Προϋπολογισμός 2021: Οι δαπάνες για την Υγεία βασικό σημείο τριβής των κομμάτων
12/12/2020 08:28
12/12/2020 08:28
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού τα οικονομικά σχετικά με τις δαπάνες Υγείας.
Ο ειδικός εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέας Ξανθός κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ότι όταν αναφέρθηκε στην Υγεία «υπέπεσε σε δύο κατά συνθήκην ψεύδη: Το πρώτο, μας παρουσίασε ένα πίνακα για να υποστηρίξει ότι δεν ισχύει αυτό που λέμε, ότι δηλαδή είναι η Ελλάδα προτελευταία χώρα με βάση τον πίνακα του ΟΟΣΑ σε δαπάνες Υγείας αλλά έχει ανέβει 6 θέσεις. Όμως αυτή η άνοδος έχει παρουσιαστή σε αυτή την κλίμακα επειδή αυτές οι 6 χώρες δεν είχαν δώσει επικαιροποιημένα στοιχεία και ήταν οι δαπάνες που είχαν 3-4 μήνες πριν. Το δεύτερο, ο υπουργός μας είπε ότι μειώθηκαν οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία επί ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με το 2014. Ανερυθρίαστο ψεύδος καθώς από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ φαίνεται ότι 2014 ήταν 8,088 δισ. ευρώ, το 2015 ανήλθαν σε 8,182 δισ. ευρώ, το 2016 αυξήθηκαν σε 8,805 δισ ευρώ, ενώ όντως το 2017 και το 2018 υπήρξε μία μικρή κάμψη αλλά σαφέστατα βρισκόμαστε πάνω από το 2014. Το ερώτημα είναι όμως πως εάν οι δημόσιες δαπάνες επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν όπως ισχυρίζεστε μπορέσαμε και καλύφθηκαν οι ανασφάλιστοι και οι πρόσφυγες από το ΕΣΥ; Πώς ανοίξαμε 127 νέες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας; Πώς ανοίξαμε 120 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ; Πώς έγιναν 7.000 μόνιμες προσλήψεις και πάνω από 10.000 προσλήψεις συμβασιούχων; Πώς ανοίξαμε το κλειστό νοσοκομείο των Πατησίων; Και πρόσθεσε πως ο προϋπολογισμός του 2021 μειώνει τις δαπάνες για την Υγεία κατά 572 εκατ ευρώ, όταν η Ελλάδα ήδη υστερεί σε σχέση με τους μέσους όρους των δαπανών για την Υγεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών».
Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης απάντησε στον ειδικό αγορητή του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας του ότι «το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε μικρότερο ποσοστό δαπανών Υγείας επί του ΑΕΠ από ότι ήταν το 2014» και πρόσθεσε πως «οι δαπάνες έχουν πάντα σημασία από το που προέρχονται» Μάλιστα του ανέφερε τέσσερα συγκριτικά τέσσερα στοιχεία που δείχνουν ότι οι δαπάνες του Υπουργείου Υγείας το 2014 ήταν 4,750 δισ. ευρώ ενώ το 2018 ήταν 3,829 δισ. ευρώ. Επίσης του επισήμανε πως οι Εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης για την Υγεία , δήλωση αυτό που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για την Υγεία το 2014 ήταν 3,771 δισ ευρώ και το 2018 ανήλθαν σε 4,638 δισ. ευρώ Συνεπώς, κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών « κατά το κοινός, εσείς αυξήσατε τις εισφορές των ασφαλισμένων και όχι την δημόσια δαπάνη για την Υγεία»
Παρεμβαίνοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός κάλεσε τον Ανδρέα Ξανθό να μην παρασύρεται στην μορφή της αντιπολίτευσης του υπόλοιπου ΣΥΡΙΖΑ λέγοντά τους πως «εμείς στη ΝΔ πραγματικά σας σεβόμαστε και εάν παρασυρθεί τε δεν θα έχουμε πουθενά να στηριχθούμε στο ότι στο στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και σοβαροί άνθρωποι» Τον κάλεσε να αφήσει την πληθωριστική πολιτική που ακολουθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ακόμα καιόταν η κυβέρνηση προσλαμβάνει 7.000 στην Υγεία βγαίνει και ζητάει 15.000 προσλήψεις. Τα στοιχεία είπε δεν λένε ψέματα και δείχνουν ότι από το 2014 στο 2018 είχατε μείωση των δαπανών για την Υγεία και αυτό που αυξήσατε ήταν οι δαπάνες των νοικοκυριών για την Υγεία . Είχατε δημόσιες δαπάνες Υγείας ακόμα μικρότερες και από αυτές του τελευταίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης Σαμαρά. Οι δε προσλήψεις που κάνατε στο δημόσιο σύστημα Υγείας ήταν σε επικουρικό προσωπικό και όχι μόνιμες προσλήψεις προσωπικού που σήμερα ζητάτε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος σε έντονο ύφος επανέλαβε πως «η κυβέρνηση και οι βουλευτές της ΝΔ δεν μας σέβονται και νομίζουν ότι μπορεί να λένε ότι θέλουν. Ο κ. Ανδρέας Ξανθός μίλησε με απόλυτους αριθμούς για τα χρήματα που ξόδευε τον κάθε χρόνο το υπουργείο Υγείας» και πρόσθεσε πως «αυτές οι 6 χώρες που λέτε ότι ξεπεράσαμε στον πίνακα του ΟΟΣΑ είχαν στοιχεία που αφορούσαν 2 και 3 μήνες παλαιότερους και όχι επικαιροποιημένα, άρα στην χειρότερη περίπτωση ή η Ελλάδα είναι πάλι προ τελευταία ή στην καλύτερη έχετε περάσει μια ή δύο χώρες»
Με ομιλίες βουλευτών και υπουργών, συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2021 η οποία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης με την ψήφιση του.
Τα κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για ένα μεταρρυθμιστικό αναπτυξιακό προϋπολογισμό, ενώ η αντιπολίτευση αντιτείνει ότι είναι χωρίς κοινωνικό πρόσωπο. Ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου χαρακτήρισε «χρονιά πρόκληση για την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης το 2021», ένα εμβληματικό όπως είπε έργο, με στόχο το νέο ασφαλιστικό ταμείο να μετατραπεί σε αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας. «Ούτε ένα ευρώ δεν δεσμεύεται στο προϋπολογισμό του 2021 για το ασφαλιστικό σύστημα. Το 2021 είναι χρονιά που σχεδιάζουμε και ψηφίζουμε ενώ το 2022 είναι το έτος της εφαρμογής», επεσήμανε ο κ. Τσακλόγλου.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει νεοφιλελεύθερη και μεταρρυθμιστική πολιτική με κοινωνικό πρόσωπο στη πράξη και όχι στη θεωρία, όπως συμβαίνει στην Αριστερά. Ο νέος προϋπολογισμός είναι η επιβεβαίωση των νεοφιλελεύθερων επιλογών της και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Θοδωρής Ρουσσόπουλος, ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική πλειοδοσίας.
«Στο νέο προϋπολογισμό δεν εισάγεται ούτε ένας φόρος ενώ μειώνονται στοχευμένα οι ασφαλιστικές εισφορές και ενισχύονται οι άμεσες ξένες επενδύσεις, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη οικονομία», συμπλήρωσε. Για «προϋπολογισμό κενού περιεχομένου, απουσίας κοινωνικού προσώπου και παταγώδους αποτυχίας» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόκας, ενώ κατηγόρησε το υπουργείο Οικονομικών ότι εμφανίζει μια εικονική πραγματικότητα που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια.
«Η ύφεση σοκ με διψήφια νούμερα επαναφέρει τη κυβέρνηση -που εφαρμόζει τη τακτική του βλέποντας και κάνοντας- στη σκληρή πραγματικότητα», σημείωσε. Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, υποστήριξε ότι από το νέο προϋπολογισμό απουσιάζει και το σχέδιο και η βούληση αλλά και στοχευμένα μέτρα που θα ενισχύσουν τόσο την ανάπτυξη της χώρας όσο και τη κοινωνική συνοχή, ενώ σημείωσε ότι «το σχέδιο Πισσαρίδη ούτε πρέπει να απαξιώνεται ούτε και να θεοποιείται».
Από το ΚΚΕ, ο Χρήστος Κατσώτης υπογράμμισε ότι είναι «ένας ακόμα αντιλαϊκός προϋπολογισμός που τσακίζει στη κυριολεξία τα λαϊκά στρώματα ενισχύοντας τα κέρδη των επιχειρηματιών».
Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Σοφία - Χαϊδω Ασημακοπούλου ανέφερε ότι απουσιάζουν παντελώς ουσιαστικά κίνητρα στήριξης των επενδύσεων αλλά και της κοινωνίας. Από το ΜεΡΑ25, η βουλευτής Φωτεινή Μπακαδήμα, έδωσε έμφαση στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας τονίζοντας ότι απουσιάζουν μέτρα στήριξης του.
Κώστας Φραγκογιάννης: Στόχοι μας η προώθηση της οικονομικής διπλωματίας και της εξωστρέφειας
Έμφαση στην ενίσχυση και προώθηση της οικονομικής διπλωματίας και της εξωστρέφειας της χώρας έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του κρατικού προϋπολογισμού 2021.
«Οι συνεχείς διεθνείς δράσεις μας για την στήριξη της εθνικής οικονομίας μας -ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της παγκόσμιας κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού- πρέπει να διαθέτουν και εθνική στρατηγική. Αυτό ακριβώς κάνουμε, χαράσσοντας και προωθώντας την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκογιάννης και συμπλήρωσε:
«Η λογική της εξωτερικής μας πολιτική είναι συνεχείς δράσεις με στόχο, ενίσχυση, διεύρυνση και στελέχωση του δικτύου της οικονομικής διπλωματίας, υποστήριξη των εξαγωγών και διεύρυνση της εξαγωγικής μας βάσης και προσέλκυση επενδύσεων. Γι' αυτό και ο εκσυγχρονισμός της οργανωτικής δομής της δημόσιας διοίκησης είναι η μεγάλη μας πρόκληση, ιδίως ως απάντηση του νέου οικονομικού μοντέλου», επεσήμανε ο κ. Φραγκογιάννης και συνέχισε:
«Φανερή επιδίωξή μας είναι να επενδύσουμε στην οικονομική διπλωματία. Στις προθέσεις και δράσεις του υπουργείου Εξωτερικών είναι η προώθηση της εξωστρέφειας της χώρας και η υλοποίηση μιας εμβληματικής μεταρρυθμιστικής τομής, που έχει ανάγκη η χώρα. Με ευέλικτα υποστηρικτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, συστηματική προσπάθεια και στοχοθεσία, ο νέος οργανισμός δομών της οικονομικής διπλωματίας θα πετύχει τους στόχους της χώρας».
Έμφαση έδωσε ιδιαίτερα ο κ. Φραγκογιάννης στην ενίσχυση των διμερών και περιφερειακών οικονομικών συνεργασιών και στη προώθηση των δράσεων με ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία που θα κεφαλαιοποιήσουν, όπως είπε, τα οφέλη στην οικονομία, θα αναβαθμίσουν τις δομές της οικονομικής διπλωματίας και θα προωθήσουν την εξωστρέφεια.
Όπως τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης στις προτεραιότητες του υπουργείου Εξωτερικών είναι:
-Η δημιουργία νέου ενιαίου φορέα άσκησης εξωστρέφειας, ο οποίος θα βρίσκεται κοντά στις επιχειρήσεις για να λύνει προβλήματα, να απλοποιεί διαδικασίες και να διευκολύνει επενδύσεις, ελληνικές και ξένες, στη χώρα.
-Η προώθηση των εξαγωγών με στοχευμένες κινήσεις, όπως προτεραιότητες αγορών και τομέων της οικονομίας, κίνητρα, ενημέρωση και εκπαίδευση.
-Ενίσχυση επιχειρηματικών σχημάτων στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας.
-Αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, με στόχο να δημιουργηθούν οι όροι και προϋποθέσεις ώστε η ελληνική αγορά προϊόντων, υπηρεσιών και ανθρώπινου δυναμικού να γίνει ένας διεθνής επιχειρηματικός κόμβος.
«Χτίζεται η νέα αναβαθμισμένη εικόνα της εξωστρεφούς Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο και σχεδιάζεται η αρχιτεκτονική μιας σύγχρονης εξωστρεφούς χώρας. Στόχος μας να γίνει η χώρα γέφυρα για την ενεργοποίηση επιχειρηματικών δυνάμεων, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, να μετατρέψουμε το εθνικό κεφάλαιο που έχει ξενιτευτεί σε λίκνο της νέας Ελλάδας, να κοιτάξουμε με ελπίδα το μέλλον και με επίγνωση των δυνατοτήτων μας, να αναβαθμίσουμε, ως οφείλουμε τη θέση της χώρας μας στον σύγχρονο κόσμο», κατέληξε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Έντονη κριτική στη κυβέρνηση για το νέο προϋπολογισμό
«Σχέδιο επί χάρτου και μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό για το 2021 ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, κατά τη συζήτησή του στην Ολομέλεια.
«Έχουμε για πρώτη φορά έναν προϋπολογισμό που είναι μαχαίρι στην καρδιά της κοινωνίας και τους ανθρώπους της αγοράς και ο οποίος έχει αναιρεθεί πριν την ψήφισή του, ενδεικτικό της έλλειψης αξιοπιστίας του οικονομικού επιτελείου, αλλά και της ίδιας τη κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης και κατέληξε:
«Είναι ένας προϋπολογισμός, πραγματικό σχέδιο επί χάρτου, φτιαγμένος μόνο για να περνάει μια διαχειρίσιμη εικόνα στις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης και που βασίζεται σε αβέβαιες παραδοχές. Για να σωθεί η οικονομία, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί το να σωθούν οι άνθρωποι πρώτα. Αυτό η κυβέρνηση δεν το αντιλαμβάνεται για αυτό και ο προϋπολογισμός της θα αποτύχει, εις βάρος δυστυχώς της ελληνικής κοινωνίας».
«Αυτός ο προϋπολογισμός είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην πλουτοκρατία και στα συμφέροντά της, με φορολογικά κίνητρα, κρατικές και ευρωπαϊκές ενισχύσεις, φοροαπαλλαγές και προνόμια», υπογράμμισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.
Παράλληλα, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «την ίδια ώρα που ενισχύει υπέρογκα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων δίνει ψίχουλα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, διαλύει τα λίγα εργασιακά δικαιώματα που είχαν απομείνει, βάζει ταφόπλακα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οδηγεί στην απόλυτη φτώχεια τις λαϊκές οικογένειες, ενώ θυσιάζει τις ανθρώπινες ζωές υπέρ των κλινικαρχών».
13/12/2020 12:30
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού τα οικονομικά σχετικά με τις δαπάνες Υγείας.
Ο ειδικός εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέας Ξανθός κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ότι όταν αναφέρθηκε στην Υγεία «υπέπεσε σε δύο κατά συνθήκην ψεύδη: Το πρώτο, μας παρουσίασε ένα πίνακα για να υποστηρίξει ότι δεν ισχύει αυτό που λέμε, ότι δηλαδή είναι η Ελλάδα προτελευταία χώρα με βάση τον πίνακα του ΟΟΣΑ σε δαπάνες Υγείας αλλά έχει ανέβει 6 θέσεις. Όμως αυτή η άνοδος έχει παρουσιαστή σε αυτή την κλίμακα επειδή αυτές οι 6 χώρες δεν είχαν δώσει επικαιροποιημένα στοιχεία και ήταν οι δαπάνες που είχαν 3-4 μήνες πριν. Το δεύτερο, ο υπουργός μας είπε ότι μειώθηκαν οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία επί ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με το 2014. Ανερυθρίαστο ψεύδος καθώς από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ φαίνεται ότι 2014 ήταν 8,088 δισ. ευρώ, το 2015 ανήλθαν σε 8,182 δισ. ευρώ, το 2016 αυξήθηκαν σε 8,805 δισ ευρώ, ενώ όντως το 2017 και το 2018 υπήρξε μία μικρή κάμψη αλλά σαφέστατα βρισκόμαστε πάνω από το 2014. Το ερώτημα είναι όμως πως εάν οι δημόσιες δαπάνες επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν όπως ισχυρίζεστε μπορέσαμε και καλύφθηκαν οι ανασφάλιστοι και οι πρόσφυγες από το ΕΣΥ; Πώς ανοίξαμε 127 νέες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας; Πώς ανοίξαμε 120 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ; Πώς έγιναν 7.000 μόνιμες προσλήψεις και πάνω από 10.000 προσλήψεις συμβασιούχων; Πώς ανοίξαμε το κλειστό νοσοκομείο των Πατησίων; Και πρόσθεσε πως ο προϋπολογισμός του 2021 μειώνει τις δαπάνες για την Υγεία κατά 572 εκατ ευρώ, όταν η Ελλάδα ήδη υστερεί σε σχέση με τους μέσους όρους των δαπανών για την Υγεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών».
Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης απάντησε στον ειδικό αγορητή του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας του ότι «το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε μικρότερο ποσοστό δαπανών Υγείας επί του ΑΕΠ από ότι ήταν το 2014» και πρόσθεσε πως «οι δαπάνες έχουν πάντα σημασία από το που προέρχονται» Μάλιστα του ανέφερε τέσσερα συγκριτικά τέσσερα στοιχεία που δείχνουν ότι οι δαπάνες του Υπουργείου Υγείας το 2014 ήταν 4,750 δισ. ευρώ ενώ το 2018 ήταν 3,829 δισ. ευρώ. Επίσης του επισήμανε πως οι Εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης για την Υγεία , δήλωση αυτό που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για την Υγεία το 2014 ήταν 3,771 δισ ευρώ και το 2018 ανήλθαν σε 4,638 δισ. ευρώ Συνεπώς, κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών « κατά το κοινός, εσείς αυξήσατε τις εισφορές των ασφαλισμένων και όχι την δημόσια δαπάνη για την Υγεία»
Παρεμβαίνοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός κάλεσε τον Ανδρέα Ξανθό να μην παρασύρεται στην μορφή της αντιπολίτευσης του υπόλοιπου ΣΥΡΙΖΑ λέγοντά τους πως «εμείς στη ΝΔ πραγματικά σας σεβόμαστε και εάν παρασυρθεί τε δεν θα έχουμε πουθενά να στηριχθούμε στο ότι στο στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και σοβαροί άνθρωποι» Τον κάλεσε να αφήσει την πληθωριστική πολιτική που ακολουθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ακόμα καιόταν η κυβέρνηση προσλαμβάνει 7.000 στην Υγεία βγαίνει και ζητάει 15.000 προσλήψεις. Τα στοιχεία είπε δεν λένε ψέματα και δείχνουν ότι από το 2014 στο 2018 είχατε μείωση των δαπανών για την Υγεία και αυτό που αυξήσατε ήταν οι δαπάνες των νοικοκυριών για την Υγεία . Είχατε δημόσιες δαπάνες Υγείας ακόμα μικρότερες και από αυτές του τελευταίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης Σαμαρά. Οι δε προσλήψεις που κάνατε στο δημόσιο σύστημα Υγείας ήταν σε επικουρικό προσωπικό και όχι μόνιμες προσλήψεις προσωπικού που σήμερα ζητάτε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος σε έντονο ύφος επανέλαβε πως «η κυβέρνηση και οι βουλευτές της ΝΔ δεν μας σέβονται και νομίζουν ότι μπορεί να λένε ότι θέλουν. Ο κ. Ανδρέας Ξανθός μίλησε με απόλυτους αριθμούς για τα χρήματα που ξόδευε τον κάθε χρόνο το υπουργείο Υγείας» και πρόσθεσε πως «αυτές οι 6 χώρες που λέτε ότι ξεπεράσαμε στον πίνακα του ΟΟΣΑ είχαν στοιχεία που αφορούσαν 2 και 3 μήνες παλαιότερους και όχι επικαιροποιημένα, άρα στην χειρότερη περίπτωση ή η Ελλάδα είναι πάλι προ τελευταία ή στην καλύτερη έχετε περάσει μια ή δύο χώρες»
Με ομιλίες βουλευτών και υπουργών, συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2021 η οποία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης με την ψήφιση του.
Τα κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για ένα μεταρρυθμιστικό αναπτυξιακό προϋπολογισμό, ενώ η αντιπολίτευση αντιτείνει ότι είναι χωρίς κοινωνικό πρόσωπο. Ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου χαρακτήρισε «χρονιά πρόκληση για την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης το 2021», ένα εμβληματικό όπως είπε έργο, με στόχο το νέο ασφαλιστικό ταμείο να μετατραπεί σε αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας. «Ούτε ένα ευρώ δεν δεσμεύεται στο προϋπολογισμό του 2021 για το ασφαλιστικό σύστημα. Το 2021 είναι χρονιά που σχεδιάζουμε και ψηφίζουμε ενώ το 2022 είναι το έτος της εφαρμογής», επεσήμανε ο κ. Τσακλόγλου.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει νεοφιλελεύθερη και μεταρρυθμιστική πολιτική με κοινωνικό πρόσωπο στη πράξη και όχι στη θεωρία, όπως συμβαίνει στην Αριστερά. Ο νέος προϋπολογισμός είναι η επιβεβαίωση των νεοφιλελεύθερων επιλογών της και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Θοδωρής Ρουσσόπουλος, ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική πλειοδοσίας.
«Στο νέο προϋπολογισμό δεν εισάγεται ούτε ένας φόρος ενώ μειώνονται στοχευμένα οι ασφαλιστικές εισφορές και ενισχύονται οι άμεσες ξένες επενδύσεις, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη οικονομία», συμπλήρωσε. Για «προϋπολογισμό κενού περιεχομένου, απουσίας κοινωνικού προσώπου και παταγώδους αποτυχίας» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόκας, ενώ κατηγόρησε το υπουργείο Οικονομικών ότι εμφανίζει μια εικονική πραγματικότητα που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια.
«Η ύφεση σοκ με διψήφια νούμερα επαναφέρει τη κυβέρνηση -που εφαρμόζει τη τακτική του βλέποντας και κάνοντας- στη σκληρή πραγματικότητα», σημείωσε. Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, υποστήριξε ότι από το νέο προϋπολογισμό απουσιάζει και το σχέδιο και η βούληση αλλά και στοχευμένα μέτρα που θα ενισχύσουν τόσο την ανάπτυξη της χώρας όσο και τη κοινωνική συνοχή, ενώ σημείωσε ότι «το σχέδιο Πισσαρίδη ούτε πρέπει να απαξιώνεται ούτε και να θεοποιείται».
Από το ΚΚΕ, ο Χρήστος Κατσώτης υπογράμμισε ότι είναι «ένας ακόμα αντιλαϊκός προϋπολογισμός που τσακίζει στη κυριολεξία τα λαϊκά στρώματα ενισχύοντας τα κέρδη των επιχειρηματιών».
Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Σοφία - Χαϊδω Ασημακοπούλου ανέφερε ότι απουσιάζουν παντελώς ουσιαστικά κίνητρα στήριξης των επενδύσεων αλλά και της κοινωνίας. Από το ΜεΡΑ25, η βουλευτής Φωτεινή Μπακαδήμα, έδωσε έμφαση στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας τονίζοντας ότι απουσιάζουν μέτρα στήριξης του.
Κώστας Φραγκογιάννης: Στόχοι μας η προώθηση της οικονομικής διπλωματίας και της εξωστρέφειας
Έμφαση στην ενίσχυση και προώθηση της οικονομικής διπλωματίας και της εξωστρέφειας της χώρας έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του κρατικού προϋπολογισμού 2021.
«Οι συνεχείς διεθνείς δράσεις μας για την στήριξη της εθνικής οικονομίας μας -ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της παγκόσμιας κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού- πρέπει να διαθέτουν και εθνική στρατηγική. Αυτό ακριβώς κάνουμε, χαράσσοντας και προωθώντας την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκογιάννης και συμπλήρωσε:
«Η λογική της εξωτερικής μας πολιτική είναι συνεχείς δράσεις με στόχο, ενίσχυση, διεύρυνση και στελέχωση του δικτύου της οικονομικής διπλωματίας, υποστήριξη των εξαγωγών και διεύρυνση της εξαγωγικής μας βάσης και προσέλκυση επενδύσεων. Γι' αυτό και ο εκσυγχρονισμός της οργανωτικής δομής της δημόσιας διοίκησης είναι η μεγάλη μας πρόκληση, ιδίως ως απάντηση του νέου οικονομικού μοντέλου», επεσήμανε ο κ. Φραγκογιάννης και συνέχισε:
«Φανερή επιδίωξή μας είναι να επενδύσουμε στην οικονομική διπλωματία. Στις προθέσεις και δράσεις του υπουργείου Εξωτερικών είναι η προώθηση της εξωστρέφειας της χώρας και η υλοποίηση μιας εμβληματικής μεταρρυθμιστικής τομής, που έχει ανάγκη η χώρα. Με ευέλικτα υποστηρικτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, συστηματική προσπάθεια και στοχοθεσία, ο νέος οργανισμός δομών της οικονομικής διπλωματίας θα πετύχει τους στόχους της χώρας».
Έμφαση έδωσε ιδιαίτερα ο κ. Φραγκογιάννης στην ενίσχυση των διμερών και περιφερειακών οικονομικών συνεργασιών και στη προώθηση των δράσεων με ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία που θα κεφαλαιοποιήσουν, όπως είπε, τα οφέλη στην οικονομία, θα αναβαθμίσουν τις δομές της οικονομικής διπλωματίας και θα προωθήσουν την εξωστρέφεια.
Όπως τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης στις προτεραιότητες του υπουργείου Εξωτερικών είναι:
-Η δημιουργία νέου ενιαίου φορέα άσκησης εξωστρέφειας, ο οποίος θα βρίσκεται κοντά στις επιχειρήσεις για να λύνει προβλήματα, να απλοποιεί διαδικασίες και να διευκολύνει επενδύσεις, ελληνικές και ξένες, στη χώρα.
-Η προώθηση των εξαγωγών με στοχευμένες κινήσεις, όπως προτεραιότητες αγορών και τομέων της οικονομίας, κίνητρα, ενημέρωση και εκπαίδευση.
-Ενίσχυση επιχειρηματικών σχημάτων στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας.
-Αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, με στόχο να δημιουργηθούν οι όροι και προϋποθέσεις ώστε η ελληνική αγορά προϊόντων, υπηρεσιών και ανθρώπινου δυναμικού να γίνει ένας διεθνής επιχειρηματικός κόμβος.
«Χτίζεται η νέα αναβαθμισμένη εικόνα της εξωστρεφούς Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο και σχεδιάζεται η αρχιτεκτονική μιας σύγχρονης εξωστρεφούς χώρας. Στόχος μας να γίνει η χώρα γέφυρα για την ενεργοποίηση επιχειρηματικών δυνάμεων, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, να μετατρέψουμε το εθνικό κεφάλαιο που έχει ξενιτευτεί σε λίκνο της νέας Ελλάδας, να κοιτάξουμε με ελπίδα το μέλλον και με επίγνωση των δυνατοτήτων μας, να αναβαθμίσουμε, ως οφείλουμε τη θέση της χώρας μας στον σύγχρονο κόσμο», κατέληξε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Έντονη κριτική στη κυβέρνηση για το νέο προϋπολογισμό
«Σχέδιο επί χάρτου και μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό για το 2021 ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, κατά τη συζήτησή του στην Ολομέλεια.
«Έχουμε για πρώτη φορά έναν προϋπολογισμό που είναι μαχαίρι στην καρδιά της κοινωνίας και τους ανθρώπους της αγοράς και ο οποίος έχει αναιρεθεί πριν την ψήφισή του, ενδεικτικό της έλλειψης αξιοπιστίας του οικονομικού επιτελείου, αλλά και της ίδιας τη κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης και κατέληξε:
«Είναι ένας προϋπολογισμός, πραγματικό σχέδιο επί χάρτου, φτιαγμένος μόνο για να περνάει μια διαχειρίσιμη εικόνα στις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης και που βασίζεται σε αβέβαιες παραδοχές. Για να σωθεί η οικονομία, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί το να σωθούν οι άνθρωποι πρώτα. Αυτό η κυβέρνηση δεν το αντιλαμβάνεται για αυτό και ο προϋπολογισμός της θα αποτύχει, εις βάρος δυστυχώς της ελληνικής κοινωνίας».
«Αυτός ο προϋπολογισμός είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην πλουτοκρατία και στα συμφέροντά της, με φορολογικά κίνητρα, κρατικές και ευρωπαϊκές ενισχύσεις, φοροαπαλλαγές και προνόμια», υπογράμμισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.
Παράλληλα, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «την ίδια ώρα που ενισχύει υπέρογκα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων δίνει ψίχουλα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, διαλύει τα λίγα εργασιακά δικαιώματα που είχαν απομείνει, βάζει ταφόπλακα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οδηγεί στην απόλυτη φτώχεια τις λαϊκές οικογένειες, ενώ θυσιάζει τις ανθρώπινες ζωές υπέρ των κλινικαρχών».
ΣΧΟΛΙΑ