Στα Κοκκινόγια του Σάκη, στον Άγιο Πρόδρομο Χαλκιδικής, το σουβλάκι είναι πέρα από θεϊκό
08/01/2025 10:00
08/01/2025 10:00
Στον Άγιο Πρόδρομο της Χαλκιδικής, το χωριό όπου οι μισοί περίπου από τους κατοίκους ασχολούνται με εργασίες που αφορούν τα περίφημα σουβλάκια του - η φήμη των οποίων έχει φτάσει έως και τη Νέα Ζηλανδία, η Κυβέρνηση της οποίας τα βράβευσε πριν από κάποια χρόνια – λειτουργεί, από το 1991, το εστιατόριο «Τα Κοκκινόγια του Σάκη», όπου η τέχνη του ποιείν και προσφέρειν σουβλάκια, έχει εξελιχθεί σε μαεστρία. Σε μία απόσταση μόλις 50 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και μόλις 14 χλμ από την πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, τον Πολύγυρο, αποτελεί την ιδανική στάση για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται το Άγιο Όρος και το βουνό Χολομώντα, αλλά και για πολλούς Θεσσαλονικείς, που επιλέγουν να κάνουν τη συγκεκριμένη διαδρομή, μόνο και μόνο για να απολαύσουν τη μοναδική αυτή τοπική σπεσιαλιτέ κι όχι μόνο.
Πάνω από 250 κάτοικοι του Αγίου Προδρόμου, ασχολούνται με εργασίες που αφορούν τα σουβλάκια – την παρασκευή και πώλησή τους. Είτε πρόκειται για Κτηνοτρόφους, είτε για ιδιοκτήτες ταβερνών, ή ακόμη και για τους ντόπιους ή από τις γύρω περιοχές απασχολούμενους σε αυτές υπαλλήλους, είτε για Κρεοπώλες ή ιδιοκτήτες φούρνων ή μανάβικων, κοινός στόχος όλων είναι το να παρέχουν όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες, για την ιδανικότερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Κατά μήκος του κεντρικού δρόμου του χωριού έχουν στηθεί περίπου είκοσι παραδοσιακές ταβέρνες, όπου οι τουρίστες μπορούν να γευτούν το ξακουστό σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, τα τοπικά γλυκά και το μέλι. Στην πραγματικότητα, οι ταβέρνες του Αγίου Προδρόμου αποτελούν ένα είδος «γευστικών πολιτιστικών κέντρων», καταφέρνοντας να συνδυάσουν την παράδοση των διατροφικών συνηθειών της ορεινής Μακεδονίας με την ομορφότερη άποψη του σύγχρονου ελληνικού τουρισμού, το φυσικό κάλλος του τοπίου. Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων της περιοχής, το σουβλάκι είναι τέχνη, που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, συνώνυμο με την ιστορία του τόπου και τρόπος ζωής…
Για τους ανθρώπους του εστιατορίου «Tα Κοκκινόγια του Σάκη», το πεντανόστιμο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου Χαλκιδικής οφείλει την επιτυχία του σε έναν μοναδικό «συνδυασμό τριών καλά κρυμμένων μυστικών»: την εμπειρία στην επιλογή των πρώτων υλών, τον τρόπο παρασκευής του με τα πρόσθετα μπαχαρικά στις κατάλληλες ποσότητες και φυσικά τη μέθοδο του ψησίματος. Ως άξιοι συνεχιστές της παράδοσης, αλλά και δημιουργοί της, εδώ γνωρίζουν πολύ καλά τη συγκεκριμένη τέχνη και παρόλο που δε μοιράζονται μαζί μας τα μυστικά της, αφήνουν να διαρρεύσουν οι μυρωδιές και οι υπέροχες γεύσεις των πιάτων τους!
Η συνταγή παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, ενώ η παρασκευή τους γίνεται με ντόπια κρέατα.
Όλα ξεκίνησαν Το 1992, όταν ο μάγειρας, απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, Σάκης Αδάμου, αφού απέκτησε πολυετή εμπειρία εργαζόμενος σε διάφορα εστιατόρια και ξενοδοχεία της χώρας, εμβαθύνοντας στην πολυμορφία της ελληνικής κουλτούρας της γαστρονομίας, επέστρεψε στη γενέτειρά του, τον Άγιο Πρόδρομο, για να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του. Άνοιξε ένα εστιατόριο που εξειδικεύεται στο σουβλάκι και σε άλλα πιάτα με μοναδικές γεύσεις, που γρήγορα έγινε ένα αγαπημένο σημείο συνάντησης των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο, χάρη στο υπέροχο φαγητό του και τη φιλόξενη ατμόσφαιρα του (σ.σ. το όνομα «Κοκκινόγια», προέκυψε από την ομώνυμη περιοχή στο βόρειο τμήμα του χωριού, όπου το έδαφος έχει κόκκινο χρώμα).
Σήμερα, πάνω από 30 χρόνια μετά και με την τρίτη πλέον γενιά της οικογένειας να ασχολείται με την επιχείρηση, στο νέο κατάστημα, που άνοιξε το 1990, η τέχνη του Σάκη συνεχίζεται δυναμικά, με το θρυλικό σουβλάκι του να προσφέρεται σε όλους όσους επιθυμούν να απολαύσουν την αγαπημένη γεύση του. Οι ίδιοι αγοράζουν τα κρέατα, το παραδοσιακό ψωμί, τα λαχανικά και τα φρούτα που προσφέρουν, από τοπικούς παραγωγούς, ακριβώς όπως θα έκαναν και για το σπίτι τους, αφού η ποιότητα των τροφίμων και των υπηρεσιών – από την παραγωγή, μέχρι τη μεταποίηση και το ψήσιμο - αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο για την άριστη λειτουργία του εστιατορίου.
Με δικά τους μηχανήματα φτιάχνουν το σουβλάκι και τα άλλα κρεατικά, ενώ χειροποίητα είναι όλα τους τα πιάτα, ακόμη και το γλυκό εποχής - από γιαούρτι με μέλι, ραβανί και γλυκά του κουταλιού το χειμώνα, μέχρι τσιζ κέικ, σαραγλί, παγωτό και φρούτα το καλοκαίρι – που θα σας προσφέρουν στο τέλος.
Πέρα από το περίφημο χοιρινό σουβλάκι – ταυτότητα του χωριού, που εδώ είναι απόλυτα χειροποίητο, στην ταβέρνα «Τα Κοκκινόγια του Σάκη», θα βρείτε όλα εκείνα τα πιάτα που χαρακτηρίζουν ένα παραδοσιακό γεύμα της ορεινής Βόρειας Ελλάδας.
To ιδιαίτερα εμπεριστατωμένο, περιγραφικό και με σημάνσεις διαφορετικές για κρεατικά, vegan, vegetarian, κ.ά. πιάτα μενού, περιλαμβάνει εξαιρετικές προτάσεις σε κιμά, όπως το χειροποίητο μπιφτέκι τους με βούτυρο, τα σουτζουκάκια τους, ζουμερά ψητά μπριζολάκια, λαχταριστά λουκάνικα, αλλά και μπιφτέκι κοτόπουλο.
Θα βρείτε, επίσης, πανσέτα, τηγανητά κεφτεδάκια, φιλέτο μόσχου, ψαρονέφρι και μοσχαρίσιο συκώτι αλλά και ορισμένες επιλογές σε μεζέδες ούζου. Για τους λάτρεις του μαγειρευτού υπάρχουν πάντα και δύο επιλογές, σε μαγειρευτό πιάτο ημέρας.
Στα ορεκτικά, προτάσεις όπως μελιτζάνα ψητή με ντομάτα και φέτα, χειροποίητες, ψιλοκομμένες πατάτες τηγανητές, καυτερή πιπεριά και χτυπητή και χειροποίητο τζατζίκι στις αλοιφές κι ολόφρεσκες σαλάτες εποχής, από αγγουροντομάτα και μαρούλι, κουνουπίδι, μπρόκολο και παντζάρι, μέχρι ζοχιές κι άλλα χόρτα, συμπληρώνουν το τραπέζι σας.
Όλα τα συνοδεύετε με τα απαραίτητα ποτά, από κρασί και ρετσίνα, μέχρι μπύρες, ούζα και τσίπουρο.
Σε μία απόσταση από την πόλη ιδανική, σε ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον, μακριά από το τσιμέντο και το καυσαέριο της πόλης, όπου ο πελάτης αντιμετωπίζεται πρώτα ως φίλος, η οικογενειακή ταβέρνα «Τα Κοκκινόγια του Σάκη», είναι έτοιμη να ικανοποιήσει τις πιο απαιτητικές γαστρονομικές ανησυχίες σας και να σας παρέχει την αναγκαία ανάπαυλα στο ταξίδι σας, από και προς διάφορους τουριστικούς προορισμούς της Χαλκιδικής.
Εάν θέλετε να ξεφύγετε από τον κλεινόν άστυ, χωρίς να διανύσετε αμέτρητα χιλιόμετρα και να απολαύσετε, στο τέλος μίας όμορφης διαδρομής, κάποια από τα καλύτερα κρεατικά της ορεινής Χαλκιδικής, ειδικά τώρα το χειμώνα, τα «Κοκκινόγια του Σάκη» είναι ιδανικό σημείο για λάτρεις της κρεατοφαγίας κι ένας λόγος να επισκεφτείτε τον Άγιο Πρόδρομο, έχοντας το ίδιο το κατάστημα και το φαγητό του, ως προορισμό. Δεν είναι τυχαίο, το ότι η πλειοψηφία των πελατών του, προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη και το επισκέπτονται τακτικά!
Σε κάθε σας γεύμα στον άνετο χώρο του, με τη θαλπωρή του τζακιού και τους διακοσμημένους με παλιές φωτογραφίες τοίχους, θα βιώσετε άψογη εξυπηρέτηση και τη φιλοξενία των ιδιοκτητών, θα νιώσετε την αξία του να το απολαύσετε στη φύση, θα καταλάβετε την ποιότητα των πρώτων υλών και θα φύγετε, θέλοντας να επιστρέψετε το συντομότερο!
Το καλοκαίρι, πάλι, στον προαύλιο χώρο και του καταστήματος, θα βρεθείτε πραγματικά μέσα στην καταπράσινη δροσιά του τοπίου παίρνοντας μια βαθιά ανάσα ξεκούρασης από το ταξίδι σας και δοκιμάζοντας την εξαιρετική ποιότητα του φαγητού. Οι μικροί επισκέπτες, αλλά κι όσοι νιώθουν παιδιά, μπορούν να παίξουν στο γήπεδο ποδοσφαίρου με φυσικό χόρτο. Κάθε εποχή, είναι ιδανική για μία επίσκεψη στα «Κοκκινόγια του Σάκη»!
Tip 1: Το κατάστημα λειτουργεί καθημερινά από 11.00 έως 22.00, ενώ από Οκτώβριο έως Απρίλιο, μένει κλειστό τις Τρίτες.
Tip 2: O χώρος διατίθεται για διοργάνωση εκδηλώσεων και γιορτών.
Tip 3: Στον εξωτερικό χώρο, υπάρχει άνετο πάρκινγκ για αυτοκίνητα ή λεωφορεία.
Διεύθυνση: Άγιος Πρόδρομος, Ορεινή Χαλκιδική (επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου).
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23710 96282
Στον Άγιο Πρόδρομο της Χαλκιδικής, το χωριό όπου οι μισοί περίπου από τους κατοίκους ασχολούνται με εργασίες που αφορούν τα περίφημα σουβλάκια του - η φήμη των οποίων έχει φτάσει έως και τη Νέα Ζηλανδία, η Κυβέρνηση της οποίας τα βράβευσε πριν από κάποια χρόνια – λειτουργεί, από το 1991, το εστιατόριο «Τα Κοκκινόγια του Σάκη», όπου η τέχνη του ποιείν και προσφέρειν σουβλάκια, έχει εξελιχθεί σε μαεστρία. Σε μία απόσταση μόλις 50 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και μόλις 14 χλμ από την πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, τον Πολύγυρο, αποτελεί την ιδανική στάση για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται το Άγιο Όρος και το βουνό Χολομώντα, αλλά και για πολλούς Θεσσαλονικείς, που επιλέγουν να κάνουν τη συγκεκριμένη διαδρομή, μόνο και μόνο για να απολαύσουν τη μοναδική αυτή τοπική σπεσιαλιτέ κι όχι μόνο.
Πάνω από 250 κάτοικοι του Αγίου Προδρόμου, ασχολούνται με εργασίες που αφορούν τα σουβλάκια – την παρασκευή και πώλησή τους. Είτε πρόκειται για Κτηνοτρόφους, είτε για ιδιοκτήτες ταβερνών, ή ακόμη και για τους ντόπιους ή από τις γύρω περιοχές απασχολούμενους σε αυτές υπαλλήλους, είτε για Κρεοπώλες ή ιδιοκτήτες φούρνων ή μανάβικων, κοινός στόχος όλων είναι το να παρέχουν όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες, για την ιδανικότερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Κατά μήκος του κεντρικού δρόμου του χωριού έχουν στηθεί περίπου είκοσι παραδοσιακές ταβέρνες, όπου οι τουρίστες μπορούν να γευτούν το ξακουστό σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, τα τοπικά γλυκά και το μέλι. Στην πραγματικότητα, οι ταβέρνες του Αγίου Προδρόμου αποτελούν ένα είδος «γευστικών πολιτιστικών κέντρων», καταφέρνοντας να συνδυάσουν την παράδοση των διατροφικών συνηθειών της ορεινής Μακεδονίας με την ομορφότερη άποψη του σύγχρονου ελληνικού τουρισμού, το φυσικό κάλλος του τοπίου. Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων της περιοχής, το σουβλάκι είναι τέχνη, που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, συνώνυμο με την ιστορία του τόπου και τρόπος ζωής…
Για τους ανθρώπους του εστιατορίου «Tα Κοκκινόγια του Σάκη», το πεντανόστιμο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου Χαλκιδικής οφείλει την επιτυχία του σε έναν μοναδικό «συνδυασμό τριών καλά κρυμμένων μυστικών»: την εμπειρία στην επιλογή των πρώτων υλών, τον τρόπο παρασκευής του με τα πρόσθετα μπαχαρικά στις κατάλληλες ποσότητες και φυσικά τη μέθοδο του ψησίματος. Ως άξιοι συνεχιστές της παράδοσης, αλλά και δημιουργοί της, εδώ γνωρίζουν πολύ καλά τη συγκεκριμένη τέχνη και παρόλο που δε μοιράζονται μαζί μας τα μυστικά της, αφήνουν να διαρρεύσουν οι μυρωδιές και οι υπέροχες γεύσεις των πιάτων τους!
Η συνταγή παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, ενώ η παρασκευή τους γίνεται με ντόπια κρέατα.
Όλα ξεκίνησαν Το 1992, όταν ο μάγειρας, απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, Σάκης Αδάμου, αφού απέκτησε πολυετή εμπειρία εργαζόμενος σε διάφορα εστιατόρια και ξενοδοχεία της χώρας, εμβαθύνοντας στην πολυμορφία της ελληνικής κουλτούρας της γαστρονομίας, επέστρεψε στη γενέτειρά του, τον Άγιο Πρόδρομο, για να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του. Άνοιξε ένα εστιατόριο που εξειδικεύεται στο σουβλάκι και σε άλλα πιάτα με μοναδικές γεύσεις, που γρήγορα έγινε ένα αγαπημένο σημείο συνάντησης των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο, χάρη στο υπέροχο φαγητό του και τη φιλόξενη ατμόσφαιρα του (σ.σ. το όνομα «Κοκκινόγια», προέκυψε από την ομώνυμη περιοχή στο βόρειο τμήμα του χωριού, όπου το έδαφος έχει κόκκινο χρώμα).
Σήμερα, πάνω από 30 χρόνια μετά και με την τρίτη πλέον γενιά της οικογένειας να ασχολείται με την επιχείρηση, στο νέο κατάστημα, που άνοιξε το 1990, η τέχνη του Σάκη συνεχίζεται δυναμικά, με το θρυλικό σουβλάκι του να προσφέρεται σε όλους όσους επιθυμούν να απολαύσουν την αγαπημένη γεύση του. Οι ίδιοι αγοράζουν τα κρέατα, το παραδοσιακό ψωμί, τα λαχανικά και τα φρούτα που προσφέρουν, από τοπικούς παραγωγούς, ακριβώς όπως θα έκαναν και για το σπίτι τους, αφού η ποιότητα των τροφίμων και των υπηρεσιών – από την παραγωγή, μέχρι τη μεταποίηση και το ψήσιμο - αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο για την άριστη λειτουργία του εστιατορίου.
Με δικά τους μηχανήματα φτιάχνουν το σουβλάκι και τα άλλα κρεατικά, ενώ χειροποίητα είναι όλα τους τα πιάτα, ακόμη και το γλυκό εποχής - από γιαούρτι με μέλι, ραβανί και γλυκά του κουταλιού το χειμώνα, μέχρι τσιζ κέικ, σαραγλί, παγωτό και φρούτα το καλοκαίρι – που θα σας προσφέρουν στο τέλος.
Πέρα από το περίφημο χοιρινό σουβλάκι – ταυτότητα του χωριού, που εδώ είναι απόλυτα χειροποίητο, στην ταβέρνα «Τα Κοκκινόγια του Σάκη», θα βρείτε όλα εκείνα τα πιάτα που χαρακτηρίζουν ένα παραδοσιακό γεύμα της ορεινής Βόρειας Ελλάδας.
To ιδιαίτερα εμπεριστατωμένο, περιγραφικό και με σημάνσεις διαφορετικές για κρεατικά, vegan, vegetarian, κ.ά. πιάτα μενού, περιλαμβάνει εξαιρετικές προτάσεις σε κιμά, όπως το χειροποίητο μπιφτέκι τους με βούτυρο, τα σουτζουκάκια τους, ζουμερά ψητά μπριζολάκια, λαχταριστά λουκάνικα, αλλά και μπιφτέκι κοτόπουλο.
Θα βρείτε, επίσης, πανσέτα, τηγανητά κεφτεδάκια, φιλέτο μόσχου, ψαρονέφρι και μοσχαρίσιο συκώτι αλλά και ορισμένες επιλογές σε μεζέδες ούζου. Για τους λάτρεις του μαγειρευτού υπάρχουν πάντα και δύο επιλογές, σε μαγειρευτό πιάτο ημέρας.
Στα ορεκτικά, προτάσεις όπως μελιτζάνα ψητή με ντομάτα και φέτα, χειροποίητες, ψιλοκομμένες πατάτες τηγανητές, καυτερή πιπεριά και χτυπητή και χειροποίητο τζατζίκι στις αλοιφές κι ολόφρεσκες σαλάτες εποχής, από αγγουροντομάτα και μαρούλι, κουνουπίδι, μπρόκολο και παντζάρι, μέχρι ζοχιές κι άλλα χόρτα, συμπληρώνουν το τραπέζι σας.
Όλα τα συνοδεύετε με τα απαραίτητα ποτά, από κρασί και ρετσίνα, μέχρι μπύρες, ούζα και τσίπουρο.
Σε μία απόσταση από την πόλη ιδανική, σε ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον, μακριά από το τσιμέντο και το καυσαέριο της πόλης, όπου ο πελάτης αντιμετωπίζεται πρώτα ως φίλος, η οικογενειακή ταβέρνα «Τα Κοκκινόγια του Σάκη», είναι έτοιμη να ικανοποιήσει τις πιο απαιτητικές γαστρονομικές ανησυχίες σας και να σας παρέχει την αναγκαία ανάπαυλα στο ταξίδι σας, από και προς διάφορους τουριστικούς προορισμούς της Χαλκιδικής.
Εάν θέλετε να ξεφύγετε από τον κλεινόν άστυ, χωρίς να διανύσετε αμέτρητα χιλιόμετρα και να απολαύσετε, στο τέλος μίας όμορφης διαδρομής, κάποια από τα καλύτερα κρεατικά της ορεινής Χαλκιδικής, ειδικά τώρα το χειμώνα, τα «Κοκκινόγια του Σάκη» είναι ιδανικό σημείο για λάτρεις της κρεατοφαγίας κι ένας λόγος να επισκεφτείτε τον Άγιο Πρόδρομο, έχοντας το ίδιο το κατάστημα και το φαγητό του, ως προορισμό. Δεν είναι τυχαίο, το ότι η πλειοψηφία των πελατών του, προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη και το επισκέπτονται τακτικά!
Σε κάθε σας γεύμα στον άνετο χώρο του, με τη θαλπωρή του τζακιού και τους διακοσμημένους με παλιές φωτογραφίες τοίχους, θα βιώσετε άψογη εξυπηρέτηση και τη φιλοξενία των ιδιοκτητών, θα νιώσετε την αξία του να το απολαύσετε στη φύση, θα καταλάβετε την ποιότητα των πρώτων υλών και θα φύγετε, θέλοντας να επιστρέψετε το συντομότερο!
Το καλοκαίρι, πάλι, στον προαύλιο χώρο και του καταστήματος, θα βρεθείτε πραγματικά μέσα στην καταπράσινη δροσιά του τοπίου παίρνοντας μια βαθιά ανάσα ξεκούρασης από το ταξίδι σας και δοκιμάζοντας την εξαιρετική ποιότητα του φαγητού. Οι μικροί επισκέπτες, αλλά κι όσοι νιώθουν παιδιά, μπορούν να παίξουν στο γήπεδο ποδοσφαίρου με φυσικό χόρτο. Κάθε εποχή, είναι ιδανική για μία επίσκεψη στα «Κοκκινόγια του Σάκη»!
Tip 1: Το κατάστημα λειτουργεί καθημερινά από 11.00 έως 22.00, ενώ από Οκτώβριο έως Απρίλιο, μένει κλειστό τις Τρίτες.
Tip 2: O χώρος διατίθεται για διοργάνωση εκδηλώσεων και γιορτών.
Tip 3: Στον εξωτερικό χώρο, υπάρχει άνετο πάρκινγκ για αυτοκίνητα ή λεωφορεία.
Διεύθυνση: Άγιος Πρόδρομος, Ορεινή Χαλκιδική (επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου).
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23710 96282
ΣΧΟΛΙΑ