ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σοφία Σακοράφα στη «ΜτΚ»: Δεν είναι δυνατόν ολόκληρη Θεσσαλονίκη να μην μπορεί να φιλοξενεί αγώνες κλειστού στίβου

Η άρτι επανεκλεγείσα στην προεδρία του ΣΕΓΑΣ και άλλοτε παγκόσμια πρωταθλήτρια στον ακοντισμό ιεραρχεί τις προτεραιότητες της νέας θητείας της, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, την ανάγκη κατασκευής ενός σύγχρονου κλειστού σταδίου στην πόλη

 07/10/2024 15:30

Σοφία Σακοράφα στη «ΜτΚ»: Δεν είναι δυνατόν ολόκληρη Θεσσαλονίκη να μην μπορεί να φιλοξενεί αγώνες κλειστού στίβου

Βασίλης Μόσχου

Πριν από λίγες μέρες, η Σοφία Σακοράφα επανεξελέγη πανηγυρικά στην προεδρία του ΣΕΓΑΣ εξασφαλίζοντας μία δεύτερη διαδοχική θητεία στην ηγεσία του αρχαιότερου αθλητικού φορέα της χώρας, μίας ομοσπονδίας που ιδρύθηκε το 1897, δηλαδή έναν χρόνο μετά τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της νέας εποχής.

Η άλλοτε κορυφαία ακοντίστρια του κόσμου, η οποία επανήλθε στον φυσικό της χώρο έπειτα από πολυετή παρουσία στον πολιτικό στίβο, μίλησε στη «Μακεδονία της Κυριακής» για τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της πρώτης της θητείας, ιεράρχησε τις βασικές προτεραιότητες της δεύτερης και εστιάζοντας στο κρίσιμο θέμα της αναβάθμισης των αθλητικών υποδομών της χώρας, τόνισε την ανάγκη κατασκευής ενός σύγχρονου κλειστού σταδίου στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, η εν εξελίξει ανάπλαση του Καυτανζογλείου είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, αλλά δεν αρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της δεύτερης μεγαλύτερης ελληνικής πόλης.

Αν σας ζητούσε κάποιος να κάνετε έναν απολογισμό της πρώτης σας θητείας ως προέδρου του ΣΕΓΑΣ, ποιες θα ξεχωρίζατε ως τις σημαντικότερες παρεμβάσεις σας;

«Σε αυτά τα τριάμισι χρόνια καταφέραμε σημαντικά πράγματα. Πιστεύω, όμως, ότι το πιο σημαντικό, ακριβώς γιατί αποτελεί τη βάση για πολλά από τα υπόλοιπα, είναι το νοικοκύρεμα των οικονομικών της ομοσπονδίας. Ο περιορισμός – ή μέχρι και εξάλειψη σε ορισμένες περιπτώσεις – των οικονομικών διαρροών προς τρίτους, μας έδωσε τη δυνατότητα να είμαστε εντάξει απέναντι στα σωματεία, το αθλητικό και το προπονητικό δυναμικό του στίβου. Καταφέραμε όχι μόνο να εξοφλήσουμε όλες τις παλιές οφειλές που βρήκαμε να χρονίζουν, αλλά και να αυξήσουμε δραστικά τις ετήσιες δαπάνες προς αυτούς.

Πέρα από αυτό, καταφέραμε να εξοφλήσουμε όλες τις προηγούμενες οφειλές προς πιστωτές και προμηθευτές και να εξυπηρετούμε και όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις μας. Ρυθμίσαμε και εξυπηρετούμε με συνέπεια τις παλαιές οφειλές προς δημόσιους φορείς. Ο ΣΕΓΑΣ έχει πια ένα πρόσωπο αξιοπιστίας και αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στις δράσεις του.

Πέρα από όλα τα άλλα, τα αποτελέσματα φαίνονται και στους αγώνες, γιατί αυτή είναι η βιτρίνα μας. Είχαμε ρεκόρ συγκομιδής μεταλλίων, με αποκορύφωμα, βέβαια αυτά του Μίλτου (Τεντόγλου) και του Μανόλο (Καραλής) στους Ολυμπιακούς».

sakorafa-stivos.jpg

Πριν από λίγες μέρες εξασφαλίσατε μία δεύτερη θητεία στην προεδρία του ΣΕΓΑΣ κερδίζοντας τις εκλογές με πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες αυτής της δεύτερης θητείας; Είστε αισιόδοξη ότι μπορείτε να εκπληρώσετε τους στόχους σας;

«Η δεύτερη θητεία δεν μπορεί παρά να είναι συνέχεια και ολοκλήρωση του έργου της πρώτης. Συνεχίζουμε, με γνώση, με εμπειρία και με την ίδια αποφασιστικότητα, με την ίδια φιλοσοφία: Η ομοσπονδία πρέπει να λειτουργεί έχοντας ως προτεραιότητα το όφελος των σωματείων της και του ανθρώπινου δυναμικού του ελληνικού στίβου (αθλητές/τριες-προπονητές/τριες), γιατί αυτό μόνο μπορεί να αποτελέσει τη βάση της ανάπτυξης του κλασικού αθλητισμού στην Ελλάδα.

Θα τολμήσω να πω ότι, χωρίς να έχω μειωμένες προσδοκίες ή σχέδια, δεν είμαι απλώς αισιόδοξη, είμαι βέβαιη ότι θα προχωρήσουμε όπως πρέπει για την επίτευξη των στόχων μας. Όλα όσα σχεδιάζουμε κατατείνουν στο να έχει ο στίβος τη θέση που του αρμόζει τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Και επιτρέψτε μου να πω ότι με γνώμονα αυτήν την προοπτική αποφάσισα να μετάσχω πάλι στην εκλογική διαδικασία, διεκδικώντας την επανεκλογή στη θέση προέδρου του ΣΕΓΑΣ».

Αν έπρεπε να εστιάσετε, κατά απόλυτη προτεραιότητα, στην επίλυση ενός και μόνο προβλήματος, ποιο θα ήταν αυτό;

«Το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στον χώρο του στίβου έχει να κάνει αφενός με την ανεπάρκεια, αφετέρου με τη λειτουργικότητα των υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων και των υποδομών γενικότερα. Και το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό από τη στιγμή που οι υποδομές δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα παρέμβασης προς την Πολιτεία, προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ. για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος σε αυτόν τον τομέα που, σας διαβεβαιώ, είναι πολύ κρίσιμος για το μέλλον του κλασικού αθλητισμού στην Ελλάδα».

Η ανεπαρκής οικονομική στήριξη από πλευράς της Πολιτείας διαχρονικά τίθεται ως βασικό πρόβλημα, τόσο από τους αθλητές, όσο και από τους προπονητές του στίβου. Τι μπορεί να κάνει ο ΣΕΓΑΣ ώστε να εξασφαλιστούν σημαντικότερα κονδύλια;

«Είναι κοινό μυστικό ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις και οι εν γένει δαπάνες για τον αθλητισμό υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών. Απέχουν πολύ από τα επίπεδα μίας αξιοπρεπούς από μέρους της Πολιτείας στήριξης των αθλητικών δράσεων στη χώρα μας. Δεν είναι καινούργιο αυτό το φαινόμενο. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο αθλητισμός δέχθηκε ίσως το βαρύτερο πλήγμα από τις πολιτικές των μνημονίων και οι βελτιώσεις μέχρι τώρα είναι ανεπαίσθητες.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση δύο μόνο λύσεις υπάρχουν. Πρώτον, να διεκδικούμε πάντα από την Πολιτεία την κρατική χρηματοδότηση και την ενίσχυση από άλλες πηγές (στοίχημα κλπ.) και δεύτερον να προχωρήσουμε στην εφαρμογή ενός εμπεριστατωμένου και απολύτως διαφανούς χορηγικού προγράμματος. Χορηγίες για όλες τις δράσεις μας και όχι μόνο για τις «εμπορικές» διοργανώσεις. Χρειαζόμαστε επίσης συνεργασίες με Δήμους και Περιφέρειες για την κάλυψη αναγκών που έχουν να κάνουν με τις διοργανώσεις. Αυτή είναι η προσπάθειά μας, που ξεκίνησε από την πρώτη θητεία, με πολύ σημαντικά αποτελέσματα».

Η αναβάθμιση των βασικών υποδομών της χώρας είναι, κατά γενική παραδοχή, επιβεβλημένη. Είστε ικανοποιημένη από το πλάνο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση;

«Για τις υποδομές μίλησα και προηγουμένως, ακριβώς γιατί είναι εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα. Στην παρούσα φάση πρέπει ο καθένας να αναγνωρίσει ότι άρχισαν, επιτέλους, να γίνονται κάποια βήματα. Ικανοποιημένη, όμως, δεν μπορώ να είμαι, με βάση όσα έχουμε δει τόσον καιρό. Και, εδώ, πρέπει να πω ότι η θεσμική μου θέση δεν μου επιτρέπει να είμαι ικανοποιημένη ακόμα και όταν βελτιώνονται τα πράγματα. Ο ρόλος μας είναι να διεκδικούμε πάντα περισσότερα από αυτά που έχουμε, γι’αυτό που αγαπάμε, για τον στίβο. Καταλαβαίνετε ότι η ανάπτυξη του κλασικού αθλητισμού, όπως και κάθε αθλήματος, απαιτεί ένα επαρκές δίκτυο τουλάχιστον αξιοπρεπών και λειτουργικών εγκαταστάσεων που θα επαρκεί για να καλύψει όλη την ελληνική επικράτεια».

kaytantzogleio-181122.jpg

Εστιάζοντας στη Θεσσαλονίκη, η ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών είναι επιτακτική και δεν έχει να κάνει μόνο με την ανάπλαση του Καυτανζογλείου. Ποια άλλα έργα πιστεύετε πως είναι απαραίτητο να γίνουν στη διάρκεια των επόμενων ετών;

«Τα έργα στο Καυτανζόγλειο ήταν ένα απαραίτητο και οπωσδήποτε σημαντικό βήμα. Οι ανάγκες της πόλης, όμως, είναι μεγαλύτερες. Είναι βέβαιο, για παράδειγμα, ότι η πόλη χρειάζεται ένα κλειστό στάδιο. Δεν είναι δυνατόν ολόκληρη Θεσσαλονίκη να μην έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί αγώνες κλειστού στίβου. Πραγματική ανάγκη, που αποτελεί και βασική προϋπόθεση για τη συνολική αθλητική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, είναι επίσης η συντήρηση και η αναβάθμιση όλων των, διάσπαρτων στα όρια της πόλης και των προαστίων της, αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ο ΣΕΓΑΣ από την πλευρά του είναι πρόθυμος να βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση, παρέχοντας π.χ. τεχνογνωσία όσον αφορά στις τεχνικές προδιαγραφές. Θα το πάω και ένα βήμα παραπέρα: Ο ΣΕΓΑΣ έχει τη δυνατότητα και θα έπρεπε να είναι εξ ορισμού τεχνικός σύμβουλος σε κάθε έργο κατασκευής, ανακατασκευής, αποκατάστασης ή συντήρησης αθλητικής εγκατάστασης που αφορά στον κλασικό αθλητισμό, σε όλη την Ελλάδα».

Πώς αξιολογείτε τη συνεργασία σας με την τρέχουσα ηγεσία του υπουργείου Αθλητισμού; Υπάρχει συναντίληψη μεταξύ ΣΕΓΑΣ και Πολιτείας σε σχέση με την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον χώρο του κλασικού αθλητισμού;

«Στην παρούσα φάση μπορώ να πω ότι υπάρχουν, πράγματι, στοιχεία ουσιαστικής συναντίληψης αλλά και διάθεσης συνεργασίας. Αναρωτιέμαι, όμως, αν αυτό είναι αρκετό και πιστεύω πως δεν είναι. Σημασία έχουν οι πράξεις και τα αποτελέσματά τους. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να έχει ο στίβος την προσοχή και τη στήριξη που του αξίζουν, χωρίς να ζητάμε προνομιακή μεταχείριση και χωρίς, βέβαια, να αξιώνουμε την υποτίμηση των άλλων αθλημάτων. Πρέπει πάντως να έχουμε πλήρη συναίσθηση της ιστορίας και της ιδιαίτερης αξίας του κλασικού αθλητισμού, του συνολικού αποτυπώματός του, ειδικά στην Ελλάδα».

Ο αγώνας εναντίον του ντόπινγκ είναι διαρκής. Πώς μπορεί να συμβάλει ο ΣΕΓΑΣ στην εξάλειψη αυτού του θλιβερού φαινομένου;

«Το ντόπινγκ είναι ένα φαινόμενο που πλήττει τις ιδέες του αθλητισμού που όλοι υπηρετούμε και με αυτήν την έννοια είναι εχθρός μας και αντιμετωπίζεται ως τέτοιος. Όπως ξέρετε, σε αυτόν το τομέα η θεσμική αρμοδιότητα ανήκει στον ΕΟΚΑΝ. Εμείς είμαστε σε στενή και εναργή συνεργασία και με τον ΕΟΚΑΝ και με τον Παγκόσμιο οργανισμό αντιντόπινγκ, όπως π.χ. με ανταλλαγή πληροφοριών και κάθε δυνατή συνέργεια.

Ενημερώνουμε για όλες τις διοργανώσεις μας και ο ΕΟΚΑΝ βάσει των δικών του κριτηρίων κάνει τους ελέγχους. Θα σας πω ότι σήμερα είναι περίπου 80 οι αθλητές μας που βρίσκονται στη λίστα του ΕΟΚΑΝ και δίνουν στοιχεία παρουσίας έτσι ώστε να μπορούν να ελεγχθούν ανά πάσα ημέρα και ώρα. Παράλληλα, εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα διαρκούς επιμόρφωσης προς αθλητές και προπονητές σε σχέση με το ντόπινγκ, ενώ προβλέπονται και ειδικά πρόσθετα σεμινάρια για όσους πρόκειται να συμμετάσχουν σε ευρωπαϊκούς και άλλους διεθνείς αγώνες όλων των κατηγοριών».

Η πολυετής εμπειρία σας στον πολιτικό στίβο σάς έχει φανεί χρήσιμη ως προς τη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ;

«Η πολιτική εμπειρία για μένα σημαίνει κυρίως δύο πράγματα: Επιμονή στο να υπηρετείς τις θέσεις σου, ακόμα και με προσωπικό κόστος, αλλά και ανοιχτή στάση συνεργασίας για έναν κοινό σκοπό, για τα αυτονόητα. Για να μην το αναλύουμε παραπάνω, αυτά τα δύο είναι πολύ κρίσιμα -και απολύτως χρήσιμα- για τη διοίκηση ενός οργανισμού όπως η αθλητική ομοσπονδία μας».

Υπήρξατε μία από τις κορυφαίες αθλήτριες στον κόσμο. Τελικά τι είναι πιο δύσκολο, να κάνει κάποιος πρωταθλητισμό σε διεθνές επίπεδο ή να διοικεί έναν οργανισμό όπως ο ΣΕΓΑΣ;

«Για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να τα συσχετίσω ή να τα συγκρίνω. Αυτό που ίσως έχει αξία να πω είναι ότι ο πρωταθλητισμός απαιτεί συνεχή προσπάθεια, επιμονή και στοχοπροσήλωση, πολύ συχνά ακόμα και υπέρβαση των προσωπικών δυνάμεων και δυνατοτήτων. Αυτή η "έξις" λοιπόν , φαίνεται πως μου έχει γίνει "δευτέρα φύσις" και η αλήθεια είναι ότι βοηθάει πολύ στη διοικητική λειτουργία και την αποτελεσματικότητά της».


* Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» στις 6/10/2024

Πριν από λίγες μέρες, η Σοφία Σακοράφα επανεξελέγη πανηγυρικά στην προεδρία του ΣΕΓΑΣ εξασφαλίζοντας μία δεύτερη διαδοχική θητεία στην ηγεσία του αρχαιότερου αθλητικού φορέα της χώρας, μίας ομοσπονδίας που ιδρύθηκε το 1897, δηλαδή έναν χρόνο μετά τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της νέας εποχής.

Η άλλοτε κορυφαία ακοντίστρια του κόσμου, η οποία επανήλθε στον φυσικό της χώρο έπειτα από πολυετή παρουσία στον πολιτικό στίβο, μίλησε στη «Μακεδονία της Κυριακής» για τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της πρώτης της θητείας, ιεράρχησε τις βασικές προτεραιότητες της δεύτερης και εστιάζοντας στο κρίσιμο θέμα της αναβάθμισης των αθλητικών υποδομών της χώρας, τόνισε την ανάγκη κατασκευής ενός σύγχρονου κλειστού σταδίου στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, η εν εξελίξει ανάπλαση του Καυτανζογλείου είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, αλλά δεν αρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της δεύτερης μεγαλύτερης ελληνικής πόλης.

Αν σας ζητούσε κάποιος να κάνετε έναν απολογισμό της πρώτης σας θητείας ως προέδρου του ΣΕΓΑΣ, ποιες θα ξεχωρίζατε ως τις σημαντικότερες παρεμβάσεις σας;

«Σε αυτά τα τριάμισι χρόνια καταφέραμε σημαντικά πράγματα. Πιστεύω, όμως, ότι το πιο σημαντικό, ακριβώς γιατί αποτελεί τη βάση για πολλά από τα υπόλοιπα, είναι το νοικοκύρεμα των οικονομικών της ομοσπονδίας. Ο περιορισμός – ή μέχρι και εξάλειψη σε ορισμένες περιπτώσεις – των οικονομικών διαρροών προς τρίτους, μας έδωσε τη δυνατότητα να είμαστε εντάξει απέναντι στα σωματεία, το αθλητικό και το προπονητικό δυναμικό του στίβου. Καταφέραμε όχι μόνο να εξοφλήσουμε όλες τις παλιές οφειλές που βρήκαμε να χρονίζουν, αλλά και να αυξήσουμε δραστικά τις ετήσιες δαπάνες προς αυτούς.

Πέρα από αυτό, καταφέραμε να εξοφλήσουμε όλες τις προηγούμενες οφειλές προς πιστωτές και προμηθευτές και να εξυπηρετούμε και όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις μας. Ρυθμίσαμε και εξυπηρετούμε με συνέπεια τις παλαιές οφειλές προς δημόσιους φορείς. Ο ΣΕΓΑΣ έχει πια ένα πρόσωπο αξιοπιστίας και αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στις δράσεις του.

Πέρα από όλα τα άλλα, τα αποτελέσματα φαίνονται και στους αγώνες, γιατί αυτή είναι η βιτρίνα μας. Είχαμε ρεκόρ συγκομιδής μεταλλίων, με αποκορύφωμα, βέβαια αυτά του Μίλτου (Τεντόγλου) και του Μανόλο (Καραλής) στους Ολυμπιακούς».

sakorafa-stivos.jpg

Πριν από λίγες μέρες εξασφαλίσατε μία δεύτερη θητεία στην προεδρία του ΣΕΓΑΣ κερδίζοντας τις εκλογές με πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες αυτής της δεύτερης θητείας; Είστε αισιόδοξη ότι μπορείτε να εκπληρώσετε τους στόχους σας;

«Η δεύτερη θητεία δεν μπορεί παρά να είναι συνέχεια και ολοκλήρωση του έργου της πρώτης. Συνεχίζουμε, με γνώση, με εμπειρία και με την ίδια αποφασιστικότητα, με την ίδια φιλοσοφία: Η ομοσπονδία πρέπει να λειτουργεί έχοντας ως προτεραιότητα το όφελος των σωματείων της και του ανθρώπινου δυναμικού του ελληνικού στίβου (αθλητές/τριες-προπονητές/τριες), γιατί αυτό μόνο μπορεί να αποτελέσει τη βάση της ανάπτυξης του κλασικού αθλητισμού στην Ελλάδα.

Θα τολμήσω να πω ότι, χωρίς να έχω μειωμένες προσδοκίες ή σχέδια, δεν είμαι απλώς αισιόδοξη, είμαι βέβαιη ότι θα προχωρήσουμε όπως πρέπει για την επίτευξη των στόχων μας. Όλα όσα σχεδιάζουμε κατατείνουν στο να έχει ο στίβος τη θέση που του αρμόζει τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Και επιτρέψτε μου να πω ότι με γνώμονα αυτήν την προοπτική αποφάσισα να μετάσχω πάλι στην εκλογική διαδικασία, διεκδικώντας την επανεκλογή στη θέση προέδρου του ΣΕΓΑΣ».

Αν έπρεπε να εστιάσετε, κατά απόλυτη προτεραιότητα, στην επίλυση ενός και μόνο προβλήματος, ποιο θα ήταν αυτό;

«Το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στον χώρο του στίβου έχει να κάνει αφενός με την ανεπάρκεια, αφετέρου με τη λειτουργικότητα των υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων και των υποδομών γενικότερα. Και το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό από τη στιγμή που οι υποδομές δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα παρέμβασης προς την Πολιτεία, προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ. για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος σε αυτόν τον τομέα που, σας διαβεβαιώ, είναι πολύ κρίσιμος για το μέλλον του κλασικού αθλητισμού στην Ελλάδα».

Η ανεπαρκής οικονομική στήριξη από πλευράς της Πολιτείας διαχρονικά τίθεται ως βασικό πρόβλημα, τόσο από τους αθλητές, όσο και από τους προπονητές του στίβου. Τι μπορεί να κάνει ο ΣΕΓΑΣ ώστε να εξασφαλιστούν σημαντικότερα κονδύλια;

«Είναι κοινό μυστικό ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις και οι εν γένει δαπάνες για τον αθλητισμό υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών. Απέχουν πολύ από τα επίπεδα μίας αξιοπρεπούς από μέρους της Πολιτείας στήριξης των αθλητικών δράσεων στη χώρα μας. Δεν είναι καινούργιο αυτό το φαινόμενο. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο αθλητισμός δέχθηκε ίσως το βαρύτερο πλήγμα από τις πολιτικές των μνημονίων και οι βελτιώσεις μέχρι τώρα είναι ανεπαίσθητες.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση δύο μόνο λύσεις υπάρχουν. Πρώτον, να διεκδικούμε πάντα από την Πολιτεία την κρατική χρηματοδότηση και την ενίσχυση από άλλες πηγές (στοίχημα κλπ.) και δεύτερον να προχωρήσουμε στην εφαρμογή ενός εμπεριστατωμένου και απολύτως διαφανούς χορηγικού προγράμματος. Χορηγίες για όλες τις δράσεις μας και όχι μόνο για τις «εμπορικές» διοργανώσεις. Χρειαζόμαστε επίσης συνεργασίες με Δήμους και Περιφέρειες για την κάλυψη αναγκών που έχουν να κάνουν με τις διοργανώσεις. Αυτή είναι η προσπάθειά μας, που ξεκίνησε από την πρώτη θητεία, με πολύ σημαντικά αποτελέσματα».

Η αναβάθμιση των βασικών υποδομών της χώρας είναι, κατά γενική παραδοχή, επιβεβλημένη. Είστε ικανοποιημένη από το πλάνο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση;

«Για τις υποδομές μίλησα και προηγουμένως, ακριβώς γιατί είναι εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα. Στην παρούσα φάση πρέπει ο καθένας να αναγνωρίσει ότι άρχισαν, επιτέλους, να γίνονται κάποια βήματα. Ικανοποιημένη, όμως, δεν μπορώ να είμαι, με βάση όσα έχουμε δει τόσον καιρό. Και, εδώ, πρέπει να πω ότι η θεσμική μου θέση δεν μου επιτρέπει να είμαι ικανοποιημένη ακόμα και όταν βελτιώνονται τα πράγματα. Ο ρόλος μας είναι να διεκδικούμε πάντα περισσότερα από αυτά που έχουμε, γι’αυτό που αγαπάμε, για τον στίβο. Καταλαβαίνετε ότι η ανάπτυξη του κλασικού αθλητισμού, όπως και κάθε αθλήματος, απαιτεί ένα επαρκές δίκτυο τουλάχιστον αξιοπρεπών και λειτουργικών εγκαταστάσεων που θα επαρκεί για να καλύψει όλη την ελληνική επικράτεια».

kaytantzogleio-181122.jpg

Εστιάζοντας στη Θεσσαλονίκη, η ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών είναι επιτακτική και δεν έχει να κάνει μόνο με την ανάπλαση του Καυτανζογλείου. Ποια άλλα έργα πιστεύετε πως είναι απαραίτητο να γίνουν στη διάρκεια των επόμενων ετών;

«Τα έργα στο Καυτανζόγλειο ήταν ένα απαραίτητο και οπωσδήποτε σημαντικό βήμα. Οι ανάγκες της πόλης, όμως, είναι μεγαλύτερες. Είναι βέβαιο, για παράδειγμα, ότι η πόλη χρειάζεται ένα κλειστό στάδιο. Δεν είναι δυνατόν ολόκληρη Θεσσαλονίκη να μην έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί αγώνες κλειστού στίβου. Πραγματική ανάγκη, που αποτελεί και βασική προϋπόθεση για τη συνολική αθλητική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, είναι επίσης η συντήρηση και η αναβάθμιση όλων των, διάσπαρτων στα όρια της πόλης και των προαστίων της, αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ο ΣΕΓΑΣ από την πλευρά του είναι πρόθυμος να βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση, παρέχοντας π.χ. τεχνογνωσία όσον αφορά στις τεχνικές προδιαγραφές. Θα το πάω και ένα βήμα παραπέρα: Ο ΣΕΓΑΣ έχει τη δυνατότητα και θα έπρεπε να είναι εξ ορισμού τεχνικός σύμβουλος σε κάθε έργο κατασκευής, ανακατασκευής, αποκατάστασης ή συντήρησης αθλητικής εγκατάστασης που αφορά στον κλασικό αθλητισμό, σε όλη την Ελλάδα».

Πώς αξιολογείτε τη συνεργασία σας με την τρέχουσα ηγεσία του υπουργείου Αθλητισμού; Υπάρχει συναντίληψη μεταξύ ΣΕΓΑΣ και Πολιτείας σε σχέση με την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον χώρο του κλασικού αθλητισμού;

«Στην παρούσα φάση μπορώ να πω ότι υπάρχουν, πράγματι, στοιχεία ουσιαστικής συναντίληψης αλλά και διάθεσης συνεργασίας. Αναρωτιέμαι, όμως, αν αυτό είναι αρκετό και πιστεύω πως δεν είναι. Σημασία έχουν οι πράξεις και τα αποτελέσματά τους. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να έχει ο στίβος την προσοχή και τη στήριξη που του αξίζουν, χωρίς να ζητάμε προνομιακή μεταχείριση και χωρίς, βέβαια, να αξιώνουμε την υποτίμηση των άλλων αθλημάτων. Πρέπει πάντως να έχουμε πλήρη συναίσθηση της ιστορίας και της ιδιαίτερης αξίας του κλασικού αθλητισμού, του συνολικού αποτυπώματός του, ειδικά στην Ελλάδα».

Ο αγώνας εναντίον του ντόπινγκ είναι διαρκής. Πώς μπορεί να συμβάλει ο ΣΕΓΑΣ στην εξάλειψη αυτού του θλιβερού φαινομένου;

«Το ντόπινγκ είναι ένα φαινόμενο που πλήττει τις ιδέες του αθλητισμού που όλοι υπηρετούμε και με αυτήν την έννοια είναι εχθρός μας και αντιμετωπίζεται ως τέτοιος. Όπως ξέρετε, σε αυτόν το τομέα η θεσμική αρμοδιότητα ανήκει στον ΕΟΚΑΝ. Εμείς είμαστε σε στενή και εναργή συνεργασία και με τον ΕΟΚΑΝ και με τον Παγκόσμιο οργανισμό αντιντόπινγκ, όπως π.χ. με ανταλλαγή πληροφοριών και κάθε δυνατή συνέργεια.

Ενημερώνουμε για όλες τις διοργανώσεις μας και ο ΕΟΚΑΝ βάσει των δικών του κριτηρίων κάνει τους ελέγχους. Θα σας πω ότι σήμερα είναι περίπου 80 οι αθλητές μας που βρίσκονται στη λίστα του ΕΟΚΑΝ και δίνουν στοιχεία παρουσίας έτσι ώστε να μπορούν να ελεγχθούν ανά πάσα ημέρα και ώρα. Παράλληλα, εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα διαρκούς επιμόρφωσης προς αθλητές και προπονητές σε σχέση με το ντόπινγκ, ενώ προβλέπονται και ειδικά πρόσθετα σεμινάρια για όσους πρόκειται να συμμετάσχουν σε ευρωπαϊκούς και άλλους διεθνείς αγώνες όλων των κατηγοριών».

Η πολυετής εμπειρία σας στον πολιτικό στίβο σάς έχει φανεί χρήσιμη ως προς τη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ;

«Η πολιτική εμπειρία για μένα σημαίνει κυρίως δύο πράγματα: Επιμονή στο να υπηρετείς τις θέσεις σου, ακόμα και με προσωπικό κόστος, αλλά και ανοιχτή στάση συνεργασίας για έναν κοινό σκοπό, για τα αυτονόητα. Για να μην το αναλύουμε παραπάνω, αυτά τα δύο είναι πολύ κρίσιμα -και απολύτως χρήσιμα- για τη διοίκηση ενός οργανισμού όπως η αθλητική ομοσπονδία μας».

Υπήρξατε μία από τις κορυφαίες αθλήτριες στον κόσμο. Τελικά τι είναι πιο δύσκολο, να κάνει κάποιος πρωταθλητισμό σε διεθνές επίπεδο ή να διοικεί έναν οργανισμό όπως ο ΣΕΓΑΣ;

«Για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να τα συσχετίσω ή να τα συγκρίνω. Αυτό που ίσως έχει αξία να πω είναι ότι ο πρωταθλητισμός απαιτεί συνεχή προσπάθεια, επιμονή και στοχοπροσήλωση, πολύ συχνά ακόμα και υπέρβαση των προσωπικών δυνάμεων και δυνατοτήτων. Αυτή η "έξις" λοιπόν , φαίνεται πως μου έχει γίνει "δευτέρα φύσις" και η αλήθεια είναι ότι βοηθάει πολύ στη διοικητική λειτουργία και την αποτελεσματικότητά της».


* Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» στις 6/10/2024

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία