ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σφίγγει ο κλοιός για τους εξωτερικούς χώρους στην εστίαση

«Σκληραίνει» ο αντικαπνιστικός νόμος - Να απαγορεύσουν και τελείως το τσιγάρο σκέφτονται επιχειρηματίες που μιλούν στη «ΜτΚ»

 25/01/2023 07:00

Σφίγγει ο κλοιός για τους εξωτερικούς χώρους στην εστίαση

Θεολόγος Ηλιού

H φωτογραφία με τον ηθοποιό Βασίλη Μπισμπίκη να καπνίζει σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, ξανάφερε έντονα στο προσκήνιο τον αντικαπνιστικό νόμο με τις εξελίξεις πλέον να είναι ραγδαίες. Εκτός από τους εντατικούς ελέγχους, που γίνονται καθημερινά πρωί και βράδυ, σύμφωνα με επιχειρηματίες, μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο του αντικαπνιστικού νόμου και θα υπάρχουν νέες οδηγίες και για τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης.

Στόχος είναι να σταματήσουν τα «παιχνίδια» με πέργκολες, νάιλον, πλεξιγκλάς και προστατευτικά που στην ουσία μετατρέπουν τους υπαίθριους χώρους σε κλειστούς, αλλά φαινομενικά επιτρέπεται να καπνίζουν οι πελάτες. Γι’ αυτό τον λόγο, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες θα προχωρήσουν στην ακριβέστερη περιγραφή χώρων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα και σε περισσότερα μέτρα, ώστε το κάπνισμα να επιτρέπεται μόνο σε χώρους που θα είναι ξεκάθαρα υπαίθριοι.

Την ίδια ώρα, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και με τα προϊόντα που θεωρούνται καπνικά. Μετά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, στην αγορά υπάρχουν δεκάδες πλέον ατμικά προϊόντα με ή χωρίς νικοτίνη. Πρόκειται για φθηνές συσκευασίες που προτιμούν ακόμα και οι μη καπνιστές και τα δοκιμάζουν ολοένα και περισσότεροι, καθώς κυκλοφορεί πληθώρα γεύσεων με διαφορετικές περιεκτικότητες σε νικοτίνη. Την εμφάνισή τους, όμως, έχουν κάνει και οι ηλεκτρονικοί ναργιλέδες μίας χρήσης, που επίσης χρησιμοποιούν πολλοί θαμώνες στην εστίαση και σε νυχτερινά κέντρα. Λαμβάνοντας όλα αυτά τα νέα προϊόντα υπόψη, τα αρμόδια υπουργεία θα ξεκαθαρίσουν ποια από αυτά απαγορεύονται σε κλειστούς χώρους, που όπως φαίνεται σχεδόν όλα ανήκουν στην κατηγορία απαγόρευσης.

Επίσης, μεγάλη βαρύτητα δίνεται μέσα από τις νέες αλλαγές και αυστηροποιήσεις, στον περιορισμό των ανήλικων παιδιών που καπνίζουν αλλά και σε αυτούς που είναι παθητικοί καπνιστές.

Τέλος στο «σκέπαστρο»;

Μέχρι στιγμής το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους εστίασης επιτρέπεται μόνο εάν δύο πλευρές του χώρου δεν είναι κλειστές από κατασκευές ή υλικά που χρησιμοποιούν οι επιχειρηματίες για να τον οριοθετήσουν και να προστατεύσουν τους πελάτες τους από τον αέρα και το κρύο. «Αναμένεται να δώσουν περισσότερες διευκρινήσεις για όσα επιτρέπονται και για τις συνθήκες που θα μπορούν να καπνίζουν σε υπαίθριους χώρους. Από τον Οκτώβριο του 2021 υπάρχει κανονιστική, που επιτρέπει το κάπνισμα μόνο αν οι δύο πλευρές είναι ανοικτές από ανεμοφράκτες και αν οι υπόλοιπες κατασκευές δεν ξεπερνούν σε ύψος το 1,30 μ.» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατορίων και Καφέ-Μπαρ Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης.

«Τη δεδομένη στιγμή δεν τους ενδιαφέρει ποιες μεριές του υπαίθριου χώρου θα είναι ανοικτές. Όμως, αναμένεται ότι πλέον θα ζητούν να είναι τρεις μεριές του χώρου ανοικτές και σίγουρα η μία θα είναι η οροφή, δηλαδή να μην κλείνουν το χώρο από πάνω. Αν υπάρχει, για παράδειγμα, κάποια πέργκολα θα πρέπει να είναι πλήρης ανοικτή» λέει στη «ΜτΚ» ο ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ στον Εύοσμο, Στέλιος Κλαδής.

Μάλιστα, ο αντικαπνιστικός νόμος απαγορεύει συγκεκριμένα υλικά να χρησιμοποιούνται για να περιφραχθούν οι εξωτερικοί χώροι εστίασης. «Απαγορεύουν να κλείνουν τους χώρους από πάνω μέχρι κάτω με νάιλον. Αυτά θα ξεκαθιστούν τώρα, αλλά ελπίζω να μην αναγκάσουν τους επιχειρηματίες να έχουν τρεις πλευρές ανοικτές διότι μετά το ενεργειακό κόστος θα είναι δυσβάσταχτο, δεν θα μπορούν να τους ζεστάνουν» σημειώνει ο κ. Επιτροπίδης.

Σκέψεις για ολική απαγόρευση στην εστίαση

Αν ο καιρός είναι ψυχρός θα είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουν οι επιχειρήσεις με τρεις πλευρές ανοικτές στους υπαίθριους χώρους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται να απαγορεύσουν μέσα και έξω το τσιγάρο, προτιμώντας να έχουν πιο ζεστούς εξωτερικούς χώρους.

«Αν ληφθούν αυτές οι αποφάσεις, θα απαγορεύσουμε γενικά το κάπνισμα στην επιχείρηση μας, ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους. Δεν γίνεται να κάθονται οι πελάτες στο κρύο με ανοικτό το επάνω μέρος. Καλύτερα να βγαίνουν έξω από το μαγαζί να καπνίζουν όσοι θέλουν ή να δημιουργηθεί ένας χώρος εξωτερικά μόνο για καπνιστές» δηλώνει ο επιχειρηματίας Στέλιος Κλαδής.

Ακόμα και οικονομική στήριξη θα ζητήσουν επιχειρηματίες, αν προβούν σε αυτές τις αλλαγές στους εξωτερικούς χώρους. «Θα χρειαστούμε βοήθεια από το κράτος για το ενεργειακό κόστος. Αν αυστηροποιηθούν οι διατάξεις, πολλές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν ξανά σοβαρά προβλήματα» επισημαίνει ο κ. Επιτροπίδης.

Το παραθυράκι για τον ναργιλέ

Μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν με τις αλλαγές στον αντικαπνιστικό και τα καταστήματα εστίασης που είναι ξεκάθαρα «ναργιλεδάδικα». Σαφώς, απαγορεύεται η χρήση ναργιλέ στους εσωτερικούς χώρους αλλά με τις νέες διατάξεις, τα συγκεκριμένα καταστήματα θα πρέπει να προσαρμοστούν εκ νέου ώστε να μπορούν να είναι ανοικτά.

Στους ναργιλέδες, όμως, φαίνεται να υπάρχει ένα παραθυράκι με ένα είδος καπνού που δεν περιέχει νικοτίνη και αποκαλείται από τους ανθρώπους του χώρου ως «βαμβάκι». «Κανονικά ο ναργιλές δεν επιτρέπεται μέσα, μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Ο ειδικός καπνός, γνωστός ως ‘βαμβάκι', είναι σαν τους υπόλοιπους καπνούς σαν ύλη αλλά δεν περιέχει νικοτίνη. Αυτό δεν ξέρουμε ακόμα αν θα το συμπεριλάβουν στις νέες διατάξεις» λέει στη «ΜτΚ» ο Γιώργος Γεωγιάδης, ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ με ναργιλέ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. «Σε κάθε περίπτωση, εμείς έχουμε προσαρμόσει τον εξωτερικό μας χώρο έτσι ώστε να μπορούν να απολαμβάνει ο καθένας τον ναργιλέ του» σημειώνει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22.01.2023

H φωτογραφία με τον ηθοποιό Βασίλη Μπισμπίκη να καπνίζει σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, ξανάφερε έντονα στο προσκήνιο τον αντικαπνιστικό νόμο με τις εξελίξεις πλέον να είναι ραγδαίες. Εκτός από τους εντατικούς ελέγχους, που γίνονται καθημερινά πρωί και βράδυ, σύμφωνα με επιχειρηματίες, μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο του αντικαπνιστικού νόμου και θα υπάρχουν νέες οδηγίες και για τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης.

Στόχος είναι να σταματήσουν τα «παιχνίδια» με πέργκολες, νάιλον, πλεξιγκλάς και προστατευτικά που στην ουσία μετατρέπουν τους υπαίθριους χώρους σε κλειστούς, αλλά φαινομενικά επιτρέπεται να καπνίζουν οι πελάτες. Γι’ αυτό τον λόγο, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες θα προχωρήσουν στην ακριβέστερη περιγραφή χώρων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα και σε περισσότερα μέτρα, ώστε το κάπνισμα να επιτρέπεται μόνο σε χώρους που θα είναι ξεκάθαρα υπαίθριοι.

Την ίδια ώρα, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και με τα προϊόντα που θεωρούνται καπνικά. Μετά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, στην αγορά υπάρχουν δεκάδες πλέον ατμικά προϊόντα με ή χωρίς νικοτίνη. Πρόκειται για φθηνές συσκευασίες που προτιμούν ακόμα και οι μη καπνιστές και τα δοκιμάζουν ολοένα και περισσότεροι, καθώς κυκλοφορεί πληθώρα γεύσεων με διαφορετικές περιεκτικότητες σε νικοτίνη. Την εμφάνισή τους, όμως, έχουν κάνει και οι ηλεκτρονικοί ναργιλέδες μίας χρήσης, που επίσης χρησιμοποιούν πολλοί θαμώνες στην εστίαση και σε νυχτερινά κέντρα. Λαμβάνοντας όλα αυτά τα νέα προϊόντα υπόψη, τα αρμόδια υπουργεία θα ξεκαθαρίσουν ποια από αυτά απαγορεύονται σε κλειστούς χώρους, που όπως φαίνεται σχεδόν όλα ανήκουν στην κατηγορία απαγόρευσης.

Επίσης, μεγάλη βαρύτητα δίνεται μέσα από τις νέες αλλαγές και αυστηροποιήσεις, στον περιορισμό των ανήλικων παιδιών που καπνίζουν αλλά και σε αυτούς που είναι παθητικοί καπνιστές.

Τέλος στο «σκέπαστρο»;

Μέχρι στιγμής το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους εστίασης επιτρέπεται μόνο εάν δύο πλευρές του χώρου δεν είναι κλειστές από κατασκευές ή υλικά που χρησιμοποιούν οι επιχειρηματίες για να τον οριοθετήσουν και να προστατεύσουν τους πελάτες τους από τον αέρα και το κρύο. «Αναμένεται να δώσουν περισσότερες διευκρινήσεις για όσα επιτρέπονται και για τις συνθήκες που θα μπορούν να καπνίζουν σε υπαίθριους χώρους. Από τον Οκτώβριο του 2021 υπάρχει κανονιστική, που επιτρέπει το κάπνισμα μόνο αν οι δύο πλευρές είναι ανοικτές από ανεμοφράκτες και αν οι υπόλοιπες κατασκευές δεν ξεπερνούν σε ύψος το 1,30 μ.» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατορίων και Καφέ-Μπαρ Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης.

«Τη δεδομένη στιγμή δεν τους ενδιαφέρει ποιες μεριές του υπαίθριου χώρου θα είναι ανοικτές. Όμως, αναμένεται ότι πλέον θα ζητούν να είναι τρεις μεριές του χώρου ανοικτές και σίγουρα η μία θα είναι η οροφή, δηλαδή να μην κλείνουν το χώρο από πάνω. Αν υπάρχει, για παράδειγμα, κάποια πέργκολα θα πρέπει να είναι πλήρης ανοικτή» λέει στη «ΜτΚ» ο ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ στον Εύοσμο, Στέλιος Κλαδής.

Μάλιστα, ο αντικαπνιστικός νόμος απαγορεύει συγκεκριμένα υλικά να χρησιμοποιούνται για να περιφραχθούν οι εξωτερικοί χώροι εστίασης. «Απαγορεύουν να κλείνουν τους χώρους από πάνω μέχρι κάτω με νάιλον. Αυτά θα ξεκαθιστούν τώρα, αλλά ελπίζω να μην αναγκάσουν τους επιχειρηματίες να έχουν τρεις πλευρές ανοικτές διότι μετά το ενεργειακό κόστος θα είναι δυσβάσταχτο, δεν θα μπορούν να τους ζεστάνουν» σημειώνει ο κ. Επιτροπίδης.

Σκέψεις για ολική απαγόρευση στην εστίαση

Αν ο καιρός είναι ψυχρός θα είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουν οι επιχειρήσεις με τρεις πλευρές ανοικτές στους υπαίθριους χώρους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται να απαγορεύσουν μέσα και έξω το τσιγάρο, προτιμώντας να έχουν πιο ζεστούς εξωτερικούς χώρους.

«Αν ληφθούν αυτές οι αποφάσεις, θα απαγορεύσουμε γενικά το κάπνισμα στην επιχείρηση μας, ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους. Δεν γίνεται να κάθονται οι πελάτες στο κρύο με ανοικτό το επάνω μέρος. Καλύτερα να βγαίνουν έξω από το μαγαζί να καπνίζουν όσοι θέλουν ή να δημιουργηθεί ένας χώρος εξωτερικά μόνο για καπνιστές» δηλώνει ο επιχειρηματίας Στέλιος Κλαδής.

Ακόμα και οικονομική στήριξη θα ζητήσουν επιχειρηματίες, αν προβούν σε αυτές τις αλλαγές στους εξωτερικούς χώρους. «Θα χρειαστούμε βοήθεια από το κράτος για το ενεργειακό κόστος. Αν αυστηροποιηθούν οι διατάξεις, πολλές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν ξανά σοβαρά προβλήματα» επισημαίνει ο κ. Επιτροπίδης.

Το παραθυράκι για τον ναργιλέ

Μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν με τις αλλαγές στον αντικαπνιστικό και τα καταστήματα εστίασης που είναι ξεκάθαρα «ναργιλεδάδικα». Σαφώς, απαγορεύεται η χρήση ναργιλέ στους εσωτερικούς χώρους αλλά με τις νέες διατάξεις, τα συγκεκριμένα καταστήματα θα πρέπει να προσαρμοστούν εκ νέου ώστε να μπορούν να είναι ανοικτά.

Στους ναργιλέδες, όμως, φαίνεται να υπάρχει ένα παραθυράκι με ένα είδος καπνού που δεν περιέχει νικοτίνη και αποκαλείται από τους ανθρώπους του χώρου ως «βαμβάκι». «Κανονικά ο ναργιλές δεν επιτρέπεται μέσα, μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Ο ειδικός καπνός, γνωστός ως ‘βαμβάκι', είναι σαν τους υπόλοιπους καπνούς σαν ύλη αλλά δεν περιέχει νικοτίνη. Αυτό δεν ξέρουμε ακόμα αν θα το συμπεριλάβουν στις νέες διατάξεις» λέει στη «ΜτΚ» ο Γιώργος Γεωγιάδης, ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ με ναργιλέ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. «Σε κάθε περίπτωση, εμείς έχουμε προσαρμόσει τον εξωτερικό μας χώρο έτσι ώστε να μπορούν να απολαμβάνει ο καθένας τον ναργιλέ του» σημειώνει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22.01.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία