ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρώτο τραπέζι… πλατεία και πεζόδρομο

Πυρετός εργασιών από επιχειρηματίες - Με χάρακες, μοιρογνωμόνια και διαβήτες σβήνουν και γράφουν οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης

 25/05/2020 07:00

Πρώτο τραπέζι… πλατεία και πεζόδρομο

Βαγγέλης Στολάκης

Αγώνα δρόμου κάνουν οι επιχειρηματίες της εστίασης λίγες ώρες πριν την επαναλειτουργία των καταστημάτων τους σήμερα Δευτέρα 25 Μαΐου σχεδόν δυο μήνες μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμό τους για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Οι πόρτες ανοίγουν, τα τραπέζια και οι καρέκλες στήνονται στους εξωτερικούς χώρους, αντισηπτικά και απολυμαντικά έχουν ήδη τοποθετηθεί στα τραπέζια μαζί τους και τα διαχωριστικά που θα εξασφαλίζουν την ελάχιστη απόσταση μεταξύ των παρεών των έξι ατόμων, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση μετά από υποδείξεις των ειδικών, με μοναδικό σκοπό να σώσουν κάτι από τα χαμένα και να γεμίσουν τα άδεια ταμεία τους. 

Προς αυτή την κατεύθυνση δήμοι βαδίζουν σε αχαρτογράφητα νερά, «επιστρατεύουν» πεζοδρόμια, δρόμους και πλατείες και δίνουν τη δυνατότητα μετά και από το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε στην Βουλή να αναπτυχθούν περαιτέρω τα τραπεζοκαθίσματα. «Πονοκέφαλος» για τις αρμόδιες διευθύνσεις των δήμων η διατήρηση του δημοσίου χώρου και η προστασία των δικαιωμάτων των πεζών, καθώς το «πράσινο φως» για να γεμίσουν οι κατά τόπους περιοχές τραπεζοκαθίσματα δόθηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε!

Αυτοδιοικητικοί του νομού μιλώντας στη «ΜτΚ» σχολιάζουν πως σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των δήμων τους και ειδικότερα τις αρμόδιες διευθύνσεις επιχειρηματικότητας επιχειρούν να βρουν λύσεις με στόχο αφενός την τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας που τόσο έχει πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού και την διατήρηση των θέσεων και εργασίας και αφετέρου την προάσπιση της ελεύθερης και άνευ εμποδίων πρόσβασης από τους δημόσιους χώρους. Μεγαλύτερο δε, γρίφο προς επίλυση αποτελεί το γεγονός πως σε κεντρικούς δρόμους, κυρίως των αστικών δήμων όπου υπάρχουν κυρίως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και χώροι εστίασης είναι δύσκολη η απόφαση για τμηματική πεζοδρόμησή τους ή εν μέρει πεζοδρόμησή τους, προκειμένου σε ορισμένα σημεία να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα καθώς από εκεί συνήθως περνούν λεωφορεία του ΟΑΣΘ.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Τα βλέμματα όλα στρέφονται στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης και στα σημεία όπου θα επιτραπεί η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων έως και 100% από αυτά που οι επιχειρήσεις εστίασης σήμερα διαθέτουν. Τόσο οι επιχειρησιακοί παράγοντες όσο και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα όλη την περασμένη βδομάδα άνοιγαν χάρτες, σημείωναν δρόμους και πλατείες όπου θα μπορούσε να επιτραπεί, βάσει νόμου πλέον, η κατάληψη και άλλου κοινόχρηστου χώρου και παράλληλα να μην υπάρξει ακραία καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των πεζών. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα καταστήματα εστίασης που βρίσκονται εντός των ορίων του ιστορικού εμπορικού κέντρου Θεσσαλονίκης, καθώς εκεί εστιάζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα εξαιτίας του κόσμου αφενός και αφετέρου του πλήθους τέτοιου είδους επιχειρήσεων. Εκείνο που προβληματίζει τους στενούς συνεργάτες του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα είναι το γεγονός πως η τροπολογία που ψηφίστηκε από την Βουλή προκειμένου να υποστηριχτούν οι επιχειρήσεις του κλάδου «ενδεχομένως να φέρει κι άλλες από τις υπάρχουσες αιτήσεις για έκδοση άδειας κοινοχρήστου χώρου».

Προς αυτή την κατεύθυνση ο δήμος Θεσσαλονίκης τις προηγούμενες ημέρες κάλεσε όσους έχουν ήδη άδειες κατάληψης κοινόχρηστου χώρου του έτους 2020 και έχουν καταβάλει την πρώτη δόση του σχετικού τέλους, να σημειώσουν στο ήδη υποβληθέν σχέδιο τον επιπλέον χώρο στον οποίο επιθυμούν να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα. Επίσης, όσους δεν έχουν λάβει την σχετική άδεια, να ετοιμάσουν σχέδιο, στο οποίο θα αποτυπώνονται με διακριτό τρόπο: η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων για την οποία θα τους χορηγηθεί η νόμιμη άδεια και θα καταβάλουν το νόμιμο τέλος, σύμφωνα με την αναρτημένη στην ιστοσελίδα του δήμου κωδικοποιημένη κανονιστική και η επέκταση σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις. 

Ο δήμος, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται διατεθειμένος να βοηθήσει τους επιχειρηματίες που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού πεζοδρομώντας ακόμα και δρόμους, όπως τη Λ. Νίκης και απαγορεύοντας την κυκλοφορία για συγκεκριμένες ημέρες και ώρες. Η διοίκηση του δήμου εμφανίζεται όμως αποφασισμένη να αποτρέψει εικόνες και καταστάσεις απόλυτου «μπάχαλου», όπου παντού θα υπάρχουν τραπεζάκια και καθίσματα. Για το λόγο αυτό, από αύριο το πρωί άνδρες και γυναίκες της δημοτικής αστυνομίας θα πραγματοποιούν ελέγχους για να διαπιστώσουν εάν τηρούνται τα νόμιμα από τους επιχειρηματίες. Μεταξύ άλλων, στο δήμο Θεσσαλονίκης θα είναι αμείλικτοι στην τήρηση της απόστασης δέκα μέτρων από αρχαιολογικούς χώρους και πλατείες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης σε κάθε περίπτωση πρέπει να: παραμένει ελεύθερη λωρίδα διέλευσης πεζών πλάτους τουλάχιστον 1,50 μ., να μην επικαλύπτεται κατασκευασμένος οδηγός όδευσης τυφλών, να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση και λειτουργία εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, να εξασφαλίζεται λωρίδα διέλευσης οχημάτων έκτακτης ανάγκης πλάτους 3,50 μ. σε πεζόδρομους και οδούς ήπιας κυκλοφορίας και τέλος, να μην παρεμποδίζονται οι είσοδοι/έξοδοι οικοδομών, καταστημάτων και θέσεων στάθμευσης και οι απορροές ομβρίων υδάτων.

Κατά τις περιπτώσεις εκείνες που η επέκταση κατάληψης και χρήσης επιπλέον κοινόχρηστου χώρου από ΚΥΕ είναι αδύνατη, ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά στην μείωση τελών κατά 50% καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των έκτακτων ρυθμίσεων. Σημειώνεται πως εντός των ορίων του κεντρικού δήμου του νομού λειτουργούν περίπου 4000 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εκ των οποίων οι 1885 διέθεταν άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου το 2019, ενώ για το 2020 οι σχετικές αιτήσεις μέχρι πριν την 14η Μαρτίου οπότε και αποφασίστηκε η παύση λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών ανέρχονταν σε 500.

Δήμος Κορδελιού- Ευόσμου

Μιλώντας στη «ΜτΚ» ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Ανθρώπινου Δυναμικού, Αποτελεσματικότητας και Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Κορδελιού- Ευόσμου, Κώστας Σωτηράκης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να πεζοδρομηθούν δρόμοι της περιοχής προκειμένου να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα, ή να επιτραπεί η αύξηση των τραπεζοκαθισμάτων σε ανοικτούς δημόσιους χώρους. Αναφέρει ως παράδειγμα ότι υπάρχουν σκέψεις να «κλείσει» η οδός Ανδρέα Παπανδρέου τις Κυριακές ή η οδός Αντώνη Τρίτση, ωστόσο επισημαίνει πως κάτι τέτοιο θα συμβεί κατόπιν συνεννόησης με τον ΟΑΣΘ καθώς από αυτές τις οδούς διέρχονται αστικά. Υποστηρίζει επίσης πως ανάλογες αποφάσεις σχεδιάζονται και για την κεντρική πλατεία του Ευόσμου και την αντίστοιχη του Κορδελιού, περιοχές με έντονη δραστηριότητα επιχειρηματιών της εστίασης. «Θέλουμε να βοηθήσουμε τους μαγαζάτορες, όχι όμως σε βάρος των υπόλοιπων δημοτών και σεβόμενοι τον δημόσιο χώρο» υποστηρίζει ο κ. Σωτηράκης. «Επιχειρηματίας της περιοχής μου ανέφερε πως η βοήθεια των δήμων τους είναι πολύτιμη, καθώς για να δουλέψουν τα καταστήματά τους και να επιβλέπεται η τήρηση των μέτρων που έχουν επιβληθεί πολλοί θα προχωρήσουν σε προσλήψεις» τονίζει ο κ. Σωτηράκης. «Όλοι οι υπάλληλοι του δήμου, ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι το Σαββατοκύριακο θα είμαστε στο πόδι και στους δρόμους για να ενημερώνουμε για τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης» υποστηρίζει ο κ. Σωτηράκης. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο στην περιοχή δραστηριοποιούνται περίπου 600 καφετέριες και εστιατόρια.

Δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη

Στο δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη τα καταστήματα εστίασης, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής και πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη αριθμούν σε μερικές δεκάδες και τα σχετικά αιτήματα των καταστηματαρχών αναμένεται, όπως λέει ο κ. Καϊτεζίδης να εξεταστούν «κατά περίπτωση». «Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πιεστικά αιτήματα, γιατί στον δήμο, κυρίως στην περιοχή του Πανοράματος και της Πυλαίας υπάρχουν συγκεκριμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω κλάδο» λέει ο κ. Καϊτεζίδης, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν σκέψεις για πεζοδρομήσεις δρόμων ή πλατειών.

Το μόνο σίγουρο είναι, πως οι καταστηματάρχες εστίασης τις τελευταίες δυο βδομάδες, πριν ακόμα την απόφαση για επανέναρξη της λειτουργίας τους από αύριο Δευτέρα προετοιμάζουν τα καταστήματά τους, από τη μια για να προσεγγίσουν περισσότερους πελάτες, που λόγω των μέτρων θα είναι περιορισμένοι ακόμα και κατά το ήμισυ σε σχέση με την προ-κορονοϊό περίοδο και από την άλλη σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να «ξεφύγει η κατάσταση», όπως λένε χαρακτηριστικά, και να «γκρεμιστούν όλα όσα χτίσαμε ως χώρα τους τελευταίους μήνες και να υπάρξει διασπορά του ιού» συμπληρώνουν. Για το λόγο αυτό έχουν ήδη προμηθευτεί μάσκες, γάντια, αντισηπτικά τζελ, συσκευασίες με λάδι, αλάτι, πιπέρι κ.ά., ατομικές, οινόπνευμα και χωρίσματα που ήδη τοποθετήθηκαν μεταξύ των τραπεζιών, ώστε να τηρούνται οι προβλεπόμενες από τον νόμο αποστάσεις 0,70μ.-1,70 μ. μεταξύ των τραπεζιών.

Σημειώνεται πως, μεταξύ άλλων προβλέπεται ανώτατος αριθμός ατόμων σε ένα τραπέζι που ορίζεται στα έξι άτομα με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα, η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας, χρήση εσωτερικής επιφάνειας καταστήματος υπό προϋποθέσεις, ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υπάρχει υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες κ.ά.

Δήμος Νεάπολης- Συκεών

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νεάπολης Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη ο δήμος του υπήρξε από τους πρώτους, οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή των τεσσάρων φάσεων άρσης των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τον κορονοϊό που έλαβε 12 μέτρα για την στήριξη πολιτών και επαγγελματιών της περιοχής. Ειδικότερα για τους επαγγελματίες, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την απαλλαγή για όσο διάστημα διαρκούν οι περιορισμοί και έως ένα τρίμηνο το ανώτατο, από Ανταποδοτικά Τέλη και Δημοτικό Φόρο των ωφελούμενων της απαλλαγής 50%, απαλλαγή από την καταβολή ανταποδοτικών τελών για όσες επιχειρήσεις διέκοψαν την λειτουργία τους, απαλλαγή του τέλους χρήσης κοινόχρηστου χώρου των επιχειρήσεων που διέκοψαν ή περιόρισαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους και μείωση κατά 100% σε μισθώματα ενός τριμήνου των ακινήτων που εκμισθώνει ο δήμος σε επιχειρήσεις. «Κάνουμε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και καλούμε τον κόσμο να υποστηρίξει τα καταστήματα της γειτονιάς του προκειμένου να μην χαθούν θέσεις εργασίας» σχολιάζει στη «ΜτΚ» ο Σίμος Δανιηλίδης, συμπληρώνοντας πως όπου επιτρέπεται βάσει νόμου και προσπελασιμότητας να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων θα παρασχεθεί αυτή η διευκόλυνση.

Δήμος Χαλκηδόνας

Στο δήμο Χαλκηδόνας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σταύρο Αναγνωστόπουλο οι επιχειρηματίες δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με εκείνα των συναδέλφων τους που δραστηριοποιούνται στους αστικούς δήμους. «Δεν υπάρχει ακόμα επίσημο αίτημα από κάποιο κατάστημα για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε επιφάνεια μεγαλύτερη από εκείνη που ισχύει σήμερα. Αν ο κόσμος βγει έξω και μας ζητηθεί θα εξετάσουμε κάθε αίτημα κατά περίπτωση» υποστηρίζει ο κ. Αναγνωστόπουλος συμπληρώνοντας πως η περιοχή του δεν έχει τουρίστες και επισκέπτες για να προκύψουν νέες ανάγκες. Σύμφωνα με τον ίδιο ο αριθμός των καταστημάτων εστίασης στην περιοχή ανέρχεται σε περίπου 150.

Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Στον δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης, σύμφωνα με τον δήμαρχο Λάζαρο Κυρίζογλου από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών για την χρήση κοινόχρηστού χώρου οι πληττόμενες επιχειρήσεις. «Αναμέναμε να μάθουμε ακριβή ημερομηνία επαναλειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ώστε να υπολογίσουμε τις ημέρες από τις 14 Μαρτίου έως τις 25 Μαΐου προκειμένου να επιτρέψουμε σε κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος το ποσό που αναλογεί από τα τέλη» λέει ο κ. Κυρίζογλου και τονίζει πως κάτι αντίστοιχο έγινε και με τα εμπορικά καταστήματα. Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης υποστηρίζει επίσης πως ανάλογα με την προσέλευση των πελατών στα καταστήματα εστίασης θα εξεταστούν αιτήματα για επιπλέον ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές και όπου είναι αυτό δυνατό. «Διερευνούμε και την δυνατότητα κλεισίματος κάποιου δρόμου για συγκεκριμένες ώρες και μέρες, όπου αυτό είναι εφικτό και ανάλογα με την ζήτηση» σχολιάζει ο κ. Κυρίζογλου.

Δήμος Θερμαϊκού

Στο δήμο Θερμαϊκού, όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος της περιοχής Γιώργος Τσαμασλής όποια επιχείρηση αιτηθεί να μπορεί να αναπτύξει τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων της έως και 100% σε σχέση με εκείνα που είχε πριν το lockdown θα βοηθηθεί. «Όσοι θέλουν θα το κάνουν» απαντά συμπληρώνοντας πως «θα υπάρχει πάντα χώρος για να μπορούν να μετακινηθούν οι πολίτες». Σύμφωνα με τον κ. Τσαμασλή τα περισσότερα καταστήματα εστίασης στο δήμο Θερμαϊκού καταγράφονται στην παραλιακή ζώνη.

Μεταξύ άλλων με την τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα επέκτασης, ατελώς, έως και 100% του κοινοχρήστου χώρου που αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα, εφόσον αυτό είναι δυνατόν και υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης ακώλυτης διέλευσης των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Για τις περιπτώσεις των καταστημάτων που δεν είναι εφικτή η παραχώρηση επί πλέον χώρου δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να μειώνουν τα τέλη έως και σε ποσοστό 50%.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24 Μαΐου 2020

Αγώνα δρόμου κάνουν οι επιχειρηματίες της εστίασης λίγες ώρες πριν την επαναλειτουργία των καταστημάτων τους σήμερα Δευτέρα 25 Μαΐου σχεδόν δυο μήνες μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμό τους για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Οι πόρτες ανοίγουν, τα τραπέζια και οι καρέκλες στήνονται στους εξωτερικούς χώρους, αντισηπτικά και απολυμαντικά έχουν ήδη τοποθετηθεί στα τραπέζια μαζί τους και τα διαχωριστικά που θα εξασφαλίζουν την ελάχιστη απόσταση μεταξύ των παρεών των έξι ατόμων, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση μετά από υποδείξεις των ειδικών, με μοναδικό σκοπό να σώσουν κάτι από τα χαμένα και να γεμίσουν τα άδεια ταμεία τους. 

Προς αυτή την κατεύθυνση δήμοι βαδίζουν σε αχαρτογράφητα νερά, «επιστρατεύουν» πεζοδρόμια, δρόμους και πλατείες και δίνουν τη δυνατότητα μετά και από το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε στην Βουλή να αναπτυχθούν περαιτέρω τα τραπεζοκαθίσματα. «Πονοκέφαλος» για τις αρμόδιες διευθύνσεις των δήμων η διατήρηση του δημοσίου χώρου και η προστασία των δικαιωμάτων των πεζών, καθώς το «πράσινο φως» για να γεμίσουν οι κατά τόπους περιοχές τραπεζοκαθίσματα δόθηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε!

Αυτοδιοικητικοί του νομού μιλώντας στη «ΜτΚ» σχολιάζουν πως σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των δήμων τους και ειδικότερα τις αρμόδιες διευθύνσεις επιχειρηματικότητας επιχειρούν να βρουν λύσεις με στόχο αφενός την τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας που τόσο έχει πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού και την διατήρηση των θέσεων και εργασίας και αφετέρου την προάσπιση της ελεύθερης και άνευ εμποδίων πρόσβασης από τους δημόσιους χώρους. Μεγαλύτερο δε, γρίφο προς επίλυση αποτελεί το γεγονός πως σε κεντρικούς δρόμους, κυρίως των αστικών δήμων όπου υπάρχουν κυρίως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και χώροι εστίασης είναι δύσκολη η απόφαση για τμηματική πεζοδρόμησή τους ή εν μέρει πεζοδρόμησή τους, προκειμένου σε ορισμένα σημεία να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα καθώς από εκεί συνήθως περνούν λεωφορεία του ΟΑΣΘ.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Τα βλέμματα όλα στρέφονται στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης και στα σημεία όπου θα επιτραπεί η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων έως και 100% από αυτά που οι επιχειρήσεις εστίασης σήμερα διαθέτουν. Τόσο οι επιχειρησιακοί παράγοντες όσο και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα όλη την περασμένη βδομάδα άνοιγαν χάρτες, σημείωναν δρόμους και πλατείες όπου θα μπορούσε να επιτραπεί, βάσει νόμου πλέον, η κατάληψη και άλλου κοινόχρηστου χώρου και παράλληλα να μην υπάρξει ακραία καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των πεζών. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα καταστήματα εστίασης που βρίσκονται εντός των ορίων του ιστορικού εμπορικού κέντρου Θεσσαλονίκης, καθώς εκεί εστιάζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα εξαιτίας του κόσμου αφενός και αφετέρου του πλήθους τέτοιου είδους επιχειρήσεων. Εκείνο που προβληματίζει τους στενούς συνεργάτες του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα είναι το γεγονός πως η τροπολογία που ψηφίστηκε από την Βουλή προκειμένου να υποστηριχτούν οι επιχειρήσεις του κλάδου «ενδεχομένως να φέρει κι άλλες από τις υπάρχουσες αιτήσεις για έκδοση άδειας κοινοχρήστου χώρου».

Προς αυτή την κατεύθυνση ο δήμος Θεσσαλονίκης τις προηγούμενες ημέρες κάλεσε όσους έχουν ήδη άδειες κατάληψης κοινόχρηστου χώρου του έτους 2020 και έχουν καταβάλει την πρώτη δόση του σχετικού τέλους, να σημειώσουν στο ήδη υποβληθέν σχέδιο τον επιπλέον χώρο στον οποίο επιθυμούν να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα. Επίσης, όσους δεν έχουν λάβει την σχετική άδεια, να ετοιμάσουν σχέδιο, στο οποίο θα αποτυπώνονται με διακριτό τρόπο: η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων για την οποία θα τους χορηγηθεί η νόμιμη άδεια και θα καταβάλουν το νόμιμο τέλος, σύμφωνα με την αναρτημένη στην ιστοσελίδα του δήμου κωδικοποιημένη κανονιστική και η επέκταση σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις. 

Ο δήμος, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται διατεθειμένος να βοηθήσει τους επιχειρηματίες που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού πεζοδρομώντας ακόμα και δρόμους, όπως τη Λ. Νίκης και απαγορεύοντας την κυκλοφορία για συγκεκριμένες ημέρες και ώρες. Η διοίκηση του δήμου εμφανίζεται όμως αποφασισμένη να αποτρέψει εικόνες και καταστάσεις απόλυτου «μπάχαλου», όπου παντού θα υπάρχουν τραπεζάκια και καθίσματα. Για το λόγο αυτό, από αύριο το πρωί άνδρες και γυναίκες της δημοτικής αστυνομίας θα πραγματοποιούν ελέγχους για να διαπιστώσουν εάν τηρούνται τα νόμιμα από τους επιχειρηματίες. Μεταξύ άλλων, στο δήμο Θεσσαλονίκης θα είναι αμείλικτοι στην τήρηση της απόστασης δέκα μέτρων από αρχαιολογικούς χώρους και πλατείες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης σε κάθε περίπτωση πρέπει να: παραμένει ελεύθερη λωρίδα διέλευσης πεζών πλάτους τουλάχιστον 1,50 μ., να μην επικαλύπτεται κατασκευασμένος οδηγός όδευσης τυφλών, να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση και λειτουργία εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, να εξασφαλίζεται λωρίδα διέλευσης οχημάτων έκτακτης ανάγκης πλάτους 3,50 μ. σε πεζόδρομους και οδούς ήπιας κυκλοφορίας και τέλος, να μην παρεμποδίζονται οι είσοδοι/έξοδοι οικοδομών, καταστημάτων και θέσεων στάθμευσης και οι απορροές ομβρίων υδάτων.

Κατά τις περιπτώσεις εκείνες που η επέκταση κατάληψης και χρήσης επιπλέον κοινόχρηστου χώρου από ΚΥΕ είναι αδύνατη, ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά στην μείωση τελών κατά 50% καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των έκτακτων ρυθμίσεων. Σημειώνεται πως εντός των ορίων του κεντρικού δήμου του νομού λειτουργούν περίπου 4000 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εκ των οποίων οι 1885 διέθεταν άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου το 2019, ενώ για το 2020 οι σχετικές αιτήσεις μέχρι πριν την 14η Μαρτίου οπότε και αποφασίστηκε η παύση λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών ανέρχονταν σε 500.

Δήμος Κορδελιού- Ευόσμου

Μιλώντας στη «ΜτΚ» ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Ανθρώπινου Δυναμικού, Αποτελεσματικότητας και Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Κορδελιού- Ευόσμου, Κώστας Σωτηράκης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να πεζοδρομηθούν δρόμοι της περιοχής προκειμένου να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα, ή να επιτραπεί η αύξηση των τραπεζοκαθισμάτων σε ανοικτούς δημόσιους χώρους. Αναφέρει ως παράδειγμα ότι υπάρχουν σκέψεις να «κλείσει» η οδός Ανδρέα Παπανδρέου τις Κυριακές ή η οδός Αντώνη Τρίτση, ωστόσο επισημαίνει πως κάτι τέτοιο θα συμβεί κατόπιν συνεννόησης με τον ΟΑΣΘ καθώς από αυτές τις οδούς διέρχονται αστικά. Υποστηρίζει επίσης πως ανάλογες αποφάσεις σχεδιάζονται και για την κεντρική πλατεία του Ευόσμου και την αντίστοιχη του Κορδελιού, περιοχές με έντονη δραστηριότητα επιχειρηματιών της εστίασης. «Θέλουμε να βοηθήσουμε τους μαγαζάτορες, όχι όμως σε βάρος των υπόλοιπων δημοτών και σεβόμενοι τον δημόσιο χώρο» υποστηρίζει ο κ. Σωτηράκης. «Επιχειρηματίας της περιοχής μου ανέφερε πως η βοήθεια των δήμων τους είναι πολύτιμη, καθώς για να δουλέψουν τα καταστήματά τους και να επιβλέπεται η τήρηση των μέτρων που έχουν επιβληθεί πολλοί θα προχωρήσουν σε προσλήψεις» τονίζει ο κ. Σωτηράκης. «Όλοι οι υπάλληλοι του δήμου, ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι το Σαββατοκύριακο θα είμαστε στο πόδι και στους δρόμους για να ενημερώνουμε για τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης» υποστηρίζει ο κ. Σωτηράκης. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο στην περιοχή δραστηριοποιούνται περίπου 600 καφετέριες και εστιατόρια.

Δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη

Στο δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη τα καταστήματα εστίασης, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής και πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη αριθμούν σε μερικές δεκάδες και τα σχετικά αιτήματα των καταστηματαρχών αναμένεται, όπως λέει ο κ. Καϊτεζίδης να εξεταστούν «κατά περίπτωση». «Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πιεστικά αιτήματα, γιατί στον δήμο, κυρίως στην περιοχή του Πανοράματος και της Πυλαίας υπάρχουν συγκεκριμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω κλάδο» λέει ο κ. Καϊτεζίδης, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν σκέψεις για πεζοδρομήσεις δρόμων ή πλατειών.

Το μόνο σίγουρο είναι, πως οι καταστηματάρχες εστίασης τις τελευταίες δυο βδομάδες, πριν ακόμα την απόφαση για επανέναρξη της λειτουργίας τους από αύριο Δευτέρα προετοιμάζουν τα καταστήματά τους, από τη μια για να προσεγγίσουν περισσότερους πελάτες, που λόγω των μέτρων θα είναι περιορισμένοι ακόμα και κατά το ήμισυ σε σχέση με την προ-κορονοϊό περίοδο και από την άλλη σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να «ξεφύγει η κατάσταση», όπως λένε χαρακτηριστικά, και να «γκρεμιστούν όλα όσα χτίσαμε ως χώρα τους τελευταίους μήνες και να υπάρξει διασπορά του ιού» συμπληρώνουν. Για το λόγο αυτό έχουν ήδη προμηθευτεί μάσκες, γάντια, αντισηπτικά τζελ, συσκευασίες με λάδι, αλάτι, πιπέρι κ.ά., ατομικές, οινόπνευμα και χωρίσματα που ήδη τοποθετήθηκαν μεταξύ των τραπεζιών, ώστε να τηρούνται οι προβλεπόμενες από τον νόμο αποστάσεις 0,70μ.-1,70 μ. μεταξύ των τραπεζιών.

Σημειώνεται πως, μεταξύ άλλων προβλέπεται ανώτατος αριθμός ατόμων σε ένα τραπέζι που ορίζεται στα έξι άτομα με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα, η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας, χρήση εσωτερικής επιφάνειας καταστήματος υπό προϋποθέσεις, ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υπάρχει υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες κ.ά.

Δήμος Νεάπολης- Συκεών

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νεάπολης Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη ο δήμος του υπήρξε από τους πρώτους, οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή των τεσσάρων φάσεων άρσης των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τον κορονοϊό που έλαβε 12 μέτρα για την στήριξη πολιτών και επαγγελματιών της περιοχής. Ειδικότερα για τους επαγγελματίες, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την απαλλαγή για όσο διάστημα διαρκούν οι περιορισμοί και έως ένα τρίμηνο το ανώτατο, από Ανταποδοτικά Τέλη και Δημοτικό Φόρο των ωφελούμενων της απαλλαγής 50%, απαλλαγή από την καταβολή ανταποδοτικών τελών για όσες επιχειρήσεις διέκοψαν την λειτουργία τους, απαλλαγή του τέλους χρήσης κοινόχρηστου χώρου των επιχειρήσεων που διέκοψαν ή περιόρισαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους και μείωση κατά 100% σε μισθώματα ενός τριμήνου των ακινήτων που εκμισθώνει ο δήμος σε επιχειρήσεις. «Κάνουμε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και καλούμε τον κόσμο να υποστηρίξει τα καταστήματα της γειτονιάς του προκειμένου να μην χαθούν θέσεις εργασίας» σχολιάζει στη «ΜτΚ» ο Σίμος Δανιηλίδης, συμπληρώνοντας πως όπου επιτρέπεται βάσει νόμου και προσπελασιμότητας να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων θα παρασχεθεί αυτή η διευκόλυνση.

Δήμος Χαλκηδόνας

Στο δήμο Χαλκηδόνας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σταύρο Αναγνωστόπουλο οι επιχειρηματίες δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με εκείνα των συναδέλφων τους που δραστηριοποιούνται στους αστικούς δήμους. «Δεν υπάρχει ακόμα επίσημο αίτημα από κάποιο κατάστημα για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε επιφάνεια μεγαλύτερη από εκείνη που ισχύει σήμερα. Αν ο κόσμος βγει έξω και μας ζητηθεί θα εξετάσουμε κάθε αίτημα κατά περίπτωση» υποστηρίζει ο κ. Αναγνωστόπουλος συμπληρώνοντας πως η περιοχή του δεν έχει τουρίστες και επισκέπτες για να προκύψουν νέες ανάγκες. Σύμφωνα με τον ίδιο ο αριθμός των καταστημάτων εστίασης στην περιοχή ανέρχεται σε περίπου 150.

Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Στον δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης, σύμφωνα με τον δήμαρχο Λάζαρο Κυρίζογλου από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών για την χρήση κοινόχρηστού χώρου οι πληττόμενες επιχειρήσεις. «Αναμέναμε να μάθουμε ακριβή ημερομηνία επαναλειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ώστε να υπολογίσουμε τις ημέρες από τις 14 Μαρτίου έως τις 25 Μαΐου προκειμένου να επιτρέψουμε σε κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος το ποσό που αναλογεί από τα τέλη» λέει ο κ. Κυρίζογλου και τονίζει πως κάτι αντίστοιχο έγινε και με τα εμπορικά καταστήματα. Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης υποστηρίζει επίσης πως ανάλογα με την προσέλευση των πελατών στα καταστήματα εστίασης θα εξεταστούν αιτήματα για επιπλέον ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές και όπου είναι αυτό δυνατό. «Διερευνούμε και την δυνατότητα κλεισίματος κάποιου δρόμου για συγκεκριμένες ώρες και μέρες, όπου αυτό είναι εφικτό και ανάλογα με την ζήτηση» σχολιάζει ο κ. Κυρίζογλου.

Δήμος Θερμαϊκού

Στο δήμο Θερμαϊκού, όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος της περιοχής Γιώργος Τσαμασλής όποια επιχείρηση αιτηθεί να μπορεί να αναπτύξει τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων της έως και 100% σε σχέση με εκείνα που είχε πριν το lockdown θα βοηθηθεί. «Όσοι θέλουν θα το κάνουν» απαντά συμπληρώνοντας πως «θα υπάρχει πάντα χώρος για να μπορούν να μετακινηθούν οι πολίτες». Σύμφωνα με τον κ. Τσαμασλή τα περισσότερα καταστήματα εστίασης στο δήμο Θερμαϊκού καταγράφονται στην παραλιακή ζώνη.

Μεταξύ άλλων με την τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα επέκτασης, ατελώς, έως και 100% του κοινοχρήστου χώρου που αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα, εφόσον αυτό είναι δυνατόν και υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης ακώλυτης διέλευσης των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Για τις περιπτώσεις των καταστημάτων που δεν είναι εφικτή η παραχώρηση επί πλέον χώρου δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να μειώνουν τα τέλη έως και σε ποσοστό 50%.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24 Μαΐου 2020

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία