ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Οργή για τον βομβαρδισμό προσφυγικού καταυλισμού στη Τζαμπαλίγια - «Μικρά παιδιά, ούρλιαζαν, ζητούσαν τους γονείς τους»

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως 9 μέλη του σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας - Αξιωματούχος του ΟΗΕ παραιτείται καταγγέλλοντας τη «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας και κατηγορώντας  τις κυβερνήσεις της Δύσης για «απόλυτη συνενοχή»

 01/11/2023 07:35

Γάζα: Οργή για τον βομβαρδισμό προσφυγικού καταυλισμού στη Τζαμπαλίγια - «Μικρά παιδιά, ούρλιαζαν, ζητούσαν τους γονείς τους»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ σε παλαιστινιακά εδάφη με στόχο την Χαμάς, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται μετά και τον χθεσινό βομβαρδισμό προσφυγικού καταυλισμού, στον οποίον –κατά το Ισραήλ- σκοτώθηκε κορυφαίο στέλεχος της Χαμάς. Ο αριθμός των νεκρών στον καταυλισμό της Τζαμπαλάγια αναφέρεται πως είναι μεγάλος, ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστος.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις καταδίκασαν την επίθεση του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, λέγοντας ότι η αεροπορική επιδρομή θα πρέπει να αποτελέσει "προειδοποίηση" για τους παγκόσμιους ηγέτες να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ο διευθυντής του κοντινού νοσοκομείου της Ινδονησίας δήλωσε ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από την επίθεση.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοινώνει πως 9 μέλη του σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη πως εννιά μέλη του σκοτώθηκαν χθες Τρίτη σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της Χαμάς, δίνοντας στη δημοσιότητα τα ονόματά τους.

Οι απώλειες στις τάξεις του Τσαχάλ από την 7η Οκτωβρίου ανέρχονται πλέον σε 326, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Άλλοι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά χθες Τρίτη σε εχθροπραξίες στον παλαιστινιακό θύλακα, κατά την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την 26η ημέρα του πολέμου.

Την ίδια ώρα, Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν το πρωί της Τετάρτης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας επιχειρούν στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, όπου επιχειρούν να συλλάβουν ανώτερα μέλη της οργάνωσης Φατάχ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλούνται τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης, οι IDF έχουν περικυκλώσει το σπίτι του γενικού γραμματέα της Φατάχ στην Τζενίν, Άτα Αμπού Ραμίλα, και εκείνο του Τζαμάλ Χαουίλ, ενός άλλου βασικού μέλους της Φατάχ στην πόλη. Οι αναφορές έκαναν λόγο και για πυροβολισμούς σε διάφορα άλλα σημεία της πόλης.

Σημειώνεται πως από τις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 8.485 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με μια ενημέρωση την Τρίτη από το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, ενώ περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Περίπου το 73% των νεκρών είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, ανέφερε το υπουργείο. Και εν μέσω της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ, ο στρατός της χώρας υποστήριξε ότι σκότωσε "περίπου 50 τρομοκράτες της Χαμάς" στη βόρεια Γάζα την Τρίτη.

Εξάλλου, συνεχίζεται ο αποκλεισμός της Γάζας, με τον βασικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο στη Λωρίδα της Γάζας να ανακοινώνει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μέσω X (του πρώην Twitter) ότι διακόπηκε εντελώς η λειτουργία των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο στον θύλακα. Η Palestine Telecommunication Company (Paltel) εξήγησε πως κόπηκαν ξανά διεθνείς συνδέσεις που είχαν αποκατασταθεί.

Την ίδια ώρα, η ιατρική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) ανέβασε στο Twitter έναν σύντομο απολογισμό ενός από τους νοσοκόμους που παρείχε επείγουσα φροντίδα στο νοσοκομείο Al Shifa στην πόλη της Γάζας. Οι ΓΧΣ ανέφεραν ότι μετά την αεροπορική επιδρομή στη συνοικία Τζαμπαλίγια, πολλοί τραυματίες αναζήτησαν περίθαλψη στο νοσοκομείο.

«Μικρά παιδιά έφτασαν στο νοσοκομείο με βαθιά τραύματα και σοβαρά εγκαύματα. Ήρθαν χωρίς τις οικογένειές τους», δήλωσε ο Mohammed Hawajreh.

«Πολλά ούρλιαζαν και ζητούσαν τους γονείς τους. Έμεινα μαζί τους μέχρι να βρούμε μια θέση, καθώς το νοσοκομείο ήταν γεμάτο με ασθενείς».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν τρομοκρατημένοι από την αεροπορική επιδρομή και καταδίκασαν το «τελευταίο επεισόδιο παράλογης βίας», ζητώντας παράλληλα κατάπαυση του πυρός. «Φτάνει πια!».


Αξιωματούχος του ΟΗΕ παραιτείται καταγγέλλοντας τη «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας


Ο Κρεγκ Μόκαμπερ, ο διευθυντής του γραφείου στη Νέα Υόρκη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υπέβαλε πριν από μερικές ημέρες την παραίτησή του εξαιτίας της «αδυναμίας» του ΟΗΕ να «σταματήσει» αυτή που χαρακτήρισε «εγχειριδιακή περίπτωση γενοκτονίας» στη Λωρίδα της Γάζας, τρεις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Daily News που αναμεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Πρόκειται για «εγχειριδιακή περίπτωση γενοκτονίας», τόνισε σε επιστολή του με ημερομηνία 28η Οκτωβρίου προς τον Φόλκερ Τουρκ, τον Ύπατο Αρμοστή. «Το ευρωπαϊκό, εθνικιστικό σχέδιο εποικισμού της Παλαιστίνης έχει εισέλθει στην τελική του φάση», αυτήν της «ταχείας καταστροφής των τελευταίων υπολειμμάτων της αυτόχθονης παλαιστινιακής ζωής», συνέχισε.

Κατηγόρησε ακόμη τις κυβερνήσεις της Δύσης πως είναι «απόλυτα συνένοχες σε αυτή τη φρικιαστική επίθεση»: «Όχι μόνο οι κυβερνήσεις αυτές αρνούνται να εκπληρώσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους να ‘εγγυηθούν την τήρηση’ της Σύμβασης της Γενεύης, αλλά στην πραγματικότητα εξοπλίζουν ενεργά» το Ισραήλ για να συνεχίσει την επίθεση, «παρέχουν οικονομική υποστήριξη και υποστήριξη ως προς τη συλλογή πληροφοριών» καθώς και «πολιτική και διπλωματική κάλυψη για τις φρικαλεότητες του Ισραήλ».

Το περιεχόμενο της επιστολής του ευθυγραμμίζεται με πρόσφατες αναρτήσεις του κ. Μόκαμπερ σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. «Η γενοκτονία που παρακολουθούμε στην Παλαιστίνη είναι αποτέλεσμα των δεκαετιών ατιμωρησίας του Ισραήλ, που τού προσέφεραν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κρατών», καθώς και «της απανθρωποποίησης του παλαιστινιακού λαού από τα δυτικά εταιρικά ΜΜΕ», ανέφερε προχθές μέσω X (του πρώην Twitter).


Σαουδική Αραβία: Οργή για το βομβαρδισμό από το Ισραήλ καταυλισμού προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε σήμερα «με τον πλέον σθεναρό τρόπο» τον βομβαρδισμό καταυλισμού προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας στον οποίο προχώρησε ο ισραηλινός στρατός χθες Τρίτη, βάζοντας στο στόχαστρο όπως ανέφερε στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άμαχοι.

«Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο την απάνθρωπη στοχοποίηση από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής του καταυλισμού προσφύγων στην Τζαμπαλίγια της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν πολυάριθμοι άμαχοι», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών μέσω X (του πρώην Twitter).


Ο Λίβανος κατηγορεί το Ισραήλ για χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφόρου

Η κυβέρνηση του Λιβάνου έδωσε εντολή χθες Τρίτη στην αποστολή της στον ΟΗΕ να υποβάλει διαμαρτυρία κατά του Ισραήλ, το οποίο κατηγόρησε πως χρησιμοποίησε πυρομαχικά με λευκό φώσφορο σε πλήγματά του για να προκαλέσει πυρκαγιές στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τη λιβανέζικη διπλωματία.

Οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου είναι καθημερινές ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και μαχητές του ισχυρού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ αφότου ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανταπέδωσε τη στοχοποίηση θέσεών του βομβαρδίζοντας τα περίχωρα συνοριακών πόλεων και θέσεις μαχητών της Χεζμπολάχ. Τα ισραηλινά πυρά προκάλεσαν πυρκαγιές με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν πελώριες εκτάσεις με βλάστηση και ελαιώνες.

«Ανέθεσα στην αποστολή του Λιβάνου στον ΟΗΕ να καταθέσει νέα διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να καταδικαστεί η χρήση από το Ισραήλ λευκού φωσφόρου στις επανειλημμένες επιθέσεις του εναντίον του Λιβάνου και ο εσκεμμένος εμπρησμός δασών», τόνισε χθες Τρίτη ο Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, ο λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του.

Στο έδαφος του Λιβάνου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 62 άνθρωποι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ανάμεσά τους τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι.

Αφότου άρχισε η κλιμάκωση, λιβανέζοι αξιωματούχοι και ΜΚΟ, στις οποίες προστέθηκε χθες η Διεθνής Αμνηστία, έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ πως χρησιμοποιεί πυρομαχικά λευκού φωσφόρου.

«Χάρη σε προκαταρκτική έρευνα που διενεργήθηκε από το υπουργείο Γεωργίας (...) εντοπίσαμε 128 πυρκαγιές ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών του ισραηλινού εχθρού με λευκό φώσφορο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Γεωργίας Αμπάς Χατζ Χασάν.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί «έκαψαν ολοσχερώς τουλάχιστον 40.000 ελαιόδεντρα, πέρα από τεράστιες δασικές εκτάσεις», πρόσθεσε, καταδικάζοντας την κατάφωρη «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» του Λιβάνου.

Τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου, εξ ορισμού εμπρηστικά όπλα, απαγορεύεται δυνάμει του διεθνούς δικαίου να χρησιμοποιούνται εναντίον αμάχων ή πολιτικών στόχων, όχι όμως εναντίον στρατιωτικών στόχων, με βάση το Τρίτο Πρωτόκολλο της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Όπλων (CCW).

Σύμφωνα με το ANI, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, τουλάχιστον μια πυρκαγιά συνέχιζε να μην έχει κατασβεστεί χθες.

Νωρίτερα χθες Τρίτη, η Διεθνής Αμνηστία τόνισε πως έχει «αποδείξεις για την παράνομη χρήση οβίδων λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ» στον νότιο Λίβανο μεταξύ της 10ης και της 16ης Οκτωβρίου.

Μια από τις επιθέσεις αυτές πρέπει να αποτελέσει «αντικείμενο έρευνας για έγκλημα πολέμου» καθώς επρόκειτο για επίθεση που έγινε «αδιακρίτως», στα τυφλά, και «τραυμάτισε τουλάχιστον εννιά άμαχους» στο χωριό Ντάιρα, αξίωσε σε ανακοίνωσή της η ΜΚΟ.

Στα μέσα Οκτωβρίου, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατηγόρησε επίσης τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πως χρησιμοποίησαν πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο την 11η και τη 12η Οκτωβρίου.

«Διαψεύδουμε τις κατηγορίες αυτές», δήλωσε τότε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ σε παλαιστινιακά εδάφη με στόχο την Χαμάς, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται μετά και τον χθεσινό βομβαρδισμό προσφυγικού καταυλισμού, στον οποίον –κατά το Ισραήλ- σκοτώθηκε κορυφαίο στέλεχος της Χαμάς. Ο αριθμός των νεκρών στον καταυλισμό της Τζαμπαλάγια αναφέρεται πως είναι μεγάλος, ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστος.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις καταδίκασαν την επίθεση του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, λέγοντας ότι η αεροπορική επιδρομή θα πρέπει να αποτελέσει "προειδοποίηση" για τους παγκόσμιους ηγέτες να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ο διευθυντής του κοντινού νοσοκομείου της Ινδονησίας δήλωσε ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από την επίθεση.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοινώνει πως 9 μέλη του σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη πως εννιά μέλη του σκοτώθηκαν χθες Τρίτη σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της Χαμάς, δίνοντας στη δημοσιότητα τα ονόματά τους.

Οι απώλειες στις τάξεις του Τσαχάλ από την 7η Οκτωβρίου ανέρχονται πλέον σε 326, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Άλλοι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά χθες Τρίτη σε εχθροπραξίες στον παλαιστινιακό θύλακα, κατά την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την 26η ημέρα του πολέμου.

Την ίδια ώρα, Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν το πρωί της Τετάρτης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας επιχειρούν στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, όπου επιχειρούν να συλλάβουν ανώτερα μέλη της οργάνωσης Φατάχ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλούνται τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης, οι IDF έχουν περικυκλώσει το σπίτι του γενικού γραμματέα της Φατάχ στην Τζενίν, Άτα Αμπού Ραμίλα, και εκείνο του Τζαμάλ Χαουίλ, ενός άλλου βασικού μέλους της Φατάχ στην πόλη. Οι αναφορές έκαναν λόγο και για πυροβολισμούς σε διάφορα άλλα σημεία της πόλης.

Σημειώνεται πως από τις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 8.485 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με μια ενημέρωση την Τρίτη από το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, ενώ περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Περίπου το 73% των νεκρών είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, ανέφερε το υπουργείο. Και εν μέσω της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ, ο στρατός της χώρας υποστήριξε ότι σκότωσε "περίπου 50 τρομοκράτες της Χαμάς" στη βόρεια Γάζα την Τρίτη.

Εξάλλου, συνεχίζεται ο αποκλεισμός της Γάζας, με τον βασικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο στη Λωρίδα της Γάζας να ανακοινώνει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μέσω X (του πρώην Twitter) ότι διακόπηκε εντελώς η λειτουργία των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο στον θύλακα. Η Palestine Telecommunication Company (Paltel) εξήγησε πως κόπηκαν ξανά διεθνείς συνδέσεις που είχαν αποκατασταθεί.

Την ίδια ώρα, η ιατρική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) ανέβασε στο Twitter έναν σύντομο απολογισμό ενός από τους νοσοκόμους που παρείχε επείγουσα φροντίδα στο νοσοκομείο Al Shifa στην πόλη της Γάζας. Οι ΓΧΣ ανέφεραν ότι μετά την αεροπορική επιδρομή στη συνοικία Τζαμπαλίγια, πολλοί τραυματίες αναζήτησαν περίθαλψη στο νοσοκομείο.

«Μικρά παιδιά έφτασαν στο νοσοκομείο με βαθιά τραύματα και σοβαρά εγκαύματα. Ήρθαν χωρίς τις οικογένειές τους», δήλωσε ο Mohammed Hawajreh.

«Πολλά ούρλιαζαν και ζητούσαν τους γονείς τους. Έμεινα μαζί τους μέχρι να βρούμε μια θέση, καθώς το νοσοκομείο ήταν γεμάτο με ασθενείς».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν τρομοκρατημένοι από την αεροπορική επιδρομή και καταδίκασαν το «τελευταίο επεισόδιο παράλογης βίας», ζητώντας παράλληλα κατάπαυση του πυρός. «Φτάνει πια!».


Αξιωματούχος του ΟΗΕ παραιτείται καταγγέλλοντας τη «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας


Ο Κρεγκ Μόκαμπερ, ο διευθυντής του γραφείου στη Νέα Υόρκη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υπέβαλε πριν από μερικές ημέρες την παραίτησή του εξαιτίας της «αδυναμίας» του ΟΗΕ να «σταματήσει» αυτή που χαρακτήρισε «εγχειριδιακή περίπτωση γενοκτονίας» στη Λωρίδα της Γάζας, τρεις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Daily News που αναμεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Πρόκειται για «εγχειριδιακή περίπτωση γενοκτονίας», τόνισε σε επιστολή του με ημερομηνία 28η Οκτωβρίου προς τον Φόλκερ Τουρκ, τον Ύπατο Αρμοστή. «Το ευρωπαϊκό, εθνικιστικό σχέδιο εποικισμού της Παλαιστίνης έχει εισέλθει στην τελική του φάση», αυτήν της «ταχείας καταστροφής των τελευταίων υπολειμμάτων της αυτόχθονης παλαιστινιακής ζωής», συνέχισε.

Κατηγόρησε ακόμη τις κυβερνήσεις της Δύσης πως είναι «απόλυτα συνένοχες σε αυτή τη φρικιαστική επίθεση»: «Όχι μόνο οι κυβερνήσεις αυτές αρνούνται να εκπληρώσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους να ‘εγγυηθούν την τήρηση’ της Σύμβασης της Γενεύης, αλλά στην πραγματικότητα εξοπλίζουν ενεργά» το Ισραήλ για να συνεχίσει την επίθεση, «παρέχουν οικονομική υποστήριξη και υποστήριξη ως προς τη συλλογή πληροφοριών» καθώς και «πολιτική και διπλωματική κάλυψη για τις φρικαλεότητες του Ισραήλ».

Το περιεχόμενο της επιστολής του ευθυγραμμίζεται με πρόσφατες αναρτήσεις του κ. Μόκαμπερ σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. «Η γενοκτονία που παρακολουθούμε στην Παλαιστίνη είναι αποτέλεσμα των δεκαετιών ατιμωρησίας του Ισραήλ, που τού προσέφεραν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κρατών», καθώς και «της απανθρωποποίησης του παλαιστινιακού λαού από τα δυτικά εταιρικά ΜΜΕ», ανέφερε προχθές μέσω X (του πρώην Twitter).


Σαουδική Αραβία: Οργή για το βομβαρδισμό από το Ισραήλ καταυλισμού προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε σήμερα «με τον πλέον σθεναρό τρόπο» τον βομβαρδισμό καταυλισμού προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας στον οποίο προχώρησε ο ισραηλινός στρατός χθες Τρίτη, βάζοντας στο στόχαστρο όπως ανέφερε στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άμαχοι.

«Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο την απάνθρωπη στοχοποίηση από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής του καταυλισμού προσφύγων στην Τζαμπαλίγια της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν πολυάριθμοι άμαχοι», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών μέσω X (του πρώην Twitter).


Ο Λίβανος κατηγορεί το Ισραήλ για χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφόρου

Η κυβέρνηση του Λιβάνου έδωσε εντολή χθες Τρίτη στην αποστολή της στον ΟΗΕ να υποβάλει διαμαρτυρία κατά του Ισραήλ, το οποίο κατηγόρησε πως χρησιμοποίησε πυρομαχικά με λευκό φώσφορο σε πλήγματά του για να προκαλέσει πυρκαγιές στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τη λιβανέζικη διπλωματία.

Οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου είναι καθημερινές ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και μαχητές του ισχυρού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ αφότου ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανταπέδωσε τη στοχοποίηση θέσεών του βομβαρδίζοντας τα περίχωρα συνοριακών πόλεων και θέσεις μαχητών της Χεζμπολάχ. Τα ισραηλινά πυρά προκάλεσαν πυρκαγιές με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν πελώριες εκτάσεις με βλάστηση και ελαιώνες.

«Ανέθεσα στην αποστολή του Λιβάνου στον ΟΗΕ να καταθέσει νέα διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να καταδικαστεί η χρήση από το Ισραήλ λευκού φωσφόρου στις επανειλημμένες επιθέσεις του εναντίον του Λιβάνου και ο εσκεμμένος εμπρησμός δασών», τόνισε χθες Τρίτη ο Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, ο λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του.

Στο έδαφος του Λιβάνου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 62 άνθρωποι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ανάμεσά τους τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι.

Αφότου άρχισε η κλιμάκωση, λιβανέζοι αξιωματούχοι και ΜΚΟ, στις οποίες προστέθηκε χθες η Διεθνής Αμνηστία, έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ πως χρησιμοποιεί πυρομαχικά λευκού φωσφόρου.

«Χάρη σε προκαταρκτική έρευνα που διενεργήθηκε από το υπουργείο Γεωργίας (...) εντοπίσαμε 128 πυρκαγιές ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών του ισραηλινού εχθρού με λευκό φώσφορο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Γεωργίας Αμπάς Χατζ Χασάν.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί «έκαψαν ολοσχερώς τουλάχιστον 40.000 ελαιόδεντρα, πέρα από τεράστιες δασικές εκτάσεις», πρόσθεσε, καταδικάζοντας την κατάφωρη «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» του Λιβάνου.

Τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου, εξ ορισμού εμπρηστικά όπλα, απαγορεύεται δυνάμει του διεθνούς δικαίου να χρησιμοποιούνται εναντίον αμάχων ή πολιτικών στόχων, όχι όμως εναντίον στρατιωτικών στόχων, με βάση το Τρίτο Πρωτόκολλο της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Όπλων (CCW).

Σύμφωνα με το ANI, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, τουλάχιστον μια πυρκαγιά συνέχιζε να μην έχει κατασβεστεί χθες.

Νωρίτερα χθες Τρίτη, η Διεθνής Αμνηστία τόνισε πως έχει «αποδείξεις για την παράνομη χρήση οβίδων λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ» στον νότιο Λίβανο μεταξύ της 10ης και της 16ης Οκτωβρίου.

Μια από τις επιθέσεις αυτές πρέπει να αποτελέσει «αντικείμενο έρευνας για έγκλημα πολέμου» καθώς επρόκειτο για επίθεση που έγινε «αδιακρίτως», στα τυφλά, και «τραυμάτισε τουλάχιστον εννιά άμαχους» στο χωριό Ντάιρα, αξίωσε σε ανακοίνωσή της η ΜΚΟ.

Στα μέσα Οκτωβρίου, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατηγόρησε επίσης τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πως χρησιμοποίησαν πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο την 11η και τη 12η Οκτωβρίου.

«Διαψεύδουμε τις κατηγορίες αυτές», δήλωσε τότε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία