ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στα... γαλάζια ντύθηκαν οργανισμοί και νοσηλευτικά ιδρύματα

Υποψήφιοι βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι και κομματικοί παράγοντες επιλέχθηκαν για τη στελέχωση των κρατικών δομών στη Θεσσαλονίκη

 09/12/2019 07:00

Στα... γαλάζια ντύθηκαν οργανισμοί και νοσηλευτικά ιδρύματα

Βαγγέλης Στολάκης

Ούτε ένα ούτε δυο, αλλά δεκάδες είναι τα «γαλάζια» στελέχη που αξιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στελέχωση των φορέων αλλά και των διοικήσεων των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη. Άνθρωποι με κομματικά ένσημα, τοπικοί παράγοντες της Βόρειας Ελλάδας, υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, υποψήφιοι βουλευτές και ευρωβουλευτές αξιοποιήθηκαν για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. Άλλοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί, άλλοι λαμβάνουν συγκεκριμένα ποσά ως αποζημίωση για την παρουσία τους σε συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων και ορισμένοι λαμβάνουν μισθό χιλιάδων ευρώ.

Η υπόθεση του Κωνσταντίνου Πατέρα, του 80χρονου που τοποθετήθηκε στη θέση του διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας -ο οποίος τελικά αναγκάστηκε να παραιτηθεί έπειτα από λίγες ώρες- προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων ακόμα και εντός της ΝΔ για τον τρόπο με τον οποίο επελέγη τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι διοικητές νοσοκομείων. Ο ίδιος ο κ. Πατέρας, με τις δηλώσεις του περί… προεκλογικής συμφωνίας του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έριξε περισσότερο «λάδι στη φωτιά». «Εγώ θα γύριζα στη ΝΔ, γιατί είχα προσχωρήσει στους ΑΝΕΛ. Είχα πάρει χιλιάδες σταυρούς και είχα μια δύναμη και είχα έναν στρατό δικό μου στα Τρίκαλα», είπε ο κ. Πατέρας. «Με καλέσανε κάτω, διότι με ήθελε τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και πραγματοποίησα το ραντεβού. Είπα ‘θα γυρίσω πίσω, κύριε πρόεδρε, να σας βοηθήσω, αφού θέλετε τη βοήθειά μου, αν έχετε την ευγενή καλοσύνη όταν γίνετε πρωθυπουργός και μπορείτε και θέλετε, δώστε μου μία από αυτές τις θέσεις» σημείωσε. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στην κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση Πατέρα, με τη ΝΔ να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας πως «δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κουνάει το δάχτυλο όταν διόριζε ανθρώπους με τέσσερα πλαστά πτυχία και ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ». Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ ξεκαθάρισε ότι οι διοικητές των νοσοκομείων θα αξιολογούνται κάθε τρεις μήνες και εάν κρίνονται ανεπαρκείς, θα απομακρύνονται χωρίς αποζημίωση.

Η περίπτωση Πατέρα, που εξέθεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προεκλογικά δεσμεύτηκε πως δεν θα στελεχώσει τις διοικήσεις νοσοκομείων με αποτυχημένους πολιτευτές, εκτός από «πονοκέφαλο» στο Μέγαρο Μαξίμου έφερε και δεύτερες σκέψεις αναφορικά με τα πρόσωπα που αξιοποιήθηκαν ή αναμένεται να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ», σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο «πάγωσαν» για την ώρα οι όποιες ανακοινώσεις σχετικά με τις τοποθετήσεις πολιτευτών σε κρατικές εταιρείες και οργανισμούς. «Υπάρχουν δυο περιπτώσεις τοποθετήσεων. Προ Πατέρα και μετά Πατέρα» σχολίαζαν σκωπτικά στελέχη της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης.

Οι νέοι και οι παλιοί που επέστρεψαν

Στην Αττικό Μετρό Α.Ε. τοποθετήθηκε ένας Θεσσαλονικιός. Ο λόγος για τον Νίκο Ταχιάο, πρώην αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης ο οποίος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 διεκδίκησε το δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης με το «γαλάζιο» χρίσμα. Ο κ. Ταχιάος δεν κατόρθωσε να εκλεγεί δήμαρχος και στη συνέχεια υπήρξε υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στην Α’ περιφέρεια, καταλαμβάνοντας τη θέση του πρώτου επιλαχόντα βουλευτή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» ο μισθός του κ. Ταχιάου ανέρχεται περίπου σε 2.000 ευρώ το μήνα. Πρόεδρος στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε η επίσης υποψήφια βουλευτής με το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο στην Α’ Θεσσαλονίκης Βίκυ Νάκου. Προσωπική φίλη του Κυριάκου Μητσοτάκη, η κ. Νάκου τον στήριξε από την αρχή στην προσπάθειά του να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ το 2015. Η κ. Νάκου είναι δημοτική υπάλληλος του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο μισθός της προέδρου του Κέντρου ανέρχεται σε 1.700 ευρώ μεικτά μηνιαίως. Στο ίδιο κέντρο, με απόφαση της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, ορίστηκε αναπληρωτής πρόεδρος ο Γιάννης Παπαγεωργίου, ο οποίος αν και θεωρούνταν δεδομένο πως θα συμμετέχει στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, τελικά δεν συμπεριελήφθη στη «γαλάζια» λίστα. Στο ίδιο Κέντρο τοποθετήθηκε στη θέση της αναπληρώτριας αντιπροέδρου η δικηγόρος Κατερίνα Γκαγκάλη, η οποία στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές πολιτεύτηκε με το συνδυασμό του υποψηφίου δημάρχου Νίκου Ταχιάου.

Στην ΕΥΑΘ Παγίων ορίστηκε πρόεδρος με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρου Καράογλου ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την παράταξη του Νίκου Ταχιάου, «Θεσσαλονίκη Ταχιάος Υπεύθυνα», Σάκης Τζακόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιμισθία του προέδρου της ΕΥΑΘ Παγίων ανέρχεται σε 3.000 ευρώ μεικτά, ενώ τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου όπως και ο αντιπρόεδρος της εταιρείας λαμβάνουν αποζημίωση για την παρουσία τους στις συνεδριάσεις του δ.σ. περίπου 150 ευρώ ανά συνεδρίαση. Στη θέση του αντιπροέδρου της ΕΥΑΘ Παγίων τοποθετήθηκε ο πρώην αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου Πέτρος Αταμιάν, σύζυγος της στενής συνεργάτιδας του υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Καράογλου, Ζωής Μπάρμπα. Στην ίδια εταιρεία αναπληρωματικά μέλη ορίστηκαν οι Κωνσταντίνος Βλαχοδημητράκος και Ιωάννης Αργυρίου. Και οι δύο υπήρξαν υποψήφιοι στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές με το συνδυασμό του κ. Ταχιάου, ενώ ο δεύτερος είναι ταυτόχρονα μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Μία επίσης υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, η Αναστασία Τζαμπαζλή, τοποθετήθηκε πρόσφατα στη θέση της προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Στον ΟΑΣΘ πρόεδρος τοποθετήθηκε ο Γιώργος Σκόδρας, που στο παρελθόν διετέλεσε επικεφαλής στην ΕΥΑΘ Α.Ε. και στην «Εγνατία Οδός Α.Ε.». Ο κ. Σκόδρας θεωρείται πρόσωπο του περιβάλλοντος του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή με καταγωγή από τις Σέρρες. Στο παρελθόν διετέλεσε τομεάρχης Γραμματείας Οργανωτικού της ΝΔ. Ως μέλος τοποθετήθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Λαγκαδά Θεόδωρος Τζιαμπάζης, όπως και ο Ιωάννης Ρεντζεπέρης, ο οποίος στο παρελθόν είχε αξιοποιηθεί στην «Εγνατία Οδός Α.Ε.» επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή.

Στην «Εγνατία Οδός Α.Ε.» στη θέση του προέδρου τοποθετήθηκε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ στην Πιερία Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας. Στην ίδια εταιρεία τη θέση της εντεταλμένης συμβούλου έλαβε η πρώην πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Βίκυ Ευταξά. Ως μέλος ορίστηκε ο Αντώνης Πασχάλης, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Στην εταιρεία ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου τοποθετήθηκε ο Ιωάννης Ρουκάς, αναπληρωτής γραμματέας Παραγωγικών Φορέων της ΝΔ.

Στην ΕΥΑΘ, την θέση του διευθύνοντος συμβούλου έλαβε ο Νάρκισσος Γεωργιάδης, ο οποίος επίσης θεωρείται «γαλάζιο» στέλεχος. Σημειώνεται πως την Παρασκευή ανακοινώθηκε η νέα διοίκηση στον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ). Στην θέση του προέδρου τοποθετήθηκε ο Σερραίος Ιωάννης Καλογερούδης, πολιτικός μηχανικός και Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρίας Σερρών. Στη θέση του αντιπροέδρου τοποθετήθηκε ο Γιάννης Τόσκας, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει πρόεδρος στον «προκάτοχο» του Οργανισμού, το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Ως μέλος στο δ.σ. του ΟΣΕΘ τοποθετήθηκε η γεωλόγος Φυγαλία Παπαγεωργίου, που στις δημοτικές εκλογές ήταν υποψήφια σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γιώργου Ορφανού. Στο ίδιο δ.σ. ως μέλος τοποθετήθηκε και ο οικονομολόγος Θρασύβουλος Διαμαντής.

Στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τοποθετήθηκε στην θέση του προέδρου ο πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός της ΝΔ, προσωπικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης.

Αθλητισμός

Στα «Εθνικά Αθλητικά Κέντρα Θεσσαλονίκης» τη θέση του αναπληρωτή προέδρου στην Επιτροπή Διοίκησης του φορέα έλαβε ο αθλητικός μάνατζερ και υποψήφιος με την παράταξη του Νίκου Ταχιάου στο δήμο Θεσσαλονίκης Πασχάλης Τουντούρης. Στον ίδιο φορέα αναπληρωτής αντιπρόεδρος τοποθετήθηκε ο Θεόδωρος Καλλίτσης, διευθυντής της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης. Τη θέση της γραμματέα έλαβε η κ. Δήμητρα Γιαννιού, που υπήρξε υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον Απόστολο Τζιτζικώστα στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές. Στη θέση της εφόρου στον ίδιο οργανισμό τοποθετήθηκε η κ. Άννα Ανδρουλάκη, που υπήρξε υποψήφια με το συνδυασμό του κ. Ταχιάου και είναι κόρη του δικηγόρου Γιάννη Ανδρουλάκη, υποψηφίου ευρωβουλευτή της ΝΔ τον περασμένο Μάιο. Πρόεδρος στα «Εθνικά Αθλητικά Κέντρα Θεσσαλονίκης» τοποθετήθηκε ο δικηγόρος Τριαντάφυλλος Πέτρογλου, που υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους πρώτους που υπέγραψαν την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προεδρία της ΝΔ. Αναπληρωματικό μέλος ορίστηκε η κ. Φωτεινή Ρέντα, κόρη του προέδρου της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ στο δ’ διαμέρισμα, Αντώνη Ρέντα. Πρόεδρος στο Καυτανζόγλειο στάδιο τοποθετήθηκε η πρώην αντιδήμαρχος, πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ Καλυψώ Γούλα, με τη θέση να είναι άμισθη.

Στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης πρόεδρος, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, τοποθετήθηκε ο δικηγόρος Γιώργος Κωνσταντινίδης, ο οποίος το 2010 υπήρξε υποψήφιος με το συνδυασμό «Ομάδα Δημιουργίας» του Κώστα Γκιουλέκα, όταν εκείνος διεκδικούσε το δημαρχιακό θώκο Θεσσαλονίκης.

Νέες διοικήσεις νοσοκομείων

«Γαλάζια» επέλαση και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια αναφορικά με τις τοποθετήσεις των νέων διοικητών στις δομές υγείας της χώρας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής Μανώλη Χριστοδουλάκη, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει τοποθετήσει κομματικά στελέχη χωρίς την απαραίτητη αξιολόγηση. «Δεν ποινικοποιείται η κομματική ιδιότητα κανενός. Δεν μπορεί, όμως, να αποτελεί και το διαβατήριο, το κύριο κριτήριο, για τη στελέχωση της διοίκησης των δημόσιων νοσοκομείων. Πολύ γρήγορα η ΝΔ πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τις διακηρύξεις για φιλελεύθερη αξιοκρατία και καταφεύγει στις παλιές και καταδικασμένες πρακτικές» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλάκης, ο οποίος δημοσιοποίησε σχετική λίστα, με «κομματικούς διορισμούς» όπως σχολίασε χαρακτηριστικά. Στα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» - «Αγ. Δημήτριος» διοικητής τοποθετήθηκε ο κ. Γιώργος Κούτρας, που το 2014 υπήρξε υποψήφιος σύμβουλος στις δημοτικές εκλογές με το συνδυασμό «Εντάξει» του Σταύρου Καλαφάτη. Ο κ. Κούτρας διετέλεσε επίσης αντιπρόεδρος του δ.σ. του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής αντιπρόεδρος του νοσοκομείου «Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων» Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο νοσοκομείο τοποθετήθηκε ως αναπληρώτρια διοικήτρια η Βασιλική Τραούδα, η οποία υπήρξε δύο φορές υποψήφια στις δημοτικές εκλογές της Θεσσαλονίκης: μια το 2014 με το συνδυασμό του Σταύρου Καλαφάτη και πρόσφατα με την παράταξη του Νίκου Ταχιάου. Η ίδια, με απόφαση της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου, τοποθετήθηκε στις 11/11/2019 και στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη θέση της αναπληρώτριας αντιπροέδρου Β’.

Στη θέση του διοικητή του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» τοποθετήθηκε ο Νίκος Αντωνάκης, πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης.

Στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» τοποθετήθηκε ως διοικήτρια η πρώην διοικήτριά του Λιάνα Κουρτέλη, η οποία στις εκλογές του 2010 υπήρξε υποψήφια σύμβουλος Θεσσαλονίκης με το συνδυασμό του Κώστα Γκιουλέκα. Στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» στη θέση του διοικητή τοποθετήθηκε ο Οδυσσέας Κάτσακας, που το 2014 υπήρξε υποψήφιος σύμβουλος Θεσσαλονίκης με το συνδυασμό του Σταύρου Καλαφάτη.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Ηλίας Ζάχαρης τοποθετήθηκε στη θέση του αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου «Κιλκίς» και ταυτόχρονα διοικητής του νοσοκομείου - κέντρου υγείας Γουμένισσας. Ο κ. Ζάχαρης το 2014 εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη θέση του αναπληρωτή διοικητή τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Βαλαρούτσος, κομματικό στέλεχος της ΝΔ Θεσσαλονίκης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 8 Δεκεμβρίου 2019

Ούτε ένα ούτε δυο, αλλά δεκάδες είναι τα «γαλάζια» στελέχη που αξιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στελέχωση των φορέων αλλά και των διοικήσεων των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη. Άνθρωποι με κομματικά ένσημα, τοπικοί παράγοντες της Βόρειας Ελλάδας, υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, υποψήφιοι βουλευτές και ευρωβουλευτές αξιοποιήθηκαν για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. Άλλοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί, άλλοι λαμβάνουν συγκεκριμένα ποσά ως αποζημίωση για την παρουσία τους σε συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων και ορισμένοι λαμβάνουν μισθό χιλιάδων ευρώ.

Η υπόθεση του Κωνσταντίνου Πατέρα, του 80χρονου που τοποθετήθηκε στη θέση του διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας -ο οποίος τελικά αναγκάστηκε να παραιτηθεί έπειτα από λίγες ώρες- προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων ακόμα και εντός της ΝΔ για τον τρόπο με τον οποίο επελέγη τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι διοικητές νοσοκομείων. Ο ίδιος ο κ. Πατέρας, με τις δηλώσεις του περί… προεκλογικής συμφωνίας του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έριξε περισσότερο «λάδι στη φωτιά». «Εγώ θα γύριζα στη ΝΔ, γιατί είχα προσχωρήσει στους ΑΝΕΛ. Είχα πάρει χιλιάδες σταυρούς και είχα μια δύναμη και είχα έναν στρατό δικό μου στα Τρίκαλα», είπε ο κ. Πατέρας. «Με καλέσανε κάτω, διότι με ήθελε τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και πραγματοποίησα το ραντεβού. Είπα ‘θα γυρίσω πίσω, κύριε πρόεδρε, να σας βοηθήσω, αφού θέλετε τη βοήθειά μου, αν έχετε την ευγενή καλοσύνη όταν γίνετε πρωθυπουργός και μπορείτε και θέλετε, δώστε μου μία από αυτές τις θέσεις» σημείωσε. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στην κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση Πατέρα, με τη ΝΔ να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας πως «δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κουνάει το δάχτυλο όταν διόριζε ανθρώπους με τέσσερα πλαστά πτυχία και ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ». Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ ξεκαθάρισε ότι οι διοικητές των νοσοκομείων θα αξιολογούνται κάθε τρεις μήνες και εάν κρίνονται ανεπαρκείς, θα απομακρύνονται χωρίς αποζημίωση.

Η περίπτωση Πατέρα, που εξέθεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προεκλογικά δεσμεύτηκε πως δεν θα στελεχώσει τις διοικήσεις νοσοκομείων με αποτυχημένους πολιτευτές, εκτός από «πονοκέφαλο» στο Μέγαρο Μαξίμου έφερε και δεύτερες σκέψεις αναφορικά με τα πρόσωπα που αξιοποιήθηκαν ή αναμένεται να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ», σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο «πάγωσαν» για την ώρα οι όποιες ανακοινώσεις σχετικά με τις τοποθετήσεις πολιτευτών σε κρατικές εταιρείες και οργανισμούς. «Υπάρχουν δυο περιπτώσεις τοποθετήσεων. Προ Πατέρα και μετά Πατέρα» σχολίαζαν σκωπτικά στελέχη της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης.

Οι νέοι και οι παλιοί που επέστρεψαν

Στην Αττικό Μετρό Α.Ε. τοποθετήθηκε ένας Θεσσαλονικιός. Ο λόγος για τον Νίκο Ταχιάο, πρώην αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης ο οποίος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 διεκδίκησε το δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης με το «γαλάζιο» χρίσμα. Ο κ. Ταχιάος δεν κατόρθωσε να εκλεγεί δήμαρχος και στη συνέχεια υπήρξε υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στην Α’ περιφέρεια, καταλαμβάνοντας τη θέση του πρώτου επιλαχόντα βουλευτή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» ο μισθός του κ. Ταχιάου ανέρχεται περίπου σε 2.000 ευρώ το μήνα. Πρόεδρος στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε η επίσης υποψήφια βουλευτής με το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο στην Α’ Θεσσαλονίκης Βίκυ Νάκου. Προσωπική φίλη του Κυριάκου Μητσοτάκη, η κ. Νάκου τον στήριξε από την αρχή στην προσπάθειά του να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ το 2015. Η κ. Νάκου είναι δημοτική υπάλληλος του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο μισθός της προέδρου του Κέντρου ανέρχεται σε 1.700 ευρώ μεικτά μηνιαίως. Στο ίδιο κέντρο, με απόφαση της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, ορίστηκε αναπληρωτής πρόεδρος ο Γιάννης Παπαγεωργίου, ο οποίος αν και θεωρούνταν δεδομένο πως θα συμμετέχει στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, τελικά δεν συμπεριελήφθη στη «γαλάζια» λίστα. Στο ίδιο Κέντρο τοποθετήθηκε στη θέση της αναπληρώτριας αντιπροέδρου η δικηγόρος Κατερίνα Γκαγκάλη, η οποία στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές πολιτεύτηκε με το συνδυασμό του υποψηφίου δημάρχου Νίκου Ταχιάου.

Στην ΕΥΑΘ Παγίων ορίστηκε πρόεδρος με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρου Καράογλου ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την παράταξη του Νίκου Ταχιάου, «Θεσσαλονίκη Ταχιάος Υπεύθυνα», Σάκης Τζακόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιμισθία του προέδρου της ΕΥΑΘ Παγίων ανέρχεται σε 3.000 ευρώ μεικτά, ενώ τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου όπως και ο αντιπρόεδρος της εταιρείας λαμβάνουν αποζημίωση για την παρουσία τους στις συνεδριάσεις του δ.σ. περίπου 150 ευρώ ανά συνεδρίαση. Στη θέση του αντιπροέδρου της ΕΥΑΘ Παγίων τοποθετήθηκε ο πρώην αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου Πέτρος Αταμιάν, σύζυγος της στενής συνεργάτιδας του υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Καράογλου, Ζωής Μπάρμπα. Στην ίδια εταιρεία αναπληρωματικά μέλη ορίστηκαν οι Κωνσταντίνος Βλαχοδημητράκος και Ιωάννης Αργυρίου. Και οι δύο υπήρξαν υποψήφιοι στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές με το συνδυασμό του κ. Ταχιάου, ενώ ο δεύτερος είναι ταυτόχρονα μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Μία επίσης υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, η Αναστασία Τζαμπαζλή, τοποθετήθηκε πρόσφατα στη θέση της προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Στον ΟΑΣΘ πρόεδρος τοποθετήθηκε ο Γιώργος Σκόδρας, που στο παρελθόν διετέλεσε επικεφαλής στην ΕΥΑΘ Α.Ε. και στην «Εγνατία Οδός Α.Ε.». Ο κ. Σκόδρας θεωρείται πρόσωπο του περιβάλλοντος του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή με καταγωγή από τις Σέρρες. Στο παρελθόν διετέλεσε τομεάρχης Γραμματείας Οργανωτικού της ΝΔ. Ως μέλος τοποθετήθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Λαγκαδά Θεόδωρος Τζιαμπάζης, όπως και ο Ιωάννης Ρεντζεπέρης, ο οποίος στο παρελθόν είχε αξιοποιηθεί στην «Εγνατία Οδός Α.Ε.» επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή.

Στην «Εγνατία Οδός Α.Ε.» στη θέση του προέδρου τοποθετήθηκε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ στην Πιερία Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας. Στην ίδια εταιρεία τη θέση της εντεταλμένης συμβούλου έλαβε η πρώην πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Βίκυ Ευταξά. Ως μέλος ορίστηκε ο Αντώνης Πασχάλης, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Στην εταιρεία ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου τοποθετήθηκε ο Ιωάννης Ρουκάς, αναπληρωτής γραμματέας Παραγωγικών Φορέων της ΝΔ.

Στην ΕΥΑΘ, την θέση του διευθύνοντος συμβούλου έλαβε ο Νάρκισσος Γεωργιάδης, ο οποίος επίσης θεωρείται «γαλάζιο» στέλεχος. Σημειώνεται πως την Παρασκευή ανακοινώθηκε η νέα διοίκηση στον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ). Στην θέση του προέδρου τοποθετήθηκε ο Σερραίος Ιωάννης Καλογερούδης, πολιτικός μηχανικός και Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρίας Σερρών. Στη θέση του αντιπροέδρου τοποθετήθηκε ο Γιάννης Τόσκας, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει πρόεδρος στον «προκάτοχο» του Οργανισμού, το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Ως μέλος στο δ.σ. του ΟΣΕΘ τοποθετήθηκε η γεωλόγος Φυγαλία Παπαγεωργίου, που στις δημοτικές εκλογές ήταν υποψήφια σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γιώργου Ορφανού. Στο ίδιο δ.σ. ως μέλος τοποθετήθηκε και ο οικονομολόγος Θρασύβουλος Διαμαντής.

Στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τοποθετήθηκε στην θέση του προέδρου ο πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός της ΝΔ, προσωπικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης.

Αθλητισμός

Στα «Εθνικά Αθλητικά Κέντρα Θεσσαλονίκης» τη θέση του αναπληρωτή προέδρου στην Επιτροπή Διοίκησης του φορέα έλαβε ο αθλητικός μάνατζερ και υποψήφιος με την παράταξη του Νίκου Ταχιάου στο δήμο Θεσσαλονίκης Πασχάλης Τουντούρης. Στον ίδιο φορέα αναπληρωτής αντιπρόεδρος τοποθετήθηκε ο Θεόδωρος Καλλίτσης, διευθυντής της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης. Τη θέση της γραμματέα έλαβε η κ. Δήμητρα Γιαννιού, που υπήρξε υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον Απόστολο Τζιτζικώστα στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές. Στη θέση της εφόρου στον ίδιο οργανισμό τοποθετήθηκε η κ. Άννα Ανδρουλάκη, που υπήρξε υποψήφια με το συνδυασμό του κ. Ταχιάου και είναι κόρη του δικηγόρου Γιάννη Ανδρουλάκη, υποψηφίου ευρωβουλευτή της ΝΔ τον περασμένο Μάιο. Πρόεδρος στα «Εθνικά Αθλητικά Κέντρα Θεσσαλονίκης» τοποθετήθηκε ο δικηγόρος Τριαντάφυλλος Πέτρογλου, που υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους πρώτους που υπέγραψαν την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προεδρία της ΝΔ. Αναπληρωματικό μέλος ορίστηκε η κ. Φωτεινή Ρέντα, κόρη του προέδρου της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ στο δ’ διαμέρισμα, Αντώνη Ρέντα. Πρόεδρος στο Καυτανζόγλειο στάδιο τοποθετήθηκε η πρώην αντιδήμαρχος, πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ Καλυψώ Γούλα, με τη θέση να είναι άμισθη.

Στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης πρόεδρος, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, τοποθετήθηκε ο δικηγόρος Γιώργος Κωνσταντινίδης, ο οποίος το 2010 υπήρξε υποψήφιος με το συνδυασμό «Ομάδα Δημιουργίας» του Κώστα Γκιουλέκα, όταν εκείνος διεκδικούσε το δημαρχιακό θώκο Θεσσαλονίκης.

Νέες διοικήσεις νοσοκομείων

«Γαλάζια» επέλαση και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια αναφορικά με τις τοποθετήσεις των νέων διοικητών στις δομές υγείας της χώρας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής Μανώλη Χριστοδουλάκη, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει τοποθετήσει κομματικά στελέχη χωρίς την απαραίτητη αξιολόγηση. «Δεν ποινικοποιείται η κομματική ιδιότητα κανενός. Δεν μπορεί, όμως, να αποτελεί και το διαβατήριο, το κύριο κριτήριο, για τη στελέχωση της διοίκησης των δημόσιων νοσοκομείων. Πολύ γρήγορα η ΝΔ πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τις διακηρύξεις για φιλελεύθερη αξιοκρατία και καταφεύγει στις παλιές και καταδικασμένες πρακτικές» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλάκης, ο οποίος δημοσιοποίησε σχετική λίστα, με «κομματικούς διορισμούς» όπως σχολίασε χαρακτηριστικά. Στα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» - «Αγ. Δημήτριος» διοικητής τοποθετήθηκε ο κ. Γιώργος Κούτρας, που το 2014 υπήρξε υποψήφιος σύμβουλος στις δημοτικές εκλογές με το συνδυασμό «Εντάξει» του Σταύρου Καλαφάτη. Ο κ. Κούτρας διετέλεσε επίσης αντιπρόεδρος του δ.σ. του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής αντιπρόεδρος του νοσοκομείου «Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων» Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο νοσοκομείο τοποθετήθηκε ως αναπληρώτρια διοικήτρια η Βασιλική Τραούδα, η οποία υπήρξε δύο φορές υποψήφια στις δημοτικές εκλογές της Θεσσαλονίκης: μια το 2014 με το συνδυασμό του Σταύρου Καλαφάτη και πρόσφατα με την παράταξη του Νίκου Ταχιάου. Η ίδια, με απόφαση της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου, τοποθετήθηκε στις 11/11/2019 και στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη θέση της αναπληρώτριας αντιπροέδρου Β’.

Στη θέση του διοικητή του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» τοποθετήθηκε ο Νίκος Αντωνάκης, πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης.

Στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» τοποθετήθηκε ως διοικήτρια η πρώην διοικήτριά του Λιάνα Κουρτέλη, η οποία στις εκλογές του 2010 υπήρξε υποψήφια σύμβουλος Θεσσαλονίκης με το συνδυασμό του Κώστα Γκιουλέκα. Στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» στη θέση του διοικητή τοποθετήθηκε ο Οδυσσέας Κάτσακας, που το 2014 υπήρξε υποψήφιος σύμβουλος Θεσσαλονίκης με το συνδυασμό του Σταύρου Καλαφάτη.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Ηλίας Ζάχαρης τοποθετήθηκε στη θέση του αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου «Κιλκίς» και ταυτόχρονα διοικητής του νοσοκομείου - κέντρου υγείας Γουμένισσας. Ο κ. Ζάχαρης το 2014 εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη θέση του αναπληρωτή διοικητή τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Βαλαρούτσος, κομματικό στέλεχος της ΝΔ Θεσσαλονίκης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 8 Δεκεμβρίου 2019

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία