Στ. Κυμπουρόπουλος στο makthes.gr: Η ψήφος στην ΝΔ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας σε ολόκληρο το Δυτικό κόσμο
19/05/2024 13:30
19/05/2024 13:30
«Η ψήφος στην ΝΔ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας σε ολόκληρο το Δυτικό κόσμο, στην σταθερότητα της οικονομίας και στην πρόοδο», τονίζει σε συνέντευξή του στο makthes.gr ο σημερινός ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος.
Ο κ. Κυμπουρόπουλος ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές είχε εκλεγεί πρώτος ευρωβουλευτής συγκεντρώνοντας 577.114 σταυρούς, υποστηρίζει ότι ο λόγος του κ. Κασσελάκη και της αντιπολίτευσης «φανερώνει ένδεια συγκεκριμένων, θετικών, κοστολογημένων και εφαρμόσιμων προτάσεων για το μέλλον για της Ελλάδος. Θεωρώ πως έχει πλέον καταστεί σαφές ότι η ένδεια αυτή επιχειρείται να καλυφθεί μέσω επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων και ακατάσχετης δημαγωγίας».
Ακόμη επισημαίνει ότι η υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων πρέπει να αφεθεί εκτός του φάσματος της πολιτικής δημαγωγίας καθώς απαιτεί μια πολυδιάστατη στρατηγική τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε αμυντικό επίπεδο.
«Οι ευρωεκλογές δεν αποτελούν το σωστό και εθνικά ωφέλιμο πλαίσιο για να μετατρέψει την ψήφο του σε αρνητικό μήνυμα δυσαρέσκειας. Κάθε ψήφος μας, ασχέτως κινήτρων, παράγει ένα πολιτικό αποτέλεσμα. Όταν οι εκλογές είναι εθνικές, το πολιτικό αυτό αποτέλεσμα είναι μια εθνική κυβέρνηση που θα διαχειριστεί τις τύχες όλων μας για τέσσερα χρόνια. Αντιστοίχως, στις ευρωεκλογές το αποτέλεσμα είναι η εκλογή εθνικών αντιπροσώπων που γίνονται μέρος ευρύτερων πολιτικών ομάδων στην ευρωβουλή οι οποίες προωθούν πολιτικές και οδηγίες, χρηματοδοτικά προγράμματα και ψηφίσματα που έρχονται στη συνέχεια να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο», σημειώνει.
Κύριε Κυμπουρόπουλε, γιατί είναι κρίσιμες οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου; Για την Ελλάδα και για την Ευρώπη;
Οι ευρωεκλογές είναι πάντα σημαντικές για την Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς καθορίζουν τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επηρεάζουν την πορεία της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η ψήφος στις ευρωεκλογές αδίκως περιφρονείται συνήθως από πολλούς, θεωρώντας ότι «δεν μας αφορά», «είναι κάτι μακριά από εμάς». Στην πραγματικότητα ψηφίζοντας στις ευρωεκλογές έχουμε περισσότερη επιρροή στη διαμόρφωση του μέλλοντός μας απ’ ότι στις εθνικές εκλογές, αφού η πλειονότητα των νόμων που μας διέπουν σε εθνικό επίπεδο διαμορφώνονται και ψηφίζονται πρώτα στην ευρωβουλή.
Για την Ελλάδα, αυτές οι εκλογές της 9ης Ιουνίου είναι ακόμα πιο κρίσιμες λόγω των προκλήσεων που έχει αντιμετωπίσει η χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Πιο πρόσφατα με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η χώρα μας έχει καταφέρει να εξασφαλίσει μια σταθερά ανοδική πορεία, την οποία οφείλουμε και να συνεχίσουμε ασκώντας ενεργά τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και με τη ψήφο μας στις ευρωεκλογές, και διαμορφώντας τελικώς την Ευρώπη του αύριο.
Σε επίπεδο Ευρώπης, αυτές οι εκλογές είναι σημαντικές λόγω των ευρύτερων ευρωπαϊκών προκλήσεων και προτεραιοτήτων, όπως η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία του COVID-19, την εξασφάλιση της ασφάλειας και γεωπολιτικής σταθερότητας, και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με όρους που δεν υποσκελίζουν την ενιαία αγροτική πολιτική. Οι εκλογές αυτές θα δώσουν ένα σαφές μήνυμα για την κατεύθυνση που επιθυμεί η ευρωπαϊκή κοινωνία να ακολουθήσει σε αυτούς τους τομείς.
Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις της ΕΕ για την επόμενη πενταετία; Πού πρέπει να στρέψει την προσοχή της;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Ορισμένα από τα κύρια θέματα που θα αποτελέσουν προτεραιότητα στην επόμενη πενταετία περιλαμβάνουν την οικονομική ανάκαμψη και την ανταγωνιστικότητα. Η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία του COVID-19 και στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων που προκάλεσε. Η ΕΕ θα πρέπει να εστιάσει στην αντιμετώπιση του συνεχώς αυξανόμενου κόστους διαβίωσης και του πληθωρισμού που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Μέτρα όπως η χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομής, η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η δημιουργία νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας θα είναι προτεραιότητες.
Ακόμη, η ΕΕ έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προώθηση της βιωσιμότητας. Η εφαρμογή πολιτικών που θα προωθούν τη μετάβαση σε καθαρές ενεργειακές πηγές και την προστασία του περιβάλλοντος με ισορροπημένο τρόπο που δεν θίγει την αγροτοδιατροφική οικονομία των χωρών-μελών, θα εξακολουθήσουν να έχουν πρωταρχικό ρόλο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει προκλήσεις στον τομέα της υγείας που απαιτούν συντονισμένη δράση στην επόμενη 5ετία. Αυτές περιλαμβάνουν τη βελτίωση της επιδημιολογικής παρακολούθησης, την αντίσταση στα αντιβιοτικά και τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Είναι απαραίτητη η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτών. Η πρόληψη και η καταπολέμηση των χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, απαιτούν συντονισμένες προσπάθειες σε επίπεδο ΕΕ.
Η προώθηση της ψηφιακής καινοτομίας και η ενίσχυση της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας αποτελούν ένα ακόμη επίσης σημαντικά θέματα. Αυτός ο τομέας περιλαμβάνει την υποδομή 5G, την ασφάλεια των δεδομένων και την ψηφιακή εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό είναι καλό να εναρμονιστούν οι βέλτιστες πρακτικές των κρατών μελών, με σημαντικότερη εκ των οποίων την πρωτοβουλία της κυβέρνησής μας για ψηφιακό μετασχηματισμό.
Η διαχείριση του φαινομένου της μετανάστευσης και η προώθηση μιας δίκαιης και αλληλέγγυας πολιτικής για το άσυλο θα παραμείνουν σημαντικά θέματα. Επιπλέον, η ΕΕ θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της άμυνας της και τη βελτίωση της ασφάλειας των πολιτών της, τόσο σε σχέση με στρατιωτικά θέματα όσο και σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Η γεωπολιτική ασφάλεια και σταθερότητα ενόψει του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και της ανθρωπιστικής κρίσης στη Μέση Ανατολή, αποτελούν σαφώς τομείς όπου η Ευρώπη θα δώσει προτεραιότητα.
Γιατί ένας νέος άνθρωπος που δεν έχει πειστεί για τη σημασία της συμμετοχής του στις ευρωεκλογές να πάει στην κάλπη; Και γιατί να επιλέξει το ψηφοδέλτιο της ΝΔ;
Οι ευρωεκλογές αποτελούν θεμέλιο της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών στην πολιτική διαδικασία. Ψηφίζοντας, ο κάθε πολίτης συμβάλλει στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης. Οι ευρωβουλευτές επηρεάζουν την πολιτική ατζέντα της ΕΕ και λαμβάνουν αποφάσεις που διαμορφώνουν τη ζωή των πολιτών. Μέσω της ψήφου του, κάθε πολίτης μπορεί να εκφράσει τις αξίες και τις προτιμήσεις του για το μέλλον της Ευρώπης.
Η ψήφος στη ΝΔ, σημαίνει επιλογή καθαρών, σύγχρονων και ανταγωνιστικών στη διεθνή σκηνή πανεπιστημίων, σταδιακή και σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας, στήριξη της επιχειρηματικότητας και αύξηση των επενδύσεων επενδυτικά σχεδία.
Ιδιαιτέρως για τους νέους, η αύξηση του κατώτατου μισθού, το πρόγραμμα «πρώτο ένσημο», οι επιδοτήσεις για τη δημιουργία επιχειρήσεων, το πρόγραμμα επιδότησης «Σπίτι μου» για τα νεαρά ζευγάρια και η εισαγωγή συμβούλων σε κάθε σχολική μονάδας, είναι μερικές μόνο από τις πολιτικές που υιοθέτησε η Νέα Δημοκρατία στοχεύοντας στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των νέων.
Έτσι λοιπόν η ψήφος στην ΝΔ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην αναβαθμισμένη θέσης της Ελλάδας σε ολόκληρο το Δυτικό κόσμο, στην σταθερότητα της οικονομίας και στην πρόοδο.
Πώς κύλησε μέχρι στιγμής η προεκλογική περίοδος; Συζητήθηκαν θέματα ευρωπαϊκά ή κυριάρχησε η εσωτερική επικαιρότητα;
Είναι αλήθεια πως κατά τις συζητήσεις και συνεντεύξεις για την προεκλογική περίοδο, ερωτήθηκα κυρίως για θέματα που αφορούν την εσωτερική επικαιρότητα: την εθνική εξωτερική πολιτική και σχέσεις με την Τουρκία, εξελίξεις σε εθνικά νομοσχέδια, κοινωνικά θέματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι φυσικά λογικό και αναμενόμενο, αφού αυτή η επικαιρότητα αφορά άμεσα τους ψηφοφόρους, και πολλά από αυτά τα θέματα έχουν και ευρωπαϊκό υπόβαθρο. Ωστόσο δεν παύουν να υπάρχουν και κάποια βασικά ευρωπαϊκά ζητήματα και εξελίξεις που συζητήθηκαν, τα οποία, έχουν και άμεση σύνδεση με το κοινοβουλευτικό μου έργο, γύρω από το τρίπτυχο: υγεία, περιβάλλον και περιφερειακή ανάπτυξη, κοινωνικά δικαιώματα και αναπηρία.
Πώς κρίνετε τους επιθετικούς τόνους που συχνά χρησιμοποιεί προεκλογικά ο Στέφανος Κασσελάκης;
Σαφώς αρνητικά. Ο λόγος του κ. Κασσελάκη, και της αντιπολίτευσης εν γένει, φανερώνει ένδεια συγκεκριμένων, θετικών, κοστολογημένων και εφαρμόσιμων προτάσεων για το μέλλον για της Ελλάδος. Θεωρώ πως έχει πλέον καταστεί σαφές ότι η ένδεια αυτή επιχειρείται να καλυφθεί μέσω επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων και ακατάσχετης δημαγωγίας.
Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο όμως, είναι το νέο είδος Μεσσιανικού λαϊκισμού που εισάγει ο Στέφανος Κασσελάκης στην Ελληνική πολιτική σκηνή, που σε συνδυασμό με μια τοξική σκανδαλολογία παράγουν ένα εκρηκτικό αντι-πολιτικό μίγμα. Ένα από τα μεγάλα ζητούμενα αυτών των εκλογών, για εμένα προσωπικώς, και πιστεύω για κάθε δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας, είναι η επιστροφή στον πολιτικό πολιτισμό, στον στοιχειοθετημένο, γόνιμο και εύρωστο δημοκρατικό διάλογο.
Ο λαϊκισμός ξέρετε, είναι ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο στην πολιτική. Όχι μόνο διότι οδηγεί τους ψηφοφόρους στο να κυνηγήσουν χίμαιρες, καταλήγοντας συνήθως να υποστούν στην πράξη δεινά τα οποία ποτέ δεν επέλεξαν, αλλά και γιατί υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, καταλήγοντας έτσι να διαβρώνει την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Σε αυτές τις εκλογές θα ήθελα ο λαϊκισμός και η δημαγωγία να μπουν στο περιθώριο και όλοι οι Έλληνες πολίτες να καταδείξουν με τον πιο σαφή τρόπο ότι επιλέγουν πολιτικές και πολιτικούς που υποστηρίζουν τη δημοκρατία, τον πολιτικό πολιτισμό και την αλήθεια στον δημόσιο διάλογο.
Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι είναι πιο ευαίσθητοι στα εθνικά θέματα;
Θα τους έλεγα πως συμμερίζομαι απολύτως την ευαισθησία τους. Όπως έχει πει και ο Ιερός Χρυσόστομος, «ουδέν πατρίδος γλυκύτερον». Στο πρόσωπο μου, στη Νέα Δημοκρατία αλλά και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο εντασσόμεθα στην ευρωβουλή θα βρουν τους γνησιότερους υπερασπιστές των συμφερόντων της Ελλάδος. Στη θητεία μου στην ευρωβουλή, έκανα πλήθος παρεμβάσεων για τα εθνικά μας θέματα, κατήγγειλα επανειλημμένως την Τουρκική επιθετικότητα και τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την γείτονα και προσπάθησα με εντιμότητα και συνέπεια να ενημερώσω τους Ευρωπαίους συναδέλφους μου για τους κινδύνους του τουρκικού αναθεωρητισμού. Παράλληλα, εργάστηκα για την καλύτερη διασύνδεση των Ελληνικών νησιών και εφ’ όσον επανεκλεγώ, στόχος μου είναι η δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για την προώθηση της νησιωτικής πολιτικής.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να απευθυνθώ στους Μακεδόνες συμπολίτες μου και στους πολίτες της Βόρειας Ελλάδος γενικότερα, και να τους πω ότι η αγάπη μας για την Ελλάδα πρέπει να μας κάνει ιδιαιτέρως προσεκτικούς και επιφυλακτικούς απέναντι σε όσους προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν τα εθνικά θέματα. Τα παθήματα του παρελθόντος, με δυνάμεις που παρουσιάστηκαν ως φιλεθνικές και κατέληξαν να βάλουν την υπογραφή τους σε επαίσχυντες συμφωνίες, πρέπει να μας γίνουν μαθήματα. Αναφέρομαι φυσικά στην Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία οι τότε κυβερνητικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, σε μια πρωτοφανή κίνηση απόσχισης από τις πάγιες θέσεις της εθνικής εξωτερικής μας πολιτικής έδωσαν υπόσταση σε ανύπαρκτη γλώσσα και εθνότητα, πληγώνοντας τόσο τους Μακεδόνες όσο και κάθε Έλληνα από το βορειότερο ως το νοτιότερο άκρο της πατρίδος μας.
Η υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων πρέπει να αφεθεί εκτός του φάσματος της πολιτικής δημαγωγίας καθώς απαιτεί μια πολυδιάστατη στρατηγική τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε αμυντικό επίπεδο. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέτυχε την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδος, ενίσχυσε την αποτρεπτική μας ισχύ με εξοπλιστικές επενδύσεις και κυρίως άνοιξε τη συζήτηση στην Ευρώπη για την ανάπτυξη ενός κοινού αμυντικού ευρωβραχίονα, πράγμα που εξυπηρετεί απολύτως τα εθνικά μας συμφέροντα.
Κλείνοντας αυτή μου την απάντηση, θα ήθελα να θυμίσω στους συμπολίτες μου ότι δύο από τα ισχυρότερα διπλωματικά όπλα που έχει στη φαρέτρα της η Ελλάς είναι η δυνατότητα να παρεμποδίσει την ένταξη μιας χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτά τα κλάμπ των ισχυρών μας έβαλε η Νέα Δημοκρατία και μας κράτησαν οι φωνές και οι δυνάμεις σε αυτόν τον τόπο που δεν παρασύρθηκαν από τις σειρήνες της ακρότητας και του σκεπτικισμού. Αυτή την πολιτική κληρονομιά ας την βαστήξουμε. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να εκπληρώσει τον ιστορικό και γεωστρατηγικό της ρόλο ως πυλώνας ψυχραιμίας, αξιοπιστίας και δημοκρατίας στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τι θα λέγατε σε ένα δυσαρεστημένο ψηφοφόρο της ΝΔ που θέλει να στείλει μήνυμα προς την κυβέρνηση στην κάλπη των ευρωεκλογών;
Θα του έλεγα ότι αυτές ειδικώς οι ευρωεκλογές δεν αποτελούν το σωστό και εθνικά ωφέλιμο πλαίσιο για να μετατρέψει την ψήφο του σε αρνητικό μήνυμα δυσαρέσκειας. Κάθε ψήφος μας, ασχέτως κινήτρων, παράγει ένα πολιτικό αποτέλεσμα. Όταν οι εκλογές είναι εθνικές, το πολιτικό αυτό αποτέλεσμα είναι μια εθνική κυβέρνηση που θα διαχειριστεί τις τύχες όλων μας για τέσσερα χρόνια. Αντιστοίχως, στις ευρωεκλογές το αποτέλεσμα είναι η εκλογή εθνικών αντιπροσώπων που γίνονται μέρος ευρύτερων πολιτικών ομάδων στην ευρωβουλή οι οποίες προωθούν πολιτικές και οδηγίες, χρηματοδοτικά προγράμματα και ψηφίσματα που έρχονται στη συνέχεια να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο εντάσσονται οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο στην ευρωβουλή. Κατά συνέπεια, όσους περισσότερους αντιπροσώπους στείλει εκεί η Ελλάδα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιρροή μας ως χώρα στις Ευρωπαϊκές αποφάσεις. Εξίσου σημαντικό είναι και να καταλάβουμε ποια είναι η πολιτική κατεύθυνση της ευρωομάδας του ΕΛΚ. Εν συντομία θα σας αναφέρω τις θέσεις του ΕΛΚ σε τέσσερα μεγάλα ζητήματα: Στην οικονομία, προωθεί την ανταγωνιστικότητα, τις περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, την περιφερειακή ανάπτυξη, την πραγματική σύγκλιση και την ευημερία για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Στην άμυνα, πιστεύει στην αναβάθμιση του αμυντικού ρόλου της ΕΕ και στην ανάπτυξη μιας κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής που είναι σαφώς προς το εθνικό μας συμφέρον. Το ΕΛΚ δίνει έμφαση στην ασφάλεια των εξωτερικών Ευρωπαϊκών συνόρων και στην αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης. Τέλος, στο ζήτημα της κοινωνικής πολιτικής προωθεί ενιαίες πολιτικές για την υγεία, τη στήριξη των ανέργων και των νέων, στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και μια δίκαιη πράσινη μετάβαση στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης.
Στη θητεία που εκπνέει, είχαμε οκτώ αντιπροσώπους στο ΕΛΚ συν δύο από την Κύπρο, σύνολο δέκα, υπέρ των συμφερόντων του Ελληνισμού, όταν άλλες ισχυρές χώρες όπως η Γαλλία για παράδειγμα είχαν επτά. Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό της χρηματοδότησης της ΕΕ διατίθεται για την περιφερειακή πολιτική. Έτσι, με χρηματοδότηση από την ΕΕ γίνεται η ανάπτυξη του δικτύου Μετρό στη Θεσσαλονίκη.
Η δεκαετία 2020 – 2030 που διανύουμε είναι από τις σημαντικότερες για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα. Θα παρθούν αποφάσεις για την οικονομία, την υγεία, την κοινωνική πολιτική, την άμυνα την ασφάλεια. Θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές αυτών των αποφάσεων, με ισχυρή αντιπροσώπευση στην πλειοψηφικό κόμμα, ή θέλουμε να διασπείρουμε τις δυνάμεις μας ως χώρα σε διάφορους σχηματισμούς, γνωρίζοντας ότι πολλοί εξ αυτών είναι Ευρωσκεπτιστικοί με ελάχιστη επιδραστικότητα στις πολιτικές, τις οδηγίες και τα ψηφίσματα;
Το μήνυμα μου λοιπόν είναι: εξωστρέφεια, θετική ψήφος και στρατηγική τοποθέτηση ψήφου στη Νέα Δημοκρατία διότι εντάσσεται στις Ευρωπαϊκές δυνάμεις εκείνες, που προωθούν πολιτικές οι οποίες εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα.
Ποιο ήταν το στίγμα σας στην Ευρωβουλή τα περασμένα πέντε χρόνια; Και σε τι θα επικεντρωθείτε στην επόμενη θητεία σας αν επανεκλεγείτε;
Νιώθω πραγματικά περήφανος που μου δόθηκε η ψήφος και η εμπιστοσύνη τόσων συμπολιτών μας να εκπροσωπήσω τη χώρα μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Η εμπλοκή στα κοινά δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμένα, καθώς από πολύ μικρός υπερασπίζομαι ενεργά τα κοινωνικά δικαιώματα και την ισότητα όλων, και για το σκοπό αυτό έχω μάλιστα συμβάλει στην ίδρυση του Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ι-living. Η επιρροή μου στην πολιτική της ΕΕ επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη διάκριση μου από το The Parliament Magazine ως 1 από του 20 ευρωβουλευτές που ξεχώρισαν για το έργο τους στην πολιτική της ΕΕ κατά τη θητεία 2019-2024 (Rising Star in EU Politics), αλλά και τη βράβευσή μου ως ο 1ος ευρωβουλευτής με την μεγαλύτερη επιρροή στην πολιτική της υγείας (RPP Health Policy Leaders 2024).
Συνολικά έχω υπάρξει μέλος σε περισσότερες από 10 Επιτροπές και Αποστολές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ συμμετέχω ενεργά σε πολλές Συμμαχίες, Συνασπισμούς, Κοινοβουλευτικές Ομάδες και Ομάδες ενδιαφερόντων. Διατελώ επίσης Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας για την Αναπηρία. Έχω καταθέσει 1397 τροπολογίες, 103 γραπτές ερωτήσεις προς την Επιτροπή και έχω τοποθετηθεί 85 φορές στην Ολομέλεια.
Ως Αναπληρωτής Συντονιστής του ΕΛΚ στην Υποεπιτροπή για τη Δημόσια Υγεία, έκανα παρεμβάσεις για τη διασφάλιση ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης για όλους τους πολίτες, τη βελτίωση της πρόσβασης σε προσιτά κι ασφαλή φάρμακα αλλά και την αντιμετώπιση των ελλείψεων θέτοντας πάντα το υγειονομικό προσωπικό, την ευημερία και τις συνθήκες εργασίας του στο επίκεντρο.
Ως Σκιώδης εισηγητής του ΕΛΚ στην Έκθεση για την Ψυχική Υγεία κάλεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει μια μακροπρόθεσμη κι ολοκληρωμένη στρατηγική για την ψυχική υγεία, με έμφαση στην πρόληψη, τη βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην ΕΕ, αλλά και την υλοποίηση ενημερωτικών εκστρατειών για την καταπολέμηση του στίγματος, και του αποκλεισμού των ατόμων με παθήσεις ψυχικής υγείας.
Ως Συντονιστής του ΕΛΚ στην Ειδική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την πανδημία συνέβαλα καθοριστικά στην υιοθέτηση μιας Έκθεσης για τα μαθήματα από την πανδημία της COVID-19, έναν οδικό χάρτη ώστε η Ευρώπη να είναι έτοιμη ν’ αντιμετωπίσει μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την ηγεσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρέδωσε σε χρόνο ρεκόρ το εμβόλιο κατά του COVID-19 σε όλους τους Ευρωπαίους. Το 2019, στο ΕΛΚ δρομολογήσαμε ένα γενικό σχέδιο της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου. Πολλοί είπαν ότι ήταν μια αδύνατη αποστολή, αλλά κάναμε το πρώτο βήμα. Τώρα έχουμε ένα ειδικό ταμείο ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη της αποστολής μας. Αλλά, για εμάς, αυτό είναι μόνο η αρχή. Κατά την επόμενη πενταετία, θέλω να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα και να κάνουμε πραγματικότητα την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.
Πέρα από την Ένωση Υγείας, θέλω να παράγω σημαντικό έργο για την προστασία του περιβάλλοντος. Διαμορφώνοντας τα βήματα της ΕΕ για την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών το 2050, στο πλαίσιο της Πράσινης συμφωνίας, υπήρξα σκιώδης εισηγητής για την Αναθεώρηση των φθοριούχων αερίων, αέρια 25.000 φορές πιο βλαβερά από το διοξείδιο του άνθρακα. Κατά τις διαπραγματεύσεις και τη συγγραφή του νέου αυτού Κανονισμού ένιωσα πολύ περήφανος που μπόρεσα να εκπροσωπήσω την Ευρώπη και τη χώρα μου έτσι ώστε να συμφωνήσουμε στην σταδιακή αντικατάσταση των αερίων αυτών με φυσικά αέρια στις επόμενες 2 δεκαετίες και να μειώσουμε έτσι σημαντικά την παγκόσμια θερμοκρασία του πλανήτη.
Η υγεία μας και το περιβάλλον είναι αλληλένδετα και στην επόμενη θητεία θα συνεχίσω το έργο μου για τη διασφάλισή τους.
Παράλληλα, θα προωθήσω με προσωπική επιμέλεια τη διαμόρφωση και τη χρηματοδότηση μιας νέας Ευρωπαϊκής πολιτικής για τα νησιά μας και θα στηρίξω ενθέρμως τους Έλληνες και Κυπρίους συναδέλφους μου στο ΕΛΚ με την ενεργή μου συμμετοχή στην υπεράσπιση κάθε θέματος που αφορά στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων στην οικονομία, στην άμυνα, στην ασφάλεια, στο μεταναστευτικό και σε θέματα ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής.
«Η ψήφος στην ΝΔ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας σε ολόκληρο το Δυτικό κόσμο, στην σταθερότητα της οικονομίας και στην πρόοδο», τονίζει σε συνέντευξή του στο makthes.gr ο σημερινός ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος.
Ο κ. Κυμπουρόπουλος ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές είχε εκλεγεί πρώτος ευρωβουλευτής συγκεντρώνοντας 577.114 σταυρούς, υποστηρίζει ότι ο λόγος του κ. Κασσελάκη και της αντιπολίτευσης «φανερώνει ένδεια συγκεκριμένων, θετικών, κοστολογημένων και εφαρμόσιμων προτάσεων για το μέλλον για της Ελλάδος. Θεωρώ πως έχει πλέον καταστεί σαφές ότι η ένδεια αυτή επιχειρείται να καλυφθεί μέσω επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων και ακατάσχετης δημαγωγίας».
Ακόμη επισημαίνει ότι η υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων πρέπει να αφεθεί εκτός του φάσματος της πολιτικής δημαγωγίας καθώς απαιτεί μια πολυδιάστατη στρατηγική τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε αμυντικό επίπεδο.
«Οι ευρωεκλογές δεν αποτελούν το σωστό και εθνικά ωφέλιμο πλαίσιο για να μετατρέψει την ψήφο του σε αρνητικό μήνυμα δυσαρέσκειας. Κάθε ψήφος μας, ασχέτως κινήτρων, παράγει ένα πολιτικό αποτέλεσμα. Όταν οι εκλογές είναι εθνικές, το πολιτικό αυτό αποτέλεσμα είναι μια εθνική κυβέρνηση που θα διαχειριστεί τις τύχες όλων μας για τέσσερα χρόνια. Αντιστοίχως, στις ευρωεκλογές το αποτέλεσμα είναι η εκλογή εθνικών αντιπροσώπων που γίνονται μέρος ευρύτερων πολιτικών ομάδων στην ευρωβουλή οι οποίες προωθούν πολιτικές και οδηγίες, χρηματοδοτικά προγράμματα και ψηφίσματα που έρχονται στη συνέχεια να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο», σημειώνει.
Κύριε Κυμπουρόπουλε, γιατί είναι κρίσιμες οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου; Για την Ελλάδα και για την Ευρώπη;
Οι ευρωεκλογές είναι πάντα σημαντικές για την Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς καθορίζουν τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επηρεάζουν την πορεία της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η ψήφος στις ευρωεκλογές αδίκως περιφρονείται συνήθως από πολλούς, θεωρώντας ότι «δεν μας αφορά», «είναι κάτι μακριά από εμάς». Στην πραγματικότητα ψηφίζοντας στις ευρωεκλογές έχουμε περισσότερη επιρροή στη διαμόρφωση του μέλλοντός μας απ’ ότι στις εθνικές εκλογές, αφού η πλειονότητα των νόμων που μας διέπουν σε εθνικό επίπεδο διαμορφώνονται και ψηφίζονται πρώτα στην ευρωβουλή.
Για την Ελλάδα, αυτές οι εκλογές της 9ης Ιουνίου είναι ακόμα πιο κρίσιμες λόγω των προκλήσεων που έχει αντιμετωπίσει η χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Πιο πρόσφατα με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η χώρα μας έχει καταφέρει να εξασφαλίσει μια σταθερά ανοδική πορεία, την οποία οφείλουμε και να συνεχίσουμε ασκώντας ενεργά τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και με τη ψήφο μας στις ευρωεκλογές, και διαμορφώντας τελικώς την Ευρώπη του αύριο.
Σε επίπεδο Ευρώπης, αυτές οι εκλογές είναι σημαντικές λόγω των ευρύτερων ευρωπαϊκών προκλήσεων και προτεραιοτήτων, όπως η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία του COVID-19, την εξασφάλιση της ασφάλειας και γεωπολιτικής σταθερότητας, και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με όρους που δεν υποσκελίζουν την ενιαία αγροτική πολιτική. Οι εκλογές αυτές θα δώσουν ένα σαφές μήνυμα για την κατεύθυνση που επιθυμεί η ευρωπαϊκή κοινωνία να ακολουθήσει σε αυτούς τους τομείς.
Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις της ΕΕ για την επόμενη πενταετία; Πού πρέπει να στρέψει την προσοχή της;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Ορισμένα από τα κύρια θέματα που θα αποτελέσουν προτεραιότητα στην επόμενη πενταετία περιλαμβάνουν την οικονομική ανάκαμψη και την ανταγωνιστικότητα. Η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία του COVID-19 και στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων που προκάλεσε. Η ΕΕ θα πρέπει να εστιάσει στην αντιμετώπιση του συνεχώς αυξανόμενου κόστους διαβίωσης και του πληθωρισμού που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Μέτρα όπως η χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομής, η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η δημιουργία νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας θα είναι προτεραιότητες.
Ακόμη, η ΕΕ έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προώθηση της βιωσιμότητας. Η εφαρμογή πολιτικών που θα προωθούν τη μετάβαση σε καθαρές ενεργειακές πηγές και την προστασία του περιβάλλοντος με ισορροπημένο τρόπο που δεν θίγει την αγροτοδιατροφική οικονομία των χωρών-μελών, θα εξακολουθήσουν να έχουν πρωταρχικό ρόλο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει προκλήσεις στον τομέα της υγείας που απαιτούν συντονισμένη δράση στην επόμενη 5ετία. Αυτές περιλαμβάνουν τη βελτίωση της επιδημιολογικής παρακολούθησης, την αντίσταση στα αντιβιοτικά και τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Είναι απαραίτητη η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτών. Η πρόληψη και η καταπολέμηση των χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, απαιτούν συντονισμένες προσπάθειες σε επίπεδο ΕΕ.
Η προώθηση της ψηφιακής καινοτομίας και η ενίσχυση της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας αποτελούν ένα ακόμη επίσης σημαντικά θέματα. Αυτός ο τομέας περιλαμβάνει την υποδομή 5G, την ασφάλεια των δεδομένων και την ψηφιακή εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό είναι καλό να εναρμονιστούν οι βέλτιστες πρακτικές των κρατών μελών, με σημαντικότερη εκ των οποίων την πρωτοβουλία της κυβέρνησής μας για ψηφιακό μετασχηματισμό.
Η διαχείριση του φαινομένου της μετανάστευσης και η προώθηση μιας δίκαιης και αλληλέγγυας πολιτικής για το άσυλο θα παραμείνουν σημαντικά θέματα. Επιπλέον, η ΕΕ θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της άμυνας της και τη βελτίωση της ασφάλειας των πολιτών της, τόσο σε σχέση με στρατιωτικά θέματα όσο και σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Η γεωπολιτική ασφάλεια και σταθερότητα ενόψει του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και της ανθρωπιστικής κρίσης στη Μέση Ανατολή, αποτελούν σαφώς τομείς όπου η Ευρώπη θα δώσει προτεραιότητα.
Γιατί ένας νέος άνθρωπος που δεν έχει πειστεί για τη σημασία της συμμετοχής του στις ευρωεκλογές να πάει στην κάλπη; Και γιατί να επιλέξει το ψηφοδέλτιο της ΝΔ;
Οι ευρωεκλογές αποτελούν θεμέλιο της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών στην πολιτική διαδικασία. Ψηφίζοντας, ο κάθε πολίτης συμβάλλει στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης. Οι ευρωβουλευτές επηρεάζουν την πολιτική ατζέντα της ΕΕ και λαμβάνουν αποφάσεις που διαμορφώνουν τη ζωή των πολιτών. Μέσω της ψήφου του, κάθε πολίτης μπορεί να εκφράσει τις αξίες και τις προτιμήσεις του για το μέλλον της Ευρώπης.
Η ψήφος στη ΝΔ, σημαίνει επιλογή καθαρών, σύγχρονων και ανταγωνιστικών στη διεθνή σκηνή πανεπιστημίων, σταδιακή και σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας, στήριξη της επιχειρηματικότητας και αύξηση των επενδύσεων επενδυτικά σχεδία.
Ιδιαιτέρως για τους νέους, η αύξηση του κατώτατου μισθού, το πρόγραμμα «πρώτο ένσημο», οι επιδοτήσεις για τη δημιουργία επιχειρήσεων, το πρόγραμμα επιδότησης «Σπίτι μου» για τα νεαρά ζευγάρια και η εισαγωγή συμβούλων σε κάθε σχολική μονάδας, είναι μερικές μόνο από τις πολιτικές που υιοθέτησε η Νέα Δημοκρατία στοχεύοντας στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των νέων.
Έτσι λοιπόν η ψήφος στην ΝΔ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην αναβαθμισμένη θέσης της Ελλάδας σε ολόκληρο το Δυτικό κόσμο, στην σταθερότητα της οικονομίας και στην πρόοδο.
Πώς κύλησε μέχρι στιγμής η προεκλογική περίοδος; Συζητήθηκαν θέματα ευρωπαϊκά ή κυριάρχησε η εσωτερική επικαιρότητα;
Είναι αλήθεια πως κατά τις συζητήσεις και συνεντεύξεις για την προεκλογική περίοδο, ερωτήθηκα κυρίως για θέματα που αφορούν την εσωτερική επικαιρότητα: την εθνική εξωτερική πολιτική και σχέσεις με την Τουρκία, εξελίξεις σε εθνικά νομοσχέδια, κοινωνικά θέματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι φυσικά λογικό και αναμενόμενο, αφού αυτή η επικαιρότητα αφορά άμεσα τους ψηφοφόρους, και πολλά από αυτά τα θέματα έχουν και ευρωπαϊκό υπόβαθρο. Ωστόσο δεν παύουν να υπάρχουν και κάποια βασικά ευρωπαϊκά ζητήματα και εξελίξεις που συζητήθηκαν, τα οποία, έχουν και άμεση σύνδεση με το κοινοβουλευτικό μου έργο, γύρω από το τρίπτυχο: υγεία, περιβάλλον και περιφερειακή ανάπτυξη, κοινωνικά δικαιώματα και αναπηρία.
Πώς κρίνετε τους επιθετικούς τόνους που συχνά χρησιμοποιεί προεκλογικά ο Στέφανος Κασσελάκης;
Σαφώς αρνητικά. Ο λόγος του κ. Κασσελάκη, και της αντιπολίτευσης εν γένει, φανερώνει ένδεια συγκεκριμένων, θετικών, κοστολογημένων και εφαρμόσιμων προτάσεων για το μέλλον για της Ελλάδος. Θεωρώ πως έχει πλέον καταστεί σαφές ότι η ένδεια αυτή επιχειρείται να καλυφθεί μέσω επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων και ακατάσχετης δημαγωγίας.
Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο όμως, είναι το νέο είδος Μεσσιανικού λαϊκισμού που εισάγει ο Στέφανος Κασσελάκης στην Ελληνική πολιτική σκηνή, που σε συνδυασμό με μια τοξική σκανδαλολογία παράγουν ένα εκρηκτικό αντι-πολιτικό μίγμα. Ένα από τα μεγάλα ζητούμενα αυτών των εκλογών, για εμένα προσωπικώς, και πιστεύω για κάθε δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας, είναι η επιστροφή στον πολιτικό πολιτισμό, στον στοιχειοθετημένο, γόνιμο και εύρωστο δημοκρατικό διάλογο.
Ο λαϊκισμός ξέρετε, είναι ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο στην πολιτική. Όχι μόνο διότι οδηγεί τους ψηφοφόρους στο να κυνηγήσουν χίμαιρες, καταλήγοντας συνήθως να υποστούν στην πράξη δεινά τα οποία ποτέ δεν επέλεξαν, αλλά και γιατί υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, καταλήγοντας έτσι να διαβρώνει την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Σε αυτές τις εκλογές θα ήθελα ο λαϊκισμός και η δημαγωγία να μπουν στο περιθώριο και όλοι οι Έλληνες πολίτες να καταδείξουν με τον πιο σαφή τρόπο ότι επιλέγουν πολιτικές και πολιτικούς που υποστηρίζουν τη δημοκρατία, τον πολιτικό πολιτισμό και την αλήθεια στον δημόσιο διάλογο.
Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι είναι πιο ευαίσθητοι στα εθνικά θέματα;
Θα τους έλεγα πως συμμερίζομαι απολύτως την ευαισθησία τους. Όπως έχει πει και ο Ιερός Χρυσόστομος, «ουδέν πατρίδος γλυκύτερον». Στο πρόσωπο μου, στη Νέα Δημοκρατία αλλά και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο εντασσόμεθα στην ευρωβουλή θα βρουν τους γνησιότερους υπερασπιστές των συμφερόντων της Ελλάδος. Στη θητεία μου στην ευρωβουλή, έκανα πλήθος παρεμβάσεων για τα εθνικά μας θέματα, κατήγγειλα επανειλημμένως την Τουρκική επιθετικότητα και τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την γείτονα και προσπάθησα με εντιμότητα και συνέπεια να ενημερώσω τους Ευρωπαίους συναδέλφους μου για τους κινδύνους του τουρκικού αναθεωρητισμού. Παράλληλα, εργάστηκα για την καλύτερη διασύνδεση των Ελληνικών νησιών και εφ’ όσον επανεκλεγώ, στόχος μου είναι η δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για την προώθηση της νησιωτικής πολιτικής.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να απευθυνθώ στους Μακεδόνες συμπολίτες μου και στους πολίτες της Βόρειας Ελλάδος γενικότερα, και να τους πω ότι η αγάπη μας για την Ελλάδα πρέπει να μας κάνει ιδιαιτέρως προσεκτικούς και επιφυλακτικούς απέναντι σε όσους προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν τα εθνικά θέματα. Τα παθήματα του παρελθόντος, με δυνάμεις που παρουσιάστηκαν ως φιλεθνικές και κατέληξαν να βάλουν την υπογραφή τους σε επαίσχυντες συμφωνίες, πρέπει να μας γίνουν μαθήματα. Αναφέρομαι φυσικά στην Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία οι τότε κυβερνητικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, σε μια πρωτοφανή κίνηση απόσχισης από τις πάγιες θέσεις της εθνικής εξωτερικής μας πολιτικής έδωσαν υπόσταση σε ανύπαρκτη γλώσσα και εθνότητα, πληγώνοντας τόσο τους Μακεδόνες όσο και κάθε Έλληνα από το βορειότερο ως το νοτιότερο άκρο της πατρίδος μας.
Η υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων πρέπει να αφεθεί εκτός του φάσματος της πολιτικής δημαγωγίας καθώς απαιτεί μια πολυδιάστατη στρατηγική τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε αμυντικό επίπεδο. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέτυχε την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδος, ενίσχυσε την αποτρεπτική μας ισχύ με εξοπλιστικές επενδύσεις και κυρίως άνοιξε τη συζήτηση στην Ευρώπη για την ανάπτυξη ενός κοινού αμυντικού ευρωβραχίονα, πράγμα που εξυπηρετεί απολύτως τα εθνικά μας συμφέροντα.
Κλείνοντας αυτή μου την απάντηση, θα ήθελα να θυμίσω στους συμπολίτες μου ότι δύο από τα ισχυρότερα διπλωματικά όπλα που έχει στη φαρέτρα της η Ελλάς είναι η δυνατότητα να παρεμποδίσει την ένταξη μιας χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτά τα κλάμπ των ισχυρών μας έβαλε η Νέα Δημοκρατία και μας κράτησαν οι φωνές και οι δυνάμεις σε αυτόν τον τόπο που δεν παρασύρθηκαν από τις σειρήνες της ακρότητας και του σκεπτικισμού. Αυτή την πολιτική κληρονομιά ας την βαστήξουμε. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να εκπληρώσει τον ιστορικό και γεωστρατηγικό της ρόλο ως πυλώνας ψυχραιμίας, αξιοπιστίας και δημοκρατίας στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τι θα λέγατε σε ένα δυσαρεστημένο ψηφοφόρο της ΝΔ που θέλει να στείλει μήνυμα προς την κυβέρνηση στην κάλπη των ευρωεκλογών;
Θα του έλεγα ότι αυτές ειδικώς οι ευρωεκλογές δεν αποτελούν το σωστό και εθνικά ωφέλιμο πλαίσιο για να μετατρέψει την ψήφο του σε αρνητικό μήνυμα δυσαρέσκειας. Κάθε ψήφος μας, ασχέτως κινήτρων, παράγει ένα πολιτικό αποτέλεσμα. Όταν οι εκλογές είναι εθνικές, το πολιτικό αυτό αποτέλεσμα είναι μια εθνική κυβέρνηση που θα διαχειριστεί τις τύχες όλων μας για τέσσερα χρόνια. Αντιστοίχως, στις ευρωεκλογές το αποτέλεσμα είναι η εκλογή εθνικών αντιπροσώπων που γίνονται μέρος ευρύτερων πολιτικών ομάδων στην ευρωβουλή οι οποίες προωθούν πολιτικές και οδηγίες, χρηματοδοτικά προγράμματα και ψηφίσματα που έρχονται στη συνέχεια να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο εντάσσονται οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο στην ευρωβουλή. Κατά συνέπεια, όσους περισσότερους αντιπροσώπους στείλει εκεί η Ελλάδα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιρροή μας ως χώρα στις Ευρωπαϊκές αποφάσεις. Εξίσου σημαντικό είναι και να καταλάβουμε ποια είναι η πολιτική κατεύθυνση της ευρωομάδας του ΕΛΚ. Εν συντομία θα σας αναφέρω τις θέσεις του ΕΛΚ σε τέσσερα μεγάλα ζητήματα: Στην οικονομία, προωθεί την ανταγωνιστικότητα, τις περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, την περιφερειακή ανάπτυξη, την πραγματική σύγκλιση και την ευημερία για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Στην άμυνα, πιστεύει στην αναβάθμιση του αμυντικού ρόλου της ΕΕ και στην ανάπτυξη μιας κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής που είναι σαφώς προς το εθνικό μας συμφέρον. Το ΕΛΚ δίνει έμφαση στην ασφάλεια των εξωτερικών Ευρωπαϊκών συνόρων και στην αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης. Τέλος, στο ζήτημα της κοινωνικής πολιτικής προωθεί ενιαίες πολιτικές για την υγεία, τη στήριξη των ανέργων και των νέων, στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και μια δίκαιη πράσινη μετάβαση στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης.
Στη θητεία που εκπνέει, είχαμε οκτώ αντιπροσώπους στο ΕΛΚ συν δύο από την Κύπρο, σύνολο δέκα, υπέρ των συμφερόντων του Ελληνισμού, όταν άλλες ισχυρές χώρες όπως η Γαλλία για παράδειγμα είχαν επτά. Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό της χρηματοδότησης της ΕΕ διατίθεται για την περιφερειακή πολιτική. Έτσι, με χρηματοδότηση από την ΕΕ γίνεται η ανάπτυξη του δικτύου Μετρό στη Θεσσαλονίκη.
Η δεκαετία 2020 – 2030 που διανύουμε είναι από τις σημαντικότερες για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα. Θα παρθούν αποφάσεις για την οικονομία, την υγεία, την κοινωνική πολιτική, την άμυνα την ασφάλεια. Θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές αυτών των αποφάσεων, με ισχυρή αντιπροσώπευση στην πλειοψηφικό κόμμα, ή θέλουμε να διασπείρουμε τις δυνάμεις μας ως χώρα σε διάφορους σχηματισμούς, γνωρίζοντας ότι πολλοί εξ αυτών είναι Ευρωσκεπτιστικοί με ελάχιστη επιδραστικότητα στις πολιτικές, τις οδηγίες και τα ψηφίσματα;
Το μήνυμα μου λοιπόν είναι: εξωστρέφεια, θετική ψήφος και στρατηγική τοποθέτηση ψήφου στη Νέα Δημοκρατία διότι εντάσσεται στις Ευρωπαϊκές δυνάμεις εκείνες, που προωθούν πολιτικές οι οποίες εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα.
Ποιο ήταν το στίγμα σας στην Ευρωβουλή τα περασμένα πέντε χρόνια; Και σε τι θα επικεντρωθείτε στην επόμενη θητεία σας αν επανεκλεγείτε;
Νιώθω πραγματικά περήφανος που μου δόθηκε η ψήφος και η εμπιστοσύνη τόσων συμπολιτών μας να εκπροσωπήσω τη χώρα μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Η εμπλοκή στα κοινά δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμένα, καθώς από πολύ μικρός υπερασπίζομαι ενεργά τα κοινωνικά δικαιώματα και την ισότητα όλων, και για το σκοπό αυτό έχω μάλιστα συμβάλει στην ίδρυση του Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ι-living. Η επιρροή μου στην πολιτική της ΕΕ επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη διάκριση μου από το The Parliament Magazine ως 1 από του 20 ευρωβουλευτές που ξεχώρισαν για το έργο τους στην πολιτική της ΕΕ κατά τη θητεία 2019-2024 (Rising Star in EU Politics), αλλά και τη βράβευσή μου ως ο 1ος ευρωβουλευτής με την μεγαλύτερη επιρροή στην πολιτική της υγείας (RPP Health Policy Leaders 2024).
Συνολικά έχω υπάρξει μέλος σε περισσότερες από 10 Επιτροπές και Αποστολές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ συμμετέχω ενεργά σε πολλές Συμμαχίες, Συνασπισμούς, Κοινοβουλευτικές Ομάδες και Ομάδες ενδιαφερόντων. Διατελώ επίσης Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας για την Αναπηρία. Έχω καταθέσει 1397 τροπολογίες, 103 γραπτές ερωτήσεις προς την Επιτροπή και έχω τοποθετηθεί 85 φορές στην Ολομέλεια.
Ως Αναπληρωτής Συντονιστής του ΕΛΚ στην Υποεπιτροπή για τη Δημόσια Υγεία, έκανα παρεμβάσεις για τη διασφάλιση ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης για όλους τους πολίτες, τη βελτίωση της πρόσβασης σε προσιτά κι ασφαλή φάρμακα αλλά και την αντιμετώπιση των ελλείψεων θέτοντας πάντα το υγειονομικό προσωπικό, την ευημερία και τις συνθήκες εργασίας του στο επίκεντρο.
Ως Σκιώδης εισηγητής του ΕΛΚ στην Έκθεση για την Ψυχική Υγεία κάλεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει μια μακροπρόθεσμη κι ολοκληρωμένη στρατηγική για την ψυχική υγεία, με έμφαση στην πρόληψη, τη βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην ΕΕ, αλλά και την υλοποίηση ενημερωτικών εκστρατειών για την καταπολέμηση του στίγματος, και του αποκλεισμού των ατόμων με παθήσεις ψυχικής υγείας.
Ως Συντονιστής του ΕΛΚ στην Ειδική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την πανδημία συνέβαλα καθοριστικά στην υιοθέτηση μιας Έκθεσης για τα μαθήματα από την πανδημία της COVID-19, έναν οδικό χάρτη ώστε η Ευρώπη να είναι έτοιμη ν’ αντιμετωπίσει μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την ηγεσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρέδωσε σε χρόνο ρεκόρ το εμβόλιο κατά του COVID-19 σε όλους τους Ευρωπαίους. Το 2019, στο ΕΛΚ δρομολογήσαμε ένα γενικό σχέδιο της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου. Πολλοί είπαν ότι ήταν μια αδύνατη αποστολή, αλλά κάναμε το πρώτο βήμα. Τώρα έχουμε ένα ειδικό ταμείο ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη της αποστολής μας. Αλλά, για εμάς, αυτό είναι μόνο η αρχή. Κατά την επόμενη πενταετία, θέλω να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα και να κάνουμε πραγματικότητα την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.
Πέρα από την Ένωση Υγείας, θέλω να παράγω σημαντικό έργο για την προστασία του περιβάλλοντος. Διαμορφώνοντας τα βήματα της ΕΕ για την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών το 2050, στο πλαίσιο της Πράσινης συμφωνίας, υπήρξα σκιώδης εισηγητής για την Αναθεώρηση των φθοριούχων αερίων, αέρια 25.000 φορές πιο βλαβερά από το διοξείδιο του άνθρακα. Κατά τις διαπραγματεύσεις και τη συγγραφή του νέου αυτού Κανονισμού ένιωσα πολύ περήφανος που μπόρεσα να εκπροσωπήσω την Ευρώπη και τη χώρα μου έτσι ώστε να συμφωνήσουμε στην σταδιακή αντικατάσταση των αερίων αυτών με φυσικά αέρια στις επόμενες 2 δεκαετίες και να μειώσουμε έτσι σημαντικά την παγκόσμια θερμοκρασία του πλανήτη.
Η υγεία μας και το περιβάλλον είναι αλληλένδετα και στην επόμενη θητεία θα συνεχίσω το έργο μου για τη διασφάλισή τους.
Παράλληλα, θα προωθήσω με προσωπική επιμέλεια τη διαμόρφωση και τη χρηματοδότηση μιας νέας Ευρωπαϊκής πολιτικής για τα νησιά μας και θα στηρίξω ενθέρμως τους Έλληνες και Κυπρίους συναδέλφους μου στο ΕΛΚ με την ενεργή μου συμμετοχή στην υπεράσπιση κάθε θέματος που αφορά στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων στην οικονομία, στην άμυνα, στην ασφάλεια, στο μεταναστευτικό και σε θέματα ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής.
ΣΧΟΛΙΑ