ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Prolacta: Επένδυση 12 εκατ. για τη δημιουργία τυροκομείου στο ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας, στην άλλοτε ΑΕΒΑΛ

Αλέξανδρος Σαμολαδάς, ο Κιλκισιώτης επιχειρηματίας που επενδύσει σε Λήμνο και Πτολεμαΐδα, για την παραγωγή λευκών τυριών

 01/07/2024 07:00

Prolacta: Επένδυση 12 εκατ. για τη δημιουργία τυροκομείου στο ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας, στην άλλοτε ΑΕΒΑΛ

Άννη Καρολίδου

Επένδυση 12 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής λευκών τυριών, πρόκειται να υλοποιήσει στο Βιοτεχνικό Πάρκο Πτολεμαΐδας, η «Prolacta AE». Η νεαρή Κιλκισιώτικη εταιρεία, αν και ιδρύθηκε μόλις το Φεβρουάριο του 2023, έχει μπει στην παραγωγή, με την ενοικίαση τυροκομείου στη Λήμνο, το οποίο και πρόκειται να εξαγοράσει, ενώ έχει υπογράψει και τα πρώτα συμβόλαια για την διάθεση ελληνικών λευκών τυριών στο εξωτερικό.

Η «Prolacta» θα είναι η δεύτερη επένδυση που γίνεται στο ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας, Επιχειρηματικό Πάρκο που ελέγχεται από το Δήμο Εορδαίας, δίνοντας νέα ζωή, σε τμήμα έστω, του «φαντάσματος» του άλλοτε τεραστίου εργοστασίου της ΑΕΒΑΛ. Να σημειωθεί ότι η πρώτη επένδυση, που πρόκειται να υλοποιηθεί στο ΒΙΟΠΑΠ είναι ο Κόμβος Καινοτομίας Υδρογόνου/H2HUB, του ΕΚΕΤΑ.

Όπως είπε στο makthes.gr ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, τα συμβόλαια μεταξύ του ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας και της «Prolacta», υπογράφηκαν, αφού προηγουμένως, το δ.σ. της «ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας ΑΕ», είχε αποφασίσει την παραχώρηση στην Εταιρεία, με ενοικίαση, έκτασης 45,81 στρεμμάτων, για 30 χρόνια, απόφαση που επικυρώθηκε και από το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας.

Αλέξανδρος Σαμολαδάς, από νέος στις business

Η «Prolacta» είναι το δημιούργημα ενός νέου επιχειρηματία, του Αλέξανδρου Σαμολαδά, ο οποίος έχει πάρει πολλά βαπτίσματα του πυρός στην αγορά, αφού τα τελευταία 10 χρόνια δραστηριοποιείται στις business του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, μέσα από την «Αλέξανδρος Σαμολαδάς Μονοπρόσωπη ΑΕ.- Agro Sam Milk & Feed». Σε αυτά τα χρόνια, ο Βορειοελλαδίτης γεωπόνος και επιχειρηματίας, ασχολήθηκε εντατικά με τις ζωοτροφές αλλά και με τη συλλογή γάλακτος, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από το Κιλκίς ως τον Έβρο και τη Φλώρινα, αλλά και μέχρι την Τρίπολη και, νοτιότερα, ως την Κρήτη.

Η «Prolacta» είναι μία πολύ νεαρή εταιρεία που ιδρύθηκε μόλις το Φεβρουάριο του 2023, με έδρα το Κιλκίς. Η επιχείρηση έχει σαν αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία τυροκομικών, καθώς επίσης το χονδρικό εμπόριο δημητριακών, σπόρων και ζωοτροφών.

«Έχοντας δραστηριότητα αρκετών χρόνων στον κλάδο της κτηνοτροφίας και ειδικά της γαλακτοπαραγωγής, πήρα την απόφαση να κάνω το επόμενο βήμα, να επεκταθώ στην παραγωγή, με την «Prolacta», δήλωσε στο makthes.gr ο κ. Σαμολαδάς προσθέτοντας ότι το εργοστάσιο στο ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας, σχεδιάζεται να είναι έτοιμο για να τεθεί σε λειτουργία, το 2027.

Με τυροκομείο και στη Λήμνο

Ωστόσο, σχεδόν με το που ιδρύθηκε η «Prolacta», ξεκίνησε παραγωγική δραστηριότητα, καθώς πέρυσι μίσθωσε τυροκομείο στη Λήμνο, το οποίο και θα εξαγοράσει μόλις ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη μεταβίβαση της άδειας παραγωγής. Η Κιλκισιώτικη εταιρεία πρόκειται να υλοποιήσει επένδυση της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εκσυγχρονισθεί το τυροκομείο στη Λήμνο.

Επενδυτικό ενδιαφέρον για την «Prolacta»

Το μεγάλο όμως άνοιγμα θα γίνει στην Πτολεμαΐδα, με την επένδυση των 12 εκατ. ευρώ, η οποία θα χρηματοδοτηθεί μέσα από ίδια κεφάλαια, τραπεζικό δανεισμό, ενώ για το εγχείρημα της «Prolacta» έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και ιδιώτες που θέλουν να επενδύσουν στο project της Εταιρείας.

«Σε βάθος πενταετίας η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου, θα φτάσει στις 10.000 τόνους λευκών τυριών. Θα παράγουμε φέτα και λευκά τυριά από αγελαδινό αλλά και κατσικίσιο γάλα. Η Εταιρεία, έχει σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό , αλλά όραμά μου είναι να τοποθετηθεί με τα προϊόντα της και στην ελληνική αγορά», πρόσθεσε ο Αλέξανδρος Σαμολαδάς.

Η «Prolacta» θέλει να τρέξει την επένδυση στην Πτολεμαΐδα, καθώς, η εταιρεία, που συνεργάζεται με την εξαγωγική γαλακτοβιομηχανία «Lactea», έχει συμβολαιοποιημένες συμφωνίες με εταιρείες του εξωτερικού , για πωλήσεις τυριών.

Γιατί προτιμήθηκε το ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας

Οι λόγοι που επιλέχθηκε το ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας, για την υλοποίηση της επένδυσης, είναι η παραγωγή σημαντικών ποσοτήτων πρώτης ύλης- γάλακτος, στη Δυτική Μακεδονία, όπως και η ύπαρξη ανθρωπίνου δυναμικού που αναζητάει εργασία , ενώ βοηθητικά λειτουργούν και τα κίνητρα που προβλέπονται στο πλαίσιο του ΣΔΑΜ, για την προσέλκυση επενδύσεων στις πρώην λιγνιτικές περιοχές.

Σε πρώτη φάση στο εργοστάσιο της «Prolacta» θα απασχοληθούν περί τα 70 άτομα προσωπικό, τα οποία στα επόμενα λίγα χρόνια υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 100.

«Θα προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση της επένδυσης, καθώς η έκταση που μισθώνουμε είναι αδόμητη. Μάλιστα έχουμε σκοπό , σε επόμενη φάση, να ζητήσουμε να παραχωρηθούν στην «Prolacta», ακόμη 40 στρέμματα στο Βιοτεχνικό Πάρκο», κατέληξε ο κ. Σαμολαδάς, δίνοντας μία εικόνα του αναπτυξιακού σχεδιασμού της εταιρείας.

Επένδυση 12 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής λευκών τυριών, πρόκειται να υλοποιήσει στο Βιοτεχνικό Πάρκο Πτολεμαΐδας, η «Prolacta AE». Η νεαρή Κιλκισιώτικη εταιρεία, αν και ιδρύθηκε μόλις το Φεβρουάριο του 2023, έχει μπει στην παραγωγή, με την ενοικίαση τυροκομείου στη Λήμνο, το οποίο και πρόκειται να εξαγοράσει, ενώ έχει υπογράψει και τα πρώτα συμβόλαια για την διάθεση ελληνικών λευκών τυριών στο εξωτερικό.

Η «Prolacta» θα είναι η δεύτερη επένδυση που γίνεται στο ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας, Επιχειρηματικό Πάρκο που ελέγχεται από το Δήμο Εορδαίας, δίνοντας νέα ζωή, σε τμήμα έστω, του «φαντάσματος» του άλλοτε τεραστίου εργοστασίου της ΑΕΒΑΛ. Να σημειωθεί ότι η πρώτη επένδυση, που πρόκειται να υλοποιηθεί στο ΒΙΟΠΑΠ είναι ο Κόμβος Καινοτομίας Υδρογόνου/H2HUB, του ΕΚΕΤΑ.

Όπως είπε στο makthes.gr ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, τα συμβόλαια μεταξύ του ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας και της «Prolacta», υπογράφηκαν, αφού προηγουμένως, το δ.σ. της «ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας ΑΕ», είχε αποφασίσει την παραχώρηση στην Εταιρεία, με ενοικίαση, έκτασης 45,81 στρεμμάτων, για 30 χρόνια, απόφαση που επικυρώθηκε και από το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας.

Αλέξανδρος Σαμολαδάς, από νέος στις business

Η «Prolacta» είναι το δημιούργημα ενός νέου επιχειρηματία, του Αλέξανδρου Σαμολαδά, ο οποίος έχει πάρει πολλά βαπτίσματα του πυρός στην αγορά, αφού τα τελευταία 10 χρόνια δραστηριοποιείται στις business του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, μέσα από την «Αλέξανδρος Σαμολαδάς Μονοπρόσωπη ΑΕ.- Agro Sam Milk & Feed». Σε αυτά τα χρόνια, ο Βορειοελλαδίτης γεωπόνος και επιχειρηματίας, ασχολήθηκε εντατικά με τις ζωοτροφές αλλά και με τη συλλογή γάλακτος, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από το Κιλκίς ως τον Έβρο και τη Φλώρινα, αλλά και μέχρι την Τρίπολη και, νοτιότερα, ως την Κρήτη.

Η «Prolacta» είναι μία πολύ νεαρή εταιρεία που ιδρύθηκε μόλις το Φεβρουάριο του 2023, με έδρα το Κιλκίς. Η επιχείρηση έχει σαν αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία τυροκομικών, καθώς επίσης το χονδρικό εμπόριο δημητριακών, σπόρων και ζωοτροφών.

«Έχοντας δραστηριότητα αρκετών χρόνων στον κλάδο της κτηνοτροφίας και ειδικά της γαλακτοπαραγωγής, πήρα την απόφαση να κάνω το επόμενο βήμα, να επεκταθώ στην παραγωγή, με την «Prolacta», δήλωσε στο makthes.gr ο κ. Σαμολαδάς προσθέτοντας ότι το εργοστάσιο στο ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας, σχεδιάζεται να είναι έτοιμο για να τεθεί σε λειτουργία, το 2027.

Με τυροκομείο και στη Λήμνο

Ωστόσο, σχεδόν με το που ιδρύθηκε η «Prolacta», ξεκίνησε παραγωγική δραστηριότητα, καθώς πέρυσι μίσθωσε τυροκομείο στη Λήμνο, το οποίο και θα εξαγοράσει μόλις ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη μεταβίβαση της άδειας παραγωγής. Η Κιλκισιώτικη εταιρεία πρόκειται να υλοποιήσει επένδυση της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εκσυγχρονισθεί το τυροκομείο στη Λήμνο.

Επενδυτικό ενδιαφέρον για την «Prolacta»

Το μεγάλο όμως άνοιγμα θα γίνει στην Πτολεμαΐδα, με την επένδυση των 12 εκατ. ευρώ, η οποία θα χρηματοδοτηθεί μέσα από ίδια κεφάλαια, τραπεζικό δανεισμό, ενώ για το εγχείρημα της «Prolacta» έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και ιδιώτες που θέλουν να επενδύσουν στο project της Εταιρείας.

«Σε βάθος πενταετίας η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου, θα φτάσει στις 10.000 τόνους λευκών τυριών. Θα παράγουμε φέτα και λευκά τυριά από αγελαδινό αλλά και κατσικίσιο γάλα. Η Εταιρεία, έχει σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό , αλλά όραμά μου είναι να τοποθετηθεί με τα προϊόντα της και στην ελληνική αγορά», πρόσθεσε ο Αλέξανδρος Σαμολαδάς.

Η «Prolacta» θέλει να τρέξει την επένδυση στην Πτολεμαΐδα, καθώς, η εταιρεία, που συνεργάζεται με την εξαγωγική γαλακτοβιομηχανία «Lactea», έχει συμβολαιοποιημένες συμφωνίες με εταιρείες του εξωτερικού , για πωλήσεις τυριών.

Γιατί προτιμήθηκε το ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας

Οι λόγοι που επιλέχθηκε το ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας, για την υλοποίηση της επένδυσης, είναι η παραγωγή σημαντικών ποσοτήτων πρώτης ύλης- γάλακτος, στη Δυτική Μακεδονία, όπως και η ύπαρξη ανθρωπίνου δυναμικού που αναζητάει εργασία , ενώ βοηθητικά λειτουργούν και τα κίνητρα που προβλέπονται στο πλαίσιο του ΣΔΑΜ, για την προσέλκυση επενδύσεων στις πρώην λιγνιτικές περιοχές.

Σε πρώτη φάση στο εργοστάσιο της «Prolacta» θα απασχοληθούν περί τα 70 άτομα προσωπικό, τα οποία στα επόμενα λίγα χρόνια υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 100.

«Θα προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση της επένδυσης, καθώς η έκταση που μισθώνουμε είναι αδόμητη. Μάλιστα έχουμε σκοπό , σε επόμενη φάση, να ζητήσουμε να παραχωρηθούν στην «Prolacta», ακόμη 40 στρέμματα στο Βιοτεχνικό Πάρκο», κατέληξε ο κ. Σαμολαδάς, δίνοντας μία εικόνα του αναπτυξιακού σχεδιασμού της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία