Σίμος Δανιηλίδης: Η ισόρροπη ανάπτυξη παραμένει ζητούμενο
31/07/2022 15:00
31/07/2022 15:00
«Υπάρχουν βασικές ελλείψεις υποδομών στη δυτική Θεσσαλονίκη». H διαπίστωση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη μόνο καινοφανής δεν είναι. Έχοντας υπηρετήσει την αυτοδιοίκηση επί τέσσερις δεκαετίες -τα τελευταία 28 χρόνια από τη θέση του δημάρχου- και έχοντας διατελέσει πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, έχει συνολική εικόνα και όχι μόνο για τον δήμο του.
Διαρκεί χρόνια αυτή η συζήτηση, ότι δηλαδή η Πολιτεία έχει παραμελήσει τη δυτική Θεσσαλονίκη και ότι όλα γίνονται στα ανατολικά. «Μήπως όμως είναι και μία δικαιολογία για να καλυφθούν διαχρονικά ελλείμματα και ανεπάρκειες του πολιτικού προσωπικού της περιοχής;» ρωτάμε τον κ. Δανιηλίδη.
Προνομιακή μεταχείριση υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει
Μας απαντά με δύο παραδείγματα. «Ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι μετά την κεντρική γραμμή θα γινόταν η γραμμή της δυτικής Θεσσαλονίκης, όχι μόνο δεν έγινε, όχι μόνο δεν σχεδιάστηκε, αλλά πάγωσε κιόλας. Την ίδια ώρα, έχει ολοκληρωθεί σχεδόν η επέκταση στα ανατολικά -και καλώς, πρέπει να πάει και πιο πέρα, προς το αεροδρόμιο. Ενώ ο πιο νεαρός πληθυσμός όλης της πόλης και όλης της Ελλάδας είναι δυτικά, υπάρχουν ελλείψεις σε σχολικές υποδομές. Αυτά τα παραδείγματα και μόνο αποδεικνύουν ότι υπάρχει περιθωριοποίηση της δυτικής Θεσσαλονίκης. Προνομιακή μεταχείριση υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει. Και δεν το λέω ανταγωνιστικά. Το λέω διαπιστωτικά. Θα μπορούσε να υπάρχει μία ισόρροπη ανάπτυξη, να υπάρχει μία φροντίδα στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης».
Ο κ. Δανιηλίδης απαριθμεί μία σειρά από έργα που σταμάτησαν και από προβλήματα που συνεχίζονται: το σχέδιο για την εξωτερική περιφερειακή, από το εργοστάσιο του Τιτάνα μέχρι τη Θέρμη που «τελικά πάγωσε», τη διάνοιξη της οδού Λαγκαδά που έμεινε κολοβή από την εποχή των Ολυμπιακών έργων, οι ημιτελείς ανισόπεδοι κόμβοι (Κ6 στα όρια των Συκεών με τα Μετέωρα, Κ7 στα όρια του Επταπυργίου μεταξύ Συκεών και Αγίου Παύλου και Κ7Α2 προς το ζωολογικό κήπο).
«Ακόμα και η έλλειψη της αστυνόμευσης είναι θέμα μειονεξίας της δυτικής Θεσσαλονίκης. Όπως ανακοίνωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, οι υπηρετούντες αστυνομικοί στα αστυνομικά τμήματα της δυτικής Θεσσαλονίκης δεν είναι ούτε καν το 40% των απαιτούμενων. Στα τμήματα της περιοχής μας το σύνολο των υπηρετούντων μετά βίας καλύπτει τις εσωτερικές υπηρεσίες. Το 100% της δύναμης της Τροχαίας Θεσσαλονίκης εξαντλείται στο κέντρο, ενώ τα σοβαρά ατυχήματα ενώ τα σοβαρά και τα θανατηφόρα ατυχήματα γίνονται στους κάθετους άξονες, προς τον περιφερειακό και επί του περιφερειακού. Εκλιπαρώ, φωνάζω, απαιτώ τόσα χρόνια να υπάρχουν δύο περιπολικά σε εικοσιτετράωρη βάρδια στον περιφερειακό δρόμο».
Μακάρι να τηρήσει το λόγο του ο πρωθυπουργός
«Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στη δυτική Θεσσαλονίκη. Είστε ικανοποιημένος από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση;» τον ρωτάμε.
«Μακάρι να το τηρήσει αυτός ο πρωθυπουργός. Το ακούσαμε από πολλά χείλη πρωθυπουργών. Επειδή φωνάζουμε επειδή καταγγέλλουμε τον παραμερισμό και την υποβάθμιση της δυτικής Θεσσαλονίκης, πάντα ο εκάστοτε πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΔΕΘ περιελάμβανε και κάτι για τη δυτική Θεσσαλονίκη. Όμως μετά από ένα, δύο, τρία χρόνια ξαναλέμε τα ίδια, γιατί δεν έχει γίνει τίποτε».
Επισημαίνει ακόμη ότι υπάρχει ο κίνδυνος σε τρία χρόνια από τώρα, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, να μην έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες προσβάσεις και να χρησιμοποιούνται οι υφιστάμενοι δρόμοι που οδηγούν στο σημείο, οι οποίοι όμως είναι επικίνδυνοι και ακατάλληλοι».
Αναφορικά με το έργο της υπερυψωμένης περιφερειακής οδού (FlyOver) λέει ότι «είναι πολύ μεγάλο και χρήσιμο έργο. Τάχθηκα από την πρώτη στιγμή υπέρ αυτού του έργου. Όμως θα επενδυθούν 350 εκατομμύρια ευρώ γι’ αυτό το έργο και αμελήσαμε ή τσιγκουνευτήκαμε τα 15 με 20 εκατομμύρια για να γίνουν σωστές οι προσβάσεις».
Δεν καταφέραμε να πείσουμε το κράτος για την αναγκαιότητα των έργων
Όταν του ζητάμε να κάνει την δική του αυτοκριτική, για τα ελλείμματα που υπάρχουν στην περιοχή, λέει ότι δεν κατάφερε να πείσει το κεντρικό κράτος για την αναγκαιότητα κάποιων έργων. «Δεν καταφέραμε να πείσουμε το ελληνικό κράτος για κάποια σοβαρά ζητήματα όπως είναι οι οδικοί άξονες, η Ανδρέα Παπανδρέου, η Επταπυργίου, ο περιφερειακός δρόμος, η Λαγκαδά, οι άξονες που οδηγούν προς τον περιφερειακό δρόμο και βέβαια το θέμα του περιφερειακού. Δεν καταφέραμε να πείσουμε το ελληνικό κράτος ακόμα ότι πρέπει αυτός ο τεράστιος αρχαιολογικός πολιτιστικός και τουριστικός πλούτος που είναι τα βυζαντινά τείχη να αποτελέσουν στοιχείο της ταυτότητα της πόλης».
«Εκτός από τις ανισότητες μεταξύ ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση και μεταξύ των κοινοτήτων του δήμου» επισημαίνουμε. «Εσείς τι κάνατε για να φέρετε ενδοδημοτική ισορροπία;».
«Ο σχεδιασμός που κάνουμε για κάθε χρόνο έχει μέσα του τη λογική της δικαιοσύνης και της ισόρροπης ανάπτυξης, με στόχο τη σύγκλιση. Γι’ αυτό ακριβώς κάναμε παρεμβάσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές του δήμου μας, γι’ αυτό και τολμήσαμε, παλιότερα στις Συκιές, τώρα και σε άλλες περιοχές, να πάμε σε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα τα οποία προορίζονται να κατασκευαστούν πολυκατοικίες, και να τα χαρακτηρίσουμε ως κοινόχρηστους χώρους. Φάγαμε 10-15 χρόνια στα δικαστήρια για να κάνουμε τις απαλλοτριώσεις και τελικά προσθέσαμε κοινόχρηστο χώρου πρασίνου. Επίσης σε μια σειρά μειονεκτούσες περιοχές κάνουμε παρεμβάσεις που έχουν σχέση με τις υποδομές, με δημοτικό ιατρείο, με βρεφικό και παιδικό σταθμό, με πεζοδρομήσεις και μονοδρομήσεις, με χιλιάδες φυτεύσεις, για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε το περιβάλλον».
Πρέπει να δώσουμε ανάσα στα σχολεία
«Στα δυτικά ζει το μεγαλύτερο ποσοστό του μαθητικού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης. Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών εξακολουθεί να υπάρχει διπλοβάρδια στα σχολεία;» ρωτάμε τον κ. Δανιηλίδη.
«Διπλή βάρδια έχουμε μόνο στο 1ο ΕΠΑΛ Συκεών. Περιμένουμε εδώ και 10 χρόνια να κατασκευαστεί το ΕΠΑΛ και το 4ο Γυμνάσιο, μέσω ΣΔΙΤ. Είναι εκκρεμότητα του κράτους από το 2007, επί υπουργού Γ. Σουφλιά. Αυτή τη στιγμή έχουμε ανάγκη το μεγάλο σχολικό συγκρότημα του ΕΠΑΛ και το μεγάλο σχολικό συγκρότημα του 1ου και 5ου δημοτικού σχολείου Συκεών. Έχουμε ανάγκη κάποιων επεκτάσεων, όπως είναι η επέκταση του 2ου Λυκείου Συκεών, για να μπορέσει να λειτουργήσει το 3ο Λύκειο Συκεών το οποίο ενώ έχει ιδρυθεί πριν από χρόνια δεν έχει ακόμα λειτουργήσει. Υπάρχουν ελλείψεις στα Πεύκα όπου ο πληθυσμός έχει αυξηθεί. Εμείς αναλάβαμε το 2ο Γυμνάσιο, ένα στολίδι κολεγιακού επιπέδου, με το οποίο θα ανασάνει η περιοχή των Πεύκων, αλλά πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι κατασκευές του καινούργιου δημοτικού σχολείου και του καινούριου νηπιαγωγείου. Έχουμε σχολεία στα οποία πρέπει να δώσουμε ανάσα, είναι φορτωμένα με μαθητές και για να μπορέσουν να καλύψουμε τις ανάγκες έχουμε καταργήσει όλους τους χώρους εργαστηρίων και άλλων αιθουσών. Πιστεύω ότι το σχολείο δεν πρέπει να είναι μόνο οι αίθουσες διδασκαλίας. Εμείς σε αυτά τα σχολεία τα οποία σχεδιάζουμε, έχουν πολλά εργαστήρια πληροφορικής, φυσικής, χημείας μουσικής, θεάτρου και καλλιτεχνικών μαθημάτων, ρομποτικής, γυμναστήρια, έτσι ώστε το σχολείο να είναι ένα πολύκεντρο παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού και να μην χρειάζεται η οικογένεια να πληρώνει ξεχωριστά για αυτές τις δραστηριότητες».
Αυτό που κάποτε ήταν οραματικό, σήμερα γίνεται
«Είστε 28 χρόνια δήμαρχος. Τι είναι αυτό που δεν έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα, στις περιοχές του δήμου σας;» ρωτάμε τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών.
«Υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμα που μπορούν και πρέπει να γίνουν σε σχέση με την βιώσιμη κινητικότητα και την βελτίωση της ποιότητας ζωής. Πρέπει να τολμήσουμε να βάλουμε στην ατζέντα -εμείς εδώ και 20 και πλέον χρόνια το κάνουμε- και τον χαρακτηρισμό οικοδομικών τετραγώνων για να προσθέσουμε κοινόχρηστο χώρο.
Γενικά, αυτά που σήμερα έχουμε ως όραμα και διεκδικούμε, πριν από 20-30 χρόνια δεν έμπαιναν καν στη συζήτηση, γιατί θεωρούνταν αδύνατο με βάση το νομικό πλαίσιο. Ευτυχώς το νομικό πλαίσιο διαφοροποιείται. Είναι ο πρώτος δήμος που πριν από 20 χρόνια ξεκινήσαμε τα ΚΔΑΠ τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, όταν δεν υπήρχε στο λεξιλόγιο της Αυτοδιοίκησης. Έχουμε καταφέρει, έστω στα όρια του νόμου, να λειτουργούμε δομές όπως τα δημοτικά ιατρεία. Έτσι θα επιχειρήσουμε να λειτουργήσουμε και το πρώτο Δημοτικό Ιατρικό Κέντρο, στο εννιαόροφο κτίριο που κατασκευάσαμε επί της Επταπυργίου, με χρήματα από το δημοτικό ταμείο. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε δημοπρασία για να αγοράσουμε τον εξοπλισμό, αλλά το κεντρικό κράτος δεν μας δίνει την έγκριση, προστατεύοντας ίσως τα ιδιωτικά συμφέροντα. Εμείς θα προχωρήσουμε, όπως προχωρήσαμε με τα 4 δημοτικά πολυϊατρεία, με 45 γιατρούς οι οποίοι προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες σε ένα συγκεκριμένο πληθυσμό περίπου 13,5 χιλιάδων κατοίκων, που είναι είτε οι ωφελούμενοι του ‘Βοήθεια στο σπίτι’, είτε ωφελούμενοι των ΚΑΠΗ είτε άλλες ευάλωτες ομάδες, ΑμεΑ, μετανάστες, πρόσφυγες, άνεργοι κ.λπ.».
Οραματίζομαι την περιοχή μας...
Κλείνοντας την κουβέντα, ζητήσαμε από τον κ. Δανιηλίδη να μας πει το όραμά του για την περιοχή του δήμου Νεάπολης-Συκεών αλλά και τη δυτική Θεσσαλονίκη γενικά, μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
«Οραματίζομαι την περιοχή μας με καλύτερη ποιότητα ζωής, με περισσότερα πάρκα με περισσότερες πλατείες, με περισσότερους κοινόχρηστους χώρους με εύκολη την κυκλοφορία μέσα με τα πόδια με μέσα εξυπηρέτησης. Οραματίζομαι την επέκταση του περιαστικού δάσους γύρω από τα νοσοκομεία από 424 και Παπαγεωργίου, μέχρι τον Τιτάνα και την Εγνατία Οδό, αυτό που έχω ονομάσει το πράσινο πέταλο της Θεσσαλονίκης. Πριν από πολλά χρόνια είχα πει ότι πρέπει να γίνει και το ‘πράσινο έμβολο’ στη δυτική Θεσσαλονίκη: να υπογειοποιηθεί ο σιδηροδρομικός σταθμός και οι γραμμές του τρένου και αυτά τα μερικές χιλιάδες στρέμματα μέχρι την έξοδο της πόλης να γίνουν γραμμικό δάσος.
Όραμα μου και πείσμα μου τόσα χρόνια είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας -και αποδείξαμε εμείς εδώ στο δήμο ότι μπορούμε να το κάνουμε, χωρίς να περιμένουμε λεφτά του κράτους. Να προσφέρουμε δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε όλον τον πληθυσμό, ενώ για λόγους νομιμότητας αυτή τη στιγμή περιοριζόμαστε σε ειδικές ομάδες.
Οραματίζομαι η νέα γενιά μας να έχει την κουλτούρα της σχέσης της με τον πολιτισμό που να αλλάζει χαρακτήρα. Γι’ αυτό και όπως είμαστε πρώτος, και δυστυχώς ακόμη και σήμερα ο μοναδικός δήμος με συμβόλαιο με το Κρατικό Θέατρο και με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά έρχονται για πρώτη φορά στη ζωή τους με την τέχνη. Κάποιοι μου λένε τι δουλειά έχει να μπλέκει ο δήμος με αυτά, αλλά πιστεύω ότι αυτά πρέπει να είναι προτεραιότητα, γιατί η ελπίδα μας για ένα καλύτερο αύριο είναι να δώσουμε την ευκαιρία της επαφής με τον πολιτισμό στα παιδιά μας».
*Δημοσιεύθηκε στην ειδική έκδοση της "ΜτΚ" για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, στις 03.07.2022
«Υπάρχουν βασικές ελλείψεις υποδομών στη δυτική Θεσσαλονίκη». H διαπίστωση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη μόνο καινοφανής δεν είναι. Έχοντας υπηρετήσει την αυτοδιοίκηση επί τέσσερις δεκαετίες -τα τελευταία 28 χρόνια από τη θέση του δημάρχου- και έχοντας διατελέσει πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, έχει συνολική εικόνα και όχι μόνο για τον δήμο του.
Διαρκεί χρόνια αυτή η συζήτηση, ότι δηλαδή η Πολιτεία έχει παραμελήσει τη δυτική Θεσσαλονίκη και ότι όλα γίνονται στα ανατολικά. «Μήπως όμως είναι και μία δικαιολογία για να καλυφθούν διαχρονικά ελλείμματα και ανεπάρκειες του πολιτικού προσωπικού της περιοχής;» ρωτάμε τον κ. Δανιηλίδη.
Προνομιακή μεταχείριση υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει
Μας απαντά με δύο παραδείγματα. «Ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι μετά την κεντρική γραμμή θα γινόταν η γραμμή της δυτικής Θεσσαλονίκης, όχι μόνο δεν έγινε, όχι μόνο δεν σχεδιάστηκε, αλλά πάγωσε κιόλας. Την ίδια ώρα, έχει ολοκληρωθεί σχεδόν η επέκταση στα ανατολικά -και καλώς, πρέπει να πάει και πιο πέρα, προς το αεροδρόμιο. Ενώ ο πιο νεαρός πληθυσμός όλης της πόλης και όλης της Ελλάδας είναι δυτικά, υπάρχουν ελλείψεις σε σχολικές υποδομές. Αυτά τα παραδείγματα και μόνο αποδεικνύουν ότι υπάρχει περιθωριοποίηση της δυτικής Θεσσαλονίκης. Προνομιακή μεταχείριση υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει. Και δεν το λέω ανταγωνιστικά. Το λέω διαπιστωτικά. Θα μπορούσε να υπάρχει μία ισόρροπη ανάπτυξη, να υπάρχει μία φροντίδα στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης».
Ο κ. Δανιηλίδης απαριθμεί μία σειρά από έργα που σταμάτησαν και από προβλήματα που συνεχίζονται: το σχέδιο για την εξωτερική περιφερειακή, από το εργοστάσιο του Τιτάνα μέχρι τη Θέρμη που «τελικά πάγωσε», τη διάνοιξη της οδού Λαγκαδά που έμεινε κολοβή από την εποχή των Ολυμπιακών έργων, οι ημιτελείς ανισόπεδοι κόμβοι (Κ6 στα όρια των Συκεών με τα Μετέωρα, Κ7 στα όρια του Επταπυργίου μεταξύ Συκεών και Αγίου Παύλου και Κ7Α2 προς το ζωολογικό κήπο).
«Ακόμα και η έλλειψη της αστυνόμευσης είναι θέμα μειονεξίας της δυτικής Θεσσαλονίκης. Όπως ανακοίνωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, οι υπηρετούντες αστυνομικοί στα αστυνομικά τμήματα της δυτικής Θεσσαλονίκης δεν είναι ούτε καν το 40% των απαιτούμενων. Στα τμήματα της περιοχής μας το σύνολο των υπηρετούντων μετά βίας καλύπτει τις εσωτερικές υπηρεσίες. Το 100% της δύναμης της Τροχαίας Θεσσαλονίκης εξαντλείται στο κέντρο, ενώ τα σοβαρά ατυχήματα ενώ τα σοβαρά και τα θανατηφόρα ατυχήματα γίνονται στους κάθετους άξονες, προς τον περιφερειακό και επί του περιφερειακού. Εκλιπαρώ, φωνάζω, απαιτώ τόσα χρόνια να υπάρχουν δύο περιπολικά σε εικοσιτετράωρη βάρδια στον περιφερειακό δρόμο».
Μακάρι να τηρήσει το λόγο του ο πρωθυπουργός
«Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στη δυτική Θεσσαλονίκη. Είστε ικανοποιημένος από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση;» τον ρωτάμε.
«Μακάρι να το τηρήσει αυτός ο πρωθυπουργός. Το ακούσαμε από πολλά χείλη πρωθυπουργών. Επειδή φωνάζουμε επειδή καταγγέλλουμε τον παραμερισμό και την υποβάθμιση της δυτικής Θεσσαλονίκης, πάντα ο εκάστοτε πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΔΕΘ περιελάμβανε και κάτι για τη δυτική Θεσσαλονίκη. Όμως μετά από ένα, δύο, τρία χρόνια ξαναλέμε τα ίδια, γιατί δεν έχει γίνει τίποτε».
Επισημαίνει ακόμη ότι υπάρχει ο κίνδυνος σε τρία χρόνια από τώρα, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, να μην έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες προσβάσεις και να χρησιμοποιούνται οι υφιστάμενοι δρόμοι που οδηγούν στο σημείο, οι οποίοι όμως είναι επικίνδυνοι και ακατάλληλοι».
Αναφορικά με το έργο της υπερυψωμένης περιφερειακής οδού (FlyOver) λέει ότι «είναι πολύ μεγάλο και χρήσιμο έργο. Τάχθηκα από την πρώτη στιγμή υπέρ αυτού του έργου. Όμως θα επενδυθούν 350 εκατομμύρια ευρώ γι’ αυτό το έργο και αμελήσαμε ή τσιγκουνευτήκαμε τα 15 με 20 εκατομμύρια για να γίνουν σωστές οι προσβάσεις».
Δεν καταφέραμε να πείσουμε το κράτος για την αναγκαιότητα των έργων
Όταν του ζητάμε να κάνει την δική του αυτοκριτική, για τα ελλείμματα που υπάρχουν στην περιοχή, λέει ότι δεν κατάφερε να πείσει το κεντρικό κράτος για την αναγκαιότητα κάποιων έργων. «Δεν καταφέραμε να πείσουμε το ελληνικό κράτος για κάποια σοβαρά ζητήματα όπως είναι οι οδικοί άξονες, η Ανδρέα Παπανδρέου, η Επταπυργίου, ο περιφερειακός δρόμος, η Λαγκαδά, οι άξονες που οδηγούν προς τον περιφερειακό δρόμο και βέβαια το θέμα του περιφερειακού. Δεν καταφέραμε να πείσουμε το ελληνικό κράτος ακόμα ότι πρέπει αυτός ο τεράστιος αρχαιολογικός πολιτιστικός και τουριστικός πλούτος που είναι τα βυζαντινά τείχη να αποτελέσουν στοιχείο της ταυτότητα της πόλης».
«Εκτός από τις ανισότητες μεταξύ ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση και μεταξύ των κοινοτήτων του δήμου» επισημαίνουμε. «Εσείς τι κάνατε για να φέρετε ενδοδημοτική ισορροπία;».
«Ο σχεδιασμός που κάνουμε για κάθε χρόνο έχει μέσα του τη λογική της δικαιοσύνης και της ισόρροπης ανάπτυξης, με στόχο τη σύγκλιση. Γι’ αυτό ακριβώς κάναμε παρεμβάσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές του δήμου μας, γι’ αυτό και τολμήσαμε, παλιότερα στις Συκιές, τώρα και σε άλλες περιοχές, να πάμε σε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα τα οποία προορίζονται να κατασκευαστούν πολυκατοικίες, και να τα χαρακτηρίσουμε ως κοινόχρηστους χώρους. Φάγαμε 10-15 χρόνια στα δικαστήρια για να κάνουμε τις απαλλοτριώσεις και τελικά προσθέσαμε κοινόχρηστο χώρου πρασίνου. Επίσης σε μια σειρά μειονεκτούσες περιοχές κάνουμε παρεμβάσεις που έχουν σχέση με τις υποδομές, με δημοτικό ιατρείο, με βρεφικό και παιδικό σταθμό, με πεζοδρομήσεις και μονοδρομήσεις, με χιλιάδες φυτεύσεις, για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε το περιβάλλον».
Πρέπει να δώσουμε ανάσα στα σχολεία
«Στα δυτικά ζει το μεγαλύτερο ποσοστό του μαθητικού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης. Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών εξακολουθεί να υπάρχει διπλοβάρδια στα σχολεία;» ρωτάμε τον κ. Δανιηλίδη.
«Διπλή βάρδια έχουμε μόνο στο 1ο ΕΠΑΛ Συκεών. Περιμένουμε εδώ και 10 χρόνια να κατασκευαστεί το ΕΠΑΛ και το 4ο Γυμνάσιο, μέσω ΣΔΙΤ. Είναι εκκρεμότητα του κράτους από το 2007, επί υπουργού Γ. Σουφλιά. Αυτή τη στιγμή έχουμε ανάγκη το μεγάλο σχολικό συγκρότημα του ΕΠΑΛ και το μεγάλο σχολικό συγκρότημα του 1ου και 5ου δημοτικού σχολείου Συκεών. Έχουμε ανάγκη κάποιων επεκτάσεων, όπως είναι η επέκταση του 2ου Λυκείου Συκεών, για να μπορέσει να λειτουργήσει το 3ο Λύκειο Συκεών το οποίο ενώ έχει ιδρυθεί πριν από χρόνια δεν έχει ακόμα λειτουργήσει. Υπάρχουν ελλείψεις στα Πεύκα όπου ο πληθυσμός έχει αυξηθεί. Εμείς αναλάβαμε το 2ο Γυμνάσιο, ένα στολίδι κολεγιακού επιπέδου, με το οποίο θα ανασάνει η περιοχή των Πεύκων, αλλά πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι κατασκευές του καινούργιου δημοτικού σχολείου και του καινούριου νηπιαγωγείου. Έχουμε σχολεία στα οποία πρέπει να δώσουμε ανάσα, είναι φορτωμένα με μαθητές και για να μπορέσουν να καλύψουμε τις ανάγκες έχουμε καταργήσει όλους τους χώρους εργαστηρίων και άλλων αιθουσών. Πιστεύω ότι το σχολείο δεν πρέπει να είναι μόνο οι αίθουσες διδασκαλίας. Εμείς σε αυτά τα σχολεία τα οποία σχεδιάζουμε, έχουν πολλά εργαστήρια πληροφορικής, φυσικής, χημείας μουσικής, θεάτρου και καλλιτεχνικών μαθημάτων, ρομποτικής, γυμναστήρια, έτσι ώστε το σχολείο να είναι ένα πολύκεντρο παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού και να μην χρειάζεται η οικογένεια να πληρώνει ξεχωριστά για αυτές τις δραστηριότητες».
Αυτό που κάποτε ήταν οραματικό, σήμερα γίνεται
«Είστε 28 χρόνια δήμαρχος. Τι είναι αυτό που δεν έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα, στις περιοχές του δήμου σας;» ρωτάμε τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών.
«Υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμα που μπορούν και πρέπει να γίνουν σε σχέση με την βιώσιμη κινητικότητα και την βελτίωση της ποιότητας ζωής. Πρέπει να τολμήσουμε να βάλουμε στην ατζέντα -εμείς εδώ και 20 και πλέον χρόνια το κάνουμε- και τον χαρακτηρισμό οικοδομικών τετραγώνων για να προσθέσουμε κοινόχρηστο χώρο.
Γενικά, αυτά που σήμερα έχουμε ως όραμα και διεκδικούμε, πριν από 20-30 χρόνια δεν έμπαιναν καν στη συζήτηση, γιατί θεωρούνταν αδύνατο με βάση το νομικό πλαίσιο. Ευτυχώς το νομικό πλαίσιο διαφοροποιείται. Είναι ο πρώτος δήμος που πριν από 20 χρόνια ξεκινήσαμε τα ΚΔΑΠ τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, όταν δεν υπήρχε στο λεξιλόγιο της Αυτοδιοίκησης. Έχουμε καταφέρει, έστω στα όρια του νόμου, να λειτουργούμε δομές όπως τα δημοτικά ιατρεία. Έτσι θα επιχειρήσουμε να λειτουργήσουμε και το πρώτο Δημοτικό Ιατρικό Κέντρο, στο εννιαόροφο κτίριο που κατασκευάσαμε επί της Επταπυργίου, με χρήματα από το δημοτικό ταμείο. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε δημοπρασία για να αγοράσουμε τον εξοπλισμό, αλλά το κεντρικό κράτος δεν μας δίνει την έγκριση, προστατεύοντας ίσως τα ιδιωτικά συμφέροντα. Εμείς θα προχωρήσουμε, όπως προχωρήσαμε με τα 4 δημοτικά πολυϊατρεία, με 45 γιατρούς οι οποίοι προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες σε ένα συγκεκριμένο πληθυσμό περίπου 13,5 χιλιάδων κατοίκων, που είναι είτε οι ωφελούμενοι του ‘Βοήθεια στο σπίτι’, είτε ωφελούμενοι των ΚΑΠΗ είτε άλλες ευάλωτες ομάδες, ΑμεΑ, μετανάστες, πρόσφυγες, άνεργοι κ.λπ.».
Οραματίζομαι την περιοχή μας...
Κλείνοντας την κουβέντα, ζητήσαμε από τον κ. Δανιηλίδη να μας πει το όραμά του για την περιοχή του δήμου Νεάπολης-Συκεών αλλά και τη δυτική Θεσσαλονίκη γενικά, μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
«Οραματίζομαι την περιοχή μας με καλύτερη ποιότητα ζωής, με περισσότερα πάρκα με περισσότερες πλατείες, με περισσότερους κοινόχρηστους χώρους με εύκολη την κυκλοφορία μέσα με τα πόδια με μέσα εξυπηρέτησης. Οραματίζομαι την επέκταση του περιαστικού δάσους γύρω από τα νοσοκομεία από 424 και Παπαγεωργίου, μέχρι τον Τιτάνα και την Εγνατία Οδό, αυτό που έχω ονομάσει το πράσινο πέταλο της Θεσσαλονίκης. Πριν από πολλά χρόνια είχα πει ότι πρέπει να γίνει και το ‘πράσινο έμβολο’ στη δυτική Θεσσαλονίκη: να υπογειοποιηθεί ο σιδηροδρομικός σταθμός και οι γραμμές του τρένου και αυτά τα μερικές χιλιάδες στρέμματα μέχρι την έξοδο της πόλης να γίνουν γραμμικό δάσος.
Όραμα μου και πείσμα μου τόσα χρόνια είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας -και αποδείξαμε εμείς εδώ στο δήμο ότι μπορούμε να το κάνουμε, χωρίς να περιμένουμε λεφτά του κράτους. Να προσφέρουμε δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε όλον τον πληθυσμό, ενώ για λόγους νομιμότητας αυτή τη στιγμή περιοριζόμαστε σε ειδικές ομάδες.
Οραματίζομαι η νέα γενιά μας να έχει την κουλτούρα της σχέσης της με τον πολιτισμό που να αλλάζει χαρακτήρα. Γι’ αυτό και όπως είμαστε πρώτος, και δυστυχώς ακόμη και σήμερα ο μοναδικός δήμος με συμβόλαιο με το Κρατικό Θέατρο και με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά έρχονται για πρώτη φορά στη ζωή τους με την τέχνη. Κάποιοι μου λένε τι δουλειά έχει να μπλέκει ο δήμος με αυτά, αλλά πιστεύω ότι αυτά πρέπει να είναι προτεραιότητα, γιατί η ελπίδα μας για ένα καλύτερο αύριο είναι να δώσουμε την ευκαιρία της επαφής με τον πολιτισμό στα παιδιά μας».
*Δημοσιεύθηκε στην ειδική έκδοση της "ΜτΚ" για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, στις 03.07.2022
ΣΧΟΛΙΑ