Σε υψηλό σχεδόν 50 ετών οι τιμές του καφέ - Θα πάρει χρόνια για να ξεφουσκώσει το «ράλι»
13/12/2024 10:37
13/12/2024 10:37
Ολοταχώς προς ρεκόρ 50 ετών βαίνουν οι διεθνείς τιμές όλων των ποικιλιών καφέ, ενώ οι ειδικοί δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι ότι το ράλι θα σταματήσει γρήγορα. Αντιθέτως, προειδοποιούν ότι θα πάρει χρόνια για να αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές σε ένα από τα πλέον ταχυκίνητα διεθνή εμπορεύματα, μετά το πετρέλαιο.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καφέ Arabica με παράδοση Μαρτίου σημείωσαν νέο ενδοημερήσιο υψηλό στα 348,35 σεντς ανά λίβρα την Τρίτη, το υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και σχεδόν 50 χρόνια. Το συμβόλαιο έκτοτε υποχώρησε ελαφρώς, αλλά παραμένει σε ένα υψηλό, κατά 70% πάνω σε ετήσια βάση.
Η τελευταία φορά που η τιμή των κόκκων Arabica, της πιο δημοφιλής ποικιλίας στον κόσμο, διαπραγματεύτηκε τόσο υψηλά ήταν το 1977 όταν το χιόνι κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις φυτειών της Βραζιλίας. Οι κόκκοι arabica αποτελούν το 60% – 70% της παγκόσμιας αγοράς καφέ.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Robusta, στο μεταξύ, ανέβηκαν επίσης σε νέο υψηλό ρεκόρ στα τέλη Νοεμβρίου.
Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την παγκόσμια εξάρτηση από λίγες περιοχές παραγωγής αποτελούν κυρίαρχους παράγοντες για το τελευταίο ράλι των τιμών.
Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες για την καλλιέργεια καφέ σημαίνουν ότι μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να αρχίσουν να μειώνονται οι τιμές.
Η παραγωγή της Βραζιλίας, του μακράν Νο 1 παραγωγού καφέ στον κόσμο προβληματίζει την αγορά.
«Η χώρα αντιμετώπισε τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ακολουθούμενη από έντονες βροχοπτώσεις τον Οκτώβριο, προκαλώντας φόβους ότι η καλλιέργεια που βρίσκεται σε εξέλιξη μπορεί να αποτύχει», δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank της Δανίας, σε ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύτηκε. Τρίτη.
Για ορισμένους, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες για την καλλιέργεια καφέ σημαίνουν ότι μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να αρχίσουν να μειώνονται οι τιμές.
«Η ιστορία δείχνει ότι οι τιμές του καφέ θα υποχωρήσουν μόνο όταν βελτιωθεί η προσφορά και ανανεωθούν τα αποθέματα», δήλωσε ο David Oxley, επικεφαλής οικονομολόγος για το κλίμα και τα εμπορεύματα στην Capital Economics, σε ένα ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε στις 29 Νοεμβρίου.
«Κυρίως, αυτή είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια, όχι μήνες», είπε ο Oxley.
«Στη Βραζιλία, αυτή θα είναι η πέμπτη συνεχόμενη συγκομιδή arabica που είναι απογοητευτική λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών», δήλωσε στο CNBC ο Carlos Mera, επικεφαλής των αγορών γεωργικών προϊόντων στην ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι οι τιμές του καφέ «μπορούν σίγουρα να πάνε ακόμη υψηλότερα» από τα τρέχοντα επίπεδα ρεκόρ τους.
Για όσους πίνουν καφέ, οι αναλυτές λένε ότι είναι πρακτικά αναπόφευκτες οι ανατιμήσεις στον τελικό καταναλωτή.
Η Nestlé, από τον προηγούμενο κιόλας μήνα έχει ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τις τιμές και να μικραίνει τις συσκευασίες για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών.
«Εχουμε δει σημαντικές αυξήσεις στο κόστος του καφέ, που καθιστούν πολύ πιο δαπανηρή την παρασκευή των προϊόντων μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Nestlé στο CNBC.
Ολοταχώς προς ρεκόρ 50 ετών βαίνουν οι διεθνείς τιμές όλων των ποικιλιών καφέ, ενώ οι ειδικοί δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι ότι το ράλι θα σταματήσει γρήγορα. Αντιθέτως, προειδοποιούν ότι θα πάρει χρόνια για να αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές σε ένα από τα πλέον ταχυκίνητα διεθνή εμπορεύματα, μετά το πετρέλαιο.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καφέ Arabica με παράδοση Μαρτίου σημείωσαν νέο ενδοημερήσιο υψηλό στα 348,35 σεντς ανά λίβρα την Τρίτη, το υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και σχεδόν 50 χρόνια. Το συμβόλαιο έκτοτε υποχώρησε ελαφρώς, αλλά παραμένει σε ένα υψηλό, κατά 70% πάνω σε ετήσια βάση.
Η τελευταία φορά που η τιμή των κόκκων Arabica, της πιο δημοφιλής ποικιλίας στον κόσμο, διαπραγματεύτηκε τόσο υψηλά ήταν το 1977 όταν το χιόνι κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις φυτειών της Βραζιλίας. Οι κόκκοι arabica αποτελούν το 60% – 70% της παγκόσμιας αγοράς καφέ.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Robusta, στο μεταξύ, ανέβηκαν επίσης σε νέο υψηλό ρεκόρ στα τέλη Νοεμβρίου.
Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την παγκόσμια εξάρτηση από λίγες περιοχές παραγωγής αποτελούν κυρίαρχους παράγοντες για το τελευταίο ράλι των τιμών.
Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες για την καλλιέργεια καφέ σημαίνουν ότι μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να αρχίσουν να μειώνονται οι τιμές.
Η παραγωγή της Βραζιλίας, του μακράν Νο 1 παραγωγού καφέ στον κόσμο προβληματίζει την αγορά.
«Η χώρα αντιμετώπισε τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ακολουθούμενη από έντονες βροχοπτώσεις τον Οκτώβριο, προκαλώντας φόβους ότι η καλλιέργεια που βρίσκεται σε εξέλιξη μπορεί να αποτύχει», δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank της Δανίας, σε ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύτηκε. Τρίτη.
Για ορισμένους, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες για την καλλιέργεια καφέ σημαίνουν ότι μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να αρχίσουν να μειώνονται οι τιμές.
«Η ιστορία δείχνει ότι οι τιμές του καφέ θα υποχωρήσουν μόνο όταν βελτιωθεί η προσφορά και ανανεωθούν τα αποθέματα», δήλωσε ο David Oxley, επικεφαλής οικονομολόγος για το κλίμα και τα εμπορεύματα στην Capital Economics, σε ένα ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε στις 29 Νοεμβρίου.
«Κυρίως, αυτή είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια, όχι μήνες», είπε ο Oxley.
«Στη Βραζιλία, αυτή θα είναι η πέμπτη συνεχόμενη συγκομιδή arabica που είναι απογοητευτική λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών», δήλωσε στο CNBC ο Carlos Mera, επικεφαλής των αγορών γεωργικών προϊόντων στην ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι οι τιμές του καφέ «μπορούν σίγουρα να πάνε ακόμη υψηλότερα» από τα τρέχοντα επίπεδα ρεκόρ τους.
Για όσους πίνουν καφέ, οι αναλυτές λένε ότι είναι πρακτικά αναπόφευκτες οι ανατιμήσεις στον τελικό καταναλωτή.
Η Nestlé, από τον προηγούμενο κιόλας μήνα έχει ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τις τιμές και να μικραίνει τις συσκευασίες για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών.
«Εχουμε δει σημαντικές αυξήσεις στο κόστος του καφέ, που καθιστούν πολύ πιο δαπανηρή την παρασκευή των προϊόντων μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Nestlé στο CNBC.
ΣΧΟΛΙΑ