«Rediviva Cucina Povera»: Ήρθε η εποχή για θαλασσινά και κρεατικά, στην πιο χρωματιστή αυλή της Άνω Πόλης
09/06/2023 13:40
09/06/2023 13:40
Το καλοκαίρι έφτασε και στο «Rediviva Cucina Povera», στο νούμερο 70 της οδού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, στην Άνω Πόλη, η παρουσία του γίνεται έντονα αισθητή. Όπως κάθε χρόνο. Στην πολύχρωμη, ολάνθιστη αυλή του, που με το που ο καιρός ανοίγει γίνεται ιδανικός προορισμός για απολαυστικά γεύματα μέρα και νύχτα, αισθάνεσαι τον χρόνο, λίγο, σαν να έχει σταματήσει.
Λίγο η περιοχή, λίγο η αισθητική, σίγουρα τα χειροποίητα προϊόντα, τα γεύματα εδώ θυμίζουν άλλες φορές παλιά ελληνική ταινία, άλλες τραπεζώματα σαν σε ταινία κάποιας άλλης μεσογειακής χώρας, είναι πάντως απόλυτα ξεχωριστά, σε σχέση με κάθε άλλο σημείο στην πόλη. Είτε πρόκειται για τα λαχταριστά θαλασσινά τους, είτε για κρέας, είτε για τα ευφάνταστα ορεκτικά, πάντα με ντόπια, συχνά μαζεμένα με το χέρι προϊόντα.
Στην υπερυψωμένη αυλή του αγαπημένου αυτού εστιατορίου, που άνοιξε το 2015 από μία παρέα φίλων, που αγαπούσαν τον εναλλακτικό τρόπο ζωής, τη φύση και τα προϊόντα της και που, μέχρι και σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί με τη μορφή μίας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.), η αρχή δεν έγινε εκ του μη όντος, αλλά με ήδη βαθιά εμπειρία στις γεύσεις Ανατολής κι όχι μόνο. Και το κατάστημα ήρθε να ταιριάξει απόλυτα με το χαρακτήρα του σημείου, την ιστορική γειτονιά του Τσιναρίου, λίγα μέτρα από τον πλάτανο σήμα – κατατεθέν της περιοχής και την οθωμανική βρύση του Μουράτ Β’.
Είναι πάντα, στολισμένο με λουλούδια. Ο λόγος για το υπερυψωμένο μπαλκόνι – αυλή του «Rediviva Cucina Povera», πλέον ανακαινισμένο, που δεν περνά απαρατήρητο από κανέναν περαστικό. Τα πιάτα που φτάνουν εδώ, παρασκευάζονται πάντα με φροντίδα και μεράκι. Τα πάντα είναι φτιαγμένα, μάλιστα, από εποχιακά μόνο προϊόντα, για να αποπνέουν όλη τη φρεσκάδα της φύσης και τα πιάτα αλλάζουν συχνά, υπακούοντας στις επιταγές των 4 εποχών, αλλά και στη διαθεσιμότητα των προϊόντων.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τις παρασκευές διαλέγονται προσεκτικά, ενώ δίνεται έμφαση στα τοπικά παραγόμενα, αλλά και στα βιολογικά προϊόντα. Ένα δίκτυο επιλεγμένων παραγωγών, κυρίως από τη Βόρειο Ελλάδα, φροντίζει για τον εφοδιασμό του εστιατορίου με φρέσκες πρώτες ύλες. Αλλά και στο κτήμα που διαθέτουν οι ίδιοι στο Χορτιάτη, καλλιεργούν φρέσκα βιολογικά λαχανικά, ποικιλία βοτάνων και βρώσιμα άνθη, που στολίζουν και νοστιμεύουν τα πιάτα: πανσεδάκια (φθινόπωρο κι άνοιξη), πουράντζα, καλέντουλα, καπουτσίνος και φυσικά κολοκυθολούλουδα, που είναι η καλοκαιρινή σπεσιαλιτέ, μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους.
Και η εικόνα συμπληρώνεται με τη συλλογή τροφών από τη φύση, άγρια μανιτάρια, σπαράγγια, τσουκνίδες και πολλά άγρια χόρτα ή βότανα, δίνουν ένα μοναδικό χαρακτήρα, στα πιάτα της «Rediviva». Τέλος, χειροποίητα τουρσιά, μαρμελάδες, τσάτνεϊ που φτιάχνονται επί τόπου, συνοδεύουν ιδανικά τα πιάτα που σερβίρονται.
Όλα αυτά, συνθέτουν ένα λαχταριστό μενού, που εντυπωσιάζει με την πρωτοτυπία και τη νοστιμιά του και περιλαμβάνει αρκετές vegan ή vegetarian γευστικές προτιμήσεις. Και καθώς τα υλικά και οι ιδέες ανανεώνονται συνεχώς, δε λείπουν και οι εκπλήξεις, με πιάτα ημέρας να εμπλουτίζουν συχνά το μενού και να προσφέρουν νέες επιλογές, στους τακτικούς του πελάτες.
Όλα τα πιάτα παρασκευάζονται με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο χρησιμοποιούν αποκλειστικά, ώστε να προσφέρουν όλη την αυθεντικότητα της ελληνικής κουζίνας.
Η ίδια η ονομασία του «Rediviva Cucuna Povera», άλλωστε, σημαίνει «ταπεινή» κουζίνα. Απλές συνταγές, καμωμένες με φρέσκες πρώτες ύλες, γεύσεις ξεχασμένες, που προέρχονται από τα τεφτέρια των γιαγιάδων, φτιαγμένες με ό,τι φρέσκο υλικό προσφέρει απλόχερα η φύση, το χωράφι, το δάσος, η θάλασσα, πάντα μαγειρεμένα με δημιουργική διάθεση και φαντασία. Κοντολογίς, στη «Rediviva» μας φιλεύουν τη Μεσόγειο στο πιάτο!
Στην κάβα του «Rediviva Cucina Povera», βρίσκουμε δικό τους εξαιρετικό ρακόμελο με 7 βότανα, μια ποικιλία από διαλεχτά αποστάγματα (ρακή, τσίπουρο, γράπα ή ούζο) και περίπου 40 ετικέτες από εμφιαλωμένα κρασιά, σε μία ενημερωμένη κι αντιπροσωπευτική του ελληνικού αμπελώνα κάβα.
Προτείνουμε ανεπιφύλακτα, ένα τουλάχιστον γεύμα στο «Rediviva Cucina Povera», ειδικά αν σας έχει κουράσει το κέντρο της πόλης και θέλετε μία «απόδραση» προς την Άνω πλευρά της. Είναι το ιδανικό σημείο, για να φορτίσετε μπαταρίες!
Tip 1: Για το μενού του «Rediviva Cucina Povera», μπορεί να γίνει παραγγελία και μέσω e-food ή Wolt.
Διεύθυνση: Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου 70, Άνω Πόλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2313 067400
Το καλοκαίρι έφτασε και στο «Rediviva Cucina Povera», στο νούμερο 70 της οδού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, στην Άνω Πόλη, η παρουσία του γίνεται έντονα αισθητή. Όπως κάθε χρόνο. Στην πολύχρωμη, ολάνθιστη αυλή του, που με το που ο καιρός ανοίγει γίνεται ιδανικός προορισμός για απολαυστικά γεύματα μέρα και νύχτα, αισθάνεσαι τον χρόνο, λίγο, σαν να έχει σταματήσει.
Λίγο η περιοχή, λίγο η αισθητική, σίγουρα τα χειροποίητα προϊόντα, τα γεύματα εδώ θυμίζουν άλλες φορές παλιά ελληνική ταινία, άλλες τραπεζώματα σαν σε ταινία κάποιας άλλης μεσογειακής χώρας, είναι πάντως απόλυτα ξεχωριστά, σε σχέση με κάθε άλλο σημείο στην πόλη. Είτε πρόκειται για τα λαχταριστά θαλασσινά τους, είτε για κρέας, είτε για τα ευφάνταστα ορεκτικά, πάντα με ντόπια, συχνά μαζεμένα με το χέρι προϊόντα.
Στην υπερυψωμένη αυλή του αγαπημένου αυτού εστιατορίου, που άνοιξε το 2015 από μία παρέα φίλων, που αγαπούσαν τον εναλλακτικό τρόπο ζωής, τη φύση και τα προϊόντα της και που, μέχρι και σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί με τη μορφή μίας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.), η αρχή δεν έγινε εκ του μη όντος, αλλά με ήδη βαθιά εμπειρία στις γεύσεις Ανατολής κι όχι μόνο. Και το κατάστημα ήρθε να ταιριάξει απόλυτα με το χαρακτήρα του σημείου, την ιστορική γειτονιά του Τσιναρίου, λίγα μέτρα από τον πλάτανο σήμα – κατατεθέν της περιοχής και την οθωμανική βρύση του Μουράτ Β’.
Είναι πάντα, στολισμένο με λουλούδια. Ο λόγος για το υπερυψωμένο μπαλκόνι – αυλή του «Rediviva Cucina Povera», πλέον ανακαινισμένο, που δεν περνά απαρατήρητο από κανέναν περαστικό. Τα πιάτα που φτάνουν εδώ, παρασκευάζονται πάντα με φροντίδα και μεράκι. Τα πάντα είναι φτιαγμένα, μάλιστα, από εποχιακά μόνο προϊόντα, για να αποπνέουν όλη τη φρεσκάδα της φύσης και τα πιάτα αλλάζουν συχνά, υπακούοντας στις επιταγές των 4 εποχών, αλλά και στη διαθεσιμότητα των προϊόντων.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τις παρασκευές διαλέγονται προσεκτικά, ενώ δίνεται έμφαση στα τοπικά παραγόμενα, αλλά και στα βιολογικά προϊόντα. Ένα δίκτυο επιλεγμένων παραγωγών, κυρίως από τη Βόρειο Ελλάδα, φροντίζει για τον εφοδιασμό του εστιατορίου με φρέσκες πρώτες ύλες. Αλλά και στο κτήμα που διαθέτουν οι ίδιοι στο Χορτιάτη, καλλιεργούν φρέσκα βιολογικά λαχανικά, ποικιλία βοτάνων και βρώσιμα άνθη, που στολίζουν και νοστιμεύουν τα πιάτα: πανσεδάκια (φθινόπωρο κι άνοιξη), πουράντζα, καλέντουλα, καπουτσίνος και φυσικά κολοκυθολούλουδα, που είναι η καλοκαιρινή σπεσιαλιτέ, μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους.
Και η εικόνα συμπληρώνεται με τη συλλογή τροφών από τη φύση, άγρια μανιτάρια, σπαράγγια, τσουκνίδες και πολλά άγρια χόρτα ή βότανα, δίνουν ένα μοναδικό χαρακτήρα, στα πιάτα της «Rediviva». Τέλος, χειροποίητα τουρσιά, μαρμελάδες, τσάτνεϊ που φτιάχνονται επί τόπου, συνοδεύουν ιδανικά τα πιάτα που σερβίρονται.
Όλα αυτά, συνθέτουν ένα λαχταριστό μενού, που εντυπωσιάζει με την πρωτοτυπία και τη νοστιμιά του και περιλαμβάνει αρκετές vegan ή vegetarian γευστικές προτιμήσεις. Και καθώς τα υλικά και οι ιδέες ανανεώνονται συνεχώς, δε λείπουν και οι εκπλήξεις, με πιάτα ημέρας να εμπλουτίζουν συχνά το μενού και να προσφέρουν νέες επιλογές, στους τακτικούς του πελάτες.
Όλα τα πιάτα παρασκευάζονται με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο χρησιμοποιούν αποκλειστικά, ώστε να προσφέρουν όλη την αυθεντικότητα της ελληνικής κουζίνας.
Η ίδια η ονομασία του «Rediviva Cucuna Povera», άλλωστε, σημαίνει «ταπεινή» κουζίνα. Απλές συνταγές, καμωμένες με φρέσκες πρώτες ύλες, γεύσεις ξεχασμένες, που προέρχονται από τα τεφτέρια των γιαγιάδων, φτιαγμένες με ό,τι φρέσκο υλικό προσφέρει απλόχερα η φύση, το χωράφι, το δάσος, η θάλασσα, πάντα μαγειρεμένα με δημιουργική διάθεση και φαντασία. Κοντολογίς, στη «Rediviva» μας φιλεύουν τη Μεσόγειο στο πιάτο!
Στην κάβα του «Rediviva Cucina Povera», βρίσκουμε δικό τους εξαιρετικό ρακόμελο με 7 βότανα, μια ποικιλία από διαλεχτά αποστάγματα (ρακή, τσίπουρο, γράπα ή ούζο) και περίπου 40 ετικέτες από εμφιαλωμένα κρασιά, σε μία ενημερωμένη κι αντιπροσωπευτική του ελληνικού αμπελώνα κάβα.
Προτείνουμε ανεπιφύλακτα, ένα τουλάχιστον γεύμα στο «Rediviva Cucina Povera», ειδικά αν σας έχει κουράσει το κέντρο της πόλης και θέλετε μία «απόδραση» προς την Άνω πλευρά της. Είναι το ιδανικό σημείο, για να φορτίσετε μπαταρίες!
Tip 1: Για το μενού του «Rediviva Cucina Povera», μπορεί να γίνει παραγγελία και μέσω e-food ή Wolt.
Διεύθυνση: Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου 70, Άνω Πόλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2313 067400
ΣΧΟΛΙΑ