ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στην Αττική: Βρέθηκε απανθρακωμένη σορός στα Βριλήσσια - Φαίνεται να ανήκει σε εγκλωβισμένη εργαζόμενη (βίντεο)

Κρίσιμη νύχτα για να τεθούν υπό έλεγχο οι φλόγες - Κόπασαν οι άνεμοι - Εντολή εκκένωσης του Βρανά από το 112 - Έρχεται επιπλέον βοήθεια από το εξωτερικό

 12/08/2024 23:10

Φωτιά στην Αττική: Βρέθηκε απανθρακωμένη σορός στα Βριλήσσια - Φαίνεται να ανήκει σε εγκλωβισμένη εργαζόμενη (βίντεο)
https://www.facebook.com/photo?fbid=891373093025955&set=a.592875619542372

Η απανθρακωμένη σορός ενός ανθρώπου, πιθανόν γυναίκας, εντοπίστηκε σήμερα, ξημερώματα Τρίτης περίπου στη 1:00, μέσα σε επαγγελματικό κτίριο στο Πάτημα στα Βριλήσσια, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πυρόσβεσης της πυρκαγιάς που μαίνεται στη βορειοανατολική Αττική.

Το πτώμα βρέθηκε από τους πυροσβέστες.

Οι πρώτες πληροφορίες, που μεταδίδονται με επιφύλαξη, κάνουν λόγο για μία γυναίκα που δεν πρόλαβε να βγει από τη βιοτεχνία μαρμάρων στην οποία εργαζόταν, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί στο κτίριο από τη φωτιά.

Φαίνεται ότι πρόκειται για γυναίκα άνω των 60 ετών η οποία δεν ήταν παρούσα όταν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι βγήκαν από το κτίριο και στην καταμέτρηση έλειπε η πρώτη. 

Από την άλλη, το γραφείο Τύπου της πυροσβεστικής αναφέρει ότι δεν γνωρίζει κάτι ακόμα για την ταυτότητα του θύματος και τις συνθήκες θανάτου του, διότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν καθώς το «τοπίο είναι δύσκολο».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η οποία βρέθηκε στο σημείο, οι πυροσβέστες έκαναν λόγο για «σχηματισμό» που μοιάζει με ανθρώπινη σορό και η οποία βρέθηκε μέσα σε αποθήκη βιοτεχνίας.

Στον αντίποδα, πηγές του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας επιβεβαιώνουν την εύρεση ανθρώπινης σορού και μάλιστα αναφέρουν ότι οι πυροσβέστες έκαναν αυτοψία στο βιοτεχνικό κτίριο, η σκεπή του οποίου έχει καταρρεύσει.

Ο Νίκος Μπαρλαγιάννης, εθελοντής πυροσβέστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που βρισκόταν στο μέτωπο του Μαραθώνα στη 1:40, είπε στην ΕΡΤ ότι το μέτωπο είναι στο βουνό. Εκεί επιχειρούν πυροσβέστες και εθελοντές με μάνικα, σημείωσε ο ίδιος.

Επίσης, ο κ. Μπαρλαγιάννης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της Δευτέρας έγιναν πολλές διασώσεις ζώων τα οποία ήταν εγκλωβισμένα και κινδύνευαν να καούν από τις φλόγες.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Δευτέρας ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία κλήση για αγνοούμενο άνθρωπο, διαψεύδοντας έτσι σχετικά δημοσιεύματα. Ωστόσο, δεν υπάρχει προς το παρόν ταύτιση αυτών των δημοσιευμάτων με την ταυτότητα του θύματος.

Στην Πεντέλη και στην περιοχή κοντά στη λίμνη του Μαραθώνα εστιάζουν τις προσπάθειές τους σήμερα το βράδυ, Δευτέρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που παλεύουν για περισσότερες από 30 ώρες με την πυρκαγιά που κατακαίει τη βορειοανατολική Αττική

Αυτά τα σημεία αναμένεται να αποτελέσουν το σημείο καμπής της μάχης με τη φωτιά κατά τη διάρκεια του ξημερώματος.

Ωστόσο, λίγο μετά τις 11:00 το βράδυ στάλθηκε από το 112 μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής Βρανά με την οδηγία να απομακρυνθούν από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Νέα Μάκρη.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης στη βραδινή ενημέρωση σήμερα, Δευτέρα περίπου στις 22:45, η φωτιά δίνει καλύτερη εικόνα, καθώς δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, αλλά διάσπαρτες εστίες. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για έναν αγνοούμενο δεν ισχύουν, καθώς η πυροσβεστική και το κέντρο επιχειρήσεων δεν έχουν δεχθεί καμία σχετική κλήση.

Επίσης, αργότερα το βράδυ σύμφωνα με την ΕΡΤ, σχηματίστηκε ενεργό μέτωπο στην Πεντέλη.

Στα social media υπάρχουν αναφορές από τα μεσάνυχτα για δύσκολη κατάσταση στον Μαραθώνα με τις φλόγες να πλησιάζουν την ομώνυμη λεωφόρο:

fotia-pyrkagia-attiki-eikona-apo-marathona.jpg
Η εικόνα της φωτιάς από την παραλία του Μαραθώνα - Πηγή: https://www.facebook.com/photo/?fbid=891331323030132&set=a.592875619542372


Σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων φαίνεται να είναι και οι καιρικές συνθήκες, καθώς πλέον έχουν κοπάσει οι άνεμοι που έπνεαν από το βράδυ της Κυριακής και έφταναν τα 7-8 μποφόρ. Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, οι άνεμοι στην Αττική θα πνέουν εξασθενημένοι μέχρι το πρωί της Τρίτης, οπότε αναμένεται ξανά να ενισχυθούν.

Από την άλλη βέβαια, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν θα μπορούν να έχουν τη βοήθεια των εναέριων μέσων, τα οποία όμως θα σηκωθούν με το πρώτο φως του ήλιου, με την ελπίδα μέχρι τότε οι φλόγες να έχουν περιοριστεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και σάρωσε τη βορειοανατολική Αττική, έφτασε να έχει μήκος άνω των 30 χιλιομέτρων και βάσει της πρώτης εκτίμησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει κάψει περίπου 100.000 στρέμματα δάσους. Εικόνα από το αποτύπωμα της φωτιάς έχει δώσει και το ευρωπαϊκό δορυφορικό πρόγραμμα «Copernicus», το οποίο θα δώσει τις επόμενες ώρες σαφή εκτίμηση για το εύρος των καμένων εκτάσεων. 

Υπενθυμίζεται ότι το πύρινο μέτωπο επεκτάθηκε από το βράδυ της Κυριακής προς Καπανδρίτι, Λίμνη Μαραθώνα, Γραμματικό, Σταμάτα, Ροδόπολη, πέρασε άμεσα στον Διόνυσο, την Πεντέλη, την περιοχή Κρασσά Βριλησσίων, μέχρι και το Πάτημα Χαλανδρίου, δηλαδή στην ουσία στα προάστια της Αθήνας.

Ελικόπτερο επιχειρεί ρίψη νερού μέσα σε αστικό ιστό:

Δείτε βίντεο από την περιοχή ανάμεσα σε Βριλήσσια και Γέρακα:

Κατά το πέρασμά της η φωτιά έχει κάψει πολλά σπίτια και ζώα, καθώς επίσης και μια επιχείρηση ξυλείας στην οδό Κλεισθένους στη Νέα Πεντέλη. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανοίξει χώρους για τη φιλοξενία πολιτών οι οποίοι δεν έχουν που να μείνουν μετά τις διαδοχικές εκκενώσεις οικισμών που ξεκίνησαν από την Κυριακή με μηνύματα του 112.


Παράλληλα, τραυματίστηκαν πέντε πυροσβέστες, όλοι ελαφρά. Δύο εξ' αυτών διακομίστηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο της Πολεμικής Αεροπορίας 251.

Το χρονικό της πορείας της φωτιάς - Μάχη στην Πεντέλη – Στις φλόγες επιχείρηση ξυλείας κοντά στο δασαρχείο

Ολονύχτια είναι η μάχη με τις φλόγες στα μέτωπα της Βορειοανατολικής Αττικής. Στην Πεντέλη υπάρχουν διάσπαρτες εστίες αλλά οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στην επιχείρηση ξυλείας που καίγεται και βρίσκεται δίπλα στο δασαρχείο.

Σε πολλές περιοχές κάτοικοι και εθελοντές προσπαθούσαν να προστατέψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, χρησιμοποιώντας ό,τι μέσο είχαν στη διάθεσή τους ή έβρισκαν στα σημεία.

Ήρωες με κουβάδες, κλαδιά και λάστιχα - Πολίτες παλεύουν σώμα με σώμα με τις φλόγες στον Γέρακα from Orange Press Agency on Vimeo.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο καπνός είναι αποπνικτικός με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να κάνουν το αδύνατο δυνατό για να περιορίσουν τη φωτιά στην αποθήκη ξυλείας η οποία βρίσκεται δίπλα στο δασαρχείο της Πεντέλης.

Πολύς κόσμος έχει μείνει στην περιοχή καθώς λίγο πιο κάτω βρίσκονται πολλά βενζινάδικα, καθιστώντας τις φλόγες στο εν λόγω σημείο, κρίσιμες. Οι ριπές του ανέμου είναι ισχυρές που μπορούν αστραπιαία να αλλάξουν τη φορά του ανέμου.

Διάσπαρτες εστίες στη Λ. Μαραθώνος – Μεγάλο μέτωπο στο Άνω Σούλι

Μεγάλο ενεργό μέτωπο βρίσκεται σε εξέλιξη στο Άνω Σούλι, στον Μαραθώνα, εκεί όπου δίνεται πραγματικά μια μεγάλη μάχη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

«Πίσω μας βλέπετε ένα μεγάλο μέτωπο. Λίγο νωρίτερα οι φλόγες ήταν πίσω από το λόφο, ενώ εδώ και λίγη ώρα έχουν αρχίσει και φαίνονται στη ράχη του λόφου σιγά σιγά», μεταδίδει ο δημοσιογράφος Γιώργος Κοβός βρίσκεται στο Άνω Σούλι, αριστερά από το οποίο βρίσκεται το Γραμματικό και δεξιά ο Μαραθώνας.

Το θετικό είναι ότι έχει κοπάσει ο άνεμος, καθώς δεν υπάρχει άνεμος αυτή τη στιγμή.


Οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής συνεχίζουν να επιχειρούν και στο πεδίο περνάνε συνεχώς μηχανήματα που ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες.

Από την Πυροσβεστική επιχειρούν 100 περίπου πυροσβέστες με 35 οχήματα, όμως φαίνεται να είναι μια δύσκολη φωτιά με φλόγες που ανά διαστήματα – την ώρα δηλαδή που υπάρχουν και ριπές – ξεπερνούν τα 20 μέτρα.

Οι κάτοικοι που βρίσκονται στην περιοχή του Άνω Σουλίου περιμένουν να δουν προς τα πού θα κινηθεί η φωτιά, δεδομένου ότι, υπάρχει περίπτωση να κατευθυνθεί προς το Κάτω Σούλι, από είναι κατοικημένη περιοχή. Στο Άνω Σούλι δεν έχουν απειληθεί από τη φωτιά κατοικίες.

Στην περιοχή υπάρχει πολύ έντονη ξηρασία. Στην εικόνα που μεταδίδει η ΕΡΤ φαίνονται δύο μεγάλα μέτωπα σε μια απόσταση περίπου 15 με 20 χιλιόμετρα από το σημείο που βρίσκεται ο Γιώργος Κοβός.

Υπό έλεγχο όλες οι υπόλοιπες φωτιές στη χώρα

Σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Αμπελεία Φαρσάλων, Πολιτικά Ευβοίας, Βόνη Ηρακλείου Κρήτης, Αγκυνάρα Πύργου Ηλείας και Ράγιο Θεσπρωτίας έχουν ελεγχθεί, ενώ οι πυρκαγιές σε Ξάνθη, Παλαιόπυργο Ναυπακτίας, και Τερψιθέα Γλυφάδας είναι οριοθετημένες.

Ο αριθμός των κρατών που έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα της χώρας μας για βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας έχει διευρυνθεί.

Εκτός από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Τσεχία, στο αίτημα ανταποκρίθηκαν ακόμη 3 χώρες που θα διαθέσουν δυνάμεις και συγκεκριμένα:

  • η Σερβία ένα ελικόπτερο καθώς και 35 πυροσβέστες με 10 οχήματα,
  • η Ρουμανία 44 πυροσβέστες με 4 υδροφόρα οχήματα και
  • η Τουρκία δύο αεροσκάφη

Σημειώνεται ότι η Γαλλία πέραν του ενός ελικοπτέρου, θα αποστείλει και 200 πυροσβέστες με 28 υδροφόρα οχήματα.

«Εφιστούμε την προσοχή όλων, δεδομένου ότι οι συνθήκες για την έναρξη πυρκαγιών παραμένουν επικίνδυνες όχι μόνο για αύριο Τρίτη αλλά και για τις επόμενες ημέρες.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει επόμενη ενημέρωση», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής.

Σχετικά Άρθρα

Η απανθρακωμένη σορός ενός ανθρώπου, πιθανόν γυναίκας, εντοπίστηκε σήμερα, ξημερώματα Τρίτης περίπου στη 1:00, μέσα σε επαγγελματικό κτίριο στο Πάτημα στα Βριλήσσια, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πυρόσβεσης της πυρκαγιάς που μαίνεται στη βορειοανατολική Αττική.

Το πτώμα βρέθηκε από τους πυροσβέστες.

Οι πρώτες πληροφορίες, που μεταδίδονται με επιφύλαξη, κάνουν λόγο για μία γυναίκα που δεν πρόλαβε να βγει από τη βιοτεχνία μαρμάρων στην οποία εργαζόταν, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί στο κτίριο από τη φωτιά.

Φαίνεται ότι πρόκειται για γυναίκα άνω των 60 ετών η οποία δεν ήταν παρούσα όταν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι βγήκαν από το κτίριο και στην καταμέτρηση έλειπε η πρώτη. 

Από την άλλη, το γραφείο Τύπου της πυροσβεστικής αναφέρει ότι δεν γνωρίζει κάτι ακόμα για την ταυτότητα του θύματος και τις συνθήκες θανάτου του, διότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν καθώς το «τοπίο είναι δύσκολο».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η οποία βρέθηκε στο σημείο, οι πυροσβέστες έκαναν λόγο για «σχηματισμό» που μοιάζει με ανθρώπινη σορό και η οποία βρέθηκε μέσα σε αποθήκη βιοτεχνίας.

Στον αντίποδα, πηγές του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας επιβεβαιώνουν την εύρεση ανθρώπινης σορού και μάλιστα αναφέρουν ότι οι πυροσβέστες έκαναν αυτοψία στο βιοτεχνικό κτίριο, η σκεπή του οποίου έχει καταρρεύσει.

Ο Νίκος Μπαρλαγιάννης, εθελοντής πυροσβέστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που βρισκόταν στο μέτωπο του Μαραθώνα στη 1:40, είπε στην ΕΡΤ ότι το μέτωπο είναι στο βουνό. Εκεί επιχειρούν πυροσβέστες και εθελοντές με μάνικα, σημείωσε ο ίδιος.

Επίσης, ο κ. Μπαρλαγιάννης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της Δευτέρας έγιναν πολλές διασώσεις ζώων τα οποία ήταν εγκλωβισμένα και κινδύνευαν να καούν από τις φλόγες.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Δευτέρας ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία κλήση για αγνοούμενο άνθρωπο, διαψεύδοντας έτσι σχετικά δημοσιεύματα. Ωστόσο, δεν υπάρχει προς το παρόν ταύτιση αυτών των δημοσιευμάτων με την ταυτότητα του θύματος.

Στην Πεντέλη και στην περιοχή κοντά στη λίμνη του Μαραθώνα εστιάζουν τις προσπάθειές τους σήμερα το βράδυ, Δευτέρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που παλεύουν για περισσότερες από 30 ώρες με την πυρκαγιά που κατακαίει τη βορειοανατολική Αττική

Αυτά τα σημεία αναμένεται να αποτελέσουν το σημείο καμπής της μάχης με τη φωτιά κατά τη διάρκεια του ξημερώματος.

Ωστόσο, λίγο μετά τις 11:00 το βράδυ στάλθηκε από το 112 μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής Βρανά με την οδηγία να απομακρυνθούν από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Νέα Μάκρη.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης στη βραδινή ενημέρωση σήμερα, Δευτέρα περίπου στις 22:45, η φωτιά δίνει καλύτερη εικόνα, καθώς δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, αλλά διάσπαρτες εστίες. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για έναν αγνοούμενο δεν ισχύουν, καθώς η πυροσβεστική και το κέντρο επιχειρήσεων δεν έχουν δεχθεί καμία σχετική κλήση.

Επίσης, αργότερα το βράδυ σύμφωνα με την ΕΡΤ, σχηματίστηκε ενεργό μέτωπο στην Πεντέλη.

Στα social media υπάρχουν αναφορές από τα μεσάνυχτα για δύσκολη κατάσταση στον Μαραθώνα με τις φλόγες να πλησιάζουν την ομώνυμη λεωφόρο:

fotia-pyrkagia-attiki-eikona-apo-marathona.jpg
Η εικόνα της φωτιάς από την παραλία του Μαραθώνα - Πηγή: https://www.facebook.com/photo/?fbid=891331323030132&set=a.592875619542372


Σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων φαίνεται να είναι και οι καιρικές συνθήκες, καθώς πλέον έχουν κοπάσει οι άνεμοι που έπνεαν από το βράδυ της Κυριακής και έφταναν τα 7-8 μποφόρ. Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, οι άνεμοι στην Αττική θα πνέουν εξασθενημένοι μέχρι το πρωί της Τρίτης, οπότε αναμένεται ξανά να ενισχυθούν.

Από την άλλη βέβαια, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν θα μπορούν να έχουν τη βοήθεια των εναέριων μέσων, τα οποία όμως θα σηκωθούν με το πρώτο φως του ήλιου, με την ελπίδα μέχρι τότε οι φλόγες να έχουν περιοριστεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και σάρωσε τη βορειοανατολική Αττική, έφτασε να έχει μήκος άνω των 30 χιλιομέτρων και βάσει της πρώτης εκτίμησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει κάψει περίπου 100.000 στρέμματα δάσους. Εικόνα από το αποτύπωμα της φωτιάς έχει δώσει και το ευρωπαϊκό δορυφορικό πρόγραμμα «Copernicus», το οποίο θα δώσει τις επόμενες ώρες σαφή εκτίμηση για το εύρος των καμένων εκτάσεων. 

Υπενθυμίζεται ότι το πύρινο μέτωπο επεκτάθηκε από το βράδυ της Κυριακής προς Καπανδρίτι, Λίμνη Μαραθώνα, Γραμματικό, Σταμάτα, Ροδόπολη, πέρασε άμεσα στον Διόνυσο, την Πεντέλη, την περιοχή Κρασσά Βριλησσίων, μέχρι και το Πάτημα Χαλανδρίου, δηλαδή στην ουσία στα προάστια της Αθήνας.

Ελικόπτερο επιχειρεί ρίψη νερού μέσα σε αστικό ιστό:

Δείτε βίντεο από την περιοχή ανάμεσα σε Βριλήσσια και Γέρακα:

Κατά το πέρασμά της η φωτιά έχει κάψει πολλά σπίτια και ζώα, καθώς επίσης και μια επιχείρηση ξυλείας στην οδό Κλεισθένους στη Νέα Πεντέλη. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανοίξει χώρους για τη φιλοξενία πολιτών οι οποίοι δεν έχουν που να μείνουν μετά τις διαδοχικές εκκενώσεις οικισμών που ξεκίνησαν από την Κυριακή με μηνύματα του 112.


Παράλληλα, τραυματίστηκαν πέντε πυροσβέστες, όλοι ελαφρά. Δύο εξ' αυτών διακομίστηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο της Πολεμικής Αεροπορίας 251.

Το χρονικό της πορείας της φωτιάς - Μάχη στην Πεντέλη – Στις φλόγες επιχείρηση ξυλείας κοντά στο δασαρχείο

Ολονύχτια είναι η μάχη με τις φλόγες στα μέτωπα της Βορειοανατολικής Αττικής. Στην Πεντέλη υπάρχουν διάσπαρτες εστίες αλλά οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στην επιχείρηση ξυλείας που καίγεται και βρίσκεται δίπλα στο δασαρχείο.

Σε πολλές περιοχές κάτοικοι και εθελοντές προσπαθούσαν να προστατέψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, χρησιμοποιώντας ό,τι μέσο είχαν στη διάθεσή τους ή έβρισκαν στα σημεία.

Ήρωες με κουβάδες, κλαδιά και λάστιχα - Πολίτες παλεύουν σώμα με σώμα με τις φλόγες στον Γέρακα from Orange Press Agency on Vimeo.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο καπνός είναι αποπνικτικός με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να κάνουν το αδύνατο δυνατό για να περιορίσουν τη φωτιά στην αποθήκη ξυλείας η οποία βρίσκεται δίπλα στο δασαρχείο της Πεντέλης.

Πολύς κόσμος έχει μείνει στην περιοχή καθώς λίγο πιο κάτω βρίσκονται πολλά βενζινάδικα, καθιστώντας τις φλόγες στο εν λόγω σημείο, κρίσιμες. Οι ριπές του ανέμου είναι ισχυρές που μπορούν αστραπιαία να αλλάξουν τη φορά του ανέμου.

Διάσπαρτες εστίες στη Λ. Μαραθώνος – Μεγάλο μέτωπο στο Άνω Σούλι

Μεγάλο ενεργό μέτωπο βρίσκεται σε εξέλιξη στο Άνω Σούλι, στον Μαραθώνα, εκεί όπου δίνεται πραγματικά μια μεγάλη μάχη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

«Πίσω μας βλέπετε ένα μεγάλο μέτωπο. Λίγο νωρίτερα οι φλόγες ήταν πίσω από το λόφο, ενώ εδώ και λίγη ώρα έχουν αρχίσει και φαίνονται στη ράχη του λόφου σιγά σιγά», μεταδίδει ο δημοσιογράφος Γιώργος Κοβός βρίσκεται στο Άνω Σούλι, αριστερά από το οποίο βρίσκεται το Γραμματικό και δεξιά ο Μαραθώνας.

Το θετικό είναι ότι έχει κοπάσει ο άνεμος, καθώς δεν υπάρχει άνεμος αυτή τη στιγμή.


Οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής συνεχίζουν να επιχειρούν και στο πεδίο περνάνε συνεχώς μηχανήματα που ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες.

Από την Πυροσβεστική επιχειρούν 100 περίπου πυροσβέστες με 35 οχήματα, όμως φαίνεται να είναι μια δύσκολη φωτιά με φλόγες που ανά διαστήματα – την ώρα δηλαδή που υπάρχουν και ριπές – ξεπερνούν τα 20 μέτρα.

Οι κάτοικοι που βρίσκονται στην περιοχή του Άνω Σουλίου περιμένουν να δουν προς τα πού θα κινηθεί η φωτιά, δεδομένου ότι, υπάρχει περίπτωση να κατευθυνθεί προς το Κάτω Σούλι, από είναι κατοικημένη περιοχή. Στο Άνω Σούλι δεν έχουν απειληθεί από τη φωτιά κατοικίες.

Στην περιοχή υπάρχει πολύ έντονη ξηρασία. Στην εικόνα που μεταδίδει η ΕΡΤ φαίνονται δύο μεγάλα μέτωπα σε μια απόσταση περίπου 15 με 20 χιλιόμετρα από το σημείο που βρίσκεται ο Γιώργος Κοβός.

Υπό έλεγχο όλες οι υπόλοιπες φωτιές στη χώρα

Σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Αμπελεία Φαρσάλων, Πολιτικά Ευβοίας, Βόνη Ηρακλείου Κρήτης, Αγκυνάρα Πύργου Ηλείας και Ράγιο Θεσπρωτίας έχουν ελεγχθεί, ενώ οι πυρκαγιές σε Ξάνθη, Παλαιόπυργο Ναυπακτίας, και Τερψιθέα Γλυφάδας είναι οριοθετημένες.

Ο αριθμός των κρατών που έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα της χώρας μας για βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας έχει διευρυνθεί.

Εκτός από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Τσεχία, στο αίτημα ανταποκρίθηκαν ακόμη 3 χώρες που θα διαθέσουν δυνάμεις και συγκεκριμένα:

  • η Σερβία ένα ελικόπτερο καθώς και 35 πυροσβέστες με 10 οχήματα,
  • η Ρουμανία 44 πυροσβέστες με 4 υδροφόρα οχήματα και
  • η Τουρκία δύο αεροσκάφη

Σημειώνεται ότι η Γαλλία πέραν του ενός ελικοπτέρου, θα αποστείλει και 200 πυροσβέστες με 28 υδροφόρα οχήματα.

«Εφιστούμε την προσοχή όλων, δεδομένου ότι οι συνθήκες για την έναρξη πυρκαγιών παραμένουν επικίνδυνες όχι μόνο για αύριο Τρίτη αλλά και για τις επόμενες ημέρες.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει επόμενη ενημέρωση», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία