ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σκληρό ροκ» στον απόηχο του Qatargate, με φόντο την επομένη των εκλογών

Αναζωπυρώθηκε για τα καλά η κόντρα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Στο ίδιο κάδρο βάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους Ανδρουλάκη και Τσίπρα - Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ

 19/12/2022 10:00

«Σκληρό ροκ» στον απόηχο  του Qatargate, με φόντο  την επομένη των εκλογών

Βαγγέλης Στολάκης

Πολιτικό σεισμό προκάλεσε και εντός συνόρων η υπόθεση του Qatargate και η σύλληψη της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή με τις κατηγορίες της δωροδοκίας-χρηματισμού, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Μετά το αρχικό σοκ στον πολιτικό κόσμο και όχι μόνο, στο άκουσμα της είδησης της εμπλοκής της Θεσσαλονικιάς πολιτικού στην συγκεκριμένη υπόθεση που έχει χαρακτηριστεί από αξιωματούχους αλλά και τον διεθνή Τύπο ως μία από «τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς της ΕΕ» η αντιπαράθεση κορυφώθηκε και εξακολουθεί να κορυφώνεται, κυρίως αυτή τη φορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ με φόντο την... επομένη των εθνικών εκλογών.

Όπως αναφέρουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί επικαλούμενοι το «σκληρό ροκ» που «χρεώνεται» στην πολιτική ζωή του τόπου στον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Κώστα Λαλιώτη, οι στάσεις των κομμάτων θα σκληραίνουν επιπλέον στον απόηχο του σκανδάλου Κατάρ και πλησιάζοντας προς τις εθνικές κάλπες.

«Μεταγραφή αεροδρομίου στη ΝΔ»

Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μετά το αρχικό «μούδιασμα» στο άκουσμα της είδησης για φερόμενη εμπλοκή της κ. Καϊλή στην παραπάνω υπόθεση και μάλιστα όταν ακόμα υπήρχαν πρώτες πληροφορίες για έρευνα από τις Βελγικές Αρχές στο σπίτι της επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά. Είναι χαρακτηριστικό πως η ανακοίνωση της διαγραφής της ευρωβουλευτού από το κόμμα με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον οποίο η κ. Καϊλή τους τελευταίους μήνες φέρεται να είχε έρθει σε ρήξη με αφορμή τις περιβόητες δηλώσεις της για τις εργασιακές συνθήκες στο Κατάρ, ήρθε λίγα λεπτά μετά την γνωστοποίηση της είδησης πως η ευρωβουλευτής ερευνάται. Από την επομένη κιόλας σε συνεντεύξεις του αλλά και στην ομιλία του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος την περασμένη Κυριακή, όχι μόνο πήρε αποστάσεις από την Καϊλή, θεωρώντας την ξένο σώμα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά έκανε λόγο για «Δούρειο Ίππο» της Νέας Δημοκρατίας και δήλωσε πως στην ΝΔ προετοιμάζονταν για «μεταγραφή αεροδρομίου» και «τώρα η ΝΔ κάνει ότι δεν τη γνωρίζει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας στην ΚΕ όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών, που πέρασε σχεδόν απαρατήρητο στη σκιά του Qatargate. Τόνισε μάλιστα ότι στην κυβέρνηση «συνδέουν τη δική μου παρακολούθηση με την ποινική υπόθεση που έχει προκύψει». Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι είχε αποφασίσει να μην συμπεριλάβει εκ νέου την κ. Καϊλή στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις επόμενες ευρωεκλογές και έχει ενημερώσει γι’ αυτό την Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και εξήγησε γιατί δεν πήρε νωρίτερα την απόφαση διαγραφής.

Η ΝΔ «βλέπει» το ΠΑΣΟΚ ως «παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ»

Στον Νίκο Ανδρουλάκη απάντησε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, εκεί όπου έγινε γνωστό το σκάνδαλο. Ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ «μικρότητα και πανικό» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Μία φράση θα πω μόνο: ότι δείχνει και πανικό και μικρότητα το να προσπαθείς να φορτώσεις ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Νέα Δημοκρατία. Εν πάση περιπτώσει, επειδή στις Βρυξέλλες φαντάζομαι ότι όλοι γνωρίζεστε και όλοι γνωριζόμαστε, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω πολλά περισσότερα γι’ αυτό το θέμα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε επίσης ότι ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να γίνει «παρακολούθημα» του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας για άλλη μία φορά τον στόχο της ΝΔ για αυτοδυναμία στις δεύτερες εθνικές εκλογές. «Άκουγα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει με απόλυτη σαφήνεια ότι θέλει να στείλει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση για να οικοδομηθεί η προοδευτική διακυβέρνηση. Νομίζω ότι το είπε πολύ καθαρά. Ο άνθρωπος θέλει να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να είμαστε ξεκάθαροι εδώ και να το γνωρίζουν αυτό και οι πολίτες οι οποίοι ενδεχομένως θα εμπιστευτούν το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Οι επιλογές λοιπόν έχουν γίνει και αν ο κ. Ανδρουλάκης επιλέγει να είναι παρακολούθημα του κ. Τσίπρα, ας βγει στο κάτω-κάτω να το πει με ειλικρίνεια και με απόλυτη σαφήνεια, αντί να μάς το λέει με μισόλογα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του, μέσω του γραφείου Τύπου έκανε λόγο για πρωθυπουργό «των Πάτσηδων, των ανιψιών και των κολλητών, των απευθείας αναθέσεων, της αγαστής υπόγειας συνεργασίας με τα ακροδεξιά σταγονίδια, των παρακολουθήσεων». «Κρείττον του λαλείν το σιγάν. Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τα θέματα διαφάνειας και ήθους είναι αδιαπραγμάτευτα γι’ αυτό και η Εύα Καϊλή διαγράφηκε από το πρώτο δευτερόλεπτο της ανακοίνωσης της έρευνας εις βάρος της. Σε ηθικά θέματα είμαστε άτεγκτοι και δεν στήνουμε μηχανισμούς συγκάλυψης» ανέφερε το γραφείο Τύπου. Και συμπλήρωσε: «Μακάρι να μπορούσε να ισχυριστεί το ίδιο και ο πρωθυπουργός των Πάτσηδων, των ανιψιών και των κολλητών, των απευθείας αναθέσεων, της αγαστής υπόγειας συνεργασίας με τα ακροδεξιά σταγονίδια, των παρακολουθήσεων και της τελειοποίησης όλων των νοσηρών πρακτικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι Έλληνες πολίτες αξίζουν να μην ξαναζήσουν τον εφιάλτη της κυβέρνησης των κ.κ. Τσίπρα - Καμμένου και δικαιούνται ένα καλύτερο μέλλον από την ανέλεγκτη εξουσία του κ. Μητσοτάκη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στις παρακολουθήσεις

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή την υπόθεση Qatargate και την σύλληψη Καϊλή συνέχισε το σφυροκόπημα στην κυβέρνηση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων σε μία προσπάθεια να κρατηθεί το θέμα «ζεστό». «Η Ελλάδα είναι και πάλι στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για λάθος λόγους, για αρνητικούς λόγους. Για το αδιανόητο σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ με ιθύνοντα νου τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και για θέματα διαφθοράς. Η υπόθεση Καϊλή αποτελεί μία βαθιά πληγή για το πολιτικό μας σύστημα αλλά και μια βαθιά πληγή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν είναι τυχαίο ότι παρότι μέλος της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η κ. Καϊλή ήταν σε στενή συνεργασία περισσότερο με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ήταν διαπρύσιος υποστηρικτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και σκληρός πολέμιος κάθε ιδέας, κάθε σκέψης για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, που είναι η μόνη εναλλακτική λύση απέναντι στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την άφιξή του στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες. «Αυτό όμως με το οποίο οφείλουμε να ασχοληθούμε όλοι είναι το πώς θα διαμορφώσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν θα επιτρέπει τέτοιου είδους συμπεριφορές διαφθοράς. Και αν αυτό είναι σημαντικό μια φορά για την Ευρώπη, που από ό,τι φαίνεται ο θεσμός της Δικαιοσύνης λειτουργεί ακόμη, είναι δυο φορές πιο σημαντικό και επιτακτικό για την Ελλάδα, που από ό,τι φαίνεται πρέπει να αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε την Δημοκρατία, το κράτους δικαίου και να αποκαταστήσουμε την δικαιοσύνη παντού» σημείωσε. Πάντως, ο κ. Τσίπρας και στο εθνικό ακροατήριο κινήθηκε στην ίδια λογική. Μιλώντας στο Open ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως δύσκολα «θα πάει ο κ. Ανδρουλάκης να συνεργαστεί με τον ωτακουστή του» εννοώντας τον πρωθυπουργό και πως «είναι πιο εύκολο για το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ», αν και εκτίμησε πως ο κ. Ανδρουλάκης «άργησε» να οριοθετήσει τη σχέση του κόμματος του με την Εύα Καϊλή.

Βενιζέλος: Τραγική υπόθεση

«Τραγική» χαρακτήρισε την υπόθεση Καϊλή ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Πρόκειται για τραγική υπόθεση. Αδιανόητη πολιτικά, θεσμικά και ηθικά. Λυπάμαι βαθύτατα για την εξέλιξη αυτή. Περιμένουμε τη βελγική δικαιοσύνη, αν και οι επιπτώσεις είναι ήδη συντριπτικές» είπε ο κ. Βενιζέλος. Συμπλήρωσε δε ρίχνοντας τα βέλη του στην κυβέρνηση, πως «ποιοι συνεπώς θεωρούν ότι η ποινική υπόθεση Καϊλή που τη χειρίζονται οι βελγικές αρχές, δικαιολογεί την παρακολούθηση αρχηγού κόμματος και εν ενεργεία υπουργού από την ελληνική ΕΥΠ για απροσδιόριστους λόγους εθνικής ασφαλείας, χωρίς καμία ποινική διάσταση, δεν αντιλαμβάνονται ότι χωρίς σεβασμό του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν προστατεύεται η φιλελεύθερη δημοκρατία».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18.12.2022

Πολιτικό σεισμό προκάλεσε και εντός συνόρων η υπόθεση του Qatargate και η σύλληψη της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή με τις κατηγορίες της δωροδοκίας-χρηματισμού, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Μετά το αρχικό σοκ στον πολιτικό κόσμο και όχι μόνο, στο άκουσμα της είδησης της εμπλοκής της Θεσσαλονικιάς πολιτικού στην συγκεκριμένη υπόθεση που έχει χαρακτηριστεί από αξιωματούχους αλλά και τον διεθνή Τύπο ως μία από «τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς της ΕΕ» η αντιπαράθεση κορυφώθηκε και εξακολουθεί να κορυφώνεται, κυρίως αυτή τη φορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ με φόντο την... επομένη των εθνικών εκλογών.

Όπως αναφέρουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί επικαλούμενοι το «σκληρό ροκ» που «χρεώνεται» στην πολιτική ζωή του τόπου στον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Κώστα Λαλιώτη, οι στάσεις των κομμάτων θα σκληραίνουν επιπλέον στον απόηχο του σκανδάλου Κατάρ και πλησιάζοντας προς τις εθνικές κάλπες.

«Μεταγραφή αεροδρομίου στη ΝΔ»

Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μετά το αρχικό «μούδιασμα» στο άκουσμα της είδησης για φερόμενη εμπλοκή της κ. Καϊλή στην παραπάνω υπόθεση και μάλιστα όταν ακόμα υπήρχαν πρώτες πληροφορίες για έρευνα από τις Βελγικές Αρχές στο σπίτι της επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά. Είναι χαρακτηριστικό πως η ανακοίνωση της διαγραφής της ευρωβουλευτού από το κόμμα με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον οποίο η κ. Καϊλή τους τελευταίους μήνες φέρεται να είχε έρθει σε ρήξη με αφορμή τις περιβόητες δηλώσεις της για τις εργασιακές συνθήκες στο Κατάρ, ήρθε λίγα λεπτά μετά την γνωστοποίηση της είδησης πως η ευρωβουλευτής ερευνάται. Από την επομένη κιόλας σε συνεντεύξεις του αλλά και στην ομιλία του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος την περασμένη Κυριακή, όχι μόνο πήρε αποστάσεις από την Καϊλή, θεωρώντας την ξένο σώμα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά έκανε λόγο για «Δούρειο Ίππο» της Νέας Δημοκρατίας και δήλωσε πως στην ΝΔ προετοιμάζονταν για «μεταγραφή αεροδρομίου» και «τώρα η ΝΔ κάνει ότι δεν τη γνωρίζει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας στην ΚΕ όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών, που πέρασε σχεδόν απαρατήρητο στη σκιά του Qatargate. Τόνισε μάλιστα ότι στην κυβέρνηση «συνδέουν τη δική μου παρακολούθηση με την ποινική υπόθεση που έχει προκύψει». Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι είχε αποφασίσει να μην συμπεριλάβει εκ νέου την κ. Καϊλή στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις επόμενες ευρωεκλογές και έχει ενημερώσει γι’ αυτό την Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και εξήγησε γιατί δεν πήρε νωρίτερα την απόφαση διαγραφής.

Η ΝΔ «βλέπει» το ΠΑΣΟΚ ως «παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ»

Στον Νίκο Ανδρουλάκη απάντησε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, εκεί όπου έγινε γνωστό το σκάνδαλο. Ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ «μικρότητα και πανικό» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Μία φράση θα πω μόνο: ότι δείχνει και πανικό και μικρότητα το να προσπαθείς να φορτώσεις ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Νέα Δημοκρατία. Εν πάση περιπτώσει, επειδή στις Βρυξέλλες φαντάζομαι ότι όλοι γνωρίζεστε και όλοι γνωριζόμαστε, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω πολλά περισσότερα γι’ αυτό το θέμα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε επίσης ότι ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να γίνει «παρακολούθημα» του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας για άλλη μία φορά τον στόχο της ΝΔ για αυτοδυναμία στις δεύτερες εθνικές εκλογές. «Άκουγα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει με απόλυτη σαφήνεια ότι θέλει να στείλει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση για να οικοδομηθεί η προοδευτική διακυβέρνηση. Νομίζω ότι το είπε πολύ καθαρά. Ο άνθρωπος θέλει να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να είμαστε ξεκάθαροι εδώ και να το γνωρίζουν αυτό και οι πολίτες οι οποίοι ενδεχομένως θα εμπιστευτούν το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Οι επιλογές λοιπόν έχουν γίνει και αν ο κ. Ανδρουλάκης επιλέγει να είναι παρακολούθημα του κ. Τσίπρα, ας βγει στο κάτω-κάτω να το πει με ειλικρίνεια και με απόλυτη σαφήνεια, αντί να μάς το λέει με μισόλογα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του, μέσω του γραφείου Τύπου έκανε λόγο για πρωθυπουργό «των Πάτσηδων, των ανιψιών και των κολλητών, των απευθείας αναθέσεων, της αγαστής υπόγειας συνεργασίας με τα ακροδεξιά σταγονίδια, των παρακολουθήσεων». «Κρείττον του λαλείν το σιγάν. Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τα θέματα διαφάνειας και ήθους είναι αδιαπραγμάτευτα γι’ αυτό και η Εύα Καϊλή διαγράφηκε από το πρώτο δευτερόλεπτο της ανακοίνωσης της έρευνας εις βάρος της. Σε ηθικά θέματα είμαστε άτεγκτοι και δεν στήνουμε μηχανισμούς συγκάλυψης» ανέφερε το γραφείο Τύπου. Και συμπλήρωσε: «Μακάρι να μπορούσε να ισχυριστεί το ίδιο και ο πρωθυπουργός των Πάτσηδων, των ανιψιών και των κολλητών, των απευθείας αναθέσεων, της αγαστής υπόγειας συνεργασίας με τα ακροδεξιά σταγονίδια, των παρακολουθήσεων και της τελειοποίησης όλων των νοσηρών πρακτικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι Έλληνες πολίτες αξίζουν να μην ξαναζήσουν τον εφιάλτη της κυβέρνησης των κ.κ. Τσίπρα - Καμμένου και δικαιούνται ένα καλύτερο μέλλον από την ανέλεγκτη εξουσία του κ. Μητσοτάκη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στις παρακολουθήσεις

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή την υπόθεση Qatargate και την σύλληψη Καϊλή συνέχισε το σφυροκόπημα στην κυβέρνηση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων σε μία προσπάθεια να κρατηθεί το θέμα «ζεστό». «Η Ελλάδα είναι και πάλι στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για λάθος λόγους, για αρνητικούς λόγους. Για το αδιανόητο σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ με ιθύνοντα νου τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και για θέματα διαφθοράς. Η υπόθεση Καϊλή αποτελεί μία βαθιά πληγή για το πολιτικό μας σύστημα αλλά και μια βαθιά πληγή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν είναι τυχαίο ότι παρότι μέλος της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η κ. Καϊλή ήταν σε στενή συνεργασία περισσότερο με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ήταν διαπρύσιος υποστηρικτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και σκληρός πολέμιος κάθε ιδέας, κάθε σκέψης για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, που είναι η μόνη εναλλακτική λύση απέναντι στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την άφιξή του στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες. «Αυτό όμως με το οποίο οφείλουμε να ασχοληθούμε όλοι είναι το πώς θα διαμορφώσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν θα επιτρέπει τέτοιου είδους συμπεριφορές διαφθοράς. Και αν αυτό είναι σημαντικό μια φορά για την Ευρώπη, που από ό,τι φαίνεται ο θεσμός της Δικαιοσύνης λειτουργεί ακόμη, είναι δυο φορές πιο σημαντικό και επιτακτικό για την Ελλάδα, που από ό,τι φαίνεται πρέπει να αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε την Δημοκρατία, το κράτους δικαίου και να αποκαταστήσουμε την δικαιοσύνη παντού» σημείωσε. Πάντως, ο κ. Τσίπρας και στο εθνικό ακροατήριο κινήθηκε στην ίδια λογική. Μιλώντας στο Open ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως δύσκολα «θα πάει ο κ. Ανδρουλάκης να συνεργαστεί με τον ωτακουστή του» εννοώντας τον πρωθυπουργό και πως «είναι πιο εύκολο για το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ», αν και εκτίμησε πως ο κ. Ανδρουλάκης «άργησε» να οριοθετήσει τη σχέση του κόμματος του με την Εύα Καϊλή.

Βενιζέλος: Τραγική υπόθεση

«Τραγική» χαρακτήρισε την υπόθεση Καϊλή ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Πρόκειται για τραγική υπόθεση. Αδιανόητη πολιτικά, θεσμικά και ηθικά. Λυπάμαι βαθύτατα για την εξέλιξη αυτή. Περιμένουμε τη βελγική δικαιοσύνη, αν και οι επιπτώσεις είναι ήδη συντριπτικές» είπε ο κ. Βενιζέλος. Συμπλήρωσε δε ρίχνοντας τα βέλη του στην κυβέρνηση, πως «ποιοι συνεπώς θεωρούν ότι η ποινική υπόθεση Καϊλή που τη χειρίζονται οι βελγικές αρχές, δικαιολογεί την παρακολούθηση αρχηγού κόμματος και εν ενεργεία υπουργού από την ελληνική ΕΥΠ για απροσδιόριστους λόγους εθνικής ασφαλείας, χωρίς καμία ποινική διάσταση, δεν αντιλαμβάνονται ότι χωρίς σεβασμό του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν προστατεύεται η φιλελεύθερη δημοκρατία».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18.12.2022

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία