ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πρωταθλητής» ο αγροτοδιατροφικός τομέας στην Κεντρική Μακεδονία

H Κεντρική Μακεδονία είναι αναμφισβήτητα ο τόπος που θα σε κερδίσει με το πλούσιο καλάθι των αγροτικών της προϊόντων και την ιδιαίτερη γαστρονομική της παράδοση, άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πολιτισμό

 12/05/2022 21:58

Ταξίδεψε στον τόπο μέσα από τα προϊόντα του,

ανακάλυψε την ιστορία του μέσα από τις γεύσεις του,

γνώρισε τους ανθρώπους του μέσα από τις παραγωγή τους και τη μαγειρική τους…

Και η Κεντρική Μακεδονία είναι αναμφισβήτητα ο τόπος που θα σε κερδίσει με το πλούσιο καλάθι των αγροτικών της προϊόντων και την ιδιαίτερη γαστρονομική της παράδοση, άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πολιτισμό της, τις παραδόσεις και τις ιστορίες των ανθρώπων που την κατοικούν.

adv-1-animals.png

Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ο «τομέας-πρωταθλητής» και ισχυροποιείται επιπλέον με τη συμμετοχή της περιφέρειας σε δύο διεθνή εταιρικά σχήματα στο πλαίσιο της Αγροδιατροφικής Πλατφόρμας Έξυπνης Εξειδίκευσης της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής (S3 Agri-Food Thematic Platform), όπου μάλιστα ηγείται της θεματικής ομάδας «Γαστρονομία και Πολιτισμός στην Αγροδιατροφή».

Με το ποσοστό συνεισφοράς του αγροτικού τομέα στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ)επίσης περιφέρειας να ανέρχεται σε 25%, και σε 21% στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του πρωτογενούς τομέα της χώρας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη σε αγροτική παραγωγή πανελλαδικά. Επίσης, είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων και η δεύτερη συνολικά σε εξαγωγές. Διαθέτει ένα από τα πιο πλούσια καλάθια των αγροτικών προϊόντων της χώρας.

pinakas-1-ad-2.png

Επίσης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλλιεργείται το 85% του ρυζιού, το 70% των οπωροφόρων και το 30% του βαμβακιού και των σιτηρών, έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή μυδιών (90% εξάγονται), τη μεγαλύτερη κονσερβοποιία ιχθυωδών (με 75% εξαγωγές) και δύο δυναμικές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας με περίπου 50% εξαγωγές. Επιπλέον, εδώ παράγεται το 35% του βόειου κρέατος, το 48% του αγελαδινού και το 20% του αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς και το 29% των αλιευμάτων και το 25% του μελιού.

adv-2-apples.png

Τέλος, σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει σήμερα 26 προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), ενώ συμμετέχει ενεργά στην Ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών και Οργανισμών παραγωγών ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων (AREPO).

pinakas-2-ad-2.png

Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει μία μοναδική γαστρονομική ταυτότητα διαμορφωμένη στο πέρασμα του χρόνου από την ιστορία της και τις παραδόσεις των ανθρώπων που έζησαν και ζουν σε αυτήν.

Αν αναρωτιέται κάποιος πόσες κουζίνες μπορούν να συνυπάρξουν σε ένα τραπέζι, τότε θα πρέπει να βρεθεί φιλοξενούμενος σε ένα μακεδονικό τραπέζι…

Εδώ η βυζαντινή κουζίνα αναμειγνύεται με την ανατολίτικη ευρηματικότητα του αρώματος και της φαντασίας και συνυπάρχει αρμονικά με την ντόπια γαστρονομικήπαράδοση των Μακεδόνων. Το πάντρεμα αυτό έχει δημιουργήσει μια μεγάλη ποικιλία εδεσμάτωνπου με τα χρόνια εξελίχθηκαν και προσαρμόστηκαν στο κλίμα και τα προϊόντα της περιοχής.

Κάθε περιοχή της Μακεδονίας έχει να συμπληρώσει και να προσφέρει στο γαστρονομικό χάρτηκάτι ξεχωριστό, εμπνευσμένο από τις δικές της παραδόσεις. Η “Μακεδονική Κουζίνα” - του χθες και του σήμερα - ζωντανεύει συνταγές, που γεννήθηκαν από τη γαστρονομικήπαράδοση Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσαναίων, Μικρασιατών και ντόπιων κατοίκων, με τησημαντική επιρροή της Εβραϊκής και της Αρμενικής κοινότητας του τόπου. Ενώ βασικά συστατικά της είναι τα προϊόντα του τόπου.

Και έτσι, ακολουθώντας τις εποχές του έτους, προσφέρει απολαύσεις που υπερβαίνουν τον χρόνο και μερικές φορές ακόμα και τον τόπο, ταξιδεύοντας σε στους τόπους όπου έχουν τις ρίζες τους οι άνθρωποι που τη μαγειρεύουν….

adv-3-cherries.png

Ανακαλύψτε τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη νέα ιστοσελίδα της για τη αγροδιατροφήhttps://agrifood-pkm.gr/

Μυηθείτε στη Μακεδονική Κουζίνα, τα υλικά και τις συνταγές της στην ιστοσελίδα https://www.macedoniancuisine-pkm.gr/

adv-3-macedonian-cuisine-promo.jpg

Στιγμιότυπο της καμπάνιας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την προβολή και προώθηση της Μακεδονικής Κουζίνας, με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο της DETROP BOUTIQUE 2022.

Ταξίδεψε στον τόπο μέσα από τα προϊόντα του,

ανακάλυψε την ιστορία του μέσα από τις γεύσεις του,

γνώρισε τους ανθρώπους του μέσα από τις παραγωγή τους και τη μαγειρική τους…

Και η Κεντρική Μακεδονία είναι αναμφισβήτητα ο τόπος που θα σε κερδίσει με το πλούσιο καλάθι των αγροτικών της προϊόντων και την ιδιαίτερη γαστρονομική της παράδοση, άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πολιτισμό της, τις παραδόσεις και τις ιστορίες των ανθρώπων που την κατοικούν.

adv-1-animals.png

Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ο «τομέας-πρωταθλητής» και ισχυροποιείται επιπλέον με τη συμμετοχή της περιφέρειας σε δύο διεθνή εταιρικά σχήματα στο πλαίσιο της Αγροδιατροφικής Πλατφόρμας Έξυπνης Εξειδίκευσης της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής (S3 Agri-Food Thematic Platform), όπου μάλιστα ηγείται της θεματικής ομάδας «Γαστρονομία και Πολιτισμός στην Αγροδιατροφή».

Με το ποσοστό συνεισφοράς του αγροτικού τομέα στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ)επίσης περιφέρειας να ανέρχεται σε 25%, και σε 21% στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του πρωτογενούς τομέα της χώρας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη σε αγροτική παραγωγή πανελλαδικά. Επίσης, είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων και η δεύτερη συνολικά σε εξαγωγές. Διαθέτει ένα από τα πιο πλούσια καλάθια των αγροτικών προϊόντων της χώρας.

pinakas-1-ad-2.png

Επίσης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλλιεργείται το 85% του ρυζιού, το 70% των οπωροφόρων και το 30% του βαμβακιού και των σιτηρών, έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή μυδιών (90% εξάγονται), τη μεγαλύτερη κονσερβοποιία ιχθυωδών (με 75% εξαγωγές) και δύο δυναμικές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας με περίπου 50% εξαγωγές. Επιπλέον, εδώ παράγεται το 35% του βόειου κρέατος, το 48% του αγελαδινού και το 20% του αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς και το 29% των αλιευμάτων και το 25% του μελιού.

adv-2-apples.png

Τέλος, σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει σήμερα 26 προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), ενώ συμμετέχει ενεργά στην Ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών και Οργανισμών παραγωγών ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων (AREPO).

pinakas-2-ad-2.png

Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει μία μοναδική γαστρονομική ταυτότητα διαμορφωμένη στο πέρασμα του χρόνου από την ιστορία της και τις παραδόσεις των ανθρώπων που έζησαν και ζουν σε αυτήν.

Αν αναρωτιέται κάποιος πόσες κουζίνες μπορούν να συνυπάρξουν σε ένα τραπέζι, τότε θα πρέπει να βρεθεί φιλοξενούμενος σε ένα μακεδονικό τραπέζι…

Εδώ η βυζαντινή κουζίνα αναμειγνύεται με την ανατολίτικη ευρηματικότητα του αρώματος και της φαντασίας και συνυπάρχει αρμονικά με την ντόπια γαστρονομικήπαράδοση των Μακεδόνων. Το πάντρεμα αυτό έχει δημιουργήσει μια μεγάλη ποικιλία εδεσμάτωνπου με τα χρόνια εξελίχθηκαν και προσαρμόστηκαν στο κλίμα και τα προϊόντα της περιοχής.

Κάθε περιοχή της Μακεδονίας έχει να συμπληρώσει και να προσφέρει στο γαστρονομικό χάρτηκάτι ξεχωριστό, εμπνευσμένο από τις δικές της παραδόσεις. Η “Μακεδονική Κουζίνα” - του χθες και του σήμερα - ζωντανεύει συνταγές, που γεννήθηκαν από τη γαστρονομικήπαράδοση Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσαναίων, Μικρασιατών και ντόπιων κατοίκων, με τησημαντική επιρροή της Εβραϊκής και της Αρμενικής κοινότητας του τόπου. Ενώ βασικά συστατικά της είναι τα προϊόντα του τόπου.

Και έτσι, ακολουθώντας τις εποχές του έτους, προσφέρει απολαύσεις που υπερβαίνουν τον χρόνο και μερικές φορές ακόμα και τον τόπο, ταξιδεύοντας σε στους τόπους όπου έχουν τις ρίζες τους οι άνθρωποι που τη μαγειρεύουν….

adv-3-cherries.png

Ανακαλύψτε τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη νέα ιστοσελίδα της για τη αγροδιατροφήhttps://agrifood-pkm.gr/

Μυηθείτε στη Μακεδονική Κουζίνα, τα υλικά και τις συνταγές της στην ιστοσελίδα https://www.macedoniancuisine-pkm.gr/

adv-3-macedonian-cuisine-promo.jpg

Στιγμιότυπο της καμπάνιας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την προβολή και προώθηση της Μακεδονικής Κουζίνας, με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο της DETROP BOUTIQUE 2022.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία