ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός 2021 - Πανδημία και ανάκαμψη τα πεδία αντιπαράθεσης - Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Τρίτης

 11/12/2020 18:45

Προϋπολογισμός 2021 - Πανδημία και ανάκαμψη τα πεδία αντιπαράθεσης - Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2021 στην ολομέλεια της Βουλής. Η συζήτηση άρχισε με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων και θα ολοκληρωθεί, μετά από 5 ολοήμερες συνεδριάσεις, την ερχόμενη Τρίτη (15/12/2020) τα μεσάνυχτα.

Το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί την τελευταία ημέρα, οπότε και έχουν προγραμματιστεί οι ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων, με τελευταία αυτή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως ανέφερε ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης θα γίνει κάθε προσπάθεια να ομιλήσουν όλοι οι βουλευτές που θα εγγραφούν.

Λόγω των υγειονομικών μέτρων, στην αίθουσα της ολομέλειας θα βρίσκονται καθημερινώς, όχι πάνω από 50 βουλευτές. Ως εκ τούτου, πενήντα θα είναι και οι βουλευτές που θα ψηφίσουν την Τρίτη με το ηλεκτρονικό σύστημα της Βουλής και οι υπόλοιποι μέσω επιστολικής ψήφου.


Μπ. Παπαδημητρίου (Εισηγητής ΝΔ)

Ο προϋπολογισμός έχει όραμα ρεαλισμό και σύνεση στις ανάγκες της πραγματικότητας και της κοινωνίας ανέφερε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου ανοίγοντας στη Βουλή την πενθήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία της συζήτησης του Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2021.

Ο γενικός εισηγητής της πλειοψηφίας άσκησε μετωπική επίθεση κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον τρόπο που πολιτεύεται σε μια όπως είπε πρωτόγνωρη περίοδο, αυτής της πανδημίας, για ολόκληρη την Ανθρωπότητα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ενώ «σε όλη την Ευρώπη, όπως και στη χώρα μας, οι πολίτες στην πλειοψηφία τους, υποστηρίζουν τις προσπάθειες των κρατών τους και, τελικά, των κυβερνήσεων τους». Βεβαίως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πουθενά στον κόσμο δεν σωπαίνουν -με την εξαίρεση των ακραίων λαϊκιστών - όμως πουθενά δεν κηρύσσουν τη διχόνοια, δεν φέρνουν την καταστροφή. Πολιτεύονται με ενσυναίσθηση και αντίληψη των ευθυνών τους και των δυνατοτήτων της χώρας τους. O ΣΥΡΙΖΑ, όμως, παραμένει οπαδός του δόγματος της καταστροφής. Λοιδορεί τις προσπάθειες των πολλών, στο σύστημα υγείας, στον τουρισμό, στο εμπόριο, στις βιομηχανίες, στην εστίαση, στις συγκοινωνίες, όλους όσοι δίνουν μάχες για να μείνουμε όρθιοι και ασφαλείς».

Η κυβέρνηση ανέφερε «κινείται με ρεαλισμό και σύνεση» σε αντίθεση «με τον κ. Τσίπρα που βιαστικά ζήτησε με το πρώτο κύμα της επιδημίας, να μοιράσει το κράτος 30 και βάλε δισεκατομμύρια και να περιμένουμε μέχρι να εξαφανιστεί ο ιός». Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «δεν μας εξηγεί με ποια στοιχεία αμφισβητεί την πραγματική δαπάνη των 24 δισ. ευρώ που έχει ήδη γίνει. Ούτε κατανοεί κανείς γιατί δεν θα υπερψηφίσει την ειδική δαπάνη των 7 δισ. που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2021 για τον ίδιο σκοπό, στα οποία, κατά την εκτίμησή μου είναι πιθανόν να προστεθούν ακόμη 3 με 4 δισεκατομμύρια αν η πανδημία δεν έχει υποχωρήσει ριζικά μέχρι τα τέλη της άνοιξης».

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ κατηγόρησε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «όταν πρόκειται για αριθμούς και γεγονότα εκδηλώνει την εμμονή του στην μανιοκαταθλιπτική καταστροφολογία, μια κατάσταση που συχνά εκδηλώνεται στον κόσμο της ντεμέκ «Αριστεράς». Όπως και σε μια δογματική προσήλωση στη μιζέρια και πολιτική επιμονή στην γκρίνια, αντιμετωπίζει και την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας».

Εμείς οι φιλελεύθεροι, ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ «προσαρμόζουμε τις πολιτικές μας, όταν το απαιτεί η πραγματικότητα, των αριθμών και των δυσκολιών που διανύουμε, ώστε να εργαζόμαστε προς το συμφέρον της κοινωνίας και όχι της ιδεολογίας». Τόνισε πως στον προϋπολογισμό «το επίπεδο των κρατικών δαπανών είναι στα 67,2 δισ., διατηρείται το σύνολο των κοινωνικών επιδομάτων, των συντάξεων και των αμοιβών του κράτους ενώ προσθέτει όσα χρειάζονται για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Και μάλιστα τα κάνει αυτά με ταυτόχρονη μείωση φόρων, επιλογή που αποτελεί στοίχημα για τη φορολογική διοίκηση η οποία θα χρειαστεί να αποδείξει ότι είναι ικανή να φέρει λαμπρά αποτελέσματα στον περιορισμό της φοροδιαφυγής παρά τον περιορισμό των φορολογικών εσόδων σε 47,8 δισ. Ευρώ».

Αναφερόμενος στα εργαλεία μακροοικονομικής πολιτικής είπε πως αυτά είναι: Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που στηρίζεται στην ιστορική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πανδημία και θα φέρει στην χώρα μας κεφάλαια 31,5 δισ., τα 19,5 ως επιχορήγηση, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα 3-5 ετών. Τα οποία προστίθενται στα σχεδόν 40 δισ. του ΕΣΠΑ 2021-2027. Το Σχέδιο Ανάπτυξης, γνωστό ως «Έκθεση Πισσαρίδη», που αναπτύσσει μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική, κωδικοποιεί σε ρεαλιστική βάση τις βασικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες μπορούν να κάνουν την Ελλάδα να παίξει σε ανώτερη, κατηγορία κρατών.

Όλοι, είπε, πλην της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βλέπουν ότι «η χώρα μας έχει κατανοήσει τις ευκαιρίες που έχασε, ειδικά αφότου μπήκαμε στη Ζώνη του ευρώ. Βλέπουν ότι κατά την δεκαετή κρίση καταφέραμε σημαντικές προσαρμογές και βελτιώσεις, όπως δείχνουν το παράδειγμα της ανεξάρτητης φορολογικής αρχής και η καθιέρωση ισορροπημένων δημοσιονομικών χρήσεων. Βλέπουν πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη τοποθετήσει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο εξυγίανσης του τραπεζικού χαρτοφυλακίου. Ότι η Ελλάδα αποκτά ένα λειτουργικό χωροταξικό δίκαιο, μια ταχεία και δίκαιη απόδοση Δικαιοσύνης, το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, τις επενδυτικές ευκαιρίες αύξησης της παραγωγής, την απολιγνητοποίηση και την αναβάθμιση περιοχών, τα ενεργειακά δίκτυα, το άνοιγμα στον διεθνή ανταγωνισμό σημαντικών μεταφορικών κόμβων, λιμάνια, αεροδρόμια ακόμη και της μοναδική σιδηροδρομικής γραμμή, την βιώσιμης αγροτικής παραγωγής, ελεύθερης από μεταλλαγμένες επεμβάσεις».

Ο βουλευτής της ΝΔ, εκτίμησε ότι από την πενθήμερη αυτή συζήτηση του προϋπολογισμού αυτό που θα προκύψει είναι ότι θα ψηφιστεί ένας προϋπολογισμός- εντολή να εφαρμοστεί με αυστηρότητα στο σκέλος των εσόδων, δηλαδή με περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής, πλήρη εφαρμογή των φορολογικών ελαφρύνσεων και με ελαστικότητα στο σκέλος των δαπανών που αφορούν στην υγεία, την προστασία της κοινωνίας και την άμυνα της χώρας. Ένας προϋπολογισμός που θα μετατρέπει την ατυχία της επιδημίας σε ευκαιρία. Αλλά και το να συζητήσουμε γρήγορα και θετικά κάποιες πρωτοποριακές μεταρρυθμίσεις.

Αυτός, τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου είναι ο δρόμος για την επίτευξη του κεντρικού στόχου της δεκαετίας, δηλαδή τη συστηματική βελτίωση του κατά κεφαλήν πραγματικού εισοδήματος, που είναι το βασικό κριτήριο σύγκλισης της χώρας μας με τον ευρωπαϊκό μας χώρο. Χρειάζεται σημαντική αύξηση της απασχόλησης, άρα μείωση της ανεργίας επειδή θα συμμετάσχουν στην αγορά εργασίας συμπολίτες που ταλαιπωρούνται με την υποαπασχόληση και τις ασταθείς όσο και κακοπληρωμένες δουλειές, κυρίως μεταξύ των γυναικών και των νέων. Για να επιτύχουμε σε αυτό χρειάζονται επενδύσεις που θα διευρύνουν το παραγωγικό κεφάλαιο και θα αυξήσουν την παραγωγικότητα της εργασίας, η οποία υπέστη ισχυρότατη διολίσθηση πριν και πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια της μεγάλης κρίσης. Με δύο λόγια, κατέληξε «ο αναπτυξιακός δρόμος για την Ελλάδα είναι η ταχεία αύξηση του όγκου της παραγωγής και η διεύρυνση των περιθωρίων προστιθέμενης αξίας».

Ε. Αχτσιόγλου (Εισηγήτρια ΣΥΡΙΖΑ)

Έντονη ήταν η κριτική της γενικής εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Αχτσιόγλου, στην κυβερνητική διαχείριση, τόσο της πανδημίας, όσο και της οικονομίας. Μετά την τοποθέτηση του εισηγητή της ΝΔ, εξανεμίστηκαν οι ελπίδες μας ότι θα βλέπαμε από κυβερνητικής πλευράς "τουλάχιστον μια ενσυναίσθηση της κατάστασης, μια κατανόηση τι συμβαίνει στην κοινωνία στα επίπεδα της πανδημίας και της κοινωνίας" είπε η κα Αχτσιόγλου: "Η αναγνώριση της πραγματικότητας και των προβλημάτων της κοινωνίας δεν είναι μανιοκατάθλιψη, είναι ρεαλισμός" είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ζει στη "φούσκα της προπαγάνδας" της.

Βγάζετε ομιλίες επιτυχίας ότι έχουμε κάκιστη αναλογία θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού, με αύξηση διασωληνωμένων, με μείωση ελέγχων για τον κορονοϊό, και με 2.500 απώλειες το τελευταίο διάστημα είπε η κα Αχτσιόγλου.

Ακούμε τις καταγγελίες των υγειονομικών κι εσείς δεν έχετε σχέδιο, δεν ενισχύετε το ΕΣΥ. Η πανδημία σαρώνει και κρύβεστε πίσω από αλχημείες και διπλά συστήματα καταγραφής. Αναγνωρίζετε καμιά πολιτική ευθύνη; - ρώτησε την κυβέρνηση η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε: Είχατε χρόνο από την άνοιξη και δεν ενισχύσατε το προσωπικό του ΕΣΥ και τις ΜΕΘ, δεν κάνατε επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων, δεν κάνατε μαζικά και δωρεάν τεστ και δεν δίνετε, παρά μόνο 400 εκ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό στην Υγεία.

Για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης, η κα Αχτσιόγλου χρησιμοποίησε μάλιστα ένα αυστριακό ρητό, που λέει ότι "η κατάσταση είναι κρίσιμη αλλά καθόλου σοβαρή".

Η κα Αχτσιόγλου επανέλαβε ότι η οικονομία έδειξε να μην ανακάμπτει το τρίτο τρίμηνο που δεν υπήρξαν απαγορευτικά μέτρα, ότι η μείωση των εισοδημάτων στην Ελλάδα είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, και ότι η κυβέρνηση, όπως υπογράμμισε, απέναντι στα χρέη των πολιτών, έφερε τον νέο πτωχευτικό κώδικα που θα δημεύει τις περιουσίες τους.

Για την προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας το 2021, είπε ότι παρά τις προβλέψεις της κυβέρνησης για 4,8%, ο ΟΟΣΑ λέει ότι είναι μόλις 0,9%. Που είναι η ανάπτυξη τύπου "V" του κου Μητσοτάκη; - ρώτησε η κα Αχτσιόγλου.

Τέλος, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για το αποθεματικό των 3 δισ. που φτιάχνει η κυβέρνηση, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καλό ιστορικό, και ότι μπορεί να τα κάνει οτιδήποτε: "δώρα σε ΚΕΚ, δώρα σε κανάλια..". Το μόνο αισιόδοξο μήνυμα είναι η μετατόπιση που παρατηρείται στην κοινωνία, καθώς ο κόσμος συνειδητοποιεί την ανάγκη αλλαγής μοντέλου, και ότι το αόρατο χέρι της αγοράς δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, ιδίως σε περίοδο κρίσης.

Κ. Σκανδαλίδης (Εισηγητής ΚΙΝΑΛ)

«Η χώρα χρειάζεται έναν Προϋπολογισμό ενταγμένο σε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα. Με ενδιάμεσο Πρόγραμμα, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Με ένα πρόγραμμα πραγματικής επανεκκίνησης, που θα σηματοδοτήσει μια ευρύτερη αναγεννητική πορεία για τον τόπο. Που θα στηρίζεται σε πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αναγκαίους εκσυγχρονισμούς. Που δεν αρκείται στο να αντιμετωπίζει διαχειριστικά τα προβλήματα», ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης.

Σε μια εποχή όπως αυτή της πανδημίας, είπε ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, όπου «υπάρχουν σεισμικές αναταράξεις σε ολόκληρο τον πλανήτη», η κυβέρνηση «δείχνει να μην πατά σε στέρεο έδαφος. Η πραγματική οικονομία της χώρας είναι αποκαρδιωτική, υπάρχει καθολική εργασιακή ανασφάλεια και διόγκωση της ανεργίας. Δραματική μείωση εισοδημάτων και φτωχοποίηση ευρέων κοινωνικών στρωμάτων. Λουκέτα κατά συρροή σε επιχειρήσεις και πλειστηριασμοί. Αύξηση των κόκκινων δανείων».

Ο Κώστας Σκανδαλίδης σημείωσε ότι «παρά την αναπροσαρμογή των στόχων που έκανε η κυβέρνηση, η σημερινή εκδοχή του Προϋπολογισμού βρίσκεται στον αέρα» και αυτό συμβαίνει «γιατί εφαρμόζει αποσπασματικές και ασχεδίαστες πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης».

Βρισκόμαστε, τόνισε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, σε «μια εποχή όπου οι κλασσικές οικονομικές θεωρίες μοιάζουν ξεπερασμένες καθώς οι εξελίξεις είναι διαρκώς ρευστές και μεταβαλλόμενες». Ο Προϋπολογισμός της κυβέρνησης «υπόσχεται και σκιαγραφεί ένα ελπιδοφόρο μέλλον, το οποίο κάθε άλλο παρά εδράζεται σε πραγματική βάση». Είναι ένας κρατικός Προϋπολογισμός έωλος στις προβλέψεις, εξ αρχής ανεφάρμοστος και αιθεροβάμων. Βαθιά ταξικός στις επιλογές του, δεν διαπνέεται από κανενός είδους όραμα, καμία δυναμική πραγματικών μεταρρυθμίσεων και ανατροπών». Αντιθέτως, σημείωσε «περιγράφει το 2021 υπερβατικά, καλλιεργώντας προσδοκίες σε οξεία σύγκρουση με τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες».

Η χώρα, ανέφερε «βιώνει τη βαθύτερη ύφεση τουλάχιστον από το 1960. Η πρόβλεψη του 10,5% μας κατατάσσει κατά πάσα βεβαιότητα στην προτελευταία θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και δεν είναι «πανάκεια η αξιοποίηση του πακέτου των 5,5 δισ. ευρώ που ουσιαστικά υποστηρίζει η κυβέρνηση». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βαφτίζει την ασπιρίνη θεραπεία», ότι η ρευστότητα που διοχετεύεται στην αγορά είναι σημαντικά μικρότερη του αναμενόμενου και παράλληλα προκλητική και απαράδεκτη. Καταλόγισε άσκηση κοινωνικά άδικων πολιτικών, λέγοντας πως και στην Επιτροπή Πισσαρίδη, πουθενά δεν υπάρχει η αίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης. Το ενδιαφέρον να υπάρξει μια δικαιότερη κατανομή του πλούτου και του εισοδήματος σ' αυτή τη χώρα.

Εμείς, είπε ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, δεν πρόκειται να αποπροσανατολιστούμε από τις ευκαιριακές, επικοινωνιακές στρατηγικές της κυβέρνησης Θα μπορούσε να υπήρχε μια εθνική συνεννόηση είπε, και ανέφερε πως το ΚΙΝΛΑ έχει καταθέσει προγραμματικές επεξεργασίες προτάσεις όπως και μία δική του συνολική πρόταση ριζικά διαφορετική από αυτή την κυβέρνησης.

Ν. Καραθανασόπουλος (Εισηγητής ΚΚΕ)

Η συζήτηση του προϋπολογισμού γίνεται εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με την κυβέρνηση να καλλιεργεί φρούδες ελπίδες, ότι χάρη στο εμβόλιο, θα έχουμε γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα, είπε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτά λέγονται, παρότι η κυβέρνηση γνωρίζει για τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης, που είναι η κρίση υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου, που δεν μπορεί να επενδυθεί, διασφαλίζοντας ικανοποιητικά ποσοστά κέρδους στους κεφαλαιοκράτες. Όπως είπε ο κ. Καραθανασόπουλος, η επιβράδυνση της οικονομίας ξεκίνησε πριν από την εκδήλωση πανδημίας, φέροντας ως παράδειγμα τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής στην ΕΕ και την ευρωζώνη, που καταγράφει πτώση από το 2017.

Βεβαίως η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης, συνέχισε ο κ. Καραθανασόπουλος, επισημαίνοντας ότι τα διάφορα περιοριστικά μέτρα "δεν οφείλονται σε κάποια αντικειμενική ανάγκη λόγω της πανδημίας, αλλά είναι αποτέλεσμα της θλιβερής κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο των δημοσίων συστημάτων υγείας". Είναι, τόνισε, αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης της Υγείας, ενώ ο ανταγωνισμός για το φάρμακο και το εμβόλιο, αναδεικνύει το βασικό στίγμα του παρασιτικού συστήματος που ζούμε. Τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών αποτελούν προτεραιότητα σε βάρος της υγείας τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ακολούθως, και αφού επέκρινε την κυβέρνηση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα-λάστιχο που δημιούργησε, και τα οποία ήταν "προσαρμοσμένα" στις ανάγκες επιχειρηματικών και τουριστικών ομίλων, είπε ότι η πολιτική της για διασφάλιση των συμφερόντων όλων με κρατική παρέμβαση, "έχει αρωγό τη χρήσιμη αντιπολίτευση" του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, και των άλλων κομμάτων. Συμφωνούν ότι φταίει η πανδημία, συμφωνούν και στον τρόπο διαχείρισης κρίσης με κρατική βοήθεια, από κοινού και σε επιχειρήσεις και σε εργαζομένους, είπε ο κ. Καραθανασόπουλος. «Αναπαράγουν δηλαδή την καινοφανή διαπίστωση ότι όλοι είμαστε στο ίδιο καράβι, ρίχνοντας νερό στον μύλο της "εθνικής ομοψυχίας" καλώντας τον λαό να βάλει πλάτη για τη σωτηρία των επιχειρήσεων, θυσιάζοντας την ικανοποίηση των δικών του αναγκών στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους».

Όσο για το μέτρο των αγορών με προπαραγγελία (click away) είπε ότι μόνο το 15% των επιχειρήσεων λιανεμπορίου μπορεί να κάνει ηλεκτρονικό εμπόριο, τη στιγμή που τα μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου έχουν ήδη πτώση τζίρου πάνω από 80%. Τέτοια μέτρα είναι προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων, και επιφυλάσσουν μαζικά λουκέτα τους πρώτους μήνες του 2021. Ο κ. Καραθανασόπουλος πρότεινε το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων λιανεμπορίου με όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας.

Κρ. Αρσένης (Εισηγητής ΜεΡΑ 25)

Για Προϋπολογισμό, που ακόμα και η κυβέρνηση ξέρει ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, μίλησε ο γενικός εισηγητής του ΜέΡΑ25, Κρίτωνας Αρσένης. Σε κάθε Προϋπολογισμό θα έπρεπε να μιλάμε για την κλιματική αλλαγή που απειλεί την κοινωνία, αλλά αυτός που συζητάμε δεν δίνει καν στοιχειώδεις απαντήσεις στην υεγιονομική κρίση, όταν μάλιστα έχουμε πάνω από 100 οικογένειες καθημερινά να θρηνούν συνανθρώπους μας είπε ο κ. Αρσένης.

Ο κ. Αρσένης τόνισε ότι στο 1ο κύμα της πανδημίας, η Ελλάδα στάθηκε τυχερή λόγω της μικρής της έκθεσης στην Κίνα και τις χώρες από όπου διαδόθηκε ο ιός. Ωστόσο, αυτή την τύχη η κυβέρνηση δεν την χρησιμοποίησε για να ετοιμαστεί το ΕΣΥ. αντίθετα εξέθεσε τη χώρα στην πανδημία με τον τουρισμό, προκαλώντας ζημιά "εκ του αποτελέσματος, αν βάλουμε κάτω τα έσοδα και τα θύματα".

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΜέΡΑ25, "όπως χθες στη σύνοδο κορυφής δεν είχατε το θάρρος να διαπραγμευτείτε τίποτα" - είδαμε την Ουγγαρία να περνά ό,τι θέλει στην πράξη, και η Ελλάδα να μην παίρνει τίποτα - έτσι και το καλοκαίρι, με το που ήρθαν οι πολυεθνικές και σας είπαν ότι θα έρθουμε χωρίς μέτρα προστασίας, βάλατε έναν λανθασμένο αλγόριθμο. Όπως είπε ο κ. Αρσένης, ο αλγόριθμος αυτός ήταν πρόταση ενός επιστήμονα, τον οποίο προώθησε ο πρωθυπουργός στην επιτροπή λοιμωξιολόγων, η οποία τον ενέκρινε χωρίς να έχει στη σύνθεσή της έναν μαθηματικό/στατιστικολόγο.

Για τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ λόγω πανδημίας, είπε ότι είναι ελλιπής: "Η Βουλή, με 8 εκ. έφτιαξε 50 ΜΕΘ στο Σωτηρία. Φανταστείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε με 400 εκ. που αντιστοιχούν σε 2.500 ΜΕΘ" είπε ο κ. Αρσένης.

Β. Βιλιάρδος (Εισηγητής ΕΛΛ. ΛΥΣΗ)

Σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης είναι ρεαλιστικός, εξέφρασε ο γενικός εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλειος Βιλιάρδος υποστηρίζοντας πως οι προβλέψεις του έχουν γίνει με κριτήριο τα λανθασμένα μέτρα που λαμβάνονται στην οικονομία.

Οι προβλέψεις που γίνονται στον προϋπολογισμό, είπε, είναι «πραγματικά τραγικές» και διαφώνησε κάθετα με το μοντέλο της οικονομικής και παραγωγικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Ο κ. Βασίλης Βιλιάρδος ανέφερε πως η απόρριψη του προσχεδίου του παρόντος προϋπολογισμού προϊδεάζει για τη μη ρεαλιστικότητα των προβλέψεών του. Η εξυπηρέτηση ενός μη βιώσιμου δημόσιου χρέους συνεχίζεται. Διαπίστωσε έλλειψη οικονομικού προγράμματος, ενώ η αδρή χρηματοδότηση των ΜΜΕ, είπε, έδειξε παντελή έλλειψη μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Τα «Lock-down», σημείωσε προκάλεσαν τραγικές επιπτώσεις στην εκπαίδευση αλλά και στον ψυχισμό του ελληνικού πληθυσμού. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι εφαρμόζει άκριτα τις οδηγίες της τρόικα.

Προσπαθείτε, είπε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, να οικοδομήσετε την οικονομία με δανεικά όπως κρίνει ο κ. Βιλιάρδος και επιδοτείται η οικονομία πάλι, με δανεικά. Το μαξιλάρι των 15,7 δισ. είναι ανύπαρκτο, ενώ εξαπατάται ο πολίτης με παραπομπές σε ονομαστικά επιτόκια, που δεν είναι τα ισχύοντα.

Η ανάκαμψη της οικονομίας, τόνισε, δεν διαφαίνεται , η καταβαράθρωση του εισοδήματος των Ελλήνων με χαμηλό εισόδημα αναδεικνύεται στα οικονομικά αποτελέσματα του έτους σε επίπεδο 12%, ενώ απέτυχε και η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας, με απεξάρτηση από τον τουρισμό, με την παραγωγική μας εθνική δυνατότητα να μην μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στην παραγωγή υγειονομικών ειδών πρώτης ανάγκης, παρά την φιλόδοξη στόχευση της αύξησης στις εξαγωγές από τη μελέτη Πισσαρίδη. Τουλάχιστον, η πτώση των εγχώριων επενδύσεων στο -14,3% διαψεύδει κάθε θετική σχετική προοπτική.

Καταλόγισε ως λάθος ότι δεν επιδοτήθηκε η εργασία, αλλά η ανεργία, παρά τις προτάσεις της Ελληνικής Λύσης. Αναφορικά με το πακέτο των 32 δισ. ευρώ ο κ Βιλιάρδος είπε ότι οι προτεινόμενες επενδύσεις εντοπίζονται στις πράσινες επενδύσεις, στην ψηφιοποίηση, και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Κάλεσε να υπάρξει αποφυγή ιδιωτικοποιήσεων, επιτάχυνση της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων και μερική διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους, καθώς αυτά αποτελούν μια στοιχειώδη στροφή της ελληνικής οικονομίας προς πραγματική αναπτυξιακή προοπτική.

Ευκλ. Τσακαλώτος: Ο κ. Σταϊκούηρας έχει κακοποιήσει όλα τα στοιχεία

Ο κ. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στον κ. Σταϊκούρα επισήμανε:

Ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε από την αντιπολίτευση να κάνει μια σοβαρή συζήτηση και κατευθείαν την κατηγόρησε ότι είναι ανεύθυνη.

Την προηγούμενη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση (2012 – 2015) δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ τέτοια κακοποίηση των στοιχείων παρά τις μεγάλες αντιπαραθέσεις και διαφορές αντιλήψεων.

Τη στάση του νυν Υπουργού Οικονομικών να μην απαντάει στα επιχειρήματα και να λέει συνεχώς τα ίδια πράγματα.

Απάντησε στο επιχείρημα του κ. Σταϊκούρα ότι δεν παρουσιάζονται σωστά τα στοιχεία της Eurostat για τη μείωση των εισοδημάτων, λέγοντας ότι πριν τα μέτρα της κυβέρνησης είχαμε τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση και μετά τα μέτρα της κυβέρνησης την τρίτη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρώπη.

Συνεχίζοντας, ρώτησε τον κ. Σταϊκούρα με ποια επίδοση, σε σύγκριση με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης θα είναι ικανοποιημένος. Αν θα είναι 21ος, 24ος ή 27ος. Ποια θέση θεωρεί καλή επίδοση;

Επισήμανε ότι εξακολουθεί ο κ. Σταϊκούρας να μην δίνει απάντηση στο ερώτημα, μετά τις δαπάνες υγείας που έχουν γίνει, σε ποια θέση είμαστε.

Κατέληξε ότι ο κ. Σταϊκούρας έχει κακοποιήσει όλα τα στοιχεία για να αποδείξει αυτά που θέλει να αποδείξει. Και αναρωτήθηκε αν έχει κακοποιήσει με τη στάση του περισσότερο τη θέση του υπουργού Οικονομικών ή τη θέση του καθηγητή Πανεπιστημίου φέρνοντας στοιχεία που είναι παραπλανητικά, που στρεβλώνουν την εικόνα. Γιατί στη θέση του θα ντρεπόταν να μη μπορεί να δώσει απαντήσεις στους φοιτητές του σε απορίες τους για τα στοιχεία που καταθέτει

Χρ. Σταϊκούρας: Το υπουργείο Υγείας θα έχει όσα χρήματα χρειαστεί και το 2021


Απαντήσεις στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη μείωση των εισοδημάτων και το βαθμό ενίσχυσης της Υγείας εν μέσω πανδημίας, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, σε παρέμβασή του μετά τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων επί του κρατικού Προϋπολογισμού του 2021.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επικαλείται τη μελέτη του ΟΟΣΑ για τις δαπάνες στην Υγεία με στοιχεία του Απριλίου, ενώ όφειλε να γνωρίζει τη σημερινή επικαιροποίησή τους, βάσει των οποίων, όχι μόνο δεν είμαστε η 2η χειρότερη χώρα, αλλά έχουμε βελτιωθεί κατά έξι θέσεις λόγω των σημαντικών πόρων που έχουμε διαθέσει. Σας προϊδεάζω ότι ούτε αυτό θα συμβεί, διότι υπάρχουν και επιπλέον πόροι από το αποθεματικό, που κατευθύνονται από το υπουργείο Οικονομικών προς το υπουργείο Υγείας, είπε ο κ. Σταϊκούρας: είναι 783 εκ. από το αποθεματικό, εκτός Προϋπολογισμού, και τα σχετικά στοιχεία τα καταθέτουμε στη Βουλή με πλήρη διαφάνεια, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Τόνισε μάλιστα ότι "δεσμευόμαστε" ως πολιτική ηγεσία, πως το υπουργείο Υγείας θα έχει όσα χρήματα χρειαστεί και το 2021 για να στηρίξει τη μάχη αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Γι' αυτό χτίσαμε το αποθεματικό το 2021".

Στην αμφισβήτηση της αντιπολίτευσης ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας δεν φτάνουν τα 24 δισεκ. ευρώ, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε σειρά εθνικών και ευρωπαϊκών εκθέσεων που το αποδεικνύουν, αλλά και αναλυτικούς πίνακες ανά νομό, για το πόσα χρήματα κατευθύνθηκαν στην επιστρεπτέα προκαταβολή, την αποζημίωση ειδικού σκοπού κοκ.. Όσο για την κριτική ότι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης είναι λιγότερα από αυτά της Ευρώπης, ο κ. Σταϊκούρας κατέθεσε συγκριτικούς πίνακες "τι κάνει η Ελλάδα και η Ευρώπη στα δημοσιονομικά μέτρα". Προανήγγειλε μάλιστα για τη βασική του ομιλία, την ερχόμενη Τρίτη, να αναφερθεί στους σχετικούς αναλυτικούς πίνακες που θα δημοσιευθούν μεθαύριο και θα αναλύουν τα σχετικά στοιχεία ανά χώρα.

Αναφορικά με τους πίνακες που επικαλέστηκε η αντιπολίτευση για τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα των Ελλήνων, είπε ότι ο ίδιος δίνει στη Βουλή όλη τη μελέτη της Ευρωστατιστικής Υπηρεσίας. Πράγματι, υπάρχουν σημαντικές απώλειες για τα εργατικά εισοδήματα, πριν την εφαρμογή των μέτρων για την ενίσχυση των εργαζομένων, και είναι λογική η μείωση των εισοδημάτων για χώρες που εξαρτώνται από την εστίαση και τον τουρισμό. Το ενδιαφέρον όμως ξεκινά από τη σελίδα 9 της μελέτης, που αξιολογεί τα μέτρα της κάθε κυβέρνησης. Εκεί καταρρίπτεται το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε να καλύψουμε όλα τα εισοδήματα των εργαζομένων, καθώς "καμία χώρα δεν το κάνει" υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας και συνέχισε:

Το δεύτερο ενδιαφέρον σημείο είναι, πως αναγνωρίζεται ότι "η Ελλάδα έχει καταφέρει να προστατεύσει την αγορά εργασίας και τους εργαζόμενους [...] Με τα μέτρα μας, όχι μόνο περιορίζουμε απώλειες, αλλά κάνουμε αυτό που η Αριστερά έπρεπε να χαιρετήσει: έχουμε την τρίτη καλύτερη επίδοση κάλυψης εισοδημάτων των χαμηλόμισθων στην Ευρώπη".


Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε σε δύο προσωπικες, όπως είπε αναφορές. Στην ερώτηση για το πότε θα αισθανεί επιτυχημένος, είπε ότι δεν θα είμαι με ανάπτυξη 2% όταν η Ευρώπη θα έχει 8% όπως επί υπουργίας Τσακαλώτου. Επίσης, στην αναφορά για την πανεπιστημιακή του ιδιότητα, είπε ότι είναι υπερήφανος, διότι αξιολογείται από τους φοιτητές, τους συναδέλφους του και από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Απευθυνόμενος, δε, στον κ. Τσακαλώτο είπε ότι "όποτε θέλετε ο καθένας, μπορεί να δει τις ετεροαναφορές τις δικές μου και τις δικές σας, και τότε να μιλήσετε".


Γ. Αμυράς: Η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή μέσα από τις αναπτυξιακές πολιτικές που περιγράφει ο νέος Προϋπολογισμός


«Η εξέλιξη της πανδημίας μπορεί να αποτελεί τον μεγάλο άγνωστο συντελεστή που καθιστά την οποιαδήποτε πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό παρακινδυνευμένη, όμως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση τον έχουν καταρτίσει με βάση αυτές τις παραδοχές», ανέφερε ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Αμυράς.

Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη, όταν μάλιστα οι δημοσιονομικές συνθήκες είναι αρνητικές - ανέφερε ο κ. Αμυράς - αλλά οι πολιτικές δράσεις της κυβέρνησης είναι ορατές προκειμένου να στηρίξει την πραγματική οικονομία, να ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών που χτυπήθηκαν καίρια από την υγειονομική κρίση, να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα, και ταυτόχρονα να θέσει τις βάσεις των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στη σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η ισορροπία, τόνισε ο Γιώργος Αμυράς, είναι λεπτή και οι ανεύθυνες κραυγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ακούγονταν από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας και οι προτροπές "δώστα όλα εδώ και τώρα", ευτυχώς δεν εισακούστηκαν - και η κυβέρνηση λειτούργησε και λειτουργεί με σύνεση και προνοητικότητα.

Ο εισηγητής της ΝΔ τόνισε πως οι προβλέψεις της Κομισιόν για το 2021 είναι εξίσου ενθαρρυντικές, και σε σχέση με τα όσα προβλέπει ο Προϋπολογισμός για το 2021, θα στηριχθεί πλήρως η δημόσια υγεία. Θα υπάρξει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τον Ιανουάριο του 2021. Το ίδιο θα συμβεί και με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, θα έχουμε μειώσεις στον ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τις συγκοινωνίες, τις μεταφορές, τον καφέ και το τουριστικό πακέτο, τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Θα υπάρξει σημαντική αύξηση των κονδυλίων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα επιδόματα τέκνων και το επίδομα στέγης που θα ισχύσουν από το 2021. Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για περίοδο 6 μηνών σε 100.000 εργαζόμενους που θα προσληφθούν για πρώτη φορά το 2021 και η επιπλέον επιδότηση κατά 200 ευρώ, σε κάθε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου, που θα ισχύσει από το 2021. Όλα αυτά έρχονται σωρευτικά, σε εκείνα που ήδη έχουν νομοθετηθεί εδώ και 15 μήνες από την κυβέρνηση.

Από αυτές τις κρίσεις, τόνισε ο κ. Αμυράς «η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή μέσα από τις αναπτυξιακές πολιτικές που περιγράφει ο νέος Προϋπολογισμός»



Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2021 στην ολομέλεια της Βουλής. Η συζήτηση άρχισε με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων και θα ολοκληρωθεί, μετά από 5 ολοήμερες συνεδριάσεις, την ερχόμενη Τρίτη (15/12/2020) τα μεσάνυχτα.

Το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί την τελευταία ημέρα, οπότε και έχουν προγραμματιστεί οι ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων, με τελευταία αυτή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως ανέφερε ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης θα γίνει κάθε προσπάθεια να ομιλήσουν όλοι οι βουλευτές που θα εγγραφούν.

Λόγω των υγειονομικών μέτρων, στην αίθουσα της ολομέλειας θα βρίσκονται καθημερινώς, όχι πάνω από 50 βουλευτές. Ως εκ τούτου, πενήντα θα είναι και οι βουλευτές που θα ψηφίσουν την Τρίτη με το ηλεκτρονικό σύστημα της Βουλής και οι υπόλοιποι μέσω επιστολικής ψήφου.


Μπ. Παπαδημητρίου (Εισηγητής ΝΔ)

Ο προϋπολογισμός έχει όραμα ρεαλισμό και σύνεση στις ανάγκες της πραγματικότητας και της κοινωνίας ανέφερε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου ανοίγοντας στη Βουλή την πενθήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία της συζήτησης του Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2021.

Ο γενικός εισηγητής της πλειοψηφίας άσκησε μετωπική επίθεση κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον τρόπο που πολιτεύεται σε μια όπως είπε πρωτόγνωρη περίοδο, αυτής της πανδημίας, για ολόκληρη την Ανθρωπότητα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ενώ «σε όλη την Ευρώπη, όπως και στη χώρα μας, οι πολίτες στην πλειοψηφία τους, υποστηρίζουν τις προσπάθειες των κρατών τους και, τελικά, των κυβερνήσεων τους». Βεβαίως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πουθενά στον κόσμο δεν σωπαίνουν -με την εξαίρεση των ακραίων λαϊκιστών - όμως πουθενά δεν κηρύσσουν τη διχόνοια, δεν φέρνουν την καταστροφή. Πολιτεύονται με ενσυναίσθηση και αντίληψη των ευθυνών τους και των δυνατοτήτων της χώρας τους. O ΣΥΡΙΖΑ, όμως, παραμένει οπαδός του δόγματος της καταστροφής. Λοιδορεί τις προσπάθειες των πολλών, στο σύστημα υγείας, στον τουρισμό, στο εμπόριο, στις βιομηχανίες, στην εστίαση, στις συγκοινωνίες, όλους όσοι δίνουν μάχες για να μείνουμε όρθιοι και ασφαλείς».

Η κυβέρνηση ανέφερε «κινείται με ρεαλισμό και σύνεση» σε αντίθεση «με τον κ. Τσίπρα που βιαστικά ζήτησε με το πρώτο κύμα της επιδημίας, να μοιράσει το κράτος 30 και βάλε δισεκατομμύρια και να περιμένουμε μέχρι να εξαφανιστεί ο ιός». Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «δεν μας εξηγεί με ποια στοιχεία αμφισβητεί την πραγματική δαπάνη των 24 δισ. ευρώ που έχει ήδη γίνει. Ούτε κατανοεί κανείς γιατί δεν θα υπερψηφίσει την ειδική δαπάνη των 7 δισ. που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2021 για τον ίδιο σκοπό, στα οποία, κατά την εκτίμησή μου είναι πιθανόν να προστεθούν ακόμη 3 με 4 δισεκατομμύρια αν η πανδημία δεν έχει υποχωρήσει ριζικά μέχρι τα τέλη της άνοιξης».

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ κατηγόρησε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «όταν πρόκειται για αριθμούς και γεγονότα εκδηλώνει την εμμονή του στην μανιοκαταθλιπτική καταστροφολογία, μια κατάσταση που συχνά εκδηλώνεται στον κόσμο της ντεμέκ «Αριστεράς». Όπως και σε μια δογματική προσήλωση στη μιζέρια και πολιτική επιμονή στην γκρίνια, αντιμετωπίζει και την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας».

Εμείς οι φιλελεύθεροι, ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ «προσαρμόζουμε τις πολιτικές μας, όταν το απαιτεί η πραγματικότητα, των αριθμών και των δυσκολιών που διανύουμε, ώστε να εργαζόμαστε προς το συμφέρον της κοινωνίας και όχι της ιδεολογίας». Τόνισε πως στον προϋπολογισμό «το επίπεδο των κρατικών δαπανών είναι στα 67,2 δισ., διατηρείται το σύνολο των κοινωνικών επιδομάτων, των συντάξεων και των αμοιβών του κράτους ενώ προσθέτει όσα χρειάζονται για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Και μάλιστα τα κάνει αυτά με ταυτόχρονη μείωση φόρων, επιλογή που αποτελεί στοίχημα για τη φορολογική διοίκηση η οποία θα χρειαστεί να αποδείξει ότι είναι ικανή να φέρει λαμπρά αποτελέσματα στον περιορισμό της φοροδιαφυγής παρά τον περιορισμό των φορολογικών εσόδων σε 47,8 δισ. Ευρώ».

Αναφερόμενος στα εργαλεία μακροοικονομικής πολιτικής είπε πως αυτά είναι: Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που στηρίζεται στην ιστορική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πανδημία και θα φέρει στην χώρα μας κεφάλαια 31,5 δισ., τα 19,5 ως επιχορήγηση, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα 3-5 ετών. Τα οποία προστίθενται στα σχεδόν 40 δισ. του ΕΣΠΑ 2021-2027. Το Σχέδιο Ανάπτυξης, γνωστό ως «Έκθεση Πισσαρίδη», που αναπτύσσει μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική, κωδικοποιεί σε ρεαλιστική βάση τις βασικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες μπορούν να κάνουν την Ελλάδα να παίξει σε ανώτερη, κατηγορία κρατών.

Όλοι, είπε, πλην της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βλέπουν ότι «η χώρα μας έχει κατανοήσει τις ευκαιρίες που έχασε, ειδικά αφότου μπήκαμε στη Ζώνη του ευρώ. Βλέπουν ότι κατά την δεκαετή κρίση καταφέραμε σημαντικές προσαρμογές και βελτιώσεις, όπως δείχνουν το παράδειγμα της ανεξάρτητης φορολογικής αρχής και η καθιέρωση ισορροπημένων δημοσιονομικών χρήσεων. Βλέπουν πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη τοποθετήσει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο εξυγίανσης του τραπεζικού χαρτοφυλακίου. Ότι η Ελλάδα αποκτά ένα λειτουργικό χωροταξικό δίκαιο, μια ταχεία και δίκαιη απόδοση Δικαιοσύνης, το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, τις επενδυτικές ευκαιρίες αύξησης της παραγωγής, την απολιγνητοποίηση και την αναβάθμιση περιοχών, τα ενεργειακά δίκτυα, το άνοιγμα στον διεθνή ανταγωνισμό σημαντικών μεταφορικών κόμβων, λιμάνια, αεροδρόμια ακόμη και της μοναδική σιδηροδρομικής γραμμή, την βιώσιμης αγροτικής παραγωγής, ελεύθερης από μεταλλαγμένες επεμβάσεις».

Ο βουλευτής της ΝΔ, εκτίμησε ότι από την πενθήμερη αυτή συζήτηση του προϋπολογισμού αυτό που θα προκύψει είναι ότι θα ψηφιστεί ένας προϋπολογισμός- εντολή να εφαρμοστεί με αυστηρότητα στο σκέλος των εσόδων, δηλαδή με περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής, πλήρη εφαρμογή των φορολογικών ελαφρύνσεων και με ελαστικότητα στο σκέλος των δαπανών που αφορούν στην υγεία, την προστασία της κοινωνίας και την άμυνα της χώρας. Ένας προϋπολογισμός που θα μετατρέπει την ατυχία της επιδημίας σε ευκαιρία. Αλλά και το να συζητήσουμε γρήγορα και θετικά κάποιες πρωτοποριακές μεταρρυθμίσεις.

Αυτός, τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου είναι ο δρόμος για την επίτευξη του κεντρικού στόχου της δεκαετίας, δηλαδή τη συστηματική βελτίωση του κατά κεφαλήν πραγματικού εισοδήματος, που είναι το βασικό κριτήριο σύγκλισης της χώρας μας με τον ευρωπαϊκό μας χώρο. Χρειάζεται σημαντική αύξηση της απασχόλησης, άρα μείωση της ανεργίας επειδή θα συμμετάσχουν στην αγορά εργασίας συμπολίτες που ταλαιπωρούνται με την υποαπασχόληση και τις ασταθείς όσο και κακοπληρωμένες δουλειές, κυρίως μεταξύ των γυναικών και των νέων. Για να επιτύχουμε σε αυτό χρειάζονται επενδύσεις που θα διευρύνουν το παραγωγικό κεφάλαιο και θα αυξήσουν την παραγωγικότητα της εργασίας, η οποία υπέστη ισχυρότατη διολίσθηση πριν και πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια της μεγάλης κρίσης. Με δύο λόγια, κατέληξε «ο αναπτυξιακός δρόμος για την Ελλάδα είναι η ταχεία αύξηση του όγκου της παραγωγής και η διεύρυνση των περιθωρίων προστιθέμενης αξίας».

Ε. Αχτσιόγλου (Εισηγήτρια ΣΥΡΙΖΑ)

Έντονη ήταν η κριτική της γενικής εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Αχτσιόγλου, στην κυβερνητική διαχείριση, τόσο της πανδημίας, όσο και της οικονομίας. Μετά την τοποθέτηση του εισηγητή της ΝΔ, εξανεμίστηκαν οι ελπίδες μας ότι θα βλέπαμε από κυβερνητικής πλευράς "τουλάχιστον μια ενσυναίσθηση της κατάστασης, μια κατανόηση τι συμβαίνει στην κοινωνία στα επίπεδα της πανδημίας και της κοινωνίας" είπε η κα Αχτσιόγλου: "Η αναγνώριση της πραγματικότητας και των προβλημάτων της κοινωνίας δεν είναι μανιοκατάθλιψη, είναι ρεαλισμός" είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ζει στη "φούσκα της προπαγάνδας" της.

Βγάζετε ομιλίες επιτυχίας ότι έχουμε κάκιστη αναλογία θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού, με αύξηση διασωληνωμένων, με μείωση ελέγχων για τον κορονοϊό, και με 2.500 απώλειες το τελευταίο διάστημα είπε η κα Αχτσιόγλου.

Ακούμε τις καταγγελίες των υγειονομικών κι εσείς δεν έχετε σχέδιο, δεν ενισχύετε το ΕΣΥ. Η πανδημία σαρώνει και κρύβεστε πίσω από αλχημείες και διπλά συστήματα καταγραφής. Αναγνωρίζετε καμιά πολιτική ευθύνη; - ρώτησε την κυβέρνηση η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε: Είχατε χρόνο από την άνοιξη και δεν ενισχύσατε το προσωπικό του ΕΣΥ και τις ΜΕΘ, δεν κάνατε επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων, δεν κάνατε μαζικά και δωρεάν τεστ και δεν δίνετε, παρά μόνο 400 εκ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό στην Υγεία.

Για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης, η κα Αχτσιόγλου χρησιμοποίησε μάλιστα ένα αυστριακό ρητό, που λέει ότι "η κατάσταση είναι κρίσιμη αλλά καθόλου σοβαρή".

Η κα Αχτσιόγλου επανέλαβε ότι η οικονομία έδειξε να μην ανακάμπτει το τρίτο τρίμηνο που δεν υπήρξαν απαγορευτικά μέτρα, ότι η μείωση των εισοδημάτων στην Ελλάδα είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, και ότι η κυβέρνηση, όπως υπογράμμισε, απέναντι στα χρέη των πολιτών, έφερε τον νέο πτωχευτικό κώδικα που θα δημεύει τις περιουσίες τους.

Για την προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας το 2021, είπε ότι παρά τις προβλέψεις της κυβέρνησης για 4,8%, ο ΟΟΣΑ λέει ότι είναι μόλις 0,9%. Που είναι η ανάπτυξη τύπου "V" του κου Μητσοτάκη; - ρώτησε η κα Αχτσιόγλου.

Τέλος, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για το αποθεματικό των 3 δισ. που φτιάχνει η κυβέρνηση, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καλό ιστορικό, και ότι μπορεί να τα κάνει οτιδήποτε: "δώρα σε ΚΕΚ, δώρα σε κανάλια..". Το μόνο αισιόδοξο μήνυμα είναι η μετατόπιση που παρατηρείται στην κοινωνία, καθώς ο κόσμος συνειδητοποιεί την ανάγκη αλλαγής μοντέλου, και ότι το αόρατο χέρι της αγοράς δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, ιδίως σε περίοδο κρίσης.

Κ. Σκανδαλίδης (Εισηγητής ΚΙΝΑΛ)

«Η χώρα χρειάζεται έναν Προϋπολογισμό ενταγμένο σε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα. Με ενδιάμεσο Πρόγραμμα, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Με ένα πρόγραμμα πραγματικής επανεκκίνησης, που θα σηματοδοτήσει μια ευρύτερη αναγεννητική πορεία για τον τόπο. Που θα στηρίζεται σε πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αναγκαίους εκσυγχρονισμούς. Που δεν αρκείται στο να αντιμετωπίζει διαχειριστικά τα προβλήματα», ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης.

Σε μια εποχή όπως αυτή της πανδημίας, είπε ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, όπου «υπάρχουν σεισμικές αναταράξεις σε ολόκληρο τον πλανήτη», η κυβέρνηση «δείχνει να μην πατά σε στέρεο έδαφος. Η πραγματική οικονομία της χώρας είναι αποκαρδιωτική, υπάρχει καθολική εργασιακή ανασφάλεια και διόγκωση της ανεργίας. Δραματική μείωση εισοδημάτων και φτωχοποίηση ευρέων κοινωνικών στρωμάτων. Λουκέτα κατά συρροή σε επιχειρήσεις και πλειστηριασμοί. Αύξηση των κόκκινων δανείων».

Ο Κώστας Σκανδαλίδης σημείωσε ότι «παρά την αναπροσαρμογή των στόχων που έκανε η κυβέρνηση, η σημερινή εκδοχή του Προϋπολογισμού βρίσκεται στον αέρα» και αυτό συμβαίνει «γιατί εφαρμόζει αποσπασματικές και ασχεδίαστες πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης».

Βρισκόμαστε, τόνισε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, σε «μια εποχή όπου οι κλασσικές οικονομικές θεωρίες μοιάζουν ξεπερασμένες καθώς οι εξελίξεις είναι διαρκώς ρευστές και μεταβαλλόμενες». Ο Προϋπολογισμός της κυβέρνησης «υπόσχεται και σκιαγραφεί ένα ελπιδοφόρο μέλλον, το οποίο κάθε άλλο παρά εδράζεται σε πραγματική βάση». Είναι ένας κρατικός Προϋπολογισμός έωλος στις προβλέψεις, εξ αρχής ανεφάρμοστος και αιθεροβάμων. Βαθιά ταξικός στις επιλογές του, δεν διαπνέεται από κανενός είδους όραμα, καμία δυναμική πραγματικών μεταρρυθμίσεων και ανατροπών». Αντιθέτως, σημείωσε «περιγράφει το 2021 υπερβατικά, καλλιεργώντας προσδοκίες σε οξεία σύγκρουση με τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες».

Η χώρα, ανέφερε «βιώνει τη βαθύτερη ύφεση τουλάχιστον από το 1960. Η πρόβλεψη του 10,5% μας κατατάσσει κατά πάσα βεβαιότητα στην προτελευταία θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και δεν είναι «πανάκεια η αξιοποίηση του πακέτου των 5,5 δισ. ευρώ που ουσιαστικά υποστηρίζει η κυβέρνηση». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βαφτίζει την ασπιρίνη θεραπεία», ότι η ρευστότητα που διοχετεύεται στην αγορά είναι σημαντικά μικρότερη του αναμενόμενου και παράλληλα προκλητική και απαράδεκτη. Καταλόγισε άσκηση κοινωνικά άδικων πολιτικών, λέγοντας πως και στην Επιτροπή Πισσαρίδη, πουθενά δεν υπάρχει η αίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης. Το ενδιαφέρον να υπάρξει μια δικαιότερη κατανομή του πλούτου και του εισοδήματος σ' αυτή τη χώρα.

Εμείς, είπε ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, δεν πρόκειται να αποπροσανατολιστούμε από τις ευκαιριακές, επικοινωνιακές στρατηγικές της κυβέρνησης Θα μπορούσε να υπήρχε μια εθνική συνεννόηση είπε, και ανέφερε πως το ΚΙΝΛΑ έχει καταθέσει προγραμματικές επεξεργασίες προτάσεις όπως και μία δική του συνολική πρόταση ριζικά διαφορετική από αυτή την κυβέρνησης.

Ν. Καραθανασόπουλος (Εισηγητής ΚΚΕ)

Η συζήτηση του προϋπολογισμού γίνεται εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με την κυβέρνηση να καλλιεργεί φρούδες ελπίδες, ότι χάρη στο εμβόλιο, θα έχουμε γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα, είπε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτά λέγονται, παρότι η κυβέρνηση γνωρίζει για τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης, που είναι η κρίση υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου, που δεν μπορεί να επενδυθεί, διασφαλίζοντας ικανοποιητικά ποσοστά κέρδους στους κεφαλαιοκράτες. Όπως είπε ο κ. Καραθανασόπουλος, η επιβράδυνση της οικονομίας ξεκίνησε πριν από την εκδήλωση πανδημίας, φέροντας ως παράδειγμα τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής στην ΕΕ και την ευρωζώνη, που καταγράφει πτώση από το 2017.

Βεβαίως η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης, συνέχισε ο κ. Καραθανασόπουλος, επισημαίνοντας ότι τα διάφορα περιοριστικά μέτρα "δεν οφείλονται σε κάποια αντικειμενική ανάγκη λόγω της πανδημίας, αλλά είναι αποτέλεσμα της θλιβερής κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο των δημοσίων συστημάτων υγείας". Είναι, τόνισε, αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης της Υγείας, ενώ ο ανταγωνισμός για το φάρμακο και το εμβόλιο, αναδεικνύει το βασικό στίγμα του παρασιτικού συστήματος που ζούμε. Τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών αποτελούν προτεραιότητα σε βάρος της υγείας τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ακολούθως, και αφού επέκρινε την κυβέρνηση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα-λάστιχο που δημιούργησε, και τα οποία ήταν "προσαρμοσμένα" στις ανάγκες επιχειρηματικών και τουριστικών ομίλων, είπε ότι η πολιτική της για διασφάλιση των συμφερόντων όλων με κρατική παρέμβαση, "έχει αρωγό τη χρήσιμη αντιπολίτευση" του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, και των άλλων κομμάτων. Συμφωνούν ότι φταίει η πανδημία, συμφωνούν και στον τρόπο διαχείρισης κρίσης με κρατική βοήθεια, από κοινού και σε επιχειρήσεις και σε εργαζομένους, είπε ο κ. Καραθανασόπουλος. «Αναπαράγουν δηλαδή την καινοφανή διαπίστωση ότι όλοι είμαστε στο ίδιο καράβι, ρίχνοντας νερό στον μύλο της "εθνικής ομοψυχίας" καλώντας τον λαό να βάλει πλάτη για τη σωτηρία των επιχειρήσεων, θυσιάζοντας την ικανοποίηση των δικών του αναγκών στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους».

Όσο για το μέτρο των αγορών με προπαραγγελία (click away) είπε ότι μόνο το 15% των επιχειρήσεων λιανεμπορίου μπορεί να κάνει ηλεκτρονικό εμπόριο, τη στιγμή που τα μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου έχουν ήδη πτώση τζίρου πάνω από 80%. Τέτοια μέτρα είναι προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων, και επιφυλάσσουν μαζικά λουκέτα τους πρώτους μήνες του 2021. Ο κ. Καραθανασόπουλος πρότεινε το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων λιανεμπορίου με όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας.

Κρ. Αρσένης (Εισηγητής ΜεΡΑ 25)

Για Προϋπολογισμό, που ακόμα και η κυβέρνηση ξέρει ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, μίλησε ο γενικός εισηγητής του ΜέΡΑ25, Κρίτωνας Αρσένης. Σε κάθε Προϋπολογισμό θα έπρεπε να μιλάμε για την κλιματική αλλαγή που απειλεί την κοινωνία, αλλά αυτός που συζητάμε δεν δίνει καν στοιχειώδεις απαντήσεις στην υεγιονομική κρίση, όταν μάλιστα έχουμε πάνω από 100 οικογένειες καθημερινά να θρηνούν συνανθρώπους μας είπε ο κ. Αρσένης.

Ο κ. Αρσένης τόνισε ότι στο 1ο κύμα της πανδημίας, η Ελλάδα στάθηκε τυχερή λόγω της μικρής της έκθεσης στην Κίνα και τις χώρες από όπου διαδόθηκε ο ιός. Ωστόσο, αυτή την τύχη η κυβέρνηση δεν την χρησιμοποίησε για να ετοιμαστεί το ΕΣΥ. αντίθετα εξέθεσε τη χώρα στην πανδημία με τον τουρισμό, προκαλώντας ζημιά "εκ του αποτελέσματος, αν βάλουμε κάτω τα έσοδα και τα θύματα".

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΜέΡΑ25, "όπως χθες στη σύνοδο κορυφής δεν είχατε το θάρρος να διαπραγμευτείτε τίποτα" - είδαμε την Ουγγαρία να περνά ό,τι θέλει στην πράξη, και η Ελλάδα να μην παίρνει τίποτα - έτσι και το καλοκαίρι, με το που ήρθαν οι πολυεθνικές και σας είπαν ότι θα έρθουμε χωρίς μέτρα προστασίας, βάλατε έναν λανθασμένο αλγόριθμο. Όπως είπε ο κ. Αρσένης, ο αλγόριθμος αυτός ήταν πρόταση ενός επιστήμονα, τον οποίο προώθησε ο πρωθυπουργός στην επιτροπή λοιμωξιολόγων, η οποία τον ενέκρινε χωρίς να έχει στη σύνθεσή της έναν μαθηματικό/στατιστικολόγο.

Για τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ λόγω πανδημίας, είπε ότι είναι ελλιπής: "Η Βουλή, με 8 εκ. έφτιαξε 50 ΜΕΘ στο Σωτηρία. Φανταστείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε με 400 εκ. που αντιστοιχούν σε 2.500 ΜΕΘ" είπε ο κ. Αρσένης.

Β. Βιλιάρδος (Εισηγητής ΕΛΛ. ΛΥΣΗ)

Σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης είναι ρεαλιστικός, εξέφρασε ο γενικός εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλειος Βιλιάρδος υποστηρίζοντας πως οι προβλέψεις του έχουν γίνει με κριτήριο τα λανθασμένα μέτρα που λαμβάνονται στην οικονομία.

Οι προβλέψεις που γίνονται στον προϋπολογισμό, είπε, είναι «πραγματικά τραγικές» και διαφώνησε κάθετα με το μοντέλο της οικονομικής και παραγωγικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Ο κ. Βασίλης Βιλιάρδος ανέφερε πως η απόρριψη του προσχεδίου του παρόντος προϋπολογισμού προϊδεάζει για τη μη ρεαλιστικότητα των προβλέψεών του. Η εξυπηρέτηση ενός μη βιώσιμου δημόσιου χρέους συνεχίζεται. Διαπίστωσε έλλειψη οικονομικού προγράμματος, ενώ η αδρή χρηματοδότηση των ΜΜΕ, είπε, έδειξε παντελή έλλειψη μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Τα «Lock-down», σημείωσε προκάλεσαν τραγικές επιπτώσεις στην εκπαίδευση αλλά και στον ψυχισμό του ελληνικού πληθυσμού. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι εφαρμόζει άκριτα τις οδηγίες της τρόικα.

Προσπαθείτε, είπε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, να οικοδομήσετε την οικονομία με δανεικά όπως κρίνει ο κ. Βιλιάρδος και επιδοτείται η οικονομία πάλι, με δανεικά. Το μαξιλάρι των 15,7 δισ. είναι ανύπαρκτο, ενώ εξαπατάται ο πολίτης με παραπομπές σε ονομαστικά επιτόκια, που δεν είναι τα ισχύοντα.

Η ανάκαμψη της οικονομίας, τόνισε, δεν διαφαίνεται , η καταβαράθρωση του εισοδήματος των Ελλήνων με χαμηλό εισόδημα αναδεικνύεται στα οικονομικά αποτελέσματα του έτους σε επίπεδο 12%, ενώ απέτυχε και η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας, με απεξάρτηση από τον τουρισμό, με την παραγωγική μας εθνική δυνατότητα να μην μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στην παραγωγή υγειονομικών ειδών πρώτης ανάγκης, παρά την φιλόδοξη στόχευση της αύξησης στις εξαγωγές από τη μελέτη Πισσαρίδη. Τουλάχιστον, η πτώση των εγχώριων επενδύσεων στο -14,3% διαψεύδει κάθε θετική σχετική προοπτική.

Καταλόγισε ως λάθος ότι δεν επιδοτήθηκε η εργασία, αλλά η ανεργία, παρά τις προτάσεις της Ελληνικής Λύσης. Αναφορικά με το πακέτο των 32 δισ. ευρώ ο κ Βιλιάρδος είπε ότι οι προτεινόμενες επενδύσεις εντοπίζονται στις πράσινες επενδύσεις, στην ψηφιοποίηση, και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Κάλεσε να υπάρξει αποφυγή ιδιωτικοποιήσεων, επιτάχυνση της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων και μερική διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους, καθώς αυτά αποτελούν μια στοιχειώδη στροφή της ελληνικής οικονομίας προς πραγματική αναπτυξιακή προοπτική.

Ευκλ. Τσακαλώτος: Ο κ. Σταϊκούηρας έχει κακοποιήσει όλα τα στοιχεία

Ο κ. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στον κ. Σταϊκούρα επισήμανε:

Ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε από την αντιπολίτευση να κάνει μια σοβαρή συζήτηση και κατευθείαν την κατηγόρησε ότι είναι ανεύθυνη.

Την προηγούμενη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση (2012 – 2015) δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ τέτοια κακοποίηση των στοιχείων παρά τις μεγάλες αντιπαραθέσεις και διαφορές αντιλήψεων.

Τη στάση του νυν Υπουργού Οικονομικών να μην απαντάει στα επιχειρήματα και να λέει συνεχώς τα ίδια πράγματα.

Απάντησε στο επιχείρημα του κ. Σταϊκούρα ότι δεν παρουσιάζονται σωστά τα στοιχεία της Eurostat για τη μείωση των εισοδημάτων, λέγοντας ότι πριν τα μέτρα της κυβέρνησης είχαμε τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση και μετά τα μέτρα της κυβέρνησης την τρίτη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρώπη.

Συνεχίζοντας, ρώτησε τον κ. Σταϊκούρα με ποια επίδοση, σε σύγκριση με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης θα είναι ικανοποιημένος. Αν θα είναι 21ος, 24ος ή 27ος. Ποια θέση θεωρεί καλή επίδοση;

Επισήμανε ότι εξακολουθεί ο κ. Σταϊκούρας να μην δίνει απάντηση στο ερώτημα, μετά τις δαπάνες υγείας που έχουν γίνει, σε ποια θέση είμαστε.

Κατέληξε ότι ο κ. Σταϊκούρας έχει κακοποιήσει όλα τα στοιχεία για να αποδείξει αυτά που θέλει να αποδείξει. Και αναρωτήθηκε αν έχει κακοποιήσει με τη στάση του περισσότερο τη θέση του υπουργού Οικονομικών ή τη θέση του καθηγητή Πανεπιστημίου φέρνοντας στοιχεία που είναι παραπλανητικά, που στρεβλώνουν την εικόνα. Γιατί στη θέση του θα ντρεπόταν να μη μπορεί να δώσει απαντήσεις στους φοιτητές του σε απορίες τους για τα στοιχεία που καταθέτει

Χρ. Σταϊκούρας: Το υπουργείο Υγείας θα έχει όσα χρήματα χρειαστεί και το 2021


Απαντήσεις στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη μείωση των εισοδημάτων και το βαθμό ενίσχυσης της Υγείας εν μέσω πανδημίας, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, σε παρέμβασή του μετά τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων επί του κρατικού Προϋπολογισμού του 2021.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επικαλείται τη μελέτη του ΟΟΣΑ για τις δαπάνες στην Υγεία με στοιχεία του Απριλίου, ενώ όφειλε να γνωρίζει τη σημερινή επικαιροποίησή τους, βάσει των οποίων, όχι μόνο δεν είμαστε η 2η χειρότερη χώρα, αλλά έχουμε βελτιωθεί κατά έξι θέσεις λόγω των σημαντικών πόρων που έχουμε διαθέσει. Σας προϊδεάζω ότι ούτε αυτό θα συμβεί, διότι υπάρχουν και επιπλέον πόροι από το αποθεματικό, που κατευθύνονται από το υπουργείο Οικονομικών προς το υπουργείο Υγείας, είπε ο κ. Σταϊκούρας: είναι 783 εκ. από το αποθεματικό, εκτός Προϋπολογισμού, και τα σχετικά στοιχεία τα καταθέτουμε στη Βουλή με πλήρη διαφάνεια, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Τόνισε μάλιστα ότι "δεσμευόμαστε" ως πολιτική ηγεσία, πως το υπουργείο Υγείας θα έχει όσα χρήματα χρειαστεί και το 2021 για να στηρίξει τη μάχη αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Γι' αυτό χτίσαμε το αποθεματικό το 2021".

Στην αμφισβήτηση της αντιπολίτευσης ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας δεν φτάνουν τα 24 δισεκ. ευρώ, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε σειρά εθνικών και ευρωπαϊκών εκθέσεων που το αποδεικνύουν, αλλά και αναλυτικούς πίνακες ανά νομό, για το πόσα χρήματα κατευθύνθηκαν στην επιστρεπτέα προκαταβολή, την αποζημίωση ειδικού σκοπού κοκ.. Όσο για την κριτική ότι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης είναι λιγότερα από αυτά της Ευρώπης, ο κ. Σταϊκούρας κατέθεσε συγκριτικούς πίνακες "τι κάνει η Ελλάδα και η Ευρώπη στα δημοσιονομικά μέτρα". Προανήγγειλε μάλιστα για τη βασική του ομιλία, την ερχόμενη Τρίτη, να αναφερθεί στους σχετικούς αναλυτικούς πίνακες που θα δημοσιευθούν μεθαύριο και θα αναλύουν τα σχετικά στοιχεία ανά χώρα.

Αναφορικά με τους πίνακες που επικαλέστηκε η αντιπολίτευση για τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα των Ελλήνων, είπε ότι ο ίδιος δίνει στη Βουλή όλη τη μελέτη της Ευρωστατιστικής Υπηρεσίας. Πράγματι, υπάρχουν σημαντικές απώλειες για τα εργατικά εισοδήματα, πριν την εφαρμογή των μέτρων για την ενίσχυση των εργαζομένων, και είναι λογική η μείωση των εισοδημάτων για χώρες που εξαρτώνται από την εστίαση και τον τουρισμό. Το ενδιαφέρον όμως ξεκινά από τη σελίδα 9 της μελέτης, που αξιολογεί τα μέτρα της κάθε κυβέρνησης. Εκεί καταρρίπτεται το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε να καλύψουμε όλα τα εισοδήματα των εργαζομένων, καθώς "καμία χώρα δεν το κάνει" υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας και συνέχισε:

Το δεύτερο ενδιαφέρον σημείο είναι, πως αναγνωρίζεται ότι "η Ελλάδα έχει καταφέρει να προστατεύσει την αγορά εργασίας και τους εργαζόμενους [...] Με τα μέτρα μας, όχι μόνο περιορίζουμε απώλειες, αλλά κάνουμε αυτό που η Αριστερά έπρεπε να χαιρετήσει: έχουμε την τρίτη καλύτερη επίδοση κάλυψης εισοδημάτων των χαμηλόμισθων στην Ευρώπη".


Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε σε δύο προσωπικες, όπως είπε αναφορές. Στην ερώτηση για το πότε θα αισθανεί επιτυχημένος, είπε ότι δεν θα είμαι με ανάπτυξη 2% όταν η Ευρώπη θα έχει 8% όπως επί υπουργίας Τσακαλώτου. Επίσης, στην αναφορά για την πανεπιστημιακή του ιδιότητα, είπε ότι είναι υπερήφανος, διότι αξιολογείται από τους φοιτητές, τους συναδέλφους του και από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Απευθυνόμενος, δε, στον κ. Τσακαλώτο είπε ότι "όποτε θέλετε ο καθένας, μπορεί να δει τις ετεροαναφορές τις δικές μου και τις δικές σας, και τότε να μιλήσετε".


Γ. Αμυράς: Η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή μέσα από τις αναπτυξιακές πολιτικές που περιγράφει ο νέος Προϋπολογισμός


«Η εξέλιξη της πανδημίας μπορεί να αποτελεί τον μεγάλο άγνωστο συντελεστή που καθιστά την οποιαδήποτε πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό παρακινδυνευμένη, όμως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση τον έχουν καταρτίσει με βάση αυτές τις παραδοχές», ανέφερε ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Αμυράς.

Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη, όταν μάλιστα οι δημοσιονομικές συνθήκες είναι αρνητικές - ανέφερε ο κ. Αμυράς - αλλά οι πολιτικές δράσεις της κυβέρνησης είναι ορατές προκειμένου να στηρίξει την πραγματική οικονομία, να ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών που χτυπήθηκαν καίρια από την υγειονομική κρίση, να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα, και ταυτόχρονα να θέσει τις βάσεις των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στη σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η ισορροπία, τόνισε ο Γιώργος Αμυράς, είναι λεπτή και οι ανεύθυνες κραυγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ακούγονταν από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας και οι προτροπές "δώστα όλα εδώ και τώρα", ευτυχώς δεν εισακούστηκαν - και η κυβέρνηση λειτούργησε και λειτουργεί με σύνεση και προνοητικότητα.

Ο εισηγητής της ΝΔ τόνισε πως οι προβλέψεις της Κομισιόν για το 2021 είναι εξίσου ενθαρρυντικές, και σε σχέση με τα όσα προβλέπει ο Προϋπολογισμός για το 2021, θα στηριχθεί πλήρως η δημόσια υγεία. Θα υπάρξει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τον Ιανουάριο του 2021. Το ίδιο θα συμβεί και με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, θα έχουμε μειώσεις στον ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τις συγκοινωνίες, τις μεταφορές, τον καφέ και το τουριστικό πακέτο, τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Θα υπάρξει σημαντική αύξηση των κονδυλίων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα επιδόματα τέκνων και το επίδομα στέγης που θα ισχύσουν από το 2021. Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για περίοδο 6 μηνών σε 100.000 εργαζόμενους που θα προσληφθούν για πρώτη φορά το 2021 και η επιπλέον επιδότηση κατά 200 ευρώ, σε κάθε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου, που θα ισχύσει από το 2021. Όλα αυτά έρχονται σωρευτικά, σε εκείνα που ήδη έχουν νομοθετηθεί εδώ και 15 μήνες από την κυβέρνηση.

Από αυτές τις κρίσεις, τόνισε ο κ. Αμυράς «η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή μέσα από τις αναπτυξιακές πολιτικές που περιγράφει ο νέος Προϋπολογισμός»



ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία