ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση δυσπιστίας: «Στο κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή - «Σηκώνει το γάντι» σήμερα ο Μητσοτάκης, τι θα απαντήσει στην αντιπολίτευση (Live)

Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης - Θα μιλήσουν και οι πολιτικοί αρχηγοί - Η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει περί τις 8 με 9 το βράδυ

 28/03/2024 07:06

Πρόταση δυσπιστίας: «Στο κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή - «Σηκώνει το γάντι» σήμερα ο Μητσοτάκης, τι θα απαντήσει στην αντιπολίτευση (Live)

Ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. Η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει περί τις 8 με 9 το βράδυ.

Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ' αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παρακολουθείστε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή:


Τι θα πει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να βάλει τέλος στην προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας των Τεμπών αλλά παράλληλα με σεβασμό στις οικογένειες των θυμάτων και την δέσμευση ότι θα λάμψει η αλήθεια μέσω της δικαιοσύνης.

Στην αιχμή της ομιλίας του θα είναι δυο παράμετροι. Η μια θα είναι η διαβεβαίωση ότι μέσω της δικαστικής διερεύνησης θα αποκαλυφθεί η αλήθεια και οι βασικοί υπεύθυνοι γι αυτή την τραγωδία. Δεν θα αρνηθεί ότι παθογένειες δεκαετιών και ίσως και λάθος χειρισμοί οδήγησαν στο να χαθούν 57 ζωές και θα διαβεβαιώσει πως όσο περνάει από το χέρι του δεν θα ξαναζήσουμε τέτοια τραγωδία.

Όμως, αυτό που περιμένουν πολλοί είναι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κατονομάσει τα οργανωμένα συμφέροντα που θέλουν να πλήξουν την χώρα και θέλουν να καταστήσουν όμηρό τους την κυβέρνηση.

Θα απορρίψει τα περί συγκάλυψης και θα εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατέθεσαν την πρόταση δυσπιστίας.

Θα κατηγορήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι βασίζουν την επιβίωσή τους στον ανθρώπινο πόνο με ψέματα, συκοφαντίες και φήμες.

Απόντος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη τα πυρά του πρωθυπουργού θα συγκεντρώσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος και ανέλαβε την πρωτοβουλία να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας χρησιμοποιώντας ως όπλο του το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής. Και εδώ θα τον κατηγορήσει ότι είναι «εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων».

Από τα πυρά του δεν θα ξεφύγει και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κυρίως όμως γιατί ζήτησε και μάλιστα με τελεσίγραφο από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και αμφισβήτησε ευθέως τις δημοκρατικές διαδικασίες ζητώντας εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών. Αναμένεται να του προσάψει ότι υπονομεύει συνειδητά το πολίτευμα της χώρας και θέτει σε αμφισβήτηση θεσμούς δεκαετιών δηλητηριάζοντας τους πολίτες με τοξικότητα και συνδέοντας πράγματα που δεν έχουν σχέση μεταξύ τους όπως η διαρροή των email με την επιστολική ψήφο την οποία άλλωστε η αντιπολίτευση πολέμησε και καταψήφισε.

Θα θυμίσει ότι εκείνοι που κόπτονται για το Κράτος Δικαίου έχουν στις τάξεις τους δυο καταδικασμένα στελέχη τους τον Νίκο Παππά και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο με τον πρώτο εκ των δυο μάλιστα να είναι και ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την χθεσινή ημέρα κυριάρχησε η ομιλία του πρωταγωνιστικού πολιτικά προσώπου που έχει βρεθεί στο στόχαστρο σύσσωμης της αντιπολίτευσης, του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ενώ δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης και των σκληρών διαξιφισμών μεταξύ του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη και των Νίκου Ανδρουλάκη και Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Κ. Καραμανλής για Τέμπη: Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία

«Δεν υπάρχει κανείς άλλος σε αυτή την αίθουσα που να επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια περισσότερο από εμένα. Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία» είπε από το βήμα της Βουλής κατά την ομιλία του, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ.

Είπε, ακόμη:

«(…) Η τραγωδία των Τεμπών γίνεται καθημερινά αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης (…) Ποτέ δεν επιδιώξαμε την φυσική εξόντωση των πολιτικών μας αντιπάλων, σε περιπτώσεις όπως αυτές με τις τραγωδίες με τη Μάνδρα και το Μάτι» είπε ο ίδιος, μεταξύ άλλων.

Ενώ πρόσθεσε, ανάμεσα σε άλλα:

«(Σύμβαση 717): Αν κάποιοι καθυστέρησαν ήταν αυτοί που είχαν την ευθύνη το 2016-2017-2018 (…) Αν η κυβέρνηση της ΝΔ διέκοπτε την 717 το ελληνικό δημόσιο θα επέστρεφε χρήματα (…) Ήταν πολλά τα μοιραία λάθη, όχι ένα, δυστυχώς (…) Τη μοιραία νύχτα υπήρξε συσσώρευση λαθών (…) Κατηγορείτε κι εμένα για συγκάλυψη, ενώ παραιτήθηκα αμέσως. Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη που είναι εξ ορισμού αντικειμενική. Συγκάλυψη είναι να διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις για να επιβιώνεις πολιτικά. Να πατάς στον ανθρώπινο πόνο (…) Να διαχέεις το μίσος από σκοτεινούς μηχανισμούς στο διαδίκτυο (…) Νομίζετε ότι δεν πονάω εγώ όπως κάθε Έλληνας; (…)

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο ομιλών βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στον τόπο της τραγωδίας. Εμείς δεν παίξαμε πολιτικό θέατρο, όπως έκαναν άλλοι στο Μάτι. Παραιτήθηκα αμέσως, γεγονός ασυνήθιστο για τα πολιτικά πράγματα στην εποχή μας (…)

Καμιά βουλευτική ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη (…) Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι το θέμα των Τεμπών υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος (…)

Στόχος σας δεν είμαι εγώ. Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κόμμα της ΝΔ. Πενήντα χρόνια μετά την ίδρυση της παράταξής μας που ισχυροποίησε τη Δημοκρατία, αυτή η παράταξη δεν θα παραδώσει τη χώρα στους θυρωρούς των συμφερόντων. Δεν έχω να κρύψω κάτι, ούτε να φοβηθώ. Και χωρίς κραυγές (…)».

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση μεταξύ Βορίδη- Κωνσταντοπούλου- Ανδρουλάκη στη Βουλή

Οξεία αντιπαράθεση σημειώθηκε στην Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με φόντο την συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας. Η ένταση οξύνθηκε ακόμα παραπάνω μετά την ομιλία του πρώην υπουργού, Κώστα Καραμανλή.

Ειδικότερα, ο κ. Βορίδης κατηγόρησε τον κ. Ανδρουλάκη ότι επέλεξε συμμάχους εκδοτικούς και οικονομικούς. Εξίσου σφοδρή ήταν η απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να επιβεβαιώσει αν δύο υπουργοί της, τους οποίους κατονόμασε, συναντήθηκαν το βράδυ της Κυριακής με συγκεκριμένο επιχειρηματία, για τον οποίο η κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι ο σημερινός σύμμαχος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

«Ο κ. Καραμανλής μίλησε με σαφήνεια, πληρότητα και καθαρότητα»

«Ο κ. Καραμανλής είπε αυτά που είχε να πει με σαφήνεια, με πληρότητα, με καθαρότητα. Εξήγησε απολύτως τα ζητήματα που του έχετε προσάψει, απάντησε σε όλα», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης, σε παρέμβαση του αμέσως μετά την ομιλία του κ. Καραμανλή στην ολομέλεια, επί της προτάσεως δυσπιστίας.

Ο κ. Βορίδης απευθύνθηκε στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη. «Αν επιμένετε ότι υπάρχουν ευθύνες άλλες, εκτός από αυτές που κρίθηκαν ήδη από το κοινοβούλιο, για τον κ. Καραμανλή, έχετε μια απλή δυνατότητα. Να καταθέσετε πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Καταθέστε τη να δούμε τα αδικήματα, να δούμε τα νεότερα στοιχεία, να δούμε τι είναι αυτό που λέτε να τοποθετηθούμε. Προσέξτε όμως, επειδή λέτε ότι σας αποδώσαμε μομφή, δημιουργεί μια απορία γιατί ενώ δεν έχετε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για τις υποκλοπές, ενώ δεν έχετε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, για τα θέματα της εξεταστικής επιτροπής, ενώ δεν έχετε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για άλλα ζητήματα της πολιτικής, ενώ δεν έχετε θέσει πρόταση δυσπιστίας για τα προσωπικά δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών, που μας μέμφεστε, ξυπνήσατε Κυριακή μεσημέρι και αποφασίσατε να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας για το δημοσίευμα μιας εφημερίδας. Ναι, η σχέση δημιουργεί συνειρμούς της πράξεως σας με ό,τι εκπροσωπεί και είναι το συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα», είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Μας συγχωρείτε δεν μπορώ να πιστέψω κύριε Ανδρουλάκη ότι σας κινητοποίησε τόσο πολύ ένα ήδη απαντηθέν δημοσίευμα. Επιλέξατε συμμάχους εκδοτικούς και οικονομικούς! Αυτό είναι σήμερα η πρόταση δυσπιστίας και γίνεται γιατί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ισχυρή ενοχλεί. Και πρέπει να αποδυναμωθεί. Την απάντηση θα την πάρετε αύριο από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας».

«Όλα έχουν ένα όριο στη χυδαιότητα»

Όλα αυτά για τα οποία μίλησε ο κ. Βορίδης, για τις υποκλοπές, για το έγκλημα των Τεμπών, για τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για το κράτος δικαίου, για όλα αυτά έγινε η πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και τόνισε ότι η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε «γιατί όλα έχουν ένα όριο στη χυδαιότητα». «Αν νομίζετε ότι θα περάσει έτσι ότι το βράδυ που θρηνούσε η Ελλάδα 57 ανθρώπους που είχαν εξαϋλωθεί, το μακρύ χέρι του Μαξίμου, πήρε τα ηχητικά, τα διάβρωσε, τα χάλκευσε και τα διοχέτευσε στο Πρώτο Θέμα, δεν θα περάσει έτσι», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει γιατί δεν κινήθηκε νομικά, απέναντι στο πρόσωπο που χάλκευσε και διοχέτευσε στο συγκεκριμένο μέσο, κάτι που δεν είχε στα χέρια της ούτε η Αστυνομία ούτε η Δικαιοσύνη ακόμη. «Ή το ξέρατε και έχετε παίξει παιχνίδια ή το δώσατε εσείς και πολύ απλά κάνατε για άλλη μια φορά συγκάλυψη, όπως κάνατε στις υποκλοπές», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ξαναρώτησε τον υπουργό Επικρατείας: «Συνεχίζετε τα δηλητηριώδη υπονοούμενα. Εσείς σε εμένα! Η προέκταση της εγχώριας ολιγαρχίας σε εμένα! Σας ξαναρωτώ, το βράδυ της Κυριακής, οι δύο υπουργοί σας, ο κ. Παπασταύρου και ο κ. Μπρατάκος, έπιναν ποτά την Κυριακή το βράδυ μαζί με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία;».

Παρεμβάσεις Κωνσταντοπούλου

Καθώς την ώρα της παρέμβασης του υπουργού Επικρατείας παρενέβη η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, φωνάζοντας άλλοτε «αθώος» και άλλοτε «άξιος» για τον κ. Καραμανλή, ο Μάκης Βορίδης της απάντησε λέγοντας: «σας έχω εξηγήσει κυρία Κωνσταντοπούλου είναι ζήτημα ονειρώξεως η θέση του λαϊκού κατηγόρου. Μάλιστα με εσάς οι δίκες θα ήταν και σύντομες. Θα τον συναντούσατε, θα τον βλέπατε, ‘ένοχος’! Κρίμα που δεν υπάρχει και η θανατική ποινή, άντε ισόβια επιεικώς. Όχι για τον Καραμανλή αλλά για όλους. Τι να κάνουμε; Έχουμε άλλους δικαιϊκούς θεσμούς, δόξα τω Θεώ». Η κ. Κωνσταντοπούλου επέμεινε να φωνάζει «άξιος» για τον κ. Καραμανλή. «Κυρία Κωνσταντοπούλου είστε η εκπροσώπηση και η επιτομή της απόλυτης χυδαιότητας. Δεν έχει υπάρξει άνθρωπος που να έχω γνωρίσει, που να έχω ακούσει, που να έχω μιλήσει, στο κοινοβούλιο ή αλλού, σε κοινοβούλια όλου του κόσμου, που να μετέρχεται τέτοιου είδους φρασεολογίας, να μας λέει για τους νεκρούς, για τα υπολείμματα τους, μόνο και μόνο για να εκμεταλλευτείτε το συναίσθημα της στιγμής. Είστε η επιτομή της χυδαιότητας! Άνευ προηγουμένου! Και οι συνάδελφοί μου κάνουν ασκήσεις αντοχής για να αντέξουν τέτοιο βάθος χυδαιότητας!», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Τη στιγμή που ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχουν ποινικά αδικήματα που να αποδίδονται στον κ. Καραμανλή, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι τέτοια απόφαση είναι απόφαση της συμπολίτευσης. «Ξέρετε κυρία Κωνσταντοπούλου, συμβαίνει και ένα ακόμα στις χώρες που δεν έχουν λαϊκά δικαστήρια. Ισχύει η αρχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έτσι αποφασίζει το Σώμα με την αρχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Αντιλαμβάνομαι ότι σας αρέσουν άλλα καθεστώτα. Τι να κάνουμε; Μέχρι τότε θα ζήσετε σε αυτό και με αυτό», σχολίασε ο κ. Βορίδης.

«Ούτε τσεκούρια κουβαλούσα ούτε φλέρταρα με αντιδημοκρατικά καθεστώτα»

«Κύριε Βορίδη, όταν με ρωτάνε οι δικοί μου άνθρωποι αλλά και οι συγγενείς των θυμάτων ‘πως αντέχεις να σε βρίζουν, να σου επιτίθενται με αυτόν τον χυδαίο τρόπο, να ωρύονται για να μην μιλήσεις και να κάνουν όλη αυτή την εκστρατεία συγκάλυψης;’, τους απαντώ ότι είναι το ελάχιστο το να σας αντέξω και να αντέξω αυτά που κάνετε, για να αποκαλυφθεί η αλήθεια, σε πείσμα των κανιβαλικών συμπεριφορών σας και αυτής της ακραίας απάνθρωπης στάσης σας απέναντι στα θύματα», ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε ότι τελικά αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι μόνο η πολιτική της επιβίωση. «Κύριε Βορίδη, εγώ ήμουν πάντα στο φως. Ούτε τσεκούρια κουβαλούσα ούτε φλέρταρα με αντιδημοκρατικά καθεστώτα, όπως εσείς.

Η διαδρομή είναι άσπιλη και είναι διαδρομή υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπίνων υπάρξεων και είμαι πάρα πολύ υπερήφανη. Και όταν το κόμμα στο οποίο βρισκόμουν, συγκρούστηκε με τις αξίες του, εγώ άφησα την Τρίτη τη τάξει πολιτειακή θέση. ‘Αρα λάθος άνθρωπο επιλέξατε για να πείτε αυτά που είπατε», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και πρόσθεσε ότι ο Μάκης Βορίδης, που «απέτυχε ως υπερασπιστής και του κ. Μητσοτάκη και του κ. Καραμανλή», σήμερα έκανε «την πιο κυνική ομολογία», γιατί είπε ότι έχουν κριθεί οι ευθύνες, σε σχέση με το κατηγορητήριο της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, με τις 158 ψήφους της Νέας Δημοκρατίας. 

«Αυτήν την δικαιοσύνη της Νέας Δημοκρατίας θέλετε να αφήσουμε να κάνει τη δουλειά της;», σχολίασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Απαντήσεις για τις επίμαχες συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκομένων στην υπόθεση των Τεμπών αλλά και τους χειρισμούς της δίνει η κυβέρνηση, στα περί συγκάλυψης επιμένει η αντιπολίτευση

«Οι προβλέψεις που υπήρχαν στη νομοθεσία δεν επέτρεπαν να ακουστούν οι πέραν του επιχειρησιακού πεδίου συνομιλίες […] ας πούμε των σταθμαρχών ενδεχομένως μεταξύ τους, των μηχανοδηγών μεταξύ τους[…] Το αίτημα αυτό η κυβέρνηση το υιοθέτησε με εντολή του Πρωθυπουργού πάραυτα και ψηφίστηκε διάταξη με την οποία διευρύνθηκε το πεδίο της δυνατότητας έρευνας του ανακριτή[…] Στον ΣΥΡΙΖΑ έχω νέα. Θα ανατριχιάσετε τώρα. Δεν χρειάζεται να ανατριχιάσετε εσείς. Εσείς δεν παθαίνετε τίποτα. Ο κόσμος θα το ακούσει. Τη διάταξη αυτή, με την οποία διευρύνθηκε η δυνατότητα του ανακριτή να ακούσει τις συνομιλίες των εμπλεκομένων δεν την ψηφίσατε. Και πότε κατατίθεται η πρόταση; Όταν έρχεται ένα νεύμα από κάπου, ένα δημοσίευμα» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

Για χυδαίο παραλήρημα του κ. Φλωρίδη έκανε λόγο ο Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος πρόσθεσε «δεν είναι ότι δεν έχει συναίσθηση, δεν έχει ούτε ηθική ο κύριος Φλωρίδης. Έφτασε σε σημείο, ως σύγχρονος πολιτικός γενίτσαρος να μας κατηγορήσει για αριστερόστροφο φασισμό. Είναι γνωστή η κατρακύλα του και ο λαϊκισμός του. Την εμπιστοσύνη του λαού και της Ευρώπης έναντι της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει κλονίσει αυτή η κυβέρνηση, ο κύριος Μητσοτάκης και ο κύριος Φλωρίδης ως υπουργός Δικαιοσύνης».

«Ένα χέρι, πιθανόν το μακρύ χέρι του Μαξίμου που το έχουμε συνηθίσει, αυτό που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και διαφθείρει τη διάκριση των εξουσιών και το κράτος δικαίου πήρε αυτό το υλικό πριν από τη δικαιοσύνη, πριν από την αστυνομία. Ποιος το πήρε; Ποιος το χάλκευσε; Ποιος το έδωσε στο Πρώτο Θέμα; Μόνο επιθέσεις περί διαπλοκής και φαντασιώσεις. Ακούσαμε τον κύριο Φλωρίδη να λέει Ήταν γνωστά όλα αυτά, λέει. Τι περιμένατε το δημοσίευμα; τα ξέραμε. Τα ήξερε ο υπουργός; Αφού τα ήξερε ο υπουργός κύριος Φλωρίδης τι έκανε;» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «υπήρχε πρωτόκολλο ασφαλείας, το οποίο προέβλεπε πολλαπλές δικλείδες, οι οποίες θα έπρεπε όλες να παραβιαστούν, έτσι ώστε να έχουμε αυτό το τραγικό και επώδυνο αποτέλεσμα, το οποίο είδαμε την 28η Φεβρουαρίου του 2023. Στη συνέχεια, μετά το δυστύχημα, υπήρξε μία συντονισμένη προσπάθεια έτσι ώστε να διερευνήσει η Πολιτεία τα αίτια που προκάλεσαν το δυστύχημα αυτό».

    Κατηγορηματικά διέψευσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος τους ισχυρισμούς για τα περί μπαζώματος με την αξιωματική αντιπολίτευση να επιμένει στις κατηγορίες. Όπως είπε « oι ισχυρισμοί που αναφέρονται για τη διαμόρφωση του χώρου δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Οι ενέργειες καθορίστηκαν βάσει του Ειδικού Σχεδίου Ανθρώπινων Απωλειών από τους αρμόδιους επιχειρησιακούς παράγοντες».

    Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, ανέφερε ότι «μεταφέρθηκαν 300 κυβικά χώματος από τον τόπο του εγκλήματος, ενώ ακόμα υπήρχαν αγνοούμενοι. Ψάχναμε τους νεκρούς[…] Αν θέλετε προσωπικά να πείτε αυτά που είπατε σήμερα εδώ και λέτε συνεχώς και στη Δικαιοσύνη, γιατί αυτή είναι αρμόδια να κρίνει και να προχωρήσετε με καθαρό μέτωπο, να μην υπάρχει καμία σκιά».

    «Μη συνεχίζετε λοιπόν να απομονώνεται δυο τρεις λέξεις για να χτίζετε το αφήγημά σας χωρίς κανένα στοιχείο που να με συνδέει» υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος.

    Η διερεύνηση των συστημικών προβλημάτων ασφαλείας που οδήγησαν στο δυστύχημα και η ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου είναι η ισχυρή δέσμευση τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Προφανώς δεν είμαι εδώ για να ωραιοποιήσω καταστάσεις, ούτε να ισχυριστώ ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια για να φέρουμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο στο επίπεδο που οραματιζόμαστε και αξίζει στους πολίτες. Αποτελεί χρέος μας προς τον ελληνικό λαό, αλλά και ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στην μνήμη των θυμάτων» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

    Σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε « δεν αναγνωρίζουμε κανένα ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο στην παρέα των κομμάτων της ξεπεσμένης και αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας. Αν δεν υπήρχε ο κύριος Κασσελάκης, τότε ο κύριος Μητσοτάκης θα έπρεπε οπωσδήποτε να τον εφεύρει».

    «Εμείς θα ψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας. Ο στόχος είναι να πέσει αυτή η κακή αντιλαϊκή, αντικοινωνική, αντιεθνική κυβέρνηση» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

    Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «η τραγωδία των Τεμπών είναι το συλλογικό μας στίγμα και ως κοινωνία δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει».

    Ο εισηγητής των Σπαρτιατών Ιωάνης Κόντης υπογράμμισε ότι «περιμένουμε να είναι δημοκρατική η στάση όλων και να μην αποκλείει ούτε κόμματα ούτε ανθρώπους μέσα από αυτό το θεσμό σε τόσο σημαντικές διαδικασίες».

    «Είναι η μομφή ενός λαού που στη συλλογική συνείδηση του κατέγραψε τα Τέμπη ως έγκλημα» τόνισε ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός.

    «Η συζήτηση που γίνεται δεν αφορά τα κόμματα αφορά τα θύματα και προσπαθείτε να δικαιωθείτε και να δικαιώσετε Καραμανλή, Μητσοτάκη και λοιπούς εμπλεκόμενους» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

    Η σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται και εκτός Κοινοβουλίου. Οι δηλώσεις του Νίκου Φαραντούρη, ο οποίος χαρακτήρισε ευχής έργον το να ρίξει η Ευρωπαία εισαγγελέας την κυβέρνηση, πυροδότησαν την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, που κάνει λόγο για ανατριχιαστική αναφορά. Βαριές αιχμές περιελάμβανε η αντιπαράθεση μεταξύ Μάκη Βορίδη και Νίκου Παππά για το κράτος Δικαίου, ενώ η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για παρουσία διεθνών παρατηρητών έχει προκαλέσει αντιδράσεις και από κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Με αφορμή τις δηλώσεις του βουλευτή Ν. Φαραντούρη, σε βάρος ανωτάτων δικαστών και του Αρείου Πάγου, η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), σε σημερινή ανακοίνωση της, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι επίμαχες δηλώσεις προσβάλλουν «τους ανώτατους δικαστές της χώρας με αντιδημοκρατικούς χαρακτηρισμούς, συνιστούν ευθεία προσβολή ολόκληρου του δικαστικού σώματος και υπονόμευση του έργου της Ελληνικής Δικαιοσύνης, η απονομή της οποίας επιχειρείται να υποκατασταθεί εκτός των ορίων του Συντάγματος της Ελληνικής Δημοκρατίας».

    Σε νεότερη δήλωση του ο κ. Φαραντούρης τονίζει «αλλεργικό σοκ έχει προκαλέσει στη Νέα Δημοκρατία και το πρωθυπουργικό κονκλάβιο το ενδεχόμενο η έρευνα των Εισαγγελικών Αρχών (Ευρωπαϊκών και Ελληνικών) να ρίξει φως στο έγκλημα των Τεμπών και να οδηγήσει σε πλήρη λαϊκή απονομιμοποίηση την διολισθαίνουσα καθημερινά Κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

    Αυτό αποδεικνύει η λυσσαλέα προσπάθεια απαξίωσης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας απ’ την Κυβέρνηση προκειμένου να μην πέσει φως καθώς και Μονταζιέρα Νο2 για τις δηλώσεις μου ως Καθηγητή του Ευρωπαϊκού Δικαίου και Συμβούλου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και ΝΑΙ: Η εισαγγελική έρευνα απ’ όπου κι αν προέρχεται μπορεί και οφείλει να ρίξει φως σε αδιαφανείς διαδικασίες και στη διαλεύκανση σκανδάλων και εγκλημάτων και να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις και προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία, όπως συμβαίνει σε κάθε ευνομούμενο κράτος. Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί. Η δημοκρατία θα νικήσει».


    Ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. Η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει περί τις 8 με 9 το βράδυ.

    Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ' αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Παρακολουθείστε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή:


    Τι θα πει ο Κυρ. Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να βάλει τέλος στην προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας των Τεμπών αλλά παράλληλα με σεβασμό στις οικογένειες των θυμάτων και την δέσμευση ότι θα λάμψει η αλήθεια μέσω της δικαιοσύνης.

    Στην αιχμή της ομιλίας του θα είναι δυο παράμετροι. Η μια θα είναι η διαβεβαίωση ότι μέσω της δικαστικής διερεύνησης θα αποκαλυφθεί η αλήθεια και οι βασικοί υπεύθυνοι γι αυτή την τραγωδία. Δεν θα αρνηθεί ότι παθογένειες δεκαετιών και ίσως και λάθος χειρισμοί οδήγησαν στο να χαθούν 57 ζωές και θα διαβεβαιώσει πως όσο περνάει από το χέρι του δεν θα ξαναζήσουμε τέτοια τραγωδία.

    Όμως, αυτό που περιμένουν πολλοί είναι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κατονομάσει τα οργανωμένα συμφέροντα που θέλουν να πλήξουν την χώρα και θέλουν να καταστήσουν όμηρό τους την κυβέρνηση.

    Θα απορρίψει τα περί συγκάλυψης και θα εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατέθεσαν την πρόταση δυσπιστίας.

    Θα κατηγορήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι βασίζουν την επιβίωσή τους στον ανθρώπινο πόνο με ψέματα, συκοφαντίες και φήμες.

    Απόντος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη τα πυρά του πρωθυπουργού θα συγκεντρώσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος και ανέλαβε την πρωτοβουλία να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας χρησιμοποιώντας ως όπλο του το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής. Και εδώ θα τον κατηγορήσει ότι είναι «εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων».

    Από τα πυρά του δεν θα ξεφύγει και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κυρίως όμως γιατί ζήτησε και μάλιστα με τελεσίγραφο από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και αμφισβήτησε ευθέως τις δημοκρατικές διαδικασίες ζητώντας εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών. Αναμένεται να του προσάψει ότι υπονομεύει συνειδητά το πολίτευμα της χώρας και θέτει σε αμφισβήτηση θεσμούς δεκαετιών δηλητηριάζοντας τους πολίτες με τοξικότητα και συνδέοντας πράγματα που δεν έχουν σχέση μεταξύ τους όπως η διαρροή των email με την επιστολική ψήφο την οποία άλλωστε η αντιπολίτευση πολέμησε και καταψήφισε.

    Θα θυμίσει ότι εκείνοι που κόπτονται για το Κράτος Δικαίου έχουν στις τάξεις τους δυο καταδικασμένα στελέχη τους τον Νίκο Παππά και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο με τον πρώτο εκ των δυο μάλιστα να είναι και ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Την χθεσινή ημέρα κυριάρχησε η ομιλία του πρωταγωνιστικού πολιτικά προσώπου που έχει βρεθεί στο στόχαστρο σύσσωμης της αντιπολίτευσης, του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ενώ δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης και των σκληρών διαξιφισμών μεταξύ του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη και των Νίκου Ανδρουλάκη και Ζωή Κωνσταντοπούλου.

    Κ. Καραμανλής για Τέμπη: Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία

    «Δεν υπάρχει κανείς άλλος σε αυτή την αίθουσα που να επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια περισσότερο από εμένα. Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία» είπε από το βήμα της Βουλής κατά την ομιλία του, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ.

    Είπε, ακόμη:

    «(…) Η τραγωδία των Τεμπών γίνεται καθημερινά αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης (…) Ποτέ δεν επιδιώξαμε την φυσική εξόντωση των πολιτικών μας αντιπάλων, σε περιπτώσεις όπως αυτές με τις τραγωδίες με τη Μάνδρα και το Μάτι» είπε ο ίδιος, μεταξύ άλλων.

    Ενώ πρόσθεσε, ανάμεσα σε άλλα:

    «(Σύμβαση 717): Αν κάποιοι καθυστέρησαν ήταν αυτοί που είχαν την ευθύνη το 2016-2017-2018 (…) Αν η κυβέρνηση της ΝΔ διέκοπτε την 717 το ελληνικό δημόσιο θα επέστρεφε χρήματα (…) Ήταν πολλά τα μοιραία λάθη, όχι ένα, δυστυχώς (…) Τη μοιραία νύχτα υπήρξε συσσώρευση λαθών (…) Κατηγορείτε κι εμένα για συγκάλυψη, ενώ παραιτήθηκα αμέσως. Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη που είναι εξ ορισμού αντικειμενική. Συγκάλυψη είναι να διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις για να επιβιώνεις πολιτικά. Να πατάς στον ανθρώπινο πόνο (…) Να διαχέεις το μίσος από σκοτεινούς μηχανισμούς στο διαδίκτυο (…) Νομίζετε ότι δεν πονάω εγώ όπως κάθε Έλληνας; (…)

    Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο ομιλών βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στον τόπο της τραγωδίας. Εμείς δεν παίξαμε πολιτικό θέατρο, όπως έκαναν άλλοι στο Μάτι. Παραιτήθηκα αμέσως, γεγονός ασυνήθιστο για τα πολιτικά πράγματα στην εποχή μας (…)

    Καμιά βουλευτική ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη (…) Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι το θέμα των Τεμπών υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος (…)

    Στόχος σας δεν είμαι εγώ. Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κόμμα της ΝΔ. Πενήντα χρόνια μετά την ίδρυση της παράταξής μας που ισχυροποίησε τη Δημοκρατία, αυτή η παράταξη δεν θα παραδώσει τη χώρα στους θυρωρούς των συμφερόντων. Δεν έχω να κρύψω κάτι, ούτε να φοβηθώ. Και χωρίς κραυγές (…)».

    Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση μεταξύ Βορίδη- Κωνσταντοπούλου- Ανδρουλάκη στη Βουλή

    Οξεία αντιπαράθεση σημειώθηκε στην Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με φόντο την συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας. Η ένταση οξύνθηκε ακόμα παραπάνω μετά την ομιλία του πρώην υπουργού, Κώστα Καραμανλή.

    Ειδικότερα, ο κ. Βορίδης κατηγόρησε τον κ. Ανδρουλάκη ότι επέλεξε συμμάχους εκδοτικούς και οικονομικούς. Εξίσου σφοδρή ήταν η απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να επιβεβαιώσει αν δύο υπουργοί της, τους οποίους κατονόμασε, συναντήθηκαν το βράδυ της Κυριακής με συγκεκριμένο επιχειρηματία, για τον οποίο η κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι ο σημερινός σύμμαχος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    «Ο κ. Καραμανλής μίλησε με σαφήνεια, πληρότητα και καθαρότητα»

    «Ο κ. Καραμανλής είπε αυτά που είχε να πει με σαφήνεια, με πληρότητα, με καθαρότητα. Εξήγησε απολύτως τα ζητήματα που του έχετε προσάψει, απάντησε σε όλα», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης, σε παρέμβαση του αμέσως μετά την ομιλία του κ. Καραμανλή στην ολομέλεια, επί της προτάσεως δυσπιστίας.

    Ο κ. Βορίδης απευθύνθηκε στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη. «Αν επιμένετε ότι υπάρχουν ευθύνες άλλες, εκτός από αυτές που κρίθηκαν ήδη από το κοινοβούλιο, για τον κ. Καραμανλή, έχετε μια απλή δυνατότητα. Να καταθέσετε πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Καταθέστε τη να δούμε τα αδικήματα, να δούμε τα νεότερα στοιχεία, να δούμε τι είναι αυτό που λέτε να τοποθετηθούμε. Προσέξτε όμως, επειδή λέτε ότι σας αποδώσαμε μομφή, δημιουργεί μια απορία γιατί ενώ δεν έχετε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για τις υποκλοπές, ενώ δεν έχετε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, για τα θέματα της εξεταστικής επιτροπής, ενώ δεν έχετε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για άλλα ζητήματα της πολιτικής, ενώ δεν έχετε θέσει πρόταση δυσπιστίας για τα προσωπικά δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών, που μας μέμφεστε, ξυπνήσατε Κυριακή μεσημέρι και αποφασίσατε να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας για το δημοσίευμα μιας εφημερίδας. Ναι, η σχέση δημιουργεί συνειρμούς της πράξεως σας με ό,τι εκπροσωπεί και είναι το συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα», είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Μας συγχωρείτε δεν μπορώ να πιστέψω κύριε Ανδρουλάκη ότι σας κινητοποίησε τόσο πολύ ένα ήδη απαντηθέν δημοσίευμα. Επιλέξατε συμμάχους εκδοτικούς και οικονομικούς! Αυτό είναι σήμερα η πρόταση δυσπιστίας και γίνεται γιατί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ισχυρή ενοχλεί. Και πρέπει να αποδυναμωθεί. Την απάντηση θα την πάρετε αύριο από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας».

    «Όλα έχουν ένα όριο στη χυδαιότητα»

    Όλα αυτά για τα οποία μίλησε ο κ. Βορίδης, για τις υποκλοπές, για το έγκλημα των Τεμπών, για τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για το κράτος δικαίου, για όλα αυτά έγινε η πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και τόνισε ότι η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε «γιατί όλα έχουν ένα όριο στη χυδαιότητα». «Αν νομίζετε ότι θα περάσει έτσι ότι το βράδυ που θρηνούσε η Ελλάδα 57 ανθρώπους που είχαν εξαϋλωθεί, το μακρύ χέρι του Μαξίμου, πήρε τα ηχητικά, τα διάβρωσε, τα χάλκευσε και τα διοχέτευσε στο Πρώτο Θέμα, δεν θα περάσει έτσι», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει γιατί δεν κινήθηκε νομικά, απέναντι στο πρόσωπο που χάλκευσε και διοχέτευσε στο συγκεκριμένο μέσο, κάτι που δεν είχε στα χέρια της ούτε η Αστυνομία ούτε η Δικαιοσύνη ακόμη. «Ή το ξέρατε και έχετε παίξει παιχνίδια ή το δώσατε εσείς και πολύ απλά κάνατε για άλλη μια φορά συγκάλυψη, όπως κάνατε στις υποκλοπές», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ξαναρώτησε τον υπουργό Επικρατείας: «Συνεχίζετε τα δηλητηριώδη υπονοούμενα. Εσείς σε εμένα! Η προέκταση της εγχώριας ολιγαρχίας σε εμένα! Σας ξαναρωτώ, το βράδυ της Κυριακής, οι δύο υπουργοί σας, ο κ. Παπασταύρου και ο κ. Μπρατάκος, έπιναν ποτά την Κυριακή το βράδυ μαζί με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία;».

    Παρεμβάσεις Κωνσταντοπούλου

    Καθώς την ώρα της παρέμβασης του υπουργού Επικρατείας παρενέβη η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, φωνάζοντας άλλοτε «αθώος» και άλλοτε «άξιος» για τον κ. Καραμανλή, ο Μάκης Βορίδης της απάντησε λέγοντας: «σας έχω εξηγήσει κυρία Κωνσταντοπούλου είναι ζήτημα ονειρώξεως η θέση του λαϊκού κατηγόρου. Μάλιστα με εσάς οι δίκες θα ήταν και σύντομες. Θα τον συναντούσατε, θα τον βλέπατε, ‘ένοχος’! Κρίμα που δεν υπάρχει και η θανατική ποινή, άντε ισόβια επιεικώς. Όχι για τον Καραμανλή αλλά για όλους. Τι να κάνουμε; Έχουμε άλλους δικαιϊκούς θεσμούς, δόξα τω Θεώ». Η κ. Κωνσταντοπούλου επέμεινε να φωνάζει «άξιος» για τον κ. Καραμανλή. «Κυρία Κωνσταντοπούλου είστε η εκπροσώπηση και η επιτομή της απόλυτης χυδαιότητας. Δεν έχει υπάρξει άνθρωπος που να έχω γνωρίσει, που να έχω ακούσει, που να έχω μιλήσει, στο κοινοβούλιο ή αλλού, σε κοινοβούλια όλου του κόσμου, που να μετέρχεται τέτοιου είδους φρασεολογίας, να μας λέει για τους νεκρούς, για τα υπολείμματα τους, μόνο και μόνο για να εκμεταλλευτείτε το συναίσθημα της στιγμής. Είστε η επιτομή της χυδαιότητας! Άνευ προηγουμένου! Και οι συνάδελφοί μου κάνουν ασκήσεις αντοχής για να αντέξουν τέτοιο βάθος χυδαιότητας!», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

    Τη στιγμή που ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχουν ποινικά αδικήματα που να αποδίδονται στον κ. Καραμανλή, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι τέτοια απόφαση είναι απόφαση της συμπολίτευσης. «Ξέρετε κυρία Κωνσταντοπούλου, συμβαίνει και ένα ακόμα στις χώρες που δεν έχουν λαϊκά δικαστήρια. Ισχύει η αρχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έτσι αποφασίζει το Σώμα με την αρχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Αντιλαμβάνομαι ότι σας αρέσουν άλλα καθεστώτα. Τι να κάνουμε; Μέχρι τότε θα ζήσετε σε αυτό και με αυτό», σχολίασε ο κ. Βορίδης.

    «Ούτε τσεκούρια κουβαλούσα ούτε φλέρταρα με αντιδημοκρατικά καθεστώτα»

    «Κύριε Βορίδη, όταν με ρωτάνε οι δικοί μου άνθρωποι αλλά και οι συγγενείς των θυμάτων ‘πως αντέχεις να σε βρίζουν, να σου επιτίθενται με αυτόν τον χυδαίο τρόπο, να ωρύονται για να μην μιλήσεις και να κάνουν όλη αυτή την εκστρατεία συγκάλυψης;’, τους απαντώ ότι είναι το ελάχιστο το να σας αντέξω και να αντέξω αυτά που κάνετε, για να αποκαλυφθεί η αλήθεια, σε πείσμα των κανιβαλικών συμπεριφορών σας και αυτής της ακραίας απάνθρωπης στάσης σας απέναντι στα θύματα», ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε ότι τελικά αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι μόνο η πολιτική της επιβίωση. «Κύριε Βορίδη, εγώ ήμουν πάντα στο φως. Ούτε τσεκούρια κουβαλούσα ούτε φλέρταρα με αντιδημοκρατικά καθεστώτα, όπως εσείς.

    Η διαδρομή είναι άσπιλη και είναι διαδρομή υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπίνων υπάρξεων και είμαι πάρα πολύ υπερήφανη. Και όταν το κόμμα στο οποίο βρισκόμουν, συγκρούστηκε με τις αξίες του, εγώ άφησα την Τρίτη τη τάξει πολιτειακή θέση. ‘Αρα λάθος άνθρωπο επιλέξατε για να πείτε αυτά που είπατε», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και πρόσθεσε ότι ο Μάκης Βορίδης, που «απέτυχε ως υπερασπιστής και του κ. Μητσοτάκη και του κ. Καραμανλή», σήμερα έκανε «την πιο κυνική ομολογία», γιατί είπε ότι έχουν κριθεί οι ευθύνες, σε σχέση με το κατηγορητήριο της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, με τις 158 ψήφους της Νέας Δημοκρατίας. 

    «Αυτήν την δικαιοσύνη της Νέας Δημοκρατίας θέλετε να αφήσουμε να κάνει τη δουλειά της;», σχολίασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

    Απαντήσεις για τις επίμαχες συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκομένων στην υπόθεση των Τεμπών αλλά και τους χειρισμούς της δίνει η κυβέρνηση, στα περί συγκάλυψης επιμένει η αντιπολίτευση

    «Οι προβλέψεις που υπήρχαν στη νομοθεσία δεν επέτρεπαν να ακουστούν οι πέραν του επιχειρησιακού πεδίου συνομιλίες […] ας πούμε των σταθμαρχών ενδεχομένως μεταξύ τους, των μηχανοδηγών μεταξύ τους[…] Το αίτημα αυτό η κυβέρνηση το υιοθέτησε με εντολή του Πρωθυπουργού πάραυτα και ψηφίστηκε διάταξη με την οποία διευρύνθηκε το πεδίο της δυνατότητας έρευνας του ανακριτή[…] Στον ΣΥΡΙΖΑ έχω νέα. Θα ανατριχιάσετε τώρα. Δεν χρειάζεται να ανατριχιάσετε εσείς. Εσείς δεν παθαίνετε τίποτα. Ο κόσμος θα το ακούσει. Τη διάταξη αυτή, με την οποία διευρύνθηκε η δυνατότητα του ανακριτή να ακούσει τις συνομιλίες των εμπλεκομένων δεν την ψηφίσατε. Και πότε κατατίθεται η πρόταση; Όταν έρχεται ένα νεύμα από κάπου, ένα δημοσίευμα» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

    Για χυδαίο παραλήρημα του κ. Φλωρίδη έκανε λόγο ο Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος πρόσθεσε «δεν είναι ότι δεν έχει συναίσθηση, δεν έχει ούτε ηθική ο κύριος Φλωρίδης. Έφτασε σε σημείο, ως σύγχρονος πολιτικός γενίτσαρος να μας κατηγορήσει για αριστερόστροφο φασισμό. Είναι γνωστή η κατρακύλα του και ο λαϊκισμός του. Την εμπιστοσύνη του λαού και της Ευρώπης έναντι της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει κλονίσει αυτή η κυβέρνηση, ο κύριος Μητσοτάκης και ο κύριος Φλωρίδης ως υπουργός Δικαιοσύνης».

    «Ένα χέρι, πιθανόν το μακρύ χέρι του Μαξίμου που το έχουμε συνηθίσει, αυτό που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και διαφθείρει τη διάκριση των εξουσιών και το κράτος δικαίου πήρε αυτό το υλικό πριν από τη δικαιοσύνη, πριν από την αστυνομία. Ποιος το πήρε; Ποιος το χάλκευσε; Ποιος το έδωσε στο Πρώτο Θέμα; Μόνο επιθέσεις περί διαπλοκής και φαντασιώσεις. Ακούσαμε τον κύριο Φλωρίδη να λέει Ήταν γνωστά όλα αυτά, λέει. Τι περιμένατε το δημοσίευμα; τα ξέραμε. Τα ήξερε ο υπουργός; Αφού τα ήξερε ο υπουργός κύριος Φλωρίδης τι έκανε;» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

      Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «υπήρχε πρωτόκολλο ασφαλείας, το οποίο προέβλεπε πολλαπλές δικλείδες, οι οποίες θα έπρεπε όλες να παραβιαστούν, έτσι ώστε να έχουμε αυτό το τραγικό και επώδυνο αποτέλεσμα, το οποίο είδαμε την 28η Φεβρουαρίου του 2023. Στη συνέχεια, μετά το δυστύχημα, υπήρξε μία συντονισμένη προσπάθεια έτσι ώστε να διερευνήσει η Πολιτεία τα αίτια που προκάλεσαν το δυστύχημα αυτό».

      Κατηγορηματικά διέψευσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος τους ισχυρισμούς για τα περί μπαζώματος με την αξιωματική αντιπολίτευση να επιμένει στις κατηγορίες. Όπως είπε « oι ισχυρισμοί που αναφέρονται για τη διαμόρφωση του χώρου δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Οι ενέργειες καθορίστηκαν βάσει του Ειδικού Σχεδίου Ανθρώπινων Απωλειών από τους αρμόδιους επιχειρησιακούς παράγοντες».

      Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, ανέφερε ότι «μεταφέρθηκαν 300 κυβικά χώματος από τον τόπο του εγκλήματος, ενώ ακόμα υπήρχαν αγνοούμενοι. Ψάχναμε τους νεκρούς[…] Αν θέλετε προσωπικά να πείτε αυτά που είπατε σήμερα εδώ και λέτε συνεχώς και στη Δικαιοσύνη, γιατί αυτή είναι αρμόδια να κρίνει και να προχωρήσετε με καθαρό μέτωπο, να μην υπάρχει καμία σκιά».

      «Μη συνεχίζετε λοιπόν να απομονώνεται δυο τρεις λέξεις για να χτίζετε το αφήγημά σας χωρίς κανένα στοιχείο που να με συνδέει» υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος.

      Η διερεύνηση των συστημικών προβλημάτων ασφαλείας που οδήγησαν στο δυστύχημα και η ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου είναι η ισχυρή δέσμευση τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Προφανώς δεν είμαι εδώ για να ωραιοποιήσω καταστάσεις, ούτε να ισχυριστώ ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια για να φέρουμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο στο επίπεδο που οραματιζόμαστε και αξίζει στους πολίτες. Αποτελεί χρέος μας προς τον ελληνικό λαό, αλλά και ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στην μνήμη των θυμάτων» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

      Σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

      Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε « δεν αναγνωρίζουμε κανένα ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο στην παρέα των κομμάτων της ξεπεσμένης και αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας. Αν δεν υπήρχε ο κύριος Κασσελάκης, τότε ο κύριος Μητσοτάκης θα έπρεπε οπωσδήποτε να τον εφεύρει».

      «Εμείς θα ψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας. Ο στόχος είναι να πέσει αυτή η κακή αντιλαϊκή, αντικοινωνική, αντιεθνική κυβέρνηση» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

      Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «η τραγωδία των Τεμπών είναι το συλλογικό μας στίγμα και ως κοινωνία δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει».

      Ο εισηγητής των Σπαρτιατών Ιωάνης Κόντης υπογράμμισε ότι «περιμένουμε να είναι δημοκρατική η στάση όλων και να μην αποκλείει ούτε κόμματα ούτε ανθρώπους μέσα από αυτό το θεσμό σε τόσο σημαντικές διαδικασίες».

      «Είναι η μομφή ενός λαού που στη συλλογική συνείδηση του κατέγραψε τα Τέμπη ως έγκλημα» τόνισε ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός.

      «Η συζήτηση που γίνεται δεν αφορά τα κόμματα αφορά τα θύματα και προσπαθείτε να δικαιωθείτε και να δικαιώσετε Καραμανλή, Μητσοτάκη και λοιπούς εμπλεκόμενους» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

      Η σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται και εκτός Κοινοβουλίου. Οι δηλώσεις του Νίκου Φαραντούρη, ο οποίος χαρακτήρισε ευχής έργον το να ρίξει η Ευρωπαία εισαγγελέας την κυβέρνηση, πυροδότησαν την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, που κάνει λόγο για ανατριχιαστική αναφορά. Βαριές αιχμές περιελάμβανε η αντιπαράθεση μεταξύ Μάκη Βορίδη και Νίκου Παππά για το κράτος Δικαίου, ενώ η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για παρουσία διεθνών παρατηρητών έχει προκαλέσει αντιδράσεις και από κόμματα της αντιπολίτευσης.

      Με αφορμή τις δηλώσεις του βουλευτή Ν. Φαραντούρη, σε βάρος ανωτάτων δικαστών και του Αρείου Πάγου, η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), σε σημερινή ανακοίνωση της, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι επίμαχες δηλώσεις προσβάλλουν «τους ανώτατους δικαστές της χώρας με αντιδημοκρατικούς χαρακτηρισμούς, συνιστούν ευθεία προσβολή ολόκληρου του δικαστικού σώματος και υπονόμευση του έργου της Ελληνικής Δικαιοσύνης, η απονομή της οποίας επιχειρείται να υποκατασταθεί εκτός των ορίων του Συντάγματος της Ελληνικής Δημοκρατίας».

      Σε νεότερη δήλωση του ο κ. Φαραντούρης τονίζει «αλλεργικό σοκ έχει προκαλέσει στη Νέα Δημοκρατία και το πρωθυπουργικό κονκλάβιο το ενδεχόμενο η έρευνα των Εισαγγελικών Αρχών (Ευρωπαϊκών και Ελληνικών) να ρίξει φως στο έγκλημα των Τεμπών και να οδηγήσει σε πλήρη λαϊκή απονομιμοποίηση την διολισθαίνουσα καθημερινά Κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

      Αυτό αποδεικνύει η λυσσαλέα προσπάθεια απαξίωσης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας απ’ την Κυβέρνηση προκειμένου να μην πέσει φως καθώς και Μονταζιέρα Νο2 για τις δηλώσεις μου ως Καθηγητή του Ευρωπαϊκού Δικαίου και Συμβούλου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και ΝΑΙ: Η εισαγγελική έρευνα απ’ όπου κι αν προέρχεται μπορεί και οφείλει να ρίξει φως σε αδιαφανείς διαδικασίες και στη διαλεύκανση σκανδάλων και εγκλημάτων και να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις και προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία, όπως συμβαίνει σε κάθε ευνομούμενο κράτος. Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί. Η δημοκρατία θα νικήσει».


      ΣΧΟΛΙΑ

      Επιλέξτε Κατηγορία