«qualite de vie»: Ποιότητα ζωής σε κάθε πιάτο, σε ένα εστιατόριο απόλυτα αφοσιωμένο στις γαρίδες
16/03/2023 13:55
16/03/2023 13:55
Υπάρχει ένα εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη, όπου οι γαρίδες έχουν την τιμητική τους ως concept και κυρίαρχο προϊόν στο menu κι αυτό δεν είναι άλλο από το «qualite de vie», τον καινούριο χώρο που άνοιξε στα τέλη του 2022, στο νούμερο 95 της Θεμιστοκλή Σοφούλη.
Η ανατολική Θεσσαλονίκη, πέρα από τα πολλά σημεία της για ψάρια και θαλασσινά έχει αποκτήσει, πλέον, το πρώτο – και μοναδικό μάλλον σε όλη την πόλη – απόλυτα εξειδικευμένο στο νόστιμο αυτό θαλασσινό κατάστημα, που ξεχωρίζει για την ποιότητά του, σε κάθε πτυχή του: από το ευφάνταστο και πραγματικά πρωτότυπο μενού του, μέχρι τον ίδιο το χώρο που, μίνιμαλ και φροντισμένος, προσφέρεται για αξέχαστα γεύματα.
Για την ιδιοκτήτρια του «qualite de vie», Σοφία – Μαρία Οροϊλίδου, το εστιατόριο αυτό είναι αποτέλεσμα της μετατροπής της γαρίδας, ενός θαλασσινού που δεν αγαπούσε καθόλου στο παρελθόν, σε ένα όχι μόνο αγαπημένο είδος, αλλά και σε κεντρική ιδέα μίας ολόκληρης επιχείρησης.
Είναι η απόδειξη του πώς ένα φαγητό που μπορεί να μην επιθυμούμε μπορεί, αν μαγειρευτεί και μας προσφερθεί από τα κατάλληλα χέρια, να μετατραπεί σε αγαπημένο μας πιάτο. Για την ίδια τα χέρια αυτά ήταν του πατέρα της – ο ίδιος έχει το καφέ bistro «La Cigale», λίγο πιο κάτω από το εστιατόριο, όπου μαγειρεύει τα αγαπημένα του πιάτα - που, αποφασισμένος να βρει έναν τρόπο να τις δοκιμάσει και να γίνουν το αγαπημένο της φαγητό, της έκανε ένα «έξυπνο» δώρο κατά την αποφοίτησή της: ένα μεγάλο όμορφο κουτί, που περιλάμβανε ένα πιάτο γαρίδες σαγανάκι. Τα υπόλοιπα ήρθαν από μόνα τους, αφού «αναγκάστηκε» να το δοκιμάσει και συνειδητοποίησε πόσο λάθος έκανε, που δεν το είχε κάνει τόσα χρόνια.
Έτσι άνοιξε το «qualite de vie», σε συνδυασμό και με την επιθυμία που η ιδιοκτήτρια είχε από μικρή: να έρχεται σε επαφή με ανθρώπους, να συζητάει μαζί τους και να τους προσφέρει όμορφες στιγμές, ανεξίτηλες στο χρόνο. Την επιθυμία αυτή έχει ενσωματώσει στο νέο αυτό χώρο, συνδυάζοντας έναν ντελικάτο σαλόνι με ατμοσφαιρική μουσική και γευστικά πιάτα, ποιοτικά και προσεγμένα από τις πρώτες ύλες, μέχρι την τελική παρουσίασή τους.
Το menu, που φέρει την υπογραφή του chef Δημήτρη Πολίτη, προτείνει τις γαρίδες σε κάθε δυνατή παραλλαγή τους, μέσα από καθαρές γεύσεις, μεσογειακά υλικά και μίνιμαλ σύνθεση.
Από ψητές γαρίδες στη σχάρα με λαδολέμονο και καπνιστό ανθό αλατιού ή carpaccio γαρίδας – ιδανικό πιάτο για να ξεκινήσει κανείς το γαστρονομικό του ταξίδι - μέχρι φρέσκες γαρίδες ψητές, συνοδευμένες με εξωτική, χειροποίητη guacamole sauce με καλαμπόκι επάνω σε κινόα ή το burger γαρίδας με γλυκοπατάτα και κουνουπίδι ογκρατέν - αγαπημένο πιάτο της ιδιοκτήτριας – κάθε πρόταση είναι βασισμένη σε πεντανόστιμες γαρίδες, μαγειρεμένες με αγνά, ποιοτικά κι εκλεκτά υλικά.
Εκτός από τις άφθονες προτάσεις σε γαρίδες, το menu περιλαμβάνει επίσης φρέσκες σαλάτες, napoleon εποχής με χαλούμι, crispy potato stacks, mushrooms bomb - έναν εκρηκτικό συνδυασμό άγριων μανιταριών με beurre noisette, αρωματισμένο με bouquet garni, δάφνη θυμάρι και δενδρολίβανο, με πλούσια γεύση, υπέροχα αρώματα κι απερίγραπτη νοστιμιά - ζυμαρικά – όπως τα εξαιρετικά linguini - και ριζότο. Με την αλλαγή της εποχής και των προϊόντων θα δούμε, κατά πάσα πιθανότητα, αλλαγές και στο menu.
Οι γαστρονομικές προτάσεις ολοκληρώνονται με δύο εκπληκτικά επιδόρπια που κλείνουν ιδανικά κάθε γεύμα ή δείπνο. Το αρμενοβίλ, παραδοσιακό γλυκό της βόρειας Ελλάδας που εδώ σερβίρεται με ζεστή, λιωμένη σοκολάτα και το πολίτικο κιουνεφέ.
Το μενού πλαισιώνει μια μεγάλη γκάμα κρασιών, με επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα, αλλά και τσίπουρων, που συνοδεύουν ιδανικά κάθε πιάτο.
Το «qualite de vie» είναι ιδανικό για όσους αγαπούν το καλό φαγητό και δη τις γαρίδες, κατάλληλο για οικογένειες και παρέες, αλλά και για επαγγελματικά κι εορταστικά τραπέζια, χάρη στον προσεγμένο χώρο του.
Σκοπός των ανθρώπων του «qualite de vie», είναι το να νιώθει ο καθένας ξεχωριστά ολοκληρωμένος και γεμάτος, όταν θα φύγει από το «σπίτι τους». Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το όνομα που έχουν διαλέξει και που σημαίνει «ποιότητα ζωής»!
Tip 1: Το διάστημα της Σαρακοστής, το menu του «qualite de vie» θα περιλαμβάνει επιπλέον χταπόδι με φάβα, γαύρο μαρινάτο με πλιγούρι, λευκό ταραμά με χόρτα εποχής και μπρουσκέτες, αλλά και χούμους με πατζάρι, πίκλες από μπρόκολο και μανιτάρι, συνοδευμένο από τραγανά πιτάκια, με το γλυκό τον παραδοσιακό, σιμιγδαλένιο χαλβά, με σοκολάτα ganache.
Tip 2: Για το κατάστημα συνιστώνται κρατήσεις, τόσο τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα, όσο και μέσα στην εβδομάδα.
Διεύθυνση: Θεμιστοκλή Σοφούλη 95, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 422842
Υπάρχει ένα εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη, όπου οι γαρίδες έχουν την τιμητική τους ως concept και κυρίαρχο προϊόν στο menu κι αυτό δεν είναι άλλο από το «qualite de vie», τον καινούριο χώρο που άνοιξε στα τέλη του 2022, στο νούμερο 95 της Θεμιστοκλή Σοφούλη.
Η ανατολική Θεσσαλονίκη, πέρα από τα πολλά σημεία της για ψάρια και θαλασσινά έχει αποκτήσει, πλέον, το πρώτο – και μοναδικό μάλλον σε όλη την πόλη – απόλυτα εξειδικευμένο στο νόστιμο αυτό θαλασσινό κατάστημα, που ξεχωρίζει για την ποιότητά του, σε κάθε πτυχή του: από το ευφάνταστο και πραγματικά πρωτότυπο μενού του, μέχρι τον ίδιο το χώρο που, μίνιμαλ και φροντισμένος, προσφέρεται για αξέχαστα γεύματα.
Για την ιδιοκτήτρια του «qualite de vie», Σοφία – Μαρία Οροϊλίδου, το εστιατόριο αυτό είναι αποτέλεσμα της μετατροπής της γαρίδας, ενός θαλασσινού που δεν αγαπούσε καθόλου στο παρελθόν, σε ένα όχι μόνο αγαπημένο είδος, αλλά και σε κεντρική ιδέα μίας ολόκληρης επιχείρησης.
Είναι η απόδειξη του πώς ένα φαγητό που μπορεί να μην επιθυμούμε μπορεί, αν μαγειρευτεί και μας προσφερθεί από τα κατάλληλα χέρια, να μετατραπεί σε αγαπημένο μας πιάτο. Για την ίδια τα χέρια αυτά ήταν του πατέρα της – ο ίδιος έχει το καφέ bistro «La Cigale», λίγο πιο κάτω από το εστιατόριο, όπου μαγειρεύει τα αγαπημένα του πιάτα - που, αποφασισμένος να βρει έναν τρόπο να τις δοκιμάσει και να γίνουν το αγαπημένο της φαγητό, της έκανε ένα «έξυπνο» δώρο κατά την αποφοίτησή της: ένα μεγάλο όμορφο κουτί, που περιλάμβανε ένα πιάτο γαρίδες σαγανάκι. Τα υπόλοιπα ήρθαν από μόνα τους, αφού «αναγκάστηκε» να το δοκιμάσει και συνειδητοποίησε πόσο λάθος έκανε, που δεν το είχε κάνει τόσα χρόνια.
Έτσι άνοιξε το «qualite de vie», σε συνδυασμό και με την επιθυμία που η ιδιοκτήτρια είχε από μικρή: να έρχεται σε επαφή με ανθρώπους, να συζητάει μαζί τους και να τους προσφέρει όμορφες στιγμές, ανεξίτηλες στο χρόνο. Την επιθυμία αυτή έχει ενσωματώσει στο νέο αυτό χώρο, συνδυάζοντας έναν ντελικάτο σαλόνι με ατμοσφαιρική μουσική και γευστικά πιάτα, ποιοτικά και προσεγμένα από τις πρώτες ύλες, μέχρι την τελική παρουσίασή τους.
Το menu, που φέρει την υπογραφή του chef Δημήτρη Πολίτη, προτείνει τις γαρίδες σε κάθε δυνατή παραλλαγή τους, μέσα από καθαρές γεύσεις, μεσογειακά υλικά και μίνιμαλ σύνθεση.
Από ψητές γαρίδες στη σχάρα με λαδολέμονο και καπνιστό ανθό αλατιού ή carpaccio γαρίδας – ιδανικό πιάτο για να ξεκινήσει κανείς το γαστρονομικό του ταξίδι - μέχρι φρέσκες γαρίδες ψητές, συνοδευμένες με εξωτική, χειροποίητη guacamole sauce με καλαμπόκι επάνω σε κινόα ή το burger γαρίδας με γλυκοπατάτα και κουνουπίδι ογκρατέν - αγαπημένο πιάτο της ιδιοκτήτριας – κάθε πρόταση είναι βασισμένη σε πεντανόστιμες γαρίδες, μαγειρεμένες με αγνά, ποιοτικά κι εκλεκτά υλικά.
Εκτός από τις άφθονες προτάσεις σε γαρίδες, το menu περιλαμβάνει επίσης φρέσκες σαλάτες, napoleon εποχής με χαλούμι, crispy potato stacks, mushrooms bomb - έναν εκρηκτικό συνδυασμό άγριων μανιταριών με beurre noisette, αρωματισμένο με bouquet garni, δάφνη θυμάρι και δενδρολίβανο, με πλούσια γεύση, υπέροχα αρώματα κι απερίγραπτη νοστιμιά - ζυμαρικά – όπως τα εξαιρετικά linguini - και ριζότο. Με την αλλαγή της εποχής και των προϊόντων θα δούμε, κατά πάσα πιθανότητα, αλλαγές και στο menu.
Οι γαστρονομικές προτάσεις ολοκληρώνονται με δύο εκπληκτικά επιδόρπια που κλείνουν ιδανικά κάθε γεύμα ή δείπνο. Το αρμενοβίλ, παραδοσιακό γλυκό της βόρειας Ελλάδας που εδώ σερβίρεται με ζεστή, λιωμένη σοκολάτα και το πολίτικο κιουνεφέ.
Το μενού πλαισιώνει μια μεγάλη γκάμα κρασιών, με επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα, αλλά και τσίπουρων, που συνοδεύουν ιδανικά κάθε πιάτο.
Το «qualite de vie» είναι ιδανικό για όσους αγαπούν το καλό φαγητό και δη τις γαρίδες, κατάλληλο για οικογένειες και παρέες, αλλά και για επαγγελματικά κι εορταστικά τραπέζια, χάρη στον προσεγμένο χώρο του.
Σκοπός των ανθρώπων του «qualite de vie», είναι το να νιώθει ο καθένας ξεχωριστά ολοκληρωμένος και γεμάτος, όταν θα φύγει από το «σπίτι τους». Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το όνομα που έχουν διαλέξει και που σημαίνει «ποιότητα ζωής»!
Tip 1: Το διάστημα της Σαρακοστής, το menu του «qualite de vie» θα περιλαμβάνει επιπλέον χταπόδι με φάβα, γαύρο μαρινάτο με πλιγούρι, λευκό ταραμά με χόρτα εποχής και μπρουσκέτες, αλλά και χούμους με πατζάρι, πίκλες από μπρόκολο και μανιτάρι, συνοδευμένο από τραγανά πιτάκια, με το γλυκό τον παραδοσιακό, σιμιγδαλένιο χαλβά, με σοκολάτα ganache.
Tip 2: Για το κατάστημα συνιστώνται κρατήσεις, τόσο τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα, όσο και μέσα στην εβδομάδα.
Διεύθυνση: Θεμιστοκλή Σοφούλη 95, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 422842
ΣΧΟΛΙΑ