυριακή. Παρά το ότι είχαμε μια σχέση πολλών χρόνων αλλά και διαφωνίες για τον τρόπο που πολιτεύονταν τα τελευταία χρόνια τον στήριξα στο δεύτερο γύρο. Την πρώτη Κυριακή είχα στηρίξει τον Γιώργο Καμίνη ως αυτοδιοικητικό και είχε βγει πρώτος στη Θέρμη και τη δεύτερη η Θέρμη είχε βγάλει πρώτο τον Ανδρουλάκη. Δε στήριξα τότε τη συγχωρεμένη τη Γεννηματά παρά το γεγονός ότι είχαμε συζητήσει πολλές φορές και της το είχα πει όταν δε θα την στηρίξω. Ούτε τώρα θα την στήριζα. Τώρα στήριξα Ανδρουλάκη και ήμουν από αυτούς που τον προέτρεπαν να κινηθεί. Νομίζω ότι είναι νέος και ότι η θητεία του στην ΕΕ θα του χρησιμεύσει πάρα πολύ. Για να γίνει ένας σοβαρός και ρεαλιστής Έλληνας πολιτικός. Από ρεαλισμό και σοβαρότητα έχουμε ανάγκη σε αυτή τη χώρα. Δεν είναι κακό να στρογγυλεύουμε πράγματα όταν θέλουμε να πετύχουμε συναινέσεις Είναι καλό για τη χώρα και την κοινωνία και σιγά σιγά μπορεί τα πράγματα να ωριμάζουν για να φτάσουμε στους δικούς μας στόχους. Όχι να επιβάλουμε αλλά να πείθουμε. Πρέπει να πούμε την αλήθεια στον κόσμο που καταλαβαίνει. Παρά το γεγονός ότι πολλές φορές η ελπίδα παρασέρνει. Έτσι είμαστε. Με τον Ανδρουλάκη, λοιπόν, ίδωμεν. Γιατί όλοι κρίνονται στην πορεία.
Υποκλοπές ένα σχόλιο;
Χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες όλη αυτή η ιστορία υποβαθμίζει τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας. Και μας κάνει και ρεζίλι και στην ΕΕ και διεθνώς. Δεν ανέχομαι να μου λένε ότι η χώρα μου είναι μπανανία. Ούτε ότι παρακολουθούνται αρχηγοί κομμάτων και παρατάξεων. Δεν είναι καλό για τη χώρα γενικά. Πρέπει να αποφευχθεί απ’ όλους, πρέπει να σοβαρευτούμε και να βάλλουμε ασφαλιστικές δικλείδες. Κανένας να μη μπορεί κατά μόνας ακόμη και είναι η ΕΥΠ να παρακολουθεί τέτοιους ανθρώπους. Εκτός αν πρόκειται για θέματα εθνικής ασφάλειας. Να υπάρχουν όμως ασφαλιστικές δικλείδες.
Τι έρχεται από εδώ και πέρα για τον δήμο Θέρμης; Ποια είναι τα σχέδια για την τελική ευθεία;
Έχουμε τεράστιες υποχρεώσεις. Να προλάβουμε να δημοπρατήσουμε για να μην απενταχθεί κανένα από τα έργα που είναι ήδη ενταγμένα. Γιατί η αυτοδιοίκηση αυτή την περίοδο εξ ιδίων πόρων ελάχιστα μπορεί να κάνει . Ό,τι κάνει είναι με ξένα χρήματα, είτε που έρχονται απ’ έξω είτε μέσω προγραμμάτων. Δόξα τω Θεώ για αυτούς που δουλεύουν και κάνουν προετοιμασία υπάρχουν λεφτά. Άρα έχουμε δυσκολίες να δημοπρατήσουμε και να υλοποιήσουμε τα έργα που είναι ήδη ενταγμένα. Για να μη χαθούν τα κονδύλια. Προχτές είχαμε μια σύσκεψη γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης προκήρυξε κονδύλια για την ύδρευση και μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου θα καταθέσουμε πρόταση, που θα αφορά στο σύνολο αλλά και κομμάτια της ύδρευσης. Σε κάθε τί στέλνουμε μια πρόταση και οι περισσότερες εντάσσονται. Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια για να μη χαθούν λεφτά για τον δήμο. Όπως συμβαίνει και για το Οpen mall, όπου τώρα δημοπρατούμε το καθεαυτό έργο, που θα φέρει μια σειρά παρεμβάσεων στο κέντρο της πόλης. Επίσης ο δήμος έχει πάρει 4 προγράμματα αγροτικής οδοποιίας. Μην ξεχνάτε ότι τα κόστη μεγαλώνουν. Να σας πώ μόνο ότι το ενεργειακό φέτος είναι συν 4 εκατομμύρια για το δήμο Θέρμης και ότι ο προϋπολογισμός του ενεργειακού κόστους για τη χρονιά καλύφτηκε ήδη από το τέλος Μαΐου και έχουμε μπροστά μας άλλους 7 μήνες. Άρα, πολύ δουλειά και καθημερινό κοντρόλ έτσι ώστε να πας μπροστά.
Θα είστε υποψήφιος στις επόμενες εκλογές;
Είχα αποφασίσει να μην είμαι. Βλέποντας όμως τις εξελίξεις στην παράταξη όπου δυστυχώς δεν έχουμε -και είναι και δική μου ευθύνη-λύσει το θέμα της διαδοχής, ενώ δυστυχώς κάναμε σχέδια για ανθρώπους που μας εγκατέλειψαν, άλλαξα γνώμη . Δεν έχουμε έτοιμη τη διαδοχή και επειδή έχουμε πάρα πολύ δουλειά να κάνουμε και η παράταξη δεν είναι ακόμη έτοιμη και πολύ φοβάμαι ότι θα διασπαστεί αν δεν είμαι εγώ επικεφαλής θα είμαι και πάλι υποψήφιος. Για να συνεχίσουμε τη δουλειά μας και για το καλό του τόπου. Εγώ είμαι χορτάτος. Και από δημαρχιλικία και από δόξες και όλα. Μόνο να προσφέρω θέλω. Και όποιος και αν είναι δήμαρχος και εγώ είμαι υγιής θα τον βοηθήσω με όλη μου τη δύναμη. Γιατί τον αγαπώ τον τόπο μου. Και όταν φεύγω ακόμη το μυαλό μου είναι εδώ, στον δήμο. Μου λένε «γιατί δε φεύγεις το Σαββατοκύριακο;» Τους λέω: «Μα παιδιά, έδωσε 6 και 7 μποφόρ που να φύγω...».
Λεζάντα: Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στην Ιμβρο
Λεζάντα: Με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο
Φωτογραφίες:
Προσωπικό αρχείο Θόδωρου Παπαδόπουλου
Σήμερα ο πρωινός καφές είναι αυτοδιοικητικός. Με ένα δήμαρχο που βρίσκεται στον χώρο 40 χρόνια. Στην αρχή ως κοινοτικός σύμβουλος και από το 1998 ως δήμαρχος. Ο λόγος για τον δήμαρχος Θέρμης Θόδωρο Παπαδόπουλο που όπως λέει μπήκε σε αυτήν την πορεία… τυχαία. «Αποφάσισε τότε η παρέα που ήμασταν όλοι 25ρηδες να ασχοληθούμε με τα κοινά. Με έπεισαν και εμένα», εξηγεί ο έμπειρος αυτοδιοικητικός που γενικά σπάνια μιλά. Στον «πρωινό καφέ» θυμάται την παλιά Θέρμη με τις λακκούβες και τις τσουκνίδες, τη φάση του Φασούλα με τον Γκάλη που τον οδήγησε να μην ξαναπάει στα γήπεδα για 30 χρόνια, τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης στη Βιομηχανική («Ήταν πολύ άγρια τα πράγματα»), το μπαχτσέ που διατηρεί εδώ και χρόνια, τις δύσκολες αλλά και τις ευχάριστες στιγμές της δημαρχίας του. Μιλά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που τον επισκέφτηκε πρόσφατα στο δημαρχείο αλλά και τις τελευταίες εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Τέλος για τα δημόσια πράγματα της χώρας μας λέει με νόημα: «Από ρεαλισμό και σοβαρότητα έχουμε ανάγκη σε αυτή τη χώρα».
Πότε πίνετε τον πρώτο πρωινό σας καφέ;
Εγώ δεν τον πίνω πρωί. Γιατί το πρωί όταν ξυπνάμε δουλεύουμε για να μη χάνουμε ώρα. O πρώτος καφές έρχεται γύρω στις 8.10
Τι είναι;
Ελληνικός.
Βαρύγλυκος;
Με ολίγη (γελάει). Και στο χωράφι…
Για πέστε μας για το χωράφι
Πηγαίνω το καλοκαίρι γύρω στις 5.30 το πρωί. Τώρα πάω κατά τις 6 γιατί τότε ξημερώνει. Είναι ένα κτήμα του πατέρα μου. Παλιά είχε ροδάκινα, και όταν ήμουν φοιτητής του χάλασα τα ροδάκινα γιατί μόνο κόπο είχαν. Και πολύ δουλειά, αλλά χωρίς καμία απολαβή. Εγώ τα έβγαλα τα δένδρα και όταν το είδε ο πατέρας μου δάκρυσε. Και όταν του εξήγησα τους λόγους μου είπε: «Δίκαιο είχες παιδί μου, αλλά δεν τα λυπήθηκες;». Εκ των υστέρων το έφτιαξα το κτήμα, το περίφραξα, είχαμε και νερό και το διατηρώ μέχρι σήμερα.
Τι καλλιεργείτε εκεί;
Τώρα έχει 85 δένδρα. Ο,τι δένδρο υπάρχει στην ελληνική επικράτεια υπάρχει και στο κτήμα και νομίζω ότι το 80% των ποικιλιών που υπάρχουν για κάθε καρπό θα τα βρείτε εκεί. Έχει δαμασκηνιά με 4 ποικιλίες, έχει καϊσιά με 3 ποικιλίες. Για να έχω όλες τις ποικιλίες που υπάρχουν. Και τις ελληνικές και τις ξενικές.
Πώς ξεκίνησε αυτό;
Από μικρός. Μου είχε μάθε ο πατέρας μου. Στον κήπο που είχαμε στην αυλή με έβαζε και πατοφτιάριζα -γιατί τότε δεν υπήρχαν εργαλεία και τα κάναμε με το πατόφτιαρο- και πατοφτιάριζα δύο τετραγωνικά μέτρα κάθε ημέρα έτσι ώστε να τα βρίσκει έτοιμα κάθε βράδυ μετά τη δουλειά για να φυτεύει. Είχαμε μεγάλο κήπο, αρκετά δένδρα καρποφόρα και πολλές τριανταφυλλιές.
Γεννηθήκατε το 1954 στη Θέρμη, που τότε δεν ήταν ούτε το ένα τριακοστό της σημερινής πόλης. Οι πρώτες εικόνες που θυμάστε ως πιτσιρικάς;
Είχαμε όλο κι όλο πέντε τάξεις στο δημοτικό την εποχή εκείνη. Η Πέμπτη και η Εκτη είχε ένα δάσκαλο, οι άλλες τάξεις είχαν από ένα δάσκαλο. Το δημοτικό ήταν σε δύο σημεία. Μετά έγινε το καινούργιο δημοτικό που το πρόλαβα στην Εκτη τάξη όπου έγινε και εξατάξιο το σχολείο. Είχαμε περίπου 100 παιδιά στο δημοτικό τότε και σήμερα έχουμε ως δήμος συνολικά κοντά στους 10.000 μαθητές και η Θέρμη περίπου 3.500.
Τι εικόνες θυμάστε από τη Θέρμη;
Θυμάμαι ένα μικρό χωριουδάκι, λασποχώρι, χωρίς ένα δρόμο ασφαλτοστρωμένο (γελάει). Με χαντάκια που την άνοιξη ήταν γεμάτα με τσουκνίδες που τσιμπούσαν πολύ. Καταπράσινο όμως μέρος, όπου εξείχαν μόνο μερικές στέγες. Εξελίσσεται η Θέρμη, προσπαθούμε να διατηρήσουμε μερικά χαρακτηριστικά που ευνοούν την ποιότητα ζωής, όπως είναι το πράσινο.
Λεζάντα: Με τον πατέρα του σε μικρή ηλικία. «Τόσο ο πατέρας μου όσο και μητέρα μου με επηρέασαν όπως επηρεάζουν όλοι οι γονείς τα παιδιά τους»
Τι δουλειά έκαναν οι γονείς;
Ο μπαμπάς ήταν οικοδόμος, υποεργολάβος οικοδόμος και η μαμά νοικοκυρά. Δυστυχώς έφυγε πολύ νωρίς σε ηλικία μόλις 59 χρονών.
Σας επηρέασαν στον χαρακτήρα;
Όλους τους ανθρώπους του επηρεάζουν οι γονείς τους.
Και στο τι θα γινόσασταν επαγγελματικά;
Όχι, η επιλογή ήταν δική μου. Ο πατέρας μου αλλά και εγώ ήθελα να γίνω γιατρός. Στην τελευταία τάξη του γυμνασίου όμως ενώ ήμουν καλός μαθητής έσπασα το χέρι μου την Πρωτομαγιά και έτσι δεν έδωσα για την Ιατρική. Δεν πήγαινα στο σχολείο και έτσι ζήτησα από τον πατέρα μου να μην δώσω ιατρική γιατί δε θα περνούσα. Επειδή όμως θα ήταν ντροπή γι΄ αυτόν να μην περάσω πουθενά μού είπε «δώσε κάπου να περάσεις». Πήγα λοιπόν και έδωσα Βιομηχανική και πέρασα. Και είπα του χρόνου θα δώσω ιατρική. Αλλά έμπλεξα εκεί και δεν έδωσα ξανά για Ιατρική.
Στο σχολείο είχατε τάση για τα κοινά; Πρόεδρος στην τάξη ή κάτι τέτοιο;
‘Ημουν αρχηγός σε όλα (γελάει). Στο ποδόσφαιρο για παράδειγμα, αλλά ήμουν γενικά και ο πιο δυνατός. Δεν τολμούσε κανένας να τα βάλει μαζί μου. Ήμουν δυνατό παιδί.
Τι θέση παίζατε στο ποδόσφαιρο;
Πάντα σέντερ μπακ. Γενικά έπαιζα πίσω, αλλά τότε ήταν μπερδεμένα τα πράγματα με τις θέσεις.
Λεζάντα: Μπάλα έπαιζε από πιτσιρικάς, αλλά ακόμη και σήμερα. Ποια θέση; «Πάντα σέντερ μπακ»
Μπήκατε στο πανεπιστήμιο στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Πως ήταν το κλίμα;
Ήταν πολύ άγρια τα πράγματα. Η οικογένειά μου ήταν συντηρητική. Καραμανλής, δηλαδή. Όταν μπήκα στο πανεπιστήμιο και άρχισα να βλέπω τα πράγματα διαφορετικά τους μίλησα για το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα το 1981 τους επέβαλα να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, κάτι το οποίο μετάνιωσα.
Γιατί;
Πρέπει να πείθεις και να μην επιβάλεις. Ειδικά σε τέτοια ζητήματα. Και ειδικά στον πατέρα σου και τη μάνα σου που σε έχουν αδυναμία και δίνουν τα πάντα για σένα.
Γιατί επιλέξατε το ΠΑΣΟΚ;
Ήταν η εποχή της επανάστασης και πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να διορθώσουμε τη χώρα. Για να φανταστείτε έναν φίλο μας που έκανε αυθαίρετα τον διαγράψαμε και τον διώξαμε από την παρέα…
Πάμε λίγο στα προσωπικά σας: Παντρεμένος και πατέρας δύο κοριτσιών. Τρεις γυναίκες στο σπίτι. Αυτό πόσο βοήθησε;
Τα παιδιά μου σήμερα είναι μεγάλα και έχουν φύγει από το σπίτι. Ήμασταν εγώ, η γυναίκα μου και η πεθερά μου που μας βοήθησε πάρα πολύ όλα τα χρόνια που και εγώ και η γυναίκα μου εργαζόμασταν. Κρατούσε τα παιδιά και μας βοήθησε στο μεγάλωμα.
Γυναικοκρατούμενο σπίτι, δηλαδή…
Ετσι. Εγώ, η γυναίκα μου οι δύο κόρες μου και η πεθερά μου (γελάει).
Μεγάλη αγάπη για τον ΠΑΟΚ υπάρχει, έτσι δεν είναι;
Να σου πω. Όταν ήμουν μικρός υποστήριζα τον Παναθηναϊκό. Ήταν η εποχή του Γουέμπλεϊ. Μετά μόλις μεγάλωσα έγινα ΠΑΟΚ.
Φανατικός ή ήρεμος Παοκτσής;
Δεν φανατίζομαι εύκολα στη ζωή μου. Την αγαπώ την ομάδα μου, θέλω όμως να λειτουργώ μέσα στα πλαίσια της λογικής. Χειροκροτώ και τον αντίπαλο. Ο λόγος που δεν πήγα 30 χρόνια στο γήπεδο είναι γιατί κόντεψαν να με δείρουν επειδή χειροκρότησα σε ένα αγώνα ΠΑΟΚ-Αρη τον Γκάλη. Όταν κατάφερε να πετύχει μπροστά από το Φασούλα ένα απίθανο καλάθι. Όλοι περίμεναν ότι θα τον καπάκωνε ο Φασούλας και σηκωθήκαμε να τον χειροκροτήσουμε. Όμως ο Γκάλης, το μεγάλο αυτό ταλέντο του ελληνικού μπάσκετ, έμεινε στο αέρα, ο Φασούλας κατέβηκε, ο Γκάλης πέταξε την μπάλα πάνω από το χέρι του, κτύπησε στη στεφάνι και μπήκε μέσα. Αντί να χειροκροτήσω την τάπα σηκώθηκα και χειροκρότησα τον Γκάλη. Είπα δεν παίζεται ο άνθρωπος. Τι ήθελα να το κάνω… Με πέταξαν από το διάζωμα κάτω. Μετά από χρόνια πήγα ξανά φέτος σε γήπεδο, στον τελικό κυπέλου στην Αθήνα. Κάθισα 10 λεπτά και όταν είδα ότι το ματς δεν ξεκινούσε από τα επεισόδια είπα «καλά έκανα και δεν πήγαινα τόσο χρόνια στο γήπεδο». Και σηκώθηκα και έφυγα.
Μια ζωή αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της ταινίας της ζωής σας: Εκλεγήκατε για πρώτη φορά κοινοτικός σύμβουλος Θέρμης το 1982. Πώς προέκυψε;
Τυχαία. Λόγω παρέας. Αποφάσισε τότε η παρέα που ήμασταν όλοι 25ρηδες να ασχοληθούμε με τα κοινά. Με έπεισαν και εμένα. Τότε το σύστημα ήταν με εκλογή και έβγαινε ο πρόεδρος της κοινότητας. Όποιος έπαιρνε παραπάνω ψήφους έβγαινε. Τότε πήραμε 12 ψήφους περισσότερους και βγήκαμε. Από τότε διοικεί αυτή η παράταξη. Έχει εμπλουτισθεί βέβαια, γιατί τότε ήταν περισσότερο πασοκική. Από τότε που ανέλαβα εγώ η παράταξη δεν έχει χαρακτήρα ούτε κομματικό ούτε προσωπικό. Απαρτίζεται από ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να προσφέρουν.
Λεζάντα: Με νυν και πρώην δημάρχους της Θεσσαλονίκης και τον ευρωβουλευτή τους ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουκιάδη
Λεζάντα: Στο Σινά με τους αυτοδιοικητικούς της Θεσσαλονίκης: Ανάμεσα στους Μιχάλη Γεράνη, Σίμο Δανιηλίδη και Στέλιο Συμεωνίδη Λεζάντα: Μαζί με τους Νικόλαο Μπάτο, Δημήτρη Χατζηβρέττα και Στάθη Λαφαζανίδη Λεζάντα: Μαζί με τον Μιχάλη Γεράνη έτοιμοι για βραδινή βόλτα με τις καμήλες...Δήμαρχος για πρώτη φορά το 1998. Τι θυμάστε από τις πρώτες ημέρες της διοίκησής σας; Εδώ ήταν το δημαρχείο;
Το να είσαι επικεφαλής είναι κάτι διαφορετικό από το να είσαι αντιδήμαρχος, όπως ήμουν παλιότερα. Καμία σχέση σε ότι αφορά στις ευθύνες του αντιδημάρχου και του δημάρχου. Και γενικότερα άλλη κατάσταση: Το 1998 είχαμε 1 αντιδήμαρχο, σήμερα έχουμε 8. Βέβαια όπως λέει και το ρητό «Για όλα φταίει ο δήμαρχος» (γελάει). Οτιδήποτε αρνητικό ή θετικό γίνει έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης.
Μια δύσκολη στιγμή που δε θα ξεχάσετε ποτέ;
Η πιο δύσκολη στιγμή που βρέθηκα σε απόγνωση ήταν η βραδιά που χάθηκε στο ποτάμι το παιδί. Εκείνη τη βραδιά δε θέλω να την ζήσει κανένας άνθρωπος. Μπορεί τελικά να το σώσαμε το παιδί αλλά χάθηκε ο μπαμπάς του που ήταν συμμαθητής μου. Παλεύαμε μαζί όταν πηγαίναμε σχολική εκδρομή, ήταν Τριαδιώτης, ήμασταν σειρά δηλαδή. Στεναχωρήθηκα πολύ που χάθηκε, αλλά χάρηκα που σώθηκε η γυναίκα του και ο γιός του. Εύχομαι όμως κανείς να μην περάσει μια τέτοια βραδιά. Από τη μια να ξέρεις ότι ο ένας χάθηκε και από την άλλη να ψάχνεις μέχρι τη θάλασσα για να βρεις τους αγνοούμενους.
Μια καλή στιγμή;
Καλές στιγμές ζήσαμε πολλές.
Οι βραδιές των εκλογών;
Α, όχι εκτός από τις εκλογές του 1982 σε όλες τις άλλες εκλογές το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο. Ξέραμε δηλαδή εκ των προτέρων στο περίπου τι αποτέλεσμα θα έχουμε. Πιο πολύ χαίρομαι όταν εγκαινιάζουμε ένα έργο και πηγαίνω το βράδυ με τον καφέ και παλιότερα όταν κάπνιζα με το τσιγάρο και το χαζεύω. Ένα καινούργιο σχολείο, ένας παιδικός σταθμός, μία κοινωνική δομή. Είναι μεγάλη απόλαυση να το χαίρεσαι. Όχι την ώρα των εγκαινίων που έχει πολύ κόσμο, αλλά το βράδυ. Είναι η χαρά της δημιουργίας όταν βλέπεις να τελειώνει κάτι. Ή όταν πηγαίνεις την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του και το βλέπεις γεμάτο παιδιά ή ωφελούμενους . Δεν μπορείς να φανταστείς τι χαρά είναι αυτή. Ή όταν βλέπεις το λεωφορείο για τα ΚΔΑΠ των ΑΜΕΑ: ήταν το πρώτο πράγμα που εγγράψαμε στο Τεχνικό μας Πρόγραμμα. Την ημέρα που θα λειτουργήσει και θα δω τα παιδιά επάνω, ε αυτή είναι χαρά. Και ας μην είναι κάτι το πολύ μεγάλο.
Γνωρίζετε καλά τα θεσμικά της αυτοδιοίκησης. Τι της λείπει σήμερα στην Ελλάδα;
Γνωρίζω την αυτοδιοίκηση από το 1982. Δεν έχει βέβαια καμία σχέση η σημερινή αυτοδιοίκηση με την αυτοδιοίκηση εκείνων των χρόνων. Τότε ως κοινότητα είχαμε ένα τρακτέρ που μαζεύαμε τα σκουπίδια, δύο παιδιά εργολάβους, έναν νερουλά και ένα γραμματέα. Αυτό ήταν η αυτοδιοίκηση το 1982.
Σήμερα;
Ο δήμος Θέρμης δίνει δουλειά σε 1000 ανθρώπους. Έγιναν δηλαδή πολλά βήματα όλα αυτά τα χρόνια. Όμως έχουμε πολύ μεγάλη απόσταση από την ευρωπαϊκή αυτοδιοίκηση. Ακόμη και σε χώρες που είναι πολύ πίσω από την Ελλάδα, όπως είναι η Αλβανία. Εκεί η αυτοδιοίκηση είναι σε καλύτερη μοίρα από τη δική μας. Θεσμικά και οικονομικά σε σχέση με το ΑΕΠ που διαχειρίζεται. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 11,6%, εμείς έχουμε μόλις 2,5%. Είμαστε πολύ πίσω. Σιγά σιγά όμως ωριμάζουν οι συνθήκες σε όλα τα κόμματα και η ιδέα ότι πρέπει να προχωρήσουμε.
Λεζάντα: Πάντα δίπλα στα ΚΔΑΠ των ΑΜΕΑ: «Οταν βοηθάς ε, αυτή είναι χαρά»
Προς τα που;
Προς να αποκτήσουν οι δήμοι υπεύθυνες αρμοδιότητες. Δηλαδή όταν μου δίνουν μια αρμοδιότητα να έχω και προσωπικό για να την ασκήσω. Αλλιώς δεν έχει κάποιο νόημα και επιπλέον ερχόμαστε και σε σύγκρουση με τους πολίτες.
Να σας πω ένα παράδειγμα από την Κίνα, όπου ως γνωστό το καθεστώς είναι κομμουνιστικό. Κι όμως εκεί δήμαρχος και δημοτικό συμβούλιο έχουν τη δυνατότητα να πολεοδομούν γη μέσα σε 2 μήνες. Σε εμάς θέλει 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί μια πολεοδομική μελέτη…
Ξαναγυρνάμε στα της ευρύτερης πολιτικής. Έχετε ζήσει ως δήμαρχος πολλούς πρωθυπουργούς. Σημίτης, Καραμανλής, Παπανδρέου, Σαμαράς, Τσίπρας, Μητσοτάκης. Πιο κοντά στην αυτοδιοίκηση ποιον αισθανθήκατε;
Ακούστε, δε θα συγκρίνω πρωθυπουργούς. Τα κόμματα εξουσίας χαράζουν πολιτικές που αφορούν στην αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο. Ένα κόμμα έκανε μεταρρυθμίσεις στην αυτοδιοίκηση: το ΠΑΣΟΚ . Κανένα άλλο δεν τόλμησε. Από εκεί και πέρα σε όλα τα κόμματα υπάρχουν δυνάμεις που προσπάθησαν και προσπαθούν. Η ΝΔ σήμερα έχει στελέχη κάποια τα οποία είναι ικανά που αφουγκράζονται τις ανάγκες της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας. Δε θα έλεγα ότι υπάρχουν όμως ευήκοα ώτα. Εγώ διαφώνησα για την πρόταση του εκλογικού νόμου και με τη σημερινή αλλά και με την προηγούμενη κυβέρνηση. Για την απλή αναλογική θεωρούσα ότι δεν είμαστε ώριμοι και ότι πρέπει να βρούμε ένα δικαιότερο σύστημα γιατί θα υπάρξει ακυβερνησία . Δε με άκουσαν.
Για το 43% της κυβέρνησης Μητσοτάκη;
Η ΝΔ το διακήρυξε προεκλογικά, ήταν δέσμευσή της και γι’ αυτό το υλοποίησε. Και από 42% το έκανε 43%. Προσωπικά διαφωνώ. Υποστηρίζω το 51% γιατί θεωρώ ότι έτσι έχεις μια ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση. Εξάλλου γιατί αυτός που βγαίνει με 43% να παίρνει το 60% των δημοτικών συμβούλων, όπως προβλέπει το νέο σύστημα και να μην παίρνει το 51%; Μπορούμε να βρούμε κάτι δικαιότερο.
Λεζάντα: Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο δημαρχείο Θέρμης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού: «Και ακούει και καταλαβαίνει τι του λες»
Εδώ σε αυτήν την καρέκλα κάθονταν ο πρωθυπουργός πριν από μερικές εβδομάδες. Πως ήταν η συνάντηση;
Κατ΄ αρχήν να πούμε κάτι, επειδή με ψέγουν γιατί δεν έβαλα κάποια ζητήματα στον πρωθυπουργό. Να ξεκαθαρίσω: Ο πρωθυπουργός ήρθε στη Θέρμη και επισκέφτηκε το δήμο μας και εγώ όφειλα να του παρουσιάσω τα μεγάλα προβλήματα αυτού του δήμου. Δεν είναι δικός μου ρόλος να του πω για το ενεργειακό που αφορά τους πάντες στην Ελλάδα. Θα του πω για τη λεκάνη του Ανθεμούντα που αν πλημυρίσει θα πνιγούν άνθρωποι και θα πλημμυρίσει το αεροδρόμιο της πόλης
Η εντύπωσή σας ποια ήταν;
Θετική. Και ακούει και καταλαβαίνει τι του λες. Εγώ του ανέδειξα τα μεγάλα προβλήματα του δήμου, όπως και την ανάγκη να αναδειχθεί η ιστορικότητα αυτού του τόπου γιατί η Θέρμη είναι ένας αρχαίος τόπος, όπου έχουν αποκαλυφθεί μόνο στη Θέρμη 8.700 τάφους. Και τα ευρήματα αυτά δεν έχουν αναδειχθεί.
Νίκος Ανδρουλάκης; Πως τον βλέπετε;
Εγώ τον στήριξα την προηγούμενη φορά τη δεύτερη Κυριακή. Παρά το ότι είχαμε μια σχέση πολλών χρόνων αλλά και διαφωνίες για τον τρόπο που πολιτεύονταν τα τελευταία χρόνια τον στήριξα στο δεύτερο γύρο. Την πρώτη Κυριακή είχα στηρίξει τον Γιώργο Καμίνη ως αυτοδιοικητικό και είχε βγει πρώτος στη Θέρμη και τη δεύτερη η Θέρμη είχε βγάλει πρώτο τον Ανδρουλάκη. Δε στήριξα τότε τη συγχωρεμένη τη Γεννηματά παρά το γεγονός ότι είχαμε συζητήσει πολλές φορές και της το είχα πει όταν δε θα την στηρίξω. Ούτε τώρα θα την στήριζα. Τώρα στήριξα Ανδρουλάκη και ήμουν από αυτούς που τον προέτρεπαν να κινηθεί. Νομίζω ότι είναι νέος και ότι η θητεία του στην ΕΕ θα του χρησιμεύσει πάρα πολύ. Για να γίνει ένας σοβαρός και ρεαλιστής Έλληνας πολιτικός. Από ρεαλισμό και σοβαρότητα έχουμε ανάγκη σε αυτή τη χώρα. Δεν είναι κακό να στρογγυλεύουμε πράγματα όταν θέλουμε να πετύχουμε συναινέσεις Είναι καλό για τη χώρα και την κοινωνία και σιγά σιγά μπορεί τα πράγματα να ωριμάζουν για να φτάσουμε στους δικούς μας στόχους. Όχι να επιβάλουμε αλλά να πείθουμε. Πρέπει να πούμε την αλήθεια στον κόσμο που καταλαβαίνει. Παρά το γεγονός ότι πολλές φορές η ελπίδα παρασέρνει. Έτσι είμαστε. Με τον Ανδρουλάκη, λοιπόν, ίδωμεν. Γιατί όλοι κρίνονται στην πορεία.
Υποκλοπές ένα σχόλιο;
Χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες όλη αυτή η ιστορία υποβαθμίζει τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας. Και μας κάνει και ρεζίλι και στην ΕΕ και διεθνώς. Δεν ανέχομαι να μου λένε ότι η χώρα μου είναι μπανανία. Ούτε ότι παρακολουθούνται αρχηγοί κομμάτων και παρατάξεων. Δεν είναι καλό για τη χώρα γενικά. Πρέπει να αποφευχθεί απ’ όλους, πρέπει να σοβαρευτούμε και να βάλλουμε ασφαλιστικές δικλείδες. Κανένας να μη μπορεί κατά μόνας ακόμη και είναι η ΕΥΠ να παρακολουθεί τέτοιους ανθρώπους. Εκτός αν πρόκειται για θέματα εθνικής ασφάλειας. Να υπάρχουν όμως ασφαλιστικές δικλείδες.
Τι έρχεται από εδώ και πέρα για τον δήμο Θέρμης; Ποια είναι τα σχέδια για την τελική ευθεία;
Έχουμε τεράστιες υποχρεώσεις. Να προλάβουμε να δημοπρατήσουμε για να μην απενταχθεί κανένα από τα έργα που είναι ήδη ενταγμένα. Γιατί η αυτοδιοίκηση αυτή την περίοδο εξ ιδίων πόρων ελάχιστα μπορεί να κάνει . Ό,τι κάνει είναι με ξένα χρήματα, είτε που έρχονται απ’ έξω είτε μέσω προγραμμάτων. Δόξα τω Θεώ για αυτούς που δουλεύουν και κάνουν προετοιμασία υπάρχουν λεφτά. Άρα έχουμε δυσκολίες να δημοπρατήσουμε και να υλοποιήσουμε τα έργα που είναι ήδη ενταγμένα. Για να μη χαθούν τα κονδύλια. Προχτές είχαμε μια σύσκεψη γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης προκήρυξε κονδύλια για την ύδρευση και μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου θα καταθέσουμε πρόταση, που θα αφορά στο σύνολο αλλά και κομμάτια της ύδρευσης. Σε κάθε τί στέλνουμε μια πρόταση και οι περισσότερες εντάσσονται. Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια για να μη χαθούν λεφτά για τον δήμο. Όπως συμβαίνει και για το Οpen mall, όπου τώρα δημοπρατούμε το καθεαυτό έργο, που θα φέρει μια σειρά παρεμβάσεων στο κέντρο της πόλης. Επίσης ο δήμος έχει πάρει 4 προγράμματα αγροτικής οδοποιίας. Μην ξεχνάτε ότι τα κόστη μεγαλώνουν. Να σας πώ μόνο ότι το ενεργειακό φέτος είναι συν 4 εκατομμύρια για το δήμο Θέρμης και ότι ο προϋπολογισμός του ενεργειακού κόστους για τη χρονιά καλύφτηκε ήδη από το τέλος Μαΐου και έχουμε μπροστά μας άλλους 7 μήνες. Άρα, πολύ δουλειά και καθημερινό κοντρόλ έτσι ώστε να πας μπροστά.
Θα είστε υποψήφιος στις επόμενες εκλογές;
Είχα αποφασίσει να μην είμαι. Βλέποντας όμως τις εξελίξεις στην παράταξη όπου δυστυχώς δεν έχουμε -και είναι και δική μου ευθύνη-λύσει το θέμα της διαδοχής, ενώ δυστυχώς κάναμε σχέδια για ανθρώπους που μας εγκατέλειψαν, άλλαξα γνώμη . Δεν έχουμε έτοιμη τη διαδοχή και επειδή έχουμε πάρα πολύ δουλειά να κάνουμε και η παράταξη δεν είναι ακόμη έτοιμη και πολύ φοβάμαι ότι θα διασπαστεί αν δεν είμαι εγώ επικεφαλής θα είμαι και πάλι υποψήφιος. Για να συνεχίσουμε τη δουλειά μας και για το καλό του τόπου. Εγώ είμαι χορτάτος. Και από δημαρχιλικία και από δόξες και όλα. Μόνο να προσφέρω θέλω. Και όποιος και αν είναι δήμαρχος και εγώ είμαι υγιής θα τον βοηθήσω με όλη μου τη δύναμη. Γιατί τον αγαπώ τον τόπο μου. Και όταν φεύγω ακόμη το μυαλό μου είναι εδώ, στον δήμο. Μου λένε «γιατί δε φεύγεις το Σαββατοκύριακο;» Τους λέω: «Μα παιδιά, έδωσε 6 και 7 μποφόρ που να φύγω...».
Λεζάντα: Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στην Ιμβρο
Λεζάντα: Με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο
ΣΧΟΛΙΑ