Rediviva Cucina Povera: Η «κουζίνα των φτωχών» στην καλύτερη και πιο αυθεντική εκδοχή της, στο Τσινάρι
21/11/2024 12:00
21/11/2024 12:00
Στoν 10ο χρόνο λειτουργίας της εισέρχεται η «Rediviva Cucina Povera», ένα εστιατόριο μεσογειακής κουζίνας, στο Τσινάρι, σε μία από τις πιο γραφικές γειτονιές της Άνω Πόλης. Η ονομασία του, είναι εμπνευσμένη από την «κουζίνα των φτωχών», την κουζίνα της «ιταλικής αγροτιάς», έτσι όπως διαμορφώθηκε παλιότερα στη γειτονική χώρα, όταν η περιορισμένη διαθεσιμότητα τροφής έγινε δημιουργική μαγειρική, για να επικρατήσει, αργότερα, ως ένα διεθνώς αναγνωρισμένο «στυλ» μαγειρικής, που ξεκινά από τα λίγα, τα απλά κι όσα είναι διαθέσιμα κάθε φορά, υλικά.
Και αυτή ακριβώς είναι η φιλοσοφία της Rediviva. Στην κουζίνα της χρησιμοποιούνται αυστηρά εποχιακά υλικά, όσα η φύση μας διαθέτει κάθε εποχή και το μενού ανανεώνεται ανάλογα με τις εποχές. Επιπλέον οι πρώτες ύλες προέρχονται (στο μέτρο του δυνατού) από τοπικούς παραγωγούς και βιολογικές καλλιέργειες, αλλά και από το κτήμα που διαθέτει η Rediviva στον Χορτιάτη όπου, εκτός από λαχανικά καλλιεργούνται και πλήθος αρωματικών φυτών, αλλά και βρώσιμα λουλούδια (κολοκυθανθοί, καλέντουλα, μποράγκο, καπουτσίνος, πανσεδάκια).
Φέτος, μάλιστα, το κτήμα εμπλουτίστηκε και με θερμοκήπιο όπου καλλιεργούνται πειραματικά μικρολαχανικά (microgreens), δηλαδή λαχανικά που συγκομίζονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την σπορά τους (10-25 ημέρες), καταναλώνονται συνήθως ωμά, έχουν 40 φορές μεγαλύτερη θρεπτική αξία από τα συνήθη λαχανικά και δημιουργούν απίθανες σαλάτες αλλά και προσθέτουν ιδιαίτερες γευστικές αποχρώσεις στα πιάτα στα οποία χρησιμοποιούνται.
Ο Σταύρος Υφαντής, «τροφοσυλλέκτης», όπως ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται, συλλέγει άγρια μανιτάρια, σπαράγγια, φρούτα του δάσους αλλά και μια μεγάλη ποικιλία άγριων χόρτων που εμπλουτίζουν την κουζίνα του εστιατορίου. H, χρυσοχέρα, Αλεξάνδρα Σίσκου, πρώην ιδιοκτήτρια του εστιατορίου «Εις την Πόλιν» που δημιουργεί πιάτα με το ξεχωριστά άρωμα της Πόλης και ο Γιώργος Χατζηαβραμίδης, επαγγελματίας μάγειρας, με προηγούμενη εμπειρία σε πολλά εστιατόρια, είναι σήμερα ο πυρήνας του «Rediviva Cucina Povera», πλαισιωμένοι από μερικούς νεότερους αλλά ταλαντούχους συνεργάτες.
Το εστιατόριο που λειτουργεί ως Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, πρωτάνοιξε το φθινόπωρο του 2015. Από τότε μέχρι και σήμερα, η κουζίνα τους εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες γεύσεις και προτάσεις, αναζητώντας και δοκιμάζοντας τοπικά πιάτα και προϊόντα, αξιοποιώντας δημιουργικά την πλούσια ελληνική και μεσογειακή μαγειρική μας παράδοση διατηρώντας τη ζωντανή και επίκαιρη. Έτσι εμπλουτίζουν συνεχώς το μενού τους μέσα από συλλογικές γευστικές δοκιμές παρουσιάζοντας κάθε εβδομάδα νέα πιάτα ημέρας.
Βασικά συστατικά της επιτυχίας της «Rediviva Cucina Povera» είναι η ανυποχώρητη πίστη στο “νόστιμο” φαγητό, η καλή ποιότητα των πρώτων υλών, οι προσεγμένες, φρέσκες, εποχιακές πρώτες ύλες, η φροντίδα και η “στοργή” στο μαγείρεμα, η “farm to table” προσέγγιση και η επιδίωξη της βιώσιμης γαστρονομίας. Η «Rediviva», είναι ένα εναλλακτικό, συνεργατικό, δημοκρατικό εστιατόριο/μεζεδοπωλείο, προσιτό στον απλό άνθρωπο, με πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής και δίκαιες αμοιβές στους εργαζομένους.
Η αρχική φιλοσοφία που έγινε πράξη και η πεποίθηση ότι ως εγχείρημα θα είχε καλή έκβαση, ήδη από την αρχή, ήταν κι αυτά που εξασφάλισαν τη σταθερή του πορεία αυτά τα εννέα χρόνια. Οι άνθρωποί του μαθαίνουν διαρκώς, ακούνε τις προτιμήσεις του κόσμου και προτείνουν όλο και πιο νόστιμες ιδέες. Κι όλα αυτά στην πιο γραφική, ίσως, περιοχή της Άνω Πόλης, στο Τσινάρι, όπου εκτός από το “σαλόνι” του εστιατορίου με την ανοιχτή κουζίνα, όπου τα πιάτα ετοιμάζονται σε κοινή θέα, λειτουργεί και σε μια υπερυψωμένη καταπράσινη αυλή, που θερμαινόμενη και προστατευμένη από τους ανέμους, περιμένει τους επισκέπτες της και τους χειμερινούς μήνες.
Στη «Rediviva Cucina Povera», θα φτάσετε ακολουθώντας ευθεία τον ανήφορο από το Διοικητήριο προς την Άνω Πόλη, που θα σας οδηγήσει στην ιστορική βρύση του Μουράτ Β'. Λίγα μέτρα πιο κάτω στην Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου 70 θα βρεθείτε ακριβώς μπροστά στο εστιατόριο, ενώ λίγα μέτρα παραπάνω εκτείνονται τα τείχη της πόλης.
Η ίδια η «Rediviva Cucina Povera», σε μία από τις πιο ιστορικές γειτονιές της πόλης, γράφει τα τελευταία χρόνια τη δική της ιστορία στο κομμάτι των γεύσεων της Θεσσαλονίκης. Και μας ετοιμάζει προσεχώς, τις δικές της… «food stories» για να μας διηγηθεί.
Tip: Καλού κακού στις ώρες αιχμής κάντε κράτηση για να είστε σίγουροι για το τραπέζι σας.
Το μενού της «Rediviva Cucina Povera», μπορείτε να το απολαύσετε και μέσω Wolt ή e-food.
Διεύθυνση: Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου 70, Άνω Πόλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2313 067400
Στoν 10ο χρόνο λειτουργίας της εισέρχεται η «Rediviva Cucina Povera», ένα εστιατόριο μεσογειακής κουζίνας, στο Τσινάρι, σε μία από τις πιο γραφικές γειτονιές της Άνω Πόλης. Η ονομασία του, είναι εμπνευσμένη από την «κουζίνα των φτωχών», την κουζίνα της «ιταλικής αγροτιάς», έτσι όπως διαμορφώθηκε παλιότερα στη γειτονική χώρα, όταν η περιορισμένη διαθεσιμότητα τροφής έγινε δημιουργική μαγειρική, για να επικρατήσει, αργότερα, ως ένα διεθνώς αναγνωρισμένο «στυλ» μαγειρικής, που ξεκινά από τα λίγα, τα απλά κι όσα είναι διαθέσιμα κάθε φορά, υλικά.
Και αυτή ακριβώς είναι η φιλοσοφία της Rediviva. Στην κουζίνα της χρησιμοποιούνται αυστηρά εποχιακά υλικά, όσα η φύση μας διαθέτει κάθε εποχή και το μενού ανανεώνεται ανάλογα με τις εποχές. Επιπλέον οι πρώτες ύλες προέρχονται (στο μέτρο του δυνατού) από τοπικούς παραγωγούς και βιολογικές καλλιέργειες, αλλά και από το κτήμα που διαθέτει η Rediviva στον Χορτιάτη όπου, εκτός από λαχανικά καλλιεργούνται και πλήθος αρωματικών φυτών, αλλά και βρώσιμα λουλούδια (κολοκυθανθοί, καλέντουλα, μποράγκο, καπουτσίνος, πανσεδάκια).
Φέτος, μάλιστα, το κτήμα εμπλουτίστηκε και με θερμοκήπιο όπου καλλιεργούνται πειραματικά μικρολαχανικά (microgreens), δηλαδή λαχανικά που συγκομίζονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την σπορά τους (10-25 ημέρες), καταναλώνονται συνήθως ωμά, έχουν 40 φορές μεγαλύτερη θρεπτική αξία από τα συνήθη λαχανικά και δημιουργούν απίθανες σαλάτες αλλά και προσθέτουν ιδιαίτερες γευστικές αποχρώσεις στα πιάτα στα οποία χρησιμοποιούνται.
Ο Σταύρος Υφαντής, «τροφοσυλλέκτης», όπως ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται, συλλέγει άγρια μανιτάρια, σπαράγγια, φρούτα του δάσους αλλά και μια μεγάλη ποικιλία άγριων χόρτων που εμπλουτίζουν την κουζίνα του εστιατορίου. H, χρυσοχέρα, Αλεξάνδρα Σίσκου, πρώην ιδιοκτήτρια του εστιατορίου «Εις την Πόλιν» που δημιουργεί πιάτα με το ξεχωριστά άρωμα της Πόλης και ο Γιώργος Χατζηαβραμίδης, επαγγελματίας μάγειρας, με προηγούμενη εμπειρία σε πολλά εστιατόρια, είναι σήμερα ο πυρήνας του «Rediviva Cucina Povera», πλαισιωμένοι από μερικούς νεότερους αλλά ταλαντούχους συνεργάτες.
Το εστιατόριο που λειτουργεί ως Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, πρωτάνοιξε το φθινόπωρο του 2015. Από τότε μέχρι και σήμερα, η κουζίνα τους εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες γεύσεις και προτάσεις, αναζητώντας και δοκιμάζοντας τοπικά πιάτα και προϊόντα, αξιοποιώντας δημιουργικά την πλούσια ελληνική και μεσογειακή μαγειρική μας παράδοση διατηρώντας τη ζωντανή και επίκαιρη. Έτσι εμπλουτίζουν συνεχώς το μενού τους μέσα από συλλογικές γευστικές δοκιμές παρουσιάζοντας κάθε εβδομάδα νέα πιάτα ημέρας.
Βασικά συστατικά της επιτυχίας της «Rediviva Cucina Povera» είναι η ανυποχώρητη πίστη στο “νόστιμο” φαγητό, η καλή ποιότητα των πρώτων υλών, οι προσεγμένες, φρέσκες, εποχιακές πρώτες ύλες, η φροντίδα και η “στοργή” στο μαγείρεμα, η “farm to table” προσέγγιση και η επιδίωξη της βιώσιμης γαστρονομίας. Η «Rediviva», είναι ένα εναλλακτικό, συνεργατικό, δημοκρατικό εστιατόριο/μεζεδοπωλείο, προσιτό στον απλό άνθρωπο, με πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής και δίκαιες αμοιβές στους εργαζομένους.
Η αρχική φιλοσοφία που έγινε πράξη και η πεποίθηση ότι ως εγχείρημα θα είχε καλή έκβαση, ήδη από την αρχή, ήταν κι αυτά που εξασφάλισαν τη σταθερή του πορεία αυτά τα εννέα χρόνια. Οι άνθρωποί του μαθαίνουν διαρκώς, ακούνε τις προτιμήσεις του κόσμου και προτείνουν όλο και πιο νόστιμες ιδέες. Κι όλα αυτά στην πιο γραφική, ίσως, περιοχή της Άνω Πόλης, στο Τσινάρι, όπου εκτός από το “σαλόνι” του εστιατορίου με την ανοιχτή κουζίνα, όπου τα πιάτα ετοιμάζονται σε κοινή θέα, λειτουργεί και σε μια υπερυψωμένη καταπράσινη αυλή, που θερμαινόμενη και προστατευμένη από τους ανέμους, περιμένει τους επισκέπτες της και τους χειμερινούς μήνες.
Στη «Rediviva Cucina Povera», θα φτάσετε ακολουθώντας ευθεία τον ανήφορο από το Διοικητήριο προς την Άνω Πόλη, που θα σας οδηγήσει στην ιστορική βρύση του Μουράτ Β'. Λίγα μέτρα πιο κάτω στην Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου 70 θα βρεθείτε ακριβώς μπροστά στο εστιατόριο, ενώ λίγα μέτρα παραπάνω εκτείνονται τα τείχη της πόλης.
Η ίδια η «Rediviva Cucina Povera», σε μία από τις πιο ιστορικές γειτονιές της πόλης, γράφει τα τελευταία χρόνια τη δική της ιστορία στο κομμάτι των γεύσεων της Θεσσαλονίκης. Και μας ετοιμάζει προσεχώς, τις δικές της… «food stories» για να μας διηγηθεί.
Tip: Καλού κακού στις ώρες αιχμής κάντε κράτηση για να είστε σίγουροι για το τραπέζι σας.
Το μενού της «Rediviva Cucina Povera», μπορείτε να το απολαύσετε και μέσω Wolt ή e-food.
Διεύθυνση: Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου 70, Άνω Πόλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2313 067400
ΣΧΟΛΙΑ