Σταϊκούρας από ΥΜΑΘ: Σχεδιάζουμε την μεταπανδημική εποχή - Πάνω από 3,5 δισ. δόθηκαν στην Β. Ελλάδα (βίντεο)
18/05/2021 16:44
18/05/2021 16:44
Η αξιοποίηση του πακτωλού κονδυλίων που θα εισρεύσουν στη χώρα μέχρι το 2027 (περίπου 70 δισ.ευρώ) από ταμείο ανάκαμψης και νέο ΕΣΠΑ αλλά και οι προκλήσεις με τις οποίες τίθεται αντιμέτωπη η Βόρεια Ελλάδα, απασχόλησαν την συνάντηση του υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη με τον Χρήστο Σταϊκούρα. Ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών, Αθανάσιο Σαββάκη ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να επαναφέρει την μεταποίηση στον πυρήνα της αναπτυξιακής της πολιτικής.
«Πέρα από την στήριξη που παρείχαμε σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να αντεπεξέλθουν στις συνέπειες της πανδημίας, σχεδιάζουμε ήδη την μεταπανδημική εποχή για την χώρα και τους πολίτες. Αισιοδοξώ πως το μέλλον της χώρας και της οικονομίας θα είναι πολύ πιο αισιόδοξο», σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ.
«Δώσαμε πάνω από 3,5 δισ. σε εργαζόμενους κι επιχειρήσεις της Κ. Μακεδονίας, προχωράμε με σχέδιο για την επόμενη μέρα στοχεύοντας στην μετάβαση σε μία πλήρη κανονικότητα. Διαθέσαμε περίπου 40 δισ. ευρώ το 2020-21 ενισχύοντας την ρευστότητα και αναστέλλοντας φόρους και εισφορές», πρόσθεσε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις μειώσεις φόρων και εισφορών στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την επόμενη μέρα.
«Συζητήσαμε το σχέδιο για την επόμενη μέρα σε Μακεδονία και Θράκη, η κυβέρνηση στάθηκε δίπλα σε εργαζόμενους κι επιχειρήσεις της Κ.Μακεδονίας δίνοντας πάνω από 3,6 δις. Ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας», ανέφερε ο Σταύρος Καλαφάτης.
Ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα: • Έχουν χορηγηθεί 1,56 δισ. ευρώ μέσω των 7 κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, σε 149.464 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. • Έχουν δοθεί 114 εκατ. ευρώ μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού για τις επιχειρήσεις. • Έχουν εκταμιευθεί 1,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 6.767 δάνεια, μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και των Εγγυοδοτικών Προγραμμάτων. • Έχουν καταβληθεί 533 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού.
Ακρογωνιαίοι λίθοι της κυβερνητικής πολιτικής, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, είναι οι εξής: 1ον. Η υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής. Πολιτική η οποία περιλαμβάνει, μειώσεις φόρων, όπως είναι, από την αρχή της θητείας μας: • Η μείωση του ΕΝΦΙΑ. • Η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα. • Η μείωση του φορολογικού συντελεστή κερδών για τις επιχειρήσεις. • Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μερίσματα. • Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. • Η μείωση της προκαταβολής φόρου για φυσικά και νομικά πρόσωπα. • Η αναστολή καταβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. • Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. 2ον. Η συνέχιση ενίσχυσης πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας. 3ον. Η ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσα από την υλοποίηση, κυρίως, του προγράμματος «Ηρακλής», για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. 4ον. Η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Μεταξύ άλλων, εκκινήσαμε τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση περιφερειακών λιμένων (Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου), ολοκληρώσαμε την αξιοποίηση της Μαρίνας Αλίμου, κάναμε ουσιαστικά βήματα για την εκκίνηση της εμβληματικής επένδυσης στο Ελληνικό, αντιμετωπίζουμε χρόνια προβλήματα σε εταιρείες όπως είναι η ΕΛΒΟ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΛΑΡΚΟ, η ΕΑΒ κ.ά. 5ον. Η υλοποίηση του Νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας, με στόχο τη μείωση του υψηλού, συσσωρευμένου τα προηγούμενα χρόνια ιδιωτικού χρέους. 6ον. Η βέλτιστη αξιοποίηση των σημαντικών πόρων του ευρωπαϊκού εργαλείου “Next Generation EU”, του νέου Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης για την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027, καθώς και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Στις εγκαταστάσεις του ΣΒΕ
Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τη διοίκηση του ΣΒΕ στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου στην περιοχή των παλιών σφαγείων.
Επεσήμανε πως «για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση με τα προγράμματα Γέφυρα στηρίζει και επιβραβεύει συνεπείς δανειολήπτες και επιχειρήσεις» και, παράλληλα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κινείται σταθερά στον δρόμο των φορολογικών ελαφρύνσεων, των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων. «Μειώσεις φόρων και εισφορών, παροχή ρευστότητας και προσέλκυση επενδύσεων, αποτελούν το τρίπτυχο της πολιτικής μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, Αθανάσιος Σαββάκης δήλωσε πως η Περιφερειακή Βιομηχανία ζητεί από την κυβέρνηση να εφαρμόζει μείγμα πολιτικής που θα επαναφέρει τη μεταποίηση στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής, χωρίς να παρεκκλίνει από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
"Μηδενικά ελλείμματα το 2022 - Ανάπτυξη πάνω από 3,5% από το 2021 και μετά"
«Eργαστήκαμε σκληρά για να κρατήσουμε όρθια τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, κατά την διάρκεια της πανδημίας. Έχουμε βαθιά πεποίθηση πως η υγιής επιχειρηματικότητα αποτελεί ακρογωνιαίο λίγο για την οικονομική ευημερία. Προβλέπουμε για φέτος ανάπτυξη 3,6%», ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΕ,.
«Το μότο μας είναι δημοσιονομική χαλάρωση με υπευθυνότητα, απλώσαμε δίχτυ προστασίας σε όλη την κοινωνία στο μέτρο του εφικτού. Χρησιμοποιήσαμε επιστρεπτέες, εγγυοδοτικά προγράμματα, ρευστότητα μέσω περιφερειών, αναστολές φόρων και εισφορών, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών. Μετά από μία εξάμηνη μάχη επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας, απαιτείται όμως προσοχή και πειθαρχία για την μεταπανδημική εποχή. Επιδίωξή μας είναι η υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη αλλά και η βελτίωση της ποιότητας του πλούτου μέσα από την ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών», υποστήριξε.
«Πρέπει να καλύψουμε το επενδυτικό κενό της χώρας ώστε οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να φτάσουν στο 40% του ΑΕΠ το 2025 από 30% σήμερα και οι επενδύσεις από 11% του ΑΕΠ να αγγίξουν το 17%», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ξεδίπλωσε τους στόχους της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια, οι οποίοι είναι:
1)Ανάπτυξη πάνω από 3% από το 2021 και μετά.
2)Μηδενικό έλλειμμα το 2022 και λογικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και μετά.
3)Να ανακτήσει η χώρα επενδυτική βαθμίδα το 2023.
4)Μονοψήφια μη εξυπηρετούμενα δάνεια το 2022.
«Για να τους πετύχουμε θα υλοποιήσουμε μία συνετή και προσεχτική δημοσιονομική πολιτική τα επόμενα χρόνια. Ήδη έχουμε προχωρήσει σε μειώσεις φόρων, μόνιμες και προσωρινές. Δεσμεύομαι πως μόλις βρεθεί δημοσιονομικός χώρος θα μειώσουμε επιπλέον φόρους και εισφορές. Ταυτόχρονα θα ενισχύσουμε την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος μειώνοντας περαιτέρω τα κόκκινα δάνεια», επεσήμανε.
«Θα συνεχίσουμε στον δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων (λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, εξυγίανση ΕΛΒΟ). Επιπλέον, ο νέος πτωχευτικός νόμος παρέχει μία δεύτερη ευκαιρία συμβάλλοντας σημαντικά στην μείωση του συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους», συμπλήρωσε.
«Προτεραιότητά μας είναι και η βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων (57 δισ. ευρώ από ταμείο ανάκαμψης και νέο ΕΣΠΑ μέχρι το 2027). Δεν κάνουμε ότι θέλουμε με αυτά τα λεφτά (πχ μειώσεις φόρων και νέους δρόμους), με τους πόρους αυτούς πρέπει να στηριχτεί η ανάκαμψη, τα κριτήρια θα είναι αυστηρά, υπάρχουν συγκεκριμένες προτεραιότητες (πράσινη οικονομία και ψηφιακή μετάβαση) από την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.«Η χώρα έχει μία τεράστια ευκαιρία. Προσδοκούμε επενδυτική έκρηξη τα επόμενα χρόνια», κατέληξε.
"Οι εξαγωγές βασικός πυλώνας του νέου παραγωγικού μοντέλου"
«Το 2020 ήταν μία δύσκολη χρονιά για όλους μας, δυστυχώς η πανδημία συνεχίζεται. Οι επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν αλλά η πρόκληση της δόμησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την χώρα με προσανατολισμό στις εξαγωγές παραμένει. Η διεθνοποίηση φέρνει και την ανάπτυξη, οι εξαγωγικές ανταγωνιστικές επιχειρήσεις είναι αυτές που θα μετατρέψουν το brain drain σε brain gain, είναι αυτές που καινοτομούν και αυξάνουν την απασχόληση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος.
«Κάθε αύξηση των εξαγωγών κατά τέσσερις μονάδες συνεπάγεται άνοδο του ΑΕΠ κατά 1%. Από 18,1% του ΑΕΠ που συνεισφέρουν οι εξαγωγές έχουμε σαν στόχο στον ΣΕΒΕ να φτάσουν το 25% του ΑΕΠ το 2024, μαζί με τις υπηρεσίες θέλουμε να φτάσουν το 50% το 2024. Οι εξαγωγές άνθισαν και μέσα στην πανδημία με την αξία τους το 2020 να αγγίζει τα 24 δισ. ευρώ έναντι 23,3 δισ. ευρώ το 2019, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή. Στο πρώτο τρίμηνο του 2021 οι εξαγωγές προσέγγισαν τα 8,7 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 767 εκατ. ευρώ, όση αύξηση είχαμε όλο το 2020 έχουμε μόνο στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς. Τολμώ να προβλέψω πως θα καταρριφθούν πολλά ρεκόρ φέτος», επεσήμανε.
«Πιστεύουμε στους Έλληνες εξαγωγείς που πέρασαν με επιτυχία τις εξετάσεις της πανδημίας και εκπροσωπούν το brand Ελλάδα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο ΣΕΒΕ θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας. Μετασχηματίζουμε τις επιχειρήσεις μας ψηφιακά και κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Ξέρουμε να προσαρμοζόμαστε στις απαιτήσεις των καιρών, δε μας δεσμεύουν οι αγκυλώσεις του παρελθόντος, τείνουμε χείρα συνεργασίας σε όλους τους παραγωγικούς φορείς. Όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε και την κρίση της πανδημίας», κατέληξε.
Η αξιοποίηση του πακτωλού κονδυλίων που θα εισρεύσουν στη χώρα μέχρι το 2027 (περίπου 70 δισ.ευρώ) από ταμείο ανάκαμψης και νέο ΕΣΠΑ αλλά και οι προκλήσεις με τις οποίες τίθεται αντιμέτωπη η Βόρεια Ελλάδα, απασχόλησαν την συνάντηση του υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη με τον Χρήστο Σταϊκούρα. Ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών, Αθανάσιο Σαββάκη ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να επαναφέρει την μεταποίηση στον πυρήνα της αναπτυξιακής της πολιτικής.
«Πέρα από την στήριξη που παρείχαμε σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να αντεπεξέλθουν στις συνέπειες της πανδημίας, σχεδιάζουμε ήδη την μεταπανδημική εποχή για την χώρα και τους πολίτες. Αισιοδοξώ πως το μέλλον της χώρας και της οικονομίας θα είναι πολύ πιο αισιόδοξο», σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ.
«Δώσαμε πάνω από 3,5 δισ. σε εργαζόμενους κι επιχειρήσεις της Κ. Μακεδονίας, προχωράμε με σχέδιο για την επόμενη μέρα στοχεύοντας στην μετάβαση σε μία πλήρη κανονικότητα. Διαθέσαμε περίπου 40 δισ. ευρώ το 2020-21 ενισχύοντας την ρευστότητα και αναστέλλοντας φόρους και εισφορές», πρόσθεσε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις μειώσεις φόρων και εισφορών στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την επόμενη μέρα.
«Συζητήσαμε το σχέδιο για την επόμενη μέρα σε Μακεδονία και Θράκη, η κυβέρνηση στάθηκε δίπλα σε εργαζόμενους κι επιχειρήσεις της Κ.Μακεδονίας δίνοντας πάνω από 3,6 δις. Ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας», ανέφερε ο Σταύρος Καλαφάτης.
Ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα: • Έχουν χορηγηθεί 1,56 δισ. ευρώ μέσω των 7 κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, σε 149.464 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. • Έχουν δοθεί 114 εκατ. ευρώ μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού για τις επιχειρήσεις. • Έχουν εκταμιευθεί 1,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 6.767 δάνεια, μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και των Εγγυοδοτικών Προγραμμάτων. • Έχουν καταβληθεί 533 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού.
Ακρογωνιαίοι λίθοι της κυβερνητικής πολιτικής, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, είναι οι εξής: 1ον. Η υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής. Πολιτική η οποία περιλαμβάνει, μειώσεις φόρων, όπως είναι, από την αρχή της θητείας μας: • Η μείωση του ΕΝΦΙΑ. • Η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα. • Η μείωση του φορολογικού συντελεστή κερδών για τις επιχειρήσεις. • Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μερίσματα. • Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. • Η μείωση της προκαταβολής φόρου για φυσικά και νομικά πρόσωπα. • Η αναστολή καταβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. • Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. 2ον. Η συνέχιση ενίσχυσης πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας. 3ον. Η ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσα από την υλοποίηση, κυρίως, του προγράμματος «Ηρακλής», για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. 4ον. Η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Μεταξύ άλλων, εκκινήσαμε τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση περιφερειακών λιμένων (Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου), ολοκληρώσαμε την αξιοποίηση της Μαρίνας Αλίμου, κάναμε ουσιαστικά βήματα για την εκκίνηση της εμβληματικής επένδυσης στο Ελληνικό, αντιμετωπίζουμε χρόνια προβλήματα σε εταιρείες όπως είναι η ΕΛΒΟ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΛΑΡΚΟ, η ΕΑΒ κ.ά. 5ον. Η υλοποίηση του Νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας, με στόχο τη μείωση του υψηλού, συσσωρευμένου τα προηγούμενα χρόνια ιδιωτικού χρέους. 6ον. Η βέλτιστη αξιοποίηση των σημαντικών πόρων του ευρωπαϊκού εργαλείου “Next Generation EU”, του νέου Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης για την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027, καθώς και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Στις εγκαταστάσεις του ΣΒΕ
Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τη διοίκηση του ΣΒΕ στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου στην περιοχή των παλιών σφαγείων.
Επεσήμανε πως «για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση με τα προγράμματα Γέφυρα στηρίζει και επιβραβεύει συνεπείς δανειολήπτες και επιχειρήσεις» και, παράλληλα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κινείται σταθερά στον δρόμο των φορολογικών ελαφρύνσεων, των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων. «Μειώσεις φόρων και εισφορών, παροχή ρευστότητας και προσέλκυση επενδύσεων, αποτελούν το τρίπτυχο της πολιτικής μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, Αθανάσιος Σαββάκης δήλωσε πως η Περιφερειακή Βιομηχανία ζητεί από την κυβέρνηση να εφαρμόζει μείγμα πολιτικής που θα επαναφέρει τη μεταποίηση στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής, χωρίς να παρεκκλίνει από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
"Μηδενικά ελλείμματα το 2022 - Ανάπτυξη πάνω από 3,5% από το 2021 και μετά"
«Eργαστήκαμε σκληρά για να κρατήσουμε όρθια τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, κατά την διάρκεια της πανδημίας. Έχουμε βαθιά πεποίθηση πως η υγιής επιχειρηματικότητα αποτελεί ακρογωνιαίο λίγο για την οικονομική ευημερία. Προβλέπουμε για φέτος ανάπτυξη 3,6%», ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΕ,.
«Το μότο μας είναι δημοσιονομική χαλάρωση με υπευθυνότητα, απλώσαμε δίχτυ προστασίας σε όλη την κοινωνία στο μέτρο του εφικτού. Χρησιμοποιήσαμε επιστρεπτέες, εγγυοδοτικά προγράμματα, ρευστότητα μέσω περιφερειών, αναστολές φόρων και εισφορών, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών. Μετά από μία εξάμηνη μάχη επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας, απαιτείται όμως προσοχή και πειθαρχία για την μεταπανδημική εποχή. Επιδίωξή μας είναι η υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη αλλά και η βελτίωση της ποιότητας του πλούτου μέσα από την ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών», υποστήριξε.
«Πρέπει να καλύψουμε το επενδυτικό κενό της χώρας ώστε οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να φτάσουν στο 40% του ΑΕΠ το 2025 από 30% σήμερα και οι επενδύσεις από 11% του ΑΕΠ να αγγίξουν το 17%», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ξεδίπλωσε τους στόχους της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια, οι οποίοι είναι:
1)Ανάπτυξη πάνω από 3% από το 2021 και μετά.
2)Μηδενικό έλλειμμα το 2022 και λογικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και μετά.
3)Να ανακτήσει η χώρα επενδυτική βαθμίδα το 2023.
4)Μονοψήφια μη εξυπηρετούμενα δάνεια το 2022.
«Για να τους πετύχουμε θα υλοποιήσουμε μία συνετή και προσεχτική δημοσιονομική πολιτική τα επόμενα χρόνια. Ήδη έχουμε προχωρήσει σε μειώσεις φόρων, μόνιμες και προσωρινές. Δεσμεύομαι πως μόλις βρεθεί δημοσιονομικός χώρος θα μειώσουμε επιπλέον φόρους και εισφορές. Ταυτόχρονα θα ενισχύσουμε την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος μειώνοντας περαιτέρω τα κόκκινα δάνεια», επεσήμανε.
«Θα συνεχίσουμε στον δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων (λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, εξυγίανση ΕΛΒΟ). Επιπλέον, ο νέος πτωχευτικός νόμος παρέχει μία δεύτερη ευκαιρία συμβάλλοντας σημαντικά στην μείωση του συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους», συμπλήρωσε.
«Προτεραιότητά μας είναι και η βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων (57 δισ. ευρώ από ταμείο ανάκαμψης και νέο ΕΣΠΑ μέχρι το 2027). Δεν κάνουμε ότι θέλουμε με αυτά τα λεφτά (πχ μειώσεις φόρων και νέους δρόμους), με τους πόρους αυτούς πρέπει να στηριχτεί η ανάκαμψη, τα κριτήρια θα είναι αυστηρά, υπάρχουν συγκεκριμένες προτεραιότητες (πράσινη οικονομία και ψηφιακή μετάβαση) από την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.«Η χώρα έχει μία τεράστια ευκαιρία. Προσδοκούμε επενδυτική έκρηξη τα επόμενα χρόνια», κατέληξε.
"Οι εξαγωγές βασικός πυλώνας του νέου παραγωγικού μοντέλου"
«Το 2020 ήταν μία δύσκολη χρονιά για όλους μας, δυστυχώς η πανδημία συνεχίζεται. Οι επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν αλλά η πρόκληση της δόμησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την χώρα με προσανατολισμό στις εξαγωγές παραμένει. Η διεθνοποίηση φέρνει και την ανάπτυξη, οι εξαγωγικές ανταγωνιστικές επιχειρήσεις είναι αυτές που θα μετατρέψουν το brain drain σε brain gain, είναι αυτές που καινοτομούν και αυξάνουν την απασχόληση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος.
«Κάθε αύξηση των εξαγωγών κατά τέσσερις μονάδες συνεπάγεται άνοδο του ΑΕΠ κατά 1%. Από 18,1% του ΑΕΠ που συνεισφέρουν οι εξαγωγές έχουμε σαν στόχο στον ΣΕΒΕ να φτάσουν το 25% του ΑΕΠ το 2024, μαζί με τις υπηρεσίες θέλουμε να φτάσουν το 50% το 2024. Οι εξαγωγές άνθισαν και μέσα στην πανδημία με την αξία τους το 2020 να αγγίζει τα 24 δισ. ευρώ έναντι 23,3 δισ. ευρώ το 2019, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή. Στο πρώτο τρίμηνο του 2021 οι εξαγωγές προσέγγισαν τα 8,7 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 767 εκατ. ευρώ, όση αύξηση είχαμε όλο το 2020 έχουμε μόνο στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς. Τολμώ να προβλέψω πως θα καταρριφθούν πολλά ρεκόρ φέτος», επεσήμανε.
«Πιστεύουμε στους Έλληνες εξαγωγείς που πέρασαν με επιτυχία τις εξετάσεις της πανδημίας και εκπροσωπούν το brand Ελλάδα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο ΣΕΒΕ θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας. Μετασχηματίζουμε τις επιχειρήσεις μας ψηφιακά και κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Ξέρουμε να προσαρμοζόμαστε στις απαιτήσεις των καιρών, δε μας δεσμεύουν οι αγκυλώσεις του παρελθόντος, τείνουμε χείρα συνεργασίας σε όλους τους παραγωγικούς φορείς. Όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε και την κρίση της πανδημίας», κατέληξε.
ΣΧΟΛΙΑ