ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε θέση μάχης οι υποψήφιοι πρόεδροι - Τα «στρατόπεδα» της Θεσσαλονίκης

Αντίστροφη μέτρηση για να στηθούν οι κάλπες στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

 15/09/2024 19:00

Σε θέση μάχης οι υποψήφιοι πρόεδροι - Τα «στρατόπεδα» της Θεσσαλονίκης

Βαγγέλης Στολάκης

Στην τελική ευθεία της κούρσας μπαίνουν σταδιακά οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής οι οποίοι διεκδικούν την ψήφο των μελών του κόμματος στις εσωκομματικές κάλπες που θα στηθούν στις 6 και τις 13 Οκτωβρίου. Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου μετά και το «πράσινο φως» που έλαβαν από την αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) που τους ανακήρυξε και επισήμως υποψήφιους προέδρους επικυρώνοντας τις υπογραφές στήριξης που κατέθεσαν, όπως ορίζει εξάλλου και το καταστατικό του κόμματος είναι έτοιμοι να δώσουν ψήφο-ψήφο τη μάχη ώστε να επικρατήσουν έναντι των αντιπάλων τους. 

Στην κούρσα αυτή της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη μένει εκτός ο έβδομος υποψήφιος αρχηγός, ο δημοσιογράφος Γιάννης Κανελλάκης ο οποίος «κόπηκε» από την ΕΔΕΚΑΠ, καθώς παρά το γεγονός, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, ότι διαθέτει τις πέντε χιλιάδες υπογραφές στήριξης, ελάχιστο όριο σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, δεν τις προσκόμισε στην ΕΔΕΚΑΠ μέχρι το βράδυ της περασμένης Δευτέρας όπως είχε αποφασιστεί επικαλούμενος λόγους «προσωπικών δεδομένων» των υποστηρικτών του.

Μετά τη μάχη των υπογραφών οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί ρίχνονται στη μάχη των... εντυπώσεων με την αρχή να γίνεται αύριο Κυριακή, οπότε και συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η συνεδρίαση θα είναι «ανοιχτή» προς το κοινό και θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα όπως εξάλλου προανήγγειλε και ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης στα τέλη Ιουνίου όταν σήκωσε το γάντι σε όσους τον αμφισβητούν και ανακοίνωσε εσωκομματικές εκλογές, οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί αναμένεται να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, τις πολιτικές τους πλατφόρμες-μανιφέστα τόσο για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όσο και της χώρας. Στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος οι υποψήφιοι αρχηγοί αναμένεται να ανεβάσουν τους τόνους και να βάλουν στο κάδρο ο καθένας έναν ή περισσότερους εσωκομματικούς τους αντιπάλους, λαμβάνοντας υπόψη φυσικά και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αναμένεται να αυξηθούν πλησιάζοντας προς την 6η Οκτωβρίου.

Περισσότερες από 62.000 υπογραφές

Και μπορεί στα επιτελεία των έξι υποψηφίων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής να «βράζουν» και τα συντροφικά «μαχαιρώματα» να δίνουν και να παίρνουν, οι διεκδικητές της ηγεσίας έχουν συμφωνήσει ατύπως, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στην Κουμουνδούρου και σε όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να διατηρήσουν την ενότητα του χώρου ως κόρη οφθαλμού για να μη δυσαρεστήσουν τους ψηφοφόρους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, οι 62.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν και υποβλήθηκαν στην ΕΔΕΚΑΠ προμηνύουν αθρόα συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, όπως υποστηρίζουν και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος. «Η κατάθεση των συνολικά άνω των 62.000 υπογραφών προμηνύει τη μαζική συμμετοχή στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία, που θα ενισχύσει τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην πολιτική ζωή του τόπου» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ την οποία υπογράφει η πρόεδρος της Επιτροπής, Νανά Βρυώνη.

Σε αυτό το πρώτο στάδιο της μάχης των υπογραφών οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί ακολούθησαν διαφορετικές στρατηγικές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήρθε πρώτος καταθέτοντας 24.810 υπογραφές στήριξης από μέλη, αριθμός μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο που είχε υποβληθεί στις εσωκομματικές εκλογές του 2021, και υπογραφές 171 μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Μεταξύ άλλων, την νέα υποψηφιότητα του κ. Ανδρουλάκη για την ηγεσία του κόμματος υποστηρίζουν βουλευτές του κόμματος και προβεβλημένα στελέχη όπως ο εκπρόσωπος Τύπου Θανάσης Γλαβίνας, ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος αλλά και ο πρώην γραμματέας και πρώην υπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης που θεωρείται «παπανδρεϊκός».

Και ο Μιχάλης Κατρίνης θέλησε να κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων υποβάλλοντας 14.001 υπογραφές στελεχών που στηρίζουν την υποψηφιότητά του για την ηγεσία.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας κατέθεσε στην ΕΔΕΚΑΠ 100 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής, τις διπλάσιες από το 15% όπως ορίζει το καταστατικό του κόμματος. Συνεργάτες του κ. Δούκα τόνιζαν πως «ήδη έχουμε συλλέξει πολλές χιλιάδες υπογραφές στήριξης από μέλη του ΠΑΣΟΚ, διαδικασία που συνεχίζεται σε συνάρτηση με τις περιοδείες του Χάρη Δούκα. Ο τελικός αριθμός θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες» έλεγαν χαρακτηριστικά, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι υπογραφές στήριξης του κ. Δούκα ξεπερνούν τις 25.000.

Από την πλευρά τους, Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου και Νάντια Γιαννακοπούλου επέλεξαν να εξασφαλίσουν τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό υπογραφών βάσει καταστατικού, χωρίς να προχωρούν σε υπερβολές. Ο πρώτος κατέθεσε στην ΕΔΕΚΑΠ 7.962 υπογραφές στελεχών, η δεύτερη 7.000 υπογραφές και η τρίτη 8.286 υπογραφές μελών.

Περιοδείες... ΔΕΘ

Οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί πάντως τις προηγούμενες ημέρες συνέχισαν τις περιοδείες τους έχοντας ως βάση τη Θεσσαλονίκη, λόγω της 88ης ΔΕΘ. Ο νυν πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης επισκέφτηκε τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και περιηγήθηκε στα περίπτερα, μίλησε στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.

Ο Χάρης Δούκας βρέθηκε στην πόλη το Σαββατοκύριακο των εγκαινίων με αφορμή τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχε στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ και επισκέφτηκε γειτονικούς νομούς.

Ο Παύλος Γερουλάνος παρουσίασε το πρόγραμμα «Αναγέννηση» σε εκδήλωση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης και περιόδευσε σε κοντινές περιοχές, ενώ το βράδυ της Τετάρτης παρακολούθησε από κοντά την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η πρώην υπουργός και πρώην Επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα από την προηγούμενη εβδομάδα. Μεταξύ άλλων βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, περιόδευσε στη ΔΕΘ και παρακολούθησε επίσης από κοντά την ομιλία Ανδρουλάκη στο «Ι. Βελλίδης».

Ο Μιχάλης Κατρίνης βρέθηκε στα περίπτερα της ΔΕΘ και πραγματοποίησε ομιλία στο Ωραιόκαστρο.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου έδωσε το παρών στην επετειακή εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση του κόμματος που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Α’ Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια συναντήθηκε με υποστηρικτές της υποψηφιότητάς της στο κέντρο της πόλης.

Στο μεταξύ, όσο περνά ο χρόνος και πλησιάζουμε στις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου «κλειδώνουν» οι στηρίξεις υπέρ της μίας ή της άλλης υποψηφιότητας, ενώ αυξάνονται και οι επίσημες ανακοινώσεις. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι μετά την αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής οπότε και οι υποψήφιοι αρχηγοί θα ανοίξουν τα χαρτιά τους οι επίσημες ανακοινώσεις θα πάρουν μορφή χιονοστιβάδας. Δεν λείπουν βέβαια κι εκείνοι που τηρούν στάση αναμονής και παρακολουθούν τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Οι τοπικές στηρίξεις

Στη Θεσσαλονίκη ήδη τα πρώτα «στρατόπεδα» έχουν διαμορφωθεί. Υπέρ της παραμονής του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τάσσονται μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου και πρώην βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης Θανάσης Γλαβίνας, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Β’ Θεσσαλονίκης ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κωνσταντίνος Κοκολάκης, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Ανδρουλάκη στην πόλη, Δημήτρης Σαρηγιάννης, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και υποψήφια βουλευτής Α’ Περιφέρειας Πέννυ Δαλαμπούρα, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Παπαστεργίου, ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο πρώην αντιδήμαρχος Ευόσμου- Κορδελιού, Κώστας Σωτηράκης, ο επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στο ΤΕΕ/ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Παπαστεργίου, η υποψήφια ευρωβουλευτής Μαρία Μπουτζέτη, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Νίκος Ξυλούρης, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Χάρης Μελίδης, ο πρώην Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, Νικήτας Φραγκισκάκης, ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και υποψήφιος βουλευτής Πέτρος Λεκάκης, η πρώην βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνα Αδάμου, η αντιδήμαρχος Καλαμαριάς Χριστίνα Φοροπούλου κ.ά.

Στο πλευρό του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα βρίσκονται οι: Αντώνης Σαουλίδης, Κώστας Πετρίδης, Λάμπρος Λαμπρογιάννης, Μιχάλης Πάππου και Γιώργος Τρελλόπουλος οι οποίοι ως μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής υπέγραψαν στήριξη στην υποψηφιότητα Δούκα. Μεταξύ άλλων την υποψηφιότητα Δούκα στηρίζει ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Διαμαντάκης, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Λάζαρος Ζαχαριάδης, τα στελέχη Ιάκωβος Τόπης, Θωμάς Τουρλίδης, Γιώργος Γρηγορούδης, ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Στέλιος Τσούλιας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη Νίκος Νυφούδης, ο πρώην βουλευτής Σερρών Μιχάλης Τζελέπης, ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Αναδιάρθωσης, Οργάνωσης και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού δήμου Θεσσαλονίκης και πρώην δήμαρχος Γρεβενών Αθανάσιος Ζιώγας, ο Οικονομικού Προγραμματισμού και Δημοτικής Περιουσίας Δήμου Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρβανίτης κ.ά.

Την υποψηφιότητα του βουλευτή Αθηνών και πρώην υπουργού Παύλου Γερουλάνου φέρονται να υποστηρίζουν το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Νίκος Σδούγγος, ο πρώην γραμματέας ΠΑΣΟΚ Β’ Θεσσαλονίκης, Παντελής Κουκουλεκίδης, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Δημαρέλος, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Σαράντης Μονοπόρτης, η αντιδήμαρχος Παιδικής Μέριμνας, Οικογένειας και Κοινωνίας των Πολιτών δήμου Θεσσαλονίκης Θεοδώρα Λειψιστινού, ο αντιδήμαρχος και γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης Καλαμαριάς Κώστας Ζαχαρίας, τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Α’ Θεσσαλονίκης Ρόζα Εδιάρογλου, Βάσια Μάδεση, Ελένη Χριστιά, Μαρία Καρεκλίδου, το στέλεχος Ρούλης Εδιάρογλου, ο Μιχάλης Ραλλίδης, ο Δημήτρης Στοΐτσας, η υποψήφια βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Νάνσυ Παπαδάτου, ο δικηγόρος Αργύρης Αργυριάδης, γραμματέας της Τοπικής Θέρμης Κατερίνα Καμπουρίδου κ.ά. Την υποψηφιότητα του κ. Γερουλάνου υποστηρίζει και ο πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β’ Θεσσαλονίκης Βασίλης Γερανίδης, ο οποίος έδωσε το παρών και μάλιστα στην πρώτη σειρά στην πρόσφατη εκδήλωση του υποψήφιου προέδρου στην πόλη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα δηλώσει τη στήριξή του στην υποψηφιότητα Γερουλάνου και ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Α’ Θεσσαλονίκης, Ευριβιάδης Ελευθεριάδης.

Στο πλευρό της πρώην υπουργού και πρώην Επιτρόπου Άννας Διαμαντοπούλου βρίσκονται μεταξύ άλλων ο πρώην γραμματέας ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης, Χρόνης Μακρίδης, ο πρώην υπουργός Νίκος Γκεσούλης, ο Ζήσης Σμέρνος, ο Γιάννης Γρηγοριάδης, ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Γιώργος Πινακίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας, ο γιατρός Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας του δήμου Θεσσαλονίκης, Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος, ο πρώην βουλευτής Κώστας Διαμαντής κ.ά.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης έχει στο πλευρό του την αντιδήμαρχο Ωραιοκάστρου και υποψήφια ευρωβουλευτή Χριστίνα Αλίρη όπως επίσης και μια σειρά στελεχών.

Η υποψήφια πρόεδρος Νάντια Γιαννακοπούλου έχει τη στήριξη τοπικών στελεχών. Διατηρεί φιλικές σχέσεις με την αντιδήμαρχο Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού δήμου Θεσσαλονίκης, Κούλα Γιαννακίδου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14-15.09.2024

Στην τελική ευθεία της κούρσας μπαίνουν σταδιακά οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής οι οποίοι διεκδικούν την ψήφο των μελών του κόμματος στις εσωκομματικές κάλπες που θα στηθούν στις 6 και τις 13 Οκτωβρίου. Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου μετά και το «πράσινο φως» που έλαβαν από την αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) που τους ανακήρυξε και επισήμως υποψήφιους προέδρους επικυρώνοντας τις υπογραφές στήριξης που κατέθεσαν, όπως ορίζει εξάλλου και το καταστατικό του κόμματος είναι έτοιμοι να δώσουν ψήφο-ψήφο τη μάχη ώστε να επικρατήσουν έναντι των αντιπάλων τους. 

Στην κούρσα αυτή της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη μένει εκτός ο έβδομος υποψήφιος αρχηγός, ο δημοσιογράφος Γιάννης Κανελλάκης ο οποίος «κόπηκε» από την ΕΔΕΚΑΠ, καθώς παρά το γεγονός, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, ότι διαθέτει τις πέντε χιλιάδες υπογραφές στήριξης, ελάχιστο όριο σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, δεν τις προσκόμισε στην ΕΔΕΚΑΠ μέχρι το βράδυ της περασμένης Δευτέρας όπως είχε αποφασιστεί επικαλούμενος λόγους «προσωπικών δεδομένων» των υποστηρικτών του.

Μετά τη μάχη των υπογραφών οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί ρίχνονται στη μάχη των... εντυπώσεων με την αρχή να γίνεται αύριο Κυριακή, οπότε και συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η συνεδρίαση θα είναι «ανοιχτή» προς το κοινό και θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα όπως εξάλλου προανήγγειλε και ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης στα τέλη Ιουνίου όταν σήκωσε το γάντι σε όσους τον αμφισβητούν και ανακοίνωσε εσωκομματικές εκλογές, οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί αναμένεται να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, τις πολιτικές τους πλατφόρμες-μανιφέστα τόσο για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όσο και της χώρας. Στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος οι υποψήφιοι αρχηγοί αναμένεται να ανεβάσουν τους τόνους και να βάλουν στο κάδρο ο καθένας έναν ή περισσότερους εσωκομματικούς τους αντιπάλους, λαμβάνοντας υπόψη φυσικά και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αναμένεται να αυξηθούν πλησιάζοντας προς την 6η Οκτωβρίου.

Περισσότερες από 62.000 υπογραφές

Και μπορεί στα επιτελεία των έξι υποψηφίων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής να «βράζουν» και τα συντροφικά «μαχαιρώματα» να δίνουν και να παίρνουν, οι διεκδικητές της ηγεσίας έχουν συμφωνήσει ατύπως, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στην Κουμουνδούρου και σε όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να διατηρήσουν την ενότητα του χώρου ως κόρη οφθαλμού για να μη δυσαρεστήσουν τους ψηφοφόρους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, οι 62.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν και υποβλήθηκαν στην ΕΔΕΚΑΠ προμηνύουν αθρόα συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, όπως υποστηρίζουν και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος. «Η κατάθεση των συνολικά άνω των 62.000 υπογραφών προμηνύει τη μαζική συμμετοχή στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία, που θα ενισχύσει τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην πολιτική ζωή του τόπου» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ την οποία υπογράφει η πρόεδρος της Επιτροπής, Νανά Βρυώνη.

Σε αυτό το πρώτο στάδιο της μάχης των υπογραφών οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί ακολούθησαν διαφορετικές στρατηγικές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήρθε πρώτος καταθέτοντας 24.810 υπογραφές στήριξης από μέλη, αριθμός μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο που είχε υποβληθεί στις εσωκομματικές εκλογές του 2021, και υπογραφές 171 μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Μεταξύ άλλων, την νέα υποψηφιότητα του κ. Ανδρουλάκη για την ηγεσία του κόμματος υποστηρίζουν βουλευτές του κόμματος και προβεβλημένα στελέχη όπως ο εκπρόσωπος Τύπου Θανάσης Γλαβίνας, ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος αλλά και ο πρώην γραμματέας και πρώην υπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης που θεωρείται «παπανδρεϊκός».

Και ο Μιχάλης Κατρίνης θέλησε να κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων υποβάλλοντας 14.001 υπογραφές στελεχών που στηρίζουν την υποψηφιότητά του για την ηγεσία.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας κατέθεσε στην ΕΔΕΚΑΠ 100 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής, τις διπλάσιες από το 15% όπως ορίζει το καταστατικό του κόμματος. Συνεργάτες του κ. Δούκα τόνιζαν πως «ήδη έχουμε συλλέξει πολλές χιλιάδες υπογραφές στήριξης από μέλη του ΠΑΣΟΚ, διαδικασία που συνεχίζεται σε συνάρτηση με τις περιοδείες του Χάρη Δούκα. Ο τελικός αριθμός θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες» έλεγαν χαρακτηριστικά, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι υπογραφές στήριξης του κ. Δούκα ξεπερνούν τις 25.000.

Από την πλευρά τους, Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου και Νάντια Γιαννακοπούλου επέλεξαν να εξασφαλίσουν τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό υπογραφών βάσει καταστατικού, χωρίς να προχωρούν σε υπερβολές. Ο πρώτος κατέθεσε στην ΕΔΕΚΑΠ 7.962 υπογραφές στελεχών, η δεύτερη 7.000 υπογραφές και η τρίτη 8.286 υπογραφές μελών.

Περιοδείες... ΔΕΘ

Οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί πάντως τις προηγούμενες ημέρες συνέχισαν τις περιοδείες τους έχοντας ως βάση τη Θεσσαλονίκη, λόγω της 88ης ΔΕΘ. Ο νυν πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης επισκέφτηκε τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και περιηγήθηκε στα περίπτερα, μίλησε στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.

Ο Χάρης Δούκας βρέθηκε στην πόλη το Σαββατοκύριακο των εγκαινίων με αφορμή τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχε στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ και επισκέφτηκε γειτονικούς νομούς.

Ο Παύλος Γερουλάνος παρουσίασε το πρόγραμμα «Αναγέννηση» σε εκδήλωση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης και περιόδευσε σε κοντινές περιοχές, ενώ το βράδυ της Τετάρτης παρακολούθησε από κοντά την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η πρώην υπουργός και πρώην Επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα από την προηγούμενη εβδομάδα. Μεταξύ άλλων βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, περιόδευσε στη ΔΕΘ και παρακολούθησε επίσης από κοντά την ομιλία Ανδρουλάκη στο «Ι. Βελλίδης».

Ο Μιχάλης Κατρίνης βρέθηκε στα περίπτερα της ΔΕΘ και πραγματοποίησε ομιλία στο Ωραιόκαστρο.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου έδωσε το παρών στην επετειακή εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση του κόμματος που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Α’ Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια συναντήθηκε με υποστηρικτές της υποψηφιότητάς της στο κέντρο της πόλης.

Στο μεταξύ, όσο περνά ο χρόνος και πλησιάζουμε στις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου «κλειδώνουν» οι στηρίξεις υπέρ της μίας ή της άλλης υποψηφιότητας, ενώ αυξάνονται και οι επίσημες ανακοινώσεις. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι μετά την αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής οπότε και οι υποψήφιοι αρχηγοί θα ανοίξουν τα χαρτιά τους οι επίσημες ανακοινώσεις θα πάρουν μορφή χιονοστιβάδας. Δεν λείπουν βέβαια κι εκείνοι που τηρούν στάση αναμονής και παρακολουθούν τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Οι τοπικές στηρίξεις

Στη Θεσσαλονίκη ήδη τα πρώτα «στρατόπεδα» έχουν διαμορφωθεί. Υπέρ της παραμονής του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τάσσονται μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου και πρώην βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης Θανάσης Γλαβίνας, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Β’ Θεσσαλονίκης ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κωνσταντίνος Κοκολάκης, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Ανδρουλάκη στην πόλη, Δημήτρης Σαρηγιάννης, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και υποψήφια βουλευτής Α’ Περιφέρειας Πέννυ Δαλαμπούρα, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Παπαστεργίου, ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο πρώην αντιδήμαρχος Ευόσμου- Κορδελιού, Κώστας Σωτηράκης, ο επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στο ΤΕΕ/ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Παπαστεργίου, η υποψήφια ευρωβουλευτής Μαρία Μπουτζέτη, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Νίκος Ξυλούρης, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Χάρης Μελίδης, ο πρώην Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, Νικήτας Φραγκισκάκης, ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και υποψήφιος βουλευτής Πέτρος Λεκάκης, η πρώην βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνα Αδάμου, η αντιδήμαρχος Καλαμαριάς Χριστίνα Φοροπούλου κ.ά.

Στο πλευρό του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα βρίσκονται οι: Αντώνης Σαουλίδης, Κώστας Πετρίδης, Λάμπρος Λαμπρογιάννης, Μιχάλης Πάππου και Γιώργος Τρελλόπουλος οι οποίοι ως μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής υπέγραψαν στήριξη στην υποψηφιότητα Δούκα. Μεταξύ άλλων την υποψηφιότητα Δούκα στηρίζει ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Διαμαντάκης, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Λάζαρος Ζαχαριάδης, τα στελέχη Ιάκωβος Τόπης, Θωμάς Τουρλίδης, Γιώργος Γρηγορούδης, ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Στέλιος Τσούλιας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη Νίκος Νυφούδης, ο πρώην βουλευτής Σερρών Μιχάλης Τζελέπης, ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Αναδιάρθωσης, Οργάνωσης και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού δήμου Θεσσαλονίκης και πρώην δήμαρχος Γρεβενών Αθανάσιος Ζιώγας, ο Οικονομικού Προγραμματισμού και Δημοτικής Περιουσίας Δήμου Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρβανίτης κ.ά.

Την υποψηφιότητα του βουλευτή Αθηνών και πρώην υπουργού Παύλου Γερουλάνου φέρονται να υποστηρίζουν το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Νίκος Σδούγγος, ο πρώην γραμματέας ΠΑΣΟΚ Β’ Θεσσαλονίκης, Παντελής Κουκουλεκίδης, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Δημαρέλος, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Σαράντης Μονοπόρτης, η αντιδήμαρχος Παιδικής Μέριμνας, Οικογένειας και Κοινωνίας των Πολιτών δήμου Θεσσαλονίκης Θεοδώρα Λειψιστινού, ο αντιδήμαρχος και γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης Καλαμαριάς Κώστας Ζαχαρίας, τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Α’ Θεσσαλονίκης Ρόζα Εδιάρογλου, Βάσια Μάδεση, Ελένη Χριστιά, Μαρία Καρεκλίδου, το στέλεχος Ρούλης Εδιάρογλου, ο Μιχάλης Ραλλίδης, ο Δημήτρης Στοΐτσας, η υποψήφια βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Νάνσυ Παπαδάτου, ο δικηγόρος Αργύρης Αργυριάδης, γραμματέας της Τοπικής Θέρμης Κατερίνα Καμπουρίδου κ.ά. Την υποψηφιότητα του κ. Γερουλάνου υποστηρίζει και ο πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β’ Θεσσαλονίκης Βασίλης Γερανίδης, ο οποίος έδωσε το παρών και μάλιστα στην πρώτη σειρά στην πρόσφατη εκδήλωση του υποψήφιου προέδρου στην πόλη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα δηλώσει τη στήριξή του στην υποψηφιότητα Γερουλάνου και ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Α’ Θεσσαλονίκης, Ευριβιάδης Ελευθεριάδης.

Στο πλευρό της πρώην υπουργού και πρώην Επιτρόπου Άννας Διαμαντοπούλου βρίσκονται μεταξύ άλλων ο πρώην γραμματέας ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης, Χρόνης Μακρίδης, ο πρώην υπουργός Νίκος Γκεσούλης, ο Ζήσης Σμέρνος, ο Γιάννης Γρηγοριάδης, ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Γιώργος Πινακίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας, ο γιατρός Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας του δήμου Θεσσαλονίκης, Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος, ο πρώην βουλευτής Κώστας Διαμαντής κ.ά.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης έχει στο πλευρό του την αντιδήμαρχο Ωραιοκάστρου και υποψήφια ευρωβουλευτή Χριστίνα Αλίρη όπως επίσης και μια σειρά στελεχών.

Η υποψήφια πρόεδρος Νάντια Γιαννακοπούλου έχει τη στήριξη τοπικών στελεχών. Διατηρεί φιλικές σχέσεις με την αντιδήμαρχο Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού δήμου Θεσσαλονίκης, Κούλα Γιαννακίδου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14-15.09.2024

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία