Στα άκρα η κόντρα δήμου Θεσσαλονίκης-αρχιτεκτόνων για την παρακμή της νέας παραλίας
12/01/2021 11:00
12/01/2021 11:00
Οξύνεται η διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης και τον αρχιτέκτονα της νέας παραλίας και πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Νέας Παραλίας, Πρόδρομου Νικηφορίδη, με αφορμή την παρακμιακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Κήπος του Νερού, όπως έχει προειδοποιήσει από πέρσι το makthes.gr.
Ο κ. Νικηφορίδης ήρθε σε αντιπαράθεση με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Σωκράτη Δημητριάδη, όταν ο τελευταίος σε ανάρτηση που έκανε προχθές, Κυριακή, έγραφε για λάθη στη μελέτη κατασκευής του Κήπου του Νερού και ο πρώτος αντέδρασε, τονίζοντας μάλιστα ότι τον Φεβρουάριο του 2020 είχε επισημάνει στη διοίκηση την κακή κατάσταση η οποία είχε διαμορφωθεί στην περιοχή.
Ο «οιωνός» της παρακμής του Κήπου του Νερού
«Η μελέτη είναι αυτή η οποία δόθηκε. Υπήρξε μία διαβούλευση για ένα μεγάλο έργο, εννοείται ότι πέρασε και από τις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά όχι ότι υπολογίστηκαν ξανά τα μεγέθη, ή ο τρόπος τον οποίο ζήτησε ο κ. Νικηφορίδης», σημειώνει στο makthes.gr ο κ. Δημητριάδης. Μάλιστα «όταν άρχισε να κατασκευάζεται η μελέτη, ένας μηχανολόγος του δήμου, τους είχε κάνει και υπόμνημα ότι εκεί έχετε θέματα. Είναι εις γνώση του Νικηφορίδη αυτό το πράγμα», υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος.
Ερωτηθείς γιατί οι υπηρεσίες του δήμου δεν ζήτησαν να αλλάξει το εν λόγω κομμάτι της μελέτης, ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις γίνονται παρατηρήσεις και διορθώσεις «στο πλαίσιο της συνεργασίας», αλλά οι υπηρεσίες του δήμου «δεν αλλάζουν τη δικιά σου κεντρική ιδέα».
Ο Σ. Δημητριάδης αναφέρει ότι στις λίμνες στον Κήπο του Νερού, «το νερό μπορεί να ανανεώνεται, αλλά δεν οξυγονώνεται» και ως εκ τούτου «είναι σωρευτικό το πρόβλημα» και φτάνει να επιβαρύνεται το ένα σημείο μετά το άλλο.
Πλέον, «οι επισκευές που κάνουμε είναι από μια αστοχία την οποία δεν μπόρεσε να δει κανένας. Είναι ρηγμάτωση σε τσιμέντο που προκαλεί μεγάλη διαρροή και η οποία διαρροή υπήρχε από πάντα» και καλυπτόταν με αντικατάσταση του νερού που χανόταν, εξηγεί ο αντιδήμαρχος. Βέβαια, «μετά από ένα σημείο που μεγάλωσε η ρηγμάτωση και είχαμε μεγάλη απώλεια και σταμάτησε η ηλεκτροβάνα να δουλεύει, έπεσε σε πάρα πολύ χαμηλό σημείο (σ.σ. η στάθμη του νερού), με αποτέλεσμα να κινδυνεύουνε τα ψάρια», συνεχίζει ο ίδιος. Υποστηρίζει, δε, ότι στη μελέτη της νέας παραλίας, δεν υπήρχε αναφορά για ψάρια στον Κήπο του Νερού.
Ακόμη, στο κάτω μέρος του κήπου, υπάρχουν σχεδιαστικά προβλήματα στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, λέει ο κ. Δημητριάδης, επικαλούμενος αναφορές μηχανολόγων του δήμου. «Αντί να έχουν τις αντλίες σηκωμένες ψηλότερα από το έδαφος, τις πήγαν πέντε πόντους απόσταση, με αποτέλεσμα μόλις γέμιζε νερό 20 πόντους, καίγονταν οι αντλίες», επισημαίνει ακολούθως.
Το προβληματικό σύστημα άρδευσης και το πότισμα με… λάστιχο
Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος αναφέρει ότι το σύστημα άρδευσης ολόκληρης της νέας παραλίας και ειδικότερα ο καταθλιπτικός αγωγός άρχισε να εμφανίζει προβλήματα μετά από 2-3 χρόνια λειτουργίας, με αποτέλεσμα τα προηγούμενα χρόνια να έχει καταστραφεί ένα κομμάτι του φυτικού κεφαλαίου της νέας παραλίας.
«Τα φυτά όλη αυτή τη δεκαετία έχουν πρόβλημα και μαραίνονται επί σειρά ετών, γιατί ποτέ δεν λειτούργησε το υδραυλικό», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης και διερωτάται γιατί στη μελέτη δεν προβλέφθηκε δευτερεύον δίκτυο άρδευσης, το οποίο ο ίδιος εγκαθιστά τώρα σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.
Επί χρόνια «υπάλληλος του δήμου πήγαινε κάθε μέρα με ένα-δύο βυτία και πότιζε όλες τις κουκουναριές, την αλέα, τα φυτά μέσα και τα γκαζόν. Όλη την παραλία, ακριβώς γιατί το σύστημα δούλεψε ελάχιστα. Αντιλαμβάνεστε τον όγκο δουλειάς και τις εργατοώρες που έχουν χαθεί;», σημειώνει ο αντιδήμαρχος.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τον καταθλιπτικό αγωγό, ο κ. Νικηφορίδης είχε ενημερωθεί με το υπόμνημα που προαναφέρθηκε «για το πρόβλημα το οποίο θα αντιμετώπιζαν οι αντλίες, από τον σχεδιασμό με τον οποίο θα έπαιρναν αέρα σε συγκεκριμένα σημεία», διατείνεται ο κ. Δημητριάδης.
Ο αντιδήμαρχος ξεκαθαρίζει πάντως πως «το θέμα είναι να δούμε τι δεν έγινε σύμφωνα με τη μελέτη, όχι τι έγινε. Για να μπορέσω να το αντιμετωπίσω».
Παρά τα προβλήματα με το σύστημα άρδευσης, ο αντιδήμαρχος επισημαίνει ότι το 2020 ήταν η μοναδική χρονιά κατά την οποία «δεν χάσαμε ούτε ένα πάρκο».
Επί προσωπικού
Σε άλλο σημείο ο Σ. Δημητριάδης διατείνεται ότι ήταν εκείνος που κάλεσε τον κ. Νικηφορίδη σε συνάντηση για να συνεργαστούν για την επίλυση των προβλημάτων της νέας παραλίας. «Εγώ τον πήρα τηλέφωνο, όχι αυτός. Από την πρώτη στιγμή που μπήκα στην αντιδημαρχία», λέει, αλλά το «μοναδικό που κάνει είναι να κατακρίνει συνέχεια και να μη βλέπει τι μπορούμε να κάνουμε για να σώσουμε την παραλία», προσθέτει ο αντιδήμαρχος.
Παράλληλα, ο Σ. Δημητριάδης υπενθυμίζει ότι στο κομμάτι της νέας παραλίας «δεν έχω καμία αρμοδιότητα, αλλά ο δήμος πρέπει να αρχίσει να δουλεύει σαν ένα πράγμα και αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή. Το παίρνω σαν πακέτο και το κάνω εγώ».
Πρ. Νικηφορίδης: Δεν υπάρχει υπόμνημα για λάθη στη μελέτη του Κήπου του Νερού
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Νικηφορίδης υποστηρίζει μέσω του makthes.gr ότι στον δήμο «οι άνθρωποι που σήμερα έχουν τοποθετήσει στις διευθύνσεις τους, στο Πράσινο και στο Αρχιτεκτονικό, ήταν αυτοί οι οποίοι επέβλεπαν τη μελέτη, αυτοί που υπέγραψαν την ορθότητα της μελέτης και αυτή η μελέτη βέβαια εγκρίθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, από το ΕΣΠΑ και το Δημοτικό Συμβούλιο. Το αν έγινε κάτι, ή δεν έγινε κάτι άλλο, είναι κάτι που δεν μπορούμε να το συζητάμε μετά από 12 χρόνια».
Διαψεύδει ότι υπάρχει υπόμνημα από μηχανολόγο του δήμου που επέβλεπε τη μελέτη και έκανε λόγο για λάθη στο κομμάτι που αφορά τον Κήπο του Νερού και το σύστημα άρδευσης και ζητά από τον κ. Δημητριάδη να το δώσει στη δημοσιότητα. «Αν υπήρχε θα το είχα δει», λέει χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα, «όταν λες ότι υπάρχει ένα σφάλμα, για να διορθωθεί το σφάλμα θέλει μελέτη. Στα τεχνικά θέματα δεν αρκεί να το πεις. Αυτά είναι λόγια των πολιτικών», δηλώνει ο ίδιος.
Επιχειρώντας να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του, ο κ. Νικηφορίδης παραπέμπει σε ρεπορτάζ του makthes.gr το οποίο είχε δημοσιευθεί τον Ιανουάριο του 2020 και στο οποίο είχε δηλώσει ότι «ο Κήπος του Νερού είναι πλέον κήπος της λάσπης».
«Ποτέ δεν μας είπαν ότι δεν λειτουργεί η άρδευση»
Για το αρδευτικό σύστημα υποστηρίζει πως «δεν μας είπαν ποτέ ότι το σύστημα δεν λειτουργούσε». Αντιθέτως, «κάθε φορά που λέμε ένα κακώς κείμενο, μας αντιμετωπίζουν ως γραφικούς, γκρινιάρηδες» λέει και διευκρινίζει ότι αυτό συμβαίνει με τη διοίκηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, αλλά «περισσότερο και με την προηγούμενη διοίκηση» του Γιάννη Μπουτάρη.
Ο κ. Νικηφορίδης υποστηρίζει ότι το σύστημα άρδευσης δεν είναι δική του ευθύνη και παραπέμπει στον σημερινό διευθυντή Πρασίνου του δήμου, ο οποίος επέβλεπε τότε τη μελέτη. «Αυτός έλεγε τι ήθελε. Αν διαφωνεί ο επιβλέπων με τη μελέτη, δεν γίνεται. Εμείς είχαμε κάνει τον λεγόμενο Πειραματικό Κήπο. Στη δεύτερη συνάντηση ο τότε διευθυντής μας είπε δεν το εγκρίνουμε και το αποδεχτήκαμε. Ό,τι γίνεται, γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη τους», επιμένει ο ίδιος.
Βέβαια, παραδέχεται ότι το σύστημα άρδευσης «θα έπρεπε να είναι 35 εκατοστά κάτω από το έδαφος, σύμφωνα με τη μελέτη. Σήμερα σε πολλά σημεία είναι επιφανειακά», ωστόσο κατηγορεί τον εργολάβο για το αποτέλεσμα. «Δεν έκανε σωστά ο εργολάβος τη δουλειά του» και επίσης «ο σημερινός διευθυντής κατασκευών ό,τι έκανε ο εργολάβος, το υπέγραφε», καταγγέλλει ο κ. Νικηφορίδης.
Απρόθυμος ο δήμος για συνεργασία
Επιπλέον, πριν από ένα χρόνο σε σύσκεψη με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Μάκη Κυριζίδη, πρότεινε συνεργασία με τον δήμο για τη νέα παραλία, αλλά δεν προχώρησε διότι «δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, γιατί «ξέρουν ότι δύσκολα θα τα επιλύσουν, άρα καλό είναι να μη τα ξέρουμε», εκτιμά ο κ. Νικηφορίδης. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, «για μας αυτό είναι αγγαρεία, για αυτούς είναι εργασία. Πληρώνονται για αυτό». Κατηγορεί μάλιστα και τη νυν δημοτική αρχή, ότι «ενώ δεν ξέρουνε, όχι μόνο δεν ζητάνε βοήθεια, αλλά δεν δέχονται και τη βοήθεια».
Ακόμη, ο κ. Νικηφορίδης αναφέρεται στη συνάντηση που έλαβε χώρα στις 26 Φεβρουαρίου του 2020 με τον κ. Ζέρβα και στελέχη του δήμου με θέμα τη νέα παραλία, επιμένοντας πως έγινε «μετά από πολλές δικές μου πιέσεις», δίχως όμως την παρουσία του κ. Δημητριάδη, κάτι το οποίο αποτέλεσε επιλογή του Κ. Ζέρβα, όπως θεωρεί ο ίδιος.
Χαρακτηρίζει αληθή την αναφορά του κ. Δημητριάδη ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου άρχισαν να συνεργάζονται μόλις πριν από λίγο καιρό, κάτι το οποίο δεν γινόταν πριν. Την ίδια ώρα αναγνωρίζει πως το πρόβλημα στον Κήπο του Νερού δεν εμφανίστηκε εξαιτίας του Σ. Δημητριάδη, καθώς το ίζημα απαιτεί χρόνια για να σχηματιστεί, αλλά διερωτάται γιατί επί έναν χρόνο «δεν έκαναν τίποτα;».
Καταγγέλλει, δε, το γεγονός πως ο δήμος προχωρά σε εργολαβίες οι οποίες κάποιες φορές δεν συνοδεύονται από μελέτες, αλλά από εργασίες, οι οποίες δεν μπορούν να επιλύσουν σύνθετα προβλήματα, όπως αυτά της νέας παραλίας.
Επιδίωξη η συνεργασία, επιμένει ο Πρ. Νικηφορίδης
Ερωτηθείς εάν αγνόησε τις προσκλήσεις του κ. Δημητριάδη για συνάντηση και συνεργασία, ο κ. Νικηφορίδης απαντά αρνητικά. «Δεν αποδέχομαι με κανέναν τρόπο ότι δεν δέχθηκα να συναντήσω τον κ. Δημητριάδη, ή ότι ήμουν δύσκολος στις συναντήσεις μου με τον κ. Δημητριάδη. Ψεύδεται. Ίσα-ίσα την επιδιώκω», λέει κλείνοντας.
Κατά την άποψή του, τα θέματα θα λυθούν όταν θα γίνει μία ομάδα η οποία θα αποτελείται από έναν αρχιτέκτονα, έναν μηχανολόγο, έναν ειδικό για τα φυτά και τρεις ανθρώπους του δήμου που θα ασχολούνται μόνο με αυτό, διαμηνύει ο ίδιος.
18/01/2020 14:02
Οξύνεται η διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης και τον αρχιτέκτονα της νέας παραλίας και πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Νέας Παραλίας, Πρόδρομου Νικηφορίδη, με αφορμή την παρακμιακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Κήπος του Νερού, όπως έχει προειδοποιήσει από πέρσι το makthes.gr.
Ο κ. Νικηφορίδης ήρθε σε αντιπαράθεση με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Σωκράτη Δημητριάδη, όταν ο τελευταίος σε ανάρτηση που έκανε προχθές, Κυριακή, έγραφε για λάθη στη μελέτη κατασκευής του Κήπου του Νερού και ο πρώτος αντέδρασε, τονίζοντας μάλιστα ότι τον Φεβρουάριο του 2020 είχε επισημάνει στη διοίκηση την κακή κατάσταση η οποία είχε διαμορφωθεί στην περιοχή.
Ο «οιωνός» της παρακμής του Κήπου του Νερού
«Η μελέτη είναι αυτή η οποία δόθηκε. Υπήρξε μία διαβούλευση για ένα μεγάλο έργο, εννοείται ότι πέρασε και από τις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά όχι ότι υπολογίστηκαν ξανά τα μεγέθη, ή ο τρόπος τον οποίο ζήτησε ο κ. Νικηφορίδης», σημειώνει στο makthes.gr ο κ. Δημητριάδης. Μάλιστα «όταν άρχισε να κατασκευάζεται η μελέτη, ένας μηχανολόγος του δήμου, τους είχε κάνει και υπόμνημα ότι εκεί έχετε θέματα. Είναι εις γνώση του Νικηφορίδη αυτό το πράγμα», υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος.
Ερωτηθείς γιατί οι υπηρεσίες του δήμου δεν ζήτησαν να αλλάξει το εν λόγω κομμάτι της μελέτης, ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις γίνονται παρατηρήσεις και διορθώσεις «στο πλαίσιο της συνεργασίας», αλλά οι υπηρεσίες του δήμου «δεν αλλάζουν τη δικιά σου κεντρική ιδέα».
Ο Σ. Δημητριάδης αναφέρει ότι στις λίμνες στον Κήπο του Νερού, «το νερό μπορεί να ανανεώνεται, αλλά δεν οξυγονώνεται» και ως εκ τούτου «είναι σωρευτικό το πρόβλημα» και φτάνει να επιβαρύνεται το ένα σημείο μετά το άλλο.
Πλέον, «οι επισκευές που κάνουμε είναι από μια αστοχία την οποία δεν μπόρεσε να δει κανένας. Είναι ρηγμάτωση σε τσιμέντο που προκαλεί μεγάλη διαρροή και η οποία διαρροή υπήρχε από πάντα» και καλυπτόταν με αντικατάσταση του νερού που χανόταν, εξηγεί ο αντιδήμαρχος. Βέβαια, «μετά από ένα σημείο που μεγάλωσε η ρηγμάτωση και είχαμε μεγάλη απώλεια και σταμάτησε η ηλεκτροβάνα να δουλεύει, έπεσε σε πάρα πολύ χαμηλό σημείο (σ.σ. η στάθμη του νερού), με αποτέλεσμα να κινδυνεύουνε τα ψάρια», συνεχίζει ο ίδιος. Υποστηρίζει, δε, ότι στη μελέτη της νέας παραλίας, δεν υπήρχε αναφορά για ψάρια στον Κήπο του Νερού.
Ακόμη, στο κάτω μέρος του κήπου, υπάρχουν σχεδιαστικά προβλήματα στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, λέει ο κ. Δημητριάδης, επικαλούμενος αναφορές μηχανολόγων του δήμου. «Αντί να έχουν τις αντλίες σηκωμένες ψηλότερα από το έδαφος, τις πήγαν πέντε πόντους απόσταση, με αποτέλεσμα μόλις γέμιζε νερό 20 πόντους, καίγονταν οι αντλίες», επισημαίνει ακολούθως.
Το προβληματικό σύστημα άρδευσης και το πότισμα με… λάστιχο
Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος αναφέρει ότι το σύστημα άρδευσης ολόκληρης της νέας παραλίας και ειδικότερα ο καταθλιπτικός αγωγός άρχισε να εμφανίζει προβλήματα μετά από 2-3 χρόνια λειτουργίας, με αποτέλεσμα τα προηγούμενα χρόνια να έχει καταστραφεί ένα κομμάτι του φυτικού κεφαλαίου της νέας παραλίας.
«Τα φυτά όλη αυτή τη δεκαετία έχουν πρόβλημα και μαραίνονται επί σειρά ετών, γιατί ποτέ δεν λειτούργησε το υδραυλικό», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης και διερωτάται γιατί στη μελέτη δεν προβλέφθηκε δευτερεύον δίκτυο άρδευσης, το οποίο ο ίδιος εγκαθιστά τώρα σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.
Επί χρόνια «υπάλληλος του δήμου πήγαινε κάθε μέρα με ένα-δύο βυτία και πότιζε όλες τις κουκουναριές, την αλέα, τα φυτά μέσα και τα γκαζόν. Όλη την παραλία, ακριβώς γιατί το σύστημα δούλεψε ελάχιστα. Αντιλαμβάνεστε τον όγκο δουλειάς και τις εργατοώρες που έχουν χαθεί;», σημειώνει ο αντιδήμαρχος.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τον καταθλιπτικό αγωγό, ο κ. Νικηφορίδης είχε ενημερωθεί με το υπόμνημα που προαναφέρθηκε «για το πρόβλημα το οποίο θα αντιμετώπιζαν οι αντλίες, από τον σχεδιασμό με τον οποίο θα έπαιρναν αέρα σε συγκεκριμένα σημεία», διατείνεται ο κ. Δημητριάδης.
Ο αντιδήμαρχος ξεκαθαρίζει πάντως πως «το θέμα είναι να δούμε τι δεν έγινε σύμφωνα με τη μελέτη, όχι τι έγινε. Για να μπορέσω να το αντιμετωπίσω».
Παρά τα προβλήματα με το σύστημα άρδευσης, ο αντιδήμαρχος επισημαίνει ότι το 2020 ήταν η μοναδική χρονιά κατά την οποία «δεν χάσαμε ούτε ένα πάρκο».
Επί προσωπικού
Σε άλλο σημείο ο Σ. Δημητριάδης διατείνεται ότι ήταν εκείνος που κάλεσε τον κ. Νικηφορίδη σε συνάντηση για να συνεργαστούν για την επίλυση των προβλημάτων της νέας παραλίας. «Εγώ τον πήρα τηλέφωνο, όχι αυτός. Από την πρώτη στιγμή που μπήκα στην αντιδημαρχία», λέει, αλλά το «μοναδικό που κάνει είναι να κατακρίνει συνέχεια και να μη βλέπει τι μπορούμε να κάνουμε για να σώσουμε την παραλία», προσθέτει ο αντιδήμαρχος.
Παράλληλα, ο Σ. Δημητριάδης υπενθυμίζει ότι στο κομμάτι της νέας παραλίας «δεν έχω καμία αρμοδιότητα, αλλά ο δήμος πρέπει να αρχίσει να δουλεύει σαν ένα πράγμα και αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή. Το παίρνω σαν πακέτο και το κάνω εγώ».
Πρ. Νικηφορίδης: Δεν υπάρχει υπόμνημα για λάθη στη μελέτη του Κήπου του Νερού
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Νικηφορίδης υποστηρίζει μέσω του makthes.gr ότι στον δήμο «οι άνθρωποι που σήμερα έχουν τοποθετήσει στις διευθύνσεις τους, στο Πράσινο και στο Αρχιτεκτονικό, ήταν αυτοί οι οποίοι επέβλεπαν τη μελέτη, αυτοί που υπέγραψαν την ορθότητα της μελέτης και αυτή η μελέτη βέβαια εγκρίθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, από το ΕΣΠΑ και το Δημοτικό Συμβούλιο. Το αν έγινε κάτι, ή δεν έγινε κάτι άλλο, είναι κάτι που δεν μπορούμε να το συζητάμε μετά από 12 χρόνια».
Διαψεύδει ότι υπάρχει υπόμνημα από μηχανολόγο του δήμου που επέβλεπε τη μελέτη και έκανε λόγο για λάθη στο κομμάτι που αφορά τον Κήπο του Νερού και το σύστημα άρδευσης και ζητά από τον κ. Δημητριάδη να το δώσει στη δημοσιότητα. «Αν υπήρχε θα το είχα δει», λέει χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα, «όταν λες ότι υπάρχει ένα σφάλμα, για να διορθωθεί το σφάλμα θέλει μελέτη. Στα τεχνικά θέματα δεν αρκεί να το πεις. Αυτά είναι λόγια των πολιτικών», δηλώνει ο ίδιος.
Επιχειρώντας να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του, ο κ. Νικηφορίδης παραπέμπει σε ρεπορτάζ του makthes.gr το οποίο είχε δημοσιευθεί τον Ιανουάριο του 2020 και στο οποίο είχε δηλώσει ότι «ο Κήπος του Νερού είναι πλέον κήπος της λάσπης».
«Ποτέ δεν μας είπαν ότι δεν λειτουργεί η άρδευση»
Για το αρδευτικό σύστημα υποστηρίζει πως «δεν μας είπαν ποτέ ότι το σύστημα δεν λειτουργούσε». Αντιθέτως, «κάθε φορά που λέμε ένα κακώς κείμενο, μας αντιμετωπίζουν ως γραφικούς, γκρινιάρηδες» λέει και διευκρινίζει ότι αυτό συμβαίνει με τη διοίκηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, αλλά «περισσότερο και με την προηγούμενη διοίκηση» του Γιάννη Μπουτάρη.
Ο κ. Νικηφορίδης υποστηρίζει ότι το σύστημα άρδευσης δεν είναι δική του ευθύνη και παραπέμπει στον σημερινό διευθυντή Πρασίνου του δήμου, ο οποίος επέβλεπε τότε τη μελέτη. «Αυτός έλεγε τι ήθελε. Αν διαφωνεί ο επιβλέπων με τη μελέτη, δεν γίνεται. Εμείς είχαμε κάνει τον λεγόμενο Πειραματικό Κήπο. Στη δεύτερη συνάντηση ο τότε διευθυντής μας είπε δεν το εγκρίνουμε και το αποδεχτήκαμε. Ό,τι γίνεται, γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη τους», επιμένει ο ίδιος.
Βέβαια, παραδέχεται ότι το σύστημα άρδευσης «θα έπρεπε να είναι 35 εκατοστά κάτω από το έδαφος, σύμφωνα με τη μελέτη. Σήμερα σε πολλά σημεία είναι επιφανειακά», ωστόσο κατηγορεί τον εργολάβο για το αποτέλεσμα. «Δεν έκανε σωστά ο εργολάβος τη δουλειά του» και επίσης «ο σημερινός διευθυντής κατασκευών ό,τι έκανε ο εργολάβος, το υπέγραφε», καταγγέλλει ο κ. Νικηφορίδης.
Απρόθυμος ο δήμος για συνεργασία
Επιπλέον, πριν από ένα χρόνο σε σύσκεψη με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Μάκη Κυριζίδη, πρότεινε συνεργασία με τον δήμο για τη νέα παραλία, αλλά δεν προχώρησε διότι «δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, γιατί «ξέρουν ότι δύσκολα θα τα επιλύσουν, άρα καλό είναι να μη τα ξέρουμε», εκτιμά ο κ. Νικηφορίδης. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, «για μας αυτό είναι αγγαρεία, για αυτούς είναι εργασία. Πληρώνονται για αυτό». Κατηγορεί μάλιστα και τη νυν δημοτική αρχή, ότι «ενώ δεν ξέρουνε, όχι μόνο δεν ζητάνε βοήθεια, αλλά δεν δέχονται και τη βοήθεια».
Ακόμη, ο κ. Νικηφορίδης αναφέρεται στη συνάντηση που έλαβε χώρα στις 26 Φεβρουαρίου του 2020 με τον κ. Ζέρβα και στελέχη του δήμου με θέμα τη νέα παραλία, επιμένοντας πως έγινε «μετά από πολλές δικές μου πιέσεις», δίχως όμως την παρουσία του κ. Δημητριάδη, κάτι το οποίο αποτέλεσε επιλογή του Κ. Ζέρβα, όπως θεωρεί ο ίδιος.
Χαρακτηρίζει αληθή την αναφορά του κ. Δημητριάδη ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου άρχισαν να συνεργάζονται μόλις πριν από λίγο καιρό, κάτι το οποίο δεν γινόταν πριν. Την ίδια ώρα αναγνωρίζει πως το πρόβλημα στον Κήπο του Νερού δεν εμφανίστηκε εξαιτίας του Σ. Δημητριάδη, καθώς το ίζημα απαιτεί χρόνια για να σχηματιστεί, αλλά διερωτάται γιατί επί έναν χρόνο «δεν έκαναν τίποτα;».
Καταγγέλλει, δε, το γεγονός πως ο δήμος προχωρά σε εργολαβίες οι οποίες κάποιες φορές δεν συνοδεύονται από μελέτες, αλλά από εργασίες, οι οποίες δεν μπορούν να επιλύσουν σύνθετα προβλήματα, όπως αυτά της νέας παραλίας.
Επιδίωξη η συνεργασία, επιμένει ο Πρ. Νικηφορίδης
Ερωτηθείς εάν αγνόησε τις προσκλήσεις του κ. Δημητριάδη για συνάντηση και συνεργασία, ο κ. Νικηφορίδης απαντά αρνητικά. «Δεν αποδέχομαι με κανέναν τρόπο ότι δεν δέχθηκα να συναντήσω τον κ. Δημητριάδη, ή ότι ήμουν δύσκολος στις συναντήσεις μου με τον κ. Δημητριάδη. Ψεύδεται. Ίσα-ίσα την επιδιώκω», λέει κλείνοντας.
Κατά την άποψή του, τα θέματα θα λυθούν όταν θα γίνει μία ομάδα η οποία θα αποτελείται από έναν αρχιτέκτονα, έναν μηχανολόγο, έναν ειδικό για τα φυτά και τρεις ανθρώπους του δήμου που θα ασχολούνται μόνο με αυτό, διαμηνύει ο ίδιος.
ΣΧΟΛΙΑ