Πού οφείλεται η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ
28/05/2023 18:00
28/05/2023 18:00
Την προηγούμενη Πέμπτη ο καιρός στην Αθήνα ήταν σχεδόν καλοκαιρινός. Μόνο που στο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η πρώτη μετά την πανωλεθρία του κόμματος στις εκλογές είχε βαρυχειμωνιά. Το κλίμα ήταν και παραμένει κακό αφού το εκλογικό αποτέλεσμα, η καταβαράθρωση των ποσοστών του κόμματος σε συνδυασμό με την διαφορά των 20 ποσοστιαίων μονάδων από την ΝΔ που ήρθε πρώτη με double score δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό ακόμα και από τους πιο... προσγειωμένους και ρεαλιστές του κόμματος. Αμηχανία, στεναχώρια, μελαγχολία, θυμός και οργή είναι τα βασικά συναισθήματα που κυριαρχούν στην Κουμουνδούρου, την ώρα που στελέχη, πρωτοκλασάτα και μη, εγείρουν ζήτημα ηγεσίας. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ» πρώην βουλευτής ο οποίος δεν κατόρθωσε να επανεκλεγεί στις εκλογές της Κυριακής «η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ στον εκλογικό χάρτη που βάφτηκε ολόκληρος μπλε είδε μόνο το νομό Ροδόπης να είναι ροζ. Σε σχέση με τις εκλογές του Ιουλίου 2019 όταν έλαβε 31,53% είδε τα ποσοστά του να γκρεμίζονται. Ειδικότερα την Κυριακή έλαβε 20,07% και 1.184.415 ψήφους, δηλαδή 596.642 ψήφους λιγότερες από εκείνες που έλαβε τέσσερα χρόνια πριν. Σε επίπεδο βουλευτών απώλεσε 15 έδρες, καταλαμβάνοντας 71 έδρες στο ελληνικό κοινοβούλιο έναντι των 86 του 2019.
Το απόγευμα της Κυριακής και ενώ ήδη υπήρχαν πληροφορίες από τα αποτελέσματα των πρωινών και μεσημεριανών exit polls στελέχη και υποψήφιοι του κόμματος είχαν αποδεχτεί την ήττα σχολιάζοντας στα πηγαδάκια ότι η διαφορά θα ήταν τρεις με τέσσερις μονάδες, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά. Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα και ενώ η διαφορά των exit polls κινούνταν στις 10 μονάδες οι διαρροές από την Κουμουνδούρου συνιστούσαν... αναμονή μέχρι να βγουν τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα. Όπερ και εγένετο. Μούδιασμα και παγωμάρα κυριάρχησαν, ενώ χαρακτηριστικό του εκνευρισμού είναι οι έντονες αντιπαραθέσεις που είχαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοπτικά πάνελ με στελέχη άλλων κομμάτων. Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του δήλωση, μόλις 58 δευτερολέπτων, μετά τις εκλογές μίλησε για αλλαγές ενόψει της δεύτερης εκλογικής διαδικασίας, επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ το οποίο πλέον στοχεύει ανοιχτά στην διεκδίκηση του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδέχτηκε την ευθύνη για την ήττα του κόμματος και δήλωσε «παρών» στη μάχη της 25ης Ιουνίου.
Τι έφταιξε;
Στην Κουμουνδούρου μιλούν για αποτυχία του αφηγήματος της απλής αναλογικής και σχολιάζουν ότι οι θέσεις του κόμματος δεν επικοινωνήθηκαν όπως θα έπρεπε, την ώρα που στη ΝΔ έχουν καλύτερο επικοινωνιακό επιτελείο. Ήταν όμως μόνο αυτό; «Όχι» απαντούν ακόμα και τα ίδια στελέχη. Ήταν η στρατηγική, τα πίσω μπρος της ηγεσίας σε συγκεκριμένα ζητήματα, οι μετριασμένες πλέον αλλά αρκετές εσωτερικές αντίθετες φωνές, οι δηλώσεις Κατρούγκαλου, οι δηλώσεις για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει ένα «αντιμητσοτακικό μπλοκ» του γύρισε μπούμερανγκ, η απουσία ρεαλιστικών προτάσεων, συγκεκριμένα πρόσωπα που κατέχουν μέχρι και σήμερα επιτελικές θέσεις κ.ά.
Στέλεχος του κόμματος, από τα πιο προβεβλημένα μιλώντας στη «ΜτΚ» κάνει λόγο για «σφαλιάρα» και «βίαιη επαναφορά» ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο «αλληλοσπαραγμού» όπως λέει χαρακτηριστικά.
Πολλά τα αίτια της ήττας
Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών της Palmos Analysis, Πασχάλη Τεμεκενίδη τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πολλά. «Το σοκαριστικό για τον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικό αποτελεσμάτων εκλογών της 21ης Μαΐου, καίτοι δεν είχε προβλεφθεί τόσο ως προς την έκταση της διαφοράς από την νικήτρια Νέα Δημοκρατία όσο και ως προς το μέγεθος της πτώσης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ωστόσο προδιαγραφεί από την δημοσκοπική εικόνα των δύο κυβερνητικών κομμάτων από την αρχή της τετραετίας, αμέσως μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ στο 2019» αναφέρει ο κ. Τεμεκενίδης. «Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει ένα αφήγημα για την επόμενη ημέρα, ανταγωνιστικό και πειστικό τόσο ως προς το κεντρικό διακύβευμα των εκλογών (ποια κυβέρνηση θα υπάρξει την επόμενη μέρα), όσο και ως προς την προγραμματική πρόταση στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας και της «τσέπης» των νοικοκυριών, είχαν δημιουργήσει τις συνθήκες για μία εκλογική ήττα. Η καταστροφική προεκλογική καμπάνια, με τα αδιέξοδα και τις συνεχείς παλινωδίες στο θέμα της κυβερνητικής πρότασης αλλά και η πολυφωνία των στελεχών που επέτεινε την εικόνα της ‘θολούρας’ και της έλλειψης σαφούς στρατηγικής, μετέτρεψαν την εκλογική ήττα σε εκλογική πανωλεθρία» συμπληρώνει ο κ. Τεμεκενίδης.
«Αν ρωτήσει κάποιος τι είναι αυτό που πήγε λάθος στον ΣΥΡΙΖΑ και έχασε με 20 μονάδες διαφορά, η απάντηση είναι πολύ απλή: Όλα. Από τον Αλ. Τσίπρα ως επικεφαλής ενός κόμματος χωρίς πρόταση, με τον ίδιο να έχει απωλέσει το όποιο πολιτικό του κεφάλαιο ήδη από το 2019, πλήρως αναξιόπιστο και με προτάσεις που άλλαζαν κάθε μέρα χωρίς να μπορούν να αφομοιωθούν ακόμα και από αυτούς που θα ήθελαν ενδεχομένως να τους ψηφίσουν, μέχρι και τον Κατρούγκαλο, ήταν όλα λάθος» αναφέρει από την πλευρά του στη «ΜτΚ» ο πολιτικός αναλυτής της «Interview» Δημήτρης Βασιλειάδης. Και συνεχίζει: «Οι εκλογές αυτές ήταν πράγματι κάτι σαν δημοψήφισμα, ιδιαίτερα όταν ένα κόμμα μόνο του παίρνει πάνω από 40%. Το ερώτημα στο οποίο έπρεπε να απαντήσουν οι πολίτες ήταν ξεκάθαρο: σταθερότητα ή αστάθεια. Μπορεί πράγματι ο κόσμος να μην ερωτεύτηκε τον κ. Μητσοτάκη ή την ΝΔ, πείστηκε όμως ότι αυτή η εναλλακτική ικανοποιεί καλύτερα την συνθήκη για σταθερότητα από ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ διάβασε λάθος τις εκλογές. Με θεματολογία από την πανδημία μέχρι τις υποκλοπές, ασχολήθηκε με θέματα που η κοινή γνώμη είτε ήθελε να ξεχάσει, είτε δεν την ενδιέφεραν καθόλου. Κι όμως επέμενε μέχρι τέλους με αυτές τις επιλογές ακόμα και όταν έβλεπε ότι αυτά δεν αποδίδουν. Είναι ένα θέμα από μόνο του αν δεν πιάνεις τον σφυγμό του κοινού» αναφέρει ο κ. Βασιλειάδης.
Τι έφταιξε; Του Γιάννη Αμανατίδη
Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Αυτό το ερώτημα πλανιέται μετά την συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Και σίγουρα δεν φταίει ο κακός καιρός, ούτε μας μάτιασε κανένας. Η ευθύνη ανήκει σε εμάς. Δεν καταφέραμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό πως έχουμε μάθει από τα λάθη μας και πως μπορούμε ξανά να αναλάβουμε τα ηνία της ηγεσίας. Περιμέναμε και ακολουθούσαμε την στρατηγική της πτώσης του ώριμου φρούτου με το σκεπτικό πως: «με τόσα σκάνδαλα αυτή η κυβέρνηση δεν βγαίνει ξανά». Να όμως που το «ώριμο φρούτο» της ΝΔ μάς έπεσε με δύναμη στο κεφάλι. Εκπλήσσοντας ακόμη και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων.
Φερθήκαμε με τρόπο σαν ο λαός να ήξερε τα πάντα, να είχε αποφασίσει και εμείς απλά θα παίρναμε το μετρό για να κατεβούμε στην πρώτη στάση, «Μέγαρο Μαξίμου».
Δεν καταφέραμε, αν και προσπαθήσαμε, να κοινωνήσουμε το πρόγραμμά μας, τα σχέδιά μας για το παρόν και το μέλλον. Και μέσα σε όλα αυτά υπήρξαν αδικαιολόγητες έριδες, οι οποίες απομάκρυναν ακόμη περισσότερο τους ψηφοφόρους.
Φυσικά, ο παράγοντας ΜΜΕ έπαιξε και αυτός τον ρόλο του, αλλά δεν ήταν αυτός που έκρινε την τροπή του αποτελέσματος. Οι «γυάλινοι πύργοι», η υποτίμηση της στρατηγικής της ΝΔ, αλλά και τα αυτογκόλ μας, επέφεραν την νίκη για την ΝΔ.
Φυσικά το αποτέλεσμα μίας μάχης δεν κρίνει και την έκβαση ενός αγώνα.
Πιστεύω, πως με τον Αλέξη Τσίπρα ξανά μπροστάρη, θα καταφέρουμε να πάρουμε πίσω μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων μας, που δεν μας εμπιστεύτηκαν εκ νέου στις κάλπες την 21η Μαΐου και γιατί όχι, να καλύψουμε το κενό και να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων με στόχο να υπηρετήσουμε να επιστρέψουμε τη χαμένη αξιοπρέπεια και το ευ ζην στον ελληνικό λαό. Να προστατέψουμε τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία μας. Με ανοιχτά μάτια, πρέπει να έχουμε ελπίδα, γιατί αυτή είναι τα όνειρά μας.
Απαιτείται προοπτική προοδευτικής διεξόδου. Του Σωκράτη Φάμελλου
Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’ Θεσσαλονίκης
Οι πολίτες στις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν επιβράβευσαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Το βαθιά κοινωνικό και προοδευτικό πρόγραμμά μας δεν έφτασε στην κοινωνία, σκιάστηκε από αστοχίες, ενώ η πρόταση συνεργασιών δεν βρήκε αποδέκτες. Η αδύναμη σύνδεση του κόμματος με τους πολίτες και η χαμηλή παρουσία μας στους κοινωνικούς χώρους άφησαν χώρο για να κυριαρχήσει η συστημική προπαγάνδα και οι σχέσεις εξουσίας που έχουν διαμορφωθεί μέσα στην κοινωνία. Τελικό αποτέλεσμα ήταν το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηριζόμενη στην επικοινωνιακή της υπεροπλία δεν χρεώθηκε τις αρνητικές επιπτώσεις της πολιτικής της, παρότι τις αναγνωρίζει όλη η κοινωνία.
Όμως το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής δεν αναιρεί τα βασικά προβλήματα της κοινωνίας, που θα κριθούν στις επόμενες εκλογές. Η ακρίβεια, το πλήγμα στα χαμηλά εισοδήματα και η συνεχώς μειούμενη αγοραστική δύναμη, οι διευρυνόμενες ανισότητες, η δημόσια υγεία και παιδεία, οι ίσες ευκαιρίες και τα θέματα δημοκρατίας, το μέλλον της νέας γενιάς απασχολούν τους πολίτες.
Μία ισχυρή αυτοδυναμία του κ. Μητσοτάκη συνεπάγεται έλλειψη ελέγχου και λογοδοσίας, εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων και διαιώνιση των ρουσφετιών και της αδικίας. Τα δημόσια αγαθά, ακόμα και το νερό, η υγεία και η παιδεία, κινδυνεύουν από πλήρη ιδιωτικοποίηση ενώ ήδη κινδυνεύει και η α’ κατοικία για πληθώρα νοικοκυριών.
Για το λόγο αυτό στις ερχόμενες εκλογές απαιτείται προοπτική προοδευτικής διεξόδου προς όφελος των πολιτών και άρα ανατροπή των συσχετισμών. Απαιτείται ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που έχει αποδείξει ότι αποτελεί στήριγμα της κοινωνίας και ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως ανάχωμα στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη. Γιατί δεν δεσμεύεται από συμφέροντα, αγωνίζεται για τη χώρα και την κοινωνία και το πρόγραμμά του εξασφαλίζει στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία καλύτερη ζωή και πρόοδο σε μία ισχυρή Ελλάδα.
«Από ήττα σε ήττα, μέχρι την τελική νίκη…»*. Του Δημήτρη Κατσαντώνη
Πολιτικού αναλυτή «To the point»
Αυτό φαίνεται να είναι το μοτίβο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και οκτώ χρόνια περίπου. Προσπαθεί με ιππικό να αντιμετωπίσει τα τεθωρακισμένα. Όπου τεθωρακισμένα, η ηγεμονία της Κεντροδεξιάς και ιππικό, οι κραυγές καταγγελίας για οποιοδήποτε θέμα, σε οποιοδήποτε τόπο, σε οποιοδήποτε χρόνο. Παραμονές των εκλογών του 2019, πάλι από τις στήλες της «Μακεδονίας», είχαμε γράψει ότι πορευόμαστε προς δεκαετή ηγεμονία της Κεντροδεξιάς, πολιτική και ιδεολογική. Φίλοι το θεώρησαν υπερβολικό. Δεν μου έκανε εντύπωση ότι δεν κατανοούσαν την έννοια της ηγεμονίας. Ευκαιρία να εντρυφήσουν…
Οι βασικοί λόγοι της μεγάλης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ:
1. Έλλειψη πολιτικής. Καμία συγκεκριμένη γραμμή για το διακύβευμα των εκλογών. Αλλεπάλληλες στροφές, άγχος «επανόδου», άγαρμπος μιμητισμός του κραταιού ΠΑΣΟΚ, υποτίμηση αντιπάλων -και κυρίως της κοινωνίας. Θυμίζω το λησμονημένο: «συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης».
2. Διασάλευση ταυτότητας. Με αποκορύφωμα την ατυχή δήλωση Τσίπρα για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, η αριστερή ταυτότητα θεωρήθηκε κάτι ως «ποιητική άδεια» να λες οτιδήποτε. Δεν ισχύει στην πολιτική.
3. Δηλώσεις Κατρούγκαλου. Είναι το κερασάκι στην τούρτα. Αν έλειπε η τούρτα, το πικρό κερασάκι δεν θα έκανε τη διαφορά -και μάλιστα χαώδη.
Το θέμα της ηγεσίας είναι για ευρύτερη ανάλυση. Ίσως να ισχύει αυτό που ειπώθηκε σε άλλους καιρούς, για άλλους ιστορικούς πρωταγωνιστές: «Δεν είναι αυτός που έχουν ανάγκη αλλά είναι ο μόνος που έχουν».
*Ρήση αυτοσαρκαστική του Βικτόρ Σερζ, επαναστάτη και λογοτέχνη των αρχών του 20ου αιώνα, για την πολυτάραχη ζωή του.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.05.2023
26/05/2023 23:20
29/05/2023 08:45
Την προηγούμενη Πέμπτη ο καιρός στην Αθήνα ήταν σχεδόν καλοκαιρινός. Μόνο που στο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η πρώτη μετά την πανωλεθρία του κόμματος στις εκλογές είχε βαρυχειμωνιά. Το κλίμα ήταν και παραμένει κακό αφού το εκλογικό αποτέλεσμα, η καταβαράθρωση των ποσοστών του κόμματος σε συνδυασμό με την διαφορά των 20 ποσοστιαίων μονάδων από την ΝΔ που ήρθε πρώτη με double score δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό ακόμα και από τους πιο... προσγειωμένους και ρεαλιστές του κόμματος. Αμηχανία, στεναχώρια, μελαγχολία, θυμός και οργή είναι τα βασικά συναισθήματα που κυριαρχούν στην Κουμουνδούρου, την ώρα που στελέχη, πρωτοκλασάτα και μη, εγείρουν ζήτημα ηγεσίας. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ» πρώην βουλευτής ο οποίος δεν κατόρθωσε να επανεκλεγεί στις εκλογές της Κυριακής «η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ στον εκλογικό χάρτη που βάφτηκε ολόκληρος μπλε είδε μόνο το νομό Ροδόπης να είναι ροζ. Σε σχέση με τις εκλογές του Ιουλίου 2019 όταν έλαβε 31,53% είδε τα ποσοστά του να γκρεμίζονται. Ειδικότερα την Κυριακή έλαβε 20,07% και 1.184.415 ψήφους, δηλαδή 596.642 ψήφους λιγότερες από εκείνες που έλαβε τέσσερα χρόνια πριν. Σε επίπεδο βουλευτών απώλεσε 15 έδρες, καταλαμβάνοντας 71 έδρες στο ελληνικό κοινοβούλιο έναντι των 86 του 2019.
Το απόγευμα της Κυριακής και ενώ ήδη υπήρχαν πληροφορίες από τα αποτελέσματα των πρωινών και μεσημεριανών exit polls στελέχη και υποψήφιοι του κόμματος είχαν αποδεχτεί την ήττα σχολιάζοντας στα πηγαδάκια ότι η διαφορά θα ήταν τρεις με τέσσερις μονάδες, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά. Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα και ενώ η διαφορά των exit polls κινούνταν στις 10 μονάδες οι διαρροές από την Κουμουνδούρου συνιστούσαν... αναμονή μέχρι να βγουν τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα. Όπερ και εγένετο. Μούδιασμα και παγωμάρα κυριάρχησαν, ενώ χαρακτηριστικό του εκνευρισμού είναι οι έντονες αντιπαραθέσεις που είχαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοπτικά πάνελ με στελέχη άλλων κομμάτων. Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του δήλωση, μόλις 58 δευτερολέπτων, μετά τις εκλογές μίλησε για αλλαγές ενόψει της δεύτερης εκλογικής διαδικασίας, επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ το οποίο πλέον στοχεύει ανοιχτά στην διεκδίκηση του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδέχτηκε την ευθύνη για την ήττα του κόμματος και δήλωσε «παρών» στη μάχη της 25ης Ιουνίου.
Τι έφταιξε;
Στην Κουμουνδούρου μιλούν για αποτυχία του αφηγήματος της απλής αναλογικής και σχολιάζουν ότι οι θέσεις του κόμματος δεν επικοινωνήθηκαν όπως θα έπρεπε, την ώρα που στη ΝΔ έχουν καλύτερο επικοινωνιακό επιτελείο. Ήταν όμως μόνο αυτό; «Όχι» απαντούν ακόμα και τα ίδια στελέχη. Ήταν η στρατηγική, τα πίσω μπρος της ηγεσίας σε συγκεκριμένα ζητήματα, οι μετριασμένες πλέον αλλά αρκετές εσωτερικές αντίθετες φωνές, οι δηλώσεις Κατρούγκαλου, οι δηλώσεις για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει ένα «αντιμητσοτακικό μπλοκ» του γύρισε μπούμερανγκ, η απουσία ρεαλιστικών προτάσεων, συγκεκριμένα πρόσωπα που κατέχουν μέχρι και σήμερα επιτελικές θέσεις κ.ά.
Στέλεχος του κόμματος, από τα πιο προβεβλημένα μιλώντας στη «ΜτΚ» κάνει λόγο για «σφαλιάρα» και «βίαιη επαναφορά» ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο «αλληλοσπαραγμού» όπως λέει χαρακτηριστικά.
Πολλά τα αίτια της ήττας
Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών της Palmos Analysis, Πασχάλη Τεμεκενίδη τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πολλά. «Το σοκαριστικό για τον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικό αποτελεσμάτων εκλογών της 21ης Μαΐου, καίτοι δεν είχε προβλεφθεί τόσο ως προς την έκταση της διαφοράς από την νικήτρια Νέα Δημοκρατία όσο και ως προς το μέγεθος της πτώσης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ωστόσο προδιαγραφεί από την δημοσκοπική εικόνα των δύο κυβερνητικών κομμάτων από την αρχή της τετραετίας, αμέσως μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ στο 2019» αναφέρει ο κ. Τεμεκενίδης. «Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει ένα αφήγημα για την επόμενη ημέρα, ανταγωνιστικό και πειστικό τόσο ως προς το κεντρικό διακύβευμα των εκλογών (ποια κυβέρνηση θα υπάρξει την επόμενη μέρα), όσο και ως προς την προγραμματική πρόταση στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας και της «τσέπης» των νοικοκυριών, είχαν δημιουργήσει τις συνθήκες για μία εκλογική ήττα. Η καταστροφική προεκλογική καμπάνια, με τα αδιέξοδα και τις συνεχείς παλινωδίες στο θέμα της κυβερνητικής πρότασης αλλά και η πολυφωνία των στελεχών που επέτεινε την εικόνα της ‘θολούρας’ και της έλλειψης σαφούς στρατηγικής, μετέτρεψαν την εκλογική ήττα σε εκλογική πανωλεθρία» συμπληρώνει ο κ. Τεμεκενίδης.
«Αν ρωτήσει κάποιος τι είναι αυτό που πήγε λάθος στον ΣΥΡΙΖΑ και έχασε με 20 μονάδες διαφορά, η απάντηση είναι πολύ απλή: Όλα. Από τον Αλ. Τσίπρα ως επικεφαλής ενός κόμματος χωρίς πρόταση, με τον ίδιο να έχει απωλέσει το όποιο πολιτικό του κεφάλαιο ήδη από το 2019, πλήρως αναξιόπιστο και με προτάσεις που άλλαζαν κάθε μέρα χωρίς να μπορούν να αφομοιωθούν ακόμα και από αυτούς που θα ήθελαν ενδεχομένως να τους ψηφίσουν, μέχρι και τον Κατρούγκαλο, ήταν όλα λάθος» αναφέρει από την πλευρά του στη «ΜτΚ» ο πολιτικός αναλυτής της «Interview» Δημήτρης Βασιλειάδης. Και συνεχίζει: «Οι εκλογές αυτές ήταν πράγματι κάτι σαν δημοψήφισμα, ιδιαίτερα όταν ένα κόμμα μόνο του παίρνει πάνω από 40%. Το ερώτημα στο οποίο έπρεπε να απαντήσουν οι πολίτες ήταν ξεκάθαρο: σταθερότητα ή αστάθεια. Μπορεί πράγματι ο κόσμος να μην ερωτεύτηκε τον κ. Μητσοτάκη ή την ΝΔ, πείστηκε όμως ότι αυτή η εναλλακτική ικανοποιεί καλύτερα την συνθήκη για σταθερότητα από ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ διάβασε λάθος τις εκλογές. Με θεματολογία από την πανδημία μέχρι τις υποκλοπές, ασχολήθηκε με θέματα που η κοινή γνώμη είτε ήθελε να ξεχάσει, είτε δεν την ενδιέφεραν καθόλου. Κι όμως επέμενε μέχρι τέλους με αυτές τις επιλογές ακόμα και όταν έβλεπε ότι αυτά δεν αποδίδουν. Είναι ένα θέμα από μόνο του αν δεν πιάνεις τον σφυγμό του κοινού» αναφέρει ο κ. Βασιλειάδης.
Τι έφταιξε; Του Γιάννη Αμανατίδη
Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Αυτό το ερώτημα πλανιέται μετά την συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Και σίγουρα δεν φταίει ο κακός καιρός, ούτε μας μάτιασε κανένας. Η ευθύνη ανήκει σε εμάς. Δεν καταφέραμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό πως έχουμε μάθει από τα λάθη μας και πως μπορούμε ξανά να αναλάβουμε τα ηνία της ηγεσίας. Περιμέναμε και ακολουθούσαμε την στρατηγική της πτώσης του ώριμου φρούτου με το σκεπτικό πως: «με τόσα σκάνδαλα αυτή η κυβέρνηση δεν βγαίνει ξανά». Να όμως που το «ώριμο φρούτο» της ΝΔ μάς έπεσε με δύναμη στο κεφάλι. Εκπλήσσοντας ακόμη και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων.
Φερθήκαμε με τρόπο σαν ο λαός να ήξερε τα πάντα, να είχε αποφασίσει και εμείς απλά θα παίρναμε το μετρό για να κατεβούμε στην πρώτη στάση, «Μέγαρο Μαξίμου».
Δεν καταφέραμε, αν και προσπαθήσαμε, να κοινωνήσουμε το πρόγραμμά μας, τα σχέδιά μας για το παρόν και το μέλλον. Και μέσα σε όλα αυτά υπήρξαν αδικαιολόγητες έριδες, οι οποίες απομάκρυναν ακόμη περισσότερο τους ψηφοφόρους.
Φυσικά, ο παράγοντας ΜΜΕ έπαιξε και αυτός τον ρόλο του, αλλά δεν ήταν αυτός που έκρινε την τροπή του αποτελέσματος. Οι «γυάλινοι πύργοι», η υποτίμηση της στρατηγικής της ΝΔ, αλλά και τα αυτογκόλ μας, επέφεραν την νίκη για την ΝΔ.
Φυσικά το αποτέλεσμα μίας μάχης δεν κρίνει και την έκβαση ενός αγώνα.
Πιστεύω, πως με τον Αλέξη Τσίπρα ξανά μπροστάρη, θα καταφέρουμε να πάρουμε πίσω μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων μας, που δεν μας εμπιστεύτηκαν εκ νέου στις κάλπες την 21η Μαΐου και γιατί όχι, να καλύψουμε το κενό και να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων με στόχο να υπηρετήσουμε να επιστρέψουμε τη χαμένη αξιοπρέπεια και το ευ ζην στον ελληνικό λαό. Να προστατέψουμε τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία μας. Με ανοιχτά μάτια, πρέπει να έχουμε ελπίδα, γιατί αυτή είναι τα όνειρά μας.
Απαιτείται προοπτική προοδευτικής διεξόδου. Του Σωκράτη Φάμελλου
Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’ Θεσσαλονίκης
Οι πολίτες στις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν επιβράβευσαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Το βαθιά κοινωνικό και προοδευτικό πρόγραμμά μας δεν έφτασε στην κοινωνία, σκιάστηκε από αστοχίες, ενώ η πρόταση συνεργασιών δεν βρήκε αποδέκτες. Η αδύναμη σύνδεση του κόμματος με τους πολίτες και η χαμηλή παρουσία μας στους κοινωνικούς χώρους άφησαν χώρο για να κυριαρχήσει η συστημική προπαγάνδα και οι σχέσεις εξουσίας που έχουν διαμορφωθεί μέσα στην κοινωνία. Τελικό αποτέλεσμα ήταν το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηριζόμενη στην επικοινωνιακή της υπεροπλία δεν χρεώθηκε τις αρνητικές επιπτώσεις της πολιτικής της, παρότι τις αναγνωρίζει όλη η κοινωνία.
Όμως το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής δεν αναιρεί τα βασικά προβλήματα της κοινωνίας, που θα κριθούν στις επόμενες εκλογές. Η ακρίβεια, το πλήγμα στα χαμηλά εισοδήματα και η συνεχώς μειούμενη αγοραστική δύναμη, οι διευρυνόμενες ανισότητες, η δημόσια υγεία και παιδεία, οι ίσες ευκαιρίες και τα θέματα δημοκρατίας, το μέλλον της νέας γενιάς απασχολούν τους πολίτες.
Μία ισχυρή αυτοδυναμία του κ. Μητσοτάκη συνεπάγεται έλλειψη ελέγχου και λογοδοσίας, εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων και διαιώνιση των ρουσφετιών και της αδικίας. Τα δημόσια αγαθά, ακόμα και το νερό, η υγεία και η παιδεία, κινδυνεύουν από πλήρη ιδιωτικοποίηση ενώ ήδη κινδυνεύει και η α’ κατοικία για πληθώρα νοικοκυριών.
Για το λόγο αυτό στις ερχόμενες εκλογές απαιτείται προοπτική προοδευτικής διεξόδου προς όφελος των πολιτών και άρα ανατροπή των συσχετισμών. Απαιτείται ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που έχει αποδείξει ότι αποτελεί στήριγμα της κοινωνίας και ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως ανάχωμα στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη. Γιατί δεν δεσμεύεται από συμφέροντα, αγωνίζεται για τη χώρα και την κοινωνία και το πρόγραμμά του εξασφαλίζει στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία καλύτερη ζωή και πρόοδο σε μία ισχυρή Ελλάδα.
«Από ήττα σε ήττα, μέχρι την τελική νίκη…»*. Του Δημήτρη Κατσαντώνη
Πολιτικού αναλυτή «To the point»
Αυτό φαίνεται να είναι το μοτίβο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και οκτώ χρόνια περίπου. Προσπαθεί με ιππικό να αντιμετωπίσει τα τεθωρακισμένα. Όπου τεθωρακισμένα, η ηγεμονία της Κεντροδεξιάς και ιππικό, οι κραυγές καταγγελίας για οποιοδήποτε θέμα, σε οποιοδήποτε τόπο, σε οποιοδήποτε χρόνο. Παραμονές των εκλογών του 2019, πάλι από τις στήλες της «Μακεδονίας», είχαμε γράψει ότι πορευόμαστε προς δεκαετή ηγεμονία της Κεντροδεξιάς, πολιτική και ιδεολογική. Φίλοι το θεώρησαν υπερβολικό. Δεν μου έκανε εντύπωση ότι δεν κατανοούσαν την έννοια της ηγεμονίας. Ευκαιρία να εντρυφήσουν…
Οι βασικοί λόγοι της μεγάλης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ:
1. Έλλειψη πολιτικής. Καμία συγκεκριμένη γραμμή για το διακύβευμα των εκλογών. Αλλεπάλληλες στροφές, άγχος «επανόδου», άγαρμπος μιμητισμός του κραταιού ΠΑΣΟΚ, υποτίμηση αντιπάλων -και κυρίως της κοινωνίας. Θυμίζω το λησμονημένο: «συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης».
2. Διασάλευση ταυτότητας. Με αποκορύφωμα την ατυχή δήλωση Τσίπρα για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, η αριστερή ταυτότητα θεωρήθηκε κάτι ως «ποιητική άδεια» να λες οτιδήποτε. Δεν ισχύει στην πολιτική.
3. Δηλώσεις Κατρούγκαλου. Είναι το κερασάκι στην τούρτα. Αν έλειπε η τούρτα, το πικρό κερασάκι δεν θα έκανε τη διαφορά -και μάλιστα χαώδη.
Το θέμα της ηγεσίας είναι για ευρύτερη ανάλυση. Ίσως να ισχύει αυτό που ειπώθηκε σε άλλους καιρούς, για άλλους ιστορικούς πρωταγωνιστές: «Δεν είναι αυτός που έχουν ανάγκη αλλά είναι ο μόνος που έχουν».
*Ρήση αυτοσαρκαστική του Βικτόρ Σερζ, επαναστάτη και λογοτέχνη των αρχών του 20ου αιώνα, για την πολυτάραχη ζωή του.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.05.2023
ΣΧΟΛΙΑ