Σε τεντωμένο σχοινί: To Ισραήλ έτοιμο να εισβάλει στη Γάζα, φεύγουν μαζικά οι Παλαιστίνιοι
13/10/2023 12:55
13/10/2023 12:55
Ο ισραηλινός στρατός έριξε σήμερα φυλλάδια στη Γάζα στα οποία ζητεί από τους κατοίκους να φύγουν "αμέσως" προς τον νότο, σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP στην Λωρίδα της Γάζας.
"Εκκενώστε αμέσως τα σπίτια σας και πηγαίνετε νότια του Ουάντι Γάζα", αναφέρεται στα αραβικά στα φυλλάδια που ρίφθηκαν από drones και τα οποία είδε το AFP.
Σε χάρτη που περιλαμβάνεται στα φυλλάδια υπάρχει βέλος που δείχνει προς τον νότο, κάτω από μια γραμμή που έχει χαραχθεί στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.
Νωρίτερα σήμερα τα τζαμιά στην Λωρίδα της Γάζας καλούσαν τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αφού ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από τους πολίτες, πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, να μετακινηθούν νότια ενώ στον ορίζοντα διαγράφεται η πιθανότητα μιας χερσαίας εισβολής που εγκυμονεί τον κίνδυνο για πολλές απώλειες.
Οποιαδήποτε εισβολή θα μπορούσε να είναι καθοριστικής σημασίας στην σύγκρουση ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο εξαπέλυσε το Σάββατο την αιματηρότερη επίθεση στη χώρα μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973.
Το Ισραήλ έχει ήδη εξαπολύσει τις σφοδρότερες από ποτέ αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και έχει καλέσει στα όπλα 300.000 εφέδρους και συγκεντρώσει άρματα μάχης κοντά στα σύνορα.
Οι απειλές μιας χερσαίας εισβολής έχουν ξυπνήσει μνήμες της Νάκμπα, η αραβική λέξη για την καταστροφή, η οποία αναφέρεται στον πόλεμο του 1948 για τη δημιουργία του Ισραήλ που οδήγησε στον μαζικό εκτοπισμό τους.
Ο αναλυτής της Γάζας Ταλάλ Οκάλ χαρακτήρισε την ισραηλινή εντολή για την απομάκρυνσή τους προς τα νότια "απόπειρα να σπρώξουν τον παλαιστινιακό λαό της Γάζας στην Νάκμπα".
"Όπως έκαναν το 1948, όταν έδιωξαν τον κόσμο από την ιστορική Παλαιστίνη ρίχνοντας βαρέλια με εκρηκτικά στα κεφάλια τους, σήμερα το Ισραήλ το επαναλαμβάνει αυτό μπροστά στα μάτια του κόσμου και σε ζωντανή μετάδοση από τις κάμερες", δήλωσε ο Οκάλ στο Reuters.
Οι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν πάνω από 1.300 Ισραηλινούς στην επίθεσή τους το Σάββατο. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, που έγιναν σε αντίποινα, έχουν προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 1.400 ανθρώπων στη Γάζα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις εκεί αρχές.
Την ώρα που μια χερσαία εισβολή δείχνει να επίκειται και οι δύο πλευρές επιδίδονται σε ψυχολογικό πόλεμο.
"Πολίτες της Πόλης της Γάζας, απομακρυνθείτε νότια για τη δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια των οικογενειών σας και απομακρυνθείτε από τους τρομοκράτες της Χαμάς που σας χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες", ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.
"Οι τρομοκράτες της Χαμάς κρύβονται στην Πόλη της Γάζας μέσα σε σήραγγες κάτω από σπίτια και μέσα σε κτίρια που κατοικούνται από αθώους πολίτες της Γάζας", πρόσθετε.
Ο πολύ γνωστός ιερωμένος της Χαμάς στη Γάζα Ουάιλ αλ Ζαρντ σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα, ανακοίνωσε η Χαμάς. Ο γιος του είχε σκοτωθεί πριν από λίγες εβδομάδες στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά μήκος του φράκτη στα σύνορα.
"Το να δίδεται εντολή για εκκένωση σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Γάζα, όταν δεν υπάρχει ασφαλές μέρος να πάνε, δεν είναι μια αποτελεσματική προειδοποίηση. Οι δρόμοι έχουν γίνει μπάζα, τα καύσιμα είναι σπάνια και το βασικό νοσοκομείο βρίσκεται στην ζώνη εκκένωσης", δήλωσε ο Κλάιβ Μπόλντουιν, υψηλόβαθμος νομικός σύμβουλος στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
"Η εντολή αυτή δεν αλλάζει τις υποχρεώσεις του Ισραήλ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις να μην βάζει ποτέ στόχο αμάχους και να λαμβάνει όλα τα μέτρα που μπορεί για να ελαχιστοποιήσει την βλάβη σε αυτούς. Οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να μιλήσουν τώρα προτού να είναι πολύ αργά", πρόσθεσε.
Μέσα στο νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο από τα 13 δημόσια νοσοκομεία της Γάζας, ένας άνδρας έφτασε για να ρωτήσει για δεκάδες συγγενείς και φίλους που διακομίσθηκαν εκεί από την περιοχή πολυκατοικίας που βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων Μπιτς.
"Εγώ επέζησα, δεν ξέρω γιατί επέζησα. Για να πω στον εχθρό, την Αμερική, την Ευρώπη και τον κόσμο ότι αυτός ο παλαιστινιακός λαός δεν θα ηττηθεί", φώναξε ο άνδρας απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.
"Πιστεύουν ότι θα υπάρξει κι άλλος εκτοπισμός, ή ότι μπορεί να πάμε στην Αίγυπτο. Ανοησίες", πρόσθεσε προτού φύγει για το νεκροτομείο για να προσπαθήσει να αναγνωρίσει νεκρούς συγγενείς.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς Εγιάντ Αλ-Μπόζομ κάλεσε τους Άραβες σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις χώρες που συνορεύουν με το Ισραήλ να υποστηρίξουν τον λαό της Γάζας.
"Λέμε στον κόσμο της βόρειας Γάζας και της Πόλης της Γάζας, μείνετε στα σπίτια σας και στα μέρη σας. Κάνοντας σφαγές κατά των αμάχων, η δύναμη κατοχής θέλει να μας εκτοπίσει για άλλη μια φορά από τη γη μας", σημείωσε.
"Ο εκτοπισμός του 1948 δεν θα γίνει. Θα πεθάνουμε και δεν θα εγκαταλείψουμε", πρόσθεσε ο Μπόζομ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το νοσοκομείο Σίφα στην Πόλη της Γάζας.
Πάνω από 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου που εξαπολύθηκε η αιματηρή επίθεση της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς από τη Γάζα, όπως ανέφερε σήμερα ο ισραηλινός στρατός σε νεότερο απολογισμό.
Πάνω από 3.200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ οι οικογένειες 120 ομήρων έχουν ενημερωθεί ύστερα από την επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τον στρατό. Η ισραηλινή κυβέρνηση ανέφερε ότι πάνω από 150 Ισραηλινοί, ξένοι ή με διπλή υπηκοότητα κρατούνται από την ισλαμιστική οργάνωση.
Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε όλα τα κράτη να επιμείνουν στην πλήρη τήρηση του ανθρωπιστικού δικαίου στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών Χαμάς.
Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε σήμερα όλους τους κατοίκους της πόλης της Γάζας, πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους, να μετακινηθούν νότια εντός 24 ωρών, καθώς συγκέντρωσε άρματα μάχης ενόψει μιας αναμενόμενης χερσαίας εισβολής έπειτα από μια φονική επίθεση της μαχητικής οργάνωσης.
«Απευθύνουμε παγκόσμια έκκληση, μια σαφή και ξεκάθαρη έκκληση από κάθε κράτος μέλος της διεθνούς κοινότητας, ιδίως εκείνα με επιρροή, να επιμείνουν για την πλήρη τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, χωρίς να κατονομάζει κάποια χώρα.
Το γραφείο του ΟΗΕ επανέλαβε τις εκκλήσεις στο Ισραήλ να ανακαλέσει την εντολή προς τους αμάχους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
«Αυτή η εντολή επηρεάζει περισσότερο από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους, περιλαμβανομένων παιδιών, ηλικιωμένων και αρρώστων, αναγκάζοντάς τους να μετακινηθούν με ελάχιστα ή καθόλου μέσα μεταφοράς και με σχεδόν καθόλου εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, εν μέσω συνέχισης των εχθροπραξιών», είπε η Σαμντασάνι.
Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ σημείωσε επίσης μια αύξηση της αντισημιτικής και ισλαμοφοβικής ρητορικής μίσους σε όλο τον κόσμο, προσέθεσε.
«Καλούμε τους πολιτικούς και τους υπόλοιπους ηγέτες να μιλήσουν ανοιχτά, με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο, εναντίον αυτής της ρητορικής, και να λάβουν σαφή μέτρα για να σταματήσουν οποιαδήποτε υποστήριξη εθνικού, φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους που αποτελεί παρακίνηση σε διάκριση, εχθρότητα ή βία», δήλωσε η Σαμντασάνι.
Από την πλευρά της, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες χαρακτήρισε «φρικτή» τη δήλωση του Ισραήλ που κάλεσε περισσότερο από ένα εκατομμύριο κατοίκους στη βόρεια Γάζα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα σε 24 ώρες και είπε πως ο θύλακας μετατρέπεται γρήγορα σε «κολαστήριο».
«Το κάλεσμα από τις Ισραηλινές Δυνάμεις να μετακινηθούν πάνω από ένα εκατομμύριο άμαχοι που ζουν στη βόρεια Γάζα μέσα σε 24 ώρες είναι φρικτό», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Φιλίπ Λαζαρίνι, Γενικός Επίτροπος της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).
«Η κλίμακα και η ταχύτητα της υπό εξέλιξη ανθρωπιστικής κρίσης είναι τρομακτική. Η Γάζα μετατρέπεται γρήγορα σε κολαστήριο και βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης».
Το Ιράν «προειδοποιεί»
Οι ΗΠΑ “πρέπει να ελέγξουν το Ισραήλ”, αν θέλουν να αποφύγουν έναν περιφερειακό πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν από τη Βηρυτό, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, προσθέτοντας ότι το Ιράν επιθυμεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του Λιβάνου.
“Η Αμερική θέλει να επιτρέψει στο Ισραήλ να καταστρέψει τη Γάζα και αυτό είναι σοβαρό λάθος. Αν οι Αμερικανοί επιθυμούν να αποφύγουν ο πόλεμος να εξαπλωθεί στην περιοχή, πρέπει να ελέγξουν το Ισραήλ”, τόνισε ο Αμίρ Αμπντολαχιάν μιλώντας σε δημοσιογράφους.
“Αν δεν σταματήσουν τα ισραηλινά εγκλήματα, δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί”, προειδοποίησε.
Ωστόσο ο Ιρανός υπουργός υπογράμμισε ότι “η ασφάλεια και η ειρήνη του Λιβάνου είναι σημαντικές για εμάς”, την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο το λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ, σύμμαχος του Ιράν, να ανοίξει νέο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ.
Οι δηλώσεις του Αμίρ Αμπντολαχιάν έγιναν την ώρα που το Ισραήλ φαίνεται να ετοιμάζει επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας σε απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς.
Ο Ιρανός υπουργός έφρασε χθες Πέμπτη στη Βηρυτό, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και με τον επικεφαλής της λιβανέζικης κυβέρνησης Νατζίμπ Μικάτι.
Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι ενδέχεται να ανοίξει δεύτερο μέτωπο, στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, αν η Χεζμπολάχ αποφασίσει να επέμβει στη σύρραξη. Από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου, η εμπλοκή του λιβανέζικου κινήματος από τον νότιο Λίβανο είναι περιορισμένη, με μερικούς βομβαρδισμούς εναντίον ισραηλινών θέσεων στο βόρειο Ισραήλ προκειμένου να υποστηρίξει τη Χαμάς.
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Τεχεράνη και στη Βαγδάτη υπέρ των Παλαιστινίων, κατά την έβδομη ημέρα του αιματηρού πολέμου που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς μετά την εισβολή ενόπλων της Χαμάς το περασμένο Σάββατο στο έδαφος του Ισραήλ και το φόνο αμάχων.
Στην Τεχεράνη, οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες του Ιράν, της Παλαιστίνης και της Χεζμπολάχ, φώναζαν συνθήματα και είχαν υψώσει πανό που έγραφαν «Κάτω η Αμερική» και «Κάτω το Ισραήλ», διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις του Ιράν, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες.
Η Τεχεράνη, η οποία υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά τους μαχητές της Χαμάς, ενός κινήματος που έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατικό από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει καλέσει τις ισλαμικές και τις αραβικές χώρες της περιοχής να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ.
Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν άρχισε σήμερα περιφερειακή περιοδεία μεταβαίνοντας στο Ιράκ για να συνασπίσει τους συμμάχους της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ο ίδιος προειδοποίησε το Ισραήλ πως «νέα μέτωπα» μπορεί να ανοίξουν εναντίον της χώρας αυτής, αν δεν σταματήσει να βομβαρδίζει τη Γάζα.
Στη Βαγδάτη, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, στην καρδιά της ιρακινής πρωτεύουσας, φωνάζοντας «Όχι στην κατοχή! Όχι στην Αμερική!».
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έπειτα από έκκληση του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ «σε υποστήριξη προς τη Γάζα» και εναντίον του Ισραήλ. Οι διαδηλωτές κρατουσαν παλαιστινιακές και ιρακινές σημαίες ενώ μία τεράστια ισραηλινή σημαία ήταν απλωμένη στο έδαφος ώστε οι διαδηλωτές να μπορούν να την ποδοπατούν, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Αυτή η διαδήλωση έχει στόχο να καταγγείλει αυτό που συμβαίνει στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, την αιματοχυσία και την παραβίαση των δικαιωμάτων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπού Καγιάν, οργανωτής της διαδήλωσης και μέλος της κίνησης του Σαντρ.
Γύρω από την πλατεία Ταχρίρ, η κίνηση του Μοκντάντα Σαντρ επέβαλλε αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ισχυρές ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ήταν επίσης ανεπτυγμένες στον τομέα της διαδήλωσης.
Ο Μοκντάντα Σαντρ ανήκει στην πολιτική αντιπολίτευση, όμως το κίνημα υποστήριξης προς τη Γάζα έχει τη ρητή υποστήριξη της ιρακινής κυβέρνησης, καθώς στο Ιράκ υπάρχει συναίνεση υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης.
Η ιρακινή κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία κομμάτων που πρόσκεινται στο Ιράν, σύμμαχο της Χαμάς, δήλωσε πως η επίθεση που εξαπολύθηκε το Σάββατο εναντίον του Ισραήλ από το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα ήταν το «φυσικό αποτέλεσμα της συστηματικής καταπίεσης» στην οποία υποβάλλονται οι Παλαιστίνιοι «από την πλευρά τις σιωνιστικής κατοχής».
Από την έναρξη των εχθροπραξιών, την 7η Οκτωβρίου, με την πολυαίμακτη έφοδο της Χαμάς, πάνω από 1.300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους στο Ισραήλ. Στη Λωρίδα της Γάζας, τα μαζικά ισραηλινά πλήγματα σε αντίποινα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.500 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πολλών αμάχων, κατά τις τοπικές αρχές.
Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός «διατάσσει την εκκένωση όλων των αμάχων από τα σπίτια τους στην πόλη προς νότο, για την ασφάλειά τους και την προστασία τους», ανέφερε σε ανακοινωθέν του που έδωσε στη δημοσιότητα το ξημέρωμα.
Οι άμαχοι καλούνται «να μεταβούν στον τομέα νότια του Ουάντι Γάζα», μικρού ποταμού στο νότιο τμήμα της πόλης της Γάζας. «Δεν θα επιτραπεί να επιστρέψετε στην πόλη της Γάζας παρά με νεότερο ανακοινωθέν», πρόσθεσε.
Στη Νέα Υόρκη, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, γνωστοποίησε προτού καν δημοσιοποιηθεί η διαταγή του ισραηλινού στρατού πως επρόκειτο να ζητηθεί η κατεπείγουσα απομάκρυνση των αμάχων, υπολογίζοντας πως αφορά περίπου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Προειδοποίησε πως εκκένωση αυτού του εύρους θα ήταν «αδύνατη» χωρίς να «προκληθούν καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες».
Σε αυτές τις περιστάσεις «τα Ηνωμένα Έθνη καλούν αυτή η διαταγή (...) να ανακληθεί για να αποτραπεί η μεταμόρφωση αυτής που είναι τραγωδία σε καταστροφή», επέμεινε.
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκιλάντ Ερντάν, αντέδρασε έντονα.
«Η αντίδραση του ΟΗΕ» στην προειδοποίηση του Ισραήλ στους κατοίκους της Γάζας είναι «ντροπή» ανέφερε, κατηγορώντας παράλληλα τις υπηρεσίες του ότι «για χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια» στη χρήση του άμαχου πληθυσμού ως ασπίδας και πολιτικών υποδομών για αποθήκευση όπλων από μέρους της Χαμάς.
Μερικές ώρες νωρίτερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε, έπειτα από συνάντησή του με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, να αφανίσει τη Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα από το 2007.
«Όπως συνετρίβη το Νταές, θα συντριβεί και η Χαμάς», πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου, αναφερόμενος στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Δηλώσεις που άφησαν να εννοηθεί πως πλησιάζει η έναρξη χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.
Την 7η Οκτωβρίου τα χαράματα, την τελευταία ημέρα της εβραϊκής γιορτής Σουκότ («της Σκηνοπηγίας»), εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς μπήκαν στο Ισραήλ από γη, θάλασσα και αέρα, και σκότωσαν πάνω από χίλιους ανθρώπους, στους δρόμους, στα σπίτια τους, σε φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής, σε στρατιωτικές βάσεις, σπέρνοντας τρόμο κάτω από έναν καταιγισμό ρουκετών. Οι μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος οδήγησαν στη Λωρίδα της Γάζας δεκάδες ομήρους.
Μετά την επίθεση, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως βρήκε 1.500 πτώματα μελών της Χαμάς.
Το κίνημα ανέφερε πως απήγαγε δεκάδες Ισραηλινούς, αλλοδαπούς και ανθρώπους με διπλή υπηκοότητα. Οι ισραηλινές αρχές κάνουν λόγο για 150 ομήρους, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι και μένουν να αναγνωριστούν ακόμη πολλά πτώματα.
Το Ισραήλ αντέδρασε κηρύσσοντας πόλεμο για να καταστρέψει τη Χαμάς. Ο Τσαχάλ ανέφερε χθες πως από το Σάββατο έριξε στη Λωρίδα της Γάζας κάπου 6.000 βόμβες, ή συνολικά 4.000 τόνους εκρηκτικών.
Στον παλαιστινιακό θύλακα ακούγονται εκρήξεις ακατάπαυστα. «Γιατί; Δεν κάναμε τίποτα!», ούρλιαζε άνδρας κρατώντας στα χέρια το πτώμα συγγενούς του, που είχε μόλις βγάλει από τα συντρίμμια κτιρίου σε συνοικία που βομβαρδίστηκε.
Πάνω από 423.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των βομβαρδισμών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που απηύθυνε έκκληση για δωρεές 294 εκατ. δολαρίων ώστε να ανταποκριθεί στις «επείγουσες ανάγκες» στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Την 8η Οκτωβρίου, στην πρώτη συνεδρίασή του μετά την επίθεση της Χαμάς, δεν μπόρεσε να υπάρξει ομοφωνία ώστε να εκδοθεί κοινή καταδικαστική απόφαση.
13/10/2023 12:33
Ο ισραηλινός στρατός έριξε σήμερα φυλλάδια στη Γάζα στα οποία ζητεί από τους κατοίκους να φύγουν "αμέσως" προς τον νότο, σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP στην Λωρίδα της Γάζας.
"Εκκενώστε αμέσως τα σπίτια σας και πηγαίνετε νότια του Ουάντι Γάζα", αναφέρεται στα αραβικά στα φυλλάδια που ρίφθηκαν από drones και τα οποία είδε το AFP.
Σε χάρτη που περιλαμβάνεται στα φυλλάδια υπάρχει βέλος που δείχνει προς τον νότο, κάτω από μια γραμμή που έχει χαραχθεί στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.
Νωρίτερα σήμερα τα τζαμιά στην Λωρίδα της Γάζας καλούσαν τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αφού ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από τους πολίτες, πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, να μετακινηθούν νότια ενώ στον ορίζοντα διαγράφεται η πιθανότητα μιας χερσαίας εισβολής που εγκυμονεί τον κίνδυνο για πολλές απώλειες.
Οποιαδήποτε εισβολή θα μπορούσε να είναι καθοριστικής σημασίας στην σύγκρουση ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο εξαπέλυσε το Σάββατο την αιματηρότερη επίθεση στη χώρα μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973.
Το Ισραήλ έχει ήδη εξαπολύσει τις σφοδρότερες από ποτέ αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και έχει καλέσει στα όπλα 300.000 εφέδρους και συγκεντρώσει άρματα μάχης κοντά στα σύνορα.
Οι απειλές μιας χερσαίας εισβολής έχουν ξυπνήσει μνήμες της Νάκμπα, η αραβική λέξη για την καταστροφή, η οποία αναφέρεται στον πόλεμο του 1948 για τη δημιουργία του Ισραήλ που οδήγησε στον μαζικό εκτοπισμό τους.
Ο αναλυτής της Γάζας Ταλάλ Οκάλ χαρακτήρισε την ισραηλινή εντολή για την απομάκρυνσή τους προς τα νότια "απόπειρα να σπρώξουν τον παλαιστινιακό λαό της Γάζας στην Νάκμπα".
"Όπως έκαναν το 1948, όταν έδιωξαν τον κόσμο από την ιστορική Παλαιστίνη ρίχνοντας βαρέλια με εκρηκτικά στα κεφάλια τους, σήμερα το Ισραήλ το επαναλαμβάνει αυτό μπροστά στα μάτια του κόσμου και σε ζωντανή μετάδοση από τις κάμερες", δήλωσε ο Οκάλ στο Reuters.
Οι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν πάνω από 1.300 Ισραηλινούς στην επίθεσή τους το Σάββατο. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, που έγιναν σε αντίποινα, έχουν προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 1.400 ανθρώπων στη Γάζα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις εκεί αρχές.
Την ώρα που μια χερσαία εισβολή δείχνει να επίκειται και οι δύο πλευρές επιδίδονται σε ψυχολογικό πόλεμο.
"Πολίτες της Πόλης της Γάζας, απομακρυνθείτε νότια για τη δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια των οικογενειών σας και απομακρυνθείτε από τους τρομοκράτες της Χαμάς που σας χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες", ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.
"Οι τρομοκράτες της Χαμάς κρύβονται στην Πόλη της Γάζας μέσα σε σήραγγες κάτω από σπίτια και μέσα σε κτίρια που κατοικούνται από αθώους πολίτες της Γάζας", πρόσθετε.
Ο πολύ γνωστός ιερωμένος της Χαμάς στη Γάζα Ουάιλ αλ Ζαρντ σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα, ανακοίνωσε η Χαμάς. Ο γιος του είχε σκοτωθεί πριν από λίγες εβδομάδες στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά μήκος του φράκτη στα σύνορα.
"Το να δίδεται εντολή για εκκένωση σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Γάζα, όταν δεν υπάρχει ασφαλές μέρος να πάνε, δεν είναι μια αποτελεσματική προειδοποίηση. Οι δρόμοι έχουν γίνει μπάζα, τα καύσιμα είναι σπάνια και το βασικό νοσοκομείο βρίσκεται στην ζώνη εκκένωσης", δήλωσε ο Κλάιβ Μπόλντουιν, υψηλόβαθμος νομικός σύμβουλος στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
"Η εντολή αυτή δεν αλλάζει τις υποχρεώσεις του Ισραήλ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις να μην βάζει ποτέ στόχο αμάχους και να λαμβάνει όλα τα μέτρα που μπορεί για να ελαχιστοποιήσει την βλάβη σε αυτούς. Οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να μιλήσουν τώρα προτού να είναι πολύ αργά", πρόσθεσε.
Μέσα στο νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο από τα 13 δημόσια νοσοκομεία της Γάζας, ένας άνδρας έφτασε για να ρωτήσει για δεκάδες συγγενείς και φίλους που διακομίσθηκαν εκεί από την περιοχή πολυκατοικίας που βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων Μπιτς.
"Εγώ επέζησα, δεν ξέρω γιατί επέζησα. Για να πω στον εχθρό, την Αμερική, την Ευρώπη και τον κόσμο ότι αυτός ο παλαιστινιακός λαός δεν θα ηττηθεί", φώναξε ο άνδρας απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.
"Πιστεύουν ότι θα υπάρξει κι άλλος εκτοπισμός, ή ότι μπορεί να πάμε στην Αίγυπτο. Ανοησίες", πρόσθεσε προτού φύγει για το νεκροτομείο για να προσπαθήσει να αναγνωρίσει νεκρούς συγγενείς.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς Εγιάντ Αλ-Μπόζομ κάλεσε τους Άραβες σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις χώρες που συνορεύουν με το Ισραήλ να υποστηρίξουν τον λαό της Γάζας.
"Λέμε στον κόσμο της βόρειας Γάζας και της Πόλης της Γάζας, μείνετε στα σπίτια σας και στα μέρη σας. Κάνοντας σφαγές κατά των αμάχων, η δύναμη κατοχής θέλει να μας εκτοπίσει για άλλη μια φορά από τη γη μας", σημείωσε.
"Ο εκτοπισμός του 1948 δεν θα γίνει. Θα πεθάνουμε και δεν θα εγκαταλείψουμε", πρόσθεσε ο Μπόζομ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το νοσοκομείο Σίφα στην Πόλη της Γάζας.
Πάνω από 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου που εξαπολύθηκε η αιματηρή επίθεση της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς από τη Γάζα, όπως ανέφερε σήμερα ο ισραηλινός στρατός σε νεότερο απολογισμό.
Πάνω από 3.200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ οι οικογένειες 120 ομήρων έχουν ενημερωθεί ύστερα από την επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τον στρατό. Η ισραηλινή κυβέρνηση ανέφερε ότι πάνω από 150 Ισραηλινοί, ξένοι ή με διπλή υπηκοότητα κρατούνται από την ισλαμιστική οργάνωση.
Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε όλα τα κράτη να επιμείνουν στην πλήρη τήρηση του ανθρωπιστικού δικαίου στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών Χαμάς.
Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε σήμερα όλους τους κατοίκους της πόλης της Γάζας, πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους, να μετακινηθούν νότια εντός 24 ωρών, καθώς συγκέντρωσε άρματα μάχης ενόψει μιας αναμενόμενης χερσαίας εισβολής έπειτα από μια φονική επίθεση της μαχητικής οργάνωσης.
«Απευθύνουμε παγκόσμια έκκληση, μια σαφή και ξεκάθαρη έκκληση από κάθε κράτος μέλος της διεθνούς κοινότητας, ιδίως εκείνα με επιρροή, να επιμείνουν για την πλήρη τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, χωρίς να κατονομάζει κάποια χώρα.
Το γραφείο του ΟΗΕ επανέλαβε τις εκκλήσεις στο Ισραήλ να ανακαλέσει την εντολή προς τους αμάχους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
«Αυτή η εντολή επηρεάζει περισσότερο από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους, περιλαμβανομένων παιδιών, ηλικιωμένων και αρρώστων, αναγκάζοντάς τους να μετακινηθούν με ελάχιστα ή καθόλου μέσα μεταφοράς και με σχεδόν καθόλου εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, εν μέσω συνέχισης των εχθροπραξιών», είπε η Σαμντασάνι.
Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ σημείωσε επίσης μια αύξηση της αντισημιτικής και ισλαμοφοβικής ρητορικής μίσους σε όλο τον κόσμο, προσέθεσε.
«Καλούμε τους πολιτικούς και τους υπόλοιπους ηγέτες να μιλήσουν ανοιχτά, με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο, εναντίον αυτής της ρητορικής, και να λάβουν σαφή μέτρα για να σταματήσουν οποιαδήποτε υποστήριξη εθνικού, φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους που αποτελεί παρακίνηση σε διάκριση, εχθρότητα ή βία», δήλωσε η Σαμντασάνι.
Από την πλευρά της, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες χαρακτήρισε «φρικτή» τη δήλωση του Ισραήλ που κάλεσε περισσότερο από ένα εκατομμύριο κατοίκους στη βόρεια Γάζα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα σε 24 ώρες και είπε πως ο θύλακας μετατρέπεται γρήγορα σε «κολαστήριο».
«Το κάλεσμα από τις Ισραηλινές Δυνάμεις να μετακινηθούν πάνω από ένα εκατομμύριο άμαχοι που ζουν στη βόρεια Γάζα μέσα σε 24 ώρες είναι φρικτό», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Φιλίπ Λαζαρίνι, Γενικός Επίτροπος της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).
«Η κλίμακα και η ταχύτητα της υπό εξέλιξη ανθρωπιστικής κρίσης είναι τρομακτική. Η Γάζα μετατρέπεται γρήγορα σε κολαστήριο και βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης».
Το Ιράν «προειδοποιεί»
Οι ΗΠΑ “πρέπει να ελέγξουν το Ισραήλ”, αν θέλουν να αποφύγουν έναν περιφερειακό πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν από τη Βηρυτό, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, προσθέτοντας ότι το Ιράν επιθυμεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του Λιβάνου.
“Η Αμερική θέλει να επιτρέψει στο Ισραήλ να καταστρέψει τη Γάζα και αυτό είναι σοβαρό λάθος. Αν οι Αμερικανοί επιθυμούν να αποφύγουν ο πόλεμος να εξαπλωθεί στην περιοχή, πρέπει να ελέγξουν το Ισραήλ”, τόνισε ο Αμίρ Αμπντολαχιάν μιλώντας σε δημοσιογράφους.
“Αν δεν σταματήσουν τα ισραηλινά εγκλήματα, δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί”, προειδοποίησε.
Ωστόσο ο Ιρανός υπουργός υπογράμμισε ότι “η ασφάλεια και η ειρήνη του Λιβάνου είναι σημαντικές για εμάς”, την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο το λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ, σύμμαχος του Ιράν, να ανοίξει νέο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ.
Οι δηλώσεις του Αμίρ Αμπντολαχιάν έγιναν την ώρα που το Ισραήλ φαίνεται να ετοιμάζει επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας σε απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς.
Ο Ιρανός υπουργός έφρασε χθες Πέμπτη στη Βηρυτό, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και με τον επικεφαλής της λιβανέζικης κυβέρνησης Νατζίμπ Μικάτι.
Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι ενδέχεται να ανοίξει δεύτερο μέτωπο, στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, αν η Χεζμπολάχ αποφασίσει να επέμβει στη σύρραξη. Από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου, η εμπλοκή του λιβανέζικου κινήματος από τον νότιο Λίβανο είναι περιορισμένη, με μερικούς βομβαρδισμούς εναντίον ισραηλινών θέσεων στο βόρειο Ισραήλ προκειμένου να υποστηρίξει τη Χαμάς.
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Τεχεράνη και στη Βαγδάτη υπέρ των Παλαιστινίων, κατά την έβδομη ημέρα του αιματηρού πολέμου που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς μετά την εισβολή ενόπλων της Χαμάς το περασμένο Σάββατο στο έδαφος του Ισραήλ και το φόνο αμάχων.
Στην Τεχεράνη, οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες του Ιράν, της Παλαιστίνης και της Χεζμπολάχ, φώναζαν συνθήματα και είχαν υψώσει πανό που έγραφαν «Κάτω η Αμερική» και «Κάτω το Ισραήλ», διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις του Ιράν, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες.
Η Τεχεράνη, η οποία υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά τους μαχητές της Χαμάς, ενός κινήματος που έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατικό από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει καλέσει τις ισλαμικές και τις αραβικές χώρες της περιοχής να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ.
Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν άρχισε σήμερα περιφερειακή περιοδεία μεταβαίνοντας στο Ιράκ για να συνασπίσει τους συμμάχους της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ο ίδιος προειδοποίησε το Ισραήλ πως «νέα μέτωπα» μπορεί να ανοίξουν εναντίον της χώρας αυτής, αν δεν σταματήσει να βομβαρδίζει τη Γάζα.
Στη Βαγδάτη, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, στην καρδιά της ιρακινής πρωτεύουσας, φωνάζοντας «Όχι στην κατοχή! Όχι στην Αμερική!».
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έπειτα από έκκληση του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ «σε υποστήριξη προς τη Γάζα» και εναντίον του Ισραήλ. Οι διαδηλωτές κρατουσαν παλαιστινιακές και ιρακινές σημαίες ενώ μία τεράστια ισραηλινή σημαία ήταν απλωμένη στο έδαφος ώστε οι διαδηλωτές να μπορούν να την ποδοπατούν, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Αυτή η διαδήλωση έχει στόχο να καταγγείλει αυτό που συμβαίνει στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, την αιματοχυσία και την παραβίαση των δικαιωμάτων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπού Καγιάν, οργανωτής της διαδήλωσης και μέλος της κίνησης του Σαντρ.
Γύρω από την πλατεία Ταχρίρ, η κίνηση του Μοκντάντα Σαντρ επέβαλλε αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ισχυρές ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ήταν επίσης ανεπτυγμένες στον τομέα της διαδήλωσης.
Ο Μοκντάντα Σαντρ ανήκει στην πολιτική αντιπολίτευση, όμως το κίνημα υποστήριξης προς τη Γάζα έχει τη ρητή υποστήριξη της ιρακινής κυβέρνησης, καθώς στο Ιράκ υπάρχει συναίνεση υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης.
Η ιρακινή κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία κομμάτων που πρόσκεινται στο Ιράν, σύμμαχο της Χαμάς, δήλωσε πως η επίθεση που εξαπολύθηκε το Σάββατο εναντίον του Ισραήλ από το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα ήταν το «φυσικό αποτέλεσμα της συστηματικής καταπίεσης» στην οποία υποβάλλονται οι Παλαιστίνιοι «από την πλευρά τις σιωνιστικής κατοχής».
Από την έναρξη των εχθροπραξιών, την 7η Οκτωβρίου, με την πολυαίμακτη έφοδο της Χαμάς, πάνω από 1.300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους στο Ισραήλ. Στη Λωρίδα της Γάζας, τα μαζικά ισραηλινά πλήγματα σε αντίποινα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.500 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πολλών αμάχων, κατά τις τοπικές αρχές.
Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός «διατάσσει την εκκένωση όλων των αμάχων από τα σπίτια τους στην πόλη προς νότο, για την ασφάλειά τους και την προστασία τους», ανέφερε σε ανακοινωθέν του που έδωσε στη δημοσιότητα το ξημέρωμα.
Οι άμαχοι καλούνται «να μεταβούν στον τομέα νότια του Ουάντι Γάζα», μικρού ποταμού στο νότιο τμήμα της πόλης της Γάζας. «Δεν θα επιτραπεί να επιστρέψετε στην πόλη της Γάζας παρά με νεότερο ανακοινωθέν», πρόσθεσε.
Στη Νέα Υόρκη, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, γνωστοποίησε προτού καν δημοσιοποιηθεί η διαταγή του ισραηλινού στρατού πως επρόκειτο να ζητηθεί η κατεπείγουσα απομάκρυνση των αμάχων, υπολογίζοντας πως αφορά περίπου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Προειδοποίησε πως εκκένωση αυτού του εύρους θα ήταν «αδύνατη» χωρίς να «προκληθούν καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες».
Σε αυτές τις περιστάσεις «τα Ηνωμένα Έθνη καλούν αυτή η διαταγή (...) να ανακληθεί για να αποτραπεί η μεταμόρφωση αυτής που είναι τραγωδία σε καταστροφή», επέμεινε.
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκιλάντ Ερντάν, αντέδρασε έντονα.
«Η αντίδραση του ΟΗΕ» στην προειδοποίηση του Ισραήλ στους κατοίκους της Γάζας είναι «ντροπή» ανέφερε, κατηγορώντας παράλληλα τις υπηρεσίες του ότι «για χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια» στη χρήση του άμαχου πληθυσμού ως ασπίδας και πολιτικών υποδομών για αποθήκευση όπλων από μέρους της Χαμάς.
Μερικές ώρες νωρίτερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε, έπειτα από συνάντησή του με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, να αφανίσει τη Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα από το 2007.
«Όπως συνετρίβη το Νταές, θα συντριβεί και η Χαμάς», πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου, αναφερόμενος στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Δηλώσεις που άφησαν να εννοηθεί πως πλησιάζει η έναρξη χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.
Την 7η Οκτωβρίου τα χαράματα, την τελευταία ημέρα της εβραϊκής γιορτής Σουκότ («της Σκηνοπηγίας»), εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς μπήκαν στο Ισραήλ από γη, θάλασσα και αέρα, και σκότωσαν πάνω από χίλιους ανθρώπους, στους δρόμους, στα σπίτια τους, σε φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής, σε στρατιωτικές βάσεις, σπέρνοντας τρόμο κάτω από έναν καταιγισμό ρουκετών. Οι μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος οδήγησαν στη Λωρίδα της Γάζας δεκάδες ομήρους.
Μετά την επίθεση, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως βρήκε 1.500 πτώματα μελών της Χαμάς.
Το κίνημα ανέφερε πως απήγαγε δεκάδες Ισραηλινούς, αλλοδαπούς και ανθρώπους με διπλή υπηκοότητα. Οι ισραηλινές αρχές κάνουν λόγο για 150 ομήρους, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι και μένουν να αναγνωριστούν ακόμη πολλά πτώματα.
Το Ισραήλ αντέδρασε κηρύσσοντας πόλεμο για να καταστρέψει τη Χαμάς. Ο Τσαχάλ ανέφερε χθες πως από το Σάββατο έριξε στη Λωρίδα της Γάζας κάπου 6.000 βόμβες, ή συνολικά 4.000 τόνους εκρηκτικών.
Στον παλαιστινιακό θύλακα ακούγονται εκρήξεις ακατάπαυστα. «Γιατί; Δεν κάναμε τίποτα!», ούρλιαζε άνδρας κρατώντας στα χέρια το πτώμα συγγενούς του, που είχε μόλις βγάλει από τα συντρίμμια κτιρίου σε συνοικία που βομβαρδίστηκε.
Πάνω από 423.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των βομβαρδισμών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που απηύθυνε έκκληση για δωρεές 294 εκατ. δολαρίων ώστε να ανταποκριθεί στις «επείγουσες ανάγκες» στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Την 8η Οκτωβρίου, στην πρώτη συνεδρίασή του μετά την επίθεση της Χαμάς, δεν μπόρεσε να υπάρξει ομοφωνία ώστε να εκδοθεί κοινή καταδικαστική απόφαση.
ΣΧΟΛΙΑ