ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση δυσπιστίας: Σήμερα η «μονομαχία» Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή - Τι θα πει ο πρωθυπουργός

Σήμερα το απόγευμα η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για την υπόθεση των υποκλοπών - Υψηλοί τόνοι στη δεύτερη ημέρα της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας

 27/01/2023 07:13

Πρόταση δυσπιστίας: Σήμερα η «μονομαχία» Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή - Τι θα πει ο πρωθυπουργός

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί περίπου στις 4 το απόγευμα με ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης, η οποία, για να γίνει δεκτή πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Τι θα πει ο πρωθυπουργός

Η απάντηση του Πρωθυπουργού αναμένεται σε υψηλούς τόνους. Σύμφωνα με συνεργάτες του θα σηκώσει το γάντι που του πέταξε ο κ. Τσίπρας, και παραθέτοντας στέρεα επιχειρήματα θα απορρίψει το δριμύ κατηγορώ που εξαπέλυσε εναντίον του ως ατεκμηρίωτη σκανδαλολογία και παρανοϊκή συνωμοσιολογία.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός θα καλέσει τους πολίτες να κάνουν τη σύγκριση ανάμεσα στην τετραετία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και την τετραετία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια σύγκριση για όλα: για την οικονομία, την απασχόληση, τη διεθνή θέση της χώρας, την εξωτερική και αμυντική πολιτική, το μεταναστευτικό και το κράτος δικαίου που είναι και το επίδικο.

Ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται και για αντεπίθεση εναντίον του κ. Τσίπρα. Ως προς την υπόθεση των υποκλοπών, αναμένεται να "καρφώσει" τον κ. Τσίπρα τόσο για τις "προνομιακές σχέσεις" με την ΑΔΑΕ, όσο και για τις αναφορές του ότι ο ίδιος είναι "επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης".

Δεν θα μείνει, όμως, μόνο εκεί ο κ. Μητσοτάκης. Με την αφορμή της αντιπαράθεσής του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, θα τον θέσει προ των ευθυνών για τις αποκαλύψεις στην υπόθεση Καλογρίτσα, τις "σακούλες" με τα "μαύρα" για να στηθεί το λεγόμενο "ΣΥΡΙΖΑ Channel", αλλά και για τα περίφημα πλέον sms με τον Νίκο Παππά για τη μετοχική σύνθεση του εν λόγω καναλιού.

Σε 3 άξονες η ομιλία του Πρωθυπουργού

1. Θα καλέσει τον κ. Τσίπρα να δώσει απαντήσεις για μια σειρά από ζητήματα με πρώτο το θέμα επισυνδέσεων και παράνομων λογισμικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ρωτήσει τον κ. Τσίπρα αν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δεν υπήρξαν επί των ημερών του άρσεις απορρήτου κρατικών λειτουργών και πολιτικών προσώπων, καθώς παρότι το είχε αρνηθεί το Σεπτέμβριο του 2022 αυτό έχει διαψευστεί, αφού προέκυψε το ζήτημα των παρακολουθήσεων των κυρίων Σαγιά και Πιτσιόρλα

Ποια είναι η θέση του για τα όσα αναδείχθηκαν σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του Κ.Κ.Ε. επί ημερών της διακυβέρνησής του;Πώς ανέφερε τα ονόματα των έξι πολιτών; Είχε άδεια εκ μέρους των προσώπων για να διαρρεύσει τα προσωπικά τους δεδομένα, για να διακινεί τα προσωπικά τους τηλέφωνα; Στην επιστολή του κ. Ράμμου, αναφέρονταν τα ονόματα αυτά; Ναι ή όχι;

2. Ο δεύτερος άξονας θα αφορά και πάλι ερωτήματα σχετικά με όσα ακούγονται στο ειδικό δικαστήριο για σακούλες με μαύρο χρήμα που κατέληγαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλά από αυτά τα επίμαχα ερωτήματα έχουν τεθεί ήδη στον Αλέξη Τσίπρα αλλά δεν έχει απαντήσει.

3. Τέλος, ο πρωθυπουργός θα ρωτήσει τον Αλέξη Τσίπρα αν εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να μην βρίσκει κανέναν λόγο να ζητήσει συγνώμη που υιοθέτησε άκριτα την πλεκτάνη που στήθηκε εναντίον της χώρας μας στον Έβρο υποστηρίζοντας ότι υπήρχε νεκρό παιδί (σ.σ. η μικρή Μαρία) και επίσης αν ενστερνίζεται τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι με τον φράχτη παραβιάζεται η διεθνής νομιμότητα.

Συμπαγής η ομάδα της ΝΔ

Στη σημερινή ψηφοφορία δεν αναμένεται κάποια έκπληξη. Παρά τις επιφυλάξεις ή και αντιρρήσεις για τη διαχείριση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων που εξέφρασαν «γαλάζια» στελέχη – όπως οι κύριοι Σαμαράς και Καραμανλής αλλά και η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Κώστας Τζαβάρας – στη σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία η ΝΔ προσέρχεται συντεταγμένα.

Οι βουλευτές της αναμένεται να καταψηφίσουν την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, είτε με φυσική παρουσία, είτε με επιστολική ψήφο, η οποία πλέον, από την πανδημία του κορονοϊού και μετά, προσμετράται κανονικά στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, παρ’ ότι η απουσία από τη Βουλή δεν σχετίζεται αποκλειστικά με επίσημη αποστολή στο εξωτερικό.

Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ταλαιπωρείται από μία βαριά ίωση, αν παραμένει αδιάθετος θα επιλέξει την επιστολική ψήφο, κάτι που ενδέχεται να κάνει και ο επίσης πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμαλής.

Υψηλοί τόνοι στη δεύτερη ημέρα της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας

Υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης επικράτησαν και χθες κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για θεσμική εκτροπή και επιτίθεται στον Κωστή Χατζηδάκη, διότι υπερασπίζεται τον πρωθυπουργό, ενώ περιλαμβάνεται στη λίστα των παρακολουθούμενων. Η κυβέρνηση καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για παράταση του έργου “οι αρμοί της εξουσίας” με πρωταγωνιστή τον κ. Τσίπρα, και χαρακτηρίζει την ΑΔΑΕ προεκλογικό ορμητήριο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καλεί τον πρώην πρωθυπουργό, να επιβεβαιώσει ότι επί ημερών του, δεν παρακολουθούνταν πολιτικά πρόσωπα.

Χρ. Σταϊκούρας: Παρελκυστικά και αποπροσανατολιστικά κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να κινείται παρελκυστικά και αποπροσανατολιστικά, επειδή στερείται προτάσεων για το μέλλον και τρέμει για το παρελθόν του» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Σταϊκούρας είπε πως η συζήτηση αυτή «είναι καλοδεχούμενη, γιατί μας δίνει την ευκαιρία στον δρόμο προς τις κάλπες, να μετρηθούμε και να συγκριθούμε – όχι να συγκριθούμε μέσα σε νέφος τοξικότητας και πολωμένου πολιτικού κλίματος που έχει επιλέξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, αλλά να αντιπαρατεθούμε στην βάση επιχειρημάτων, συγκρίνοντας πολιτικές, πεπραγμένα και αποτελέσματα».
Στην ομιλία του ο υπουργός εστίασε σε δέκα βασικούς δείκτες της οικονομίας και συνέκρινε τα επιτεύγματα των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και αυτά της κυβέρνησης της ΝΔ, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της διαφθοράς, λέγοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφεύγει τις συγκρίσεις επειδή η διαφορά είναι καταλυτική.
Για την οικονομία ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια «στοχεύσαμε και πετύχαμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας. Την αναπτυξιακή και συμπεριληπτική πορεία της οικονομίας. Την ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας, την αποτελεσματική στήριξη της κοινωνίας. Και τα πετύχαμε όλα αυτά συλλογικά, με ευθύνη απέναντι στο σήμερα και το αύριο. Στις θυσίες των πολιτών αλλά και τις προοπτικές της νέας γενιάς. Γι’ αυτό και σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, η χώρα προβάλλει σθεναρές αντιστάσεις, επιδεικνύει μεγάλες αντοχές, διαθέτει ισχυρή δυναμική και διακρίνεται από θετικές προοπτικές».
Σημείωσε πως η μεγέθυνση της οικονομίας αντανακλάται στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, στην έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας που μπήκε το 2018 και στις 11 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία, και που εκτιμούμε ότι θα συνεχιστούν, επιτυγχάνοντας εφέτος την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Α. Σκέρτσος: Σε πολιτικό αδιέξοδο ο ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει πίσω από την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος με κίνητρα, όπως είπε, πρώτον την προσπάθεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαγράψει το παρελθόν της θεσμικής εκτροπής που υπηρέτησε επί 4,5 χρόνια και δεύτερον τη διαχείριση μιας επερχόμενης και αναπόφευκτης ήττας.
Ο κ. Σκέρτσος, που μίλησε για εργαλειοποίηση της ΑΔΑΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε αυστηρή κριτική σε ορισμένους συνταγματολόγους αλλά και σε εκείνους που “δανείζουν το κύρος τους” στην άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα χάνει τον ευρωπαϊσμό της, σημείωσε ότι τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης “εμφανίζεστε ως τιμητές για πράξεις και παραλείψεις, που βλάπτουν δήθεν το κράτος δικαίου, ενώ ταυτόχρονα, με τον τρόπο που χειρίζεστε την τόσο σοβαρή υπόθεση για τη Δημοκρατία και την εθνική ασφάλεια, κάθε άλλο παρά θεσμικά δείχνετε να συμπεριφέρεστε”.

Είναι τόσα πολλά τα πεδία της πολιτικής, στα οποία υπάρχει πραγματική και απτή πρόοδος, που η αντιπολίτευση στερείται ζωτικού πολιτικού χώρου και αυτό δείχνει το πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ είπε ο κ. Σκέρτσος εκτιμώντας ότι “γι’ αυτό και κάνει μανιώδη προσπάθεια, μέσα στην απουσία εναλλακτικής πρότασης για το μέλλον, να εκμεταλλευτεί με κάθε θεμιτό και κυρίως αθέμιτο μέσο, μια ομολογημένη κυβερνητική αστοχία που πρώτοι διαγνώσαμε και θεραπεύσαμε”.
Τόνισε μάλιστα ότι, “όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει την ηγετική ομάδα αλλά και τα μυαλά που οδήγησαν την χώρα στην θλιβερή όσο και τόσο διδακτική παρένθεση του 2015-2019 δεν θα μπορεί να αποτελεί αξιόπιστη πρόταση εξουσίας ούτε και αξιόπιστη και αντιπολιτευτική φωνή”.
Υπονομεύετε την εθνική ασφάλεια για τη χώρα, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία είπε ο κ. Σκέρτσος και συνέχισε: “Εκμεταλλεύεστε το γεγονός ότι εμείς σεβόμαστε το Σύνταγμα, τη Δικαιοσύνη, το απόρρητο, που θέλουμε και πρέπει να χαρακτηρίζει την λειτουργία της ΕΥΠ, και θέλετε μια Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, σουρωτήρι, και μια Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι. Αυτό είναι πραγματικά ασυγχώρητο, ενώ ταυτόχρονα παρανομείτε και αμφισβητείτε ευθέως, το ρόλο της Δικαιοσύνης. Μην κάνετε τον δικαστή. Μην κουνάτε το δάχτυλο στη Δικαιοσύνη. Αμφισβητείτε ευθέως το ρόλο της δικαιοσύνης όπως αποκλειστικά ορίζεται από το Σύνταγμα. Να διαλευκάνει αυτή και μόνη την υπόθεση. Όχι εσείς. Η Δικαιοσύνη. Το ταχύτερο δυνατό. Με σεβασμό στο απόρρητο που διέπει συνταγματικά το δημοκρατικό έλεγχο της ΕΥΠ, τον οποίο δεν σέβεστε εσείς” είπε χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους κατηγόρησε ότι δεν διστάζουν να διασύρουν τη χώρα στο εξωτερικό, όπως έχει δείξει υπόθεση της δήθεν νεκρής μικρής Μαρίας, να εργαλειοποιούν μια ανεξάρτητη αρχή, με τον έλεγχο, που τελικά πετύχατε στους αρμούς της, τοποθετώντας πολιτικά πρόσωπα τα οποία ήταν συνεργάτες υπουργών σας, να αμφισβητούν το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτό να γίνεται πρωτοσέλιδο στο τουρκικό Τύπο και δεν φοβούνται και μετατρέπουν το μίσος τους για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό σε απειλή για την πατρίδα.
Επίσης, ο κ. Σκέρτσος τους χαρακτήρισε ακατάλληλους για να κυβερνήσουν όσο διακατέχονται από τέτοιες αντιλήψεις και πρόσθεσε: Στις δημοκρατίες, στο κράτος δικαίου, που ξέχασε να περιφρουρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση και υπέρ του οποίου κόπτεται τώρα που είναι στην αντιπολίτευση, οφείλουν όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, να σέβονται το Σύνταγμα και τους νόμους. Τόνισε μάλιστα ότι “κανείς δεν ίσταται πάνω από τους νόμους, ούτε δικαιούται να τους ερμηνεύει κατά το δοκούν. Από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον πιο απλό πολίτη και από τους εκπροσώπους των τριών εξουσιών μέχρι και τις ανεξάρτητες αρχές. Διότι ανεξάρτητη αρχή δεν σημαίνει ανεξέλεγκτη αρχή” είπε εμφατικά ο υπουργός Επικρατείας.
Ο κ. Σκέρτσος ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι «ο μεγαλύτερος εχθρός των λαϊκιστών είναι η πραγματικότητα, και ο μεγαλύτερος κριτής είναι η κάλπη. Και οι απαντήσεις θα σας δοθούν, στην πρόταση δυσπιστίας, αύριο, από μία κοινοβουλευτική ομάδα που είναι ενωμένη σαν γροθιά, αλλά και σε λίγους μήνες από τον ελληνικό λαό, που στις κάλπες θα ψηφίσει να πάμε μπροστά, με τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν και μπορούν, και όχι πίσω, με εκείνους που παραμένουν ένας πολιτικός και ιστορικός αναχρονισμός…».

Λ. Μενδώνη: Ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποιεί την ΑΔΑΕ, όπως εργαλειοποίησε την πολιτιστική κληρονομιά

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε χθες να επανεμφανιστεί στο δημόσιο λόγο με την υπόθεση των επισυνδέσεων στις οποίες έχει εναποθέσει τις ελπίδες του εν όψει των επικείμενων εκλογών, επειδή δεν έχει να πει τίποτα για το μέλλον της χώρας » ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η υπουργός, υπογράμμισε ότι «ευτυχώς εις τα Αθήνας υπάρχει αυτός ο Πρωθυπουργός που είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι αυτή η Κυβέρνηση, που έχουν να επιδείξουν έργο με μετρήσιμα αποτελέσματα, με θετικό αποτύπωμα σε όλες τις ασκούμενες δημόσιες πολιτικές ανά την Επικράτεια και όχι μόνος εις τα Αθήνας» Κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «εργαλειοποιεί την ΑΔΑΕ, όπως επί των ημερών του εργαλειοποίησε την πολιτιστική κληρονομιά για να σταματήσει τις επενδύσεις και τα κοινωφελή έργα αδιαφορώντας για τις θέσεις εργασίας και φρενάροντας την ανάπτυξη του τόπου και της κοινωνίας». Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «αποδεικνύει ότι μένει πιστός στο 2012, το 2013, το 2014 και επιμένει ο δημόσιος λόγος του να είναι τοξικός και άκρως υβριστικώς». Ξεχνά ότι «διακυβέρνησης πέντε ολόκληρα χρόνια, δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, κυβέρνησαν και κρίθηκαν. Εμείς, όμως δεν το ξεχάσαμε». Η κυβέρνηση της ΝΔ, είπε η υπουργός, έχει μάθει να λειτουργεί θεσμικά, να παράγει έργο, να επιδιώκει την σύγκριση στην βάση πεπραγμένων στο πλαίσιο αξιών που πρεσβεύει το Σύνταγμα και η νομοθεσία μας και οι πολίτες έχουν μνήμη και κρίση. Ανέφερε ότι όπως είπε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κρήτη «ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την σύγκρουση, επειδή η Κυβέρνηση επιλέγει την σύγκριση». Η κα Μενδώνη, παράλληλα, αναφέρθηκε στις δημόσιες πολιτικές για τον πολιτισμό, την προσέλκυση επενδύσεων, την δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας που αναπτύχθηκαν αυτά τα χρόνια επί κυβέρνησης ΝΔ.

«Οι δράσεις και έργα μας, παράγουν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής των πολιτών, στην πολιτιστική επιχειρηματικότητα, στην περιφερειακή και εθνική οικονομική ανάπτυξη» ανέφερε η υπουργός και πρόσθεσε ότι «επιδίωξή μας είναι η ανάδειξη της αναπτυξιακής διάστασης του πολιτισμού. Η ενίσχυση της υπεραξίας του σε διεθνές επίπεδο».
Η πρόκληση για μας, τόνισε η κα Μενδώνη «ήταν και παραμένει η μεταστροφή της πολιτιστικής διαχείρισης από την κληροδοτηθείσα στατιστική προσέγγιση των χρόνων διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην αναπτυξιακή και δυναμική προσέγγιση».

Ε. Αχτσιόγλου: Όσα είπε ο κ. Βορίδης εκθέτουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση

«Όσα είπε ο κ. Βορίδης, απόψε στη Βουλή, εκθέτουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση», σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. «Ο κ. Βορίδης είπε ότι όλες οι παρακολουθήσεις που γίνονται από την ΕΥΠ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη είναι νόμιμες και πως η νομιμότητα είναι εγγυητής του κράτους δικαίου. Θεωρεί νόμιμες τις παρακολουθήσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, του αρχηγού ΓΕΣ και του κ. Χατζηδάκη. Δηλαδή, για τον κ. Βορίδη, δικαίως θεωρήθηκε επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, διότι όπως γνωρίζει ή θα όφειλε να γνωρίζει, νομιμότητα δεν σημαίνει απλώς τήρηση μίας διαδικασίας, νομιμότητα σημαίνει και ουσιαστικό έρεισμα», είπε η κ. Αχτσιόγλου και υπογράμμισε ότι «η τήρηση μίας διαδικασίας χωρίς κανένα ουσιαστικό έρεισμα δεν είναι νομιμότητα, αντιθέτως είναι παράβαση καθήκοντος».

«Αυτά που λέει ο υπουργός Εσωτερικών εκθέτουν ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση -η οποία γι’ αυτό άλλαξε τους τελευταίους δύο μήνες την αφήγηση και άρχισε να μιλά περί ρυπαρών δικτύων. Σήμερα ο κ. Βορίδης ακύρωσε το αφήγημα περί ρυπαρών δικτύων που λειτουργούν στην ΕΥΠ», είπε επίσης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε, για την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών: «Ο κ. Βορίδης είπε ότι όπως σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έτσι και στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική τοποθέτηση του επικεφαλής ο οποίος είναι και υπόλογος. Υποδεικνύοντας τον κ. Κοντολέωντα ή τον κ. Δημητριάδη. Τι ξέχασε; Τον προϊστάμενο, τον κ. Μητσοτάκη, τον άνθρωπο ο οποίος έχει την αρμοδιότητα για την ΕΥΠ, με βάση τη δική του επιλογή, διότι ο ίδιος το νομοθέτησε. Τι άλλο δεν είπε; Ότι η αρμοδιότητα αυτή είναι ανεκχώρητη».

Η απόδειξη από την ΑΔΑΕ, την εκ του Συντάγματος αρμόδια αρχή, ότι αυτές οι παρακολουθήσεις συνέβησαν, ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι για τον κ. Βορίδη ένα πρόσθετο στοιχείο, ενώ ο ίδιος πριν λίγο καιρό σε κανάλι εθνικής εμβέλειας έλεγε ότι εφόσον υπάρξει στοιχείο που να αποδεικνύει την κατηγορία, αυτό δεν θα σημαίνει απλώς πολιτικές, αλλά κακουργηματικές ευθύνες για τον κ. Μητσοτάκη.

Ο υπουργός Εσωτερικών, είπε επίσης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «διαστρέβλωσε τη θέση της ΑΔΑΕ λέγοντας ότι αυτή τάχα μίλησε για νόμιμες επισυνδέσεις, όμως η ΑΔΑΕ δεν έκανε καμία κρίση επί της νομιμότητας, η ΑΔΑΕ επιβεβαίωσε τις παρακολουθήσεις και ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρόεδρο της Βουλής». «Ο κ. Βορίδης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία ευθύνη διότι δεν γνώριζε. Επέλεξε δηλαδή τη θέση που δείχνει ότι ο πρωθυπουργός είναι ανίκανος. Επικίνδυνα ανίκανος. Και άρα θα όφειλε να παραιτηθεί. Όποια υπερασπιστική γραμμή κι αν ακολουθηθεί οδηγεί ευθέως στην παραίτηση. Η μία που λέει ότι δεν γνώριζε και άρα είναι επικίνδυνα ανίκανος να εγγυηθεί την εθνική ασφάλεια και η άλλη που λέει ότι γνώριζε και το συντόνιζε», είπε επίσης η Έφη Αχτσιόγλου.
Τέλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν αφορά μία θεωρητική συζήτηση για την ερμηνεία του Συντάγματος ή του κράτους δικαίου, δεν αφορά καν μία μάχη μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. «Δεν υπάρχει κερδισμένος και χαμένος, εδώ είμαστε όλοι χαμένοι από αυτή την υπόθεση, και οι πολιτικοί και οι πολίτες. Διότι αυτή η υπόθεση διαρρηγνύει τη βασική παράμετρο με την οποία συζητούμε και παίρνουμε μία θέση. Την πίστη ότι ένα πολιτικό πρόσωπο πράττει κάτι επειδή το θέλει, επειδή το θεωρεί σωστό και όχι επειδή εκβιάζεται. Αυτή τη συνθήκη έχει διαμορφώσει ο κ. Μητσοτάκης. Αυτή είναι η ανεπανόρθωτη ζημιά που έχει κάνει στη δημοκρατία. Σε αυτή τη διολίσθηση καλούμαστε τώρα να βάλουμε φραγμό. Όσοι από τη ΝΔ συκοφαντούν και βρίζουν, έχουν επίγνωση ότι ένα τέτοιο καθεστώς δεν μπορεί να σταθεί για πολύ στα πόδια του. Ο φόβος τώρα έχει αλλάξει πλευρά», ανέφερε η βουλευτής.

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί περίπου στις 4 το απόγευμα με ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης, η οποία, για να γίνει δεκτή πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Τι θα πει ο πρωθυπουργός

Η απάντηση του Πρωθυπουργού αναμένεται σε υψηλούς τόνους. Σύμφωνα με συνεργάτες του θα σηκώσει το γάντι που του πέταξε ο κ. Τσίπρας, και παραθέτοντας στέρεα επιχειρήματα θα απορρίψει το δριμύ κατηγορώ που εξαπέλυσε εναντίον του ως ατεκμηρίωτη σκανδαλολογία και παρανοϊκή συνωμοσιολογία.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός θα καλέσει τους πολίτες να κάνουν τη σύγκριση ανάμεσα στην τετραετία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και την τετραετία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια σύγκριση για όλα: για την οικονομία, την απασχόληση, τη διεθνή θέση της χώρας, την εξωτερική και αμυντική πολιτική, το μεταναστευτικό και το κράτος δικαίου που είναι και το επίδικο.

Ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται και για αντεπίθεση εναντίον του κ. Τσίπρα. Ως προς την υπόθεση των υποκλοπών, αναμένεται να "καρφώσει" τον κ. Τσίπρα τόσο για τις "προνομιακές σχέσεις" με την ΑΔΑΕ, όσο και για τις αναφορές του ότι ο ίδιος είναι "επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης".

Δεν θα μείνει, όμως, μόνο εκεί ο κ. Μητσοτάκης. Με την αφορμή της αντιπαράθεσής του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, θα τον θέσει προ των ευθυνών για τις αποκαλύψεις στην υπόθεση Καλογρίτσα, τις "σακούλες" με τα "μαύρα" για να στηθεί το λεγόμενο "ΣΥΡΙΖΑ Channel", αλλά και για τα περίφημα πλέον sms με τον Νίκο Παππά για τη μετοχική σύνθεση του εν λόγω καναλιού.

Σε 3 άξονες η ομιλία του Πρωθυπουργού

1. Θα καλέσει τον κ. Τσίπρα να δώσει απαντήσεις για μια σειρά από ζητήματα με πρώτο το θέμα επισυνδέσεων και παράνομων λογισμικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ρωτήσει τον κ. Τσίπρα αν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δεν υπήρξαν επί των ημερών του άρσεις απορρήτου κρατικών λειτουργών και πολιτικών προσώπων, καθώς παρότι το είχε αρνηθεί το Σεπτέμβριο του 2022 αυτό έχει διαψευστεί, αφού προέκυψε το ζήτημα των παρακολουθήσεων των κυρίων Σαγιά και Πιτσιόρλα

Ποια είναι η θέση του για τα όσα αναδείχθηκαν σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του Κ.Κ.Ε. επί ημερών της διακυβέρνησής του;Πώς ανέφερε τα ονόματα των έξι πολιτών; Είχε άδεια εκ μέρους των προσώπων για να διαρρεύσει τα προσωπικά τους δεδομένα, για να διακινεί τα προσωπικά τους τηλέφωνα; Στην επιστολή του κ. Ράμμου, αναφέρονταν τα ονόματα αυτά; Ναι ή όχι;

2. Ο δεύτερος άξονας θα αφορά και πάλι ερωτήματα σχετικά με όσα ακούγονται στο ειδικό δικαστήριο για σακούλες με μαύρο χρήμα που κατέληγαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλά από αυτά τα επίμαχα ερωτήματα έχουν τεθεί ήδη στον Αλέξη Τσίπρα αλλά δεν έχει απαντήσει.

3. Τέλος, ο πρωθυπουργός θα ρωτήσει τον Αλέξη Τσίπρα αν εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να μην βρίσκει κανέναν λόγο να ζητήσει συγνώμη που υιοθέτησε άκριτα την πλεκτάνη που στήθηκε εναντίον της χώρας μας στον Έβρο υποστηρίζοντας ότι υπήρχε νεκρό παιδί (σ.σ. η μικρή Μαρία) και επίσης αν ενστερνίζεται τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι με τον φράχτη παραβιάζεται η διεθνής νομιμότητα.

Συμπαγής η ομάδα της ΝΔ

Στη σημερινή ψηφοφορία δεν αναμένεται κάποια έκπληξη. Παρά τις επιφυλάξεις ή και αντιρρήσεις για τη διαχείριση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων που εξέφρασαν «γαλάζια» στελέχη – όπως οι κύριοι Σαμαράς και Καραμανλής αλλά και η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Κώστας Τζαβάρας – στη σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία η ΝΔ προσέρχεται συντεταγμένα.

Οι βουλευτές της αναμένεται να καταψηφίσουν την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, είτε με φυσική παρουσία, είτε με επιστολική ψήφο, η οποία πλέον, από την πανδημία του κορονοϊού και μετά, προσμετράται κανονικά στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, παρ’ ότι η απουσία από τη Βουλή δεν σχετίζεται αποκλειστικά με επίσημη αποστολή στο εξωτερικό.

Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ταλαιπωρείται από μία βαριά ίωση, αν παραμένει αδιάθετος θα επιλέξει την επιστολική ψήφο, κάτι που ενδέχεται να κάνει και ο επίσης πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμαλής.

Υψηλοί τόνοι στη δεύτερη ημέρα της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας

Υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης επικράτησαν και χθες κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για θεσμική εκτροπή και επιτίθεται στον Κωστή Χατζηδάκη, διότι υπερασπίζεται τον πρωθυπουργό, ενώ περιλαμβάνεται στη λίστα των παρακολουθούμενων. Η κυβέρνηση καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για παράταση του έργου “οι αρμοί της εξουσίας” με πρωταγωνιστή τον κ. Τσίπρα, και χαρακτηρίζει την ΑΔΑΕ προεκλογικό ορμητήριο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καλεί τον πρώην πρωθυπουργό, να επιβεβαιώσει ότι επί ημερών του, δεν παρακολουθούνταν πολιτικά πρόσωπα.

Χρ. Σταϊκούρας: Παρελκυστικά και αποπροσανατολιστικά κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να κινείται παρελκυστικά και αποπροσανατολιστικά, επειδή στερείται προτάσεων για το μέλλον και τρέμει για το παρελθόν του» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Σταϊκούρας είπε πως η συζήτηση αυτή «είναι καλοδεχούμενη, γιατί μας δίνει την ευκαιρία στον δρόμο προς τις κάλπες, να μετρηθούμε και να συγκριθούμε – όχι να συγκριθούμε μέσα σε νέφος τοξικότητας και πολωμένου πολιτικού κλίματος που έχει επιλέξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, αλλά να αντιπαρατεθούμε στην βάση επιχειρημάτων, συγκρίνοντας πολιτικές, πεπραγμένα και αποτελέσματα».
Στην ομιλία του ο υπουργός εστίασε σε δέκα βασικούς δείκτες της οικονομίας και συνέκρινε τα επιτεύγματα των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και αυτά της κυβέρνησης της ΝΔ, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της διαφθοράς, λέγοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφεύγει τις συγκρίσεις επειδή η διαφορά είναι καταλυτική.
Για την οικονομία ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια «στοχεύσαμε και πετύχαμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας. Την αναπτυξιακή και συμπεριληπτική πορεία της οικονομίας. Την ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας, την αποτελεσματική στήριξη της κοινωνίας. Και τα πετύχαμε όλα αυτά συλλογικά, με ευθύνη απέναντι στο σήμερα και το αύριο. Στις θυσίες των πολιτών αλλά και τις προοπτικές της νέας γενιάς. Γι’ αυτό και σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, η χώρα προβάλλει σθεναρές αντιστάσεις, επιδεικνύει μεγάλες αντοχές, διαθέτει ισχυρή δυναμική και διακρίνεται από θετικές προοπτικές».
Σημείωσε πως η μεγέθυνση της οικονομίας αντανακλάται στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, στην έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας που μπήκε το 2018 και στις 11 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία, και που εκτιμούμε ότι θα συνεχιστούν, επιτυγχάνοντας εφέτος την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Α. Σκέρτσος: Σε πολιτικό αδιέξοδο ο ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει πίσω από την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος με κίνητρα, όπως είπε, πρώτον την προσπάθεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαγράψει το παρελθόν της θεσμικής εκτροπής που υπηρέτησε επί 4,5 χρόνια και δεύτερον τη διαχείριση μιας επερχόμενης και αναπόφευκτης ήττας.
Ο κ. Σκέρτσος, που μίλησε για εργαλειοποίηση της ΑΔΑΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε αυστηρή κριτική σε ορισμένους συνταγματολόγους αλλά και σε εκείνους που “δανείζουν το κύρος τους” στην άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα χάνει τον ευρωπαϊσμό της, σημείωσε ότι τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης “εμφανίζεστε ως τιμητές για πράξεις και παραλείψεις, που βλάπτουν δήθεν το κράτος δικαίου, ενώ ταυτόχρονα, με τον τρόπο που χειρίζεστε την τόσο σοβαρή υπόθεση για τη Δημοκρατία και την εθνική ασφάλεια, κάθε άλλο παρά θεσμικά δείχνετε να συμπεριφέρεστε”.

Είναι τόσα πολλά τα πεδία της πολιτικής, στα οποία υπάρχει πραγματική και απτή πρόοδος, που η αντιπολίτευση στερείται ζωτικού πολιτικού χώρου και αυτό δείχνει το πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ είπε ο κ. Σκέρτσος εκτιμώντας ότι “γι’ αυτό και κάνει μανιώδη προσπάθεια, μέσα στην απουσία εναλλακτικής πρότασης για το μέλλον, να εκμεταλλευτεί με κάθε θεμιτό και κυρίως αθέμιτο μέσο, μια ομολογημένη κυβερνητική αστοχία που πρώτοι διαγνώσαμε και θεραπεύσαμε”.
Τόνισε μάλιστα ότι, “όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει την ηγετική ομάδα αλλά και τα μυαλά που οδήγησαν την χώρα στην θλιβερή όσο και τόσο διδακτική παρένθεση του 2015-2019 δεν θα μπορεί να αποτελεί αξιόπιστη πρόταση εξουσίας ούτε και αξιόπιστη και αντιπολιτευτική φωνή”.
Υπονομεύετε την εθνική ασφάλεια για τη χώρα, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία είπε ο κ. Σκέρτσος και συνέχισε: “Εκμεταλλεύεστε το γεγονός ότι εμείς σεβόμαστε το Σύνταγμα, τη Δικαιοσύνη, το απόρρητο, που θέλουμε και πρέπει να χαρακτηρίζει την λειτουργία της ΕΥΠ, και θέλετε μια Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, σουρωτήρι, και μια Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι. Αυτό είναι πραγματικά ασυγχώρητο, ενώ ταυτόχρονα παρανομείτε και αμφισβητείτε ευθέως, το ρόλο της Δικαιοσύνης. Μην κάνετε τον δικαστή. Μην κουνάτε το δάχτυλο στη Δικαιοσύνη. Αμφισβητείτε ευθέως το ρόλο της δικαιοσύνης όπως αποκλειστικά ορίζεται από το Σύνταγμα. Να διαλευκάνει αυτή και μόνη την υπόθεση. Όχι εσείς. Η Δικαιοσύνη. Το ταχύτερο δυνατό. Με σεβασμό στο απόρρητο που διέπει συνταγματικά το δημοκρατικό έλεγχο της ΕΥΠ, τον οποίο δεν σέβεστε εσείς” είπε χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους κατηγόρησε ότι δεν διστάζουν να διασύρουν τη χώρα στο εξωτερικό, όπως έχει δείξει υπόθεση της δήθεν νεκρής μικρής Μαρίας, να εργαλειοποιούν μια ανεξάρτητη αρχή, με τον έλεγχο, που τελικά πετύχατε στους αρμούς της, τοποθετώντας πολιτικά πρόσωπα τα οποία ήταν συνεργάτες υπουργών σας, να αμφισβητούν το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτό να γίνεται πρωτοσέλιδο στο τουρκικό Τύπο και δεν φοβούνται και μετατρέπουν το μίσος τους για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό σε απειλή για την πατρίδα.
Επίσης, ο κ. Σκέρτσος τους χαρακτήρισε ακατάλληλους για να κυβερνήσουν όσο διακατέχονται από τέτοιες αντιλήψεις και πρόσθεσε: Στις δημοκρατίες, στο κράτος δικαίου, που ξέχασε να περιφρουρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση και υπέρ του οποίου κόπτεται τώρα που είναι στην αντιπολίτευση, οφείλουν όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, να σέβονται το Σύνταγμα και τους νόμους. Τόνισε μάλιστα ότι “κανείς δεν ίσταται πάνω από τους νόμους, ούτε δικαιούται να τους ερμηνεύει κατά το δοκούν. Από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον πιο απλό πολίτη και από τους εκπροσώπους των τριών εξουσιών μέχρι και τις ανεξάρτητες αρχές. Διότι ανεξάρτητη αρχή δεν σημαίνει ανεξέλεγκτη αρχή” είπε εμφατικά ο υπουργός Επικρατείας.
Ο κ. Σκέρτσος ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι «ο μεγαλύτερος εχθρός των λαϊκιστών είναι η πραγματικότητα, και ο μεγαλύτερος κριτής είναι η κάλπη. Και οι απαντήσεις θα σας δοθούν, στην πρόταση δυσπιστίας, αύριο, από μία κοινοβουλευτική ομάδα που είναι ενωμένη σαν γροθιά, αλλά και σε λίγους μήνες από τον ελληνικό λαό, που στις κάλπες θα ψηφίσει να πάμε μπροστά, με τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν και μπορούν, και όχι πίσω, με εκείνους που παραμένουν ένας πολιτικός και ιστορικός αναχρονισμός…».

Λ. Μενδώνη: Ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποιεί την ΑΔΑΕ, όπως εργαλειοποίησε την πολιτιστική κληρονομιά

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε χθες να επανεμφανιστεί στο δημόσιο λόγο με την υπόθεση των επισυνδέσεων στις οποίες έχει εναποθέσει τις ελπίδες του εν όψει των επικείμενων εκλογών, επειδή δεν έχει να πει τίποτα για το μέλλον της χώρας » ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η υπουργός, υπογράμμισε ότι «ευτυχώς εις τα Αθήνας υπάρχει αυτός ο Πρωθυπουργός που είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι αυτή η Κυβέρνηση, που έχουν να επιδείξουν έργο με μετρήσιμα αποτελέσματα, με θετικό αποτύπωμα σε όλες τις ασκούμενες δημόσιες πολιτικές ανά την Επικράτεια και όχι μόνος εις τα Αθήνας» Κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «εργαλειοποιεί την ΑΔΑΕ, όπως επί των ημερών του εργαλειοποίησε την πολιτιστική κληρονομιά για να σταματήσει τις επενδύσεις και τα κοινωφελή έργα αδιαφορώντας για τις θέσεις εργασίας και φρενάροντας την ανάπτυξη του τόπου και της κοινωνίας». Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «αποδεικνύει ότι μένει πιστός στο 2012, το 2013, το 2014 και επιμένει ο δημόσιος λόγος του να είναι τοξικός και άκρως υβριστικώς». Ξεχνά ότι «διακυβέρνησης πέντε ολόκληρα χρόνια, δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, κυβέρνησαν και κρίθηκαν. Εμείς, όμως δεν το ξεχάσαμε». Η κυβέρνηση της ΝΔ, είπε η υπουργός, έχει μάθει να λειτουργεί θεσμικά, να παράγει έργο, να επιδιώκει την σύγκριση στην βάση πεπραγμένων στο πλαίσιο αξιών που πρεσβεύει το Σύνταγμα και η νομοθεσία μας και οι πολίτες έχουν μνήμη και κρίση. Ανέφερε ότι όπως είπε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κρήτη «ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την σύγκρουση, επειδή η Κυβέρνηση επιλέγει την σύγκριση». Η κα Μενδώνη, παράλληλα, αναφέρθηκε στις δημόσιες πολιτικές για τον πολιτισμό, την προσέλκυση επενδύσεων, την δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας που αναπτύχθηκαν αυτά τα χρόνια επί κυβέρνησης ΝΔ.

«Οι δράσεις και έργα μας, παράγουν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής των πολιτών, στην πολιτιστική επιχειρηματικότητα, στην περιφερειακή και εθνική οικονομική ανάπτυξη» ανέφερε η υπουργός και πρόσθεσε ότι «επιδίωξή μας είναι η ανάδειξη της αναπτυξιακής διάστασης του πολιτισμού. Η ενίσχυση της υπεραξίας του σε διεθνές επίπεδο».
Η πρόκληση για μας, τόνισε η κα Μενδώνη «ήταν και παραμένει η μεταστροφή της πολιτιστικής διαχείρισης από την κληροδοτηθείσα στατιστική προσέγγιση των χρόνων διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην αναπτυξιακή και δυναμική προσέγγιση».

Ε. Αχτσιόγλου: Όσα είπε ο κ. Βορίδης εκθέτουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση

«Όσα είπε ο κ. Βορίδης, απόψε στη Βουλή, εκθέτουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση», σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. «Ο κ. Βορίδης είπε ότι όλες οι παρακολουθήσεις που γίνονται από την ΕΥΠ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη είναι νόμιμες και πως η νομιμότητα είναι εγγυητής του κράτους δικαίου. Θεωρεί νόμιμες τις παρακολουθήσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, του αρχηγού ΓΕΣ και του κ. Χατζηδάκη. Δηλαδή, για τον κ. Βορίδη, δικαίως θεωρήθηκε επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, διότι όπως γνωρίζει ή θα όφειλε να γνωρίζει, νομιμότητα δεν σημαίνει απλώς τήρηση μίας διαδικασίας, νομιμότητα σημαίνει και ουσιαστικό έρεισμα», είπε η κ. Αχτσιόγλου και υπογράμμισε ότι «η τήρηση μίας διαδικασίας χωρίς κανένα ουσιαστικό έρεισμα δεν είναι νομιμότητα, αντιθέτως είναι παράβαση καθήκοντος».

«Αυτά που λέει ο υπουργός Εσωτερικών εκθέτουν ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση -η οποία γι’ αυτό άλλαξε τους τελευταίους δύο μήνες την αφήγηση και άρχισε να μιλά περί ρυπαρών δικτύων. Σήμερα ο κ. Βορίδης ακύρωσε το αφήγημα περί ρυπαρών δικτύων που λειτουργούν στην ΕΥΠ», είπε επίσης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε, για την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών: «Ο κ. Βορίδης είπε ότι όπως σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έτσι και στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική τοποθέτηση του επικεφαλής ο οποίος είναι και υπόλογος. Υποδεικνύοντας τον κ. Κοντολέωντα ή τον κ. Δημητριάδη. Τι ξέχασε; Τον προϊστάμενο, τον κ. Μητσοτάκη, τον άνθρωπο ο οποίος έχει την αρμοδιότητα για την ΕΥΠ, με βάση τη δική του επιλογή, διότι ο ίδιος το νομοθέτησε. Τι άλλο δεν είπε; Ότι η αρμοδιότητα αυτή είναι ανεκχώρητη».

Η απόδειξη από την ΑΔΑΕ, την εκ του Συντάγματος αρμόδια αρχή, ότι αυτές οι παρακολουθήσεις συνέβησαν, ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι για τον κ. Βορίδη ένα πρόσθετο στοιχείο, ενώ ο ίδιος πριν λίγο καιρό σε κανάλι εθνικής εμβέλειας έλεγε ότι εφόσον υπάρξει στοιχείο που να αποδεικνύει την κατηγορία, αυτό δεν θα σημαίνει απλώς πολιτικές, αλλά κακουργηματικές ευθύνες για τον κ. Μητσοτάκη.

Ο υπουργός Εσωτερικών, είπε επίσης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «διαστρέβλωσε τη θέση της ΑΔΑΕ λέγοντας ότι αυτή τάχα μίλησε για νόμιμες επισυνδέσεις, όμως η ΑΔΑΕ δεν έκανε καμία κρίση επί της νομιμότητας, η ΑΔΑΕ επιβεβαίωσε τις παρακολουθήσεις και ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρόεδρο της Βουλής». «Ο κ. Βορίδης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία ευθύνη διότι δεν γνώριζε. Επέλεξε δηλαδή τη θέση που δείχνει ότι ο πρωθυπουργός είναι ανίκανος. Επικίνδυνα ανίκανος. Και άρα θα όφειλε να παραιτηθεί. Όποια υπερασπιστική γραμμή κι αν ακολουθηθεί οδηγεί ευθέως στην παραίτηση. Η μία που λέει ότι δεν γνώριζε και άρα είναι επικίνδυνα ανίκανος να εγγυηθεί την εθνική ασφάλεια και η άλλη που λέει ότι γνώριζε και το συντόνιζε», είπε επίσης η Έφη Αχτσιόγλου.
Τέλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν αφορά μία θεωρητική συζήτηση για την ερμηνεία του Συντάγματος ή του κράτους δικαίου, δεν αφορά καν μία μάχη μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. «Δεν υπάρχει κερδισμένος και χαμένος, εδώ είμαστε όλοι χαμένοι από αυτή την υπόθεση, και οι πολιτικοί και οι πολίτες. Διότι αυτή η υπόθεση διαρρηγνύει τη βασική παράμετρο με την οποία συζητούμε και παίρνουμε μία θέση. Την πίστη ότι ένα πολιτικό πρόσωπο πράττει κάτι επειδή το θέλει, επειδή το θεωρεί σωστό και όχι επειδή εκβιάζεται. Αυτή τη συνθήκη έχει διαμορφώσει ο κ. Μητσοτάκης. Αυτή είναι η ανεπανόρθωτη ζημιά που έχει κάνει στη δημοκρατία. Σε αυτή τη διολίσθηση καλούμαστε τώρα να βάλουμε φραγμό. Όσοι από τη ΝΔ συκοφαντούν και βρίζουν, έχουν επίγνωση ότι ένα τέτοιο καθεστώς δεν μπορεί να σταθεί για πολύ στα πόδια του. Ο φόβος τώρα έχει αλλάξει πλευρά», ανέφερε η βουλευτής.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία